S detektivem Martym po

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "S detektivem Martym po"

Transkript

1 S detektivem Martym po stopá h z izelého věd e Metodika k progra ové ápl i outdoorový h víke dů projektu HRAJ O ZEMI O projektu HRAJ O ZEMI HRAJ O )EMI je t oři ý projekt pro še h žák druhého stup ě základ í h škola a odpo ídají í h roč íků í eletý h gázií. Od září roku ěli žá i ož ost hrát o -li e ulti ediál í hru, která ji for ou detekti í h pří ěhů při lížila deset ra ý h té at ze ži ot ího prostředí: oda, e ergie, dopra a, jídlo, dle í, ži ot í st l, te h ologie, ži ot í klus ýro ku, ekodesig a turis us. Tato té ata byla dále roz íjena v e-lear i go é kurz, které záro eň prohlu o al z alosti žáků o da é té atu. Žá i ásled ě ěli ož ost zrealizo at tý u ekologi ký audit li o ol ý h su jektů e s é okolí v rá i elorepu liko é soutěže. Tý, jeji hž ekologi ké audit l od or ou porotou ohod o e jako ejlepší, l od ě ě íke do ý po te ekologi ký h e tre h, kde se úspěš ě zúčast il šetřo á í jed oho z ejzáhad ější h případů detekti a Mart ho... 1 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

2 Program pátrá í Detekti Mart zadal s ý parťáků es ad ý úkol a to zúčast it se společ ě s í a jeho profesio ál í i asiste t pátrá í po z izelé ěd i Vá la íko i. Žá i se e s ý h škol í h tý e h zapojují do šetřo á í, e které postup ě odhalují klíčo é i for a e o za ěře í ýzku u profesora Vá la íka, okol oste h jeho z ize í a také dů ode h, proč edl s ůj ýzku v utaje í. V šetřo a í tý se postup ě dostá ají a klou dík použití oha te h ik šetřo á í jako prá e v teré u, oč í pátrá í, ýsle h očitý h s ědků, prohledá í posled ího ísta ýsk tu či odkódo á í zašifro a ý h dat a klou záhad ého z ize í ěd e. Program outdooro ého íke du je a itý zají a ý i hra i a zdělá a í i akti ita i, ěhe který h se žá i doz ědí mnoho zají a ostí eje z e iro e tál í o lasti. Žá i také zažijí skuteč ou pátra í ak i po ez ěst é ěd i. Pokud to počasí ěhe íke du dovoluje, trá í ladí detekti o é čas i venku a jejich tý soutěží s další i tý z růz ý h koutů jeji h kraje. Program je áže ý a s ojí ároč ostí odpo ídá ěku žáků druhého stup ě. Rozvrh víkendu Pátek Příjezd žáko ský h tý ů a jeji h pedagogi kého dozoru, s ači a Hra - Poli ej í spis Předá í poli ej ího spisu s dosa ad í i ses íra ý i dat o z izelé entomologovi Vá la íko i a zaháje í šetřo á í. Spolu s detekti e Mart si tý sesta ují plá šetřo a ího postupu a detail ě se sez a ují se še i dostup ý i i for a e i o případu. (str. 5) Večeře Hra - De ík Tý ahléd ou do útržku z posled ího zápisu taj é de íku prof. Vá la íka, který šetřo a í tý ů prozradí další i for a e o jeho z ize í a také a jaké ýzku u profesor před jeho z ize í pra o al. (str. 5) Hra - Zajiště í energie pro íst í kraj Tý se s aží po o i íst í oatelů s jeji h pro lé y s ýpadk energie v obci, aby navodily dů ěru ezi i i a pote io ál í i s ědk případu, které rády vyslechly ásledují í den. (str. 6) Konec programu Sobota S ída ě Hra - Výsle h o vatel ve ves i i a prohledá í ísta, kde l profesor Vá lavík vidě V šetřo a í tý alez ou očitou s ědk i, která profesora Vá la íka pra idel ě ídá ala. S ědk ě ji sděluje zají a é skuteč osti a ukazuje ji ísto, a které profesora potká ala a a které ho iděla také před jeho z ize í. Žá i po prohledá í lokalit při házejí a taj ou skrýš a let í ísto ýsk tu h zu, který profesor zkoumal. (str. 8) Hra - Prozkou á í ově aleze ý h dat V šetřo a í tý ěhe před hozí hr alezl skr tý flashdisk, který o sahuje růz á data ztahují í se k případu. Jeji h úkole je tato data projít a zařadit si o é i for a e do 2 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

3 skládačk případu. S detekti e Mart shr ou šetřo a í postup a další ut é krok, které usí pod ik out. (str. 9) 08:30 Od or á před áška lektorů ekologi kého e tra I. 09:15 S ači a 09:20 Od or á před áška lektorů ekologi kého e tra II. 10:20 Hra - Sestave í se zorů Tý ro ěž a házejí druhou část Vá la íko a de íku a zakódo a ý sou or, a klíč k jeho odkódo á í usí přijít. Čle o é tý ů si rozdělí úkol rá i tý u, čeká a ě úkol sesta it se zor, který zjišťuje podro ější i for a e o h zu, který Vá la ík zkoumal. (str. 9) 12:00 O ěd 13:00 Velká hra - Roz ístě í se zorů a s ěr i for a í o h zu v teré u Tý rážejí s detekti e Mart a jeho asiste t do teré u, a roz ístil se zor a zjistil o ej í e i for a í o h zu, který profesor zkou al a který se s aží hrá it. Tý dostá ají a s é sílačk zašifro a é i for a e, které je odkazují a číslo ko krét ího se zoru, který novou informaci zachytil. (str. 10) 16:45 S ači a 17:00 Prezentace auditů Tý preze tují s é žáko ské ekologi ké audit, které hrál elorepu liko ou soutěž. Odpo ídají a otázk detekti a Mart ho a jeho asiste tů a také a otázk ostat í h tý ů. (str. 13) 18:00 Večeře 19:00 Hra - Návrháři z odpadu Kreati ita tý ů á prostor pro t oře í el i spe ifi ký h před ětů za použití odpadu a dro ý h ka elářský h potře. (str. 13) 20:30 Před áška detektiva Mart ho a té a Voda Detektiv Marty začí á s ou před ášku a té a Voda, která a azuje a aleze é doku e t a taj é flashdisku profesora Vá la íka. (str. 14) 21:00 Hra - Noč í pátrá í Před áška je přeruše a. Po telefo átu asiste tů detekti a Mart ho z teré u zahajují tý oč í pátrá í, jehož před ěte je dostat taj é i for a e ukr té profesore Vá la íke dří e ež taje í lo i, kteří se zá ý h zí druh o hraňo a ý profesore s aží ukrást. (str. 14) Neděle S ída ě Od or á před áška lektorů ekologi kého e tra III Hra Ho a za aleze í toho, o skrývá GPS souřad i e Běhe oč í hr žá i alez ou čísel é údaje a háda ku a jeji h sprá ý sesta e í dostá ají GPS souřad i i, do jejíž loka e se usí o ejr hleji dat. Čeká a ě posled í zprá a od profesora Vá la íka. (str. 15) 10:25 S ači a Hra Co do přírod epatří? Po o je e í posled í zprá od profesora si tý pro ičí s ou pa ěť při pro háze í est, kde ez á í a dalo é za e hali spoustu před ětů, které do přírod epatří. )apa atují si je še h? (str. 15) O ěd Refle e víke du 3 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

4 Detektiv Marty s šetřo a í i tý pro hází jed otli é fáze šetřo á í a elou detekti í zápletku íke du. )áro eň for ou dotaz íku hod otí, jak se ji outdooro ý íke d s HRAJ O )EMI lí il. (str. 16) Odjezd tý ů a jeji h pedagogi kého dopro odu 4 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

5 Poli ej í spis V šetřo á í zač e ú od í s é kou, e které jede z lektorů předsta uje detekti a Mart ho a az ačí tý ů, že je poz al k ůli to u, že je čeká o ý případ. Ko krét ě usí razit pátrat po z izelé profesoru Vá la íko i. Případ dostal Mart po ěře í od s ého šéfa inspektora Energa. Mart i dlouho eprotahuje a rozdá tý ů šetřo a í spis případ Vá la ík. V pra i se jed á o desk, které o sahují: - ail od i spektora E erga last ě zadá í případu viz Příloha - popis profesora Vá la íka viz Příloha - záz a z de íku profesora rukou přepsa ý te t ze hr de ík Tý ají za úkol zjistit z předkláda ý h te tů a o rázků o ej í e, de ato at o to a a rho at řeše í, jak pátrat dál. Vel i hod é je, a je detekti Mart k pátrá í dále oti o al a případ s i i rozebral apříklad otázka i: Co je podle ás důležitá i for a e? Co je podstat é a proč? Co ste a rho ali udělat teď? Další kroke, ke které u tý ěl sa dojít, je rozluště í slo de íku ásledují í hře. De ík Žá i poli ej í spisu o je í de ík profesora Vá la íka. Na ěkolika íste h je h ějí í slo o (celkem 10 slov. Úkole skupi je slo a dopl it po o í hr de ík. Každé skupi ě se rozdá jede soubor praco í h listů z Příloh 3, a každé listu je zadá o té a a počet pís e ek h ějí ího slo a. Úkole žáků je pro každé té a psat úspor é rad či zásad šetr ého ži ota. )a každou do rou radu pro da é té a získá ají jed o pís e ko ze slo a. Ze strany lektorů pro íhá prů ěž á ko trola a případě sprá é rad se ji připisuje pís e ko případě špat é rad se ji i epřipisuje. Žá i uď skrze rad či odhade ako e slo a ko plet ě uhod ou a jeji h úkole je pak še h a slo a dle logik te tu sprá ě do de íku zařadit. Poté si še h tý z o u pročtou a hod otí zjiště é i for a e. Při plňo á í je ož é a íd out děte k dispozi i k ih s ekologi ký i rada i a o i z i h ohou číst rad ke hře. Instrukce pro lektory pís e a Voda = MYŠLENKY pís e E ergie = ETHANOLU pís e Dopra a =VÝ)KUMU pís e Jídlo = OHROŽENÉ pís e B dle í = UCHRÁNIT pís e Te h ologie = HMY)U pís e Ži ot í klus ýro ků = KRÁLOVNU pís e Ži ot í st l = VRÁTNÁ pís e Desig, rekla a a édia = RO)TOK pís e Turis us = ROVNICE pís e 5 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

6 Správ é řeše í de íku středa. září D eska jse dorazil do la oratoře později ež okle, čehož si ši la i rát á. Později jse si to čítal, ěl jse si dát pře i je o pozor. Jakoukoli pozor ost teď e á zapotře í. H ed po pří hodu jse si u ařil kafe a s H ke řešil orga izač í ě i ašeho ýzku u (2). Je o H ek zaklapl d eře, začal jse h stat ě i a s ou estu. Lah ička ethanolu, ěkolik zku a ek, áči í a od h t hmyzu (. )e zad í části skří ě jse táhl dlouho připra o a ý roztok, e které h ohl králo u pře ézt k á a za hrá it tak elé ohrože é společe st í. Ch stal jse ho dlouhou do u a žd pečli ě s ho á al, a ho ikdo eo je il. Pro jistotu - případě o é ýro roztoku, přikládá klíčo é rovnice (8): 4 Mn2+ + MnO H H2P2O72-5 [Mn(H2P2O7)3] H2O Mrzelo ě, že jse a i H ko i o s é plá o a é estě eřekl, ale htěl jse ho u hrá it (9) šetřo á í a dotěr ý h dotazů. Od házel jse z prá e tro hu roze h ělý. Strá il jse a ústa u oho let a teď ráží a estu, ze které a i e í, jestli se ěkd rátí... Co kd ž už ikoho z i h eu idí, pro lesklo i hla ou, ale podo é šle k jse se s ažil r hle zapudit... Hra a zajiště í e ergie pro íst í kraj V rá i případu žá i zjistí, že lo hod é sle h out s ědk z okolí. A tak ohli uči it, je hod é oatelů po o i s jeji h pro lé s ýpadk elektři. Hla í úkole hráčů je zajistit elektrickou e ergii pro s é oatelst o a prů sl s o ej e ší poškoze í přírod. Toho se dá dosáh out jed ak sta ě í elektráre a dále s ižo á í spotře oatelst a. Instrukce pro lektory 6 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

7 Hra je rozděle a do jed otli ý h kol, jeji hž reál ý časo ý i ter al se s ižuje. )ačí á se a i utá h, pak a ako e je. Běhe tohoto kola ohou lo it tip a s ižo á í spotře e o dělá at pe íze. Po sko če í kola do hází k ákupu elektráre dle prefere í a pe ěz, které da ý tý á. Hráči usí zajistit, a ásledují í kole, ěli dost elektráre a spotře u oatelst a. Na začátku je spotře a oatelst a a prů slu každého tý u. Pr í ož ostí je s írat tip, jak s ižo at spotře u. Tip jsou rozepsá Příloze. V poli zdále é od základ e o pří o a základ ě jsou roz ístě růz é tip, které ohou s ižo at i z šo at spotře u e ergie. Hráči polože é s ho a é kart e erou je si je přečtou a podle s ého u áže í (zda-li se jed á o do rý e o špat ý tip ahlásí tip do s ého e tra. Ta jeji h tip zaregistrují jede z rozhodčí h a po sko če í kola hod otí jeji h spotře u a ákup elektráre. Pe íze získá ají, pokud sprá ě odpo í a testo ou otázku z testů e-kurzu za každou sprá ou odpo ěď dosta ou. K ízo é otázk také eod ášejí do jeji h e tra, je si zapa atují číslo a odpo ěď a,, e o d. K ízo é otázk jsou připra e v Příloze. Po sko če í časo ého li itu se spočte počet děla ý h pe ěz a spotře a, kterou usí pokrýt, a e astal la kout. Hráči ají i ut, a se dohodli, které elektrár pořídí. Které elektrár je ož é posta it? Jak apo ídá ta ulka, růz é elektrár ají růz ou e u a přede ší odliš ý ýko. Výko elektráre se liší to, že přede ší u elektráre a o o itel é zdroje e í jisté, jaký udou ít po jeji h posta e í ýko. Může e to oz ačit jako faktor počasí. Pokud je apříklad zataže o, slu eč í elektrár a e ude ít ýko příliš elký. Hráči ted usí dopředu kalkulo at, jaké riziko podstoupí a jestli apříklad ez olí raději šší počet elektráre. elektrár a výko pořizova í e a Poškoze í přírod Větr á 40+10k6* Slu eč í 52+8k Uhel á 88+2k Jader á Vod í 70+5k Biomasa 64+6k )e í pl 7+4k *k z a e á hod šestistra ou kostkou 7 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

