Karta předmětu prezenční studium

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Karta předmětu prezenční studium"

Transkript

1 Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542- Garantující institut: Garant předmětu: Technologie lomového dobývání ložisek Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D Kredity: 6 Povinnost: povinný Úroveň studia: graduální Jazyk výuky: čeština Ročník: 1 Semestr: 2 Odkaz na web: Určeno pro fakulty: HGF Určeno pro typ studia: Způsob zakončení: zápočet a zkouška Rozsah výuky: 2+2 Prerekvizity: Korekvizity: Vyskytuje se v prerekvizitách: nemá nemá není Výstupy z učení - student prokazuje znalosti: navazující magisterské předmětu a rozsahu oboru, odpovídající soudobému stavu poznání dané problematiky při technologii lomového dobývání ložisek základních technologických procesů při lomovém dobývání - student umí: navrhnout technologii a postup dobývání na lomových provozech navrhnout způsob likvidace lomu a nástin následní sanace a rekultivace - student je schopen: orientovat se v oblasti legislativních a bezpečnostních norem, souvisejících s těžbou a využitím nerostných surovin Metody výuky (zastoupení jednotlivých metod je třeba kvantifikovat v %) přednášky 35 % cvičení 35 % samostatná práce 30 %

2 Anotace Cílem předmětu je naučit studenty aplikovat nejvhodnější, nejvýhodnější a přitom ekologicky návratnou technologii do uhelných a nerudných lomových provozů při dodržení zásad ochrany životního prostředí, bezpečnosti práce a bezpečnosti provozu. Povinná literatura KRYL, Václav. Povrchové dobývání ložisek. 1. vyd. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 1997, 266 s. ISBN Zákon 44/1988 ve znění pozdějších předpisů (horní zákon) a další báňské a související předpisy. Doporučená literatura KRYL, Václav, VAVRUŠKA, Otakar. Základy lomařství., ES VŠB TU Ostrava, Ostrava, 2001, 54 s. SLIVKA, Vladimír. Těžba a úprava silikátových surovin. 1. vyd. Praha: Silikátový svaz, 2002, 443 s., [13] s. barev. příl. ISBN X. Nároky na zabezpečení výuky dataprojektor Metody průběžné kontroly znalostí během semestru Znalosti v průběhu semestru jsou kontrolovány pomocí vypracování samostatných semestrálních projektů ve cvičeních. Osnova přednášek 1) Charakteristika ložisek nerudných, rudných a uhelných surovin. Vyhledávání a průzkum ložisek, kategorie zásob, chráněné ložiskové území, dobývací prostor. Zakládání lomů a zásady pro otvírkové práce, nové způsoby projektování otvírkových prací. 2) Základní podmínky ovlivňující způsob dobývání, závislost na fyzikálně-mechanických vlastnostech, a akreditované postupy. Báňsko-technické podmínky dobývání nerudných, uhelných a doprovodných surovin, základní parametry lomů. 3) Skrývkové práce při těžbě v uhelných lomech, kamenolomech a štěrkopískovnách a jiných provozovnách. Prostředky pro technologii skrývkových prací. Způsoby vrtání hornin a vrtací práce v lomech. Lomové vrtací soupravy a jejich použití, technologie vrtacích prací. 4) Hromadná těžba v lomech, těžební operace, systémy lomového dobývání s aplikací na moderní technologie dobývání. Trhací práce velkého rozsahu na lomových provozech, druhy primárních odstřelů a jejich aplikace při těžbě soudržných surovin, trhací práce na uhelných lomech, včetně aplikace konkrétní situace a BP. 5) Mechanizace dobývacích prací při technologii dobývání, kolesovými a korečkovými rýpadly. Technologie dobývání rýpadly. Rýpadla s vlečným korečkem, zemní stroje a speciální zařízení pro těžbu.

3 6) Sekundární rozpojování nadměrných kusů s aplikací všech technologií pro druhotné rozpojování. Technologie budování výsypkového hospodářství, stavba, provoz mechanizace výsypek a odvalů. 7) Technologie těžby v hliništích (cihlářské, keramické, sklářské suroviny, jíly, lupky aj.) a technologie rypných materiálů. Technologie dobývání bloků kamene pro hrubou kamenickou výrobu (tvrdé materiály), nové trendy dobývání bloků. 8) Technologie dobývání bloků kamenořeznými stroji pro ušlechtilou kamenickou výrobu. Technologie úpravy kamene. Technologická doprava na lomech, nové trendy dopravních prostředků 9) Dobývání v závalových polích hnědouhelných lomů. Technologie dobývání nesoudržných surovin, volba technologických systémů těžební operace dle druhů ložisek. 10) Technologie těžby nesoudržných surovin suchou cestou. Technologie těžby nesoudržných surovin z vody rýpadly ze břehu. 11) Technologie těžby štěrkopísků z vody plovoucími rýpadly. Technologie těžby uhelných ložisek kolesovými rýpadly. 12) Technologie těžby uhelných ložisek korečkovými rýpadly. Technologie těžby štěrkopísků z vody plovoucími sacími rýpadly hydropneumatickým systémem. 13) Technologie dobývání v obtížných podmínkách. Technologie elevace a vykládky štěrkopísků při těžbě z vody. Zařízení přístavu a jejich vliv na těžební proces. 14) Technologie základních úpravnických procesů při těžbě uhelných, soudržných a nesoudržných surovin. Zásady pro vypracování POPD, plánu využití ložiska (nevyhrazené suroviny), technologických postupů a jiné dokumentace lomů. 15) Technologie odvodňování lomů a technologie kalového hospodářství. Technologie provedení sanačních, revitalizačních Osnova cvičení 1) Vypočet skrývkových součinitelů, zásob, návrh průzkumného území, dobývacího prostoru v platném souřadnicovém systému s výpočtem plochy dle platných předpisů - semestrální projekt. 2) Návrh otvírky lomu resp. částí lomovém provozu s návrhem výběru a umístění technologie semestrální projekt. 3) Projekt návrhu technologií a těžebních postupů na konkrétním lomu lomu v 3D modelu semestrální projekt. 4) Návrh dobývání nesoudržných surovin včetně technologické dopravy- semestrální práce. 5) Návrh konkrétní sanace a rekultivace v lomu za použití vizualizace semestrální práce. 6) Závěrečný test Otázky ke zkoušce 1) Charakteristika ložisek nerudných, rudných a uhelných surovin. Vyhledávání a průzkum ložisek, kategorie zásob, chráněné ložiskové území, dobývací prostor. 2) Zakládání lomů a zásady pro otvírkové práce, nové způsoby projektování otvírkových prací.

