T T. Think Together Tomáš Rašovec THINK TOGETHER

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "T T. Think Together Tomáš Rašovec THINK TOGETHER"

Transkript

1 Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Doktorská vědecká konference 7. února 2011 T T THINK TOGETHER Think Together 2011 Analýza vývoje mezd v podnikatelské sféře v jednotlivých krajích ČR a pro jednotlivé ekonomické činnosti CZ-NACE Analysis of the development of wages in business sector in particular counties in CZ and in economical sectors CZ-NACE Tomáš Rašovec 351

2 Abstrakt Tento příspěvek se zaměřuje na popsání vývoje mezd v podnikatelské sféře, reprezentovaný mediánem hodinové mzdy, pro územně správní celky na úrovni NUTS 3 a pro jednotlivé ekonomické činnosti CZ-NACE. Předmětem analýzy je sledování vývoje hodinové mzdy v jednotlivých krajích v období Výsledky analýz mezi jednotlivými územními celky jsou vzájemně porovnávány a dochází také ke komparaci s vývojem průměrné hodinové mzdy v podnikatelské sféře v celé ČR. Vedle toho je sledován také vývoj mezd pro jednotlivé sekce ekonomických činností CZ- NACE v letech Hlavním cílem tohoto článku je podat přehled o vývoji mezd v jednotlivých krajích a v jednotlivých ekonomických činnostech, stejně tak jako identifikovat důvody a příčiny případných rozdílů a určit dynamiku vývoje hodinových mezd pro kraje a jednotlivé ekonomické činnosti. Klíčová slova Mzdy, podnikatelská sféra, kraje ČR, ekonomické činnosti CZ- NACE, vývoj mezd Abstract This paper aims to describe the development of average wages per hour, represented by median wage, in the business sector for administrative units at the level NUTS 3. The results of analysis between particular counties are compared with each others as well as with the average wage in the business sector in the Czech Republic. In addition, also the development of wages in different economic sections CZ NACE in is analyzed. The main purpose of this paper is an overview of the development of wages in different regions, as well as to identify the reasons and causes of particular differences and also to determine the dynamics of wages for individual economic activities. Key Words Wages, business sector, counties in CZ, economic activities CZ- NACE, development Úvod Každé čtvrtletí zveřejňované výsledky statistických šetření prezentují veřejnosti zprávy o tom, že průměrná měsíční mzda dosáhla dané hodnoty a oproti předešlému čtvrtletí vzrostla či poklesla o několik procent. Analýza nedostatku ukazatele aritmetického průměru není předmětem tohoto příspěvku, nicméně i ukazatel samotný, agregovaný za celou ČR má omezenou vypovídající schopnost. Vývoj mezd je odlišný v jednotlivých krajích České republiky, stejně tak jako jednotlivé ekonomické činnosti přispívají různou měrou k růstu či naopak poklesu hladiny finanční odměny za práci. Tento přípěvek analyzuje vývoj hodinových mezd desagregovaně právě pro jednotlivé územně správní celky ČR na úrovni NUTS 3 a také pro jednotlivé sektory ekonomických činností podle dělení CZ-NACE. Cíl Cílem tohoto příspěvku je poznání odlišností ve vývoji mediánu mezd v podnikatelské sféře v jednotlivých krajích ČR a v jednotlivých ekonomických činnostech. Důraz je kladen na objasnění případných rozdílů a klarifikaci jejich původu. Dílčím cílem je vývoj důkladně analyzovat a provést komparaci v případech, ve kterých tak učinit lze. ISBN:

3 Metodika Jako podklady pro zkoumání této problematiky sloužily zdroje uvedené v seznamu literatury. Analýza vývoje průměrných mezd byla zpracována na základě údajů Informačního systému o průměrném výdělku, jehož provozovatelem je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Statistická analýza byla provedena prostřednictvím analýzy časových řad. Analýza časových řad Pojem časová řada lze definovat jako posloupnost v čase uspořádaných údajů, kde každý údaj se vztahuje buď k určitému časovému okamžiku, nebo k určitému časovému bodu. Časové řady slouží k analýze dynamiky hromadných jevů. Vývoj časové řady lze sledovat pomocí celé řady elementárních statistických charakteristik. V této práci jsou použity ukazatele: Koeficient růstu: kt = yt / yt-1 (1) Bazický index I = qo / qi (2) Modely časových řad Při modelování časových řad podle klasického modelu vycházíme z předpokladu, že časová řada může obsahovat následující složky: Trend (Tt) charakterizuje hlavní dlouhodobou vývojovou tendenci hodnot ukazatelů časové řady. Trend může vykazovat jednak rostoucí anebo klesající charakter. V případě, že hodnoty ukazatele nevykazují kolísavý charakter a oscilují okolo určité stabilní úrovně, hovoříme o časové řadě bez trendu nebo též s konstantním trendem (Hindls 2002). Periodická složka (St) vzniká v důsledku působení faktorů, které se periodicky opakují. Hodnoty ukazatele časové řady se pravidelně vychylují od trendu. Podle délky periody rozlišujeme cyklické kolísaní, sezónní kolísaní a krátkodobé kolísání. Náhodná složka ( εt) popisuje malé, nepravidelné a ojedinělé výkyvy hodnot ukazatele časové řady, které nelze předem předpovídat. Jedná se tedy o část časové řady, která zůstane, odebereme-li trendovou a periodickou složku. Tuto složku nelze popsat funkcí času. Analýza a diskuze Před samotnou analýzou vývoje mezd v jednotlivých krajích a podle jednotlivých ekonomických činností bude zkoumán vývoj mezd v celé podnikatelské sféře v ČR. Tato analýza povede k ucelenému pohledu na vývojové tendence finančního ohodnocení reprezentované mediánem hodinové mzdy. Posléze bude identifikováno, jakým způsobem se na konkrétním vývoji mezd v ČR podílí jednotlivé kraje a jednotlivé ekonomické činnosti. Graf č. 1 zachycuje vývoj mediánu mzdy v podnikatelské sféře v období Think Together 2011 Dostupné z:

