Rozhovory s osobami pečujícími o dítě se SMA I. typu. Rozhovor s matkou dítěte

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rozhovory s osobami pečujícími o dítě se SMA I. typu. Rozhovor s matkou dítěte"

Transkript

1 Rozhovory s osobami pečujícími o dítě se SMA I. typu Rozhovor s matkou dítěte 1) Kdy jste poprvé začali u Vašeho syna pozorovat změny, které Vás vedly k vyhledání odborné pomoci? Od narození měl syn velmi slabý úchop, ale protože byl našim prvním dítětem a neměli jsme s kým srovnávat, nevěnovali jsme tomu velkou pozornost. Podezření na svalové onemocnění však velmi záhy vyslovila dětská lékařka. V šesti týdnech nás odeslala do nemocnice, kde byla po mnohých vyšetřeních stanovena diagnóza SMA. 2) Byla Vám poskytnuta dostatečná péče, včetně konkrétní pomoci a kontaktů na odborníky, na které jste se mohli obrátit? Diagnózu jsme se dozvěděli až po genetickém vyšetření, poštou nám přišlo strohé oznámení, že proband je nositelem SMA, nic víc. Byl to strašný šok a pocit bezmoci. Všechny informace jsme získávali z internetu v té době vesměs anglicky, v češtině nebylo téměř nic. Dětská doktorka neměla s touto nemocí osobní zkušenost, neurolog nám doporučil cvičit a vyhýbat se infektu, žádné další rady jsme nezískali. 3) Jaká byla Vaše první reakce na diagnózu Vašeho syna? Muselo to být velmi náročné. Objevovaly se u Vás výčitky, pocity obviňování? Máte pocit, že Vás to v partnerském soužití posílilo? První reakcí byl šok, bezmoc, pak obrovská bolest, otázky typu: Proč zrovna my a naše dítě? Kdo za to může? Čí je to vina? Pak jsme postoupili genetické testy i my jako rodiče a zjistilo se, že oba dva jsme zdraví přenašeči SMA. Velkou pomocí nám byla a je naše křesťanská víra, to, že jsme se mohli spolu s manželem modlit a položit svoji důvěru v Boží moudrost a Jeho vedení našich životů. Určitě nás všechny těžkosti a bolesti související se synovým onemocněním posílily a upevnily naše partnerské pouto.

2 4) Slyšeli jste někdy dříve o tomto typu postižení? Měli jste z blízkého okolí nějakou osobní zkušenost s dítětem s postižením? Nikdy jsme o této nemoci neslyšeli. Naši blízcí přátelé tehdy měli 3letou vážně nemocnou holčičku. Vzpomínám si, že nám krátce po stanovení diagnózy velmi pomohli tím, že přijeli a že jsme se s nimi mohli vyplakat z prvotního šoku a bolesti. Bylo nám velkou úlevou podělit se o naše břemeno s někým, kdo zažívá podobnou životní situaci. 5) Jak přijalo Vaši situaci okolí rodina, přátelé, blízcí, kolegové? Někteří nás utěšovali, někteří litovali, rodina i blízcí přátelé však vyjádřili odhodlání, že nás budou v těžkých chvílích podporovat. 6) Co bylo pro Vás oba největší motivací, povzbuzením, pomocí, odhodláním? Osobní víra a zkušenost s živým Bohem, neurolog Doc. Vondráček, který nás i po zhoršení synova stavu velmi povzbuzoval a dával nám naději s nově přicházející léčbou, rodina, církev, přátelé 7) Vím, že maminka zůstávala s chlapcem velmi dlouhou dobu v nemocnici. Jak jste tuto obtížnou situaci snášela, ovlivnilo to nějak funkčnost Vaší rodiny? V půl roce syn dostal zápal plic a byl připojen na umělou ventilaci, z níž se už nepodařilo jej odpojit. Po prvním šoku, kdy jsme jej uviděli napojeného na všechny ty hadičky a přístroje jsme museli znovu nabrat sílu a odvahu bojovat. Lékaři nám nedávali nejmenší naději. Polovina dětí s SMA zemře do 2 let. Byla jsem se synem od rána do večera 9 měsíců v nemocnici, která je od našeho bydliště vzdálena 100 km. V pátek za námi jezdil manžel, v sobotu večer jsme jezdili domů a vracela jsem se za synem v pondělí. V neděli byla u syna babička nebo švagrové, které nám byly a jsou velkou pomocí. Syn byl při vědomí, veselý, chtěl si číst, hrát nebyl ale schopen spontánního dýchání. Zvažovali jsme, že se přestěhujeme, manžel si už dokonce našel novou práci Pak jsme s pomocí přátel přes internet našli domácí plicní ventilátor. Lékaři z nás moc nadšení nebyli, nevěřili, že bychom mohli doma fungovat, neměli žádnou podobnou zkušenost. Cena ventilátoru však byla příliš vysoká, přesto i tento problém se podařilo vyřešit. Oslovili jsme přátele a známé a formou sbírky jsme získali potřebných 400tisíc. Po nekonečných 9 měsících jsme se dostali domů.

3 8) Jak jste Vašemu dítěti vysvětlili situaci. To, že bude žít trošku jinak než jeho vrstevníci, kamarádi? Jak chápe své postižení? Myslíte si, že je dobře smířen s akceptací pomoci druhých? Jak byste popsali postoj Vašeho dítěte k vlastnímu zdravotnímu postižení? Syn je velmi trpělivý, bojovník, není nijak plačtivý, nestěžuje si. Jeho velmi omezená pohyblivost je pro něj přirozená, nikdy nechodil, neseděl bez opory proto ani nic neztratil. Bere to, jak to je, i když by moc rád sportoval (na narozeniny si například přál kolo). Snažíme se mu pohyb venku umožnit, jak to jen jde v létě ve vozíku za kolem, v zimě na běžkách s lyžemi pod vozíkem (foto viz příloha č. 8). Povzbuzujeme jej při každém mírném zlepšení, mluvíme o jeho budoucnosti i o tom, co bude dělat jako dospělý. Velmi mě oslovilo svědectví některých lidí, kteří v dospělosti psali o svém dětství s SMA. Jedna mladá žena psala, že ji velmi trápilo, že rodiče nikdy nemluvili o její budoucnosti a že tatínek prakticky celý život čekal na její smrt. Tato žena oba rodiče přežila. Proto nechci, aby měl syn nějaký pocit beznaděje či zoufalství, nikdo z nás nezná nám vyměřený čas. 9) K léčbě onemocnění je potřeba zajišťovat velmi nákladný lék. Jak se Vám daří zvládat náročné finanční náklady a obstarávat prostředky na léky? Mohli byste se prosím také zmínit o konkrétních příspěvcích, které jsou vám na základě zákona poskytovány? Pobírám příspěvek při péči o osobu blízkou, což je do 7 let věku dítěte 9000 a od 7let Kč. Léky jsou však velmi drahé, a proto musíme na ně i na řadu zdravotnických pomůcek shánět sponzory. Syn bere v rámci výzkumu na brněnské dětské neurologii Ammonaps, který zvyšuje produkci bílkoviny SMN2 důležité pro tvorbu svalstva. Jedno balení tohoto léku stojí asi a vydrží 3 měsíce. Po Ammonapsu děti prokazují mírné zlepšení v pohybu a především se zabraňuje progresi nemoci. Jsme velmi vděční, že řada lidí dlouhodobě věrně na synovu léčbu přispívá a že mu ji tak můžeme umožnit.

