Shoda několikanásobného podmětu s přísudkem

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Shoda několikanásobného podmětu s přísudkem"

Transkript

1 Shoda několikanásobného podmětu s přísudkem Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0106 Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: Pravidla pravopisu pro 4.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Shoda několikanásobného podmětu s přísudkem Kateřina Turzová Vytvořeno dne: Metodický popis anotace: Seznámí žáky s pravidly pravopisu i/í, y/ý ve shodě několikanásobného podmětu s přísudkem

2 Pravidla českého pravopisu Shoda několikanásobného podmětu s přísudkem

3 Tvoří-li podmět několik souřadně spojených jmen různého rodu a čísla nebo životnosti (u jmen mužského rodu), řídí se psaní i nebo y ve tvarech příčestí a ve jmenných tvarech přídavných jmen těmito pravidly:

4 1. je-li mezi jmény v podmětu jméno rodu mužského životného a jsou-li všechna jména v podmětu v jednotném čísle, píše se v přísudku v množném čísle jen měkké i Bratr a sestra odešli ven. Byli oceněni autor textu a ilustrátorka knihy.

5 - je-li mezi jmény v podmětu jméno rodu mužského životného a je-li některé jméno nebo všechna jména v podmětu v čísle množném, píše se i vždy tehdy, když přísudek následuje za podmětem Všechny hráčky i oba jejich trenéři se po turnaji cítili unaveni. Naši automobiloví závodníci a jejich stroje byli vysoce oceněni. Slepice, kuřata i kohout nakonec před psem utekli.

6 POZOR!!! - je-li však ve větě přísudek před podmětem, je možná shoda dvojí; obvyklá je shoda s nejbližším jménem několikanásobného podmětu. Na festivalu vystoupily známé rockové hudební skupiny a přední zpěváci české scény. Na festivalu vystoupili známé rockové hudební skupiny a přední zpěváci české scény. Předmětem mého studia byly kosatky a delfíni. Předmětem mého studia byli kosatky a delfíni.

7 3. není -li mezi jmény v podmětu jméno rodu mužského životného, je v přísudku shoda podle jména rodu mužského neživotného nebo jména rodu ženského, píše se tedy y Dochází k tomu v následujících případech:

8 - jsou-li jména v podmětu v čísle jednotném Hřeben, žínka ani mýdlo v koupelně nechyběly.

9 -jsou-li jména v podmětu v čísle množném a přísudek následuje za podmětem Krávy i všechna telata byly očkovány.

10 - předchází-li přísudek podmětu, je možná shoda dvojí; obvyklá je shoda s nejbližším jménem několikanásobného podmětu Na kopce se vždy zjara vyháněla všechna telata a jalovice. / Na kopce se vždy zjara vyháněly všechna telata a jalovice.

11 Poznámka 1: - je-li v několikanásobném podmětu několik jmen rodu středního a alespoň jedno z nich v čísle jednotném, má přísudek koncovku y jako u neživotných jmen rodu mužského a rodu ženského Kotě a štěně zůstaly v košíku samy. Dánsko ani Švýcarsko k dohodě nepřistoupily.

12 Poznámka 2: - jestliže členy několikanásobného podmětu jsou pouze podstatná jména středního rodu v čísle množném, mají přísudkové tvary koncovku středního rodu - a Rána i pozdní odpoledne byla teplá.

13 Cvičení č. 1 doplňte koncovky příčestí Krávy i všechna telata byly očkovány. Na poli pomáhali muži, ženy i děti. V našich městech vyrostly nové domy a moderní školní budovy. Tatínek a maminka se dlouho rozmýšleli, než mi dovolili odjet na sportovní kurz. U rybníka nás obtěžovaly mouchy a komáři. Lidé i stroje pracovali naplno. Vážky i motýli posedávali na leknínových listech a pili vodu. Štěňata i kotě si hrály společně. Nohy i ramena mě bolely celý týden. Káčátka se batolila po břehu rybníka. Okno i dveře byly dokořán. Na trhu se prodávala žlutá kuřátka. Somálsko a Etiopie byly označeny za chudé země. Na kopce se vždy zjara vyháněly všechna telata a jalovice. Rána i pozdní odpoledne byla teplá.

