Doplňkové otázky k předmětu Laboratoře TZB

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Doplňkové otázky k předmětu Laboratoře TZB"

Transkript

1 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Doplňkové otázky k předmětu Laboratoře TZB Ing. Daniel Adamovský, Ph.D. Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

2 Pár slov úvodem V rámci předmětu Laboratoře TZB projdete mnoha úlohami a aktivně se zapojíte nejen do zpracování výsledků, ale i samotného měření vstupních veličin. Každá z úloh tohoto předmětu je zaměřená na jinou oblast systémů TZB a je jejich cílem prakticky prohloubit poznatky získané v jiných předmětech. Cílem tohoto doplňkového materiálu je formou otázek a odpovědí upozornit na důležité pojmy jednotlivých laboratorních cvičení, které by neměli uniknout Vaší pozornosti. Tyto informace považujeme za důležité a měli by Vám zůstat známé i po úspěšném dokončení tohoto předmětu. Úspěšné dokončení celého předmětu Vám přejí jeho garanti: Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. a Ing. Daniel Adamovský, Ph.D.

3 Otázky k úvodní přednášce Měření v laboratoři 1. Definujte vlastními slovy co to je měření? Měření je kvantitativní zkoumání vlastností předmětů mohou to být i jevy a procesy. Obvykle je porovnáváme s obecně přijatou jednotkou. Výsledkem měření je tedy číslo, které vyjadřuje poměr zkoumané veličiny k jednotce. 2. Vyjasněme si co je výsledkem měření. Výsledkem je charakteristika měřené veličiny, která je přesnější než kvalitativní popis (například že těleso A je teplé, a těleso B studené). Máme možnost tuto veličinu zjistit opětovným měřením pokud zajistíme stejné okolní podmínky. Na základě měřené veličiny můžeme dále vyhodnotit a učinit závěry. 3. Čím lze výsledek měření vyjádřit? Pomocí domluvené škály a její jednotky. 4. Jaké jsou základní jednotky soustavy SI a pro jakou veličinu se používají? Metr - délka, kilogram hmotnost, sekunda - čas, kelvin termodynamická teplota, ampér elektrický proud, kandela - svítivost, mol látkové množství. 5. Jaké jsou odvozené jednotky a z čeho vychází? Uveďte příklady. Odvozené jednotky jsou tvořeny kombinacemi základních; metr čtverečný, newton, pascal, joule, ohm, aj. 6. Jaký je rozdíl mezi přímým a nepřímým měřením? Při přímém měření měříme přímo požadovanou veličinu, např. měření délky pásmem. Při nepřímém měření měříme jinou veličinu a na jejím základě vyhodnocujeme naší požadovanou. Obě veličiny mají obvykle fyzikální spojitost. Je to princip většiny měřících přístrojů. Například běžným teploměrem měříme výšku rtuťového sloupce, ke kterému je přiřazená teplotní stupnice. 7. Jaká je nezbytná podmínka správného měření při použití měřicího přístroje, který funguje na principu nepřímého měření? Nutná je kalibrace přístroje správné sladění měřené a odečítané veličiny. 8. Definujte vlastnosti měřících přístrojů a zařízení, podle kterých vybíráme vhodný typ. Měřící rozsah - Udává interval použitelnosti přístroje. Rozsah měřených hodnot, ve kterém není překročená udávaná chyba měření. Citlivost - Podíl změny ukazatele a změny měřené hodnoty. V podstatě charakterizuje nejmenší změnu měřené veličiny, kterou je přístroj schopen zjistit.

4 Přesnost - Vyjádřitelná rozptylem naměřených hodnot při měření téže (neměnné, totožné) veličiny. Rychlost - Doba potřebná pro ustálení přístroje umožňující odečet, velmi důležité při měření v čase proměnlivé veličiny. 9. Definujte, jakými typy čidel můžeme měřit teplotu látky. Provedení teplotních čidel dotykové (teplota povrchu pevného tělesa) a ponorné (teplota tekutiny). Konstrukční a materiálové rozdělení: NiCr-N termočlánky, využívají Peltier-Siebeckova jevu; rychlé, velký měřící rozsah. Pt100/1000 odporové, mění odpor platinového prvku v závislosti na teplotě; jsou přesné, ale pomalé. NTC termistory; velmi rychlé, přesné, ovšem mají malý měřící rozsah. Infrasensory - bezkontaktní měření teploty, rychlé, pro správné vyhodnocení je nutné správně definovat emisivitu materiálu. Na výslednou teplotu zkoumaného povrchu mohou mít vliv i okolní plochy. 10. Definujte, jakým typem čidla můžeme měřit vlhkost vzduchu. Vlhkostní senzory, psychrometry kapacitní snímače. Obvykle měří kombinaci teploty a relativní vlhkosti vzduchu. 11. Definujte, jakými typy čidel můžeme měřit rychlost vzduchu. Termoanemometry čidla měřící ochlazování termistoru, rychlá, přesná, vhodná pro nízké rychlosti (do 5 m/s). Vrtulkové snímač měří otáčky vrtulky. 12. Definujte, jakými typy čidel můžeme měřit průtok kapaliny. Snímáním pohybu tělesa umístěného v proudu. Podle konstrukce jsou tělesa šroubového, nebo lopatkového tvaru. Měření ultrazvukem - pracuje na základě metody tranzitního času ultrazvuku. Ultrazvukové vlny jsou vysílány a přijímány diagonálně napříč proudem kapaliny. Rychlost průtoku je spočítána z rozdílu tranzitních časů. Měření Dopplerovou metodou vychází z vyhodnocení snížení frekvence vlnění po odrazu. 13. Definujte, jak můžeme měřit tlak vzduchu. Atmosférický tlak můžeme měřit trojicí tlakoměrů: Kapalinové (rtuťové) tlakoměry udávají tlak výškou rtuťového sloupce ve vzduchoprázdné skleněné trubici, která je nahoře uzavřena a dole ponořena do nádoby se rtutí.

5 Aneroidy fungují na principu vzduchoprázdné nádobky, která se působením atmosférického tlaku deformuje. Velikost deformace je přenášena na ručičku ukazující velikost tlaku na stupnici. Senzory tlaku obsahují membránu, která se vlivem působení tlaku deformuje. Membrána je osazená piezoodpory (polovodiče). Podle protitlaku z druhé strany membrány rozlišujeme absolutní, diferenciální a manometrické. 14. Jakou osnovu by každé měření mělo mít? Příprava měření velmi důležitá součást, která zahrnuje získání jasného zadání, analýzu podkladů, určení vhodného měřícího postupu a volba příslušného zařízení. Měření na místě nalezení vhodného umístění pro čidla a přístroje, instalace, neustálá dokumentace podmínek, v nichž měření probíhá, záznam měřených dat. Vyhodnocení a závěry analýza měřených dat, výpočty, souhrn a závěry.

6 Otázky k úloze Cvičení č. 3 Stanovení účinnosti výměníku ZZT 1. Vysvětlete cíl použití zařízení pro zpětné získávání tepla z odváděného vzduchu. Využít energii přenášenou odpadním (znečištěným) vzduchem a zlepšit celkovou energetickou bilanci systému. 2. Jak lze využít teplo získané z odpadního vzduchu? Ohřev přiváděného čerstvého vzduchu. Ohřev jiné látky pro využití v energetickém systému provozu (voda, jiná akumulační látka), například v systému přípravy teplé vody. Ohřev látky mimo energetický systém (sušení). 3. Jaký je princip zařízení pro zpětné získávání tepla z odváděného vzduchu? Odváděný odpadní vzduch sdílí teplo přímo do ohřívaného media (mísení vzduchu), přes teplosměnnou plochu (většina výměníků), přes vložené zařízení (kapalinový oběh). Směšování proudů vzduchu není obvykle akceptované jako zpětné získávání tepla. 4. Jaké lze uvést vlivy na přenesený tepelný tok? Parametry výměníku - velikost, tvar a materiál teplosměnné plochy; rovnoměrnost vystavení teplosměnné plochy proudům vzduchu; technická kvalita výměníku; součinitel prostupu tepla přes teplosměnnou plochu. Parametry provozu - parametry proudů vzduchu (zejména rozdíl teplot a hmotnostních průtoků); tlakové rozdíly mezi proudy vzduchu; příměsi ve vzduchu (nečistoty, korozivní a leptavé látky); údržba zařízení 5. Definujte základní rozdělení zařízení pro zpětné získávání tepla do skupin podle způsobu sdílení tepla. Regenerační entalpijní získávání tepla, převažující sdílení citelného, latentního tepla a hmoty. Ohřívaný vzduch vtéká opakovaně s určitým časovým zpožděním za vzduchem ohřívajícím do přesně vymezeného prostoru, vyplněného pevným teplo zprostředkujícím elementem a přijímá z něho teplo, dříve přivedené ohřívajícím médiem. Rekuperační teplotní získávání tepla, převažující sdílení citelné (latentní) teplo. Oba proudy vzduchu, ohřívající i ohřívaný, jsou odděleny nepropustnou stěnou o určité tloušťce a o teplosměnných plochách S 1 a S 2 na stranách obou médií. 6. Vyjmenujte zástupce pro kategorii regeneračních a rekuperačních zařízení pro ZZT. Regenerační - rotační výměníky, přepínací výměníky

