ROČNÍ PLÁN VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2016/2017

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROČNÍ PLÁN VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2016/2017"

Transkript

1 ROČNÍ PLÁN VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2016/2017 PRO ŠKOLSKÁ A JINÁ VZDĚLÁVACÍ ZAŘÍZENÍ (MŠ, ZŠ, SŠ, DDM, DRUŽINY, VOLNOČASOVÁ CENTRA) Anotace jednotlivých měsíčních témat vzdělávacích programů je připravována v souladu s RVP. Obsahová náplň témat je uzpůsobena věkové kategorii účastníků programu, MŠ, 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ, SŠ, volnočasová centra. Medvědi Dny školám: 13.9., ZÁŘÍ Cíl: Program zaměřený na poznávání života největší evropské šelmy Medvěda hnědého (Ursus arctos). Cílová skupina se seznámí s životem medvěda během ročních období, s vybranou skupinou pojmů (hibernace: pravý spánek, zimní klid; aktivní přezimování, ), nabyde širší poznatky ze života této největší evropské šelmy: vzhled, vlastnosti a schopnosti, teritorium, potrava, pobytové znaky; význam této šelmy pro lesní ekosystém, význam ochrany šelem; jsou medvědi nebezpeční?, kdo/co ohrožuje největší evropskou šelmu?; jak se chránit při případném setkání. Účastník nahlédne do skrytého světa této šelmy a dozví se mnoho zajímavostí a informací ze života krále šelem Evropy. V průběhu vyprávění se účastník dozví nevšední fakta, legendy a mýty o životě této šelmy. Les a prales Dny školám: , ŘÍJEN Cíl: Program zaměřený na seznámení se s lesem Beskyd přináležející ke Karpatské soustavě Není les jako les (původní skladba x současná skladba), poznávání typických lesních dřevin regionu/beskyd; seznámení se s významem lesa (smíšený, monokulturní, hospodářský), význam lesa z hlediska retenčních schopností (výsadba smíšených lesů, břehové porosty, revitalizace.); funkce lesa, les v průběhu ročních období, biotopy; hodnota lesních ekosystémů pro přírodu a člověka, rozdíl mezi lesem a pralesem (prales Mionší); lesní patra živočichové a rostlinstvo jednotlivých lesních pater, jejich funkce pro dílčí patra a ekosystém. Součástí programu jsou ukázky lesních přírodnin, interaktivní zážitková cvičení na poznávání přírodnin, kvízy a hry k lepšímu pochopení dané problematiky. Nechybí zajímavosti, vyprávění, legendy.

2 Geologie a geomorfologie Dny školám: 8.11., LISTOPAD Cíl: Program zaměřený na poznávání hornin a nerostů Beskyd. Cílová skupina se seznámí: se vznikem a vývojem Beskyd, s geologickým uspořádáním, které se od většiny území České republiky značně liší; prostřednictvím expozice a promítání v URSUS centru se základními pojmy a praktickými ukázkami z geologie a geomorfologie (flyšové pásmo, příkrov, jeskyně, mrazové sruby, podloží, sesuvy ); se živočichy, kteří zde v dávných dobách žili. Součástí programu je živá ukázka geologických exponátů v URSUS centru (fosilie, ichnofosilie, polodrahokamy apod.), interaktivní zážitková cvičení a hry na poznávání hornin a dalších exponátů ze světa geologie. CHKO a EVL Beskydy Dny školám: , PROSINEC Cíl: Program zaměřený na ochranu přírody, poznávání CHKO Beskydy (mokřady, jedlo-bukové lesy), rostlin a živočichů, kteří zde žijí či se vyskytují; vzácné durhy fauny a flory Karpatské soustavy; přírodní rezervace, národní přírodní rezervace, přírodní památky, prales Mionší; NATURA 2000: evropsky významné lokality a ptačí oblasti Beskydy, Horní Vsacko; Beskydy Evropsky významná lokalita, význam zachování CHKO, šetrné hospodaření, ochrana přírody. Prostřednictvím unikátní expozice a přírodovědných dokumentů se cílová skupina detailně obeznámí s biotopy CHKO Beskydy včetně ukázek ze světa živočichů a rostlin, přírodní zajímavosti a hodnotná místa v krajině Beskyd. Součástí programu jsou zážitkové aktivity založené na poznávání krás přírody. Příroda v zimě Dny školám: 10.1., LEDEN Cíl: Program zaměřený na přírodní procesy v zimě Beskyd, jak přečkávají zimu skupiny živočichů a rostlin. Cílová skupina se seznámí se s vybranou skupinou pojmů (hibernace: pravý spánek, zimní klid; aktivní přezimování, migrace, ) dozví se různé zajímavosti ze života živočichů a rostlin v době přezimování. Program je obohacený o poznatky z oblasti meteorologie a klimatologie, kde se budeme zabývat problematikou změn v přírodě a reakcí zvířat na tyto přírodní události. Součásti programu je praktická ukázka na zahradě URSUS centra, jak může lidský jedinec přírodě v zimě pomoci: příprava krmítek včetně ochranných zón/úkrytů před dravci; ježkovníky, ptačí budky; jaké krmivo připravovat a poskytovat včetně ukázky krmení.