4 10) Mohli byste prosím zmínit všechny odborníky, popř. osoby, které se podílejí na komplexní péči a výchově Vašeho dítěte? (Popř. můžete uvést i časové intervaly péče, konzultací, pravidelnost setkávání se.) Zdravotní sestra - téměř denně, 1x za 14 dní rehabilitace (rehab.sestra), 1x za měsíc výměna TCHS kanyly (anesteziolog), 1x ročně výměna gastrostomie (chirurg, anesteziolog), učitelka 1.třídy (1x týdně), konzultace s pediatrem, neurologem, oftalmologem dle potřeby, v současnosti konzultace ohledně možnosti ovládání počítače očima (programátorská firma). 11) Jak se změnily Vaše hodnoty a priority? Určitě to byla a stále je otázka obrovského sebeobětování, např. i v oblasti Vašich profesí především teď pro maminku, která nechodí do zaměstnání. Jak jste se vyrovnala s takto náročným posláním? Jsme na péči o syna s manželem 2, navíc k nám chodí téměř denně na 3hodiny zdravotní sestra, která s péčí pomáhá, přátelé a příbuzní si chodí za synem hrát a číst mu, takže je u nás dost rušno. Velmi náročné to bylo hlavně po příchodu z nemocnice, kdy k nám chodila i řada kamarádů hlídat syna v noci, protože ventilátor měl strašně slabý alarm, a když se náhodou odpojil od syna, neslyšeli jsme to. Teď jsme po 6 letech domácí péče již zaběhlí, také syn je starší a komunikace se zlepšila. Zatím chodí do zaměstnání manžel, ale dohodli jsme se, že se časem vystřídáme, já půjdu pracovat a on bude doma se synem. 12) Jaké máte zkušenosti s odbornou péčí, popř. se systémem speciálně pedagogické koncepce? V čem vidíte největší výhody, jaké jsou podle Vás největší nedostatky? (Popř. konkrétně s jakým problémy jste se setkali?) S nástupem školního věku nastaly těžkosti, protože se v našich podmínkách nikdy nikdo nesetkal se vzděláváním 6letého dítěte na ventilátoru. Víceméně jsem byla rozhodnutá, že syna budu učit sama doma, žádnou pomoc jsem neočekávala, protože jsem od začátku narážela na nedostatek odborné pomoci a neznalost - především v oblasti komunikace a vzdělávání. Setkání s prvním SPC bylo neúspěšné, chyběl zcela zájem a podpora z jejich strany. Těžkosti jsem konzultovala s Mgr. Kočovou ze Spinálky, což je organizace rodičů dětí s SMA. Ta mě nasměrovala na jiné SPC, kde jsem se setkala se vstřícnějším přístupem a též s ochotou pomoci mi dojednat paní učitelku, která by aspoň 1x týdně docházela na výuku k nám domů, a též nezbytné pomůcky především zařízení k ovládání počítače očima.

5 13) Jste v kontaktu s dalšími rodinami, ve kterých mají stejně nebo podobně postižené děti? Jak tento kontakt probíhá? (Telefonování, osobní setkávání, poskytování rad, pomoci, půjčování pomůcek.) Jsem v kontaktu téměř se všemi rodiči stejně nemocných dětí z okolí našeho města a též s některými z větší vzdálenosti. Kontakt je především telefonický řešíme zdravotní pomůcky, léky, případné zhoršení zdravotního stavu, informujeme se o případných přednáškách na téma SMA a o setkáních, která pořádá Spinálka, také jsme už u některých byli na osobní návštěvě i se synem a oni zase u nás. 14) Jak zvládáte sociální otevřenost rodiny to, že díky komplexní péči navštěvují často Vaši rodinu odborníci a různí lidé podílející se na péči? Není tím nějak narušena intimita rodiny? Zvykli jsme si na velké množství různých návštěv, rádi si ale užijeme soukromí třeba tehdy, když jedeme na dovolenou. 15) Máte při takovém vytížení, jaké péče představuje, časové možnosti na odpočinek, relaxaci, regeneraci, seberealizaci? Snažíme se 1x týdně si udělat s manželem čas pro sebe - jdeme do divadla, restaurace, nebo jsme doma a hrajeme nějakou hru, povídáme si Také chodíme každý zvlášť 1x týdně sportovat. Tak 1x ročně jedu já s kamarádkou na prodloužený víkend do lázní a manžel pak s kamarády na nějaký výšlap do hor, pravidelně jezdíme i se synem na dovolené a prodloužené víkendy. Koníčky jsme museli omezit, ale přesto i na ně se najde čas. 16) Jaký je Váš postoj k prognóze onemocnění, k výsledkům nejnovějších výzkumů, k možnostem a úspěšnosti léčby? Jsme vděční, že probíhá intenzivní výzkum v oblasti SMA, do 2 let by měl být k dispozici nový lék, 10x účinnější než Ammonaps, probíhá i výzkum v oblasti transplantace kmenových buněk. Tahle naděje v oblasti výzkumu je velmi povzbudivá pro rodiče i všechny nemocné SMA.

6 17) Vaše nasazení a obětavost s péčí o Vaše dítě a v jeho výchově obdivuji nejen já, ale i mnoho dalších lidí ve Vašem okolí. Co Vám tato zkušenost přinesla? Co byste vzkázali rodičům dětí, kteří se nacházejí v podobné životní situaci jako vy? Měli byste pro ně slova povzbuzení, která třeba i Vám někdy někdo řekl, nebo která Vám třeba nikdo neřekl, ale přáli jste si je slyšet? Synovo onemocnění nám zcela přeskládalo životní hodnoty. Snažíme se žít každý den, radovat se z něj, povzbuzovat se navzájem, vidět v životě spíše ty pozitivní věci a být za ně vděční. Život s dítětem s postižením je zcela jiný než s dítětem zdravým, ale nedá se říct, že by byl méně kvalitní. Naopak odhalí člověku jiné hodnoty, vnitřně jej zkvalitní a zocelí. A i postižené dítě se raduje, dává najevo svou lásku, své emoce, svůj humor Rodičům bych vzkázala, že je čeká velmi těžká cesta, ale že ta cesta má hluboký smysl a velmi jejich život obohatí. Měli by se připravit na střídavé úspěchy a neúspěchy, na nepochopení okolí, ale i na řadu příjemných překvapení a pomoci od mnohých lidí. Určitě by si měli podržet naději a nikdy by se neměli vzdávat. Rozhovor s rehabilitační sestrou 1) Setkala jste se někdy dříve ve své praxi se spinální svalovou atrofií? SMA je běžnou diagnózou, se kterou se fyzioterapeut během své praxe setkává. Protože jsem po delší dobu své práce pracovala v oblasti dětské rehabilitace, mými pacienty byly převážně děti, a to děti školního věku. 2) Od kolika let chlapce navštěvujete? Jak často do rodiny docházíte a jak dlouho rehabilitování probíhá? Chlapeček se stal mým klientem už jako miminko, prakticky hned od té doby, kdy se zjistilo, že pohybový vývoj neodpovídá kalendářnímu věku. Tehdy maminka navštěvovala rehabilitaci, učila se provádět cvičení. Když se potom vrátil z nemocnice a byl už na řízeném dýchání, docházela jsem za ním domů, protože jejich bydliště bylo blízko místa, kde jsem měla pracoviště rehabilitace. A po ukončení zaměstnání jsem si chlapce nechala jako mého pacienta na důchod. Teď za ním chodím podle mých a jeho možností, v průměru jednou za 14 dní. Terapie bývá něco přes hodinu.

