GPRS, PPP a MS-DOS. Autor: František Ryšánek <rysanek@fccps.cz> FCC Prmyslové systémy s.r.o.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GPRS, PPP a MS-DOS. Autor: František Ryšánek <rysanek@fccps.cz> FCC Prmyslové systémy s.r.o."

Transkript

1 GPRS, PPP a MS-DOS Autor: František Ryšánek <rysanek@fccps.cz> FCC Prmyslové systémy s.r.o. TCP/IP v systému MS-DOS Pokud pomineme proprietární a dnes už prakticky mrtvé implementace firem Novell a Microsoft, hlavním API v oblasti TCP/IP pod DOSem je "paketový ovlada CRYNWR". Paketový ovlada je hardwarov specifický rezident, typicky ve spustitelném formátu.com. Rozumí si s konkrétní síovou kartou od konkrétního výrobce. Vi aplikacím pak vytváí jednotné, hardwarov nezávislé rozhraní. Zcela tradiním DOSovým zpsobem visí na vektoru perušení (typicky 0x60 nebo 0x69) a oekává parametry uložené v registrech procesoru. Paketové ovladae podle standardu CRYNWR byly pvodn k dispozici výhradn pro ethernetové karty, teprve pozdji vznikl klientský PPP software s tímto rozhraním. Paketový ovlada je skuten pedevším ovlada hardwaru - umožuje jednotným zpsobem odeslat a pijmout paket (frame, datagram) a nic moc navíc. IP a TCP stack musí provozovat aplikace. Nejznámjší knihovnou, která usnaduje programování TCP/IP aplikací v MS-DOSu nad paketovými ovladai CRYNWR, je WATTCP (pvodn Waterloo TCP/IP). Aplikaní programátor tedy nemusí plnit registry a volat softwarové perušení, ale #includuje hlavikový soubor a používá intuitivní knihovní funkce s nkolika málo parametry. (A staticky pilinkuje knihovnu v binárním/objektovém formátu.) Kdo zná základy API "BSD Sockets", a už z UNIXu nebo doslovný port zvaný "Winsock 2", ten zjistí, že funkce WATTCP jsou v mnohém podobné, i když nikoli pesn stejné a patrn také nikoli až tak mocné, což ovšem plyne pedevším z mono-taskové povahy MS-DOSu. Rozhraní WATTCP je ovšem patrn pehlednjší a píjemnjší než pvodní nepovedený Microsoftí port BSD Socket zvaný Winsock v.1. Parametry, jako je vlastní IP adresa klienta, maska sít, gateway nebo nameservery, se konfigurují v souboru wattcp.cfg, který knihovna WATTCP pi inicializaci naítá. U ethernetových karet je tento soubor obvykle statický a edituje se run. PPP ovšem typicky využívá dynamické pidlování IP adres - proto PPP klienti / paketové ovladae typicky po navázání spojení generují wattcp.cfg s aktuálními parametry. Alternativn knihovna WATTCP umí používat BOOTP/DHCP, což nkdy pijde vhod na ethernetové lokální síti. BOOTP server ale umjí emulovat také nkteré PPP paketové ovladae

2 a providerské PPP access routery. Pak není teba se starat o konfiguraní soubor (pokud neexistuje wattcp.cfg, knihovna se pokusí o BOOTP). V DOSu se tedy nakonec spouštjí pouze dva soubory: 1) paketový ovlada 2) aplikace (se staticky pilinkovanou knihovnou WATTCP) Aplikace potebuje konfiguraní soubor wattcp.cfg. Pokud potebujeme IP v DOSu nad Ethernetem, existuje ješt jedna možnost, jak získat paketové rozhraní: lze použít ást novellské infrastruktury (LSL a ODI driver) a navrch pidat univerzální "škrabošku" odipkt.com. Celek opt poskytuje aplikacím rozhraní CRYNWR - ovšem je teba se zabývat obsahem novellského souboru net.cfg a astou nekompatibilitou rzných verzí lsl.com a odipkt.com s konkrétním hardwarovým ODI driverem a navzájem. V tomto pípad se tedy spouštjí následující soubory: 1) lsl.com 2) ODI ovlada pro eth kartu (hardwarov specifický) 3) odipkt.com 4) aplikace Potebné konfiguraní soubory jsou net.cfg a wattcp.cfg. Pouze pro úplnost zmime ješt "virtuální paketový ovlada" do Windows zvaný ndis3pkt od Daniela Lancianiho. Tato vc se pochopiteln hodí pedevším pro ladní aplikací. Paketové drivery pro ethernetové karty dodávají obvykle pímo výrobci. Toto je asi nejspolehlivjší volba ovladae zvládají možné širší spektrum drobných hardwarových revizí a plug'n'play a typicky nemají problém ani s kompatibilitou exportovaného rozhraní CRYNWR. Dále existuje tzv. "crynwr packet driver collection" - nezávislá sbírka open-source driver pímo od autor CRYNWR specifikace. Tato sbírka ovšem neobsahuje ovladae pro novjší hardware. Pokud se týe PPP, existuje nkolik DOSových implementací s rozhraním CRYNWR jedná se o freeware nebo njak omezený shareware. Tyto ovladae typicky deklarují svou korektní tídu 6, pípadn emulují pvodní ethernetovou tídu 1. Pokud dáváte pednost klikatjším cestám, ODI drivery dodávají opt výrobci hardwaru - obvykle bývají v balíku i podadresái nadepsaném "Novell client for DOS, 16bit". Soubor LSL.COM je souástí 16bitového novellského klienta (ke stažení u Novellu) a odipkt.com je ke stažení z webu jeho autora Daniela Lancianiho. Píklady a poznámky k obsahu net.cfg lze dodnes nalézt na webu a v newsech (DejaNews / Google Groups).