4 3) Základní podmínky ovlivňující způsob dobývání, závislost na fyzikálně-mechanických vlastnostech, a akreditované postupy. 4) Báňsko-technické podmínky dobývání nerudných, uhelných a doprovodných surovin, základní parametry lomů. 5) Skrývkové práce při těžbě v uhelných lomech, kamenolomech a štěrkopískovnách a jiných provozovnách. Prostředky pro technologii skrývkových prací. 6) Způsoby vrtání hornin a vrtací práce v lomech. Lomové vrtací soupravy a jejich použití, technologie vrtacích prací. 7) Hromadná těžba v lomech, těžební operace, systémy lomového dobývání s aplikací na moderní technologie dobývání. 8) Trhací práce velkého rozsahu na lomových provozech, druhy primárních odstřelů a jejich aplikace při těžbě soudržných surovin, trhací práce na uhelných lomech, včetně aplikace konkrétní situace a BP. 9) Mechanizace dobývacích prací při technologii dobývání, kolesovými a korečkovými rýpadly. 10) Technologie dobývání rýpadly. Rýpadla s vlečným korečkem, zemní stroje a speciální zařízení pro těžbu. 11) Sekundární rozpojování nadměrných kusů s aplikací všech technologií pro druhotné rozpojování. 12) Technologie budování výsypkového hospodářství, stavba, provoz mechanizace výsypek a odvalů. 13) Technologie těžby v hliništích (cihlářské, keramické, sklářské suroviny, jíly, lupky aj.) a technologie rypných materiálů. 14) Technologie dobývání bloků kamene pro hrubou kamenickou výrobu (tvrdé materiály), nové trendy dobývání bloků. 15) Technologie dobývání bloků kamenořeznými stroji pro ušlechtilou kamenickou výrobu. Technologie úpravy kamene. 16) Technologická doprava na lomech, nové trendy dopravních prostředků 17) Dobývání v závalových polích hnědouhelných lomů. 18) Technologie dobývání nesoudržných surovin, volba technologických systémů těžební operace dle druhů ložisek. 19) Technologie těžby nesoudržných surovin suchou cestou. 20) Technologie těžby nesoudržných surovin z vody rýpadly ze břehu. 21) Technologie těžby štěrkopísků z vody plovoucími rýpadly. 22) Technologie těžby uhelných ložisek kolesovými rýpadly. 23) Technologie těžby uhelných ložisek korečkovými rýpadly. 24) Technologie těžby štěrkopísků z vody plovoucími sacími rýpadly hydropneumatickým systémem. 25) Technologie dobývání v obtížných podmínkách. 26) Technologie elevace a vykládky štěrkopísků při těžbě z vody. Zařízení přístavu a jejich vliv na těžební proces.

5 27) Technologie základních úpravnických procesů při těžbě uhelných, soudržných a nesoudržných surovin. 28) Zásady pro vypracování POPD, plánu využití ložiska (nevyhrazené suroviny), technologických postupů a jiné dokumentace lomů. 29) Technologie odvodňování lomů a technologie kalového hospodářství. 30) Technologie provedení sanačních, revitalizačních a rekultivačních prací. Podmínky absolvování předmětu Název úlohy Typ úlohy Max. počet bodů (akt. za podúlohy) Min. počet bodů Zápočet a zkouška Zápočet a zkouška 100 (100) 51 Zápočet Zápočet 35 (35) 18 Projekt Projekt Písemka Písemka 13 7 Zkouška Zkouška Písemná zkouška Písemná zkouška Ústní zkouška Ústní zkouška Údaje o předmětu v cizím jazyce Annotation The objective is to teach the students how to apply the most suitable, best and ecologically sustainable technology in coal and non-ore opencast operations, while complying with the principles of environmental protection, work safety and operational safety. Outline of lectures 1) Characteristics of deposits: non-ore, ore and coal feedstock. Exploration and surveying of deposits, categories of deposits, protected deposits, mining are. Opening of overcast mine and principles appliable to opening operations, new methods of designing of opencast operations. 2) Basic conditions affecting the mining method, depending on the physic-mechanical properties and accredited procedures. Mining-technical conditions for mining of non-ore, coal and associated raw material deposits, basic parameters of opencast mines. 3) Overburden work when mining in the open coal mines, stone quarries, and gravel and sand quarries and when mining other raw materials. Technological means used in overburden operations. Methods of drilling in the quarries. Drilling rigs in the quarry and their use, drilling technology. 4) Mass production in quarries, mining operations, systems of quarry extraction and application to modern technologies. Large-scale blasting works in quarry operations, types of primary blasting and its application in the extraction of cohesive raw materials, blasting in coal quarries, including the application on specific conditions and BP.

