2 ÚVOD DO PLATFORMY ARIS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2 ÚVOD DO PLATFORMY ARIS"

Transkript

1 13 KONTROLNÍ OTÁZKA 1 2 ÚVOD DO PLATFORMY ARIS 2.1 Business Process Management v ARIS V první kapitole jsme diskutovali o významu a vývoji Business Process Management. Popsali jsme fáze životního cyklu, které představují BPM procesní model procesu řízení podniku a pomůže zvládnout všechny úkoly související s BPM. 'ARIS Platform pro Business Process Excellence' od IDS Scheer (obr. 2.1) poskytuje všechny potřebné nástroje pro řízení těchto BPM úkolů a souvisejících firemních informací. ARIS produkty jsou v souladu s životním cyklem BPM, nabízí integrované softwarové řešení, které se dají rozdělit na čtyři ARIS platformy: Strategie platforma, Design Platform, Implementation Platform, Controlling Platform. Architektura ARIS Platform umožňuje organizacím globálně zřídit běžné scénáře pro navrhování, analýzy a optimalizace procesů, IT a software architektury. Web-based produkty, jako jsou ARIS Business Optimizer, ARIS Business Architect, ARIS Business Designer a ARIS UML Designer mají přístup k centrálně řízené ARIS Business Server odkudkoliv na světě, prostřednictvím tří-stupňové architektury. Tyto produkty jsou určeny pro použití mimo firewall limity a využívají spojení s malou šířkou pásma (např. dial-up, ISDN apod.). Web-based klienti mohou být spuštěni přímo z prostředí webového prohlížeče, nebo naopak, mohou být instalováni jako desktopová aplikace ručně nebo pomocí automatické distribuce softwaru. V obou případech může být nezbytná aktualizace klientů. Centrální databázový server (např. Oracle) se používá pro správu dat. Všichni ARIS klienti mají přístup k databázi serveru pomocí ARIS Business Server a pracují tak se společnou databází. ARIS Platform nabízí vysokou úroveň škálovatelnosti a dostupnosti systému. Například většina modelářů využívá ARIS Business Designer, zatímco menšímu množství odborných uživatelů může poskytnout ústřední správní funkce (např. správa přístupových práv, dostupných zpráv, konvence / filtry atd.) pomocí ARIS Business Architect.

2 14 KONTROLNÍ OTÁZKA 1 Obrázek 2.1 ARIS Platform - Hlavní produkty Windows-based klientské produkty ARIS platformy ARIS Toolset a ARIS Easy Design mohou fungovat paralelně pomocí místní sítě (LAN) na centrálním ARIS Business Server. Jelikož tyto produkty vyžadují větší šířku pásma připojení terminálového serveru, jako je například Windows Terminal Server s Citrix MetaFrame, které jsou nezbytné, pokud jsou produkty používány v Wide Area Network (WAN). Integrované softwarové řešení ARIS Platform má dvě klíčové vlastnosti: Centrální úložiště dat, Společný jazyk a sémantika. ARIS je založen na koncepci databáze nabízející centrální databáze pro všechny modelované položky (např. modely, objekty, symboly, spojení atd.) a všechny správy. Všechno, co popisuje, navrhuje a analyzuje u různých produktů ARIS, je uloženo v centrálním úložišti dat. Všechny ARIS produkty byly vyvinuty IDS Scheer bez nutnosti integrovat všechny 'cizí' softwary, které nejsou založeny na koncepci centrálního datového skladu. Tím je zajištěno, že každý nový výrobek, který je přidán do ARIS Platformy, je postaven na centrálním datovém skladu.

3 15 KONTROLNÍ OTÁZKA 1 Integrace znamená také vše, co model popisuje pomocí ARIS Platform výrobků a je založena na společném jazyce a sémantice, které jsou pochopitelné pro všechny uživatele. Sémantika popisuje modely procesů a podnikové informace. Základní koncept, který dal své jméno ARIS je, "ARIS - Architektura integrovaných informačních systémů", a bude podrobněji popsán dále v této knize. 2.2 Strategy Platform ARIS Strategy Platform zahrnuje dva hlavní produkty, které mohou být použity během fáze strategie: ARIS Balanced Scorecard (BSC), ARIS Business Optimizer ARIS Balanced Scorecard (BSC) ARIS Balanced Scorecard (BSC) podporuje designové organizace a definice systému, strategie a řízení podle zásad 'Balanced Scorecard', jak navrhuje Robert Kaplan, David Norton. S ARIS BSC je možné definovat organizaci strategických cílů a identifikovat klíčové faktory úspěchu. Je možné modelovat a analyzovat causeand-efekt vztahy a přiřadit 'Key Performance Indicators (KPI)' na strategické cíle. Zvláštní zprávy a analýzy umožňují výpočet a srovnání skutečných a cílových hodnot a hodnocení dosažení různých cílů. ARIS BSC slouží k definování a analýze struktury systému Balanced Scorecard. Protože ARIS BSC je integrován se společným úložištěm ARIS Platform všech strategických podnikových cílů, mohou být přímo mapovány podnikové procesy, které jsou popsány také v depozitáři. To pomáhá přizpůsobit obchodní strategii se základními obchodními procesy ARIS Business Optimizer ARIS Business Optimizer může být použit pro výpočet a analýzu ukazatelů výkonnosti různých struktur řízení procesů definovaných v rámci platformy ARIS. Je možné spustit ' "what-if' scénáře a zajistit viditelnost 'as-is' procesu, určovat osvědčené postupy a hodnotit budoucí 'to-be' proces konstrukce. ARIS Business Optimizer může být používán pro různé scénáře, které se zabývají procesem KPI, založeném na managementu: nastavení a analýza BSC, procesní nákladové účetnictví a activity-based costing, kalkulace výrobků, ochrana strategických 'make-nebo - buy 'rozhodnutí (cílová kalkulace nákladů, outsourcing, apod.), personální požadavky plánování a plánování zdrojů.