4 Graf č. 1 Vývoj mediánu mezd v podnikatelské sféře Medián mezd (Kč/hod) 1 Q Q Q Q Q Q 2010 Zdroj: Časová řada hodnot ukazatele mediánu hodinové mzdy vykazuje ve sledovaném období v celé ČR rostoucí trend. V 1. čtvrtletí 2005 je medián hodinové mzdy v podnikatelské sféře 93, 89 Kč. V následujících čtvrtletích dochází k jeho růstu, koeficient růstu se pohybuje ve většině případů nad úrovní hodnoty 1, a na konci sledovaného období dosahuje medián mzdy 121, 17 Kč. Zajímavým zjištěním je rezistentnost hodinových mezd celého podnikatelského sektoru vůči změnám ve vývoji ekonomiky. Celosvětová hospodářská krize výrazným způsobem zbrzdila vývoj národního hospodářství a negativní vliv měla také na počet nezaměstnaných osob. Nicméně medián hodinové mzdy v období recese v podnikatelské sféře neklesal, ale spíše stagnoval. Porovnáme-li vývoj mezd v jednotlivých čtvrtletích se základní bází, jež bylo zvoleno 1. čtvrtletí 2005, je patrný výrazný nárůst korespondující s vývojem koeficientu růstu. Hodnoty v závěru sledovaného období dosahují úrovně 130 % základního období. Ačkoli se hodnota mediánu v pěti-letém horizontu zvýšila o 30 %, cesta k tomuto navýšení byla charakterizována výraznými sezónními cykly, kdy mzda v určitých čtvrtletích výrazně rostla, a v následujících čtvrtletích nepatrně klesala. Průběh tohoto vývoje zachycuje graf č. 2. 5,00% 4,00% 3,00% 2,00% 1,00% 0,00% -1,00% Graf č. 2 Sezónní vývoj mediánu v podnikatelské sféře Mezičtvrtletní změna -2,00% 2 Q Q Q Q Q Q 2010 Zdroj: ISBN:

5 Sezónní cyklus je pravidelný, kdy vždy v závěru roku, tedy ve 4. čtvrtletí, medián mezičtvrtletně výrazně roste. Důvodem takového vývoje je vyplácení prémií a odměn, ke kterým dochází pravidelně v závěru kalendářního roku. Průměrně ve všech krajích ČR rostou mzdy v tomto čtvrtletí o 3, 62 %. Následující čtvrtletí pak vždy vykazuje výrazný propad, neboť medián mzdy je bez započtení bonusů výrazně menší. Pokles mzdy je také ovlivněn omezením výroby a služeb v odvětvích, která jsou svou produkcí vázána na období roku. Obsahuje-li mzda složku kalkulovanou na základě výstupů, při omezené výrobě či poskytování služeb v zimních měsících, je tato složka redukována (Samuelson 1995). V 1. čtvrtletích byl zaznamenán průměrný pokles mediánu mezd ve výši - 1, 07 %. Vývoj mezd v celé ČR, charakteristický sezónním kolísáním, je typický také ve všech krajích bez výjimky. Vždy v závěru roku dochází k výraznému nárůstu mediánu hodinové mzdy. Na počátku sledovaného období, ve 4. čtvrtletí 2005, vykazoval nejvyšší mezičtvrtletní změnu Jihomoravský a Olomoucký kraj, kdy mzda rostla téměř o 6 % v porovnání s předcházejícím čtvrtletím. I v následujících letech jsou tyto dva kraje v porovnání s ostatními kraji význačné nárůstem mezd právě v posledním čtvrtletí roku. K těmto dvěma krajům se od roku 2006 přidává také kraj Vysočina a kraj Zlínský, kde v témže roce roste mzda v závěru roku o bezmála 8 resp. 7 %. Na druhé straně tyto kraje zaznamenávaly v 1. čtvrtletích roku také nejvýraznější mezičtvrtletní poklesy mzdy, kdy v některých letech atakoval tento pokles hranici 5 %. Je patrné, že prémiová složka mzdy je krajích ležících na Moravě výraznější než jinde, a její výše tak zásadním způsobem ovlivňuje hodnotu mediánu hodinové mzdy. Zvláštní postavení mezi kraji zaujímá hlavní město Praha. Vývoj mzdy ve sledovaném období nevykazoval výraznější kolísaní a byl charakteristický kontinuálním nárůstem, přičemž k nárůstu doházelo také v 1. čtvrtletích roku. V ČR v podnikatelské sféře vzrostla hrubá hodinová mzda v období 2005 až 2010 o 27, 69 % (změna 3. čtvrtletí 2010 k 3. čtvrtletí 2005). V jednotlivých krajích byla dynamiky vývoje nicméně rozdílná. Nejvyšší nárůst byl zaznamenám v kraji Jihomoravském, kde za 60 měsíců vzrostla mzda o 34, 35 %, následoval kraj Ústecký s nárůstem 31, 05 % a kraj Praha s nárůstem 30, 58 %. Naopak k nejmenšímu nárůstu mediánu mzdy došlo v Jihočeském kraji a to pouze o 21, 2 %. Rozdíl ve vývoji mezd mezi jednotlivými kraji dosahuje téměř 15 p.b. Zajímavé výsledky přináší také srovnání absolutních hodnot mediánu hodinové mzdy mezi kraji. Na grafu č. 3 jsou zachyceny sazby hodinových mezd ve 3. čtvrtletí 2010 v jednotlivých krajích ČR. Graf č. 3 Zdroj: Think Together 2011 Dostupné z:

