Úvod do fuzzy logiky a fuzzy regulátory

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do fuzzy logiky a fuzzy regulátory"

Transkript

1 Úvod do fuzzy logiky a fuzzy regulátory Tato publikace vznikla jako součást projektu CZ / /0285 Inovace VŠ oborů strojního zaměření, který je spolufinancován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Milan Turek,

2 1 Obsah 2 Fuzzy Logic Toolbox Návrh vlastností fuzzy regulátoru FIS Editor Editor funkcí příslušnosti (Membership Function Editor) Editor pravidel (Rule Editor) Rule Viewer Surface Viewer Implementace fuzzy regulátoru v SIMULINKu FIS Matrix (FIS matice) Fuzzy Logic Controler LITERATURA... 14

3 2 Fuzzy Logic Toolbox Pro návrh fuzzy regulátoru v MATLABu slouží Fuzzy Logic Toolbox. Vlastní simulační výpočty včetně reálných měření s využitím fuzzy regulátoru se provádí v SIMULINKu. Jedním z možných případů, kdy je možné fuzzy regulátor použít, je řízení natočení kol robotu. Úkolem je vytvořit regulátor, který na základě odchylky od požadovaného směru jízdy a rychlosti nastaví optimální natočení kol. Problém je v tom, že neexistují rovnice, které by popisovaly závislost optimálního natočení kol na základě uvedených hodnot. Jediné co je známo, jsou obecná pravidla typu: pokud je odchylka od požadovaného směru velká, je třeba velké natočení kol, ale jen při malé rychlosti, jinak hrozí převrácení robotu atd. Na základě takto vyjádřených údajů je vytvoření klasického regulátoru velmi obtížné, neli dokonce nemožné, ale pro vytvoření fuzzy regulátoru tyto údaje zcela postačují. 2.1 Návrh vlastností fuzzy regulátoru Předtím, než je možné fuzzy regulátor použít v SIMULINKu, je nutné definovat jeho chování. To je možné provést buď z příkazového řádku, nebo pomocí interaktivního grafického prostředí Graphical User Interface (GUI). Musí se nadefinovat vstupní a výstupní proměnné, jejich rozsahy, funkce příslušnosti, inferenční a rozhodovací pravidla a metody fuzzyfikace a defuzzyfikace. Pro tyto požadavky můžeme vyjádřit strukturu fuzzy regulátoru blokově dle obrázku 16. Tuto strukturu v souladu s Fuzzy Logic Toolboxem budeme označovat jako inferenční fuzzy systém (FIS - Fuzzy Inference System). Obr.16: Inferenční fuzzy systém (FIS Fuzzy Inference Systém) Grafické uživatelské prostředí GUI obsahuje nástroje pro vytvoření, editaci a zobrazování inferenčního fuzzy systému (FIS). Inferenční fuzzy systém (FIS) zahrnuje všechny procesy od definování vstupů až po definování výstupů regulátoru. FIS tvoří tři editory a dvě zobrazení. FIS Editor (editor inferenčního systému fuzzy regulátoru) definování počtu vstupů a výstupů a jejich pojmenování.

4 Membership Function Editor (editor funkcí příslušnosti) definování funkcí příslušnosti vstupních a výstupních hodnot. Rule Editor (editor pravidel) definování inferenčních pravidel. Rule Viewer (grafické zobrazení pravidel) grafické zobrazení pravidel a konkrétní hodnoty výstupu pro konkrétní hodnoty vstupu. Surface Viewer (grafické zobrazení plochy akčních zásahů) zobrazení závislosti výstupu na vstupech FIS Editor FIS Editor se spustí napsáním příkazu: FUZZY Spuštění FIS Editoru a současné nahrání uloženého FIS se provede napsáním příkazu: FUZZY <JMENO_SOUBORU> Nahrát uložený FIS je také možné z menu FIS Editoru. Obr.17: FIS Editor

5 Hlavní menu FIS Editoru obsahuje tři položky. File, které obsahuje položky umožňující vytváření nového FIS, ukládání FIS, načítání FIS, tisk a ukončení FIS Editoru. Edit, které obsahuje položky vrácení posledního kroku, přidání vstupních a výstupních proměnných, smazání proměnných, spuštění Membership Function Editoru a Rule Editoru. View, ze kterého je možné zobrazit Rule Viewer a Surface Viewer. V grafickém okně existují tři typy bloků vstupní proměnné, typ inference a výstupní proměnné. Levá dolní část okna slouží k zadání způsobu výpočtu metod AND, OR, atd. V pravé části se zobrazují parametry jednotlivých proměnných a je možné zde proměnné přejmenovat. Jsou-li spojovací linky mezi bloky vyznačeny čárkovanou čarou, pak nejsou jednotlivé bloky parametrizovány nebo parametrizace není správně ukončena a tento blok není možné zapojit a spustit. Dvojím kliknutím na vybranou vstupní proměnnou reprezentovanou obrázkem je možno přejít do Membership Function Editoru (editoru funkcí příslušnosti). Dvojím kliknutím na typ inference reprezentované obrázkem je možno přejít do Rule Editoru (editoru rozhodovacích pravidel). Dvojím kliknutím na vybranou výstupní proměnnou reprezentovanou obrázkem je možno přejít do Membership Function Editor (editoru funkcí příslušnosti). Příklad: Nastavte parametry FIS: 2 vstupní proměnné v(t), Odchylka(t) a jedna výstupní proměnná NatoceniKol(t). Vše uložte do souboru robot.fis Postup: 1. Spustit FIS Editor (napsáním příkazu fuzzy). 2. Přidat druhý vstup (menu Edit Add variable Input). 3. Přejmenovat první vstup (kliknout na blok input1 a v políčku Name napsat v(t)). 4. Přejmenovat druhý vstup (kliknout na blok input2 a v políčku Name napsat Odchylka(t)). 5. Přejmenovat výstup (kliknout na blok output1 a v políčku Name napsat NatoceniKol(t)). 6. Uložit na disk (menu File Export To Disk ). 7.