3 Šelmy Beskyd Dny školám: 14.2., ÚNOR Cíl: Program zaměřený na poznávání života malých a velkých šelem Beskyd a jejich ochranu. Cílová skupina nabyde širší poznatky ze života např. rysa, vlka, medvěda, jezevce, lišky, kuny; seznámí se s jejich životem, vzhledem a schopnostmi, typickým teritoriem, potravou, způsoby lovu, pobytovými znaky, významem šelem pro lesní ekosystém, významem ochrany šelem. Součástí programu je interaktivní cvičení a hra na poznávání stop velkých a malých šelem včetně charakteristických znaků jednotlivých stop; ukázky odlitků, zážitková hra na poznávání stop prostřednictvím nejnovější AV technologie v URSUS centru. V průběhu vyprávění se účastník dozví nevšední fakta a legendy o životě šelem. Cesta vody Dny školám: 14.3., BŘEZEN Cíl: Program zaměřený na cestu vody Beskyd od pramene až po Černé a Baltské moře a oceán; putování štěrku; význam vody v krajině - význam vodních biotopů (kaluže, tůňky, mokřady) a břehových porostů; indikátory čisté vody; regulace koryt/potoků/řek dopad na druhovou pestrost vod a okolí; obyvatelé vodních toků Beskyd včetně zajímavostí ze života vodních živočichů a rostlin; význam vody pro život, šetření vodou v domácnostech aj. Součástí programu je odchyt a ukázka vodních živočichů z říčky Lomná, pozorování pod lupou, vyprávění. Interaktivní poznávání, hry, puzzle k upevnění probrané látky. Součásti programů je využití dílčích částí expozice URSUS centra: model hor (jak voda utvářela krajinu), model říční biotop s ukázkou živočichů daného biotopu; model Střecha Evropy rozvodí mezi Černým a Baltským moře. Ucelená expozice URSUS centra pod názvem U všeho byla a je voda provází účastníka příběhem o vzniku a utváření pohoří Beskyd, které by bez existence nejzákladnější a nejvzácnější komodity na světě, vody, nevznikly. Stále se více prohlubující celosvětová hrozba nedostatku vody se stala nosným pilířem a symbolem expozice.

4 DUBEN KVĚTEN ČERVEN Přírodní zahrady Dny školám: 11.4., Cíl: Program zaměřený na význam přírodních zahrad, zakládání přírodních zahrad (ukázky), bio hospodaření v souladu s přírodou; obyvatelé přírodních zahrad - poznávání živočichů a rostlin přírodních zahrad včetně zajímavostí a fakt; význam hospodaření v zahradách; jak vytvářet místa, která se stanou lákadlem pro pobyt různých živočichů (výroba ježkovníků, škrovovníků, hmyzovníků..), ochrana stromů, keřů, rostlin před škůdci; význam zakládání kompostů včetně praktické ukázky, jak správně kompostovat, co ne/patří do kompostu, substráty bez rašeliny; zakládání bylinkových zahrádek, změny v přírodě v průběhu roku. Program probíhá v URSUS zážitkové zahradě Zelený ráj, která disponuje ukázkovými místy aspirující na Přírodní zahradu. Součásti programu je možnost volby: 1. praktická ukázka a výroba některých prvků pro pobyt živočichů; 2. ukázka výsadby bylin/rostlin/stromů (v závislosti na počasí); 3. ukázka zakládání kompostu Ptačí svět Dny školám: 9.5., Cíl: Program zaměřený na seznámení s pojmy a ukázkami z oblasti ornitologie; poznávání ptačích druhů Beskyd, odchyt ptáků do ornitologických sítí, pozorování ptačích zástupců v přírodě, seznámení se s vybranými ptačími zástupci včetně vzhledu, typického teritoria, potravy; Beskydy Evropsky významná lokalita NATURA 2000: Ptačí oblast Beskydy a Horní Vsacko (čáp černý, puštík bělavý, jeřábek lesní, tetřev hlušec, aj.), Pták roku. Součástí programu je poznávání ptáků podle hlasu, vzhledu a získávání nevšedních zajímavostí a poznatků z ptačího světa; interaktivní poznávání ptačích zástupců podle peří, tvaru zobáku, stopy. Květena Beskyd Dny školám: 6.6., Cíl: Program zaměřený na poznávání rostlin a bylin Beskyd v URSUS zážitkové zahradě nebo spojený s terénní exkurzí do přírody Dolní Lomné. Během exkurze se cílová skupina dle pobytového místa seznamuje s biotopy rostlin louka, les, mokřad apod., výskytem významných zástupců karpatských druhů; zajímavostmi ze světa bylin Beskyd včetně popisu, užití, vyprávění legend, mýtů; význam rostlin/druhové rozmanitosti pro ekosystém; ochrana biotopů = zachování druhové rozmanitosti pro další generace, šetrné hospodaření, emocionální a estetický rozvoj jedince. Součástí programu je ukázka práce s elektronickým herbářem. Během terénní exkurze společné objevování nejkrásnějších perel beskydské přírody orchideje (kruštík bahenní, vstavač mužský, prstnatec Fuchsův), luční kvítí (kopretiny, zvonky, kohoutky ). Součástí programu je interaktivní poznávání vybraných druhů rostlin/bylin, hádanky, skládačky