6 Na první pohled je zřejmé, že mzda v hlavním městě výrazně převyšuje medián hodinové mzdy v ostatních krajích. Její výše dosahuje 154, 82 Kč za hodinu, což představuje 127 % mediánu mzdy v ČR. Nejvíce se v tomto ohledu Praze přibližuje kraj Středočeský s hodinovou sazbou za práci ve výši 126, 59 Kč. Naopak na opačném konci srovnání figuruje Karlovarský kraj s mediánem mzdy ve výši 104, 60 Kč. Tato hodnota představuje pouze 67 % mediánu hodinového výdělku v Praze. Důvodem výsadního postavení Prahy je akumulace mzdově nadprůměrně ohodnocených pozic, a také obecně vyšší hladina mezd spojená s vyššími životními náklady. Důležitou roli hraje také vzdělanostní struktura obyvatelstva. Praha má nejvyšší zastoupení vysokoškolsky vzdělaných pracujících, což se pozitivně odráží také ve výši mezd. Praha je natolik ekonomicky silné centrum, že je nejen spádovou oblastí pro Středočeský kraj, ale výraznou měrou ovlivňuje také výši mezd právě v tomto kraji. Kraje Karlovarský, Pardubický, Jihočeský a Vysočina vykazují nejnižší hodnoty mediánu hodinové ceny práce. Důvody jsou přesně opačné než v Případě hlavního města. Nižší životní náklady, méně mzdově atraktivní zaměstnání a vyšší podíl obyvatel s nižší kvalifikací vedou k tomu, že se hodinová mzda pohybuje nejen vysoko pod úrovní Prahy, ale také pod celorepublikovým průměrem. Podnikatelský sektor byl, jak již víme, vůči ekonomické recesi relativně stabilní. Průměrná hodinová mzda od začátku recese (o recesi lze hovořit v případě, že dvě čtvrtletí za sebou meziročně klesá HDP, v ČR tak od počátku roku 2009) neklesala, ale pohybovala se okolo stabilní úrovně 120 Kč, a to podobu čtyř čtvrtletí za sebou (Fialová 2000). V závěru roku 2009 dokonce vrostla, až na úroveň 122, 43 Kč, což lze ovšem připsat vždy mzdově nadprůměrným závěrům roku. První tři čtvrtletí 2010 jsou charakteristické stagnací mediánu hodinové mzdy, kdy nedochází ani k jeho poklesu ani k jeho nárůstu. Tento vývoj je shodný pro všech 14 krajů. Žádný kraj tak nevykázal výraznější mzdovou náchylnost k ekonomickému vývoji země. Již víme, jak jsou mzdy alokovány podle výše v jednotlivých krajích, ale i v jednotlivých krajích existují výrazné rozdíly ve mzdovém ohodnocení, a to podle odvětví, ve kterém je pracující zaměstnán. Jestliže medián hodinové mzdy dosáhl ve 3. čtvrtletí 2010 hodnoty 121,17 Kč, různou měrou se na jeho výši podílely různé sektory ekonomiky. Graf č. 4 zobrazuje porovnání mezd jednotlivých sektorů ekonomiky s mediánem hodinové mzdy v celé ekonomice ČR. Graf č ,00% 160,00% 140,00% 120,00% 100,00% 80,00% 60,00% 40,00% 20,00% 0,00% Porovnání mezd jednotlivých sektorů s mediánem mzdy v celé ekonomice Zemědělství Těžba a dobývání Zpracovatelský Výroba a rozvod Zásobování vodou Stavebnictví Obchod Doprava a skladování Informační činnosti Peněžnictví a Činnosti v oblasti Profesní, vědecké Administrativní Veřejná správa Vzdělávání Zdravotní a sociální Kulturní činnosti Ostatní činnosti Zdroj: ISBN:

7 Podle grafu je patrné, že rozdíly mezi jednotlivými sektory jsou enormní. Některá odvětví dosahují úrovně 160 % mediánu mzdy, zatímco jiné se pohybují na hranici 80 %. Mezi finančně nejlépe ohodnocená odvětví patří informační a komunikační činnosti (157, 22 % mediánu), peněžnictví a pojišťovnictví (154, 17 % mediánu) a výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla (153, 5 % mediánu). Na opačném konci žebříčku stojí ubytování, stravování a pohostinství (64, 88 % mediánu) a administrativní a podpůrné činnosti (65, 55 % mediánu). Rozdíl mezi nejlépe a nejhůře placenými sektory tak v průměru činí bezmála 120 Kč, tedy výši celého mediánu mzdy. Nejvýraznější vliv na výši diferencí má kvalifikační struktura jednotlivých sektorů ekonomických činností. V sektorech, ve kterých se vyskytují pracovníci s vyšší kvalifikací, je medián mzdy vyšší než v sektorech, kde převládají pracovníci s nižší kvalifikací. Zajímavé výsledky přináší také analýza vývoje mezd v jednotlivých sektorech. Neboť klasifikace CZ NACE v roce 2006 nahradila předchozí klasifikaci OKEČ, je detailní analýza vývoje mezd v jednotlivých sektorech provedena pouze pro období Z pohledu růstu mezd patří mezi nejdynamičtější odvětví zdravotní a sociální péče, kde mzda za období 4 let stoupla o 31, 28 %, dále kulturní, zábavní a rekreační činnosti, nárůst o 27, 52 % a profesní, vědecké a technické činnosti, kde mzdy vzrostly o 26, 71 %. Výrazný nárůst mezd v prvních dvou zmíněných sektorech, dopomohl těmto ekonomickým činnostem dosáhnout nominálně alespoň na výši mediánu mzdy v podnikatelské sféře. Rychlejší dynamika ve vývoji mezd v odvětvích, které se v minulosti pohybovali hluboce pod mediánem mezd, je signálem konvergence na poli mezd v národním hospodářství. Ačkoli jsou stále vysoké rozdíly ve výši mezd v jednotlivých sektorech, dochází přesto k jejich částečnému sblížení vlivem rozdílnosti v dynamice růstu. Z pohledu růstu mezd jsou naopak nejméně atraktivními odvětvími ubytování, stravování a pohostinství kde mzda v daném období vzrostla pouze o 4, 8 % a činnosti v oblasti nemovitostí, kde nárůst dosáhl hodnoty 5, 98 %. V porovnání se mzdově nejdynamičtěji rostoucími odvětvími vykazují dva výše zmíněné sektory méně než šestinové tempo růstu. Závěr Medián hodinové mzdy vzrostl v období o 27, 69 %. Na tomto růstu se vlivem faktorů, jako jsou rozdílné životní náklady, vzdělanostní struktura či nabídka mzdově odlišně ohodnocených pozic, podílely jiným dílem jednotlivé kraje ČR. Obecně lze říci, že vyšší hodinové mzdy jsou alokovány v Čechách, zatímco na Moravě jsou sice mzdy nižší, nicméně vykazují výraznější dynamiku růstu. Žádny ze 14 krajů ČR nebyl výrazněji ovlivněn dopady hospodářské recese. Mezi mediánem mezd v jednotlivých sektorech ekonomických činností existují značné rozdíly. V ekonomických činnostech, kde převládá počet lidí s vyšší kvalifikací, je hodinová mzda podstatně vyšší než v sektorech, kde je tomu naopak. Tento rozdíl dosahuje výše mediánu mzdy v podnikatelském sektoru, tedy hodnoty téměř 120 Kč. V dynamice vývoje mezd jednotlivých ekonomických sektorů existují také výrazné rozdíly, které dosahují ve sledovaném období mezi nejdynamičtější a nejméně dynamickou ekonomickou činností bezmála 25 p.b. Think Together 2011 Dostupné z:

8 LITERATURA Fialová H.: Malý ekonomický výkladový slovník, A plus Praha 2000, ISBN Hindls, R., Hronová, S., Seger, J.: Statistika pro ekonomy. Praha, Professional Publishing, 2002, ISBN Samuelson, P. A. Northaus, W. D.: Ekonomie. Praha, Svoboda 1995,ISBN X ISBN:

V 1. čtvrtletí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře

V 1. čtvrtletí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře V 1. čtvrtletí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře Výdělky ve mzdové a platové sféře Z údajů obsažených v Informačním systému o průměrném výdělku (ISPV) vyplývá, že v 1. čtvrtletí 2011 vzrostla hrubá