14 Mluvnická shoda se uplatňuje vždy tehdy, je-li mluvnický rod podmětu jednoznačný. Jinak nastupuje tzv. shoda podle smyslu, zejména se uplatňuje zřetel k přirozenému rodu podmětu:

15 a) ve větách s podmětem vyjádřeným bezrodým zájmenem nebo tvarem pomocného slovesa se v přísudku píše i nebo y podle toho, je-li ze souvislosti nebo ze situace zřejmé, zda se zájmeno vztahuje k osobě rodu mužského životného, nebo rodu ženského Co jsme se vás načekali! (my muži)/ Co jsme se vás načekaly! (my ženy)

16 b) ve větách s podmětem všeobecným (jímž se rozumí někdo, lidé ) je shoda vždy podle rodu mužského životného, tj. i Hlásili to v rozhlase. Otiskli to v novinách. Utíkal, jako by ho honili. Zvonili poledne. Všem národům! Ministerstvo školství žádá, abyste oznámili výsledky maturit nejpozději do 30. května.

17 c) obsahuje-li věta oslovení, které je vyjádřeno podstatným jménem v 5. pádě (podmět pak nebývá ve větě vyjádřen), psaní i nebo y v přísudku se řídí podle rodu podstatného jména v 5. pádě Co jste to, kluci, zase provedli? Kde jste se, ovečky moje, celý den toulaly?

18 d) shoda podle smyslu se často uplatňuje, je-li souvislost podmětu s přísudkem jen volná. Dochází k tomu zejména, je-li příslušný mluvnický podmět v předcházející větě. Na sportovním soustředění se sešla samá děvčata. Brzo se navzájem poznaly a prožily krásné dva týdny.

19 e) je-li podmět vyjádřen číslovkami tisíc a milion v množném čísle spojenými s 2. p. čísla množného podstatných jmen mužského rodu životného, píše se v přísudku y V dalších větách může být i shoda podle výrazu ve 2. pádě č. množného Tisíce diváků fotbalisty povzbuzovaly. Miliony lidí se spojily, aby poskytli/ poskytly zemím postiženým zemětřesením pomoc.

20 f) - je-li podmět vyjádřen výrazy v jednotném čísle označujícími množství, jako je pět, dvacet, půl, pár, na sto, na sta, řada, skupina, ve spojení s 2. p. podstatného jména, je přísudek v jednotném čísle; v dalších větách přísudky k témuž podmětu mohou mít už číslo množné a shodu podle smyslu Skupina předních odborníků pracovala na výzkumu protilátek, aby zabránili /zabránila rozšíření nákazy.

21 4. několikanásobný podmět obsahující jména živých bytostí různého rodu může být vyjádřen též nesouřadně (zejména s předložkou s):

22 a) jsou-li všechna jména v několikanásobném podmětu v čísle jednotném a jedno z nich je rodu mužského životného, bývá přísudek také v množném čísle, pak se v něm píše i Jana s Petrem přišli na poslední chvíli. Navštívila nás Jana s Petrem.

23 b) podobně je tomu i v případě, kdy je v rozvíjejícím členu podstatné jméno v čísle množném Matka s oběma syny přicházeli po cestě. Po cestě přicházeli/ přicházela matka s oběma syny.

24 c) jsou-li všechna jména v podmětu v čísle množném, pak platí tyto zásady: - předchází-li přísudek podmětu, bývá obvyklejší shoda se jménem v 1. pádě, např. Konference se zúčastnily studentky herectví se svými profesory. - následuje-li přísudek za podmětem, je možná i shoda se jménem v předložkovém pádě, např. Všechny ošetřovatelky včetně dvou lékařů měli/ měly plno práce.

