Základní škola a Mateřská škola Holoubkov, okres Rokycany, příspěvková organizace. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní škola a Mateřská škola Holoubkov, okres Rokycany, příspěvková organizace. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání."

Transkript

1 Základní škola a Mateřská škola Holoubkov, okres Rokycany, příspěvková organizace Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Jak voní les ŠVP PV je zpracován v souladu se směrnicemi RVP PV od datum : podpis ředitelky org.: Platnost dokumentu č.j. 112/2016 razítko školy

2 Předkladatel Základní škola a Mateřská škola Holoubkov, okres Rokycany, příspěvková organizace Holoubkov 14, Holoubkov ředitelka: Mgr. Iveta Vodičková telefon: (Ředitelka ZŠ a MŠ ) mobilní telefon: (MŠ a ŠJ ) zs.holoubkov@seznam.cz - ředitelka org. ms.holoubkov@seznam.cz - učitelky MŠ emilie.vogelova@skolaholoubkov.cz - vedoucí školní jídelny web Zřizovatel Obec Holoubkov Holoubkov 48, Holoubkov telefon: fax: holoubkov@netro.cz web:

3 Základní charakteristika organizace Organizace sdružuje: základní školu - 1. až 5. ročník ZŠ, kapacita 150 žáků mateřskou školu - 3 třídy, kapacita 60 dětí školní družinu - 2 oddělení, kapacita 50 žáků školní jídelnu - školní stravování pro ZŠ, MŠ a cizí strávníky, kapacita 230 jídel Financování běžné činnosti organizace je zajištěno zdroji z veřejných rozpočtů, samotná organizace se v rámci jednoho účetního období řídí schváleným rozpočtem nákladů a výnosů. Úvod Školní vzdělávací program Jak voní les je sestaven podle zásad stanovených v RVP PV vydaného MŠMT ČR č.j /2004 a v souladu s obecně platnými právními předpisy. ŠVP PV vychází z analýzy činnosti MŠ z předchozího období, z posouzení dosavadní práce a porovnání s požadavky RVP PV. ŠVP PV je zpracován do několika tematických bloků, které vychází z praktických životních problémů a situací a jsou zaměřeny k určitým činnostem tak, aby byl zajištěn dostatečný rozvoj dětí v oblastech stanovených v RVP PV. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání je zpracován týmem pedagogických pracovnic MŠ a je na základě evaluace a zpětné vazby od rodičů, pravidelně aktualizován.

4

5 MŠ nabízí : individuální přístup a rodinné prostředí otevřenou spolupráci s rodiči úzkou spolupráci se Základní školou v Holoubkově příprava na bezproblémový přechod do 1.třídy plně kvalifikované pedagogické pracovníky zapojení MŠ do projektů logopedie, polytechnická výchova využití kvalitních metodických pomůcek, her a hraček rozvoj znalostí a dovedností dětí formou hry umístění v těsné blízkosti lesa Motto školy: "Není důležité co dítě umí, ale jak se cítí a co prožívá." J.A. Komenský Identifikační údaje o MŠ Typ MŠ: Celodenní s pravidelným provozem Zřizovatel: Obec Holoubkov Kapacita školy: 60 dětí Provozní doba školy: 6.00 hodin hodin Ředitel školy: Mgr. Iveta Vodičková Pedagogičtí zaměstnanci: 4 kvalifikované učitelky s praxí úvazek 1,0 1 kvalifikovaná učitelka úvazek 0,5 V případě doporučení PPP spolupracujeme s asistentem pedagoga, který je MŠ přidělen na základě žádosti rodičů, odborného vyšetření dítěte a rozhodnutí PPP.

6 Provozní zaměstnanci: MŠ: školnice, uklízečka : úvazek 1,0 uklízečka : úvazek 0,3 ŠJ: vedoucí ŠJ : úvazek 0,7 kuchařka : úvazek 1,0 pomocná kuchařka : úvazek 0,7 uklízečka : úvazek 0,3 Obecná charakteristika MŠ Mateřská škola se nachází v okrajové části obce v blízkém sousedství lesa. Kapacita MŠ je 60 dětí a navštěvována je především dětmi z obce Holoubkov, dále také dětmi z okolních obcí, tj. Hůrky, Medový Újezd, Těškov. Přijímány jsou děti od tří let, výjimečně děti mladší. V mateřské škole se nachází 3 třídy. Prostory jednotlivých tříd jsou děleny na dvě části: herní a pracovní. Dále pak 3 šatny - samostatné pro každou třídu, 1 stabilní lehárna pro děti 1. a 2. třídy, pro ostatní děti pak jsou denně připravována lehátka v herním prostoru 3. třídy. Děti ve 3. třídě ke spaní nenutíme, ale vyžadujeme klid na lůžku. Od druhého pololetí je dětem po krátkém odpočinku nabídnuty hravé činnosti u stolečku. Děti ze 2.a 3. třídy využívají společnou umývárnu a toalety, děti z 1. třídy mají hygienické prostory vlastní. V budově se nachází kancelář pro administrativní účely, kterou využívají všechny učitelky mateřské školy, dále prostory na uložení pomůcek, školní kuchyně a v prostoru zahrady MŠ obecní dětské hřiště. Budova je prostorná a dobře udržovaná a průběžně renovovaná. K pobytu dětí venku je částečně využíván prostor zahrady, využíváme průlezky a ostatní herní prvky. Děti se stravují v prostorách budovy, kde je umístěna školní jídelna. Stravování probíhá dle rozvrhu svačin a obědů za dozoru učitelek a pracovníků jídelny.

7 Podmínky vzdělávání Materiální vybavení věcné podmínky Podle finančních možností se zlepšuje celková úroveň vybavení školy, prostředí tříd i šaten. Dbá se především na bezpečí, ale také na estetický vzhled. Prostorové uspořádání vyhovuje nejrůznějším skupinovým a individuálním činnostem dětí. S ohledem na bezpečnost dětí byla mateřská škola vybavena dálkovým otevíráním dveří s videotelefonem. Je tak monitorován vstup všech osob do budovy hlavním vchodem. Učební pomůcky i hračky jsou obnovovány a doplňovány průběžně. Při jejich umístění klademe důraz na optimální přístupnost dětem. Chodby a šatny jsou prostorné, dobře větratelné a jsou vybaveny bezpečným, dobře udržovatelným nábytkem. Jsou využívány také pro prezentaci výrobků a prací dětí. Lehárny jsou vybaveny Možnosti zlepšení: Jediným prostorem, kterého se rekonstrukce dotkla jen málo, je koupelna a toalety pro 2. a 3. třídu. Přejeme si zbudování uzavřeného sprchového koutu, vyrovnání podlahy a doplnění intimních zón - přepážek mezi záchodky. V dohledné době proběhne dokončení výměny lehátek na lehárně 3. třídy. Životospráva Dětem je poskytována plnohodnotná a vyvážená strava (dle předpisu, který je k nahlédnutí v šatnách jednotlivých tříd), je zachována vhodná skladba jídelníčku, dodržována zdravá technologie přípravy pokrmů a nápojů, je zajištěn celodenní pitný režim. Má-li dítě potravinovou alergii nebo dietu, vycházíme dítěti vstříc možnou úpravou jídelníčku. Stravování probíhá pod dozorem pedagogických pracovníků, kteří do určité míry akceptují chutě i zvyky dětí. Děti jsou, přiměřeně k věku, vedeny k samostatnosti: nalévání nápojů, mazání pečiva, předškolní děti - příprava na stůl. Všem jsou vštěpována pravidla slušného stolování a správné hygienické návyky. Důraz je kladen na správné dodržování pitného režimu děti mají nápoje k dispozici po celý den. Denní řád je flexibilní, přizpůsobuje se potřebám a aktuální situaci. Pobyt venku je v co největší míře s ohledem na počasí a roční období.

