Orcad Capture návrh elektronických schémat

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Orcad Capture návrh elektronických schémat"

Transkript

1 Orcad Capture návrh elektronických schémat

2 Po spuštění programu OrCAD Capture se objeví základní okno, ve kterém je možné provádět obecné nastavování programu, stejně jako veškeré úkony související s vytvářením a editací elektrického schématu a knihoven schematických značek.

3 Schematický návrh jako celek se ovládá z okna Project Manager Toto okno se automaticky vytvoří při otevření stávajícího projektu nebo při definování projektu nového. V tomto okně se zobrazuje struktura vlastního návrhu, který se skládá ze schématu, seznamu a definic použitých schematických značek, ze seznamu souborů s nastavením pro další zpracování schématu (například nastavení simulačních profilů pro PSPICE) a ze seznamu výstupních souborů, jako jsou například netlisty, rozpisy materiálů nebo výsledky simulací PSPICE. Oken Project Manager může být otevřeno více najednou a schematické značky, celé části schémat příp. i simulační profily apod. je možné mezi těmito okny vzájemně přetahovat a kopírovat.

4 Nejpoužívanější příkazy obsahuje nástrojová lišta zvaná Toolbar. Příkazová tlačítka jsou k dispozici v závislosti na režimu činnosti a okamžitém stavu programu. Create document (vytvoření nového dokumentu) Open document (otevření existujícího návrhu nebo knihovny) Save document (ložení schematické stránky nebo značky) Zoom in (zvětšení měřítka zobrazení) Zoom out (zmenšení měřítka zobrazení) Zoom to region (zobrazení vybraného okna) Zoom to all (zobrazení celého dokumentu)

5 Annotate (očíslování součástek vybraných schematických stránek) Back Annotate (zpětná anotace vybraných schematických stránek) Design Rules Check (kontrola návrhových pravidel vybraných schematických stránek) Create Netlist (vytvoření netlistu vybraných schematických stránek) Cross Reference (vytvoření souboru křížových odkazů součástek vybraných schematických stránek) Bill of Materials (vytvoření seznamu součástek použitých ve vybraných schematických stránkách) Snap to Grid (zapnutí-vypnutí práce v rastru) Area Select (označení součástek ve vybrané oblasti) Drag connected object (přesun zapojené součístky) Project manager (zobrazení okna Project Manager aktivního schematického návrhu) Help (nápověda)

6 Založení projektu - Založení nového projektu provedeme tak, že po spuštění programu Capture zvolíme File New Project

7 V následném okně můžeme zvolit jméno nového projektu (Name) a zvolíme cestu kde se budou ukládat všechny soubory, které s projektem souvisí (Location). Po stisku tlačítka Browse je možné prohledávat existující adresářovou strukturu i vytvářet nové adresáře. Důležitou volbou je zde typ nového projektu. Výběr je nutné provádět s ohledem na instalované součásti i na předpokládané zpracování schématu. Pokud například chceme provádět pouze simulace navrženého schématu, zvolíme položku Analog or Mixed A/D. Pokud naopak nemáme Pspice nainstalovaný, můžeme zvolit PC BoardWizard. V obou případech se pak spustí speciální funkce, zjednodušující práci s ohledem na zvolený typ. Nicméně i přesto je možné provádět i ostatní činnosti, i když poněkud nesnadnějším způsobem.

8

9 Po stisku tlačítka OK se v okně Projekt Manageru vytvoří nový projekt s příslušným názvem a jednou schématickou stránkou. Implicitně se nachází ve složce SCHEMATIC1 a jmenuje se PAGE1. Toto označení je možné změnit použitím pravého tlačítky myši nad příslušnou složkou či stránkou a zvolením příkazu Rename.

10

11 Nastavení prostředí editoru schematické stránky OrCAD Capture umožňuje čtyři úrovně konfigurace a nastavení: 1. Nastavení pracovního prostředí (Options Preferences) 2. Doporučené nastavení pro nové projekty (Options Design Template) 3. Nastavení konkrétního projektu (Options Design Properties) 4. Nastavení jedné schematické stránky (Options Schematic Page Properties)

12 Options Preferences Při volbě Options Preferences nabídne program dialogové okno Preferences s několika kartami, umožňující nastavení důležitých vlastností programu. Colors/Print nastavení zobrazení různých typů objektů (pozadí, rast, spoje, návěští, součástky, popisy, napájecí symboly atd.) a povolení jejich tisku na tiskárně. Kliknutím levého tlačítka myči na barvě se zobrazí barevná paleta, ve které je možné provést změnu nastavení barvy pro daný typ objektu.

13 Grid Display nastavení typu rastru (Dots nebo Line), jeho viditelnosti (Displayed) a použití pro kurzor (Pointer snap to grid) zvlášť pro editor schématu (Schematic Page Grid) a editor schematických značek (Part Symbol Grid).

14 Pan and Zoom nastavení parametrů Auto Scroll Percent (automatického rolování obrazovky) a Zoom Factor (změny měřítka zobrazení pro příkazy Zoom In a Zoom Out) zvlášť pro editor schématu a editor schematických značek.

15 Select nastavení způsobu výběru objektů pomocí myši (opět nezávisle pro editor schématu a editor schematických značek). Je možné nastavit, zda mají být vybrané objekty, jež se pouze dotýkají myší definovaného bloku (Intersecting), nebo pouze ty objekty, které jsou v bloku celé uzavřené (Fully Encloused).

16 Miscellaneous nastavení způsobu vyplňování typů, šířek a barev neelektrických grafických objektů (Fill Style, Line Style and Width a Color) nezávisle pro editor schématu a editor schématických značek a dále nastavení fontu, užitého v dialogových oknech (Font) a provedení textu (Text Rendering), zapnutí resp. vypnutí automatického číslování součástek při jejich umísťování ve schématu (Auto Reference), nastavení komunikace programu s OrCAD PCB Editor a OrCAd Pspice (Intertool Communication) a automatické ukládání během práce (Auto Recovery).