Více

Mzdy specialistů ve vědě a technice

Mzdy specialistů ve vědě a technice Mzdy specialistů ve vědě a technice Podrobná charakteristika osob zaměstnaných jako Specialisté ve vědě a technologiích, včetně jednotlivých užších kategorií zaměstnání, je uvedena v příloze k metodice

Více

3. Využití pracovní síly

3. Využití pracovní síly 3. Využití pracovní síly HDP vzrostl nejvíce ze všech krajů. Středočeský kraj zasáhla zhoršená ekonomická situace z let 28 a 29 méně citelně než jako celek. Zatímco HDP České republiky mezi roky 1995 a

Více

Využití pracovní síly

Využití pracovní síly Využití pracovní síly HDP na konci sledovaného období klesal výrazněji než v celé Rozhodující význam má v kraji zpracovatelský průmysl Hrubý domácí produkt na Vysočině obdobně jako v celé České republice

Více

Mzdová statistika z hlediska genderu

Mzdová statistika z hlediska genderu Mzdová statistika z hlediska genderu Mgr. Marek Řezanka, ČSÚ GPG využití a proměny ukazatele Výpočet (100-Mž/Mm*100) Co měří a co ne? Jakých hodnot dosahuje: ČR x Evropa Jakou informaci obsahuje GPG? 1.

Více

Vývoj mezd v jednotlivých krajích České republiky s důrazem na kraj Moravskoslezský

Vývoj mezd v jednotlivých krajích České republiky s důrazem na kraj Moravskoslezský Katedra ekonomie kek@opf.slu.cz kek.rs.opf.slu.cz Vývoj mezd v jednotlivých krajích České republiky s důrazem na kraj Moravskoslezský Doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph. D. Ing. Karin Gajdová Obchodně podnikatelská

Více

2010 Dostupný z

2010 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 06.10.2016 Změny v zaměstnanosti a nezaměstnanosti v České republice v porovnání s ostatními zeměmi EU - Český statistický

Více

2014 Dostupný z

2014 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 01.01.2017 Vývoj mezd zaměstnanců - 4. čtvrtletí 2014 Český statistický úřad 2014 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-261179

Více

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D.

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Management A Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Ekonomická situace v ČR a její vývoj HDP Nezaměstnanost Inflace Podnikatelské subjekty

Více

Regionální profil trhu práce v Plzeňském kraji - shrnutí poznatků

Regionální profil trhu práce v Plzeňském kraji - shrnutí poznatků Projekt KOMPAS Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s. Regionální profil trhu práce v Plzeňském kraji - shrnutí poznatků Řídící výbor Teritoriálního paktu zaměstnanosti Plzeňského kraje

Více

Spotřeba domácností má významný sociální rozměr

Spotřeba domácností má významný sociální rozměr Spotřeba domácností má významný sociální rozměr Výdaje domácností výrazně přispívají k celkové výkonnosti ekonomiky. Podobně jako jiné sektory v ekonomice jsou i ony ovlivněny hospodářským cyklem. Jejich

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing. Jarmila Űberallová

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing. Jarmila Űberallová Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing. Jarmila Űberallová

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 4-2006 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor Duben 2006 OBSAH ČTVRTLETNĚ

Více

3. Přesčasová práce zaměstnanců a členů produkčních družstev

3. Přesčasová práce zaměstnanců a členů produkčních družstev 3. Přesčasová práce zaměstnanců a členů produkčních družstev V další části AHM 2004, která byla vyplňována pouze za zaměstnance a členy produkčních družstev (ČPD) civilního sektoru národního hospodářství,

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. 1. ročníku SŠ. 1

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. 1. ročníku SŠ. 1 Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2014/2015 činil 114 577, z toho do studia

Více

Ing. Eva Hamplová, Ph.D. Ing. Jaroslav Kovárník, Ph.D.

Ing. Eva Hamplová, Ph.D. Ing. Jaroslav Kovárník, Ph.D. XIX. MEZINÁRODNÍ KOLOKVIUM O REGIONÁLNÍCH VĚDÁCH ANALÝZA VÝVOJE POČTU PODNIKATELSKÝCH JEDNOTEK V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 2008-2014 ANALYSIS OF ENTREPRENEURSHIP DEVELOPMENT IN THE CZECH REPUBLIC FROM 2008

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. ročníku SŠ. 1

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. ročníku SŠ. 1 Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2010/2011 činil 133 140, z toho do studia

Více

Dopadová studie Význam obchodu jako zaměstnavatele

Dopadová studie Význam obchodu jako zaměstnavatele Dopadová studie Význam obchodu jako zaměstnavatele Zpracovaná v rámci projektu Posilování bipartitního dialogu v odvětvích číslo projektu: CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 2-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor únor 2008 Obsah Č TVRTLETNĚ

Více

I. Dopady změn ve výplatě nemocenských dávek

I. Dopady změn ve výplatě nemocenských dávek Tisková zpráva ze dne 17. dubna 2009 I. Dopady změn ve výplatě nemocenských dávek V roce 2008 meziročně pokleslo průměrné procento pracovní neschopnosti z 5,62 % na 5,18 %, což je nejnižší výsledek v historii

Více

(Pozor, celkový součet je uveden v poloviční velikosti, skutečný počet je kolem ).

(Pozor, celkový součet je uveden v poloviční velikosti, skutečný počet je kolem ). Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia ve školním roce 2007/2008 činil 154 182, z toho do studia po základní škole jich bylo přijato 133 990

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. ročníku SŠ. 1

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. ročníku SŠ. 1 Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia ve školním roce 2009/2010 činil 147 957, z toho do studia po základní škole jich bylo přijato 127 806

Více

Vývoj cen bytů v ČR Ing. Jiří Aron 1. Úvod

Vývoj cen bytů v ČR Ing. Jiří Aron 1. Úvod Vývoj cen bytů v ČR Ing. Jiří Aron 1. Úvod Tento příspěvek se zabývá cenami bytů a jejich dostupností, tedy dostupností vlastnictví bytů (vlastnického bydlení). Dostupnost bydlení je primárně závislá na

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. 1. ročníku SŠ. 1

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. 1. ročníku SŠ. 1 Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2013/2014 činil 116 842, z toho do studia

Více

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 11-2010 MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 4/2014 O B S A H Č T V R T L E T N Ě S L E D O V A N É U K A Z A T E L E 1. Č T V R T L E T Í 2 0 1 4 3 Čtvrtletní odhad hrubého domácího

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 9-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor OBSAH Č TVRTLETNĚ SLEDOVANÉ

Více

OBYVATELSTVO PRAHY. Tomáš Dragoun, ČSÚ. Rozvoj Prahy aneb Co chceme v Praze postavit? 9. dubna 2018, CAMP IPR Praha