8 Psychosociální podmínky Psychosociální podmínky jsou pro vzdělávání dětí plně vyhovující. Je zajištěn adaptační program pro nově příchozí dítě. Volnost a osobní svoboda dětí je dobře vyvážená s nezbytnou mírou omezení, jsou jasně daná pravidla, která dodržují dospělí i děti. V MŠ fungují určité rituály, které se snaží vyučující i děti dodržovat - přivítání s učitelkou a pozdrav při odchodu s podáním ruky, komunitní kruh (sdílení prožitků, naslouchání ostatním, společné přivítání dne, sdělení informací (co nás čeká), sebehodnocení dětí, oslavy narozenin (zpívání Narozeninové písně a kreslení obrázku pro oslavence, blahopřání oslavenci od dětí). Možnosti zlepšení: do rituálů v MŠ více zapojovat rodiče dětí, pokusit se vtáhnout je více do dění v MŠ. Požádat je o pomoc se zajištěním akcí školy. Při adaptaci nově příchozích dětí více využít pomoci sourozenců, kamarádů i rodičů návštěvy ve třídě, společné vycházky apod. Rozvoj dětí v oblasti kulturně dramatické. Pravidelná setkávání s rodiči a ostatními rodinnými příslušníky dětí. Organizační chod MŠ Provozní doba : hodin 1. třída Berušky provoz od 7.30 do hodin 2. třída Motýlci provoz od 7.30 do hodin 3. třída Včeličky provoz od 6.00 do hodin

9 Rodiče přivádí děti od 6. hodin. Děti se ve svých šatnách převlékají a jsou předány učitelce ve 3. třídě. Rodiče zapíší příchod a zdravotní stav do docházkového sešitu a dítě předají učitelce. V 7.30 si děti převezmou učitelky 2. a 1. třídy a odcházejí do svých tříd. Od 7.30 hodin je veden provoz v jednotlivých třídách. Rodiče mohou přivádět svoje děti do 7.45 hodin, kdy je uzavírána docházka a sčítán počet obědů a svačin. Je možné domluvit se na individuálním příchodu (dle potřeb rodičů). Možnost vyzvedávání dětí staršími sourozenci je pouze na základě písemné dohody. Pokud dítě vyzvedává jiný, než rodinný příslušník, je nutné zapsání osoby do evidenčního listu. Po nemoci dítěte zák. zástupce vypíše pro potřeby MŠ potvrzení o aktuálním zdravotním stavu dítěte, případně oznámí každou změnu, omezení, alergie, apod. Možnosti zlepšení: Zamezovat pozdním ranním příchodům i odpoledním odchodům. Pozdní příchody i odchody tolerovat pouze po předchozí telefonické, nebo jiné dohodě. Po nemoci dítěte trvat na vypsání potvrzení o bezinfekčnosti. Denní režim MŠ: do 7.45 hodin - příchod dětí volná hra, zápis - docházka dopolední svačina 1. třída dopolední svačina 2. třída dopolední svačina 3. třída dopolední zaměstnání volná hra, příp. pracovní, či výtvarné činnosti pobyt venku oběd 1. třída oběd 2. třída oběd 3. třída spaní odpolední svačina ( třída) volná hra a činnosti dle zájmu dětí Délka pobytu venku závisí na počasí, případně jiných okolnostech ( akce školy, divadelní představení apod.)

10 Stravování : Ranní svačina probíhá v době od 8.15 do 9.00 hodin Oběd probíhá v době od do hodin Odpolední svačina probíhá v době od do hodin Děti do jídla nenutíme, snažíme se však, aby jídlo alespoň ochutnaly a pomalu si tak zvykaly na pestrou stravu. Možnosti zlepšení: snažit se, aby děti při svačinách nejdříve pomazánku ochutnaly a teprve poté případně podat suché pečivo. Nepodávat suché pečivo automaticky. Řízení MŠ Povinnosti, pravomoci a úkoly všech pracovníků jsou vymezeny v pracovních náplních. Zaměstnanci mají možnost spolupodílet se na řízení školy, vedení se zabývá připomínkami, přáními i stížnostmi zaměstnanců, dětí i rodičů. Provozní zaměstnanci jsou seznámeni se ŠVP PV a podle možností se zúčastňují akcí školy. ŠVP PV je možno v průběhu roku vylepšovat, zdokonalovat, doplňovat. Všichni zaměstnanci pracují jako tým, spolupracující s rodiči, předávají si vzájemně informace jak o dětech, tak o provozních záležitostech. Jsou loajální, nešíří žádné důvěrné informace o dětech, či interních záležitostech školy. Dbají na to, aby u nás byly děti spokojené a šťastné. Naší snahou je, aby naše děti pokračovaly v dalším vzdělávání v ZŠ Holoubkov. Toto podporujeme i množstvím společných akcí a pravidelnými návštěvami předškoláků v naší ZŠ. Možnosti zlepšení: V rámci zkvalitnění a zintenzivnění přípravy dětí do ZŠ připravujeme činnost kroužku Hrajeme si na školu, kde se děti hravou formou a formou prožitkového učení procvičují a opakují získané dovednosti a vědomosti. Realizace kroužku v druhém pololetí školního roku.

11 Informační systém MŠ - zaměstnanci jsou seznámeni se všemi směrnicemi, příkazy a pokyny vydanými ředitelkou školy (zodpovídá ředitelka školy a ved. školní jídelny) - důležité aktuální informace pro zaměstnance školy jsou vyvěšeny na nástěnce u kuchyně. (zodpovídá, ved. školní jídelny) - zaměstnanci jsou včas a dostatečně informováni o záležitostech školy, vzniklé problémy jsou řešeny včas. (zodpovídá ředitelka a ved. školní jídelny) - učitelky spolupracují na tvorbě ŠVP PV, provádí hodnocení, plánují akce školy, předávají si informace o dětech, absolvovaných školeních a kurzech (učitelky jednotlivých tříd) - provozní porada je svolávána 1xtýdně, pedagogická rada 4x ročně (zahajovací pedagog. rada je společná pro celou organizaci) - dochází k předávání informací o dětech, důležité informace jsou zaznamenány v osobním listu dítěte, aktuální informace o dítěti jsou předány učitelce ústně, případně zapsány do docházkové sešitu. - Písemné záznamy, či další písemné doklady vypovídající o dítěti a pokrocích v jeho rozvoji a učení jsou považovány za přísně důvěrné a jsou přístupné pouze pedagogům a rodičům dítěte. Sestavováno je portfólio Spolupráce s rodiči Rodiče jsou pravidelně informováni o dění ve škole. Využívány jsou nástěnky v šatnách, chodbách a www stránky organizace. K předávání důležitých informací, zejména o dětech, se využívá osobní kontakt. S učitelkami je možno hovořit denně ve třídě při předávání nebo vyzvedávání dítěte, případně po osobní domluvě jindy. Rodiče mají možnost využívat konzultačních hodin a to vždy jednou za měsíc. Rodiče jsou zváni do tříd, aby svoji přítomností usnadnili dětem adaptovat se na nové prostředí. Rodiče jsou zváni na akce školy, mají přístup do tříd i během dne, mají možnost sdělit své poznatky, připomínky a přání. Po třech letech zpracováváme dotazník, kde se rodiče mohou anonymně vyjádřit a my tak získáme cennou zpětnou vazbu Na začátku školního roku v měsíci září se uskutečňuje informativní schůzka s rodiči. Termín jejího konání je oznámen včas na nástěnkách v šatnách jednotlivých tříd. Rodiče jsou zváni na veškeré akce pořádané

12 Spolupráce s organizacemi logopedická poradna Rokycany spolupráce na základě tří etap projektu,,podpora primární logopedické prevence v předškolním vzdělávání PPP Rokycany děti s odkladem školní docházky a děti s potřebou IVP ČPK využití moderních deskových her OSPOD Rokycany při problémech v sociální oblasti NIDV, KCVJŠ DVPP, školení a semináře pro pedagogy a ostatní zaměstnance organizace. SVČ Radovánek koordinace podpory rozvoje nadání Plavecký bazén předplavecká průprava pro děti z MŠ Možnosti zlepšení: intenzivnější působení v oblasti logopedické péče ve spolupráci s rodiči a logopedkou. Práce s logopedickými texty individuální práce s dítětem. Poskytnout co nejvíce informací o metodách, které umožňují dobrý start do ZŠ. Zajistit předplaveckou průpravu pro předškoláky z MŠ. Možnosti zajištění plavecký bazén Rokycany nebo Hořovice. Spolupráce se ZŠ Holoubkov pravidelné návštěvy společných divadelních a jiných představení účast na akcích pořádaných ZŠ návštěva předškoláků v 1. třídě budoucí prvňáčci (1x měsíčně) utužování pracovního kolektivu ZŠ a MŠ vzájemné předávání pedagogických znalostí a zkušeností zápis do ZŠ (účast pedagogů MŠ dodává dětem pocit bezpečí) Možnosti zlepšení: Spolupráce s učitelkou v 1. třídě by se neměla odehrávat jen v prostorách ZŠ, zařazovat společná setkávání učitelky budoucích prvňáčků v mateřské škole i při jiných společenských akcích.