6 2.1.2 Editor funkcí příslušnosti (Membership Function Editor) Spustí se z FIS Editoru buď přes menu (Edit Membership functions ) nebo dvojím kliknutím na blok vstupu nebo výstupu. Slouží pro definování rozsahů a funkcí příslušnosti jednotlivých proměnných. Jeho okno (viz obr.18) se skládá ze čtyř hlavních částí. V levém horním rohu jsou ikony všech proměnných. Kliknutím na ikonu proměnné se proměnná stane aktivní a zbylé části okna slouží k její editaci. Vpravo vedle ikon proměnných je graf s funkcemi příslušnosti, který umožňuje jejich editaci. V levé dolní části je možné nastavit povolený rozsah vybrané proměnné (políčko Range) a zobrazovaný rozsah vybrané proměnné (políčko Display Range). V pravé dolní části je možné nastavit vlastnosti funkce příslušnosti, vybrané v grafu. Je zde možné nastavit jméno vybrané funkce příslušnosti (políčko Name), její tvar (rozbalovací seznam Type) a parametry (políčko Params). Jména funkcí příslušnosti je dobré nastavovat na smysluplné hodnoty, protože se později pomocí nich definují pravidla, která definují závislost výstupu na vstupu. Tvary funkcí příslušnosti, které je možné nastavit jsou: trimf (trojúhelníková), trapme (lichoběžníková), gbellmf, gausmf (gausovská), gaus2mf, pimf, dsigmf a psigmf. Intuitivnější nastavení parametrů funkce příslušnosti je možné pomocí myši v grafu. Výběr funkce příslušnosti se provede kliknutím na požadovanou funkci příslušnosti, editace její pozice se provádí uchopením a přetažením, změna rozměrů uchopením obdélníčku vykresleného na vybrané funkci příslušnosti a jeho přetažením na novou pozici.

7 Obr.18: Editor funkcí příslušnosti (Membership Function Editor) Smazání vybrané funkce příslušnosti se provede stiskem klávesy Delete, nebo pomocí menu (Edit Remove selected MF). Smazání všech funkcí příslušnosti je možné pomocí menu (Edit Remove all MFs). Přidat funkci příslušnosti lze pomocí menu Edit Add MFs Po jeho výběru se zobrazí dialog z obrázku 19, ve kterém vyberete tvar přidávaných funkcí příslušnosti (MF type) a jejich počet (Numer of MFs). Obr.19: Okno pro přidání funkce příslušnosti (Add membership functions)

8 Příklad: Nadefinujte rozsah hodnot a funkce příslušnosti proměnné vt () tak, jak jsou vidět na obr. 18. Postup: 1. Vybrat proměnnou vt ()(kliknout na její ikonu v levé horní části okna). 2. Nastavit rozsah hodnot proměnné (změnit hodnoty v políčku Range první je minimální hodnota a druhá oddělená mezerou je maximální hodnota). 3. Vymazat předdefinované funkce příslušnosti (Menu Edit Remove all MFs). 4. Přidat pět funkcí příslušnosti gausovského tvaru (Menu Edit Add MFs a v dialogu nastavit hodnoty podle obr. 19). 5. Nastavit pozici funkce příslušnosti (v grafu kliknout na funkci příslušnosti a přetáhnout ji na požadovanou pozici). 6. Nastavit velikost funkce příslušnosti (kliknout na obdélníček vykreslený na funkci příslušnosti a tažením změnit velikost). 7. Změnit jméno funkce příslušnosti (kliknutím vybrat a požadované jméno napsat do políčka Name). 8. Opakovat kroky 5, 6 a 7 pro zbylé čtyři funkce příslušnosti Editor pravidel (Rule Editor) Spustí se ve FIS Editoru přes menu View Edit Rules, nebo dvojitým kliknutím na blok typu inference. Slouží k nadefinování pravidel, která určují závislost mezi vstupními a výstupními proměnnými. Jak vypadá jeho okno, je vidět na obr. 20. V horní části okna je seznam nadefinovaných pravidel a pod ním jsou seznamy hodnot, které mohou nabývat jednotlivé proměnné. Nejsou zde konkrétní čísla, ale jména funkcí příslušnosti, nadefinovaných v Membership Function Editoru, neboli hodnoty lingvistických proměnných. Nadefinování nového pravidla se poté provádí následujícím způsobem. Vyberou se hodnoty vstupních proměnných a jejich vzájemný vztah, odpovídající hodnota výstupní proměnné a váha pravidla (políčko Weight). Stiskem tlačítka Add rule se pravidlo přidá. Vybrané pravidlo lze smazat pomocí tlačítka Delete rule. Postup změny již nadefinovaného pravidla je následující. Vybere se pravidlo, které se má změnit, poté se provede nadefinování nových hodnot jako při vytváření nového pravidla a stiskem tlačítka Change rule se provede změna pravidla. Příklad:

9 Nadefinujte pravidlo: Je-li rychlost velmi velká nebo odchylka velmi malá, bude natočení kol velmi malé. Váhu pravidla nastavte na 0,5. Předpokládá se, že jsou nadefinované funkce příslušnosti všech proměnných. Postup: 1. Vybrat hodnotu VelmiVelka vstupní proměnné vt (). 2. Vybrat hodnotu VelmiMala vstupní proměnné Odchylka () t 3. Vybrat hodnotu VelmiMale výstupní proměnné NatoceniKol () t. 4. V boxu Connection vybrat hodnotu or. 5. Nastavit váhu pravidla (do políčka Weight napsat 0,5). 6. Přidat pravidlo (stisk tlačítka Add rule). Obr.20: Editor pravidel (Rule Editor)

10 2.1.4 Rule Viewer Spustí se pomocí menu View Rules. Slouží ke grafickému zobrazení nadefinovaných pravidel a výsledků inference pro zadané hodnoty vstupů. Umožňuje zobrazit konkrétní hodnotu výstupu pro konkrétní hodnoty vstupů. Hodnota výstupu se zobrazí po vybrání hodnot vstupů a zároveň se zobrazí, která pravidla byla použita pro její zjištění a jaký měla pravidla podíl na výsledné hodnotě. Příklad: Zjistěte jaké natočení kol odpovídá rychlosti Postup: 1 3ms a odchylce od požadovaného směru 1. Vybrat ve sloupci vt () hodnotu 3 (kliknutím a případným tažením myší) Vybrat ve sloupci Odchylka () t hodnotu 30 (kliknutím a případným tažením myší). 3. Přečíst hodnotu natočení kol. Obr.21: Rule Viewer

11 2.1.5 Surface Viewer Spustí se pomocí menu View Surface. Slouží ke grafickému zobrazení závislosti výstupu na vstupech. Zobrazí graf závislosti výstupu na vstupech pro všechny možné hodnoty vstupů - viz. obr.22. Obr.22: Surface Viewer

12 2.2 Implementace fuzzy regulátoru v SIMULINKu FIS Matrix (FIS matice) Aby bylo možno spustit simulaci v SIMULINKu, je třeba Fuzzy Inference System uložit pod jeho jménem do pracovního prostředí MATLABu (workspace). Protože v MATLABu je základem maticový popis i způsob ukládání informací, jsou informace uložené v Fuzzy Inference System FIS uloženy jako matice. Tato matice je označována jako FIS Matrix (FIS Matice). Uložení FIS matice do pracovního prostředí MATLABu se provede z FIS Editoru pomocí menu File Export To Workspace Před uložením se FIS editor dotáže na jméno FIS matice (jméno proměnné prostředí MATLABu) Fuzzy Logic Controler Fuzzy regulátor je v SIMULINKu reprezentován prvkem Fuzzy Logic Controler, který je umístěn ve Fuzzy Logic Toolboxu - viz. obr.23. Do schématu simulovaného systému SIMULINKu se přidá klasickým způsobem, tj. uchopením a přetažením na pracovní plochu. Obr.23: Fuzzy Logic Controler

13 Takto se získá fuzzy regulátor, který nemá implementovánu logiku neumí přiřadit správnou hodnotu výstupu vstupům. Implementace logiky regulátoru se provede jednoduše přiřazením vytvořené FIS matice zapsáním jejího jména do parametrů bloku Fuzzy Logic Controler -viz. obr.24. Poté je již fuzzy regulátor nadefinován a připraven k použití. Obr.24: Parametry bloku Fuzzy Logic Controler Závěrem této kapitoly je třeba zdůraznit, že předložený návod k používání Fuzzy Logic Toolboxu se omezuje na vysvětlení základních kroků v grafickém prostředí GUI. Nezabývá se vůbec návrhem fuzzy regulátoru pomocí příkazového řádku Command Line a vyžaduje proto pro hlubší pochopení další studium [4,5,6].

14 3 LITERATURA [1] Modrlák O.: FUZZY ŘÍZENÍ A REGULACE Studijní materiály, Technická univerzita v Liberci, Liberec, 2002 [2] Passino K.M., Yurkovich S.: Fuzzy control. Addison Wesley Longman, Inc., Menlo Park, California, 1998, ISBN X [3] Vysoký, P.: Fuzzy řízení. Skripta, ČVUT Praha, [4] Pivoňka, P.: Analysis and Design of Fuzzy Controller. In: Fuzzy Control. Theory and Praxis, Physica-Verlag, 2000, ISBN [5] Gulley, N., Jang,J.S.: Fuzzy Logic Toolbox. For Use with MATLAB.The Math Works, Inc.1995 [6] The Student Edition of MATLAB.Version 4, User s Guide.The Math Works, Inc. 1995, Prentice Hall, Englewood Cliffs. ISBN [7] SIMULINK Dynamic System Simulation for MATLAB.Using Simulink, Version 2 The Math Works, Inc.1997