25 Poznámka: -nechápe-li se však 7. pád s předložkou s jako součást podmětu, ale jako výraz rozvíjející slovesný přísudek (příslovečné určení), nemá vliv na shodu Dívky s hochy závodily. (-- dívky závodily s hochy), podobně Děvčata s hochy závodila. (-- děvčata závodila s hochy). V některých případech je ovšem možné pojetí obojí.

26 Cvičení č. 2 doplňte koncovku příčestí: Co my jsme se vás nahledal i. Otiskl i to v regionálním časopise. Zvonil i na přestávku. Koho jste, moji milí studenti, pozvali na maturitní ples? Na turistickém výšlapu se sešla samá děvčata. Žádáme, abyste výsledky testů oznámil i včas. Tisíce diváků povzbuzoval y naše hokejisty. Miliony diváků čekaly na zahájení tiskové konference u televizních obrazovek. Potkal i/a nás Alena s Petrem. Děvčata s hochy se škádlil i odjakživa. Mnoho týdnů trénovala/y děvčata s dětmi na vánoční vystoupení. Skupina hudebníků se rozhodl a, že podpoří fond Adra. Na slovníku pracoval o na sto jazykovědců. Miliony lidí posílal y svou pomoc do záchytných center. Zástupy příznivců prezidenta se těsnal y za bezpečnostními zábranami a po přistání vojenského speciálu hlavu státu nadšeně zdravily. Děvčata běhal a po louce.

27 Použitá literatura: Kostečka, Jiří: Český jazyk pro ročník gymnázií. Praha, SPN 2002 Mgr. Mašková, Drahuše: Český jazyk přehled středoškolského učiva. Třebíč, Vyuka.cz 2010 Mgr. Mužíková, Olga; PhDr. Markvartová, Barbora; Mgr. Klusáčková, Lenka; PhDr. Jeřábková, Eleonora: Odmaturuj z českého jazyka. Brno, Didaktis 2010 Kvačková, Jaromíra: Opakujeme češtinu. Nová škola 2005 Havránek, Bohuslav; Jedlička, Alois: Česká mluvnice. Praha, SPN 2008 Martinec, Ivo; Tušková, Jana Marie; Zimová, Ludmila: Mluvnice učebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus, 2009 Sochrová, Marie: Cvičení z českého jazyka v kostce. Praha: Fragment, 2008 Melichar, Jiří; Styblík, Vlastimil. Český jazyk Přehled učiva základní školy. Praha: Fortuna, 2000

Pravopis i/í, y/ý v koncovkách podstatných jmen

Pravopis i/í, y/ý v koncovkách podstatných jmen Pravopis i/í, y/ý v koncovkách podstatných jmen Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0103 Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: Pravidla pravopisu pro 4.ročník Jazyk a jazyková

Více

Pravopis i/í, y/ý v koncovkách přídavných jmen

Pravopis i/í, y/ý v koncovkách přídavných jmen Pravopis i/í, y/ý v koncovkách přídavných jmen Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0104 Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: Pravidla pravopisu pro 4.ročník Jazyk a jazyková

Více

Přívlastek. Vytvořeno dne: 23.10.2012. a jeho funkcí ve větě

Přívlastek. Vytvořeno dne: 23.10.2012. a jeho funkcí ve větě Přívlastek Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Téma: Jméno autora: Přívlastek

Více

Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí definice, tvoření a využití přídavných jmen.

Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí definice, tvoření a využití přídavných jmen. Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Tvarosloví Cílová skupina: první ročník oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí definice, tvoření a využití

Více

SUBSTANTIVA - ROD. Vytvořeno dne: 7.4.2013. jmen rodem. Závěr prezentace slouží k procvičení poznatků.

SUBSTANTIVA - ROD. Vytvořeno dne: 7.4.2013. jmen rodem. Závěr prezentace slouží k procvičení poznatků. SUBSTANTIVA - ROD Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: VY_32_INOVACE_CJ2r0104 Morfologie pro 2. ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 06. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 06. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 06. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Pravopis souhláskové skupiny n/nn

Pravopis souhláskové skupiny n/nn Pravopis souhláskové skupiny n/nn Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0107 Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Pravidla pravopisu pro 4.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a

Více

Vyjmenovaná slova I.