13 Spolupráce se zřizovatelem pravidelná účast na akcích pořádaných obcí kulturní pásmo u příležitosti Vítání občánků zorganizovat návštěvu dětí na OÚ v Holoubkově, případně návštěva knihovny, akce obce. Možnosti zlepšení : lepší vzájemná komunikace ohledně správy dětského hřiště a přilehlých pozemků. Organizace vzdělávání Charakteristika pedagogického sboru: Pedagogický sbor je dlouhodobě stabilizován a dostatečně kvalifikovaný. Jedna paní učitelka si doplňuje dálkovým studiem potřebnou kvalifikaci. Zaměstnanci školy mají dobrý vztah k dětem a mají zájem, motivaci se celoživotně sebevzdělávat a zvyšovat si tak svoji kvalifikaci a odbornou přípravu. Pro zkvalitnění výchovně vzdělávacího procesu se v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků aktivně účastní různých forem vzdělávání pořádaného MŠMT ČR a dalšími akreditovanými institucemi (KCVJŠ Plzeň, NIDV Plzeň). Učitelky pravidelně studují odborné časopisy (Informatorium, Učitelské noviny), pracují v souladu se ŠVP PV, vyhodnocují svoji práci na základě evaluačních kritérií. Projevují profesní zájem o každé dítě jeho pozorováním, konzultují problémy s jeho rodiči. Učitelky se spolupodílejí na organizaci a zajištění akcí MŠ.

14 Charakteristika tříd: 1. třída 3-4 leté děti 2. třída 4-5 leté děti 3. třída 5-6 leté děti + děti s OŠD Přijímány jsou děti od 3 let, výjimečně mladší v souladu s kriterii pro přijímání, která jsou rodičům k dispozici na nástěnkách a na webových stránkách školy. V zájmu rychlejší adaptace nově příchozích dětí a dětí s nepravidelnou docházkou je umožněna rodičům přítomnost při výchovném procesu. Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Dítětem se speciálními vzdělávacími potřebami je dítě, které k naplnění svých vzdělávacích možností nebo k uplatnění a užívání svých práv na rovnoprávném základě s ostatními potřebuje poskytnutí podpůrných opatření, které naše MŠ realizuje bezplatně. ( viz. 16 školského zákona) Podpůrná opatření prvního stupně uplatňujeme i bez doporučení školského poradenského zařízení na základě plánu pedagogické podpory (PLPP), který naše MŠ zpracovává samostatně. ŠVP PV je podkladem pro zpracování PLPP Podpůrná opatření druhého až pátého stupně jsou stanovována ŠPZ po projednání se školou a zákonným zástupcem dítěte. Pravidla pro použití podpůrných opatření školou a školským zařízením stanovuje vyhláška č. 27/2016 Sb. Pojetí vzdělávání dětí s přiznanými podpůrnými opatřeními Rámcové cíle a záměry předškolního vzdělávání jsou pro vzdělávání všech dětí společné. Při vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami jejich naplňování přizpůsobujeme tak, aby maximálně vyhovovalo dětem, jejich potřebám i možnostem. Snažíme se vytvořit optimální podmínky k rozvoji osobnosti každého dítěte, k učení i ke komunikaci s ostatními a pomoci mu, aby dosáhlo co největší samostatnosti. Při vzdělávání dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami zahrnujeme do svých vzdělávacích strategií podpůrná opatření tak, aby se dítě plně zapojovalo a maximálně využívalo svůj vzdělávací potenciál. Volíme vhodné, přiměřené metody a prostředky, uplatňujeme

15 Výchovné a vzdělávací strategie Společné postupy, jimiž škola cíleně utváří a rozvíjí klíčové kompetence dětí : Kompetence k učení: - Ve výchovně vzdělávacím procesu klademe důraz na praktické využití všech dosažených zkušeností a znalostí. - Podporujeme samostatnost a tvořivost. - Učíme děti organizovat a vyhodnocovat jejich činnosti. - Učíme děti používat knihy, časopisy encyklopedie. - Umožňujeme pozorovat a experimentovat, porovnávat - Uplatňujeme individuální přístup k dítěti, výsledky posuzujeme z pohledu posunu u každého dítěte. - Při hodnocení používáme především pozitivní motivaci. - Učíme trpělivosti a povzbuzujeme. - Vycházíme z pedagogických výzkumů, které prokázaly, že nejvíce si děti zapamatují to, co přímo dělají či zažijí a co se pokouší naučit druhé. Kompetence k řešení problémů: - Podněcujeme děti k tvořivému myšlení, logickému uvažování a k řešení problémů. - Učíme je nebát se problémů a brát je jako možnou výzvu. - Podporujeme samostatnost, tvořivost a logické myšlení. - Učíme, jak některým problémům předcházet a ukazujeme možné modely řešení při vzniku problému. - Snažíme se být příkladem pro děti v případě řešení problémových situací. Kompetence komunikativní: - Vytváříme prostor pro vzájemnou komunikaci mezi dětmi. - Rozvíjíme komunikační dovednosti v navazování sociálních vztahů. - Vštěpujeme dětem základy slušného chování, jako prostředek k soužití mezi lidmi. - Netolerujeme agresivní, hrubé, vulgární a nezdvořilé projevy chování dětí, ale také zaměstnanců školy i rodičů. - Důsledně vyžadujeme dodržování stanovených pravidel a umožňujeme dětem spolupodílet se na jejich sestavování. - Učíme děti naslouchat druhým. - Snažíme se být příkladem v komunikaci s dětmi, rodiči i veřejností.

16 Díky ideální poloze MŠ (na okraji obce, blízko zahrad, lesa, louky ), máme zajištěno dokonalé sepětí s přírodou. Chceme toho využít a vést děti k lásce k přírodě a pokusit se přenést co nejvíce aktivit do tohoto prostředí. Naší snahou je probouzet u dětí touhu po poznání okolního světa. Děti se učí vnímat přírodu a její změny, životní koloběh, rodinné zázemí nejen člověka, ale i zvířat, kulturní a společenské události, provázené tradicemi, oslavami a zvyky. Učí se vnímat svět kolem sebe ve všech jeho podobách a formách v průběhu celoročního koloběhu. V jednotlivých blocích pak dále děti získávají znalosti, dovednosti, schopnosti a kompetence pro další harmonický vývoj a rozvíjí své individuální nadání. ŠVP PV Jak voní les je rozdělen do pěti bloků. Ke každému tématu jsou nabídnuta podtémata a záleží na učitelce, která do TVP zařadí a která nikoliv. Bloky jsou otevřené, zpracované obecně tak, aby se staly osnovou pro rozpracování v průběhu realizace. ŠVP PV je společný pro celou MŠ a na jeho základě učitelky jednotlivých tříd sestaví TVP (třídní vzdělávací program) Metody a formy prožitkového učení: Metody práce uplatňovat formou prožitkového a kooperativního učení - hrou dítěte, využívat vlastních zážitků dítěte, podporovat dětskou zvídavost, potřebu objevovat, podněcovat zájem dítěte poznávat nové. Využívat spontánních nápadů dětí a poskytovat dostatek prostoru ke spontánním hrám. Uplatňování situačního učení založené na praktických ukázkách - dávat poznatky do souvislostí, uplatňovat učení na podkladu přirozené nápodoby - spontánní sociální učení. Poskytovat dětem vzory chování. Vyváženost aktivit spontánních i řízených, vzájemně provázaných v poměru potřebném pro předškolní děti.