3 Jak použít pipravený balík pro MS-DOS a Maestro 20/100 (GPRS s rozhraním PPP) Piložený zipový archiv obsahuje paketový ovlada / PPP klienta pro DOS se všemi pomocnými a konfiguraními soubory a s nkolika utilitkami na testování (ping, ftp). Tento balík byl vytvoen pro modemy Maestro 20 a Maestro 100, ale funguje nap. i s telefony Siemens ME45 (pak je ovšem teba na telefonu run zadat PIN). Než zanete experimentovat, je teba telefonicky u operátora zaídit povolení GPRS pro danou SIM kartu. Standardn je GPRS pro novou SIM kartu vypnuté. V souboru chatscr je teba zadat PIN (píkaz AT+CPIN=). Balík je zkonfigurován pro operátora T-Mobile - pokud používáte jiného operátora, je teba zmnit píslušn zmnit jméno APN v souboru chatscr (píkaz AT+CGDCONT=) a také nameservery v souboru myisp.dat (tato verze pppd je neumí získat z IPCP). Balík v dodávaném nastavení loguje pomrn dost dat do soubor logger.out a pppdconn.lst logování lze vypnout v souborech dialer.bat a pppdconn.lst. Pipojení se spouští dávkou dialer.bat. Vlastní ovlada (soubor pppdd) se po navázání spojení vrátí do DOSu, ovšem jeho rezidentní ást zstane v pamti udržuje stavový mechanismus PPP a poskytuje služby rozhraní CRYNWR na standardním vektoru perušení 0x60 (60h). V pípad úspšného pipojení dávka dialer.bat automaticky vytvoí soubor wattcp.cfg pro aplikace používající knihovnu WATTCP. Pak již lze používat aplikace piloženy jsou ping a ftp. Na novjších strojích je teba v BIOSu zadat, že "PnP OS Installed = No" - aby sériové porty zprovoznil už BIOS. Zkušení vývojái embedded aplikací pro DOS toto patrn dávno vdí, ovšem autor si na tuto vc nabhl. Zdá se, že tento archaický software bží i na nových procesorech, rychlejších než PII@200MHz (testováno na Duronu/1.7 GHz), netrpí tedy známým asovacím problémem Borlandí knihovny. Lehkým problémem je, že GSM/GPRS operátoi dnes typicky pidlují privátní IP adresy, a to i pi pipojení "na internet". Nkde v síti operátora tedy probíhá peklad IP adres (NAT). Z toho plyne, že lze navazovat TCP spojení pouze z pipojeného poítae smrem ven, nikoli opaným smrem. Aby bylo možno navazovat spojení zvení z internetu na pipojený poíta (a tedy provozovat na pipojeném poítai server), je teba objednat si od GSM/GPRS operátora statickou veejnou IP adresu - jedná se typicky o doplkovou placenou službu. Teoreticky by mlo jít spojit se uvnit privátn íslované sít jednoho operátora (uvnit jeho internetové APN) z jednoho modemu na druhý - neuplatní se peklad. Prakticky to není vyzkoušeno a reálná využitelnost této možnosti je pochybná.

4 Literatura = odkazy Knihovna WATTCP (Waterloo TCP) pro DOS - poslední verze je z r Dokumentace je jenom za peníze, ale hlavikové soubory a píklady leccos napovdí. Varianta watt32 pro DOS extendery - jiný maintainer, dál se vyvíjí! Tento balík (soubor watt32b) obsahuje spoustu píklad, mj. jednoduchý FTP server (nerezidentní). Píklady zejm pjdou zkompilovat i s pvodní knihovnou wattcp. Doporuujeme zbžn prostudovat zdrojový kód nkolika píklad. Balík dosppp06 (nebo starší verze dosppp05) = PPP packet driver. Nemá homepage, doporuuji hledat pes záložka "FTP" (bývalý Soubor se jmenuje dosppp06.zip. Doporuujeme peíst dokumentaci k pppd.exe. CRYNWR packet driver collection K dispozici je specifikace rozraní CRYNWR. Pokud používáte klientské programy nebo programujete s použitím knihovny wattcp, specifikaci CRYNWR v zásad nepotebujete íst. PPPD (pro Linux aj. UNIXy) Doporuujeme peíst manuálovou stránku a experimentovat. Doporuujeme peportovat aplikace z DOSu do Linuxu a na DOS nadále v dobrém vzpomínat. Pozor, Linuxový pppd (podobn jako jiné implementace PPP) nelze zkonfigurovat tak, aby posílal v PAPu prázdný login a heslo. Je teba drobný hack autor na pání sdlí podrobnosti. RFC 1661 oficiální dokument, standard PPP. ftp://ftp.ripe.net/mirrors/rfc/rfc1661.txt Za normálních okolností (nedostatek asu) pomrn zbytené tení. Autorv historicky hodnotný úvod do PPP Pokud chcete zhruba pochopit, co to vlastn ten pppd loguje.

5 Ovladae odipkt a ndis3pkt - stránka Daniela Lancianiho DejaNews / "Google Groups" - bezedný archiv NNTP/USENET news Klos PPP - další PPP paketový driver. Omezená verze - po každém spuštní bží pouze 15 minut. Umí také IPX, prezentuje ODI rozhraní! (Což je ovšem pes GPRS nepoužitelné.) ftp://ftp.klos.com/pub/demo/pppdemo.exe IPRoute (autor David Mischler) - IP router pro MS-DOS, používá ethernetové CRYNWR packet drivery a má vlastní PPP stack. (Zdá se, že doména je mrtvá - asi vyexpirovala a nkdo ji zabral. Jsem schopen poslat mailem IProute beta, což byla poslední voln šiitelná verze.)

RAID pod Linuxem. Struný pehled. Autor: František Ryšánek <rysanek@fccps.cz> FCC Prmyslové Systémy s.r.o.

RAID pod Linuxem. Struný pehled. Autor: František Ryšánek <rysanek@fccps.cz> FCC Prmyslové Systémy s.r.o. RAID pod Linuxem Struný pehled Autor: František Ryšánek FCC Prmyslové Systémy s.r.o. Obsah RAID pod Linuxem...1 Obsah...1 Úvodem...1 Hardware RAID adaptéry...2 Software RAID adaptéry...3

Více

"DLK 642-Lite Konfigurator" Programové vybavení pro ídicí jednotku DLK642-Lite Instalaní a programovací návod verze 2.1.4 Aktualizace 3.11.