Vyjmenovaná slova I. Vyjmenovaná slova I. Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0101 Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Pravidla pravopisu pro 4.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Téma: Vyjmenovaná

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

PŘÍDAVNÁ JMÉNA (ADJEKTIVA)

PŘÍDAVNÁ JMÉNA (ADJEKTIVA) PŘÍDAVNÁ JMÉNA (ADJEKTIVA) Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: VY_32_INOVACE_CJ2r0108 Morfologie pro 2. ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Materiál je určen žákům učňovských oborů. Je zaměřen na zopakování a procvičení učiva o podmětu.

Více

Pravopis souhláskových skupin bě/bje, vě/vje, pě, mě/mně

Pravopis souhláskových skupin bě/bje, vě/vje, pě, mě/mně Pravopis souhláskových skupin bě/bje, vě/vje, pě, mě/mně Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0108 Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: Pravidla pravopisu pro 4.ročník Jazyk

Více

Formální skladební vztahy ve větě jednoduché II.

Formální skladební vztahy ve větě jednoduché II. Formální skladební vztahy ve větě jednoduché II. Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0104 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

Přísudek. Vytvořeno dne: ve větě

Přísudek. Vytvořeno dne: ve větě Přísudek Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Téma: Jméno autora: Přísudek Kateřina

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 18. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_29_CJL_NP2

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 18. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_29_CJL_NP2 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 18. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_29_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Název materiálu: SKLADBA PODMĚT A PŘÍSUDEK základní skladební dvojice VY_32_INOVACE_S1_ČJ20_1

Název materiálu: SKLADBA PODMĚT A PŘÍSUDEK základní skladební dvojice VY_32_INOVACE_S1_ČJ20_1 Název materiálu: SKLADBA PODMĚT A PŘÍSUDEK základní skladební dvojice VY_32_INOVACE_S1_ČJ20_1 Pracovní listy slouží k procvičení, upevnění či ověření znalosti učiva o Anotace skladbě. Žáci rozpoznávají

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti žáků středních škol Téma I.2.2 Testy a cvičení z českého

Více

Významové vztahy ve větě jednoduché

Významové vztahy ve větě jednoduché Významové vztahy ve větě jednoduché Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0102 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Téma:

Více

Shoda podmětu s přísudkem

Shoda podmětu s přísudkem Shoda podmětu s přísudkem Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0105 Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: Pravidla pravopisu pro 4.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk

Více

Základy valenční skladby

Základy valenční skladby Základy valenční skladby Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0105 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Téma: Jméno autora:

Více

SLOVESA (VERBA) Slovesa (verba) Vytvořeno dne: Metodický popis anotace:

SLOVESA (VERBA) Slovesa (verba) Vytvořeno dne: Metodický popis anotace: SLOVESA (VERBA) Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Morfologie pro 2. ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

ČÍSLOVKY (NUMERALIA) Číslovky (numeralia) Vytvořeno dne: Metodický popis anotace:

ČÍSLOVKY (NUMERALIA) Číslovky (numeralia) Vytvořeno dne: Metodický popis anotace: ČÍSLOVKY (NUMERALIA) Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: VY_32_INOVACE_CJ2r0110 Morfologie pro 2. ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí

Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r01019 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

Anotace. Prezentace slouží k doplnění výkladu o shodě podmětu s přísudkem. Zabývá se shodou přísudku s několikanásobným podmětem.

Anotace. Prezentace slouží k doplnění výkladu o shodě podmětu s přísudkem. Zabývá se shodou přísudku s několikanásobným podmětem. NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lucie Čechovičová NÁZEV: VY_32_Inovace_Český_jazyk_7

Více

SUBSTANTIVA SKLOŇOVÁNÍ FEMININ

SUBSTANTIVA SKLOŇOVÁNÍ FEMININ SUBSTANTIVA SKLOŇOVÁNÍ FEMININ Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: VY_32_INOVACE_CJ2r0106 Morfologie pro 2. ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk

Více

PŘÍSUDEK Předmět: Ročník: Anotace: přísudek Klíčová slova: Autor: Datum: Škola:

PŘÍSUDEK Předmět: Ročník: Anotace: přísudek Klíčová slova: Autor: Datum: Škola: PŘÍSUDEK Předmět: český jazyk Ročník: 9. (kvarta) Anotace: pracovní list sloužící k opakování, procvičování učiva syntaxe přísudek; lze vytisknout nebo vyplňovat elektronicky; obsahuje řešení Klíčová slova:

Více

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem Shoda přísudku s několikanásobným podmětem MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_06 Tématický

Více

Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.

Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I. Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I. Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0103 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

Zvláštnosti větné stavby

Zvláštnosti větné stavby Zvláštnosti větné stavby Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0115 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Téma: Jméno autora:

Více

Shoda přísudku s podmětem

Shoda přísudku s podmětem Shoda přísudku s podmětem procvičování učiva autor: Tomáš Barták Shoda Př s Po POZOR: jen v minulém čase podmět rodu M živ. M neživ. Ž S koncovka přísudku -i Chlapci běželi. Psi štěkali. -y Lesy šuměly.

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast- Sada 37 CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_723_Shoda podmětu s přísudkem I._ pwp Střední odborná škola a Střední odborné

Více

23. Věta jednoduchá Vypracovala: Mgr. Soňa Matůšová, leden 2013

23. Věta jednoduchá Vypracovala: Mgr. Soňa Matůšová, leden 2013 23. Věta jednoduchá Vypracovala: Mgr. Soňa Matůšová, leden 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, CZ 1.5

Více

TVAROSLOVÍ Mgr. Soňa Bečičková

TVAROSLOVÍ Mgr. Soňa Bečičková TVAROSLOVÍ Mgr. Soňa Bečičková PŘÍDAVNÁ JMÉNA VY_32_INOVACE_CJ_3_11 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti PŘÍDAVNÁ JMÉNA Přídavná jména tvrdá, měkká, přivlastňovací,

Více

SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM

SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 SHODA

Více

Věty podle postoje mluvčího

Věty podle postoje mluvčího Věty podle postoje mluvčího Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0106 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Téma: Jméno

Více

Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí a zopakují mluvnické kategorie jmen

Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí a zopakují mluvnické kategorie jmen Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Tvarosloví Cílová skupina: první ročník oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí a zopakují mluvnické

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti žáků středních škol Téma I.2.2 Testy a cvičení z českého

Více

Aktuální členění výpovědi a slovosled

Aktuální členění výpovědi a slovosled Aktuální členění výpovědi a slovosled Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r01018 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná 5. třída - český jazyk Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_357 4. 6. 2012 Anotace: Jazyk: Opakování učiva z českého jazyka, zorientování se v netypickém zadání. český jazyk Očekávaný výstup:

Více

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ 1

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ 1 STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje září 2010 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 12 Syntax Skladba (syntax)

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_14_12_Shoda přísudku s podmětem

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_14_12_Shoda přísudku s podmětem Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Sedláčková Název: VY_32_INOVACE_14_12_Shoda přísudku s podmětem Téma: Shoda přísudku s podmětem

Více

DUM: VY_32_INOVACE_116

DUM: VY_32_INOVACE_116 Datum: 31. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_116 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Mgr. Marie Mušková

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Mgr. Marie Mušková Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Skladba Anotace Pracovní listy k procvičení učiva o skladbě (podmět, přísudek) Autor Mgr. Iva Paděrová

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Materiál je určen pro žáky učňovských oborů. Jeho cílem je zopakovat a procvičit shodu podmětu s

Více

PODSTATNÁ JMÉNA (SUBSTANTIVA) - PÁD

PODSTATNÁ JMÉNA (SUBSTANTIVA) - PÁD PODSTATNÁ JMÉNA (SUBSTANTIVA) - PÁD Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: VY_32_INOVACE_CJ2r0102 Morfologie pro 2. ročník Jazyk a jazyková komunikace Český

