VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL V OBLASTI NOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH METOD A FOREM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL V OBLASTI NOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH METOD A FOREM"

Transkript

1 VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL V OBLASTI NOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH METOD A FOREM JANA MOTYKOVÁ Centrum pro studium vysokého školství Abstrakt: Příprava a pilotní ověření vzdělávacího kurzu pro vedoucí pracovníky školských zařízení (VOŠ, SŠ a SOŠ), který díky dotaci Magistrátu hlavního města Prahy proběhl v roce 2005 formou odborných přednášek a seminářů. V těch se účastníci seznámili s principy distanční formy studia, s využitím moderních informačních a komunikačních technologií pro vzdělávání dospělých, s přednostmi i riziky jejich využití, včetně možností, které nabízí technologie elearning. Ty jsou aktuálně využitelné jak pro podporu klasické prezenční výuky, tak zejména pro celoživotní učení a další vzdělávání dospělých. Klíčová slova: distanční studium, celoživotní vzdělávání, vzdělávání dospělých, distanční studijní opory, tutor, elearning. Abstract: The formation and pilot testing of an education course for senior teaching staff were completed in the form of subject-related lectures and seminars in the year In these lectures and seminars, their participants were given the basics of principles of a distance mode of study and of the pros and cons of the use of up-to-date ICT for adult learning incl. elearning. From this, it follows that elearning technologies are nowadays used for the on-site tuition support and, especially, for lifelong and adult learning purposes. Key words: distance education, lifelong learning, adult education, distance-learning textbooks, tutor, elearning. 1. CÍLE PROJEKTU Cílem realizovaného projektu byla příprava a pilotní ověření vzdělávacího kurzu pro vedoucí pracovníky školských zařízení (VOŠ, SŠ a SOŠ), ve kterém by se seznámili s moderními technickými a metodickými přístupy, které jsou aktuálně využitelné jak pro podporu klasické prezenční výuky, tak zejména pro celoživotní učení a další vzdělávání dospělých. Lze předpokládat, že v blízké budoucnosti se také tyto vzdělávací instituce budou aktivně zapojovat do celoživotního, respektive dalšího vzdělávání obyvatelstva. Také vyšší odborné školy a střední školy by tedy měly nabízet nejen obsahově aktuální a společensky žádané vzdělávací programy, ale i moderní vzdělávací technologie, kterými umožní přístup ke vzdělání širokému spektru obyvatel.

2 Projekt byl koncipován jako vzdělávací aktivita, která proběhne formou odborných přednášek a seminářů, na kterých se účastníci seznámí s principy distanční formy studia, s využitím moderních informačních a komunikačních technologií pro vzdělávání dospělých, s přednostmi i riziky jejich využití, včetně možností, které nabízí technologie elearning. V rámci projektu byla plánována realizace diskusního kulatého stolu, kde bude dána možnost účastníkům kurzu a dalším zájemcům z řad vzdělavatelů, diskutovat o problematice celoživotního vzdělávání v širších souvislostech, z pohledu aktuálních možností a reálných potřeb škol (podpora státu, legislativa, spolupráce s vysokými školami, s úřady práce, se zaměstnavateli atd.). Celkovým přínosem projektu je odborná příprava pedagogických pracovníků škol (VOŠ, případně SŠ a SOŠ) v oblasti využívání moderních vzdělávacích technologií a jejich využití pro přípravu a realizaci nových forem vzdělávání, včetně přípravy školských zařízení na budoucí, státem podporované, celoživotní vzdělávání občanů. Zavádění těchto moderních technologií do vzdělávací praxe škol povede také k podpoře naplnění obsahu nového školského zákona (Zákon č. 561/2004 Sb., 25), který distanční formu vzdělávání a další alternativní formy výuky uznává jako rovnocenné prezenční výuce. 2. STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA FÁZÍ REALIZACE PROJEKTU V přípravné fázi realizace projektu (duben květen 2005) byla vypracována celková koncepce vzdělávacího kurzu, časový a obsahový harmonogram jednotlivých seminářů. Následně byli písemně kontaktováni ředitelé všech vyšších odborných škol, které se nacházejí na území hlavního města Prahy a vybraných středních škol (celkem 82 subjektů). Dopis je seznamoval s obsahem a rozsahem plánované vzdělávací aktivity, která byla pro účastníky díky dotaci Magistrátu hlavního města Prahy bezplatná a poskytoval informace potřebné pro přihlášení do nabízeného kurzu. Následně byli osloveni potenciální lektoři kurzu, kterým byla nabídnuta možnost vedení jednotlivých seminářů a na základě dohody byl vytvořen lektorský tým ve složení: RNDr. Helena Zlámalová, CSc., Ing. Martin Landovský, Mgr. Jiří Slavík, RNDr. Eva Dvořáková a RNDr. Jana Motyková.