7 Rekuperační - deskové výměníky, výměníky z tepelných trubic, oddělené výměníky s vloženým kapalinovým okruhem 7. Vysvětlete rozdíl mezi citelným a vázaným teplem. Citelné teplo je funkcí změny teploty, při jeho sdílení nedochází ke změně skupenství látky. Vázané teplo je spojené s fázovými změnami látky. Při jeho sdílení dochází ve vzduchu ke změně měrné vlhkosti, mění se obsah vodní páry, tudíž probíhá některá ze změn - kondenzace, odpařování, nebo vypařování vody. 8. Jaké jsou možnosti uspořádání vzduchových proudů ve výměníku a jaké se nejčastěji u výměníků ZZT používají? Rozdělení směru a smyslu proudění obou teplonosných médií: a) souproudé - směry os proudů ohřívacího a ohřívaného média jsou rovnoběžné a vektory rychlostí mají stejný smysl; b) protiproudé - směry proudů jsou rovnoběžné a mají opačný smysl; c) křížové - osy proudů jsou mimoběžné a v kolmém průmětu spolu svírají úhel 90 ; d) se šikmým vzájemným proudem - osy proudů svírají v kolmém průmětu spolu úhel větší nebo menší než 90, e) vícenásobně souproudé, protiproudé a křížové proudění, f) s kombinovaným prouděním. a) souproud; b) protiproud; c) křížový proud; d) šikmý proud; e) až g) kombinované proudění Nejčastěji používané u výměníků ZZT: Protiproudé rotační výměníky, výměníky z tepelných trubic, některé deskové Křížoproudé - nejčastější uspořádání u deskových výměníků Vícenásobné u výměníků ZZT vzduch-vzduch je výjimečné, používá se, když řadíme výměníky do série. U zařízení ZZT využívajících kapalinový, nebo chladivový okruh se uplatní zejména na straně kapaliny. 9. Uveďte, jak definujeme účinnost sdílení tepla ve výměníku pro ZZT.

8 Účinnost sdílení tepla definujeme poměrem skutečně přeneseného tepelného toku k maximálnímu tepelnému toku, který lze získat mezi proudy vzduchu ochlazovaného a ohřívaného. Skutečně přenesený tepelný tok vyjádříme na základě rovnosti tepelného toku odevzdaného ochlazovaným vzduchem a přijatého ohřívaným vzduchem vycházíme z tepelné bilance výměníku. Maximální tepelný tok udává, jaké množství tepla lze teoreticky sdělit v nekonečně dlouhém protiproudém výměníku. 10. Na základě jaké bilance vyjádříme skutečně přenesený tepelný tok ve výměníku? Vyjádříme jej na základě bilance tepelných toků ve výměníku z rovnosti tepelného toku Q i odevzdaného ochlazovaným vzduchem i a Q e přijatého ohřívaným vzduchem e, čímž předpokládáme, že ve výměníku nedochází ke ztrátám tepla. Q = Q = Q i e = m i ( h h ) = m ( h h ) i1 i2 e e2 e1 m i je hmotnostní průtok ochlazovaného suchého vzduchu, [kg.s -1 ] m e je hmotnostní průtok ohřívaného suchého vzduchu, [kg.s -1 ] h je měrná entalpie (1 vstup, 2 výstup), [J.kg -1 s.v.]

9 Otázky k úloze Cvičení č. 4 Zjištění charakteristiky teplovodní otopné soustavy 1. Popište princip návrhu oběhového čerpadla teplovodní otopné soustavy. Jaké jsou nezbytné vstupní parametry? Vstupní parametry: návrhová tlaková ztráta potrubní sítě otopné soustavy, návrhový průtok teplonosné kapaliny. Vstupní parametry udávají jeden bod charakteristické křivky soustavy. Hledáme průsečík charakteristických křivek soustavy a navrhovaného oběhového čerpadla, který nazýváme pracovním bodem. Při návrhu hledáme takový pracovní bod, který splní požadavek návrhového průtoku i tlakové ztráty, aniž by výsledek proti vstupním parametrům byl předimenzovaný (tzn., kdyby skutečný průtok byl významně vyšší než návrhový). 2. Co vyjadřuje charakteristická křivka oběhového čerpadla? Charakteristická křivka oběhového čerpadla definuje vztah mezi tlakem čerpadla, tzn. dopravní (výtlačnou) výškou, v závislosti na průtočném množství kapaliny. Obvykle má tvar křivky vyjadřující při vysokém průtoku nízkou dopravní výšku čerpadla a při nízkém průtoku vysokou dopravní výšku. Dopravní výška se značí H a jednotky jsou: m, Pa, bar Průtočné množství se značí Q a jednotky jsou: m 3 /h, l/s, kg/s 3. Co vyjadřuje charakteristická křivka otopné soustavy? Charakteristická křivka otopné soustavy vyjadřuje tlak, kterým musí čerpadlo pracovat při daném průtočném množství, aby překonalo tlakové ztráty v této síti. Křivka má tvar paraboly a její strmost je závislá především na zvoleném průřezu potrubí. Soustava s rozvodem o malých průměrech (vysokých tlakových ztrátách) vytváří strmou charakteristiku, opačně soustava o velkých průměrech (nízké tlakové ztráty) má plochou charakteristiku. 4. Co to je pracovní bod otopné soustavy? Pracovní bod je bod, ve kterém se protíná charakteristika oběhového čerpadla a charakteristika sítě otopné soustavy. Pracovní bod definuje dopravní výšku čerpadla pro požadovaný průtok kapaliny v síti. Změní-li se charakteristika sítě (např. uzavřením větve), posune se i pracovní bod. 5. Vysvětlete co to je u regulační armatury K vs a K v hodnota a k čemu slouží. Hodnota K vs - základní parametr každé regulační armatury. Udává velikost průtoku za hodinu plně otevřenou armaturou při tlakové ztrátě 100 kpa a teplotě vody 15 C. Je nezbytná pro návrh konkrétní regulační armatury.

10 Hodnota K v - vyjadřuje průtok za hodinu při definovaném zdvihu regulační kuželky a definované tlakové ztrátě ventilu. Slouží pro nastavení a posouzení chování armatury v soustavě. 6. Vysvětlete termín autorita ventilu. Autorita ventilu a - definována jako poměr tlakové ztráty ventilu při maximálním průtoku k dispozičnímu tlaku při zcela uzavřeném ventilu. Autorita má zásadní vliv na deformaci průtočné charakteristiky ventilu, tedy závislost zdvihu regulační kuželky a hodnoty K v. Obvykle se doporučuje autorita v rozmezí 0, Jaká je role vyvažovacího ventilu umístěného v blízkosti místa spotřeby tepla? Vyvažovací ventil zajišťuje omezení průtoku místem spotřeby tepla, pokud je vyšší než požadovaný. Tím zlepšuje charakteristiku regulačního ventilu, kterému může vrátit plný regulační zdvih při pohybu kuželky mezi krajními polohami. Může mít i diagnostickou, uzavírací, případně vypouštěcí funkci. 8. Vysvětlete statický a dynamický tlak v teplovodní otopné soustavě. Součet statického a dynamického (kinetického) tlaku je u nestlačitelných tekutin roven celkovému tlaku. Při proudění kapaliny potrubní sítí zůstává podle zákona o zachování energie v proudící ideální kapalině celkový tlak konstantní (Bernoulliho rovnice). Pokud je kapalina bez pohybu, je dynamický tlak nulový a statický zůstává konstantní a je dán hydrostatickým tlakem a tlakem v expanzní nádobě. Při spuštěném oběhovém čerpadle a proudící kapalině v soustavě je průběh celkového tlaku ovlivněn dopravní výškou (dynamickým tlakem) čerpadla. Na výtlačné straně čerpadla je celkový tlak nejvyšší a na sací straně nejnižší. Relativní přetlak proti statickému tlaku postupně s rostoucí vzdáleností od čerpadla klesá, jeho nula je v místě připojení expanzní nádoby. Ve zbylé trase soustavy zpět k sání čerpadla je relativní podtlak. Klesne-li v této části celkový tlak pod atmosférický tlak, může dojít k přisávání vzduchu do soustavy. 9. Popište princip měření na vyvažovacím ventilu. Ventil obsahuje škrticí prvek (clonku). Princip spočívá v měření rozdílu tlaku před a za škrtícím prvkem. Měřený rozdíl (diference) tlaku je rozdíl statického tlaku. Teoretický základ najdeme v Bernoulliho rovnici. Ta vyjadřuje zákon zachování mechanické energie v tekutině, podle kterého při stejných podmínkách tlak v tekutině klesá s nárůstem rychlosti jejího proudění. Když do proudu tekutiny v potrubí vložíme překážku, roste rychlost proudění (kinetická energie) tekutiny při průchodu překážkou a statický tlak v tekutině (potenciální energie) klesá.

