NÁVOD K OBSLUZE. Obj.č.:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NÁVOD K OBSLUZE. Obj.č.: 650 576"

Transkript

1 NÁVOD K OBSLUZE Obj.č.:

2 2 OBSAH: Str. Úvod Účel použití Rozsah dodávky Vysvětlivky symbolů Vlastnosti a funkce bezpečnostní upozornění Upoziornění o Bateriích a ekologii Přípravy k provozu, uvedení do provozu Indikace LC-displeje Konfigurace a obsluha Výměna baterie Odstranění poruch Dosah Údržba a čištění Zacházení s přístrojem Vysvětlení pojmů Okologocké odstranění přístroje Technické údaje Tabulka poloh (stupně zeměpisné šířky/délky) Tento návod k obsluze náleží k tomuto produktu. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Dbejte na to, i když tento produkt předáte další osobě. Uschovejte proto tento návod k obsluze k pozdějšímu přečtení! ÚVOD Vážení zákazníci, děkujeme za zakoupení tohoto produktu. Produkt je testován na EMC - elektromagnetickou kompatibilitu a splňuje požadavky platných evropských a národních směrnic. CE-shoda byla prokázána, odpovídající prohlášení jsou uložena u výrobce. Aby se tento stav zachoval a zajistil bezpečný provoz, musíte jako uživatelé dbát tohoto návodu k obsluze! Před uvedením produktu do provozu si přečtěte kompletní návod k obsluze, dbejte všech obslužných a bezpečnostních upozornění! Chtěli bychom vás již v tomto úseku upozornit na správné pořadí při uvádění produktu do provozu. Dbejte rovněž upozornění k montáži a kalibraci tohoto návodu k obsluze, jakož i informací o narušení rádiového přenosu mezi senzory a základní stanicí. Obsažené firemní názvy a označení produktů jsou výrobními značkami příslušných výrobců. Všechna práva jsou vyhrazena.

3 1. ÚČEL POUŽITÍ 3 Meteorologická stanice WS222 představuje vysoce kvalitní univerzální meteorologický měřicí systém, který může zpracovat velké množství povětrnostních údajů a doplňkových informací, také může indikovat aktuální hodnoty, tak i předpovědi počasí. Všechny důležité údaje jsou zobrazeny současně na LC-displeji, v případě potřeby jsou vyvolatelné další údaje prostřednictvím stisknutí tlačítka. Zvláštností je postavička Willi. Svým momentálním oblečením ukazuje aktuální rozsah teplot vnější teploty, prostřednictvím vlasů a šály ukazuje oblast aktuální rychlosti větru a deštníkem předpověděné a začínající srážky. Předpovědi základní stanice je třeba posuzovat jen jako orientační hodnoty. Nepředstavují žádnou absolutně přesnou předpověď. Výrobce nepřebírá žádnou odpovědnost za nekorektní indikace, naměřené hodnoty nebo předpovědi počasí a následky, které z toho mohou vyplývat. Produkt je určen pro soukromé užívání; není vhodná ani pro lékařské účely nebo pro informace pro veřejnost. Součásti produktu nejsou žádnou hračkou. Instalujte všechny komponenty tak, aby byly mimo dosah dětí. Provozu produktu je provádět prostřednictvím baterií. Všechny externí senzory předávají své údaje přes rádiový signál v 868 MHz-pásmu (dosah do 100 m ve volném poli, viz. kapitola 12) na základní stanici. Jiné použití, než jak je výše uvedeno může vést k poškození produktu, kromě toho hrozí jiné nebezpečí. Přečtěte si pozorně a kompletně tento návod k obsluze, obsahuje mnoho důležitých informací pro instalaci, provoz a obsluhu. 2. ROZSAH DODÁVKY Meteorologická stanice WS222 Plastová stojanová noha pro meteorologickou stanici Kombinovaný senzor KS222 ALU profil pro montáž tyče Třmen Návod k obsluze 3. VYSVĚTLIVKY SYMBOLŮ Vykřičník, nacházející se v trojúhelníku poukazuje na důležitá upozornění v tomto návodu k obsluze, které je třeba bezpodmínečně dodržet. Symbol ruky je třeba nalézt, když vám mají být poskytnuty zvláštní tipy a upozornění k obsluze. 4. VLASTNOSTI A FUNKCE a) Základní stanice Indikace vnitřní teploty a vlhkosti vzduchu Indikace teploty v C nebo F Přepínatelná na indikaci rosného bodu - interiér Uložení minimální/maximální teploty s časem/datem výskytu Uložení der minimální/maximální vlhkosti s časem/datem výskytu Ukazatel komfortu (pohody) Grafická indikace průběhu za posledních 24 hodin

4 4 Indikace vnějších senzorů (teploty a vlhkosti vzduchu) Indikace dat kombisenzoru nebo 8 vnějších senzorů pro teplotu/vlhkost vzduchu Volitelná indikace teploty, rosný bod nebo teplota Windchill Uložení minimální a maximální teploty s časem/datem výskytu Uložení minimální a maximální vlhkosti s časem/datem výskytu Grafická indikace průběhu za posledních 24 hodin Indikace rychlosti větru Volitelné jednotky: km/h, m/s, mph Uložení maximální rychlosti větru s časem/datem výskytu Grafická doplňková indikace (větrný pytel) pro lehký, mírný a silný vítr Indikace průběhu tlaku vzduchu/tendenční indikace tlaku vzduchu: Grafická indikace průběhu za posledních 24 hodin Uložení minimálního a maximálního tlaku vzduchu s časem/datem výskytu Indikace tendence tlaku vzduchu v 5 různých stupních: silně stoupající, stoupající, konstantní, klesající, silně klesající Symboly pro předpověď počasí Symbol pro: deštivo, oblačno, jasno, slunečno Indikace přesného času a datumu Integrované hodiny řízené krystalem Indikace východu a západu slunce Spočívající v individuálně zadaných místech nasazení; výpočet je možný v oblasti od 60 do +60 C Indikace měsíčních fází Indikace aktuální měsíční fáze: novoluní, rostoucí měsíc, úplněk, ubývající měsíc Povětrnostní indikace figurka Willi Podle vzoru téměř zapomenutého povětrnostního domečku, kde při špatném počasí vystoupí postavička s deštníkem před dveře a při dobrém počasí je ohlášen spíše lehčí oděv má WS222 figurku Willi. Chování této figurky se řídí podle více povětrnostních faktorů, takže je možné na první pohled zjistit, jak by mělo vypadat možné oblečení pro pobyt v exteriéru. Přitom nejsou jen vyhodnoceny aktuální naměřené hodnoty pro vnější teplotu, vlhkost vzduchu, vítr a déšť. Předpověď počasí zde hraje totiž také podstatnou úlohu. Podle povětrnostní situace existuje mnohá odlišná zobrazení a druhy oděvu figurky Willi. Figurka Willi ukazuje více povětrnostních faktorů na první pohled: Druh oděvu figurky Willi se řídí podle měřené vnější teploty na kombinovaném senzoru. U rychlostí větru nad 20 km/h (mírný vítr) vlají vlasy figurky Willi. Je-li současně teplota pod 15 C, vlaje i šála ve větru, kterou má nyní figurka na sobě. Je-li v předpovědi počasí déšť, má Willi u sebe deštník.

5 5 b) Kombinovaný senzor Rádiový přenos: o Rychlost větru o Teplota o Vlhkost vzduchu 5. BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ U škod, které budou způsobeny nedbáním tohoto návodu k obsluze, zaniká nárok na záruku. Za následné škody nepřebíráme žádnou odpovědnost! Za škody na věcech nebo zdraví osob, které budou způsobeny neodbornou obsluhou nebo nedodržením bezpečnostních upozornění, nepřebíráme žádné ručení. V takových případech zaniká jakýkoliv nárok na záruku! Vážený zákazníku, následující bezpečnostní a riziková upozornění neslouží jen k ochraně vašeho zdraví, nýbrž také k ochraně přístroje. Přečtěte si prosím pozorně následující body: Nepoužívejte tento produkt v nemocnicích nebo v zdravotnických zařízeních. Ačkoliv vnější senzor vysílá jen relativně slabé radiové signály, mohly by v těchto lokalitách vést k poruchám funkcí, život zajišťujících systémů. To samé může platit i v jiných oblastech. Meteorologická stanice je vhodná jen pro suché interiéry. Nevystavujte ji žádnému přímému slunečnímu záření, silnému horku, chladnu, vlhkosti nebo mokru. Srážkoměr/anemometr je oproti tomu vhodný při správném použití pro nechráněný exteriér. Z bezpečnostních a povolovacích důvodů (CE) není povoleno svévolné přestavování a/nebo pozměňování produktu. Neponechávejte balicí materiál bez povšimnutí ležet, plastové folie/sáčky, steroporové díly, apod. by se mohly stát dětem nebezpečnou hračkou. Zacházejte opatrně s produktem vlivem úderů, nárazů nebo pádem již z malé výšky se přístroj poškodí. 6. UPOZORNĚNÍ O BATERIÍCH A EKOLOGII Baterie/akubaterie nenáleží do dětských rukou. Při vkládání baterií dbejte na správnou polaritu. Neponechávejte baterie/akubaterie volně ležet, hrozí nebezpečí, že budou spolknuty dětmi nebo domácími zvířaty. V případě spolknutí vyhledejte okamžitě lékaře. Vyteklé nebo poškozené baterie/akubaterie mohou při doteku ruky způsobit poleptání, proto v takovém případě použijte vhodné ochranné rukavice. Dbejte na to, aby nebyly baterie/akubaterie zkratovány nebo vhazovány do ohně. Hrozí nebezpečí exploze! Nikdy baterie/akubaterie nerozebírejte! Normální baterie nesmí být nabíjeny. Hrozí nebezpečí exploze! Při delším nepoužívání (např. při uskladnění) vyjímejte vložené baterie/akubaterie, abyste zamezili škodám vlivem vyteklých baterií/akubaterií.

6 6 Věnujte pozornost: Funkce meteostanic, kombi-senzorů a event. venkovních senzorů je možná také s akumulátory, protože však mají nižší napětí je doba funkce kratší a také vlivem vlastního vybíjení akumulátoru., mimo to je ovšem také dosah vysílače externích senzorů nižší a také někdy je i možná nefunkčnost přenosu dat, nebo poruchy v přenosu. Nastanou-li problémy s akumulátory, nepoužívejte je, ale vždy raději vložte kvalitní alkalické baterie, které mají mnohem delší stálost napětí v průběhu zatížení nízkým odběrem a proto jsou daleko vhodnější. Tyto alkalické baterie použijte do stanice, venkovních a kombi senzorů 7. PŘÍPRAVA K PROVOZU, UVEDENÍ DO PROVOZU Prosím neopomeňte: Nejdříve uveďte do provozu všechny dodané vnější senzory (vložit baterii), teprve potom samotnou základní stanici. Budete-li postupovat v jiném pořadí, může se přihodit, že základní stanice nerozpozná příslušné vnější senzory! Zásadně se doporučuje, aby jste vyzkoušeli základní stanici se všemi senzory ( s dodávaným kombisenzorem, případně i dalšími venkovními senzory) nejdříve v místnosti, než namontujete vnější senzory do exteriéru. Vzdálenost mezi základní stanicí a vnějšími senzory by měla však činit min. 2 m, aby se zabránilo interferencím. Nepokládejte je vedle sebe, ale rozmístěte je po místnosti Když po montáži vnějších senzoru zjistíte, např. že jeden z nich nemůže přijímat, může se s jistotou vycházet z toho, že je rádiový příjem příliš špatný (a vnější senzor nemá žádnou chybu). Tímto prvním funkčním testem si ušetříte dodatečné obtížné a časově náročné hledání chyby. a) Uvedení do provozu kombinovaného senzoru Otevřete kryt senzoru. Nejdříve trochu pootočte spodním krytem pláště senzoru, jak je zobrazeno dole, ve směru šipky (1), Potom opatrně zatáhněte kryt pláště směrem dolů (2). Potom vložte tři baterie AA se správnou polaritou do bateriové přihrádky, viz. zobrazení vpravo dole. Používejte výhradně alkalické baterie. Pro montáž na stožár máte dvě možnosti 1. Použijete vlastní stožár 2. Zvolený vhodný stožár z nabídky (není součástí nabídky) nutno objednat zvlášť.

