J E N P R O I N F O R M A C I

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "J E N P R O I N F O R M A C I"

Transkript

1 Směrnice QS agistrát města lzně Vydání č.: 2 očet stran: 31 očet příloh: 0 Účinnost od: BZČST Á H ZDVÍ Ř Á méno, funkce Datum odpis Zpracovatel aroslav Hladík, Z BZ Garant UDr. etr Triner, B pověřen vedením VTŘ Schvalovatel gr. Václav Váchal, tajemník

2 bsah: 1 ÚČL ŮSBST ZKTKY, Y, D V DVĚDST DDŽVÁÍ VSTÍ ZŠŤVÁÍ VSTÍ VHLVÁ DVĚDST S ČSTÍ ZÁKLDÍ USTVÍ HLVÍ ZÁSDY DDŽVÁÍ BZ VST V BLST BZ revence rizik: ovinnosti zaměstnavatele: ráva a povinnosti zaměstnanců: KTL BZ ŠKLÍ ZĚSTŮ Školení a vzdělávání vidence a ověření znalostí předpisů k zajištění BZ: Způsob dokumentace H ZDVÍ Ř Á chrana veřejného zdraví izikové faktory a měření patření proti riziku Kategorizace prací izikové práce vidence rizikových prací rgány státní správy v ochraně veřejného zdraví lnění povinností zaměstnavatele na pracovištích Á Ž LDSTVÝH VĚLÉKŘSKÉ SLUŽBY LÉKŘSKÉ HLÍDKY VÍ ÚZY GZ Á VÍ STUY VYHZÁ THKÁ ZŘÍZÍ SBÍ HÉ VÍ STŘDKY, YÍ, ČSTÍÍ DSKČÍ STŘDKY BZČÉ HKÉ LÁTKY SĚS DKUT BZ ZŠTĚÍ VÍ VŠTÍH : ZÁZY ULÁŘ BZ (zveřejněno na LY (V):Dokumentace QS/ormuláře/dbor vnitřní správy/bz) GSTY BZ (zveřejněno na LY (V): Dokumentace QS/egistry/BZ) STTÍ DKUTY BZ (zveřejněno na LY (V): Dokumentace QS/rovozní dokumentace BZ, ) SUVSÍÍ DKUT TÍ DKUT XTÍ DKUT (V ZĚÍ ZDĚŠÍH ŘDSŮ, GST Q ) ZÁVĚČÁ USTVÍ ŘÍLHY agistrát města lzně Strana 2 (celkem 28)

3 Vydání č. /revize č. Změna č. 2/0 1 2/1 2/2 1 2 Strana č. 4 a dále V textu dokumentu Změnový/revizní list opis změny Změna celého předpisu v rámci začlenění do SŘ na (tzn. ČS HSS 18001:2008 Systémy managementu BZ+ ČS S :2005 Systémy S + ČS S 9001:2009 Systémy managementu kvality). Čl. 3 zrušena zkratka BT bezpečnostní technik vč. jeho výskytu v celém textu směrnice Čl.3 zrušena zkratka Z závodní preventivní péče a nahrazena LS pracovnělékařská služba Datum účinnosti změny Garant (méno, příjmení) UDr. etr Triner V textu Čl.3 pojem zdravotní péče nahrazen pojmem zdravotní služby - pracovnělékařské 3 dokumentu služby - LS 4 10 Čl.4.2 úprava textu článku Zajišťování povinností UDr. etr Triner 5 19 Čl úprava textu - pracovních podmínek žen a mladistvých Čl úprava textu v celém rozsahu racovnělékařské služby a lékařské prohlídky 7 23 Čl.5.12 aktualizace textu včetně odkazu 8 26 Čl úprava textu dle změny právních předpisů 9 28 Čl. 7.2 úprava textu dle změny právních předpisů Čl úprava textu v celém rozsahu racovnělékařské služby a lékařské prohlídky UDr. etr Triner 2 25 Čl nově doplněno poskytování zaměstnancům SS Čl Zajištění první pomoci přesunut a označen samostatně jako čl Čl. 7.2 úprava textu dle změny právních předpisů 2/ Čl. 5.9 pracovní úrazy změna dle nař.vl. č.170/2014 Sb., kterým se mění nař.vl.č.201/2010sb., o způsobu evid. úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu. Včetně změny záznamu o úrazu, hlášení změn a klasifikace druhu úrazu UDr. etr Triner, B 2/4 1 4 Čl. 3 Zkratky a pojmy - úprava UDr. etr Triner, B Čl. 7 úprava podle změny právního předpisu- zrušení vyhl. 288/2003 Sb. 2/ nová vyhl. č. 180/2015 Sb., o zakázaných pracích a pracovištích (práce žen a mladistvých) UDr. etr Triner, B 2/ Čl. 7.2 upraven výčet externí dokumentace UDr. etr Triner, B 2/ Čl doplnění aktualizace UDr. etr Triner, B 2 27 Čl úprava znění - aktualizace Čl úprava a doplnění aktuálních předpisů 2/ Čl úprava textu poskytování UDr. etr Triner, B Datum, podpis garanta Q agistrát města lzně Strana 3 (celkem 31)

4 1 ÚČL Smyslem a účelem této směrnice je zejména: - respektovat politiku BZ - respektovat zásadu prevence vzniku úrazu a poškození zdraví - odstranit, nebo minimalizovat rizika, kterým mohou být vystaveni zaměstnanci a další zainteresované strany při činnostech organizace - činit nutná opatření pro ochranu bezpečnosti a zdraví zaměstnanců - respektovat zásadu neustálého zlepšování 2 ŮSBST Tato směrnice je závazná pro všechny zaměstnance a vztahuje se na všechny prováděné činnosti v objektech budov ve správě VTŘ, nebo činnosti související s pracovní činností zaměstnanců mimo tyto objekty. Vztahuje se vedle zaměstnanců i na členy Z dlouhodobě uvolněné pro výkon funkce a v přiměřeném rozsahu také na všechny osoby, které se s vědomím zdržují na jeho pracovištích. Směrnice vychází z platných právních a ostatních předpisů podle 349 zákoníku práce (rovněž řeší QS dentifikace právních a ostatních požadavků BZ). Směrnice je začleněna do SŘ. 3 ZKTKY, Y, D BL BZ DČ D S S ZS HZS SŘ KT BZ ČD B HLS V HSS bezpečnostní list bezpečnost a ochrana zdraví při práci dohoda o pracovní činnosti dohoda o provedení práce environmentální systém řízení (řízení životního prostředí) elektrická požární signalizace elektrická zabezpečovací signalizace společnost, úřad, podnik, organizace, instituce, apod.(pojem pro cizí firmy v nájmu, nebo vykonávající smluvní činnost) hasičský záchranný sbor integrovaný systém řízení kancelář T manažer systému BZ mycí, čistící a desinfekční prostředky agistrát města lzně místní provozní bezpečnostní předpis nebezpečné chemické látky a směsi nařízení vlády norma specifikující požadavky na BZ oblastní inspektorát práce agistrát města lzně Strana 4 (celkem 31)

5 Z Z BZ Z S LS T Ú ŘÚS S BZ SS BZ T T VTŘ VTŘ VK V Z Z S Z ZZ osobní ochranné pracovní prostředky (vč.mycích, čistících a desinfekčních) odborně způsobilá osoba odborně způsobilá osoba v plnění úkolů v prevenci rizik odborně způsobilá osoba v požární ochrany odbor personální pracovnělékařská služba představitel managementu SŘ požární ochrana popis pracovní náplně (základní informace o pracovním místě) požární technik pracovní úraz ředitel úřadu správních agend systém managementu BZ systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci tajemnice (tajemník) technické oddělení odboru vnitřní správy odbor vnitřní správy vedoucí kanceláře vedoucí odboru Zastupitelstvo města lzně základní organizace odborového svazu (odborový orgán) zákoník práce zástupce zaměstnanců pro BZ (zástupce odborové organizace) spekt - hledisko (stanovisko uplatňované při posuzování) udit - systematické, nezávislé a dokumentované přezkoumávání podle definovaných kritérií, kterým se určuje, zda se činnosti a jejich výsledky shodují s plánovanými opatřeními a zda se tato opatření účinně realizují a jsou vhodná k naplňování politiky a cílů organizace Bezpečnost - stav, při němž je riziko ohrožení (osob) nebo vzniku škody vyloučeno nebo sníženo na přijatelnou úroveň Bezpečnost a ochrana zdraví při práci - podmínky a faktory, které ovlivňují dobrý pocit zaměstnanců, současných pracovníků, pracovníků smluvních partnerů, návštěvníků a jakýchkoliv osob na pracovišti. de o soubor opatření k ochraně života a zdraví osob a k zabezpečení materiálních hodnot před poškozením během pracovního procesu, kde jde především o prevenci proti úrazům, jiným poškození zdraví a materiálním škodám. Bezpečnostní opatření - prostředky odstraňující riziko nebo snižující rizikovost íle na úseku BZ - celkové cíle týkající se úrovně BZ, které vyplývají z politiky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ílová hodnota - podrobný, konkrétně a přesně definovaný požadavek, pokud možno kvantifikovaný, týkající se organizace, který vyplývá z cílů v oblasti BZ a který musí být splněn, aby bylo dosaženo stanovených cílů Dodavatel (zhotovitel) - právnická nebo podnikající fyzická osoba, poskytující organizaci své produkty, služby nebo informace (ve smluvním vztahu - smluvní strana) agistrát města lzně Strana 5 (celkem 31)