11 Na základě změřeného poklesu tlaku a známé K v hodnoty zadané armatury dopočítá vyvažovací přístroj průtok teplonosné kapaliny. 10. K jakému účelu slouží vyvážení otopné soustavy před jejím předáním investorovi? Cílem je zajistit provozní vlastnosti otopné soustavy v souladu s projektovou dokumentací, tak aby celá soustava plnila svým provozem požadavky hospodárného vytápění objektu. Prostředkem pro dosažení tohoto cíle je zajištění stejné tlakové ztráty každého místa spotřeby tepla, při jmenovitém průtoku v soustavě. Porovnání tlakových ztrát jednotlivých míst se spotřebou tepla vyžaduje definici vztažného bodu. Nejčastěji jím je zdroj tepla, případně pata stoupačky (když je vybavená regulátorem diferenčního tlaku).

12 Otázky k úloze Cvičení č. 5 Stratifikace vodního objemu v akumulačním zásobníku 1. Jak se mění měrná hmotnost vody v závislosti na teplotě? Měrná hmotnost vody s rostoucí teplotou klesá. 2. Vysvětlete princip teplotního vrstvení (stratifikace) vodního objemu. Voda se vlivem vztlakových sil dělí do teplotních vrstev s nejvyšší teplotou nahoře a nejnižší dole. Udržení teplotních vrstev ve vodním objemu napomáhá nízká tepelná vodivost vody. Ve vodním objemu nesmí výrazněji působit jiné síly, které by promíchávali jednotlivé vrstvy (průtok po výšce). 3. Jaké je využití teplotního vrstvení (stratifikace) vodního objemu? Využití je výhodné pro akumulaci tepla, kdy lze využít zdrojů tepla o různém potenciálu, podobně i pro jednotlivé odběry tepla. Zařízení se obvykle nazývají stratifikační akumulační nádrže/zásobníky. Při funkčním rozvrstvení vodního objemu do teplotních vrstev je možné využití akumulované teplo pro různé účely. Vrstvy o nejvyšší teplotě pro přípravu TV, střední pro nízkoteplotní vytápění a spodní vrstvy pro ochlazenou zpětně cirkulující vodu. 4. Jaké jsou základní podmínky pro udržení teplotního vrstvení (stratifikace) vodního objemu? Je nezbytné udržet vtokovou rychlost vody do jednotlivých vrstev nižší než 0,1 m/s, jinak bude vlivem kinetické energie proudu docházet k promíchání teplotních vrstev. Pro podporu vztlakových sil se využívají téměř výhradně vertikální zásobníky s vyšší štíhlostí. Ve vodním objemu lze instalovat samočinné, případně řízené stratifikační vestavby. 5. Proč se princip vrstvení vodního objemu používá výhradně u vertikálních zásobníků tepla? Využívají se téměř výhradně vertikální zásobníky s vyšší štíhlostí, čímž se podpoří vztlakové síly. Zásobníky s nižší štíhlostí mohou také využít teplotní stratifikace, ale styčná plocha mezi teplotními vrstvami je větší a sdílení tepla mezi vrstvami je intenzivnější. V případě horizontálních zásobníků nelze docílit využitelné stratifikace vůbec. 6. Jak se změní množství akumulovaného tepla mezi standardním a stratifikačním zásobníkem při stejném dodávaném tepelném příkonu? Nezmění se. Výhoda stratifikace spočívá v lepším využití akumulovaného tepla v závislosti na potenciálu (teplotě) při kterém je teplo do zásobníku dodáváno. Je-li k dispozici větší počet tepelných zdrojů s různými potenciály, nebo takový tepelný zdroj, který dodává tepelný tok s proměnlivým potenciálem (solární soustava) lze s výhodou využít stratifikaci vodního

13 objemu do teplotních vrstev proti unifikované teplotě promíchaného vodního objemu u standardního zásobníku. 7. Pro jaké soustavy se nejvíce využívá stratifikačních zásobníků? Velmi výhodné je použití těchto typů zásobníků pro solární soustavy s termosolárními kolektory. Vzhledem k proměnlivým teplotám na kolektorech v závislosti na dopadající sluneční radiaci se mění i jimi dosažený tepelný výkon. Stratifikaci do teplotních vrstev lze úspěšně využít pro akumulaci tepla při nízkém i vysokém tepelném výkonu aniž by docházelo k stagnaci kolektorů. Nižší tepelný výkon, kdy teplota vody v solární soustavě je nízká je možné lépe využít akumulací do nízkých vrstev zásobníku, i když vrstvy při vrcholu zásobníku mají teplotu vody vyšší než teplota na kolektoru. 8. Jaké jsou nezbytné součásti zásobníku, který cíleně využívá teplotní vrstvení vodního objemu? Stratifikační zásobník by měl být vybaven zařízením, které podpoří vrstvení vodního objemu po jeho výšce. V zásadě by toto zařízení mělo zajistit distribuci vody na vstupu do zásobníku s ohledem na aktuální teplotní vrstvení, rovněž by mělo omezit promíchávání vrstev a bránit jakémukoliv proudění po výšce zásobníku. 9. Popište příklad samočinné stratifikační vestavby Samočinné stratifikační vestavby využívají rozdílu hustot mezi přiváděnou vodou a vrstvami akumulačního zásobníku. Voda je z vestavby přiváděna vždy pod vrstvu, která první má nižší hustotu. Výstupní hrdla se vybavují lehkými zpětnými klapkami, které zabraňují přisávání vody z chladnější části zásobníku. 10. Popište příklad řízené stratifikační vestavby Akumulační nádoba je po výšce vybavená řízenými vstupy osazenými automatickými uzavíracími armaturami. Řídicí systém na základě porovnání vstupní teploty T a teplot jednotlivých vrstev Tx otevře regulační systém ventil ve výšce s nejnižším rozdílem (T-Tx).