17 Text Editor nastavení vlastností textového editoru, přístupného příkazem z menu File New (nebo Open) Text File.

18 Options Design Template Nastavení v menu Options Design Template je určeno pro nové projekty a pro nové schematické stránky v již existujících projektech. Má následující karty: Fonts nastavení typu a velikostí fontů pro schematické objekty, obsahující text. Je možné nastavit zvlášť fonty pro návěští, popisy součástek, konektory atd.

19 Title Block nastavení typu a popisu rohového razítka. Jejich viditelnost resp. potlačení je možné nastavit ve složce Grid Reference. Editaci nebo vytvoření nového razítka je možné provést v editoru schematických značek.

20 Page Size nastavení výchozí velikosti schematických stránek. V průběhu návrhu je možné kdykoliv schematickou stránku zvětšit pomocí menu Options Schematic Page Properties

21 Grid Reference nastavení parametrů popisu a orámování schematické stránky. Okolo schematické stránky můžeme zapnout respektive vypnout zobrazení orámování příkazem Border Visible Displayed, Printed a v oddílech Horizontal a Vertical nastavit způsob orámování. Je možné dále zviditelnit nebo potlačit zobrazení resp. tisk rohového tlačítka (Title Block Visible displayed, Printed).

22 Hierarchy nastavení vlastností pro hierarchické bloky a součástky. Volba Primitive znamená, že se program při svých některých operacích (generování netlistu, seznamu součástek atd.) nebude vnořovat do vnitřní struktury hierarchických bloků nebo součástek. Při volbě Nonprimitive se vnořovat bude.

23 SDT Compatibility nastavení kompatibility s programem SDT (starší verze OrCADu). Především jde o určení významu popisových polí ze staré verze.

24 Options Design Properties Volbou Options Design Properties je možné nastavit některé vlastnosti již existujícího projektu. Příkaz je dostupný v případě, že je aktivní okno Project manager a v něm zvolený konkrétní schematický návrh. Program zobrazí dialogové okno Design Properties. Jedná se vlastně o okleštěné okno Design Template. Design Properties nabízí pouze karty Fonts, Hierarchy, SDT Compatibility a Miscellaneous. Jediná odlišnost je v kartě Miscellaneous, ve které je volba zobrazení jinak neviditelných napájecích vývodů součástek (Display Invisible Power Pins).

25 Vkládání součástek Vložení součástky do výkresu provedeme tlačítkem Part nebo příkazem z menu Place Part, po kterém se obrazí dialogové okno Place Part. V tomto okně je zobrazen seznam součástek z aktuálně označené knihovny. Seznam připojených knihoven je zobrazen v části Libraries. Připojení požadované knihovny je možné použitím tlačítka Add Library, naopak odpojení knihovny provedeme tlačítkem Remove Library. Tlačítkem Part Search lze také vyhledávat zadanou součástku nejen v knihovnách zobrazených v části Libraries, ale ve všech dostupných knihovnách OrCADu. Po vybrání součástky se zobrazí její schematická značka, v části Packaging počet značek v jednom pouzdře (Parts per Pkg) a možnost zobrazení konkrétního hradla (Part). V části Graphic můžeme zvolit mezi normálním (Normal) a alternativním (Convert) zobrazením značky (např. použití české a americké normy pro kreslení schematických značek, v případě, že je alternativní symbol v knihovně nadefinován).

26

27 Po potvrzení výběru se součástka přichytí ke kurzoru a levým tlačítkem ji lze umístit do výkresu. Pod pravým tlačítkem myši se skrývá kontextové menu, kde je možné součástku rotovat, zrcadlit, editovat její vlastnosti nebo grafické znázornění (bez vlivu na knihovnu), případně ji smazat.

28

29 Vytváření nových schematických značek součástek Nová schematická značka se vytváří příkazem Design New Part. Příkaz je dostupný pouze v případě, že je aktivní okno Project Manager a v něm pomocí myši zvýrazněný název knihovny, do které se má nová značka definovat (pokud není k dispozici žádná knihovna, je možné je vytvořit File New Library). Pomocí pravého tlačítka myši vybrat příkaz New Part, po němž se zobrazí dialogové okno New Part Properties, kde je nutné nastavit následující položky:

30 Name název značky v knihovně a zároveň údaj v poli Value ve schématu. Part Reference Prefix vzor pořadového označení součástky (např. R u odporů, U u integrovaných obvodů, C u kondenzátorů atd.). PCB Footprint název pouzdra součástky. Tento údaj není nutné vyplňovat nyní, pouzdra součástek je možné vkládat různými technikami až ve schématu. Create Convert View volba možnosti vytvářet alternativní grafickou prezentaci schematické značky při zachování velikosti těla a rozložení pinů (např. český a americký odpor). Parts per Pkg počet značek v jednom pouzdře součástky (např. integrovaný obvod 7400 obsahuje čtyři hradla NAND v jednom pouzdře).

31 Package Type nastavení, zda jsou všechny schematické značky v jednom pouzdře stejné (Homogeneous) nebo nejsou stejné (Heterogenemous). Part Numbering nastavení způsobu značení jednotlivých značek z jednoho pouzdra (U1A alphabetic, U1-1 numeric). Pin Number Visible nastavení viditelnosti čísel pinů. Part Aliases možnost vložení dalších názvů. Užívá se v případě, že více součástek má stejnou schematickou značku (např. 7400, 74HC00, 74HCT00 atd.). Attach Implementation schematická značka může představovat další obvod (subschéma) v hierarchickém smyslu. Po stisku tlačítka OK program zobrazí základ nové schematické značky, který obsahuje vzor pořadového označení součástky, obsah popisového pole Value a čárkovaně vyznačené tělo značky. Vně tohoto obrysu budou piny a uvnitř je možné definovat grafické vyjásření značky. Velikost tohoto obrysu je možné změnit pomocí myši.

