Východoevropský program 6/2009

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Východoevropský program 6/2009"

Transkript

1 Newsletter listopad 2009 Východoevropský program 6/2009 Měsíčník o dění ve Východní Evropě V tomto vydání najdete Bělorusko na rozcestí Nord Stream opět o krok blíže k realizaci Bouřlivý listopad na Ukrajině Stockholmský summit EU-Rusko : na cestě ke zlepšení? Minianalýzy Bělorusko na rozcestí Volha Dudko Bělorusko je znovu na rozcestí mezí Západem a Východem. Jakým směrem se bude dál ubírat, výrazně ovlivní i běloruský podpis smlouvy o vytvoření celní unie s Ruskem a Kazachstánem. Ten se uskutečnil 27. listopadu 2009 na summitu Euroasijského hospodářského společenství v Minsku. A to přesto, že před několika týdny Alexandr Lukašenko prohlásil, že nevidí jasné výhody, které by pro Bělorusko z účasti v tomto projektu plynuly. Jediné čeho může země v rámci této smlouvy dosáhnout, je zrušení cel na ruskou ropu a snížení ceny plynu. Jenže v dlouhodobém měřítku takové výhody budou pouze brzdit proces reformy běloruských podniků a zpomalovat jejích další začlenění do světové ekonomiky. Evropští podnikatelé se obávají, že zřízení celní unie vytvoří překážky pro podnikání evropských firem v této zemí. Pro Bělorusko začlenění do tohoto útvaru snižuje šance na zapojení do zóny volného obchodu s Evropskou unií a také bude brzdit proces vstupu Běloruska do WTO. Navíc doposud není jasné, jak přesně budou země v rámci této unie rozhodovat o rozdělení importního cla. Na druhou stranu se Bělorusko snaží navázat užší vztahy se svými sousedy, jako jsou Litva a Ukrajina, což může svým způsobem ohrozit geopolitické zájmy Ruska listopadu 2009 se v Kyjevě sešli vysocí představitelé Běloruska, Ukrajiny a Litvy, aby projednali společné projekty, které by se mohly uskutečnit v rámci Východního partnerství EU. Týká se to zejména oblastí energetiky a dopravy. Jedním z hlavních cílů v oblasti dopravy je zefektivnění transportního koridoru, který spojuje Černé a Baltské moře.

2 Newsletter Východoevropského programu 6/2009 str. 2 Co se tyče nejnovějšího vývoje ve vztazích Běloruska a Evropské unie, můžeme říci, že jsou stále ve stadiu očekávaní. 17. listopadu 2009 se Evropský parlament rozhodl prodloužit pozastavení sankcí proti vysoce postaveným běloruským úředníkům, a to až do října roku Také byla také projednána možnost zmírnění vízového režimu Evropské unie s Běloruskem. V dubnu roku 2010 by se v Bělorusku měly uskutečnit parlamentní volby, a proto se dá předpokládat, že konečné rozhodnutí o zrušení nebo prodloužení sankcí bude záviset na tom, nakolik čestně a demokraticky proběhnou. Nord Stream opět o krok blíže k realizaci Martin Laryš Na počátku listopadu slavil rusko-německý projekt diverzifikačního plynovodu Nord Stream veliký úspěch. Se stavbou podmořského plynovodu vyslovily souhlas dosud váhající severské země Dánsko, Finsko i (vůči Rusku velmi opatrné) Švédsko. Švédské schválení po dvou letech rusko-německého úsilí a souhlasu s téměř všemi změnami, požadovanými Švédy kvůli environmentálním a bezpečnostním záležitostem, je pro Nord Stream ze všech tří zemí nejdůležitější. Nicméně švédská vláda očekává půlroční přerušení staveb (od května do října) kvůli rybolovu a předpokládá, že investoři převezmou odpovědnost za zbytky munice z druhé světové války, nacházející se na dně Baltského moře. Taktéž se projekt musí vzdát stavby kompresní stanice u švédských břehů (Stockholm se obával jeho využití pro ruské špionážní účely). Finové si pro změnu vymohli podmínku, že Rusko alespoň do roku 2011 nezvýší exportní cla na nezpracované dřevo (prezidentu Medveděvovi se nelíbí pozice Ruska jako vývozce surovin, což škodí zpracovatelskému průmyslu) a povolí finským společnostem participovat na rozpracování obrovského Štokmanského naleziště zemního plynu. Dánsku mělo Rusko slíbit podpis dohody na mezinárodní konferenci o klimatu, která se bude v prosinci konat v Kodani. Proti Nord Streamu se nadále staví Estonsko a Polsko, bez nichž se sice stavba plynovodu obejde, ale Tallin i Varšava mohou proti projektu lobbovat v EU, ačkoliv šance, že by nějakým způsobem stavbu plynovodu ovlivnili, je velmi malá. Už jenom proto, že na stranu projektu se postavili silní hráči jako Francie, Německo či Itálie. Plynovod, na jehož realizaci se začalo pracovat v roce 2005, bude mít maximální přepravní kapacitu okolo 55 miliard metrů krychlových plynu ročně a bude stát zhruba 8 miliard Euro, ačkoliv cena se v průběhu stavby může měnit. Jeho trasa vede z ruského přístavního města Vyborg nedaleko finských hranic po dně Baltského moře do německého Greifswaldu. Na realizaci se podílejí ruský Gazprom (51%), německé společnosti E.On a BASF (po 20 %) a nizozemská Gasunie (9 %). Očekává se, že se k projektu připojí ještě francouzská GdF Suez, která si ale klade