6 5) Mechanical equipment used in extraction operations in open-pit (quarry) mines, wheeled and bucket-wheel excavators. Excavation technology. Towing bucket-wheel excavators, earth moving machines and special excavation equipment. 6) Secondary disintegration of excessive mass with application of all technological means of secondary disintegration. Development of dump management, construction, operation, mechanical equipment of dumps. 7) Technology of mining in clay pits (brick, ceramic, glass materials, clays, shales, etc.) digging materials. Technology of mining for rough blocks for rough stone production (hard materials), new trends in block mining. 8) Technology of mining of blocks using stone-cutting machines for fine stone production. Stone processing technology. Technological transport in quarries, new trends in transportation. 9) Mining in caving fields of brown coal surface mines. Technology of mining of non-cohesive materials, choice of technology systems, mining operations by types of deposits. 10) Technology for extraction of non-cohesive materials by dry methods. Technology for extraction of non-cohesive materials from water using excavators from the bank. 11) Technology of extraction of gravel and sands from the water using floating excavators. Extraction of coal deposits using wheeled excavators 12) Extraction of coal deposits using bucket-wheel excavators Technology of extraction of gravel and sands from the water using floating suction excavators with hydropneumatic system. 13) Technology of mining in difficult conditions. Technology of elevation and offloading of gravel and sand when mining from water. Port equipment and effects on the extraction process. 14) Technology of basic finishing processes after extraction of coal, cohesive and non-cohesive materials. Principles for the development POPD (Plan of opening and preparation of deposits) (non- reserved minerals), technological processes and other quarry documentation. 15) Technology of quarry drainage and sludge management. Technology of recovery and reclamation operations Outline of exercises 1) Calculation of burden indexes, deposits, proposal of survey area, mining area in the applicable coordinate system, with calculation of surface area according to the applicable regulations - term project. 2) Proposal of quarry opening or partial opening in quarry operations with the proposal of selection and deployment of technology - term project. 3) Design/proposal of technology and mining techniques for specific quarry conditions in 3D model - term project. 4) Proposal of mining for non-cohesive raw materials - including technological transport - term project. 5) Detailed proposal of reclamation and recovery operations in quarry, using visualization - term project. 6) Final test

7 Exam question topics 1) Characteristics of deposits: non-ore, ore and coal feedstock. Exploration and surveying of deposits, categories of deposits, protected deposits, mining are. 2) Opening of overcast mine and principles appliable to opening operations, new methods of designing of opencast operations. 3) Basic conditions affecting the mining method, depending on the physic-mechanical properties and accredited procedures. 4) Mining-technical conditions for mining of non-ore, coal and associated raw material deposits, basic parameters of opencast mines. 5) Overburden work when mining in the open coal mines, stone quarries, and gravel and sand quarries and when mining other raw materials. Technological means used in overburden operations. 6) Methods of drilling in the quarries. Drilling rigs in the quarry and their use, drilling technology. 7) Mass production in quarries, mining operations, systems of quarry extraction and application to modern technologies. 8) Large-scale blasting works in quarry operations, types of primary blasting and its application in the extraction of cohesive raw materials, blasting in coal quarries, including the application on specific conditions and BP. 9) Mechanical equipment used in extraction operations in open-pit (quarry) mines, wheeled and bucket-wheel excavators. 10) Excavation technology. Towing bucket-wheel excavators, earth moving machines and special excavation equipment. 11) Secondary disintegration of excessive mass with application of all technological means of secondary disintegration. 12) Development of dump management, construction, operation, mechanical equipment of dumps. 13) Technology of mining in clay pits (brick, ceramic, glass materials, clays, shales, etc.) digging materials. 14) Technology of mining for rough blocks for rough stone production (hard materials), new trends in block mining. 15) Technology of mining of blocks using stone-cutting machines for fine stone production. Stone processing technology. 16) Technological transport in quarries, new trends in transportation. 17) Mining in caving fields of brown coal surface mines. 18) Technology of mining of non-cohesive materials, choice of technology systems, mining operations by types of deposits. 19) Technology for extraction of non-cohesive materials by dry methods. 20) Technology for extraction of non-cohesive materials from water using excavators from the bank. 21) Technology of extraction of gravel and sands from the water using floating excavators.