32 Vkládání vývodů (pinů) Piny se definují pomocí tlačítek nástrojové lišty Place pin nebo Place pin array. Program nabídne dialogové okno, ve kterém je nutné nastavit: Name jméno pinu. Negovaný název je možné realizovat pomocí zpětného lomítka za každým písmenem (např. R\E\S\E\T\). Number číslo, odpovídající umístění v pouzdru součástky. Shape tvar pinu (Clock, Dot, Line, Short, Zero Lenght atd.) Type typ vývodu (Input, Output, Passive, Power atd.). Podle typu pinu se provádí kontrola návrhových pravidel. Po stisku tlačítka OK bude kurzor unášet nový pin, který je možné stiskem levého tlačítka myši umístit kdekoliv po obvodě těla schematické značky.

33 Bude-li jméno a číslo pinu končit číslicí, bude program při umísťování dalších pinů automaticky číslo i jméno inkrementovat. Skryté napájecí vývody se definují tak, že do Name a Number vložíme správný název a číslo v pouzdře, Shape zpravidla Zero Lenght a do Type nastavíme Power. V případě, že nenastavíme jinak, bude číslo vývodu umístěné vně těla součástky a jméno uvnitř těla. Obě položky budou viditelné. Potlačení jejich zobrazení je možné nastavit v tabulce User Properties, dostupné příkazem Options Part Properties.

34

35 Definice grafické podoby značky Pomocí tlačítek Place line, Place polyline, Place rectangle, Place ellipse, Place Arc a Place text je možné uvnitř těla součástky realizovat grafickou podobu značky. Přitom je zpravidla nutné vypnout práci v rastru. Stiskneme-li před započetím kreslení obdélníku nebo elipsy tlačítko SHIFT, program bude kreslit čtverec resp. kružnici. Všem nakresleným objektům je možné po jejich výběru měnit šířku čáry příkazem Properties z pop-up menu. Uzavřené objekty typu Polyline, Rectangle a Ellipse je možné navíc vyplňovat (Fill style).

36 Propojování součástek Propojování součástek lze provádět několika způsoby. Nejběžnější způsob je použití vodičů (Wire). Příkaz vybereme buď tlačítkem Wire v nástrojové liště nebo z menu Place Wire. Najedeme kurzorem na místo odkud chceme táhnout vodič a kliknutím levého tlačítka umístíme počátek vodiče. Pohybem kurzoru kreslíme vodič. Jedním kliknutím levého tlačítka pokládáme jednotlivé segmenty vodiče, dvojitým kliknutím provedeme ukončení. Pro vodivé spojení křížících se vodičů se používá příkaz Junction. Lze ho vybrat použitím stejnojmenného tlačítka nebo z menu Place Junction. Na kurzor se pak přichytí puntík, který je nutné umístit do místa křížení. Další možností propojování součástek je použití návěští. To se využívá především jako náhrada za dlouhé a nepřehledné vodiče nebo při propojování pomocí sběrnic. Z nástrojové lišty vybereme Net Alias nebo z menu Place Net Alias. Otevře se dialogové okno, ve kterém je možné zapsat název návěští, případně definovat další parametry. Po stisknutí tlačítka OK je návěští přichyceno na kurzor a levým tlačítkem myši ho lze umístit k vodiči. Vodivě spojeny jsou pak vodiče se stejným návěštím. V případě, že návěští končí číslicí, je při vybírání dalších vodičů automaticky inkrementováno. Používání sběrnic je pro jejich přehlednost využíváno především v digitální technice. Sběrnice (tlačítko Bus) je grafické znázornění svazku vodičů, které do ní vstupují prostřednictvím vstupů do sběrnice (tlačítko Bus Entry). Stejně jako vodič i sběrnici je možné pojmenovat. Bývá zvykem označování ve formátu JMENO[X..Y]. Vodičům sdruženým sběrnicí pak formou návěští přiřazujeme jména JMENOX až JMENOY. Sběrnice mají velký význam při strukturovaném návrhu, protože umožňují propojení většího množství vodičů mezi jednotlivými stránkami návrhu.

37

38

39

40 Napájecí a zemnící symboly Další možností propojování vodičů je použití symbolů napájení a zemnění. Ty se vkládají do schematu tlačítky Power a Ground, případně z menu příkazy Place Power resp. Place Ground. Stejně jako v případě návěští platí, že vodivě spojeny jsou vodiče označené stejným jménem.

41 Editace vlastností součástek

42

43

44 Editace pouzder (footprints) součástek

45 Anotace Anotace je pojmenování součástek v popisovém poli Reference. Pomocí příkazu Tools Annotate je možné spustit hromadné pojmenování či přejmenování součástek. Karta Packaging je určena pro běžný návrh schématu, simulace a návrh DPS. V části Scope určíme, zda se přečíslování bude týkat celého schématu nebo jen vybrané části schématu. V části Action pak nastavujeme zda pojmenujeme pouze součástky, které mají v poli Refence otazník (Incremental reference update) nebo dojde k bezpodmínečnému přejmenování všech součástek (Unconditional reference update). V části Physical Packaging je pak možné nastavit pravidla pro vkládání dílčích schématických značek do jednoho pouzdra. V kartě Reuse je možné nastavit přečíslování pro opakované motivy tvořené pomocí hierarchických bloků. V části Select schematics to mark for reuse je seznam schématických stránek, které je možné použít pro opakovaný návrh. Zde vybereme ta schémata, která chceme opravdu použít pro opakovaný návrh.

