internetový portál autorské právo, softwarové patenty

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "internetový portál autorské právo, softwarové patenty"

Transkript

1 04. Webová stránka, internetový portál autorské právo, softwarové patenty Michal Černý, Ph.D.

2 Upozornění Tento text je určen pouze pro studijní účely studentů magisterského studijního programu oboru právo na Právnick vnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, zejména předmp edmětu Právo informačních technologií. Bez souhlasu autora nesmí být tento text veřejn ejně šířen ani využit k jinému účelu, než je výše uvedeno.

3 Témata Autorská činnost, Webová stránka, Používání stránky licenční smlouva, Internetový portál l a nakládání s ním, Protiprávn vní úkony Softwarové patenty

4 Autorská činnost Jedna z mála m činností,, která je právem neregulována na zvláš áštním m předpisemp Běžně není považov ována za podnikání Avšak taková argumentace není jedna jediná A podle mého m názoru n není správn vná.

5 Proč: Interpretace 2/1 ObZ odkaz na pojem podnikatele (podle 2/2 ObZ) Běžná interpretace 2/2 je taková, že e autorská činnost není zahrnuta pod ani jedno písmeno, p ale je tomu tak skutečně? 2/2/c ObZ: : Osoba, která podniká na základz kladě jiného než živnostenského oprávn vnění podle zvláš áštních předpisp edpisů,

6 Důsledky? Různý charakter právn vního vztahu Odlišná odpovědnost dnost za škodu Odlišný smluvní režim při p i vytvářen ení autorských děl l na zakázku zku

7 Webová stránka Autorské dílo - 2 AZ (Z 121/2000 Sb.) "dílo literárn rní a jiné dílo uměleck lecké a dílo d vědeckv decké,, které je jedinečným ným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli koli objektivně vnímateln matelné podobě včetně podoby elektronické,, trvale nebo dočasn asně,, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam". AZ uvádí příkladmo hlavní druhy autorských děl, d mezi které zařazuje azuje "dílo slovesné vyjádřen ené řečí nebo písmem, p dílo d hudební,, dílo d dramatické a dílo d hudebně dramatické,, dílo d lo choreografické a dílo d pantomimické,, dílo d fotografické a dílo d vyjádřen ené postupem podobným fotografii, dílo d audiovizuáln lní,, jako je dílo d kinematografické,, dílo d výtvarné, jako je dílo d malířsk ské,, grafické a sochařsk ské,, dílo d architektonické včetně díla urbanistického, dílo d užitu itého umění a dílo d kartografické".

8 Počíta tačový program Autorské dílo je i počíta tačový program, a to za podmínky, že e je původní ve smyslu vlastního tvůrčího výtvoru autora Na počíta tačové programy musíme me proto uplatňovat odlišná hlediska než na jiná autorská díla, neboť např.. program ve formátu html,, který plní úlohu vstupního rozhraní pro tzv. "vyhledáva vač" " na Internetu mám své funkce a strukturu dány d ny předem logikou věci v a v závislosti z na psychologii užíváníu stránky, po programové stránce se vnitřní strukturou nebude přílip liš lišit it od jiných "vyhledáva vačů", neboť musí obsahovat stejné základní struktury podle příslup slušného programovacího jazyka, kterým je zde html.

9 Tvůrčí přínos? Tvůrčí přínos nemůž ůže e spočívat pouze v myšlence výběru díla, d na kterém m by bylo provedeno plagiátorstv torství,, zkopírov rování zdrojového textu a pozměnění jedné nepodstatné části díla d (např.. uvedení nového označen ení "původce a kontaktních údajů ve webových stránk nkách").

10 Mechanická transofrmace Stejně nemůž ůže e být za tvůrčí přínos považov ována pouhá mechanická transformace díla d do jiného formátu - např. převedení hudebního ho díla d vyjádřen eného v digitáln lním m formátu CDA do jiného formátu zápisu z (např.. digitáln lní formát t mp3), neboť ji nemůž ůžeme považovat ovat ani za zapracování díla do jiného díla (ať již ve formě sborníku nebo citace), ani za nové dílo ve smyslu vlastního tvůrčího vyjádřen ení autora. Tato činnost nemůž ůže e být považovan ovaná ani za překlad p do jiného jazyka, neboť se u transformace jedná o činnost mechanickou, prováděnou opět t výpočetn etní technikou podle předem stanoveného formátu převodu, p a proto je zde tvůrčí prvek vyloučen.

11 Definice počíta tačového programu. AZ sám s m nedefinuje počíta tačový program, avšak ak můžeme jej charakterizovat jako cit. "soubor příkazů a instrukcí použitých přímo p nebo nepřímo v počíta tači. Příkazy P a instrukce mohou být napsané anebo vyjádřen ené ve zdrojovém m kódu k nebo ve strojovém kódu." du."[1] [1] Cit. Autorský zákon z SR (zákon 383/1998 Z.z.), citováno podle Gregušov ová,, D.: Počíta tačový program a právo, Univerzita Komenského Bratislava, 1999

12 Otázka zveřejn ejnění díla "Při i všech v způsobech uveřejn ejnění díla je z hlediska tohoto pojmu bezvýznamné,, zda se tak stalo na objednávku, anebo z vlastního popudu autora (viz např.. vydání díla vlastním nákladem autora aj.). Postačuje přitom p jen sama možnost, aby se veřejnost ejnost s dílem, d určeným podle autorovy vůle v k uveřejn ejnění, seznámila. Není také rozhodno,, zda se veřejnost ejnost s takto určeným dílem seznámí hromadně [naráz z více v individuáln lně (jmenovitě) neurčených ených osob], anebo postupně."."[1] [1] Cit.: Telec,, I.: Komentář k autorskému zákonu z 10 (zákon 35/1965 Sb.), in ASPI: (LIT)

13 Otázka vydání díla "vydání díla", jímžj se rozumí "zahájen jení oprávn vněného veřejn ejného rozšiřov ování rozmnoženin díla". Literatura se k otázce vydání "webové stránky" nevyjadřuje - tento pojem mám svůj j tradiční význam spíš íše e u děl d l literárn rních, fotografických apod., avšak ak svůj význam neztrácí ani pro webové stránky. Vydání webové stránka = den, kdy se s nín poprvé mohla veřejnost ejnost seznámit

14 Vznik ochrany dílad Autorskoprávn vní ochrana vzniká "prvním m vyjádřen ením m díla d v jakékoliv koliv vnímateln matelné podobě" ( 9 odst.1 AZ), tzn. např. dokončen ením m webové stránky. Podle čl. 5 Bernské úmluvy[1] se autorskoprávn vní ochrana poskytuje ve všech v ostatních státech tech smluvní unie založen ené Bernskou smlouvou v takovém m rozsahu, v jakém m domácí zákonodárství smluvních států poskytuje ochranu domácím autorům. [1] Plný název n zní: : Bernská úmluva o ochraně literárn rních a uměleckých děl d ze dne 9. záříz 1886, doplněné v Paříži i dne 4. května 1896, revidované v Berlíně dne 13. listopadu 1908, doplněné v Bernu dne 20. března b 1914 a revidované v Římě dne 2. června 1928, v Bruselu dne 26. června 1948, ve Stockholmu dne 14. července 1967 a v Paříži i dne 24. července vyhláš ášená ve Sbírce zákonz konů jako Vyhláš áška Ministerstva zahraničních věcív 133/1980 Sb.