7 7 Montážní postup: 1. Užití vlastního stožáru: - vytočte oba malé šrouby dole na kombi-senzoru o malý kousek. - - nasuňte dodanou 25 cm dlouhou upevňovací tyč zespodu do kombisenzoru tak, ba oba konce byly pod šrouby svorky. - Utáhněte opatrně šrouby (šrouby n musí být natočeny k děrám upevňovací trubice - Váš použitý stožár musí mít průměr v rozmezí od 25 mm do 45 mm. Může být použit volně stojící stožár nebo také montážní úhelník na příklad u paraboly satelitu. - Umístěte hliníkový profil stranou na stožár/úhelník a vložte trubkový třmen na oba díly - Položte na druhou stranu hliníkového profilu krátkou upevňovací trubku senzoru a utáhněte pevně šrouby trubkového třmenu. 2. Volitelný stožár (není součástí dodávky. Když použijete trubku s plochým koncem (špička do země) tak při zatloukání kladivem do země, chraňte konec trubky dřevěným špalíkem, jinak konec trubky by byl poškozen a nebyla by možná montáž stožáru senzoru, a také ztráta záruky. - sesaďte jednotlivé díly stožáru senzoru, mezikus z umělé hmoty slouží jako spoj jednotlivých trubek. - Po montáži vložte tři baterie AA se správnou polaritou do pouzdra pro baterie. Použijte výhradně alkalické baterie. - V následujících 5 minutách je senzor v modu synchronizace, kdy je v 4-vteřinových intervalech vysílán datový paket.. V tomto čase je nutno vložit do základní stanice baterie a stanice indentifikuje senzor. - Uzavřete kryt kombisenzoru, zasuňte kryt nahoru a zaaretujte jej otočením doprava. - Konečné pevné umístění např. v zahradě určete jen po úspěšném otestování všech funkcí, pak již nemusíte podnikat dlouhé cesty pro kontrolu správné funkce. Správné optimální místo kombisenzoru je rozhodující pro co nejpřesnější získání měřených hodnot. Senzor teploty je umístěn v horní části krytu pod stínítkem, v oblast větrané, při přímém slunečním zářením nastane tedy jen mírné zvýšení změřené teploty. Při umístění senzoru větru je nutno dát pozor na blízkost budovy, stromů atd,., aby nebyl údaj rychlosti větru chybně ovlivněn. Kombi senzor je proto nutno pokud možno umístit ve volném prostoru, např. v zahradě. - stožár musí být pevně založen v zemi, při tom kombi senzor musí být 2 m vysoko nad zemí. Pokud jste nalezli místo, zarazte bodec hluboko země, aby jste zajistili pevné stání kombinovaného senzoru. b) Uvedení do provozu dalších senzorů Chcete-li použít jeden nebo více doplňkových senzorů vhodných pro meteorologickou stanici WS222, vložte nyní baterie do senzoru/ů se správnou polaritou. Může být provozováno max. 8 těchto senzorů. c) Uvedení do provozu základní stanice Základní stanice na LC displeji zobrazí všechna získaná naměřená a vypočítaná data. V Krytu stanice jsou zabudovány senzory teploty, vlhkosti vzduchu a tlaku vzduchu ( pro vnitřní prostor). Proto je nutné dávat pozor na umístění a funkci stanice, není vhodné umístění v blízkosti topení, větrání, (např. klimatizace) jinak jsou naměřené hodnoty chybné. Pozor také na přímé sluneční paprsky osvětlení stanice je nevhodné!

8 8 POSTUPUJTE NÁSLEDOVNĚ: Otevřete bateriovou přihrádku na zadní straně základní stanice (příp. předem sejměte stojanovou nohu!). Vložte čtyři baterie AA se správnou polaritou do bateriové přihrádky. Používejte výhradně alkalické baterie. Jak již bylo dříve popsáno, je možno použít akumulátory, ale je pak negativně zkrácena doba funkce, dosah čidla a bezpečnost a jistota funkce stanice. Použití aku baterií je možné, přičemž je však nízkým napětím/kapacitou kratší provozní životnost. Dole Opět uzavřete bateriovou přihrádku. Po vložení baterií se na krátkou dobu zobrazí všechny segmenty LC-displeje. Potom základní stanice aktivuje po dobu 15 minut synchronizační režim. V této době budou zobrazeny všechny přijaté radiové povětrnostní senzory jeden za druhým. Jsou-li přijaty již všechny použité senzory, můžete předčasně ukončit synchronizační režim stisknutím libovolného tlačítka. Po synchronizaci nastane normální indikace všech povětrnostních údajů. Pouze východ a západ slunce, jakož i měsíční fáze ještě nebudou indikovány, protože k tomu musí být nastavena přesný čas a kalendář. Základní stanice může být zavěšena buď na stěnu (na zadní straně je k tomu příslušný otvor) nebo prostřednictvím stojanové nohy postavena na vodorovnou plochu. Pokud budete do zdi zatloukat hřeb, nebo vrtat otvor pro závěsný kolík, dbejte na to, aby nedošlo k poškození elektrorozvodů, plynového, nebo vodovodního potrubí. Chcete-li použít stojanovou nohu, zavěste nejdříve krátké drápky stojanové nohy do držáků na základní straně základní stanice. Potom rozevřete stojanovou nohu dopředu, až zaskočí dlouhé drápky do rastrových držáků na spodní straně základní stanice

9 9 8. INDIKACE LCD DISPLEJE 1. Vnitřní teplota 2. Vnitřní vlhkost vzduchu 3. Indikátor komfortních zón (pro indikaci příjemného/nepříjemného klimatu) 4. Tlak vzduchu a tendence 5. grafické zobrazení vývoje tlaku (historie) 6. Indikace stavu baterie 7. Indikace času a datumu 8. Čas západu slunce (sunset) 9. Čas východu slunce (sunrise) 10. Momentální rychlost větru

10 Aktuální hodnota vlhkosti vzduchu zvoleného vnějšího senzoru 12. Číslo senzoru (při volbě kombinovaného senzoru zde nenastane žádná indikace) 13. Aktuální hodnota teploty zvoleného vnějšího senzoru 14. Analogové zobrazení teploty z Kombisenzoru 15. Symboly pro předpověď počasí (slunečno, jasno, oblačno, deštivo) 16. Animovaný symbol figurky Willi 17. Symbol pro měsíční fázy 18. Grafické zobrazení síly větru(větrný pytel)- lehký, mírný, silný vítr 19. Varovný ukazatel špatného počasí 20. Varovný ukazatel mrazu Tlačítka základní jednotky ( další funkce viz kapitola Konfigurace ): A IN přepínání zobrazení vnitřní teploty, teplota/rosný bod B SENSOR výběr venkovního senzoru C MIN/MAX přepínání zobrazení maximální nebo minimální hodnoty D RESET žádná funkce E OUT přepínání zobrazení venkovní teploty; teplota/rosný bod/windchild Další symboly/označení -označení měřené veličiny (5) zobrazení DEWPOINT -rosný bod WINCHILD -pociťovaná teplota MIN/MAX -nejnižší / nejvyšší naměřená hodnota 9. KONFIGURACE A OBSLUHA Po instalaci rádiových senzorů a návazném uvedení do provozu základní stanice (toto pořadí musí být bezpodmínečně dodrženo) se musí na CD-displeji základní stanice objevit údaje, které byly zaslány rádiovými senzory. a) Základní nastavení, konfigurace K provozu jsou zapotřebí ještě následující nastavení: rok, měsíc, den, hodina, minuta zeměpisná šířka/stupeň zeměpisné délky vašeho místa nasazení časová zóna Teprve potom je prováděna indikace měsíční fáze a času východu/západu slunce, jakož i data a přesného času.

11 Doplňkové možnosti nastavení: 11 Přiřazení indikace průběhu (tlak vzduchu, vnitřní nebo vnější teplota; standard:tlak vzduchu) Jednotka pro měření teploty (standard: C) Jednotka pro měření síly větru (standard: km/h) V konfiguračním režimu mají tlačítka následující funkce: nátisk IN SENSOR MIN/MAX RAIN OUT funkce EXIT + - NEXT popis (nepoužívá se) opuštění konfiguračního režimu zvýšit hodnotu snížit hodnotu k dalšímu nastavení Toto obsazení tlačítek naleznete také na zadní straně meteorologické stanice. Poznámka: Když u jednotlivých nastavení stisknete déle tlačítka + nebo -, nastane rychlé přestavení hodnot. Po každém nastavení můžete opustit konfigurační režim stisknutím tlačítka EXIT nebo přejít k dalšímu nastavení s tlačítkem NEXT. Konfigurační režim se provádí v pořadí: Rok měsíc den minuty hodiny stupeň zeměpisné šířky (LA = Latitude ) stupeň zeměpisné délky (LO = Longitude ) časová zóna (ti) doladění srážkového senzoru jednotka množství srážek přiřazení indikace průběhu jednotka větru Potom se opět od začátku spustí pořadí nastavení. Vyvolání konfiguračního menu Stiskněte tlačítko IN po dobu ca. 2 sekund. Při uvolnění tlačítka nastane příslušná indikace. Konfigurační režim může být kdykoliv ukončen stisknutím tlačítka EXIT (= SENSOR ), viz. Ukončit konfigurační režim. Nastavení data a přesného času Nastavte aktuální rok s tlačítka + a -. Stiskněte tlačítko NEXT. Nastavte s tlačítky + a - měsíc. Stiskněte tlačítko NEXT. Nastavte s tlačítky + a - den. Stiskněte tlačítko NEXT. Nastavte s tlačítky + a - minuty. Stiskněte tlačítko NEXT. Nastavte s tlačítky + a - hodiny. Stiskněte tlačítko NEXT ; nakonec může být nastavena zeměpisná šířka (na displeji se objeví LA = Latitude ).