3 Newsletter Východoevropského programu 6/2009 str. 3 podmínku práva veta na strategické rozhodnutí konsorcia Nord Stream AG, zodpovědného za realizaci projektu. Zatímco v Rusku je Nord Stream považován za jednu z priorit energetické politiky, v EU je přijímán se smíšenými pocity řada států či politiků se obává, že Nord Stream nebezpečně zvýší závislost na ruských energetických zdrojích a posílí roli Moskvy na evropské politické scéně. Na druhou stranu projekt má řadu stoupenců, kteří si od plynovodu slibují záchranu před deficitem dodávek zemního plynu, který Evropě hrozí kvůli vyčerpání zásob v Severním moři. Dalším důvodem je hlavně stabilizace dodávek pomocí obejití Ukrajiny, kterou Moskva poměrně úspěšně prezentuje jako naprosto nespolehlivou tranzitní zemi, která není schopna za plyn ani platit. Tomuto nařčení hraje do karet také permanentní politická a současná finanční krize na Ukrajině. Nord Stream je v Rusku vnímán jako osobní úspěch Vladimira Putina, který má na energetický komplex v Ruské federaci rozhodující vliv. Bouřlivý listopad na Ukrajině Oleg Shenshyn Dne 13. listopadu 2009 byl oficiálně stvrzen seznam jmen všech osmnáctí kandidátů na post ukrajinského prezidenta. Preferenční pořadí prvních tří nejsilnějších kandidátů zůstalo zachováno. První místo si udržuje opoziční lídr Viktor Janukovyč, druhé místo Julie Tymošenková a třetí Arsenij Jaceňuk. Podle odborníků Janukovyč zcela jistě získá největší počet hlasů v prvním kole voleb a automaticky postoupí do kola druhého. Janukovyčova prezidentská kampaň se v daný moment soustřeďuje pouze na jediné zachovat si co největší náskok před Julijí Tymošenkovou. Za tímto účelem Janukovyč nepřímo napomáhá také dalším kandidátům, konkrétně Arseniji Jaceňukovi, Sergeji Tigipkovi a Viktoru Juščenkovi, zvýšit jejich preference na úkor Tymošenkové. Na tu je v současné době vyvíjen všestranný tlak, a to zejména v souvislosti se dvěma událostmi. Za prvé to je propuknutí chřipkové epidemie na Ukrajině, za druhé přerušení půjček od MMF. V druhé polovině listopadu přibližně 1,6 milionů Ukrajinců onemocnělo běžnou chřipkou. Rozsah chřipkové epidemie nepřekročil rámec předešlých let, nicméně po potvrzení výskytu 255 případů tzv. prasečí chřipky Н1N1 (stav ke dni ), zemi zachvátila panika. Nehledě na četná prohlášení odborníků, kteří poukazují na fakt, že situace s prasečí chřipkou na Ukrajině není o moc horší než v zemích EU, prezident Juščenko ostře kritizoval Tymošenkovou a obvinil ji z neschopnosti čelit vzniklé situací. Tymošenková reagovala zahájením rozsáhlých protiopatření, aby tak před veřejností demonstrovala své schopnosti coby budoucí prezidentka.

4 Newsletter Východoevropského programu 6/2009 str. 4 Rostoucí státní deficit představuje pro vládu Tymošenkové daleko větší problém, než epidemie chřipky. Ukrajinská ekonomika je odkázaná na půjčky z MMF. V listopadu opoziční síly Janukovyče za přímé podpory prezidenta Juščenka protlačily zákon o navýšení sociálních dávek, čímž ze strany Ukrajiny došlo k porušení hlavní úvěrové podmínky. MMF tak odmítl poskytnout další půjčku dříve, než si Ukrajina zvolí nového prezidenta. Tymošenková se ocitla v bezvýchodné situaci. Jak se poněkolikáté v průběhu tohoto roku ukázalo, jediným jejím spojencem se paradoxně stává Vladimír Putin. Vstřícnost ruského premiéra se projevila i při jejích posledním setkání dne 23. listopadu v Jaltě. Během této schůzky Putin veřejně prominul pokutu, která činila téměř osm miliard dolarů a Ukrajině hrozila za snížení odběru ruského zemního plynu. Pro Tymošenkovou to znamenalo velký úspěch, experti však varují, že tato dohoda z řady důvodů nevyhovuje prezidentu Juščenkovi a nelze proto vyloučit, že se ji pokusí zrevidovat. Protože prezident navíc ovládá centrální banku, může zabránit Tymošenkové včas platit za ruský plyn. Stockholmský summit EU Rusko: na cestě ke zlepšení? Lukáš Tichý Čtyřiadvacátý summit EU-Rusko, který se uskutečnil ve středu 18. listopadu 2009 ve Stockholmu, byl v mnoha ohledech průlomový a klíčový pro další spolupráci. Přesto ve vzájemných vztazích zůstává řada nevyřešených otázek. Ještě několik týdnů před zahájením nebylo jasné, kde se summit uskuteční a zda ruskou delegaci povede prezident Dmitrij Medveděv. Důvody byly dva. Za prvé tradičně tvrdý postoj švédského ministerstva zahraničí v otázkách dodržování lidských práv v Rusku., za druhé švédské váhání kolem výstavby rusko-německého projektu plynovodu Nord Stream pod hladinou Baltského moře. Švédsko nakonec svolení dalo. Průběh jednání byl ovšem poznamenán hrozbou nové plynové krize mezi Ruskem a Ukrajinou. Otázka energetické bezpečnosti byla vedle ekonomické krize hlavním tématem summitu. K zajištění bezpečných dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy představili zástupci EU a Ruska tzv. Memorandum o mechanismu včasného varování, podepsané v pondělí 16. listopadu. Dokument zavazuje obě strany informovat se s předstihem o možných výpadcích dodávek ropy, plynu a elektřiny. Sporným bodem mechanismu včasného varování je ovšem skutečnost, že neuvádí mezi smluvní strany tranzitní země tj. Ukrajinu a Bělorusko, čímž se jeho efektivita snižuje.