46

47 Kontrola návrhových pravidel Kontrolou návrhových pravidel se rozumí kontrola povolených kombinací propojení vývodů. Pro definování takových kombinací slouží tzv. matice návrhových pravidel označovaná jako ERC Matrix. Kontrola návrhových pravidel se provádí příkazem Tools Design Rules Check. K editaci definiční matice slouží karta ERC Matrix. Při klikání na určitém tlačítku dochází k přepínání mezi volbami Error (chyba), Warning (varování) a bez chyby. Z obrázku je patrné, že například spojení dvou vývodů typu Output bude generovat chybové hlášení (Error), nezapojený vývod pak pouze varování (Warning). V kartě Design Rules Check pak můžeme definovat, zda se bude kontrolovat celý návrh nebo jen vybraná část (Scope), které typy objektů se budou kontrolovat (Report), a jestli bude docházet k odstraňování již existujících chybových hlášení ve schématu (Action). Po stisku tlačítka OK je vygenerován soubor s příponou.drc se seznamem chybových hlášení a chyby jsou zároveň zobrazeny ve schématu.

48

49

50

51 Rozpiska materiálu Rozpisku použitých součástek lze vytvořit příkazem Tools Bill of Materials. V dialogovém okně pak definujeme formát a obsah výpisu. Hlavičku definujeme v poli Header, vlastní výpis dat pak v poli Combined property string. Texty ve složených závorkách představují název popisového pole, texty bez závorek jsou textové řetězce, \t je značka pro tabelátor pro oddělení jednotlivých dat. V části Scope je možné definovat zda se výpis bude týkyn celého schématu (Process entire design) nebo jen vybrané schématické stránky (Process selection). Po potvrzení nastavení tlačítkem OK je vytvořen textový soubor s příponou.bom a uložen do adresáře nastaveného v části Report

52

53

54 Generování netlistu Generování netlistu se spouští příkazem Tools Create Netlist nebo tlačítkem Create Netlist. V dialogovém okně Create Netlist je pak na výběr několik typů netlistů, kde je možné zvolit konkrétní netlist pro převod do požadovaného systému. Pro správnou funkci netlistu je potřeba přistoupit k jeho generování až v okamžiku, kdy jsou v poli Reference správně označené všechny součástky a kdy všechny součástky mají správně přiřazeno pouzdro v poli PCB Footprint.

55

56

57 Literatura: 1. Ing. Vít Záhlava, CSc. Metodika návrhu plošných spojů, skriptum 2. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D., Ing. Petr Bača, Ph.D. - Počítačové návrhové systémy, VUT Brno, Professor John H. Davies - A basic introduction to Cadence OrCAD PCB Designer Version 16.3

3 Editor Capture. 3.1 Práce s projekty. Analýza elektronických obvodů programem PSpice 9

3 Editor Capture. 3.1 Práce s projekty. Analýza elektronických obvodů programem PSpice 9 Analýza elektronických obvodů programem PSpice 9 3 Editor Capture U editoru Capture závisí nabídka hlavní lišty na tom, které okno pracovní plochy je aktivované. V dalším textu budou popsány jen ty položky,

Více

Orcad PCB Designer návrh plošných spojů část 2

Orcad PCB Designer návrh plošných spojů část 2 Orcad PCB Designer návrh plošných spojů část 2 Knihovna pouzder součástek: Každé pouzdro (Footprint) se obecně skládá z několika částí: Padstack svazek vývodů pouzdra definovaný ve všech vrstvách DPS včetně

Více

Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. Ing. Petr Kahle, Ing. Jiří Starý, Ph.D. Návrhové systémy plošných spojů

Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. Ing. Petr Kahle, Ing. Jiří Starý, Ph.D. Návrhové systémy plošných spojů Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. Ing. Petr Kahle, Ing. Jiří Starý, Ph.D. Návrhové systémy plošných spojů Vysoké učení technické v Brně 2011 Tento učební text byl vypracován v rámci projektu Evropského sociálního

Více

B. TVORBA DOKUMENTACE NA PC- EAGLE

B. TVORBA DOKUMENTACE NA PC- EAGLE B. TVORBA DOKUMENTACE NA PC- EAGLE Návrhový systém EAGLE se skládá ze tří modulů, které nám umožní zpracovat základní dokumentaci k elektronickému obvodu: 1. návrh schématu - schématický editor - SCH E,

Více

Počítačové návrhové systémy

Počítačové návrhové systémy FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Počítačové návrhové systémy Garant předmětu: Ing. Jiří Maxa, Ph.D. Autoři textu: Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. Brno 29.10.

Více

Pad & Symbol Pad Designer

Pad & Symbol Pad Designer Pad & Symbol Pad Designer Příklad: TH padstack circle 48 mils / drl 28mils Pad & Symbol Pad Designer Příklad: SM padstack oblong 60x25 mils Pad & Symbol Package Symbol Wizard Příklad: SOIC-8 File New Pad

Více

Neřízené usměrňovače reálné vlastnosti

Neřízené usměrňovače reálné vlastnosti Počítačové cvičení BNEZ 1 Neřízené usměrňovače reálné vlastnosti Úkol 1: Úkol 2: Úkol 3: Úkol 4: Úkol 5: Pomocí programu OrCAD Capture zobrazte voltampérovou charakteristiku diody 1N4007 pro rozsah napětí

Více

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 9.2i

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 9.2i Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 9.2i 1 Spuštění návrhového prostředí Spusťte návrhové prostředí Xilinx ISE 9.2 pomoci ikony na ploše Xilinx ISE 9.2. 2 Otevření projektu a. Klikněte na položku

Více

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 12 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 12 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 12 BDOM 12.3.2011 UMEL FEKT Šteffan Pavel Obsah 1 Spuštění návrhového prostředí...3 2 Otevření projektu...3 3 Tvorba elektrického schématu...6 4 Přiřazení

Více

Popis programu: Popis přípon důležitých souborů: *.qpf projektový soubor Quartusu