4 16 KONTROLNÍ OTÁZKA The Design Platform ARIS Design Platform nabízí všechny produkty potřebné pro podporu podnikových procesů navrhování fázi, kdy jsou postaveny podnikové procesy, analýzy, simulace a výsledky, které jsou zveřejněny pro všechny zaměstnance organizace. ARIS Design Platform zahrnuje dobře známý produkt ARIS Toolset, a kromě toho, nové produkty, jako jsou ARIS Business Architect a ARIS Business Designer, který popíšeme podrobně v ostatních částech této knihy ARIS Toolset ARIS Toolset představuje nejdůležitější část platformy ARIS. První vznikl v roce 1992, což byl velký úspěch a byl průběžně inovován každý rok. Používá se pro modelování podnikových procesů v celé řadě organizací, od malých společností až po velké celosvětové organizace. Celosvětové využití ARIS Toolset profesionálními zákazníky vedlo k multi-jazykové manipulaci a multi-uživatelské podpoře zařízení, které jsou k dispozici ve více než dvaceti různých jazycích. ARIS Toolset windows-based klient je určen pro každého, kdo je zapojen do řízení projektů, a organizačních změn. Pokud jde o BPM a jeho komponenty, umožňuje organizaci a celosvětový návrh, analýzu a optimalizaci podnikových procesů. Zaměření na návrh podnikových procesů ARIS Toolset umožňuje modelování všech aspektů 'Enterprise Architecture', jako jsou IT systémy, IT prostředí, organizační zobrazení, zobrazení dat, atd. ARIS Toolset podporuje profesionální obchodní modelování procesů a zahrnuje všechny potřebné funkce administraci projektu. Mají integrovanou správu s vývojovými prostředími pro Visual Basic a Java, což umožňuje projektovým manažerům analyzovat všechny informace o obchodních procesech uložených v uložišti ARIS Easy Design Zatímco ARIS Toolset klient se zaměřuje na profesionální management obchodních procesů v rámci organizace a cílovou skupinu pro ARIS Easy Design, jeho funkce pro modelování, prezentace a podávání zpráv, jsou zaměstnanci v provozu oddělení. Kromě toho je vhodný pro příležitostné obchodní uživatele, kteří potřebují dokumentovat své znalosti procesů ve formě grafických modelů. ARIS Easy Design může být používán v mnoha situacích i bez předchozí odborné znalosti. Obecně jsou metody nabízené v ARIS Easy Design omezeny na modelování metod relevantních pro cílovou skupinu. Cílem je zajistit provozní útvary, které mají znalosti procesů a mohou samostatně vstoupit a dokumentovat jejich znalosti. Úložiště - podporované navrhování procesů ARIS Easy Design uživateli umožňuje provádět jednoduché hodnocení pomocí předdefinovaných zpráv ARIS Web Publisher Celý organizační přístup - BPM dokumentuje podnikové procesy a organizační struktury v rámci projektu několika skupin a provádí analýzy v několika lokalitách. Výsledky musí být rychle

5 17 KONTROLNÍ OTÁZKA 1 distribuovány všem zaměstnancům. ARIS Web Publisher podporuje World-Wide komunikaci obchodních procesů prostřednictvím internetu a intranetu. Všechny informace uložené v ARIS uložišti mohou být vybrány pro generování statických HTML-založených na procesu webu. Chcete-li tyto modely procesů, uživatelé potřebují pouze internetový prohlížeč. Požadované informace procesu jsou rychle a snadno dostupné ze všech míst ARIS Business Designer Web-based ARIS Business Designer byl zahájen spolu s ARIS Business Architect v roce 2005 na základě verze 7 ARIS. Rozvoj podnikání ARIS Designer a ARIS Business Architect je výsledkem IDS Scheer, která bude rozvíjet všechny nové produkty založené na platformě Java - nezávislý programovací jazyk. IDS Scheer soustředila velké úsilí na User-Friendly uspořádání nového web-based rozhraní pro Designer Business a Business Architect. Například jednotlivé části okna lze nyní skrýt a poskytnout tak maximální modelovací prostor. Uživatelské rozhraní ARIS Designer Business byl vyvinut s cílem zaměřit se na potřeby zaměstnanců v provozních odděleních a pro příležitostné obchodní uživatele. ARIS Business Designer pro modeláře zahrnuje proces: Explorer Modul pro přístup k obsahu databáze (např. skupin, objektů a modelů), Designer Modul pro skutečné modelování a Matrix editor pro efektivní vztahy údržbu ARIS Business Architekt ARIS Business Architect (obr. 2.2) nabízí web-klienta s vybavením pro modelování, analýzu a optimalizaci podnikových procesů podobný tomu, který ARIS Toolset umožňuje uživatelům Windows-client. ARIS Business Architect nabízí všechny funkce potřebné pro správu databází, uživatelů, skripty, atd. a tímto získávají projektoví manažeři a odborníci s BPM efektivní konfiguraci, hodnocení a řízení nástroje. Kromě Designer Module, modul Explorer a Matrix Editor, které jsou k dispozici v ARIS Designer Business, ARIS Business Architect, se nabízí modul pro správu databází / správu uživatelů prostřednictvím webu a Script Editor, pro tvorbu skriptů pro reporting a analýzy. Operace, jako je model Generation, Merge, nebo Konsolidace obsahu databáze, jsou prováděny na úrovni serveru, který umožňuje uživatelům přístup k těmto funkcím efektivně přes internet.

6 18 KONTROLNÍ OTÁZKA ARIS Business Architekt ARIS Business Publisher ARIS Business Publisher je součástí vydavatelské ARIS Business Architect. Jedná se o nový, on-line nástroj pro sdílení znalostí současného procesu se všemi zaměstnanci organizace. Na rozdíl od ARIS Web Publisher, s jeho statickými HTML modely, ARIS Business Publisher přetváří obsah ARIS úložiště přímo na webový server, kde jsou HTML stránky generovány dynamicky v reakci na požadavky uživatelů. Automaticky a na vyžádání generuje webové stránky a umožňuje flexibilní zobrazení obsahu úložiště. Ke zveřejnění podnikových procesů lze přistupovat prostřednictvím role-based nebo cílovou skupinu-založení rozhraní ARIS Simulation Simulace podnikových procesů přináší, a to prostřednictvím statistických metod, údaje o výkonnosti procesů, jejich slabinách a nedostatcích zdrojů.