5 Newsletter Východoevropského programu 6/2009 str. 5 Vstřícný návrh v oblasti ochrany klimatu pak předložil ruský prezident Medveděv, podle kterého se Rusko pokusí do roku 2020, podobně jaké Evropská unie, snížit emise oxidu uhličitého nikoli o požadovaných 20 procent oproti stavu v roce 1990, ale hned o 25 procent. Nicméně je potřeba s tímto ambiciózním cílem zacházet stejně, jako se vším, co ruský prezident slíbí. Projednávalo se také uzavření nové společné dohody, která by částečně upravovala právní rámec energetické spolupráce a nahradila by dosavadní Dohodu o partnerství a spolupráci z roku Ta vypršela v prosinci roku 2007 s tím, že po uběhnutí této doby bude její platnost každoročně automaticky prodloužena, pokud ji jedna ze stran nevypoví. Na druhou stranu Medveděv odmítl vázat energetické partnerství s EU na tzv. Energetickou chartu, kterou považuje za ekonomicky nevýhodnou, neboť nenabízí dostatečné kompenzace za ruské ústupky. Otázka kdy Rusko vstoupí do WTO a zdali samostatně nebo v rámci celní unie s Běloruskem a Kazachstánem, také zůstala nezodpovězena. Společně s ratifikací Lisabonské smlouvy, která byla v Evropské unii dokončena v průběhu října 2009, lze výsledky stockholmského summitu hodnotit jako pozitivní krok ke zlepšení interakce mezi EU a Ruskem, přestože se ani jedna strana rozdílnými názory na obecné problémy netají. Komentované zprávy V druhé polovině listopadu byla v Bruselu podepsána smlouva o zjednodušení vízového režimu mezi Evropskou unií a Gruzií. Ve smlouvě, kterou uzavřeli zástupci Evropské komise a představitelé gruzínského ministerstva zahraničí jsou označeny určité skupiny obyvatel, pro které bude nový vízový režim platit. Jsou to zejména podnikatelé, studenti a novináři, ale také ti, kteří mají zájem navštívit své příbuzné, v současné době žijící v zemích EU. Smlouva by měla vstoupit v platnost za devět měsíců po jejím podepsání. Prezident Saakašvili považuje tento krok za jeden ze hlavních mezníků v posilování vztahů EU a Gruzie. Dne 28. listopadu 2009 vybuchla nálož pod expresem na trase Moskva-Petrohrad. Vlak v té chvíli jel okolo 200km/hod. Výsledky nehody jsou katastrofální, během následného vykolejení tří vagonů zahynulo nejméně 26 lidí, dalších 90 bylo zraněno. Explozi způsobila výbušnina, která silou odpovídala sedmi kilogramům TNT. Nehoda byla záhy označena jako teroristický útok a prezident Dmitrij Medveděv si vyžádal velmi intenzivní vyšetřování, které povede k brzkému dopadení pachatelů. Podle ruských médií je posledním vážným podezřelým Pavel Kosolapov, bývalý ruský voják, který konvertoval k islámu a spolupracoval s čečenskými ozbrojenci. Ruská prokuratura však ohledně konkrétního obvinění stále zatím mlčí.

6 Newsletter Východoevropského programu 6/2009 str. 6 Očekávané události Začátkem prosince 2009 se za účasti představitelů Evropské unie a Ruské federace uskuteční sedmé kolo vyjednávání o nové Dohodě o partnerství a spolupráci. Obě strany očekávají úspěšný dialog, který přispěje k překonání rozdílů a povede v blízké budoucnosti k uzavření nové smlouvy. 2. prosince 2009 se zástupci Evropské unie a Ruské federace ve formaci Stálé rady partnerství sejdou ve švédském hlavím městě Stockholm. Jednání se zaměří na bezpečnost, svobodu a spravedlnost. Tipy na publikace The Carnegie Moscow Centre V listopadu si celý svět připomněl dvacetileté výročí od pádu Berlínské zdi, který byl jedním z nejvýraznějších symbolů pádu komunismu ve státech východního bloku. Carnegie Moscow Center připravuje k tomuto výročí knihu s názvem Twenty Years without the Berlin Wall: A Breakthrough to Freedom. Na internetových stránkách Carnegie Moscow Center můžeme již dnes najít několik esejí, které budou součástí knihy. Publikace se bude snažit zhodnotit výsledky ruské transformace a srovnat je se zkušenostmi ostatních postkomunistických zemí. V této souvislosti se autoři ptají zejména na to, proč Rusko ustoupilo od reforem. Mezi autory jsou například Lilija Ševcovová, Andrej Rjabov a další známí analytici z Carnegie Moscow Center. EU Russia Center Souborná studie několika analytiků Russia, the OSCE and European Security poukazuje na ruskou snahu do systému evropské bezpečnosti více zapojit OBSE. Autoři se snaží zhodnotit dosavadní činnost této organizace a její vztahy s Ruskem. Ruský vztah k této organizaci byl v posledních letech vlažný, také díky tomu, že se podílela na mírových misích v zemích postsovětského prostoru a klade důraz na dodržování lidských práv. Na druhou stranu by Rusko s pomocí OBSE mohlo čelit prohloubení společné zahraniční a bezpečnostní politiky Evropské unie, mělo by také možnost, jak se zapojit do bezpečnostního uspořádání Evropy. Proto se snaží hledat prostředky, pomocí kterých by bylo možné OBSE reformovat.

7 Newsletter Východoevropského programu 6/2009 str. 7 Center on Democracy, Development and the Rule of Law (CDDRL) Sam Stone se ve své studii Over-Managed Democracy: Evaluating Putin s Presidency zamýšlí nad působením Vladimira Putina v prezidentském úřadě. Zatímco Boris Jelcin zaváděl demokratické instituce, Putin dával přednost namísto jejich konsolidace upevnění státní moci nad politickou sférou, ekonomikou i společností. Stone se snaží odhalit zdroje Putinovy popularity a sleduje klíčové události jeho prezidentství, například druhou čečenskou válku nebo dosažení státní kontroly nad médii. Dlouhodobá oblíbenost u občanů Putinovi pomohla prosadit řadu reforem, které posilují jeho moc. Pozvánky Promítání celovečerních a dokumentárních filmů věnovaných 2. světové válce a 65.výročí velkého vítězství Kdy: prosince 2009 Kde: Ruské středisko vědy a kultury v Praze Večer pro Střední Asii Kdy: 4. prosince 2009 od 19,00. Kde: v prostorách restaurace Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) Organizuje Občanské sdružení a nadační fond Alterra. Socialismus 21. století: ideologie a skutečnost Kdy: 10. prosince 2009 od 18,00 Kde: CERGE-EI Pořádá Americký program Výzkumného centra AMO. Newsletter vyjadřuje názory autorů. Názory vyjádřené v textu nemusí být nutně stanoviskem Asociace pro mezinárodní otázky. Koordinátorka projektu: Nela Srstková Tajemník: Jana Srpová Minianalýzy: Volha Dudko, Martin Laryš, Oleg Shenshyn, Lukáš TIchý Tipy na publikace: David Příhoda Pozvánky: Nela Srstková Grafický návrh: Side2 Šablona: Petr Netuka Sazba: Michaela Baginová Kontakt na redakci: newsletter.mep@amo.cz Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Žitná 27, Praha 1 Tel/Fax: info@amo.cz / Asociace pro mezinárodní otázky 2009

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro mezinárodní obchod SDĚLENÍ ČLENŮM

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro mezinárodní obchod SDĚLENÍ ČLENŮM EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Výbor pro mezinárodní obchod 2009 16. 7. 2008 SDĚLENÍ ČLENŮM Věc: Služební zpráva z návštěvy delegace Výboru pro mezinárodní obchod v Litvě a Lotyšsku (25. 27. června 2008) Program