5 Ze ţivota hmyzu ČERVENEC Cíl: Program zaměřený na poznávání hmyzí říše s živými a neživými ukázkami typických zástupců druhů hmyzu Beskyd, vzácných druzích hmyzu Karpatské soustavy a povídáním o jejich životě (vážky, motýli, včely, pavouci, brouci ).Účastníci získají vědomosti ze života vybraného druhu jedince, vzhled, typické stanoviště/prostředí, jak se pohybují, jakou potravu přijímají, jak se rozmnožují, přezimování. Cílová skupina nabyde vědomosti o významu hmyzu pro přírodu, člověka; o citlivosti hmyzu na změny v životním prostředí. ). Součástí programu je interaktivní poznávání vybraných druhů hmyzu, hádanky, skládačky, venkovní hry Vesmír a alternativní zdroje energie SRPEN Cíl: Program zaměřený na zajímavosti a poznatky o Vesmíru a seznámení se s využíváním alternativních zdrojů energie větrné, vodní, sluneční - jak fungují, proč je důležité alternativní zdroje energie podporovat; seznámení se s využitím energie v domácnostech, školách a na jiných místech; šetrné hospodaření s energií. VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY JSOU ZALOŢENY NA ZÁŢITKOVÉ PEDAGOGICE S VYUŢITÍM RŮZNORODÝCH METODICKÝCH NÁSTROJŮ A POMŮCEK.

6 VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PROBÍHAJÍ V ÚZKÉ SPOLUPRÁCI ODBORNÍKŮ URSUS ZÁŢITKOVÉHO CENTA S ODBORNÍKY ZE SPRÁVY CHKO BESKYDY, ČSOP, ČSO A DALŠÍCH ORGANIZACÍ. ODBORNÍ PRACOVNÍCI/LEKTOŘI URSUS ZÁŢITKOVÉ CENTRUM: Ing. Jitka Kačalová, Mgr. Jana Karpecká, Ing. František Šulgan, Daniel Křenek, Mgr. Tomáš Krajča, Bc. Vojtěch Brlík, Bc. Radek Przybyla CENA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU vyjma workshopů: 45 Kč/osoba Pedagogicky doprovod má vstup á 15 dětí/ţáků/studentů espresso nebo bylinkový čaj z URSUS zahrádky ZDARMA! Nabízíme filmy pro starší i menší děti fotografická prezentace obrázků z CHKO Beskydy, Ţivot svišťů, NATURA 2000, Mionší, Krásy Moravskoslezského kraje, CHKO Biele Karpaty aj. NA JEDNOTLIVÉ AKCE V DANÝCH TERMÍNECH JE NUTNÁ REZERVACE Z DŮVŮODU ZAJIŠTĚNÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ! V PŘÍPADĚ ZÁJMU NÁS PROSÍM KONTAKTUJTE NA: , nebo infinityprogress@seznam.cz, info@ursuscentrum.cz,

URSUS zážitkové centrum

URSUS zážitkové centrum URSUS zážitkové centrum Kontaktní osoba: Ing. Jitka Kačalová Mgr. Jana Karpecká tel:+ 420 553 661 368 + 420 553 661 367 +420 725 435 030 e-mail: infinityprogress@seznam.cz info@ursuscentrum.cz www.ursuscentrum.cz

Více

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu Vás srdečně zve na tradiční akci Vítání ptačího zpěvu 45 Kč/osoba/program (omezený počet) Zážitkový program zaměřený na poznávání ptačích druhů Beskyd, odchyt ptáků do ornitologických sítí, pozorování

Více

NABÍDKA ZÁŢITKOVÝCH/VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ URSUS centra

NABÍDKA ZÁŢITKOVÝCH/VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ URSUS centra NABÍDKA ZÁŢITKOVÝCH/VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ URSUS centra Programy jsou připravovány v souladu s RVP. Obsahová náplň témat včetně fyzické náročnosti workshopů je uzpůsobena věkové kategorii účastníků programu

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ URSUS zážitkové centrum. Pro: MŠ a ZŠ. Kontaktní osoba:

NABÍDKA PROGRAMŮ URSUS zážitkové centrum. Pro: MŠ a ZŠ. Kontaktní osoba: NABÍDKA PROGRAMŮ URSUS zážitkové centrum Pro: MŠ a ZŠ Kontaktní osoba: Nezisková organizace infinity-progress z.s., která URSUS zážitkové centrum provozuje, je zařazena v národní síti ekocenter České republiky.