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV MECHANIKY TĚLES, MECHATRONIKY A BIOMECHNIKY ŘÍZENÍ MECHATRONICKÝCH SOUSTAV

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV MECHANIKY TĚLES, MECHATRONIKY A BIOMECHNIKY ŘÍZENÍ MECHATRONICKÝCH SOUSTAV VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV MECHANIKY TĚLES, MECHATRONIKY A BIOMECHNIKY ŘÍZENÍ MECHATRONICKÝCH SOUSTAV Doc. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc, Doc. Ing. Vladislav Singule,

Více

FUZZY ŘÍZENÍ A REGULACE

FUZZY ŘÍZENÍ A REGULACE TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Hálkova 6, 461 17 Liberec 1, CZ Fakulta mechatroniky a mezioborových inženýrských studií Teorie automatického řízení II. FUZZY ŘÍZENÍ A REGULACE Studijní materiály Doc. Ing.

Více

Základy fuzzy řízení a regulace

Základy fuzzy řízení a regulace Ing. Ondřej Andrš Obsah Úvod do problematiky měkkého programování Základy fuzzy množin a lingvistické proměnné Fuzzyfikace Základní operace s fuzzy množinami Vyhodnocování rozhodovacích pravidel inferenční

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny Studijní skupiny 1. Spuštění modulu Studijní skupiny 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Studijní skupiny 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Správa studijních skupin 2.3.1. Seznam

Více

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců.

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců. Přehledy pro Tabulky V programu CONTACT Professional 5 naleznete u firem, osob a obchodních případů záložku Tabulka. Tuto záložku lze rozmnožit, přejmenovat a sloupce je možné definovat dle vlastních požadavků

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Stručný návod na program COMSOL, řešení příkladu 6 z Tepelných procesů.

Stručný návod na program COMSOL, řešení příkladu 6 z Tepelných procesů. Stručný návod na program COMSOL, řešení příkladu 6 z Tepelných procesů. Zadání: Implementujte problém neustáleného vedení tepla v prostorově 1D systému v programu COMSOL. Ujistěte se, že v ustáleném stavu

Více

Stručný manuál práce s e-shopem fiktivnifirmy.cz: vložení zboží do e-shopu

Stručný manuál práce s e-shopem fiktivnifirmy.cz: vložení zboží do e-shopu Stručný manuál práce s e-shopem fiktivnifirmy.cz: vložení zboží do e-shopu Obsah Přihlášení k administraci... 1 Nová kategorie... 2 Nové zboží... 3 Záložka Zboží... 3 Záložka Kategorie... 4 Záložka Parametry

Více

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

Cvičení č. 1 Začátek práce s GIS

Cvičení č. 1 Začátek práce s GIS Cvičení č. 1 Začátek práce s GIS 1. Aplikace ArcMap Obrázek 1. Prázdné prostředí ArcMap 2. Přidání dat do prostředí ArcMap V levé části okna je umístěn Obsah (Table Of Contents), lze ho však přemístit

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Nástrojová lišta v editačním poli

Nástrojová lišta v editačním poli Nástrojová lišta v editačním poli Název projektu PŘEJÍT NA konkrétní sekci webu ZOBRAZIT zobrazí a) pracovní verzi webu (tj. nepublikovanou) b) publikovanou verzi webu a) Odstranit odstraní zobrazenou

Více

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o.

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o. NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE Ataxo Czech s.r.o. ÚVOD Internetové stránky vytvořené společností Ataxo v rámci produktu Mini web můžete jednoduše a rychle upravovat prostřednictvím on-line administrace.

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

Uživatelská příručka.!instalace!průvodce.!dialogová okna!program zevnitř

Uživatelská příručka.!instalace!průvodce.!dialogová okna!program zevnitř Uživatelská příručka!instalace!průvodce!použití!dialogová okna!program zevnitř KAPITOLA 1: INSTALACE PROGRAMU Svitek...4 HARDWAROVÉ POŽADAVKY...4 SOFTWAROVÉ POŽADAVKY...4 INSTALACE PROGRAMU Svitek NA VÁŠ

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cílem cvičení je osvojit si základní postupy tvorby výkresu dle platných norem na modelu obrobeného odlitku, který

Více

Naším cílem je Vaše spokojenost...

