Fascinace. Lidé. Technologie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Fascinace. Lidé. Technologie"

Transkript

1 Fascinace Lidé Technologie Bosch dnes 2013

2 2 Bosch dnes 2013 Propojeny a stvořeny pro život

3 3 Vize společnosti Bosch Vytváříme hodnoty sdílíme hodnoty Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětové příležitosti pro silný a smysluplný rozvoj naší společnosti. Naším cílem je podporovat kvalitu života pomocí inovačních a účelných řešení. Zaměřujeme se na své hlavní schopnosti v oblasti automobilové a průmyslové techniky a na výrobky a služby, které mají své profesionální i soukromé uplatnění. Ve všem, co děláme, se snažíme dosahovat udržitelného hospodářského úspěchu a vedoucí pozice na trhu. Podnikatelská svoboda a finanční nezávislost nám umožňují jednat vždy s dlouhodobou perspektivou. V duchu myšlenek zakladatele naší společnosti klademe ve všech oblastech svého podnikání mimořádný důraz na společenskou a ekologickou odpovědnost. Zákazníci si nás vybírají pro význam a efektivitu našich inovací i pro spolehlivost a kvalitu naší práce. Máme jasnou a spolehlivou organizační strukturu, postupy a nástroje pro řízení, které podporují potřeby našich jednotlivých společností. Pracujeme podle jednotných principů. Jsme pevně odhodláni společně dosáhnout cílů, které jsme si vytyčili. Jako firma s globální působností ctíme jedinečné pouto hodnot, jimiž se každý den řídíme. Rozmanitost našich kultur je zdrojem další síly. Každý úkol je pro nás novou výzvou, jsme oddáni své práci a jsme pyšní na to, že jsme součástí společnosti Bosch.

4 4 Bosch dnes 2013 Bosch Group v kostce Bosch Group je předním celosvětovým dodavatelem v oblasti technologií a služeb. Zhruba pracovníků dosáhlo v oblastech automobilové a průmyslové techniky, spotřebního zboží a techniky budov za fiskální rok 2012 obratu 52,5 miliard eur. Od začátku roku 2013 jsou aktivity skupiny rozděleny do čtyř obchodních oblastí: Automobilová technika, Průmyslová technika, Spotřební zboží, Energetika a technika budov. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a více než 360 dceřiných a regionálních společností ve více než 50 zemích. Zahrneme-li i prodejní a servisní partnery, je společnost Bosch zastoupena přibližně ve 150 zemích. Tato celosvětová síť vývojových, výrobních a odbytových firem představuje základnu pro další růst. V roce 2012 investovala společnost Bosch přibližně 4,8 miliard eur do výzkumu a vývoje a na celém světě přihlásila více než patentů. Výrobky a služby Bosch Group jsou navrženy tak, aby fascinovaly a zvyšovaly kvalitu života, protože přináší inovativní a prospěšná řešení. Touto cestou Bosch nabízí na celém světě technologie, které jsou stvořené pro život pracovníků 150 zemí

5 5 Společnost byla založena v roce 1886 ve Stuttgartu Robertem Boschem ( ) jako Dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku. Specifická vlastnická struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou svobodu Bosch Group, což jí umožňuje dlouhodobě plánovat a uskutečňovat zásadní investice pro zabezpečení své budoucnosti. Devadesátidvouprocentní podíl ve společnosti Robert Bosch GmbH patří dobročinné nadaci Robert Bosch Stiftung GmbH. Zbývající podíly jsou v rukou rodiny Bosch a společnosti Robert Bosch GmbH. Většinu hlasovacích práv drží Robert Bosch Industrietreuhand KG, průmyslový trust, který zároveň vykonává funkce spojené s vlastnictvím podniku. obrat 52,5 miliard eur 4,8 miliard eur pro výzkum a vývoj patentů v roce 2012

6 6 Bosch dnes 2013 Do propojené budoucnosti Způsob, jakým lidé pracují v rámci Bosch Group, i svět, ve kterém Bosch podniká, se vyznačují rostoucí mírou propojení. Počet zařízení a systémů, které si mezi sebou automaticky vyměňují data, rychle roste. Tato automatická komunikace je ústředním rysem internetu věcí a služeb, které budou stále více určovat fungování trhů. Proto se rovněž i produkty a služby Bosch integrují do síťových systémů: od pohonné jednotky a displeje elektrokola, přes energeticky úsporné kancelářské komplexy, až po globální výrobní sítě. Pro Bosch je to jak výzvou, tak příležitostí. Výzkum u společnosti Bosch je globálně propojen

7 7 Obsah Vize společnosti Bosch Bosch Group v kostce Do propojené budoucnosti Inovace Automobilová technika Průmyslová technika Spotřební zboží Energetika a technika budov Obchodní rok 2012 Nadace Roberta Bosche Bosch ve střední a východní Evropě Bosch v České republice Bosch v ČR obchod Bosch v ČR výroba Milníky historie společnosti Adresář

8 8 Bosch dnes 2013 Inovace Inovační síla Bosch Group bude i nadále v budoucnu hrát rozhodující roli. Hlavní inovační silou jsou u společnosti Bosch nejen vynalézaví konstruktéři, ale také vysoce výkonná a účinná organizace. Dlouholetá historie a tradice inspiruje naši společnost a zároveň vede Bosch kupředu k dalším významným úspěchům. Kultura inovací, která tvoří pevné jádro společnosti, tak stále dává vzniknout průkopnickým a užitečným technologiím, které jsou stvořené pro život. V létě 2012 divize Car Multimedia uvedla nejprve na severoamerický trh integrovaný informační a zábavní systém. Tento systém je založen na platformě Linux, takže je částečně freewarový. Mezi jeho vlastnosti patří ovládání dotykovou obrazovkou odvozené od smartphonů, stejně jako přirozené hlasové ovládání.