Více

CAUSA CARNIVORA 2D BESKYDSKÁ ZÁKOUTÍ 3D

CAUSA CARNIVORA 2D BESKYDSKÁ ZÁKOUTÍ 3D URSUS ZÁŽITKOVÉ CENTRUM DOLNÍ LOMNÁ a INFORMAČNÍ STŘEDISKO CHKO BESKYDY Vás srdečně zve na Filmový večer CAUSA CARNIVORA 2D BESKYDSKÁ ZÁKOUTÍ 3D 45 Kč/osoba/1 film Občerstvení: Domácí beskydské placky,

Více

URSUS ZÁŽITKOVÉ CENTRUM DOLNÍ LOMNÁ a INFORMAČNÍ STŘEDISKO CHKO BESKYDY Vás srdečně zve na. Cena: 290 Kč/den

URSUS ZÁŽITKOVÉ CENTRUM DOLNÍ LOMNÁ a INFORMAČNÍ STŘEDISKO CHKO BESKYDY Vás srdečně zve na. Cena: 290 Kč/den Cena: 290 Kč/den Děti můžete přihlásit na jeden nebo i více dnů! 7:00 16:00 URSUS zážitkové centrum Dolní Lomná Cena zahrnuje vstup do centra, program v zážitkových expozicích a zahradě, promítání, svačinku

Více

NABÍDKA ZÁŽITKOVÝCH/VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ URSUS centra 2019

NABÍDKA ZÁŽITKOVÝCH/VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ URSUS centra 2019 NABÍDKA ZÁŽITKOVÝCH/VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ URSUS centra 2019 Programy jsou připravovány v souladu s RVP. Obsahová náplň témat včetně fyzické náročnosti workshopů je uzpůsobena věkové kategorii účastníků programu

Více

NABÍDKA ZÁŽITKOVÝCH/VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ URSUS centra

NABÍDKA ZÁŽITKOVÝCH/VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ URSUS centra NABÍDKA ZÁŽITKOVÝCH/VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ URSUS centra Programy jsou připravovány v souladu s RVP. Obsahová náplň témat včetně fyzické náročnosti workshopů je uzpůsobena věkové kategorii účastníků programu

Více

NABÍDKA ZÁŽITKOVÝCH/VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ URSUS centra 2018/2019

NABÍDKA ZÁŽITKOVÝCH/VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ URSUS centra 2018/2019 NABÍDKA ZÁŽITKOVÝCH/VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ URSUS centra 2018/2019 Programy jsou připravovány v souladu s RVP. Obsahová náplň témat včetně fyzické náročnosti workshopů je uzpůsobena věkové kategorii účastníků

Více

Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007

Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007 Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007 Velké šelmy v Beskydech Pozn. projekt je finančně podpořen MŽP. Proto cena 10,- Kč Člověk a příroda Ekologické minimum 12-18

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ Místa konání programů: učebna ekologické výchovy v budově Správy NP a CHKO Šumava okolí Vimperka Délka programů: MŠ 45-60 minut ostatní stupně škol 90 minut terénní programy trvají 1,5 až 4 hodiny. Objednávka

Více

Nabídka výukových programů

Nabídka výukových programů Nabídka výukových programů s environmentální, historickou a přírodovědnou tématikou pro MŠ, 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ a SŠ Více informací a o dalších aktivitách pro školy se dozvíte na www.mpcr.cz v rubrice

Více

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I Skáče žába Jak se žáby pohybují, čím se živí, kde žijí, jak jim můžeme pomáhat. Každá žabka jinak zpívá. Ukázky SOMSO modelů, výukové obrázky, poslech hlasů žab, pohybová aktivita dětí. Vhodné pro mateřské

Více

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Od dubna až do ledna roku 2015 se na vybraných základních školách v Plzeňském kraji začne realizovat vzdělávací projekt s environmentální

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro střední školy a učiliště Seznamte se s naší nabídkou poutavých naučných programů zaměřených nejen na

Více

ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROJEKTU

ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROJEKTU egistrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.13/03.0046 ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROJEKTU 5. listopadu 2009 Lesná v Krušných horách O projektu Projekt Ekologická měření v praxi odborné kompetence žáků představuje

Více

Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO

Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO (1. aktualizace ŠP EVVO) Environmentální výchova je celostní proces působení na děti, mládež i dospělou populaci za účelem vytvoření dokonalé harmonie myšlení, cítění

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody dle Smlouvy č. OSKOL/FRM/000847/2015/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