12 12 Zadání zeměpisné šířky a stupňů zeměpisné délky Zadání polohy místa nasazení meteorologické stanice je zapotřebí pro výpočet časů východu a západu slunce. Stupeň zeměpisné šířky může být zadán v oblasti mezi -60,0 až +60,0. Výrobcem je naprogramována pozice Berlína. Vaší pozici můžete zjistit různými způsoby: V kapitole 18. naleznete tabulku se souřadnicemi četných německých měst. Zvolte místo ve vaší blízkosti a zadejte jeho souřadnice. Máte-li GPS-navigační přístroj, např. v autě nebo mobilní přístroj, můžete převzít jeho indikaci polohy a tím získat přesné místo nasazení. Přesné souřadnice můžete také zjistit z internetu. Existuje mnoho webových stránek, které se zabývají navigací. Dbejte prosím na to, že by bylo správné převzetí údajů pro východ/západ slunce jen na moři nebo na zcela rovné krajině. Hory, vysoké lesy atd. mění tyto hodnoty pro vaše místo nasazení. Také se mohou údaje pro ideální polohu o několik minut odchylovat, jelikož je pro výpočet použit přibližný vzorec. Nastavte s tlačítky + a - stupeň zeměpisné šířky. Příklad: 52,5, zadání: 525 Stiskněte tlačítko NEXT. Nakonec může být zadán stupeň zeměpisné délky. Na displeji je to označeno dies mit LO (= Longitude ). Nastavte tlačítky + a - stupeň zeměpisné délky. Příklad: 13,4, zadání: 134 Stiskněte tlačítko NEXT ; nastavte nyní časovou zónu. Na displeji se zobrazí ti. Nastavení časové zóny Zadání časové zóny, potřebné pro výpočet východu a západu slunce. Zadejte rozdíl vůči GMT (Greenwich Mean Time). Pro Německo platí následující hodnoty: Letní čas + 2 Zimní čas +1 Zadejte s tlačítky + a - hodnotu, aktuální pro vaší časovou zónu. Pro řádný provoz meteorologické stanice byly v tomto místě provedeny všechna potřebná nastavení. Rozšířená nastavení nejsou pro normální provoz zapotřebí. Stiskněte tlačítko EXIT, pro ukončení konfiguračního režimu a pro navrácení do normálního režimu. Nakonec se základní stanice nachází v normálním provozu. Stiskněte tlačítko NEXT, pro provedení rozšířených nastavení a k dospění k doladění dešťového senzoru. Přiřazení průběhu indikace Ke grafické indikaci průběhu mohou být přiřazeny následující druhy zobrazení: tlak vzduchu vnitřní teplota vnější teplota Jeli přiřazena indikace průběhu jedné ze dvou teplotních indikací, potom se navíc objeví v příslušném poli zobrazení symbol Překrytí/identifikace v poli zobrazení: P = tlak vzduchu

13 O = vnější teplota I = vnitřní teplota 13 Zvolte s tlačítky + a - požadované přiřazení. Stiskněte tlačítko NEXT, nakonec může být zadána jednotka měření rychlosti větru. Zvolení jednotky rychlosti větru Mohou být nastaveny následující jednotky: km/h = kilometr za sekundu m/s = metr za sekundu mph = míle za hodinu ( miles per hour ) Indikace se provádí v poli WIND. Zvolte s tlačítky + a - požadovanou jednotku, ve které má být indikována rychlost větru. Při stisknutí tohoto tlačítka NEXT, se opět objeví rok; pořadí zadání začne od začátku. Nyní byste mohli např. zkontrolovat popř. změnit zadání. Ukončení konfiguračního režimu Stiskněte tlačítko EXIT, pro ukončení zadání. Toto se může provést v libovolné pozici, např. po nastavení přesného času atd. b) Ukončení Zvolit indikaci vnitřní teploty V normálním provozu je v poli zobrazení INDOOR indikována vnitřní teplota a vlhkost vnitřního vzduchu. Opakovaným stisknutím tlačítka IN můžete přepojit mezi: vnitřní teplota příslušná hodnota rosného bodu Zvolení indikace vnější teploty V normálním provozu je v poli zobrazení OUTDOOR indikována vnější teplota a vnější vlhkost vzduchu zvoleného vnějšího senzoru. Opakovaným stisknutím tlačítka OUT můžete přepojit mezi: vnější teplota příslušná hodnota rosného bodu pocitová teplota (Windchill) Zvolení vnějšího senzoru V poli zobrazení Sensor bude momentálně indikován zvolený vnější senzor se svým číslem senzoru. Zobrazeny budou jen aktivní senzory (přijaté ve fázi synchronizace). K volbě vnějších senzorů popř. kombinovaného senzoru stiskněte tlačítko SENSOR tak často, až se objeví požadované číslo senzoru: U vnějšího senzoru 1-8 bude indikováno příslušné číslo senzoru (1-8) U kombinovaného senzoru nebude indikováno žádné číslo senzoru, také zmizí indikace SENSOR (vedle vnější vlhkosti vzduchu).

14 Indikace MIN/MAX-hodnot 14 Pro naměřené hodnoty vnitřní/vnější teploty a vnitřní/vnější vlhkosti vzduchu budou uloženy dosažené minimální a maximální hodnoty od posledního vymazání dat. Pro měření rychlosti větru a množství srážek budou uloženy jen MAX-hodnoty. Ke všem hodnotám bude tak uložen časový bod a datum výskytu extrémní hodnoty. Stisknutím tlačítka MIN/MAX bude přepojeno mezi indikací minimálních hodnot, maximálních hodnot a normální indikací. Pro vyvolání uložených dat postupujte následovně: Vyvolání minimálních hodnot Stiskněte tlačítko MIN/MAX. Na displeji se ve středu objeví MIN. V příslušném poli indikace se nyní indikují minimální hodnoty. pro vítr a déšť nebude provedena žádná indikace (minimální hodnota by byla vždy 0 ). Vyvolání maximálních hodnot Stiskněte ještě jednou tlačítko MIN/MAX (vycházející z normální indikace stiskněte dvakrát tlačítko). Na displeji se ve středu objeví MAX. V příslušných polí zobrazení budou zobrazeny maximální hodnoty. Navrácení k normální indikaci Opětným stisknutím tlačítka MIN/MAX se opět provede návrat k normální indikaci, na displeji zmizí indikace MAX. Zobrazení přesného času/data k jednotlivé extrémní hodnotě V případě potřeby si můžete nechat zobrazit pro každou jednotlivou extrémní hodnotu příslušný čas popř. datum výskytu. Postupujte následovně: Nejdříve zvolte indikaci minimálních hodnot (jednou stiskněte tlačítko MIN/MAX, na LC-displeji indikace MIN ) nebo maximálních hodnot (dvakrát stiskněte tlačítko MIN/MAX, na LC-displeji indikace MAX ). Vícenásobným stisknutím tlačítka SENSOR může být indikována jen požadovaná hodnota. Pořadí indikace: Vnitřní teplota vnitřní vlhkost vzduchu vnější teplota vnější vlhkost vzduchu množství srážek (jen MAX-hodnota, nikoliv u TOTAL ) rychlost vzduchu (jen MAX-hodnota) Bude indikováno jen pole zobrazení se svou extrémní hodnotou; dole v indikaci času se objeví časový bod a datum výskytu extrémní hodnoty. Další stisk tlačítka SENSOR vede opět zpět k celkové indikaci všech extrémních hodnot (MIN nebo MAX, podle toho, zda jste na začátku zvolili minimální nebo maximální hodnoty). Jednotlivé mazání Stiskněte jednou tlačítko MIN/MAX pro zobrazení minimálních hodnot popř. dvakrát, pro zobrazení maximálních hodnot. Zvolte požadovaný údaj klávesou SENSOR. Stisknutím klávesy RESET déle jak 2s bude zvolená hodnota vymazána. Skupinové mazání Stiskněte jednou tlačítko MIN/MAX pro zobrazení minimálních hodnot popř. dvakrát, pro zobrazení maximálních hodnot. Stisknutím klávesy RESET déle jak 2s bude zvolená hodnota vymazána.

15 15 Nastavení kontrastu displeje Kontrast displeje je možné nastavit podle potřeby. K tomuto nastavení najdete na zadní straně stanice mezi závěsným okem a přihrádkou na baterie malý otvor. Pomocí malého šroubováčku můžete nastavit požadovaný kontrast displeje. Nepoužívejte žádné násilí, točte jen velice opatrně s regulátorem. c) Další funkce Indikace měsíčních fází Indikace měsíčních fází se provádí následujícími symboly: úplněk ubývající novoluní Přibývající Indikace měsíčních fází se objeví teprve tehdy, když je zadán přesný čas/datum. Figurka -Willi Figurka Willi oznamuje jako animovaná postavička současně několik povětrnostních faktorů: Vnější teplota (jen kombinovaný senzor) Prostřednictvím vnější teploty na kombinovaném senzoru je změněno oblečení panáčka Willi. Déšť Když funkce předpovědi počasí zjistí Déšť, bude zobrazen zavřený deštník Zjistí-li kombinovaný senzor déšť, deštník se rozevře. Rychlost větru U rychlostí větru nad 20km/h (mírný vítr) vlají vlasy panáčka Willi. Je-li teplota současně pod 15 C, vlaje také navíc síla ve větru. Předpověď počasí Symboly předpovědi počasí meteorologické stanice zcela nahoře na displeji udávají následující prognózy: Mraky s deštěm Mraky Mraky se sluncem Slunce deštivo oblačno jasno slunečno Indikace symbolu větru (větrný pytel) Symbol větrného pytle v poli zobrazení WIND ukazuje na pohled, zda je vítr nyní lehký, mírný nebo silný: Větrný pytel visí dolů Větrný pytel napůl zdvižen Větrný pytel vodorovně zdvižen lehký vítr (< 10 km/h) mírný vítr ( km/h) (> 20 km/h) Komfortní indikátor Komfortní indikátor reprodukuje klima v místnosti (vztah teploty vůči vlhkosti vzduchu). Povětrnostní tabulku k rozsahům indikací naleznete v kapitole 15. Komfortní indikátor ukazuje tři rozdílné Smilies (úsměvy). Indikátor námrazy Námraza (symbol sněhové vločky) je indikována pokud venkovní teplota poklesne pod 4 C. Je deaktivován pokud teplota stoupne na 5 C.

16 Indikátor špatného počasí 16 Symbol špatného počasí je indikována pokud tlak vzduchu ve velice krátké době prudce poklesne. Jakmile tlak vzduchu znovu vystoupá, symbol bude deaktivován 10. VÝMĚNA BATERIE a) Základní stanice Podle toho, jaké používáte baterie nebo akubaterie, je velmi rozdílný interval výměny. Velmi kvalitní alkalické baterie vydrží nejdéle, akubaterie nebi laciné zinko-uhlíkové baterie vyžadují častou výměnu. Objeví-li se na displeji prázdný symbol baterie ( ), je třeba baterie vyměnit za nové. Vyměňujte vždy kompletní sadu baterií. Nemíchejte plné baterie s poloprázdnými. Používejte vždy čtyři baterie stejného typ a výrobce. Nemíchejte baterie s aku bateriemi. Jak již bylo zmíněno, je možný provoz na akubaterie, doba chodu je ale podstatně kratší než u baterií. Při výměně baterií postupujte jak je popsáno v kapitole 7. c). Poznámka: Po výměně baterií budou vymazána všechna data/hodnoty, uložené v základní stanici (např. přesný čas, datum atd.) a musí být opět zadána. b) Kombinovaný senzor, vnější senzory Jestliže z venkovního senzoru nepřijde v posledních 24h nová informace je potřeba vyměnit baterie. Zkontrolujte, zda možná není rušení rádiového přenosu příčinou vynechání přenosu dat. I v tomto případě se na displeji základní stanice neukáže žádná indikace. Příčinu by mohl být např. kovový předmět v rádiové trase (např. zaparkované vozidlo). 11. ODSTRANĚNÍ PORUCH Dbejte všech bezpečnostních upozornění tohoto návodu k obsluze! Problém: Řešení: Žádný příjem Vzdálenost mezi základní stanicí a vnějšími senzory je příliš velká. Změňte místo instalace vnějších senzorů. Předměty popř. clonící materiály zabraňují rádiovému příjmu. Změňte místo instalace vnějších senzorů a základní stanice. Baterie vnějších senzorů jsou slabé nebo prázdné. Vložte na zkoušku nové baterie do vnějších senzorů. Jiný vysílač na stejné nebo sousední frekvenci ruší rádiový signál vnějších senzorů. Toto mohou být např. rádiová sluchátka, rádiové reproduktory apod. přístroje. Takové produkty nejsou většinou trvale provozovány; rádiový příjem může být např. další den bezchybný, což ztěžuje hledání příčiny. Rušení jiných přístroj vnějšími senzory Problémy při synchronizaci Je-li to možné, nastavte na přístrojích jinou frekvenci, což může odstranit problémy příjmu u meteorologické stanice. Vnější senzory vysílají ca. každé 3 minuty po dobu 0.1 sekundy prostřednictvím (100 m/s) své údaje na základní stanici. V tomto krátkém čase je možné rušení jiných přístrojů. Například může být u rádiových sluchátek slyšen každé 3 minuty velmi krátký rušivý signál. Při vložení baterií do vnějších senzorů a základní stanice (dodržet přesně toto pořadí!!) se tyto přístroje nacházejí v synchronizačním režimu. Zde je každé 4 sekundy vysílán datový