Více

Východoevropský program 1/2009

Východoevropský program 1/2009 Newsletter duben 2009 Východoevropský program 1/2009 Měsíčník o dění ve Východní Evropě V tomto vydání najdete Budoucnost ukrajinských plynovodů leží v rukou EU České předsednictví a Východní partnerství

Více

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost. Výchova k občanství 6-9. ročník III

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost. Výchova k občanství 6-9. ročník III ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6-9. ročník III2-12-04 Výchova k občanství EVROPSKÁ UNIE - Historie Mgr. Vilém Nejezchleb Evropská unie http://www.euroesprit.org/ EU - HISTORIE

Více

P7_TA-PROV(2010)0035 Situace na Ukrajině

P7_TA-PROV(2010)0035 Situace na Ukrajině P7_TA-PROV(2010)0035 Situace na Ukrajině Usnesení Evropského parlamentu ze dne 25. února 2010 o situaci na Ukrajině Evropský parlament, s ohledem na svá předchozí usnesení o Ukrajině, s ohledem na společné

Více

DEKLARACE O STRATEGICKÉ SPOLUPRÁCI V OBLASTI OBRANY MEZI ČESKOU REPUBLIKOU

DEKLARACE O STRATEGICKÉ SPOLUPRÁCI V OBLASTI OBRANY MEZI ČESKOU REPUBLIKOU DEKLARACE O STRATEGICKÉ SPOLUPRÁCI V OBLASTI OBRANY MEZI ČESKOU REPUBLIKOU A SPOJENÝMI STÁTY AMERICKÝMI Česká republika a Spojené státy Americké (Spojené státy) sdílí historii úzkých vztahů mezi našimi

Více

Investice do přepravních a distribučních sítí plynu

Investice do přepravních a distribučních sítí plynu Investice do přepravních a distribučních sítí plynu Vladimír Štěpán Jiří Gavor Únor 2009 ENA s.r.o. stepan@ena.cz Plynárenské a elektrárenské sítě: - Plynárenské sítě jsou výrazně odolnější než elektrárenské

Více

10995/15 id/bl 1 DG C 2A

10995/15 id/bl 1 DG C 2A Rada Evropské unie Brusel 20. července 2015 (OR. en) 10995/15 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 20. července 2015 Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Delegace CFSP/PESC

Více

Smluvní základna ČR se zeměmi SNS v hospodářské oblasti

Smluvní základna ČR se zeměmi SNS v hospodářské oblasti Stav k 11.02.2009 Smluvní základna ČR se zeměmi SNS v hospodářské oblasti ARMÉNIE Smlouva mezi Českou republikou a Arménskou republikou o zamezení dvojímu zdanění [podpis v Jerevanu 07.07.2008, schválena

Více

Základní informace o rozšiřování schengenského prostoru

Základní informace o rozšiřování schengenského prostoru MEMO/07/618 V Bruselu, 20. prosince 2007 Základní informace o rozšiřování schengenského prostoru Dne 14. června 1985 podepsaly vlády Belgie, Německa, Francie, Lucemburska a Nizozemska v Schengenu, malém

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 HISTORIE EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Historie EU V této kapitole

Více

N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR

N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR Senát Parlamentu České republiky s o u h l a s í s ratifikací Protokolu mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o změně Dohody mezi vládou

Více

VÝCHODNÍ EVROPA. čerpáno z http://www.mzv.cz/wwwo/mzv/encyklop.asp

VÝCHODNÍ EVROPA. čerpáno z http://www.mzv.cz/wwwo/mzv/encyklop.asp VÝCHODNÍ EVROPA čerpáno z http://www.mzv.cz/wwwo/mzv/encyklop.asp Zakreslete do mapy hlavní města východoevropských států a dále řeky Dněstr, Dněpr, Volha, Don, Severní Dvina jezera Čudské, Oněžské, Ladožské

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0392/1. Pozměňovací návrh. Harald Vilimsky, Mario Borghezio za skupinu ENF

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0392/1. Pozměňovací návrh. Harald Vilimsky, Mario Borghezio za skupinu ENF 5.12.2018 A8-0392/1 1 Bod odůvodnění G G. vzhledem k tomu, že s globalizací vzrostla vzájemná závislost, kdy rozhodnutí přijatá v Pekingu nebo Washingtonu přímo ovlivňují naše životy; vzhledem k tomu,

Více

Briefing Paper 6/2012. Polsku sloužit, Evropu tvořit a světu rozumět: priority polské zahraniční politiky 2012 2016

Briefing Paper 6/2012. Polsku sloužit, Evropu tvořit a světu rozumět: priority polské zahraniční politiky 2012 2016 zahraniční politiky 20122016 Polsku sloužit, Evropu tvořit a světu rozumět: priority polské zahraniční politiky 20122016 Adéla Denková Tato studie je nezávislou analýzou autora. Názory vyjádřené v textu

Více

Summit Severoatlantické aliance ve Varšavě a ve Walesu. Bc. Michaela Moravcová

Summit Severoatlantické aliance ve Varšavě a ve Walesu. Bc. Michaela Moravcová Ochrana & Bezpečnost 2017, ročník VI., č. 1 (jaro) (2017_B_05), ISSN 1805-5656 Vydává: Ochrana a bezpečnost o. s. IČ: 22746986, Lamačova 825/11, 152 00 Praha 5 http://ochab.ezin.cz, ochab@email.cz Summit

Více

Evropská Unie. Bohdálek Kamil

Evropská Unie. Bohdálek Kamil Evropská Unie Bohdálek Kamil 5. 5. 2014 Historie EU Evropská unie vznikla roku 1992 1952 Vznik Evropského sdružení uhlí a oceli 1957 ESUO zakládá Evropské hospodářské společenství 1992Podepsání smlouvy

Více

***I NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2016/0125(COD)

***I NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2016/0125(COD) Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 18.7.2016 2016/0125(COD) ***I NÁVRH ZPRÁVY o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (ES)

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, EVROPSKÉ RADĚ A RADĚ

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, EVROPSKÉ RADĚ A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 14.12.2016 COM(2016) 960 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, EVROPSKÉ RADĚ A RADĚ Druhá zpráva o pokroku: první výsledky rámce pro partnerství se třetími

Více

PUBLIC RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 30. října 2013 (OR. en) 14707/13 LIMITE PV/CONS 46 TRANS 524 TELECOM 259 ENER 460. NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ 1 Předmět:

PUBLIC RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 30. října 2013 (OR. en) 14707/13 LIMITE PV/CONS 46 TRANS 524 TELECOM 259 ENER 460. NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ 1 Předmět: Conseil UE RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 30. října 2013 (OR. en) 14707/13 NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ 1 Předmět: 3261. zasedání Rady Evropské unie LIMITE PUBLIC PV/CONS 46 TRANS 524 TELECOM 259 ENER 460 (DOPRAVA,

Více

Newsletter. Východoevropský program 5/2009

Newsletter. Východoevropský program 5/2009 Newsletter říjen 2009 Východoevropský program 5/2009 Měsíčník o dění ve Východní Evropě V tomto vydání najdete Komunální volby v Rusku aneb suverénní demokracie v praxi Volby v Moldavsku politickou stabilitu

Více

VYBRANÁ TÉMATA 17/2011. Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně. Ing. Marcela Cupalová, PhD.