8 Po sko če í sta elektráre se hází kostkou a počasí. Podle příz i osti počasí da é elektrár zač ou rá ět elektři u. Při hodu kostkou ude ít apříklad slu eč í elektrár a ýko + =, od í + = a jader á která e í ů e zá islá a počasí ude ít. O rate spočte e ýko posta e ý h elektráre da ého tý u. Aho to ěli r hle, doporučuje e již také při sta ě uží at ta ulk z Příloh 6. Pokud edokážou zajistit oatelst u dostatek elektri ké e ergie, nasta e ýpadek e oli la kout. Te á za ásledek, že se s ižuje s hop ost hráčů dělá at pe íze a polo i u - za sprá ou odpo ěď k ízu dosta ou další kole ísto je a dále poškoze í přírod hod otě. Veškeré údaje, jako jsou získa é fi a e, úspora a další, za áší e do přehled é ta ulk pro každý tý, která je k aleze í v Příloze 7. Pak se spočítá ejdůležitější faktor elé hr poškoze í přírod elektrár a i. A začí á druhé kolo. Do ěj se pře áší ýše spotře která po pr í kole ůže ýt již s íže á a fi a e. Elektrár se sta í z o a. Tý ted ůže druhé kole úpl ě z ě it e ergeti kou strategii. A se hra do ře hrála je do ré časo ý li it upra it podle toho, jak jsou hráči úspěš í e dělá á í pe ěz a s ižo á í spotře. Ideál ě kolo zasta it, až pr í tý dosáh e fi a í, i i ál ě ěli získat tak. Výsle h o vatel ve ves i i a prohledá í ísta, kde l profesor Vá lavík vidě Na základě s ah o po o íst í oatelů s dodá kou e ergie jejich o i se ohou žá i s lektor dat a ýsle h očitý h s ědků do okolí eko e tra. Detekti Mart ji sdělí, že starosta/starostka obce poziti ě zhod otil s ahu tý ů a jeji h ýsledk a že i ostat í oatelé jsou ji poziti ě aklo ě i. Na základě tohoto sděle í házejí tý do teré u, a žá i sle hli áhod é s ědk. Nedaleko eko e tra a ě přestroje í za starší že u čeká lektorka a žá i jí ohou klást dotaz ohled ě z ize í profesora Vá la íka. Lektorka a áže a i for a i od starost ohled ě poziti ího aladě í oatel ůči šetřo a í tý ů, které se íst í s ažil po o i, a dle jeji h dotazů postup ě odkrý á i for a e o to, že profesora Vá la íka z ala a ídala jej elke často. Dále, že jej iděla i edá o před jeho z ize í, ale že se v tu do u ho al el i z lášt ě, zdálo se jí, že a ísto, ka pra idel ě hodí al, se ou esl ějaký alý před ět, který ale při od hodu již e esl zpět. Může žáků o o ísto ukázat. Instrukce pro lektory Před začátke hr us ho ejte a do lu e á ísta tři skrýše podo ě papíro ý h kra i, do který h ude u ož ě o strčit ruku a které jsou a ar e é e o z tako ého ateriálu, a je lo ož o us ho at do e ko ího teré u půd, slá, trá, listí či dle potře. Do tě hto skrýší us ho ejte růz é druh přírod i a přírod í h ateriálů jako jsou žalud, jehličí, listí, o lázk, šišk a další části rostli. V eposled í řadě také do každé skrýše dejte jede flashdisk, o sahují í taj é 8 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

9 ateriál profesora Vá la íka iz ásledují í hra. Do uče připra te tři počítače, které žá i užijí při prozkou á á í dat a flashdisku. Tý, které stará že a od ede a ísto, kde aposled Vá la íka spatřila, ají za úkol da ý úsek prohledat. Poté, o da ou skrýš alez ou, ají za úkol do skrýše ořit ruku a pouze po h atu, a iž ze skrýše okoli dá ali, ide tifiko at jed otli é před ět, které se e skrýši a házejí. Výsledk s ého průzku u si každý tý sepíše a papír, který ásled ě ši h i s lektor překo trolují. Při h ato é průzku u se usí ši h i žáci v tý u i i ál ě jed ou střídat. Násled ě ohou tý ze skrýše dat také flashdisk, ted před ět, který s ý haraktere do skrýše epatří. Detekti Mart ji sdělí, že a každý tý čeká uče ě připra e ý ote ook, a mohly šechna data, která se na disku a házejí, pořád ě prozkou at. Prozkou á í ově aleze ý h dat Tý a připra e ý h ote ooká h ohou prozkoumat obsah flashdisku, který alezl po ýsle hu íst í s ědk ě. Na flash e se tý doz í, že profesor hledá h zí králo u a že se u podařilo doko čit protot p se zoru, který je ož é králo u za h tit. Se zor za h tí poh králo a z ěří jed u z její h harakteristik a z aků - apříklad h ot ost atp. )áro eň se šak z doku e tů a flash e doz í také jed u epříje ou i for a i: kole se začí ají potulo at podi í uži s áči í a od h t h zu. Profesor se do í á, že o králo u usilují i ekalé ži l a pokusí se je dat sledo at. Tý dopise prosí o sesta e í se zoru a roz ístě í protot pů do okolí, a ohl králo u z ěřit. Na flashdisku se a hází zhru a d a et sou orů s o rázk růz ého h zu os, ra e ů, apod., fotky z est po již í A eri e a Afri e, fotk ztahují í se k té atu edostatku od a také další část profesoro a de íku Příloha 8) spolu se zakódo a ý á ode a ýro u se zoru Příloha 9) a sou ore, který o sahuje detail í i for a e o šifro a í h jaz í h, e který h se udou pře ášet zprá ásledují í elké hře teré u. Příloha 10) Hráči ají za úkol si še h sou or projít a zjistit, o je jeji h o sahe, další část de íku profesora Vá la íka si ěli pozor ě přečíst a o é skuteč osti a i for a e si pečli ě poz a e at. Detekti Marty spolu s lektory si s tý společ ě o é i for a e zopakují a e hají žák, a a rho ali s é do ě k a h potéz ohled ě případu z izelého ěd e. Posled í ěta druhé části Vá la íko a de íku je klíče k zakódo a é u sou oru, přiče ž hesle jsou ěk dětí profesora Vá la íka ož se tý doz í z šetřo a ího spisu) - tedy číslo. Detekti Mart žáků s ětlí, že heslo ohou do sou oru za ést pouze jede krát, proto poté, o a ěj přijdou, zko zultují jeho sprá ost s jed í z lektorů. Ote ře í sou oru a prá e s í astá á při ásledují í hře. Soubor s klíči k šifro a í jaz ků žá i užijí e elké hře teré u. Sestave í se zorů Po ů k 9 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

10 - kolík, šňůrka, kelí ek, ůžk, apí áček - papír a tužk a zakresle í á odu - ote ook se sou ore Ná odu a sesta e í se zoru Každý tý se rozdělí a skupi. Pr í skupi a jsou her i žá i, druhá kreslíř žák, třetí lu čí žák, čt rtá t ůr i žá i. Třetí a čt rtá skupi a opustí íst ost. Her i a kreslíř si sed ou proti so ě, kreslíř tak a e iděl do ote ooku a á od a ýro u se zoru. Před her e se dají po ů k kolík, šňůrka, kelí ek, ůžk, apí áček a v této h íli ohou do zakódo a ého sou oru zadat heslo, ásled ě se ji ukáže á od a ýro u se zoru. Příloha 9) Skupi a her ů se dle á odu a po o í po ů ek s aží kreslíř pa to i ou před ést postup ýro se zoru. Kreslíř se s aží o ejlépe postup zakreslit ohou použí at čísli e, po elou do u ohou je kreslit, es í se a i ptát. Kd ž je postup zakresle ode zdá kreslíř á od lektorů a skupiny se vystřídají. Při hází lu čí a t ůr i, opět si sed ou proti so ě tak, a t ůr i e iděli do ákresu, ákres se předá do rukou lu čího a te podle á odu i struuje t ůr e, jak ají se zor ro it. Mlu čí se es í a i doptá at ostat í h a a i ostat í u es í az ačo at. T ůr e pouze pra uje a taktéž e lu í a i pa to i ou e az ačuje. Celá hra tr á okolo jed é hodi. Na zá ěr je do ré ro e é se zor poro at s á ode a reflekto at prá i skupi. Sestroje ý se zor fu guje tak, že pokud se z íře o je í jeho okruhu z ěří/ fotí - podle druhu se zoru apříklad áhu, délku atp. o oho z ířete. Cíle ásledují í elké hr je získat o ej í e růz orodý h i for a í z jed otli ý h se zorů. Roz ístě í se zorů a s ěr i for a í o h zu v teré u Po ů k - pruh látk šátk e tře h ar á h, od každé ar alespoň kusů - kolíků - 3 mobily, jeden v rá i každého tý u, ka udou doručo á SMS se zprá a i o to, u jakého se zoru se prá ě králo a sk tla Instrukce pro lektory Každý tý roz isťuje se zorů pro jed odu host hr stačí již o čej é kolík, dohromady tedy 30 se zorů, které jsou očíslo á od do. Roz ístě í pro íhá společ ě še h tý s lektor dohro ad da é úze í, které ůže ít rozlohu zhru a k 2 elké. Na začátku je do ré skupi á připo e out, že kolík ěl pokrý at elé úze í, a la o ej ětší ša e králo u za h tit a že této fázi hr ěl spolupra o at e í řeše í dát še h se zor a jed o ísto atp.) Každá skupi a si ěhe roz ísťo á í aluje apu, ka zakresluje také u ístě í se zorů (tedy še h a jaké ají číslo. Cíle této části hr je, a skupi roz ístil ro o ěr ě se zor a o ejlépe si pozi e se zorů zaz a e al do ap. 10 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

11 Se zor fu gují tak, že pokud se u i h z íře o je í, o ho fotí, z ěří atp. a ahlásí zaregistro á í z ířete še tý ů ikoli ýsledk, je to, že u i h prá ě lo z íře. V pra i to fu guje tak, že prů ěhu hr tře a jed ou za deset minut dle prů ěhu hr tý dostá ají SMS (na jeden ko takt í o il, který přede ahlásí i struktorů zašifro a é číslo se zoru, kde se áhle o je ila králo a. I struktoři těs ě před tí, ež odešlou zprá u se šifrou, položí k da é u se zoru kolíku lísteček s i for a í o králo ě apříklad: h ot ost: gra ů viz Příloze ). Jed otli é šifr, které i struktoři rozesílají tý ů, jsou u ede v Příloze. Poté, o tý o drží zašifro a ou SMS, se pokusí zprá u o ejr hleji rozšifro at, zjistit číslo se zoru, kde je i for a e, k se zoru se o ejr hleji dostat a i for a i kartičku s popise získat. Tý si ze s ého středu erou jed oho hráče, který ude předsta o at ěd e. Věde je jedi ý, který s í se rat kartičku u se zoru a zapsat si i for a i do s ého protokolu ěře í iz Příloha ). Kartičku s i for a í si ěde e há á u se e. Tý šak s í o i for a e ezi s se ou také ojo at. K to u účelu slouží pruh látk. Každý hráč á zadu za kalhot zastrče ý jede pruh látk, který předsta uje jeho ži ot. Boj tý ů pro íhá tak, že se hráči s aží táh out pruh látk proti íko i, a iž přišli o s ůj. Důležité pra idlo je, že pruh látk es í taho at hráč, který předsta uje ěd e. O sá šak ůže o ži ot přijít. Boj ěl pro íhat o ej é ě ko takt ě zakázá je jakýkoli zápas, strká í, rá ě í těle atp. Jak ile ějaký hráč přišel o ži ot, usí počítat do a pak se tepr e ůže zapojit zpátk do hr. Musí šak použít o ý pruh látk ze záso, kterou tý o drží a začátku doporučuje e tak ži otů a ti čle é tý. Pokud přišel o ži ot jede z ěd ů, přestá ají spolu d a tý ojo at z ela nikdo se již es aží protihráči táh out ži ot a astá á předá í i for a e. Věde, který přišel o ži ot, usí záro eň ěd o i z druhého tý u předat jed u z karet i for a í, kterou dří e se ral. Nez a e á to šak, že o i for a i přišel e s é protokolu ěře í proto ji ta přepisuje h ed, jak ji získá. Po předá í i for a e se tý roz házejí a z o u se ohou pustit do záje ého oje až po i utá h. Pro lepší prů ěh hr doporučuje e, a i struktoři skupi sledo ali a pokud dojde k oji, oj pozoro ali a řídili, a edo házelo k porušo á í pra idel a z teč ý hádká. Důležité pra idlo ro ěž je, že tý usí ěhat po elou do u spolu es í se dělit. Ro ěž doporučuje e, a toto pra idlo i struktoři ko trolo ali a trestali tý, které ho porušují apříklad se po z á í instruktorem musí k so ě čle o é tý u dostat a dosah a to do teři, ji ak při hází o jed u z i for a í, kterou ají protokolu atp.. Běhe hr i struktoři roz ístí elke i for a í k se zorů, přiče ž ezáleží a pořadí. Spíše je hod é i for a e u ísťo at k se zorů růz orodě po úze í, a še h tý ěl ša i ějakou i for a i ukořistit. Frek e e zprá zá isí a r hlosti tý ů luště í a získá á í i for a í. Doporučuje e tuto část hr uko čit do i ut. I struktor, který předsta uje detekti a Mart ho po uko če í hr ůže s tý projít zjiště é informace a vyhodnotit, o jaký druh h zí králo se ko krét ě jed á a také který tý získal ej ětší počet. Šifr pro zasílá í čísla se zoru po o í SMS 11 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