3 Ve fázi vlastní realizace (červen říjen 2005) se uskutečnilo v Centru pro studium vysokého školství celkem šest odborných seminářů, každý v rozsahu tří hodin. 1. Seminář Distanční vzdělávání jako progresivní vzdělávací forma + Andragogika vzdělávání dospělých a jeho charakteristiky (lektorka H. Zlámalová) byl zaměřen na nové přístupy ke vzdělávání, seznámil účastníky s distanční formou vzdělávání, s jejími klady i reálnými obtížemi při zavádění do výuky. Dále byly zdůrazněny specifické charakteristiky vzdělávání dospělých, které se projevují v odlišném přístupu ke vzdělávání a od pedagoga vyžadují také jiný způsob výuky a jednání. 2. Seminář Pedagog a jeho úloha v distančním vzdělávání + Pedagog jako tutor distančních kurzů (lektorka H. Zlámalová) byl věnován zvláštním osobnostním rysům účastníka distančního studia a funkci pedagoga, který na tyto skutečnosti musí být příslušně profesně i osobnostně vybaven. Dále byl objasněn pro vzdělavatele nový pojem, tutor distančního vzdělávání, jeho úkoly, nezbytné vybavení a předpoklady pro výkon této funkce. Účastníci semináře byli také seznámeni s metodami hodnocení práce tutora, což je nový a neobvyklý proces v dosavadní pedagogické praxi. 3. V semináři Pedagog jako autor distančních studijních opor (lektorky H. Zlámalová, J. Motyková) byly definovány studijní opory jako celek a zvláštní prostor byl věnován odlišným charakteristikám distančního textu, který se od textu používaného v prezenční výuce zásadně liší. Dále byli účastníci semináře seznámeni se základními pravidly, která je třeba dodržet při psaní distančního textu a s jeho jasně definovanou strukturou. 4. Cílem semináře Autorský zákon a jeho aplikace pro oblast vzdělávání (lektor J. Slavík) bylo seznámení s částí právnické problematiky, jejíž objasnění a vysvětlení může zabránit potenciálním tvůrcům distančních studijních opor porušení autorského zákona či jiných právních předpisů, souvisejících s vykonáváním pedagogické praxe.

4 5. Seminář elearning počítačově podporované vzdělávání (lektor M. Landovský) se zabýval jednou ze vzdělávacích technologií, využívajících k výuce dostupnou informační techniku. Protože počítače se k distančnímu vzdělávání v posledních letech velmi úzce váží, jejich využití by mělo být maximálně účelné a smysluplné. Frekventanti se dozvěděli jak se tvoří elearningové kurzy, jaké výhody a nevýhody poskytují a k jakým účelům se nejlépe hodí. 6. Kulatý stůl v rámci tohoto závěrečného diskusního semináře vystoupila E. Dvořáková z Centra dalšího vzdělávání na Technické univerzitě v Liberci, která seznámila s aktivitami a organizací instituce, jež se od roku 1994 z velké části zabývá realizací celoživotního vzdělávání převážně distanční formou. V diskusi, která na úvodní referát navázala, přítomní vedoucí pracovníci řešili problematiku distančního vzdělávání v terciární a sekundární sféře vzdělávání, respektive obtíže při uplatňování této vzdělávací metody na vyšších odborných a středních školách (finanční otázka, motivace pedagogů ke změně, poptávka po dalším vzdělávání aj.). Na závěr semináře byla účastníkům, kteří splnili předem stanovené podmínky, předána osvědčení o úspěšném absolvování kurzu. Na všech seminářích obdrželi účastníci písemné materiály s prezentacemi lektorů a podle potřeby doplňkovou literaturu. Závěrečná fáze projektu (listopad prosinec 2005) byla věnována evaluaci kurzu na základě vyhodnocení dotazníku, rozdaného účastníkům kurzu, napsání závěrečné zprávy a finančnímu vyúčtování poskytnuté dotace daru. 3. DOSAŽENÉ CÍLE A PŘÍNOS ŘEŠENÍ PROJEKTU V rámci vzdělávacího a informačního kurzu Národního centra distančního vzdělávání, určeného řídícím pracovníkům VOŠ a SOŠ, který se konal pod patronací a s finanční podporou Magistrátu hl. M. Prahy, se v období od června do

5 října 2005 uskutečnilo 6 odborných seminářů, do kterých se přihlásilo celkem 28 vedoucích pracovníků ze 22 institucí (16 VOŠ a 6 SOŠ). V těchto seminářích se účastníci seznámili se základními principy distančního vzdělávání, s odlišnou rolí pedagoga a novou rolí tutora distančního vzdělávání, s charakteristikou a tvorbou distančních textů, s elearningem, autorským zákonem i s organizací distančních kurzů a distančního vzdělávání jako takového. Na základě splnění podmínek pro získání osvědčení (účast na seminářích, provedené hodnocení kurzu) bylo 14 absolventům osvědčení vydáno, kurz tedy úspěšně zakončilo 50% z přihlášených účastníků. Vzhledem k tomu, že se jednalo o velmi vytížené (a v mnoha případech obtížně zastupitelné) vedoucí pracovníky, v době konání kurzu na některých školách ještě probíhaly maturitní a závěrečné, později opravné zkoušky, vnímáme tento výsledek jako jednoznačně pozitivní. Kurz také vyvolal podnětnou diskusi nad problematikou uplatnění škol sekundárního a terciárního sektoru v oblasti celoživotního vzdělávání, podpory státu a hl. města Prahy těmto aktivitám, diskusi nad reálnými potřebami společnosti v této oblasti i nad konkrétními potřebami škol, které umožní realizaci těchto záměrů. Značným přínosem konané aktivity je i navázání spolupráce mezi školami, které mohou společně řešit problémy a překážky, se kterými se při zavádění této nové vzdělávací metody setkají, stejně tak, jako si mohou pomoci při tvorbě kurzů či programů, jejichž obsah je na různých školách podobný. Zástupci zúčastněných škol se také shodli na potřebě dalšího vzdělávání svých pracovníků, čímž podpořili pokračování kurzu, který by byl zaměřen na realizaci distančního vzdělávání v podmínkách těchto škol. Evaluační dotazník vyplnilo 16 absolventů kurzu. V prvních osmi otázkách vybírali odpovědi postihující účelnost, obsah a srozumitelnost jednotlivých seminářů i kurzu jako celku. Zbylé dvě otázky zjišťovaly využitelnost studované problematiky a zájem o vyškolení dalších pracovníků škol. V závěru dotazníku byl prostor k vlastnímu vyjádření k absolvovanému kurzu a připomínkám.