DLK 642-Lite Konfigurator Programové vybavení pro ídicí jednotku DLK642-Lite Instalaní a programovací návod verze 2.1.4 Aktualizace 3.11. "DLK 642-Lite Konfigurator" Programové vybavení pro ídicí jednotku DLK642-Lite Instalaní a programovací návod verze 2.1.4 Aktualizace 3.11.03 V souvislostí s neustálým rozvojem systém, hardwarového a programového

Více

Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu.

Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu. Datový objekt [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php] Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu. Identita Identita datového objektu je jedinený a

Více

Well LP-388 VoIP telefon, 2x Eth. port, SIP, QoS

Well LP-388 VoIP telefon, 2x Eth. port, SIP, QoS 1 Well LP-388 VoIP telefon, 2x Eth. port, SIP, QoS Kód: CKMA107 Produkt: WELL LP-388 VoIP telefon, 2x Eth. port,sip,qos Part No.: 310A528 Výrobce: Well VoIP telefon WELL LP-388 má elegantní business vzhled

Více

Nastavení synchronizace asu s internetovými servery. MS Windows XP

Nastavení synchronizace asu s internetovými servery. MS Windows XP Nastavení synchronizace asu s internetovými servery Tento návod Vám pomže nastavit na Vašem poítai synchronizaci asu s internetovými servery pro operaní systémy MS Windows (XP, Vista), Linux (Ubuntu) a

Více

Průmyslová komunikace přes mobilní telefonní sítě. Michal Kahánek 22. 9. 2010

Průmyslová komunikace přes mobilní telefonní sítě. Michal Kahánek 22. 9. 2010 Průmyslová komunikace přes mobilní telefonní sítě Michal Kahánek 22. 9. 2010 Program Produkty Moxa pro mobilní komunikaci Operační módy mobilních modemů OnCell Operační módy mobilních IP modemů OnCell

Více

II. Jak se p?ihlásit do diskusní skupiny

II. Jak se p?ihlásit do diskusní skupiny Publikováno z 2. léka?ská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Listserver Majordomo na adrese listserv@lfmotol.cuni.cz Listserver Majordomo na adrese listserv@lfmotol.cuni.cz Majordomo

Více

Základy MIDI komunikace

Základy MIDI komunikace Propojení nástroje a poítae Základy MIDI komunikace MIDI IN, OUT, THRU Možností, jak pipojit klávesy k poítai je hned nkolik. Stále nejrozšíenjší porty pro MIDI komunikaci u kláves jsou klasické MIDI IN

Více

Promnné. [citováno z

Promnné. [citováno z Promnné [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php] Abychom s datovým objektem mohli v programu njak rozumn pracovat, potebujeme se na nj njakým zpsobem odkázat. Potebujeme Pythonu íct, aby napíklad

Více

Další nástroje pro testování

Další nástroje pro testování Další nástroje pro testování PingPlotter grafická varianta programu ping umožňuje soustavné monitorování, archivování apod. www.pingplotter.com VisualRoute grafický traceroute visualroute.visualware.com

Více

Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40

Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40 Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40 PODACÍ DENÍK SPIS SBRNÝ ARCH PÍSEMNOST DOKUMENT ÍSLO JEDNACÍ J ODESÍLATELE - Soubor všech jednotlivých DOŠLÝCH a VLASTNÍCH písemností. - Každé písemnosti

Více

Vaše uživatelský manuál XEROX PHASER 3635MFP http://cs.yourpdfguides.com/dref/4274327

Vaše uživatelský manuál XEROX PHASER 3635MFP http://cs.yourpdfguides.com/dref/4274327 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce (informace, specifikace,

Více

Univerzální ovlada LP20 DÁLKOVÝ OVLADA S MOŽNOSTÍ UENÍ SE OD PVODNÍCH OVLADA

Univerzální ovlada LP20 DÁLKOVÝ OVLADA S MOŽNOSTÍ UENÍ SE OD PVODNÍCH OVLADA Univerzální ovlada LP20 DÁLKOVÝ OVLADA S MOŽNOSTÍ UENÍ SE OD PVODNÍCH OVLADA NÁVOD K OBSLUZE Výhradní dovozce pro R (kontakt): Bohumil Veselý - VES Tšínská 204 Albrechtice, 735 43 I: 44750498 DI: CZ-6812261016

Více

SIMATIC S IT. Micro Automation. Promoters Meeting October Představení CP IT SPIDER CONTROL TELESERVIS. TESTOVACÍ server.

SIMATIC S IT. Micro Automation. Promoters Meeting October Představení CP IT SPIDER CONTROL TELESERVIS. TESTOVACÍ server. SIMATIC S7-200 243-1 2005, Page 1 Program workshopu Začátek: 9.00 GPRS - aplikace pro GPRS, základy - jak nastavit vzdálenou stanici, knihovna instrukcí pro GPRS - jak nastavit server (SINAUT MICRO SC,

Více

Vaše uživatelský manuál KONICA MINOLTA BIZHUB 160 http://cs.yourpdfguides.com/dref/586519

Vaše uživatelský manuál KONICA MINOLTA BIZHUB 160 http://cs.yourpdfguides.com/dref/586519 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro KONICA MINOLTA BIZHUB 160. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se KONICA MINOLTA

Více

CLIENT-SERVER PRODUKTY FIRMY YAMACO SOFTWARE PRVODCE PRO KONFIGUROVÁNÍ PROVOZU V SÍTÍCH WINDOWS A LINUX V PROSTEDÍ DB SERVERU FIREBIRD

CLIENT-SERVER PRODUKTY FIRMY YAMACO SOFTWARE PRVODCE PRO KONFIGUROVÁNÍ PROVOZU V SÍTÍCH WINDOWS A LINUX V PROSTEDÍ DB SERVERU FIREBIRD CLIENT-SERVER PRODUKTY FIRMY YAMACO SOFTWARE PRVODCE PRO KONFIGUROVÁNÍ PROVOZU V SÍTÍCH WINDOWS A LINUX V PROSTEDÍ DB SERVERU FIREBIRD INFORMACE O INSTALACI LOKÁLNÍHO SERVERU FIREBIRD INFORMACE O INSTALACI

Více

Obecn o GPRS ve vztahu k IP

Obecn o GPRS ve vztahu k IP Obecn o GPRS ve vztahu k IP Autor: František Ryšánek FCC Prmyslové systémy s.r.o. Úvod Všeobecn známou specifickou vlastností GPRS je paketový provoz. Koncové IP zaízení registrované

Více

Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3.

Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3. Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3. Popis prostedí...4 3.1 Hlavní okno...4 3.1.1 Adresáový strom...4

Více

WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi

WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi eské vysoké uení technické v Praze Fakulta Elektrotechnická Bakaláské práce WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi Jií Švadlenka Vedoucí práce: Ing. Ivan Halaška Studijní program: Elektrotechnika

Více

Komunikace. Úrovová architektura protokol. Úrovová architektura protokol (2) Pednášky z distribuovaných systém

Komunikace. Úrovová architektura protokol. Úrovová architektura protokol (2) Pednášky z distribuovaných systém Komunikace Pednášky z distribuovaných systém Úrovová architektura protokol 2-1 Úrovn, rozhraní a protokoly OSI modelu. 6.12.2004 DS - Komunikace 2 Úrovová architektura protokol (2) 2-2 Typická zpráva penášená

Více

Studentská unie ČVUT v Praze, klub Silicon Hill. 22. února Ondřej Caletka (SU ČVUT) IPv6 nové (ne)bezpečí? 22.

Studentská unie ČVUT v Praze, klub Silicon Hill. 22. února Ondřej Caletka (SU ČVUT) IPv6 nové (ne)bezpečí? 22. IPv6 nové (ne)bezpečí? Ondřej Caletka Studentská unie ČVUT v Praze, klub Silicon Hill 22. února 2011 Ondřej Caletka (SU ČVUT) IPv6 nové (ne)bezpečí? 22. února 2011 1 / 14 Silicon Hill Studentský klub Studentské

Více

SOFTWARE A POČÍTAČOVÉ SÍTĚ. Alice Nguyenová

SOFTWARE A POČÍTAČOVÉ SÍTĚ. Alice Nguyenová SOFTWARE A POČÍTAČOVÉ SÍTĚ Alice Nguyenová SOFTWARE POČÍTAČE Operační systém Utility pomocné programy Ovladače Aplikační programové vybavení OPERAČNÍ SYSTÉM - OS - správce hardwarových prostředků - služby

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi

WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi eské vysoké uení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Bakaláské práce WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi Jií Švadlenka Vedoucí práce: Ing. Ivan Halaška Studijní program: Elektrotechnika

Více

AR-7084gA / AR-7084A/ AR-7084gB / AR-7084B. Verze 2.0

AR-7084gA / AR-7084A/ AR-7084gB / AR-7084B. Verze 2.0 Bezdrátový router ADSL 2+ AR-7084gA / AR-7084A/ AR-7084gB / AR-7084B Prvodce rychlou instalací Verze 2.0 Informace o výrobku Dkujeme, že jste zakoupili výrobek firmy Edimax. Je to integrovaný router, modem

Více

Využití systému Dynamips a jeho nástaveb pro experimenty se síťovými technologiemi Petr Grygárek

Využití systému Dynamips a jeho nástaveb pro experimenty se síťovými technologiemi Petr Grygárek Využití systému Dynamips a jeho nástaveb pro experimenty se síťovými technologiemi Petr Grygárek katedra informatiky fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-Technická univerzita Ostrava Agenda Motivace

Více

ipové karty, standardy PKCS#11, PKCS#15

ipové karty, standardy PKCS#11, PKCS#15 ipové karty, standardy PKCS#11, PKCS#15 Pod pojmem ipová karta (smart card) dnes rozumíme integrovaný obvod, zalisovaný v njakém nosii a obsahující procesor s dostaten velkou pamtí a software (operaní

Více

STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ

STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ REPOTEC RP-IP0613 Úvod Bandwidth manager REPOTEC (dále jen BM) je levný a jednoduchý omezovač rychlosti pro jakékoliv sítě založené na protokolu TCP/IP. Velice snadno se ovládá

Více

EXPORT DAT TABULEK V MÍŽKÁCH HROMADNÉHO PROHLÍŽENÍ

EXPORT DAT TABULEK V MÍŽKÁCH HROMADNÉHO PROHLÍŽENÍ EXPORT DAT TABULEK V MÍŽKÁCH HROMADNÉHO PROHLÍŽENÍ V PRODUKTECH YAMACO SOFTWARE PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - EXPORTU DAT DO EXTERNÍCH FORMÁT YAMACO SOFTWARE 2005 1. ÚVODEM Všechny produkty spolenosti YAMACO

Více

Návod k obsluze. Platforma RouterBoard s přeinstalovaným RouterOS Mikrotik. i4wifi a.s.

Návod k obsluze. Platforma RouterBoard s přeinstalovaným RouterOS Mikrotik. i4wifi a.s. Návod k obsluze Platforma RouterBoard s přeinstalovaným RouterOS Mikrotik Instalace Ve většině případů nebudete potřebovat žádné další bootovací zařízení, protože RouterBOARD můžete nastartovat s pomocí

Více

Vaše uživatelský manuál ZYXEL RADA PRESTIGE 660H http://cs.yourpdfguides.com/dref/2426642

Vaše uživatelský manuál ZYXEL RADA PRESTIGE 660H http://cs.yourpdfguides.com/dref/2426642 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro ZYXEL RADA PRESTIGE 660H. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce

Více

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace UDS Fakturace Modul fakturace výrazn posiluje funknost informaního systému UDS a umožuje bilancování jednotlivých zakázek s ohledem na hodnotu skutených náklad. Navíc optimalizuje vlastní proces fakturace