7 3) Jak jste se učila s chlapcem komunikovat? Bylo to pro vás náročné? Komunikaci nějak zvlášť neřeším, ke cvičení ji moc nepotřebuji. Snažím se jeho pocity, zvlášť bolest, vypozorovat z reakcí obličeje, i když ani to vzhledem k omezené mimice není jednoduché. Když si nejsem jistá, je vždy po ruce maminka, která nám pomůže. 4) Máte pocit, že si na vás chlapec zvykl? Že máte přátelský vztah? Bylo tomu tak hned od začátku? Protože znám chlapečka odmalička, mám pocit, že náš vztah je docela přátelský. Nemám pocit, že by dával najevo nechuť ke cvičení ani nedobrý vztah k mé osobě. 5) Vysvětlovala jste chlapci prospěšnost jednotlivých cviků a nutnost jejich vykonávání? Rehabilitace je součástí života dětí s pohybovým postižením, tak je tomu i v tomto případě. O důležitosti cvičení mluvím podle potřeby průběžně. Cvičení patří k životu těchto dětí asi stejně jako jídlo a hygiena a je potřeba, aby se stalo samozřejmou součástí, ne nějakým doplňkem, který je potřeba zvlášť vysvětlovat. 6) Jak chlapce ke cvičení motivujete? Spolupracuje s vámi dobře? Chlapeček spolupracuje celkem ochotně, samozřejmě podle svých značně omezených možností. 7) Jak hodnotíte spolupráci rodičů, jejich postoj, vztah dítěte k nim? Na tuto otázku by skutečně odpověď byla na malou knížku. Pokud by postoj a vzájemný vztah rodičů se chlapcem nebyl takový, jaký je - myslím tím nejlepší, jaký je možný a podle mne ten nejpřirozenější - nebylo by možné, aby chlapeček byl v takovém dobrém stavu a pohodě. 8) Jaké formy rehabilitace, popř. které konkrétní formy metod cvičení v tomto případě uplatňujete? Které jsou podle vás nejúčinnější? Fyzioterapeutický přístup je komplexní. Obsahuje pasivní cvičení (pro udržení rozsahu pohybu), stimulace podle Vojty (reflexní) i aktivní s dopomocí k udržení stávající svalové síly. Míra účinnosti se nehodnotí.

8 9) Užíváte některé speciální pomůcky nebo prostředky? Já ne. Maminka dlahy a různé pomůcky pro zajištění poloh. 10) V čem vidíte pokroky a zlepšení? (Nejen po fyzické, ale také např. po psychické stránce). Rehabilitace u pacientů s SMA má za cíl co nejdéle udržet stávající pohybové stereotypy a zpomalit vznik deformit. Zatím není prostředek (ani fyzioterapeutický), který by vedl k viditelnému zlepšení fyzických schopností a kondice. Přesto rehabilitace hraje důležitou roli v životě lidí s SMA. I dítě s velmi omezenými pohybovými schopnostmi má radost z pohybu. A to vidím i u tohoto chlapečka. 11) V čem je pro vás zkušenost s chlapcem i celou rodinou obohacující? Nacházíte zde novou zkušenost a osobní přínos? Přiznávám, že někdy je pro mne obtížné najít si čas a někdy i sílu k tomu, abych se za chlapcem vydala. Ale to, co v této rodině nacházím, mě na druhou stranu tak obohacuje a někdy i drží nad vodou, že ji tak brzy ani kvůli sobě neopustím. Zvlášť bych chtěla poukázat na to, jak se oba rodiče, a zvlášť maminka, stará o to, aby měl chlapeček smysluplnou náplň života (škola vzdělávání, výlety, dovolená, kamarádi, atd.) Rozhovor s třídní učitelkou 1) Měla jste již ve své předešlé pedagogické praxi možnost setkat se s dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami, popř. s formou individuální integrace nebo domácího vzdělávání? Ve své praxi jsem se zatím nesetkala s formou domácího vzdělávání. 2) Máte nějaké zkušenosti se speciální pedagogikou, případně s některými speciálně pedagogickými metodami? Absolvovala jsem kurz pro dyslektické asistentky. Ve škole vedu dys. kroužek, ve kterém pracuji s dětmi se specifickými poruchami učení.

9 3) Z čeho jste měla největší obavu, když jste se dozvěděla, že se budete podílet na této formě vzdělávání s takto závažným zdravotním postižením? Nejvíce jsem se obávala, zda se mnou chlapec bude chtít spolupracovat. Po několika návštěvách v rodině se mé obavy rozplynuly. 4) Jak jste se s chlapcem učila komunikovat? Setkala jste se do této doby s některou z forem alternativní nebo augmentativní komunikaci? Jak komunikovat s chlapcem jsem odpozorovala od maminky. 5) Jak často rodinu navštěvujete? Jak hodnotíte aktivitu a podíl rodičů při vzdělávání? S chlapcem se učím každé úterý asi dvě vyučovací hodiny. S maminkou se mi spolupracuje výborně. 6) Jste spokojena s koncepcí IVP? Sestavovala jste IVP poprvé, nebo už jste s tímto dokumentem měla předchozí zkušenost? Jaká byla podle Vašeho názoru spolupráce s odborníky při sestavování IVP? Byly Vám poskytnuty dostatečné podklady?v čem to bylo pro Vás nejnáročnější? IVP pro děti se specifickými poruchami učení jsem sestavovala již několikrát. IVP jsme v tomto případě připravovaly společně s paní Hromádkovou, která je speciální pedagog v SPC. 7) Chlapec je veden v ZŠ v konkrétní třídě a vím, že už byl své spolužáky také navštívit. Povídala jste někdy předtím dětem o tom, že mají ještě jednoho spolužáka, který s nimi bohužel každý den do třídy chodit nemůže? Chlapec byl ve třídě s maminkou začátkem školního roku. Před návštěvou jsem dětem vysvětlila, o jaké zdravotní postižení se jedná a co to obnáší. Některé děti ho zpočátku pozorovaly. Po chvíli se však zabraly více do práce a již se nerozptylovaly. Myslím si, že pokud by byl chlapec ve třídě častěji, děti by si zvykly a vnímaly by ho jako spolužáka, který potřebuje pomoc druhých. 8) V čem vidíte hlavní přínos setkávání dětí zdravých s dětmi s postižením? Již v útlém věku si uvědomují, že mezi námi žijí i takoví, kteří potřebují naši pomoc a chtějí být součástí naší společnosti. 9) Jaké má chlapec výsledky? Jak hodnotíte jeho zájem, nasazení, snahu? Vidíte pokroky? Chlapeček se velmi snaží. Někdy bývá unavený a přesto se chce se mnou učit. Zatím vše zvládá velmi dobře. 10) V čem je tato zkušenost pro Vás osobně obohacující? V praxi poznávám, že dítě s tak závažným postižením se může vzdělávat, myslela jsem si, že to není možné.