Naším cílem je Vaše spokojenost... Vážení zákazníci, Naším cílem je Vaše spokojenost... blahopřejeme Vám, že jste se rozhodli pro nákup nové telefonní ústředny řady ATEUS - NETSTAR od českého výrobce 2N TELEKOMUNIKACE a.s. Současně Vás

Více

APLIKACE FUZZY LOGIKY PŘI HODNOCENÍ DODAVATELŮ FIRMY THE APPLICATION OF FUZZY LOGIC FOR RATING OF SUPPLIERS FOR THE FIRM

APLIKACE FUZZY LOGIKY PŘI HODNOCENÍ DODAVATELŮ FIRMY THE APPLICATION OF FUZZY LOGIC FOR RATING OF SUPPLIERS FOR THE FIRM VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS APLIKACE FUZZY LOGIKY PŘI HODNOCENÍ DODAVATELŮ

Více

Správa obsahu webové platformy

Správa obsahu webové platformy Správa obsahu webové platformy www.dobrovolnik.net Bc. Irina Kushnareva PRAHA 2019 Tento dokument byl vypracován v rámci projektu Dobrovolnictví ve veřejné správě, reg. č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/15_018/0005458,

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více

CAD library. Spuštění aplikace. Práce s aplikací. Popis okna

CAD library. Spuštění aplikace. Práce s aplikací. Popis okna CAD library Aplikace CAD library je určena pro zobrazení schémat a pohledů na přístroje firmy Schneider Electric (obsahuje také knihovnu elektrotechnických značek pro všeobecné použití). Zobrazené výkresy

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

První kroky s METEL IEC IDE

První kroky s METEL IEC IDE První kroky s poskytuje programování v IEC 61131-3 jazycích, podporuje jak grafickou tak textovou podobu. Umožňuje vytvářet, upravovat a ladit IEC 61131-3 (ST, LD, IL, FBD) programy pro řídicí jednotky

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Jednoduchý návod na základní obsluhu Prestashopu 1.6:

Jednoduchý návod na základní obsluhu Prestashopu 1.6: Jednoduchý návod na základní obsluhu Prestashopu 1.6: Správa objednávek Když přijde objednávka, systém automaticky zasílá email provozovateli eshopu a zákazníkovi. Seznam objednávek je zde: Vedle každé

Více

Dokumentace pro správu zlínských DUM

Dokumentace pro správu zlínských DUM Dokumentace pro správu zlínských DUM Obsah 1 Správa administrátorů... 3 1.1 Přidávání administrátorů... 3 1.2 Nastavování práv administrátorů... 3 1.3 Upravení detailů administrátora... 5 1.4 Aktivování,

Více

Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170

Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170 Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170 20.5.2014 Major Bohuslav, Ing. Datum tisku 20.5.2014 2 Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Modul Zásoby IQ sestavy a jejich

Více

Základní vzhled hlavního okna vystihuje obrázek 1.1. Popis jeho hlavních částí označených

Základní vzhled hlavního okna vystihuje obrázek 1.1. Popis jeho hlavních částí označených KAPITOLA 1. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 1 1 Uživatelská příručka 1.1 Instalace Program nevyžaduje speciální instalaci na Váš počítač. Na počítači ovšem musí být nainstalována podpora pro spouštění aplikací Java

Více

NÁVOD INTERNETOVÝ OBCHOD... 3 1. PŘIHLÁŠENÍ... 3 2. PRODUKTY... 3. 2.1 přidání produktu... 4. 2.2 Zadání ceny výrobku... 4

NÁVOD INTERNETOVÝ OBCHOD... 3 1. PŘIHLÁŠENÍ... 3 2. PRODUKTY... 3. 2.1 přidání produktu... 4. 2.2 Zadání ceny výrobku... 4 4Works Solutions Prestashop návod Posuneme Vás výš! TOMÁŠ KOZAR, Project Manager OBSAH NÁVOD INTERNETOVÝ OBCHOD... 3 1. PŘIHLÁŠENÍ... 3 2. PRODUKTY... 3 2.1 přidání produktu... 4 2.2 Zadání ceny výrobku...

Více

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň ÚSÚ) role ( administrátor )

Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň ÚSÚ) role ( administrátor ) Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň ÚSÚ) role ( administrátor ) DATASYS s.r.o., Jeseniova 2829/20, 130 00 Praha 3 tel.: +420225308111, fax: +420225308110 www.datasys.cz Obsah 1.1 Historie

Více

Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R

Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R Ondřej Pokora, PřF MU, Brno 11. března 2013 1 Terminál Bloomberg Klávesou Help získáte nápovědu. Dvojím stisknutím Help Help spustíte online

Více

1 Uživatelská dokumentace

1 Uživatelská dokumentace 1 Uživatelská dokumentace Systém pro závodění aut řízených umělou inteligencí je zaměřen na závodění aut v prostředí internetu. Kromě toho umožňuje testovat jednotlivé řidiče bez nutnosti vytvářet závod

Více

ERP informační systém

ERP informační systém Vážení zákazníci, připravili jsem pro vás nový modul Zakázka, který Vám přináší nový vzhled a nové možnosti. Pro snadnější přechod na novou verzi zůstává ve WAK INTRA souběžně i stávající modul zakázek.