17 Vzdělávací obsah Metody a formy práce 1. Les plný barev (9., 10.) 2. Než zazvoní zvoneček ( ) 3. Les pod bílou peřinou (1. 2.) 4. Otvírání studánek (3. 4.) 5. Svět patří nám (5. 6.) Les plný barev Cíle: - Seznámení se s novým prostředí, režimem, lidmi a pravidly soužití v MŠ - Navodit radostnou atmosféru ve třídě - Podporovat prosociální chování v dětské skupině - Seznamovat se změnami v přírodě, počasí - Vnímat změny související se změnou ročního období oblékání, vliv na zdraví - Seznamovat děti se životem zvířat v lese zaměřit se na ekosystém les zvířata, plody - Rozvoj komunikativních dovedností - dokázat slovně vyjádřit své postoje, představy a přání - Dokázat formulovat své pocity, určit náladu svou i svých kamarádů - Vštěpovat základní poznatky o životě zvířat ve volné přírodě Očekávané výstupy: - Orientovat se v prostředí MŠ, ztotožnit se se životem v MŠ - Znát jména kamarádů a učitelek - Komunikovat s druhým dítětem, komunikaci vyhledávat - V zásadě dodržovat smluvená pravidla - Umět zacházet s běžnými předměty denní potřeby - Odloučit se na určitou dobu od svých blízkých - Orientuje se v časových pojmech a činnostech, které v průběhu dne vykonává - Pozná základní barvy, postupně je pojmenovává (s přihlédnutím k věku dítěte!)

18 - Dokáže pojmenovat základní znaky podzimního počasí a názvy lesních plodů, které se na podzim sbírají - Pozná a pojmenuje některá lesní zvířata Vzdělávací nabídka: - Poznávací hry, směřované k seznamování se s novým prostředím a novými kamarády - Komunitní kruh - Rozhovory s dětmi na dané téma - Výtvarné, hudební a tělovýchovné činnosti - Sběr lesních plodů, tvořivé činnosti s těmito plody - Práce s didaktickými pomůckami - Námětové hry - Pokusy, pozorování, výlety do okolí mš - Projektové učení hrou a vlastními prožitky Doba trvání: září říjen Než zazvoní zvoneček Cíle: - Sledovat charakteristické rysy podzimního období, péče o své okolí - Vnímat krásy podzimních barev - Seznamovat se se změnami počasí přechod podzim - zima - Osvojovat si dovednosti potřebné k vykonávání jednoduchých činností - Rozvíjet pracovní zručnost s různým přírodním materiálem - Rozvíjet paměť, pozornost, představivost a fantazii - Seznamovat se s tradicemi vánočních svátků - Uvědomovat si svou samostatnost, zaujímat vlastní názory a vyjadřovat je - Vytvářet prosociální postoje k druhému - Rozvíjet kulturně estetické dovednosti výtvarné, hudební a dramatické - Rozvíjet estetické a tvůrčí činnosti slovesné a literární - Uvědomovat si citovou vazbu k lidem kolem nás - Vést děti k radostnému prožívání zimních svátků - Vytvářet tajemnou a kouzelnou atmosféru těchto svátků

19 Les pod bílou peřinou Cíle: - Vnímat krásu přírody v zimě, sledovat počasí v zimním období - Péče o zvířata v zimním období - dokrmování - Poznávat kouzlo zimního počasí a zimních radovánek - Rozvíjet pohybové dovednosti v oblasti hrubé i jemné motoriky - Rozvíjet pozitivní city dítěte ve vztahu k sobě, získání sebevědomí, sebedůvěry před zápisem do školy - Podporovat zájem o učení - Osvojovat si některé dovednost, které předcházejí čtení a psaní - Radostné prožívání masopustního času, výroba masek, seznámení s masopustními tradicemi a zvyky - Poznávat kouzlo pohádek - Vést děti k lásce ke knížkám a ilustracím - Seznamovat děti s různými žánry knih, dětské časopisy - Dramatizace pohádek a pohádkových příběhů - Probouzet v dětech výtvarnou i hudební fantazii - Ověřování, upevňování a rozšiřování poznatků o lidském těle, funkce orgánů, kostry - Pojmy zdraví a nemoc, prvky první pomoci, hygiena a psychohygiena - Učit děti znát své tělo, všechny jeho části, způsob péče o naše tělo a zdraví - Vést děti ke zdravému životnímu stylu a péči o naše tělo - Rozlišovat, které aktivity mohou zdraví člověka podporovat a které poškozovat - Používat všechny smysly ( Kimovy hry)

20 Očekávané výstupy: - Uplatňovat svou fantazii a tvořivost při jednoduchých výtvarných činnostech - Poznat některé druhy zimních sportů - Znát význam péče o své zdraví - Dokázat najít rozdíl mezi pohádkou, básničkou - Umět pracovat a zacházet s knihou - Soustředěně poslouchat četbu - Sledovat a vyprávět příběh, pohádku - Učit se spolupracovat, domluvit se ve skupině - Pozná některé druhy zimních sportů, zná význam péče o své zdraví a své tělo - Pojmenuje jednotlivé části lidského těla - Rozumí pojmu Zdravá výživa a zdravý životní styl - Využívat všech smyslů Vzdělávací nabídka: - Pozorování změn v přírodě, péče o zvířata v zimě - Pokusy se sněhem, zkoumání, pozorování - Pohybové hry na sněhu, sáňkování, bobování - Kolektivní hry - Dramatizace pohádek - Práce s knihou a obrazovým materiálem, encyklopediemi - Námětové hry - Výtvarné a hudební činnosti - Didaktické hry - Projektové učení hrou a vlastními prožitky Doba trvání: leden- únor

21 Otvírání studánek Cíle: - Seznamovat se s dopravní tematikou, osvojovat si základní pravidla bezpečného chování na silnici - Seznámit děti s probouzející se jarní přírodou a jejími krásami, všímat si změn počasí - Seznámit děti s problematikou ochrany životního prostředí - Vést děti k udržování lidových tradic a oslav svátků jara - Velikonoční vyrábění, vnímat obyčeje, zvyky, tradice. - Seznamovat se všemi druhy zvířat, jejich přirozeným prostředím a způsobem jejich života - Zkoumat živočišnou říši na poli, v trávě, v lese, ve vzduchu i ve vodě - Upevňovat sounáležitost s živou a neživou přírodou, seznamovat se světem rostlin - Objevovat rozmanitost světa přírody a znaky probouzející se přírody - Posilovat radost z objevovaného, probouzet zvídavost dítěte - Klást otázky a hledat odpovědi na problémy - Cvičit paměť, představivost a fantazii Očekávané výstupy: - Chápat, že změny jsou přirozené a samozřejmé (všechno kolem se mění, vyvíjí, pohybuje a proměňuje, stejně tak i budící se příroda) - Mít povědomí o významu životního prostředí ( přírody i společnosti) pro člověka, uvědomit si, že způsobem, jakým se dítě samé i ostatní v jeho okolí chovají, ovlivňují vlastní zdraví i prostředí kolem. - Radostné prožívání oslav svátků jara, uvědomovat si důležitost zachování tradic. - Poznat a pojmenovat některé druhy zvířat, dokáže rozpoznat místo jejich výskytu. - Chápat, že se vše kolem vyvíjí, mění a proměňuje. - Vnímat, že je zajímavé dozvídat se nové věci, využívat zkušeností k učení - Prožívat radost ze zvládnutého, dětským způsobem projevovat, co dítě cítí - Být citlivé ve vztahu k živým bytostem, k přírodě - Učit se nová slova a aktivně je používat - Řešit problémy, úkoly, situace - Dodržovat pravidla her a jiných činností, jednat spravedlivě