VYBRANÁ TÉMATA 17/2011. Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně. Ing. Marcela Cupalová, PhD. VYBRANÁ TÉMATA 17/2011 Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně Ing. Marcela Cupalová, PhD. srpen 2011 Vybraná témata 17/2011 2 Světová ekonomická krize, která byla spuštěna finanční

Více

EVROPSKÁ INTEGRACE. G. Petříková, 2005

EVROPSKÁ INTEGRACE. G. Petříková, 2005 EVROPSKÁ INTEGRACE G. Petříková, 2005 Evropa značně rozdrobený světadíl 44 států na ploše 10,5 mil. km 2 počet států se ve 20. století etapovitě zvyšoval dezintegrační tendence konec 20. století další

Více

EVROPSKÁ UNIE A RUSKO VZTAHY V OBLASTI ENERGETIKY

EVROPSKÁ UNIE A RUSKO VZTAHY V OBLASTI ENERGETIKY EVROPSKÁ UNIE A RUSKO VZTAHY V OBLASTI ENERGETIKY Václav Štěrba Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Studie č. 3.054 Listopad 2006 2 OBSAH 1. VÝCHODISKA PRO ENERGETICKÉ

Více

Priority polského předsednictví v Radě EU (1. července 31. prosince 2011)

Priority polského předsednictví v Radě EU (1. července 31. prosince 2011) Priority polského předsednictví v Radě EU (1. července 31. prosince 2011) Polsko v rámci svého předsednictví v Radě EU hodlá nastartovat ekonomický a politický růst Evropské unie pomocí těchto priorit:

Více

Postoje občanů ČR k NATO a USA

Postoje občanů ČR k NATO a USA Tisková konference pořádaná v rámci 15. výročí vstupu České republiky do NATO Postoje občanů ČR k NATO a USA CEVRO Institut, úterý 11. března 2014 Pozadí a cíle výzkumu V souvislosti s 15. výročím vstupu

Více

Návrh NAŘÍZENÍ RADY,

Návrh NAŘÍZENÍ RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 9.12.2016 COM(2016) 784 final 2016/0388 (NLE) Návrh NAŘÍZENÍ RADY, kterým se mění nařízení (EU) č. 1388/2013 o otevření a způsobu správy autonomních celních kvót Unie pro

Více

SSOS_ON_3.09 NATO. Číslo a název projektu Číslo a název šablony

SSOS_ON_3.09 NATO. Číslo a název projektu Číslo a název šablony Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ON_3.09

Více

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Ostrava, 18 června r.2015 2 Evropská unie základný obchodní

Více

Ratifikace druhého kontrolního období Kjótského protokolu k Rámcové úmluvě Organizace spojených národů o změně klimatu

Ratifikace druhého kontrolního období Kjótského protokolu k Rámcové úmluvě Organizace spojených národů o změně klimatu EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne XXX [ ](2013) XXX Ratifikace druhého kontrolního období Kjótského protokolu k Rámcové úmluvě Organizace spojených národů o změně klimatu DOPLNĚK k návrhu ROZHODNUTÍ RADY o

Více

Energetická bezpečnost. Petr Binhack 30.1.2010

Energetická bezpečnost. Petr Binhack 30.1.2010 Energetická bezpečnost Petr Binhack 30.1.2010 Bezpečnost a jistota dodávek ropy závisí pouze a jedině na rozmanitosti zdrojů. 2 Energetická bezpečnost: nové paradigma Studená válka dominuje vojensko-politické

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ČTVRTÁ ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ČTVRTÁ ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 23.7.2008 KOM(2008) 486 v konečném znění ČTVRTÁ ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU ohledně přetrvávajících případů, ve kterých některé třetí

Více

Evropská unie před krizí a nyní: Stejná, nebo poučená?

Evropská unie před krizí a nyní: Stejná, nebo poučená? Evropská unie před krizí a nyní: Stejná, nebo poučená? Změny ve správě hospodářských záležitostí v Evropské unii: Stávající stav a dilemata České republiky Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA OBYVATELSTVO VÝCHODNÍ EVROPY Mgr. Iva Švecová BĚLORUSKO historie v minulosti nikdy netvořilo samostatný stát od 11. stol.

Více

REGIONÁLNÍ PROJEKTOVÁNÍ A MANAGEMENT VAR. 901

REGIONÁLNÍ PROJEKTOVÁNÍ A MANAGEMENT VAR. 901 - 1 - REGIONÁLNÍ PROJEKTOVÁNÍ A MANAGEMENT VAR. 901 Pokyny: Po výběru správné odpovědi vyplňte příslušné kolečko odpovídající správné odpovědi u každé otázky ve zvláštním odpovědním formuláři, který Vám

Více

Státy východní Evropy

Státy východní Evropy Východní Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dalibor POPELKA. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

Smlouvy Evropské unie

Smlouvy Evropské unie Smlouvy Evropské unie Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_04_16 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: PaedDr.