Více

Nápověda aplikace Patron-Pro

Nápověda aplikace Patron-Pro Nápověda aplikace Patron-Pro 1. Popis aplikace Aplikace Patron-Pro slouží k zobrazení souboru zálohy mobilní aplikace Patron-Pro se záznamy o povolených kartách. Dále umožňuje tyto záznamy editovat, vytvářet

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

MS OFFICE, POWERPOINT

MS OFFICE, POWERPOINT Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Petr Koňařík MGV_VT_SS_1S2-D15_Z_OFF_PP.docx Informatika MS Office Powerpoint MS OFFICE, POWERPOINT ÚVOD PowerPoint

Více

VYUŽITÍ GRAFICKÉHO UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ MATLABU VE VÝZKUMU A VÝUCE MĚŘENÍ

VYUŽITÍ GRAFICKÉHO UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ MATLABU VE VÝZKUMU A VÝUCE MĚŘENÍ VYUŽITÍ GRAFICKÉHO UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ MATLABU VE VÝZKUMU A VÝUCE MĚŘENÍ Jan Blaška 1, Michal Krumpholc 2, Miloš Sedláček 2 1 Elektrosystem, spol. s.r.o., Brno 2 České vysoké učení technické v Praze

Více

Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze

Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze Obsah: 1) Úvod charakteristika funkcí 2) Instalace 3) První spuštění - menu 4) Selektivní vyhodnocení plochy + uložení 5) Práce s projektem a exporty 6) Poznámky

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka fakultního informačního systému NETFEI, určeného pro evidenci odborných praxí studentů FEI VŠB - TU Ostrava pro roli Garant OBSAH Obecné informace... 2 Firmy... 3 Témata praxí... 4

Více

Univerzální prohlížeč naměřených hodnot

Univerzální prohlížeč naměřených hodnot Návod na používání autorizovaného software Univerzální prohlížeč naměřených hodnot V Ústí nad Labem 14. 8. 2009 Vytvořil: doc. Ing., Ph.D. 1 z 10 Obsah 1Úvod...3 2Instalace...3 3Spuštění programu...3 3.1Popis

Více

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů...

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů... 1 Obsah 1. Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 1.1. Filtrování, vyhledávání údajů... 4 2. Přehled foto-záznamů... 4 3. Nahrávání foto-záznamů... 6 3.1. Změna velikosti foto-záznamu... 7

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Nástroj XLS2DBF ze sady MPSV nástroje slouží pro zkonvertování souboru ve formátu XLS do formátu DBF. Nástroj umožňuje konvertovat buď vybraný list nebo listy ze sešitu

Více

8.3 Popis dialogových oken

8.3 Popis dialogových oken 8.3 Popis dialogových oken Pro přehled jsou na následující ilustraci 8.1 vyobrazena všechna dialogová okna. Jedná se o nemodální dialogy, proto je lze mít otevřené současně. Pouze dále popisovaný dialog

Více

IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Jaromír Křížek OBSAH 1 ÚVOD... 3 2 INSTALACE... 4 2.1 SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY... 5 2.2 SPUŠTĚNÍ IBRIDGE 1.0... 5 3 HLAVNÍ MENU... 6 3.1 MENU FILE... 6 3.2 MENU SETTINGS... 6

Více

Uživatelský manuál. Aplikace GraphViewer. Vytvořil: Viktor Dlouhý

Uživatelský manuál. Aplikace GraphViewer. Vytvořil: Viktor Dlouhý Uživatelský manuál Aplikace GraphViewer Vytvořil: Viktor Dlouhý Obsah 1. Obecně... 3 2. Co aplikace umí... 3 3. Struktura aplikace... 4 4. Mobilní verze aplikace... 5 5. Vytvoření projektu... 6 6. Části

Více

Lokality a uživatelé

Lokality a uživatelé Administrátorský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz Datum vydání: 15.října 2013

Více

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID V současné verzi je možné ovládat pouze klasický prodej, funkce pro variantu GASTRO (účtování na jednotlivé stoly, tisk do kuchyně) jsou zatím ve vývoji. Nastavení

Více

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID Nastavení Nastavuje se volbou funkce SYSTÉMOVÉ FUNKCE/KONFIGURACE/WIN KONFIGURACE (spustí se tlačítkem )/LOKÁLNÍ PARAMETRY/ZÁLOŽKA PRODEJ. V této tabulce lze zapnout

Více

ERP informační systém

ERP informační systém Vážení zákazníci, modul Zakázka Vám přináší moderní vzhled a nové možnosti. A jaké nové vlastnosti a funkce jsou vám k dispozici: začlenění seznamů do hlavního menu rozšíření údajů, na které lze vyhledávat

Více

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 9.2i

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 9.2i Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 9.2i 1 Spuštění návrhového prostředí Spusťte návrhové prostředí Xilinx ISE 9.2 pomoci ikony na ploše Xilinx ISE 9.2. 2 Otevření projektu a. Klikněte na položku

Více

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah 1. Všeobecný přehled... 2 2. Základní navigační tlačítka... 2 3. Uživatelské nastavení... 3 3.1. Nastavení seznamu... 3 3.1.1. Nastavení zobrazovaných sloupců... 3 3.1.2. Nastavení

Více

Použité verze software: Autodesk Revit 2015 a vyšší + Autodesk Navisworks 2015 a vyšší. Potřebný čas studia: minut

Použité verze software: Autodesk Revit 2015 a vyšší + Autodesk Navisworks 2015 a vyšší. Potřebný čas studia: minut 4D SIMULACE PŘI PLÁNOVÁNÍ VÝSTAVBY Použité verze software: Autodesk Revit 2015 a vyšší + Autodesk Navisworks 2015 a vyšší. Potřebný čas studia: 90-120 minut CÍL Pomocí nástroje TimeLiner v Autodesk Navisworks

Více

Demonstrační kufřík TAC XENTA

Demonstrační kufřík TAC XENTA Demonstrační kufřík TAC XENTA Zadání 1. Pomocí aplikace Menta vytvořte funkční logiku systému. 2. Seznamte se s programem TAC Vista Workstation, tak abyste byli schopni vytvořit vlastní projekt a vyzkoušet

Více

Pro tvorbu samostatně spustitelných aplikací je k dispozici Matlab library.