22 Svět patří nám Cíle: - Posilování prosociálního chování ve vztahu k ostatním lidem v rodině - Upevňování svého citového vztahu k rodině - Význam práce dospělých - Uvědomovat si svou sounáležitost nejen se společností, ve které děti žijí, ale i s celým světem - Rozvíjet povědomí o životě zvířat i lidí na planetě Zemi - Poznávat jiné kultury a národy světa - Získat povědomí o přátelství a toleranci lidí všech barev pleti - Vytváření základního povědomí o naší zemi, jejích tradicích a kultuře - Získávat povědomí o správném chování člověka k přírodě a životnímu prostředí - Vytvářet základní kulturní a společenské postoje - Seznámit děti s pravidly bezpečného chování nejen na ulici - Seznámit děti se základními druhy dopravních prostředků, - Vést děti k radostnému prožívání letního počasí, sportovními radovánkami a hrami v přírodě Očekávané výstupy: - Orientovat se bezpečně ve známém prostředí - Zvládat běžné činnosti a požadavky, jednoduchou obsluhu a pracovní úkony - Vyjádřit souhlas i nesouhlas v situacích, které to vyžadují - Chápat, že všichni lidé mají stejnou hodnotu, přestože je každý jiný - Uvědomuje si svou vlastní identitu a sounáležitost nejen se svým okolím, ale celým světem - Vnímat, že svět má svůj řád, že je rozmanitý a pozoruhodný, nekonečně pestrý a různorodý - jak svět přírody, tak i svět lidí (má elementární povědomí o existenci různých národů a kultur, různých zemích, o planetě Zemi, vesmíru apod.) - Uvědomovat si nebezpečí, se kterým se může ve svém okolí setkat, a mít povědomí o tom, jak se prakticky chránit (vědět, jak se nebezpečí vyhnout, kam se v případě potřeby obrátit o pomoc)

23 Vzdělávací nabídka: - Námětové hry - Hry v přírodě s přírodninami - Výtvarné a hudební činnosti - Hry rozvíjející samostatné logické myšlení - Výlety, společné akce, oslavy - Manipulace s předměty - Práce s knihami a encyklopediemi - Výtvarné a hudební činnosti - Sportovní činnosti - Skupinové a kolektivní hry Doba trvání: květen - červen Evaluační systém Cílem evaluace je ověřovat a zlepšovat veškeré činnosti včetně podmínek školy. Evaluaci provádí všichni pracovníci a týká se těchto otázek:

24 Metody hodnocení a evaluace, které může předškolní učitel v praxi uplatnit: pozorování, opakované pozorování rozhovor s dítětem, rozhovor s rodiči, konzultace s odborníky, diskuse rozbor herních aktivit dítěte rozbor procesu učení (vhodné využití didaktických her a testů), rozbor jazykových projevů (úroveň komunikace) rozbor, analýza prací - výtvorů dítěte (např. kresby, pracovní výrobky apod.) rozbor osobní dokumentace dítěte anamnézy (rodinná i osobní) sociometrické metody (rozbor chování a jednání ve skupině, vztahy, postavení dítěte ve skupině apod.) analýza vlastní pedagogické aktivity

25

Můj život na vesnici

Můj život na vesnici Základní škola a Mateřská škola Holoubkov,okres Rokycany, příspěvková organizace Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Můj život na vesnici ŠVP PV je zpracován podle směrnic RVP PV Platnost

Více

Dodatek k ŠVP PV č. 2

Dodatek k ŠVP PV č. 2 Dodatek k ŠVP PV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Čas plný her a objevování Škola: Základní a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Ředitelka školy: RNDr. Jana Kalandrová

Více

PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ

PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ Vypracovala: Hana Stránská 30. 6. 2007 ÚVOD: Evaluace je neustálý proces vyhodnocování podmínek vzdělávání a vzdělávacího procesu v MŠ. Jedná se o systematické

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás Na kluky a na holčičky čeká dráček u školičky. Učí se tu barvičky, zpívají se písničky, ještě

Více

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná Školní rok 2013/2014 1. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: Učím se žít s druhými HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR adaptace a seznámení se s organizací dne a vnitřními podmínkami MŠ učení se základním

Více

Žijeme v přírodě - žijeme s přírodou.

Žijeme v přírodě - žijeme s přírodou. Školní vzdělávací program Mateřská škola Žijeme v přírodě - žijeme s přírodou. Zpracovala: Anna Klbíková Obsah Identifikační údaje o mateřské škole Prezentace mateřské školy Podmínky pro vzdělávání Organizace

Více

Koncepce rozvoje Mateřské školy

Koncepce rozvoje Mateřské školy Základní škola a Mateřská škola Březí, příspěvková organizace, Školní 194, 691 81 Březí Pracoviště Mateřská škola, U Školky 258, Březí 691 81 Koncepce rozvoje Mateřské školy Název mateřské školy Základní

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY Mateřská škola, Horní Bradlo ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY Motto: Správně vidíme jen srdcem, co je důležité, je očím neviditelné. Antonie De Saint-Exupéry Zpracovala: Mgr. Jitka Matěnová Dne

Více

Koncepce mateřské školy Bruntál, Pionýrská 9. Odloučené pracoviště Školní 2, Bruntál

Koncepce mateřské školy Bruntál, Pionýrská 9. Odloučené pracoviště Školní 2, Bruntál Koncepce mateřské školy Bruntál, Pionýrská 9 včetně Odloučeného pracoviště Školní 2, Bruntál Identifikační údaje o škole Název a sídlo školy: Mateřská škola Bruntál, Pionýrská 9 Právní forma: MŠ s právní

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE

Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE Název programu : POZNÁVÁME SVĚT KOLEM NÁS Jedna, dva, tři, čtyři, pět, poznáváme ten náš svět, postavíme z kostek hrady, najdeme si kamarády, zpívání

Více

Září, Ferda má nové kamarády

Září, Ferda má nové kamarády I. téma: Září, Ferda má nové kamarády - seznamování s prostředím školy - seznamování s kamarády - seznamování se zaměstnanci školy - seznamování se základními pravidly chování - seznamování s režimem školy

Více

Třídní vzdělávací program

Třídní vzdělávací program Žlutá třída Třídní vzdělávací program Název třídy: Žlutá Třídní učitelky: Ladislava Nováková, Bc. Nikola Radová Analýza skupiny: Počet dětí:28 Věkové složení:2,5-7 Předškolní děti:4 Odkladové děti:2 Mladší

Více

Výroční zpráva za školní rok

Výroční zpráva za školní rok Výroční zpráva za školní rok 2015-201 Zpracovala Mgr. Iva Burdová, MBA 31. 8.201 Projednáno se zřizovatelem 31. 8. 201 Projednáno pedagogickou radou 30. 11. 201 Obsah Výroční zpráva... 3 Charakteristika

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU ZÁKLADNÍ ŠKOLY J. VOHRADSKÉHO ŠLUKNOV, OKRES DĚČÍN Schváleno školskou radou 30. 8. 2017 2. verze Razítko: Mgr. Renata Sochorová, řed. školy

Více

1. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015. Název integrovaného bloku: UČÍM SE ŽÍT S DRUHÝMI

1. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015. Název integrovaného bloku: UČÍM SE ŽÍT S DRUHÝMI Školní rok 2014/2015 1. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: UČÍM SE ŽÍT S DRUHÝMI HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR - adaptace a seznámení se s organizací dne a vnitřními podmínkami MŠ - učení se

Více

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím. Konfucius NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ - 1 - 2. VZDĚLÁVACÍ PROJEKT ŠVP PV VZDĚLÁVACÍ OBSAH NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Vzdělávací

Více

Identifikační údaje o mateřské škole Mateřská škola Městečko, okres Rakovník Městečko 80, Křivoklát

Identifikační údaje o mateřské škole Mateřská škola Městečko, okres Rakovník Městečko 80, Křivoklát Identifikační údaje o mateřské škole Mateřská škola Městečko, okres Rakovník Městečko 80, 270 23 Křivoklát IČO : 709 88 226 č.tel.: 313 558 007 e-mail: ms.mestecko@centrum.cz Ředitel MŠ : Jana Fikejzová,

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vychovat šťastné a spokojené dítě pro nás znamená vychovat zdravého, vyrovnaného člověka, který si váží sám sebe, ale i druhých lidí. ROK S KRÁLÍKY Z KLOBOUKU Náš cíl: BOBEM A