12 1) SENZOR = 10 Doplň čísel ou řadu, dopl ě é číslo udá á akti o a ý se zor:,,,,,,,,_ 2) SENZOR = 3 V šuplíku je čer e ý h po ožek a odrý h po ožek. Le á a pra á po ožka jsou k erozez á í. Taháte po t ě po ožk z šuplíku. Kolik ji h usíte dat, a jste ěli jistotu, že až se a ě podí áte, áte pár stej é ar? Sprá á odpo ěď = číslo akti o a ého se zoru. 3) SENZOR = 8 ---/.../-- 4) SENZOR = 25 dvctpt 5) SENZOR = 20 ae 6) SENZOR = ) SENZOR = /...-/.-/-.-././-/.---/./-../-./.- 8) SENZOR = ) SENZOR = 15 Jed a topi ka se s aží deset i ut - pět i ut z každé stra. Na pá e se ejdou d a hle edle se e. )a jak dlouho ejr hleji os ažíte a jed é pá i tři topi k? Výsledek odpo ídá akti í u senzoru. 10) SENZOR = 24 WEZXVGXGBIR 11) SENZOR = 23 WEZXVG GIR 12) SENZOR = 17 XXII - V = 13) SENZOR = 5 Posuň se o dopra a a íš se zor: MBQ 14) SENZOR = 18 Posuň se o dole a a íš se zor: PTNOBDU 15) SENZOR = Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

13 Preze ta e auditů Tý ají za úkol preze to at s ou prá i a žáko ské ekologi ké auditu, který á zaslal rá i elorepu liko é soutěže o ejlepší žáko ský ekologi ký audit. Pod í ka i účasti a soutěži lo t oře í šestičle ého tý u, který zpra uje audit li o ol ého subjektu škol, tříd, ko krét ího ekologi kého pro lé u apod. či last í či osti stra o a í h á ků a jídel íčku, for est do škol apod. rozsahu čt ř A. Tý pak ěl ejpr e popsat součas ý sta audito a ého su jektu, zhod otit jeho klad é a zápor é strá k a a rh out ož á řeše í tak, a se sta su jektu či pro lé u zlepšil. Do soutěže se zapojilo í e jak tý ů z elé České repu lik a od or á porota rala prá ě pat á t ejlepší h tý ů, které se účast il outdooro ý h íke dů s detektivem Martym a HRAJ O ZEMI. Úkole ítěz ý h tý u je této h íli li o ol ě preze to at, o lo před ěte jeji h auditu, jak pro íhala prá e a projektu, k jaký zjiště í došl a jaká jsou ji i a rho a á řeše í situa e. Ostat í tý se toho preze tují ího ohou ptát a doplňují í dotaz, stej ě jako pedagogi ký dozor a lektoři. Diskuzi oderuje detekti Mart. Návrháři z odpadu Pro pro uze í kreati it leží před tý úkol, e které ají prostor t ořit ejrůz ější krea e a zada é té a a z o eze ého odpado ého ateriálu a dro ý h po ů ek. Pro inspiraci do toho, co žá i rá i soutěže t ořili, ůžete ahléd out do Příloh č. 14. Po ů k - loso a í papírk se zadá í - odpadky růz ého druhu jako je papír, karto, plasto é láh e, kelí k od jogurtů, igelito é tašk, o oše ý te til, plechovky apod.) - ůžk, lepidlo, izolepa, seší ačka a další ka elářské potře Každý tý á po loso á í zadá í za úkol t ořit společ ě da ý před ět, který ude zhod o e od or ou porotou, slože ou z detektiva Martyho a lektorů, z ěkolika hledisek, která se spolu se zadá í tý ů oz á í. Součástí hr je pak také da ý ýro ek za každý tý porotě řád ě odpreze to at a upozor it a še h k alit da ého ýro ku. Podstat ou částí je také to, zda ýro k tý ů o stojí zátěžo é testu. Zadá í před ětů a výro u 1) Taška/ ka elka ze% re klo a ého ateriálů s u he, usí u ést kilogra ákupu 2) % re klo a ý Puget k ěti pro e ěstu usí o saho at k ěti, usí držet hod a ezada é sleč 3) 100% recyklo a ý k ěti áč a k ěti u usí udržet litr od 4) % re klo a ou sadu šperků usí o saho at áuš i e, áhrdel ík, ára ek a usí s i i ez úho u ěh out kole eko e tra 13 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

14 Hledisko hod o e í 1) Esteti ké hledisko je před ět lí i ý, dokáže zaujmout 2) Fu kč í hledisko splňuje před ět pri ár í fu k i, ke které l t oře 3) Te h i ké hledisko o stojí před ět zátěžo é zkouš e Před áška detektiva Mart ho a té a Voda Lektor, hrají í úlohu detekti a Mart ho o jas í žáků, že další ateriál, které se a házel a s ho a é flash e profesora Vá la íka, se ztaho al k té atu edostatku od a )e i, které u se profesor Vá la ík e s é ýzku u také ě o al. Té a před ášk, stej ě jako té a, jehož se dotýkají další doku e t a flashdisku, které ejsou uží á k popsa ý hrá, je sa ozřej ě ož o ě it. Detekti Mart zač e s ou před ášku, kterou před áší zhru a po i ut, kd se ostat í lektoři ode erou do teré u připra it oč í hru, která je popsá a íže. Po přípra ě hr Mart u zavolají se zprá ou, že se dali do teré u, a zkusili ajít profesora Vá la íka, ale pro ásledují lo i čer é a ut ě potře ují po o t, ji ak se edosta ou k i for a í, které pro še h pátra í tý za e hal v lese profesor Vá la ík. Po tomto telefonátu ásleduje oč í hra. Noč í pátrá í Po ů k - )a ařo a í skle i e a do i h u ístě é s íčk, s ítil pro lektor, zápalk - Bare ý papír, popsa é část i GPS souřad i e - Přede za ěře é souřad i e tří íst e zdále osti zhru a od 1 km od ekocentra Instrukce pro lektory Před sa ot ý zaháje í hr je ut é ít dopředu za ěře é GPS souřad i e tří rozdíl ý h íst e zhru a stej é zdále osti od eko e tra, ka lektoři eděli rá o u ístí h zí hotel se zá ěreč ou zprá ou od profesora Vá la íka iz posled í hra. T to ěkolika íst é GPS souřad i e se rozdělí a stup ě i ut a teři a zapíší se a are é kartičk. Každý tý á s ou souřad i i rozepsa ou a určité ar ě kartiček. Pod dohlede ej é ě d ou lektorů rážejí še h tý do teré u. Kousek od eko e tra a ě čeká s íčka i os ětle á esta, která je při ěře a přehled á, a a i jed otli ý žá i ohli razit jed otli ě a ez aterk. Nad prů ěhe elého oč ího pátrá í podél esty dozorují lektoři. Mart pouští žák jed otli ě časo é i ter alu i ut, jeji h úkole je ses írat a kartičká h rozděle ou ko plet í GPS souřad i i a ýt z ela tiše, a je esl šeli podezřelý lo i a o i si ohli vyzvednout tajnou informaci schovanou v lese profesore Vá la íke. Kartičk jsou roz ístě y u 14 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

15 s íček, které os ětlují elou estu. Na ko i est a žák čeká další lektor, který dohlíží a to, a se a ko i est sešl ko plet í tý, které í ohou dát s ou GPS souřad i i dohro ad. Po to, o estou projde a ko e posled í žák se še h tý společ ě dá ají spolu s lektory zpět do eko e tra a estou pos írají roz ístě é s íčk. Tý udou pra o at s GPS souřad i í ásledují í de. Ho a za aleze í toho, o skrývá GPS souřad i e Tý získal ěhe oč ího pátrá í taj ou a ko plet í GPS souřad i i, a se da é ísto ohli pokusit ajít, předá ji lektor, stupují í jako detekti Mart, tři podro é ap, a i hž žá i s jeho po o í určí od, kde se a hází eko e tru a také od, který ji určila souřad i e aleze á před hozího ečera. Každý tý se dá se s ý pedagogi ký dozore a da é ísto, jehož aleze í se případ Vá la ík uza ře. Na da é GPS souřad i i čeká a každý tý jede z lektorů a s ho a ý h zí hotel se zprá ou od profesora Vá la íka Příloha 15), ve které je o saže o s ětle í o to, že profesor Vá la ík usel králo u od ézt do ezpečí před lo i. Na tý e h í je, a si h zí hotel zaly sebou a dle i struk í jej zařídily tak, a l připra e pro h zí společe st í, až se ezpeč ý h do á h ude moci profesor Vá la ík rátit s králo ou zpět. Žá i si tak kro ě spoust zážitků a o ý h z alostí ohou do ů od ézt tak soli kou tý o ou e u. Co do přírod epatří? Na les í estě úseku asi etrů u ístí e před ět, které do přírod epatří viz sezna íže. Vši h i žá i si připra í tužku a papír. Po estě si es í dělat žád é poz á k, po pří hodu apíši ez lu e í še, o a trase zaz a e ali. Pak jede po druhé íhají do oz ače ého prostoru, e které pátrají po ě e h, které "o je ili". )a každý sprá ě zaz a e a ý před ět se počítá od. Vítěz ý tý e se stá á te, který o je í ej í e před ětů, elke ohou o je it před ětů. Po ů k - tužk, zápis ík pro každý tý jede, stopk - před ět u ístě é do přírod : ruka i e, PET láhe, korálk, u rousek od s ači, dře ě ý kolík a prádlo, e oti ké o o e, k iha, zápalk, ple ho ka, íčko od jogurtu, pra ítko, čajo ý p tlík, kolík od sta u, toalet í papír, lží e (15), cihla (16), hračka, apa, tužko á aterka, o az, s íčka, skle ička, igareto é edopalk, rčko, alo ek, + zá ě pří o da é prostředí list a ji é stro ě apod. Žá i tý e h jsou do prostoru pouště i jed otli ě v pra idel é časo é i ter alu, a se e ohli do ěh out a šli sa ostat ě. Zdroj: 15 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

16 Refle e víke du Po sko če í zá ěreč ého pátrá í se še h tý a lektoři sejdou a pod ede í lektora, stupují ího jako detekti Mart, společ ě zhod otí, jak společ ě pátrá í po z izelé ěd i Vá la íko i postupo aly. Násled ě ají po o í a o í h dotaz íků ož ost jak jed otli ý žá i, tak jeji h pedagogi ký dopro od ko ple ě íke d a jeho orga iza i a áplň zhod otit. Závěreč á doporuče í a hra Plá ová í stav dál i e Vel i se á vzhledem k ároč osti progra u outdooro ého íke du a přípra u os ědčila hra Plá o á í sta dál i e, její ž autore je Michael Chester. Této hr js e uží ali zej é a v čase, kdy js e potře o ali čas a připra e í další h her e o pokud á tý s pedagogi ký dozore přijížděli či odjížděli a íke d postup ě. Výhodou hr je, že ji šestičle ý tý ůže hrát sa ostat ě v rá i s ojí skupi, e o společ ě s další i tý. Po ů k - Mapa úze í pro sta u dál i e (Příloha 16) - Tabulka s odo ý ohod o e í políček pro každou roli Příloha - Psa í potře Instrukce pro lektory Čle ů tý u je přiděle a jed a z ásledují í h rolí: - ěstská rada - i estoři - ar heologo é - oatelé - architekti - o hod í i Každý žák si ejdří e losuje s ou roli, odo é ohod o e í políček, které jeho roli odpo ídá, si e há á pouze pro se e. Vši h i žá i tý u se usí dohod out a společ é dál ič í trase, která vede z jednoho z hor í h šestiúhel íků do jed oho z šesti dol í h šestiúhel íků, přiče ž zkoušejí plá o at dál i i tak, a to stálo roli, kterou repreze tují, ej e ší počet odů í uso ý h odů a záro eň usí dostát ko pro isu tý u. Hra fu guje s sté e pokuto ý h/trest ý h odů. Te tý, který á ej e ší počet trest ý h odů, hrá á. )ástup e té role, rá i které posta il dál i i tý u pro se e ej ýhod ěji a s ej e ší počte trest ý h odů, hrá á. Žá i dosta ou pokutu za délku - 2 body za každý použitý šestiúhel ík, plus pokutu za projití šestiúhel íků se sol. Každá role je pokuto á a rozdíl ě dle tabulky v příloze 17. Pokuta í uso ý h odů se týká KAŽDÉHO symbolu šestiúhel íku, takže šestiúhel ík se d ě a lopatka i stojí ar heologa - 12 odů: - 2 body za šestiúhel ík a - odů za každou lopatku. 16 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

17 Pro hod o e í spočítejte od, které za plá dál i e o držel každý tý, a hod oťte ejlepší skóre. V rá i tý ů také hod oťte, které u zástup i určité role se ejlépe dařilo. Doporuče í Doporučuje e také ásledují í odkaz, a který h se a házejí další zají a é hr a ledola k, je ž jsme v zá islosti a skupi o é d a i e a potře á h progra u ro ěž uží ali. Pro sez á e í se v rá i tý ů js e s žák hráli ej í e ledola k : Bo a a štít, Létají í ko ere, Lidská a e eda ak. er e epe k. z/hr / e tru.her.u as. z/ iho a.ada. z/hr / oro ehr. z. z/ 17 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

18 Kdo pro Vás outdoorové víke d zorga izoval? Outdooro é íke d stej ě jako elý projekt HRAJ O )EMI pro Vás zorga izo ala o e ě prospěš á společ ost Respekt institut. Naší poslá í je ide tifiko at společe sk ýz a á té ata, přispí at k ě é diskusi o nich a a házet o á řeše í společe ský h pro lé ů ČR i ezi árod í ko te tu. Respekt institut, o.p.s. Do ro ského Praha 7 hrajozemi@respekt.cz 18 Outdooro é íke d se uskuteč il v rá i projektu HRAJ O ZEMI projekt a podporu ekogra ot osti a úro i střed í h a základ í h škol, reg.č.: C).. /.. /.. Projekt je fi a o á z prostředků E ropského so iál ího fo du, Operač ího progra u Vzdělá á í pro ko kure es hop ost a stát ího rozpočtu ČR.