8 22) Extraction of coal deposits using wheeled excavators 23) Extraction of coal deposits using bucket-wheel excavators 24) Technology of extraction of gravel and sands from the water using floating suction excavators with hydropneumatic system. 25) Technology of mining in difficult conditions. 26) Technology of elevation and offloading of gravel and sand when mining from water. Port equipment and effects on the extraction process. 27) Technology of basic finishing processes after extraction of coal, cohesive and non-cohesive materials. 28) Principles for the development POPD (Plan of opening and preparation of deposits) (nonreserved minerals), technological processes and other quarry documentation. 29) Technology of quarry drainage and sludge management. 30) Technology of recovery, revitalization and reclamation operations.

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Základy lomařství (ZL) Číslo předmětu: 542-0001 Garantující institut: Garant předmětu: Institut hornického inženýrství a bezpečnosti doc. Ing. Milan Mikoláš,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Hospodaření s odpady (HOSO)/Waste Management Číslo předmětu: 546-0310 Garantující institut: Garant předmětu: Institut environmentálního inženýrství Ing.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Obchod surovinami (ObchS) Číslo předmětu: 545-0304 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení doc. Ing. Michal Vaněk, Ph.D.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542-0296 Garantující institut: Garant předmětu: Základy hornictví (ZH) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti prof. Ing. Vlastimil

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542 Garantující institut: Garant předmětu: Doprava na dolech a lomech (DNDL) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti doc. Ing. Milan

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Úpravnictví I (ÚPRI) Číslo předmětu: 542- Garantující institut: Garant předmětu: Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Ing. Vlastimil Řepka, Ph.D.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Organizace a řízení dobývání surovin (ORDS) Číslo předmětu: 545-0403 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení prof. Ing.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Daňová soustava (DS) 545-xxxx Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Magnusková, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Personalistika (Pers) Číslo předmětu: 545 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Lucie Krčmarská, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0259 Garantující institut: Garant předmětu: Exaktní metody rozhodování Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 714-0513 Garantující institut: Garant předmětu: Vybrané kapitoly z matematiky (VKM) Katedra matematiky a deskriptivní geometrie doc. RNDr.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0250 Garantující institut: Garant předmětu: Ekonomická statistika Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková, Ph.D.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542-0261 Garantující institut: Garant předmětu: Hornictví a ŽP (HŽP) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Ing. Martin Hummel, Ph.D

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Trhací práce pro povrchové dobývání a bezpečnost práce (TPPD) Číslo předmětu: 542- Garantující institut: Garant předmětu: Institut hornického inženýrství

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Technologie hlubinného dobývání ložisek (THDL) Číslo předmětu: 542 217 Garantující institut: Garant předmětu: Institut hornického inženýrství a bezpečnosti

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Odpady z těžby a zpracování surovin Číslo předmětu: 542 Garantující institut: Garant předmětu: Institut hornického inženýrství a bezpečnosti doc. Ing. Jiří

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Programování aplikací pro web (PAW) Číslo předmětu: 548- Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. Jan Růžička, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0206 Garantující institut: Garant předmětu: Investice a investiční rozhodování Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Účetnictví I (UCT I) Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: 545 - XXXX Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Hana Růčková Kredity: 6

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542-0384 Garantující institut: Garant předmětu: Zajištění a likvidace dolů a lomů Institut hornického inženýrství a bezpečnosti prof. Ing.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Projektové řízení (PR) Číslo předmětu: 548-0049 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Kredity: 5 Povinnost:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Management v hospodářské praxi II (MHPII) Číslo předmětu: 545- Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení doc. Ing. Michal

Více

Problémové okruhy ke státním závěrečným zkouškám navazujícího magisterského studia studijního oboru 2102T003 KOMERČNÍ INŽENÝRSTVÍ V OBLASTI SUROVIN

Problémové okruhy ke státním závěrečným zkouškám navazujícího magisterského studia studijního oboru 2102T003 KOMERČNÍ INŽENÝRSTVÍ V OBLASTI SUROVIN Problémové okruhy ke státním závěrečným zkouškám navazujícího magisterského studia studijního oboru 2102T003 KOMERČNÍ INŽENÝRSTVÍ V OBLASTI SUROVIN OBCHOD SUROVINAMI Raw Materials Business ENVIRONMENTÁLNÍ

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 548-0057 Garantující institut: Garant předmětu: Základy geoinformatiky (ZGI) Institut geoinformatiky doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Management rizik (MR) Číslo předmětu: 542-0329/03 Garantující institut: 542 Garant předmětu: Prof. Ing. Pavel Prokop, CSc. Kredity: 5 Povinnost: povinné

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Technická petrografie a základy chemie silikátů Číslo předmětu: 541 Garantující institut: Institut geologického inženýrství - 541 Garant předmětu: prof.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542- Garantující institut: Garant předmětu: Horní právo a bezpečnostní předpisy (HPBP) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti prof.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542 Garantující institut: Garant předmětu: Systémy otvírky a přípravy ložisek (SOaPL) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Doc.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542 Garantující institut: Garant předmětu: Hlubinné dobývání ložisek (HDL) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Doc. Ing. Petr