17 telegram, což urychluje identifikaci a přihlášení vnějších senzorů na základní stanici. 17 Pro vynucení nové synchronizace, vyjměte baterie ze základní stanice a vnějších senzorů. Potom počkejte min. 60 sekund, než baterie vložíte do vnějších senzorů a nakonec do základní stanice (dodržte bezpodmínečně toto pořadí nejdříve vložit baterie do všech vnějších senzorů, teprve potom do základní stanice). Přitom se však ztrácejí všechny hodnoty/data, která základní stanice uložila (např. minimální hodnoty, maximální hodnoty, ale také datum/přesný čas atd.). Než umístíte vnější senzory např. ve vaší zahradě, proveďte funkční test, jak je popsáno na začátku kapitoly 7. Problém Není zobrazen východ a západ slunce Východ a západ slunce má chybné údaje data. Řešení Stanice nebyla zkonfigurována, proveďte konfiguraci stanice. Je špatně nastavena zeměpisná délka a šířka, zadejte správná Je špatně nastavena časová zóna, zadáte správnou zónu času Je chybné datum, zadejte správné datum. Nejsou zobrazeny minimální a max.hodnoty Nejsou zobrazeny měsíční fáze Nebyla provedena konfigurace stanice, zkonfigurujte stanici a nastavte čas a datum nebyla provedena konfigurace stanice, zkonfigurujte stanici a nastavte čas a datum 12. DOSAH Dosah přenosu rádiových signálů k základní stanici činí za optimálních podmínek až 100m. Toto je také často označováno jako dosah volného pole. S témto ideálním uspořádáním (např. základní stanice a vnější senzory na hladké, rovné louce bez stromů, domů atd.) se však v praxi nesetkáme. Normálně je základní stanice instalována v domě, kombinovaný senzor v zahradě a další vnější senzory např. ve vedlejší budově (např. ve voliéře) nebo v garáži. Dosah může být částečně do značné míry snížen prostřednictvím: stěn, železobetonových stropů povrstvených/vakuovaných izolačních skleněných tabulí vozidel stromů, keřů, země, skal blízkosti ke kovovým & vodivým předmětům (např. topná tělesa) blízkosti k lidským tělům širokopásmových rušení, např. na sídlištích (DECT-telefony, mobilní telefony, rádiová sluchátka, rádiové reproduktory, jiné rádiové meteorologické stanice, dětské telefony atd.) blízkosti k elektrickým motorům, trafům, síťovým zdrojům, počítačům blízkosti ke špatně odstíněným nebo otevřeně provozovaným počítačům nebo k jiným elektrickým přístrojům Jelikož místní dané skutečnosti jsou na každém místě instalace jiné, nemůže být garantován určitý dosah. Když základní stanice neobdrží žádné údaje od kombinovaného senzoru nebo eventuálně dodatečných dalších vnějších senzorů (i přes nové baterie), zkraťte vzdálenost mezi vnějšími senzory a základní stanicí, změňte místo instalace. Všimněte si kapitoly 7 a 11 tohoto návodu k obsluze.

18 ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ a) Obecně Pravidelně zkontrolujte technickou bezpečnost produktu, např. možné poškození krytu. Když se předpokládá, že již není možný bezpečný provoz, potom je třeba produkt vyřadit z provozu a zajistit proti náhodnému provozu. Vyjměte baterie. Předpokládá se, že již není možný bezpečný provoz, když přístroj vykazuje znatelná poškození, přístroj již nefunguje a je po delším uskladnění za nepříznivých podmínek nebo po těžkém transportním zatížení. Než začnete přístroj čistit nebo udržovat, bezpodmínečně dodržujte následující bezpečnostní upozornění: Před čištěním, údržbou nebo opravou vyjměte baterie. Ve vnitru přístroje se nenacházejí žádné díly vyžadující vaší údržbu; kryt nesmí být otevírán. Opravu smí provádět jen odborník, který je seznámen s nebezpečím popř. s příslušnými předpisy, které s tím souvisejí. b) Čištění základní stanice Prach je možno velmi snadno odstranit vysavačem a čistým měkkým štětcem. Podržte otvor vysavače v blízkosti základní stanice (nedotýkat se, nebezpečí poškrábání!) a prach odstraníte štětcem. Zvířený prach odsát vysavačem. K čištění vnější strany produktu může být také použita měkká, suchá a bezvlasá textilie. Pro silná znečištění můžete textilii lehce navlhčit vlažnou vodou. V žádném případě nepoužívejte agresivní čistící prostředky nebo chemické roztoky, jelikož tím se kryt narušuje nebo se může zcela omezit funkce přístroje. c) Čištění vnějších senzorů popř. kombinovaného senzoru Po delší době provozu v exteriéru se může na plastovém povrchu vnějších senzorů usadit nečistota. Tuto nečistotu lze vlhkou textilií, která je navlhčena vodou, velmi rychle odstranit. Neostřikujte v žádném případě vnější senzory např. zahradní hadicí, jelikož jsou vnější senzory chráněny jen shora proti dešti a nikoli proti tryskající vodě ze stran nebo zdola. 14. ZACHÁZENÍ S PŘÍSTROJEM Dbejte veškerých bezpečnostních upozornění tohoto návodu k obsluze! a) Obecně Produkt nesmí být otevírán nebo rozebírán (až na práce, popsané v tomto návodu k obsluze, např. výměna baterií nebo čištění srážkoměru). Ve vnitru produktu se nenacházejí žádné díly vyžadující vaší údržbu. Kromě toho tím zaniká schválení (CE)! Již pádem z nízké výšky se produkt poškodí.

19 19 b) Základní stanice Zamezte následujícím nepříznivým podmínkám prostředí při provozu základní stanice: - Mokro nebo příliš vysoká vlhkost vzduchu - Extrémní chladno nebo horko - Přímé sluneční záření - Prach nebo hořlavé plyny, páry nebo rozpouštědla - Silní vibrace - Silná magnetická pole, jako je blízkost strojů nebo reproduktorů Nepoužívejte nikdy přístroj hned po tom, co byl přenesen z chladné do teplé místnosti. Kondenzát, který přitom vzniká může za jistých podmínek produkt zničit. Počkejte, dokud se základní stanice neohřeje na pokojovou teplotu. Toto může trvat několik hodin. Instalační místo by mělo být voleno tak, aby základní stanice bezpečně stála a nemohla spadnout. Vysokou hmotností hrozí jinak nebezpečí zranění. Cenné plochy nábytku nebo plochy citlivé na poškrábání byste měli chránit vhodnými podložkami před poškozením, než na ně základní stanici umístíte. c) Kombinovaný senzor Kombinovaný senzor je sice chráněn proti dešti shora, avšak nikoliv ze strany nebo zdola. Zamezte proto bezpodmínečně postříkání např. zahradní hadicí nebo jinými zavlažovacími systémy. Zvolte místo instalace tak, aby děti nemohly kombinovaný senzor převrátit; neumísťujte kombinovaný senzor v blízkosti vozidel, skleněných dveří/oken apod.! 15. VYSVĚTLENÍ POJMŮ Pocitová teplota Viz. Windchill. Komfortní indikátor Symboly komfortního indikátoru (tři různé Smilies meteorologická stanice pracuje podle následující tabulky: ) reprodukují klima v místnosti, přičemž V závislosti na vztahu teploty k vlhkosti vzduchu existují zřetelně ohraničené oblasti, které jsou definovány jako příjemné nebo nepříjemné klima. Tak člověk pociťuje např. při teplotě 25 C vlhkost vzduchu pod 30% jako příliš suchou (např. vytopený vzduch) a nad ca. 60% jako dusnou.

20 20 Rosný bod Přitom se jedná o teplotní bod, který je závislý na setkání určitého tlaku vzduchu, určité teploty a určité vlhkosti vzduchu. V tomto teplotním bodě začíná kondenzace vlhkosti vzduchu, tzv. orosení, vlhkost vzduchu zkondenzuje a sráží se jako kapalina (mlha, pára). Nachází-li se rosný bod pro vodní páru pod 0 C, nastává kondenzace jako sníh nebo jinovatka. Předpověď počasí Předpověď počasí meteorologické stanice se provádí prostřednictvím různých povětrnostních symbolů, které jsou vypočítány ze stoupající nebo klesající rychlosti tlaku vzduchu (tendence). Tato měnící se rychlost tlaku vzduchu je rozhodující veličina pro předpověd nadcházejícího počasí, absolutní hodnota hraje přitom podřízenou roli. Obecně se dá říci, že stoupající tlak vzduchu znamená lepší počasí, klesající tlak vzduchu naproti tomu znamená špatné počasí. Windchill (teplotní ekvivalent, pocitová teplota) Člověk pociťuje teploty za jistých okolností zcela jinak než může teploměr ukazovat. Při nízkých vnějších teplotách je pociťována teplota na neoděné kůži tím nižší, čím rychleji fouká dodatečný vítr. Windchill je jako efekt ochlazení definován pro neoděnou kůži s teoretickou teplotou povrchu 33 C a rychlost větru nad 2.6 m/s. čím vyšší je rychlost větru a čím je nižší skutečná teplota okolního prostředí, tím citelnější je Windchill-efekt. Pocitová teplota je přibližně srovnatelná s tzv. cítěnou teplotou, která navíc mimo jiné zohledňuje ještě účinky záření slunce, odrazu světla mraků, délku světelných vln atd. Tabulka síly větru (Beaufort) Beaufortovo označení rychlosti větru ,7km/h 0,7-5,4km/h 4,5-11,9km/h 12,0-19,4km/h 19,5-28,5km/h 28,6-38,7km/h 38,8-49,8km/h 49,9-61,7km/h 61,8-74,6km/h 74,7-88,9km/h 89,0-102,4km/h 102,5-117,4km/h > 117,4km/h bezvětří tichý průvan lehký vánek slabý vánek mírný vánek čerstvý vánek silný vítr rázný vítr bouřlivý vítr vichřice těžká vichřice orkánovitá vichřice orkán 16. EKOLOGOCKÉ ODSTRANĚNÍ PŘÍSTROJE a) Obecně Likvidujte již nepoužitelný přístroj dle platných zákonných ustanovení. b) Odstranění baterií/aku baterií Jako konečný spotřebitel jste ze zákona povinen (nařízení o starých baterií) k odevzdání všech použitých baterií a aku baterií; odstranění prostřednictvím domácího odpadu je zakázáno! Škodlivé baterie/aku baterie jsou označeny vedle zobrazenými symboly, které poukazují na zákaz likvidace prostřednictvím domácího odpadu. Označení pro rozhodující těžký kov jsou: Cd = kadmium, Hg = rtuť, Pb = olovo (označení se nalézá na baterii/aku baterii např. jako vlevo zobrazené popelnice). Vaše opotřebené baterie/akubaterie můžete bezplatně odevzdat ve sběrnách vaší obce, v našich pobočkách nebo všude, kde se baterie/akubaterie prodávají! Splníte tak zákonnou povinnost a přispějete k ochraně životního prostředí.