Více

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata

Více

14734/17 mp/vho/rk 1 DGD 2A

14734/17 mp/vho/rk 1 DGD 2A Rada Evropské unie Brusel 23. listopadu 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0359 (COD) 14734/17 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předsednictví Výbor stálých zástupců /

Více

Výbor pro zahraniční věci

Výbor pro zahraniční věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2009 2014 Výbor pro zahraniční věci 8. 9. 2011 2011/2133(INI) NÁVRH ZPRÁVY obsahující doporučení Evropského parlamentu Radě, Komisi a Evropské službě pro vnější činnost o jednáních o

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 20.10.2015 COM(2015) 516 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Výroční zpráva o jednáních uskutečněných Komisí v oblasti vývozních úvěrů, ve smyslu nařízení (EU)

Více

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO HISTORIE ORGANIZACE Organizace Severoatlantické smlouvy, kromě zkratky NATO se užívá i zkratka OTAN (francouzská zkratka) vojensko-politická organizace zemí Evropy a

Více

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ 2012-2020 Petr Nečas Martin Kuba RNDr. Petr Nečas předseda vlády 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-21

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-21 EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro mezinárodní obchod 9.10.2014 2014/2816(INI) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-21 Olli Rehn (PE537.396v01-00) Uzavření dohody o přidružení mezi Evropskou unií na jedné straně a

Více

Když Rusko nepovede plyn přes Ukrajinu, přijdeme o miliardy, spočítali si Slováci

Když Rusko nepovede plyn přes Ukrajinu, přijdeme o miliardy, spočítali si Slováci DOMÁCÍ ZAHRANIČÍ EKONOMIKA SPORT NÁZORY MAGAZÍN AUTO VIDEO PENÍZE NA DOVOLENOU SPOŘICÍ ÚČTY A DŮCHODOVÉ FONDY PROBLÉMY OKD FOTO: NOVÁ TVÁŘ PRAHY UŠETŘI PENÍZE Když Rusko nepovede plyn přes Ukrajinu, přijdeme

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 166 final 2014/0090 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny CS CS DŮVODOVÁ

Více

Historie evropské integrace

Historie evropské integrace Historie evropské integrace Myšlenka společné Evropy Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Regenerace zpustošené a zchudlé Evropy po světových válkách Vzájemná spolupráce

Více

P7_TA(2011)0207 Poskytnutí další makrofinanční pomoci Gruzii ***I

P7_TA(2011)0207 Poskytnutí další makrofinanční pomoci Gruzii ***I P7_TA(2011)0207 Poskytnutí další makrofinanční pomoci Gruzii ***I Legislativní usnesení Evropského parlamentu ze dne 10. května 2011 o návrhu rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o poskytnutí další

Více

SPOLEČNÁ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ O SOUČASNÉM ROZŠÍŘENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO HOSPODÁŘSKÉHO PROSTORU

SPOLEČNÁ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ O SOUČASNÉM ROZŠÍŘENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO HOSPODÁŘSKÉHO PROSTORU SPOLEČNÁ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ O SOUČASNÉM ROZŠÍŘENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO HOSPODÁŘSKÉHO PROSTORU Smluvní strany zdůrazňují význam včasné ratifikace nebo včasného schválení

Více

10106/19 ADD 1 1 JAI LIMITE CS

10106/19 ADD 1 1 JAI LIMITE CS Rada Evropské unie Brusel 28. června 2019 (OR. en) 10106/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 31 JAI 665 COMIX 303 NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ RADA EVROPSKÉ UNIE (Spravedlnost a vnitřní věci) 6. a 7. června 2019 10106/19

Více

Prezidentský panel 2018 Očekávání od nově zvoleného prezidenta: , ve spolupráci s

Prezidentský panel 2018 Očekávání od nově zvoleného prezidenta: , ve spolupráci s Prezidentský panel 2018 Očekávání od nově zvoleného prezidenta: 29. 1. 2018, ve spolupráci s Shrnutí zjištění O projektu: V závěrečném týdnu před 2. kolem prezidentské volby Median realizoval výzkum Prezidentský

Více

Ekonomická transformace a její lekce pro dnešek

Ekonomická transformace a její lekce pro dnešek Ekonomická transformace a její lekce pro dnešek Konference 25 let kapitalismu v České republice Žofín, 15. listopadu 214 Vladimír Tomšík Česká národní banka Stav ekonomiky na počátku transformace Země

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 10.5.2012 COM(2012) 211 final 2012/0106 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který se má zaujmout jménem Evropské unie ve Výboru pro potravinovou pomoc, pokud jde o prodloužení

Více

Datum ověření ve výuce: Ročník, pro který je DUM určen: sedmý. Tvůrce DUM: V. Schlapák

Datum ověření ve výuce: Ročník, pro který je DUM určen: sedmý. Tvůrce DUM: V. Schlapák Pořadové číslo projektu: Nově a lépe s počítači CZ.1.07/1.4.00/21.3007 Šablona č.: III/2 Sada č.: 23 Datum vytvoření: 1. 7. 2013 Datum ověření ve výuce: 17.10.2013 Ročník, pro který je DUM určen: sedmý

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro mezinárodní obchod

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro mezinárodní obchod EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro mezinárodní obchod 2015/0005(COD) 3.2.2015 ***I NÁVRH ZPRÁVY k návrhu rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o poskytnutí makrofinanční pomoci Ukrajině (COM(2015)0005

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/2816(INI)

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/2816(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro zahraniční věci 29.9.2014 2014/2816(INI) NÁVRH ZPRÁVY obsahující návrh nelegislativního usnesení k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření, jménem Evropské unie, Dohody

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 20. 1. 2014 2013/0356(NLE) *** NÁVRH DOPORUČENÍ k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření Dohody mezi Evropskou unií a Ázerbájdžánskou

Více

Návrh U S N E S E N Í. Senátu Parlamentu České republiky

Návrh U S N E S E N Í. Senátu Parlamentu České republiky Návrh U S N E S E N Í Senátu Parlamentu České republiky k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Slovenské

Více

V průběhu 2.pol. stol. - zásadní změny v Evropě v důsledku druhé světové války V poválečné Evropě můžeme rozlišit několik vývojových etap: Etapa integ

V průběhu 2.pol. stol. - zásadní změny v Evropě v důsledku druhé světové války V poválečné Evropě můžeme rozlišit několik vývojových etap: Etapa integ Evropský integrační proces V průběhu 2.pol. stol. - zásadní změny v Evropě v důsledku druhé světové války V poválečné Evropě můžeme rozlišit několik vývojových etap: Etapa integračních východisek založených

Více

Rada Evropské unie Brusel 7. října 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 7. října 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 7. října 2016 (OR. en) 13015/16 FIN 631 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 7. října 2016 Příjemce: Č. dok. Komise: COM(2016) 660 final Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel,

Více

Obchodní zastupitelství Ruské federace v České republice. «Perspektivy rozvoje rusko-české obchodní a hospodářské spolupráce»