19

20 POZOR - INTERNÍ DOKUMENT - PŘÍSNĚ TAJNÉ HLEDANÁ OSOBA JMÉNO: Josef Petr PŘÍJMENÍ: Václavík VĚK: 59 let VÝŠKA: 179 cm VÁHA: 82 kg BARVA OČÍ: hnědé SPECIÁLNÍ ZNAKY: méně pohyblivá levá ruka (zranění z výzkumu v ČR), chybějící malíček na pravé ruce (zranění z Chile). POČET DĚTÍ: 3; Marie (30 let), Jan (35 let), Josef (35 let) OBLEČENÍ: Profesor Václavík byl naposledy viděn v expedičních kalhotách tmavě zelené barvy a košili světle hnědé barvy. Jako doplněk měl čepici, turistické boty a svůj expediční batoh. Na batohu je našita česká, chilská a argentinská vlajka. PROFESE: Václavík je jeden z významných profesorů biologie, hlavní specializace v entomologii, taktéž uznávaný odborník parazitologii zejména pro oblast Střední a Jižní Ameriky. POVAHA: Prof. Václavík je velmi přátelský člověk, spolehlivý kolega, velmi zapálený pracovník, přílišný idealista. V mládí aktivní propagátor horolezectví a ochrany přírody v rámci spolku Junák. Při svých výpravách dával vždy pravidelné zprávy o své činnosti a místě pobytu. Posledních 14 dní se však nikomu z jeho rodiny, kolegů ani přátel neozval. Toto chování je pro prof. Václavíka atypické.

21 POZOR - INTERNÍ DOKUMENT - PŘÍSNĚ TAJNÉ POZNÁMKY Z VÝSLECHŮ Z PRACOVIŠTĚ: Kolegové z Akademie Věd ČR potvrzují, že prof. Václavík v poslední době velmi intenzivně pracoval na výzkumu. V posledních dnech před jeho zmizením byl hodně nekomunikativní a zaneprázdněný. Často telefonoval, ve čtvrtek pak kolegové přišli do práce a jeho stůl byl uklizený a složky, s nimiž v předchozích dnech aktivně pracoval, byly pryč. Doc. Hynek Poštolka (nejbližší kolega) se domnívá, že profesorův výzkum vedl k velkým výsledkům a finišoval zároveň práci pro její prezentaci na mezinárodní konferenci v lednu POZNÁMKY Z VÝSLECHŮ MANŽELKY A DĚTÍ: Manželka je jeho zmizením velmi zdrcena, nevěděla, na čem pracuje, poslední dny se projevoval rozrušeně a měl neklidné spaní. Nedal jí zprávu, ani nenaznačil, kam se chystá. Dvě z dětí Marie a Josef žijí v zahraničí, s otcem měli kontakt naposledy týden před jeho zmizením skrze online telefon. Josef je taktéž biolog a potvrzuje, že jeho otec s výzkumem hodně pokročil a velmi horlivě s ním při posledním hovoru diskutoval o specificích chování společenství mravenců v Argentině. Syn Jan s otcem není v kontaktu. POSLEDNÍ ZMÁNÉ SKUTEČNOSTI O HLEDANÉ OSOBĚ: Naposledy spatřen na hlavním nádraží v Praze v místě nákupu jízdenky na vlak. Poté údajně na hranicích s Rakouskem (tato informace není potvrzená). OTISK PALCE:

22 Té a: VODA Ch ějí í slovo v de íku profesora: Té a: DOPRAVA Ch ějí í slovo v de íku profesora: Za každou správ ou radu, jak se v rá i da ého té atu ůžeš hovat šetr ě, získáš jed o pís e o hy ějí ího slova. NAŠE RADY NA OCHRANU A ÚSPORY VODY: Za každou správ ou radu, jak se v rá i da ého té atu ůžeš hovat šetr ě, získáš jed o pís e o hy ějí ího slova. NAŠE RADY K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ ŠETRNÉMU ZPŮSOBU DOPRAVY: Té a: ENERGIE Ch ějí í slovo v de íku profesora: Té a: JÍDLO Ch ějí í slovo v de íku profesora: Za každou správ ou radu, jak se v rá i da ého té atu ůžeš hovat šetr ě, získáš jed o pís e o hy ějí ího slova. NAŠE RADY NA OCHRANU A ÚSPORY ENERGIE: Za každou správ ou radu, jak se v rá i da ého té atu ůžeš hovat šetr ě, získáš jed o pís e o hy ějí ího slova. NAŠE RADY K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ A ORGANISMU ŠETRNÉMU STRAVOVÁNÍ:

23 Té a: BYDLENÍ Ch ějí í slovo v de íku profesora: Té a: ŽIVOTNÍ STYL Ch ějí í slovo v de íku profesora: Za každou správ ou radu, jak se v rá i da ého té atu ůžeš hovat šetr ě, získáš jed o pís e o hy ějí ího slova. NAŠE RADY K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ ŠETRNÉMU ZPŮSOBU BYDLENÍ: Za každou správ ou radu, jak se v rá i da ého té atu ůžeš hovat šetr ě, získáš jed o pís e o hy ějí ího slova. NAŠE RADY K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ ŠETRNÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU: Té a: TECHNOLOGIE Ch ějí í slovo v de íku profesora: Té a: ŽIVOTNÍ CYKLUS VÝROBKŮ A ODPADY Ch ějí í slovo v de íku profesora: Za každou správ ou radu, jak se v rá i da ého té atu ůžeš hovat šetr ě, získáš jed o pís e o hy ějí ího slova. NAŠE RADY K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ ŠETRNÉMU UŽÍVÁNÍ TECHNOLOGIÍ: Za každou správ ou radu, jak se v rá i da ého té atu ůžeš hovat šetr ě, získáš jed o pís e o hy ějí ího slova. NAŠE RADY K ŠETRNÉMU VYUŽITÍ VÝROBKŮ A NAKLÁDÁNÍ S ODPADY:

24 Té a: EKODESIGN, REKLAMA, MÉDIA A UDRŽITELNÁ SPOTŘEBA Ch ějí í slovo v de íku profesora: Té a: TURISMUS Ch ějí í slovo v de íku profesora: Za každou správ ou radu, jak se v rá i da ého té atu ůžeš hovat šetr ě, získáš jed o pís e o hy ějí ího slova. NAŠE RADY K EKODESIGNU, PŘISTUPU K REKLAMĚ A UDRŽITELNÉ SPOTŘEBĚ: Za každou správ ou radu, jak se v rá i da ého té atu ůžeš hovat šetr ě, získáš jed o pís e o hy ějí ího slova. NAŠE RADY K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ ŠETRNÉMU ZPŮSOBU TURISMU:

25 I strukce pro lektory: pís e a Voda = MYŠLENKY pís e Energie = ETHANOLU pís e Doprava =VÝ)KUMU pís e Jídlo = OHROŽENÉ pís e B dle í = UCHRÁNIT pís e Technologie = HMY)U pís e Život í klus výro ků = KRÁLOVNU pís e Život í st l = VRÁTNÁ pís e Desig, rekla a a édia = RO)TOK pís e Turismus = ROVNICE pís e Te t zadá í: V deníku: Mrzelo mě, že jsem ani Hynkovi o své plánované cestě neřekl, ale chtěl jsem ho uchránit (9) vyšetřování a dotěrných dotazů. Odcházel jsem z práce trochu rozechvělý. Strávil jsem na ústavu mnoho let a teď vyrážím na cestu, ze které ani nevím, jestli se někdy vrátím... Co když už nikoho z nich neuvidím, problesklo mi hlavou, ale podobné myšlenky (10) jsem se snažil rychle zapudit... středa 9. září 2012 Dneska jsem dorazil do laboratoře později než obvykle, čehož si všimla i vrátná (1). Později jsem si to vyčítal, měl jsem si dát přeci jenom pozor. Jakoukoli pozornost teď nemám zapotřebí. Hned po příchodu jsem si uvařil kafe a s Hynkem vyřešil organizační věci našeho výzkumu (2). Jen co Hynek zaklapl dveře, začal jsem chystat věci na svou cestu. Lahvička ethanolu (3), několik zkumavek, náčiní na odchyt hmyzu (4). Ze zadní části skříně jsem vytáhl dlouho připravovaný roztok (5), ve kterém bych mohl královnu (6) převézt k nám a zachránit tak celé ohrožené (7) společenství. Chystal jsem ho dlouhou dobu a vždy pečlivě schovával, aby ho nikdo neobjevil. Pro jistotu - v případě nové výroby roztoku, přikládám klíčové rovnice (8): 4 Mn2+ + MnO H H2P2O72-5 [Mn(H2P2O7)3] H2O

26 Sez a správ ý h doporuče í, jak s ížit spotře u o yvatelstva. V závor e je uvede o, o kolik odů se da é u tý u s íží spotře a, pokud da ou radu do esou do svého e tra. 1. (-20) 4. (-20) 6. (-40) 9. (-20) 12. (-20) 15. (-40) 18. (-20) 21. (-20) 24. (-60) 26. (-40) 29. (-40) 32. (-20) 35. (-20) 38. (-10) 39. (-20) 40. (-20) 42. (-20) 43. (-20) 44. (-40) 45. (-20) 47. (-20) 49. (-20) 51. (-80) 1. Zhasí at v íst osti, ve které právě ikdo e í 2. Vy ěňovat žárovky každý rok za ové. 3. Pořídit si ové lustry za polovič í e u. 4. Vý ě a žárovek z klasi ký h a spořivé 5. Vy ě it vypí ače světel za ové úspor é. 6. Koupě ové led i e třídy A Koupě ové ku hyňské li ky. 8. Vý ě a odpad ího potru í.

27 9. Koupě ové led i e třídy A+ 10. Vý ě a oke í h kliček. 11. Vý ě a jídel ího stolu za ový úspor ý. 12. Důsled é zavírá í led i e 13. Poříze í ové zá hodové ísy. 14. Důsled ě zavírat dveře do koupel y. 15. Koupě ové pračky třídy A+ 16. Pořídit si do pokoje teplo il é rostli y. 17. Přei stalovat si počítač. 18. Koupě ové pračky třídy A 19. Přestěhovat si pokoj a postel u ístit k oknu. 20. Spát při otevře é ok ě. 21. Koupě ové yčky třídy A 22. U ístit do vše h pokojů ter ostaty. 23. Pořídit si ovou zi í u du e o ka át. 24. S íže í teploty v pokoji a 0 C 25. Zvýše í teploty v pokoji a C 26. V zi ě větrat krát e, i te ziv ě a jed orázově a ísto používá í výklop é větračky.

28 27. Větrá í při zap uté tope í, a y od házela vlhkost. 28. I stala e ového podlahového tope í do vše h pokojů. 29. S íže í teploty pro ohřev vody a 0 C 30. Zvýše í teploty pro ohřev vody a 0 C 31. Zvýše í teploty pro ohřev vody a 0 C 32. Na ísto koupá í se spr hovat. 33. Úspor ější za háze í s ku hyňský ádo í. 34. Vý ě a zásuvek za ové s oder í desig e. 35. Neužívat fu k e sta d y a elektro iku důsled ě vypí at 36. Televizi při zvýše é sledova osti evypí at vůbec. 37. Počítač raději evypí at vů e. 38. Vý ě a televize za televizi s LCD o razovkou s úhlopříčkou pal ů 39. Vý ě a televize za LED televizi s úhlopříčkou 0 pal ů 40. Místo pev ého PC si pořídit ote ook 41. Note ook raději vů e evypí at. 42. Důsled ě vypí at spotře iče, které právě eužívá. 43. Používat sušičku je v zi í h ěsí í h.