15 Území ochrany dílad V této t to souvislosti se při p úvahách o ochraně poskytované webovým stránk nkám m a další ším m počíta tačovým programům musíme me vyrovnat s otázkou interpretace současnosti uveřejn ejnění při i umíst stění programu na síťs Internet. Na tento problém m můžm ůžeme pohlížet ze dvou pohledů - z pohledu formáln lního, kterým je umíst stění na trh na území smluvního státu, tu, tedy např.. do národnn rodní domény ".cz cz" " nebo na server skutečně umíst stěný v některn kterém státu, tu, nebo pohledu materiáln lního, který akcentuje dostupnost díla d na území více smluvních států.

16 Dílo a jeho názevn Chráněn n je rovněž název díla, d a to proti parazitování Chráněny ny jsou rovněž názvy postav Ochrana názvu n postav je důled ležitá na Internetu z negativního hlediska. Vyhledáva vače e pracují na principu prohledávání obsahu souborů "html"" a katalogizaci nalezených údajů nebo klíčových slov. Z vývoje Internetu je známá praxe zneužívání jmen známých mých osobností (např.. hereček, ek, zpěva vaček apod.) k přilp ilákání pozornosti uživatelu ivatelů na stránky, které se jinak danou osobností vůbec nezabývají popř.. zabývají povrchně. Obdobná situace můžm ůže nastat neoprávn vněným ným přilp ilákáváním m pozornosti uživatelu ivatelů Internetu klamavým zadáním m klíčových slov se jménem postavy autorského díla d - např.. "James" Bond" " nebo "007".[1] [1] Pozn. autora: Jak jméno postavy "James" Bond", tak i "007" jsou názvy n postavy v literárn rních dílech d Iana Fleminga,, později zfilmovaných. Dosud poslední film s uvedenou postavou byl uveden do distribuce v ČR R pod názvem n "Dnes neumírej" (orig( orig.. "Die Another Day"), 2002 Metro Goldwyn Maer Studios Inc.

17 3 práva autora Autorské právo přiznp iznává autoru tři t i základnz kladní práva, a sice: Právo na autorství (na zveřejn ejnění díla nebo rozhodnutí o zveřejn ejnění díla), Právo na rozhodnutí užití díla a udělen lení svolení třetí osobě k užitu ití díla a Právo na autorskou odměnu (honorář).

18 Způsob zobrazení stránky Webová stránka tak můžm ůže e být prezentována na v různr zné podobě v závislosti z na zvoleném nastavení.. Jde o vlastnost internetových prohlížečů a ačkoliv a autor ve většinv ině případů nemůž ůže e zabránit některým n změnám, m, je jeho dílo chráněno no ve všech v zobrazitelných podobách. Dovolené strpění

19 Volná užití díla Volné užití je užitu itím m díla d a znamená v obecné rovině pouze tolik, že e pro osobní potřebu je kdokoliv oprávn vněn n užít u t autorské dílo tak, že: zhotoví rozmnoženinu, záznam z znam nebo napodobeninu autorského díla, d si nechá na objednávku zhotovit fotografickou nebo reprografickou technikou rozmnoženinu díla d na papír. r.[1] [1] Podle 30 odst.2 písm. p b) však v s výjimkou vydané hudební partitury

20 Volné užití díla se nevztahuje Volné užití díla pro osobní potřebu se podle 30 odst.1 vztahuje na díla d literárn rní,, hudební i zvukově-obrazov obrazová, nevztahuje se ale na počíta tačové programy a na elektronické databáze, či i na napodobeniny díla d architektonickou stavbou.

21 Problém m webové stránky Ustanovení 30 vylučuj ující z volného užitu ití díla počíta tačové programy vnáší do užitu ití webových stránek jeden zvláš áštní problém. Jde předevp edevším m o skutečnost, že webová stránka na síti s Internet je sama souborem a může e proto být považov ována za počíta tačový program svého druhu, ačkoliv a se dále d můžm ůžeme zabývat i otázkou, nakolik je při p i absenci legáln lní definice "počíta tačového programu" v AZ důled ležité zabývat se vnitřní strukturou programového souboru a komparací se souborem, který není programovým, nýbrž pouze datovým.

22 Běžná stránka s čistým textem můžm ůže e být také i jen pasivní, tzn. nemusí v nín být naprogramovaná žádná funkce, ovšem ve většinv ině dnešních stránek takové jednoduché funkce být naprogramovány ny mohou. Jde např.. o zobrazení písma, optimalizaci pro zjištěnou velikost obrazovky dotazem na počíta tač uživatele, animované prvky apod. Pokud totiž budeme webovou stránku považovat ovat a priori za počíta tačový program, pak jej nikdy nebude možno volně využít t a většina v činností uživatelů na Internetu spočívaj vající v prohlížen ení stránek bude pak uskutečň čňována na smluvním m základz kladě licenční smlouvy podle 46 a následujících. ch.

23 Licenční smlouva Licenční smlouva je zvláš áštní smluvní typ upravený v AZ. U licenční smlouvy právo užívat u dílo d vyplývá ze smluvního ujednání autora (nebo osoby vykonávaj vající autorova práva) a uživatele díla. d Na rozdíl l od zákonných z licencí upravených v 31 a násl.. je právn vním m titulem pro užíváníu díla shoda vůlív obou smluvních stran. Možnost dispozice s předmp edmětem smlouvy je podle zákona z poměrn rně široká - licence můžm ůže e být poskytnuta jako výhradní i nevýhradní,, omezená na určit ité způsoby užitu ití díla nebo bez takových omezení,, a dále d také v omezeném m nebo neomezeném rozsahu. Podle 46 také platí, že e není-li sjednáno no jinak podle 49 odst.2 AZ, pak se licence poskytuje jako úplatná,, tzn. autoru vzniká právo na odměnu za užitu ití díla.

24 Odměna nebo také úplata za poskytnutí licenčního práva je podle 49 podstatnou nálen ležitostí smlouvy. Pokud chybí ujednání o odměně,, pak je smlouva neplatná,, nejde-li o dva zvláš áštní případy, pady, které přímo AZ stanoví. Prvním m z nich je případ, p pad, kdy z jednání stran o uzavřen ení smlouvy vyplývá vůle uzavřít t licenční smlouvu i bez určen ení odměny nebo způsobu jejího výpočtu. V tomto případp padě pak autoru nálen leží odměna ve výši i obvyklé s ohledem na podmínky užitu ití díla, způsob etc.. Druhým případem, p padem, který je z hlediska tématu t této t to práce důled ležitější,, je pak uzavřen ení licenční smlouvy bezúplatn platné.. AZ tuto možnost upravuje v 49 odst.2 písm. p b), a to tak, že "strany ve smlouvě sjednají, že e licence se poskytuje bezúplatn platně". Licenční smlouva nemusí být uzavřena v písemnp semné formě,, ledaže e jde o licenci výhradní ( 46 odst.4 AZ). U licencí nevýhradních postačí ústní forma nebo také konkludentně uzavřen ená smlouva. Takové licence budou na Internetu nejčast astější.