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj Péče bez překážek, z. s. Praha 2019 JIHOMORAVSKÝ KRAJ 3483 2 příjemců příspěvku

Více

Seznam příloh. Otázky pro zástupkyni ředitele školy

Seznam příloh. Otázky pro zástupkyni ředitele školy Seznam příloh Příloha č. Otázky pro rodiče Příloha č. 2 Příloha č. 3 Příloha č. 4 Otázky pro pedagogy Otázky pro zástupkyni ředitele školy Fotografie Příloha č. Otázky pro rodiče: ) Kdo Vám doporučil naši

Více

Děti a leukémie. Kódy odpovědí

Děti a leukémie. Kódy odpovědí Děti a leukémie Kódy odpovědí Zadavatel průzkumu: Lucie Malárová Kontakt na zadavatele: L.malarova@seznam.cz Termín sběru dat: 3. 12. 2012-30. 12. 2012 Počet responsí: 114 Průměrná délka vyplňování: 00.03:27

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. Rizikové skupiny. Casuistika. Rudolf Hemelík 2. ročník učo 5236

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. Rizikové skupiny. Casuistika. Rudolf Hemelík 2. ročník učo 5236 Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Rizikové skupiny - Casuistika Rudolf Hemelík 2. ročník učo 5236 OBSAH : I. osobní údaje II. rodinná anamnéza III. osobní anamnéza IV. lékařská

Více

ANAMNESTICKÝ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ DOTAZNÍK Speciálně pedagogické centrum pro děti a mládež s vadami řeči se zaměřením na augmentativní a alternativní komunikaci s.r.o Jivenská 7, Praha 4, 140 00 E-mail: spcvadyreci@seznam.cz tel/fax: 222 51 82

Více

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha,

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha, PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ Konference Praha, 15.3.2018 Jsme školské poradenské zařízení Svou činnost jsme zahájili již v roce 1969 Našim zřizovatelem je JM kraj Pedagogicko-psychologická

Více

Příloha č. 3 -KAZUISTIKA

Příloha č. 3 -KAZUISTIKA 11. PŘÍLOHA Obsah: Příloha č. 1:Žádost o vyjádření etické komise UK FTVS Příloha č. 2:Informovaný souhlas Příloha č. 3:Kazuistika Příloha č. 4:obrázky (Reciprokátor, Pavlíkovy třmeny, Abdukční peřinka,

Více

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Translation into: Completed by: Email: SOC 1 Lidé s projevy RA by měli mít včasný přístup ke klinickým/zdravotnickým odborníkům kompetentním pro stanovení

Více

Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole

Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole Zákon č. 561/2004 Sb., Školský zákon (č. 82/ 2015 Sb., zvláště pak z 16.) Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících Vyhláška č. 73/2005

Více

Dotazník spokojenosti v Mateřské škole Sluníčko

Dotazník spokojenosti v Mateřské škole Sluníčko 24. 05. 2016 15:11:50 Základní údaje Název výzkumu Dotazník spokojenosti v Mateřské škole Sluníčko Autor Bc. Václava Kunická Jazyk dotazníku Čeština Veřejná adresa dotazníku http://www.survio.com/survey/d/t1v7x8k0x9y2e9t8y

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v u:

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v  u: Příloha č. 1: Dotazník a) Průvodní dopis rozeslaný emailem (ředitelky MŠ v Praze z internetové databáze) Dobrý den, Vážená paní ředitelko, zdravím a obracím se na Vás s žádostí o vyplnění dotazníku k mé

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření.

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. 1 Příloha číslo 1: DOTAZNÍK K INKLUZIVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ pro výchovné poradce Dobrý den,

Více

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici Mgr. Miroslava Kouřilová V roce 2012 bylo našemu zařízení nabídnuto v rámci gerontologické

Více

1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu. Mgr. Petra Léblová. p.leblova@seznam.cz

1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu. Mgr. Petra Léblová. p.leblova@seznam.cz 1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu Mgr. Petra Léblová p.leblova@seznam.cz Nádorová onemocnění patří mezi život ohrožující onemocnění Ročně onemocní 1 dítě ze 600 zdravých do 15

Více

Informace o výzkumu mezi rodinnými pečujícími

Informace o výzkumu mezi rodinnými pečujícími Informace o výzkumu mezi rodinnými pečujícími PhDr. Eva Křížová, Ph.D., Centrum pro sociologii medicíny a zdravotnictví Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce v rámci projektu "Podpora rozvoje

Více

Provázení rodin dětí se vzácnou diagnózou

Provázení rodin dětí se vzácnou diagnózou 1.12.2017 Provázení rodin dětí se vzácnou diagnózou Petra Tomalová Východiska proč CP vzniklo? Systémově prázdné místo Dlouholetá zkušenost Výsledky výzkumu Kvalita života pečujících rodin Snaha předsedy

Více

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad 19. 20.9.2013 Brno HOSPIC Místo, kam chodí lidé důstojně umírat Naděje na DOBROU SMRT Naděje na KVALITNÍ

Více

SÓLO RODIČE A KOMBINACE

SÓLO RODIČE A KOMBINACE SÓLO RODIČE A KOMBINACE PRACOVNÍHO A RODINNÉHO ŽIVOTA Radka Dudová, Ph.D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. PODÍL JEDNORODIČOVSKÝCH RODIN NA VŠECH RODINÁCH SE ZÁVISLÝMI DĚTMI Zdroj:

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v National Health Service Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v UK. Národní zdravotní služba poskytuje zdravotní péči ve Velké Británii a je financován zdanění.

Více

Příprava učitelů na integraci dětí s poruchou autistického spektra do běžné základní školy Přílohy

Příprava učitelů na integraci dětí s poruchou autistického spektra do běžné základní školy Přílohy UNIVERZITA KARLOVA v PRAZE Pedagogická fakulta Katedra psychologie Příprava učitelů na integraci dětí s poruchou autistického spektra do běžné základní školy Přílohy Preparing the teachers for the integration

Více

POHLEDEM MENTORKY. Autor: Hlinecká Miloslava Neurologické oddělení Orlickoústecká nemocnice, a.s.