21 TECHNICKÉ ÚDAJE Interval měření vnějších senzorů: Interval měřenívnitřních senzorů: Frekvence vysílání: Dosah ve volném poli: Teplotní rozsah - vnitřní: Rozlišení: Přesnost: Teplotní rozsah vnější (kombinovaný senzor): Rozlišení: Přesnost: Rozsah měření rel. vlhkosti vzduchu (vnitřní/vnější): Rozlišení: Přesnost: Rychlost větru: Rozlišení: Ca. 3 minuty Ca. 10 minut 868,35MHz max. 100 m (prosím dbejte kapitoly 12!) 0 C bis +79,9 C 0,1 C ±0,8 C -29,9 C bis +79,9 C 0,1 C ±0,8 C 1% - 99 % 1% ±5% 0-200km/h do 100km/h: 0,1km/h; nad 100km/h: 1km/h Zdroj napětí: Základní stanice: Kombinovaný sensor: Rozměry (Š x V x H) základní stanice: 4 x 1,5 V-baterie, AA, tužkové, doporučen typ Alkaline 3 x 1,5 V-baterie, AA, tužkové, doporučen typ Alkaline 18. TABULKA POLOH (STUPNĚ ZEMĚPISNÉ ŠÍŘKY/DÉLKY) Ca. 160mm * 220 mm * 35 mm (bez stojanové nohy) Tabulka poloh vybraných míst v Německu: Tento návod k použití je publikace firmy Conrad Electronics. Návod odpovídá technickému stavu při tisku. Změny vyhrazeny! 03/ Verze II. Doc.F.

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE. Obj. č.: 64 60 34

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE. Obj. č.: 64 60 34 NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Obj. č.: 64 60 34 OBSAH Strana: Úvod... 2 Charakteristické vlastnosti... 2 Základní nastavení... 3 Výměna baterií... 4 LC-displej... 4 RUČNÍ NASTAVENÍ ČASU... 5 Používání meteostanice...

Více

Bezdrátová meteostanice WS 1600. Obj. č.: 64 61 88

Bezdrátová meteostanice WS 1600. Obj. č.: 64 61 88 Bezdrátová meteostanice WS 1600 Obj. č.: 64 61 88 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup bezdrátové meteostanice WS 1600. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 64 62 73. Obsah Strana. 1. Úvod

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 64 62 73. Obsah Strana. 1. Úvod NÁVOD K OBSLUZE Obsah Strana Obj. č.: 64 62 73 1. Úvod... 1 2. Součásti teploměru...3 3. Součásti venkovního senzoru... 3 4. Uvedení teploměru do provozu... 4 Vložení baterií do teploměru... 4 Vložení

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Obj. č.: 64 02 49 1. ÚVOD 2 Tento návod k obsluze náleží k tomuto produktu. Obsahuje důležitá upozornění k uvedení do provozu a k manipulaci. Proto na to dbejte, i když tento

Více

Ukazatel teploty, vlhkosti a předpovědi počasí. Obj.č. : 650235. Návod k použití

Ukazatel teploty, vlhkosti a předpovědi počasí. Obj.č. : 650235. Návod k použití Ukazatel teploty, vlhkosti a předpovědi počasí Obj.č. : 650235 Návod k použití Úvod Gratulujeme Vám k získání přístroje s ukazatelem teploty, vlhkosti a předpovědi počasí. Naše výrobky byly vyvinuty, aby

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE. Obj. č.: 26 00 21

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE. Obj. č.: 26 00 21 NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Obj. č.: 26 00 21 OBSAH Strana: 1. Úvod... 2 2. Účel použití... 2 3. Rozsah dodávky... 3 4. Vysvětlivky symbolů... 3 5. Bezpečnostní upozornění... 3 a) Obecně... 3 b) Elektromagnetické

Více

Bezdrátová meteorologická stanice Kat. číslo 112.4055

Bezdrátová meteorologická stanice Kat. číslo 112.4055 Bezdrátová meteorologická stanice Kat. číslo 112.4055 Strana 1 z 12 1. Úvod Vaše nová profesionální bezdrátová meteorologická stanice se skládá ze základní stanice s vnitřními snímači pro teplotu v místnosti,

Více

Bezdrátová meteostanice WD 4008. Obj. č.: 67 24 23. Součásti

Bezdrátová meteostanice WD 4008. Obj. č.: 67 24 23. Součásti Součásti 2.1 Základní stanice (přijímač) Bezdrátová meteostanice WD 4008 Obj. č.: 67 24 23 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup bezdrátové meteostanice WD 4008. Tento návod k obsluze

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Digitální pokojový a venkovní teploměr s hygrometrem (vlhkoměrem) Obj. č.: 65 00 03

NÁVOD K OBSLUZE. Digitální pokojový a venkovní teploměr s hygrometrem (vlhkoměrem) Obj. č.: 65 00 03 NÁVOD K OBSLUZE Verze 04/03 Digitální pokojový a venkovní teploměr s hygrometrem (vlhkoměrem) Obj. č.: 65 00 03 Jakmile se ráno probudíte, můžete jedním pohledem zjistit, jak se máte obléci. Tento teploměr

Více

Bezdrátová sada aktivních reproduktorů FMS 8480. Obj. č.: 33 02 01

Bezdrátová sada aktivních reproduktorů FMS 8480. Obj. č.: 33 02 01 NÁVOD K OBSLUZE Verze 06/01 Bezdrátová sada aktivních reproduktorů FMS 8480 Obj. č.: 33 02 01 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Jestliže

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Bezdrátová (rádiová) meteorologická stanice WS 7208 (433 MHz) Obj. č.: 64 01 30

NÁVOD K OBSLUZE. Bezdrátová (rádiová) meteorologická stanice WS 7208 (433 MHz) Obj. č.: 64 01 30 NÁVOD K OBSLUZE Bezdrátová (rádiová) meteorologická stanice WS 7208 (433 MHz) Obj. č.: 64 01 30 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Jestliže

Více

Meteorologická stanice Maxim II BEZDRÁTOVÝ SYSTÉM 868 MHz's

Meteorologická stanice Maxim II BEZDRÁTOVÝ SYSTÉM 868 MHz's Meteorologická stanice Maxim II BEZDRÁTOVÝ SYSTÉM 868 MHz's Návod pro obsluhu ÚVOD: Blahopřejeme k nákupu této meteorologické stanice s bezdrátovým systémem 868MHz pro přenos venkovní teploty a vlhkosti

Více

Bezdrátová meteorologická stanice s USB WMRS200. Obj. č.: 67 22 43

Bezdrátová meteorologická stanice s USB WMRS200. Obj. č.: 67 22 43 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení meteorologické stanice a jejího příslušenství do provozu a k jejich obsluze. Jestliže tento výrobek předáte nebo prodáte jiným

Více

NÁVOD K OBSLUZE PŘESNÁ VÁHA 303 K/J

NÁVOD K OBSLUZE PŘESNÁ VÁHA 303 K/J NÁVOD K OBSLUZE Verze 06/03 PŘESNÁ VÁHA 303 K/J Obj. č.: 12 40 06 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny ohledně uvedení zařízení do provozu a jeho obsluhy. Jestliže výrobek

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE. Obj. č.: 64 60 03

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE. Obj. č.: 64 60 03 NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Obj. č.: 64 60 03 OBSAH Strana: 1 Úvod... 2 2 Důležitá, obecně platná upozornění k obsluze dotykové obrazovky:... 3 3 Uvedení do provozu... 3 3.1 Propojení systému... 4 3.2 Proudové

Více

Stereofonní radiová sluchátka

Stereofonní radiová sluchátka Stereofonní radiová sluchátka Obj. č.: 35 01 15 Tento návod k obsluze náleží k produktu. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k zacházení. Dbejte na to, i když tento produkt předáte třetí osobě.

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE. Obj. č.: 34 01 58

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE. Obj. č.: 34 01 58 NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Obj. č.: 34 01 58 2 Účel použití Digitální rádio s hodinami a multibarevným displejem LED slouží k příjmu rozhlasových stanic a jako budík v domácnosti. Zvukový signál je reprodukován

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 64 62 46. Obsah

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 64 62 46. Obsah Obsah NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 62 46 Strana 1. Úvod...2 2. Rozsah dodávky...2 3. Účel použití meteorologické stanice...2 4. Bezpečnostní předpisy...2 Manipulace s bateriemi (akumulátory)...3 5. Základní

Více

RADIOVÁ SPÍNACÍ ZÁSUVKA FS20ST

RADIOVÁ SPÍNACÍ ZÁSUVKA FS20ST NÁVOD K OBSLUZE RADIOVÁ SPÍNACÍ ZÁSUVKA FS20ST Obj. č.: 62 30 04 Zastrčte jednoduše radiovou spínací zásuvku do stávající síťové zásuvky a připojte svítidla, ventilátory nebo jiné elektropřístroje na radiovou

Více

Bezdrátová meteostanice WFC 301. Obj. č.: 67 24 09. Rozsah dodávky. Vysvětlení symbolů

Bezdrátová meteostanice WFC 301. Obj. č.: 67 24 09. Rozsah dodávky. Vysvětlení symbolů Výrobce nepřebírá žádnou odpovědnost za nesprávné zobrazení, měření nebo předpověď počasí, ani za následky z nich vzniklé. Výrobek je určen jen pro soukromé použití a není vhodný pro lékařské účely ani

Více

Meteorologická stanice Linear

Meteorologická stanice Linear Meteorologická stanice Linear Funkce časový signál DCF-77 řízený rádiem s možností manuálního nastavení možnost volby (ON/OFF) příjmu časového signálu 12ti/24ti hodinový formát časové pásmo (±12 hodin)

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 60 39

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 60 39 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 60 39 Jakmile se ráno probudíte, získáte okamžitě nejdůležitější informace o čase, teplotě nebo o počasí. A na stěně či na stropě Vaší ložnice uvidíte, která hodina udeřila.