Popis programu: Popis přípon důležitých souborů: *.qpf projektový soubor Quartusu Software Quartus II Popis programu: Quartus II Web Edition je označení bezplatného software, s jehož pomocí lze napsat, zkompilovat, odsimulovat a naprogramovat FPGA a CPLD obvody firmy Altera. Cílem tohoto

Více

AutoCAD výstup výkresu

AutoCAD výstup výkresu Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD výstup výkresu Ing. Richard Strnka, 2012 1. Výstup z AutoCADu Výklad: Výstup z programu AutoCAD je možný několika různými způsoby. Základní rozdělení je na výstup

Více

Modelování a simulace elektronických systémů

Modelování a simulace elektronických systémů Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Modelování a simulace elektronických systémů Část 1 Tomáš Pavelek Ostrava 2006 Tomáš Pavelek, 2006 Fakulta elektrotechniky

Více

Klasická technologie Partlist EAGLE Version 4.0 Copyright (c) 1988-2000 CadSoft Part Value Device Package Library Sheet

Klasická technologie Partlist EAGLE Version 4.0 Copyright (c) 1988-2000 CadSoft Part Value Device Package Library Sheet Návrh desky plošného spoje ( DPS ) pomocí návrhového systému EAGLE 4.0x Cíl cvičení : Smyslem cvičení je orientačně se seznámit s návrhovým systémem EAGLE a navrhnout jednoduchou desku plošného spoje.

Více

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 10.1 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 10.1 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 10.1 BDOM 17.3.2009 UMEL FEKT Šteffan Pavel Obsah 1 Spuštění návrhového prostředí... 3 2 Otevření projektu... 3 3 Tvorba elektrického schématu... 6 4 Přiřazení

Více

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 1 Úvod do Visia 2003 15 Visio se představuje 16 Výchozí podmínky 16 Spuštění a ukončení Visia 18 Způsoby spuštění Visia 18 Ukončení práce s Visiem

Více

Příloha 6. Palety nástrojů

Příloha 6. Palety nástrojů Příloha 6. Palety nástrojů Palety nástrojů v IDE poskytují zkrácení pro příkazy nabídky. Příkazy jsou rozděleny do několika palet nástrojů, které mohou být nezávisle přeskupeny nebo vloženy do plovoucích

Více

Projektová dokumentace GED 2006

Projektová dokumentace GED 2006 Projektová dokumentace GED 2006 20.4.2006 Řešitelé týmu a podíl práce na projektu: Kamil Dudka xdudka00 objektový návrh uživatelské rozhraní podpora plug-in programů kreslící plocha vkládání textu programová

Více

IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Jaromír Křížek OBSAH 1 ÚVOD... 3 2 INSTALACE... 4 2.1 SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY... 5 2.2 SPUŠTĚNÍ IBRIDGE 1.0... 5 3 HLAVNÍ MENU... 6 3.1 MENU FILE... 6 3.2 MENU SETTINGS... 6

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více

Richard Šusta, verze 1.0 ze dne 10. září 2014, publikováno pod GNU Free Documentation License

Richard Šusta, verze 1.0 ze dne 10. září 2014, publikováno pod GNU Free Documentation License Vytvoření projektu pro desku DE2 v Altera Quartus Richard Šusta, verze 1.0 ze dne 10. září 2014, publikováno pod GNU Free Documentation License Obsah Vytvoření projektu pro desku DE2 v Altera Quartus...

Více

Počítačové návrhové systémy

Počítačové návrhové systémy FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Počítačové návrhové systémy Autoři: Ing. Vítězlav Novák, Ph.D. Ing. Petr Bača, Ph.D. Brno 2010 2 FEKT Vysokého učení technického

Více

1. Nastavení dokumentu

1. Nastavení dokumentu Obsah as a asta 2. Okno / více dokumentů otevírání, zavírání, vytváření nového, přepínání, ukládání 3. Barevný režim dokumentu 4. Zobrazení, vlastní pohledy 5. Objekty vkládání 1. Nastavení dokumentu Uprostřed

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

Základní ovládání a práce s programem CorelDraw 11

Základní ovládání a práce s programem CorelDraw 11 2. Základní ovládání a práce s programem CorelDraw 11 Základní informace Program Corel Draw je produktem kanadské společnosti Corel corporation a je jedním z mnoha programů které při zakoupení balíku Corel

Více

NFZ22E-20. Panel Dokumenty

NFZ22E-20. Panel Dokumenty Panel Dokumenty Pro zjednoudušení práce s dokumenty slouží panel "dokumenty" s ikonou se žlutou složkou. Umožňuje náhled na dokumenty bez nutnosti otevřít je. Funguje to podobně jako panel značek, stačí

Více

MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY)

MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY) MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY) 0 1. PRACOVNÍ PLOCHA Uspořádání a vzhled pracovní plochy, se kterým se uživatel během práce může setkat, zobrazuje obr. 1. Obr. 1: Uspořádání pracovní plochy

Více

Vytvoření nového projektu ve vývojovém prostředí Quartus II Version 9.1 Servise Pack 2

Vytvoření nového projektu ve vývojovém prostředí Quartus II Version 9.1 Servise Pack 2 Vytvoření nového projektu ve vývojovém prostředí Quartus II Version 9.1 Servise Pack 2 Nový projekt vytvoříme volbou New Project Wizard: Introduction z menu File, po které se objeví úvodní okno (obr. 1).

Více

Elektronické publikování - prezentace. 23. dubna 2009 VŠB - TUO. Beamer - grafické zpracování prezentace. Rostislav Šuta, sut017.