6 4. ZÁVĚR Na základě vyhodnocení dotazníku byly získány následující poznatky (číslo v závorce udává počet odpovědí respondentů): účast v kurzu byla pro zúčastněné velmi přínosná (6) nebo přínosná (10) kurz byl hodnocen jako velmi srozumitelný (9) nebo srozumitelný (7) obsah seminářů byl přiměřený (9), podrobný (5) až velmi podrobný (2) kurz obsahoval nové informace v kvantifikaci velmi mnoho (3), mnoho (8), přiměřeně (5) výklad probírané problematiky byl velmi názorný (3), názorný (12) a přiměřený (1) obsah seminářů vyvolal zájem o další studium dané problematiky u všech respondentů (16) distanční metodiku určitě využije v praxi 11 účastníků a s velkou pravděpodobností 4, jeden respondent uvedl, že ve své práci pravděpodobně distanční metodiku nevyužije účastníci kurzu vedoucí pracovníci škol by měli zájem o realizaci podobného kurzu pro pedagogy, v celkovém počtu uváděných osob by se jednalo o další proškolení přibližně 45 učitelů VOŠ a SOŠ. Závěrečné shrnutí odpovědí účastníků kurzu dovoluje konstatovat, že cíle vytčené při koncipování této vzdělávací aktivity byly splněny. RNDr. Jana Motyková Centrum pro studium vysokého školství, Národní centrum distančního vzdělávání Adresa: U Lužického semináře 13/90, Praha 1 Malá Strana motykova@csvs.cz

Dva typy kurzů společenskovědního charakteru. Zkušenosti Centra dalšího vzdělávání TU v Liberci

Dva typy kurzů společenskovědního charakteru. Zkušenosti Centra dalšího vzdělávání TU v Liberci Dva typy kurzů společenskovědního charakteru Zkušenosti Centra dalšího vzdělávání TU v Liberci Centrum dalšího vzdělávání Založeno v roce 1994 jako rektorátní útvar Hlavní činnosti centra: Podpora pedagogů

Více

Zkušenosti z několika e-learningových kuzů pro odlišné cílové skupiny

Zkušenosti z několika e-learningových kuzů pro odlišné cílové skupiny Zkušenosti z několika e-learningových kuzů pro odlišné cílové skupiny Projekt EQUAL Výuka SPZE Výuka TOJ Podpora výuky Mtg a mang. sportu Závěry a diskuse k výsledkům a zkušenostem L. Eger 1 Projekt EQUAL

Více

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost 1. Úvod V souladu s aktivitami projektu byl výukový modul Ekonomická gramotnost pilotně ověřen na primární (děti) i sekundární (pedagogové) cílové skupině.

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ

STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ A) KURZY ZAMĚŘENÉ NA METODIKU DISTANČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ A E LEARNINGU. Metodika on line vzdělávání E learning v distančním vzdělávání B) KURZY ZAMĚŘENÉ NA PRAVIDLA VEDENÍ

Více

Systém ECTS: hraje důležitou úlohu při rozšiřování Boloňského procesu v globální dimenzi, kredity jsou klíčovým elementem (také kvůli své

Systém ECTS: hraje důležitou úlohu při rozšiřování Boloňského procesu v globální dimenzi, kredity jsou klíčovým elementem (také kvůli své VÝSTUPY Z UČENÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO TYPU, REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.2.00/28.0115

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Národní konference projektu VIP Kariéra II - KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy PhDr. Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Národní konference projektu VIP Kariéra II

Více

Trénink komunikačních a prezentačních dovedností v oblasti veletrhů, zkráceně Komunikace v praxi

Trénink komunikačních a prezentačních dovedností v oblasti veletrhů, zkráceně Komunikace v praxi Evaluační zpráva pilotního ověření projektu Název projektu: Trénink komunikačních a prezentačních dovedností v oblasti veletrhů, zkráceně Komunikace v praxi Uskutečněno v rámci projektu financovaného z

Více

VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE, s.r.o. Evaluace výuky studenty v ZS 2009/2010. I. Evaluace výuky studenty prvních a druhých ročníků

VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE, s.r.o. Evaluace výuky studenty v ZS 2009/2010. I. Evaluace výuky studenty prvních a druhých ročníků VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE, s.r.o. Evaluace výuky studenty v ZS 9/ Závěrečná zpráva Za účelem vnitřního zajištění kvality vzdělávací činnosti na VŠRR je každoročně realizována evaluace výuky studenty.

Více

Klíčové aktivity projektu a jejich výstupy v podobě monitorovacích indikátorů

Klíčové aktivity projektu a jejich výstupy v podobě monitorovacích indikátorů Profesionalizace klíčových kompetencí řídících pracovníků škol a školských zařízení CZ.1.07/1.3.00/08.0235 CŠM PedF UK v Praze Klíčové aktivity projektu a jejich výstupy v podobě monitorovacích indikátorů

Více

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Škola pro život v 21.