POHLEDEM MENTORKY. Autor: Hlinecká Miloslava Neurologické oddělení Orlickoústecká nemocnice, a.s. POHLEDEM MENTORKY Autor: Hlinecká Miloslava Neurologické oddělení Orlickoústecká nemocnice, a.s. Projekt: PosílenÍ absorpční kapacity v oblasti Zdravotnictví a sociálních služeb v okrese Ústí nad Orlicí,

Více

Dotazník. Kvalita života nemocných s chorobami dýchacích cest

Dotazník. Kvalita života nemocných s chorobami dýchacích cest Adresa správce české verze: Doc. MUDr. František Salajka, CSc., Klinika nemocí plicních a tuberkulózy, Fakultní nemocnice Brno, Jihlavská 20, 639 00 Brno, ČR, telefon 05 4719 2552, e-mail fsalaj@med.muni.cz

Více

Význam dechové rehabilitace u nemocných se spinální svalovou atrofií

Význam dechové rehabilitace u nemocných se spinální svalovou atrofií Význam dechové rehabilitace u nemocných se spinální svalovou atrofií Mgr. Kateřina Neumannová, Ph.D., odborná asistentka Katedry fyzioterapie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého, Olomouc U pacientů

Více

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0%

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci. stupně V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce proti současnému (206) šetření. Pohledem do grafů Zaškrtni všechno,

Více

Pohled pacientů s Parkinsonovou nemocí a jejich rodin na péči na konci života. Radka Bužgová, Radka Kozáková

Pohled pacientů s Parkinsonovou nemocí a jejich rodin na péči na konci života. Radka Bužgová, Radka Kozáková Pohled pacientů s Parkinsonovou nemocí a jejich rodin na péči na konci života Radka Bužgová, Radka Kozáková Projekt AZV MZ ČR (2017-2020) LF OU a neurologická klinika FN Ostrava Cílem projektu je vytvoření

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017 Datum Název Kraj 9.1.2017 Jak likvidovat plísně ve vnitřním prostředí člověka Ústecký kraj 20.1.2017 Základy pravidel šetrné sebeobrany v návaznosti na restriktivní opatření v sociálních službách Královéhradecký

Více

VYHODNOCENÍ CELOSTÁTNÍHO MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ ČESKÝCH NEMOCNIC 2011

VYHODNOCENÍ CELOSTÁTNÍHO MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ ČESKÝCH NEMOCNIC 2011 VYHODNOCENÍ CELOSTÁTNÍHO MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ ČESKÝCH NEMOCNIC 2011 HODNOCENÍ SE ZÚČASTNILO CELKEM 4095 RESPONDENTŮ 1 1 VYHODNOCENÍ JEDNOTLIVÝCH OTÁZEK 1.1 DOPORUČIL/A BYSTE SVÝM PŘÁTELŮM PRÁCI

Více

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo?

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Středisko rané péče, pobočka Olomouc Regionální centrum pro podporu a provázení rodin s dětmi s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením Bc. Veronika Zahradníková

Více

podporováno Swiss Life Select 2. čtvrtletí 2014 Zpravodaj

podporováno Swiss Life Select 2. čtvrtletí 2014 Zpravodaj 2. čtvrtletí 2014 Zpravodaj Invalidní vozík pro Michalku Michalčin příchod na svět nebyl příliš veselý. Ihned po porodu prodělala krvácení do mozku, které bohužel zapříčinilo celoživotní následky. Lékaři

Více

DOTAZNÍK PRO DOBROVOLNÍKY

DOTAZNÍK PRO DOBROVOLNÍKY DOTAZNÍK PRO DOBROVOLNÍKY U každé z následujících otázek zvolte jednu odpověď (pokud není uvedeno jinak), která se shoduje se skutečností. 1. Jak dlouho jste dobrovolníkem v tomto zdravotnickém zařízení?

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Škola: CEKPV Datum:

Škola: CEKPV Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ScioŠkoly Souhrnný přehled - Škola: CEKPV Datum: 13. 11. 2018 Následuje výčet hodnot, které mohou, ale také musí být cílem školy. Ohodnoťte, prosím, jednotlivé položky

Více

CZ.1.04/3.3.05/31.00229. Podporované zaměstnávání cílené

CZ.1.04/3.3.05/31.00229. Podporované zaměstnávání cílené Název projektu: Podporované zaměstnávání metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením Zkrácený název projektu: Registrační číslo: CZ.1.04/3.3.05/31.00229 Období realizace: 1. 2. 2010

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření pro rodiče šk. r. 2011/2012

Vyhodnocení dotazníkového šetření pro rodiče šk. r. 2011/2012 Vyhodnocení dotazníkového šetření pro rodiče šk. r. 2011/2012 Z celkového počtu 131 vydaných dotazníků se do školy k vyhodnocení vrátilo 85 vyplněných dotazníků. 1) Jste spokojeni s tím, jak je Vaše škola

Více

Dotazník populace - 2013

Dotazník populace - 2013 Dotazník populace - 2013 Blok vnímání umírání 1) Mluví se v rámci společnosti dostatečně o konci života a umírání? 2) Je pro Vás těžké o smrti a umírání mluvit? 3) Kdo by měl podle Vás s dětmi mluvit o

Více

MUDr. Barbora Branna

MUDr. Barbora Branna JAK ZACHÁZET S PSYCHOSOMATICKÝM TÉMATEM V PEDIATRII MUDr. Barbora Branna www.tripsy.cz Pediatrie 0-19 let - bouřlivé vývojové období plné PS témat problematika jiná u dětí a jiná u dospělých dítě + rodina

Více

ČASNÉ STADIUM DEMENCE, PODPŮRNÉ SKUPINY

ČASNÉ STADIUM DEMENCE, PODPŮRNÉ SKUPINY ČASNÉ STADIUM DEMENCE, PODPŮRNÉ SKUPINY PhDr. Eva Jarolímová Česká alzheimerovská společnost Šimůnkova 1600 Praha 8-Kobylisy, 182 00 ČASNÉ STADIUM DEMENCE Snížená motivace k činnostem, i těn dříve oblíbeným

Více

CLIL - DOTAZNÍK PRO RODIČE

CLIL - DOTAZNÍK PRO RODIČE CLIL - DOTAZNÍK PRO RODIČE Jméno žáka: 1. Má vaše dítě další sourozence? Kolik jim je let? 2. Jakou školku vaše dítě navštěvuje? 3. Jak se vaše dítě projevuje ve skupině vrstevníků (např. drží se spíše

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2012

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2012 ANIMA VIVA o. s. 1/14 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2012 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření Cílem dotazníkového

Více

Seznam příloh (výběr)

Seznam příloh (výběr) Seznam příloh (výběr) Příloha 1: Dotazník pro klienty TČM Příloha 2: Dotazník pro pacienty západní medicíny Příloha 3: Dotazník pro praktiky TČM Příloha 4: Dotazník pro lékaře Příloha 1 DOTAZNÍK pro KLIENTY

Více

Jak se objednat do PPP?