Elektronické publikování - prezentace. 23. dubna 2009 VŠB - TUO. Beamer - grafické zpracování prezentace. Rostislav Šuta, sut017. Beamer - Elektronické publikování - VŠB - TUO 23. dubna 2009 Obsah 1 2 3 4 5 6 Obsah 1 2 3 4 5 6 schémata barvy písma změna fontu vnitřní schémata vnější schémata Obsah Prezentace bez navigace e stromovou

Více

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cílem cvičení je osvojit si základní postupy tvorby výkresu dle platných norem na modelu obrobeného odlitku, který

Více

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí Tisk výkresu Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte práci se soubory práci s DesignCentrem přenesení bloku z Design Centra do výkresu editace atributů

Více

Návod k ovládání aplikace

Návod k ovládání aplikace Návod k ovládání aplikace Tento návod se zabývá ovládáním aplikace PDF Annotation 1, která je založena na aplikaci AVP PDF Viewer a umožňuje nejen PDF dokumenty prohlížet, ale také do těchto dokumentů

Více

3D sledování pozice vojáka v zastavěném prostoru a budově

3D sledování pozice vojáka v zastavěném prostoru a budově 3D sledování pozice vojáka v zastavěném prostoru a budově Úvod Programový produkt 3D sledování pozice vojáka v zastavěném prostoru a budově je navržen jako jednoduchá aplikace pro 3D zobrazení objektů

Více

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Označení materiálu VY_32_INOVACE_ST_IKT_01 Název školy Střední průmyslová

Více

MS PowerPoint ZÁKLADY

MS PowerPoint ZÁKLADY MS PowerPoint ZÁKLADY UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze, TP OBSAH 1. Úvod do PowerPointu... 1 2. Otevření PowerPointu... 1 3. Pracovní prostředí PowerPointu...

Více

ZÁKLADY PRÁCE SE SIMULAČNÍM PROGRAMEM MultiSIM2001

ZÁKLADY PRÁCE SE SIMULAČNÍM PROGRAMEM MultiSIM2001 ZÁKLADY PRÁCE SE SIMULAČNÍM PROGRAMEM MultiSIM2001 1 Autor: Ing. Antonín JURÁNEK, 2006 1. PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ A NASTAVENÍ PROGRAMU 1.1. PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ Po spuštění se zobrazí pracovní prostředí programu.

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro)

Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro) Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro) 1. Připojení PLC TSX Micro k počítači Kabel, trvale zapojený ke konektoru TER PLC, je nutné zapojit na sériový port PC. 2. Spuštění

Více

6. Formátování: Formátování odstavce

6. Formátování: Formátování odstavce 6. Formátování: Formátování odstavce Obrázek 1: Formát / Odstavec Odstavec je text mezi dvěma znaky konce odstavce. Konec odstavce je skrytý znak a vkládáme jej během psaní při každém stisknutí klávesy

Více

Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27

Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27 Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27 Petr Pala Copyright 2008 CENIA, laboratoř GIS 1. Úvod 1. Systémové požadavky 2. Části základního okna aplikace 1. Menu 1.1. File 1.2. Tools 1.3. Hlavní lišta 2. Editor

Více

Modelování a simulace elektronických systémů

Modelování a simulace elektronických systémů Modelování a simulace elektronických systémů Elektronické systémy Řídicí obvody, obvody pro úpravu signálu, polovodičové měniče, elektromotory Modelování a simulace Obvodových veličin OrCAD/PSPICE Chování

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

PowerPoint 2010 Kurz 4

PowerPoint 2010 Kurz 4 PowerPoint 2010 Kurz 4 Animace... 1 Texty vkládání, formátování... 3 Grafy vkládání, formátování... 5 Grafické objekty... 6 Přechody mezi snímky... 7 CZ.1.07/2.2.00/28.0221 Animace Animace jsou umístěny

Více

TIA Selection Tool manuál pro použití

TIA Selection Tool manuál pro použití TIA Selection Tool manuál pro použití Verze 1 duben 2012 Obsah: Postup rychlé konfigurace a exportu stanice Detailní popis aplikace Siemens s. r. Protection o. 2012. Všechna notice / práva Copyright vyhrazena.

Více

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu Microsoft Office Word vzhled dokumentu Karel Dvořák 2011 Práce se stránkou Stránka je jedním ze stavebních kamenů tvořeného dokumentu. Představuje pracovní plochu, na které se vytváří dokument. Samozřejmostí

Více

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor / Nový... 3 3.1.2 Menu Soubor / Otevřít... 3 3.1.3 Menu Soubor / Otevřít podle

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

MS OFFICE POWER POINT 2010

MS OFFICE POWER POINT 2010 MS OFFICE POWER POINT 2010 Program Power Point patří do rodiny programů Microsoft Office a slouží ke tvorbě prezentací. Prezentace je tvořena snímky, které jsou postupně zobrazovány a to buď po nějaké

Více

MIDAM Simulátor Verze 1.5

MIDAM Simulátor Verze 1.5 MIDAM Simulátor Verze 1.5 Simuluje základní komunikační funkce modulů Midam 100, Midam 200, Midam 300, Midam 400, Midam 401, Midam 410, Midam 411, Midam 500, Midam 600. Umožňuje změny konfigurace, načítání

Více

Jak vytvořit vlastní ikonu bloku a faceplate v PCS7 V6.x a 7.x

Jak vytvořit vlastní ikonu bloku a faceplate v PCS7 V6.x a 7.x Jak vytvořit vlastní ikonu bloku a faceplate v PCS7 V6.x a 7.x Otázka: Jak postupovat při tvorbě vlastní ikony bloku a faceplate pro uživatelsky vytvořený funkční blok PCS7 Odpověď: Pro každý uživatelský

Více

2 PŘÍKLAD IMPORTU ZATÍŽENÍ Z XML

2 PŘÍKLAD IMPORTU ZATÍŽENÍ Z XML ROZHRANÍ ESA XML Ing. Richard Vondráček SCIA CZ, s. r. o., Thákurova 3, 160 00 Praha 6 www.scia.cz 1 OTEVŘENÝ FORMÁT Jednou z mnoha užitečných vlastností programu ESA PT je podpora otevřeného rozhraní

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Word Metodický materiál pro základní