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0387 Garantující institut: Garant předmětu: Protizáparová prevence a represe (PPaR) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti prof.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Objektově orientovaná analýza a návrh (OOAN) Číslo předmětu: 548-0040 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky RNDr. Daniela Szturcová,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Algoritmizace prostorových úloh Číslo předmětu: 548-0069 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky RNDr. Daniela Szturcová, PhD. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Marketing (MARKE) Číslo předmětu: 545-0235 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení prof. Ing. Jaroslav Dvořáček, CSc.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 548-0019 Garantující institut: Garant předmětu: Zdroje prostorových dat (ZPD) Institut geoinformatiky RNDr. Pavel Švec, Ph.D. Kredity: 5

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Globální navigační a polohové systémy (GNPS) Číslo předmětu: 548-0048 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. David Vojtek,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542-0710 Garantující institut: Garant předmětu: Stabilita svahů a skalních stěn (SSSS) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Ing.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Podnikatelství (Podnik) Číslo předmětu: 5450333 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Lucie Krčmarská, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Finanční řízení podniku (FRP) 545-xxxx Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Magnusková,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Prostorová analýza dat (PAD) Číslo předmětu: 548-0044 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky doc. Dr. Ing. Jiří Horák Kredity: 5

Více

Státnicové otázky NMG TNS AR 2018/2019

Státnicové otázky NMG TNS AR 2018/2019 HORNICKÁ GEOMECHANIKA (P) (otázky ke státním zkouškám, Těžba nerostných surovin) 1. Fyzikální vlastnosti hornin ve vztahu k hornické geomechanice. 2. Mechanické vlastnosti hornin ve vztahu k hornické geomechanice.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Prognostika a strategie podniku (PaSP) Číslo předmětu: 545-0276 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení prof. Ing. Jaroslav

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Kvantitativní metody v geografii (KMG) Číslo předmětu: 548 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. Igor Ivan, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Plánování aplikací GIT (PGIT) Číslo předmětu: 548-0063 Garantující institut: Garant předmětu: geoinformatiky doc. Dr. Ing. Jiří Horák Kredity: 5 Povinnost:

Více

VÝPOČET DYNAMICKÝCH VLASTNOSTÍ KOLESOVÉHO RYPADLA SchRs 1320/4x30. COMPUTATION OF DYNAMIC CHARACTERISTIC OF THE BUCKET WHEEL EXCAVATOR SchRs 1320/4x30

VÝPOČET DYNAMICKÝCH VLASTNOSTÍ KOLESOVÉHO RYPADLA SchRs 1320/4x30. COMPUTATION OF DYNAMIC CHARACTERISTIC OF THE BUCKET WHEEL EXCAVATOR SchRs 1320/4x30 VÝPOČET DYNAMICKÝCH VLASTNOSTÍ KOLESOVÉHO RYPADLA SchRs 130/x30 COMPUTATION OF DYNAMIC CHARACTERISTIC OF THE BUCKET WHEEL EXCAVATOR SchRs 130/x30 Autor: Ing. Jakub GOTTVALD, Ústav aplikované mechaniky

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 340-0702 Garantující institut: Garant předmětu: Hornické stroje (HS) Katedra výrobních strojů a konstruování Prof. Ing. Horst Gondek, DrSc.

Více

doc. Ing. Milan Mikoláš Ph.D., Ing. Pavla Foitová Dernerová, V 15 Ing. Kamil Ožana NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY DLE PLATNÝCH PŘEDPISŮ

doc. Ing. Milan Mikoláš Ph.D., Ing. Pavla Foitová Dernerová, V 15 Ing. Kamil Ožana NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY DLE PLATNÝCH PŘEDPISŮ doc. Ing. Milan Mikoláš Ph.D., Ing. Pavla Foitová Dernerová, V 15 Ing. Kamil Ožana NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY DLE PLATNÝCH PŘEDPISŮ Anotace V minulosti byly odpady z hornické činnosti převážně ukládány

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Systémy cen (SysC) Číslo předmětu: 545-0293 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Markéta Rolčíková, Ph.D. Kredity:

Více

Příloha1) Atributy modulu

Příloha1) Atributy modulu Příloha1) Atributy modulu Název realizovaného modulu Kontaktní údaje garanta: Průmyslové inženýrství doc. Ing. Josef 597325258 jos.novak@vsb.cz Novák, CSc. Jméno a příjemní telefon e-mail Požadované obsahové

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542-0744 Garantující institut: Garant předmětu: Hydrogeologie a odvodňování lomů a dolů (HaOLaD) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Informatika v ekonomice (IE) Číslo předmětu: 545-0340 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Igor Černý, Ph.D.