OBYVATELSTVO PRAHY. Tomáš Dragoun, ČSÚ. Rozvoj Prahy aneb Co chceme v Praze postavit? 9. dubna 2018, CAMP IPR Praha OBYVATELSTVO PRAHY Tomáš Dragoun, ČSÚ Rozvoj Prahy aneb Co chceme v Praze postavit? 9. dubna 218, CAMP IPR Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 1 82 Praha 1 www.czso.cz Obsah: Základní údaje o

Více

1.3. Mzdová konvergence

1.3. Mzdová konvergence 1.3. Mzdová konvergence Průměrné hodinové náklady práce, definované jako celkové pracovní náklady v eurech dělené počtem odpracovaných hodin, mohou být srovnatelnou bází, pomocí níž je možné zhruba porovnat,

Více

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2002. (zdroj dat: Český statistický úřad)

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2002. (zdroj dat: Český statistický úřad) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 25.6.2003 39 Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2002 (zdroj dat: Český statistický úřad)

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. 1. ročníku SŠ. 1

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR. 1. ročníku SŠ. 1 Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2011/2012 činil 124 719, z toho do studia

Více

MZDY V ČESKÉ REPUBLICE

MZDY V ČESKÉ REPUBLICE MZDY V ČESKÉ REPUBLICE Dalibor Holý, Jitka Erhartová Tisková konference, 6. červen 2016, ČSÚ Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Rychlá informace 1. čtvrtletí 2016

Více

4. Rozdíly mezi kraji v tvorbě hrubého fixního kapitálu (THFK)

4. Rozdíly mezi kraji v tvorbě hrubého fixního kapitálu (THFK) 4. Rozdíly mezi kraji v tvorbě hrubého fixního kapitálu (THFK) V období 1995 2007 dosáhla v České republice tvorba hrubého fixního kapitálu objemu 7 963,4 mld. Kč. Na tomto objemu se hlavní měrou podílelo

Více

INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ

INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ INSTITUT SILNIČNÍ DOPRAVY ČESMAD Bohemia s.r.o. www.truckjobs.cz 2012 Výsledky průzkumu za rok 2012 1 S t r á n k a INSTITUT SILNIČNÍ DOPRAVY ČESMAD Bohemia s.r.o. první specializovaná

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED. Tab. C.1 Vybrané ukazatele v kraji Hl. m. Praha podle 22 správních obvodů v 1. čtvrtletí v tom správní obvody Kraj.

SOUHRNNÝ PŘEHLED. Tab. C.1 Vybrané ukazatele v kraji Hl. m. Praha podle 22 správních obvodů v 1. čtvrtletí v tom správní obvody Kraj. Kraj celkem Praha 1 Praha 2 Praha 3 Praha 4 Praha 5 Praha 6 Praha 7 ZÁKLADNÍ ÚDAJE (k 1. 1. 2016) Rozloha v km 2 49 616 554 419 648 3 230 3 509 5 609 1 047 Části obce díly 147 7 4 4 12 10 15 4 Městské

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2015/2016 činil 112 756, z toho do studia

Více

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 11-2010 MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 2/2013 OBSAH Č TVRTLETNĚ SLEDOVANÉ UKAZATELE 4. Č TVRTLETÍ 2012 3 Č tvrtletní odhad hrubého domácího produktu 3 Nezaměstnanost v Č R 4 Průměrné

Více

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 2/2015. Zpracoval: Parlamentní institut

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 2/2015. Zpracoval: Parlamentní institut 11-2010 MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 2/2015 Zpracoval: Parlamentní institut 17. 4. 2015 s využitím dat ČSÚ pro únor 2015 (publikovaných ke dni 17. 4. 2015) O B S A H Č T V R

Více

Rychlý růst vzdělanosti žen

Rychlý růst vzdělanosti žen 3. 11. 2016 Rychlý růst vzdělanosti žen V České republice rapidně roste úroveň formálního vzdělání. Ve věkové skupině 25-64letých v průběhu posledních deseti let počet obyvatel stagnoval, ale počet osob

Více

Postavení osob na trhu práce dle odvětví ekonomické činnosti

Postavení osob na trhu práce dle odvětví ekonomické činnosti Postavení osob na trhu práce dle odvětví ekonomické činnosti 8. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) zavedena s účinností od 1. ledna 2008 NACE

Více

Postavení osob na trhu práce dle odvětví ekonomické činnosti

Postavení osob na trhu práce dle odvětví ekonomické činnosti Postavení osob na trhu práce dle odvětví ekonomické činnosti 17. prosince 2015 Z0027 Geografická analýza trhu práce Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) zavedena s účinností od 1. ledna 2008 NACE

Více

3. Využití pracovní síly

3. Využití pracovní síly 3. Využití pracovní síly Ekonomické postavení Karlovarského kraje se zhoršuje Zvyšuje se HDP na 1 zaměstnaného Důležitým faktorem situace na trhu práce (tj. využití lidských zdrojů) je celkový ekonomický

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2017/2018 činil 109 980, z toho do studia

Více

Králo vé hrad ecký kraj. Pardu bický kra j. Kraj Vysočina. Jihom ora vský kraj

Králo vé hrad ecký kraj. Pardu bický kra j. Kraj Vysočina. Jihom ora vský kraj Karlo va rský Úste cký kraj Lib erecký Králo vé hrad ecký kraj Plze ňský Praha Střed očeský kraj kraj Pardu bický Mora vskoslezský kr aj Olom oucký Zlín ský kraj Jihom ora vský kraj Vybrané základní údaje

Více

V 1. pololetí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře

V 1. pololetí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře V 1. pololetí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře Výdělky ve mzdové a platové sféře Z údajů obsažených v Informačním systému o průměrném výdělku (ISPV) vyplývá, že v 1. pololetí 2011 vzrostla hrubá měsíční

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2016/2017 činil 111 044, z toho do studia

Více

TRH PRÁCE STARŠÍ PRACOVNÍ SÍLY A POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI

TRH PRÁCE STARŠÍ PRACOVNÍ SÍLY A POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI RELIK 2014. Reprodukce lidského kapitálu vzájemné vazby a souvislosti. 24. 25. listopadu 2014 TRH PRÁCE STARŠÍ PRACOVNÍ SÍLY A POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI Kotýnková Magdalena Abstrakt Stárnutí obyvatelstva,

Více

Jihomoravský kraj z pohledu regionálních účtů

Jihomoravský kraj z pohledu regionálních účtů kraj z pohledu regionálních účtů Úvod V návaznosti na předběžnou sestavu ročních národních účtů zveřejněnou 3. června 216 publikoval ČSÚ k 15. prosinci 216 také předběžné údaje regionálních účtů za rok

Více

4. Pracující (zaměstnaní) senioři

4. Pracující (zaměstnaní) senioři Senioři v letech 2 a 215 4. Pracující (zaměstnaní) senioři Jako zaměstnaní se označují všichni pracující - např. zaměstnanci, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), členové produkčních družstev apod.