7 19 KONTROLNÍ OTÁZKA 1 Nestačí jednoduše popsat podnikové procesy. Před provedením nákladné změny procesu, můžete použít simulovaného procesu KPI (tj. doba cyklu procesu, náklady na proces, atd.) vyhodnotit různé varianty, a platí tru-to-life srovnávání. Windows-based ARIS Simulation poskytuje možnosti analýzy, které pomáhají osvětlit dynamické interakce jednotlivých procesů uložené v ARIS úložišti. Prostřednictvím konkretizace postupů, lhůty a nákladů, jsou počítány pomocí statistických metod. Kromě modelů procesů existují přímé možnosti analýzy, jako jsou animace objektů a atributy animace. V objektu animace, vizuální změny a v jednotlivých objektech lze v průběhu simulace definovat, zda proces větve skutečně projde. Atribut animace poskytuje podrobnější informace o stavu jednotlivých objektů, jako jsou kolikrát funkce, které byly provedeny v určitém časovém okamžiku. Navíc, kumulativní a podrobné statistiky poskytují přesné informace o široké škále KPI, podporovaném grafickém znázornění a výsledcích simulace. 2.4 The Implementation Platform ARIS Implementation Platform podporuje provádění navržených a analyzovaných podnikových procesů do různých aplikačních systémů, cílové platformy nebo technologie. Mezi hlavní produkty ARIS Implementation Platform patří: ARIS for SAP NetWeaver - pomáhá v procesu navrhování architektury pro řešení SAP, které byly optimálně přizpůsobují organizaci obchodních procesů ARIS SOA Designer - speciální ARIS Rozhraní podporuje bezproblémové provádění obchodní logiky do spustitelné aplikace, ARIS UML Designer - umožňuje modelování s 1.4 standardu UML diagramů a vytváření vztahů k podnikání ARIS modely. Většina produktů ARIS Implementation Platform jsou dalšími produkty stávající konstrukce nástrojů, jako jsou ARIS Toolset nebo ARIS Business Architect. ARIS Implementation Platform podporuje průmyslové standardy, jako je XMI, XPDL, BPEL, BPMN a webové služby souvisejících norem ARIS for SAP NetWeaver ARIS for SAP NetWeaver posiluje ARIS Toolset nebo ARIS Business Architect poskytující bohaté BPM řešení pro SAP. Poskytuje referenční modely ARIS pro SAP business procesy, včetně všech funkcí a operací společnosti SAP. Na základě referenčních modelů, které jsou synchronizovány se SAP Solution Manager (nástroj pro zavádění a provoz systémů SAP), je možné provést upgrade nebo SAP systémů, jako SAP ERP a SAP CRM. Podnikové procesy představující požadavky z obchodního oddělení mohou být použity jako plán pro další nastavení systému SAP a přizpůsobení umožňující proces orientované aplikace SAP použití. Zavádění SAP může podporovat školení uživatelů a pomáhat zakládat systémy na modelu procesů ARIS ARIS SOA Designer ARIS SOA Designer umožňuje Service-Oriented Architecture (SOA), které budou navrženy na

8 20 KONTROLNÍ OTÁZKA 1 základě organizace obchodních procesů. Návrhy firemních procesů určující požadovaný výkon jednotlivých služeb a související instrumentace všech služeb, které tvoří proces. Prostřednictvím služby prohlížeč, který je integrovaný v systému ARIS Designer SOA, mohou uživatelé identifikovat služby pro automatizaci obchodních aktivit ARIS UML Designer Přizpůsobování standardního softwaru nebo vývoj individuálních řešení, úzká spolupráce mezi obchodními a IT manažerů je klíčem k úspěchu ve všech softwarových projektech. ARIS UML Designer je add-on nástroj ARIS Business Architect a kombinuje modelování podnikových procesů s metodologií vývoje softwaru. Na základě UML diagramů, poskytuje konzistentní a integrovaný přístup k vytváření podnikových aplikací z procesu analýzy systémů. ARIS UML Designer je nástroj pro podporu jak 'podnikových procesů' tak pro 'vývoj softwarového jazyka', který podporují všechny diagramy UML 1.4 (například diagramy tříd, diagramy use case, diagramy aktivit, diagramy státní diagram, diagramy spolupráce). 2.5 The Controlling Platform ARIS Controlling Platform nabízí dva hlavní produkty na podporu řízení fáze Business Process Management: ARIS Process Performance Manager - pro měření a analýzu výkonnosti procesů, ARIS Audit Manager - pro kontrolní zkoušky a kontrola kvality obchodních procesů ARIS Process Performance Manager ARIS Process Performance Manager (PPM) nabízí automatickou analýzu a vizualizaci reálného 'as-is' procesu. Vizualizace procesu toku se vyrábí na čas a ze zdrojů informací ze základních IT systémů. Na základě této informace o procesu, výkonnosti procesu (množství, čas, náklady, kvalitu) pro end-to-end procesy je viditelný a lze měřit pro každý proces. Zpracované data mohou být také sečteny a nabízeny v podobě 'řízení kokpitu' nebo 'panel'. ARIS PPM umožňuje nepřetržité sledování plánovaných hodnot vůči aktuálnímu stavu ('Track and Trace') a může být použit jako systém včasného varování pro successcritical KPI. Na základě analýzy zpracování dat, může být uzavřený cyklus BPM určením potenciál ke zlepšení ARIS Audit Manager

9 21 KONTROLNÍ OTÁZKA 1 ARIS Audit Manager poskytuje auditorské zajištění organizace, procesy splňují požadavky na soulad s celou řadou zákonných a regulačních norem, jako je Sarbanes-Oxley, Basel II, atd. ARIS Audit Manager testy jsou procesy kritických kontrolních vymezených kroků s ARIS Designer Business. Zkouška pracovních postupů zajišťuje definovaný proces provádění kontrol a funguje tak, jak se očekávalo. To pomáhá organizacím identifikovat proces závad a možných rizik.

ARIS Platform softwarová podpora řízení procesů Procesní ARIS laboratoř základ moderní výuky. www.ids-scheer.cz

ARIS Platform softwarová podpora řízení procesů Procesní ARIS laboratoř základ moderní výuky. www.ids-scheer.cz ARIS Platform softwarová podpora řízení procesů Procesní ARIS laboratoř základ moderní výuky www.ids-scheer.cz Agenda Představení IDS Scheer ARIS Platform Scénáře možné spolupráce Vybudování komplexní

Více

Procesní dokumentace Process Management. Pavel Čejka

Procesní dokumentace Process Management. Pavel Čejka Procesní dokumentace Process Management Pavel Čejka SAP Solution Manager 7.2 SAP Solution Manager 7.2 nabízí dramatické zlepšení možností dokumentace Solution dokumentace Jednotné webové prostředí Integrovaný

Více

Vývoj informačních systémů. Obecně o IS

Vývoj informačních systémů. Obecně o IS Vývoj informačních systémů Obecně o IS Informační systém Informační systém je propojení informačních technologií a lidských aktivit směřující k zajištění podpory procesů v organizaci. V širším slova smyslu