Přírodopis Společenstva organismů a populace

Přírodopis Společenstva organismů a populace Přírodopis Společenstva organismů a populace Anotace: Tato prezentace slouží jako učební materiál pro seznámení s pojmy společenstvo organismů, biodiverzita a populace. U pojmů jsou uvedeny konkrétní příklady,na

Více

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Městská mateřská škola Hořovice, Jiráskova 602, 268 01 Hořovice ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Motto: Kdo rozumí přírodě a světu, porozumí lépe i sám sobě Koordinátor: Bc. Iveta Matějková Cílové skupiny:

Více

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata Září Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy, v místní krajině Zná základní údaje z historie a současnosti obce Zná některé lidové a místní zvyky a tradice Domov, orientace v krajině Škola,

Více

Velké šelmy v Beskydech

Velké šelmy v Beskydech V roce 2011 Ekocentrum Radhošť nabízí pro školy tyto výukové programy: 1. Odlévání stop živočichů ze sádry (medvěd, vlk, rys) 2. Ruční výroba svíček 3. Není les jako les - NOVINKA 4. Odkud kam teče voda?

Více

Péče o karpatské přírodní dědictví v CHKO Beskydy. Rožnov p. R Mgr. František Jaskula Správa CHKO beskydy

Péče o karpatské přírodní dědictví v CHKO Beskydy. Rožnov p. R Mgr. František Jaskula Správa CHKO beskydy Péče o karpatské přírodní dědictví v CHKO Beskydy Rožnov p. R. 11.6.2008 Mgr. František Jaskula Správa CHKO beskydy Vyhlášena: 5.3.1973 Rozloha :1160 km2 Největší CHKO v ČR 50 maloplošných chráněných území

Více

PROGRAMY PRO ŠKOLY A ŠKOLKY

PROGRAMY PRO ŠKOLY A ŠKOLKY PROGRAMY PRO ŠKOLY A ŠKOLKY Školní rok 2014/2015 Programy pro ZŠ a SŠ Krkonošského centra environmentálního vzdělávání Krtek ve Vrchlabí Programy jsou cca 2 3 hodiny dlouhé, probíhají částečně v novém

Více

Školní výstupy Konkretizované učivo Průřezová témata, přesahy a vazby, projekty

Školní výstupy Konkretizované učivo Průřezová témata, přesahy a vazby, projekty Vzdělávací oblast: Člověk a příroda - Přírodopis Vyučovací předmět: Biologie Ročník: Kvarta Očekávané výstupy ZV RVP NEŽIVÁ PŘÍRODA rozpozná vybrané nerosty a horniny s použitím určovacích pomůcek Školní

Více

Historie ochrany přírody a krajiny. Přednáška UOZP

Historie ochrany přírody a krajiny. Přednáška UOZP Historie ochrany přírody a krajiny Přednáška UOZP Počátky První právní akty z 12.-14. století -ochrana lesů, lesních a vodních živočichů, lovených jako zvěř a ryby před pytláctvím Kníže Konrád Ota (1189)

Více

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková Chráněná území v České republice RNDr. Alena Vopálková Hlavní cíle ochrany přírody a krajiny Udržení a obnova ekologické stability krajiny Zachování přírodních hodnot a krajinného rázu Ochrana biologické

Více

Krajinná sféra 48.TEST. k ověření znalostí. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Krajinná sféra 48.TEST. k ověření znalostí. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Krajinná sféra 48.TEST k ověření znalostí Planeta Země - TEST Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci se seznámí

Více

Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2016/2017

Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2016/2017 Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2016/2017 Měsíc Ročník Co Typ Září 1. Příroda v okolí školy Obec - vycházka 2. Za trilobity a dinosaury návštěva geoparku Muzea Říčany* Obrázky z plodů a přírodního

Více

Jméno: půda. vegetace uhlí. zemní plyn

Jméno: půda. vegetace uhlí. zemní plyn č. 2 název Živá a neživá příroda anotace V pracovních listech žáci získávají základní vědomosti o živé a neživé přírodě. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního

Více

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK Ochrana přírody a krajiny v ČR Přednáška NOK Vývoj 1838 první rezervace 1933 soupis za území Československa 1956 první zákon 1990-1992 zřízení ministerstva ŽP a moderní zákon o ochraně přírody a krajiny

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro 1. stupeň základních škol Pro zvídavé školáčky jsme připravili řadu naučných programů a besed zaměřených

Více

EU V/2 1/Z34. Česká republika. rostlinstvo a živočišstvo, ochrana přírody

EU V/2 1/Z34. Česká republika. rostlinstvo a živočišstvo, ochrana přírody EU V/2 1/Z34 Česká republika rostlinstvo a živočišstvo, ochrana přírody Výukový materiál (prezentace PPTX) lze vyuţít v hodinách zeměpisu v 8. ročníku ZŠ. Tématický okruh: Regionální geografie České republiky