6 Dokument - informace a jejich nosiče fektivnost systému řízení BZ - rozsah, ve kterém jsou plánované činnosti realizovány a plánované cíle (výsledky) dosaženy aktor - činitel, složka, kritérium pracovních podmínek, z nichž se skládá soubor používaný k hodnocení prací, pracovišť apod. Hodnocení rizika - komplexní proces určení velikosti rizika na základě analýzy možných následků uvažované/ předpokládané mimořádné události a pravděpodobnosti jejího vzniku; součástí hodnocení rizika je rozhodnutí, zda riziko přijmout nebo je omezit na přijatelnou míru (souhrnný proces zjištění velikosti rizika a rozhodnutí, zda riziko je či není přijatelné - akceptovatelné) Hodnocení zdravotních rizik - hodnocení míry závažnosti zátěže zaměstnanců vystavených rizikovým faktorům pracovních podmínek ncident - událost související s prací, při které došlo nebo mohlo dojít k úrazu, poškození zdraví (bez ohledu na závažnost) nebo smrtelnému úrazu dentifikace nebezpečí - proces zjišťování existence zdrojů nebezpečí, jejich velikosti, charakteru a umístění ndividuální ochrana - se rozumí poskytování, pracovních oděvů a obuvi, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků a ochranných nápojů ntegrovaný systém řízení - systém řízení, sjednocující prvky systému řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, systému environmentálního řízení a systému řízení jakosti způsobem, umožňujícím vzájemné sladění a provázání požadavků těchto systémů a vytvoření tím efektivního systému řízení, který pokrývá všechny tyto oblasti Kategorizace prací - zařazení prací do čtyř kategorií podle míry výskytu faktorů, které mohou ovlivnit zdraví zaměstnanců a jejich rizikovosti pro zdraví; kritéria; faktory a limity pro zařazení prací do kategorií stanoví prováděcí právní předpis k zákonu č. 258/2000 Sb. Kolektivní ochrana se rozumí ochrana pro více zaměstnanců společně imořádná událost - neplánovaná událost vyvolaná činností člověka, přírodními vlivy a také havárie, která způsobí úraz či jinou škodu na zdraví člověka nebo na majetku nebo poškození životního prostředí ístní provozní bezpečnostní předpis - předpis zaměstnavatele upravující zejména pracovní technologické postupy pro používání zařízení a pravidla pohybu zařízení a zaměstnanců v prostorech a na pracovištích zaměstnavatele ápravné opatření - opatření k odstranění příčiny zjištěné neshody nebo jiné nežádoucí situace ebezpečí - zdroj nebo situace s potenciálem pro vznik škody, jako je poranění člověka nebo poškození zdraví, škoda na majetku, poškození životního prostředí nebo jejich kombinace, např. možnost stroje, strojního systému, technologie, systému práce, materiálu, suroviny atd., způsobit za určitých okolností škodu na zdraví člověka nebo na majetku (nebezpečí je zdrojem rizika) ebezpečný prostor - je prostor uvnitř nebo vně zařízení, ve kterém je zaměstnanec vystaven riziku ohrožení zdraví. ehoda - neplánovaná událost, která způsobí nebo může způsobit úraz, onemocnění, škodu, jinou újmu eshoda - jakákoliv odchylka od pracovních norem, praxe a zavedeného systému řízení, která může vést přímo nebo nepřímo k úrazu či onemocnění, zničení vybavení a pracovního prostředí nebo jejich kombinace (nesplnění požadavku) agistrát města lzně Strana 6 (celkem 31)

7 eustálé zlepšování - proces soustavného zlepšování systému řízení BZ, kterým se dosahuje zvyšování celkové výkonnosti BZ v souladu s politikou a cíli organizace na úseku BZ ormová hodnota - konkrétní technický požadavek obsažený v příslušné české technické normě bsluha - zaměstnanec, který zařízení používá a je k této činnosti oprávněn dborná způsobilost (kvalifikace) - doložitelná (prokazatelná) schopnost vykonávat určitou činnost, získaná na základě vzdělání, znalostí a zkušeností, případně i osobních schopností a provozní praxe (konkrétní požadavky na odbornou způsobilost pro výkon určité práce zpravidla stanoví příslušný předpis) hrožení - stav, ve kterém je objekt/subjekt vystaven působení nebezpečí (nebezpečné vlastnosti, zdroji rizika) chranné zařízení - mechanické, elektrické, elektronické nebo jiné obdobné zařízení sloužící k bezpečnosti a ochraně života a zdraví zaměstnanců. rganizace - právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba, která svoji podnikatelskou činnost realizuje svými zaměstnanci na základě pracovní smlouvy (v pracovněprávním vztahu podle zákona), která je zapsaná v obchodním rejstříku nebo v jiné zákonem upravené evidenci olitika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BZ) - oficiální vyjádření (vyhlášení) vrcholového vedení organizace o svém závazku a záměrech, které je zapotřebí splnit v zájmu zvyšování úrovně BZ, které zároveň vytváří rámec pro stanovení cílů, úkolů a opatření, na úseku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ostup - specifikovaný způsob provádění činnosti nebo procesu osuzování rizika - proces hodnocení rizika vyplývajícího z nebezpečí, vzhledem k přiměřenosti jakéhokoliv existujícího opatření a rozhodnutí, zda ritiko je nebo není přijatelné oškození zdraví - identifikovatelný, nepříznivý fyzický, nebo psychický stav způsobený nebo zhoršující se pracovní činností, nebo situací spojenou s prací oužívání zařízení - činnost spojená zejména se spouštěním, zastavováním, dopravou, opravou, seřizováním, manipulací, úpravou, údržbou a čištěním po celou dobu jeho provozu racoviště - jakýkoliv fyzický prostor, kde jsou vykonávány činnosti související s prací řízenou organizací racovní podmínky, pracovní prostředí - soubor podmínek, za kterých se práce na daném pracovišti provádí, které zahrnují fyzikální, chemické, biologické, sociální a psychologické faktory, ovlivňující bezpečnost zaměstnance při práci racovní pohoda - stav fyzické, duševní a sociální pohody na pracovišti, který je předpokladem kvalitní práce a bezpečného chování při práci (podmíněný vhodnou organizací práce, odpovídajícími pracovními, hygienickými a mikroklimatickými podmínkami včetně ergonomicky řešeného pracovního místa a celkově příznivými vzájemnými vztahy na pracovišti), ovlivňovaný do určité míry i úrovní firemní kultury rávní předpisy a jiné požadavky k zajištění BZ - předpisy na ochranu života a zdraví, předpisy hygienické a protiepidemické, předpisy o bezpečnosti technických zařízení a normy, stavební předpisy, dopravní předpisy, předpisy o požární ochraně a předpisy o zacházení s hořlavinami, výbušninami, zbraněmi, radioaktivními látkami, chemickými látkami a chemickými přípravky a jinými látkami škodlivými zdraví, pokud upravují otázky týkající se ochrany života a zdraví (zákon č., nařízení vlády č., vyhláška č. všechny právní předpisy jsou vždy uváděny ve znění pozdějších předpisů ) agistrát města lzně Strana 7 (celkem 31)

8 reventivní opatření - opatření k odstranění příčiny potencionální neshody nebo jiné potencionální nežádoucí situace řezkoumání systému řízení BZ - pravidelné a systematické hodnocení vhodnosti, přiměřenosti, efektivnosti a účinnosti systému řízení BZ, s ohledem na politiku BZ a stanovené cíle řijatelné (přípustné) riziko - riziko snížené na úroveň, která může být organizací tolerována, s přihlédnutím k zákonným povinnostem a její politice BZ rovozní dokumentace - soubor dokumentů obsahujících průvodní dokumentaci, záznam o poslední nebo mimořádné revizi nebo kontrole, stanoví-li tak zvláštní právní předpis, nebo pokud takový právní předpis není vydán, stanoví-li tak průvodní dokumentace nebo zaměstnavatel růvodní dokumentace - soubor dokumentů obsahujících návod výrobce pro montáž, manipulaci, opravy, údržbu, výchozí a následné pravidelné kontroly a revize zařízení, jakož i pokyny pro případnou výměnu nebo změnu částí zařízení iziko - v teorii pracovního práva se pojem riziko definuje jako kombinace pravděpodobnosti a rozsahu možného ohrožení nebo poškození zdraví zaměstnance, vystaveného v pracovním poměru jednomu nebo více potencionálním zdrojům pracovních úrazů nebo ohrožení zdraví zaměstnance. iziková práce - práce při níž je nebezpečí vzniku nemoci z povolání nebo jiné nemoci související s prací; práce zařazená do kategorie třetí a čtvrté a dále práce zařazená do kategorie druhé, o níž takto rozhodne příslušný orgán ochrany veřejného zdraví (zákon č. 258/2000 Sb.) egistr vyhodnocení rizik je tabulkové zpracování identifikace a hodnocení rizik pro zadané pracoviště Řidič - referent - držitel řidičského oprávnění, který není osobou uvedenou v 87 odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb. o silničním provozu; tzn. zaměstnanec, který vedle své pracovní činnosti sjednané v prac. smlouvě ještě příležitostně v rámci své pracovní činnosti řídí pro potřeby zaměstnavatele motorové vozidlo Řízení rizik (omezování rizik) - přijetí odpovídajících opatření k eliminaci nebo snížení velikosti rizika na přijatelnou (akceptovatelnou) úroveň, s ohledem na účinnost opatření; proces vyloučení nebo minimalizace rizik Skoronehoda (nebezpečná událost) - neplánovaná, nežádoucí událost vyvolaná činností člověka nebo přírodními vlivy, která může vést k ohrožení života, zdraví, životního prostředí nebo majetku; (úrazový děj bez následků) Systém řízení BZ - část celkového systému řízení organizace, která zahrnuje organizační strukturu, plánovací činnosti, odpovědnosti, praktiky, procesy (postupy) a zdroje při vývoji, uplatňování, naplňování, přezkoumávání a udržování politiky BZ, a tím přispívá k řízení rizik BZ, která jsou spojena s činností organizace Úroveň BZ (výkonnost) - měřitelné výsledky, tj. dosažené parametry, hladiny, ukazatele, které byly stanoveny jako měřítko úspěšnosti zavedení systému řízení BZ a které byly stanoveny organizací na základě její politiky, cílů a cílových hodnot na úseku BZ Výkonnost v oblasti BZ - měřitelné výsledky managementu rizika v oblasti BZ samotnou organizací Zainteresované strany - dodavatelé, odběratelé, subjekty působící v pronajatých prostorách nebo objektech organizace, zákazníci (v případech stanovených předpisy i obce, kraje, státní orgány) Zaměstnavatel - je agistrát města lzně agistrát města lzně Strana 8 (celkem 31)

9 Záznam - dokument, v němž jsou uvedeny dosažené výsledky, nebo v němž se poskytují důkazy o provedených činnostech Zdravotní služby - zajištění pracovnělékařské služby pro zaměstnance v rozsahu stanoveném předpisy včetně sledování jejich zdravotního stavu (způsobilosti k práci), za účelem zjištění jeho změn způsobených expozicí nebezpečí, kterému jsou při práci vystaveni Zdravotní prohlídky - sledování jednotlivých osob za účelem zjištění změn zdravotního stavu (způsobilosti k práci), které mohou být způsobeny expozicí nebezpečí při práci Zůstatkové (zbytkové) riziko - riziko, které nebylo odstraněno a zůstává, např. u stroje i po uskutečnění ochranných opatření Životní prostředí (environment) - prostředí, ve kterém organizace provozuje svou činnost, zahrnující ovzduší, vodu, půdu, přírodní zdroje, rostliny, živočichy, lidi a jejich vzájemné vztahy 4 V DVĚDST 4.1 Dodržování povinností Za dodržování povinností zaměstnavatele na úseku BZ na odpovídají: - T a vedoucí zaměstnanci na všech stupních řízení v rozsahu svých funkcí (podle QS rganizační řád ) 4.2 Zajišťování povinností K zajištění povinností zaměstnavatele na úseku bezpečnosti práce a požární ochrany jsou zřízeny na pracovní funkce na VTŘ: - Z BZ a Z, které jsou na úseku BZ a nadřízeny všem zaměstnancům na i všem osobám, zdržujícím se na pracovištích magistrátu s jeho vědomím. 4.3 Vrcholová odpovědnost Vrcholovou odpovědnost za proces SŘ včetně BZ má vedoucí organizace T. T dále určuje BZ a tým hodnotitelů včetně interních auditorů. BZ je ŘÚS, interními auditory jsou zaměstnanci T VTŘ, KT. 5 S ČSTÍ 5.1 Základní ustanovení Hlavním cílem zaměstnavatele je především zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, prevence proti úrazům, nemocem z povolání a nehodám. 5.2 Hlavní zásady dodržování BZ Stanovení odpovědnosti a kompetencí vedoucích zaměstnanců je určeno organizačním a pracovním řádem a popisem pracovní náplně - funkce (organizační řád QS 55-01, pracovní řád QS 55-02) orušení povinností v oblasti BZ a - při stanovení sankcí předchází odpovědnost a postih nadřízeného zaměstnance, odpovědnosti a postihu zaměstnance podřízeného. Druhy sankcí: a) ísemné upozornění zaměstnavatele s uvedením dalšího postupu při opakování porušení povinností zaměstnance. agistrát města lzně Strana 9 (celkem 31)