Více

Využití IT nástrojů pro měření a řízení výkonnosti. Michal Kroutil 22.11.2005

Využití IT nástrojů pro měření a řízení výkonnosti. Michal Kroutil 22.11.2005 Využití IT nástrojů pro měření a řízení výkonnosti Michal Kroutil 22.11.2005 1 Obsah 1 2 3 4 5 Představení Ciber Novasoft Klíčové ukazatele výkonnosti Zdroje dat SAP SEM Implementační projekt 2 Představení

Více

1 ÚVOD DO BPM. 1.1 Stručná historie BPM 5 KONTROLNÍ OTÁZKA 1. 1.1.1 Potřeba ohodnocení obchodu

1 ÚVOD DO BPM. 1.1 Stručná historie BPM 5 KONTROLNÍ OTÁZKA 1. 1.1.1 Potřeba ohodnocení obchodu 5 KONTROLNÍ OTÁZKA 1 1 ÚVOD DO BPM 1.1 Stručná historie BPM 1.1.1 Potřeba ohodnocení obchodu Když lidé poprvé začali žití ve společenských skupinách, několik lidí objevilo příležitost obchodovat se zbožím

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

Modelování procesů s využitím MS Visio.

Modelování procesů s využitím MS Visio. Modelování procesů s využitím MS Visio jan.matula@autocont.cz Co je to modelování procesů? Kreslení unifikovaných či standardizovaných symbolů, tvarů a grafů, které graficky znázorňují hlavní, řídící nebo

Více

Wonderware Information Server 4.0 Co je nového

Wonderware Information Server 4.0 Co je nového Wonderware Information Server 4.0 Co je nového Pavel Průša Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Úvod Wonderware Information Server je výrobní analytický a reportní informační portál pro publikaci výrobních dat

Více

1 Služby SAP Business Transformation and Plan Services Služby SAP Business Transformation and Plan Services aktuálně zahrnují:

1 Služby SAP Business Transformation and Plan Services Služby SAP Business Transformation and Plan Services aktuálně zahrnují: Popis služeb Služby Business Transformation and Plan Services Služby SAP Business Transformation and Plan Services poskytují služby poradenství a prototypování k podpoře inovace a transformace Zákazníka

Více

PODNIKOVÁ INFORMATIKA

PODNIKOVÁ INFORMATIKA GÁLA Libor POUR Jan TOMAN Prokop PODNIKOVÁ INFORMATIKA Obsah O autorech... 11 Na úvod jak chápat tuto knihu... 13 Část I: Principy podnikové informatiky... 17 1. Informatika, aplikovaná informatika, podniková

Více

Telelogic Focal Point využití pro řízení a optimalizaci projektového portfolia Verze 1.0

Telelogic Focal Point využití pro řízení a optimalizaci projektového portfolia Verze 1.0 DISTRIBUTOR White Paper Verze 1.0 Ing. Jiří Gryc 26.4.2007 Tento dokument ve stručnosti představuje možnost využití špičkového Telelogic Focal Point pro řízení a optimalizaci projektového portfolia. Další

Více

Komputerizace problémových domén

Komputerizace problémových domén Milan Mišovič (ČVUT FIT) Pokročilé informační systémy MI-PIS, 2011, Přednáška 03 1/19 Komputerizace problémových domén Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních

Více

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER váš partner na cestě od dat k informacím globtech spol. s r.o. karlovo náměstí 17 c, praha 2 tel.: +420 221 986 390 info@globtech.cz

Více

1. Integrační koncept

1. Integrační koncept Příloha č. 2: Technický popis integrace 1. Integrační koncept Z hlediska koncepčního budování Smart Administration na Magistrátu města Mostu je možno hovořit o potřebě integrace tří úrovní systémové architektury

Více

Reportingová platforma v České spořitelně

Reportingová platforma v České spořitelně Reportingová platforma v České spořitelně Agenda Implementované prostředí Cognos 8 v ČS Marek Varga, Česká spořitelna, a.s. Využití platformy Cognos z pohledu businessu Petr Kozák, Česká spořitelna, a.s.

Více

ADMINISTRACE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. OPC Server

ADMINISTRACE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. OPC Server ADMINISTRACE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ OPC Server Funkce a využití v průmyslové automatizaci Jiří NOSEK 2011 Co je OPC Server? OPC = Open Process Control (původně OLE for Process Control) sada specifikací průmyslového

Více

Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009. 1.Podniková informatika pojmy a komponenty

Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009. 1.Podniková informatika pojmy a komponenty Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009 1.Podniková informatika pojmy a komponenty (1) Objasněte pojmy: IS, ICT, ICT služba, ICT proces, ICT zdroj. Jakou dokumentaci k ICT službám,

Více

Jan Horák. Pilíře řešení

Jan Horák. Pilíře řešení Jan Horák Pilíře řešení Nová generace systémů Důsledek rozvoje a změn informatiky ve zdravotnictví: Nové technologie Výkonnost, mobilita, velikost monitorů, dotykové ovládání, vzdálené přístupy Nové možnosti

Více

Vytvoření procesně integrační nástavby KUBIKI pro ERP systém MAX+

Vytvoření procesně integrační nástavby KUBIKI pro ERP systém MAX+ Vytvoření procesně integrační nástavby KUBIKI pro ERP systém MAX+ O společnosti IBA CZ Společnost IBA CZ je vývojovým centrem nadnárodní korporace IBA Group, které se specializuje na zakázkový vývoj software

Více

ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB

ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB CROSSLINE SERVICES s.r.o. Jeremiášova 870 155 00 Praha 5 IČO: 241 43 065 DIČ: CZ24143065 Kontaktní osoba: Ing. Veronika Kimmer GSM: +420 777 755 618 veronika.kimmer@crosslineservices.cz

Více

In orma I a. O nl Dva. Počítačové aplikace v podnikové a mezipodnikové praxi Technologie informačních systému R1zení a rozvoj podnikové informatiky

In orma I a. O nl Dva. Počítačové aplikace v podnikové a mezipodnikové praxi Technologie informačních systému R1zení a rozvoj podnikové informatiky I Libor Gála Jan Pour Prokop Toman., O nl Dva.. In orma I a Počítačové aplikace v podnikové a mezipodnikové praxi Technologie informačních systému R1zení a rozvoj podnikové informatiky Českó společnost

Více

Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Kontext Dodavatelé Strategická Zákazníci ERP Taktická Operativní Kategorie ERP - zaměřeno na

Více

Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Kontext Dodavatelé Strategická Zákazníci ERP Taktická Operativní Kategorie ERP - zaměřeno na

Více

Statistica, kdo je kdo?