14 Otázky k úloze Cvičení č. 6 Posouzení vnitřního prostředí 1. Definujte, co znamená termín tepelná pohoda. Lze nalézt mnoho definicí, ovšem všechny v zásadě vyjadřují, že člověk přebývající ve vnitřním prostředí při určité fyzické aktivitě pociťuje tepelnou pohodu tehdy, když je spokojen s tepelnými podmínkami prostředí. Definice podle ČSN EN ISO 7730: Tepelný komfort je stav mysli vyjadřující uspokojení s tepelným prostředím. Definice podle prof. Cihelky: Tepelná pohoda znamená, že je dosaženo takových tepelných poměrů, kdy člověku není ani chladno, ani příliš teplo - člověk se cítí příjemně. Definice podle ASHRAE Standard 55: Human thermal comfort is defined as the state of mind that expresses satisfaction with the surrounding environment. 2. Jaké jsou dva základní přístupy k vyjádření tepelné pohody? Přístup tepelné bilance (heat-balance approach) kombinuje teorii sdílení tepla a termoregulačních fyziologických vlastností lidského těla k určení komfortního intervalu teplot při kterých se uživatel bude cítit komfortně. Adaptivní přístup (adaptive approach) vychází z úvahy, že lidé jsou tolerantnější k teplotním změnám a vědomě i nevědomě jednají tak, aby příznivě ovlivnili tepelnou bilanci těla. 3. Vysvětlete princip vyjádření tepelné pohody přístupem podle tepelné bilance. Přístup tepelné bilance kombinuje teorii sdílení tepla a termoregulačních fyziologických vlastností lidského těla k určení komfortního intervalu teplot, při kterých se uživatel bude cítit v tepelné pohodě. Pro vyjádření se používá indexu PMV doplněný o index nespokojenosti PPD. Tento přístup vznikl v šedesátých letech 20. století na základě rozsáhlých experimentů s velkým počtem respondentů v prostředí klimatické kabiny, hlavním průkopníkem tohoto přístupu byl prof. P. Ole Fanger. Je vhodný zejména pro stanovení podmínek vnitřního prostředí pro vytápění i klimatizaci. Přístup tepelné bilance je celosvětově uznávaný a je základem evropské normy ČSN EN ISO 7730 a amerických zabývajících se vnitřním prostředím. 4. Vysvětlete princip adaptivního přístupu k vyjádření tepelné pohody. Adaptivní přístup vychází z úvahy, že lidé jsou tolerantnější k teplotním změnám a vědomě i nevědomě jednají tak, aby příznivě ovlivnili tepelnou bilanci těla. Adaptivní přístup připouští tepelný komfort v širším intervalu teplot. Důležitý zejména u budov bez aktivního chlazení, nebo vytápění. Uživateli musí být dána široká svoboda upravit si prostředí podle své úvahy (otevírání oken, řízení žaluzií, volba oblečení, apod.). Ve svém přístupu zohledňuje i psychický stav uživatele a jeho zvyklosti, například předpokládá, že vnímání teploty

15 uživatelem je daleko nižší, pokud prostředí vnímá jako známé, přátelské a plně pod kontrolou. 5. Výsledkem čeho je tepelná bilance člověka? Jakými tepelnými toky mezi lidským tělem a okolním prostředím lze tepelnou bilanci člověka vyjádřit? Tepelná bilance lidského těla je vždy závislá na okolním prostředí a je výsledkem produkce a výměny tepla s okolním prostředím. Lidské tělo neustále aktivně produkuje teplo ve dvou základních skupinách; bazální metabolismus, kdy je teplo produkováno na základě biologických procesů (m.j. trávení potravy) a svalový metabolismus, jenž vzniká při činnosti člověka (při konání práce). M ± R ± C v ± C d - E diff - E rsw - E resp - L = ΔS M R C v C d - hodnota metabolismu - tepelná ztráta (zisk) sáláním - tepelná ztráta (zisk) prouděním - tepelná ztráta (zisk) vedením E diff - tepelná ztráta difuzí pokožky E rsw - tepelná ztráta běžným pocením E resp - tepelná ztráta dýcháním (latentní) L - tepelná ztráta dýcháním (citelná) ΔS - změna tepelné kapacity. Odvod tepla z lidského těla závisí na parametrech okolí, ale lidské tělo není pasivní, stále se pomocí fyziologických regulačních mechanismů snaží docílit tepelné rovnováhy, kdy ΔS je rovné nule. Ovšem při ΔS > 0 teplota lidského těla stoupá, a naopak při ΔS < 0 teplota lidského těla klesá. 6. Jaká je reakce lidského těla na teplé prostředí? Na teplé prostředí nebo stoupající produkci metabolického tepla, lidské tělo reaguje rozšířením podkožních cév a vyšším zásobováním pokožky krví. Roste teplota pokožky a zvýší se odvod tepla z těla. Jestliže zvýšení teploty pokožky nemůže obnovit tepelnou rovnováhu, jsou aktivovány potní žlázy a začne probíhat chlazení odpařováním. Extrémní situace se nazývá hypertermie = nevyhnutelné přehřívání organismu. Nastává v případě, že oba mechanismy nemohou obnovit tepelnou rovnováhu těla. 7. Jaká je reakce lidského těla na chladné prostředí? Dojde ke snížení podkožní cirkulace krve a teploty pokožky, v jejímž důsledku klesá tepelná ztráta lidského těla. Proces bývá provázen vznikem "husí kůže" nebo postavením chloupků na kůži, zlepšuje se tím tepelná izolace kůže. Jestliže toto je neúčinné, nastoupí svalové napětí, třesení, které zvyšuje tepelnou produkci.

16 Třesení může vyvolat až desetinásobné zvýšení produkce tepla. Vnitřní teplota těla se nemění. Tělesné končetiny, prsty, uši, mohou mít nedostatek krve a jejich teplota může poklesnout až pod 20 C. Mohou i omrznout, aniž by byla ohrožena vnitřní teplota těla. Extrémní situace se nazývá hypotermie = nevyhnutelné podchlazení těla. Pokračující vystavení chladným podmínkám způsobuje vzestup krevního tlaku, srdeční frekvence a spotřeby kyslíku. Začne-li klesat teplota tělesného jádra, klesá srdeční frekvence a dochází k selhání krevního oběhu. Smrt většinou nastává mezi 25 až 30 C teploty tělesného jádra. 8. Vyjmenujte faktory vnitřního prostředí na tepelnou pohodu. Teplota vzduchu Radiační teplota Vlhkost vzduchu Rychlost proudění vzduchu Operativní teplota - je vypočtená hodnota a je definována jako jednotná teplota uzavřeného prostoru (tj. prostoru o stejné teplotě vzduchu i stejné střední radiační teplotě), černého z hlediska radiace, ve kterém by lidské tělo sdílelo konvekcí i sáláním stejné množství tepla jako ve skutečném, teplotně nesourodém prostředí Operativní teplota je váženým průměrem teploty vzduchu a střední radiační teploty podle odpovídajících součinitelů přestupu tepla konvekcí a sáláním. (Kabele, K. Modelování operativní teploty. 2003, dostupné na Efektivní teplota - je teplota prostoru při relativní vlhkosti 50 %, která způsobí stejné celkové tepelné ztráty z pokožky jako ve skutečném prostředí. Dva prostory se stejnou efektivní teplotou vyvolají stejné reakce organismu, i když tyto prostory mají rozdílnou teplotu i vlhkost vzduchu. Podmínkou je však stejná rychlost proudění vzduchu. (Centnerová, L. Tepelná pohoda a nepohoda. 2000, dostupné na 9. Vyjmenujte osobní faktory ovlivňující tepelnou pohodu. Osobní faktory vstupující do tepelné bilance člověka jsou hodnota metabolismu podle fyzické aktivity M (W/m 2, met) a izolace oblečení I (m 2.K/W). 10. Co to jsou indexy PMV a PPD? Indexy PMV a PPD se používají pro vyjádření průměrného hodnocení kvality vnitřního prostředí. Index PMV (Predicted Mean Vote) vyjadřuje předpokládanou průměrnou volbu, tj. průměrný tepelný pocit člověka a index PPD (Predicted Percentage of Dissatisfied) vyjadřuje předpokládané procento nespokojených. V hodnoceném prostředí při větším počtu osob bude vždy minimální nebo vyšší počet nespokojených, který je stanoven nejméně 5 % ze všech osob.

17 Stupnice pro vyjádření tepelného pocitu indexem PMV má 7 stupňů od +3 (horko), přes neutrální pocit 0 až k -3 (zima). Norma ČSN EN ISO 7730 definuje tři kvalitativní třídy A, B, C vnitřního prostředí na základě indexů PMV a PPD. Jejich pomocí lze určit příslušná projektová kritéria pro jednotlivé typy budov, nebo prostorů.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Laboratoře TZB. Cvičení č. 6 Posouzení vnitřního prostředí

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Laboratoře TZB. Cvičení č. 6 Posouzení vnitřního prostředí ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Laboratoře TZB Cvičení č. 6 Posouzení vnitřního prostředí Ing. Daniel Adamovský, Ph.D. Katedra TZB, fakulta stavební, ČVUT v Praze Praha 2011 Evropský

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Laboratoře TZB

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Laboratoře TZB ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Laboratoře TZB Cvičení č. 5 Stratifikace vodního objemu vakumulačním zásobníku Ing. Daniel Adamovský, Ph.D. Katedra TZB, fakulta stavební, ČVUT v Praze

Více

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov 1. Klimatické poměry a prvky (přehled prvků a jejich význam z hlediska návrhu a provozu otopných systémů) a. Tepelná

Více

OPERATIVNÍ TEPLOTA V PROSTORU S CHLADICÍM STROPEM

OPERATIVNÍ TEPLOTA V PROSTORU S CHLADICÍM STROPEM ANOTACE OPERATIVNÍ TEPLOTA V PROSTORU S CHLADICÍM STROPEM Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Technická 4, 66 7 Praha 6 Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz Pro hodnocení

Více

LTZB TEPELNÝ KOMFORT I

LTZB TEPELNÝ KOMFORT I LTZB Měření parametrů vnitřního prostředí TEPELNÝ KOMFORT I Ing.Zuzana Veverková, PhD. Ing. Lucie Dobiášová Tepelný komfort Tepelná pohoda je stav mysli, který vyjadřuje spokojenost s tepelným prostředím.