Více

LOŽISKA NEVYHRAZENÝCH NEROSTŮ JAKO SOUČÁST POZEMKU : VYBRANÉ OTÁZKY ONDŘEJ VÍCHA

LOŽISKA NEVYHRAZENÝCH NEROSTŮ JAKO SOUČÁST POZEMKU : VYBRANÉ OTÁZKY ONDŘEJ VÍCHA LOŽISKA NEVYHRAZENÝCH NEROSTŮ JAKO SOUČÁST POZEMKU : VYBRANÉ OTÁZKY ONDŘEJ VÍCHA Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci Abstract in original language Cílem příspěvku je rozbor platné právní

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0244 Garantující institut: 545 Garant předmětu: Analýza hospodářských operací (AHOP) prof. Ing. Jaroslav Dvořáček, CSc. Kredity: 7 Povinnost:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 541-0021 Garantující institut: Garant předmětu: Těžba kapalin a plynů a technologie vrtných prací (TkaV) Institut geologického inženýrství

Více

Publikační činnost. Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most. Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s. tř. Budovatelů 2830/ M O S T

Publikační činnost. Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most. Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s. tř. Budovatelů 2830/ M O S T 2016 Publikační činnost a.s., Most Publikační činnost jednotlivých pracovníků má velký význam ve vědecko-výzkumné činnosti společnosti. Tato činnost je důležitým kritériem pro hodnocení kvality a efektivity

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Bankovnictví (BANK) Číslo předmětu: 545-0261 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Bartoňová Kredity: 6 Povinnost:

Více

Management informačních systémů. Název Information systems management Způsob ukončení * přednášek týdně

Management informačních systémů. Název Information systems management Způsob ukončení * přednášek týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu profilující Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Management informačních systémů česky Management informačních systémů anglicky Information systems management

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Větrání dolů a lomů (VDaL) Číslo předmětu: 542 Garantující institut: Institut hornického inženýrství a bezpečnosti (542) Garant předmětu: Prof. Ing. Pavel

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Public Relations (PR-HGF) Číslo předmětu: 545-0098 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Simona Matušková Kredity:

Více

Problémové okruhy ke státním zkouškám bakalářského studia studijního oboru 2102R003 Komerční inženýrství v oblasti surovin

Problémové okruhy ke státním zkouškám bakalářského studia studijního oboru 2102R003 Komerční inženýrství v oblasti surovin Problémové okruhy ke státním zkouškám bakalářského studia studijního oboru 2102R003 Komerční inženýrství v oblasti surovin Seznam předmětů: EKONOMIKA PODNIKU povinný předmět Economics of Enterprise OBČANSKÉ

Více

Publikační činnost Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Publikační činnost Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 2013 Publikační činnost a.s., Most Publikační činnost jednotlivých pracovníků má velký význam ve vědecko-výzkumné činnosti společnosti. Tato činnost je důležitým kritériem pro hodnocení kvality a efektivity

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Neurčitost v geoinformatice (NEGI) Číslo předmětu: 548- Garantující institut: Garant předmětu: geoinformatiky doc. Dr. Ing. Jiří Horák Kredity: 5 Povinnost:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Účetnictví II (UCT II) 545 - XXXX Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Hana Růčková Kredity:

Více

si vás dovolují pozvat na MEZINÁRODNÍ KONFERENCI SOUČASNOST A PERSPEKTIVA TĚŽBY A ÚPRAVY NERUDNÍCH SUROVIN V

si vás dovolují pozvat na MEZINÁRODNÍ KONFERENCI SOUČASNOST A PERSPEKTIVA TĚŽBY A ÚPRAVY NERUDNÍCH SUROVIN V ČSVTS HGF VŠB-TU OSTRAVA, ODBORNÁ SKUPINA LOMOVÉ DOBÝVÁNÍ A ÚPRAVNICTVÍ S ODDĚLENÍM ÚPRAVY NEROSTNÝCH SUROVIN, INSTITUT HORNICKÉHO INŽENÝRSTVÍ A BEZPEČNOSTI, HGF, VŠB-TU OSTRAVA, TĚŽEBNÍ UNIÍ BRNO A SILIKÁTOVÝM

Více

Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů

Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů 1) Průzkum přírodních stavebních surovin metodika ložiskové geologie do ig se nezařazuje provádění: specializovaná průzkumná pracoviště úkoly:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 548-0033 Garantující institut: Garant předmětu: Socioekonomická geografie (SEG) Institut geoinformatiky RNDr. Pavel Švec, Ph.D. Kredity:

Více

Sylabus pro předmět Systémy rostlinné výroby

Sylabus pro předmět Systémy rostlinné výroby Sylabus pro předmět Kód předmětu: SYRV Název v jazyce výuky: Název česky: Název anglicky: Plant Production Systems Počet přidělených ECTS kreditů: 5 Forma výuky předmětu: prezenční Forma a požadavky na

Více

Quo vadis důlní měřictví?

Quo vadis důlní měřictví? A. B. Důlní měřictví (definice, postavení) C. Legislativa D. Školství E. Metody pořizování dat F. Metody zpracování dat G. Quo vadis důlní měřictví? A. Společnost Důlních Měřičů a Geologů (SDMG) vznikla

Více

Project Life-Cycle Data Management

Project Life-Cycle Data Management Project Life-Cycle Data Management 1 Contend UJV Introduction Problem definition Input condition Proposed solution Reference Conclusion 2 UJV introduction Research, design and engineering company 1000

Více

SYLABUS MODUL BUSINESS MODELOVÁNÍ. Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D.