9 9 V oblasti asistenčních systémů společnost Bosch uvedla manévrovací asistenční systém, který pomáhá řidičům rychle a bezpečně vymanévrovat z parkovacího místa a zapojit se do provozu. Pro motocykly byl v roce 2012 uveden systém ABS s kontrolním systémem trakce. Divize Elektrické nářadí v roce 2012 poprvé uvedla sérii vrtacích kladiv s nízkými vibracemi. Kromě toho začala prodávat robotickou travní sekačku Indego a akumulátorový kombinovaný šroubovák pro kutily s integrovanými bity. Operační střediska provozovaná divizí Zabezpečovací systémy nyní poskytují první mezinárodní službu založenou na automatickém systému tísňového volání při nehodách ecall. Jestliže dojde k automatickému spuštění tísňového volání, tato střediska se spojí s vozidlem a zajistí, aby byla poskytnuta pomoc.

10 10 Bosch dnes 2013 Automobilová technika Bosch Automobilová technika je největší obchodní oblastí společnosti Bosch. V roce 2012 tvořila 59 procent celkových tržeb. Zahrnuje divize: technika vstřikování pro spalovací motory, alternativní koncepce pohonu, účinná a propojená periferní zařízení pro řízení pohonu, systémy pro aktivní a pasivní bezpečnost vozidel, asistenční a další komfortní funkce, technologie pro uživatelsky orientovaný infotainment či komunikace Car2X či mezi vozidly, a také koncepty, technologie a služby pro oblast automotive aftermarket.

11 11 Tržby podle obchodních oblastí Bosch Group 2012 Údaje v procentech Automobilová technika 59 Průmyslová technika 15 Spotřební zboží a technika budov 1 26 Celkem: 52,5 miliard EUR 1 včetně dalších aktivit Automobilová technika Systémy zážehových motorů Systémy vznětových motorů Podvozkové systémy Elektrické pohony Spouštěče a alternátory Car Multimedia Automobilová technika Elektronika Automobilová technika Aftermarket Systémy řízení 2 2 ZF Lenksysteme GmbH (společnost Bosch vlastní podíl 50 %)

12 12 Bosch dnes 2013 Průmyslová technika Bosch V roce 2012 tvořila Průmyslová technika 15 procent z celkových tržeb. Od roku 2013 obor průmyslové techniky tvoří dvě divize: Technologie pohonů a řízení působí celosvětově coby dodavatel pro strojírenský průmysl. Dodává například hydraulické komponenty pro pojízdné stroje, pohony a ovládací řešení pro průmyslové aplikace i komponenty a systémy pro větrné turbíny. Druhá divize, Obalová technika, poskytuje integrovaná balicí řešení a provozně-technická řešení především pro farmaceutický, kosmetický, potravinářský průmysl a výrobu cukrovinek.

13 13 Tržby podle regionů Bosch Group 2012 Údaje v procentech Evropa 57 Amerika 19 Asie a Pacifik 1 24 Celkem: 52,5 miliard EUR 1 včetně dalších zemí Průmyslová technika Technologie pohonů a řízení Obalová technika 2 Bosch Rexroth AG (Společnost Bosch vlastní podíl 100 %)

14 14 Bosch dnes 2013 Spotřební zboží Bosch V roce 2012 přispěla obchodní oblast Spotřební zboží a technika budov k téměř 26 procentům celkových tržeb. Tvořily ji divize Elektrické nářadí, Termotechnika a Zabezpečovací systémy, stejně jako společný podnik Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH. Od začátku roku 2013 zahrnuje obchodní oblast Spotřební zboží aktivity divize Elektrické nářadí a padesátiprocentní podíl ve společném podniku Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH, který vyrábí výrobky pro vaření, pečení, praní prádla a mytí nádobí, chlazení a mrazení.

15 15 Počet zaměstnanců podle oblastí Bosch Group 2012 Stav k 1. lednu 2013 Automobilová technika Průmyslová technika Spotřební zboží a technika budov Ostatní Celkem: Firemní funkce a výzkum Spotřební zboží Elektrické nářadí Domácí spotřebiče 2 2 BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (společnost Bosch vlastní podíl 50 %)

16 16 Bosch dnes 2013 Energetika a technika budov Bosch S účinností od roku 2013 má společnost Bosch novou, čtvrtou obchodní oblast: Energetika a technika budov. Zahrnuje divizi Termotechnika výrobce tepelné techniky a řešení pro ohřev teplé vody, divizi Zabezpečovací systémy poskytovatele zabezpečovací techniky, jakož i komunikačního střediska a dalších služeb pro firmy, a divizi Solární energie, poskytovatele fotovoltaických řešení. Jako poskytovatel služeb v oblasti energetiky pro komerční zákazníky vytváří naše přidružená společnost Bosch Energy and Building Solutions GmbH integrovaná řešení, která jsou šetrná k životnímu prostředí, energeticky účinná a úsporná.