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Laboratoře TZB

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Laboratoře TZB ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Laboratoře TZB Cvičení č. 4 Zjištění charakteristiky teplovodní otopné soustavy Ing. Daniel Adamovský, Ph.D. Katedra TZB, fakulta stavební, ČVUT v

Více

VUT FAST, Veveří 95, budova E1, Laboratoř TZB místnost E520

VUT FAST, Veveří 95, budova E1, Laboratoř TZB místnost E520 CZ.1.07/2.4.00/31.0037 Partnerská síť mezi univerzitami a soukromými subjekty s vazbou na environmentální techniky v chovu skotu - Měření tepelně vlhkostního mikroklimatu v budovách teplotní a vlhkostní

Více

Energetické systémy budov 1 Vytápění budov

Energetické systémy budov 1 Vytápění budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetické systémy budov 1 Vytápění budov 125ESB1,ESBB 2011/2012 prof.karel Kabele 1 ESB1 - Harmonogram 1 Vnitřní prostředí a energie.

Více

1/58 Solární soustavy

1/58 Solární soustavy 1/58 Solární soustavy hydraulická zapojení zásobníky tepla tepelné výměníky 2/58 Přehled solárních soustav příprava teplé vody kombinované soustavy ohřev bazénové vody hydraulická zapojení typické zisky

Více

Univerzita obrany. Měření na výměníku tepla K-216. Laboratorní cvičení z předmětu TERMOMECHANIKA. Protokol obsahuje 13 listů. Vypracoval: Vít Havránek

Univerzita obrany. Měření na výměníku tepla K-216. Laboratorní cvičení z předmětu TERMOMECHANIKA. Protokol obsahuje 13 listů. Vypracoval: Vít Havránek Univerzita obrany K-216 Laboratorní cvičení z předmětu TERMOMECHANIKA Měření na výměníku tepla Protokol obsahuje 13 listů Vypracoval: Vít Havránek Studijní skupina: 21-3LRT-C Datum zpracování: 7.5.2011

Více

Mechanika tekutin. Tekutiny = plyny a kapaliny

Mechanika tekutin. Tekutiny = plyny a kapaliny Mechanika tekutin Tekutiny = plyny a kapaliny Vlastnosti kapalin Kapaliny mění tvar, ale zachovávají objem jsou velmi málo stlačitelné Ideální kapalina: bez vnitřního tření je zcela nestlačitelná Viskozita

Více

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Katedra prostředí staveb a TZB TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Cvičení pro bakalářské studium studijního oboru Příprava a realizace staveb Cvičení č. 7 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA Nové výukové moduly vznikly

Více

POJISTNÉ A ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ

POJISTNÉ A ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ POJISTNÉ A ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ 163 udník 2010-1 oběť Louny 2002-6 obětí 164 1 Pojistné a zabezpečovací zařízení teplovodních otopných soustav Pojistné zařízení zařízení, které chrání zdroj tepla proti

Více

Termomechanika cvičení

Termomechanika cvičení KATEDRA ENERGETICKÝCH STROJŮ A ZAŘÍZENÍ Termomechanika cvičení 1. cvičení Ing. Michal Volf / 18.02.2019 Informace o cvičení Ing. Michal Volf Email: volfm@kke.zcu.cz Konzultace: po vzájemné dohodě prezentace

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Regulace. Co je to regulace?

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Regulace. Co je to regulace? ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Regulace 242 Co je to regulace? Zařízení, na jehož impuls se mění jeden nebo více provozních parametrů otopné soustavy teplota hmotnostní

Více

Měření a regulace vytápění

Měření a regulace vytápění ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Měření a regulace vytápění Zpět na obsah 118 Co je to regulace? Zařízení, na jehož impuls se mění jeden nebo více provozních parametrů otopné

Více

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D.

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Průběh zkoušky, literatura Tepelně

Více

CVIČENÍ 1 - část 2: MOLLIÉRŮV DIAGRAM A ZMĚNY STAVU VLHKÉHO VZDUCHU

CVIČENÍ 1 - část 2: MOLLIÉRŮV DIAGRAM A ZMĚNY STAVU VLHKÉHO VZDUCHU CVIČENÍ 1 - část 2: MOLLIÉRŮV DIAGRAM A ZMĚNY STAVU VLHKÉHO VZDUCHU Co to je Molliérův diagram? - grafický nástroj pro zpracování izobarických změn stavů vlhkého vzduchu - diagram je sestaven pro konstantní

Více

Tepelně vlhkostní posouzení

Tepelně vlhkostní posouzení Tepelně vlhkostní posouzení komínů výpočtové metody Přednáška č. 9 Základní výpočtové teploty Teplota v okolí komína 1 Teplota okolí komína 2 Teplota okolí komína 3 Teplota okolí komína 4 Teplota okolí

Více

Základní pojmy a jednotky

Základní pojmy a jednotky Základní pojmy a jednotky Tlak: p = F S [N. m 2 ] [kg. m. s 2. m 2 ] [kg. m 1. s 2 ] [Pa] (1) Hydrostatický tlak: p = h. ρ. g [m. kg. m 3. m. s 2 ] [kg. m 1. s 2 ] [Pa] (2) Převody jednotek tlaku: Bar

Více

2010 Brno. Hydrotermická úprava dřeva - cvičení vnější parametry sušení

2010 Brno. Hydrotermická úprava dřeva - cvičení vnější parametry sušení 2010 Brno 06 - cvičení vnější parametry sušení strana 2 Proč určujeme parametry prostředí? správné řízení sušícího procesu odvislné na správném řízení naplánovaného sušícího procesu podle naměřených hodnot

Více

2. Základní teorie regulace / Regulace ve vytápění

2. Základní teorie regulace / Regulace ve vytápění Regulace v technice prostředí (staveb) (2161087 + 2161109) 2. Základní teorie regulace / Regulace ve vytápění 9. 3. 2016 a 16. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Regulace v technice prostředí Ing. Jindřich Boháč

Více

Pojistné a zabezpečovací zařízení systémů VYT a TV

Pojistné a zabezpečovací zařízení systémů VYT a TV Pojistné a zabezpečovací zařízení systémů VYT a TV Roman Vavřička (Jakub Vrána VUT Brno) ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/19 ČSN 06 0830 - Tepelné soustavy v budovách Zabezpečovací

Více

Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby

Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav elektroenergetiky Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby Systémy pro vytápění a přípravu TUV doc. Ing. Petr

Více

Vytápění budov Otopné soustavy

Vytápění budov Otopné soustavy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění budov Otopné soustavy 109 Systémy vytápění Energonositel Zdroj tepla Přenos tepla Vytápění prostoru Paliva Uhlí Zemní plyn Bioplyn

Více

VÝSLEDKY OVĚŘOVÁNÍ ZEMNÍHO MASIVU JAKO ZDROJE ENERGIE PRO TEPELNÁ ČERPADLA. Technická fakulta České zemědělské univerzity v Praze

VÝSLEDKY OVĚŘOVÁNÍ ZEMNÍHO MASIVU JAKO ZDROJE ENERGIE PRO TEPELNÁ ČERPADLA. Technická fakulta České zemědělské univerzity v Praze VÝSLEDKY OVĚŘOVÁNÍ ZEMNÍHO MASIVU JAKO ZDROJE ENERGIE PRO TEPELNÁ ČERPADLA Radomír Adamovský Pavel Neuberger Technická fakulta České zemědělské univerzity v Praze H = 1,0 2,0 m; D = 0,5 2,0 m; S = 0,1

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Nízkoenergetické budovy

Více

Univerzita obrany. Měření součinitele tření potrubí K-216. Laboratorní cvičení z předmětu HYDROMECHANIKA. Protokol obsahuje 14 listů