Obchodní zastupitelství Ruské federace v České republice. «Perspektivy rozvoje rusko-české obchodní a hospodářské spolupráce» «Perspektivy rozvoje rusko-české obchodní a hospodářské spolupráce» Praha, 19. června 2014 Zahraniční ekonomické styky Evropská unie základný obchodní partner Ruské federace Podíl EU na obratu zboží RF

Více

Výbor pro zahraniční věci

Výbor pro zahraniční věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro zahraniční věci 29. 6. 2012 2011/2050(INI) NÁVRH ZPRÁVY obsahující doporučení Evropského parlamentu Radě, Komisi a Evropské službě pro vnější činnost týkající se

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 25.5.2005 KOM(2005) 218 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj CS CS SDĚLENÍ

Více

TŘI SOUSEDNÍ ZEMĚ VÝCHODNÍHO PARTNERSTVÍ: UKRAJINA, MOLDAVSKO A BĚLORUSKO

TŘI SOUSEDNÍ ZEMĚ VÝCHODNÍHO PARTNERSTVÍ: UKRAJINA, MOLDAVSKO A BĚLORUSKO TŘI SOUSEDNÍ ZEMĚ VÝCHODNÍHO PARTNERSTVÍ: UKRAJINA, MOLDAVSKO A BĚLORUSKO Politika Východního partnerství EU, která byla zahájena v roce 2009, zahrnuje šest postsovětských států: Arménii, Ázerbájdžán,

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 2008/2212(INI) 25. 11. 2008. o řešení ropné krize (2008/2212(INI))

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 2008/2212(INI) 25. 11. 2008. o řešení ropné krize (2008/2212(INI)) EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 2008/2212(INI) 25. 11. 2008 NÁVRH ZPRÁVY o řešení ropné krize (2008/2212(INI)) Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku Zpravodaj: Herbert

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. o akčním plánu EU pro lesnictví {SEK(2006) 748}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. o akčním plánu EU pro lesnictví {SEK(2006) 748} KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 15.6.2006 KOM(2006) 302 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU o akčním plánu EU pro lesnictví {SEK(2006) 748} CS CS SDĚLENÍ KOMISE RADĚ

Více

TEN-E (transevropská energetická síť)

TEN-E (transevropská energetická síť) ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Brno, květen 2014 Ing. Zdeňka Kučerová Porada s kraji 5. 6. 2014 TEN-E (transevropská energetická síť) Legislativa EU NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 347/2013 ze dne

Více

Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs

Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs Pět témat pro nový Evropský parlament Kryštof Kruliš (AMO), Lukáš Kovanda (PragueTwenty) Praha, 12.Května 2014 2 Pět témat pro nový

Více

Vztahy mezi EU a Ukrajinou: vyhlídky do budoucna

Vztahy mezi EU a Ukrajinou: vyhlídky do budoucna SPEECH/10/175 Štefan Füle Evropský komisař pro rozšíření a politiku sousedství Vztahy mezi EU a Ukrajinou: vyhlídky do budoucna Národní universita Tarase Ševčenka Kyjev V Kyjevě dne 22. dubna 2010 Vážený

Více

Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC

Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Ing. Miroslav Vrba, CSc., předseda EK ČR/WEC Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Heslo Kongresu Hledejme řešení k problémům světové energetiky

Více

Newsletter Východoevropský program 4/2009

Newsletter Východoevropský program 4/2009 Newsletter Východoevropský program 4/2009 září 2009 Měsíčník o dění ve Východní Evropě V tomto vydání najdete Změna geopolitické orientace běloruské vlády Prezident Medveděv prosazuje zjednodušení nasazení

Více

Trendy v zahraničních pracovních migracích v České republice v letech Milada Horáková

Trendy v zahraničních pracovních migracích v České republice v letech Milada Horáková Trendy v zahraničních pracovních migracích v České republice v letech - 2004 Milada Horáková VÚPSV Praha 2004 Trendy v zahraničních pracovních migracích v České republice v letech - 2004* Zpráva stručně

Více

Parlamentní institut Oddělení všeobecných studií

Parlamentní institut Oddělení všeobecných studií Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Oddělení všeobecných studií Současný vývoj na Ukrajině Informační podklad č. 3.042 1 Zpracovali: Jan Němec Štěpán Pecháček Václav

Více

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ 2012-2020 Petr Nečas Martin Kuba RNDr. Petr Nečas předseda vlády Čeho chceme tedy strategií dosáhnout? Udržení tempa

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0056/1. Pozměňovací návrh. William (The Earl of) Dartmouth za skupinu EFDD

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0056/1. Pozměňovací návrh. William (The Earl of) Dartmouth za skupinu EFDD 20.3.2015 A8-0056/1 1 William (The Earl of) Dartmouth Článek 1 a (nový) Článek 1a Bez ohledu na výše uvedené by Ukrajině neměla být poskytnuta žádná makrofinanční pomoc dokud nebude alespoň 30 dní dodržováno

Více

ENERGETICKÉ PRIORITY PRO EVROPU

ENERGETICKÉ PRIORITY PRO EVROPU ENERGETICKÉ PRIORITY PRO EVROPU Prezentace pana J.M. Barrosa, předsedy Evropské komise, na zasedání Evropské rady dne 4. února 2011 Obsah 1 I. Proč na energetické politice záleží II. Proč musíme jednat

Více

PŘEDBĚŽNÝ POŘAD JEDNÁNÍ

PŘEDBĚŽNÝ POŘAD JEDNÁNÍ Rada Evropské unie Brusel 11. prosince 2017 15596/17 OJ CRP1 42 PŘEDBĚŽNÝ POŘAD JEDNÁNÍ VÝBOR STÁLÝCH ZÁSTUPCŮ (část I) Budova Justus Lipsius, Brusel 13. prosince 2017 (9:00 hod.) Budova Lex, Brusel 15.

