červenec 2013 Vážení čtenáři,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "červenec 2013 Vážení čtenáři,"

Transkript

1 červenec 2013 Vážení čtenáři, Ačkoliv se již v myšlenkách pravděpodobně chystáte na prázdniny a dovolené, abyste si na nějakou dobu odpočinuli od přetrvávajících diskuzí o očekávaném vývoji ekonomiky a neustálých zvratů na naší politické scéně, máme pro Vás ještě několik důležitých novinek. Na některé z nich bychom měli zvláště pamatovat a jejich další vývoj ve svém vlastním zájmu pozorně sledovat. Jednou z těchto důležitých novinek je i plánované zavedení odvodu pojistného z úhrnu mezd pro zaměstnavatele, o němž jsme se v minulosti již zmínili. Odvod pojistného z úhrnu mezd je součástí již schválené legislativy o jednom inkasním místě a měl by nabýt účinnosti k 1. lednu Může se zdát, že do té doby je stále dostatek času, a proto se tímto tématem zatím nikdo příliš nezabývá. Naplánovaná podoba odvodu z úhrnu mezd však může pro celou řadu zaměstnavatelů znamenat vyšší mzdové náklady, než jaké mají v současnosti. Ministerstvo financí předložilo do vnějšího připomínkového řízení návrh zákona o veřejných pojistných a správě daně z příjmů fyzických osob, který upravuje provádění a správu odvodu z úhrnu mezd. V důvodové zprávě se uvádí, že se daňovým poplatníkům zjednoduší související administrativa. S tímto tvrzením by bylo možné úspěšně polemizovat. Nicméně zcela zásadní je dle našeho názoru změna ve způsobu stanovení maximálního vyměřovacího základu pro odvod pojistného z úhrnu mezd pro zaměstnavatele, která zjednodušení rozhodně nepředstavuje. Zaměstnavatelé budou totiž počítat vyměřovací základy dvěma způsoby, jedním u zaměstnance a druhým u zaměstnavatele. Vyměřovací základ zaměstnavatele by se měl počítat z průměrné mzdy přepočtené dle počtu zaměstnanců, a nikoliv ze skutečné mzdy každého zaměstnance samostatně, jak tomu bylo doposud. Tento postup navíc znamená, že v praxi dojde ke zrušení stropů pro odvod pojistného na úrovni zaměstnavatele a tím ke zvýšení jeho nákladů. O vývoji situace v legislativním procesu Vás budeme průběžně informovat. Přejeme krásné léto! Jana Bartyzalová LEGISLATIVNÍ NOVINKY Úlevy pro poplatníky v souvislosti s povodněmi 2013 Ministerstvo financí promíjí úhradu daně z příjmů fyzických osob a daně z příjmů právnických osob ve výši odpovídající výši skutečné škody vzniklé na majetku poplatníka používaného k činnostem, z nichž plynou příjmy, které jsou předmětem daně za zdaňovací období, do kterého spadají letošní povodně. Další kroky ke spuštění jednoho inkasního místa Nově se maximální vyměřovací základ u odvodu z úhrnu mezd nebude uplatňovat zvlášť na jednotlivého zaměstnance, nýbrž na přepočtený počet všech zaměstnanců poplatníků pojistného na veřejné pojištění, tj. z agregované sumy všech platů. Fakticky tím dojde ke zrušení stropů pro odvod pojistného na straně zaměstnavatele.

2 LEGISLATIVNÍ NOVINKY Rekodifikační novely daňových zákonů před třetím čtením ve Sněmovně Při druhém čtení rekodifikačních novel ve Sněmovně podal rozpočtový výbor pozměňovací návrh na 100% rovnoměrný odpis hmotného majetku během 12 měsíců. Návrh se týká hmotného majetku zařazeného v 1. a 2. odpisové skupině, který byl pořízen v období od 1. července 2013 do 30. června Nespolehlivý plátce aktuální vývoj Po zadání identifikačních údajů konkrétního plátce by mělo být prostřednictvím internetu možné získat nejen informaci o statusu plátce, ale také celkový seznam nespolehlivých plátců v daném okamžiku. Návrh zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině Náklady na provoz vlastního zařízení péče o dítě v dětské skupině (vlastního zařízení péče o děti předškolního věku) i příspěvek na provoz takového zařízení, které by zajišťovaly jiné subjekty pro děti vlastních zaměstnanců, by měly být daňově uznatelné. Liberalizace vnitřního obchodování obchodních korporací Základním pravidlem nového občanského zákoníku je předpokládaný střet zájmů mezi obchodní korporací a jejím zástupcem (členem jejího orgánu, společníkem, prokuristou) či osobami jemu blízkými, jím ovlivněnými nebo ovládanými. EU Přistoupení Chorvatska k EU daňové a celní souvislosti Od 1. července 2013 se Chorvatsko stane členem EU, což mimo jiné ovlivní uplatnění DPH a celní režim u transakcí s chorvatskými subjekty. Začnou se též aplikovat evropská koordinační nařízení č. 883/2004 a č. 987/2009 o koordinaci systémů sociálního zabezpečení, jako je tomu ve vztahu k ostatním členským státům Evropské Unie. Veřejná podpora a investiční pobídky od roku 2014 Nová pravidla poskytování veřejné podpory na úrovni EU mají být restriktivnější. Odložení jejich účinnosti z 1. ledna 2014 na 1. července 2014 by znamenalo, že by bylo možné podávat žádosti o investiční pobídky podle stávajících pravidel zhruba do začátku roku JUDIKATURA Nejvyšší správní soud: Provádění oprav v rámci rozsáhlejší investiční akce Nejvyšší správní soud připustil, že i v rámci rozsáhlé investiční akce mohou být současně prováděny opravy i technické zhodnocení. Záleží na poplatníkovi, aby dostatečně prokázal stav majetku před zahájením stavebních prací a po jejich dokončení a dále aby doložil, že v důsledku těchto zásahů byl majetek pouze uveden do funkčního stavu. SLOVENSKO Zdaňovanie príjmov z dlhopisov a pokladničných poukážok od 1. júla 2013 Příjmy daňových nerezidentů z příjmů z dluhopisů a pokladničních poukázek vyplácených slovenskými daňovými rezidenty a slovenskými stálými provozovnami daňových nerezidentů se nebudou považovat za příjmy zdanitelné ve Slovenské republice. Novela má zvýšit atraktivnost emisí domácích dluhopisů na zahraničních trzích a zlepšit možnosti na získání úvěrových zdrojů pro podnikatelské subjekty SR.