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 59 02 30 (velké provedení)

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 59 02 30 (velké provedení) NÁVOD K OBSLUZE Verze 03/03 Obj. č.: 59 02 30 (velké provedení) Tyto takzvané světelné pohyblivé noviny můžete použít ve výkladních skříních, na výstavách, v barech, ve sklípcích nebo při pořádání různých

Více

Bezdrátová meteorologická stanice Focus Plus

Bezdrátová meteorologická stanice Focus Plus Bezdrátová meteorologická stanice Focus Plus Nastavení: 1. Nejprve do zařízení vložíme baterie. Všechny části LCD se na krátkou dobu rozsvítí. Následuje automatické nastavení vnitřních údajů na displeji

Více

Teploměr s alarmem. CZ Návod k použití. verze z 07/06. Číslo objednávky: 64 62 22. Účel použití

Teploměr s alarmem. CZ Návod k použití. verze z 07/06. Číslo objednávky: 64 62 22. Účel použití CZ Návod k použití verze z 07/06 Teploměr s alarmem Číslo objednávky: 64 62 22 Účel použití Teploměr s alarmem slouží ke zjištění pokojové a venkovní teploty. Nejvyšší naměřená hodnota se uloží a po překročení

Více

NÁVOD K OBSLUZE Verze 11/00

NÁVOD K OBSLUZE Verze 11/00 NÁVOD K OBSLUZE Verze 11/00 Počítač k jízdnímu kolu Digispeed 5 Obj. č.: 85 31 47 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze! Jestliže výrobek

Více

FT 70. z Multifunkční teploměr Návod k použití

FT 70. z Multifunkční teploměr Návod k použití FT 70 z Multifunkční teploměr Návod k použití CZ BEURER GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Germany) Tel.: +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de Česky Vážená

Více

Meteorologická stanice Meteo Max

Meteorologická stanice Meteo Max Meteorologická stanice Meteo Max Pozn.: Před zprovozněním přístroje si pečlivě přečtěte návod k použití. Funkce venkovní teplota přenášená pomocí bezdrátového vysílače (433MHz) se zobrazením tendence možnost

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Bezdrátové ovládaní markýz, rolet a žaluzií (868 MHz) FS20 MS

NÁVOD K OBSLUZE. Bezdrátové ovládaní markýz, rolet a žaluzií (868 MHz) FS20 MS NÁVOD K OBSLUZE Verze 04/03 Bezdrátové ovládaní markýz, rolet a žaluzií (868 MHz) FS20 MS Komfortní zařízení na stahování a vytahování elektricky ovládaných markýz a rolet (žaluzií). Obj. č.: 61 81 03

Více

RADIOVÁ SPÍNACÍ ZÁSUVKA FS20ST

RADIOVÁ SPÍNACÍ ZÁSUVKA FS20ST NÁVOD K OBSLUZE 2 Aby se zařízení zachovalo tomto v stavu a zajistil jeho bezpečný provoz, je třeba abyste dodržovali tento návod k obsluze! Před uvedením produktu do provozu si kompletně přečtěte návod

Více

Dalekohled s digitální kamerou

Dalekohled s digitální kamerou Verze z 07/09 Dalekohled s digitální kamerou Návod k použití Obj. č. 67 15 90 (2.0 Megapixelů) Obj. č. 67 15 91 (1.3 Megapixelů) Předepsané použití Výrobek může být používán jako klasický dalekohled např.

Více

Elektronický plašič ptáků

Elektronický plašič ptáků www.mojenakupy.cz Elektronický plašič ptáků Objednací číslo: LS-2001 Návod k obsluze náleží k tomuto produktu. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Dbejte na to, i když tento produkt

Více

Budík s displejem LED

Budík s displejem LED Budík s displejem LED Obj.č. 64 00 36 NÁVOD K OBSLUZE Tento návod k obsluze patří k výrobku. Obsahuje důležitá upozornění ke zprovoznění a manipulaci. Na tuto skutečnost nezapomeňte, budete-li výrobek

Více

NÁVOD K OBSLUZE. 8.Technické údaje. Obj.č. : 473 07 28. Max. zatížení. Provozní teplota 0 C až 50 C

NÁVOD K OBSLUZE. 8.Technické údaje. Obj.č. : 473 07 28. Max. zatížení. Provozní teplota 0 C až 50 C 7.Údržba Zkontrolujte přístroj v pravidelných intervalech či není poškozený! Pro čištění displeje a těla přístroje používejte jen měkčí, navlhčený hadřík. Nepoužívejte žádné ředidla a abrazivní čistící

Více

Obsah. testo 512 Digitální tlakoměr. Návod k obsluze

Obsah. testo 512 Digitální tlakoměr. Návod k obsluze testo 512 Digitální tlakoměr Návod k obsluze cz Obsah Všeobecné pokyny...2 1. Bezpečnostní pokyny...3 2. Použití...4 3. Popis výrobku...5 3.1 Displej a ovládací prvky...5 3.2 Rozhraní...6 3.3 Napájení...6

Více

NÁVOD K OBSLUZE Verze 09/00

NÁVOD K OBSLUZE Verze 09/00 NÁVOD K OBSLUZE Verze 09/00 Akumulátorová vrtačka s nastavením příklepu Obj. č.: 82 76 81 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze! Jestliže

Více

BLAUPUNKT CRP8BK / CRP8WH. Návod k použití. Radiobudík s projektorem a USB nabíjením. Důležité informace

BLAUPUNKT CRP8BK / CRP8WH. Návod k použití. Radiobudík s projektorem a USB nabíjením. Důležité informace BLAUPUNKT CRP8BK / CRP8WH Návod k použití Radiobudík s projektorem a USB nabíjením Důležité informace Uschovejte tento návod a bezpečnostní informace pro jejich použití v budoucnu. Nedovolte, aby na přístroj

Více

Návod k obsluze pro měřič kyslíku

Návod k obsluze pro měřič kyslíku H59.0.21.6B-08 Návod k obsluze pro měřič kyslíku od V1.3 GOX 100 GREISINGER electronic GmbH H59.0.21.6B-08 strana 2 z 8 Obsah 1 Použití přístroje... 2 2 Všeobecné pokyny... 2 3 Likvidace... 2 4 Bezpečnostní

Více

Obsah. testo 922 Teploměr. Návod k obsluze

Obsah. testo 922 Teploměr. Návod k obsluze testo 922 Teploměr Návod k obsluze cz Obsah Všeobecné pokyny...2 1. Bezpečnostní pokyny...3 2. Použití...4 3. Popis výrobku...5 3.1 Displej a ovládací prvky...5 3.2 Rozhraní...6 3.3 Napájení...6 4. Uvedení

Více

Návod k obsluze. Všeobecné pokyny...2 1. Bezpečnostní pokyny...3 2. Použití...4 3. Popis výrobku...5 3.1 Displej a ovládací prvky...5 3.2 Napájení...

Návod k obsluze. Všeobecné pokyny...2 1. Bezpečnostní pokyny...3 2. Použití...4 3. Popis výrobku...5 3.1 Displej a ovládací prvky...5 3.2 Napájení... testo 416 Vrtulkový anemometr Návod k obsluze cz Obsah Všeobecné pokyny...2 1. Bezpečnostní pokyny...3 2. Použití...4 3. Popis výrobku...5 3.1 Displej a ovládací prvky...5 3.2 Napájení...6 4. Uvedení do

Více

2. Bezpečnostní předpisy. 1. Úvod + účel použití přístroje a rozsah dodávky. 3. Vložení / výměna baterie. Rozsah dodávky.

2. Bezpečnostní předpisy. 1. Úvod + účel použití přístroje a rozsah dodávky. 3. Vložení / výměna baterie. Rozsah dodávky. Kapesní multifunkční přístroj s hodinami, vlhkoměrem, výškoměrem, barometrem a s spředpovědí počasí Obj. č.: 67 14 98 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup tohoto kapesního multifunkčního

Více

RADIOVÝ STMÍVAČ SVĚTEL FS20DI22

RADIOVÝ STMÍVAČ SVĚTEL FS20DI22 NÁVOD K OBSLUZE Verze 04/03 RADIOVÝ STMÍVAČ SVĚTEL FS20DI22 Obj. č.: 617 243 Radiový stmívač FS20 DI22 odpovídá radiovému stmívači FS20 DI20 s objednávkovým číslem: 61 72 44-33, avšak je dimenzován výhradně

Více

Anemometr (větroměr) WS 7000-15 k meteorologickým stanicím série WS (rádiový přenos naměřených údajů v pásmu 433 MHz) Objednací číslo: 10 71 40

Anemometr (větroměr) WS 7000-15 k meteorologickým stanicím série WS (rádiový přenos naměřených údajů v pásmu 433 MHz) Objednací číslo: 10 71 40 NÁVOD K OBSLUZE Anemometr (větroměr) WS 7000-15 k meteorologickým stanicím série WS (rádiový přenos naměřených údajů v pásmu 433 MHz) Objednací číslo: 10 71 40 Tento návod k obsluze je součástí výrobku.

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Objednací číslo: 64 02 19

NÁVOD K OBSLUZE. Objednací číslo: 64 02 19 NÁVOD K OBSLUZE Objednací číslo: 64 02 19 Verze 11/05 Tato meteorologická stanice Vám zprostředkuje důležité informace, které se týkají počasí: Zobrazení naměřené pokojové teploty a dvou venkovních (dalších)

Více

Navíc CP 16is vypočítají spotřebu kalorií a pomocí graficky znázorní zatížení v rámci nastavené srdeční frekvence.

Navíc CP 16is vypočítají spotřebu kalorií a pomocí graficky znázorní zatížení v rámci nastavené srdeční frekvence. Všeobecně Sport Vás udrží mladé a fit. Ten, kdo pravidelně pěstuje sport, cítí se lépe, lépe vypadá, snese větší zátěž a má lepší kondici. CICLOPULS CP 16is je ideální přístroj pro měření srdeční frekvence,

Více

Česky CEL-ST6CA2H0 NÁVOD K POUŽITÍ

Česky CEL-ST6CA2H0 NÁVOD K POUŽITÍ Česky CEL-ST6CA2H0 NÁVOD K POUŽITÍ Děkujeme za zakoupení výrobku společnosti Canon. Canon Speedlite 90EX je kompaktní blesk určený pro fotoaparáty Canon EOS, který pracuje s automatickými zábleskovými

Více

Meteorologická stanice s vlhkoměrem, bezdrátovým snímačem teploty a rádiem ovládanými hodinami model TE629EL.

Meteorologická stanice s vlhkoměrem, bezdrátovým snímačem teploty a rádiem ovládanými hodinami model TE629EL. Meteorologická stanice s vlhkoměrem, bezdrátovým snímačem teploty a rádiem ovládanými hodinami model TE629EL. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ÚVOD Blahopřejme k zakoupení meteorologické stanice. Balení obsahuje základní

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Multitester MS-258 2 v 1. Obj. č.: 12 15 44

NÁVOD K OBSLUZE. Multitester MS-258 2 v 1. Obj. č.: 12 15 44 NÁVOD K OBSLUZE Multitester MS-258 2 v 1 Obj. č.: 12 15 44 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny ohledně uvedení zařízení do provozu a jeho obsluhy. Jestliže výrobek předáte

Více

Honeywell Honeywell. Honeywell. Bezdrátové nástěnné moduly Prostorové čidlo s korekcí HCW82 Prostorové čidlo HCF82 HCW82/HCF82

Honeywell Honeywell. Honeywell. Bezdrátové nástěnné moduly Prostorové čidlo s korekcí HCW82 Prostorové čidlo HCF82 HCW82/HCF82 Honeywell Honeywell Bezdrátové nástěnné moduly Prostorové čidlo s korekcí HCW82 Prostorové čidlo HCF82 HCW82/HCF82 Návod k montáži a obsluze Obsah Honeywell 1. Přehled... 3 1.1. Použití... 3 1.2. Rozdíly

Více

MANUÁL PRO BEZKONTAKTNÍ INFRA TEPLOMĚR

MANUÁL PRO BEZKONTAKTNÍ INFRA TEPLOMĚR MANUÁL PRO BEZKONTAKTNÍ INFRA TEPLOMĚR 1.Úvod 2.Upozornění 3.Funkce 4.Ostatní 5.Rozsah normálních hodnot měření v různých věkových kategorií 6.Popis ovládacích prvků přístroje 7.Popis obrazovky 8.Popis

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Multifunkční měřicí přístroj okolního prostředí 4 v 1. Obj. č.: 12 77 00

NÁVOD K OBSLUZE. Multifunkční měřicí přístroj okolního prostředí 4 v 1. Obj. č.: 12 77 00 NÁVOD K OBSLUZE Multifunkční měřicí přístroj okolního prostředí 4 v 1 Obj. č.: 12 77 00 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny ohledně uvedení zařízení do provozu a jeho obsluhy.