Více

VY_32_INOVACE_13_SHODA_PRISUDKU_S_PODMETEM. Předmět: Český jazyk Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_32_INOVACE_13_SHODA_PRISUDKU_S_PODMETEM. Předmět: Český jazyk Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_SHODA_PRISUDKU_S_PODMETEM Shoda přísudku s podmětem Předmět: Český jazyk Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 17. 4. 2012 Jméno autora: Mgr.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti žáků středních škol Téma I.2.2 Testy a cvičení z českého

Více

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_115

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_115 Datum: 22. 6. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_115 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Shoda přísudku s podmětem

Shoda přísudku s podmětem Shoda přísudku s podmětem MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_05 Tématický celek: Gramatika,

Více

Anotace VY_32_INOVACE_04_02_ČJ. SHODA 1. Téma

Anotace VY_32_INOVACE_04_02_ČJ. SHODA 1. Téma VY_32_INOVACE_04_02_ČJ Anotace SHODA 1. Téma SHODA 2. SHODA 3. Materiál jako pracovní list-opakování shody podmětu s přísudkem, Anotace příčestí minulé- rod mužský, střední Autor Mgr. Kateřina Svobodová

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ

Více

Gymnázium Broumov Zadání přijímací zkoušky z českého jazyka do osmiletého gymnázia pro školní rok 2003/2004 Diktát

Gymnázium Broumov Zadání přijímací zkoušky z českého jazyka do osmiletého gymnázia pro školní rok 2003/2004 Diktát Gymnázium Broumov Zadání přijímací zkoušky z českého jazyka do osmiletého gymnázia pro školní rok 2003/2004 Diktát Autor dětských knížek vzpomíná Bydleli jsme v domku na levém břehu řeky. Pod okny byla

Více

Český jazyk 5. ročník

Český jazyk 5. ročník Český jazyk 5. ročník Pátá třída (Testovací klíč: TJSZNK) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 10 14 Pravopis a mluvnice / Slovní zásoba a slovotvorba Větná skladba /

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Pracovní list je určen žákům učňovských oborů. Cílem jednotlivých úkolů je zopakovat a procvičit

Více

Strategie (metody a formy práce)

Strategie (metody a formy práce) ČESKÝ JAZYK / 1. ROČNÍK Učivo Čas Strategie (metody a formy práce) Pomůcky Předslabikářové období Přípravné období Hlásky a písmena m M, a A Sluchová analýza a syntéza slabik Vyvození prvních slabik Procvičování

Více

SSOS_CJL_1.05 Obohacování slovní zásoby

SSOS_CJL_1.05 Obohacování slovní zásoby Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_CJL_1.05

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

MLUVNICE. Seznam otázek k závěrečným zkouškám z českého jazyka a literatury v 9. ročníku

MLUVNICE. Seznam otázek k závěrečným zkouškám z českého jazyka a literatury v 9. ročníku Seznam otázek k závěrečným zkouškám z českého jazyka a literatury v 9. ročníku MLUVNICE 1. Jazykové rodiny 2. Útvary národního jazyka 3. Jazykové příručky 4. Slovo a jeho význam 5. Obohacování slovní zásoby

Více

17. Souvětí podřadné Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013

17. Souvětí podřadné Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 17. Souvětí podřadné Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

UČEBNICE PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY. www.naseucebnice.cz

UČEBNICE PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY. www.naseucebnice.cz UČEBNICE PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY www.naseucebnice.cz ČTENÍ A PSANÍ pro 1. ročník ZŠ Učíme se číst učebnice čtení pro 1. r. ZŠ J. Wagnerová Učíme se číst pracovní sešit pro 1. r. ZŠ J. Wagnerová, J. Václavovičová

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Materiál je určen žákům učňovských oborů. Jednotlivé úkoly jsou zaměřeny na zopakování a procvičení

Více

1/36 ZÁZNAMOVÝ ARCH. Základní škola Dačice, Komenského 7, okr. Jindřichův Hradec, 380 01 Dačice