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU PŘI ZÁKLADNÍ ŠKOLE HROZNĚTÍN

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU PŘI ZÁKLADNÍ ŠKOLE HROZNĚTÍN ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU PŘI ZÁKLADNÍ ŠKOLE HROZNĚTÍN Školní vzdělávací program pro školní družinu Hroznětín, Školní 333, 362 33 Hroznětín 1. Identifikační údaje Název vzdělávacího

Více

Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Platný pro rok

Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Platný pro rok ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Platný pro rok 2017-2020 ZKOUMÁME A OBJEVUJEME SVĚT Platnost dokumentu: Od 1.9.2017-31.8.2020 Vypracovala: Bc. Jana Šaurová zástupkyně ředitelky mateřské

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

VLASTNÍ HODNOCENÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY HUNTÍŘOV ZA ŠKOLNÍ ROK 2011-2012

VLASTNÍ HODNOCENÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY HUNTÍŘOV ZA ŠKOLNÍ ROK 2011-2012 VLASTNÍ HODNOCENÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY HUNTÍŘOV ZA ŠKOLNÍ ROK 2011-2012 Zpracovala a předkládá: Dana Miřejovská Místo a datum zpracování: Huntířov, 30.8.2012 Základní údaje o škole Název: Sídlo: Právní forma:

Více

ŠVP ŠD Barevné korálky

ŠVP ŠD Barevné korálky Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál 793 83 Jindřichov 457 ŠVP ŠD Barevné korálky Alžběta Vopelková, vychovatelka Blanka Foretková, vychovatelka V Jindřichově 1. 9. 2013.. Mgr. Zlata

Více

Základní škola Velký Šenov, okres Děčín. Školní vzdělávací program pro školní družinu. Výňatek (celý dokument je k nahlédnutí ve škole)

Základní škola Velký Šenov, okres Děčín. Školní vzdělávací program pro školní družinu. Výňatek (celý dokument je k nahlédnutí ve škole) Základní škola Velký Šenov, okres Děčín Školní vzdělávací program pro školní družinu Výňatek (celý dokument je k nahlédnutí ve škole) 1. Identifikační údaje 2. Charakteristika zařízení 3. Konkrétní cíle

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu 3. INTEGROVANÝ BLOK Název: OBJEVUJI SKRYTÁ TAJEMSTVÍ SVĚTA HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu Rozšiřování poznatků o přírodě,

Více

Tato oblast by měla ověřit naplňování stanovených záměrů a cílů v dokumentech školy a zároveň soulad školních dokumentů s cíli RVP PV.

Tato oblast by měla ověřit naplňování stanovených záměrů a cílů v dokumentech školy a zároveň soulad školních dokumentů s cíli RVP PV. 9 EVALUAČNÍ (HODNOTÍCÍ) SYSTÉM MATEŘSKÉ ŠKOLY 9.1 DOKUMENTY ŠKOLY ŠVP PV TVP, SOULAD ŠVP PV RVP PV Tato oblast by měla ověřit naplňování stanovených záměrů a cílů v dokumentech školy a zároveň soulad školních

Více

2. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015 SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI. Název integrovaného bloku: POZNÁVÁM SVÉ TĚLO, SVÉ

2. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015 SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI. Název integrovaného bloku: POZNÁVÁM SVÉ TĚLO, SVÉ Školní rok 2014/2015 2. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: POZNÁVÁM SVÉ TĚLO, SVÉ SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR - Rozvíjení a zdokonalování dovedností v oblasti hrubé

Více

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Jeden za všechny, všichni za jednoho Školní vzdělávací program ŠD Základní škola Bystřice n.p., Nádražní 615 Jeden za všechny, všichni za jednoho Obsah školního vzdělávacího programu 1. Charakteristika školního vzdělávacího programu - Název

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY DUHOVÁ ŠKOLKA

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY DUHOVÁ ŠKOLKA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY DUHOVÁ ŠKOLKA Údaje o škole Zřizovatel: Obec Roztoky Název organizace: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY Adresa: V Zahrádkách 230.

Více

Dodatek k ŠVP ZV č.1

Dodatek k ŠVP ZV č.1 Dodatek k ŠVP ZV č.1 Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola, Hovorany, příspěvková organizace

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka,, SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Janinka 1 Obsah: 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS Identifikační údaje: Název zřizovatele: Spolek pro Hvězdičku Právní forma zřizovatele: zapsaný spolek Telefon: +420 604 287 375 Adresa provozovny: Kovářova

Více

3.CHARAKTERISTIKA ŠVP

3.CHARAKTERISTIKA ŠVP 3.CHARAKTERISTIKA ŠVP 3.1. ZAMĚŘENÍ ŠKOLY Vycházíme z přesvědčení, že škola má žáky motivovat a podporovat v aktivním učení se. Nemá poskytovat jen encyklopedické znalosti, ale více podporovat činnostní

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Břežánek Obsah : 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Školní vzdělávací program pro školní klub (Příloha ŠVP č. 3)

Školní vzdělávací program pro školní klub (Příloha ŠVP č. 3) Školní vzdělávací program pro školní klub (Příloha ŠVP č. 3) Č. j.: ZŠH/471/2018 Spisový znak: 1-2 Skartační znak: A10 Vypracoval: Schválil: Mgr. Luděk Balcařík, ředitel školy Mgr. Luděk Balcařík, ředitel

Více

ŠVP ZŠ HOSTĚRADICE Vydáno dne č. j. ZSHost/36 /2016

ŠVP ZŠ HOSTĚRADICE Vydáno dne č. j. ZSHost/36 /2016 ŠVP ZŠ HOSTĚRADICE Vydáno dne 30. 8. 2016 č. j. ZSHost/36 /2016 Obsah 1. Identifikační údaje 1. 1. Název školního vzdělávacího programu 1. 2. Předkladatel základní údaje 1. 3. Zřizovatel školy 1. 4. Platnost

Více

Třídní vzdělávací program školní rok 2012/2013

Třídní vzdělávací program školní rok 2012/2013 Oranžová třída Třídní vzdělávací program školní rok 2012/2013 Název třídy: ORANŽOVÁ Třídní učitelky: Hana Mičková, Kateřina Krausová Analýza skupiny: Počet dětí: 25 Věkové složení dětí: 3 6 let Specifika

Více

Třídní vzdělávací plán

Třídní vzdělávací plán Třídní vzdělávací plán Třída: BROUČCI Integrované bloky 1. Mám nové kamarády 2. Podzimní čarování 3. Vánoční zvonění 4. Co přináší zima 5. Příroda se probouzí 6. Jarní svátky 7. Letní pohoda 1. Mám nové

Více

3. Charakteristika vzdělávacího programu přípravné třídy

3. Charakteristika vzdělávacího programu přípravné třídy 2. Základní údaje o přípravné třídě V základní škole a mateřské škole Petra Strozziho je od školního roku 2012/2013 nově zřízen přípravný ročník. Je určen pro děti v posledním roce před zahájením povinné

Více

Školní vzdělávací program. Mateřská škola Chotusice. školní rok 2013/2014

Školní vzdělávací program. Mateřská škola Chotusice. školní rok 2013/2014 Školní vzdělávací program Mateřská škola Chotusice školní rok 2013/2014 Stránka 1 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vychovat šťastné a spokojené dítě pro nás znamená vychovat zdravého, vyrovnaného člověka, který

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu

Školní vzdělávací program pro školní družinu 1. základní škola Cheb, Americká 36 Identifikační údaje Název programu: název školy 1. základní škola Cheb, Americká 36 REDIZO IČ 70987211 adresa školy Americká 36, Cheb 350 02 ředitel Mgr. Miroslav Janoušek

Více

Mateřská škola Úsilné

Mateřská škola Úsilné Mateřská škola Úsilné Úsilné 43, České Budějovice 370 10 Dodatek Školního vzdělávacího programu Studánky víly Rozárky Tímto dodatkem se od 1. 9. 2017 doplňuje školní vzdělávací program Mateřské školy Úsilné

Více

- rozvíjet u žáků schopnosti spolupracovat a respektovat práci a úspěchy vlastní i druhých