Statistica, kdo je kdo? Statistica, kdo je kdo? Newsletter Statistica ACADEMY Téma: Typy instalací Typ článku: Teorie Někteří z vás používají univerzitní licence, někteří síťové, podnikové atd. V tomto článku Vám představíme,

Více

Oracle Sales Cloud. moderní řízení obchodu

Oracle Sales Cloud. moderní řízení obchodu Oracle Sales Cloud moderní řízení obchodu Úvod Oracle Sales Cloud je nástroj moderního obchodování, který lze snadno nasadit a rychle užívat. Je to zcela mobilní řešení s analytickou výbavou, stavěné pro

Více

Jak efektivně řídit životní cyklus dokumentů

Jak efektivně řídit životní cyklus dokumentů Jak efektivně řídit životní cyklus dokumentů Václav Bahník, ECM Solution Consultant 2014 IBM Corporation Nestrukturovaná data Strukturovaná Nestrukturovaná 2 Document Management System Vyhledávání Sdílení

Více

Business Intelligence nástroje a plánování

Business Intelligence nástroje a plánování Business Intelligence nástroje a plánování pro snadné reportování a vizualizaci Petr Mlejnský Business Intelligence pro reporting, analýzy a vizualizaci Business Intelligence eporting Dashboardy a vizualizace

Více

Unified Communications. Customer Contact. Cisco Unified Contact Center Enterprise. Hlavní výhody. Způsoby nasazení

Unified Communications. Customer Contact. Cisco Unified Contact Center Enterprise. Hlavní výhody. Způsoby nasazení Unified Communications Customer Contact Cisco Unified Contact Center Enterprise Cisco Unified Contact Center Enterprise přináší ucelené řešení poskytující inteligentní směrování a obsloužení hovorů. Jedná

Více

PV207. Business Process Management

PV207. Business Process Management PV207 Business Process Management Intalio & Savvion 30. 4. 2009 Petr Vašíček 2007 2009 IBA Group FI MU Obsah přednášky Intalio BPMS Savvion Process Modeler Náplň zkoušky Týmový projekt Zadání projektu

Více

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Microsoft SharePoint Portal Server 2003 Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Přehled Země: Česká republika Odvětví: Velkoobchod Profil zákazníka

Více

Softwarová podpora v procesním řízení

Softwarová podpora v procesním řízení Softwarová podpora v procesním řízení Zkušenosti z praxe využití software ATTIS Ostrava, 7. října 2010 www.attis.cz ATTN Consulting s.r.o. 1 Obsah Koncepce řízení výkonnosti Koncepce řízení výkonnosti

Více

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů Vývoj informačních systémů Přehled témat a úkolů Organizace výuky doc. Mgr. Miloš Kudělka, Ph.D. EA 439, +420 597 325 877 homel.vsb.cz/~kud007 milos.kudelka@vsb.cz Přednáška Teorie Praxe Cvičení Diskuze

Více

Chytrá systémová architektura jako základ Smart Administration

Chytrá systémová architektura jako základ Smart Administration Chytrá systémová architektura jako základ Smart Administration Ing. Petr Škvařil, Pardubický kraj Dipl. Ing.Zdeněk Havelka PhD. A-21 s.r.o. 1 Nepříjemné dotazy Jsme efektivní v provozování veřejné správy?

Více

Business Intelligence

Business Intelligence Business Intelligence Josef Mlnařík ISSS Hradec Králové 7.4.2008 Obsah Co je Oracle Business Intelligence? Definice, Od dat k informacím, Nástroj pro operativní řízení, Integrace informací, Jednotná platforma

Více

Obsah. Zpracoval:

Obsah. Zpracoval: Zpracoval: houzvjir@fel.cvut.cz 03. Modelem řízený vývoj. Doménový (business), konceptuální (analytický) a logický (návrhový) model. Vize projektu. (A7B36SIN) Obsah Modelem řízený vývoj... 2 Cíl MDD, proč

Více

Komercializace veřejné správy

Komercializace veřejné správy Komercializace veřejné správy Seminář ebrno, 17.4.2008 Miroslav Bublík, výkonný řed. IDS Scheer Petr Železník, Presales Expert SAP www.ids-scheer.cz Co je to IDS Scheer ČR, s.r.o. www.ids-scheer.cz 2 Jsme

Více

Simulace procesů pomocí Witness Visio Simulation Solution ve výuce

Simulace procesů pomocí Witness Visio Simulation Solution ve výuce Simulace procesů pomocí Witness Visio Simulation Solution ve výuce Zdeňka Videcká 1, Vladimír Bartošek 2 Anotace Jednou ze základních znalostí studentů je schopnost analyzovat, modelovat a efektivně řídit

Více

Přínosy zavádění procesního řízení pro malosériovou výrobu v elektronice J. Tupa 1, J. Čengery 1 1

Přínosy zavádění procesního řízení pro malosériovou výrobu v elektronice J. Tupa 1, J. Čengery 1 1 Přínosy zavádění procesního řízení pro malosériovou výrobu v elektronice J. Tupa 1, J. Čengery 1 1 Katedra technologií a měření, Fakulta elektrotechnická, ZČU v Plzni, Univerzitní 26, Plzeň E-mail : tupa@ket.zcu.cz,

Více

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů Vývoj informačních systémů Přehled témat a úkolů Organizace výuky doc. Mgr. Miloš Kudělka, Ph.D. EA 439, +420 597 325 877 homel.vsb.cz/~kud007 milos.kudelka@vsb.cz Přednáška Znalosti Schopnosti Cvičení

Více

Řízení procesů ICT prostřednictvím Architektury

Řízení procesů ICT prostřednictvím Architektury Petr Klučka Solution architect / ARKO 03/06 2 0 1 5 Řízení procesů ICT prostřednictvím Architektury prezentace pro Krajský úřad Plzeňského kraje Agenda souvislosti o nichž bude řeč Strategie Soubor souvisejících

Více

Novell Identity Management. Jaromír Látal Datron, a.s.