3 LEGISLATIVA Úlevy pro poplatníky v souvislosti s povodněmi 2013 V rámci nedávno zveřejněného rozhodnutí ministerstva financí budou poplatníkům postiženým povodněmi v červnu 2013 poskytnuty následující úlevy: Prominutí částečné či plné úhrady daně z příjmů fyzických osob a daně z příjmů právnických osob ve výši odpovídající výši skutečné škody vzniklé na majetku poplatníka používaného k činnostem, z nichž plynou příjmy, které jsou předmětem daně za zdaňovací období, kdy k mimořádné události došlo (červen 2013). Výši vzniklé škody, o kterou poplatník může snížit úhradu daně, musí poplatník prokázat v rámci řádného daňového přiznání za zdaňovací období nebo období, za které se podává daňové přiznání, v němž mimořádná událost nastala, a to prostřednictvím: posudku pojišťovny, pokud byl majetek pojištěn; posudku znalce, pokud majetek nebyl pojištěn; případně kombinací obou posudků, pokud byl majetek pojištěn jen zčásti. V případě, že byl Váš majetek postižen povodněmi, doporučujeme věnovat pozornost potřebné dokumentaci od pojišťoven, případně zpracování znaleckých posudků, abyste byli schopni doložit výši škody a tím uplatnit možnost prominutí úhrady daně. Prominutí příslušenství daní z příjmů se týká fyzických osob, a to u příslušenství vzniklého v důsledku pozdní úhrady zálohy na daň z příjmů fyzických osob podle 38a zákona o daních z příjmů, tedy zálohy na vlastní daňovou povinnost, nikoliv záloh hrazených z mezd zaměstnanců. Splatnost zálohy musí spadat do období ode dne vyhlášení nouzového stavu, to je od 2. června 2013 do 31. prosince právnických a fyzických osob, a to u příslušenství vzniklého v důsledku pozdní úhrady daně z příjmů, jejíž původní datum splatnosti nastalo ode dne vyhlášení stavu nouze, tedy od 2. června 2013, přičemž podmínkou je, že dojde k zaplacení daně do 31. října Prominutí tohoto příslušenství daně se bude vztahovat pouze na ty poplatníky, kteří požádají o posečkání úhrady daně a jejichž žádosti bude vyhověno z důvodu platební neschopnosti způsobené mimořádnou událostí. Je tedy nutné prokázat příčinnou souvislost mezi postižením povodněmi a neschopností zaplatit daň včas. V této souvislosti je třeba uvést, že posečkání může být povoleno i zpětně. Prominutí se týká poplatníků postižených povodněmi v regionech, v nichž byl vyhlášen nouzový stav (tj. v následujících krajích: Jihočeském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Ústeckém a hlavním městě Praze). Petr Toman, ptoman@kpmg.cz, tel.: Jitka Motlová, jmotlova@kpmg.cz, tel.:

4 Další kroky ke spuštění jednoho inkasního místa Ministerstvo financí předložilo do vnějšího připomínkového řízení návrh zákona o veřejných pojistných a správě daně z příjmů fyzických osob a návrh zákona, kterým se v této souvislosti mění další, zejména pojistné zákony. Návrhy těchto zákonů mají realizovat tzv. II. fázi jednoho inkasního místa (JIM) tím, že sjednocují správu daně z příjmů fyzických osob a správu veřejných pojistných, kterou by měly nově vykonávat pouze orgány Finanční správy, a to s navrhovanou účinností od 1. ledna Vláda si od zavedení JIM slibuje snížení administrativní zátěže pro daňové subjekty, neboť budou ohledně daně z příjmů fyzických osob i veřejných pojistných jednat pouze s jedním orgánem, prostřednictvím jednotného formuláře a v jednotných lhůtách. Návrh zákona o veřejných pojistných nově vymezuje veřejná pojistná, mezi něž bude patřit pojistné na důchodové pojištění (1. pilíř), pojistné na důchodové spoření (2. pilíř), pojistné na zdravotní pojištění a pojistné z úhrnu mezd. Pojistné z úhrnu mezd má nahradit dosavadní odvod zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění. Zaměstnavatel by měl odvádět pojistné z úhrnu mezd v celkové výši 32,4 % (místo současného odvodu na sociální a zdravotní pojištění ve výši 34 %). Přitom se změní pouze sazba odvodů na veřejné zdravotní pojištění, která je nově navržena ve výši 7 % (místo současných 9 %). Navíc je zavedena sazba na úrazové pojištění ve výši 0,4 %. U zaměstnanců návrh zákona počítá se zvýšením sazby odvodů na zdravotní pojištění, a to na 6,5 % (místo současných 4,5 %), přičemž výše sazby na důchodové pojištění a důchodové spoření zůstává stejná. Odvody zaměstnance, který se neúčastní důchodového spoření (2. pilíř), by tak činily celkem 13 % (místo současných 11 %). V souhrnu za zaměstnavatele i zaměstnance tedy dojde ke zvýšení odvodů o 0,4 %, nicméně faktické zvýšení odvodů na straně zaměstnavatele může být mnohem výraznější v závislosti na platové struktuře zaměstnanců podniku. Návrh totiž mění způsob stanovení maximálního vyměřovacího základu u pojistného z úhrnu mezd pro zaměstnavatele. Nově se maximální vyměřovací základ nebude uplatňovat zvlášť na jednotlivého zaměstnance, nýbrž na přepočtený počet všech zaměstnanců poplatníků pojistného na veřejné pojištění, tj. z agregované sumy všech platů. Prakticky to znamená zrušení stropů pro odvod pojistného na straně zaměstnavatele. Na úrovni zaměstnance by měl být zachován maximální vyměřovací základ pro pojistné na zdravotní pojištění ve výši 72násobku průměrné mzdy, u důchodového pojištění ve výši 48násobku průměrné mzdy. Ovšem strop pro odvod na zdravotní pojištění se v praxi uplatní až s účinností od 1. ledna 2016, protože od roku 2013 byl přechodně (na tři roky) zrušen. O dalším vývoji legislativního procesu Vás budeme informovat v některém z dalších čísel Finančních aktualit. Iva Krákorová, ikrakorova@kpmg.cz, tel.: Mária Marhefková, mmarhefkova@kpmg.cz, tel.:

5 Rekodifikační novely daňových zákonů před třetím čtením ve Sněmovně Jak jsme Vás již informovali v květnových Finančních aktualitách, vláda předložila Sněmovně návrh rekodifikačních novel daňových zákonů (tisk 1004). V průběhu května a června byl návrh projednán v prvním a druhém čtením. Před třetím čtením však byla schůze Sněmovny kvůli napjaté politické situaci přerušena, a další scénář vývoje tak může být různý. Bude-li Sněmovna pokračovat po letních prázdninách v projednávání, mohou být novely schváleny. Budou-li se však konat předčasné volby, veškeré neschválené návrhy spadnou pod stůl a nově zvolená Sněmovna začne projednávat nově předložené návrhy zákonů. Přestože se neodvažujeme odhadovat příští vývoj, rádi bychom Vás upozornili na jeden důležitý pozměňovací návrh podaný rozpočtovým výborem ve druhém čtení. Jedná se o návrh na 100% rovnoměrný odpis hmotného majetku během 12 měsíců, který se týká hmotného majetku zařazeného v 1. a 2. odpisové skupině pořízeného v období od 1. července 2013 do 30. června O dalším vývoji Vás budeme včas informovat. Nespolehlivý plátce aktuální vývoj Ladislav Malůšek, lmalusek@kpmg.cz, tel.: Lenka Fialková, lfialkova@kpmg.cz, tel.: V polovině června proběhla pod záštitou ministerstva průmyslu a obchodu diskuze k problematice ručení za odvod DPH a institutu nespolehlivého plátce. Diskuze se zúčastnili kromě zástupců Komory daňových poradců také pracovníci ministerstva financí, ministerstva obchodu a průmyslu, Generálního finančního ředitelství (GFŘ) a dále zástupci některých podnikatelských uskupení. GFŘ informovalo o připravovaných opatřeních v dané oblasti. Jedním z nich by mohlo být zveřejnění seznamu všech nespolehlivých plátců. Po zadání identifikačních údajů konkrétního plátce by mělo být prostřednictvím internetu možné získat nejen informaci o statusu plátce, ale také celkový seznam nespolehlivých plátců v daném okamžiku. V případě, že se toto opatření realizuje, lze spuštění aplikace očekávat ve druhé polovině léta stávajícího roku. GFŘ očekává, že ke konci června 2013 bude mít status nespolehlivého plátce cca 30 subjektů. V průběhu diskuze zazněly také návrhy na úpravu současného znění příslušných ustanovení, např. návrh na zavedení spodní hranice hodnoty transakce pro vznik ručení z titulu přijetí plnění od nespolehlivého plátce (jako je v parlamentním tisku 1004 navrhováno u ručení z titulu úhrady na neregistrovaný bankovní účet). Dalším bodem diskuze byl návrh na úpravu vzniku ručení nikoliv k okamžiku uskutečnění zdanitelného plnění, ale k okamžiku uskutečnění platby za toto plnění. Ministerstvo financí přislíbilo, že se zmíněnými návrhy bude zabývat. Petr Toman, ptoman@kpmg.cz, tel.:

6 Návrh zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině Vláda předložila Poslanecké sněmovně návrh zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině (tisk 1046), v němž navrhuje zavést pro rodiče nový typ služby spočívající v hlídání a péči o dítě od jednoho roku věku do zahájení povinné školné docházky. Poskytovatelem služby péče o dítě mohou být vedle právních forem vyjmenovaných v zákoně, jako jsou ústavy, církve, obecně prospěšné společnosti či nadace, i zaměstnavatel rodiče, případně jiný poskytovatel zajišťující službu péče o dítě pro zaměstnance zaměstnavatele. Poskytovat službu péče o dítě bude možné pouze na základě oprávnění vydaného ministerstvem práce a sociálních věcí. Zákon stanovuje podmínky pro poskytování této služby tak, aby byly zajištěny technické požadavky na stavby, hygienické požadavky, bezúhonnost a odborná způsobilost pečující osoby. Dále zákon stanovuje možnosti způsobu zajištění stravování (není podmínkou), maximální počet dětí v dětské skupině (24), plán výchovy a péče o děti aj. Zákon rovněž obsahuje sankce v případě porušení těchto pravidel. Službu je možné poskytovat bezúplatně. Pokud však bude poskytována za úplatu, bude její výše omezena výší vynaložených nákladů. Součástí návrhu zákona je také novela zákona o daních z příjmů. Náklady na provoz vlastního zařízení péče o dítě v dětské skupině (vlastního zařízení péče o děti předškolního věku) i příspěvek na provoz takového zařízení zajišťovaného jinými subjekty pro děti vlastních zaměstnanců uznává novela zákona za daňově uznatelné náklady. V případě, že bude služba poskytována za úplatu, bude mít rodič zároveň možnost uplatnit výdaje vynaložené na umístění dítěte v zařízení péče o děti předškolního věku jako slevu na dani, avšak jen do výše minimální mzdy. Navrhovaná účinnost zákona je stanovena na 1. ledna Ivana Stibůrková, istiburkova@kpmg.cz, tel.: Liberalizace vnitřního obchodování obchodních korporací Nová úprava zákona o obchodních korporacích (ZOK) zásadně přepracovává současná pravidla nabývání majetku mezi kapitálovou společností (tedy a. s. a s. r. o.) a spřízněnými osobami, která v současné době obsahuje převážně 196a obchodního zákoníku. Střet zájmů obchodní korporace a jejího zástupce Nová úprava vztahuje pravidla pro výše uvedené transakce na všechny obchodní korporace, tedy nejen na kapitálové obchodní společnosti. Základním pravidlem NOZ je v této situaci předpokládaný střet zájmů mezi obchodní korporací a jejím zástupcem (členem jejího orgánu, společníkem, prokuristou) či osobami jemu blízkými, jím ovlivněnými nebo ovládanými. Dotčený zástupce musí o možném střetu zájmů bez zbytečného odkladu informovat ostatní členy orgánu, jehož je členem, dále kontrolní orgán, byl- li zřízen, popřípadě nejvyšší orgán obchodní korporace. Zároveň musí tyto orgány seznámit s podmínkami, za jakých má být daná smlouva uzavřena. Kontrolní nebo nejvyšší orgán obchodní korporace může při oznámeném střetu zájmů pozastavit výkon funkce dotčeného zástupce nebo přímo zakázat uzavření takové smlouvy.

7 Speciální úprava nově založené akciové společnosti V souladu s druhou směrnicí EU v oblasti práva obchodních společností obsahuje ZOK zvláštní požadavky pouze pro úplatné nabývání majetku a. s. od jejích zakladatelů a akcionářů během dvou let od jejího vzniku nebo změny právní formy na a. s. za úplatu převyšující 10 % základního kapitálu. Úplata za převáděný majetek nesmí přesahovat hodnotu určenou soudním znalcem a nabytí majetku včetně výše úplaty musí schválit valná hromada společnosti. K určení znalce nově postačí pouze rozhodnutí představenstva (nebude tedy třeba jmenování soudem), jeho posudek bude však třeba založit do sbírky listin obchodního rejstříku. Obchodování v rámci běžného obchodního styku Popisovaná pravidla se nepoužijí na smlouvy uzavírané v rámci běžného obchodního styku. Běžný obchodní styk je však třeba vykládat spíše restriktivně, tedy především dle předmětu činnosti obchodní korporace. Následky porušení zákonných požadavků Nerespektování výše uvedené informační povinnosti v případě střetu zájmů a zvláštního postupu v případě a. s. je vždy porušením péče řádného hospodáře daného zástupce (v případě a. s. i všech členů představenstva, kteří pro nabytí majetku v rozporu s podmínkami stanovenými ZOK hlasovali). Při porušení obecných pravidel střetu zájmů ze strany zástupce se uplatní obecná úprava nového občanského zákoníku. Dotčená obchodní korporace se dle nové úpravy může domáhat neplatnosti takového jednání v obecné promlčecí lhůtě, tedy do tří let od okamžiku, kdy se o střetu zájmů dozvěděla, nejdéle však do deseti let od uzavření smlouvy. Pokud byla úplata za majetek nabývaný a. s. od zakladatele nebo akcionáře stanovena v rozporu s příslušnými ustanoveními, má dotčená osoba povinnost vrátit společnosti částku převyšující cenu, jež byla stanovena posudkem znalce. Práva na vrácení tohoto přeplatku se a. s. může domáhat do tří měsíců od okamžiku, kdy se dozví, že vyplacená cena přesahuje cenu stanovenou znalcem, nejdéle však do deseti let od uzavření smlouvy. V případě, že valná hromada neudělila souhlas k nabytí majetku, může se a. s. dovolat neplatnosti předmětné smlouvy ve lhůtě šesti měsíců ode dne, kdy se o chybějícím souhlasu dozví, nejdéle však do deseti let od uzavření smlouvy. Martin Kofroň, mkofron@kpmg.cz, tel.: Linda Čechová, lcechova@kpmg.cz, tel.: Přistoupení Chorvatska k EU daňové a celní souvislosti Od 1. července 2013 bude Chorvatsko členem EU, což mimo jiné ovlivní uplatnění DPH a celní režim u transakcí s chorvatskými subjekty. Změna režimu DPH se týká zejména následujících oblastí: Dodávky zboží mezi ostatními členskými státy a Chorvatskem již nebudou posuzovány jako vývoz a dovoz do/ze třetí země, ale jako dodání a pořízení zboží mezi členskými státy. Odpadne tedy nutnost řešit celní formality a naopak vznikne povinnost vykazovat tyto dodávky v souhrnném hlášení a v Intrastatu. Tato změna ovlivní i služby související s uvedenými dodávkami, které již nebudou osvobozenými službami vázanými na dovoz a vývoz zboží. EU