17 17 Počet zaměstnanců podle regionů Bosch Group 2012 Stav k 1. lednu 2013 Německo Evropa Amerika Asie a Pacifik Celkem: Bez Německa 2 Včetně dalších zemí Energetika a technika budov Termotechnika Zabezpečovací systémy Solární energie

18 18 Bosch dnes 2013 Obchodní rok 2012 Klíčová data Bosch Group Údaje jsou uvedeny v milionech eur Tržby procentuální změna oproti předchozímu roku +1,9 +9,0 procentuální podíl tržeb vytvořených mimo Německo Náklady na výzkum a vývoj jako procento z tržeb 9,1 8,1 Investiční výdaje jako procento z odpisů Zaměstnanci průměrný stav za rok k 1. lednu následujicího roku Aktiva celkem Základní kapitál jako procento z celkových aktiv Zisk před zdaněním jako procento z tržeb 5,3 5,1 Zisk po zdanění Nerozdělený zisk (dividendy společnosti Robert Bosch GmbH) 88 88

19 19 Rok 2012 byl pro společnost Bosch rokem pokračujícího dynamického rozvoje a také rokem spojeným s úpravou strategické orientace. Zpomalení globální ekonomiky zabrzdilo růst tržeb v rámci Bosch Group v průběhu roku, což způsobilo neuspokojivý vývoj výsledku. Kromě nízkého růstu, byla dalším faktorem, který negativně ovlivnil nedostatečný vývoj, situace v oblasti fotovoltaiky a také vstupní investice pro velké množství růstových projektů. Přesto společnost pokračovala v rozšiřování svého mezinárodního zastoupení prostřednictvím firemních akvizic a investic do nových závodů. Opět vynaložila vysoké částky na výzkum a vývoj. Velký počet divizí pracuje i na výrobcích a službách, které využívají rostoucí konektivitu. Společnost Bosch bude pokračovat stejným směrem i v roce 2013, přestože neočekává jakýkoli příznivější ekonomický impuls. Jejím cílem je dosáhnout lepšího nárůstu tržeb v rámci Bosch Group než v roce 2012 a výrazného zlepšení výsledku. Firemní strategie společnosti Bosch se bude i nadále zaměřovat na oblasti energetické účinnosti, zachování zdrojů, ochrany životního prostředí, bezpečnosti a pohodlí. V těchto oblastech chce společnost rozšířit svou pozici na trhu.

20 20 Bosch dnes 2013 Obchodní vývoj v roce 2012 byl obzvláště neuspokojivý v Evropě, kde Bosch získává více než polovinu obratu z prodeje. Tržby klesly o 1,9 procenta na 29,8 miliard eur. Ani růst o 5,6 procenta na 12,6 miliard eur v regionu Asie-Pacifik nepomohl společnosti v udržení silného tempa růstu z předchozích let. Musela unést značné ztráty v Jižní Americe, kde se tržby snížily o 15 procent. V Severní Americe společnost Bosch zaznamenala silný, sedmnáctiprocentní nárůst tržeb. Tržby a zisk před zdaněním 2 Bosch Group Údaje jsou uvedeny v milionech eur Podle IFRS, pouze pokračující aktivity, tržby podle HGB 2004: 40 miliard eur

21 21 Celkový celosvětový počet pracovníků se zvýšil o na Největší změna v počtu pracovníků nastala v regionu Asie-Pacifik. Tam jich přibylo na Přibližně z těchto nováčků bylo ve stávajících oborech podnikání. Celkový počet pracovníků v Evropě činil , což je mírný pokles v porovnání s předchozím rokem. V Německu společnost Bosch zaměstnávala osob, což se zhruba shoduje s počtem v roce Celkový počet zaměstnanců v Severní a Jižní Americe (zhruba ) zůstal v zásadě beze změn Tržby Zisk před zdaněním Až do roku 2003 jsou určené příjmy z běžné obchodní činnosti podle HGB

22 22 Bosch dnes 2013 Bosch systematicky přizpůsobuje svou strategii podle hlavních trendů. Mezi ně patří především globalizace, stárnutí populace v mnoha zemích a rostoucí poptávka po zachování zdrojů a po ochraně životního prostředí. Díky internetu navíc roste konektivita lidí a počet produktů. Aby posílila své globální postavení na trhu, chce společnost Bosch dlouhodobě zvyšovat obrat o 8 procent ročně. Strategickým imperativem společnosti je motto Stvořeno pro život užitečná technologie, jejíž funkce a uživatelsky orientovaný design bude zákazníky naplňovat nadšením. Celkové náklady na výzkum a vývoj 1 Bosch Group Údaje jsou uvedeny v milionech eur Včetně vývoje účtovaného přímo zákazníkům

23 23 V roce 2012 společnost dále posílila svůj inovační potenciál. Celkové výdaje na výzkum a vývoj dosáhly rekordní úrovně 4,8 miliard eur. Společnost Bosch najala dalších zaměstnanců výzkumu a vývoje, a to přibližně z nich v regionu Asie-Pacifik. Po celém světě v současné době zaměstnává výzkumníků a inženýrů. V roce 2012 společnost přihlásila téměř patentů, což je o 650 více než v předchozím roce. Výzkumné aktivity jsou posíleny vytvořením nového výzkumného centra v závodu Renningen, poblíž Stuttgartu. Práce na výstavbě tohoto výzkumného centra byla zahájena v roce Celkové náklady na výzkum a vývoj 1 Bosch Group Údaje jsou uvedeny v procentech z tržeb 8,6 9,4 8,1 8,1 9, Včetně vývoje účtovaného přímo zákazníkům