Více

UPLATNĚNÍ DISTANČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI PROJEKTŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA FIM UHK

UPLATNĚNÍ DISTANČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI PROJEKTŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA FIM UHK UPLATNĚNÍ DISTANČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI PROJEKTŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA FIM UHK PETRA POULOVÁ, HANA ŠRÁMKOVÁ Univerzita Hradec Králové Abstrakt: V roce 1998 vznikl na FIM UHK Institut dalšího

Více

KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání

KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání Anotace Dle harmonogramu zavádění dvoustupňové tvorby kurikula v odborném vzdělávání, který schválilo MŠMT v roce

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Žadatel projektu: Základní škola Brno,Bakalovo nábřeží 8,příspěvková

Více

KOTVA - Systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v primární prevenci rizikového chování. Mgr. Jana Kadlecová Ing.

KOTVA - Systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v primární prevenci rizikového chování. Mgr. Jana Kadlecová Ing. KOTVA - Systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v primární prevenci rizikového chování Mgr. Jana Kadlecová Ing. Michaela Šilhavá VÝCHODISKA činnost P-centra, střediska primární prevence CPPT,

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Individuální vzdělávací plány Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné

Více

INNO-CAREER: Příprava prototypu vzdělávacího programu pro kariérové poradce

INNO-CAREER: Příprava prototypu vzdělávacího programu pro kariérové poradce INNO-CAREER: Příprava prototypu vzdělávacího programu pro kariérové poradce Představení projektu Zuzana Freibergová, freibergova@nvf.cz This project has been funded with support from the European Commission.

Více

Moderní spisová a archívní služba v praxi. Informace o projektu, Královéhradecký kraj

Moderní spisová a archívní služba v praxi. Informace o projektu, Královéhradecký kraj Moderní spisová a archívní služba v praxi Informace o projektu, Královéhradecký kraj Základní informace o projektu Realizátor Univerzita Hradec Králové Partneři: 1. ČR Státní oblastní archív Zámrsk 2.

Více

ZKUŠENOSTI S REALIZACÍ PEDAGOGICKÉHO STUDIA UČITELŮ DISTANČNÍ FORMOU STUDIA

ZKUŠENOSTI S REALIZACÍ PEDAGOGICKÉHO STUDIA UČITELŮ DISTANČNÍ FORMOU STUDIA ZKUŠENOSTI S REALIZACÍ PEDAGOGICKÉHO STUDIA UČITELŮ DISTANČNÍ FORMOU STUDIA ALENA OPLETALOVÁ, MILAN KLEMENT Univerzita Palackého v Olomouci Abstrakt: Na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci

Více

Vyhodnocení souhrnného dotazníkového šetření k projektu Učme se podnikat!

Vyhodnocení souhrnného dotazníkového šetření k projektu Učme se podnikat! Vyhodnocení souhrnného dotazníkového šetření k projektu Učme se podnikat! Střední školy Vyhodnocena byla souhrnně všechna realizované závěrečná dotazníková šetření z kurzů, realizovaných v období leden

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM CELOŢIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Obnovitelné zdroje energie Autorský tým: Ing. Antonín Rachůnek, Ing. Jaroslav Chlubný, Mgr. Věroslav Vala Obsah OBSAH...3 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE PROGRAMU DALŠÍHO

Více

Současné možnosti ICT ve vzdělávání a strategie vedení školy

Současné možnosti ICT ve vzdělávání a strategie vedení školy Makovského 436, 592 31 Nové Město na Moravě mobil.: 774 696 160, e-mail: rama@inforama.cz WWW stránky: http://www.inforama.cz, https://www.evzdelavani.net/learning/ Současné možnosti ICT ve vzdělávání

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TVORBA E-LEARNINGOVÉHO KURZU V PROSTŘEDÍ LMS MOODLE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TVORBA E-LEARNINGOVÉHO KURZU V PROSTŘEDÍ LMS MOODLE Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků při tvorbě výukových objektů a využívání e- learningových aplikací v odborných předmětech strojírenských CZ.1.07/1.3.44/02.0026 VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TVORBA E-LEARNINGOVÉHO

Více

MOŽNOSTI A OMEZENÍ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ REALIZOVANÉ VYSOKÝMI ŠKOLAMI

MOŽNOSTI A OMEZENÍ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ REALIZOVANÉ VYSOKÝMI ŠKOLAMI MOŽNOSTI A OMEZENÍ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ REALIZOVANÉ VYSOKÝMI ŠKOLAMI Opportunities and Limits of Further Education of Pedagogical Staff Provided by Universities Lenka Cimbálníková

Více

Školící metodologie a osnovy Návrh kurzu pro uživatele programu FTB v organizacích veřejné správy. Najděte nejlepší

Školící metodologie a osnovy Návrh kurzu pro uživatele programu FTB v organizacích veřejné správy. Najděte nejlepší Najděte nejlepší Nábor ve veřejné správě založený na kompetencích 526958-LLP-1-2012-1-PL-LEONARDO-LMP Školící metodologie a osnovy Návrh kurzu pro uživatele programu FTB v organizacích veřejné správy 1

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání

1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Zvyšování kvality ve vzdělávání Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

Více

POČÍTAČE, INTERNET A E-LEARNING COMPUTERS, INTERNET AND E-LEARNING. Hana Rysová, Eva Jablonská, Jitka Štěpánová

POČÍTAČE, INTERNET A E-LEARNING COMPUTERS, INTERNET AND E-LEARNING. Hana Rysová, Eva Jablonská, Jitka Štěpánová POČÍTAČE, INTERNET A E-LEARNING COMPUTERS, INTERNET AND E-LEARNING Hana Rysová, Eva Jablonská, Jitka Štěpánová Anotace: V letošním akademickém roce provedly autorky již potřetí průzkum mezi studenty I.