Novell Identity Management. Jaromír Látal Datron, a.s. Novell Identity Management Jaromír Látal Datron, a.s. 19.4.2012 1 Identity management základní vlastnosti Jednoduché a rychlé poskytování uživatelských účtů Samoobslužné funkce pro uživatele Snadný návrh

Více

Datová kvalita základ úspěšného BI. RNDr. Ondřej Zýka, Profinit

Datová kvalita základ úspěšného BI. RNDr. Ondřej Zýka, Profinit Datová kvalita základ úspěšného BI RNDr. Ondřej Zýka, Profinit 1.6.2012 Datová exploze Snižování nákladů o Zdvojnásobení objemu podnikových dat každé dva roky o Konkurenční tlak o Ekonomická krize o V

Více

Hospodářská informatika

Hospodářská informatika Hospodářská informatika HINFL, HINFK Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu reg.

Více

SW podpora projektového řízení

SW podpora projektového řízení Browser MS-Project SW podpora projektového řízení Společnost appcore s.r.o. nabízí služby v oblastech systémové integrace, softwarové integrace a řízení organizace. Veškeré služby naší společnosti jsou

Více

Software pro analýzu energetických dat W1000

Software pro analýzu energetických dat W1000 Software pro analýzu energetických dat W1000 Data pro snadný život vašich zákazníků Manage energy better Mít správné informace ve správný čas je základem úspěchu každého snažení, tedy i řízení spotřeby

Více

Počítačová simulace logistických procesů II 12. přednáška - Rozhraní (Process Designer, MALAGA, TriCAD)

Počítačová simulace logistických procesů II 12. přednáška - Rozhraní (Process Designer, MALAGA, TriCAD) Počítačová simulace logistických procesů II 12. přednáška - Rozhraní (Process Designer, MALAGA, TriCAD) Jan Fábry 26.11.2017 Počítačová simulace logistických procesů II Obsah předmětu I. Úvod, organizace,

Více

<Insert Picture Here> Na co se můžete s Oracle BI těšit

<Insert Picture Here> Na co se můžete s Oracle BI těšit Na co se můžete s Oracle BI těšit Tomáš Pospíšil, Oracle Czech Olomouc, 6.3.2014 Oracle BI Ukázka Oracle BI Možnosti platformy Oracle Business

Více

Sísyfos Systém evidence činností

Sísyfos Systém evidence činností Sísyfos Systém evidence Sísyfos : Evidence pracovních Systém Sísyfos je firemní aplikace zaměřená na sledování pracovních úkonů jednotlivých zaměstnanců firmy. Umožňuje sledovat pracovní činnosti na různých

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Analýza a Návrh. Analýza

Analýza a Návrh. Analýza Analysis & Design Návrh nebo Design? Design = návrh Není vytváření použitelného uživatelského prostředí (pouze malinká podmnožina celého návrhu) Často takto omezeně chápáno studenty nedokáží si představit,

Více

Infor Performance management. Jakub Urbášek

Infor Performance management. Jakub Urbášek Infor Performance management Jakub Urbášek Agenda prezentace Stručně o produktu Infor PM 10 Komponenty Infor PM - PM OLAP a PM Office Plus Reporting Analýza Plánování / operativní plánování Infor Performance

Více

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Geo-informační systémy

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Geo-informační systémy Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Geo-informační systémy Definice, budování a život GIS Kapitola 1: Vztahy strana 2 Data, informace, IS, GIS Kapitola 1: Vztahy strana 3 Rozhodnutí Znalosti Znalostní systémy. Informace

Více

GIS jako důležitá součást BI. Jan Broulík, Petr Panec ARCDATA PRAHA, s.r.o.

GIS jako důležitá součást BI. Jan Broulík, Petr Panec ARCDATA PRAHA, s.r.o. GIS jako důležitá součást BI Jan Broulík, Petr Panec ARCDATA PRAHA, s.r.o. ARCDATA PRAHA, s.r.o. THE GEOGRAPHIC ADVANTAGE Motto Sladit operační taktiku s organizační strategií Strategie bez taktiky je

Více

ProjectWise V8 XM Edition

ProjectWise V8 XM Edition . ProjectWise V8 XM Edition ProjectWise V8 XM Edition Evoluční rozšíření, nikoliv revoluce Hlavní témata XM Edition projekty podpora projektového přístupu, šablony projektů workspaces podpora pracovních

Více

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Jiří Šebek Návrh softwarových systémů (B6B36NSS) Převzato z přednášky X36AAS M. Molhanec Co je to architektura 2 Využívá se v různách oborech

Více

OBSAH. Nasazení standardního podnikového informačního systému 9. Přehled komponent systému SAP 13. Úvod do používání systému SAP 31

OBSAH. Nasazení standardního podnikového informačního systému 9. Přehled komponent systému SAP 13. Úvod do používání systému SAP 31 3 Kapitola 1 Nasazení standardního podnikového informačního systému 9 Standardní podnikový informační systém 10 Podnikové informační systémy 10 Zavádění systémů ERP 12 Kapitola 2 Přehled komponent systému

Více

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Procesy, procesní řízení organizace Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Co nového přináší ISO 9001:2008? Vnímání jednotlivých procesů organizace jako prostředku a nástroje

Více

CASE nástroje. Jaroslav Žáček

CASE nástroje. Jaroslav Žáček CASE nástroje Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Co znamená CASE? A CASE tool is a computer-based product aimed at supporting one or more software engineering activities within

Více

OBSAH 1. ÚVOD STRUKTURA A ÚROVNĚ PROCESNÍHO MODELU KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ PROCESŮ KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ ORGANIZAČNÍCH STRUK

OBSAH 1. ÚVOD STRUKTURA A ÚROVNĚ PROCESNÍHO MODELU KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ PROCESŮ KONVENCE PRO MODELOVÁNÍ ORGANIZAČNÍCH STRUK Konvence procesního modelování v CENIA výtah z metodiky příloha č. 3 soutěžní dokumentace pro výběrové řízení na Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností OBSAH 1. ÚVOD... 4 2. STRUKTURA A ÚROVNĚ

Více

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Nástroje business modelování. Business modelling, základní nástroje a metody business modelování.

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Nástroje business modelování. Business modelling, základní nástroje a metody business modelování. 3 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Business modelling, základní nástroje a metody business modelování.