Pro tvorbu samostatně spustitelných aplikací je k dispozici Matlab library. 1.1 Matlab Matlab je interaktivní systém pro vědecké a technické výpočty založený na maticovém kalkulu. Umožňuje řešit velkou oblast numerických problémů, aniž byste museli programovat vlastní program.

Více

Uživatelský manuál. Format Convert V3.1

Uživatelský manuál. Format Convert V3.1 Uživatelský manuál Format Convert V3.1 Obsah Obsah 1 Kapitola 1 - Popis softwaru Systémové požadavky 2 Podporovaná zařízení a formáty 2 Odinstalace 3 Kapitola 2 - Ovládání Výběr formátu souboru 4 Výběr

Více

Uživatelská příručka. Software DataPlot nástroj pro vizualizaci csv dat

Uživatelská příručka. Software DataPlot nástroj pro vizualizaci csv dat ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Uživatelská příručka Vytvořeno v rámci grantu Grantové agentury České republiky GA16-18448S a grantu Studentské

Více

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 12 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel

Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 12 BDOM UMEL FEKT Šteffan Pavel Práce v návrhovém prostředí Xilinx ISE WebPack 12 BDOM 12.3.2011 UMEL FEKT Šteffan Pavel Obsah 1 Spuštění návrhového prostředí...3 2 Otevření projektu...3 3 Tvorba elektrického schématu...6 4 Přiřazení

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro)

Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro) Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro) 1. Připojení PLC TSX Micro k počítači Kabel, trvale zapojený ke konektoru TER PLC, je nutné zapojit na sériový port PC. 2. Spuštění

Více

nastavení real-time PCR cykléru icycler iq5 Multi-Color Real-Time PCR Detection System

nastavení real-time PCR cykléru icycler iq5 Multi-Color Real-Time PCR Detection System Verze: 1.0 Datum poslední revize: 2.1.2014 nastavení real-time PCR cykléru icycler iq5 Multi-Color Real-Time PCR Detection System (BioRad) generi biotech OBSAH: 1. Spuštění již existujícího či nastavení

Více

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka)

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Semináře pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Hotline telefonická podpora +420 571 894 335 vzdálená správa informační email carat@technodat.cz Váš Tým Obsah Obsah... -2- Úvod...

Více

Manuál pro NetDOGs práce s administrací

Manuál pro NetDOGs práce s administrací Manuál pro NetDOGs práce s administrací Po přihlášení se nacházíme v administraci V horní části jsou hlavní ikony značící moduly prezentace - REDAKCE - NOVINKY - OSTATNÍ - ADMINISTRACE (a možná i další

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál Vytvoření databáze Při otevření management studia a připojením se ke konkrétnímu sql serveru mám v levé části panel s názvem Object Explorer. V tomto panelu

Více

SEZNAMY A INFORMACE O STUDENTECH manuál pro vyučující a lokální správce

SEZNAMY A INFORMACE O STUDENTECH manuál pro vyučující a lokální správce manuál pro vyučující a lokální správce Systém i nformační Studijní SKUPINY OSOB Po přihlášení do SIS v roli Tajemník nebo v roli Učitel zvolíte modul Hledání osob. Tento modul umožňuje vytvořit seznamy

Více

DUM 06 téma: Tvorba makra pomocí VBA

DUM 06 téma: Tvorba makra pomocí VBA DUM 06 téma: Tvorba makra pomocí VBA ze sady: 03 tematický okruh sady: Tvorba skript a maker ze šablony: 10 Algoritmizace a programování určeno pro: 4. ročník vzdělávací obor: 18-20-M/01 Informační technologie

Více

Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň KRAJ) (role manager, administrátor )

Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň KRAJ) (role manager, administrátor ) Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň KRAJ) (role manager, administrátor ) DATASYS s.r.o., Jeseniova 2829/20, 130 00 Praha 3 tel.: +420225308111, fax: +420225308110 www.datasys.cz Obsah

Více

generi biotech nastavení real-time PCR cykleru Applied Biosystems 7300 a 7500 Fast Real-Time System (Applied Biosystems)

generi biotech nastavení real-time PCR cykleru Applied Biosystems 7300 a 7500 Fast Real-Time System (Applied Biosystems) Verze: 1.2 Datum poslední revize: 24.9.2014 nastavení real-time PCR cykleru Applied Biosystems 7300 a 7500 Fast Real-Time System (Applied Biosystems) generi biotech OBSAH 1. Nastavení nového teplotního

Více

Manuál pro Geoportál ÚAP

Manuál pro Geoportál ÚAP Manuál pro Geoportál ÚAP (Aplikace územního plánování) Krajský úřad Ústeckého kraje Odbor informatiky a organizačních věcí Velká Hradební 3118/48 400 02 Ústí nad Labem Autor: Ing. Lenka Gallová, gallova.l@kr-ustecky.cz

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Tel.: 558 646 913 Fax: 558 6626 500 Webové stránky města Kolín Uživatelská příručka Vypracovala Kateřina Klichová 28. 4. 2011 Obsah 1 Přílohy... 1 1.1 Vložení přílohy... 1 1.2 Smazání přílohy... 2 1.3

Více

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 4.1.30 10/2014 Obsah Zóny... 2 Omezení modulu Zóny a pravidla... 2 Vstup do modulu Zóny a pravidla... 3 Karta zóny... 3 Vytvoření nové zóny... 3 Editace zóny...