Více

IMPORT DAT Z TABULEK MICROSOFT EXCEL

IMPORT DAT Z TABULEK MICROSOFT EXCEL IMPORT DAT Z TABULEK MICROSOFT EXCEL V PRODUKTECH YAMACO SOFTWARE PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - IMPORTU DAT DO PÍSLUŠNÉ EVIDENCE YAMACO SOFTWARE 2005 1. ÚVODEM Všechny produkty spolenosti YAMACO Software

Více

Instalace multiimportu

Instalace multiimportu Instalace multiimportu 1. Rozbalit archiv multiimportu (nap. pomocí programu Winrar) na disk C:\ Cesta ve výsledném tvaru bude: C:\MultiImport 2. Pejdte do složky Install a spuste soubor Install.bat Poznámka:

Více

Odpov di na dotazy uchaze k ve ejné zakázce. 60/ Rozší ení související sí ové infrastruktury pro Projekt 159

Odpov di na dotazy uchaze k ve ejné zakázce. 60/ Rozší ení související sí ové infrastruktury pro Projekt 159 Odpovdi na dotazy uchaze k veejné zakázce. 60/2012-17-27 Rozšíení související síové infrastruktury pro Projekt 159 Dotaz. 1: Soubor: (A)_ZD_2_159_OSF 21112012.cisto.docx 1/ V kapitole 2.2.3.1 je uveden

Více

Internet protokol, IP adresy, návaznost IP na nižší vrstvy

Internet protokol, IP adresy, návaznost IP na nižší vrstvy Metodický list č. 1 Internet protokol, IP adresy, návaznost IP na nižší vrstvy Cílem tohoto tematického celku je poznat formát datagramů internet protokolu (IP) a pochopit základní principy jeho fungování

Více

X36PKO Úvod Protokolová rodina TCP/IP

X36PKO Úvod Protokolová rodina TCP/IP X36PKO Úvod Protokolová rodina TCP/IP 1 Kontakty Jan Kubr kubr@fel.cvut.cz,místnost E-435,(22435) 7628, konzultace Po 15:30, po předchozí domluvě, https://dsn.felk.cvut.cz/wiki/vyuka/cviceni/x36pko/start

Více

Komunikace s automaty MICROPEL. správa systému lokální a vzdálený přístup do systému vizualizace, umístění souborů vizualizace

Komunikace s automaty MICROPEL. správa systému lokální a vzdálený přístup do systému vizualizace, umístění souborů vizualizace Komunikace s automaty MICROPEL správa systému lokální a vzdálený přístup do systému vizualizace, umístění souborů vizualizace MICROPEL 02/2014 Základní správu automatu tvoří činnosti: Nastavení základních

Více

Crouzet em4. Products Elektrické stroje Automatizační moduly

Crouzet em4. Products Elektrické stroje Automatizační moduly Products Elektrické stroje Automatizační moduly Crouzet em4 3G, GPRS nebo Ethernet Alarmy nebo záznamy dat Přesné analogové vstupy / výstupy Vzdálený přístup 1 / 6 Popis/Funkce Crouzet Automation na trh

Více

Vaše uživatelský manuál HP JETDIRECT 610N PRINT SERVER http://cs.yourpdfguides.com/dref/885225

Vaše uživatelský manuál HP JETDIRECT 610N PRINT SERVER http://cs.yourpdfguides.com/dref/885225 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro HP JETDIRECT 610N PRINT SERVER. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se HP JETDIRECT

Více

Počítačová síť a internet. V. Votruba

Počítačová síť a internet. V. Votruba Počítačová síť a internet V. Votruba Obsah Co je to počítačová síť Služby sítě Protokoly a služby TCP/IP model Nastavení sítě ve Windows XP Diagnostika Bezdrátové sítě Co je to počítačová síť? Síť je spojením

Více

Prvodce pro rychlou instalaci. EW-7206Apg Wireless LAN Access Point

Prvodce pro rychlou instalaci. EW-7206Apg Wireless LAN Access Point Prvodce pro rychlou instalaci EW-7206Apg Wireless LAN Access Point 0 Rychlá instalace ESKY Ped zahájením zapojování zaízení EW-7206APg provte, zda máte pístup k Internetu prostednictvím širokopásmového

Více

Zbytky zákaznického materiálu

Zbytky zákaznického materiálu Autoi: V Plzni 31.08.2010 Obsah ZBYTKOVÝ MATERIÁL... 3 1.1 Materiálová žádanka na peskladnní zbytk... 3 1.2 Skenování zbytk... 7 1.3 Vývozy zbytk ze skladu/makulatura... 7 2 1 Zbytkový materiál V souvislosti

Více

Použití programu WinProxy

Použití programu WinProxy JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA INFORMATIKY Použití programu WinProxy pro připojení domácí sítě k internetu Semestrální práce z předmětu Lokální počítačové sítě

Více

METRA BLANSKO a.s. 03/2005. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory

METRA BLANSKO a.s.  03/2005. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory METRA BLANSKO a.s. KLEŠ!OVÉ P"ÍSTROJE www.metra.cz KLEŠ!OVÉ AMPÉRVOLTMETRY S ANALOGOVÝM ZOBRAZENÍM Proud AC Nap!tí AC 1,5 A, 3 A, 6 A, 15 A, 30 A, 60 A 150 A, 300 A 150 V, 300 V, 600 V T"ída p"esnosti

Více

Administrace OS UNIX

Administrace OS UNIX Sít,sít ové rozhraní, DNS Administrace OS UNIX Ing. Zdenk Muziká, CSc., Ing. Jan d árek, Ph.D. Katedra teoretické informatiky Fakulta informaních technologií eské vysoké uení technické v Praze Píprava

Více

Základní informace. Operační systém (OS)

Základní informace. Operační systém (OS) Základní informace Operační systém (OS) OS je základní program, který oživuje technické díly počítače (hardware) a poskytuje prostředí pro práci všech ostatních programů. Operační systém musí být naistalován