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 4813917

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 4813917 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 4813917 Tento produkt slouží k zobrazování teploty v interiéru a exteriéru, jako je teplota bazénu, dětského brouzdaliště, zahrady, jezírka, atd. Dále ukládá maximální a minimální

Více

Bezdrátový zvonek HX Vibra (70280) Obj. č.: 61 33 37. Obsah Strana. 1. Úvod a účel použití bezdrátového zvonku

Bezdrátový zvonek HX Vibra (70280) Obj. č.: 61 33 37. Obsah Strana. 1. Úvod a účel použití bezdrátového zvonku Bezdrátový zvonek HX Vibra (70280) Obj. č.: 61 33 37 Obsah Strana 1. Úvod a účel použití bezdrátového zvonku... 1 2. Bezpečnostní předpisy (baterie)... 3 3. Vložení (výměna) baterií... 3 Vložení (výměna)

Více

Návod k obsluze Obj.č.: 100 564

Návod k obsluze Obj.č.: 100 564 Návod k obsluze Obj.č.: 100 564 Elektronický digitální teploměr a vlhkoměr HT-200 patří ve své třídě ke špičkovým výrobkům. Byl zkonstruován podle současné nejnovější technologie. Provoz přístroje zajišťuje

Více

Návod k použití. Nabíječka. Verze z 05/09. Číslo objednávky: 20 01 21 20 01 22

Návod k použití. Nabíječka. Verze z 05/09. Číslo objednávky: 20 01 21 20 01 22 Návod k použití Verze z 05/09 Nabíječka Číslo objednávky: 20 01 21 20 01 22 Účel použití Produkt je určen výhradně pro nabíjení až čtyř baterií typu NiMH velikosti AA a AAA. Produkt je testován EMV a splňuje

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 85 02 65

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 85 02 65 NÁVOD K OBSLUZE Verze 07/05 Obj. č.: 85 02 65 Chytejte ryby pouze tam, kde se opravdu nacházejí! Tento zvukový radiolokátor neboli sonar, který pracuje na principu odrazu velmi krátkých zvukových vln,

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Diktafon M-Voice 32. Obj. č.: 77 35 27

NÁVOD K OBSLUZE. Diktafon M-Voice 32. Obj. č.: 77 35 27 NÁVOD K OBSLUZE Diktafon M-Voice 32 Obj. č.: 77 35 27 OBSAH: 2 Str.: OBECNĚ... 2 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... 3 UVEDENÍ DO PROVOZU... 4 POHLED NA PŘÍSTROJ... 4 POHLED NA DISPLEJ... 4 FUNKCE... 4 VLOŽENÍ / VÝMĚNA

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj.č. 481 39 09. Úvod (účel použití meteorologické stanice)

NÁVOD K OBSLUZE. Obj.č. 481 39 09. Úvod (účel použití meteorologické stanice) NÁVOD K OBSLUZE Obj.č. 481 39 09 Nastavení (posunutí) časového pásma...9 Ruční nastavení času...9 Ruční nastavení kalendáře (data)...10 Zapnutí nebo vypnutí příjmu časového rádiového signálu DCF-77...10

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 22 67 11

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 22 67 11 NÁVOD K OBSLUZE Verze 03/05 Obsah Strana Úvod...2 Účel použití modelu člunu...3 Obsah zásilky (rozsah dodávky)...3 Bezpečnostní předpisy...4 Manipulace s bateriemi a akumulátory: 5 Příprava modelu člunu

Více

Bezpečnostní instrukce

Bezpečnostní instrukce Bezpečnostní instrukce P O Z O R! NEBEZPEČÍ ÚRAZU EL. PROUDEM NEOTEVÍREJTE! Symbol vykřičníku uvnitř rovnostranného trojúhelníku upozorňuje uživatele na existenci důležitých provozních a bezpečnostních

Více

Bezdrátový srážkoměr RGR122

Bezdrátový srážkoměr RGR122 Bezdrátový srážkoměr RGR122 Obj.č. : 640277 Návod k použití Úvod Děkujeme Vám za koupi bezdrátového srážkoměru RGR122. Tento přístroj disponuje následujícímu funkcemi: - měří denní množství a celkové množství

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 04 88

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 04 88 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 84 04 88 Základní charakteristiky přístroje: Ideální pomocník s dobře čitelným displejem na jeho přední straně při chůzi nebo při běhu pro všechny sportovně založené lidi. Užitečný

Více

2. Hrudní pás s vysílačem. Navíc CP 13is vypočítají spotřebu kalorií a pomocí graficky znázorní zatížení v rámci nastavené srdeční frekvence.

2. Hrudní pás s vysílačem. Navíc CP 13is vypočítají spotřebu kalorií a pomocí graficky znázorní zatížení v rámci nastavené srdeční frekvence. Rozsah dodávky 1. Hodinky s náramkem 2. Hrudní pás s vysílačem Hodinky s měřením pulzu Ciclo CP 13is 3. Elastický hrudní pás (nastavitelný) CICLOPULS CP 13is je ideální přístroj pro měření srdeční frekvence,

Více

RUČNÍ NASTAVENÍ ČASU. 8. Potom stiskněte znovu CLOCK tlačítko, se číslice den zabliká. Stiskněte SET/RESET

RUČNÍ NASTAVENÍ ČASU. 8. Potom stiskněte znovu CLOCK tlačítko, se číslice den zabliká. Stiskněte SET/RESET WS9767 - NÁVOD K POUŽITÍ TEPLOTNÍ STANICE S RÁDIOVĚ ŘÍZENÝMI HODINAMI A BUDÍKEM ENVIRONMENTÁLNÍ DOPADY PŘIJMU Teplotní stanice přijímá přesný čas pomocí bezdrátové technologie. Stejně jako u všech bezdrátových

Více

Noční světlo s čidlem

Noční světlo s čidlem NÁVOD K OBSLUZE Noční světlo s čidlem Obj. č. 62 00 56 Tento návod k obsluze náleží k tomuto produktu. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k manipulaci. Dbejte na to, i když se produkt dostane

Více

NÁVOD K POUŽITÍ Dělený klimatizační systém

NÁVOD K POUŽITÍ Dělený klimatizační systém NÁVOD K POUŽITÍ Dělený klimatizační systém 1 OBSAH NÁZEV ČÁSTÍ A SPÍNAČ NASTAVENÍ PROVOZU 3 MÍSTO PRO INSTALACI 4 ELEKTRICKÉ POŽADAVKY 4 BEZPEČNOSTNÍ 4 POUŽÍVÁNÍ DÁLKOVÉHO OVLÁDÁNÍ 4 Jak instalovat baterie

Více

AVS75.. AVS71.. AVS13.. AVS14.. QAA78.. Albatros 2 Bezdrátové komponenty Uživatelská příručka

AVS75.. AVS71.. AVS13.. AVS14.. QAA78.. Albatros 2 Bezdrátové komponenty Uživatelská příručka Albatros 2 Bezdrátové komponenty Uživatelská příručka AVS75.. AVS71.. AVS13.. AVS14.. QAA78.. 1.1 Rádiové komponenty Stanoviště je vhodné vybrat tak, aby bylo zajištěno pokud možné nerušené vysílání. Přitom

Více

77-496 / 77-429 / 77-439 / 77-497 / 77-427 / 77-441

77-496 / 77-429 / 77-439 / 77-497 / 77-427 / 77-441 77-496 / 77-429 / 77-439 / 77-497 / 77-427 / 77-441 195 CZ Obsah Bezpečnost Přehled výrobku Soubor funkcí Tlačítka, LED, a LCD Baterie a napájení astavení Obsluha Kontrola přesnosti a kalibrace Technické

Více

Mobilní klimatizace CL 3542. Obj. č. 105 11 29

Mobilní klimatizace CL 3542. Obj. č. 105 11 29 Mobilní klimatizace CL 3542 Základní upozornění Přečtěte si pečlivě návod k obsluze předtím, než uvedete zařízení do provozu a držte se pokynů v návodu včetně varování a popisu zabaleného uvnitř dodávky.

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 61 03 77

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 61 03 77 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 61 03 77 Tento návod k obsluze zahrnuje kompletní popis zacházení se zásuvkou (samostatné obj. číslo 61 72 37), s dálkovým ručním ovladačem (sam. obj. č.: 61 72 29, zvláštní příslušenství),

Více

Pohon garážových vrat RolloPort S1. Obj. č.: 64 64 57. Obsah. 1. Úvod (krátký popis základních funkcí zařízení)

Pohon garážových vrat RolloPort S1. Obj. č.: 64 64 57. Obsah. 1. Úvod (krátký popis základních funkcí zařízení) Pohon garážových vrat RolloPort S1 Obj. č.: 64 64 57 1. Úvod (krátký popis základních funkcí zařízení) Vážení zákazníci, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup našeho inteligentního, mikroprocesorem řízeného

Více

Bezdrátová meteostanice Meteotime Fiesta. Obj. č.: 128 96 47. Vlastnosti. Součásti. Rozsah dodávky

Bezdrátová meteostanice Meteotime Fiesta. Obj. č.: 128 96 47. Vlastnosti. Součásti. Rozsah dodávky Bezdrátová meteostanice Meteotime Fiesta Obj. č.: 128 96 47 Vlastnosti Aktuální profesionální předpověď počasí pro 90 regionů Evropy Pravděpodobnost srážek Rychlost větru a směr větru Teplota venku, měřená

Více

Instalační návod. Sada bezdrátového dálkového ovladače BRC7F532F BRC7F533F

Instalační návod. Sada bezdrátového dálkového ovladače BRC7F532F BRC7F533F BRC7FF BRC7FF 6 7 8 9 0 x x x x x x x x x x 6 XA (BLK) 7 8 9 ON OFF ON OFF 6 A B C SETTING TEMP TIME UP FAN RESERVE CANCEL TIMER DOWN TEMP TIME A B SETTING UP C FAN RESERVE CANCEL TIMER DOWN MODE SWING

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A K OBSLUZE

NÁVOD K MONTÁŽI A K OBSLUZE NÁVOD K MONTÁŽI A K OBSLUZE Obj. č. 61 05 58 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení zařízení do provozu a k jeho obsluze. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte

Více

Bezdrátový termostat topení FHT8R + hlavice FHT8V. Obj. č.: 57 00 55. Obsah

Bezdrátový termostat topení FHT8R + hlavice FHT8V. Obj. č.: 57 00 55. Obsah Obsah Bezdrátový termostat topení FHT8R + hlavice FHT8V Obj. č.: 57 00 55 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup bezdrátového termostatu topení + hlavice. Tento návod k obsluze je součástí