SYLABUS MODUL BUSINESS MODELOVÁNÍ. Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. SYLABUS MODUL BUSINESS MODELOVÁNÍ Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Ostrava 20 : Business modelování Autoři: Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vydání: první, 20 Počet stran: Tisk: Vysoká škola podnikání,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Základy tržní ekonomiky (ZTE) Číslo předmětu: 545-0203 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení prof. Ing. Jaroslav Dvořáček,

Více

Institucionální rozvojový plán TUL 2016

Institucionální rozvojový plán TUL 2016 Podpora studentů samoplátců na FS TUL Tvorba studijních textů a AJ pro zahraniční studenty Zpráva o řešení projektu č. 12270 Institucionální rozvojový plán TUL 2016 Cíle: Diverzifikace a dostupnost (prioritní

Více

Akreditované studijní programy

Akreditované studijní programy správce úložiště dokumentů, není řízeným dokumentem. 1 / 19 Seznam akreditovaných studijních programů Fakulta bezpečnostního inženýrství Poř. č. programu (STUD Prog) 1) Název programu oboru (KKOV) Název

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Průmyslová logistika (PL) Číslo předmětu: 545-0418 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Magnusková, Ph.D.

Více

Litosil - application

Litosil - application Litosil - application The series of Litosil is primarily determined for cut polished floors. The cut polished floors are supplied by some specialized firms which are fitted with the appropriate technical

Více

Využití katastrální mapy v důlním měřictví

Využití katastrální mapy v důlním měřictví VŠB - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta 12. Mezinárodní konference o katastru 53. Geodetické informační dny Využití katastrální mapy v důlním měřictví BRNO 2018 Pavel Černota, Hanka

Více

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU.

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU. PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU Lenka Švajdová Ostrava 2011 Název: Cestovní ruch a volnočasové aktivity

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Dálkový průzkum Země (DPZ) Číslo předmětu: 548-0004 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. Tomáš Peňáz, Ph.D. Kredity: 5 Povinnost:

Více

Usnesení o zastavení řízení č. j. NAU-24/ ze dne ; nabytí právní moci:

Usnesení o zastavení řízení č. j. NAU-24/ ze dne ; nabytí právní moci: ROZHODNUTÍ VYDANÁ NÁRODNÍM AKREDITAČNÍM ÚŘADEM PRO VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ ZA ROK 2016 Usnesení o zastavení řízení č. j. NAU-24/2016-5 ze dne 20. 10. 2016; nabytí právní moci: 9. 11. 2016 Národní akreditační úřad

Více

Identifikační karta modulu v. 4. Forma výuky. Doporučený typ studia. Personální zabezpečení (vyplňte ve formátu Příjmení Jméno, bez titulů)

Identifikační karta modulu v. 4. Forma výuky. Doporučený typ studia. Personální zabezpečení (vyplňte ve formátu Příjmení Jméno, bez titulů) Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu modulu povinný Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Účetnictví I. česky Účetnictví I. anglicky Accounting I. Způsob ukončení * zkouška Počet kreditů 5 Forma výuky

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Management v hospodářské praxi (MHP) Číslo předmětu: 545-0239 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení doc. Ing. Michal

Více

SYLABUS CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ AKTIVITY MODULU DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ VE VOLNOČASOVÝCH AKTIVITÁCH. Lenka Švajdová

SYLABUS CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ AKTIVITY MODULU DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ VE VOLNOČASOVÝCH AKTIVITÁCH. Lenka Švajdová SYLABUS MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ VE VOLNOČASOVÝCH AKTIVITÁCH Lenka Švajdová Ostrava 2011 Název: ruch a volnočasové aktivity podnikání ve volnočasových aktivitách

Více

Mezinárodní konference Využívání zdrojů nerostných surovin

Mezinárodní konference Využívání zdrojů nerostných surovin 10. - 12. května 2017 ALEXANDRA ŠPORT HOTEL ul. 1.mája 899 020 01 Púchov www.alexandrasporthotel.sk ORGANIZÁTOŘI Horní Nová Ves 108, Lázně Bělohrad frantisek.zocek@czechstonecluster.eu HGF VŠB Technické

Více

Mezinárodní konference Využívání zdrojů nerostných surovin

Mezinárodní konference Využívání zdrojů nerostných surovin 14. - 16. ledna 2010 Hotel Sepetná Ostravice 0956 739 14 Ostravice Česká republika ORGANIZÁTOŘI Horní Nová Ves 108 507 81 Lázně Bělohrad tel.: +420 493 793 249 fax.: +420 493 793 249 frantisek.zocek@czechstonecluster.eu

Více

3MA524 Metody a techniky v managementu kvality 2

3MA524 Metody a techniky v managementu kvality 2 3MA524 Metody a techniky v managementu kvality 2 Česky Metody a techniky v managementu kvality 2. Anglicky Methods and Techniques in Management Quality 2 Německy Methode und Techniken in Qualitätsmanagement

Více

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách 70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách Ing. Tomáš Rychtařík ředitel DIAMO, s. p., Máchova 201, 471 27 Stráž pod Ralskem, Hornické sympozium 2016 Příbram

Více

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ VE VOLNOČASOVÝCH AKTIVITÁCH

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ VE VOLNOČASOVÝCH AKTIVITÁCH PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ VE VOLNOČASOVÝCH AKTIVITÁCH Lenka Švajdová Ostrava 2011 Název: Cestovní ruch a volnočasové

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542-0386 Garantující institut: Garant předmětu: Plynodajnost a degazace (PD) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti prof. Ing. Pavel