10 b) Výpověď z pracovního poměru dle pracovně právních předpisů Z (pro nesplňování požadavků pro řádný výkon práce bez zavinění zaměstnavatele, nebo pro závažné porušení pracovní kázně). c) hrozí-li zaměstnanec porušením povinností v oblasti BZ a život a zdraví jiných osob nebo způsobí-li tímto porušením povinností škodu na životě a zdraví osob, nebo vyvolá-li svým jednáním obecné ohrožení, může zaměstnavatel použít okamžité zrušení pracovního poměru dle ustanovení Z. Upozornění: Uplatněním uvedených sankcí není dotčena povinnost nahradit způsobenou škodu ve smyslu zákoníku práce. 5.3 ovinnosti v oblasti BZ Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce. Tato povinnost zaměstnavatele se vztahuje na všechny osoby, které se s jeho vědomím zdržují na jeho pracovištích. Za plnění úkolů zaměstnavatele v péči o bezpečnost a ochranu zdraví při práci odpovídají vedoucí zaměstnanci zaměstnavatele na všech stupních řízení v rozsahu svých funkcí. Tyto úkoly jsou rovnocennou a neoddělitelnou součástí jejich pracovních povinností. lní-li na jednom pracovišti úkoly zaměstnanci dvou a více zaměstnavatelů, jsou zaměstnavatelé povinni vzájemně se písemně informovat o rizicích a vzájemně spolupracovat při zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci revence rizik: a) Zaměstnavatel je povinen vytvářet podmínky pro bezpečné, nezávadné a zdraví neohrožující pracovní prostředí vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k prevenci rizik. b) revencí rizik se rozumí všechna opatření vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a z opatření zaměstnavatele, která mají za cíl předcházet rizikům, odstraňovat je nebo je minimalizovat. c) Zaměstnavatel je povinen vyhledávat rizika, zjišťovat jejich příčiny a zdroje a přijímat opatření k jejich odstranění (QS dentifikace nebezpečí a hodnocení rizika). d) elze-li rizika odstranit, je zaměstnavatel povinen je vyhodnotit a přijmout opatření k omezení jejich působení tak, aby ohrožení zaměstnanců bylo minimalizováno. e) Zaměstnavatel přijímá také opatření pro případ zdolávání mimořádných událostí např. havárií, požárů a povodní (QS Havarijní připravenost a reakce). ři zajišťování první pomoci přijímá také opatření pro poskytování prvotního ošetření, nebo přivolání lékařské záchranné služby. ři vybavení prostředky pro poskytnutí první pomoci spolupracuje se zdravotnickým zařízením poskytujícím LS smluvní pracovnělékařské služby (dohlídky na pracovištích a poradní činnost). f) Zaměstnavatel provádí úkoly v prevenci rizik prostřednictvím odborně způsobilého zaměstnance (Z BZ, (QS dentifikace nebezpečí a hodnocení rizika) ovinnosti zaměstnavatele: a) nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práce, jejichž výkon by neodpovídal jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti, b) informovat zaměstnance o tom, do jaké kategorie byla jím vykonávaná práce zařazena, (zajišťuje S při vstupním školení), c) sdělit zaměstnancům, které zdravotnické zařízení jim poskytuje LS a jakým lékařským preventivním prohlídkám a očkováním souvisejícím s výkonem práce agistrát města lzně Strana 10 (celkem 31)

11 jsou povinni se podrobit, (zajišťuje S při nástupu zaměstnance do pracovního poměru), d) zajistit zaměstnancům školení o právních a ostatních předpisech k zajištění BZ, které doplňují jejich kvalifikační předpoklady a požadavky pro výkon práce; pravidelně ověřovat jejich znalost a soustavně vyžadovat a kontrolovat jejich dodržování. školení, informacích a pokynech vede zaměstnavatel dokumentaci; e) umožnit zaměstnanci nahlížet do evidence, která je o něm vedena v souvislosti se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, f) zajistit zaměstnancům poskytnutí první pomoci, g) nepoužívat takového způsobu odměňování prací, při kterém jsou zaměstnanci vystaveni zvýšenému nebezpečí úrazu a jehož použití by vedlo při zvyšování pracovních výsledků k ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců, h) zajistit dodržování zákazu kouření na pracovištích stanoveného zvláštními právními předpisy, i) poskytnout zaměstnancům bezplatně osobní ochranné pracovní prostředky podle vlastního seznamu zpracovaného na základě vyhodnocení rizik a konkrétních podmínek práce a kontrolovat jejich používání. j) vyšetřit příčiny a okolnosti vzniku pracovního úrazu, vést evidenci všech pracovních úrazů a vznikla-li z důvodu pracovního úrazu pracovní neschopnost delší než tři kalendářní dny nebo k úmrtí zaměstnance, vyhotovuje záznam o úrazu. Zaměstnavatel je také povinen přijímat opatření proti opakování pracovních úrazů a ohlásit pracovní úraz a zaslat záznam o úrazu stanoveným orgánům a institucím, k) vést evidenci zaměstnanců, u nichž byla uznána nemoc z povolání, která vznikla na pracovištích zaměstnavatele a zajistit odstraňování takových pracovních podmínek, které vyvolávají ohrožení nemocí z povolání nebo nemocí z povolání ráva a povinnosti zaměstnanců: Zaměstnanci mají právo na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, na informace o rizicích jejich práce a na informace o opatřeních na ochranu před jejich působením Zaměstnanci jsou oprávněni odmítnout výkon práce, o níž mají důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jejich život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných osob. Takové odmítnutí nelze posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance Zaměstnanci mají právo a povinnost podílet se na vytváření zdravého a bezpečného pracovního prostředí, a to zejména uplatňováním stanovených a zaměstnavatelem přijatých opatření a svou účastí na řešení otázek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Každý zaměstnanec je povinen dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví osob, kterých se bezprostředně dotýká jeho jednání, případně opomenutí při práci. Znalost předpisů a požadavků zaměstnavatele k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je nedílnou a trvalou součástí kvalifikačních předpokladů zaměstnance Zaměstnanec je zejména povinen: a) účastnit se školení zajišťovaných zaměstnavatelem v zájmu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a podrobit se ověření jejich znalostí, b) podrobit se lékařským prohlídkám, očkování, vyšetření a diagnostickým zkouškám stanoveným zvláštními právními předpisy, d) dodržovat právní a ostatní předpisy a pokyny zaměstnavatele k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, s nimiž byl řádně seznámen a řídit se zásadami agistrát města lzně Strana 11 (celkem 31)

12 bezpečného chování na pracovišti a informacemi zaměstnavatele, d) dodržovat při práci stanovené pracovní postupy, používat stanovené pracovní prostředky, dopravní prostředky, osobní ochranné pracovní prostředky a ochranná zařízení a tato svévolně neměnit a nevyřazovat z provozu, e) nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele a v pracovní době i mimo tato pracoviště; nevstupovat pod jejich vlivem na pracoviště zaměstnavatele; nekouřit ve všech prostorách zaměstnavatele, kde je umožněn přístup veřejnosti, vyjma míst, která jsou zaměstnavatelem ke kouření zřízena a jejichž seznam je uveden v provozní dokumentaci dané budovy (Q), včetně zákazu kouření na místech pracovně zařazených nekuřáků, f) oznamovat svému nadřízenému nedostatky a závady na pracovišti, které by mohly ohrozit bezpečnost nebo zdraví při práci, a podle svých možností se účastnit jejich odstraňování; bezodkladně oznamovat svému nadřízenému svůj pracovní úraz, pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí a pracovní úraz jiné osoby, jehož byl svědkem, a spolupracovat při vyšetřování jeho příčin, g) podrobit se na pokyn oprávněného vedoucího zaměstnance písemně určeného zaměstnavatelem zjištění, zda není pod vlivem alkoholu, nebo jiných návykových látek; orientační dechovou zkoušku na alkohol je na oprávněn provádět V, VK, spolu s Z BZ a nebo Z vždy ve dvojici; h) udržovat volné komunikace, pořádek a čistotu na pracovišti. Dbát, aby byl umožněn bezpečný přístup k el.rozvaděčům a vypínačům a uzávěrům ostatních energií, hasícím přístrojům a hydrantům. Ke vstupu do areálu nebo objektu pracoviště používat jen vyznačených vchodů a nevstupovat na pracoviště, kam je vstup bezpečnostní tabulkou zakázán Zaměstnanci mají povinnost se řídit na úseku BZ výše uvedenými předpisy - práva a povinnosti zaměstnanců Zaměstnancům je zakázáno používat technická zařízení, přístroje, svěřené spotřebiče a pracovní pomůcky, automobily apod. v rozporu s návodem na použití, nebo v rozporu s dalšími jinými platnými předpisy, určujícími způsoby a podmínky použití, se kterými byli prokazatelně seznámeni. 5.4 Kontrola BZ Kontrolu BZ při práci zajišťují všichni vedoucí zaměstnanci, nebo jimi pověření zaměstnanci v rozsahu svých funkcí. Kontrola spočívá v dohledu nad dodržováním pracovní kázně, přestávek v práci, bezpečnostních a hygienických předpisů, stanovených technologických postupů, pořádku a čistoty na pracovištích a používání přidělených a ČD Z BZ v dohodě s T, V, VK a zástupcem odborového orgánu zorganizuje nejméně 1x v roce prověrky BZ ( 108 Z) na všech pracovištích a zařízeních. Závěrečnou zprávu o kontrole (prověrce) projedná Z BZ a ZZ s T K řádnému provedení prověrek jmenuje T komisi, která prověrky provede, zpracuje závěrečnou zprávu a stanoví termíny a odpovědnosti za odstranění zjištěných závad. Komise se zpravidla skládá ze zástupce vedoucího zaměstnance kontrolovaného pracoviště, ZZ, Z BZ a Z, technických zaměstnanců správy budov VTŘ, interních auditorů BZ, zástupce kontrolního odboru, případně lékaře LS. ZÁK: dokumentované záznamy této kapitoly jsou členěny podle bodu 6 ZÁZY agistrát města lzně Strana 12 (celkem 31)