Více

Chronis RTS / RTS L Programovatelné spínací hodiny s bezdrátovým přenosem povelů

Chronis RTS / RTS L Programovatelné spínací hodiny s bezdrátovým přenosem povelů Abyste mohli optimálně využít všech výhod programovatelných spínacích hodin s bezdrátovým Chronis RTS/RTS L, přečtěte si pozorně následující návod k obsluze a provozu. Chronis RTS / RTS L jsou programovatelné

Více

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ WS

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ WS NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ WS 1715 Funkce: - Čas ovládaný rádiem s možností manuálního nastavení. - Předpověď počasí jasno - polojasno/oblačno - deštivo - přívalový déšť. - Přijímací frekvence 433MHz RF. - Až

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Hodiny s budíkem řízené časovým signálem DCF-77 (s teploměrem a termínovými hodinami) Obj. č.: 64 03 25, 64 03 37, 64 03 73

NÁVOD K OBSLUZE. Hodiny s budíkem řízené časovým signálem DCF-77 (s teploměrem a termínovými hodinami) Obj. č.: 64 03 25, 64 03 37, 64 03 73 NÁVOD K OBSLUZE Hodiny s budíkem řízené časovým signálem DCF-77 (s teploměrem a termínovými hodinami) Obj. č.: 64 03 25, 64 03 37, 64 03 73 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité

Více

Centronic TimeControl TC52

Centronic TimeControl TC52 Centronic TimeControl TC52 cs Návod k montáži a provozu Spínací hodiny pro světelné čidlo Důležité informace pro: montéry elektrikáře uživatele Podle potřeby předejte dalším osobám! Tento návod uschovejte

Více

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903 Návod k obsluze Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Varování před potencionálním nebezpečím. Přečtěte si návod k obsluze. Upozornění! Nebezpečné napětí! Riziko úrazu elektrickým

Více

ë ohlášení čekajícího volání zapnuté

ë ohlášení čekajícího volání zapnuté Stručný přehled Gigaset 5015 * 8 7 6 Tlačítka 1 Tlačítka cílové volby 2 Tlačítko opakování volby 3 Tlačítko zpětného dotazu 4 Tlačítko vypnutí zvuku (Mute) 5 Tlačítko Shift 6 Tlačítko snížení hlasitosti

Více

BF 220. z Skleněná diagnostická váha. Návod k použití

BF 220. z Skleněná diagnostická váha. Návod k použití BF 220 CZ z Skleněná diagnostická váha Návod k použití Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Germany) Tel. +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.com Mail: kd@beurer.de 5 1

Více

Domovní telefon s přístupovými kartami. Obj. č.: 61 17 61. Rozsah dodávky. Popis a ovládací prvky

Domovní telefon s přístupovými kartami. Obj. č.: 61 17 61. Rozsah dodávky. Popis a ovládací prvky Domovní telefon s přístupovými kartami Rozsah dodávky Venkovní jednotka Vnitřní jednotka Napájecí adaptér Instalační materiál 7 přístupových karet Návod k obsluze Popis a ovládací prvky a) Vnitřní jednotka

Více

Návod k obsluze CR 100 CW 100. Obslužná regulační jednotka EMS 2 6 720 809 984-00.1O 6720830393 (2015/05)

Návod k obsluze CR 100 CW 100. Obslužná regulační jednotka EMS 2 6 720 809 984-00.1O 6720830393 (2015/05) Návod k obsluze CR 100 CW 100 Obslužná regulační jednotka EMS 2 6 720 809 984-00.1O 6720830393 (2015/05) Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny 1.1 Použité

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 03 54

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 03 54 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 03 54 Tento budík řízený rádiovým časovým signálem DCF-77 Vás probudí na sekundu přesně a zobrazí Vám kromě času ještě datum a aktuální měsíční fázi. Pomocí posuvného přepínače

Více

Telefon Bigtel 49 Plus. Obj. č.: 92 33 41

Telefon Bigtel 49 Plus. Obj. č.: 92 33 41 Uvedení do provozu Připojení telefonu Připojte telefon podle níže uvedeného nákresu. Použijte pouze telefonní připojovací kabel který je součástí dodávky protože v opačném případě nemusí zařízení pracovat

Více

NR280P CLOCKRADIO. Návod k obsluze. Dovoz/Distribuce: www.neoxgroup.cz

NR280P CLOCKRADIO. Návod k obsluze. Dovoz/Distribuce: www.neoxgroup.cz Návod k obsluze cz Dovoz/Distribuce: www.neoxgroup.cz 1. Využi NR280P je určen pro použi jako rádio s budíkem. NR280P je vybaven funkcemi FM rádia, projekčními funkcemi a disponuje vestavěnou lampou. Rovněž

Více

ë ohlášení čekajícího volání zapnuté š anonymní volání zapnuté

ë ohlášení čekajícího volání zapnuté š anonymní volání zapnuté Stručný přehled Euroset 5020 8 7 6 9 10 11 12 1 1 u tlačítko zpětného dotazu stisknuté P pauza z pamět' neobsahuje žádná data { telefon uzamčený zzzz při pokusu o spojení: telefon uzamčený 0 9 telefonní

Více

BEZDRÁTOVÁ METEOROLOGICKÁ STANICE SOLID TE 72 S BAREVNÝM DISPLEJEM

BEZDRÁTOVÁ METEOROLOGICKÁ STANICE SOLID TE 72 S BAREVNÝM DISPLEJEM BEZDRÁTOVÁ METEOROLOGICKÁ STANICE SOLID TE 72 S BAREVNÝM DISPLEJEM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Vážený zákazníku, děkujeme za zakoupení této meteorologické stanice Solid TE72 s barevným displejem, která patří

Více

DEFA SmartStart UŽIVATELSKÁ A MONTÁŽNÍ PŘÍRUČKA. www.defa.com

DEFA SmartStart UŽIVATELSKÁ A MONTÁŽNÍ PŘÍRUČKA. www.defa.com DEFA SmartStart UŽIVATELSKÁ A MONTÁŽNÍ PŘÍRUČKA CZ SMARTSTART OBSAH SMARTSTART 3 O TÉTO PŘÍRUČCE 3 FUNKCE 4 DISPLEJ 4 SYMBOLY 5 DISPLEJ 6 HLAVNÍ OBRAZOVKA 6 NASTAVENÍ 7 HODINY 7 DATUM 7 TOVÁRNÍ NASTAVENÍ

Více

Návod k použití. Horizontální a vertikální laser se sklony ve 2 osách. FL 500HV-G FLG 500HV-G Green

Návod k použití. Horizontální a vertikální laser se sklony ve 2 osách. FL 500HV-G FLG 500HV-G Green Návod k použití Horizontální a vertikální laser se sklony ve 2 osách FL 500HV-G FLG 500HV-G Green OBSAH DODÁVKY Laser se sklony ve 2 osách FL 500HV-G, přijímač FR 45 s upínací svěrou, dvojcestné rádiové

Více

Návod k obsluze. Pro provozovatele. Návod k obsluze. calormatic 370f. Prostorový regulátor teploty s rádiovým přenosem

Návod k obsluze. Pro provozovatele. Návod k obsluze. calormatic 370f. Prostorový regulátor teploty s rádiovým přenosem Návod k obsluze Pro provozovatele Návod k obsluze calormatic 370f Prostorový regulátor teploty s rádiovým přenosem CZ Obsah Obsah 1 Pokyny k návodu k obsluze... 3 1.1 Dodržování související dokumentace...

Více

Návod k použití... 2-8

Návod k použití... 2-8 KS 42 CZ Designová kuchyňská váha Návod k použití... 2-8 Beurer GmbH Söflinger Str. 218 D-89077 Ulm (Germany) Tel.: +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de E-mail: kd@beurer.de

Více

EasyStart R+ Návod k obsluze. Komfortní dálkové ovládání s integrovanými spínacími hodinami pro nezávislé vytápění a další zařízení.

EasyStart R+ Návod k obsluze. Komfortní dálkové ovládání s integrovanými spínacími hodinami pro nezávislé vytápění a další zařízení. EasyStart R+ Návod k obsluze. Komfortní dálkové ovládání s integrovanými spínacími hodinami pro nezávislé vytápění a další zařízení. Obsah Úvod Nejdříve si přečtěte... 3 Bezpečnostní pokyny... 3 Zákonné

Více

Systém pro kontrolu tlaku v pneumatikách. TireMoni. Obj. č. 130 75 68 TM-240. Obj. č. 130 75 65 TM-260. Rozsah dodávky

Systém pro kontrolu tlaku v pneumatikách. TireMoni. Obj. č. 130 75 68 TM-240. Obj. č. 130 75 65 TM-260. Rozsah dodávky Rozsah dodávky Systém pro kontrolu tlaku v pneumatikách Senzory typu: TM-260/280 Baterie CR1632 Imbusové klíče Ochrana proti krádeži Zajišťovací šrouby Adaptér (3-cestný ventil) TireMoni Obj. č. 130 75

Více

Pro uživatele / pro servisního technika. Návod k obsluze a instalaci. calormatic 392f. Regulátor pokojové teploty s rádiovým přenosem.

Pro uživatele / pro servisního technika. Návod k obsluze a instalaci. calormatic 392f. Regulátor pokojové teploty s rádiovým přenosem. Pro uživatele / pro servisního technika Návod k obsluze a instalaci calormatic 392f Regulátor pokojové teploty s rádiovým přenosem CZ VRT 392f Pro provozovatele Návod k obsluze calormatic 392f Regulátor

Více

Bezdrátový zvonek Mistral 300. Obj. č.: 61 13 13. Účel použití. Popis a ovládací prvky

Bezdrátový zvonek Mistral 300. Obj. č.: 61 13 13. Účel použití. Popis a ovládací prvky Bezdrátový zvonek Mistral 300 Obj. č.: 61 13 13 Účel použití Popisovaný výrobek je určen výhradně k soukromému použití jako bezdrátový zvonek, nebo signální jednotka. Přístroj může být poškozen z celé

Více

Dálkové ovládání s termostatem. ecoster 200 pro regulátory ecomax

Dálkové ovládání s termostatem. ecoster 200 pro regulátory ecomax Dálkové ovládání s termostatem ecoster 200 pro regulátory ecomax Obsah: 1. Bezpečnost... 3 2. Účel... 3 3. Informace týkající se dokumentace... 3 4. Uchovávání dokumentace... 3 5. Používané symboly...

Více

BĚŽECKÝ TRENAŽÉR DE LUXE

BĚŽECKÝ TRENAŽÉR DE LUXE BĚŽECKÝ TRENAŽÉR DE LUXE NÁVOD K POUŽITÍ Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. Před použitím si pečlivě přečtěte tento návod. Návod uschovejte i pro pozdější nahlédnutí. POPIS DÍLŮ Počet Název dílu

Více

EO 10 klasik EO 15 P. TATRAMAT - ohrievače vody, s.r.o. Malý tlakový zásobník teplé vody Obsluha a instalace 2

EO 10 klasik EO 15 P. TATRAMAT - ohrievače vody, s.r.o. Malý tlakový zásobník teplé vody Obsluha a instalace 2 TATRAMAT - ohrievače vody, s.r.o. Malý tlakový zásobník teplé vody Obsluha a instalace 2 EO 10 klasik EO 15 P SK Uzavretý (tlakový) malý zásobník na teplú vodu Obsluha a inštalácia 22 OBSAH ZVLÁŠTNÍ POKYNY

Více