8 Při zasílání zboží z ostatních členských států soukromým osobám do Chorvatska (transakce B2C) bude mít dodavatel povinnost registrovat se k chorvatské DPH, a to při překročení hodnoty zaslaného zboží ve výši HRK (tj. přibližně CZK). Při poskytování služeb chorvatskými plátci podnikatelským subjektům z jiných členských států (transakce B2B) bude místo zdanitelného plnění v zemi příjemce služeb. Chorvatský poskytovatel tedy nebude na služby uplatňovat chorvatskou DPH (z tohoto obecného pravidla existuje řada výjimek, např. u služeb souvisejících s nemovitostmi). Služby poskytnuté plátci z jiných členských států chorvatským soukromým osobám (transakce B2C) budou obecně podléhat zdanění v zemi poskytovatele. Z pohledu českého zákona o DPH se tato změna týká například poradenských, finančních, reklamních a telekomunikačních služeb, nájmu hmotného majetku a poskytování licencí; vyjmenované služby budou nově podléhat české DPH. Služby cestovního ruchu poskytnuté v Chorvatsku, které podléhají zvláštnímu režimu pro cestovní službu, již nebudou osvobozeny od DPH, nýbrž budou podléhat zdanění v zemi poskytovatele v rámci zvláštního režimu pro cestovní službu. Nově bude možná vratka chorvatské DPH plátcům z jiných členských států na základě principů osmé směrnice. Pokud zahraniční osoba poskytne plnění, které podléhá chorvatské DPH a u něhož se nepřenáší povinnost odvodu DPH na zákazníka (tzv. reverse charge), vzniká jí povinnost registrace k chorvatské DPH, a to k okamžiku prvního poskytnutí takového plnění bez ohledu na jeho hodnotu. Pro účely registrace bude třeba v Chorvatsku stanovit fiskálního zástupce. Další informace získáte například v následujícím dokumentu: atia-may pdf Z hlediska celní problematiky má přistoupení Chorvatska k EU mimo jiné následující dopady: Celní sazby EU se od 1. července 2013 použijí také pro dovozy ze třetích zemí do Chorvatska. Zboží, které bude k 1. červenci 2013 v Chorvatsku ve volném oběhu, bude považováno za umístěné ve volném oběhu v rámci celního území EU a jeho přeprava do jiných členských států nebude podléhat clu. Pokud bude zboží k 1. červenci 2013 v Chorvatsku umístěné v některém dočasném celním režimu, například v režimu tranzitu, dočasného dovozu nebo uskladnění v celním skladě, jeho přeprava do jiných členských států nebude podléhat clu za podmínky, že bude možné prokázat chorvatský původ tohoto zboží nebo jeho původ v EU. Jachty a výletní lodě umístěné k 1. červenci 2013 v Chorvatsku v režimu dočasného dovozu, které budou následně propuštěny do režimu volného oběhu, budou podléhat chorvatské DPH. Povinnost odvodu chorvatské DPH by se neměla týkat lodí starších 8 let při splnění určitých podmínek. Celní licence udělené chorvatskými úřady před vstupem Chorvatska do EU (například licence pro aktivní zušlechťování nebo zpracování pod celním dohledem) budou platné maximálně jeden rok od přistoupení k EU (nebo kratší dobu, pokud byly na kratší dobu uděleny).

9 Další informace získáte například v následujícím dokumentu: /croatia-may pdf V oblasti volného pohybu osob se vůči Chorvatsku budou od 1. července 2013 aplikovat evropská koordinační nařízení č. 883/2004 a č. 987/2009 o koordinaci systémů sociálního zabezpečení, jako je tomu ve vztahu k ostatním členským státům EU. Zaměstnavatelé by při vysílání svých zaměstnanců do/z Chorvatska měli tuto novou právní úpravu zohlednit. Petr Toman, ptoman@kpmg.cz, tel.: Klára Kameníková, kkamenikova@kpmg.cz, tel.: Veřejná podpora a investiční pobídky od roku 2014 Koncem aktuálního programovacího období EU ( ) vstoupí v platnost nová pravidla poskytování veřejné podpory na úrovni EU. Koncept těchto pravidel předpokládá mimo jiné snížení poskytované veřejné podpory pro dotační projekty a investiční pobídky z aktuálních až 40 % z celkových uznatelných nákladů pro velké podniky na pouhých 25 %. Současně by měla být zavedena řada restriktivních opatření, které by celý proces žádosti o investiční pobídky prodloužily či případně dále omezily výši schválené veřejné podpory. V druhé polovině června 2013 zveřejnila Evropská komise tiskovou zprávu týkající se pokynů k regionální podpoře, z níž vyplynul odklad účinnosti nových pravidel z předpokládaného 1. ledna 2014 až na 1. července Text nových pravidel nebyl doposud zveřejněn, nicméně lze očekávat, že se od předchozích verzí nebude příliš lišit, tj. bude značně restriktivní. Odložení účinnosti nových pravidel na 1. července 2014 by znamenalo, že by bylo možné podávat žádosti o investiční pobídky dle stávajících pravidel zhruba do konce roku 2013 (pokud bude projekt dobře zpracován, je tato varianta bezpečná). Podmínkou pro odklad termínu je ovšem jeho začlenění do finální verze pokynů k regionální podpoře a také určité procesní kroky ze strany českého státu. Z uvedeného vyplývá, že pro obdržení rozhodnutí o udělení investičních pobídek dle stávajících pravidel je třeba podat žádost agentuře CzechInvest nejpozději na přelomu roku 2013 a Nejbezpečnější variantou pro získání rozhodnutí o udělení investičních pobídek do konce roku 2013 je však v tuto chvíli podání žádosti do konce léta roku Daniel Szmaragowski, dszmaragowski@kpmg.cz, tel.: Karin Tomanová, ktomanova@kpmg.cz, tel.: JUDIKATURA Nejvyšší správní soud: Provádění oprav v rámci rozsáhlejší investiční akce V květnu 2013 vydal Nejvyšší správní soud (NSS) rozsudek týkající se daňového charakteru výdajů na stavební úpravy. V tomto rozsudku (č. j. 2 Afs 17/ ) se soud do určité míry odchýlil od své předchozí judikatury. Ta v podstatě vylučovala možnost uplatnit do daňových nákladů běžného roku