Více

Obsah, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování stránek Word egon. Obsah dokumentu, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování

Obsah, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování stránek Word egon. Obsah dokumentu, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování Obsah, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování stránek Word 2007 - egon Obsah dokumentu, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování stránek Jan Málek 26.7.2010 Obsah S nepřímým formátováním, tedy Styly souvisí i

Více

Úvod do programu Solid Edge

Úvod do programu Solid Edge Úvod do programu Solid Edge Cíle této kapitoly V průběhu této kapitoly se naučíte: jak vypadá prostředí programu Solid Edge, najít a otevřít dokument programu Solid Edge, vytvořit a uložit dokument, používat

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

VComNet uživatelská příručka. VComNet. Uživatelská příručka Úvod. Vlastnosti aplikace. Blokové schéma. «library» MetelCom LAN

VComNet uživatelská příručka. VComNet. Uživatelská příručka Úvod. Vlastnosti aplikace. Blokové schéma. «library» MetelCom LAN VComNet Uživatelská příručka Úvod Aplikace VComNet je určena pro realizaci komunikace aplikací běžících na operačním systému Windows se zařízeními, které jsou připojeny pomocí datové sběrnice RS485 (RS422/RS232)

Více

Práce v programu Word 2003

Práce v programu Word 2003 Práce v programu Word 2003 Prostředí programu WORD 2003 Program WORD 2003 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají, jako dokumenty s

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

SCIA.ESA PT. Galerie obrázků

SCIA.ESA PT. Galerie obrázků SCIA.ESA PT Galerie obrázků 2 VÍTEJTE 5 SPRÁVCE GALERIE OBRÁZKŮ 6 Otevření Galerie obrázků...6 Vložení obrázku z okna do galerie...7 Průvodce tvorbou obrázků...7 Řezy rovinami čárového rastru (generované

Více

CAD library. Spuštění aplikace. Práce s aplikací. Popis okna

CAD library. Spuštění aplikace. Práce s aplikací. Popis okna CAD library Aplikace CAD library je určena pro zobrazení schémat a pohledů na přístroje firmy Schneider Electric (obsahuje také knihovnu elektrotechnických značek pro všeobecné použití). Zobrazené výkresy

Více

Základy práce s programem Eagle

Základy práce s programem Eagle Počítačové cvičení BNEZ 4 Základy práce s programem Eagle (popis pro verzi 4.15) Vytvoření nového projektu Projekt vytvoříme příkazem File New Project. Nový projekt by měl být vytvořen pro každé nové zapojení,

Více

Projekt. Sestavení projektu

Projekt. Sestavení projektu Projekt V záložce Nástroje / Projekt MISYS jsou přehledně uspořádány funkce, které slouží k sestavení a editaci projektu. Lze také zapnout nástrojovou lištu Projekt (pravé tlačítko myši v šedé oblasti

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ Formátování textu Text formátujeme (určujeme jeho vlastnosti) na pásu karet DOMŮ. U textu můžeme formátovat font, velikost písma, řez, barvu písma, barvu

Více

Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači

Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači Posadíte se na určené místo v počítačové učebně, kde již předtím správce zkoušky spustil určený internetový prohlížeč s IP adresou zkouškového serveru.

Více

Popis funkcí tlačítek jednotlivých modulů programu OGAMA

Popis funkcí tlačítek jednotlivých modulů programu OGAMA Nevázaná příloha bakalářské práce VYUŽITÍ OPEN-SOURCE NÁSTROJŮ PRO PŘÍPRAVU, PRŮBĚH A VYHODNOCENÍ EYE-TRACKING EXPERIMENTŮ Popis funkcí tlačítek jednotlivých modulů programu OGAMA Michal KUČERA, 2014 Replay

Více

8.3 Popis dialogových oken

8.3 Popis dialogových oken 8.3 Popis dialogových oken Pro přehled jsou na následující ilustraci 8.1 vyobrazena všechna dialogová okna. Jedná se o nemodální dialogy, proto je lze mít otevřené současně. Pouze dále popisovaný dialog

Více

Návrh plošného spoje

Návrh plošného spoje Návrh plošného spoje Návrh plošných spojů vyžaduje především (ač to tak na první pohled nevypadá) komplexní znalosti v oblastech: technologie výroby plošných spojů osazování a pájení obvodové funkce součástek

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

SignEditor 1 - návod k použití

SignEditor 1 - návod k použití SignEditor 1 - návod k použití Tomáš Ryba tryba@kky.zcu.cz Zdeněk Krňoul zdkrnoul@kky.zcu.cz Jakub Kanis jkanis@kky.zcu.cz 27. března 2012 1 Vznik za podpory projektu Pojabr - Potlačení jazykové bariéry

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

InDesign. GRAFIKA V INDESIGNU 1 (úvod do práce s grafikou)

InDesign. GRAFIKA V INDESIGNU 1 (úvod do práce s grafikou) InDesign GRAFIKA V INDESIGNU 1 (úvod do práce s grafikou) Přehled témat: Co jsou to vazby a jak s nimi pracovat v InDesignu? Představení dvou rámečků pro editaci grafiky Jak importovat grafiku do dokumentu?