Více

Přírodní rezervace Boubínský prales

Přírodní rezervace Boubínský prales Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Přírodní rezervace Boubínský prales Autor: Bc. Petra Krysová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a jeho

Více

Výukové programy ekologické výchovy. na rok 2008/2009. Ekocentrum ČSOP Radhošť nabízí Dětem a Učitelům

Výukové programy ekologické výchovy. na rok 2008/2009. Ekocentrum ČSOP Radhošť nabízí Dětem a Učitelům Ekocentrum ČSOP Radhošť nabízí Dětem a Učitelům Výukové programy ekologické výchovy na rok 2008/2009 Příjemný den a nový školní rok Vám i dětem přejeme V rukách držíte nabídku ekovýchovných prográmků,

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro 2. stupeň základních škol Připravili jsme pro Vaše žáky celou paletu naučných programů a besed zaměřených

Více

PROGRAMY PRO ŠKOLY A ŠKOLKY

PROGRAMY PRO ŠKOLY A ŠKOLKY PROGRAMY PRO ŠKOLY A ŠKOLKY Školní rok 2012/2013 Přednášky ve školách Přednášky k regionální výchově, biologii nebo ekologické výchově v délce 1 až 2 vyučovací hodiny, doplněno jednoduchými soutěžemi o

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti dle Smlouvy OSKOL/FRM/000602/2013/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017 PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY UČME SE PŘÍRODOU! EKOCENTRUM HUSLÍK Na Zálesí 1473, Poděbrady kontaktní osoba: Ing. Marta Bryndová Ph.D. tel: +420 734 616 098

Více

Rumpálova 999, Prachatice

Rumpálova 999, Prachatice SZČ - CEV DŘÍPATKA Rumpálova 999, 383 01 Prachatice Tel.: 739 369 457, 606 035 508 www.dripatka.cz dripatka@dripatka.cz Nabídka EVP je připravena s ohledem na požadavky pedagogů a zahrnuje programy pro

Více

Plazi jak je neznáte. S touto besedou to všechno před několika léty začalo a pravidelné setkávání na školách nese i své výsledky.

Plazi jak je neznáte. S touto besedou to všechno před několika léty začalo a pravidelné setkávání na školách nese i své výsledky. Plazi jak je neznáte S touto besedou to všechno před několika léty začalo a pravidelné setkávání na školách nese i své výsledky. Beseda je zaměřená na život, smysly, způsob života a další zajímavá fakta

Více

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK VYDRA TAJEMNÁ KRÁLOVNA ŘEK Tento program má za cíl seznámit žáky s druhem živočicha, se kterým se v přírodě často nesetkávají vydrou říční. Žáci uvidí vydry naživo, dozví se o hlavních

Více

Přizpůsobení rostlin a živočichů prostředí

Přizpůsobení rostlin a živočichů prostředí Přizpůsobení rostlin a živočichů prostředí Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.22 Vzdě lávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní

Více

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu 1. výzva k předkládání žádostí o grant v programových oblastech

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Základní vize Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí,s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního

Více

Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách

Pražský divočinový speciál! Největší lužní les v Čechách Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách Fotografie Karolína Gelatičová Nedaleko Prahy u obce Velký Osek se na pravém břehu Labe rozkládá Národní přírodní rezervace Libický luh. Se svými

Více

Chráněná krajinná oblast Beskydy

Chráněná krajinná oblast Beskydy Chráněná krajinná oblast Beskydy Chráněná krajinná oblast Beskydy a její začlenění v Karpatech Chráněná krajinná oblast BESKYDY Patří mezi 25 chráněných krajinných oblastí České republiky (13,77% ČR) Byla

Více

VY_32_INOVACE_008. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

VY_32_INOVACE_008. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_008 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07. /1. 5. 00 / 34. 0696 Šablona: III/2 Název: Vztahy mezi organismem a prostředím Vyučovací

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Počet žáků: 50. Ředitelka školy : Mgr.Ivana Pfefrová, zastupuje Mgr.Petra Procházková Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala : Ludmila Kroupová

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály  III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY Školní plán EVVO Základní škola a Mateřská škola Žalany, Rtyňská 156, Žalany 417 63 2014 2015 Vypracovala: Ing. Bc. Pavla Broná Školní plán EVVO je vydán a vychází

Více

Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota

Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota Konference: Regenerace brownfieldů v Jihomoravském kraji 2014+ Antonín Okénka, Obec Nová Lhota 1 Obsah: Rekonstrukce budovy fary na ubytovací zařízení

Více

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Upravuje pravidla

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 05 VY 32 INOVACE

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 05 VY 32 INOVACE Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 05 VY 32 INOVACE 0115 0305 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné.