25 Pokud se budeme zabývat teoretickým rozborem uzavřen ení licenční smlouvy na užíváníu webových stránek, pak prakticky jen velmi ojediněle dochází ke zobrazení zvláš áštních podmínek užití stránek před p jejich samotným zobrazením. Takové případy pady jsou většinou v omezeny pouze na ty stránky, na kterých by jejich obsah nebo zobrazení určit ité osobě pod určitou hranici mohlo být považov ováno za nelegáln lní

26 Pokud stránka obsahuje alespoň nějaké licenční podmínky, pak je možné jejich obsah přijmout p mlčky, tedy konkludentním m jednáním. Přijetí těchto podmínek můžm ůžeme předpokládat, dat, neboť opak by vedl k jednoznačnému závěru z ve smyslu užíváníu díla bez platně uzavřen ené licenční smlouvy. Drobný problém m můžm ůže e nastat, pokud daná stránka žádné takové ujednání neobsahuje a ani není možno takový závěr z r dovodil interpretací jejího obsahu (např.. z textu "Tato stránka vznikla díky mému m mu nadšen ení a je určena k volnému a bezplatnému použit ití všem, kteří se zajímaj mají o mobilní telefony Siemens"). Nemá-li stránka nka žádné takové ujednání,, pak jen těžt ěžko můžeme interpretovat vůli v autora směř ěřující k uzavřen ení licenční smlouvy, neboť chybí subsidiárn rně aplikovatelná ustanovení.. Situace by byla jednodušší šší,, kdyby počíta tačové programy nebyly výslovně vyloučeny z volného užitu ití díla v 30.

27 Odměna nemusí spočívat pouze v penězích, v teoretické rovině by mohla spočívat i ve směně za jiné plnění hmotné povahy. Od těchto t úvah nás n s již jen drobný krůč ůček dělíd od jiného plnění nehmotné povahy, kterým můžm ůže e být "strpění zobrazení reklamního sdělen lení v autorském m díle". d Z hlediska zákazu z šířen ení nevyžádan dané reklamy podle 2 odst.1 písm. p e) zákona z 40/1995 Sb. bude důled ležité, aby ke zobrazení reklamy nedošlo dříve, d než je načten obsah autorského díla d nebo zobrazen návrh n licenčních ch podmínek či i licenční smlouvy.

28 Bezúplatn platné zákonné licence Citace, Katalogová licence, Užití díla umíst stěného na veřejn ejném m prostranství, Úřední a zpravodajská licence, Užití díla v rámci r občanských a nábon boženských obřad adů a v rámci r školního představení, Užití školního díla, d Právo oprávn vněného uživatele u souborného díla d za účelem přístupu p k jeho obsahu, Právo knihovny, archivu nebo jiného nevýděle lečného kulturního či vzdělávac vacího zařízen zení na pořízen zení rozmnoženiny díla d pro archivní a konzervační účely, Právo osob dle předchozp edchozího bodu na půjčovp ování nebo pronájem originálu nebo rozmnoženiny, Právo vlastníka originálu nebo rozmnoženiny díla d fotografického nebo výtvarného k bezplatnému vystavování originálu nebo rozmnoženiny díla. d

29 Užití díla podle 58 - díla zaměstnaneck stnanecká a zhotovená na objednávku Odstoupení od smlouvy mám podle 351 ObZ za následek zánik z všech v práv v a povinností ze smlouvy a všechna nabytá plnění musí být vzájemn jemně vrácena. Od smlouvy lze odstoupit kromě případů vymezených ve smlouvě také z důvodu d prodlení dlužníka či i věřv ěřitele ( ( 345 a násl. ObZ, 517 a násl.. OZ). V této t to souvislosti musíme me upozornit na otázku právn vní úpravy 58 odst.8 AZ, podle kterého "práva a povinnosti podle odstavců 1 až 6 zůstz stávají skončen ením m právn vního vztahu podle odstavce 1, popřípad padě podle odstavce 7 nedotčena." ena."

30 odměna autora je u pravých zaměstnaneckých děl l (tj. u autorských děl d l vytvořených zaměstnancem podle pracovního práva) konzumována na mzdou, u nepravých zaměstnaneckých děl d l podle odst.7 je odměna za autora součást stí ceny za vytvořen ení díla. Pokud by nedošlo k uhrazení této to ceny, pak by se autoru nedostalo jeho majetkového práva a na straně objednatele by došlo k bezdůvodn vodnému obohacení.

31 Internetový portál l a nakládání s nímn Co je to internetový portál? Jakou mám povahu?

32 Složky portálu Popis: Hmotná + nehmotná složka Hmotná složka je zastupitelná,, nehmotná složka je nezastupitelná!

33 Právn vní zařazen azení portálu Podnik / část podniku? (podnik je věc v hromadná ex lege) Databáze? Jiná věc c hromadná

34 Jeden portál l můžm ůže e být považov ován n zárovez roveň za část podniku, databázi či i jinou věc v c hromadnou. CZ právo zná i věci v nehmotné povahy. CZ právo ovšem nedefinuje věc v c hromadnou -> literatura ovšem odkazuje na ABGB

35 Omezení? Nakládání s portálem můžm ůže e omezit zákon z např.. portály orgánů veřejn ejné moci res extra commercium (Z 365/2000 Sb. o informačních systémech veřejn ejné správy) U soukromých portálů možnost nakládání není omezena, musí však být dodržena příslup slušná pravidla

36 Omezení? Nesmí být porušena práva pořizovatel izovatelů databáze (avšak ak je-li databáze vytvořen ená na objednávku, je v obdobném m režimu, jako autorské dílo na objednávku) ObZ - 67a ochrana společníků nová obecná formulace (Z 554/2004 Sb.) zaručuje uje ochranu pro vešker keré možnosti nakládání s portálem

37 De lege ferenda Situace ovšem není ideáln lní,, v rámci r rekodifikace se nabízí řešení v opětovn tovném m zakotvení věci hromadné do českého právn vního řádu

38 Softwarové patenty Softwarový patent = patent počíta tačově implementovaného vynálezu (computer implemented inventions) V USA jsou softwarové patenty poskytovány, v evropských zemích nikoliv

39 Příklad 1-click1 patent Tento vynález byl přihlp ihlášen amazon.com Patent byl v USA udělen: 5,960,411, na Method and system for placing a purchase order via a communications network. Podstata vynálezu spočívá:

40 Citace nároku n 1 z patentu.. 1. A method of placing an order for an item comprising: under control of a client system, displaying information identifying the item; and in response to only a single action being performed, sending a request to order the item along with an identifier of a purchaser of the item to a server system; under control of a single-action ordering component of the server system, receiving the request; retrieving additional information previously stored for the purchaser identified by the identifier in the received request; and generating an order to purchase the requested item for the purchaser identified by the identifier in the received request using the retrieved additional information; and fulfilling the generated order to complete purchase of the item whereby the item is ordered without using a shopping cart ordering model. Celkem patent obsahuje 26 patentových nárokn roků

41 Spory a důsledkyd Příklad: Amazon.com žaloval Barnes&Noble (bn.com) za neoprávn vněné využit ití patentu Možné výsledky a důsledky d těchto t sporů: A) Soud poskytne ochranu patentu -> zvýšen ení nákladů (licenční poplatky za využit ití) --> 1) zdražen ení software NEBO 2) nemožnost nost jejich využit ití = zpomalení vědecko-technického ho pokroku B) Soud neposkytne ochranu patentu např.. z důvodu d konfliktu s veřejným ejným zájmem z = soft.patenty jsou k ničemu

42 Softwarové patenty v EU? 2002/C 151 E/05 Návrh Směrnice EP a Rady o patentovatelnosti počítačověimplementovaných vynálezů Důvody sjednocení praxe v členských státech, EPU udělil cca patentů na takové vynálezy, členské státy nejsou jednotny, (UK) HMPO clarity but status quo EP zamítl návrh (pro zamítnutí hlasovalo 648 z 680)

43 Stávaj vající evropský patent a komunitárn rní patent v budoucnu Evropský patent - uděluje EPO se sídlem s v Mnichově, EPO není úřadem EU Evropský patent je v podstatě svazek národnn rodních patentů,, po udělen lení musí být provedena ještě validace u národních úřadů Diskuze k budoucí politice komunitárn rního patentu (od ledna 06 do ), výsledky v červnu 06 Není vyloučena opětovn tovné otevřen ení otázky softwarových patentů