Více

ZKUŠENOSTI CCV A CPP UJEP Z REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI ICT

ZKUŠENOSTI CCV A CPP UJEP Z REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI ICT ZKUŠENOSTI CCV A CPP UJEP Z REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI ICT V období uplynulých pěti let realizovaly centrum celoživotního vzdělávání a centrum pedagogické praxe, pracoviště Pedagogické fakulty

Více

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k Výzvě č. 02 k předkládání grantových projektů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Základní škola a Mateřská škola Verneřice, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola 2011 Název operačního programu:

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Základní škola a Mateřská škola Verneřice, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola 2011 Název operačního programu: PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Ţadatel projektu: Základní škola a Mateřská škola Verneřice,

Více

Stručný obsah grantových projektů OP VK doporučených ke schválení

Stručný obsah grantových projektů OP VK doporučených ke schválení P03 Stručný obsah grantových projektů OP VK doporučených ke schválení Číslo výzvy: 1. Číslo a název globálního grantu: 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Libereckém kraji II Vyhlašovatel

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Standard kvality č. 2 - Ochrana práv klientů sociálních služeb Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí 1. Typ vzdělávání 1)

Více

ŠKOLA PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.07/

ŠKOLA PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.07/ ŠKOLA PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.07/11.0100 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa: 1.Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Zprostředkující subjekt:

Více

Hodnotící zpráva ze vzdělávací akce

Hodnotící zpráva ze vzdělávací akce Hodnotící zpráva ze vzdělávací akce Název příjemce Registrační číslo projektu Název projektu Místní akční skupina Hlučínsko z.s. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000291 Místní akční plán vzdělávání pro Hlučínsko

Více

Pořadové číslo: 7. Téma Stručná anotace Počet h o d

Pořadové číslo: 7. Téma Stručná anotace Počet h o d Pořadové číslo: 7 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce základů společenských věd 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z modulu

Více

Motivační intervence tutora e-learningového kurzu

Motivační intervence tutora e-learningového kurzu Motivační intervence tutora e-learningového kurzu Petr Hubáček Obchodní akademie a VOŠ Valašské Meziříčí Ekonomická fakulta VŠB TU Ostrava 7. 8. 10. 2010 1 E-learning Vzdělávací proces a pozice e-learningu

Více

VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA

VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3.2.01/01.0018 Název projektu: Příprava lektorů pro vzdělávání dospělých Název příjemce: Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec,

Více

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Autor: František Prášek Ostrava 2010 Úvodní slovo garanta

Více

Masarykovo nám Nový Bydžov tel:

Masarykovo nám Nový Bydžov tel: Město Nový Bydžov Konzultační středisko VU3V při Zemědělské univerzitě Praha září 2015 Masarykovo nám.1 504 01 Nový Bydžov tel: +420 495 703 911 mesto@novybydzov.cz www.novybydzov.cz Seniorské vzdělávání

Více

1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi

1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi 1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi 2. Obsah podrobná struktura a soubor témat výuky: SOUHRNNÁ ANOTACE KURZU: KURZ JE URČEN PRO VYUČUJÍCÍ ZŠ A SŠ. ZAMĚŘUJE

Více

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK. Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK. Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Č. j.: 5056/2010-41 Příloha č. 5 výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Zvyšování kvalifikace a odborných kompetencí

Více

Měření efektivity informačního vzdělávání. Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU

Měření efektivity informačního vzdělávání. Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU Měření efektivity informačního vzdělávání Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU Evaluace jako výzkumný proces Formy informačního vzdělávání CEINVE Kontaktní (face to

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát. Střední odborná škola Emila Holuba, s.r.o. Dukelská 65, Brno

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát. Střední odborná škola Emila Holuba, s.r.o. Dukelská 65, Brno Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední odborná škola Emila Holuba, s.r.o. Dukelská 65, 614 00 Brno Identifikátor: 600 013 774 Termín konání inspekce: 6.- 7. února 2007

Více

Přehled změn v ŠVP. Dodatek č. Datum Dodatek se týká: Dodatek č.1 31. 8. 2012 Podmínky pro přijetí ke studiu

Přehled změn v ŠVP. Dodatek č. Datum Dodatek se týká: Dodatek č.1 31. 8. 2012 Podmínky pro přijetí ke studiu Přehled změn v ŠVP Dodatek č. Datum Dodatek se týká: Dodatek č.1 31. 8. 2012 Podmínky pro přijetí ke studiu Dodatky Dodatek č.1 k č.j. V 465-SŠ-686/11 ke kapitole Charakteristika školního vzdělávacího

Více

A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY

A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY ZADAVATEL: HLAVNÍ MĚSTO PRAHA se sídlem Mariánské nám. 2, 110 01 Praha 1 IČ: 00064581 DIČ:CZ00064581 MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Odbor školství, mládeže a sportu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme

Více

Projekt EDUNET průběžná zpráva o stavu projektu období leden červen 2006

Projekt EDUNET průběžná zpráva o stavu projektu období leden červen 2006 Projekt EDUNET, průběžná zpráva 1.-6.2006 str. 1/6 Projekt EDUNET průběžná zpráva o stavu projektu období leden červen 2006 1. Popis výchozího stavu 2. Požadovaný cílový stav k 30. 6. 2006 3. Plnění projektu:

Více

Název textu práce: Vzdělávání dospělých ve státní sféře

Název textu práce: Vzdělávání dospělých ve státní sféře Název textu práce: Vzdělávání dospělých ve státní sféře Prezentace bakalářské / diplomové práce Jméno prezentovaného Úvod (shrnutí toho, o čem text práce je) vzdělávání a rozvoj jedince je celoživotním

Více

Školení ICTK+ICTM. Studijní průvodce

Školení ICTK+ICTM. Studijní průvodce Školení ICTK+ICTM Studijní průvodce Radek Maca, Roman Úlovec Gymnázium Voděradská, Praha 10 Strašnice 008 Pracovní materiál Praha /8 Úvod Toto studium vychází ze standardu Standardy pro udělování akreditací

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Autodiagnostická metoda zjišťování vzdělávacích potřeb Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované

Více

Kvalifikovanost učitelů hlavní výsledky dotazníkového šetření

Kvalifikovanost učitelů hlavní výsledky dotazníkového šetření Kvalifikovanost učitelů hlavní výsledky dotazníkového šetření Použitá metodika Výzkumné šetření bylo provedeno ve spolupráci s Ústavem pro informace ve vzdělávání (ÚIV) ve dnech 7. 14. září 2009. Sběr

Více

Další vzdělávání v oborech cestovní ruch a venkovská turistika, osobnostní rozvoj a manažerské dovednosti

Další vzdělávání v oborech cestovní ruch a venkovská turistika, osobnostní rozvoj a manažerské dovednosti Další vzdělávání v oborech cestovní ruch a venkovská turistika, osobnostní rozvoj a manažerské dovednosti Strunkovice, 6.6.2012 Vladimír Drye O projektu Realizátor projektu: O.s.Chance in nature - LAG

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Závěrečná zpráva z realizace projektu. Vytvoření a ověření programu vzdělávání lektorů specializačního vzdělávání dospělých CZ.1.07/3.2.04/04.

Závěrečná zpráva z realizace projektu. Vytvoření a ověření programu vzdělávání lektorů specializačního vzdělávání dospělých CZ.1.07/3.2.04/04. Závěrečná zpráva z realizace projektu Vytvoření a ověření programu vzdělávání lektorů specializačního vzdělávání dospělých CZ.1.07/3.2.04/04.0027 Příjemce: Počítačová služba s.r.o. IČ: 258 84 735 TENTO

Více

Improving Effectiveness of ICT Integration Process in University Education

Improving Effectiveness of ICT Integration Process in University Education Zefektivnění procesu integrace ICT v oblasti univerzitního vzdělávání Improving Effectiveness of ICT Integration Process in University Education Rožnov p./radh. 13. 16. září 2010 ICTE 2010 1 Úvod, cíl

Více

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Obsah prezentace 1. Soulad, cíle, priority projektu 2. Cíle a aktivity projektu 3. Výstupy a monitorovací indikátory 4. Přínosy projektu

Více

Virtualizace, clustery a cloud computing vyhodnocení série přednášek na vysokých (VŠ) a vyšších odborných (VOŠ) školách

Virtualizace, clustery a cloud computing vyhodnocení série přednášek na vysokých (VŠ) a vyšších odborných (VOŠ) školách Virtualizace, clustery a cloud computing vyhodnocení série přednášek na vysokých (VŠ) a vyšších odborných (VOŠ) školách Zpracoval: Jana Pečinková / jpecinkova@oldanygroup.cz 14. 12. 2009 OldanyGroup představuje

Více

Profesní vzdělávání tutorů elearningových kurzů v Ústeckém kraji

Profesní vzdělávání tutorů elearningových kurzů v Ústeckém kraji Profesní vzdělávání tutorů elearningových kurzů v Ústeckém kraji CZ.04.1.03/3.3.06.4/0003 Realizátor projektu: Asista, s.r.o. Partner projektu: Job Market, s.r.o. Projekt je realizován v rámci Opatření

Více

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 14 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE. Autor: František Prášek

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 14 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE. Autor: František Prášek Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia Modul č. 14 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE Autor: František Prášek Ostrava 2010 Úvodní slovo garanta modulu Mezi základní studijní materiály patří Sylabus

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Komunitní plánování Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

Komunikační strategie v oblasti kombinovaného studia Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice (FES UPa)

Komunikační strategie v oblasti kombinovaného studia Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice (FES UPa) kombinovaného studia Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice (FES UPa) Výstup konzultací v rámci projektu Rozvoj studijních programů, didaktických metod a inovování www.lunch4you.cz modelu řízení

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY ZADAVATEL: HLAVNÍ MĚSTO PRAHA se sídlem Mariánské nám. 2, 110 01 Praha 1 IČ: 00064581 DIČ:CZ00064581 MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Evropský sociální fond Praha &

Více

Podrobné informace o vzdělávacím kurzu

Podrobné informace o vzdělávacím kurzu Podrobné informace Podrobné informace o vzdělávacím kurzu Forma: Cílová skupina: Způsob přihlášení: Vzdělávací kurz proběhne prezenční formou v jednom 5denním bloku vždy po 8 vyučovacích hodinách/den.