- rozvíjet u žáků schopnosti spolupracovat a respektovat práci a úspěchy vlastní i druhých 1. Identifikační údaje Školní družina tvoří se školou jednu právnickou osobu, proto jsou tyto údaje součástí školního vzdělávacího programu pro základní vzdělávání Škola neomezených možností. 2. Konkrétní

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 115 16/99-11073 Signatura: bk5as108 Oblastní pracoviště č. 11 Jihlava Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Mateřská škola Poděšín Poděšín/45,

Více

Provoz a vnitřní režim Mateřské školy Běleč

Provoz a vnitřní režim Mateřské školy Běleč Provoz a vnitřní režim Mateřské školy Běleč Vypracovala: Pedagogická rada projednala dne: Nabývá platnosti dne: Jiřina Dvořáková ředitelka školy PROVOZ A VNITŘNÍ REŽIM MATEŘSKÉ ŠKOLY 1. Podmínky provozu

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY Zpracovala: Mgr. Barbora Mrázková, ředitelka školy pro funkční období 2016 2022 VIZE Vhodně doplňovat rodinnou výchovu a v úzké vazbě na ni rozvíjet dítě s ohledem na jeho potřeby,

Více

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU číslo jednací: ZŠ-263/2013 RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Obsah: I. Identifikační údaje II. Charakteristika ŠD III. Výchovný program IV. Vzdělávací část programu 1 I. Identifikační

Více

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Škola: Heřmánek Praha, základní škola Ředitelka školy: Mgr. Miroslava Adamcová Platnost dokumentu: od 1. 9. 2016 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 byl projednán školskou radou dne: 29.

Více

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Základní škola a Mateřská škola Vojkovice, okres Brno venkov, příspěvková organizace DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Číslo jednací: 30/VIII-16 Nabývá účinnosti dne 1. 9. 2016 Schváleno školskou

Více

PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A MĚSTSKÉ KNIHOVNY V JIŘÍKOVĚ

PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A MĚSTSKÉ KNIHOVNY V JIŘÍKOVĚ PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A MĚSTSKÉ KNIHOVNY V JIŘÍKOVĚ KNIHA JE NÁŠ KAMARÁD TYP PROJEKTU: DLOUHODOBÝ, CELOROČNÍ 1. CÍL PROJEKTU 2. CÍLOVÁ SKUPINA 3. PŘÍNOS PRO DĚTI 4. DÍLČÍ CÍLE 5.

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: / Oblastní pracoviště č. 13 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: / Oblastní pracoviště č. 13 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 132 423/99-11055 Oblastní pracoviště č. 13 Signatura: am4as102 Okresní pracoviště Přerov INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Mateřská škola V Zahradách 274, 753 66 Hustopeče

Více

Zvířata domácí, divoká

Zvířata domácí, divoká ZÁŘÍ TÉMA: My se školy nebojíme Začíná škola Zvířata domácí, divoká tělo Přivítání dětí i jejich rodičů ve škole, navození atmosféry důvěry a pohody. Pomoci dětem i rodičům orientovat se v novém prostředí.

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání zpracovaný podle RVP ZV s názvem : Člověk přírodě - příroda člověku ZÁKLADNÍ ŠKOLA okres Praha-východ ODOLENA VODA, Školní 200 Příloha 2 1.1.1 Školní vzdělávací

Více

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life Verze platná od 1. 9. 2008 OBSAH 1. CHARAKTERISTIKA ŠD...2 2. EKONOMICKÉ,

Více

Jen si, děti všimněte, co je krásy na světě

Jen si, děti všimněte, co je krásy na světě ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM : JEN SI, DĚTI VŠIMNĚTE, CO JE KRÁSY NA SVĚTĚ Ráj domova - Jan Čarek Jen si, děti všimněte, co je krásy na světě! Jen se děti, rozhlédněte, co tu kolem kvítí kvete! Kolik je tu

Více

ŠVP - ŠD při ZŠ a MŠ Žirovnice

ŠVP - ŠD při ZŠ a MŠ Žirovnice ZŠ a MŠ Žirovnice Komenského 47 394 68 IČO: 70992614 ŠVP - ŠD při ZŠ a MŠ Žirovnice motto: Cesta práce na sobě je často klubíčkem velmi zamotaným a my nevíme, zda jsme ho začali rozmotávat ze správného

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Řezníčkova 1. Řezníčkova 1, 772 00 Olomouc. Identifikátor školy: 600 140 270

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Řezníčkova 1. Řezníčkova 1, 772 00 Olomouc. Identifikátor školy: 600 140 270 Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Řezníčkova 1 Řezníčkova 1, 772 00 Olomouc Identifikátor školy: 600 140 270 Termín konání inspekce:

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2015-2016 Realizátor: Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Přerov, příspěvková organizace, Jindřichov 122, Hranice 75301 Garant: Ředitelství ZŠ

Více

Školní vzdělávací program. školní druţiny při ZŠ Velešín

Školní vzdělávací program. školní druţiny při ZŠ Velešín Školní vzdělávací program školní druţiny při ZŠ Velešín 1 KDO SI HRAJE, NEZLOBÍ Identifikační údaje Název ŠD Školní družina při ZŠ Velešín IČO 00583723 Sídlo Družstevní 340, Velešín 382 32 Charakteristika

Více

5. 11. Pracovní činnosti

5. 11. Pracovní činnosti 5. 11. Pracovní činnosti Obsah stránka 5.11.1. Charakteristika vyučovacího předmětu 2 5.11.2. Začlenění průřezových témat 2 5.11.3. Zaměření na klíčové kompetence 2 5.11.4. Formy a metody práce 3 5.11.5.

Více

Charakteristika a zaměření tematických bloků

Charakteristika a zaměření tematických bloků ŠKOLNÍ DRUŽINA A PLÁN ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Činnost školní družiny se řídí ŠVP ŠD při Základní škole Dubnice. ŠVP se řídí mottem: Jaro, léto, podzim, zima v družině je vždycky prima Programy

Více

13. Vztah cílů a obsahu předškolního vzdělávání, projektování vzdělávání

13. Vztah cílů a obsahu předškolního vzdělávání, projektování vzdělávání 13. Vztah cílů a obsahu předškolního vzdělávání, projektování vzdělávání Předškolní vzdělávání se řídí podle RVP PV, které vstoupilo v platnost r. 2005. Podle RVP PV je každá MŠ povinná vytvořit ŠVP a

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Dlouhá Ves, příspěvková organizace. Dlouhá Ves 170, Sušice. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Dlouhá Ves, příspěvková organizace. Dlouhá Ves 170, Sušice. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Plzeňský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a mateřská škola Dlouhá Ves, příspěvková organizace Dlouhá Ves 170, 342 01 Sušice Identifikátor školy: 650 032 951 Termín konání

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Bohuslava Reynka, Lípa Školní vzdělávací program školní družiny I. Identifikační údaje Název : Základní škola a Mateřská škola Bohuslava Reynka, Lípa Adresa : Lípa 66, 582

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO VOLNOČASOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ Je tu školní družina, tak proč se nudit

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO VOLNOČASOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ Je tu školní družina, tak proč se nudit ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO VOLNOČASOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ Je tu školní družina, tak proč se nudit ZÁKLADNÍ ŠKOLA POD SVATOU HOROU, PŘÍBRAM BALBÍNOVA 328 261 01 Příbram II S úpravami k 1. 9. 2016 V Příbrami

Více

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 - 1 - Základní škola a mateřská škola, Ostrava- Hrabůvka, Mitušova 8, příspěvková organizace Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 Obsah: I. Hlavní cíl výchovné činnosti pro šk.r.2011/ 2012

Více

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/ Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_011/0000663 OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání PhDr. Jana Kropáčková, Ph.D., PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Teoretická

Více

Program pro děti do 3 let věku

Program pro děti do 3 let věku Program pro děti do 3 let věku PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 Úvodní ustanovení Tento dodatek obsahově doplňuje platný Školní vzdělávací program

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program ZŠ Semín 102, Přelouč 535 01 IČO: 70988838 Tel. 466 932 207 Prevence sociálně patologických jevů na základní škole zahrnuje především předcházení problémům s návykovými látkami

Více

Do Přv 1.st. (4. ročník): Pokusy Přv- 1.st. (5.ročník): První pomoc

Do Přv 1.st. (4. ročník): Pokusy Přv- 1.st. (5.ročník): První pomoc 1.1.1. PRACOVNÍ VYUČOVÁNÍ I. ST. - ve znění dodatku č.33 - platný od 1.9.2011, č.25 - platný od 1.9.2011, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové

Více

Plán práce Školní rok Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy.