10 náklady na práce mající charakter oprav prováděných v rámci jedné investiční akce, jejímž celkovým výsledkem je změna užití nebo technických parametrů majetku. V daném případě bylo předmětem sporu, zda v rámci stavební činnosti, v jejímž důsledku došlo ke změně užívání haly z autoopravny na tiskárnu, bylo možné výdaje za určitou část prací považovat za náklady na opravy hmotného majetku. Zatímco orgány Finanční správy zastávaly názor, že by veškeré výdaje spojené s touto stavební činností měly představovat technické zhodnocení a že není nutné zkoumat charakter jednotlivých dílčích prací, NSS se s tímto výkladem neztotožnil. Soud konstatoval, že není možné všechny tyto výdaje bez dalšího zkoumání en bloc neuznat jako náklad běžného období, a připustil, že i v rámci velké investiční akce mohou být prováděny současně opravy i technické zhodnocení. Jako příklad soud uvedl situaci, v níž v rámci rekonstrukce budovy dochází k výměně nefunkční střešní krytiny za novou, stejného typu, přičemž práce spojené se změnou užívání stavby se týkají pouze jejího vnitřního uspořádání. Tento výklad představuje z hlediska poplatníků významný posun oproti předchozí judikatuře, podle níž je třeba považovat náklady přesahující zákonem stanovenou výši a vynaložené na stavební práce tvořící jediný projekt, který je z celkového hlediska nástavbou, přístavbou, stavební úpravou, rekonstrukcí či modernizací, v celém jejich rozsahu za technické zhodnocení (viz např. rozsudek 8 Afs 36/ z února 2012). Nic se však nezměnilo na postoji soudu k problematice důkazního břemene. V citovaném rozsudku soud zopakoval svůj dlouhodobě zastávaný výklad, podle nějž důkazní břemeno ve věci prokázání charakteru nákladů na stavební akce zásadně tíží poplatníka. V případě, že správce daně má oprávněné pochybnosti o charakteru těchto výdajů, je vždy na poplatníkovi, aby dostatečně prokázal stav majetku před zahájením stavebních prací a po jejich dokončení a aby doložil, že v důsledku těchto zásahů došlo pouze k uvedení majetku do funkčního stavu. Pokud se Vaše společnost chystá provádět hodnotově významnější zásahy do hmotného majetku, které zahrnují jak uvedení do provozuschopného stavu, tak změnu funkčnosti či technických parametrů, a pokud přitom hodlá část těchto výdajů uplatnit v běžném období jako náklady na opravy, lze doporučit, abyste zajištění dostatečných důkazních prostředků věnovali zvýšenou pozornost. Ohledně vhodné struktury důkazních materiálů Vám ochotně poradíme. Petr Toman, ptoman@kpmg.cz, tel.: Jana Pytelková Svobodová jsvobodova@kpmg.cz, tel.: SLOVENSKO Zdaňovanie príjmov z dlhopisov a pokladničných poukážok od 1. júla 2013 V Zbierke zákonov publikovaná novela Colného zákona súčasne novelizuje aj zákon o dani z príjmov a prináša nasledovné kľúčové zmeny: 1. Príjmy daňových nerezidentov z príjmov z dlhopisov a pokladničných poukážok vyplácaných slovenskými daňovými rezidentmi a slovenskými stálymi prevádzkarňami daňových nerezidentov sa nebudú považovať za príjmy zdaniteľné v SR. Novela má zvýšiť atraktívnosť emisií domácich dlhopisov na zahraničných trhoch a zlepšiť možnosti na získanie úverových zdrojov pre podnikateľské subjekty SR.

11 2. Zdaniteľné príjmy slovenských daňových rezidentov fyzických osôb z dlhopisov a pokladničných poukážok sa už nebudú zdaňovať zrážkovou daňou. Daňovú povinnosť bude potrebné vysporiadať podaním daňového priznania. Účelom novelizácie má byť zjednotenie spôsobu zdaňovania štátnych dlhopisov a pokladničných poukážok s podnikovými dlhopismi. Dani vyberanej zrážkou budú podliehať iba výnosy z dlhopisov a pokladničných poukážok plynúce daňovníkom nezaloženým alebo nezriadeným na podnikanie, Fondu národného majetku SR a NBS. Nové pravidlá zdaňovania by sa mali vzťahovať na výnosy (príjmy) z dlhopisov a pokladničných poukážok vyplatené, poukázané alebo pripísané v prospech daňovníka od 1. júla Michaela Stachová, mstachova@kpmg.sk, tel.: +421 (0) KRÁTCE Pod č. 179/2013 Sb. vyšla novela obchodního zákoníku a pod č. 180/2013 Sb. novela nařízení vlády, kterým se stanoví výše úroků z prodlení a poplatku z prodlení podle občanského zákoníku. Ve Sbírce zákonů byla zveřejněna novela zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a zákona o Hasičském záchranném sboru České republiky, které zavádějí tzv. hasičskou daň (160/2013 Sb.). Zákon o mezinárodní spolupráci při správě daní a o změně dalších souvisejících zákonů vyšel ve Sbírce zákonů pod č. 164/2013 Sb. Pod č. 42/2013 bylo zveřejněno sdělení ministerstva zahraničních věcí o sjednání Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Království Saúdské Arábie o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu. Ministerstvo financí navrhuje změny, které by měly motivovat větší počet osob ke spoření ve 2. pilíři. Ministryně práce a sociálních věcí předložila vládě návrh na zvýšení minimální mzdy ze současných Kč na Kč. Nová zpráva OECD A Step Change in Tax Transparency, připravená na vyžádání států G8, navrhuje čtyři konkrétní kroky, které by měly přispět k vytvoření standardizovaného, bezpečného a efektivního modelu automatické výměny informací. ECOFIN schválil změnu pravidel pro stanovení místa uskutečnění zdanitelného plnění u služeb z pohledu DPH; dále diskutoval o boji proti daňovým podvodům v oblasti přímých daní a projednával i energetické daně. Informace zde obsažené jsou obecného charakteru a nejsou určeny k řešení situace konkrétní osoby či subjektu. Ačkoliv se snažíme zajistit, aby poskytované informace byly přesné a aktuální, nelze zaručit, že budou odpovídat skutečnosti k datu, ke kterému jsou doručeny, či že budou platné i v budoucnosti. Bez důkladného prošetření konkrétní situace a řádné odborné konzultace by neměla být na základě těchto informací činěna žádná opatření.

Informace Finanční správy ČR. K rozhodnutí ministra financí o prominutí úhrady daně z příjmů a příslušenství daně z příjmů z důvodu mimořádné události

Informace Finanční správy ČR. K rozhodnutí ministra financí o prominutí úhrady daně z příjmů a příslušenství daně z příjmů z důvodu mimořádné události Informace Finanční správy ČR K rozhodnutí ministra financí o prominutí úhrady daně z příjmů a příslušenství daně z příjmů z důvodu mimořádné události Za účelem zmírnění dopadů mimořádných událostí (povodní

Více

PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN BEZ ROZPORU ke dni

PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN BEZ ROZPORU ke dni PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN BEZ ROZPORU ke dni 2.5.2018 DPH 521/02.05.18 Aplikace ustanovení 104 odst. 1 a 2 zákona č. 235/2004 Sb., o DPH Předkládají: Ing. Ivana Krylová, daňový poradce, č. osv. 3951 Ing. Růžena

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 06_2011 červenec,

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

ZMĚNY LEGISLATIVY EU V OBLASTI DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY

ZMĚNY LEGISLATIVY EU V OBLASTI DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY ZMĚNY LEGISLATIVY EU V OBLASTI DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY LEDEN 2018 1/5 Schválené i plánované změny směrnice Rady 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty (dále jen Směrnice ) K 1. lednu 2019

Více

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence...

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence... Obsah Obsah Předmluva... 9 1. Úvod...11 1.1 Charakteristika daňové evidence...11 1.2 Fyzické osoby, na které se vztahuje povinnost vedení daňové evidence (poplatníci, kteří nejsou účetní jednotkou)...11

Více

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015 10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015 LEDEN 2015 1/5 1. POVINNOST PODÁVAT VEŠKERÁ DAŇOVÁ PŘIZNÁNÍ/HLÁŠENÍ ELEKTRONICKY Má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou

Více

Manažerská ekonomika Daně

Manažerská ekonomika Daně DANĚ (zkouška č. 5) Cíl předmětu Učivo se zaměřuje na komplexní zobrazení daňového systému České republiky a na základní konstrukční prvky a přístupy k přímým a nepřímým daním. Dále jde o objasnění systému

Více

Při poskytování stravovací služby je místem plnění místo, kde je tato služba skutečně poskytnuta.