1/36 ZÁZNAMOVÝ ARCH. Základní škola Dačice, Komenského 7, okr. Jindřichův Hradec, 380 01 Dačice Český jazyk a literatura VY_32_ZAZNAM_01.1.CJ.3 Tvrdé a měkké slabiky Dana Vláčilová 3 VY_32_ZAZNAM_02.1.CJ.3 Doplň u-ú-ů Dana Vláčilová 3 VY_32_ZAZNAM_03.1.CJ.3 Souhlásky uprostřed a na konci Dana Vláčilová

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_138 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

VY_32_INOVACE_11.3.17.CJL

VY_32_INOVACE_11.3.17.CJL Autor: Předmět/vzdělávací oblast: Tematická oblast: Mgr. Lenka Dvořáková Český jazyk Tvoření slov, stylové rozvrstvení a obohacování slovní zásoby Téma: Slovní zásoba pracovní list Ročník: 1. 4. Datum

Více

DUM 08 Shoda přísudku s několikanásobným podmětem, 6. roč..notebook March 03, 2014

DUM 08 Shoda přísudku s několikanásobným podmětem, 6. roč..notebook March 03, 2014 Přísudek slovesný Několikanásobný podmět Chlapci a děvčata 7. třídy se letos zúčastnili lyžařského výcviku na Monínci. ÚKOL 1 Pull Pull ÚKOL 2 Několikanásobný podmět 1. alespoň jedno podstatné jméno rodu

Více

Zuzana Hauerlandová. Mluvnická stavba věty jednoduché

Zuzana Hauerlandová. Mluvnická stavba věty jednoduché Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Mluvnická stavba věty jednoduché Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož se žáci seznámí s mluvnickou

Více

Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu : OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních

Více

SLOVNÍ DRUHY. Vytvořeno dne: druhů, vymezuje tři základní kritéria členění. Závěr prezentace slouží k procvičení osvojených poznatků.

SLOVNÍ DRUHY. Vytvořeno dne: druhů, vymezuje tři základní kritéria členění. Závěr prezentace slouží k procvičení osvojených poznatků. SLOVNÍ DRUHY Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: VY_32_INOVACE_CJ2r0101 Morfologie pro 2. ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Slovní

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ČESKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ČESKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 ČESKÝ JAZYK Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Ve které z následujících vět

Více

Učebnice pro 1. ročník - Ekonomické lyceum

Učebnice pro 1. ročník - Ekonomické lyceum Učebnice pro 1. ročník - Ekonomické lyceum Předmět Učebnice Autor Vydal Český jazyk pro SŠ - mluvnice Martinec a kol. FRAUS Český jazyk pro SŠ - cvičebnice kolektiv FRAUS ČJ pro SŠ - komunikace a sloh

Více

PRAVOPIS. Shoda podmětu s přísudkem. Několikanásobný podmět. Podmět v mužském životném rodě. Podmět v mužském neživotném rodě. Podmět v ženském rodě

PRAVOPIS. Shoda podmětu s přísudkem. Několikanásobný podmět. Podmět v mužském životném rodě. Podmět v mužském neživotném rodě. Podmět v ženském rodě PRAVOPIS Shoda podmětu s přísudkem - koncovku přísudku určuje rod podmětu (!!! nikoli jeho vzor) - koncovku -i, -y, -a řešíme pouze v množném čísle a minulém čase Podmět v mužském životném rodě - píšeme

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Tvarosloví Cílová skupina: první ročník oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohou, pomocí níž si žáci procvičí a zopakují vzory podstatných

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 5. ROČNÍK

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 5. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 5. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy

Více

SHODA 5. SHODA 6. Materiál jako pracovní list-opakování shody podmětu s přísudkem, Anotace příčestí minulé- rod ženský, střední, mužský Autor

SHODA 5. SHODA 6. Materiál jako pracovní list-opakování shody podmětu s přísudkem, Anotace příčestí minulé- rod ženský, střední, mužský Autor VY 32_INOVACE_04_03_ČJ ANOTACE : SHODA 4. Téma SHODA 5. SHODA 6. Materiál jako pracovní list-opakování shody podmětu s přísudkem, Anotace příčestí minulé- rod ženský, střední, mužský Autor Mgr. Kateřina