Více

V Českých Budějovicích, dne 19. dubna 2016

V Českých Budějovicích, dne 19. dubna 2016 V Českých Budějovicích, dne 19. dubna 2016 Vážený pane řediteli, vážená paní ředitelko, Krajský úřad Jihočeského kraje - Oddělení prevence a humanitních činností, Odbor sociálních věcí a zdravotnictví

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PROČ A JAK HODLÁ UP OLOMOUC PODPOROVAT VÝUKU CAD NA VÍCELETÝCH GYMNÁZIÍCH? doc. PhDr. Milan Klement, Ph.D. Katedra technické a informační výchovy Pedagogická fakulta Univerzity

Více

CÍLOVÉ SKUPINY PROJEKTU organizační složky státu a jejich zaměstnanci, obce a kraje a jejich zaměstnanci, volení zástupci, veřejnost

CÍLOVÉ SKUPINY PROJEKTU organizační složky státu a jejich zaměstnanci, obce a kraje a jejich zaměstnanci, volení zástupci, veřejnost PROJEKT IMPLEMENTAČNÍ JEDNOTKY STRATEGICKÉHO RÁMCE ROZVOJE VEŘEJNÉ SPRÁVY ČR 2014-2020 Naplnění opatření a aktivit SRRVS ČR v oblasti modernizace, optimalizace a zefektivnění VS; realizace bude přínosem

Více

PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ

PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Individuální projekt národní Příjemce: MŠMT, odbor Evropských programů 72 Tato prezentace je spolufinancována Evropským

Více

KANTOR IDEÁL Vzdělávání a podpora pedagogických pracovníků ZŠ a SŠ při integraci ICT do výuky. registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/51.

KANTOR IDEÁL Vzdělávání a podpora pedagogických pracovníků ZŠ a SŠ při integraci ICT do výuky. registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/51. KANTOR IDEÁL Vzdělávání a podpora pedagogických pracovníků ZŠ a SŠ při integraci ICT do výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/51.0023 CO VÁS V PROJEKTU ČEKÁ? Co Vás v projektu čeká? AKTIVITY PROJEKTU

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Systém managementu jakosti ISO Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné

Více

Práce s rodičovskou skupinou

Práce s rodičovskou skupinou Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.2.08/04.0006 Práce s rodičovskou skupinou

Více

AKREDITACE JEDNOTLIVÝCH FOREM STUDIA STUDIJNÍCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL

AKREDITACE JEDNOTLIVÝCH FOREM STUDIA STUDIJNÍCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL AKREDITACE JEDNOTLIVÝCH FOREM STUDIA STUDIJNÍCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL VINŠ VÁCLAV & AKREDITAČNÍ KOMISE Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 vins@msmt.cz Abstrakt:

Více

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání Formulace kritérií splnění dílčích

Více

Projekt Kreditní systém hodnocení na VOŠ

Projekt Kreditní systém hodnocení na VOŠ Projekt Kreditní systém hodnocení na VOŠ Nezkrácený název projektu: Systém hodnocení vzdělávacího programu v mechatronice na VOŠ v prostupnosti k technickým VŠ Příjemce podpory: Vyšší odborná škola, Střední

Více

Dotazník obsahuje celkem čtyři otázky, z toho tři uzavřené a jednu otevřenou. spíše nespokojen/a

Dotazník obsahuje celkem čtyři otázky, z toho tři uzavřené a jednu otevřenou. spíše nespokojen/a Úvodní seminář V rámci proběhlého Úvodního semináře aktivity KA01, které se konalo ve dvou termínech: 14. 15. 10. 2014 v Otrokovicích, kterého se zúčastnilo celkem 19 osob (12 vedoucích pracovníků a 7

Více

Závěrečná zpráva projektu. Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a. v environmentálních, informačních, komunikačních

Závěrečná zpráva projektu. Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a. v environmentálních, informačních, komunikačních Závěrečná zpráva projektu s názvem Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a středních škol Moravskoslezského kéh kraje v environmentálních, informačních, komunikačních a strojírenských oborech

Více

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu)

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu) Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu) Jakub Marinov, Centrum podpory SRP Olomouc Ředitelská akademie, 9. listopadu 2018 Reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_001/0000283

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření - Gymnázium Mimoň 1. a 2. ročník

Vyhodnocení dotazníkového šetření - Gymnázium Mimoň 1. a 2. ročník Vyhodnocení dotazníkového šetření - Gymnázium Mimoň 1. a 2. ročník Přednášky, semináře a závěrečného Dne D se zúčastnilo 24 žáků 1. a 2. ročníku Gymnázia v Mimoni. 1. ročník 5 dívek a 2 chlapci 2. ročník

Více

DOTAZNÍKOVÉ HODNOCENÍ KVALITY VÝUKY PRO SOUČASNÉ STUDENTY NA FAKULTĚ METALURGIE A MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ

DOTAZNÍKOVÉ HODNOCENÍ KVALITY VÝUKY PRO SOUČASNÉ STUDENTY NA FAKULTĚ METALURGIE A MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ DOTAZNÍKOVÉ HODNOCENÍ KVALITY VÝUKY PRO SOUČASNÉ STUDENTY NA FAKULTĚ METALURGIE A MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ Projekt ModIn Modulární inovace bakalářských a navazujících magisterských programů na Fakultě

Více

Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy

Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy Centrum celoživotního učení při Cyrilometodějském gymnáziu a MŠ v Prostějově bylo založeno s cílem podporovat další vzdělávání pedagogických pracovníků

Více

Téma Stručná anotace Počet h o d

Téma Stručná anotace Počet h o d Pořadové číslo: 16 1. Název vzdělávacího programu: Metodický workshop Základy společenských věd 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z činnosti

Více

Základní škola Ilji Hurníka Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace Modernizace vzdělávání na základní škole (Projektový záměr) OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost

Více

DISTANČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ

DISTANČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ DISTANČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ DRAHOMÍRA KRAŤKOVÁ, JANA MOTYKOVÁ Centrum pro studium vysokého školství Abstrakt: Příspěvek přináší informace o legislativním rámci v oblasti

Více

Vzdělávání Informace Poradenství VIP Kariéra

Vzdělávání Informace Poradenství VIP Kariéra Vzdělávání Informace Poradenství VIP Kariéra Rozvoj a zdokonalení integrovaného diagnostického, informačního a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání Priorita 3 Rozvoj celoživotního

Více

Základní znalosti pro pracovníky ITP

Základní znalosti pro pracovníky ITP Závěrečná zpráva z realizace e-learningového ho programu Základní znalosti pro pracovníky ITP 1. E-learningový program Základní znalosti pro pracovníky ITP Základní charakteristika programu, jako garant

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Metody kvality - základní modul Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Vedení týmu Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast vzdělávání

Více

Zásadní připomínky. Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2015-2020

Zásadní připomínky. Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2015-2020 Dušní17, 110 00 Praha 1, tel:+420 222 333 137 e-mail:prazmova@seznam.cz Zásadní připomínky k návrhu Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2015-2020 str. 11

Více

Vzdělávací kurz Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce

Vzdělávací kurz Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce Vzdělávací kurz Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce Podrobné informace Podrobné informace o vzdělávacím kurzu Forma: Cílová skupina: Způsob přihlášení: Vzdělávací kurz

Více

lms moodle Focused on your needs

lms moodle Focused on your needs Focused on your needs lms moodle Trigama International s.r.o. Poděbradská 57/206, Praha 9 Hloubětín Czech Republic IČ 02184117 www.trigama.eu info@trigama.eu tel/phone 00420 777 820 487 LMS Moodle (Modular

Více

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost oblast podpory 2.2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Vysokoškolské vzdělávání Cíl projektu: Inovace

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost oblast podpory 2.2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Vysokoškolské vzdělávání Cíl projektu: Inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost oblast podpory 2.2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Vysokoškolské vzdělávání Cíl projektu: Inovace studijních programů (především katedry soc. ped.), vybrané KA

Více

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC PREZENTACE VÝSTUPŮ PROJEKTU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí I. Fáze analýzy vzdělávacích

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření - Gymnázium Česká Lípa 3. ročník

Vyhodnocení dotazníkového šetření - Gymnázium Česká Lípa 3. ročník Vyhodnocení dotazníkového šetření - Gymnázium Česká Lípa 3. ročník Dotazníkového šetření se zúčastnilo 36 žáků ve dvou skupinách 1. Skupina 18 žáků, z toho 12 dívek a 6 chlapců 2. Skupina 18 žáků, z toho

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/2.1.00/13.0026 Název projektu Příjemce Datum zahájení realizace 21. ledna 2010 Datum

Více

Experience of the Integration of ICT into University Education

Experience of the Integration of ICT into University Education Zkušenosti z procesu integrace ICT v oblasti univerzitního vzdělávání Experience of the Integration of ICT into University Education Rožnov p./radh. 12. 15. září 2011 20.9.2011 ICTE 2011 1 Úvod, cíl příspěvku

Více

Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky

Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky Charakteristika projektu Název projektu: Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky

Více

Vyhodnocení výzvy Smart Akcelerátor

Vyhodnocení výzvy Smart Akcelerátor Vyhodnocení výzvy Smart Akcelerátor Obsah Manažerské shrnutí... 3 Metodika a obsah šetření... 3 Stručné závěry šetření... 4 2 Manažerské shrnutí V souvislosti s přípravou výzvy Smart Akcelerátor II přistoupil

Více

Seznam referencí. Sykora Swiss Consulting CZ, s. r.o. 2007-2012. Marketingová studie cestovního ruchu Sokolovska

Seznam referencí. Sykora Swiss Consulting CZ, s. r.o. 2007-2012. Marketingová studie cestovního ruchu Sokolovska Seznam referencí Sykora Swiss Consulting CZ, s. r.o. 2007-2012 Zadavatel: Město Sokolov, IČ 295586 Marketingová studie cestovního ruchu Sokolovska Zpracování potřebných podkladů a dokumentů pro vytvoření

Více

Zkušenosti s tvorbou E-learningových výukových materiálů

Zkušenosti s tvorbou E-learningových výukových materiálů Zkušenosti s tvorbou E-learningových výukových materiálů Olga Tomoszková Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Milena Menzlová Ostravská univerzita v Ostravě, Zdravotně sociální fakulta 12. ročník mezinárodní

Více