Více

MANAŽERSKÉ NÁSTROJE ATTIS

MANAŽERSKÉ NÁSTROJE ATTIS MANAŽERSKÉ NÁSTROJE ATTIS PŘEDSTAVENÍ SW Manažerské softwarové nástroje pro podporu řízení výkonnosti firem a organizací, vytvořené pro manažery na všech úrovních řízení. Soubor metodik, technik a postupů

Více

End User Experience Monitoring Měření kvality IT služeb 7.10.2010, Brno Jiří Vozňák. information technology

End User Experience Monitoring Měření kvality IT služeb 7.10.2010, Brno Jiří Vozňák. information technology End User Experience Monitoring Měření kvality IT služeb 7.10.2010, Brno Jiří Vozňák information technology Základ firemní strategie Strategie firmy Lidé Procesy Nástroje Portfolio nabídky a služeb Crux

Více

SAP PROCUREMENT DAY 2013. SAP CLM (Contract Lifecycle Management) Správa životního cyklu kontraktů. smooth business flow

SAP PROCUREMENT DAY 2013. SAP CLM (Contract Lifecycle Management) Správa životního cyklu kontraktů. smooth business flow smooth business flow SAP CLM (Contract Lifecycle Management) Správa životního cyklu kontraktů con4pas, s.r.o. Novodvorská 1010/14A, 140 00 Praha 4 tel.: +420 261 393 211, fax: +420 261 393 212 www.con4pas.cz

Více

CASE. Jaroslav Žáček

CASE. Jaroslav Žáček CASE Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Co znamená CASE? Definice dle SEI A CASE tool is a computer-based product aimed at supporting one or more software engineering activities

Více

Jádrem systému je modul GSFrameWork, který je poskytovatelem zejména těchto služeb:

Jádrem systému je modul GSFrameWork, který je poskytovatelem zejména těchto služeb: Technologie Marushka Základním konceptem technologie Marushka je použití jádra, které poskytuje přístup a jednotnou grafickou prezentaci geografických dat. Jádro je vyvíjeno na komponentním objektovém

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY (IS) Ing. Pavel Náplava Katedra počítačů K336, ČVUT FEL Praha 2004/2005

INFORMAČNÍ SYSTÉMY (IS) Ing. Pavel Náplava Katedra počítačů K336, ČVUT FEL Praha 2004/2005 INFORMAČNÍ SYSTÉMY (IS) Ing. Pavel Náplava Katedra počítačů K336, ČVUT FEL Praha 2004/2005 AGENDA definice IS, zavedení pojmů možnosti a rozdělení typická struktura technologie nasazení praktická ukázka

Více

Představuje. Technický Informační Systém nové generace

Představuje. Technický Informační Systém nové generace Představuje Technický Informační Systém nové generace Nový náhled na položky Sjednocení typů položek - položky nejsou striktně dělené na vyráběné a nakupované. Do tohoto typu je zahrnuté i nakupované a

Více

Modelování a optimalizace diagnostických procesů

Modelování a optimalizace diagnostických procesů Modelování a optimalizace diagnostických procesů Ing. Jiří Tupa, Ing. František Steiner, Ph.D., Doc. Ing. Vlastimil Skočil, CSc. Oddělení řízení průmyslových procesů, Katedra technologií a měření, Fakulta

Více

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Martin Tomášek, Jiří Šebek Návrh softwarových systémů (B6B36NSS) Převzato z přednášky X36AAS M. Molhanec Co je to architektura Využívá se

Více

Obsah. ÚVOD 1 Poděkování 3

Obsah. ÚVOD 1 Poděkování 3 ÚVOD 1 Poděkování 3 Kapitola 1 CO JE TO PROCES? 5 Co všechno musíme vědět o procesním řízení, abychom ho mohli zavést 6 Různá důležitost procesů 13 Strategické plánování 16 Provedení strategické analýzy

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Microsoft Office 2003 Souhrnný technický dokument white paper

Microsoft Office 2003 Souhrnný technický dokument white paper Microsoft Office 2003 Souhrnný technický dokument white paper Přehled inteligentních klientských aplikací založených na sadě Microsoft Office 2003 System Publikováno: Duben 2003 Shrnutí: Inteligentní klienti

Více

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ 1) PROGRAM, ZDROJOVÝ KÓD, PŘEKLAD PROGRAMU 3 2) HISTORIE TVORBY PROGRAMŮ 3 3) SYNTAXE A SÉMANTIKA 3 4) SPECIFIKACE

Více

Design systému. Komponentová versus procesní architektura

Design systému. Komponentová versus procesní architektura Design systému Komponentová versus procesní architektura Architektura : třídy statické aspekty propojení logický pohled struktura popisu systému Architektura procesů: objekty dynamické aspekty koordinace

Více

Problémové domény a jejich charakteristiky

Problémové domény a jejich charakteristiky Milan Mišovič (ČVUT FIT) Pokročilé informační systémy MI-PIS, 2011, Přednáška 02 1/16 Problémové domény a jejich charakteristiky Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. Katedra softwarového inženýrství Fakulta

Více

ArcGIS for Server. V oblasti správy, vizualizace a zpracování prostorových dat nabízí ArcGIS for Server tyto možnosti:

ArcGIS for Server. V oblasti správy, vizualizace a zpracování prostorových dat nabízí ArcGIS for Server tyto možnosti: ArcGIS for Server ArcGIS for Server ArcGIS for Server je komplexní nástroj, který představuje platformu pro poskytování GIS služeb umožňujících pořizování, správu a analýzu prostorových dat a jejich vizualizaci.

Více

ArcGIS Server 10. Řešení pro sdílení geodat

ArcGIS Server 10. Řešení pro sdílení geodat ArcGIS Server 10 Řešení pro sdílení geodat ArcGIS Server 10 ArcGIS Server je komplexní nástroj, který představuje platformu pro poskytování služeb GIS umožňujících pořizování, správu a analýzu prostorových

Více

Projektové řízení jako základ řízení organizace

Projektové řízení jako základ řízení organizace Projektové řízení jako základ řízení organizace Aleš Chudý, ředitel divize IW ales.chudy@microsoft.com Technický seminář Bratislava 6.10.2008 Obsah Potřeby byznysu a IT Řešení EPM Microsoft EPM Optimalizační

Více

Custom Code Management. Přechod na S/4HANA

Custom Code Management. Přechod na S/4HANA Custom Code Management Přechod na S/4HANA Úvodem Vývoj vlastního kódu (Custom Code) používá většina zákazníku. Zákaznický vývoj značně ovlivňuje TCO podnikového řešení, což znamená, že je třeba efektivní