13 5.5 Školení zaměstnanců Školení a vzdělávání a) věřování znalostí předpisů k zajištění BZ zaměstnanců je kvalifikačním předpokladem pro výkon jejich práce - školení a vzdělávání. b) Za provádění výchovy, školení, vzdělávání a ověřování znalostí v oblasti BZ (včetně vedení řádné dokumentace a evidence) u zaměstnanců odpovídají: - u ředitelů vnitřních úřadů, V a VK: T - u V, VK a zaměstnanců samostatných pracovišť nezařazených do odborů nebo kanceláří: ředitel příslušného vnitřního úřadu - u zaměstnanců odborů a kanceláří: V a VK c) Termínově a organizačně zajišťuje tato školení S ve spolupráci s Z BZ a tj. sledování termínů a plnění jednotlivých školení a vzdělávacích akcí, u vstupních a odborných školení vedení záznamů o provedeném školení. d) etodicky a odborně spolupracují při zajišťování školení Z BZ a tj. zpracování osnov pro vstupní, periodická a profesní školení, vč. školení vyplývající z pracovního zařazení, (mimo odborná a specielní školení, která jsou pořádána dodavatelsky s příslušnou odbornou způsobilostí) vidence a ověření znalostí předpisů k zajištění BZ: a) Vstupní (obecné) školení BZ povinně absolvují: - všichni zaměstnanci nově přijatí do pracovního poměru - zaměstnanci nově přijatí do pracovního poměru, zaměstnanci pracující na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (DČ, D) - studenti zaměstnávaní v rámci výchovy k povolání (praktikanti), jiné osoby nastupující do pracovního poměru u zaměstnavatele ke krátkodobému zaměstnání - všichni zaměstnanci, kteří z různých důvodů měli přestávku v zaměstnání nepřetržitě v trvání déle než 12 měsíců - všichni zaměstnanci jiných zaměstnavatelů, kteří v budovách agistrátu a jeho zařízeních konají dočasně práce na smlouvu apod., nebo jiné osoby zdržující se s vědomím zaměstnavatele na jeho pracovištích či v prostorách jinak veřejně nepřístupných (toto školení a jeho evidenci zajišťuje S ve spolupráci s T VTŘ, Z BZ a ). Vstupní školení BZ se koná zásadně neprodleně v první den nástupu zaměstnance do zaměstnání a v pracovní době (provádí S) a při prvním nástupu zaměstnance na konkrétní přidělené pracoviště provádí další vstupní školení vedoucí zaměstnanec tohoto pracoviště. Vstupní školení nových vedoucích zaměstnanců provádí po úvodním školení S Z BZ a při nástupu do funkce. Záznam o provedeném školení je veden na S a dále na pracovišti nového zaměstnance zpravidla u sekretářky vedoucího pracoviště, u vedoucích zaměstnanců je záznam veden na S a u Z BZ a (u zaměstnanců jiných zaměstnavatelů nebo jiných osob zdržujících se s vědomím zaměstnavatele na jeho pracovištích či v prostorách jinak veřejně nepřístupných například opravy a servis technických zařízení budov, se záznam o provedeném školení dokladuje u příslušného správce budovy a současně Z BZ, pokud není smluvně zajištěno jinak např. smlouva o dílo obsahuje zodpovědnost dodavatele (zhotovitele za BZ a apod.) b) eriodická (opakovaná) školení BZ (včetně ) povinně absolvují: všichni zaměstnanci ve stanovených lhůtách podle pracovního zařazení - s periodou 1x za 2 roky vedoucí zaměstnanci - s periodou 1x za 2 roky ostatní zaměstnanci agistrát města lzně Strana 13 (celkem 31)

14 Záznam o provedeném školení (vedoucí zaměstnanci) je veden na S (kopie u Z BZ a ) Záznam o provedeném školení (ostatní zaměstnanci) je veden u sekretářky V, VK. c) imořádná, zvláštní a profesní školení BZ povinně absolvují: zaměstnanci zařazení v odborných činnostech, pro něž je zvláštními předpisy požadováno osvědčení odborné způsobilosti pro jejich výkon, nebo jim to vyplývá z pracovní náplně; (osvědčení vydávají oprávněné orgány na základě zkoušky); a se odborné školení týká zejména zaměstnanců těchto činností: řidičů z povolání řidičů referentů vrátných údržbářů řípadně další odborná školení vyplývající ze zákonných předpisů pro zajištění BZ například: práce ve výškách práce na elektrickém zařízení dozorce výtahů obsluha S, ZS osoby odpovědné za provoz S a ZS topič a obsluha nízkotlakých kotlů (plynová kotelna) topič a obsluha plynového zařízení (plynová kotelna) osoby odpovědné za provoz plynového zařízení obsluha výměníkové stanice (tlakové zařízení) obsluha tlakového zařízení osoby odpovědné za provoz tlakových zařízení členové preventivních požárních hlídek preventisté požární ochrany Z BZ a Záznamy o těchto odborných školeních a činnostech jsou vedeny: na S, u Z BZ, Z a správců budov na VTŘ - jedná se o prezenční listiny vč. osnov školení, osvědčení o odborné způsobilosti vč. zkoušky, ověření znalostí, apod. Termíny pro školení odborných činností jsou stanoveny v lánu školení, revizí a kontrol v oblasti BZ (vede a zpracovává Z BZ, včetně zajištění dohledu nad včasným plněním stanovených termínů) Způsob dokumentace Způsob dokumentace prokazující plnění povinností zaměstnavatele při výchově zaměstnanců k BZ: doklad o obsahovém zaměření školení - osnova školení ;(osnovy zpracovává Z pro oblast BZ a oblast, nebo další specialista příslušného zaměření podle typu školení; originální výtisk osnovy v aktuálním stavu uchovává určený personalista a Z BZ a. vidované osnovy BZ a (na ): osnova vstupního školení zaměstnanců osnova školení zaměstnanců osnova školení vedoucích zaměstnanců osnova školení externích zaměstnanců (zaměstnanců ext. společností a firem jiného zaměstnavatele) osnova odborného školení údržbářů osnova odborného školení vrátných agistrát města lzně Strana 14 (celkem 31)

15 časové a tématické plány požární ochrany statní osnovy zvláštních a profesních školení dodají odborní lektoři školení spolu s výkazem školení, s vystaveným osvědčením pro absolventa a doklad o svém oprávnění. a) záznam o provedeném vstupním školení BZ ; (zakládá se do evidence S provádí určený personalista) b) doklad o školení BZ periodická a ostatní odborná školení prezenční listina školení, (případně doklad o přezkoušení - test, protokol, apod.) (u opakovaného školení zaměstnanců se zakládá u sekretářky příslušného vedoucího pracovníka, u odborného školení se zakládá do dokumentace o školení na S a u Z BZ a ) c) doklad osvědčení o odborné způsobilosti, nebo oprávnění školitelů a lektorů specielních školení Součástí dokumentace o školení BZ a musí být zásadně a vždy tyto důležité údaje: datum vzdělávací akce, jména a příjmení účastníků (presenční listina), lektorů, školitelů a jejich vlastnoruční podpisy, aktuální osnova školení s datem a podpisem zpracovatele. ZÁK: dokumentované záznamy této kapitoly jsou členěny podle bodu 6 ZÁZY 5.6 chrana zdraví při práci chrana veřejného zdraví chrana veřejného zdraví je řízena zákonem 258/2000Sb., o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů a jeho součástí je i ochrana zdraví při práci v návaznosti na zákoník práce v úplném znění. Základem zákona je identifikace rizik podle pracovních podmínek na řeší směrnice QS dentifikace nebezpečí a hodnocení rizika izikové faktory a měření okud se na pracovištích vyskytují rizikové faktory, je zaměstnavatel - povinen měřením zjišťovat a kontrolovat jejich hodnoty a zabezpečit, aby byly vyloučeny nebo alespoň omezeny na nejmenší dosažitelnou možnou míru. izikovými faktory jsou zejména faktory fyzikální (např. hluk, vibrace, prach, zobrazovací jednotky), chemické (např.karcinogeny), biologické (např.viry, bakterie, plísně), a nepříznivé klimatické podmínky (např.extrémní chlad, teplo a vlhkost) patření proti riziku elze-li výskyt škodlivin a překročení nejvyšších přípustných hodnot rizikových faktorů vyloučit, je zaměstnavatel povinen omezovat jejich působení technickými, technologickými a jinými opatřeními, kterými jsou zejména úprava pracovních podmínek, doba výkonu práce, zřízení kontrolovaných pásem ( 102 Z), používání vhodných nebo poskytování ochranných nápojů. Současně je zaměstnavatel povinen neprodleně informovat zaměstnance. elze-li ochranu zdraví zaměstnance zajistit výše uvedenými opatřeními, je zaměstnavatel povinen zdroj rizikového faktoru vyřadit z provozu a není-li to možné, práci zastavit Kategorizace prací odle míry výskytu faktorů, které mohou ovlivnit zdraví zaměstnanců a jejich rizikovosti pro zdraví, se práce zařazují do čtyř kategorií (podmínky, kritéria, faktory a limity hodnot ukazatelů biologických expozičních testů stanoví vyhl. č.432/2003 Sb odle novely zákona č.258/2000 Sb. odpovídá za zařazení do první a druhé kategorie zaměstnavatel (druhou kategorii oznamuje orgánům ochrany veřejného zdraví). agistrát města lzně Strana 15 (celkem 31)