Více

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 8/2015. Zpracoval: Parlamentní institut

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 8/2015. Zpracoval: Parlamentní institut 11-2010 MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 8/2015 Zpracoval: Parlamentní institut 16. 10. 2015 s využitím dat ČSÚ a MF pro srpen 2015 (publikovaných ke dni 16. 10. 2015) OBSAH Čtvrtletně

Více

Vývoj cen nájmů bytů v České republice

Vývoj cen nájmů bytů v České republice Vývoj cen nájmů bytů v České republice Radka Vašíčková Shromažďování dat zajistil software EVAL, který ukládá, zpracovává a hodnotí cenové nabídky pronájmů starších bytů. Počet nabídek nájmů starších bytů

Více

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 11-2010 MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 7/2011 OBSAH Č TVRTLETNĚ SLEDOVANÉ UKAZATELE 2. Č TVRTLETÍ 2011 3 Č tvrtletní odhad hrubého domácího produktu 3 Nezaměstnanost v Č R 4 Průměrné

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2018/2019 činil 109 783, z toho do studia

Více

Sociodemografická analýza SO ORP Mohelnice

Sociodemografická analýza SO ORP Mohelnice Sociodemografická analýza SO ORP Mohelnice Bc. Martin Šinál, 2019 Analýza byla zpracována v rámci projektu Střednědobé plánování rozvoje sociálních služeb SO ORP Mohelnice (CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_063/0006549)

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 8-2009 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor OBSAH Č TVRTLETNĚ SLEDOVANÉ

Více

Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů

Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů Předmluva ke kapitole: Kapitola se zabývá jak zdravotním stavem seniorů, tak náklady na jejich léčbu. První část kapitoly je zaměřena na hospitalizace osob ve věku 5

Více

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice v letech (zdroj dat: Český statistický úřad)

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice v letech (zdroj dat: Český statistický úřad) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 28. 2. 213 3 Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice v letech 27 211 (zdroj dat: Český statistický

Více

Zaměstnanci a mzdové prostředky za 1. 4. čtvrtletí 2013

Zaměstnanci a mzdové prostředky za 1. 4. čtvrtletí 2013 Zaměstnanci a mzdové prostředky za 1. 4. čtvrtletí 2013 Stručné shrnutí Informační datová svodka Zaměstnanci a mzdové prostředky za 1. 4. čtvrtletí 2013 je analytickým výstupem ze čtvrtletních výkazů o

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED. Tab. C.1 Vybrané ukazatele v kraji H. m. Praha podle 22 správních obvodů v 1. až 4. čtvrtletí Kraj celkem.

SOUHRNNÝ PŘEHLED. Tab. C.1 Vybrané ukazatele v kraji H. m. Praha podle 22 správních obvodů v 1. až 4. čtvrtletí Kraj celkem. Tab. C.1 Vybrané ukazatele v kraji H. m. podle 22 správních obvodů v 1. až 4. čtvrtletí 2015 ZÁKLADNÍ ÚDAJE (k 31. 12. 2015) Rozloha v km 2 496,2 5,5 4,2 6,5 32,3 35,1 56,1 10,5 Části obce-díl (ÚTJ) 147

Více

Česká republika. Přehled o nově přijímaných žácích

Česká republika. Přehled o nově přijímaných žácích Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia ve školním roce 2008/2009 činil 150 924, z toho do studia po základní škole jich bylo přijato 131 825

Více

Výroba a spotřeba elektřiny v Plzeňském kraji v roce 2015

Výroba a spotřeba elektřiny v Plzeňském kraji v roce 2015 Výroba a spotřeba elektřiny v Plzeňském kraji v roce 2015 Meziročně se výroba elektrické energie v ČR snížila, zatímco její spotřeba vzrostla. Hlavní příčinou poklesu výroby elektrické energie byla odstávka

Více

Vybrané mzdové charakteristiky v krajích ČR členěné podle věku a pohlaví v roce 2008

Vybrané mzdové charakteristiky v krajích ČR členěné podle věku a pohlaví v roce 2008 Vybrané mzdové charakteristiky v krajích ČR členěné podle věku a pohlaví v roce 2008 Luboš Marek, Michal Vrabec Souhrn: V tomto příspěvku jsme se zaměřili na zkoumání rozdílů u běžných charakteristik mzdových

Více

Libuše Svatošová, Ivana Boháčková. Úvod

Libuše Svatošová, Ivana Boháčková. Úvod ANALÝZA REGIONÁLNÍ A ODVĚTVOVÉ DISPARITY MEZD V ČR # Libuše Svatošová, Ivana Boháčková Úvod Často diskutovaný problém představuje hodnocení příjmové disparity obyvatelstva. Hlavní část příjmů většiny produktivní

Více

DLOUHODOBÁ NEZAMĚSTNANOST V ČR

DLOUHODOBÁ NEZAMĚSTNANOST V ČR DLOUHODOBÁ NEZAMĚSTNANOST V ČR Tomáš Löster, Jana Langhamrová Abstrakt Nezaměstnanost je jedním ze základních ukazatelů, které hodnotí ekonomiku. Nejen z tohoto důvodu je nezaměstnanosti a její míře věnována

Více

3. EKONOMICKÝ VÝVOJ 1

3. EKONOMICKÝ VÝVOJ 1 3. EKONOMICKÝ VÝVOJ 1 Ve struktuře ekonomiky Prahy podle hrubé přidané hodnoty převažují odvětví sektoru služeb. Vybavenost domácností počítači je v Praze nad průměrem ČR; domácnosti s počítačem v Praze

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ OBOR: VEŘEJNÁ SPRÁVA A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Teze k diplomové práci na téma: Statistického hodnocení průměrných měsíčních mezd v jednotlivých

Více

3. Zaměstnanost cizinců v ČR

3. Zaměstnanost cizinců v ČR Život cizinců v ČR 3. Zaměstnanost cizinců v ČR Cizinci mohou v České republice vykonávat výdělečnou činnost jako zaměstnanci nebo jako podnikatelé (živnostníci). Pro účely této publikace se pod pojmem

Více

INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ

INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ INSTITUT SILNIČNÍ DOPRAVY ČESMAD Bohemia s.r.o. www.truckjobs.cz 2013 Výsledky průzkumu za rok 2013 1 S t r á n k a INSTITUT SILNIČNÍ DOPRAVY ČESMAD Bohemia s.r.o. první specializovaná

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED Tab. C.1 Srovnání vybraných ukazatelů mezi 22 správními obvody v kraji Hl. m. Praha v 1. až 2. čtvrtletí 2013 Kraj celkem