Univerzita obrany. Měření součinitele tření potrubí K-216. Laboratorní cvičení z předmětu HYDROMECHANIKA. Protokol obsahuje 14 listů Univerzita obrany K-216 Laboratorní cvičení z předmětu HYDROMECHANIKA Měření součinitele tření potrubí Protokol obsahuje 14 listů Vypracoval: Vít Havránek Studijní skupina: 21-3LRT-C Datum zpracování:5.5.2011

Více

Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha

Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha Názvosloví páry Pro správné pochopení funkce parních systémů musíme znát základní pojmy spojené s párou. Entalpie Celková energie, příslušná danému

Více

Vytápění BT01 TZB II - cvičení

Vytápění BT01 TZB II - cvičení Vytápění BT01 TZB II - cvičení BT01 TZB II HARMONOGRAM CVIČENÍ AR 2012/2012 Týden Téma cvičení Úloha (dílní úlohy) Poznámka Stanovení součinitelů prostupu tepla stavebních Zadání 1, slepé matrice konstrukcí

Více

VÝVOJ A INOVACE SYSTÉMU INVYSYS

VÝVOJ A INOVACE SYSTÉMU INVYSYS VÝVOJ A INOVACE SYSTÉMU INVYSYS PŘÍLOHA 1 VZOROVÁ VÝUKOVÁ METODIKA PRO MODUL KOMBINOVANÝ ROZDĚLOVAČ + SBĚRAČ. AUTOŘI: JIŘÍ ŠICNER PROJEKT: CZ.01.1.02/0.0/0.0/15_013/0005044 OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A

Více

Senzory průtoku tekutin

Senzory průtoku tekutin Senzory průtoku tekutin Průtok - hmotnostní - objemový - rychlostní Druhy proudění - laminární parabolický rychlostní profil - turbulentní víry Způsoby měření -přímé: dávkovací senzory, čerpadla -nepřímé:

Více

MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA

MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA 4. TEPLO, TEPLOTA, TEPELNÁ VÝMĚNA Autor: Ing. Eva Jančová DESS SOŠ a SOU spol. s r. o. TEPLO Teplo je míra změny vnitřní energie, kterou systém vymění při styku s jiným

Více

T0 Teplo a jeho měření

T0 Teplo a jeho měření Teplo a jeho měření 1 Teplo 2 Kalorimetrie Kalorimetr 3 Tepelná kapacita 3.1 Měrná tepelná kapacita Měrná tepelná kapacita při stálém objemu a stálém tlaku Poměr měrných tepelných kapacit 3.2 Molární tepelná

Více

Tepelná pohoda a nepohoda

Tepelná pohoda a nepohoda 1 z 7 17.9.2013 16:09 Tepelná pohoda a nepohoda Datum: 13.12.2000 Autor: Ing. Lada CENTNEROVÁ Zdroj: Vytápění větrání instalace 5/2000 Recenzent: MUDr. Ariana Lajčíková, CSc. Popsány jsou fyziologické

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1203_základní_pojmy_3_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

ROVNICE TEPELNÉ BILANCE ČLOVĚKA. M energetický výdej (W/m 2 )

ROVNICE TEPELNÉ BILANCE ČLOVĚKA. M energetický výdej (W/m 2 ) ROVNICE TEPELNÉ BILANCE ČLOVĚKA W = Cres Eres + K + C + R + E + produkce = výdej + akumulace S.. energetický výdej W.. mechanická práce C res výměna citelného tepla dýcháním E res výměna vázaného teplo

Více

Dimenzování vodní otopné soustavy - etážová soustava s nuceným oběhem -

Dimenzování vodní otopné soustavy - etážová soustava s nuceným oběhem - ČVUT v PRAZE, Fakulta stavební - katedra technických zařízení budov Dimenzování vodní otopné soustavy - etážová soustava s nuceným oběhem - Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. Ing. Roman Musil, Ph.D. katedra

Více

N_SFB. Stavebně fyzikální aspekty budov. Přednáška č. 3. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

N_SFB. Stavebně fyzikální aspekty budov. Přednáška č. 3. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích N_ Stavebně fyzikální aspekty budov Přednáška č. 3 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Cvičení: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: prof. Ing. Ingrid

Více

Realizace solární soustavy od A do Z

Realizace solární soustavy od A do Z 1/22 Realizace solární soustavy od A do Z Marie Hrádková Československá společnost pro sluneční energii (ČSSE) JH Solar s.r.o., Plavsko 88 2/22 Vstupní předpoklady typ soustavy ohřev TV, přitápění, ohřev

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TZ21 Otopné soustavy Doc.Ing.Karel Kabele,CSc. Týden Téma 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. Vnitřní klima, zásady pro volbu

Více

Snímače hladiny. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora. Základní pojmy. měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot

Snímače hladiny. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora. Základní pojmy. měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot Snímače hladiny Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Základní pojmy Použití snímačů hladiny (stavoznaků) měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot O výběru vhodného snímače rozhoduje požadovaný rozsah

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1205_soustavy_vytápění_2_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník Mechanika kapalin a plynů Hydrostatika - studuje podmínky rovnováhy kapalin. Aerostatika - studuje podmínky rovnováhy

Více

Měření tepelně vlhkostního mikroklimatu v budovách

Měření tepelně vlhkostního mikroklimatu v budovách Měření tepelně vlhkostního mikroklimatu v budovách Veličiny k hodnocení tepelně vlhkostní složky mikroklimatu budov Teplota vzduchu Výsledná teplota Teplota mokrého teploměru Operativní teplota Střední

Více

5.4 Adiabatický děj Polytropický děj Porovnání dějů Základy tepelných cyklů První zákon termodynamiky pro cykly 42 6.

5.4 Adiabatický děj Polytropický děj Porovnání dějů Základy tepelných cyklů První zákon termodynamiky pro cykly 42 6. OBSAH Předmluva 9 I. ZÁKLADY TERMODYNAMIKY 10 1. Základní pojmy 10 1.1 Termodynamická soustava 10 1.2 Energie, teplo, práce 10 1.3 Stavy látek 11 1.4 Veličiny popisující stavy látek 12 1.5 Úlohy technické

Více

CVIČENÍ 3: VLHKÝ VZDUCH A MOLLIÉRŮV DIAGRAM

CVIČENÍ 3: VLHKÝ VZDUCH A MOLLIÉRŮV DIAGRAM CVIČENÍ 3: VLHKÝ VZDUCH A MOLLIÉRŮV DIAGRAM Co to je vlhký vzduch? - vlhký vzduch je směsí suchého vzduchu a vodní páry okupující společný objem - vodní pára ve směsi může měnit formu z plynné na kapalnou

Více

PROCESY V TECHNICE BUDOV 11

PROCESY V TECHNICE BUDOV 11 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY PROCESY V TECHNICE BUDOV 11 Dagmar Janáčová, Hana Charvátová, Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního

Více

Praktický rádce Měření pohody prostředí na pracovišti.

Praktický rádce Měření pohody prostředí na pracovišti. Praktický rádce Měření pohody prostředí na pracovišti. 1 Úvod 18 milionů lidí v Německu má pracoviště v kanceláři. Mnozí z nich jsou s klimatickými podmínkami na pracovišti nespokojeni. Nejčasnějším důvodem

Více

Laboratoře TZB Cvičení Měření kvality vnitřního prostředí

Laboratoře TZB Cvičení Měření kvality vnitřního prostředí ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ VPRAZE Fakulta stavební Laboratoře TZB Cvičení Měření kvality vnitřního prostředí doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Katedra TZB, fakulta stavební, ČVUT v Praze 1 Zadání úlohy

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 2 Termika 2.1Teplota, teplotní roztažnost látek 2.2 Teplo a práce, přeměny vnitřní energie tělesa 2.3 Tepelné motory 2.4 Struktura pevných

Více

Úterní seminář NÁSTROJ PRO SIMULACI TEPELNÉHO KOMFORTU V NEHOMOGENNÍCH PROSTŘEDÍCH

Úterní seminář NÁSTROJ PRO SIMULACI TEPELNÉHO KOMFORTU V NEHOMOGENNÍCH PROSTŘEDÍCH Úterní seminář NÁSTROJ PRO SIMULACI TEPELNÉHO KOMFORTU V NEHOMOGENNÍCH PROSTŘEDÍCH Pokorný Jan, Fišer Jan, Jícha Miroslav Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Odbor termomechaniky

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 3.hodina. Hydraulika. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D.