Více

Siemens (3V) Ericsson (5V) Alcatel (3.6V) C10, C35, C45, C55 T10s 501 S10, S25, S35 T20e (3V) M35, M50, MT50 T18s A60

Siemens (3V) Ericsson (5V) Alcatel (3.6V) C10, C35, C45, C55 T10s 501 S10, S25, S35 T20e (3V) M35, M50, MT50 T18s A60 1. Popis zařízení UPS monitor UPS monitor je jednoduché zařízení sloužící ke sledování stavu UPS (Uninterruptible Power Supply) záložních napájecích zdroj ů. Zařízení má vestavěný generátor času a kalendá

Více

HP JETDIRECT 615N PRINT SERVER FOR FAST ETHERNET

HP JETDIRECT 615N PRINT SERVER FOR FAST ETHERNET Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro HP JETDIRECT 615N PRINT SERVER FOR FAST ETHERNET. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající

Více

Model: Mbps Wireless 11G+ Access Point UŽIVATELSKÝ MANUÁL

Model: Mbps Wireless 11G+ Access Point UŽIVATELSKÝ MANUÁL Model: 065-1785 108 Mbps Wireless 11G+ Access Point UŽIVATELSKÝ MANUÁL UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah Úvod 3 Rozhraní 4 Použití webovského rozhraní pro nastavení parametrů AP 5 Current Status 6 Configuration

Více

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpotem R a rozpotem hlavního msta Prahy Internet pohled technika

Více

Nastavení služby T-Mobile GPRS. pro přístup na Internet z počítače s operačním systémem Windows

Nastavení služby T-Mobile GPRS. pro přístup na Internet z počítače s operačním systémem Windows Nastavení služby T-Mobile GPRS pro přístup na Internet z počítače s operačním systémem Windows Obsah Úvod Instalace modemu Nastavení počítače Obecné parametry nastavení Úvod Tento manuál slouží jako návod

Více

Co znamená IPv6 pro podnikovou informatiku.

Co znamená IPv6 pro podnikovou informatiku. Co znamená IPv6 pro podnikovou informatiku Pavel.Satrapa@tul.cz Věčné téma největším problémem Internetu je jeho úspěch historicky pojmenovávání počítačů řešení: DNS velikost směrovacích tabulek řešení:

Více

Audit bezpečnosti počítačové sítě. Předmět: Správa počítačových sítí Jiří Kalenský kalenj1@fel.cvut.cz

Audit bezpečnosti počítačové sítě. Předmět: Správa počítačových sítí Jiří Kalenský kalenj1@fel.cvut.cz Audit bezpečnosti počítačové sítě Předmět: Správa počítačových sítí Jiří Kalenský kalenj1@fel.cvut.cz Zadání Prověřit bezpečnost v dané počítačové síti (cca 180 klientských stanic) Nejsou povoleny destruktivní

Více

Vaše uživatelský manuál KONICA MINOLTA BIZHUB 211 http://cs.yourpdfguides.com/dref/586881

Vaše uživatelský manuál KONICA MINOLTA BIZHUB 211 http://cs.yourpdfguides.com/dref/586881 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro KONICA MINOLTA BIZHUB 211. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se KONICA MINOLTA

Více

Demo: Multipath TCP. 5. října 2013

Demo: Multipath TCP. 5. října 2013 Demo: Multipath TCP Ondřej Caletka 5. října 2013 Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko. Obsahuje citace z prezentace Decoupling TCP from IP with Multipath TCP, Olivier

Více

Vaše uživatelský manuál SHARP AR-5316E/5320E

Vaše uživatelský manuál SHARP AR-5316E/5320E Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce (informace, specifikace,

Více

Komunikace v síti GSM/GPRS

Komunikace v síti GSM/GPRS AP0004 APLIKAČNÍ POZNÁMKA Komunikace v síti GSM/GPRS Abstrakt Realizace přenosu dat řídicích systémů firmy AMiT v sítích GSM/GPRS. Autor: Zbyněk Říha Dokument: ap0004_cz_03.pdf Příloha Obsah souboru: ap0004_cz_02.zip

Více

TFTP Trivial File Transfer Protocol

TFTP Trivial File Transfer Protocol TFTP Trivial File Transfer Protocol Jan Krňoul KIV / PSI TFTP Jednoduchý protokol pro přenos souborů 1980 IEN 133 1981 RFC 783 1992 RFC 1350 1998 RFC 1785, 2090, 2347, 2348, 2349 Noel Chiappa, Bob Baldvin,

Více

Komunikace v sítích TCP/IP (1)

Komunikace v sítích TCP/IP (1) České vysoké učení technické v Praze FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ katedra počítačových systémů Komunikace v sítích TCP/IP (1) Jiří Smítka jiri.smitka@fit.cvut.cz 14.2.2011 1/30 Úvod do předmětu Jiří

Více

Revize FW jednotek RTU7

Revize FW jednotek RTU7 1 Obsah Obsah 2 Revize FW pro (typ 175) od roku 2008 3 Revize FW pro (typ 176) pro komunikační karty COMIO4 a COMIO-PC 4 Revize FW komunikační karty COMIO4 5 Revize FW komunikační karty COMIO-PC 6 2 Revize

Více

Autocad ( zdroj www.designtech.cz )

Autocad ( zdroj www.designtech.cz ) Autocad ( zdroj www.designtech.cz ) AutoCAD patí k tradiním CAD aplikacím, které využívá celá ada technických i netechnických obor. V dnešním lánku se podíváme na bleskovku, jak lze zaít velmi tychle v

Více

Inventury verze 1.40

Inventury verze 1.40 Inventury verze 1.40 popis zmn a nových funkcí programu Od verze 1.40 jsou k dispozici dv nové funkce: 1. lenní inventury prodejny na "Regály" 2. Vazba na sníma árového kódu CipherLab 711 Ob funkce usnadují

Více

P2P komunikace I/O modulů řady E1200 I/O moduly s komunikací přes mobilní telefonní sítě 22. 9. 2010