16 zařazení prací do druhé, třetí nebo čtvrté kategorie rozhoduje příslušný orgán ochrany veřejného zdraví (Krajská hygienická stanice lzeňského kraje se sídlem v lzni) Zaměstnavatel v návrhu na zařazení prací do kategorií uvede výsledky hodnocení rizik možného ohrožení zdraví zaměstnanců, včetně výsledků měření koncentrací a intenzit faktorů pracovních podmínek, pro něž jsou stanoveny hygienické limity, počty zaměstnanců v kategoriích a způsob jejich ochrany Zaměstnavatel je povinen ihned oznámit hygienické stanici každou změnu podmínek výkonu práce, která by mohla mít vliv na její zařazení do příslušné kategorie ěření může zaměstnavatel provést jen prostřednictvím osoby akreditované nebo autorizované k příslušným měřením odle vyhodnocených rizik a provedené kategorizace prací (dokumentace BZ) jsou činnosti zaměstnanců na zařazeny do 1. a 2. kategorie práce. ZÁK: dokumentované záznamy této kapitoly jsou členěny podle bodu 6 ZÁZY izikové práce izikovou prací se rozumí práce, při níž je nebezpečí vzniku nemoci z povolání nebo jiné nemoci související s prací, která je zařazená do kategorie třetí a čtvrté a dále práce zařazená do kategorie druhé, o níž takto rozhodne příslušná hygienická stanice (hygienik) Zaměstnavatel, na jehož pracovištích jsou vykonávány rizikové práce je povinen: a) zabezpečit bezpečné skladování a zacházení s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky (směsi). b) zabezpečit neprodleně mimořádná měření faktorů pracovních podmínek, pokud o ně požádá zdravotní zařízení vykonávající LS nebo hygienická stanice. c) předložit rozsah opatření k omezení faktorů nepříznivě ovlivňujících zdraví na nejmenší rozumně dosažitelnou míru před jejich přijetím ke schválení příslušnému hygienikovi. ozumně dosažitelnou mírou se rozumí poměr mezi náklady vynaloženými na omezování faktorů nepříznivě ovlivňujících zdraví zaměstnanců a jejich přínosem pro ozdravění pracovních podmínek vidence rizikových prací Zaměstnavatel, na jehož pracovištích jsou vykonávány rizikové práce, je dále povinen a) u každého zaměstnance ode dne přidělení rizikové práce vést evidenci 1. o jménu, příjmení a rodném čísle 2. o počtu směn odpracovaných při rizikové práci, s výjimkou rizika infekčního onemocnění, 3. o datech a druzích provedených lékařských preventivních prohlídek a zvláštních očkováních, 4. údajů o výsledcích sledování zátěže organizmu zaměstnanců faktory pracovních podmínek a naměřených hodnotách intenzit a koncentrací faktorů pracovních podmínek, b) ukládat evidenci podle písmene a) po dobu 10let od ukončení expozice, a jde-li o práce 1. s chemickými karcinogeny, 2. s azbestem, 3. v riziku fibrogenního prachu, 4. s biologickými činiteli, které mohou vyvolat latentní onemocnění, po dobu 40let od ukončení expozice. c) evidenci o pracích podle písmene b), bodů 1 až 4 předat při svém zániku bez právního nástupce, neuplynula-li dosud lhůta podle písmena b), příslušné hygienické stanici. agistrát města lzně Strana 16 (celkem 31)

17 d) oznámit hygienické stanici podle místa činnosti všechny skutečnosti, které by mohly mít vliv na zvýšení expozice zaměstnance faktorům pracovních podmínek rgány státní správy v ochraně veřejného zdraví Státní správu v ochraně veřejného zdraví vykonávají a) inisterstvo zdravotnictví b) Hygienická služba - Krajská hygienické stanice ři výkonu státního zdravotního dozoru orgány ochrany veřejného zdraví v rozsahu své působnosti mj. - dozírají, zda osoby plní povinnosti stanovené zákonem č.258/2000sb., v platném znění -mohou zakázat činnost, kterou byly porušeny povinnosti stanovené zákonem do doby odstranění závady, -mohou předběžným opatřením pozastavit oběh výrobků podezřelých ze zdravotní závadnosti, -mohou zakázat provoz nebo používání zdroje hluku, vibrací nebo záření, -mohou uložit určení a měření faktorů životních a pracovních podmínek, -mohou rozhodnout o zastavení nebo omezení užívání stavby nebo provozu, je-li bezprostředně ohroženo veřejné zdraví, -mohou k ochraně zdraví zaměstnavateli stanovit přísnější nejvyšší přípustné hodnoty škodlivých faktorů, než stanoví zvláštní právní předpisy vyskytuje-li se na pracovišti současně více škodlivých faktorů Činnosti, k nimž je třeba vypracovat provozní řád a předložit ho ke schválení hygienikovi, lze zahájit až po jeho schválení. soby, které mají povinnost vypracovat provozní řád, jsou povinny seznámit s ním své zaměstnance a další osoby, které pracují na jejich pracovištích, a zajistit a kontrolovat jeho dodržování lnění povinností zaměstnavatele na pracovištích ovinnosti zaměstnavatele na pracovištích v oblasti vyhodnocování rizik, stanovení následných opatření, včetně návrhu na zařazení prací do kategorií, zajišťuje Z BZ ve spolupráci Z (požární rizika); povinnou evidenci případných rizikových prací a evidenci kategorizace zajišťuje S. 5.7 ráce žen a mladistvých Stanovení prací a pracovišť, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí, a zaměstnankyním-matkám do konce devátého měsíce po porodu, práce a pracoviště, které jsou zakázány mladistvým zaměstnancům, a podmínky, za nichž mohou mladiství zaměstnanci výjimečně tyto práce konat z důvodu přípravy na povolání, podrobně řeší nově vyhláška o zakázaných pracích a pracovištích (č.180/2015 Sb.) ladiství nesmějí být zaměstnáváni pracemi, při nichž jsou vystaveni zvýšenému nebezpečí úrazu, nebo při jejichž výkonu by mohli vážně ohrozit bezpečnost a zdraví ostatních zaměstnanců nebo jiných osob (na se jedná např. o studenty, kteří vykonávají na pracovištích odbornou praxi) Zaměstnavatel, který mladistvé zaměstnává, je povinen zabezpečit, aby mladiství byli vyšetřeni lékařem: a) před vstupem do pracovního poměru a před převedením na jinou práci na dobu delší než jeden měsíc, b) pravidelně podle potřeby, nejméně však jednou ročně. ladiství jsou povinni se podrobit stanoveným lékařským vyšetřením. ři ukládání pracovních úkolů mladistvým se zaměstnavatel řídí též lékařskými posudky. agistrát města lzně Strana 17 (celkem 31)

18 5.7.4 Zaměstnavatel nesmí mladistvé zaměstnávat prací přesčas a prací v noci Vedoucí zaměstnanci se při ukládání práce řídí výčtem zakázaných prací pro mladistvé, těhotné zaměstnankyně - matky do konce devátého měsíce po porodu, zaměstnankyně, které kojí podle výše uvedené vyhlášky. ro uvažované pracoviště na jsou to zejména tyto zakázané práce: Těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí a zaměstnankyním-matkám do konce devátého měsíce po porodu jsou zakázány práce například: - ráce v noci. - ráce spojené s ruční manipulací s břemenem, jehož hmotnost při občasné manipulaci překračuje 10 kg, nebo při časté manipulaci 5 kg. - ráce vykonávané v sedě, spojené s častým zvedáním nebo přenášením břemene o hmotnosti vyšší než 2 kg. - ráce ve výškách nad 1,5 m, nad volnou hloubkou přesahující 1,5 m nebo na souvislé ploše, jejíž sklon od vodorovné roviny je 10 stupňů a větší. ladistvým zaměstnancům jsou zakázány práce například: - ráce spojené s ruční manipulací s břemenem, jehož hmotnost při občasné manipulaci překračuje u chlapců 20 kg nebo při časté manipulaci 15 kg, u dívek pak při občasné manipulaci 15 kg nebo při časté manipulaci 10 kg. - ráce vykonávané vsedě chlapci, spojené s častým zvedáním a přenášením břemene o hmotnosti vyšší než 4,5 kg, nebo dívkami o hmotnosti vyšší než 2,5 kg. - ráce ve výškách nad 1,5 m, nad volnou hloubkou přesahující 1,5 m nebo na souvislé ploše, jejíž sklon od vodorovné roviny je 10 stupňů a větší. Zákaz prací mladistvým zaměstnancům se nevztahuje na práce, při nichž se mladiství zaměstnanci připravují na povolání, pokud jsou vykonávány pod soustavným odborným dozorem a organizací práce nebo jinými opatřeními je zajištěna dostatečná ochrana jejich zdraví odrobná právní úprava pracovních podmínek je obsažena v předpisu nařízení vlády č. 361/2007 Sb., v platném znění, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci (stanovuje požadavky na jednotlivé faktory pracovního prostředí a jejich limity). 5.8 racovnělékařské služby a lékařské prohlídky Zajištění LS se řídí: zákoníkem práce 103; zákonem č.373/2011 Sb.- zákon o specifických zdravotních službách ( 54, 55 povinnosti zaměstnavatele, 56 povinnosti zaměstnance); odrobnosti a termíny zdravotních prohlídek stanoví vyhláška č. 79/2013 Sb., o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče LS zahrnuje: provádění odborné poradenské činnosti v otázkách ochrany a podpory zdraví a sociální pohody zaměstnanců, kontroly, prohlídky a dohled pracovišť, zjišťování a hodnocení rizikových faktorů, konzultaci při výběru, hodnocení zdravotního stavu zaměstnanců nebo osob ucházejících se o zaměstnání, zajištění návrhu na vybavení a školení k poskytnutí první pomoci, spolupráce s hygienickou službou, preventivní činnost před nemocemi z povolání a prevenci úrazů Smlouvu o rozsahu provádění LS se smluvním lékařem zajišťuje: pro pracoviště a zaměstnance S (LS je smluvně sjednána se Železniční poliklinikou v lzni, Švihovská ul.) ovinnosti poskytovatele LS jsou stanoveny v 57 zákona 373/2013 Sb.; odle 58 zákona 373/2013 Sb. - zaměstnavatel hradí pracovnělékařské služby poskytované podle tohoto zákona, s výjimkou posuzování nemocí z povolání, a sledování vývoje zdravotního stavu při lékařských preventivních prohlídkách u agistrát města lzně Strana 18 (celkem 31)