24 24 Bosch dnes 2013 Nadace Roberta Bosche Nadace Robert Bosch Stiftung zaměřuje své aktivity především na zdravotní péči, vědu, vzdělávání a mezinárodní vztahy. V těchto oblastech je cílem nadace hledat možná řešení, jak řešit sociální a společenské problémy, a testovat je v praxi jako modely. Nadace financuje svou činnost z dividend, které dostává jako akcionář společnosti Robert Bosch GmbH. Každý rok schvaluje nadace Robert Bosch Stiftung financování přibližně 800 projektů. Na mezinárodní úrovni nadace pomáhá sdružovat lidi z různých národů. Typickými příklady jsou mezinárodní stipendijní programy, výměnné programy pro mladé vedoucí pracovníky a výzkumné granty pro novináře. V roce 2013 si připomínáme 50. výročí Elysejské smlouvy mezi Francií a Německem, a toto výročí inspirovalo řadu projektů.

25 25 Nadace Robert Bosch Stiftung GmbH, založená v roce 1964, pokračuje v původním charitativním a sociálním úsilí zakladatele firmy, ale činí tak moderním způsobem. Nadace své konkrétní cíle realizuje prostřednictvím vlastních programů a institucí. Zároveň podporuje externí projekty a iniciativy, pokud jsou jejich cíle považovány za slučitelné s cíli nadace. Nadace však také pracuje na podpoře mezinárodního porozumění v místech jako jsou USA, Čína, Japonsko, Rusko a Indie. Po mnoho let podporuje nadace autory a překladatele, které považuje za cenné kulturní velvyslance. A v roce 2012 rozšířila okruh Ceny nadace pro mladé filmové tvůrce z Německa a východní Evropy také na arabské země. Další informace najdete online na:

26 26 Bosch dnes 2013 Bosch ve střední a východní Evropě První vlastní budova pobočky Bosch v českých zemích se nacházela od roku 1925 v Praze na Vinohradech, Třída Maršála Foche 325/8, dnešní Vinohradská. Bosch disponoval ve východní části Evropy již od roku 1899 zastoupením v rakousko-uherské monarchii. V Praze zastupoval společnost Bosch jako první Hynek Roederer v Karlíně, ve Vítkově ulici. Větším a známějším zástupcem však byla firma Dénnes&Friedmann v Panské ulici, později přemístěna do Opletalovy ulice. V roce 1918, po skončení 1. světové války, založil Robert Bosch sesterskou organizaci ve Vídni a Budapešti, stejně jako v roce 1920 v Praze. Pobočka se nacházela v Letohradské ulici č. 10, v pronajatých prostorách. Později Bosch zakoupil pozemek. Zde postavil a roku 1925 otevřel nové sídlo společnosti. Zahraniční zastoupení byla otevřena též v dalších zemích střední a západní Evropy. Díky politickým změnám ve střední a východní Evropě na počátku devadesátých let zahájila společnost Bosch svou činnost v roce 1992 v Budapešti, Praze a Varšavě, v roce 1993 v Moskvě, Záhřebu, Bratislavě a Sofii, a v roce 1994 v Bukurešti. V řadě zemí byly vybudovány výrobní závody, např. v Polsku, Maďarsku a v České republice (Jihlava, České Budějovice, Brno).

27 27 Bosch Group v České republice Robert Bosch odbytová s.r.o. Praha 4 Bosch Termotechnika s.r.o. Praha 4 BSH domácí spotřebiče s.r.o. Praha 5 Bosch Termotechnika s.r.o. Krnov, Město Albrechtice Robert Bosch, spol. s r.o. České Budějovice Bosch Diesel, s.r.o. Jihlava Bosch Rexroth, spol. s r.o. Brno Servisní centrum elektrického nářadí Bosch, Mikulov Bosch Group v České republice dosáhla v roce 2012 obratu milionů eur s podílem prodeje 511 milionů eur a ke konci roku 2012 zaměstnávala pracovníků. Obchodní značky Bosch Bosch Group v ČR obchoduje s výrobky, které nesou známé obchodní značky Bosch, Junkers, Buderus, Dakon, Skil, Dremel, Rexroth

28 28 Bosch dnes 2013 Bosch v ČR - obchod Robert Bosch odbytová s.r.o. Obchodní společnost reprezentuje základní podnikové oblasti Bosch. Tvoří ji následující obchodní oddělení: 1. Automobilová technika - technický prodej 2. Automobilová technika - Automotive aftermarket 3. Elektrické nářadí 4. Zabezpečovací a komunikační systémy 5. Servisní centrum elektrického nářadí Bosch, Mikulov 6. Nákup pro Bosch Group Bosch Termotechnika s.r.o. Nástěnné konvenční a kondenzační kotle, stacionární litinové a ocelové kotle všech výkonů na zemní plyn, tuhá paliva, propan a ex. LTO, elektrokotle, zásobníky TV, regulační technika, tepelná čerpadla, solární technika, kogenerační jednotky, otopná tělesa a další topenářské zboží.

29 29 BSH domácí spotřebiče s.r.o. BSH domácí spotřebiče s.r.o. je dceřinou společností BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH. Vznikla v roce 1967 jako Joint Venture mezi Robert Bosch GmbH Stuttgart a Siemens AG Berlín a Mnichov.