SOUHRNNÝ PŘEHLED Tab. C.1 Srovnání vybraných ukazatelů mezi 22 správními obvody v kraji Hl. m. Praha v 1. až 2. čtvrtletí 2013 Kraj celkem Tab. C.1 Srovnání vybraných ukazatelů mezi 22 správními obvody v kraji Hl. m. v 1. až 2. čtvrtletí 2013 ZÁKLADNÍ ÚDAJE (k 31. 12. 2011) Rozloha v km 2 496,1 5,5 4,2 6,5 32,3 35,1 56,1 10,5 Části obce-díl

Více

NEZAMĚSTNANOST V JEDNOTLIVÝCH KRAJÍCH ČR V LETECH 2000 2011

NEZAMĚSTNANOST V JEDNOTLIVÝCH KRAJÍCH ČR V LETECH 2000 2011 NEZAMĚSTNANOST V JEDNOTLIVÝCH KRAJÍCH ČR V LETECH 2000 2011 Markéta Nesrstová Abstrakt Nezaměstnanost vždy byla, je a bude závažným problémem. Míra nezaměstnanosti v České republice se v současné době

Více

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období. (textová část)

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období. (textová část) I. Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období (textová část) Obsah strana Metodika a zdroje použitých dat... 1 A. Základní charakteristika příjmové a výdajové situace

Více

pokles stavební produkce další pokles stavební produkce Ke konci 2. tvrtletí 2010 Hodnota nov zadaných ve ejných zakázek Pokles zadaných ve

pokles stavební produkce další pokles stavební produkce Ke konci 2. tvrtletí 2010 Hodnota nov zadaných ve ejných zakázek Pokles zadaných ve TOP STAV 2009 České stavebnictví je i přes dopad krize na poptávku po stavební produkci významným odvětvím ekonomiky, které se podílí cca 9 % na zaměstnanosti v ekonomice a na tvorbě HDP v úrovni 6-7%.

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 4-2009 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor OBSAH Č TVRTLETNĚ SLEDOVANÉ

Více

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2014 a predikce na další období. (textová část)

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2014 a predikce na další období. (textová část) I. Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2014 a predikce na další období (textová část) Obsah strana Metodika a zdroje použitých dat... 1 A. Základní charakteristika příjmové a výdajové situace

Více

Česká republika Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu1 v dubnu ,2 % Počet volných pracovních míst počtu nezaměstnaných na jedno volné pracovní

Česká republika Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu1 v dubnu ,2 % Počet volných pracovních míst počtu nezaměstnaných na jedno volné pracovní Česká republika Podíl na obyvatelstvu 1 v dubnu 2018 činil 3,2 % jde celkem o 220 183 dosažitelných 2 evidovaných na úřadech práce. V letech 2004 2008 průměrná celková nezaměstnanost v ČR dlouhodobě klesala.

Více

(Pozor, celkový součet je uveden v poloviční velikosti, skutečný počet je kolem ).

(Pozor, celkový součet je uveden v poloviční velikosti, skutečný počet je kolem ). Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia ve školním roce 2006/2007 činil 160 841, z toho do studia po základní škole jich bylo přijato 140 564

Více

VÝZNAM ÚVĚRŮ NEFINANČNÍM PODNIKŮM V ÚVĚROVÝCH PORTFOLIÍCH ČESKÝCH BANK 1

VÝZNAM ÚVĚRŮ NEFINANČNÍM PODNIKŮM V ÚVĚROVÝCH PORTFOLIÍCH ČESKÝCH BANK 1 VÝZNAM ÚVĚRŮ NEFINANČNÍM PODNIKŮM V ÚVĚROVÝCH PORTFOLIÍCH ČESKÝCH BANK 1 Vodová Pavla ABSTRAKT Cílem příspěvku je analyzovat úvěry poskytované nefinančním podnikům. Nejprve je charakterizován význam úvěrů

Více

6. ÚROVEŇ VZDĚLÁNÍ OBYVATELSTVA

6. ÚROVEŇ VZDĚLÁNÍ OBYVATELSTVA 6. ÚROVEŇ VZDĚLÁNÍ OBYVATELSTVA 6.1 Vývoj vzdělanosti obyvatel ČR Při sčítání lidu byla otázka na nejvyšší vyplňovana pouze 15letými a staršími osobami podle nejvyšší dokončené školy. Škála zjišťovaných

Více

Česká republika Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu1 v dubnu ,4 Počet volných pracovních míst počtu nezaměstnaných na jedno volné pracovní

Česká republika Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu1 v dubnu ,4 Počet volných pracovních míst počtu nezaměstnaných na jedno volné pracovní Česká republika Podíl na obyvatelstvu 1 v dubnu 2017 činil 4,4 % jde celkem o 303 834 dosažitelných 2 evidovaných na úřadech práce. V letech 2004 2008 průměrná celková nezaměstnanost v ČR dlouhodobě klesala.

Více

Česká republika Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu1 v dubnu ,7 Počet volných pracovních míst počtu nezaměstnaných na jedno volné pracovní

Česká republika Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu1 v dubnu ,7 Počet volných pracovních míst počtu nezaměstnaných na jedno volné pracovní Česká republika Podíl na obyvatelstvu 1 v dubnu 2016 činil 5,7 % jde celkem o 396 410 dosažitelných 2 evidovaných na úřadech práce. V letech 2004 2008 průměrná celková nezaměstnanost v ČR dlouhodobě klesala.

Více

1. Vnitřní stěhování v České republice

1. Vnitřní stěhování v České republice 1. Vnitřní stěhování v České republice Objem vnitřní migrace v České republice je dán stěhováním z obce do jiné obce. Proto je třeba brát v úvahu, že souhrnný rozsah stěhování je ovlivněn i počtem obcí.