Jak se objednat do PPP? Jak se objednat do PPP? Postup při objednání se liší podle toho, kdo dává podnět k vyšetření. Je tedy třeba zvážit, jaké bude vaše zadání a podle toho zvolit jednu z následujících variant: A. Jsem rodič

Více

Dotazník - pro uživatele

Dotazník - pro uživatele Dotazník - pro uživatele Vážení uživatelé, připravili jsme pro Vás dotazník, abychom zjistili, zda plníme Veřejný závazek (poslání organizace, cíle organizace, zásady práce), který jsme si stanovili a

Více

ŽÁDOST O PŘIJETÍ PACIENTA

ŽÁDOST O PŘIJETÍ PACIENTA Návštěva odborných lékařů v době pobytu Nejbližší osoby ŽADATEL ŽÁDOST O PŘIJETÍ PACIENTA DO ODLEHČOVACÍ SLUŽBY Příjmení: Jméno: Titul: Datum narození: Příspěvek na péči: ANO stupeň: NE Adresa trvalého

Více

Zjišťování potřeb uživatelů v oblasti poskytování sociálních služeb na území Jihomoravského kraje ČÍSLO DOTAZNÍKU..

Zjišťování potřeb uživatelů v oblasti poskytování sociálních služeb na území Jihomoravského kraje ČÍSLO DOTAZNÍKU.. Individuální projekt Jihomoravského kraje reg. číslo CZ.1.04/3.1.00/05.00027 s názvem Podpora plánování rozvoje sociálních sluţeb v Jihomoravském kraji Zjišťování potřeb uživatelů v oblasti poskytování

Více

SPOKOJENOST PACIENTEK - PORODNICE 2018

SPOKOJENOST PACIENTEK - PORODNICE 2018 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Kolik je Vám let? 19 a méně 20-30 31-40 41 a více Na základě čeho jste se rozhodla pro naši porodnici? doporučení lékaře doporučení kamarádek sdělovací prostředky (soc.sítě,

Více

Výsledky dotazníkového šetření 2013 dotazník pro rodiče

Výsledky dotazníkového šetření 2013 dotazník pro rodiče Výsledky dotazníkového šetření 2013 dotazník pro rodiče Zákonní zástupci žáků naší školy byli vyzváni k vyplnění anonymních dotazníků, týkajících se vztahů (v souvislosti se školou), výchovy a vzdělání,

Více

Dotazník pro rodinné příslušníky obyvatel Domova důchodců Horní Planá - VÝSLEDKY

Dotazník pro rodinné příslušníky obyvatel Domova důchodců Horní Planá - VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ SPOKOJENOSTI SE SOCIÁLNÍ POBYTOVOU SLUŽBOU DOMOVA DŮCHODCŮ HORNÍ PLANÁ Dotazník pro rodinné příslušníky Domova důchodců Horní Planá (dále jen Domov) Dotazník pro rodinné příslušníky

Více

Co jsem zač? Říkali mi: Květinko Jako většina lidí jsem se dlouho hledala a troufám si říci, že moje cesta k poznání neskončila. I když asi jsem tak

Co jsem zač? Říkali mi: Květinko Jako většina lidí jsem se dlouho hledala a troufám si říci, že moje cesta k poznání neskončila. I když asi jsem tak Co jsem zač? Říkali mi: Květinko Jako většina lidí jsem se dlouho hledala a troufám si říci, že moje cesta k poznání neskončila. I když asi jsem tak nějak uprostřed. Jsem vyučená zahradnice, nerada se

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola a Mateřská škola Neznašov Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy - 2015/2016 (červen) Datum: 26. 05. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření na kvalitu poskytované odlehčovací služby budova C za rok 2015

Vyhodnocení dotazníkového šetření na kvalitu poskytované odlehčovací služby budova C za rok 2015 Vyhodnocení dotazníkového šetření na kvalitu poskytované odlehčovací služby budova C za rok 2015 Posláním pobytové odlehčovací služby je zabezpečit potřebnou péči seniorům, kterým je jinak péče zajišťována

Více

ANAMNESTICKÝ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ DOTAZNÍK Speciálně pedagogické centrum pro děti a mládež s vadami řeči se zaměřením na augmentativní a alternativní komunikaci s.r.o Jivenská 7, 140 00 Praha 4 E-mail: spcvadyreci@seznam.cz tel/fax: 222 51 82 80

Více

Spokojenost s péčí v DS

Spokojenost s péčí v DS Denní stacionář Kopretina, Vlčovice, Kopřivnice Hodnocení kvality služby a spokojenosti u rodinných příslušníků/opatrovníků a dalších osob v DS Kopretina (rok ) Počet odevzdaných dotazníků: 9 Období sběru

Více

podporováno Swiss Life Select 1. čtvrtletí 2014 Zpravodaj

podporováno Swiss Life Select 1. čtvrtletí 2014 Zpravodaj 1. čtvrtletí 2014 Zpravodaj Daniel už jezdí v novém kočárku Daniel přišel na svět jako postižené miminko. Lékaři předpovídali, že jeho vývoj bude jiný než u zdravých dětí. Daniel zůstal s maminkou sám,

Více

Příloha 1 Záznamové archy pro rozhovory na ZŠ A, 1. fáze výzkumu. Rozhovory s rodiči

Příloha 1 Záznamové archy pro rozhovory na ZŠ A, 1. fáze výzkumu. Rozhovory s rodiči Příloha 1 Záznamové archy pro rozhovory na ZŠ A, 1. fáze výzkumu Rozhovory s rodiči Podle čeho jste vybírali/a, do jaké základní školy přihlásíte vaše dítě? o Co všechno vaši volbu ovlivnilo? Rozhodovali

Více

CENTRUM NA VERANDĚ BEROUN PŘEHLED MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ ČERVEN 2015

CENTRUM NA VERANDĚ BEROUN PŘEHLED MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ ČERVEN 2015 CENTRUM NA VERANDĚ BEROUN PŘEHLED MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ ČERVEN 2015 ČERVNOVÉ TISKOVÉ ZPRÁVY 80 tisíc rodin pečuje nonstop o seniory. Co když potřebují vydechnout? PRAHA, 18. června 2015 V Česku žije kolem

Více

ŠSP se věnují: Individuální práci se žáky Skupinové práci se žáky Komunikaci s rodiči žáků Práci s pedagogickými pracovníky

ŠSP se věnují: Individuální práci se žáky Skupinové práci se žáky Komunikaci s rodiči žáků Práci s pedagogickými pracovníky ŠPP poskytuje pedagogicko-psychologickou pomoc žákům, učitelům i rodičům ve škole. Zapojení školní psychologové a školní speciální pedagogové se zaměřují na problémy žáků ve školním prostředí. Odborníci

Více

PŘÍKLAD Z PRAXE: SPOLUPRÁCE ŠKOLY, SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A RODINY

PŘÍKLAD Z PRAXE: SPOLUPRÁCE ŠKOLY, SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A RODINY Pracovní konference: MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A ŠKOLSTVÍ PŘI ZAČLEŇOVÁNÍ DĚTÍ DO BĚŽNÝCH ŠKOL Ostrava, 11.1.2012 PŘÍKLAD Z PRAXE: SPOLUPRÁCE ŠKOLY, SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A RODINY Leona Nováková