04. Autorské práva a Internet

04. Autorské práva a Internet 04. Autorské práva a Internet Webová stránka, Správa digitáln lních práv (DRM), Internetový portál, Softwarové patenty 2005 2008 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net Témata Autorská činnost, Webová

Více

Architektonické dílo a autorský zákon výběr klíčových ustanovení

Architektonické dílo a autorský zákon výběr klíčových ustanovení Architektonické dílo a autorský zákon výběr klíčových ustanovení JUDr. Tomáš Dobřichovský, Ph.D. advokát a společník Advokátní kanceláře Kříž a partneři s.r.o. odborný asistent Ústavu autorského práva,

Více

AUTORSKÁ PRÁVA. Mgr. Alena Kodrasová, právník. Advokátní, patentová a známková kancelář KUDRLIČKA & SEDLÁK 2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK

AUTORSKÁ PRÁVA. Mgr. Alena Kodrasová, právník. Advokátní, patentová a známková kancelář KUDRLIČKA & SEDLÁK 2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník Advokátní, patentová a známková kancelář KUDRLIČKA & SEDLÁK 2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK Zařazení do systému Práva k nehmotným statkům - práva průmyslová - práva

Více

AUTORSKÉ PRÁVO PRO VZDĚLAVATELE DOSPĚLÝCH

AUTORSKÉ PRÁVO PRO VZDĚLAVATELE DOSPĚLÝCH PŘEHLED TÉMAT AUTORSKÉ PRÁVO PRO VZDĚLAVATELE DOSPĚLÝCH Mgr. Jiří Slavík Související právní předpisy Dílo Autorské právo Některá zvláštní díla Omezení autorského práva Licenční smlouva Ochrana autorského

Více

Autorské právo

Autorské právo Autorské právo 16. 10. 2012 Mgr. Bc. Adam Ptašnik, Ph.D. Elektronická advokátní kancelář, Ostrava Zaměření workshopu Ochrana autorského práva v souvislosti s odbornými publikacemi internetem Obsah workshopu

Více

Úvod do problematiky evního vlastnictví

Úvod do problematiky evního vlastnictví Úvod do problematiky duševn evního vlastnictví Jihočesk eská univerzita v Českých Budějovic jovicíchch Ústav fyzikáln lní biologie Nové Hrady 8.2. 9.2.2010 Duševn evní vlastnictví Úmluva o zřízenz zení

Více

Autorské právo a činnost ČIŽP. Prášily, 25.5.2012. Mgr. Iva Kučerová, právní odbor Ř ČIŽP kucerova_iva@cizp.cz

Autorské právo a činnost ČIŽP. Prášily, 25.5.2012. Mgr. Iva Kučerová, právní odbor Ř ČIŽP kucerova_iva@cizp.cz Autorské právo a činnost ČIŽP Prášily, 25.5.2012. Mgr. Iva Kučerová, právní odbor Ř ČIŽP kucerova_iva@cizp.cz Autorské právo Upraveno v zákoně č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících

Více

Připravovaná novelizace zákona o veřejných. ejných. ezkumného. v oblasti přezkumnp listopadu 2008

Připravovaná novelizace zákona o veřejných. ejných. ezkumného. v oblasti přezkumnp listopadu 2008 Připravovaná novelizace zákona o veřejných ejných zakázk zkách v oblasti přezkumnp ezkumného řízení JUDr.. Robert Krč Stavební fórum - 11. listopadu 2008 Důvody novelizace v oblasti přezkumného řízení

Více

1. Předmět a účel Rámcové licenční smlouvy

1. Předmět a účel Rámcové licenční smlouvy Veřejná vysoká škola adresa vč. PSČ jejímž jménem jedná (dále jen Nabyvatel ) a.. rodné číslo:.. adresa.. (dále jen Autor nebo Výkonný umělec ) uzavírají Rámcovou licenční smlouvu o užití školních děl

Více

Výtah z autorského zákona. Zdeněk Žabokrtský

Výtah z autorského zákona. Zdeněk Žabokrtský Výtah z autorského zákona Zdeněk Žabokrtský Autorské právo ve smyslu objektivním: soubor právních norem upravujících vytvoření a užití díla ve smyslu subjektivním: autorova oprávnění ve vztahu k vytvoření

Více

Autorské právo. Ing. Jarmila Strážnická asistent manažera duševního vlastnictví

Autorské právo. Ing. Jarmila Strážnická asistent manažera duševního vlastnictví Autorské právo Ing. Jarmila Strážnická asistent manažera duševního vlastnictví Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.3.00/09.0009 Tento projekt je spolufinancován

Více

AUTORSKO PRÁVNÍ PROBLEMATIKA V GEOINFORMATICE A KARTOGRAFII

AUTORSKO PRÁVNÍ PROBLEMATIKA V GEOINFORMATICE A KARTOGRAFII RNDr. Alena VONDRÁKOVÁ Univerzita Palackého v Olomouci alena.vondrakova@upol.cz AUTORSKO PRÁVNÍ PROBLEMATIKA V GEOINFORMATICE A KARTOGRAFII Tato prezentace byla podpořena v rámci projektu ESF reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0078

Více

Autorský zákon ve školním prostředí 25. 11. 2009, Ostrava Jiří Plešek Univerzitní knihovna OU http://knihovna.osu.cz jiri.plesek@osu.cz Obsah prezentace I. TEORETICKÁ ČÁST Autorský zákon Autorská práva

Více

AUTORSKÁ PRÁVA. Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák &Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců

AUTORSKÁ PRÁVA. Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák &Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biogie JU Kurz Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví Nové Hrady, 20-21.6.2011 AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum

Více

DLOUHODOBÝ NEHMOTNÝ MAJETEK (DNM)

DLOUHODOBÝ NEHMOTNÝ MAJETEK (DNM) DLOUHODOBÝ NEHMOTNÝ MAJETEK (DNM) Připravil: 13.3.2008 Vladimír r PřikrylP Pavel Urban Struktura práce Daňov ové souvislosti Účetní souvislosti Daňov ové souvislosti Legislativní úprava Vymezení DNM Daňov

Více

Licenční smlouva (nejen) k předmětům průmyslového vlastnictví (v.2009)

Licenční smlouva (nejen) k předmětům průmyslového vlastnictví (v.2009) Licenční smlouva (nejen) k předmětům průmyslového vlastnictví (v.2009) (2005 ) 2009 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Nehmotný statek 2 základní vlastnosti: Efemerní materializace

Více

Úvod do autorského práva, ochrana software, licence. SŠSI Tábor - Aplikační software 1

Úvod do autorského práva, ochrana software, licence. SŠSI Tábor - Aplikační software 1 Úvod do autorského práva, ochrana software, licence SŠSI Tábor - Aplikační software 1 Úvod do autorského práva SŠSI Tábor - Aplikační software 2 Autorské dílo Dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

First Draft licence CC BY-NC-SA 3.0 CZ

First Draft licence CC BY-NC-SA 3.0 CZ First Draft licence CC BY-NC-SA 3.0 CZ CREATIVE COMMONS CORPORATION ( CREATIVE COMMONS ) NENÍ ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ ANI NEPOSKYTUJE PRÁVNÍ SLUŽBY. POSKYTOVÁNÍM NÁSLEDUJÍCÍHO TEXTU LICENČNÍHO UJEDNÁNÍ NEVZNIKÁ

Více

Autorskoprávní ochrana designu

Autorskoprávní ochrana designu Autorskoprávní ochrana designu JUDr. Pavel Koukal, Ph.D. Právnická fakulta Masarykovy univerzity únor 2012, Brno 1 Kde lze nalézt právní úpravu? zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících

Více

Zeměměřický úřad LICENCOVÁNÍ GEODAT V REZORTU ČÚZK. Ing. Petr Dvořáček. Zeměměřický úřad. 9. září 2014, Praha.