Více

Návod ke cvičení předmětu BPGA ControlLogix

Návod ke cvičení předmětu BPGA ControlLogix Návod ke cvičení předmětu BPGA ControlLogix ControlLogix Automat ControlLogix je výrobkem firmy Rockwell Automation. Více informací ohledně tohoto produktu můžete najít na stránkách výrobce www.rockwellautomation.com.

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini

Nápověda k systému CCS Carnet Mini Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu Stručný manuál pro webový editor Ukládáni základních informací, tvorba menu Po přihlášení ( zadejte zaslané přihlašovací jméno a heslo ) se Vám zobrazí stránka, kde jsou následující údaje: 1. blok, který

Více

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký Program Uživatelská příručka Milan Hradecký ÚVOD : Program skladové evidence "SKLAD503" zahrnuje v sobě možnost zápisu příjmu převodů a výdeje až do 99 druhů skladů. Sortiment materiálu je ve všech skladech

Více

Uživatelská příručka administrativního rozhraní Vědecké knihovny v Olomouci

Uživatelská příručka administrativního rozhraní Vědecké knihovny v Olomouci Držitel certifikátu jakosti ISO 9001:2001 Uživatelská příručka administrativního rozhraní Vědecké knihovny v Olomouci Stránka 1/44 Obsah 1.Redakční systém...4 1.1. Povolené jazykové mutace...4 5.2.1 Překlad

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul EDITOR STYLU

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul EDITOR STYLU Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání SolidWorks Prostředí a ovládání SW je parametrický 3D modelář a umožňuje objemové a plošné modelování práci s rozsáhlými sestavami automatické generování výrobních výkresu spojení mezi modelováním dílu,

Více

6.4.1 Základní charakteristika

6.4.1 Základní charakteristika 6.4.1 Základní charakteristika Možnosti využití systému simulace diskrétních událostí: Podpora manažerského rozhodování Strategická a operační analýza Snížení rizika simulací alternativ Základní vlastnosti:

Více

Projekt. Sestavení projektu

Projekt. Sestavení projektu Projekt V záložce Nástroje / Projekt MISYS jsou přehledně uspořádány funkce, které slouží k sestavení a editaci projektu. Lze také zapnout nástrojovou lištu Projekt (pravé tlačítko myši v šedé oblasti

Více

Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc)

Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc) Maturitní téma: Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc) Charakteristika tabulkového editoru Tabulkový editor (sprematuritníadsheet) se používá všude tam, kde je třeba zpracovávat data uspořádaná

Více

Pracovní balíček 10 Nástroje pro optimalizaci výrobních a lidských zdrojů. Příloha 2 Dílčí výstup: Nástroj pro rozvrhování lidských zdrojů

Pracovní balíček 10 Nástroje pro optimalizaci výrobních a lidských zdrojů. Příloha 2 Dílčí výstup: Nástroj pro rozvrhování lidských zdrojů Pracovní balíček 10 Nástroje pro optimalizaci výrobních a lidských zdrojů Příloha 2 Dílčí výstup: Nástroj pro rozvrhování lidských zdrojů 1. Úvod Výpočetní techniku potkáváme dnes již na každém kroku,

Více

3 Makra Příklad 4 Access Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Nápověda k aplikaci GraphGUI

Nápověda k aplikaci GraphGUI Nápověda k aplikaci GraphGUI 1 APLIKACE Aplikace slouží pro zobrazování závislosti několika veličin s různými jednotkami a rozsahy na čase v jednom grafu. Do aplikace lze importovat data ze souborů různých

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

Dell UltraSharp U2917W Dell Display Manager Uživatelská příručka

Dell UltraSharp U2917W Dell Display Manager Uživatelská příručka Dell UltraSharp U2917W Dell Display Manager Uživatelská příručka Model: U2917W Regulatorní model: U2917Wt POZNÁMKA: POZNÁMKA označuje důležité informace, které pomáhají lépe využít počítač. Copyright 2016

Více

CNC Blocks Utility 3. Instalace

CNC Blocks Utility 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 2 Operace s NC bloky... 3 Zavedení CNC bloků... 3 Přečíslování CNC bloků... 3 Odstranění CNC bloků... 3 Nastavení aplikace... 4 Nastavení typů CNC souborů... 4 Přepnutí

Více

Metoda Monte Carlo a její aplikace v problematice oceňování technologií. Manuál k programu

Metoda Monte Carlo a její aplikace v problematice oceňování technologií. Manuál k programu Metoda Monte Carlo a její aplikace v problematice oceňování technologií Manuál k programu This software was created under the state subsidy of the Czech Republic within the research and development project

Více