29 44. Místo sušičky preferovat sušák. 45. Při vaře í používat a hr i pokli i. 46. Při vaře í vždy otevřít v íst osti ok o. 47. Koupě ry hlovar é ko vi e. 48. Vodu vařit zásad ě a ply ové sporáku. 49. Koupě LCD o itoru k počítači 50. LCD o itor ikdy raději evypí at. 51. Do y se špat ou izola í e hat zateplit.

30 Testové otázky 1B, 2B, 3C, 4D, 5B, 6C, 7B, 8D, 9D, 10D, 11C, 12D, 13A, 14B, 15C, 16B, 17D, 18B, 19C, 20C, 21B, 22C, 23D, 24A, 25C, 26C, 27B, 28C, 29B, 30D, 31C, 32A, 33B, 34D, 35D, 36A, 37B, 38D, 39C, 40D, 41B, 42C, 43C, 44C, 45A, 46B, 47B, 48C, 49C, 50C, 51C, 52D, 53A, 54C, 55A, 56C, 57D, 58A, 59B, 60C, 61D, 62C, 63D, 64D, 65A, 66A, 67C, 68B, 69D, 70B, 71A, 72B, 73C, 74B, 75A, 76D, 77B, 78A, 79B, 80A, 81D, 82B, 83C, 84B, 85A, 86B, 87C, 88D, 89B, 90A, 91B, 92A, 93A, 94C, 95D, 96B, 97C, 98A, 99B, 100B, 101B, 102C, 103D, 104A, 105C, 106D, 107C, 108D, 109D, 110C, 111A, 112D, 113D, 114C, 115C, 116B, 117C, 118C, 119B, 120C, 121B, 122D, 123A, 124D, 125D, 126A, 127D, 128A, 129D, 130B, 131C, 132B, 133A, 134C, 135C, 136B, 137D, 138A, 139A, 140C, 141D, 142B, 143A, 144C, 145B, 146A, 147B, 148A, 149C, 150A, 151C, 152A, 153A, 154B, 155A, 156C, 157B, 158C, 159B, 160A, 161C, 162C, 163A, 164B, 165B, 166B, 167A, 168C, 169c, 170c, 171b, 172b, 173a, 174b, 175c, 176b, 177c, 178b, 179a, 180a, 181c, 182b, 183b, 184c, 185a, 186b, 187c, 188b, 189b, 190a, 191a, 192c, 193b, 194a, 195b, 196c, 197c, 198c, 199b, 200c, 201c, 202b, 203a, 204a, 205b, 206b, 207c, 208c, 209b, 210c, 211b, 212b, 213b, 214c, 215a, 216a, 217a), 218c), 219b), 220c), 221b), 222a), 223a), 224a), 225c), 226b), 227a), 228b), 229b), 230a), 231b), 232b), 233a), 234c), 235b), 236c), 237b), 238c), 239a), 240c) Testové otázky 1B, 2B, 3C, 4D, 5B, 6C, 7B, 8D, 9D, 10D, 11C, 12D, 13A, 14B, 15C, 16B, 17D, 18B, 19C, 20C, 21B, 22C, 23D, 24A, 25C, 26C, 27B, 28C, 29B, 30D, 31C, 32A, 33B, 34D, 35D, 36A, 37B, 38D, 39C, 40D, 41B, 42C, 43C, 44C, 45A, 46B, 47B, 48C, 49C, 50C, 51C, 52D, 53A, 54C, 55A, 56C, 57D, 58A, 59B, 60C, 61D, 62C, 63D, 64D, 65A, 66A, 67C, 68B, 69D, 70B, 71A, 72B, 73C, 74B, 75A, 76D, 77B, 78A, 79B, 80A, 81D, 82B, 83C, 84B, 85A, 86B, 87C, 88D, 89B, 90A, 91B, 92A, 93A, 94C, 95D, 96B, 97C, 98A, 99B, 100B, 101B, 102C, 103D, 104A, 105C, 106D, 107C, 108D, 109D, 110C, 111A, 112D, 113D, 114C, 115C, 116B, 117C, 118C, 119B, 120C, 121B, 122D, 123A, 124D, 125D, 126A, 127D, 128A, 129D, 130B, 131C, 132B, 133A, 134C, 135C, 136B, 137D, 138A, 139A, 140C, 141D, 142B, 143A, 144C, 145B, 146A, 147B, 148A, 149C, 150A, 151C, 152A, 153A, 154B, 155A, 156C, 157B, 158C, 159B, 160A, 161C, 162C, 163A, 164B, 165B, 166B, 167A, 168C, 169c, 170c, 171b, 172b, 173a, 174b, 175c, 176b, 177c, 178b, 179a, 180a, 181c, 182b, 183b, 184c, 185a, 186b, 187c, 188b, 189b, 190a, 191a, 192c, 193b, 194a, 195b, 196c, 197c, 198c, 199b, 200c, 201c, 202b, 203a, 204a, 205b, 206b, 207c, 208c, 209b, 210c, 211b, 212b, 213b, 214c, 215a, 216a, 217a), 218c), 219b), 220c), 221b), 222a), 223a), 224a), 225c), 226b), 227a), 228b), 229b), 230a), 231b), 232b), 233a), 234c), 235b), 236c), 237b), 238c), 239a), 240c) 1

Kdo jsme? Jak se k nám dostat? U ás ikdy estuduješ sá! Studia nových médií

Kdo jsme? Jak se k nám dostat? U ás ikdy estuduješ sá! Studia nových médií De otevře ý h dveří, 6.. 6 Pojďte k á studovat o or Kdo jsme? Co u ás ůžeš studovat? Jak se k nám dostat? U ás ikdy estuduješ sá! Ústa i for ač í h studií a k iho i t í & Studia nových médií. století!

Více

Ministerstvo v restartu

Ministerstvo v restartu Ministerstvo v restartu Konference ISSS Hrade Králo é,.. I g. Zde ěk Ada e, CISM Mi isterst o ze ědělst í ČR Mi isterstvo ze ědělství ČR Ústřed í orgá stát í sprá pro ze ědělst í, od í hospodářst í, potra

Více

plá a role OHA I g. O dřej Feli CSc, Digitál í ša pio ČR Hla í ar hitekt )R, MVČR I g. Petr Ku hař ředitel od oru Hla ího architekta eg, MVČR

plá a role OHA I g. O dřej Feli CSc, Digitál í ša pio ČR Hla í ar hitekt )R, MVČR I g. Petr Ku hař ředitel od oru Hla ího architekta eg, MVČR Národ í ar hitekto i ký plá a role OHA I g. O dřej Feli CSc, Digitál í ša pio ČR Hla í ar hitekt )R, MVČR I g. Petr Ku hař ředitel od oru Hla ího architekta eg, MVČR Proč NAP a o je íle Národ í ar hitekto

Více

Dokáže e využít ož ostí digitál ího katastru e ovitostí?

Dokáže e využít ož ostí digitál ího katastru e ovitostí? Dokáže e využít ož ostí digitál ího katastru e ovitostí? Konference ISSS 2017. du a Pl ě í Ko ep e digitaliza e katastru Ko ep e la přijata ro e Digitalizace popis ý h údajů katastru V udo á í o ého i

Více

I tegro a á strategie roz oje MAS

I tegro a á strategie roz oje MAS I tegro a á strategie roz oje MAS Po esk dí pro o do í 4-2020 Veřej é projed á í á rhu 4.9.2014 Projekt Integrovaná strategie rozvoje území v působnosti MAS Pobeskydí je financován Moravskoslezským krajem.

Více

Správa katastru e ovitostí po 1. lednu 2014

Správa katastru e ovitostí po 1. lednu 2014 Správa katastru e ovitostí po 1. lednu 2014 Karel Šte el Konference ISSS 2015 13. dubna 2015 Z ě y vyvola é ový o ča ský záko íke a katastrál í záko e Materiál í publicita platí od. led a )akládá eřej

Více

1 Identifikace případo é studie

1 Identifikace případo é studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhod o e í pří osů projektu DOBROVOLNICTVÍ A VEŘEJNÁ SLUŽBA V OBCI - JAK NA TO? - VYUŽITÍ DOBROVOLNICTVÍ A VEŘEJNÉ SLUŽBY K RO)VOJI OBCE, KOMUNITY I JEDNOTLIVCE 1 Identifikace případo

Více

Zápis ze společného jednání odborných pracovních skupin a místních aktérů Venkovské hospodářství

Zápis ze společného jednání odborných pracovních skupin a místních aktérů Venkovské hospodářství MAS Pobeskydí, z. s. 739 53 Třanovice č. p. 1 IČ: 71212612 Zápis ze společného jednání odborných pracovních skupin a místních aktérů Venkovské hospodářství k přípravě strategie komunitně vedeného místního

Více

VÝSLEDKY DOTA)NÍKOVÉHO ŠETŘENÍ K HODNOCENÍ PŘÍVĚTIVOSTI A OTEVŘENOSTI ÚŘADŮ OBCÍ S RO)ŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ

VÝSLEDKY DOTA)NÍKOVÉHO ŠETŘENÍ K HODNOCENÍ PŘÍVĚTIVOSTI A OTEVŘENOSTI ÚŘADŮ OBCÍ S RO)ŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ VÝSLEDKY DOTA)NÍKOVÉHO ŠETŘENÍ K HODNOCENÍ PŘÍVĚTIVOSTI A OTEVŘENOSTI ÚŘADŮ OBCÍ S RO)ŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ I g. Mgr. Da id Slá a ředitel od oru strategi kého roz oje a koordi a e eřej é sprá y Ministerstvo

Více

katastru e o itostí ČR Jiří Poláček

katastru e o itostí ČR Jiří Poláček Služ i for ač ího s sté u katastru e o itostí ČR Jiří Poláček Obsah prezentace Přehled služe )kuše osti s o ě za ede ý i služ a i Pro oz í statistik Připra o a é o i k Strá ka 2 On-line Geoportál ETL 3

Více

Či ost katastrál í h úřadů po digitaliza i katastrál í h ap

Či ost katastrál í h úřadů po digitaliza i katastrál í h ap Či ost katastrál í h úřadů po digitaliza i katastrál í h ap Konference ISSS 2016. du a Základ í íl ) ě it aktuál í stav, kd katastr e ovitostí si e do ře slouží k o hra ě práv vlast íků a ezpeč osti realit

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Sídlo: Ide tifikač í číslo 00852333 Zřizovatel Olo ou ký kraj IČO 60609460. V itř í předpis č.: VP12/2015. Vypracoval ředitel školy:

ŠKOLNÍ ŘÁD. Sídlo: Ide tifikač í číslo 00852333 Zřizovatel Olo ou ký kraj IČO 60609460. V itř í předpis č.: VP12/2015. Vypracoval ředitel školy: Základ í u ěle ká škola, Šu perk, Žerotí ova 11 Sídlo: Šu perk, Žerotí ova Ide tifikač í číslo 00852333 Zřizovatel Olo ou ký kraj IČO 60609460 V itř í předpis č.: VP12/2015 ŠKOLNÍ ŘÁD Vypracoval ředitel

Více

Montážní návod. SEVi 160/SEVi 160 PLUS větra í systé. Distri u e pro Českou Repu liku a Slovensko: SEVentilation.cz. Jan Filip

Montážní návod. SEVi 160/SEVi 160 PLUS větra í systé. Distri u e pro Českou Repu liku a Slovensko: SEVentilation.cz. Jan Filip Montážní návod SEVi 60/SEVi 60 PLUS větra í systé (I telige t í s sté větrá í se zpět ý ziske tepla) Distri u e pro Českou Repu liku a Slovensko: SEVentilation.cz Jan Filip Pod Nádraží, 33 Plas Telefon:

Více

Národ í katalog otevře ých dat veřej é správy

Národ í katalog otevře ých dat veřej é správy Národ í katalog otevře ých dat veřej é správy I g. Duša Chlapek, Ph.D. 1 Mgr. Martin Nečaský, Ph.D. 1 Mgr. To áš Kroupa 2 Mgr. Jiří Kár ík 2 1 V soká škola eko o i ká Praze 2 Ministerstvo vnitra Co jsou

Více

)a ezpeče í aktiv v ISSS 2015. Igor Št erka

)a ezpeče í aktiv v ISSS 2015. Igor Št erka )a ezpeče í aktiv v aplikač í h systé e h ISSS 2015 Hrade Králo é,.. Igor Št erka Legislativa ČR )áko o Ky er eti ké ezpeč osti )áko č. / S. Pro ádě í předpis.go ert. z )áko o o hra ě oso í h údajů )áko

Více

City Dashboard ěsto v číslech

City Dashboard ěsto v číslech Co je City Dashboard? City Dash oard je ko ept ko u ika e ěsta/úřadu s eřej ostí. Cit Dash oard je ko ple í služ a s expertizou porade ský h společ ostí. Cit Dash oard je soft are aplika e pro pro oz i

Více

Organizační dopady při řešení kybenetické bezpečnosti. Ing. Zdeněk Seeman, CISA, CISM Mgr. Tomáš Rydvan

Organizační dopady při řešení kybenetické bezpečnosti. Ing. Zdeněk Seeman, CISA, CISM Mgr. Tomáš Rydvan Organizační dopady při řešení kybenetické bezpečnosti Ing. Zdeněk Seeman, CISA, CISM Mgr. Tomáš Rydvan Orga izač í dopad při řeše í k er eti ké ezpeč osti I g. )de ěk ee a, CI A, CI M Mgr. To áš R dva

Více

Národ í plá rozvoje sítí ové ge era e. Luděk S h eider

Národ í plá rozvoje sítí ové ge era e. Luděk S h eider Národ í plá rozvoje sítí ové ge era e ISSS, Hrade Králové Nástroje podpor výstav vysokorychl. sítí Rozlišuje e dva základ í ástroje us adňují í výstav u v sokor hlost í h sítí elektro i ký h ko u ika í

Více

Co bude European accessibility act a k če u poslouží?