30 30 Bosch dnes 2013 Bosch v ČR výroba Robert Bosch, spol. s r.o., České Budějovice Hlavní výrobní program tvoří: nádržové čerpadlové moduly, sací moduly, plynové pedály, kryty hlav válců, víceúčelový regulátor, odvzdušňovací ventil nádrže, zpětné vedení paliva, DNOX (modul pro neutralizaci výfukových plynů ve vznětových motorech), elektrická palivová čerpadla, kabely. Bosch Diesel, s.r.o., Jihlava Hlavní výrobní program tvoří: komponenty pro vstřikovací systémy vznětových motorů typu Common Rail (vstřikovací čerpadla, tlakové zásobníky, regulační tlakové ventily), sériové opravy vstřikovacích systémů. V roce 2011 získala firma prestižní ocenění Národní cenu kvality ČR Excelentní firma" Bosch Rexroth, spol. s r.o., Brno Odborné oblasti, ve kterých firma působí: průmyslové hydraulické systémy, elektrické pohony a řídicí systémy, lineární a montážní technika, pneumatické systémy, mobilní hydraulické systémy, servis. Bosch Termotechnika s.r.o., Krnov, Město Albrechtice Hlavní výrobní program tvoří: kotle na pevná paliva, stacionární průmyslové plynové kotle, elektrokotle, příslušenství ke kotlům.

31 31 Nádržový čerpadlový modul vyráběný ve výrobním závodě Robert Bosch v Českých Budějovicích. Vysokotlaké čerpadlo CP4, typ Common Rail, je vyráběno ve výrobním závodě Bosch Diesel v Jihlavě. Hydraulický agregát z produkce Bosch Rexroth v Brně. Univerzální teplovodní kotel DOR na pevná paliva vyráběný pod značkou Dakon ve výrobním závodě Bosch v Krnově.

32 32 Bosch dnes 2013 Milníky historie společnosti 1861 Narození Roberta Bosche v Albecku u Ulmu dne 23. září 1897 První úspěšná montáž zařízení s nízkonapěťovým magnetickým zapalováním do motorového vozidla 1902 Dodávky prvního systému vysokonapěťového magnetoelektrického zapalování se zapalovacími svíčkami Bosch 1913 Založení vlastního učňovského vzdělávacího oddělení v hlavním závodu ve Stuttgartu s vyhrazenou dílnou pro učně 1912 Spuštění výroby v prvním závodu společnosti Bosch v USA, ve Springfieldu, MA 1905 První zahraniční výrobní závod společnosti Bosch mimo Německo otevřený v Paříži 1898 První obchodní zastoupení společnosti Bosch mimo Německo ve Velké Británii 1886 Založení společnosti: otevření Dílny pro jemnou mechaniku a elektrotechniku ve Stuttgartu dne 15. listopadu

33 Společnost Gottlob Honold navrhuje nové logo společnosti Bosch kotva v kruhu 1927 Zahájení sériové výroby vstřikovacího čerpadla a trysek Bosch pro vznětové motory 1932 První elektrická vrtačka a kladivo Bosch 1932 Na trh přichází první sériově vyráběné autorádio v Evropě 1933 Zahájení prodeje ledniček Bosch 1932 Akvizice firmy vyrábějící tepelné systémy Junkers & Co GmbH, Dessau, Německo 1928 Na trh přichází zastřihovač vlasů Forfex, první elektrický přístroj Bosch 1921 V Hamburgu je otevřena první servisní opravna Bosch 1913 Na trh přichází automobilový systém osvětlení Bosch

34 34 Bosch dnes Otevření nemocnice Roberta Bosche 1951 Zahájení sériové výroby benzinového vstřikovacího systému pro osobní vozidla 1964 Nezisková organizace Vermögensverwaltung Bosch (od roku 1969 Robert Bosch Stiftung GmbH) získává většinový podíl ve společnosti Robert Bosch GmbH 1967 Jetronic, elektronický benzinový vstřikovací systém 1974 Zavedení programu 3S ( bezpečný, čistý, hospodárný) pro vývoj výrobků 1967 Založení společného podniku Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH (od roku 1998 známá jako BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH) 1963 Akvizice společnosti Erich Wetzel Verpackungsmaschinen GmbH, vstup do oblasti obalová technika 1942 Robert Bosch umírá dne 12. března ve Stuttgartu

35 Zahájení sériové výroby ABS, elektronického protiblokovacího brzdového systému 1986 Zahájení sériové výroby systému regulace prokluzu TCS 1991 Systém Monotronic se sítí Controller Area Network (CAN) 1995 Zahájení sériové výroby ESP, prvního elektronického stabilizačního programu na světě 1995 Zahájení sériové výroby mikromechanických senzorů MEMS 1989 Na trh přichází první nezávislý navigační systém vozidel v Evropě TravelPilot IDS 1979 Zahájení sériové výroby elektronického systému řízení motoru Motronic 1976 Zahájení výroby senzorů lambda pro třícestné katalyzátory

36 36 Bosch dnes Zahájení sériové výroby systému přímého vstřikováni benzínu DI Motronic 2003 Akvizice společnosti Buderus AG v německém Wetzlaru 2005 Zahájení výroby systému asistence řidiči Night Vision 2008 Založení společnosti Bosch Mahle Turbo Systems GmbH & Co. KG, podniku se společnou majetkovou účastí na výrobu turbodmychadel ve výfukovém potrubí 2008 Akvizice společnosti Solar Energy AG, výrobce solárních článků ersol (nyní Bosch Solar Energy AG) 2007 Akvizice poskytovatele řešení v oblasti telematické medicíny, společnosti Health Hero Network v Palo Altu, CA (USA) 2003 Zahájení prodeje akumulátorového šroubováku IXO s lithium iontovým dobíjecím akumulátorem 2001 Převzetí průmyslového vedení společnosti Mannesmann Rexroth AG a její fúze s divizí Automatizační technika, čímž vzniká společnost Bosch Rexroth AG 1997 Zahájení sériové výroby přímého vysokotlakého vstřikování nafty Common-Rail