P2P komunikace I/O modulů řady E1200 I/O moduly s komunikací přes mobilní telefonní sítě 22. 9. 2010 P2P komunikace I/O modulů řady E1200 I/O moduly s komunikací přes mobilní telefonní sítě 22. 9. 2010 Program P2P funkce u řady E1200 Jaké jsou obvyklé nevýhody při P2P propojení? Jaké jsou výhody P2P u

Více

Komunikaní adaptér USB - RS virtuální sériový port ELO E213. Uživatelský manuál

Komunikaní adaptér USB - RS virtuální sériový port ELO E213. Uživatelský manuál Komunikaní adaptér USB - RS-232 - virtuální sériový port ELO E213 Uživatelský manuál 2 ELOE213ZK001 1.0 Úvod... 4 1.1 Použití adaptéru... 4 2.0 Principy innosti... 4 3.0 Instalace... 4 3.1 Pipojení rozhraní

Více

Diagnostika u voz s 2-místnými diagnostickými kódy

Diagnostika u voz s 2-místnými diagnostickými kódy Zobrazení Diagnostické y jsou zobrazovány jako impulsy (blikání). Uživatel musí spoítat poet impuls LED diody na diagnostickém zaízení. Nap. íslice 5 je vysláno jako pt impuls (bliknutí), následuje krátká

Více

Audit bezpečnosti počítačové sítě

Audit bezpečnosti počítačové sítě Jiří Kalenský kalenj1@fel.cvut.cz Audit bezpečnosti počítačové sítě Semestrální práce Y36SPS Zadání Prověřit bezpečnost v dané počítačové síti (cca 180 klientských stanic) Nejsou povoleny destruktivní

Více

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY YAMACO SOFTWARE 2006 1. ÚVODEM Nové verze produkt spolenosti YAMACO Software pinášejí mimo jiné ujednocený pístup k použití urité množiny funkcí, která

Více

Extrémně silné zabezpečení mobilního přístupu do sítě.

Extrémně silné zabezpečení mobilního přístupu do sítě. Extrémně silné zabezpečení mobilního přístupu do sítě. ESET Secure Authentication (ESA) poskytuje silné ověření oprávnění přístupu do firemní sítě a k jejímu obsahu. Jedná se o mobilní řešení, které používá

Více

monolitická vrstvená virtuální počítač / stroj modulární struktura Klient server struktura

monolitická vrstvená virtuální počítač / stroj modulární struktura Klient server struktura IBM PC 5150 MS DOS 1981 (7 verzí) DR DOS, APPLE DOS, PC DOS 1. 3. Windows grafická nástavba na DOS Windows 95 1. operační systém jako takový, Windows XP 2001, podporovány do 2014, x86 a Windows 2000 Professional

Více

27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí.

27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí. Petr Martínek martip2@fel.cvut.cz, ICQ: 303-942-073 27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí. Multiplexování (sdružování) - jedná se o

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_LIN.1.06 Název materiálu: Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup 06 Sítě v Linuxu diagnostika, identifikace, spojení, služby DUM naučí základní kroky ve správe síťového připojení,

Více

IM151-8 PN/DP CPU 6ES7151-8AB00-0AB0

IM151-8 PN/DP CPU 6ES7151-8AB00-0AB0 6ES7151-8AB00-0AB0 Nové SIMATIC ET 200S CPU s integrovaným rozhraním PROFINET Výkonov odpovídá CPU 314 PROFINET IO i IRT I/O controller pro 128 zaízení I/O device (bude doplnno) PROFINET CBA TCP/IP, UDP/IP,

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIV - 2.1.1.2 OS Mikrotik Obor: Mechanik elektronik Ročník: 4. Zpracoval(a): Bc. Martin Fojtík Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Projekt je spolufinancován

Více

Analýza protokolů rodiny TCP/IP, NAT

Analýza protokolů rodiny TCP/IP, NAT Analýza protokolů rodiny TCP/IP, NAT Počítačové sítě 7. cvičení ARP Address Resolution Protocol mapování IP adres na MAC adresy Při potřebě zjistit MAC adresu k IP adrese se generuje ARP request (broadcast),

Více

Vaše uživatelský manuál D-LINK DSL-362T http://cs.yourpdfguides.com/dref/2811119

Vaše uživatelský manuál D-LINK DSL-362T http://cs.yourpdfguides.com/dref/2811119 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro D-LINK DSL-362T. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se D-LINK DSL-362T v uživatelské

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

SIMATIC S7-200 - GPRS. Micro Automation. Promoters Meeting October 2005. Aplikace pro GPRS. Vzdálená stanice. Server SINAUT MICRO SC.

SIMATIC S7-200 - GPRS. Micro Automation. Promoters Meeting October 2005. Aplikace pro GPRS. Vzdálená stanice. Server SINAUT MICRO SC. SIMATIC S7-200 - GPRS 2005, Page 1 WORKSHOP S7-200 Program workshopu Začátek: 9.00 GPRS - aplikace pro GPRS, základy - jak nastavit vzdálenou stanici, knihovna instrukcí pro GPRS - jak nastavit server

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Postup pi importu. Zdroje: ElkoValenta, HP tronic. A. export vytvoených kategorií

Postup pi importu. Zdroje: ElkoValenta, HP tronic. A. export vytvoených kategorií Postup pi importu Zoner InShop Multiimport je aplikace, která Vám umožní snadno a rychle pevzít katalogy, ceníky a zboží od vašeho dodavatele. Minimalizuje tak práci, kterou musíte vynaložit pi runím vkládání

Více

Ing. Jitka Dařbujanová. TCP/IP, telnet, SSH, FTP

Ing. Jitka Dařbujanová. TCP/IP, telnet, SSH, FTP Ing. Jitka Dařbujanová TCP/IP, telnet, SSH, FTP Globální systém pro propojení počítačových sítí, který k tomuto využívá sadu protokolů TCP/IP Síť mnoha různých sítí propojených metalickými, optickými kabely,