Zeměměřický úřad LICENCOVÁNÍ GEODAT V REZORTU ČÚZK. Ing. Petr Dvořáček. Zeměměřický úřad. 9. září 2014, Praha. Zeměměřický úřad LICENCOVÁNÍ GEODT V REZORTU ČÚZK Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad 9. září 2014, Praha Jaká geodata ČÚZK poskytuje Data z databáze bodových polí Základní báze geografických dat (ZBGED

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační

Více

Autorské právo a moderní technologie (například DUM) Roman Úlovec ulovec@gymcheb.cz

Autorské právo a moderní technologie (například DUM) Roman Úlovec ulovec@gymcheb.cz Autorské právo a moderní technologie (například DUM) Roman Úlovec ulovec@gymcheb.cz DUM Digitální Učební Materiál Anglický termín LRO dum.rvp.cz Autorský zákon Autorský zákon Předmětem práva autorského

Více

HLAVNÍ ROZDÍLY MEZI AUTORSKOPRÁVNÍ A PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANOU

HLAVNÍ ROZDÍLY MEZI AUTORSKOPRÁVNÍ A PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANOU HLAVNÍ ROZDÍLY MEZI AUTORSKOPRÁVNÍ A PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANOU předkládá: Ing. Jarmila Strážnická referent transferu technologií Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu:

Více

Výňatky zákona o autorských právech

Výňatky zákona o autorských právech Výňatky zákona o autorských právech Marek Beneš 1) Politické projevy již bohužel od novely autorského zákona z roku 2006 jsou považovány za autorské dílo a jejich zařazeni do sborníku (kterým by e-learningová

Více

Akademické publikování a autorské právo. Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt

Akademické publikování a autorské právo. Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt Akademické publikování a autorské právo Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt 4. 11. 2017 Stručný přehled přednášky Vznik a publikace díla Přístup k výsledkům vědy a výzkumu Použití výjimek Možné

Více

Úkoly ve školním m roce 2008/2009

Úkoly ve školním m roce 2008/2009 Úkoly České školní inspekce ve školním m roce 2008/2009 Mgr. Karel BártaB ředitel Libereckého inspektorátu tu ČŠI Masarykova 28, 460 00 Liberec karel.barta@csicr.cz,, tel.: 485 234 400 Úloha ČŠI I vyplývá

Více

Neznalost zákona neomlouvá

Neznalost zákona neomlouvá Neznalost zákona neomlouvá Kdo ukradne rohlík, je zloděj, kdo zkopíruje cédéčko, je šikovnej? Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň Obsah Autorské právo Autorské dílo Práva osobnostní a majetková

Více

ebitelské smlouvy na Internetu

ebitelské smlouvy na Internetu Spotřebitelsk ebitelské smlouvy na Internetu 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net Upozornění Tento text je určen pouze pro studijní účely studentů magisterského studijního programu oboru právo

Více

Základy redakční práce. Eva Dibuszová Vydavatelství VŠCHT Praha ICT Press Tel:

Základy redakční práce. Eva Dibuszová Vydavatelství VŠCHT Praha ICT Press   Tel: Základy redakční práce Eva Dibuszová Vydavatelství VŠCHT Praha ICT Press E-mail: eva.dibuszova@vscht.cz Tel: 220 44 3071 Vydavatelský blok Jak funguje vydavatelství Ekonomické minimum Základní právní normy

Více

Základy autorského práva

Základy autorského práva Základy autorského práva v rámci realizace projektu MŠMT a NIDM Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání Školení regionálních koordinátorů - časopis KPŽ 29. Července 2009 Jan Menšík

Více

Autorské právo v kartografii a geoinformatice

Autorské právo v kartografii a geoinformatice Autorské právo v kartografii a geoinformatice RNDr. Alena Vondráková, Ph.D. alena.vondrakova@upol.cz Katedra geoinformatiky, Univerzita Palackého v Olomouci Přehled témat Co je to autorské právo? Jak souvisejí

Více

Legislativní rámec rešerší (představení právního výkladu) 210 mm

Legislativní rámec rešerší (představení právního výkladu) 210 mm 1 Zákon č.257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (dále jen knihovní zákon ), + prováděcí vyhláška knihovního zákona č.88/2002 Sb. zákon č.101/2000

Více

POVAHY - OOP. Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení. připravil Václav Šenkyřík, ČMI

POVAHY - OOP. Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení. připravil Václav Šenkyřík, ČMI OPATŘEN ENÍ OBECNÉ POVAHY - OOP Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení připravil Václav Šenkyřík, ČMI Novelou zákona z o metrologii zákonem z č.. 481/2008 Sb. byl ČMI zmocněn k vydávání

Více

Ochrana osobních. 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net

Ochrana osobních. 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net Ochrana osobních údajů 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net Upozornění Tento text je určen pouze pro studijní účely studentů magisterského studijního programu oboru právo na Právnick vnické

Více

PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ

PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ PRÁVO ZAMĚSTNANECKÝCH, ZAKÁZKOVÝCH A ŠKOLNÍCH VÝTVORŮ Snímky slouží k orientaci posluchačů přednášek a k činění si poznámek. Nenahrazují přednášky, učebnice ani cvičebnice.

Více

Umělecký výkon Performativní umění (prováděné, předváděné, přetvářené, manipulující) Provedení uměleckého díla (zpěvem, tancem, interpretací hudby, pa

Umělecký výkon Performativní umění (prováděné, předváděné, přetvářené, manipulující) Provedení uměleckého díla (zpěvem, tancem, interpretací hudby, pa Práva související s právem autorským Práva výkonného umělce (tvůrčí, 67 a násl AutZ) Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, 75 a násl.) Právo výrobce zvukově obrazového záznamu (netv. 79 a násl.) Právo

Více

úvod do právn vní úpravy evních statků Podstata duševn kladní vlastnosti evní statek jako právnick

úvod do právn vní úpravy evních statků Podstata duševn kladní vlastnosti evní statek jako právnick Ochranné známky úvod do právn vní úpravy 2005 2007 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net www.michalcerny.eu Duševn evní statky Podstata duševn evních statků 2 základnz kladní vlastnosti Efemérn rní materializace

Více

Základy autorského práva pro akademické pracovníky

Základy autorského práva pro akademické pracovníky Základy autorského práva pro akademické pracovníky Ivana Sýkorová specialistka humanitního a společenskovědního přenosu poznatků Matěj Machů, patentový zástupce poradce CPPT UK pro právo duševního vlastnictví

Více

AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák &Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců Zdroj: www.ip4inno.eu, www.upv.

AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák &Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců Zdroj: www.ip4inno.eu, www.upv. Seminář Ochrana duševního vlastnictví Vodňany 21.3.2012 AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák &Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců Zdroj: www.ip4inno.eu, www.upv.cz

Více

vní úprava smluv ebitelské smlouvy na Internetu Spotřebitelsk 1. Obecný úvod do problematiky koník Zákon 480/2004 Sb.

vní úprava smluv ebitelské smlouvy na Internetu Spotřebitelsk 1. Obecný úvod do problematiky koník Zákon 480/2004 Sb. Spotřebitelsk ebitelské smlouvy na Internetu Elektronické platební prostředky, procesní pravidla 2005 2008 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny michalcerny.eueu 1. Obecný úvod do problematiky Právn vní

Více

Jak postupovat při použití děl cizích autorů v materiálech pro výuku

Jak postupovat při použití děl cizích autorů v materiálech pro výuku Jak postupovat při použití děl cizích autorů v materiálech pro výuku Úvod Autoři tištěných i elektronických děl na VŠCHT Praha dlouhodobě řeší problém vkládání textů, tabulek, obrázků apod., které získali

Více

N á v r h ZÁKON. ze dne 2018,

N á v r h ZÁKON. ze dne 2018, III. N á v r h ZÁKON ze dne 2018, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů

Více

2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK

2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK Mgr. Alena Kodrasová, právník KUDRLIČKA & SEDLÁK Advokátní, patentová a známková kancelář, České Budějovice Ochrana software PRÁVNÍ ÚPRAVA Národní úprava -Zákon č. 121/2000 Sb., AZ -Výrazná novela č. 216/2006

Více

Autorské právo a veřejné licence Creative Commons Mgr. Jan Vobořil, Ph.D.

Autorské právo a veřejné licence Creative Commons Mgr. Jan Vobořil, Ph.D. Autorské právo a veřejné licence Creative Commons 18. 10. 2017 Mgr. Jan Vobořil, Ph.D. Autorské právo a veřejné licence Základní pojmy a principy fungování autorského práva Problémy autorského práva Veřejné

Více

Legenda smluvního vzoru

Legenda smluvního vzoru Legenda smluvního vzoru Text psaný kurzivou se užívá tam, kde z uvedených variant je třeba jednu zvolit a ostatní vyškrtnout. Text psaný šedou barvou se užívá u ustanovení, jejichž uvedení ve Smlouvě doporučujeme,

Více

Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání. Tomáš Ciprovský

Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání. Tomáš Ciprovský Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání Tomáš Ciprovský Autorské právo přednáška č. 8 Autorské právo autorské právo = souhrn výlučných oprávnění tvůrce ve vztahu k výsledku jeho tvůrčí duševní činnosti

Více

adovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním m postižen ský,, 2012

adovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním m postižen ský,, 2012 Právn vní opatřen ení požadovan adovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním m postižen ením Přednášející: : Roman Lupoměský ský,, 2012 Úvod úmluvy Proč neslyší šící občan ané potřebuj ebují Úmluvu? lidská

Více

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 46/2018

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 46/2018 Univerzita Karlova Opatření rektora č. 46/2018 Název: Opatření rektora Univerzity Karlovy o realizaci práv duševního vlastnictví na Univerzitě Karlově Účinnost: 12. listopadu 2018 1 / 6 Opatření rektora

Více

o ochraně osobních Úvodní výklad Geneze 2005 2008 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny michalcerny.eueu

o ochraně osobních Úvodní výklad Geneze 2005 2008 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny michalcerny.eueu Ochrana osobních 2005 2008 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny michalcerny.eueu Úvodní výklad Shromažď žďování je jedna z nejčast astějších činností na Internetu Tato činnost se týká úpravy ochrana osobnosti

Více

Databáze. českých literárn osobností (CLO) jako. dokumentace. PhDr. Dominik Budský. rněvědných informací Biografický archiv

Databáze. českých literárn osobností (CLO) jako. dokumentace. PhDr. Dominik Budský. rněvědných informací Biografický archiv Databáze českých literárn rních osobností (CLO) jako zpřístupn stupnění sbírky soudobé dokumentace PhDr. Dominik Budský Ústav pro českou literaturu AV ČR R v.v.i. Středisko literárn rněvědných informací

Více

stanovených zákonem z o ochraně spotřebitele

stanovených zákonem z o ochraně spotřebitele Dodržov ování povinností stanovených zákonem z o ochraně spotřebitele Poctivost prodeje výrobků a poskytování služeb správn vné hmotnosti, míry m nebo množstv ství a umožnit spotřebiteli překontrolovat

Více

Hospodářská informatika

Hospodářská informatika Hospodářská informatika HINFL, HINFK Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu reg.

Více

Podnik a jeho funkce, segmentech. TASE ednáška. Prvky okolí podniku:

Podnik a jeho funkce, segmentech. TASE ednáška. Prvky okolí podniku: TASE 8. přednp ednáška Podnik a jeho funkce, sdružov ování podniků v tržním segmentech Základní pojmy - opakování Podnikání je vymezeno obchodním m zákonz koníkemkem Živnostenské podnikání je vymezeno

Více

Kapitola II. Autorské dílo jako předmět práva autorského. 2 Díla chráněná autorským zákonem

Kapitola II. Autorské dílo jako předmět práva autorského. 2 Díla chráněná autorským zákonem Zaměstnanecké dílo dle autorského zákona ve v. v. i. I 23 Kapitola II. Autorské dílo jako předmět práva autorského 1 Autor díla 14 Autorem díla je fyzická osoba, která dílo vytvořila. Autorem díla tedy

Více

asné intervence v praxi sociáln ochrany dětíd

asné intervence v praxi sociáln ochrany dětíd Systém m včasnv asné intervence v praxi sociáln lně-právní ochrany dětíd Jak souvisí SVI a sociáln lně-právní ochrana dětí? d Praktická aplikace zákona z a metodiky sociáln lně-právní ochrany Odstraňov

Více

Obsah. 1. Předmluva 13

Obsah. 1. Předmluva 13 Právní ochrana prûmyslového a jiného duševního vlastnictví- REPETITORIUM Obsah 1. Předmluva 13 2. Základní pojmy 15 2.1. Pojem vlastnictví 15 2.2. Druhy vlastnictví 15 2.3. Základní práva vlastníka 15

Více

Jiráskovy sady 273. Cizinci u nás n s nejsou cizí

Jiráskovy sady 273. Cizinci u nás n s nejsou cizí Základní škola, Příbram P II, Jiráskovy sady 273 Cizinci u nás n s nejsou cizí Základní škola, Příbram P II, Jiráskovy sady 273 Základní škola, Příbram P II, Jiráskovy sady 273 Základní škola, Příbram

Více

ver. 1.19 Asynchronní E-learningový

ver. 1.19 Asynchronní E-learningový Obsah: Teorie úvodem Základní terminologie Asynchronní e-learning Stavební bloky e-learningu Jednotlivé součásti sti systému Uživatelé Přehledné interaktivní prostředí Testy Jak testy fungují Hodnocení

Více

ských zvířat z hlediska veterinárn rní legislativy

ských zvířat z hlediska veterinárn rní legislativy Zákonné požadavky na chov hospodářských ských zvířat z hlediska veterinárn rní legislativy Křížová shoda Cross compliance CC MVDr.J.Salava Legislativa Nařízen zení Rady (ES) č.. 1782/2003, které je základnz

Více

motorových vozidel Veronika Bučkov ková Romana Slováčkov

motorových vozidel Veronika Bučkov ková Romana Slováčkov Havarijní pojištění motorových vozidel Veronika Bučkov ková Romana Slováčkov ková Havarijní pojištění Definice základnz kladních pojmů Pojistné produkty Doplňkov ková připojištění Kritéria ria pro výběr

Více

CZ.1.07/1.2.00/08.0113

CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: Spolupráce na všech v frontách CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. Počáte teční vzdělávání 1.2. Rovné příležitosti dětíd a žáků,,

Více

Obsah. O autorech 17 Poděkování 18 Předmluva 19. Úvod do problematiky softwarového práva 21. Definice softwaru, práva k softwaru, licence, databáze 29

Obsah. O autorech 17 Poděkování 18 Předmluva 19. Úvod do problematiky softwarového práva 21. Definice softwaru, práva k softwaru, licence, databáze 29 Obsah O autorech 17 Poděkování 18 Předmluva 19 KAPITOLA 1 Úvod do problematiky softwarového práva 21 Právo informačních technologií 21 Softwarové právo 22 Internetové právo 23 Proč je softwarové právo