Více

Metodická příručka k elektronické učebnici eškola ZŠ Komenského Slavkov u Brna

Metodická příručka k elektronické učebnici eškola ZŠ Komenského Slavkov u Brna Metodická příručka k elektronické učebnici eškola ZŠ Komenského Slavkov u Brna Získání elektronické knihy: Elektronická učebnice eškola je primárně určena k práci na tabletu. Na tabletu s operačním systémem

Více

Seznam učebnic českého jazyka pro základní vzdělávání se schvalovací doložkou platný ve školním roce 2012/2013 1

Seznam učebnic českého jazyka pro základní vzdělávání se schvalovací doložkou platný ve školním roce 2012/2013 1 Příloha č. I Seznam učebnic českého jazyka pro základní vzdělávání se schvalovací doložkou platný ve školním roce 2012/2013 1 Alter Český jazyk pro 6. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií; Český

Více

Zájmena - opakování DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_ST_01-14_CJ-7. autor Jaroslava Staňková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace

Zájmena - opakování DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_ST_01-14_CJ-7. autor Jaroslava Staňková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Zájmena

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématický celek Ročník Datum tvorby Anotace Metodický pokyn CZ.1.07/1.5.00/34.0448 ICT-

Více

Obtížné pravopisné jevy II.

Obtížné pravopisné jevy II. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_17 Název materiálu: Obtížné pravopisné jevy II. Tematická oblast: Český jazyk 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k opakování obtížných pravopisných

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Procvičování podstatných jmen rodu středního. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č17. Pořadové číslo: 17. Ročník: 4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Procvičování podstatných jmen rodu středního. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č17. Pořadové číslo: 17. Ročník: 4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Procvičování podstatných jmen rodu středního Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č17 Pořadové číslo: 17. Ročník: 4. Datum vytvoření: 30.1.2012 Datum ověření: 2.2.2012

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Tematický plán Český jazyk pro 4. ročník

Tematický plán Český jazyk pro 4. ročník Tematický plán Český jazyk pro 4. ročník Vyučující: Klára Dolanová Hodinová dotace: 7 hodin týdně Školní rok: 2015/2016 ZÁŘÍ 1. a UČ str. 3 9 Opakování (Věta souvětí; Význam slov; Slova s citovým zabarvením,

Více

Procvičujeme podstatná jména rodu středního. PaedDr. Svobodová Jaromíra

Procvičujeme podstatná jména rodu středního. PaedDr. Svobodová Jaromíra Název DUM: Autor: Projekt: Žadatel projektu: Název kroužku: Procvičujeme podstatná jména rodu středního PaedDr. Svobodová Jaromíra Efektivní spolupráce v oblasti prevence školního neúspěchu žáků, CZ.1.07/1.1.00/46.0001

Více

Téma: Skloňování číslovek. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355

Téma: Skloňování číslovek. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355 Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Iveta Malá Název: VY_32_INOVACE_13/12_Český jazyk pro 6. ročník Téma: Skloňování číslovek Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_274 Jméno autora: Mgr. Eva Svárovská Třída/ročník:

Více

http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?ex=2&qu=pero#ai:mc900304799 mt:0

http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?ex=2&qu=pero#ai:mc900304799 mt:0 VY_32_INOVACE_04_06_ČJ Téma Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Přídavná jména Materiál obsahuje pracovní list pro práci ve skupině, je určen k procvičení učiva

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Mgr. Marie Mušková

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Mgr. Marie Mušková Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

- v jazykové výchově si osvojili používání spisovného jazyka a uměli použít jazyk k jasnému, srozumitelnému a přesnému vyjádření

- v jazykové výchově si osvojili používání spisovného jazyka a uměli použít jazyk k jasnému, srozumitelnému a přesnému vyjádření Cílem výuky Českého jazyka je, aby žáci na konci prvního stupně bezpečně a účelně užívali svého mateřského jazyka v jeho mluvené i písemné podobě, tedy aby na úrovni přiměřené svému věku: - v komunikační

Více

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_111

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_111 Datum: 20. 6. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_111 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více