19 nemocí z povolání a vývoje zdravotního stavu při lékařských preventivních prohlídkách po skončení rizikové práce, upravených v zákoně o ochraně veřejného zdraví osuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání ( 59 zák. 373/2011 Sb.) de-li o osobu ucházející se o zaměstnání, postupuje se při posuzování její zdravotní způsobilosti k práci obdobně jako při posuzování zdravotní způsobilosti zaměstnanců v rámci pracovnělékařských služeb s tím, že: a) vstupní lékařská prohlídka se uskutečňuje u poskytovatele pracovnělékařských služeb, s nímž má zaměstnavatel uzavřenou písemnou smlouvu, (nebo u registrujícího poskytovatele, ke kterému vyslal zaměstnavatel osobu ucházející se o zaměstnání), nestanoví-li jiný právní předpis jinak a jde-li o práce uvedené v 54 odst.2 písm.b). (např. 247 Z) b) zaměstnavatel vstupní lékařskou prohlídku zajistí vždy před uzavřením 1. pracovního poměru ( 103 Z) 2. dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, má-li být osoba ucházející se o zaměstnání zařazena k práci, která je podle zákona o ochraně veřejného zdraví prací rizikovou nebo je součástí této práce činnost, pro jejíž výkon jsou podmínky zdravotní způsobilosti stanoveny jinými právními předpisy; Zaměstnavatel může vstupní lékařskou prohlídku vyžadovat též, má-li pochybnosti o zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o práci, která není prací rizikovou a která má být vykonávána na základě D a DČ nebo soba ucházející se o zaměstnání se považuje za zdravotně nezpůsobilou k výkonu práce, k níž má být zařazena, pokud se nepodrobí vstupní lékařské prohlídce podle bodu 1, 2 nebo 3. Vstupní lékařskou prohlídku hradí osoba ucházející se o zaměstnání. Zaměstnavatel hradí vstupní lékařskou prohlídku, pokud uzavře s uchazečem o zaměstnání pracovněprávní nebo obdobný vztah, nestanoví-li jiný právní předpis jinak Zajištění pracovnělékařských prohlídek zaměstnanců (zajišťuje S, spolupracuje Z BZ): racovnělékařskými prohlídkami jsou: a) vstupní prohlídka, prohlídka periodická a prohlídka mimořádná, které se provádějí za účelem posouzení zdravotní způsobilosti v práci, b) výstupní lékařská prohlídka a c) lékařská prohlídka po skončení rizikové práce (dále jen následná prohlídka ) stanovená podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Vstupní lékařská prohlídka se provádí před uzavřením pracovněprávního nebo obdobného vztahu ( 59 zák. 373/2011 Sb.), ale též při převedení na jinou práci, vykonávanou za odlišných podmínek (navýšení rizikových faktorů nejméně o jeden bez ohledu na kategorii práce); (1) eriodická lékařská prohlídka se provádí za účelem zjištění včasné změny zdravotního stavu vzniklé podle zdravotní náročnosti prováděné práce nebo stárnutím organismu, kdy další výkon práce by mohl vést k poškození zdraví posuzovaného zaměstnance, nebo jiných osob; (2) eriodické prohlídky zaměstnanců vykonávajících práci zařazenou podle zákona o ochraně veřejného zdraví: a) v kategorii první se provádí (na všichni úředníci) agistrát města lzně Strana 19 (celkem 31)

20 1. jednou za 6 let, nebo 2. jednou za 4 roky, jde-li o zaměstnance, který dovršil 50 let věku; poprvé se provede v návaznosti na periodickou prohlídku podle bodu 1, b) v kategorii druhé se provádí (na není uplatněno) 1. jednou za 5 let, nebo 2. jednou za 3 roky, jde-li o zaměstnance, který dovršil 50 let věku; poprvé se provede v návaznosti na periodickou prohlídku podle bodu 1, c) v kategorii druhé rizikové (a kategorii třetí) se provádí jednou za 2 roky; (na u zaměstnanců zařazených v archivu města lzně, spisovny STV, spisovny SČ) d) v kategorii čtvrté jednou za 1 rok (na není uplatněno) (3) eriodické prohlídky zaměstnanců vykonávajících práci nebo činnost, jejichž součástí je riziko ohrožení zdraví, se provádí a) jednou za 4 roky, nebo b) jednou za 2 roky, jde-li o zaměstnance, který dovršil 50 let věku; poprvé se provede v návaznosti na periodickou prohlídku podle písmene a). (4) dstavec 2 nebo 3 se nepoužije, a) pokud orgán ochrany veřejného zdraví podle zákona o ochraně veřejného zdraví určí kratší termín pro provedení periodické prohlídky, než je uveden v odstavci 2 nebo 3, nebo b) pokud je jiným právním předpisem nebo v příloze č. 2 vyhlášky č. 79/2013 Sb. stanoveno jinak a se tyto prohlídky týkají zaměstnanců zařazených jako: řidiči z povolání - řízení vozidla je sjednáno v pracovní smlouvě - perioda á 2 roky do 50 let věku, nad 50 let věku á 1 rok řidiči referenti řízení vozidla není sjednáno v pracovní smlouvě (podle přílohy č.2/část. bod 5, vyhl.č.79/2013 Sb. - perioda lékařské prohlídky á 6 let do 50 let věku, nad 50 let věku á 4 roky, všichni řidiči - lékařská prohlídka 6 měsíců před dovršením 65, a 68 let věku a nejpozději v den dovršení stanoveného věku, po dovršení 68 let věku pak á 2 roky (řeší ravidla autoprovozu QS 63-07, 87 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích vč. jeho novelizace dle zákona č. 101/2013 Sb.) vrátní - práce na noční směně - perioda á 1 rok (dle 94 odst.2 písm. b)z) údržbáři práce ve výšce, elektrikáři - perioda á 4 roky; nad 50 let věku perioda á 2 roky topiči a obsluha nízkotlakých kotlů, obsluha plynového a tlakového zařízení - perioda á 4 roky; nad 50 let věku perioda á 2 roky (5) de-li o práce vykonávané na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, periodické prohlídky podle odstavce 2 a 3 se neprovádějí. To neplatí v případě, kdy je práce na základě těchto dohod u zaměstnavatele prováděna opakovaně a doba, na kterou je práce opakovaně sjednávána, je delší než agistrát města lzně Strana 20 (celkem 31)

Identifikace právních a ostatních požadavků BOZP

Identifikace právních a ostatních požadavků BOZP Směrnice QS 72-02 agistrát města lzně Vydání č.: 1 očet stran: 8 očet příloh: 1 Účinnost od: 15.11.2011 dentifikace právních a ostatních požadavků BZ méno, funkce Datum odpis Zpracovatel aroslav Hladík,

Více

PRÁVA A POVINNOSTI ZAMĚSTNANCŮ A ZAMĚSTNAVATELŮ

PRÁVA A POVINNOSTI ZAMĚSTNANCŮ A ZAMĚSTNAVATELŮ PRÁVA A POVINNOSTI ZAMĚSTNANCŮ A ZAMĚSTNAVATELŮ Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_PRA0103.docx

Více

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technická univerzita V Liberci 461 17 Liberec I, Hálkova 6 Telefon : 485351111, Fax : 485105882 Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technické univerzity v Liberci V Liberci dne 12.03.2007 1. ÚVODNÍ

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o. projektový ateliér Mnoho z nás vyskytuje v pozici, že má na starosti jednoho a více podřízených. V tomto případě je

Více

UCJF - školení zaměstnanců z BOZP

UCJF - školení zaměstnanců z BOZP UCJF - školení zaměstnanců z BOZP Důležité právní předpisy Povinnosti zaměstnavatele Práva zaměstnanců Povinnosti zaměstnanců Vnitřní předpis BOZP na MFF ÚČJF - Vyhodnocená rizika Vyhodnocená rizika -

Více

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky ZÁKONÍK PRÁCE. ZÁKON Č. 262/2006 Sb.

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky ZÁKONÍK PRÁCE. ZÁKON Č. 262/2006 Sb. Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky ZÁKONÍK PRÁCE ZÁKON Č. 262/2006 Sb. Ostrava, leden 2007 Ing. Ctirad Koudelka Zákon č. 262/2006 Sb. (Zákoník

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Základní škola Praha 10 Hostivař, Hornoměcholupská 873, 102 00 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Pořadové číslo - číslo jednací: Zpracoval: Schválil: 43-POR/33/2007

Více

Opatření děkana č. 16/2009

Opatření děkana č. 16/2009 Opatření děkana č. 16/2009 Opatření děkana č. 16/2009 Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd Opatření děkana č. 16/2009 Název: Směrnice o řízení bezpečnosti a ochraně zdraví při práci Účinnost: dnem

Více

ČÁST PÁTÁ Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. HLAVA I Předcházení ohrožení života a zdraví při práci

ČÁST PÁTÁ Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. HLAVA I Předcházení ohrožení života a zdraví při práci ČÁST PÁTÁ Bezpečnost a ochrana zdraví při práci HLAVA I Předcházení ohrožení života a zdraví při práci 101 (1) Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem

Více

Organizační směrnice č. 27/2013/SŘ. k zajištění BOZP

Organizační směrnice č. 27/2013/SŘ. k zajištění BOZP Organizační směrnice č. 27/2013/SŘ k zajištění BOZP Čj.: SŠNM/884/2013 Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka školy V Novém Městě nad Metují dne 2. dubna 2013 Strana 1 (celkem 8) Čl. 1 Obsah směrnice

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_PRA0114.docx Autor Ing.

Více

1.1 ruce (fyzický nátlak) 1.2 nohy (fyzický nátlak) 1.3 ústa (psychický nátlak) 2.1 plášť projektilu během doby letu střely

1.1 ruce (fyzický nátlak) 1.2 nohy (fyzický nátlak) 1.3 ústa (psychický nátlak) 2.1 plášť projektilu během doby letu střely Odborný termín nebezpečné místo nebezpečný prostor následek riziko míra rizika opatření Praktický příklad 1.1 ruce (fyzický nátlak) 1.2 nohy (fyzický nátlak) 1.3 ústa (psychický nátlak) 2.1 plášť projektilu

Více

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s.

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s. ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological

Více

Předpis SŽDC Bp1 o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci

Předpis SŽDC Bp1 o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci Předpis SŽDC Bp1 o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci Nový bezpečnostní předpis SŽDC (určeno pro zaměstnance SŽDC bez vstupu do provozované dopravní cesty) Úvod k prezentaci Tato prezentace slouží

Více

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy:

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy: Název předpisu: Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 22. PRACOVNĚLÉKAŘSKÉ SLUŽBY PRO ZAMĚSTNANCE Spisový znak/ Skartační znak A.1. A10 Vypracoval: Schválil: Směrnice nabývá platnosti ode dne: 01.09.2018 Směrnice nabývá účinnosti

Více

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci)

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) ZÁKON č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb

Více

SMĚRNICE č. 4 pro provádění a organizaci bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

SMĚRNICE č. 4 pro provádění a organizaci bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Směrnice pro řízení a organizaci BOZP aktualizace ke dni 01. 11. 2013 zpracoval Bc. Jaroslav Kocián, poradce v BOZP a PO 1 SMĚRNICE č. 4 pro provádění a organizaci bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Více

Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ VEDOUCÍ PRACOVNÍCI

Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 Příloha č.2. OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ Činnosti / Profese: VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Seznam obecně závazných právních předpisů, norem a vlastních vydaných dokumentů

Více

ŘŠ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S2101-12. Vlastník procesu: Číslo procesu: SMĚRNICE č. 12

ŘŠ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S2101-12. Vlastník procesu: Číslo procesu: SMĚRNICE č. 12 Název procesu/ ŘŠ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S-12 SMĚRNICE č. 12 ZAJIŠTĚNÍ POSUZOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI ZAMĚSTNANCŮ K PRÁCI A ŽÁKŮ KE VZDĚLÁVÁNÍ Tato směrnice nahrazuje: Směrnici č. 12 ze dne 01.01.2014

Více

Schválil: Platnost od: Zpracoval:

Schválil: Platnost od: Zpracoval: OSNOVA ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI A HYGIENA PRÁCE Schválil: V dne: Platnost od: Zpracoval:.. I. OSNOVA ŠKOLENÍ Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci (dále jen BOZP) a stálé zlepšování pracovního prostředí

Více

Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE

Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE Jméno a příjmení Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE Pracovní zařazení Datum: Zakroužkujte odpověď, o níž se domníváte, že je správná. 1. Evidenci o všech pracovních úrazech musí

Více

Základní umělecká škola Václava Kálika v Opavě SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

Základní umělecká škola Václava Kálika v Opavě SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Základní umělecká škola Václava Kálika v Opavě SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Účinnost od : 1.5.2012 Schválil: Petr Bouček, ředitel školy Nahrazuje dokument: Směrnice k zajištění

Více

Rizikové práce

Rizikové práce 5.6.10.12. Rizikové práce http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizacepraci/rizikove-prace Podmínky a povinnosti při provozování rizikových prací stanovuje Zákon č. 258/2000 Sb. Rizikovou prací

Více

Videoškolení BOZP Bezpečnost a ochrana zdraví při práci

Videoškolení BOZP Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Videoškolení BOZP Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Vybrané předpisy pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci: Zákon č. 309/2006 Sb. o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví

Více

PŘÍKAZ DĚKANA č. 1/ 2004 Stanovení organizace zabezpečení bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci

PŘÍKAZ DĚKANA č. 1/ 2004 Stanovení organizace zabezpečení bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE DĚKANÁT MATEMATICKO - FYZIKÁLNÍ FAKULTY Praha 2, Nové Město, Ke Karlovu 3, PSČ 121 16 Telefon (spojovatelka) 2 2191 1111 V Praze dne 1.března 2004 PŘÍKAZ DĚKANA č. 1/ 2004 Stanovení

Více

Mladí lidé a bezpečná práce bez úrazů

Mladí lidé a bezpečná práce bez úrazů Mladí lidé a bezpečná práce bez úrazů MLADÍ LIDÉ jsou nezkušení a nezralí, nejsou si vědomi rizik, nemají dostatečnou odbornou způsobilost a vzdělání; nejsou si vědomi svých povinností a práv a povinností

Více

Školení BOZP a příprava na provedení testu znalostí BOZP

Školení BOZP a příprava na provedení testu znalostí BOZP Školení BOZP a příprava na provedení testu znalostí BOZP 1. Úvod Dle platné legislativy je zaměstnavatel povinen zajistit zaměstnancům školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti

Více

Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem. 7 Rizikové faktory pracovních podmínek a kontrolovaná pásma

Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem. 7 Rizikové faktory pracovních podmínek a kontrolovaná pásma Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem Zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění

Více

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje:

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: a. označení druhu provozované činnosti a uvedení místa, kde je tato činnost provozována,

Více

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení Návrh VYHLÁŠKA ze dne. kterou se stanoví organizace, obsah a rozsah pracovně lékařských služeb, okruh poskytovatelů poskytujících pracovně lékařské služby podle zařazení prací do kategorií Ministerstvo

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 6 účast a povinnost zaměstnance

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 6 účast a povinnost zaměstnance Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_10 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

Rizikové práce

Rizikové práce 5.17.10.12. Rizikové práce http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/kategorizacepraci/rizikove-prace Podmínky a povinnosti při provozování rizikových prací stanovuje Zákon č. 258/2000 Sb. Rizikovou prací

Více

Opatření děkana č. 01 / Závodní preventivní péče

Opatření děkana č. 01 / Závodní preventivní péče V Plzni dne 02. 01. 2012 Č. j.: 86/2011 Opatření děkana č. 01 / 2012 Závodní preventivní péče 1. Posuzování zdravotní způsobilosti Závodní preventivní péče je poskytována vždy lékařem závodní preventivní

Více

Legislativní vymezení závodní preventivní péče

Legislativní vymezení závodní preventivní péče Legislativní vymezení závodní preventivní péče MUDr. Jarmila Minksová Hygiena práce jarmila.minksova@fm.khsova.cz Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava, www.khsova.cz Zákoník práce - Zákon č. 262/2006

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE ŘÍZENÍ BOZP NA PRACOVIŠTI

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE ŘÍZENÍ BOZP NA PRACOVIŠTI ENERGOM PROJEKTY ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE ŘÍZENÍ BOZP NA PRACOVIŠTI Společnost: M&M Development company s.r.o. Sídlo: Ostrava, Moravská Ostrava a Přívoz, Nádražní 535/15 Zpracoval: Schválil: Ing. Michal Rychlík

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2008

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2008 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2008 Používání Knihy bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (dále jen Knihy BOZP) a povinnosti vedoucích

Více

ŠKOLENÍ BOZP. Aktuální stav v oblasti BOZP

ŠKOLENÍ BOZP. Aktuální stav v oblasti BOZP ŠKOLENÍ BOZP Aktuální stav v oblasti BOZP Ing. Jan Romaněnko Svazový inspektor bezpečnosti práce ČMOS PŠ pro Českou republiku OZO v prevenci rizik č. ROVS/2548/PRE/2013 Člen skupiny expertů BOZP při ČMKOS

Více

Realita v oblasti bezpečnosti práce v nemocnicích

Realita v oblasti bezpečnosti práce v nemocnicích Nemocnice dopady personální krize Realita v oblasti bezpečnosti práce v nemocnicích 15. května 2019 Barbora Vančurová Inspektoři BOZP Naše práce 322 Zák. č. 262/2006 Sb. (Zákoník práce), ve znění předpisů

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Právní předpisy. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Povinnosti zaměstnavatele

Právní předpisy. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Povinnosti zaměstnavatele Právní předpisy Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Povinnosti zaměstnavatele Zákoník práce (zákon 262/2006 Sb.) 101 (1) Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Analýza rizik. Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik. Název:

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Analýza rizik. Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik. Název: Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik Název: ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Analýza rizik Revize č.: 0 Vydána dne: 20. 1. 2014 Platí od: 20. 1. 2014 1. ÚČEL... 2 1.1. Tato OS stanovuje závazný postup a povinnosti

Více

BEZPEČNOST PRÁCE. Kamil Balák. Brno, FSI VUT, ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně

BEZPEČNOST PRÁCE. Kamil Balák. Brno, FSI VUT, ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Kamil Balák ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Brno, FSI VUT, 7.3.2018 Obsah Práva a povinnosti zaměstnanců Poskytování osobních ochranných pracovních prostředků OOPP Pracovní

Více

OBSAH SEZNAM POUŽÍVANÝCH ZKRATEK... 16 1. ÚVOD... 17 2. PÉČE O BOZP JAKO SOUČÁST ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ A ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PRA VI DLA...19 2.1 Význam BOZP a její místo v řízení... 19 2.2 Struktura BOZP...22

Více

ŠKOLENÍ BOZP. Aktuální stav v oblasti BOZP

ŠKOLENÍ BOZP. Aktuální stav v oblasti BOZP ŠKOLENÍ BOZP Aktuální stav v oblasti BOZP Ing. Jan Romaněnko Svazový inspektor bezpečnosti práce ČMOS PŠ pro Českou republiku OZO v prevenci rizik č. ROVS/2548/PRE/2013 Člen skupiny expertů BOZP při ČMKOS

Více

Tomáš Neugebauer Listopad 2015

Tomáš Neugebauer Listopad 2015 Tomáš Neugebauer Listopad 2015 V druhé polovině roku 2015 došlo k mnohým zásadním změnám v požadavcích na zajištění BOZP, a to především v oblastech: nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCI

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCI BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCI Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu + Použité grafické symboly + Představení autorky kurzu v BOZP Řízení

Více

Základy řízení bezpečnosti

Základy řízení bezpečnosti Základy řízení bezpečnosti Bezpečnost ve společnosti MND a.s. zahrnuje: - Bezpečnost a ochranu zdraví - Bezpečnost provozu, činností - Ochranu životního prostředí - Ochranu majetku - Ochranu dobrého jména

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO

Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce (ZP), zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují

Více

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi NABÍDKA SLUŽEB Jiří Dvořák autorizovaný inspektor specialista bezpečnosti práce analýza rizik koordinátor BOZP na staveništi zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při

Více

4/2 POVINNOSTI ZAMùSTNAVATELÒ SOUVISEJÍCÍ S BEZPEâNOSTÍ PRÁCE 4/2.1 ÚVOD

4/2 POVINNOSTI ZAMùSTNAVATELÒ SOUVISEJÍCÍ S BEZPEâNOSTÍ PRÁCE 4/2.1 ÚVOD BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI V PRAXI část 4, díl 2, kapitola 1, str. 1 4/2 POVINNOSTI ZAMùSTNAVATELÒ SOUVISEJÍCÍ S BEZPEâNOSTÍ PRÁCE 4/2.1 ÚVOD Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, je základním

Více

SMĚRNICE REKTORA č. 34/2003

SMĚRNICE REKTORA č. 34/2003 SMĚRNICE REKTORA č. 34/2003 Zákonné povinnosti vztahující se ke školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Rozdělovník: rektor, kvestor, tajemníci fakult,

Více

IDENTIFIKACE A VYHODNOCENÍ PRACOVNÍCH RIZIK

IDENTIFIKACE A VYHODNOCENÍ PRACOVNÍCH RIZIK ENERGOM PROJEKTY IDENTIFIKACE A VYHODNOCENÍ PRACOVNÍCH RIZIK Společnost: M&M Development company s.r.o. Sídlo: Ostrava, Moravská Ostrava a Přívoz, Nádražní 535/15 Zpracoval: Schválil: Ing. Michal Rychlík

Více

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM KOORDINÁTOR BOZP NA STAVENIŠTI dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological Consulting

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ druh předpisu : číslo: vnitřní směrnice 2/BOZP výtisk číslo: 1 Název: PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Obsah : 1. Základní ustanovení.