37 Akvizice společnosti Innovations Software Technology GmbH v německém Immenstaadu (od 1. ledna 2011: Bosch Software Innovations GmbH) 2010 Zahájení sériové výroby preventivního nouzového brzdění 2011 Zahájení výroby komponent pohonu pro elektrokola ve francouzském Mondeville 2012 Bosch oznamuje většinový podíl ve společném podniku s čínským výrobcem Polaris, čímž vstupuje na trh s e-skútry 2012 Akvizice Service Solutions, obchodní části americké společnosti SPX Corporation, Charlotte, NC, dodavatele diagnostických a servisních zařízení, příslušenství pro opravárenskou dílnu a softwaru pro globální automobilový trh 2010 Zahájení výroby lithium-iontových dobíjecích baterií pro automobily v SB LiMotive v jihokorejském Ulsanu 2010 Paralelní plně hybridní pohon pro osobní automobily jde do sériové výroby 2008 Založení podniku se společnou majetkovou účastí SB LiMotive Ltd. se společností Samsung SDI

38 38 Bosch dnes 2013 Inovace od společnosti Bosch? Ano Díky skvělým nápadům.? Inovace od společnosti Bosch: Bosch každý pracovní den registruje průměrně 19 patentů. Proto má nejen mnoho skvělých nápadů, ale Bosch také investuje každý rok více než 8 % z obratu do výzkumu a vývoje a také 10 % do technologií automobilového průmyslu. Prostřednictvím technických inovací zajišťuje Bosch, aby náš život byl doslova oživován produkty nesoucími nálepku Stvořeno pro život

39 39 Adresář Název společnosti: Robert Bosch odbytová s.r.o. Sídlo: Praha 4, Pod Višňovkou 1661/35 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Klaus Huttelmaier Název společnosti: Robert Bosch, spol. s r.o. Sídlo: České Budějovice, Roberta Bosche 2678 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Milan Šlachta, Václav Pixa Název společnosti: Bosch Diesel s.r.o. Sídlo: Jihlava, Pávov 121 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Hermann Butz, Karsten Müller Název společnosti: BSH domácí spotřebiče, s.r.o. Dceřiná společnost firmy: Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH Sídlo: Praha 5, Pekařská 695/10a Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Norbert Furin, Petr Boháč Název společnosti: Bosch Rexroth, spol. s r.o. Sídlo: Brno, Těžební 2 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Dětřich Robenek, Bernard McDonald Název společnosti: Bosch Termotechnika s.r.o. Sídlo: Praha 4, Pod Višňovkou 1661/35 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Gabriel Bartakovics, Thomas Spinner, Martin Bajer Kontaktní adresa: Praha 10, Průmyslová 372/1 Telefon/fax: / Výrobní závod: Krnov, Ve Vrbině 588/3 Telefon/fax: / Výrobní závod: Město Albrechtice, Osoblažská 5 Telefon/fax: /

40 Robert Bosch odbytová s.r.o. Pod Višňovkou 1661/ Praha 4 vydání 2013

2 Bosch dnes 2014. Vize společnosti Bosch. Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty

2 Bosch dnes 2014. Vize společnosti Bosch. Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty 1 2 Bosch dnes 2014 Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty 3 ako vedoucí mezinárodní dodavatel technologií J a služeb využíváme příležitostí, které plynou z naší globální působnosti, pro

Více

2 Bosch dnes Přibližně. Bosch. technických středisek po celém světě

2 Bosch dnes Přibližně. Bosch. technických středisek po celém světě Bosch dnes 2016 2 Bosch dnes 2016 Přibližně zaměstnanc anců 375 000 Bosch 118 technických středisek po celém světě v č s Pokud zahrneme i prodejní a servisní partne ery, je společnost Bosch zastoupena

Více

Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot

Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Bosch dnes Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro intenzivní vývoj. Naším cílem je podpořit kvalitu

Více

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele firmy

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele firmy Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele firmy leden 2011 PI 7233 Firma byla před 125 založena

Více

Tisková informace. 23. duben 2009 PI 6661 RB HH/af

Tisková informace. 23. duben 2009 PI 6661 RB HH/af Tisková informace Celosvětová recese tlačí na tržby i výsledky Fehrenbach: Důsledně pokračujeme v naší firemní strategii Deset miliard euro investováno do budoucnosti 23. duben 2009 PI 6661 RB HH/af Obtížný

Více

125 let Bosch Stvořeno pro život Technologie Bosch pro téměř všechny oblasti života Inovační produkty, které zlepšují každodenní život

125 let Bosch Stvořeno pro život Technologie Bosch pro téměř všechny oblasti života Inovační produkty, které zlepšují každodenní život Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Technologie Bosch pro téměř všechny oblasti života Inovační produkty, které zlepšují každodenní život leden 2011 PI 7235 Praktická řešení, která zlepšují

Více

Tisková informace. září 2002 PI3766

Tisková informace. září 2002 PI3766 Tisková informace Autopříslušenství prvovýbava 75 let naftového vstřikování Bosch: sériová výroba vstřikovacích čerpadel způsobila revoluci ve výrobě dieselových motorů září 2002 PI3766 Právě si připomínáme