Co bude European accessibility act a k če u poslouží? Co bude European accessibility act a k če u poslouží? 1 O če je gover a e a essi ility Přístup á veřej á správa Přístup é a v užitel é služ I tegra e oso se zdravot í postiže í V užívá í služe a rov opráv

Více

Klu český h turistů. 125 let

Klu český h turistů. 125 let Klu český h turistů 125 let 1888-2013 Z ače í turisti ký h tras prv í oz ače á pěší trasa Ště hovi esvatojánské proudy prv í dálková pěší trasa Praha-BrdyŠu ava v ývalé ČSR již k 1938 40 000 km 1938-1989

Více

Hlavní druhy ochrany proti malwaru. Antivir Firewall AntiSpyware ZDRAVÝ ROZUM!

Hlavní druhy ochrany proti malwaru. Antivir Firewall AntiSpyware ZDRAVÝ ROZUM! Antiviry Hlavní druhy ochrany proti malwaru Antivir Firewall AntiSpyware ZDRAVÝ ROZUM! Jak ojo at proti irů Mějte nainstalovaný kvalitní antivirový program Udržujte antivirový systém aktualizovaný (databázi

Více

ELEKTRONICKÉ RECEPTY NOVĚ A POVINNĚ

ELEKTRONICKÉ RECEPTY NOVĚ A POVINNĚ erecept 1 ELEKTRONICKÉ RECEPTY NOVĚ A POVINNĚ I g. Re ata Golasíko á, I g. Petr Kou ký ISSS, Hrade Králo é,. du a erecept součas ý stav 2 Součas ý stav elektro i ká preskrip e fu guje a ázi do ro ol osti

Více

Ministerstva vnitra. Konference ISSS 2018 duben 2018

Ministerstva vnitra. Konference ISSS 2018 duben 2018 I for ač í ka paň a odelo é situa e k pro le ati e o hra y oso í h údajů Ministerstva vnitra Konference ISSS 2018 duben 2018 Přehled i for ač í ka pa ě )áklade i for ač í ka pa ě je eustále aktualizo a

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3284 / 2012. Stanovení obvyklé ceny nemovitosti

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3284 / 2012. Stanovení obvyklé ceny nemovitosti ZNALECKÝ POSUDEK č. 3284 / 2012 O obvyklé cen nemovitostí - rodinného domu č.p. 13 na pozemku p.č. st. 62 - zastav ná plocha, včetn tohoto pozemku, dále pozemku p.č. 174/1 - zahrada v obci Jarom ice okres

Více

14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1

14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1 14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1 S Á ČK Y NA PS Í E XK RE ME N TY SÁ ČK Y e xk re m en t. p o ti sk P ES C Sá čk y P ES C č er né,/ p ot is k/ 12 m y, 20 x2 7 +3 c m 8.8 10 bl ok

Více

)EMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. O datech a služ á h Ze ě ěři kého úřadu a o jeji h poskytová í. Petr D ořáček

)EMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. O datech a služ á h Ze ě ěři kého úřadu a o jeji h poskytová í. Petr D ořáček )EMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD O datech a služ á h Ze ě ěři kého úřadu a o jeji h poskytová í Petr D ořáček ISSS 2015 14. dubna 2015 Co ového v poskytová í dat a služe Obsah informace: Posk to á í katastrál í ap Plate

Více

Kontroly a opravy špat ý h dat v RÚIAN. Jiří For á ek

Kontroly a opravy špat ý h dat v RÚIAN. Jiří For á ek Kontroly a opravy špat ý h dat v RÚIAN Jiří For á ek Obsah prezentace Úvod O sah RÚIAN a zdroje úvod ího apl ě í Úze í ide tifika e a adres Ko trol í a rozdílové sestav Co ás trápí při správě RÚIAN? Ko

Více

/ P ře d m lu v a...11. / Úvod... 14. / Vysoký krevn í tla k, definice, rozdělení, p rim árn í a sekundární h y p e r te n z e...

/ P ře d m lu v a...11. / Úvod... 14. / Vysoký krevn í tla k, definice, rozdělení, p rim árn í a sekundární h y p e r te n z e... Obsah / P ře d m lu v a...11 / Úvod... 14 1. O k re v n ím tla k u se stále m lu v í a m lu v í... M á sm ysl se z a jím a t o k re v n í tla k, když n e m á m ž á d n é p o tíže? Je a le fa k t, že d

Více

MEDIKAČNÍ PROCES. STOLETÍ

MEDIKAČNÍ PROCES. STOLETÍ MEDIKAČNÍ PROCES. STOLETÍ Li ity uplatňova ého edikač ího pro esu a pote iál elektro iza e a auto atiza e Ing. Simona Plischke, HC Logic, s. r. o. Konference ISSS2015, 13.., Hrade Králové Medikač í pro

Více

Lucie Koubek.. )áložka Revize. Tlačítko Pravopis a gramatika v levém horním rohu. 2015 www.luciekoubek.cz

Lucie Koubek.. )áložka Revize. Tlačítko Pravopis a gramatika v levém horním rohu. 2015 www.luciekoubek.cz Pokud se ojíte, že i tak ě o přehléd ete, ůžete užít tohoto postupu:. )áložka Revize. Tlačítko Pravopis a gramatika v levém horním rohu 14 . čte í vě ujte se te h i ký záležitoste )a ěřte se a: diakritiku

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY STANOVENÍ PŘECHODNÉ ÚPRAVY PROVOZU NA POZEMNÍ KOMUNIKACI

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY STANOVENÍ PŘECHODNÉ ÚPRAVY PROVOZU NA POZEMNÍ KOMUNIKACI INKA doprav í z ače í Hrade Králové s.r.o. O rá ů íru 58 50 0 Před ěři e ad La e Spis. z ačka: 2409/2018 V řizuje: Ja a Šul ová Tel.: +420 327 300 131 E-mail: sulcova@meucaslav.cz Datum: 13.6.2018 VEŘEJNÁ

Více

Po prohlíd e střel i a ostat í h prostor střele kého areálu, l sprá ě aplá o á a za čas

Po prohlíd e střel i a ostat í h prostor střele kého areálu, l sprá ě aplá o á a za čas Hod o e í let í Ol piád dětí a ládeže (LODM) 2015 - sporto í střel a Ve dnech 14.-.. se zhostil plzeňský kraj (PK) pořádá í let í Ol piád dětí a ládeže a l to již sed ý roč ík této, a popularitě, edializa

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY STANOVENÍ PŘECHODNÉ ÚPRAVY PROVOZU NA POZEMNÍ KOMUNIKACI

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY STANOVENÍ PŘECHODNÉ ÚPRAVY PROVOZU NA POZEMNÍ KOMUNIKACI Maděra a Šípek spol. s r.o. Kluk 116 9 Podě rady Spis. z ačka: 4471/2018 V řizuje: Ja a Šul ová Tel.: +420 327 300 131 E-mail: sulcova@meucaslav.cz Datum: 28.11.2018 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY STANOVENÍ PŘECHODNÉ ÚPRAVY PROVOZU NA POZEMNÍ KOMUNIKACI

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY STANOVENÍ PŘECHODNÉ ÚPRAVY PROVOZU NA POZEMNÍ KOMUNIKACI Asig s.r.o. Budovatelů 533 12 Chvaletice Spis. z ačka: 2426/2019 V řizuje: Ja a Šul ová Tel.: +420 327 300 131 E-mail: sulcova@meucaslav.cz Datum: 29.5.2019 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY STANOVENÍ

Více

aplika e a so iál í sítě e

aplika e a so iál í sítě e O jekto ě orie to a é aplika e a so iál í sítě e zdělá á í esto í ru hu ISSS 2015 Hradec Králo é 13.4.2015 I terdis ipli ár í, i for ati ko-kog iti í, li g isti ký a odulár í roz oj studia CZ.1.07/2.2.00/28.0104

Více

Zpráva o výsledcích. Úřadu pro ochra u hospodářské soutěže

Zpráva o výsledcích. Úřadu pro ochra u hospodářské soutěže Zpráva o výsledcích fi a č ích ko trol za rok 12 Úřadu pro ochra u hospodářské soutěže Vypracoval: Ing. Roman Krupica, I g. Radi Slovák i ter í auditor ředitel EO Datum: 6. 2. 2013 Schválil: Datum: 6.

Více

VŠEOBECNÝ ÚVOD K PAŽÍCÍM KONSTRUKCÍM

VŠEOBECNÝ ÚVOD K PAŽÍCÍM KONSTRUKCÍM VŠEOBECNÝ ÚVOD K PAŽÍCÍM KONSTRUKCÍM Tento studijní materiál vznikl za podpory: Rozvojové projekty MŠMT Rozvojové projekty mladých týmů RPMT 2016 Ing. Jan Faltýnek 1/24 Program I. Paží í ko struk e - úvod

Více

)EMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Data a služ y )e ě ěři kého úřadu pro stát í správu a sa osprávu

)EMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Data a služ y )e ě ěři kého úřadu pro stát í správu a sa osprávu )EMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Data a služ y )e ě ěři kého úřadu pro stát í správu a sa osprávu Ja a Vol á ISSS, Hrade Králové 5. 4. 2016 Přehled ezplat ě poskytova ý h produktů Na základě podepsa é s louv posk tuje

Více

Metodi ký ávod pro kontrolu výko u spisové služ vede é prostřed i tví ESSS

Metodi ký ávod pro kontrolu výko u spisové služ vede é prostřed i tví ESSS Metodi ký ávod pro kontrolu výko u spisové služ vede é prostřed i tví ESSS zkuše osti po ro e apliková í Jan Frk jan.frk@mvcr.cz Vznik etodi kého ávodu Iniciovalo CNZ o.s. Realizoval OAS Ministerstva vnitra

Více

Geoprostoro é řeše í Asseco Central Europe jako základ pro esů Registru pasi í infrastruktury

Geoprostoro é řeše í Asseco Central Europe jako základ pro esů Registru pasi í infrastruktury Geoprostoro é řeše í Asseco Central Europe jako základ pro esů Registru pasi í infrastruktury Filip Kadeřá ek, Asseco Central Europe, a. s. ISSS2016 2 Budo á í NGA sítí Elektro i ká e ide e trže Stih e

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY. prodá ají ího, je prá i kou oso ou či oso ou, jež jed á při o jed á í z oží rá i s é pod ikatelské

OBCHODNÍ PODMÍNKY. prodá ají ího, je prá i kou oso ou či oso ou, jež jed á při o jed á í z oží rá i s é pod ikatelské OBCHODNÍ PODMÍNKY Mobile Creative Solutions s.r.o. 1. OBECNÁ USTANOVENÍ.. T to o hod í pod í k o hod í společ osti Mo ile Creati e Solutio s s.r.o., společ ost s ruče í o eze ý, z ikla d e... V o hod í

Více

PŘEDSTAVENÍ APLIKACE SMARTSELLING

PŘEDSTAVENÍ APLIKACE SMARTSELLING CO JE TO SMARTSELLING S artselli g je pr í ko plet í ástroj a české a slo e ské trhu, který pod jed ou stře hou spojuje še h y nezbytné nástroje moderního online marketingu. Poprvé se do rukou drobných

Více

PŘEDSTAVENÍ APLIKACE SMARTSELLING

PŘEDSTAVENÍ APLIKACE SMARTSELLING CO JE TO SMARTSELLING S artselli g je pr í ko plet í ástroj a české a slo e ské trhu, který pod jed ou stře hou spojuje še h y nezbytné nástroje moderního online marketingu. Poprvé se do rukou drobných

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ Novi k a z ě k.. v hláška č. / S. a záko č. / S. Co se ě í? Nová v hláška č. / S. provádějí í pravidla a poze í h ko u ika í h s úči ostí od. led a ruší a ahrazuje v hlášku č. / S. upravují

Více

Jak efektiv ě a tra spare t ě řídit Strategi kého plá u využití součas é infrastruktury úřadu

Jak efektiv ě a tra spare t ě řídit Strategi kého plá u využití součas é infrastruktury úřadu Jak efektiv ě a tra spare t ě řídit ěsto o e v du hu Strategi kého plá u rozvoje ěsta o e s využití součas é infrastruktury úřadu Strategi ký plá rozvoje ěsta je důležitý ástroje pro říze í ěsta Města

Více

Ý áš á í é ť š í

Ý áš á í é ť š í ří ď ě ě é ř ý ří ý é úř á ú ě ě ř ář í ší ž í ř í í Í ř ý áš ě ů é í ď Í ř ý řá óš í áš í ý í ř š í á á ř ří ž ě ž ď š ě í í í á žá ý á Í ÍŽ Š Á Ó ř č í Í é ž é ž á í á á Ž ř ě ž ú á á č ě ě í ěž á í

Více

Elektronizace tvor y a přístupu k práv í předpisů. JUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D. ná ěstek pro říze í sek e legislativ a ar hiv i tví

Elektronizace tvor y a přístupu k práv í předpisů. JUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D. ná ěstek pro říze í sek e legislativ a ar hiv i tví Elektronizace tvor y a přístupu k práv í předpisů JUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D. ná ěstek pro říze í sek e legislativ a ar hiv i tví Motivace k projektu es írka a elegislativa Ústav í soud - Pl.Ús 77/06:

Více

Zápis ze zasedání valné hromady konaného ve školící místnosti Kapplova dvora v Třanovicích, čp. 1 v pondělí dne 27. dubna 2015 v 15:00 hod.