Více

PLÁN NÁRODNÍCH PRACÍ NATIONAL WORK PROGRAMME

PLÁN NÁRODNÍCH PRACÍ NATIONAL WORK PROGRAMME PLÁN NÁRODNÍCH PRACÍ NATIONAL WORK PROGRAMME ČTVRTLETNÍ PŘEHLED (04-06/2017) QUARTERLY IEW (04-06/2017) I. Návrhy ČSN k veřejnému připomínkování (Drafts of national standards for public comments) B26 Úkol/Project

Více

Formulář pro poskytování údajů do báňsko-technické evidence za rok 2018

Formulář pro poskytování údajů do báňsko-technické evidence za rok 2018 Formulář pro poskytování údajů do báňsko-technické evidence za rok 2018 HOR - MPO Podle vyhl. MPO č. 29/2017 Sb. ze dne 25. 1. 2017, o báňsko-technické evidenci Podle zákona č. 44/1988 Sb., o ochraně a

Více

CENTRAL GOVERNMENT AUTHORITIES 1

CENTRAL GOVERNMENT AUTHORITIES 1 ANNEX A CENTRAL GOVERNMENT AUTHORITIES 1 Ministerstvo dopravy Ministerstvo financí Ministerstvo kultury Ministerstvo obrany Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo práce a sociálních věcí Ministerstvo

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí - Veřejná vyhláška

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí - Veřejná vyhláška KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX0202GR0* Čj: MSK 109848/2018 Sp. zn.: ŽPZ/24023/2018/Huj 208.3 V10 Vyřizuje: Mgr. Kateřina

Více

Ing. Simona Psotná, Ing. Taťána Barabášová V 10 APLIKACE PYROLÝZNÍCH OLEJŮ VE FLOTACI UHLÍ

Ing. Simona Psotná, Ing. Taťána Barabášová V 10 APLIKACE PYROLÝZNÍCH OLEJŮ VE FLOTACI UHLÍ Ing. Simona Psotná, Ing. Taťána Barabášová V 10 Ing. Eva Schmidtová, Ing. Monika Podešvová APLIKACE PYROLÝZNÍCH OLEJŮ VE FLOTACI UHLÍ Abstrakt Práce se zabývá výzkumem flotačních činidel vhodných pro flotaci

Více

Transect analysis of reconstructed georelief of the Lake Most area in the years 1938, 1953, 1972, 1982 and 2008

Transect analysis of reconstructed georelief of the Lake Most area in the years 1938, 1953, 1972, 1982 and 2008 Analýza profilů rekonstruovaného reliéfu v oblasti Mosteckého jezera z let 1938, 1953, 1972, 1982 a 2008 Transect analysis of reconstructed georelief of the Lake Most area in the years 1938, 1953, 1972,

Více

RNDr. Petr Rambousek Ing. Josef Godány Ing. Petr Bohdálek Mgr. Jan Buda

RNDr. Petr Rambousek Ing. Josef Godány Ing. Petr Bohdálek Mgr. Jan Buda Vybrané problémové lokality těžby nerostných surovin v Libereckém kraji v souvislosti s jejich plánovaným využíváním (uran, stavební kámen, štěrkopísky ) RNDr. Petr Rambousek Ing. Josef Godány Ing. Petr

Více

Příloha1) Atributy modulu

Příloha1) Atributy modulu Příloha1) Atributy modulu Název realizovaného modulu Kontaktní údaje garanta: Průmyslové inženýrství Ing. Jan Nečas, 597323127 jan.necas@vsb.cz Ph.D. Jméno a příjemní telefon e-mail Požadované obsahové

Více

Posuzování vlivů povrchové důlní činnosti na životní prostředí

Posuzování vlivů povrchové důlní činnosti na životní prostředí VLADIMÍR LAPČÍK, MARTA LAPČÍKOVÁ Posuzování vlivů povrchové důlní činnosti na životní prostředí V. Lapčík, M. Lapčíková: Environmental Impact Assessment of Intentions within Domain of Surface Mining Activity.

Více

SYLABUS BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE

SYLABUS BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE SYLABUS MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE František Prášek Ostrava 2011 : Sylabus modulu Bakalářská práce a praxe Autoři: Ing. František Prášek Vydání: první, 2011 Počet stran: 15 Tisk: Vysoká škola podnikání,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Komunikační technologie (KT) Číslo předmětu: 548-0065 Garantující institut: 548 Garant předmětu: prof. Ing. Zdeněk Diviš, CSc. Kredity: 5 Povinnost: Povinně

Více

VYUŽITÍ VIRTUÁLNÍ REALITY PŘI ŘÍZENÍ LOMU

VYUŽITÍ VIRTUÁLNÍ REALITY PŘI ŘÍZENÍ LOMU Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Řada hornicko-geologická Volume XLIX (2003), No.2, p. 63-72, ISSN 0474-8476 Zdeněk NEUSTUPA VYUŽITÍ VIRTUÁLNÍ REALITY PŘI ŘÍZENÍ

Více

SYLABUS CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ MODULU AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU. Lenka Švajdová

SYLABUS CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ MODULU AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU. Lenka Švajdová SYLABUS MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU Lenka Švajdová Ostrava 2011 Název: Cestovní ruch a volnočasové aktivity podnikání v cestovním ruchu Autoři: Lenka

Více