Při poskytování stravovací služby je místem plnění místo, kde je tato služba skutečně poskytnuta. 1-110_DPH_2014_Sestava 1 25.3.14 13:49 Stránka 11 M í S to p l n ě n í 3051 3054 Slovenská společnost (plátce daně) nakoupí pro své zaměstnance deset vstupenek na představení do divadla v Čr. divadlo vystaví

Více

- daňové přiznání a daň za únor 2011 souhrnné hlášení za únor 2011. - daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za únor 2011

- daňové přiznání a daň za únor 2011 souhrnné hlášení za únor 2011. - daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za únor 2011 Daňový kalendář pro rok Daňový kalendář pro rok LEDEN 10. ÚNOR 9. 21. 28. BŘEZEN biopaliva - splatnost za listopad 2010 (mimo z lihu) - měsíční odvod úhrnu sražených záloh na fyzických osob ze závislé

Více

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY Současná vláda České republiky již od svého ustavení slibovala veřejnos reformu veřejných financí, jejímž cílem by mělo být zejména zastavení

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2017 březen 2017 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2017 březen 2017 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 02_2017 březen

Více

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH obsah Úvod 9 1. Než začneme podnikat 11 1.1 Srovnání základních konstrukčních prvků daní z příjmů 12 1.1.1 Předmět daně 13 1.1.2 Osvobození 14 1.1.3 Samostatný základ daně 15 1.1.4 Základ daně 16 1.1.4.1

Více

4.6 Osoby oprávněné k podílu na zisku

4.6 Osoby oprávněné k podílu na zisku ÚČETNÍ A DAŇOVÉ SOUVISLOSTI ZÁKONA O OBCHODNÍCH KORPORACÍCH 4.6 Osoby oprávněné k podílu na zisku Dle 34 ZOK náleží právo na podíl na zisku především společníkům. Společníci se podílejí na zisku v poměru

Více

MEZINÁRODNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ, VYSÍLÁNÍ A PRONÁJEM PRACOVNÍKŮ

MEZINÁRODNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ, VYSÍLÁNÍ A PRONÁJEM PRACOVNÍKŮ MEZINÁRODNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ, VYSÍLÁNÍ A PRONÁJEM PRACOVNÍKŮ 1. vydání (březen 2012) 2. aktualizace k 1. 1. 2015 Publikace Mezinárodní zaměstnávání, vysílání a pronájem pracovníků je i v roce 2015 praktickou

Více

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Daň z příjmů právnických osob v roce 2008 Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Sazba daně 21% od 1. 1. 2008 20% od 1. 1. 2009 19% od 1. 1. 2010 Pro stanovení daně se použije sazba daně účinná k prvnímu dni zdaňovacího

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2015 květen/červen 2015 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2015 květen/červen 2015 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 04_2015 květen/červen

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně...24 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně...24 1.1.1 Dílčí základy...24 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů...28 1.1.3 Procentní

Více

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ ÚVOD 9 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b Volba předmětu daně 12 3 Územní působnost 15 4 Vymezení

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b

Více

Novela zákona o daních z příjmů

Novela zákona o daních z příjmů Novela zákona o daních z příjmů Dne 03.07.2009 byla prezidentem republiky podepsána novela zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZDP ), vypracovaná Ministerstvem

Více

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Přehled aktualit 1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Dotčené předpisy: zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí (č. 340/2013 Sb.) Prováděcí

Více

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DAŇOVÁ SOUSTAVA Ing. Hana Volencová Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_07_3_08_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou poplatníkem daně z příjmů právnických osob je: právnická osoba

Více

II. Pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

II. Pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. II. Pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska Při pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska se řídí stejnými zásadami jako jeho dodání. Pořízení zboží pro účely zákona o DPH jsou upraveny

Více

Harmonizace pravidel DPH pro poukazy

Harmonizace pravidel DPH pro poukazy Růžena Hrůšová IFA ČR, Praha, 17. října 2017 Harmonizace pravidel DPH pro poukazy směrnice Rady (EU) 2016/1065 ze dne 27. června 2016, kterou se mění směrnice 2006/112/ES, pokud jde o zacházení s poukazy

Více

DPH ve stavebnictví od 1. 1. 2012

DPH ve stavebnictví od 1. 1. 2012 DPH ve stavebnictví od 1. 1. 2012 Bod 6 - změna snížené sazby daně od 1. 1. 2012 Změna snížené sazby daně Toto přechodné ustanovení řeší uplatnění sazby daně v případech, kdy do dne předcházejícího den

Více

, DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela. Ing. O. Hochmannová, březen 2017

, DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela. Ing. O. Hochmannová, březen 2017 , DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela Ing. O. Hochmannová, březen 2017 1. Aktuální informace z oblasti DPH Návrh novely (873) daňových zákonů vrácen zpět Senátem s pozměňovacími návrhy, navrženo i posunutí

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2014 únor 2014 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2014 únor 2014 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 02_2014 únor 2014

Více

V případě přijetí úplaty před dnem zdanitelného plnění (záloha) se postupuje podle 37a

V případě přijetí úplaty před dnem zdanitelného plnění (záloha) se postupuje podle 37a DPH k 1.1.2013 Sazby DPH od 1.1.2013 (Zákon 500/2012 Sb.) Základní sazba 21% Snížená sazba 15% Přechodná ustanovení: dodání, odvod a čištění vody, dodání tepla a chladu rozdělení na období dodání elktřiny,

Více

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015 Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015 UZAVŘENÝ PŘÍSPĚVEK ke dni 21. 1. 2015 - seznam - Daň z příjmů 440/17.12.14 Určení výše odpovídajícího pojistného pro

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

Kapitola 2. Předmět daně

Kapitola 2. Předmět daně Informace k publikaci Kraj a obec v pozici plátce DPH ve vazbě změny v oblasti DPH provedené s účinností od 1. 1. 2014 v rámci zákonného opatření Senátu Publikace Kraj a obec v pozici plátce je zpracována

Více

Vybraná ustanovení daňových zákonů u elektronického obchodu

Vybraná ustanovení daňových zákonů u elektronického obchodu Vybraná ustanovení daňových zákonů u elektronického obchodu Mgr. Magdaléna Vyškovská Daňový poradce PETERKA & PARTNERS v.o.s. advokátní kancelář 25. 11. 2010 1 Obsah I. Daň z příjmů II. DPH 2 I. Daň z

Více

Poznámka: Od 1.1.2006 zanikl u odbytného nárok na daňový odpočet a daňové úlevy získané po 1.1.2006 se v případě odbytného dodaňují

Poznámka: Od 1.1.2006 zanikl u odbytného nárok na daňový odpočet a daňové úlevy získané po 1.1.2006 se v případě odbytného dodaňují Přehled základních daňových ustanovení v oblasti penzijního připojištění účinných od 1. 1. 2008 po novele zákona o dani z příjmů realizované zákonem č. 261/2007 Sb. 1. Daňové úlevy účastníků penzijního

Více

Informace o uplatňování zákona o DPH ve svobodných pásmech s účinností od

Informace o uplatňování zákona o DPH ve svobodných pásmech s účinností od Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č. j. 124403/16/7100-20116-050701 Informace o uplatňování zákona o DPH ve svobodných pásmech s účinností od 29.

Více

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER) Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č. j. 43631/17/7100-20116-050701 Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Více

Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009

Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009 Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009 Obsah 1. Úvod... 1 2. Mimořádné odpisy 30a... 1 3. Zkrácení finančního leasingu... 2 4.