Více

ÚŘEDN[ HODINY Pondělí - Pátek 7.00-15.30 Nám. T. G. Masaryka 1,261 01 Příbram 1

ÚŘEDN[ HODINY Pondělí - Pátek 7.00-15.30 Nám. T. G. Masaryka 1,261 01 Příbram 1 ÚŘEDN[ HODINY Pondělí - Pátek 7.00-15.30 Nám. T. G. Masaryka 1,261 01 Příbram 1 KONTAKT Nám. T. G. Masaryka 1, 261 01 Příbram 1 tel./fax: 318635 050,777 942 520 e-mail: info@charita-pribram.cz ŘEDITELKA

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI RODIČŮ A PEČOVATELŮ UŽIVATELŮ SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2015

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI RODIČŮ A PEČOVATELŮ UŽIVATELŮ SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2015 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI RODIČŮ A PEČOVATELŮ UŽIVATELŮ SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2015 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření Dotazníkové šetření bylo

Více

Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů

Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů Závěrečná zpráva Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů Pro ZŠ a MŠ Velké Losiny připravila Kantar TNS Czech s.r.o. Květen 2017 1 Obsah Metodologie 3 Základní škola - shrnutí 4 Základní

Více

Anketa pro rodiče. rozhodně ano. nedovedu posoudit o pokrocích a úspěších Vašeho dítěte o případných obtížích Vašeho dítěte

Anketa pro rodiče. rozhodně ano. nedovedu posoudit o pokrocích a úspěších Vašeho dítěte o případných obtížích Vašeho dítěte Anketa pro rodiče Vážení rodiče, v zájmu zkvalitnění komunikace mezi vámi a školou vás prosíme o vyplnění tohoto dotazníku. Vámi vybru odpověď označte křížkem. Jsou pro Vás dostačující informace, které

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro rodiče Page 1 of 7 Datum: Měsíc Rok Milí rodiče, Jak se daří vašemu dítěti? Jak se cítí? To je to, co bychom se od vás rádi dověděli. Prosíme

Více

Výroční zpráva za rok 2016

Výroční zpráva za rok 2016 Výroční zpráva za rok 2016 Poděkování Nadační fond Algo patří k malým nadačním fondům disponujícím omezenými finančními prostředky. O to více se snaží o maximální využití těchto prostředků za účelem zcela

Více

INTEGRACE OČIMA ASISTENTA

INTEGRACE OČIMA ASISTENTA INTEGRACE OČIMA ASISTENTA ASISTENT PEDAGOGA versus OSOBNÍ ASISTENT Asistent je zaměstnancem školy výhody: je součástí pedagog.sboru je více zapojován do dění ve škole má práva i povinnosti jako ostatní

Více

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM 2013 Dotazníkové šetření u pacientů s roztroušenou sklerózou 1. Cíle a způsob provedení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření mezi pacienty

Více

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 %

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 % Vyhodnocení dotazníků: rozdáno 100% dotazníků, vráceno 95% dotazníků na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče Je atmosféra školy, když ji navštívíte, podle vás pozitivní? a) určitě ano

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

Příběhy našich pacientů hospitalizovaných za dobu činnosti NIP VAMED Meditera NSZ Mostiště: Příběhy

Příběhy našich pacientů hospitalizovaných za dobu činnosti NIP VAMED Meditera NSZ Mostiště: Příběhy Příběhy našich pacientů hospitalizovaných za dobu činnosti NIP VAMED Meditera NSZ Mostiště: Příběhy Příběh první Pac. 44 let po úraze byla postižena plicní embolií, s opakovanými resuscitacemi oběhu. Na

Více

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne PŘÍLOHA č. 1 DOTAZNÍK PRO ŽÁKY Název školy: Třída: Jsem: chlapec - dívka 1. Co podle tebe znamená výraz šikana? a) opakované posmívání a zesměšňování b) bití c) braní a poškozování věcí d) vymáhání věcí

Více

Průvodce sociální službou

Průvodce sociální službou Průvodce sociální službou OKAMŽITÁ KAPACITA SOCIÁLNÍ SLUŽBY JSOU: 3 KLIENTI (roční kapacita 12 klientů) PROVOZNÍ DOBA PRO POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB JE: TERÉNNÍ SLUŽBY: STŘEDA 15:00 19:00 hod., PÁTEK

Více

O pracovní rehabilitaci

O pracovní rehabilitaci ÚŘAD PRÁCE O pracovní rehabilitaci Těžké slovo: pracovní rehabilitace Když je člověk osobou se zdravotním postižením, mám právo na pracovní rehabilitaci. Pracovní rehabilitace je služba úřadu práce. Pomůže

Více

ŽÁDOST O PŘIJETÍ K ODLEHČOVACÍ SLUŽBĚ POBYTOVÉ

ŽÁDOST O PŘIJETÍ K ODLEHČOVACÍ SLUŽBĚ POBYTOVÉ ŽÁDOST O PŘIJETÍ K ODLEHČOVACÍ SLUŽBĚ POBYTOVÉ Příjmení: Jméno: Titul: Datum narození: Rodné číslo: ŽADATEL Příspěvek na péči: ANO stupeň: Adresa trvalého bydliště: Doba pobytu Zdravotní pojišťovna: PSČ:

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

PODROBNÉ VYHODNOCOVÁNÍ POTŘEB DĚTÍ Podpůrný nástroj pro pracovníky DÍTĚ V INSTITUCI - 1 -

PODROBNÉ VYHODNOCOVÁNÍ POTŘEB DĚTÍ Podpůrný nástroj pro pracovníky DÍTĚ V INSTITUCI - 1 - PODROBNÉ VYHODNOCOVÁNÍ POTŘEB DĚTÍ Podpůrný nástroj pro pracovníky DÍTĚ V INSTITUCI - 1 - INFORMACE O UMÍSŤENÍ Popište, jak a kde probíhalo setkání s dítětem. Jak dlouho je dítě umístěno v zařízení., kde

Více

Vyplněný společný rodičovský plán si vezměte s sebou na společnou schůzku na OSPOD. Bydliště

Vyplněný společný rodičovský plán si vezměte s sebou na společnou schůzku na OSPOD. Bydliště Rodičovský plán Vážení rodiče, tento rodičovský plán by Vám měl pomoci při promýšlení otázek týkajících se péče o Vaše dítě, udržování osobního styku s ním, zajištění jeho výchovy a vzdělání, určení místa

Více

Základní informace o službě

Základní informace o službě Vyhodnocení dotazníku pro analýzu a hodnocení potřebnosti sociálních služeb v místních podmínkách v rámci projektu S akcentem na budoucnost (2006 2008), realizovaného Centrem pro zdravotně postižené Libereckého

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola Roztoky, okres Rakovník, příspěvková organizace Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: KLIMA ŠKOLY 2017 Datum: 26. 04. 2017 Graf 1: Celkový přehled

Více

Tabulky s výslednými percentily

Tabulky s výslednými percentily Tabulky s výslednými y Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy je i tabulka s otázkami a em, kterého vaše škola dosáhla ve srovnání s ostatními zapojenými školami. Abyste získali jasnou představu

Více

DNPR1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ 1 žáci 1. stupně 0% 0%

DNPR1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ 1 žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci 1. stupně 1. část Vícenásobné odpovědi - Změna v názorech respondentů. V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce

Více

Mají podle Vás uživatelé v našem zařízení vše, co ke svému žiotu a spokojenosti potřebují?