Více

Architektura v organizaci

Architektura v organizaci Architektura v organizaci Radek Vácha Seminář CSSI, 23.3.2007 Accenture, its logo, and Accenture High Performance Delivered are trademarks of Accenture. Obsah Můj profil Architektura odraz světa Jiné pohledy

Více

Ochranný svaz autorský zefektivnil svou činnost s produktem Webtica HelpDesk na platformě Microsoft

Ochranný svaz autorský zefektivnil svou činnost s produktem Webtica HelpDesk na platformě Microsoft Microsoft Windows Server System Ochranný svaz autorský zefektivnil svou činnost s produktem Webtica HelpDesk na platformě Microsoft Přehled Země: Česká republika Odvětví: Služby, zábavní průmysl Vedení

Více

Základní informace o co se jedná a k čemu to slouží

Základní informace o co se jedná a k čemu to slouží Základní informace o co se jedná a k čemu to slouží CPM bývá někdy nazýváno: Enterprise Performance Management Business Performance Management Strategic Performance Management Performance Management základní

Více

Tieto Future Office. Přehled. Země: Česká republika. Odvětví: Samospráva

Tieto Future Office. Přehled. Země: Česká republika. Odvětví: Samospráva Tieto Future Office Přehled Země: Česká republika Odvětví: Samospráva Profil zákazníka: Magistrát města Plzeň je orgánem města Plzně, který plní jeho úkoly v oblasti územní samosprávy i státní správy na

Více

CONTROLLING. Metodický list č. 1 FUNKCE CONTROLLINGU ZÁKLADY FINANČNÍHO PLÁNU A ZDROJE DAT PRO CONTROLLING

CONTROLLING. Metodický list č. 1 FUNKCE CONTROLLINGU ZÁKLADY FINANČNÍHO PLÁNU A ZDROJE DAT PRO CONTROLLING Metodický list č. 1 FUNKCE U ZÁKLADY FINANČNÍHO PLÁNU A ZDROJE DAT PRO Funkce a koncepce controllingu Controlling jako podsystém řízení cíle a funkce controllingu Aktuální koncepce managementu v období

Více

2. Partnerský den BOC. Praha, 24.10.2013

2. Partnerský den BOC. Praha, 24.10.2013 2. Partnerský den BOC Praha, 24.10.2013 BOC Group Firemní profil Založena v roce 1995 jako pobočka skupiny BPMS na Univerzitě ve Vídni Oblasti činnosti: Vývoj SW BOC Management Office (ADOscore, ADONIS,

Více

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU. asistent pro IT (M/Ž)

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU. asistent pro IT (M/Ž) OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU Název pracovní pozice Funkční skupina / platová třída AST 3 Druh smlouvy Značka Uzávěrka pro podání žádostí Místo výkonu práce asistent

Více

Manažerský informační systém na MPSV. Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky MPSV

Manažerský informační systém na MPSV. Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky MPSV Manažerský informační systém na MPSV Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky MPSV Konference ISSS-2009 Hradec Králové Aldis 6. dubna 2009 MIS na MPSV časové údaje projektu Vytvoření MIS MPSV

Více

IBM Content Manager Collaboration Edition ECM služby pro IBM Lotus Quickr

IBM Content Manager Collaboration Edition ECM služby pro IBM Lotus Quickr IBM Content Manager Collaboration Edition ECM služby pro IBM Lotus Quickr 5/2010 IBM Content Manager Collaboration Edition O produktu IBM Content Manager Collaboration Edition IBM Content Manager Collaboration

Více

Ř Í Z E N Í F I R E M N Í C H P R O C E S Ů/ BPM

Ř Í Z E N Í F I R E M N Í C H P R O C E S Ů/ BPM Ř Í Z E N Í F I R E M N Í C H P R O C E S Ů/ BPM efektivní řízení procesů ve Vaší firmě Lead it Robustní nástroj firemního managementu Zvyšuje výkonnost a šetří náklady Komplexní řešení Vašich firemních

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství Číslo otázky : 24. Otázka : Implementační fáze. Postupy při specifikaci organizace softwarových komponent pomocí UML. Mapování modelů na struktury programovacího

Více

Využití LMS/LCMS 2. generace v procesech celoživotního vzdělávání

Využití LMS/LCMS 2. generace v procesech celoživotního vzdělávání Jan Macek, Account manager, Senior consultant - EEA s.r.o Praha macek@eea.cz Prezentace 21.11.2005 EEA communication solutions. Radlická 61, 150 00 Praha 5 2 E-learning v minulosti LMS 1. generace Vzdělávání

Více

Řízení výkonnosti nemovitostního portfolia. Integrační platforma innosys. Květen 2014

Řízení výkonnosti nemovitostního portfolia. Integrační platforma innosys. Květen 2014 Řízení výkonnosti nemovitostního portfolia Integrační platforma innosys Květen 2014 Technologické trendy 2014 Narušitelé zavedených postupů Kognitivní analýza Industrializace zdrojů mas Blízká setkávání

Více

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9 Cloud Slovník pojmů J. Vrzal, verze 0.9 Typické poskytované služby SaaS (Software as a Service): software jako služba Poskytování softwarové aplikace prostřednictvím internetu tak, že aplikace běží na

Více

SAP Business Planning and Consolidation

SAP Business Planning and Consolidation SAP Business Planning and Consolidation 29.5.2018 Agenda Agenda Co umí SAP BPC Vývoj plánování v SAP a historie BPC SAP Optimized for S/4 HANA, SAP BPC 11.0 Ukázka Diskuse 3 Vývoj plánování a verze SAP

Více

Hynek Cihlář Podnikový architekt 7.11..2013. Od Indoše ke Cloudu

Hynek Cihlář Podnikový architekt 7.11..2013. Od Indoše ke Cloudu Hynek Cihlář Podnikový architekt 7.11..2013 Od Indoše ke Cloudu Jediná jistota je změna Rychlost vstupu na trh, zvyšování efektivity, zjednodušení funkčnosti, snižování nákladů Obtížnost řízení a kontroly

Více

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Jedna budova. Různí uživatelé. Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Desigo Control Point navržen pro zjednodušení správy technologií budov Budovy nejsou jen pouhé

Více

Risk management a Interní audit

Risk management a Interní audit Risk management a Interní audit Zkušenosti z implementace systému řízení rizik v ČD a ve Skupině ČD projekt Corporate Governance (panelová diskuse) Požadavky na řízení rizik - Corporate Governance 9. Společnosti

Více