Více

1 Vybrané paragrafy autorského zákona (nejedná se o úplné znění tohoto zákona)

1 Vybrané paragrafy autorského zákona (nejedná se o úplné znění tohoto zákona) 1 Vybrané paragrafy autorského zákona (nejedná se o úplné znění tohoto zákona) 2 Dílo 2 (1) Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem

Více

Právo k duševnímu vlastnictví Práva autorská a práva s autorským právem související Autorské

Právo k duševnímu vlastnictví Práva autorská a práva s autorským právem související Autorské Právo k duševnímu vlastnictví Duševní vlastnictví jako celek je nástrojem rozvoje celé společnosti, umožňuje pokrok technický kulturní i obecněji socioekonomický. Ve své šíři zahrnuje vynálezy, ochranné

Více

je nový zákon z č.. 137/2006 Katedra veřejn ejné ekonomie

je nový zákon z č.. 137/2006 Katedra veřejn ejné ekonomie Veřejn ejné zakázky zky aneb o čem je nový zákon z č.. 137/2006 Mgr. Bc.. David Póč Katedra veřejn ejné ekonomie davidpoc@email.cz Nový zákon z č. 137/2006 Sb. Nahrazení zákona č.. 40/ 2004 Sb. Nabytí

Více

HLAVNÍ ROZDÍLY MEZI AUTORSKOPRÁVNÍ A PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANOU, INTERNÍ POSTUPY NA UTB, KOMERCIALIZACE

HLAVNÍ ROZDÍLY MEZI AUTORSKOPRÁVNÍ A PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANOU, INTERNÍ POSTUPY NA UTB, KOMERCIALIZACE HLAVNÍ ROZDÍLY MEZI AUTORSKOPRÁVNÍ A PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANOU, INTERNÍ POSTUPY NA UTB, KOMERCIALIZACE předkládá: Ing. Jarmila Strážnická referent transferu technologií Název projektu: Od rozvoje znalostí

Více

Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Chráněno právem autorů? Ne!!

Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Chráněno právem autorů?  Ne!! Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Pavel Tůma Obsah A. Práva související 1. Právo výkonných umělců 2. Právo výrobců zvukových a zvukově

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa

Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Pavel Tůma Obsah A. Práva související 1. Právo výkonných umělců 2. Právo výrobců zvukových a zvukově

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2015 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Zákon, kterým se mění zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Citace: 222/2015

Více

Obsah. Autorské dílo. Autorská práva na Internetu 23. března Marie Šebelová, advokátka. Technologické centrum AV ČR. Marie Šebelová, advokátka

Obsah. Autorské dílo. Autorská práva na Internetu 23. března Marie Šebelová, advokátka. Technologické centrum AV ČR. Marie Šebelová, advokátka Technologické centrum AV ČR Autorská práva na Internetu 23. března 2012 Obsah autorská díla na Internetu autoři autorských děl smlouvy s autory, smlouva na ukázku užití děl na základě zákonných licencí

Více

OBSAH. Úvod 1 Novela autorského zákona 3. Obecně o autorském právu 9. Kořeny autorského práva na území České republiky 15 Prameny autorského práva 19

OBSAH. Úvod 1 Novela autorského zákona 3. Obecně o autorském právu 9. Kořeny autorského práva na území České republiky 15 Prameny autorského práva 19 OBSAH Úvod 1 Novela autorského zákona 3 1.1. Proč novela vznikla 3 1.2. Co je smyslem novely 3 1.3. Co novela autorského zákona upravuje 4 Obecně o autorském právu 9 2.1. Začlenění autorského práva do

Více

Snímky slouží k orientaci posluchačů přednášek a k činění si poznámek. Nenahrazují přednášky, učebnice ani cvičebnice. verze 1.1 (2011) Ivo Telec, 200

Snímky slouží k orientaci posluchačů přednášek a k činění si poznámek. Nenahrazují přednášky, učebnice ani cvičebnice. verze 1.1 (2011) Ivo Telec, 200 PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ PRÁVO ZAMĚSTNANECKÝCH, ZAKÁZKOVÝCH A ŠKOLNÍCH VÝTVORŮ Snímky slouží k orientaci posluchačů přednášek a k činění si poznámek. Nenahrazují přednášky, učebnice ani cvičebnice.

Více

Informace o dokumentu: Anotace: Tato směrnice stanoví pravidlaa nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany 1.11.

Informace o dokumentu: Anotace: Tato směrnice stanoví pravidlaa nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany 1.11. Směrnice č. 5 Směrnice o nakládání s výsledky výzkumu a vývoje Informace o dokumentu: Anotace: Tato směrnice stanoví pravidlaa nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany Zpracoval Schválil

Více

Autorské právo. SŠSI Tábor - Aplikační software 1

Autorské právo. SŠSI Tábor - Aplikační software 1 Autorské právo SŠSI Tábor - Aplikační software 1 Trocha opakování SŠSI Tábor - Aplikační software 2 Základní pojmy autorského práva Kdo je to autor? Co je to autorské dílo? Na jaké 2 skupiny dělíme autorská

Více

vní a majetková charakteristika

vní a majetková charakteristika Evropské hospodářsk ské zájmové European Economic Interest Grouping 2005 2007 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Právn vní a majetková charakteristika Evropské hospodářsk ské zájmové

Více

Zákon. č.. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho. z.č.. 312/2006 Sb. z.č.. 108/2007 Sb.

Zákon. č.. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho. z.č.. 312/2006 Sb. z.č.. 108/2007 Sb. Zákon č.. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) ve znění změn z.č.. 312/2006 Sb. z.č.. 108/2007 Sb. z.č.. 296/2007 Sb. novela z.č.. 265/1992 Sb. www.insolvencni insolvencni-zakon.cz

Více

Autorské právo. JUDr. Hana Kelblová, Ph.D.

Autorské právo. JUDr. Hana Kelblová, Ph.D. Autorské právo JUDr. Hana Kelblová, Ph.D. 1 Autorské právo z.č.121/2000 Sb. o právu autorském a o právech souvisejících s právem autorským, účinnost od 1.12.2000, významná novela účinnost 22.5.2006 Upravuje:

Více

Právní aspekty knihovních služeb

Právní aspekty knihovních služeb Právní aspekty knihovních služeb Jaromír Šavelka Konf. EFI NTK, 21. 3. 2012 Přehled přednášky Knihovní databáze Citace Knihovní licence Novela autorského zákona a knihovny Právní aspekty knihovních služeb

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ A LICEČNÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI easyresearch.biz s.r.o.

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ A LICEČNÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI easyresearch.biz s.r.o. VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ A LICEČNÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI easyresearch.biz s.r.o. 1. Společnost easyresearch.biz s.r.o., se sídlem Praha 2, Londýnská 18, IČ: 27259765, DIČ: CZ27259765, zapsaná v obchodním rejstříku

Více

EKONOMIKA VETERINÁRN. https://cit.vfu.cz/ekonomika

EKONOMIKA VETERINÁRN. https://cit.vfu.cz/ekonomika EKONOMIKA VETERINÁRN RNÍ ČINNOSTI https://cit.vfu.cz/ekonomika OBČANSKÝ ZÁKONZ KONÍK zákon č.. 89/2012 Sb. Nově vymezuje základnz kladní pojmy jako: právnick vnická osoba, podnikatel, obchodní firma, sídlo

Více

J A N ÁČK OV A AK A DE M IE M Ú ZIC K Ý C H UMĚNÍ V BRNĚ B E E T H O V E N O V A / 2, B R N O

J A N ÁČK OV A AK A DE M IE M Ú ZIC K Ý C H UMĚNÍ V BRNĚ B E E T H O V E N O V A / 2, B R N O J A N ÁČK OV A AK A DE M IE M Ú ZIC K Ý C H UMĚNÍ V BRNĚ B E E T H O V E N O V A 6 5 0 / 2, 6 6 2 1 5 B R N O SMĚRNICE Č. 2/2011 ze dne 12. května 2011 o nakládání s výsledky činnosti ve výzkumu, vývoji

Více

Autorské právo v lektorské praxi CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků

Autorské právo v lektorské praxi CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Autorské právo v lektorské praxi CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Právní úprava duševního vlastnictví Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní

Více

Smlouva otichém společenství. Smlouva o tichém společenství. Tichá společnost???