Více

Zabezpečení v síti IP

Zabezpečení v síti IP Zabezpečení v síti IP Problematika zabezpečení je dnes v počítačových sítích jednou z nejdůležitějších oblastí. Uvážíme-li kolik citlivých informací je dnes v počítačích uloženo pak je požadavek na co

Více

9. Sítě MS Windows. Distribuce Windows. Obchodní označení. Jednoduchý OS pro osobní počítače, pouze FAT, základní podpora peer to peer sítí,

9. Sítě MS Windows. Distribuce Windows. Obchodní označení. Jednoduchý OS pro osobní počítače, pouze FAT, základní podpora peer to peer sítí, 9. Sítě MS Windows MS Windows existoval ve 2 vývojových větvích 9x a NT, tyto později byly sloučeny. V současnosti existují aktuální verze Windows XP a Windows 2003 Server. (Očekává se vydání Windows Vista)

Více

OpenVPN. Ondřej Caletka. O.Caletka@sh.cvut.cz http://www.pslib.cz/caletka

OpenVPN. Ondřej Caletka. O.Caletka@sh.cvut.cz http://www.pslib.cz/caletka OpenVPN Ondřej Caletka O.Caletka@sh.cvut.cz http://www.pslib.cz/caletka VPN Co je to? VPN = Virtuální Privátní Síť (Virtual Private Network) Vytváří soukromou sít prostřednictvím veřejné, například Internetu

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Redakní systém (CMS) OlomouckéWeby.cz

Redakní systém (CMS) OlomouckéWeby.cz Redakní systém (CMS) OlomouckéWeby.cz Redakní systém OlomouckéWeby.cz REDAKNÍ SYSTÉM OLOMOUCKÉWEBY.CZ... 2 POPIS SYSTÉMU... 3 OBLAST VYUŽITÍ REDAKNÍHO SYSTÉMU... 3 POPIS SYSTÉMU... 3 PIZPSOBENÍ CMS DLE

Více

metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování

metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování Cílem tohoto tematického celku je poznat formát internet protokolu (IP) a pochopit základní principy jeho fungování včetně návazných

Více

PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY FATEK

PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY FATEK PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY FATEK NÁVOD PRO INSTALACI A PRVNÍ SPUŠTĚNÍ Obsah: 1. Připojení automatu přes port RS232 2. Připojení automatu přes port USB 3. Připojení automatu přes Ethernet Připojení automatu

Více

Vaše uživatelský manuál ESET MOBILE ANTIVIRUS http://cs.yourpdfguides.com/dref/3823096

Vaše uživatelský manuál ESET MOBILE ANTIVIRUS http://cs.yourpdfguides.com/dref/3823096 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro ESET MOBILE ANTIVIRUS. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se ESET MOBILE ANTIVIRUS

Více

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit)

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Pokud máte ještě nainstalovaný MS SQL server Express 2005, odinstalujte jej, předtím nezapomeňte zálohovat databázi. Kromě Windows 7 je instalace určena také

Více

Úvod do síťových technologií

Úvod do síťových technologií Úvod do síťových technologií, 30. Říjen 2014 Osnova - Co vás čeká Fyzická vrstva - Média Síťové vrstvy a zapouzdření MAC Adresa IP Adresa, sítě a masky Příklady komunikace Přehled síťových prvků (HW) Diskuze

Více

Programovací jazyk Python. Objektov orientovaný. [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php]

Programovací jazyk Python. Objektov orientovaný. [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php] Programovací jazyk Python [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php] Python je jazyk objektov orientovaný, interpretovaný, dynamický a siln typovaný, multiplatformní, s jednoduchou a itelnou syntaxí,

Více

XMW3 / IW3 Sítě 1. Štefan Pataky, Martin Poisel YOUR LOGO

XMW3 / IW3 Sítě 1. Štefan Pataky, Martin Poisel YOUR LOGO XMW3 / IW3 Sítě 1 Štefan Pataky, Martin Poisel Základy síťí v prostředí MS Windows IPv4 a IPv6 - zápis a přidělování adres, rozsahy adres - dynamické získání adresy - DHCP, Router Advertisment, Neighbour

Více

Semestrální projekt do předmětu SPS

Semestrální projekt do předmětu SPS Semestrální projekt do předmětu SPS Název projektu: Instalace a provoz protokolu IPv6 v nových verzích MS Windows (XP). Ověření proti routerům Cisco a Linux. Cíl projektu: Autoři: Cílem tohoto projektu

Více

Bezpečná autentizace přístupu do firemní sítě

Bezpečná autentizace přístupu do firemní sítě Bezpečná autentizace přístupu do firemní sítě ESET Secure Authentication (ESA) poskytuje silné ověření oprávnění přístupu do firemní sítě a k jejímu obsahu. Jedná se o mobilní řešení, které používá dvoufaktorové

Více

Uživatelský modul. Transparent Mode

Uživatelský modul. Transparent Mode Uživatelský modul Transparent Mode APLIKAC NÍ PR ÍRUC KA POUŽITÉ SYMBOLY Použité symboly Nebezpečí důležité upozornění, které může mít vliv na bezpečí osoby nebo funkčnost přístroje. Pozor upozornění na

Více

Přednáška 3. Opakovače,směrovače, mosty a síťové brány

Přednáška 3. Opakovače,směrovače, mosty a síťové brány Přednáška 3 Opakovače,směrovače, mosty a síťové brány Server a Client Server je obecné označení pro proces nebo systém, který poskytuje nějakou službu. Služba je obvykle realizována některým aplikačním

Více

Informace pro autory píspvk na konferenci ICTM 2007

Informace pro autory píspvk na konferenci ICTM 2007 Informace pro autory píspvk na konferenci ICTM 2007 Pokyny pro obsahové a grafické zpracování píspvk Strana 1 z 5 Obsah dokumentu: 1. ÚVODNÍ INFORMACE... 3 2. POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ REFERÁTU... 3 2.1. OBSAHOVÉ

Více

BRICSCAD V15. Licencování

BRICSCAD V15. Licencování BRICSCAD V15 Licencování Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright Protea spol.

Více