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 3.hodina. Hydraulika. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Modelování termohydraulických jevů 3.hodina Hydraulika Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Letní semestr 008/009 Pracovní materiály pro výuku předmětu.

Více

TERMOMECHANIKA 15. Základy přenosu tepla

TERMOMECHANIKA 15. Základy přenosu tepla FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí Prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. TERMOMECHANIKA 15. Základy přenosu tepla OSNOVA 15. KAPITOLY Tři mechanizmy přenosu tepla Tepelný

Více

KLIMATIZACE A PRŮMYSLOVÁ VZDUCHOTECHNIKA VYBRANÝ PŘÍKLAD KE CVIČENÍ II.

KLIMATIZACE A PRŮMYSLOVÁ VZDUCHOTECHNIKA VYBRANÝ PŘÍKLAD KE CVIČENÍ II. KLIMATIZACE A PRŮMYSLOVÁ VZDUCHOTECHNIKA VYBRANÝ PŘÍKLAD KE CVIČENÍ II. (DIMENZOVÁNÍ VĚTRACÍHO ZAŘÍZENÍ BAZÉNU) Ing. Jan Schwarzer, Ph.D.. Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší

Více

Příloha C. Výpočtová část

Příloha C. Výpočtová část ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ BUDOV Příloha C Výpočtová část Vypracovala: Bc. Petra Chloupková Vedoucí diplomové práce: doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D.

Více

TZB - VZDUCHOTECHNIKA

TZB - VZDUCHOTECHNIKA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ HIRŠ, GÜNTER GEBAUER TZB - VZDUCHOTECHNIKA MODUL BT02-09 ZPĚTNÉ ZÍSKÁVÁNÍ TEPLA STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA TZB

Více

SOLÁRNÍ SYSTÉM S DLOUHODOBOU AKUMULACÍ TEPLA VE SLATIŇANECH ANALÝZA PROVOZU

SOLÁRNÍ SYSTÉM S DLOUHODOBOU AKUMULACÍ TEPLA VE SLATIŇANECH ANALÝZA PROVOZU SOLÁRNÍ SYSTÉM S DLOUHODOBOU AKUMULACÍ TEPLA VE SLATIŇANECH ANALÝZA PROVOZU Martin Kny student Ph.D., ČVUT v Praze, fakulta stavební, katedra technických zařízení budov martin.kny@fsv.cvut.cz Konference

Více

Senzory průtoku tekutin

Senzory průtoku tekutin Senzory průtoku tekutin Průtok - hmotnostní - objemový - rychlostní Druhy proudění - laminární parabolický rychlostní profil - turbulentní víry Způsoby měření -přímé: dávkovací senzory, čerpadla -nepřímé:

Více

PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -2.

PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -2. PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -. Řešené příklady z hydrodynamiky 1) Příklad užití rovnice kontinuity Zadání: Vodorovným

Více

TECHNICKÝ KATALOG 2014. Ballorex Thermo - termostatický cirkulační ventil

TECHNICKÝ KATALOG 2014. Ballorex Thermo - termostatický cirkulační ventil TECHNICKÝ KATALOG 2014 Ballorex Thermo - termostatický cirkulační ventil Obsah Úvod str. 3-7 Montážní návod str. 8-9 Příklad použití ventilu str. 10 Technická data str. 11-22 Příklad návrhu str. 23 2 Úvod

Více

Vytápění budov Otopné soustavy

Vytápění budov Otopné soustavy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění budov Otopné soustavy Systémy vytápění Energonositel Zdroj tepla Přenos tepla Vytápění prostoru Paliva Uhlí Zemní plyn Bioplyn

Více

125ESB 1-B Energetické systémy budov

125ESB 1-B Energetické systémy budov ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov 15ESB 1-B Energetické systémy budov doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu 1 Dimenzování

Více

Hodnocení a integrované navrhování budov

Hodnocení a integrované navrhování budov České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Hodnocení a integrované navrhování budov prof. Ing. Karel Kabele, CSc. (C) prof. K. Kabele CKLOP 2011 1 21.století

Více

ODĚVNÍ KOMFORT TERMOFYZIOLOGICKÝ KOMFORT

ODĚVNÍ KOMFORT TERMOFYZIOLOGICKÝ KOMFORT ODĚVNÍ KOMFORT TERMOFYZIOLOGICKÝ KOMFORT ČLOVĚK ODĚV - PROSTŘEDÍ FYZIOLOGICKÉ REAKCE ČLOVĚKA NA OKOLNÍ PROSTŘEDÍ Lidské tělo - nepřetržitý zdroj tepla Bazální metabolismus, teplo je produkováno na základě

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 4. Měření tlaků

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 4. Měření tlaků FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I OSNOVA 4. KAPITOLY Úvod do problematiky měření tlaků Kapalinové tlakoměry

Více

6. Mechanika kapalin a plynů

6. Mechanika kapalin a plynů 6. Mechanika kapalin a plynů 1. Definice tekutin 2. Tlak 3. Pascalův zákon 4. Archimedův zákon 5. Rovnice spojitosti (kontinuity) 6. Bernoulliho rovnice 7. Fyzika letu Tekutiny: jejich rozdělení, jejich

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 6. Měření rychlostí proudění

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 6. Měření rychlostí proudění FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 6. Měření rychlostí proudění OSNOVA 6. KAPITOLY Úvod do měření rychlosti

Více

Jiří Kalina. rní soustavy. bytových domech

Jiří Kalina. rní soustavy. bytových domech Jiří Kalina Solárn rní soustavy pro přípravu p pravu teplé vody v bytových domech Parametry solárn rních soustav pro přípravu p pravu teplé vody celkové tepelné zisky využité pro krytí potřeby tepla [kwh/rok]

Více

Měření prostupu tepla

Měření prostupu tepla KATEDRA EXPERIMENTÁLNÍ FYZIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Z MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMODYNAMIKY Měření prostupu tepla Úvod Prostup tepla je kombinovaný případ

Více

Regulace jednotlivých panelů interaktivního výukového systému se dokáže automaticky funkčně přizpůsobit rozsahu dodávky

Regulace jednotlivých panelů interaktivního výukového systému se dokáže automaticky funkčně přizpůsobit rozsahu dodávky KLÍČOVÉ VLASTNOSTI SYSTÉMU POPIS SOUČASNÉHO STAVU 1. Regulace jednotlivých panelů interaktivního výukového systému se dokáže automaticky funkčně přizpůsobit rozsahu dodávky 2. Jednotlivé panely interaktivního

Více

Hydraulické posouzení vzduchospalinové cesty. ustálený a neustálený stav

Hydraulické posouzení vzduchospalinové cesty. ustálený a neustálený stav Hydraulické posouzení vzduchospalinové cesty ustálený a neustálený stav Přednáška č. 8 Komínový tah 1 Princip vytvoření statického tahu - mezní křivky A a B Zobrazení teoretického podtlaku a přetlaku ve

Více

Základní části teplovodních otopných soustav

Základní části teplovodních otopných soustav OTOPNÉ SOUSTAVY 56 Základní části teplovodních otopných soustav 58 1 Navrhování OS Vstupní informace Umístění stavby Účel objektu (obytná budova, občanská vybavenost, průmysl, sportovní stavby) Provoz

Více

Maxi S - sek. Tlakově závislá kompaktní předávací stanice pro vytápění a přípravu teplé vody

Maxi S - sek. Tlakově závislá kompaktní předávací stanice pro vytápění a přípravu teplé vody Maxi S - sek Společnost Alfa Laval zúročila své mnohaleté zkušenosti z oblasti centrálního zásobování teplem v technologiích přinášejících maximálně energeticky úsporná řešení. Řada kompaktních předávacích

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou

termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou Michal Kovařík, 3.S termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou současně základem pro téměř nulové

Více

Vnitřní energie, práce a teplo

Vnitřní energie, práce a teplo Vnitřní energie, práce a teplo Zákon zachování mechanické energie V izolované soustavě těles je v každém okamžiku úhrnná mechanická energie stálá. Mění se navzájem jen potenciální energie E p a kinetická

Více

Cena za set Kč SESTAVA OBSAHUJE: Nádrž 250 L se dvěma trubkovými výměníky 1 ks. Čerpadlová skupina dvoucestná 1 ks.