Zápis ze zasedání valné hromady konaného ve školící místnosti Kapplova dvora v Třanovicích, čp. 1 v pondělí dne 27. dubna 2015 v 15:00 hod. MAS Pobeskydí, z. s. 739 53 Třanovice č. p. 1 IČ: 71212612 Zápis ze zasedání valné hromady konaného ve školící místnosti Kapplova dvora v Třanovicích, čp. 1 v pondělí dne 27. dubna 2015 v 15:00 hod. Příto

Více

Stav výuky soudo ý h ději Te h i ká zpráva. Ústav pro studiu totalit í h reži ů. 25. červ a 2012. Fakta na dosah

Stav výuky soudo ý h ději Te h i ká zpráva. Ústav pro studiu totalit í h reži ů. 25. červ a 2012. Fakta na dosah Stav výuky soudo ý h ději Te h i ká zpráva Ústav pro studiu totalit í h reži ů 25. červ a 2012 Fakta na dosah 1 Úvod Na základě dohod ezi Ústave pro studiu totalit í h reži ů a firmou Factum Invenio provedla

Více

Ú vod... I 7. In te rd is c ip lin á rn í p řís tu p k p ro b le m a tic e u m ír á n í a s m r t i...19 T h a n a to lo g ie...19

Ú vod... I 7. In te rd is c ip lin á rn í p řís tu p k p ro b le m a tic e u m ír á n í a s m r t i...19 T h a n a to lo g ie...19 11 OBSAH Ú vod... I 7 In te rd is c ip lin á rn í p řís tu p k p ro b le m a tic e u m ír á n í a s m r t i...19 T h a n a to lo g ie...19 T h a n a to p s y c h o lo g ie...20 T hanatosociologie... 22

Více

pro o last Šluk ovska

pro o last Šluk ovska MAS Český sever a spolupra ují í orga iza e zapoje é v procesu ko u it ího plá ová í so iál í h služe a aktivit a úze í Šluk ovsko, které je tvoře o 8 o e i dále je KPPSSŠ Návrh KPSSŠ yl realizová v rá

Více

Evaluace vý ěru Slezské univerzity v Opavě Fakulty veřejný h politik

Evaluace vý ěru Slezské univerzity v Opavě Fakulty veřejný h politik Evaluace vý ěru Slezské univerzity v Opavě Fakulty veřejný h politik V Opavě.9.0 Zpracoval Mgr. Petr Rypl Evaluač í dotaz ík vý ěru Slezské u iverzit v Opavě V prv í kole přijí a ího říze í do akade i

Více

Jaké osobní údaje zpracováváme a jak je získáváme? K jaký účelů oso í údaje zpra ovává e, po jakou do u a o ás k tomu opravňuje?

Jaké osobní údaje zpracováváme a jak je získáváme? K jaký účelů oso í údaje zpra ovává e, po jakou do u a o ás k tomu opravňuje? OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ I. O sah a účel doku e tu 1. V to to doku e tu jsou o saže i for a e týkají í se o hra oso í h údajů posk t utý h á ště ík e o ý h strá ek www.seznamseonline.cz, https://logport.visionsoft.cz,

Více

Jaké pokladní zařízení mohu použít pro Elektronickou evidenci tržeb?

Jaké pokladní zařízení mohu použít pro Elektronickou evidenci tržeb? Jaké pokladní zařízení mohu použít pro Elektronickou evidenci tržeb? Se z eřejňo á í ko krét í h t pů hod ý h poklad í h zaříze í, popř. SW Fi a č í sprá a epočítá, a a i tak či it e ůže, a edělala rekla

Více

Popis léčebných procedur prováděných v našem sanatoriu KOUPELE

Popis léčebných procedur prováděných v našem sanatoriu KOUPELE Popis léčebných procedur prováděných v našem sanatoriu KOUPELE Koupel minerální Popis procedury: procedura je provádě á ve vodoléče é va ě za použití vřídel í i erál í vody, teplota vody je 37 C Účinek:

Více

ANC Oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními od r. 2018 Ing. Marie Perglerová Odbor environmentálních podpor PRV

ANC Oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními od r. 2018 Ing. Marie Perglerová Odbor environmentálních podpor PRV ANC Oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními od r. 2018 Ing. Marie Perglerová Odbor environmentálních podpor PRV Charakteristika stavu od roku 2018 Redefinice se netýká se horských LFA Povi

Více

N O T Á Ř S K Ý ) Á P I S

N O T Á Ř S K Ý ) Á P I S Stra a prv í. NZ 723/2016 S t e j n o p i s N O T Á Ř S K Ý ) Á P I S sepsa ý mnou, Mgr. Lukáše Valigurou, otáře se sídle v Praze, dne 24.10.2016 (slovy: dva átého čtvrtého říj a roku dva tisí e šest á

Více

Zápis z 6. jednání pracovní skupiny Hospodářství

Zápis z 6. jednání pracovní skupiny Hospodářství Zápis z 6. jednání pracovní skupiny Hospodářství 73953 Třanovice č. p. 1 k přípravě strategie komunitně vedeného místního rozvoje Termín jednání: 2. února 2015 od 8:00 hod. Místo konání: Kapplův dvůr -

Více

Smart city Kolín. Mgr. Michael Kašpar místostarosta města

Smart city Kolín. Mgr. Michael Kašpar místostarosta města Smart city Kolín Mgr. Michael Kašpar místostarosta města Kolín kultur í, histori ké okres í ěsto leží í a vý hodě Středočeského kraje a ře e La i založe o v roce 1261 přes 0 000 o vatel prů ěr ou ad ořskou

Více

Í ó é ě ě ř ý é ě š ě ý ěž ú Ž Č ž Č Č é š ř š ě é ú ř é Ú Ž ě ě ě ř ě é ř ř é Í ý ž ó Č é Č ú ě ě ě ř ě é š ě ř ě ě é š ě ý ď ě ě ř š é ž ů ř ě ř ý ě ř Ž ů Š ť Ž ůř ě š ý š š ě ž ů ů ů ř ě ě ř ž é ř ě

Více

PŘEDSTAVENÍ APLIKACE SMARTSELLING

PŘEDSTAVENÍ APLIKACE SMARTSELLING CO JE TO SMARTSELLING S artselli g je pr í ko plet í ástroj a české a slo e ské trhu, který pod jed ou stře hou spojuje še h y nezbytné nástroje moderního online marketingu. Popr é se do rukou dro ý h

Více

přísluš ý h fu k í Uži atele rá i jeho jed á í uži atelské prostředí E-shopu, sídle Dukelská třída, Pražské před ěstí Hrade Králo é ;

přísluš ý h fu k í Uži atele rá i jeho jed á í uži atelské prostředí E-shopu, sídle Dukelská třída, Pražské před ěstí Hrade Králo é ; OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO E-SHOP Vzáje á prá a a po i osti Uži atele a Pro ozo atele, zej é a prá a a po i osti z iklé z Kup í s lou, se řídí tě ito o hod í i pod í ka i dále je "Obchodní podmínky"). 1 Definice.

Více

í á ž é ř ě í é á Ž ú ů í ú ř č í ů ř ý ř ýí ř ž í ř ý ř č í í ř ň Š ř í é š á í é ú čí Í ří ě šííř áž ří š ě Š í ý á á ď á é ě Í á ý ů ří ě á é á ěž

í á ž é ř ě í é á Ž ú ů í ú ř č í ů ř ý ř ýí ř ž í ř ý ř č í í ř ň Š ř í é š á í é ú čí Í ří ě šííř áž ří š ě Š í ý á á ď á é ě Í á ý ů ří ě á é á ěž í á ž é ř ě í é á Ž ú ů í ú ř č í ů ř ý ř ýí ř ž í ř ý ř č í í ř ň Š ř í é š á í é ú čí Í ří ě šííř áž ří š ě Š í ý á á ď á é ě Í á ý ů ří ě á é á ěž éú Í ř ý ří č ý Á á í é ý ř á é é á á í ří á áš í á

Více

)akázka je zadá a á dle Pra idel operač ího progra u NUTS Jiho ý hod. dubna 2015;

)akázka je zadá a á dle Pra idel operač ího progra u NUTS Jiho ý hod. dubna 2015; )akázka je zadá a á dle Pra idel operač ího progra u NUTS Jiho ý hod. )adá a í pod í k Veřej é zakázk l souladu s i ter í i předpis O jed atele s h ále us ese í č. 0721/13/2015RK Rad Kraje V soči a a jed

Více

Česká verze tohoto materiálu vznikla za podpory Státního fondu pro životní prostředí a Ministerstva životního prostředí.

Česká verze tohoto materiálu vznikla za podpory Státního fondu pro životní prostředí a Ministerstva životního prostředí. Koordinátor GLOBE programu v České republice TEREZA, vzdělávací centrum globe@terzanet.cz, www.globe-czech.cz Haštalská 17, Praha 1,11000 Česká verze tohoto materiálu vznikla za podpory Státního fondu

Více

Vzdělávací modul Kybernetická bezpečnost

Vzdělávací modul Kybernetická bezpečnost Vzdělávací modul Kybernetická bezpečnost Vzdělávací kurz pro vedoucí pracovníky a management, zejména ředitele, finanční ředitele a další decision makery Tento modul je financován jako projekt v rámci

Více

SERVIS ŠITÝ NA MÍRU PRO VAŠE VOZIDLO

SERVIS ŠITÝ NA MÍRU PRO VAŠE VOZIDLO W W W. I V E C O. C O M SERVIS ŠITÝ NA MÍRU PRO VAŠE VOZIDLO www.facebook.com/iveco www.youtube.com/iveco www.twitter.com/iveco www.flickr.com/photos/ Nen í po chyb o to m, že tyto n ové ba lí čky EL E

Více

Aktuál í otázk rozvoje veřej é správ. I g. Mgr. David Slá a ředitel od oru strategi kého roz oje

Aktuál í otázk rozvoje veřej é správ. I g. Mgr. David Slá a ředitel od oru strategi kého roz oje Aktuál í otázk rozvoje veřej é správ I g. Mgr. David Slá a ředitel od oru strategi kého roz oje a koordi a e eřej é sprá OBSAH: S ěr dat e VS Dostup ost služe eřej é sprá Pří ěti ý úřad Veřej á sprá a

Více

Video, kde se celou strategii dozvíte krok za krokem najdete na http://jakudelatweb.cz/strategie-webu-jako-obchodnika

Video, kde se celou strategii dozvíte krok za krokem najdete na http://jakudelatweb.cz/strategie-webu-jako-obchodnika VYTVO ENÍ WEBU STRATEGIE V t ořte si s ou internetovou strategii WEBU jako obchodníka. Jak získávat co nejvíce zákazníku na internetu, propagovat, prodávat a pečo at o stávající zákazníky. Video, kde se

Více

í ř ý á á ď é č ř č í ó á ů á ů ě ó é á í š ý ž ý á é ř á á í č í í é č í á ě ě ě ě í ě á é á ď íúř í á í í á ý řá á í ě š š á ý ý ďč ř ý ž á ď ž ýš ž ž ů áčá říď ď č ě ě í ý á ě š ď ě č í ů ž ý ž ý ě

Více

j k k k i k k k k k j k j j j j ij i k k jk k k jk k j j i

j k k k i k k k k k j k j j j j ij i k k jk k k jk k j j i 1.Stá-la Mat-a od-ho-dla-ně v sl-zách ve- dle ří-že Pá-ně, na te-rém Syn e-í pněl. Je- í du-š v hoř-ém lá-ní slí-če - nou, bez sm-lo - vá-ní do hlu-bn meč o-te - vřel. a f d b f Copyrght by

Více

š ě ú ě Á ŘÁ č

š ě ú ě Á ŘÁ č š ě ú ě Á ŘÁ č ť ě ě Á Á š ř š ý ú ýě ř Ť ř ě ů ě ýč ě ý ž ú ů ě ě ú ů ž č ť ž ť ř ě ě ě ě ž č ž š š ě ů ř č š ě ž š ů ě ů ú š č č ů ěť ý š ě č š ě ý ú ů ř š ý ř ž ž ěř š ě ů ý ň ý ě ěř č ě ý ř č č ě ě

Více

EKOLOGICKÉ A JINÉ BARIÉRY DALŠÍHO ROZVOJE ODV TVÍ HUTNICTVÍ ŽELEZA. Konference Vladimír Toman

EKOLOGICKÉ A JINÉ BARIÉRY DALŠÍHO ROZVOJE ODV TVÍ HUTNICTVÍ ŽELEZA. Konference Vladimír Toman EKOLOGICKÉ A JINÉ BARIÉRY DALŠÍHO ROZVOJE ODV TVÍ HUTNICTVÍ ŽELEZA Konference 11. 12. 9. 2014 Vladimír Toman Problematika kapacit výrob oceli Nárůst nadbytečných kapacit: Sv t + 359 mil.t, z toho Asie

Více

Jak být nejlepším hostitelem? Uvažujete o Airbnb? z pohledu úspěšného Airbnb hostitele. Kolik si lze vydělat? Jana Komínová

Jak být nejlepším hostitelem? Uvažujete o Airbnb? z pohledu úspěšného Airbnb hostitele. Kolik si lze vydělat? Jana Komínová Uvažujete o Airbnb? Jak být nejlepším hostitelem? z pohledu úspěšného Airbnb hostitele Kolik si lze vydělat? 2017 Jana Komínová Jana Komínová Vzdělá í: V soká škola eko o i ká obor Právo a podnikání Zakladatelka

Více

FUJITSU. Když vaše s ysly estačí. 13.Dubna 2015 Hrade Králo é. 0 Copyright 2013 2012 FUJITSU

FUJITSU. Když vaše s ysly estačí. 13.Dubna 2015 Hrade Králo é. 0 Copyright 2013 2012 FUJITSU FUJITSU Když vaše s ysly estačí. Mila Podi í 13.Dubna 2015 Hrade Králo é 0 Copyright 2013 2012 FUJITSU Pů od áz u společ osti Fujitsu Fu jsou pr í d ě pís e a společ osti Furukawa, ji jsou pr í d ě pís

Více

Bušo, Stehlík, Klofáč, Holý Pro házka i, Novot ý l., Hlavatý. Vejvalka Puskáč Stehlík, Malý, Matyáš, Holý, Jahoda, Bole ru h, Bušo, Šprla, Kofáč,

Bušo, Stehlík, Klofáč, Holý Pro házka i, Novot ý l., Hlavatý. Vejvalka Puskáč Stehlík, Malý, Matyáš, Holý, Jahoda, Bole ru h, Bušo, Šprla, Kofáč, Hod o e í druhého kola Mistrovství České repu liky Ter í ko á í:.., zi í stadio Rosi e u Br a Druhé kolo se odehrálo v sobotu 21. 10. 2017 a zi í stadio u v Rosi í h u Brna. Na elý de js e ěli zajiště

Více

Alzheimercentrum Filipov o.p.s. Zámecká 1/25, 86 Čáslav

Alzheimercentrum Filipov o.p.s. Zámecká 1/25, 86 Čáslav Výroč í zpráva 2011 Alzheimercentrum Filipov o.p.s. Zámecká 1/25, 86 Čáslav AL)HEIMERCENTRUM FILIPOV O. P. S. POBYTOVÉ )AŘÍ)ENÍ Motto: Důležité je, a y ho čas, který a péči á e, využili o ejs yslupl ěji.