Plán práce Školní rok Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy. Základní škola a Mateřská škola Lukavice,okres Rychnov nad Kněžnou Plán práce Školní rok 2015 2016 Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy. V mateřské škole se vyučuje podle ŠVP Studánky

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škola Klatovy, Čapkova ul. 126 Š k o l a p o d p o r u j í c í z d r a v í telefon: 376 313 353 e-mail: zscapkova@investtel.cz IČO: 70825912 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY I. Všeobecná ustanovení

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu VESELÉ RYBIČKY

Školní vzdělávací program pro školní družinu VESELÉ RYBIČKY Školní vzdělávací program pro školní družinu VESELÉ RYBIČKY Základní škola a Mateřská škola Šakvice příspěvková organizace Hlavní 41, 691 67 Šakvice, IČO 708 261 129 1 Identifikační údaje: Název programu:

Více

PRACOVNÍ ČINNOSTI. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň: Obsahové, časové a organizační vymezení: Předmětem prolínají průřezová témata:

PRACOVNÍ ČINNOSTI. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň: Obsahové, časové a organizační vymezení: Předmětem prolínají průřezová témata: PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň: Vyučovací předmět pracovní výchova vychází ze vzdělávacího oboru Člověk a svět práce. Vede žáky k získání základních dovedností v různých

Více

Přípravná třída tvoří přechod mezi mateřskou školou a základní školou a je určena pro děti s odkladem povinné školní docházky v posledním roce před

Přípravná třída tvoří přechod mezi mateřskou školou a základní školou a je určena pro děti s odkladem povinné školní docházky v posledním roce před Přípravná třída tvoří přechod mezi mateřskou školou a základní školou a je určena pro děti s odkladem povinné školní docházky v posledním roce před zahájením povinné školní docházky. Děti jsou do přípravné

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

Školní vzdělávací program pro ŠD

Školní vzdělávací program pro ŠD Školní vzdělávací program pro ŠD Zpracovaly: PhDr. Zuzana Sniegoňová a Bc. Michaela Vágovszká Dvořáková Aktualizace č.1 platná od 1. 9. 2018 Mgr. Andrea Hrabáková, ředitelka školy Nabývá účinnosti dne:

Více

Základní škola Chrást

Základní škola Chrást Základní škola Chrást Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Údaje o škole: Základní škola Chrást, okres Plzeň město, příspěvková organizace nám. Legií 26 330 03 Chrást tel.: 377 945 205 mob.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální zpracovaný podle RVP pro obor vzdělávání žáků se středně těžkým mentálním postižením Dětský domov a Základní škola Vizovice Masarykovo

Více

22/ ŠKOLNÍ ŘÁD Základní škola speciální a Praktická škola, Praha 6, Rooseveltova 8

22/ ŠKOLNÍ ŘÁD Základní škola speciální a Praktická škola, Praha 6, Rooseveltova 8 22/ ŠKOLNÍ ŘÁD Základní škola speciální a Praktická škola, Praha 6, Rooseveltova 8 I. Úvodní ustanovení 1. Základní škola speciální a Praktická škola vydává podle zákona č. 49/2009 Sb. (školský zákon)

Více

5.9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

5.9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň 5.9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Vyučovací předmět Pracovní výchova vychází ze vzdělávacího oboru Člověk a svět práce, postihuje široké spektrum pracovních činností a technologií, vede

Více

KONCEPCE ROZVOJE MATEŘSKÉ ŠKOLY JABLUNKOV,

KONCEPCE ROZVOJE MATEŘSKÉ ŠKOLY JABLUNKOV, KONCEPCE ROZVOJE MATEŘSKÉ ŠKOLY JABLUNKOV, ŠKOLNÍ 800, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PRO OBDOBÍ 2018-2024 VYPRACOVALA: BC. ILONA NIESLANIKOVÁ PODPIS:. 1. Oblast vnějších vztahů Přátelská a otevřená spolupráce

Více

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program ŠK Drtinka 4 Life

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program ŠK Drtinka 4 Life s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program ŠK Drtinka 4 Life Verze platná od 1. 9. 2010 Obsah 1. CÍLE VZDĚLÁVÁNÍ...2 2. DÉLKA A ČASOVÝ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ...3

Více

Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92. Školní vzdělávací program školní družiny

Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92. Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92 Školní vzdělávací program školní družiny Platnost od 1.9.2016 Obsah Základní charakteristika školy... 3 Konkrétní cíle vzdělávání...

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Období / ročník Počet hodin Charakteristika vyučovacího předmětu Umění a kultura Výtvarná výchova 1. období / 1.- 3. ročník 1hod. / týd Tato vzdělávací oblast přispívá

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škola Klatovy, Čapkova ul. 126 Š k o l a p o d p o r u j í c í z d r a v í telefon: 376 313 353 e-mail: zscapkova@investtel.cz IČO: 70825912 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: ZS-KT-CAP-311/2015

Více

Vnitřní řád školní družiny

Vnitřní řád školní družiny Vnitřní řád školní družiny Č. j.: Po947/17 V souladu se zněním zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, vydávám řád

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT určený pro praktickou školu jednoletou CHARAKTERISTIKA OBORU Charakteristika oboru vzdělání Praktická škola jednoletá umožňuje střední vzdělávání žákům se středně

Více

Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace

Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace MOTTO: PLNÉ ÚLY, SPOUSTA HER, DO DRUŽINY ZAVÍTEJ! IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Údaje o

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011

PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 Základní škola a mateřská škola obce Zbyslavice, přísp íspěvková organizace Hlavní 103, 742 83 Zbyslavice, tel.: 558 955 722, IČO: 70 98 13 96 www.zszbyslavice.cz PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

Více

Základní škola a Mateřská škola Velká Polom, příspěvková organizace Opavská 350, Velká Polom ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY

Základní škola a Mateřská škola Velká Polom, příspěvková organizace Opavská 350, Velká Polom ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY 1. Identifikační údaje Základní škola a Mateřská škola Velká Polom, příspěvková organizace IČ 75026970 DIČ 75026970 Tel: 553 770 221 E-mail: zs.velka.polom@volny.cz

Více

Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY:

Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY: Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY: ZŠ Háj ve Slezsku,okres Opava,příspěvková organizace Zaměření autoevaluace CÍLE KRITÉRIA Podmínky ke vzdělávání Zlepšovat materiální podmínky ke vzdělávání škole, Zabezpečení

Více

Koncepce rozvoje Základní školy s rozšířenou výukou jazyků

Koncepce rozvoje Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Koncepce rozvoje Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Ladislava Coňka 40/3, 142 00 Praha 4-Písnice Zpracovala Mgr. Blanka Chýlová Praha, duben 2013 Obsah Úvod Silné stránky Slabé stránky Vize školy

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Mateřská škola Přepeře,okres Semily příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NÁZEV: PUTOVÁNÍ SE SKŘÍTKY TÉMATA ŠKOLNÍHO PLÁNU PUTOVÁNÍ SE SKŘÍTKY SKŘÍTEK VODNÍ OBLASTI počasí, změny počasí, vodní

Více

Pracovní náplň školního psychologa

Pracovní náplň školního psychologa Pracovní náplň školního psychologa pedagogicko-psychologické poradenství ve škole spolupráci členů školního poradenského pracoviště a jeho komunikaci s vedením školy spolupráci členů školního poradenského

Více

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní Lhotka. Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy. Školní rok 2013 2014

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní Lhotka. Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy. Školní rok 2013 2014 Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní Lhotka Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy Školní rok 2013 2014 Mateřská škola Komorní Lhotka 153 Zřizovatel: OÚ Komorní Lhotka Ředitelka: Mgr.

Více