Více

Provozní předpis pro provoz služebních vozidel

Provozní předpis pro provoz služebních vozidel Strana: 1 Organizační směrnice Provozní předpis pro provoz služebních vozidel Společnost: Dům dětí a mládeže Brno, Helceletova, příspěvková organizace Sídlo: Brno, Helceletova 234/4 IČ: 44993412 Zpracoval:

Více

PRACOVNÍ SMLOUVA. Smluvní strany se dohodly na uzavření pracovní smlouvy za následujících podmínek :

PRACOVNÍ SMLOUVA. Smluvní strany se dohodly na uzavření pracovní smlouvy za následujících podmínek : PRACOVNÍ SMLOUVA název společnosti: sídlo společnosti : IČ: zastoupená: jako zaměstnavatel a pan/paní : bytem : rodné číslo : jako zaměstnanec Smluvní strany se dohodly na uzavření pracovní smlouvy za

Více

Rektor, kvestor, děkani fakult, tajemníci fakult, ředitelé součástí, vedoucí pracovníci rektorátních pracovišť ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Rektor, kvestor, děkani fakult, tajemníci fakult, ředitelé součástí, vedoucí pracovníci rektorátních pracovišť ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Kód: SR/8/2007 Druh: SMĚRNICE REKTORA Název: Školení BOZP Organizační Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně závaznost: Datum vydání: 1. října 2007 Účinnost od: 1. října 2007 Vydává: prof. Ing. Ignác Hoza, CSc.,

Více

Výjezdní zasedání KD 18.-20.9.2012

Výjezdní zasedání KD 18.-20.9.2012 18.-20.9.2012 Kategorizace pracovníků Zdravotní způsobilost / preventivní prohlídky CERN Příplatky za práci v riziku Dodatková dovolená ( Pozn.: prezentace je k dispozici na adrese www.fjfi.cvut.cz/vav_zs

Více

Zajištění požární ochrany na pracovištích

Zajištění požární ochrany na pracovištích Zajištění požární ochrany na pracovištích Tomáš Neugebauer 2015 Dovolte mi představit se Jmenuji se Tomáš Neugebauer a problematikou požární ochrany (PO) se zabývám více než 23 let. Má práce byla několikrát

Více

7. Vyhrazená tlaková zařízení. 1. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci podle zákoníku práce. 8. Odborná způsobilost v elektrotechnice

7. Vyhrazená tlaková zařízení. 1. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci podle zákoníku práce. 8. Odborná způsobilost v elektrotechnice Bezpečnost a spolehlivost v technologických provozech kontakt: Petr Alexa, Institut fyziky A 948, petr.alexa@vsb.cz mobil: 607 683 702 konzultační hodiny: středa 11:00 12:00, A 948 požadavky k zápočtu

Více

Směrnice generálního ředitele Národního památkového ústavu č. 5 / 2004 NPÚ

Směrnice generálního ředitele Národního památkového ústavu č. 5 / 2004 NPÚ Národní památkový ústav V Praze 30.4.2004 Valdštejnské nám. 3 118 01 Praha 1 Směrnice generálního ředitele Národního památkového ústavu č. 5 / 2004 NPÚ o řízení bezpečnosti a ochraně zdraví při práci Tato

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - BOZP A PO ZAMĚSTNANCI

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - BOZP A PO ZAMĚSTNANCI BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - BOZP A PO ZAMĚSTNANCI Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu + Použité grafické symboly + Představení autorky kurzu Řízení rizik

Více

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER SM PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha 1, Karmelitská 7 V Praze 8.9.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha 1, Karmelitská 7 V Praze 8.9. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 118 12 Praha 1, Karmelitská 7 V Praze 8.9.2004 S M Ě RNICE pro provádění a organizaci bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v objektech a na pracovištích Ministerstva

Více

VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK

VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín I BOZP 01/2012 VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK SMĚRNICE BOZP Proces Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Zpracování

Více

Lékařská fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova. Opatření děkana č. 11/2016/2017

Lékařská fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova. Opatření děkana č. 11/2016/2017 Lékařská fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova Opatření děkana č. 11/2016/2017 Název: Pracovní řád Lékařské fakulty v Hradci Králové Platnost a účinnost: dnem podpisu děkana Čl. 1 Úvodní ustanovení

Více

Pracovní řád. Obce Strašice

Pracovní řád. Obce Strašice Obec Strašice Strašice 276/II, 338 45 Směrnice č. 21/2011 Pracovní řád Obce Strašice 1. Předmět úpravy 1.1. Ustanovení této směrnice vymezuje pracovní řád. 1.2. Směrnice upravuje pracovní řád v souladu

Více

Osnova školení bezpečnosti práce - všeobecné

Osnova školení bezpečnosti práce - všeobecné BOZP_01_07 Osnova školení bezpečnosti práce - všeobecné Pracovní zařazení : zaměstnanci Osnova byla zpracována ke dni : 1/2017 Osnovu zpracovala : Ing. Eva Hýblová TÉMATICKÉ OKRUHY 1. Úvod - Základní právní

Více

POLIKLINIKA PROSEK a.l.

POLIKLINIKA PROSEK a.l. POLIKLINIKA PROSEK a.l. Lovosická 440/40, 19000 PRAHA 9, tel. 66010111 Směrnice Č. 50/016 o zajištění pracovnělékařské služby Vydal: Jiří Dufek - ředitel společnosti Platnost od: 15.6.016 Určeno: všem

Více

Pokuty na úseku bezpečnosti práce

Pokuty na úseku bezpečnosti práce 5.6.2.1. Pokuty na úseku bezpečnosti práce http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/zakladni-povinnostizamestnavatele-v-oblasti-bozp/pokuty-na-useku-bezpecnosti-prace Zákon č. 251/2005 Sb. rozděluje přestupky

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1.

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1. Gradua-CEGOS, s.r.o. Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH

Více

VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH UČEBNÍ TEXT PRO ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ O PO POVINNOSTI PŘI PROVÁDĚNÍ INSTRUKTÁŽÍ, ŠKOLENÍ A ZKOUŠEK V OBLASTI VÝCHOVY ZAMĚSTNANCŮ K BEZPEČNÉ A ZDRAVOTNĚ

Více

Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance. Část 2.: Základní znalosti vedoucího zaměstnance o zajištění BOZP

Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance. Část 2.: Základní znalosti vedoucího zaměstnance o zajištění BOZP Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance Část 2.: Základní znalosti vedoucího zaměstnance o zajištění BOZP Tomáš Neugebauer 2014 Z čeho vyplývají požadavky na zajištění BOZP PRÁVNÍ PŘEDPISY Vyhledání

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha 1, Karmelitská 7 V Praze

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha 1, Karmelitská 7 V Praze Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 118 12 Praha 1, Karmelitská 7 V Praze 10. 12. 2002 S M Ě RNICE pro provádění a organizaci požární ochrany v objektech a na pracovištích Ministerstva školství,

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_08 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

Zaměstnavatel je povinen neprodleně oznámit příslušnému OOVZ práce, které zařadil do druhé kategorie a údaje rozhodné pro toto zařazení

Zaměstnavatel je povinen neprodleně oznámit příslušnému OOVZ práce, které zařadil do druhé kategorie a údaje rozhodné pro toto zařazení Právní předpisy pro ochranu zdraví zaměstnanců při práci Stav ke dni 1.1.2004 Novelizace zák.č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví Vyhláška MZ č.288/2003 Sb. Vyhláška MZ č.432/2003 Sb. S účinností

Více

R o z s a h z n a l o s t í

R o z s a h z n a l o s t í České dráhy, a.s. S m ě r n i c e pro školení a pro odbornou přípravu zaměstnanců Českých drah o požární ochraně Schváleno generálním ředitelem Českých drah dne pod čj.: Účinnost od: R o z s a h z n a

Více

Organizační směrnice

Organizační směrnice Zajištění pracovnělékařských služeb Strana: 1 Celkem: 5 Lhůtník lékařských prohlídek Společnost: Dům dětí a mládeže Brno, Helceletova, příspěvková organizace Sídlo: Brno, Helceletova 234/4 IČ: 44993412

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L Č. j. ČŠIE-823/10 E o státní a kontrole podle ustanovení 174 odst. 2 písm. d) a e) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Povinnosti vedoucích pracovníků

Povinnosti vedoucích pracovníků Strana 1 Společnost Dům dětí a mládeže Brno, Helceletova, příspěvková organizace Sídlo Brno, Helceletova 234/4 IČ 44993412 Zpracoval Martin Němeček Podpis Datum 1.10.2017 Strana 2 POVINNOSTI VEDOUCÍCH

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_PRACOVNÍ PRÁVO II_P1-2 Číslo projektu: CZ

Více

Střední škola technická, OPAVA, Kolofíkovo nábřeží 51, příspěvková organiazce. Pracovní řád

Střední škola technická, OPAVA, Kolofíkovo nábřeží 51, příspěvková organiazce. Pracovní řád Střední škola technická, OPAVA, Kolofíkovo nábřeží 51, příspěvková organiazce Pracovní řád Pracovní řád slouží k tomu, aby blíže rozvedl v souladu s právními předpisy ustanovení zákoníku práce, a to podle

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2011

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2011 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2011 Vstupní školení z bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Pro zajištění

Více

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY Ročník: 2012 V Praze dne 4. prosince 2012 Částka: 52 O B S A H: Část I. 52. Pokyn generálního ředitele

Více

OTÁZKY ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK

OTÁZKY ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních

Více

ORGANIZACE ZAJIŠTĚNÍ BOZP

ORGANIZACE ZAJIŠTĚNÍ BOZP ORGANIZACE ZAJIŠTĚNÍ BOZP Organizační směrnice upravující zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ve společnostech: Deloitte Advisory s.r.o., Deloitte Audit s.r.o., Deloitte Security s.r.o., Deloitte

Více

PROBLEMATIKA ZDRAVOTNÍCH PROHLÍDEK ZAMĚSTNANCŮ

PROBLEMATIKA ZDRAVOTNÍCH PROHLÍDEK ZAMĚSTNANCŮ INFORMAČNÍ SERVIS Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, Požární ochrana, Corporate security PROBLEMATIKA ZDRAVOTNÍCH PROHLÍDEK ZAMĚSTNANCŮ Právní úprava : S právní účinnosti od 1. dubna 2013 byl zákon

Více

Pracovnělékařská služba

Pracovnělékařská služba PRÁVNÍ ÚPRAVA DÍL 1 Pracovnělékařská služba KAPITOLA 1 Právní úprava Dne 1. dubna 2012 nabyl účinnosti zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách (dále zkratka ZSZS), který je zvláštní

Více

BOZP. Státní odborný dozor

BOZP. Státní odborný dozor Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_12 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. Publikováno z EPIS Ekonomicko Právní Informační Systém (http://www.epis.cz) Přehled sankcí podle zákona

Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. Publikováno z EPIS Ekonomicko Právní Informační Systém (http://www.epis.cz) Přehled sankcí podle zákona Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. page Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce fyzická osoba = FO; právnická osoba = PO Pokuta za přestupek (fyzické osoby) nebo správní

Více

Smlouva o dílo č.1301-0075-a4 PODMÍNKY OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ, BOZP, POŽÁRNÍ OCHRANY A RIZIK

Smlouva o dílo č.1301-0075-a4 PODMÍNKY OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ, BOZP, POŽÁRNÍ OCHRANY A RIZIK Příloha č. 2 PODMÍNKY OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ, BOZP, POŽÁRNÍ OCHRANY A RIZIK Skupina Dalkia v České republice, tvořena společnostmi Dalkia Česká republika, a.s., AmpluServis, a.s., Dalkia Kolín, a.s.,

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 5 odpovědnost a povinnost zaměstnavatele

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 5 odpovědnost a povinnost zaměstnavatele Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_09 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více