Více

Tisková zpráva. prosinec 2011 PI7582

Tisková zpráva. prosinec 2011 PI7582 Tisková zpráva Trendy v oblasti Automobilové techniky Výrobky Bosch pro tradiční i vznikající trhy Životní prostředí, bezpečnost a pohodlí při řízení pohání technologický vývoj kupředu prosinec 2011 PI7582

Více

Tisková informace. duben 2012 TI 7698

Tisková informace. duben 2012 TI 7698 Tisková informace Výroční tisková konference 2012 Bosch: Silné klíčové oblasti podnikání-základ pro další rozvoj Dlouhodobá firemní strategie se vyplácí duben 2012 TI 7698 Posílení pozice ve všech obchodních

Více

Tisková zpráva. Prosinec PT MS

Tisková zpráva. Prosinec PT MS Tisková zpráva Nejvýkonnější, multifunkční akumulátorové rázové utahováky ve své třídě: Bosch GDR 14,4 V-LI MF Professional a Bosch GDR 18 V-LI MF Professional Prosinec 2009 6709 PT MS Nejvyšší krouticí

Více

Tisková informace. Všeobecné informace Bosch se pevně drží programu své obchodní politiky. květen 2003 PI4133

Tisková informace. Všeobecné informace Bosch se pevně drží programu své obchodní politiky. květen 2003 PI4133 Tisková informace Všeobecné informace Bosch se pevně drží programu své obchodní politiky květen 2003 PI4133 STUTTGART/BERLIN Také v těžkých dobách se společnost Bosch drží svých dlouhodobých cílů. Obzvláště

Více

Bosch na 64. veletrhu IAA Užitkové vozy v Hannoveru Hospodárné technologie nabízejí příležitosti k růstu Zaměření na neustálé snižování spotřeby

Bosch na 64. veletrhu IAA Užitkové vozy v Hannoveru Hospodárné technologie nabízejí příležitosti k růstu Zaměření na neustálé snižování spotřeby Tisková zpráva Bosch na 64. veletrhu IAA Užitkové vozy v Hannoveru Hospodárné technologie nabízejí příležitosti k růstu Zaměření na neustálé snižování spotřeby Září 2012 PI 7811 Zvýšení hospodárnosti a

Více

Tisková zpráva. Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem

Tisková zpráva. Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem Tisková zpráva Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem březen 2010 PI 6918 PT Nejvyšší poměr odbroušeného materiálu a výkonu při

Více

Press release. Výroční tisková konference Vzájemně propojené technologie zlepšují kvalitu života Zlepšení výsledků očekáváno v roce 2013

Press release. Výroční tisková konference Vzájemně propojené technologie zlepšují kvalitu života Zlepšení výsledků očekáváno v roce 2013 Press release Výroční tisková konference Vzájemně propojené technologie zlepšují kvalitu života Zlepšení výsledků očekáváno v roce 2013 18. dubna 2013 PI 8014 RB Zi/af Značně rozdílný vývoj tržeb v odvětvích

Více

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele společnosti

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele společnosti Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele společnosti leden 2011 PI 7241 Společnost byla založena

Více

Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot

Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Bosch dnes Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro intenzivní vývoj. Naším cílem je podpořit kvalitu

Více

Dremel přichází s novým multifunkčním nástrojem Dremel 4000

Dremel přichází s novým multifunkčním nástrojem Dremel 4000 Tisková zpráva Dremel přichází s novým multifunkčním nástrojem Dremel 4000 květen 2009 Nejvýkonnější multifunkční nástroj Dremel na trhu: 175 wattů Významně usnadňuje celou řadu činností Letošní podzim

Více

Tisková zpráva PI 6782 PT KH. duben 2010

Tisková zpráva PI 6782 PT KH. duben 2010 Tisková zpráva První oscilační přístroj s lithium-iontovým akumulátorem pro kutily: Multifunkční přístroj Bosch PMF 10,8 LI Všestranný renovační pomocník duben 2010 PI 6782 PT KH Obzvláště malý obvod pro

Více

Tisková zpráva. Srpen 2011 PI 7475 GS mic/af

Tisková zpráva. Srpen 2011 PI 7475 GS mic/af Tisková zpráva Od akumulátorového článku až po elektromotor Bosch připravuje cestu k elektromobilitě Do roku 2013 dvacet projektů s 12 výrobci automobilů Srpen 2011 PI 7475 GS mic/af Mezi faktory úspěchu

Více

Vytváření hodnot sdílení hodnot

Vytváření hodnot sdílení hodnot Unternehmensbereich Vize společnosti Bosch Kraftfahrzeugtechnik Vytváření hodnot sdílení hodnot Jakožto přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro výrazný a účelný

Více

Tisková zpráva. Rychlé a účinné: každý hřebík dokonale nastřelený. Nové kompaktní pneumatické hřebíkovačky od firmy Bosch. leden 2010 PI 6779 PT MS

Tisková zpráva. Rychlé a účinné: každý hřebík dokonale nastřelený. Nové kompaktní pneumatické hřebíkovačky od firmy Bosch. leden 2010 PI 6779 PT MS Tisková zpráva Rychlé a účinné: každý hřebík dokonale nastřelený. Nové kompaktní pneumatické hřebíkovačky od firmy Bosch. leden 2010 PI 6779 PT MS S inovativní Full Force Technology pro dosažení maximálního