Cena za set Kč SESTAVA OBSAHUJE: Nádrž 250 L se dvěma trubkovými výměníky 1 ks. Čerpadlová skupina dvoucestná 1 ks. Solární system SESTAVA OBSAHUJE: Nádrž 250 L se dvěma trubkovými výměníky 1 ks. Čerpadlová skupina dvoucestná 1 ks. Plochý solární kolektor 2 m 2 ks Solární regulátor 1 ks Solární nádoba 18 L 1 ks Připojovací

Více

9.1 Okrajové podmínky a spotřeba energie na ohřev teplé vody

9.1 Okrajové podmínky a spotřeba energie na ohřev teplé vody 00+ příklad z techniky prostředí 9. Okrajové podmínky a spotřeba energie na ohřev teplé vody Úloha 9.. V úlohách 9, 0 a určíme spotřebu energie pro provoz zóny zadaného objektu. Zadaná zóna představuje

Více

Novinky v oblasti vytápění a přípravy teplé vody. Roman Vavřička. Teplá voda vs. Vytápění

Novinky v oblasti vytápění a přípravy teplé vody. Roman Vavřička.   Teplá voda vs. Vytápění Novinky v oblasti vytápění a přípravy teplé vody Roman Vavřička 1/15 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Teplá voda vs. Vytápění PŘÍKLAD: Rodinný dům 4 osoby VYTÁPĚNÍ Celková tepelná ztráta

Více

Závěsné kotle se speciálním vestavěným zásobníkem. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. VUI aquaplus

Závěsné kotle se speciálním vestavěným zásobníkem. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. VUI aquaplus Závěsné kotle se speciálním vestavěným zásobníkem Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. VUI aquaplus Protože myslí dopředu. Závěsné kotle se speciálním vestavěným zásobníkem Převratná

Více

Energetické systémy zpětného získávání tepla z větracího vzduchu

Energetické systémy zpětného získávání tepla z větracího vzduchu Energetické systémy zpětného získávání tepla z větracího vzduchu Přednáška z předmětu TZ 31 Ing. Daniel Adamovský, Ph.D. katedra technických zařízení budov, fakulta stavební ČVUT Osnova přednášky Osnova

Více

1. Hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti

1. Hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti H O D N O C E N Í B U D O V Z H L E D I S K A E N E R G E T I C K É N Á R O Č N O S T I K A P I T O L A. Hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti Hodnocení stavebně energetické vlastnosti budov

Více

Solární soustavy pro bytové domy

Solární soustavy pro bytové domy Využití solární energie pro bytové domy Solární soustavy pro bytové domy Bořivoj Šourek Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Původ sluneční energie, její šíření prostorem a dopad na Zemi

Více

Technická specifikace jednotlivých částí solárního systému. www.sunfield.cz

Technická specifikace jednotlivých částí solárního systému. www.sunfield.cz Technická specifikace jednotlivých částí solárního systému www.sunfield.cz 1. Solární trubicové kolektory HEAT-PIPE Počet trubic (ks) 12 15 18 20 24 30 Doporučený 100 L 125 L 150 L 166 L 200 L 250 L objem

Více

Rekuperační jednotky

Rekuperační jednotky Rekuperační jednotky Vysoká účinnost výměníku účinnosti jednotky a komfortu vnitřního prostředí je dosaženo koncepcí výměníku, v němž dochází k rekuperaci energie vnitřního a venkovního vzduchu a takto

Více

ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU

ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU 2. Konference Klimatizace a větrání 212 OS 1 Klimatizace a větrání STP 212 ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz

Více

Tepelnáčerpadla, pracovní látky, principy, zdroje, zapojení, příklady využití 1. Pracovní látky - chladiva

Tepelnáčerpadla, pracovní látky, principy, zdroje, zapojení, příklady využití 1. Pracovní látky - chladiva Tepelnáčerpadla, pracovní látky, principy, zdroje, zapojení, příklady využití 1. Pracovní látky - chladiva Pracovní látkou tepelného čerpadla je látka, která v oběhu tepelného čerpadla přijímá teplo při

Více

102FYZB-Termomechanika

102FYZB-Termomechanika České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební katedra fyziky 102FYZB-Termomechanika Sbírka úloh (koncept) Autor: Doc. RNDr. Vítězslav Vydra, CSc Poslední aktualizace dne 20. prosince 2018 OBSAH

Více

h nadmořská výška [m]

h nadmořská výška [m] Katedra prostředí staveb a TZB KLIMATIZACE, VĚTRÁNÍ Cvičení pro navazující magisterské studium studijního oboru Prostředí staveb Cvičení č. 1 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA Nové výukové moduly vznikly za

Více

Závěsné kotle. Modul: Závěsné kotle s atmosférickým hořákem. Verze: 03 VUI 280-7 aquaplus, VUI 242-7, 282-7 aquaplus turbo 05-Z1

Závěsné kotle. Modul: Závěsné kotle s atmosférickým hořákem. Verze: 03 VUI 280-7 aquaplus, VUI 242-7, 282-7 aquaplus turbo 05-Z1 s atmosférickým hořákem Verze: 03 VUI 280-7 aquaplus, VUI 242-7, 282-7 aquaplus turbo 0-Z1 Konstrukce závěsných kotlů aquaplus navazuje na stávající řady kotlů atmotop, turbotop Plus se shodnými konstrukčními

Více

MRT Analysis. Copyright 2005 by VZTech. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. Organizace:

MRT Analysis. Copyright 2005 by VZTech. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. Organizace: MRT Analysis Autor: Organizace: E-mail: Web: České vysoké učení tecnické v Praze Fakulta strojní Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz http://www.fs.cvut.cz/cz/u216/people.html Copyright

Více

DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ =DISTRICT HEATING, = SZT SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM = CZT CENTRALIZOVANÉ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM

DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ =DISTRICT HEATING, = SZT SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM = CZT CENTRALIZOVANÉ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ =DISTRICT HEATING, = SZT SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM = CZT CENTRALIZOVANÉ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM 184 Zdroj tepla Distribuční soustava Předávací stanice Otopná soustava Dálkové vytápění Zdroj tepla

Více

Fyzika. Pracovní list č. 5 Téma: Měření teploty, relativní vlhkosti, rosného bodu, absolutní vlhkosti. Mgr. Libor Lepík. Student a konkurenceschopnost

Fyzika. Pracovní list č. 5 Téma: Měření teploty, relativní vlhkosti, rosného bodu, absolutní vlhkosti. Mgr. Libor Lepík. Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz Fyzika Pracovní list č. 5 Téma: Měření teploty, relativní vlhkosti, rosného bodu, absolutní vlhkosti Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075

Více

7. MECHANIKA TEKUTIN - statika

7. MECHANIKA TEKUTIN - statika 7. - statika 7.1. Základní vlastnosti tekutin Obecným pojem tekutiny jsou myšleny. a. Mají společné vlastnosti tekutost, částice jsou od sebe snadno oddělitelné, nemají vlastní stálý tvar apod. Reálné

Více

Teplota jedna ze základních jednotek soustavy SI, vyjadřována je v Kelvinech (značka K) další používané stupnice: Celsiova, Fahrenheitova

Teplota jedna ze základních jednotek soustavy SI, vyjadřována je v Kelvinech (značka K) další používané stupnice: Celsiova, Fahrenheitova 1 Rozložení, distribuce tepla Teplota je charakteristika tepelného stavu hmoty je to stavová veličina, charakterizující termodynamickou rovnováhu systému. Teplo vyjadřuje kinetickou energii částic. Teplota

Více

Prostorové regulátory s tříbodovým výstupem a jejich aplikace

Prostorové regulátory s tříbodovým výstupem a jejich aplikace Aplikační list C 206 Prostorové regulátory s tříbodovým výstupem a jejich aplikace Cenově příznivé, komfortní řešení regulace vybíjení akumulace Akumulace dovoluje provozovat zdroj tepla s maximální účinností

Více

ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ

ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ Rok vzniku: 29 Umístěno na: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního ženýrství, Technická 2, 616 69 Brno, Hala C3/Energetický ústav

Více

TZB Městské stavitelství

TZB Městské stavitelství Katedra prostředí staveb a TZB TZB Městské stavitelství Zpracovala: Ing. Irena Svatošová, Ph.D. Nové výukové moduly vznikly za podpory projektu EU a státního rozpočtu ČR: Inovace a modernizace studijního

Více

TZB - VZDUCHOTECHNIKA

TZB - VZDUCHOTECHNIKA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ HIRŠ, GÜNTER GEBAUER TZB - VZDUCHOTECHNIKA MODUL BT02-08 KLIMATIZACE STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA TZB Vzduchotechnika,

Více