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné. 1.1 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodopis Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8. a 9. ročníku. V 6., 7.,

Více

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově Muzeum vltavínů v Českém Krumlově Základní informace o projektu Víte, že......vltavíny vznikly díky dopadu vesmírného tělesa na Zemi?...vltavíny znali a používali lidé již v době kamenné?...vltavíny přiletěly

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Neděle, 08 Únor 2009 20:12 Aktualizováno Sobota, 14 Říjen 2017 18:51 ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Mateřská škola Pionýrská se od nového školního roku 2017/2018 snaží do svých vzdělávacích

Více

akce pro školy a veřejnost

akce pro školy a veřejnost akce pro školy a veřejnost Hradec Králové a okolí tolice dětelová ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Září 2012 Den zemědělství Královéhradeckého kraje se Střediskem ekologické výchovy SEVER 14. 9. 2012, pátek, 9:00

Více

Co to je environmentální výchova?

Co to je environmentální výchova? Co to je environmentální výchova? Vytváří příležitosti pro získávání vědomostí, hodnotových orientací postojů a dovedností, které jsou potřebné pro ochranu a zachování zdravého životního prostředí. Vytváří

Více

Geopedagogika a rodná hrouda vztah k místu

Geopedagogika a rodná hrouda vztah k místu 22. května 2015 Aleš Bajer Geopedagogika a rodná hrouda vztah k místu Strana 2 mimoškolní vzdělávání v oblasti neživé přírody důraz na komplexní (holistický) přístup (hornina půda rostlina krajina) interaktivita,

Více

Ochrana volně žijících šelem a dravců

Ochrana volně žijících šelem a dravců Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Ochrana volně žijících šelem a dravců Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 8.,9.24 Vzdělávací oblast: Autor: Mgr.

Více

Září, Ferda má nové kamarády

Září, Ferda má nové kamarády I. téma: Září, Ferda má nové kamarády - seznamování s prostředím školy - seznamování s kamarády - seznamování se zaměstnanci školy - seznamování se základními pravidly chování - seznamování s režimem školy

Více

Ochrana přírody. Základní pojmy Nástroje právní regulace na ochranu přírody Výkon státní správy v oblasti ochrany přírody

Ochrana přírody. Základní pojmy Nástroje právní regulace na ochranu přírody Výkon státní správy v oblasti ochrany přírody 4. prosince 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Ochrana přírody Základní pojmy Nástroje právní regulace na ochranu přírody Výkon státní správy v oblasti ochrany přírody Ochrana přírody strana 2 Úvod Teoretický

Více

Plán EVVO pro II. stupeň ZŠ Špitálská na školní rok 2011/2012

Plán EVVO pro II. stupeň ZŠ Špitálská na školní rok 2011/2012 Plán EVVO pro II. stupeň ZŠ Špitálská na školní rok 2011/2012 1. EVVO jako součást ŠVP je náplní předmětů Př, Ch, Ov, Rv, Z, Vv, Pč, Čj. 2. Environmentální výchova vede jedince k pochopení komplexnosti

Více

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY)

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) Celá škála ekosystémů: - dálniční, silniční a železniční náspy, protipovodňové hráze - úseky pod vedením vysokého napětí - vytěžené lomy a pískovny, včetně těch určených k

Více

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Právní režim ochrany přírody a krajiny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Cíl právní úpravy Zajištění péče o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny a jejich společenstva, o nerosty, horniny, paleontologické

Více

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: VY_12_INOVACE_1B_Čtenářská_gramotnost_na_1.stupni Název DUM: VY_12_INOVACE_1B_29_Louka Vyučovací předmět:

Více

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů PRVOUKA 1. ročník Předmět je členěn do okruhů 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas 4. Člověk a jeho svět 5. Rozmanitost přírody září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Škola

Více

Nabídka ekologických výukových programů pro ročník ZŠ na školní rok 2017 / 2018

Nabídka ekologických výukových programů pro ročník ZŠ na školní rok 2017 / 2018 Nabídka ekologických výukových programů pro 1. - 5. ročník ZŠ na školní rok 2017 / 2018 Starý strom Termín: říjen Ferda Mravenec NOVÝ PROGRAM Co vyprávěl starý strom jaká potkal zvířátka, které houby se

Více

Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP

Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP Naděžda Urbaňcová Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem pobočka Frýdek-Místek Podpory při hospodaření v lesích z resortu životního

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Přírodověda Vzdělávací obsah předmětu Přírodověda je tvořen z tematických okruhů Rozmanitost

Více

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní škola Střelná, okres Vsetín Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní rok 2018/2019 1. Trvalé úkoly - Sběr papíru a jeho odvoz - Sběr umělohmotných víček, baterií - Nástěnky k

Více

Vážení přátelé, právě otvíráte publikaci s nabídkou výukových programů pro školní rok 2015-2016.