Více

OBSAH. úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24. 1 110ze část První základní UstAnovení 25. 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25

OBSAH. úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24. 1 110ze část První základní UstAnovení 25. 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25 úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24 1 110ze část První základní UstAnovení 25 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25 1 Předmět úpravy 25 2 Předmět daně 25 2a Vynětí z předmětu daně 26 2b Volba předmětu daně

Více

Důchodové spoření (II. pilíř) Informace k placení pojistného

Důchodové spoření (II. pilíř) Informace k placení pojistného Důchodové spoření (II. pilíř) Informace k placení pojistného ZAMĚSTNANEC (klient, poplatník) Po uzavření smlouvy o důchodovém spoření Notifikační dopis tento dopis obdrží zaměstnanec (klient, poplatník)

Více

aktualizováno

aktualizováno 1 SOUHRNNÉ HLÁŠENÍ VZOR: Kód plnění 0 - dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani v jiném členském státě ( 13 odst. 1 a 2 zákona) 1 - přemístění obchodního majetku plátcem do jiného

Více

Ing. Vladimír Šretr daňový poradce

Ing. Vladimír Šretr daňový poradce Ing. Vladimír Šretr daňový poradce D A Ň O V Á I N F O R M A C E Problematika ručení u DPH ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Duben duben (pondělí)

Duben duben (pondělí) Duben 2019 1. duben (pondělí) a) Podání přiznání a zaplacení daně z příjmů za rok 2018 v neprodloužené lhůtě. Zálohy na daň zaplacené v průběhu zdaňovacího období 2018 se započtou na úhradu skutečné daně

Více

Služební vozidlo poskytnuté i pro soukromé použití

Služební vozidlo poskytnuté i pro soukromé použití PaM_10_10_priloha 21.9.2011 16:09 Stránka 94 Kapitola 3 Služební vozidlo poskytnuté i pro soukromé použití V tomto článku není analyzována teoretická situace, kdy je služební vozidlo používáno výhradně

Více

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta Místo plnění u DPH Z hlediska dodání zboží, převodu nemovitosti a poskytnutí služby je stěžejní, že předmětem daně jsou tato plnění uskutečňovaná osobami povinnými k dani, pokud je místo plnění v tuzemsku!

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo poskytnutí služby je plátce obecně povinen přiznat ke

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo poskytnutí služby je plátce obecně povinen přiznat ke Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v 21 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo poskytnutí služby je plátce obecně povinen přiznat ke

Více

Oprava základu daně a výše daně, slevy a bonusy

Oprava základu daně a výše daně, slevy a bonusy VNITŘNÍ SMĚRNICE pro podnikatele 2011 1. aktualizace k 1. 4. 2011 Vzhledem k tomu, že novela č. 47/2011 Sb. s účinností od 1. 4. 2011 zrušila v zákoně č. 235/2004 Sb. pojmy daňový dobropis a daňový vrubopis,

Více

METODICKÁ POMŮCKA k novele zákona o místních poplatcích č. 266/2015 Sb. č. 1/2016

METODICKÁ POMŮCKA k novele zákona o místních poplatcích č. 266/2015 Sb. č. 1/2016 METODICKÁ POMŮCKA k novele zákona o místních poplatcích č. 266/2015 Sb. č. 1/2016 Zpracoval: Krajský úřad Plzeňského kraje odbor ekonomický oddělení ekonomických analýz 2016 1 I. ÚVOD Novela zákona č.

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2012 květen 2012 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2012 květen 2012 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 04_2012 květen

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

Rezervy, pohledávky a opravné položky. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Rezervy, pohledávky a opravné položky. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Rezervy, pohledávky a opravné položky Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Rezervy, pohledávky a opravné položky Obsah : 13.1 Rezervy na opravy hmotného majetku. 13.2 Daňový odpis pohledávek. 13.3 Tvorba opravných

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

Informace o změnách v uplatňování daně z přidané hodnoty od

Informace o změnách v uplatňování daně z přidané hodnoty od Informace o změnách v uplatňování daně z přidané hodnoty od 1.1.2010 METIS Praha, spol. s r.o. Změny v uplatňování daně z přidané hodnoty přinesly dva zákony. Prvním z nich je zákon, který má vést ke snížení

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY (05_2011) OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY (05_2011) OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY (05_2011) OBSAH

Více

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 50 PŘENESENÍ DAŇOVÉ POVINNOSTI A ZMĚNA SAZBY DPH

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 50 PŘENESENÍ DAŇOVÉ POVINNOSTI A ZMĚNA SAZBY DPH Verze 1 20. ledna 2012 EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 50 je platný pro všechny subjekty zapojené do implementace a realizace Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad pro období 2007 2013 a mění

Více

Zdanění příjmů veřejně prospěšného poplatníka v 2016

Zdanění příjmů veřejně prospěšného poplatníka v 2016 Zdanění příjmů veřejně prospěšného poplatníka v 2016 Předmětem daně z příjmů jsou od roku 2014 rovněž příjmy, které dříve podléhaly dani dědické a dani darovací. Veřejně prospěšné poplatníky lze zjednodušeně

Více

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 OBSAH Použité zkratky 8 Úvod 9 Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 1-110 ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1-4 HLAVA I OBECNÁ USTANOVENI 1 Předmět úpravy 19 2 Předmět

Více

Informace o uplatňování nároku na odpočet daně u osobních automobilů( )

Informace o uplatňování nároku na odpočet daně u osobních automobilů( ) Informace o uplatňování nároku na odpočet daně u osobních automobilů(14.4.2009) Zákon č. 87/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů ( zákon

Více

327/23.02.11 - Mzdové náklady členů statutárních orgánů obchodních společností a družstev v případech tzv. souběhu výkonu funkce a pracovního poměru

327/23.02.11 - Mzdové náklady členů statutárních orgánů obchodních společností a družstev v případech tzv. souběhu výkonu funkce a pracovního poměru Generální finanční ředitelství Lazarská 7, Praha 1, 117 22 Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR konaného dne 23.2. 2011-1. část PROJEDNANÉ PŘÍSPĚVKY Příspěvek uzavřen k 23.2.

Více

DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016

DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016 DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016 prof. Alena Vančurová KVF FFÚ VŠE 3. února 2016 prof. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB + SOCIÁLNÍ POJISTNÉ Používané parametry

Více

KempHoogstad daňové novinky

KempHoogstad daňové novinky KempHoogstad daňové novinky Září 2014 Obsah: 1. Změny v oblasti daně z přidané hodnoty... 2 2. Změny v oblasti daně z příjmů od roku 2015... 4 3. Ostatní změny... 5 V tomto vydání našeho newsletteru naleznete

Více

15. březen (úterý) Daň z příjmů Podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2010

15. březen (úterý) Daň z příjmů Podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2010 D aňový kalendář Březen 2011 1. březen (úterý) Podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2010 8. březen (úterý) Pojistné na důchodové zabezpečení a příspěvek na státní politiku

Více

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů Změny v daních z příjmů od roku 2013 RNDr. Ivan BRYCHTA důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů 1 Obsah přehled novel ZDP + drobné změny

Více

OBSAH. Předmluva... XV O autorech... XIX Seznam použitých zkratek... XXI

OBSAH. Předmluva... XV O autorech... XIX Seznam použitých zkratek... XXI OBSAH Předmluva............................................................ XV O autorech............................................................ XIX Seznam použitých zkratek.....................................................

Více

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Daňově neuznatelné výdaje. Český daňový systém Jedná se o výdaje, resp. náklady, které jsou výdaji na: dosažení

Více

DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU

DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Hypoteční banka, a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených hypotečních zástavních listů 100.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 30 let DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Dluhopisy s pevnou

Více

Novinky v daních od roku Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016

Novinky v daních od roku Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016 Novinky v daních od roku 2017 Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016 Novinky platné již v průběhu roku 2016 Daň z příjmů zaměstnavatelé Mzdové listy a vyúčtování u daňových nerezidentů Doplněny

Více

ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Čl. I Změna zákona o daních z příjmů

ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Čl. I Změna zákona o daních z příjmů N á v r h ZÁKON ze dne... 2018, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Změna zákona o daních z příjmů Zákon č. 586/1992 Sb.,

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2013 únor 2013 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2013 únor 2013 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 02_2013 únor 2013

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2010 VI. volební období. Senátní návrh. na vydání. zákona

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2010 VI. volební období. Senátní návrh. na vydání. zákona PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2010 VI. volební období 168 Senátní návrh na vydání zákona kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších

Více

Úvod Seznam zkratek Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád... 15

Úvod Seznam zkratek Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád... 15 Obsah Úvod.................................................... 11 Seznam zkratek........................................... 13 Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád..........................