Mají podle Vás uživatelé v našem zařízení vše, co ke svému žiotu a spokojenosti potřebují? Dotazníkové šetření V průběhu měsíce dubna 2018 proběhlo v našem středisku dotazníkové šetření týkající se všech služeb, a to Domova pro osoby se zdravotním postižením, Chráněného bydlení a Centra denních

Více

Dětská infekční obrna. Poliomyelitis anterior acuta. Postpoliomyelitický syndrom. Obrnáři. 22.10. 2015 SZÚ, Praha

Dětská infekční obrna. Poliomyelitis anterior acuta. Postpoliomyelitický syndrom. Obrnáři. 22.10. 2015 SZÚ, Praha Dětská infekční obrna. Poliomyelitis anterior acuta. Postpoliomyelitický syndrom. Obrnáři. 22.10. 2015 SZÚ, Praha Asociace polio http://www.polio.cz Asociace polio byla založená 4. srpna 1990 v Janských

Více

SMRT A PÉČE O UMÍRAJÍCÍ

SMRT A PÉČE O UMÍRAJÍCÍ SMRT A PÉČE O UMÍRAJÍCÍ Pohled laické i zdravotnické veřejnosti Září 2011 / Prezentace z exkluzivního výzkumu pro Cestu domů/ Client Service Manager: Jan Tuček, Analytik: Lenka Beranová / STEM/MARK, a.

Více

Problematika odborné praxe v oboru všeobecná sestra na pracovištích intenzivní péče zkušenosti z 3. LF UK

Problematika odborné praxe v oboru všeobecná sestra na pracovištích intenzivní péče zkušenosti z 3. LF UK Problematika odborné praxe v oboru všeobecná sestra na pracovištích intenzivní péče zkušenosti z 3. LF UK Marie Zvoníčková Jana Holubová Ústav ošetřovatelství 3. LF UK Praha Kdo jsou naši studenti? Kdo

Více

Univerzita Karlova v Praze. Pedagogická fakulta. Specifika dospívání dětí s Downovým syndromem z pohledu rodičů

Univerzita Karlova v Praze. Pedagogická fakulta. Specifika dospívání dětí s Downovým syndromem z pohledu rodičů Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky Specifika dospívání dětí s Downovým syndromem z pohledu rodičů The specifics of adolescence of the children with Down syndrome

Více

Tam,kde postižení není překážkou. Mezinárodní konference na podporu inkluzívního vzdělávání v ČR 30.11.-1.12.2011, Praha

Tam,kde postižení není překážkou. Mezinárodní konference na podporu inkluzívního vzdělávání v ČR 30.11.-1.12.2011, Praha Tam,kde postižení není překážkou Mezinárodní konference na podporu inkluzívního vzdělávání v ČR 30.11.-1.12.2011, Praha Centrum podpory inkluzivního vzdělávání Most Příklady dobré praxe ZŠ a MŠ Bílý Potok

Více

VZNIK A POSLÁNÍ SPOLKU MaPa NAŠE CÍLE

VZNIK A POSLÁNÍ SPOLKU MaPa NAŠE CÍLE VZNIK A POSLÁNÍ SPOLKU MaPa Spolek MaPa založili manželé Markéta a Pavel Vohnoutovi na jaře roku 2015 v Kosově Hoře u Sedlčan. Díky pečlivosti a cílevědomosti zakladatelů uběhlo od prvotního nápadu z rána

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola Doubrava, okres Karviná, příspěvková organizace Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Dotazník pro rodiče Datum: 28. 04. 2016 Graf 1: Celkový

Více

Přílohy. Seznam příloh. Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Příloha č. 2: Dotazník pro firmu Globus ČR, k.s.

Přílohy. Seznam příloh. Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Příloha č. 2: Dotazník pro firmu Globus ČR, k.s. Přílohy Seznam příloh Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Příloha č. 2: Dotazník pro firmu Globus ČR, k.s. Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Dobrý den! Do rukou se Vám dostal dotazník, který bude sloužit jako

Více

Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty

Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM 26.10.2006 Předmětem zájmu PM je velmi různorodá skupina pacientů Různá diagnóza, různá prognóza,

Více

Nejčastější otázky k léčbě

Nejčastější otázky k léčbě Nejčastější otázky k léčbě Přináší s sebou léčba lymfomů omezení toho, co mohu dělat? Různé druhy léčby s sebou nesou, jak jsme si již řekli, různé vedlejší účinky, jež mohou mít vliv na vaše každodenní

Více

ŠSP se věnují: Individuální práci se žáky Skupinové práci se žáky Komunikaci s rodiči žáků Práci s pedagogickými pracovníky

ŠSP se věnují: Individuální práci se žáky Skupinové práci se žáky Komunikaci s rodiči žáků Práci s pedagogickými pracovníky ŠPP poskytuje pedagogicko-psychologickou a metodickou pomoc žákům, učitelům i rodičům ve škole. Tým tvoří školní psycholog, školní speciální pedagog, výchovný poradce a školní metodik prevence. Odborníci

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Vyhodnocení dotazníkového šetření Celkem bylo odevzdáno úplně či částečně vyplněných dotazníků Pohlaví Muž % Žena % Věkové složení účastníků nejmladší účastník 8 let nejstarší účastník 8 let % % % 8% 8

Více

Podpora přirozeného sociálního prostředí

Podpora přirozeného sociálního prostředí Podpora přirozeného sociálního prostředí Zařízení podporuje navazování a rozvíjení kontaktů a vztahů dítěte s rodiči nebo jinými osobami odpovědnými za výchovu dítěte a dalšími osobami dítěti příbuznými

Více

Oblastní charita Pelhřimov Mgr. Markéta Fuchsová Petra Maryncová, DiS.

Oblastní charita Pelhřimov Mgr. Markéta Fuchsová Petra Maryncová, DiS. Oblastní charita Pelhřimov Mgr. Markéta Fuchsová Petra Maryncová, DiS. Oblastní charita Pelhřimov Domácí hospicová péče o roku 2008 Kombinace zdravotně sociálních služeb v domácnosti klienta Půjčovna kompenzačních

Více

Případová studie Apis zateplování oken, s.r.o. Helena Králíková

Případová studie Apis zateplování oken, s.r.o. Helena Králíková Případová studie Apis zateplování oken, s.r.o. Helena Králíková Inovace vzdělávacích programů dle požadavků podnikatelské praxe v rámci procesu stabilizace VOŠE Zlín STUDENTI A PRAXE CZ.1.07/2.1.00/32.0038

Více

Vítáme Vaše dítě v kurzu vedeném

Vítáme Vaše dítě v kurzu vedeném Welcome Letter [Czech] Vítáme Vaše dítě v kurzu vedeném [stupeň nebo druh studia] [jméno učitele] Účelem tohoto dopisu je přivítat Vašeho syna nebo dceru do naší třídy. Chtěli bychom, abyste Vy i Vaše

Více