Více

ž é ě č ď ž é ř č é ž é Š ř ů ž é ě ř ě ů Ž é ř ě Š ž é ř é ň Ž é ě ř ž é žň ř ž é ř ěř č ě ě ř é ě ě ě ě ě ý ů ě ě ř ů ť ů é úč č ř é ě úč é Í ě ú ě ě č Ž č é ě ě ř é ě ě ě ý ů é ě ř ů ř é ě ř ř é ť ů

Více

+420 731 139 303 RESORT@DOLNIMORAVA.CZ INFORMACE NA WWW.DOLNIMORAVA.CZ

+420 731 139 303 RESORT@DOLNIMORAVA.CZ INFORMACE NA WWW.DOLNIMORAVA.CZ Středa - Tisí a jed a o 10:00-10:45 Mamutí roz vička Protaže í i poh ové hr Tělo vič a 11:00-12:00 Nára ek Šehrezád Kreativ í díl a Dětský svět 14:00-15:00 Alí a ovo tvoře í Loupež íkova a itka Dětský

Více

Postup při rezerva i a uzavře í s louvy o u ytová í

Postup při rezerva i a uzavře í s louvy o u ytová í Všeo e é o hod í pod í ky Všeo e á usta ove í T to šeo e é o hod í pod í k dále je VOP platí pro postup při uza írá í s lou o ubytování a upravují obecná práva a povinnosti mezi ubytovaným (dále jen klient

Více

č š š ř ř Í ů č Ě Á Š ŠÁ Ř Ď É Í Ě Í Í čí ž ě č é č ě ý Ž ř ě č ý ě ý ý ř ě š ý ě ť ý é é ě ě é ě é ř é ř Ť ě š ě ž ě é ě é é ů ě é ř ú ý ý é ěř ý ý š ý ý ž é é š ý š ě ý ř ř ř ě š ý ě ý ý ř ě é Ž é é

Více

Š Ě Ě ÍŽ Č Á š ě ě ž é ý ý ář ř š ě ří ů ů ř ěř ý š é Ž á ě ě í ó š Ž ů ě é Ž é ě ř ž é č š řá íú é á ě ž ůž í é Ž ó í í é í š ě č í í í ý ě ří é ř í

Š Ě Ě ÍŽ Č Á š ě ě ž é ý ý ář ř š ě ří ů ů ř ěř ý š é Ž á ě ě í ó š Ž ů ě é Ž é ě ř ž é č š řá íú é á ě ž ůž í é Ž ó í í é í š ě č í í í ý ě ří é ř í Ó Á Á é áž ě é ý á á á í Ž ě í í á ě ěř é ó í í í í ě ó ě á á á ý é ř ý é á ě ý ý á á ří é á š í ý á ž í ý ý ý ů ž ě ší á ř š á é ň ó í á í ě Í á í š é á í ě ý ř ý ě á č é á é ó ř é í í ý é ř á ň é Ž á

Více

Národ í I ovač í Platfor a Společe ské výzvy

Národ í I ovač í Platfor a Společe ské výzvy Národ í I ovač í Platfor a Společe ské výzvy. červ a 1 OBSAH Informace o průběhu aktualizace RIS3 Identifikace podnikatelských příležitostí - EDP EDP - Karty, Update NRIS3 Různé 2 PŘEDBĚŽNÁ PODMÍNKA RIS

Více

)EMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. systé ze ě ěři tví a Geoportál ČÚ)K. Petr D ořáček

)EMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. systé ze ě ěři tví a Geoportál ČÚ)K. Petr D ořáček )EMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Poříze í lete ký h se zorů pro i for ač í systé ze ě ěři tví a Geoportál ČÚ)K Petr D ořáček Hrade Králo é,. du a S čí udete sez á e i Lete ké ěři ké s í ko á í a zpra o á í Ortofota ČR

Více

Strategi ký rá e MAP pro správ í. Ža erk a Králík do roku Verze 5.0 s úči ostí od s rozšíře ou půso ostí Ža erk a Králík II

Strategi ký rá e MAP pro správ í. Ža erk a Králík do roku Verze 5.0 s úči ostí od s rozšíře ou půso ostí Ža erk a Králík II Strategi ký rá e MAP pro správ í o vod o í s rozšíře ou půso ostí Ža erk a Králík do roku 2023 Verze 5.0 s úči ostí od 31. 10. 2018 ( a azuje a erzi. s úči ostí od.. zpra o a ou rá i projektu Míst í akč

Více

Us ese í Rady ěsta Bru ov-bylnice. Jed á í s předsedy Osad í h vý orů Sv. Štěpá a Sido ie

Us ese í Rady ěsta Bru ov-bylnice. Jed á í s předsedy Osad í h vý orů Sv. Štěpá a Sido ie Jed á í s předsedy Osad í h vý orů Sv. Štěpá a Sido ie píse ou i for a i předsedk ě Osad ího ý oru S atý Štěpá, pí Li uše Miklaso é, o či osti osad ího ý oru, čet ě doplňují í h úst í h i for a í líže

Více

Zápis z 6. jednání pracovní skupiny Společnost

Zápis z 6. jednání pracovní skupiny Společnost Zápis z 6. jednání pracovní skupiny Společnost MAS Pobeskydí, z. s. 73953 Třanovice č. p. 1 IČ: 71212612 k přípravě strategie komunitně vedeného místního rozvoje Termín jednání: 2. února 2015 od 10:30

Více

EPD ástroj k pl ě í ový h požadavků a

EPD ástroj k pl ě í ový h požadavků a ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU Váp o, Ce e t, Ekologie.. EPD ástroj k pl ě í ový h požadavků a stave í výro ky Mgr. Bar ora Vlasatá vedou í CO EPD vlasata@vups.cz Výzku ý ústav poze í h staveb -

Více

š ý ě éří Č Íý ň Ř Š Í É ř é ý ě é ř ý ě é Í š éú Ž Č Š ř ř ý ě Š Š Ž ý ř ě Ý ě é ř ř ě ý ě é ř č ý ě ř š é ř ě ý ě é ř č ý ý č ý é č ž ě ý ě é ř ň ě ř č ř ý č ě ě š č ř š é ě Š ř ř é š ý ř ř ě ř ě é č

Více

I spiruj e se Jitka Faug erová.. 7, Ko fere e ISSS, Hrade Králové

I spiruj e se Jitka Faug erová.. 7, Ko fere e ISSS, Hrade Králové I spiruj e se Jitka Faug erová.. 7, Ko fere e ISSS, Hrade Králové I spiruj e se od roku 2008 listopad, Hotel Panorama Praha 2009 listopad, Floret Průho i e 2010 listopad, Floret Průho i e 2011 listopad,

Více

ř č ě Í Í Š é á ě ÍÍ ř ě ě á á ě á ř č ď ý ý ý á á č ě é ě ě ě ě Ť ž ě ř é é á ř ě ř š é é é ť Í ý é ř á ž á á č ř ě ý á á á ď ý ň á á é ž á ě é ď č ář ůž ý á ř ě č ý ř ý ž ň ě ý ů ě á á ř áď ž á ý Í ž

Více

Ř í č ň é á Í ů é ž é ú ý ř čá í ý í é ý ů í í ů á é č ý ý š ý ý ř í é ž š ý ý ž ý ý ů ý á Ž č š č ý č ř é ž é ší ý ý ř ý ý é ř é ř Ž í ě š ě í á í Ž ý č á ů ř ý š ý á é ý í ř ů ří é á á ů á ů á ů á ý

Více

é á í ů ů ů ů ž š áž š í ě ě ěž Ž ěž é ě č ě Ří í ří ý á ď ě Í Ý ó í řá á í é í é é ň č č á ň í é ý á ř ě č á ě š ř á é ďá ř ř á ý š á í ý ří ý Ž ď ř ě ý ů ží ě ú ě ú ů ř í Íá í í ú é í š ř ě ř ě á ř úř

Více

ř é ě ř ě ě š ř ů Č ě ř ř é ž ž é ř ó é ě ě ř é ú ě é ř é ř ě ř ě ě ř é é ž é é ě é é ž ř ě ě ř é é ě ě ž ě ř é éž ř ě ě é é é ě ř Ř é š ž ú š é š ě š š ú Č ř ř ů ž ř é ř ř ř ř ř é š ě é ť š é é ě ň ě

Více

í é é á š ě í ý ž ď í é žřá čí ř é č í čí á ř á čí é á á á ž ď ř ú ě á í ý ž á ř š í ž ě á š ř ý ř á č í ř á ď ě á á í ě í á ďí é ď ř í č ř ž ř á é č

í é é á š ě í ý ž ď í é žřá čí ř é č í čí á ř á čí é á á á ž ď ř ú ě á í ý ž á ř š í ž ě á š ř ý ř á č í ř á ď ě á á í ě í á ďí é ď ř í č ř ž ř á é č ť ď ě ý Ž ý Ž ě ř šá ú é ě é žč ě á ó ž á ě č ď ě ž ří šě í á Ž é á ě č é é ě ě é ě ě ž žě ě řě ě ý á í ě ď ě á ž é á ě ý č ě áú ě á ýž ě ý ú í á ž č ř á ěž ěžš ž ó ě é á ř ě ř ě ž ě á ý í ý š ší á ě ší

Více

Rá o á dohoda na pořizo á í li e í a podpory k produktů Cisco Systems a sou isejí ích služe

Rá o á dohoda na pořizo á í li e í a podpory k produktů Cisco Systems a sou isejí ích služe Rá o á dohoda na pořizo á í li e í a podpory k produktů Cisco Systems a sou isejí ích služe Číslo dohody Objednatele: MV-143141-222/OKB-2015 Číslo dohody Dodavatele 1: C170202 Číslo dohody Dodavatele 2:

Více

URBAN CHALLENGE 2017: Pokyny pro účastníky Ostrava

URBAN CHALLENGE 2017: Pokyny pro účastníky Ostrava URBAN CHALLENGE 2017: Pokyny pro účastníky 9. 9. 2017 Ostrava PŘÍPRAVA PŘED ZÁVODEM Postupujte podle následujících instrukcí, pro ury hle í aší registra e a výdeje startovního alíčku v den závodu: Před

Více

INSPIRE v rezortu Ministerstva život ího prostředí

INSPIRE v rezortu Ministerstva život ího prostředí INSPIRE v rezortu Ministerstva život ího prostředí Jitka Faug erová CENIA, česká i for ač í age tura život ího prostředí ISSS, Hrade Králové,.. 1 I frastruktura pro prostorová data v Evropě INfrastructure

Více

OBSAH. STOLY A SEDACÍ MOBILIÁŘ Skláda í o dél íkový rautový stůl. 3 Barový stůl. 4

OBSAH. STOLY A SEDACÍ MOBILIÁŘ Skláda í o dél íkový rautový stůl. 3 Barový stůl. 4 OBSAH STOLY A SEDACÍ MOBILIÁŘ Skláda í o dél íkový rautový stůl. 3 Barový stůl. 4 Piv í set 5 Stůl z piv ího setu 6 Lavi e z piv ího setu.. 7 Skláda í židle čer á. 8 Skláda í židle ora žová. 9 Židle čer

Více

Ě Á Á Í ř Č Č ú ř é é Č ý ě ý Š ě ř ů š ď é ř ř ě ř ě é ě ů š ě ř ý Š ř ř š ř ě Ě Á Í ů Ř ú ó ú ó ý é ř ý Ť é é ě ř é é ě ů ě ř Ťů š ř ý ý ů ě Ě Ě Á Í ě ě ř ř ř ě é ň ě ě ř ě ě ě ě ř ě ě ř š ě é ě é é

Více