Více

Opatření proti podvodům na DPH zavedené v ČR

Opatření proti podvodům na DPH zavedené v ČR Opatření proti podvodům na DPH zavedené v ČR Generální finanční ředitelství Blanka Mattauschová www.kdpcr.cz/vatforum-en Vývoj konvenčních opatření podle zákona o DPH od roku 2006 2006 Režim přenesení

Více

(4) Smluvní strany si mohou sjednat dobu splatnosti delší než 60 dnů jen tehdy, pokud to není vůči věřiteli hrubě nespravedlivé.

(4) Smluvní strany si mohou sjednat dobu splatnosti delší než 60 dnů jen tehdy, pokud to není vůči věřiteli hrubě nespravedlivé. Přehled nejdůležitějších právních předpisů vyšlých ve Sbírce zákonů v období duben červen 2013 z pohledu podnikatelských aktivit OSVČ a obchodních společností Zákon Parlamentu České republiky č. 179/2013

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 07_2011 září 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 07_2011 září 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 07_2011 září 2011

Více

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v 21 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 01_2016 leden 2016 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 01_2016 leden 2016 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 01_2016 leden 2016

Více

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A 2 Základní

Více

NOVINKY V OBLASTI DPH SOUVISEJÍCÍ S NOVÝMI CELNÍMI PŘEDPISY

NOVINKY V OBLASTI DPH SOUVISEJÍCÍ S NOVÝMI CELNÍMI PŘEDPISY NOVINKY V OBLASTI DPH SOUVISEJÍCÍ S NOVÝMI CELNÍMI PŘEDPISY Ing. Jiří Štrupl, odbor 21 GŘC (j.strupl@cs.mfcr.cz) Předpisy/použité zkratky ZDPH - zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění

Více

Stavební fórum Daňové novinky Roman Ženatý. Říjen 2012

Stavební fórum Daňové novinky Roman Ženatý. Říjen 2012 Stavební fórum Daňové novinky Roman Ženatý Říjen 2012 Daň z příjmů schválené legislativní změny od roku 2013 Zaokrouhlování srážkové daně (zák. č. 192/2012 Sb., účinnost od 1. 1. 2013) Základ daně i daň

Více

INFORMACE. Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011

INFORMACE. Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011 INFORMACE Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011 1. Hlavní změny při opravě základu daně a výše daně a při opravě výše daně v jiných případech Od 1.4.2011

Více

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 DAŇOVÝ SPECIALISTA Centrum služeb pro podnikání s.r.o., 2018 Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 Tel. čísla: (+420) 222 543 330 (+420) 775 583 697 Webové stránky: www.sluzbyapodnikani.cz OBSAH: 1. Daň z

Více

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 OBSAH 3 OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 dlouhodobý hmotný majetek (dhm) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

Daňový kalendář. 3. březen (pondělí) 10. březen (pondělí) 11. březen (úterý) 14. březen (pátek ) 17. březen (pondělí) 18.

Daňový kalendář. 3. březen (pondělí) 10. březen (pondělí) 11. březen (úterý) 14. březen (pátek ) 17. březen (pondělí) 18. Daňový kalendář 3. březen (pondělí) Daň z příjmů Podání vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za zdaňovací období 2007 10. březen (pondělí) Pojistné na důchodové zabezpečení a příspěvek

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 03_2018 prosinec 2018 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 03_2018 prosinec 2018 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 03_2018 prosinec

Více

Přiznání k DPH - poskytnutí služby osobě povinné k dani do 3. země s místem plnění ve 3. zemi - (řádek 26) /1 ZDPH ZÁKLADNÍ PRAVIDLO

Přiznání k DPH - poskytnutí služby osobě povinné k dani do 3. země s místem plnění ve 3. zemi - (řádek 26) /1 ZDPH ZÁKLADNÍ PRAVIDLO 1 Doplňující informace: KONTROLNÍ HLÁŠENÍ ( 101c 101k ZDPH) X A.2 SOUHRNNÉ HLÁŠENÍ ( 102 ZDPH) X Jen v rámci EU - dodání, přemístění zboží - poskytnutí služby 9 odst. 1 ZDPH INTRASTAT (Příručka INTRASTAT

Více

www. danovezakony.cz

www. danovezakony.cz Informace: www.danove zakony.cz DAŇOVÉ ZÁKONY 1 Aktualizační servis 2014 DE IURE DAŇOVÉ ZÁKONY www. danovezakony.cz 365.cz 06_2014 www.danove zakony.cz Informace: www.danove zakony.cz DAŇOVÉ ZÁKONY 2 Aktualizační

Více

Daně a účetnictví. přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP

Daně a účetnictví. přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP Daně a účetnictví přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP Hana Trnková Kocourková účetní DANEHNED.CZ Kryptoměny jsou nehmotné movité věci 496 OZ (VIZ PŘEDNÁŠKA Z 15. 11. 2016) OBSAH DANĚ Daň

Více

Novela zákona o DPH k 1. 5. 2004

Novela zákona o DPH k 1. 5. 2004 Ing. Hana Čermáková Daňový poradce číslo 3037 Novela zákona o DPH k 1. 5. 2004 Zákon č. 235/2004 ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty, kterým je nahrazen zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 22/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 22/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 22/0 Návrh poslanců Víta Kaňkovského a Patrika Nachera na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění

Více

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Daňově neuznatelné výdaje. Daňový systém ČR Jedná se o výdaje, resp. náklady, které jsou výdaji na: dosažení příjmu;

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 4054 Sbírka zákonů č. 371 / 2017 371 ZÁKON ze dne 11. října 2017, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

XVII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí České republiky

XVII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí České republiky XVII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí České republiky Další vývoj finanční správy a hlavní změny v daňových zákonech pro rok 2015 Praha, 4. prosince 2014 Ing. Jiří Fojtík, Ing. Jarmila

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE

1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE Obsah Úvod........................................................ 17 1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE....................................... 21 1.1 Vývoj od roku 1993 do současnosti

Více

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Obsah Úvod... 11 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Přehled změn...13 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů... 17 Příloha č. 1... 192 Příloha č. 2... 200 Příloha č. 3... 200 Vyhláška č. 146/1993 Sb., kterou se

Více

IV. D ů v o d o v á z p r á v a Obecná část

IV. D ů v o d o v á z p r á v a Obecná část IV. D ů v o d o v á z p r á v a Obecná část Zhodnocení platného právního stavu Důchody z důchodového pojištění se zvyšují na základě ustanovení 67 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění

Více

NEPROJEDNANÉ PŘÍSPĚVKY Daň z příjmů. 301/12.05.10 DPH u zaměstnaneckých benefitů z pohledu daně z příjmů

NEPROJEDNANÉ PŘÍSPĚVKY Daň z příjmů. 301/12.05.10 DPH u zaměstnaneckých benefitů z pohledu daně z příjmů NEPROJEDNANÉ PŘÍSPĚVKY Daň z příjmů 301/12.05.10 DPH u zaměstnaneckých benefitů z pohledu daně z příjmů Předkládají: Ing. Otakar Machala, daňový poradce č. osv. 2252 Ing. Jiří Nesrovnal, daňový poradce

Více