Více

PŘEDSTAVENÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE V ČÍSLECH

PŘEDSTAVENÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE V ČÍSLECH PŘEDSTAVENÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE V ČÍSLECH Ing. Leona Tolarová ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Obyvatelstvo ve Zlínském kraji Počet obyvatel v kraji v roce 2000 byl 595 023,

Více

Graf 2.1 Ekonomicky aktivní podle věku v Moravskoslezském kraji

Graf 2.1 Ekonomicky aktivní podle věku v Moravskoslezském kraji 2. SOCIÁLNÍ VÝVOJ Údaje o ekonomické aktivitě populace jsou získány z Výběrového šetření pracovních sil Populaci osob starších 15 let tvoří osoby ekonomicky aktivní a ekonomicky neaktivní. Všichni ti,

Více

2.2.2 Zavedení procesní inovace

2.2.2 Zavedení procesní inovace 2.2.2 Zavedení procesní inovace V ČR v období inovovaly podniky nejvíce v rámci procesní inovace podpůrné činnosti (67,6 % ze všech podniků s procesní inovací). Metody výroby v ČR inovovalo 58,6 % a metody

Více

4 Velkoobchod a zprostředkování velkoobchodu (OKEČ 51)

4 Velkoobchod a zprostředkování velkoobchodu (OKEČ 51) 4 Velkoobchod a zprostředkování velkoobchodu (OKEČ 51) 4.1. Popis Odvětví zahrnuje prodej nového nebo použitého zboží maloobchodním prodejcům, výrobním, nebo obchodním podnikům nebo jeho zprostředkování,

Více

Graf 3.1 Hrubý domácí produkt v Moravskoslezském kraji (běžné ceny) Graf 3.2 Hrubá přidaná hodnota v Moravskoslezském kraji 56,0 350

Graf 3.1 Hrubý domácí produkt v Moravskoslezském kraji (běžné ceny) Graf 3.2 Hrubá přidaná hodnota v Moravskoslezském kraji 56,0 350 3. EKONOMICKÝ VÝVOJ Hrubý domácí produkt Moravskoslezského kraje v roce 212 meziročně vzrostl o cca,1 %, jinde roste rychleji Hrubý domácí produkt (HDP) Moravskoslezského kraje, tj. ukazatel vyjadřující

Více

1. Velikost pracovní síly

1. Velikost pracovní síly 1. Velikost pracovní síly Pracovní síla se v kraji snižuje i přes celorepublikový růst Pracovní síla v kraji v roce 9 představovala 9,9 tis. osob. Z dlouhodobého hlediska byla nejvyšší v roce 7, v následujících

Více

Rozšířené výstupy Informačního systému o průměrném výdělku

Rozšířené výstupy Informačního systému o průměrném výdělku Rozšířené výstupy Informačního systému o průměrném výdělku A) Výstupy pro odbor 65 - odbor analýz a statistik Výsledková část ISPV-ČR za 1. pololetí a rok 2014 a 1. pololetí a rok 2015 Hrubý měsíční mzda/plat

Více

Ing. Ivana Foldynová urbanismus a územní plánování, bydlení

Ing. Ivana Foldynová urbanismus a územní plánování, bydlení Ostravsko-karvinská aglomerace vymezení, společné problémy pohled prostorové sociologie a multikriteriálních analýz Ing. Lubor Hruška, Ph.D. prostorová sociologie Ing. Ivana Foldynová urbanismus a územní

Více

4. Územní rozdíly v úrovni vzdělanosti obyvatelstva ČR

4. Územní rozdíly v úrovni vzdělanosti obyvatelstva ČR 4. Územní rozdíly v úrovni vzdělanosti obyvatelstva ČR 4.1. Úroveň vzdělání podle krajů a SO ORP Rozdílná úroveň vzdělání v regionech zůstala přibližně ve stejných proporcích jako při sčítání 2001. Velmi

Více

Pracovní listy na procvičování úpravy hrubého textu tabulek, vypracovaných v MS Word

Pracovní listy na procvičování úpravy hrubého textu tabulek, vypracovaných v MS Word Pracovní listy na procvičování úpravy hrubého textu tabulek, vypracovaných v MS Word Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Následující

Více

Konkurenceschopnost krajů České republiky. Jana Kouřilová Karolína Pelantová Katedra regionálních studií, NF VŠE, Praha

Konkurenceschopnost krajů České republiky. Jana Kouřilová Karolína Pelantová Katedra regionálních studií, NF VŠE, Praha Konkurenceschopnost krajů České republiky Jana Kouřilová Karolína Pelantová Katedra regionálních studií, NF VŠE, Praha Cílem příspěvku je zhodnotit konkurenceschopnost krajů České republiky pomocí britské

Více

Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017

Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017 Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017 Stránka 1 z 10 Podíl venkova dle počtu obcí a počtu obyvatel

Více

Hodnocení Indikátorů Strategie regionálního rozvoje 2007-2013

Hodnocení Indikátorů Strategie regionálního rozvoje 2007-2013 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ústav územního rozvoje Úkol A.4.7./RP Hodnocení Indikátorů Strategie regionálního rozvoje 2007-2013 Ministerstvo pro místní

Více

4. Ekonomická aktivita obyvatelstva

4. Ekonomická aktivita obyvatelstva 4. Ekonomická aktivita obyvatelstva 4.1. Zaměstnaní, nezaměstnaní, ekonomicky neaktivní Z celkového počtu obyvatel kraje bylo 48,6 % ekonomicky aktivních. Z celkového počtu obyvatel Zlínského kraje bylo

Více

Česká republika. 1 Od roku 2013 se změnila metodika výpočtu ukazatele celkové nezaměstnanosti. Místo míry nezaměstnanosti,

Česká republika. 1 Od roku 2013 se změnila metodika výpočtu ukazatele celkové nezaměstnanosti. Místo míry nezaměstnanosti, Česká republika Podíl na obyvatelstvu 1 v dubnu 2015 činil 6,7 % jde celkem o 473 376 dosažitelných 2 evidovaných na úřadech práce. V letech 2004 2008 průměrná celková nezaměstnanost v ČR dlouhodobě klesala.

Více

Vývoj mezd ve zdravotnictví v roce odměňování podle zákona č. 143/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Vývoj mezd ve zdravotnictví v roce odměňování podle zákona č. 143/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 13.5.2004 34 Vývoj mezd ve zdravotnictví v roce 2003 - odměňování podle zákona č. 143/1992 Sb., ve znění pozdějších

Více

2. SOCIÁLNÍ VÝVOJ. Ubývá zaměstnaných osob, přibývá nezaměstnaných.

2. SOCIÁLNÍ VÝVOJ. Ubývá zaměstnaných osob, přibývá nezaměstnaných. 2. SOCIÁLNÍ VÝVOJ Ubývá zaměstnaných osob, přibývá nezaměstnaných. Podle výsledků Výběrového šetření pracovní sil (VŠPS) představovala v Kraji Vysočina v roce 21 pracovní síla téměř 254 tis. osob, z tohoto

Více

TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE

TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE ZPRÁVA O STAVU ZA 1/H1 5 7 9 1 11 1 13 Jan 1 Feb 1 March 1 April 1 May 1 June 1 5 7 9 1 11 1 13 1* 15* 1* Tato nová zpráva Vám poskytne aktuální informace

Více

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice v roce 2008 (zdroj dat: Český statistický úřad)

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice v roce 2008 (zdroj dat: Český statistický úřad) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 1. 8. 29 44 Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice v roce 28 (zdroj dat: Český statistický úřad) Souhrn

Více