Více

PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět : Konsolidované znění Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie

PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět : Konsolidované znění Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 15. dubna 2008 (OR. fr) 6655/08 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět : Konsolidované znění Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie ÚVODNÍ POZNÁMKA Tato publikace

Více

10105/19 ds/tj/vmu 1 TREE.2

10105/19 ds/tj/vmu 1 TREE.2 Brusel 1. července 2019 (OR. en) 10105/19 PV CONS 30 TRANS 374 TELECOM 253 ENER 323 NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ RADA EVROPSKÉ UNIE (Doprava, telekomunikace a energetika) 6. a 7. června 2019 10105/19 ds/tj/vmu

Více

Lisabonská smlouva Prezentace pro žáky

Lisabonská smlouva Prezentace pro žáky Lisabonská smlouva Prezentace pro žáky Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK 1 EU 2 Evropská ústava 2003 Návrh EÚ červen 2003 na summitu EU v Řecku (v

Více

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE ke SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro mezinárodní obchod 2016/0205(NLE) 31.10.2016 *** NÁVRH DOPORUČENÍ o rozhodnutí Rady o uzavření Komplexní hospodářské a obchodní dohody (CETA) mezi Kanadou na jedné

Více

8622/18 in/jsp/hm 1 DGC 1

8622/18 in/jsp/hm 1 DGC 1 Rada Evropské unie Brusel 8. května 2018 (OR. en) 8622/18 WTO 110 SERVICES 36 FDI 24 COMER 43 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Předsednictví Rada Návrh závěrů Rady o sjednávání a uzavírání obchodních

Více

Očekává se, že region jako celek vykáže v příštím roce pozitivní růst, poté, co se ekonomiky SNS stabilizují a začnou se zotavovat (viz tabulka).

Očekává se, že region jako celek vykáže v příštím roce pozitivní růst, poté, co se ekonomiky SNS stabilizují a začnou se zotavovat (viz tabulka). Průzkum MMF REGIONÁLNÍ EKONOMICKÁ TÉMATA Země nově vznikajících trhů v Evropě očekávají silnější růst, ale čelí novým rizikům IMF Survey 13. listopad 2015 Dělníci na ropném vrtu v Rusku: Zatímco většina

Více

Rada Evropské unie Brusel 1. června 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 1. června 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 1. června 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2017/0114 (COD) 9672/17 ADD 2 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 1. června 2017 Příjemce: Č. dok. Komise: SWD(2017)

Více

STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2015

STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2015 STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2015 Exportní dovednosti a úspěchy společností Národního strojírenského klastru Aktuální příležitosti a překážky v zahraničním obchodě Milan Hovorka Česká republika: globální kontext

Více

Proces sjednocování (integrace) Evropy

Proces sjednocování (integrace) Evropy Proces sjednocování (integrace) Evropy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Říjen 2009 vypracovala : Paed.Dr. Zdena Kačírková ČR je členem

Více

B8-0008/2015 } Helmut Scholz, Miloslav Ransdorf, Barbara Spinelli, Patrick Le Hyaric, Marie- Christine Vergiat za skupinu GUE/NGL

B8-0008/2015 } Helmut Scholz, Miloslav Ransdorf, Barbara Spinelli, Patrick Le Hyaric, Marie- Christine Vergiat za skupinu GUE/NGL B8-0029/2015 } RC1/Am. 3 3 Helmut Scholz, Miloslav Ransdorf, Barbara Spinelli, Patrick Le Hyaric, Marie- Christine Vergiat Bod 8 a (nový) 8a. vyzývá vládu a parlament (Verchovna rada) Ukrajiny, aby splnily

Více

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání.

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání. Evropská rada Brusel 20. března 2015 (OR. en) EUCO 11/15 CO EUR 1 CONCL 1 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Delegace Předmět: Zasedání Evropské rady (19. a 20. března 2015)

Více

Zvláštní průzkum Eurobarometer 386. Evropané a jazyky

Zvláštní průzkum Eurobarometer 386. Evropané a jazyky Zvláštní průzkum Eurobarometer 386 Evropané a jazyky SHRNUTÍ Nejrozšířenějším mateřským jazykem mezi obyvateli EU je němčina (16 %), následuje italština a angličtina (obě 13 %), francouzština (12 %) a

Více

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT RADA Brusel 1. října 2010 (OR. en) 2010/0162 (COD) PE-CONS 44/10 ECOFIN 528 RELEX 771 COEST 277 NIS 104 CODEC 843 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO

Více

Zapojení českých firem a nevládních organizací do rozvojové spolupráce financované z EDF

Zapojení českých firem a nevládních organizací do rozvojové spolupráce financované z EDF Zapojení českých firem a nevládních organizací do rozvojové spolupráce financované z EDF Dagmar Kubínová zástupkyně ČR v PS Rady pro AKT Stálé zastoupení ČR při EU v Bruselu O čem bude prezentace Právní

Více

VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED

VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED Informace STEM ze dne 5. 3. 13 CESTA VÁCLAVA KLAUSE ČESKOU POLITIKOU I. VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED První část seriálu věnovaného osobnosti Václava Klause sleduje důvěru veřejnosti

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 2. 7. 2010 Souhrn Utilization of Health Care by Foreigners in the Jihomoravský Region

Více

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Zurück 24.06.2009 Vyšší investice v zemích střední a východní Evropy, které vedly k rozšiřování

Více

MISE ČESKÝCH FIREM Z OBORU ENERGETIKA, ODPADY A EKOLOGIE DO VLADIVOSTOKU A PŘÍMOŘSKÉHO KRAJE

MISE ČESKÝCH FIREM Z OBORU ENERGETIKA, ODPADY A EKOLOGIE DO VLADIVOSTOKU A PŘÍMOŘSKÉHO KRAJE MISE ČESKÝCH FIREM Z OBORU ENERGETIKA, ODPADY A EKOLOGIE DO VLADIVOSTOKU A PŘÍMOŘSKÉHO KRAJE Zahraniční kancelář CzechTrade Ural (Jekatěrinburg) připravuje ve dnech podnikatelskou misi do Vladivostoku

Více

11346/16 gr/kno 1 DG E 1A

11346/16 gr/kno 1 DG E 1A Rada Evropské unie Brusel 18. července 2016 (OR. en) 11346/16 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 18. července 2016 Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Delegace ENV

Více

VNĚJŠÍ POLITIKA PRO ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÝCH ZÁJMŮ EVROPY

VNĚJŠÍ POLITIKA PRO ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÝCH ZÁJMŮ EVROPY S160/06 VNĚJŠÍ POLITIKA PRO ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÝCH ZÁJMŮ EVROPY Dokument Komise a generálního tajemníka, vysokého představitele určený pro zasedání Evropské rady ČELIT VNĚJŠÍM ENERGETICKÝM RIZIKŮM EU

Více

Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky

Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 2. 7. 2010 Souhrn Utilization of Health Care by Foreigners in the Vysočina Region in 2009 Tato informace uvádí počet cizinců ošetřených

Více

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 1 11. 6. 2007 Čerpání zdravotní péče cizinci v Královéhradeckém kraji v roce

Více