Vážení přátelé, právě otvíráte publikaci s nabídkou výukových programů pro školní rok 2015-2016. Vážení přátelé, právě otvíráte publikaci s nabídkou výukových programů pro školní rok 2015-2016. Kdo ji pro Vás připravil? Obecně prospěšná společnost Křivoklátsko ve spolupráci s AOPK ČR, RP Střední Čechy

Více

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Národní programy ČSOP Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Ochrana biodiverzity Ochrana biodiverzity Program zahrnuje řadu především lokálních projektů mapování, praktické

Více

Využitelnost evropských prostředků v oblasti životního prostředí. na příkladu Krkonošského národního parku

Využitelnost evropských prostředků v oblasti životního prostředí. na příkladu Krkonošského národního parku Využitelnost evropských prostředků v oblasti životního prostředí na příkladu Krkonošského národního parku Co vlastně chráníme? Arkto-alpínská tundra Arkto-alpínská tundra Lesní ekosystém Lesní ekosystém

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 7.5.2012 Třída: 1. Datum:16.4. 2012 1 Pole, les, louka, u rybníku

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Mgr. Drahomíra Juřicová 599 522 303 Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Lekce informačního vzdělávání pro 1. stupeň LETEM SVĚTEM S VEČERNÍČKEM Určeno pro: 1. třídy ZŠ Děti se seznámí s nejznámějšími

Více

POBYTOVÉ EKOLOGICKÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY

POBYTOVÉ EKOLOGICKÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY POBYTOVÉ EKOLOGICKÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY Pobytový výukový program je vzdělávací akce pro školní kolektivy, která probíhá na pracovišti Lipky Jezírko a v okolních lesích. Programu se můžete zúčastnit během

Více

- zahájení projektu Ekosystém -louka zdravý životní styl viz příloha č.1 /koordinátor EVVO/ /

- zahájení projektu Ekosystém -louka zdravý životní styl viz příloha č.1 /koordinátor EVVO/ / Roční realizační plán EVVO na školní rok 2013 2014 1. Roční realizační plán EVVO Cíle EVVO na SpZŠ Úpice - vypěstovat v žácích kladný vztah k životnímu prostředí - upevnit návyk třídit odpad - naučit šetřit

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Dům dětí a mládeže Horažďovice Zámek 11 Horažďovice 341 01 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Výukovým programem myslíme ucelený, didakticky strukturovaný a tematicky orientovaný

Více

SSOS_ZE_1.13 Základy ekologie, prezentace

SSOS_ZE_1.13 Základy ekologie, prezentace Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_1.13

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tematické okruhy realizovaného průřezového tématu Poznáváme přírodu

Více

Science Research Practice Museum Neochori

Science Research Practice Museum Neochori CZ/13/LLP-LdV/PLM/134316 Science Research Practice Museum Neochori -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

BIOMY ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Obchodní akademie / Informační technologie

BIOMY ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Obchodní akademie / Informační technologie Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_PŘI2620 (Biomy) Autor Mgr. Radek Zimčík Datum 12. 2. 2014

Více

47.Lesy mírného pásu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

47.Lesy mírného pásu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Krajinná sféra a její zákl.části 47.Lesy mírného pásu Lesy mírného pásu Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci

Více

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 8 Př časová dotace: 1 hod / týden Přírodopis 8. ročník P 9 1 01 P 9 1 01.5 P 9 1 01.6 P 9 1 01.7 P 9 1 01.9 P 9 1 03 P 9 1 03.1 P 9 1 03.3 rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY září prosinec 2011 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

Přírodověda 4.ročník 2018/2019

Přírodověda 4.ročník 2018/2019 Tematický plán ZŠ Tichá Přírodověda 4.ročník 2018/2019 Měsíc Učivo Poznámka Výstupy ŠVP ZÁŘÍ Opakování učiva 3.ročníku Rozmanitost živé a neživé přírody, podmínky života na Zemi. Vycházka do přírody Soužití

Více

Název: Přijďte mezi vědce Ústavu biologie obratlovců AV ČR, v. v. i. Anotace:

Název: Přijďte mezi vědce Ústavu biologie obratlovců AV ČR, v. v. i. Anotace: Týden vědy a techniky AV ČR Místo konání: Brno, Květná 170/8 Datum a doba otevření: 7. listopadu Kontakt: Ing. Pavel Jurajda, Dr., tel. 543 422 523, e-mail: jurajda@brno.cas.cz, Ing. Miroslav Čapek, CSc.,

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů PRVOUKA 1. ročník Předmět je členěn do okruhů 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas 4. Člověk a jeho svět 5. Rozmanitost přírody září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Škola

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 15

Dodatek k ŠVP ZV č. 15 Základní škola Odry, Pohořská 8, příspěvková organizace, 742 35 Odry telefon: 556 730 239 školní družina 556 731 908 školní jídelna 556 731 909 Dodatek k ŠVP ZV č. 15 Název školního vzdělávacího programu:

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

Krajinná sféra 42.TEST. k ověření znalostí. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Krajinná sféra 42.TEST. k ověření znalostí. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Krajinná sféra 42.TEST k ověření znalostí Planeta Země - TEST Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci se seznámí

Více