Více

Tlačítka. Konektor programování

Tlačítka. Konektor programování Programovatelné logické pole Programovatelné logické pole jsou široce využívanou a efektivní cestou pro realizaci rozsáhlých kombinačních a sekvenčních logických obvodů. Jejich hlavní výhodou je vysoký

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

FORMICA 4.2. Návrhový systém pro plošné spoje. Schematický editor

FORMICA 4.2. Návrhový systém pro plošné spoje. Schematický editor FORMICA 4.2 Návrhový systém pro plošné spoje. Schematický editor příručka uživatele Příručka začíná stručným návodem k užívání editoru schematu návrhového systému FORMICA 4.2. Další kapitoly vysvětlují

Více

DUM 03 téma: Tvary - objekty

DUM 03 téma: Tvary - objekty DUM 03 téma: Tvary - objekty ze sady: 1 tematický okruh sady: Vektorová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

Bloky, atributy, knihovny

Bloky, atributy, knihovny Bloky, atributy, knihovny Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte zadávání vzdáleností a délek úsečky kreslící nástroje (text, úsečka, kóta) vlastnosti

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 9

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 9 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 9 Praktické zvládnutí software Geomedia Pavel Vařacha a kol. Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl

Více

Manuál programu HPSim

Manuál programu HPSim Manuál programu HPSim Základní informace o programu HPSim Program si můžete zdarma stáhnou z domovské stránky tohoto programu na adrese: http://www.winpesim.de. Tento software je volně šiřitelný pro potřeby

Více

Použité verze software: Autodesk Revit 2015 a vyšší + Autodesk Navisworks 2015 a vyšší. Potřebný čas studia: minut

Použité verze software: Autodesk Revit 2015 a vyšší + Autodesk Navisworks 2015 a vyšší. Potřebný čas studia: minut 4D SIMULACE PŘI PLÁNOVÁNÍ VÝSTAVBY Použité verze software: Autodesk Revit 2015 a vyšší + Autodesk Navisworks 2015 a vyšší. Potřebný čas studia: 90-120 minut CÍL Pomocí nástroje TimeLiner v Autodesk Navisworks

Více

2. cvičení: Základní kroky v programu ArcGIS GIS1 tvorba map

2. cvičení: Základní kroky v programu ArcGIS GIS1 tvorba map Klasifikace dat 1. Změna symbolu Změnu symboliky lze provést dvěma způsoby. Buď klikneme na název vrstvy v části Obsah pravým tlačítkem myši a zvolíme Properties. Zobrazí se nám nová tabulka, kde se přepneme

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole si představíme Nástroje kreslení pro tvorbu 2D skic v modulu Objemová součást

Více

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města Ovládání mapového prohlížeče a aplikace Šumperk : Mapa města Úvod Aplikace má pouze informativní charakter a data z ní zobrazená nejsou právně závazná. Aplikace je zpracována tak, aby zobrazovala jednu

Více

1. Blok Bloky a hladiny Barva a typ čáry v blocích 2. Vytvoření bloku příkaz BLOK [BLOCK]

1. Blok Bloky a hladiny Barva a typ čáry v blocích 2. Vytvoření bloku příkaz BLOK [BLOCK] 1. Blok Velmi silnou vlastností AutoCADu je možnost seskupit několik entit výkresu dohromady a vytvořit z nich jeden objekt blok. Blok při vytvoření dostane svoje jméno, kterým se pak na něj odkazujeme.

Více

ANALYSIS SERVICES PROJEKT VYTVOŘENÍ PROJEKTU A DATOVÉ KOSTKY

ANALYSIS SERVICES PROJEKT VYTVOŘENÍ PROJEKTU A DATOVÉ KOSTKY ANALYSIS SERVICES PROJEKT VYTVOŘENÍ PROJEKTU A DATOVÉ KOSTKY Spusťte BIDS - z menu vyberte File/New/Project a vytvořte nový Analysis Services Project typu Bussines Inteligence Project - doplňte jméno projektu

Více

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague Tomáš Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague Práce se systémem 1 2 3 Data S lze pracovat pomocí: USS = Unix System Services TSO/E = Time Sharing Option/Extensions

Více

FORMICA 4.2 Návrhový systém pro plošné spoje

FORMICA 4.2 Návrhový systém pro plošné spoje FORMICA 4.2 Návrhový systém pro plošné spoje Přehled vlastností programu: schema až o 127 listech rozměr listu až 16000 16000 jednotek (A6 až A0) až 32000 objektů ve schematu až 6000 součástek v jedné

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R

Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R Ondřej Pokora, PřF MU, Brno 11. března 2013 1 Terminál Bloomberg Klávesou Help získáte nápovědu. Dvojím stisknutím Help Help spustíte online

Více

MIDAM Verze 1.1. Hlavní okno :

MIDAM Verze 1.1. Hlavní okno : MIDAM Verze 1.1 Podporuje moduly Midam 100, Midam 200, Midam 300, Midam 400, Midam 401, Midam 410, Midam 411, Midam 500, Midam 600, Ghc 2x. Umožňuje nastavení parametrů, sledování výstupních nebo vstupních

Více

Microsoft Office PowerPoint 2003

Microsoft Office PowerPoint 2003 Microsoft Office PowerPoint 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 4 3 Základy programu PowerPoint...

Více

Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň KRAJ) (role manager, administrátor )

Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň KRAJ) (role manager, administrátor ) Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň KRAJ) (role manager, administrátor ) DATASYS s.r.o., Jeseniova 2829/20, 130 00 Praha 3 tel.: +420225308111, fax: +420225308110 www.datasys.cz Obsah

Více

František Hudek. listopad 2012

František Hudek. listopad 2012 VY_32_INOVACE_FH10_Z Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek listopad 2012

Více

Operační systém MS Windows XP Professional

Operační systém MS Windows XP Professional Operační systém MS Windows XP Professional Operační systém základní programové vybavení počítače zprostředkovává komunikaci uživatele s počítačem s technickým vybavením počítače s aplikačním programovým

Více

František Hudek. březen ročník. Informační a komunikační technologie OS WINDOWS Hlavní panel

František Hudek. březen ročník. Informační a komunikační technologie OS WINDOWS Hlavní panel VY_32_INOVACE_FH05_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek březen 2013

Více

Digitální kartografie 5

Digitální kartografie 5 Digitální kartografie 5 strana 2 Zadání atributů pro jednotlivé plochy při vytvoření nového souboru shapefile se nám automaticky vytvoří také databázový soubor *.dbf, který obsahuje atributovou tabulku

Více