Smlouva otichém společenství. Smlouva o tichém společenství. Tichá společnost??? Smlouva otichém společenství 2005 2007 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Smlouva o tichém společenství Absolutní obchodní závazkový vztah (srv. 261/4), právní úprava obsažena jen

Více

OPVK_1.5_DUM_III/2_EKO Soubor: VYSTUPY/VY_32_inovace_. TUPY/VY_32_inovace_EKO_17_PV. Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby

OPVK_1.5_DUM_III/2_EKO Soubor: VYSTUPY/VY_32_inovace_. TUPY/VY_32_inovace_EKO_17_PV. Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby Číslo projektu: CZ 1 07/1 500/34 0535 Škola: Soukromá středn ední odborná škola Břeclav, B s.r.o. Mláde dežnická 3, 690 02 BřeclavB Předmět: t:ekonomika

Více

Test pojmových znaků literárního, jiného uměleckého nebo vědeckého díla

Test pojmových znaků literárního, jiného uměleckého nebo vědeckého díla Test pojmových znaků literárního, jiného uměleckého nebo vědeckého díla verze 1.1 Prohlášení shody Test pojmových znaků literárního, jiného uměleckého nebo vědeckého díla, rozuměno a dále též použito autorského

Více

Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v letech 2007-2013. Výběr projektů a jejich realizace

Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v letech 2007-2013. Výběr projektů a jejich realizace v letech 2007-2013 Výběr projektů a jejich realizace Doručen ení žádostí Termín n a místo m podání Žádosti musí být doručeny v obálce osobně,, doporučenou poštou, kurýrníči i jinou podobnou službou Adresa

Více

Uznání a výkon rozhodnutí. 44/2001 (Brusel I) Mgr. Roman Kališ

Uznání a výkon rozhodnutí. 44/2001 (Brusel I) Mgr. Roman Kališ Uznání a výkon rozhodnutí podle nařízen zení Rady č. 44/2001 (Brusel I) Mgr. Roman Kališ Úprava před p vstupem ČR R do EU Zakotvena v zákonz koně č.. 97/1963 Sb., o mezinárodn rodním m právu soukromém

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY 1 VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY Poskytovatel TDM real s.r.o. se sídlem Jelínkova 919/28, 616 00, Brno, IČ 02639441, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, oddíl C, vložka 8194, dále

Více

Druhy výsledků tvůrčích činností, jejich hodnocení a nakládaní s nimi

Druhy výsledků tvůrčích činností, jejich hodnocení a nakládaní s nimi Druhy výsledků tvůrčích činností, jejich hodnocení a nakládaní s nimi předkládá: Ing. Jarmila Strážnická referent transferu technologií Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo

Více

Obchodní tajemství a další. druhy tajemství Michal Černý. Ph.D.

Obchodní tajemství a další. druhy tajemství Michal Černý. Ph.D. Obchodní tajemství a další druhy tajemství 2005 Michal Černý Ph.D. Právn vní úprava obchodního tajemství 17 20 ObZ Obchodní tajemství 51 ObZ Porušen ení obchodního tajemství (skutková podstata nekalé soutěž

Více

Směrnice. a duševního vlastnictví

Směrnice. a duševního vlastnictví Směrnice Verze: 3 Platnost od: 1. 4.2017 Vlastník činnosti: Garant procesu: Kontroloval: Prorektorát pro vědu, výzkum a rozvoj Prorektorka pro vědu, výzkum a rozvoj Manažer kvality Schválil: Prorektorka

Více

Jak legislativněřešit DPH u evropských projektů?

Jak legislativněřešit DPH u evropských projektů? Jak legislativněřešit DPH u evropských projektů? Simona Weidnerová 1 Rekapitulace známých faktů: Podle pravidel Evropské komise není daň z přidané hodnoty uznatelnou položkou nákladů na výzkumv a vývoj

Více

Life-netdesigning 5 x PRAXE workshop 24.10.2012

Life-netdesigning 5 x PRAXE workshop 24.10.2012 Life-netdesigning 5 x PRAXE workshop 24.10.2012 I. Obecně k autor. právu II. Možnosti ochrany III. Smluvní právo IV. Chronologie vztahu s klientem I. Obecně k autor. právu Cílová skupina - autor - uživatel

Více

Na co byste neměli zapomenout. Dokumenty s sebou:

Na co byste neměli zapomenout. Dokumenty s sebou: Práce v zahraničí. Na co byste neměli zapomenout Stručný přehled p : Volný pohyb, registrace pobytu, zdravotní a sociáln lní pojištěni, kvalifikace a vzdělání, daně, řidičsky průkaz, bydlení, vaše e rodina.

Více

Cyklus seminářů. Obrazové dokumenty. vyhrazena.

Cyklus seminářů. Obrazové dokumenty. vyhrazena. Cyklus seminářů na téma: t Obrazové dokumenty Změna názvu n i pořad adí seminářů vyhrazena. Obrazové dokumenty/archiválie I. Fotografie 3. listopadu 2011 II. Bezpečnostn nostní snímkov mkování a dokumentace

Více

Obchodní podmínky Platné od 1.10.2015 IT - MEATUS CZ spol. s.r.o. www.meatus.cz - help.cz E-mail podpora@meatus.cz

Obchodní podmínky Platné od 1.10.2015 IT - MEATUS CZ spol. s.r.o. www.meatus.cz - help.cz E-mail podpora@meatus.cz Obchodní podmínky Platné od 1.10.2015 IT - MEATUS CZ spol. s.r.o. www.meatus.cz - help.cz E-mail podpora@meatus.cz Společnost MEATUS CZ spol. s r.o., IČ: 01671545, se sídlem Sušilova 1528/1, Pražské Předměstí,

Více

Elektronické komunikace a konverze. Elektronická komunikace se soudy Konverze

Elektronické komunikace a konverze. Elektronická komunikace se soudy Konverze Elektronické komunikace a konverze Elektronická komunikace se soudy Konverze Datové schránky Právn vní úprava z.č.. 227/2000 Sb. zákon o elektronick podpisu kon o elektronickém z.č.. 300/2008 Sb. zákon

Více

LICENČNÍ PODMÍNKY SOFTWAROVÉHO PRODUKTU Platné od

LICENČNÍ PODMÍNKY SOFTWAROVÉHO PRODUKTU Platné od LICENČNÍ PODMÍNKY SOFTWAROVÉHO PRODUKTU Platné od 1.10.2017 1 OBSAH 1 OBSAH... 2 2 ÚVODNÍ USTANOVENÍ... 3 3 LICENCE K SOFTWAROVÉMU PRODUKTU TS-ELDAX... 3 4 OMEZENÍ NĚKTERÝCH LICENCÍ TS-ELDAX... 5 5 OCHRANNÉ

Více