Více

Tisková zpráva. 125 let Bosch Stvořeno pro život Mezinárodní trhy a cesta k úspěchu Internacionalizace je součástí tradice společnosti Bosch

Tisková zpráva. 125 let Bosch Stvořeno pro život Mezinárodní trhy a cesta k úspěchu Internacionalizace je součástí tradice společnosti Bosch Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Mezinárodní trhy a cesta k úspěchu Internacionalizace je součástí tradice společnosti Bosch leden 2011 PI 7232 Klíčem k úspěchu je celosvětový prodej inovačních

Více

Tisková zpráva. 13. září 2011 PI 7496 UBK Kl/af

Tisková zpráva. 13. září 2011 PI 7496 UBK Kl/af Tisková zpráva Proměnlivost ekonomiky a trendy v oblasti životního prostředí Bosch posouvá kupředu inovace v oblasti automobilového průmyslu Stále na cestě k růstu více zaměstnanců 13. září 2011 PI 7496

Více

Tisková informace. srpen 2009 PI 6589 PT MS

Tisková informace. srpen 2009 PI 6589 PT MS Tisková informace Nový laserový měřič vzdálenosti pro venkovní použití: Měřič GLM 250 VF Professional od firmy Bosch měří vzdálenost přesně až do 250 metrů Měření těch největších vzdáleností i za nepříznivých

Více

Klíčová data Bosch Group

Klíčová data Bosch Group Klíčová data Bosch Group B os ch dne s 2 017 Bosch Údaje jsou uvedeny v milionech eur 2016 2015 Tržby 73 129 70 607 procentuální změna oproti předchozímu roku 3,6 44,2 procentuální podíl tržeb vytvořených

Více

Unternehmensbereich. Vize společnosti Bosch

Unternehmensbereich. Vize společnosti Bosch Bosch dnes Unternehmensbereich Vize společnosti Bosch Vytváření Kraftfahrzeugtechnik hodnot užívání hodnot Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro intenzivní

Více

Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty

Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětové příležitosti pro silný a smysluplný rozvoj naší společnosti. Naším cílem

Více

Tisková zpráva PI 6783 PT KH. duben 2010

Tisková zpráva PI 6783 PT KH. duben 2010 Tisková zpráva Obzvláště lehký a kompaktní: Nový dvourychlostní akumulátorový vrtací šroubovák Bosch PSR 10,8 LI-2 s lithium-iontovým výměnným akumulátorem pro kutily duben 2010 PI 6783 PT KH Se svou hmotností

Více

7,3. miliardy eur vynaložené na výzkum a vývoj. 125 technických středisek na celém světě BOSCH V ČÍSLECH 78,1

7,3. miliardy eur vynaložené na výzkum a vývoj. 125 technických středisek na celém světě BOSCH V ČÍSLECH 78,1 2018 Bosch dnes 7,3 125 technických středisek na celém světě miliardy eur vynaložené na výzkum a vývoj BOSCH V ČÍSLECH 78,1 Prodej v roce 2017 Kolem 440 poboček a regionálních firem v 60 zemích 4,9 v miliardy

Více

Zvláštní technika pro zvláštní trh vstřikovací systémy. motorů pro levná vozidla (LPV) Přednáška k 59. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický.

Zvláštní technika pro zvláštní trh vstřikovací systémy. motorů pro levná vozidla (LPV) Přednáška k 59. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický. Červen 2009 RF 046 UBK Kl/Na Zvláštní technika pro zvláštní trh vstřikovací systémy motorů pro levná vozidla (LPV) N. Sandeep vedoucí vývoje Bosch Indie Přednáška k 59. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický

Více

Bosch stručně Fakta o asistenčních systémech Více bezpečnosti a komfortu při jízdě automobilem

Bosch stručně Fakta o asistenčních systémech Více bezpečnosti a komfortu při jízdě automobilem Tisková zpráva Bosch stručně Fakta o asistenčních systémech Více bezpečnosti a komfortu při jízdě automobilem Září 2013 PI 8202 UBK Ks/af Asistenční systémy zvyšují úroveň bezpečnosti a komfortu při jízdě

Více

Vedoucí úseku Benzínové systémy Robert Bosch GmbH, zodpovědný za vývoj. Přednáška na 57. mezinárodním tiskovém kolokviu o automobilové technice,

Vedoucí úseku Benzínové systémy Robert Bosch GmbH, zodpovědný za vývoj. Přednáška na 57. mezinárodním tiskovém kolokviu o automobilové technice, Červen 2005 RF50603 Přímé vstřikování pro silné, úsporné a čisté zážehové motory Dr. Rolf Leonhard, Vedoucí úseku Benzínové systémy Robert Bosch GmbH, zodpovědný za vývoj. Přednáška na 57. mezinárodním

Více

Bosch Injection Systems Uvolněte svůj potenciál. www.bosch.cz

Bosch Injection Systems Uvolněte svůj potenciál. www.bosch.cz Bosch Injection Systems Uvolněte svůj potenciál www.bosch.cz Vstřikovací systémy: příležitosti pro všechny Technologie Inovace firmy Bosch se neomezují pouze na systémy vznětových motorů. Přímé vstřikování

Více

On-line datový list. FLOWSIC150 Carflow MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE PRŮTOKU

On-line datový list. FLOWSIC150 Carflow MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE PRŮTOKU On-line datový list FLOWSIC150 Carflow A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. FLOWSIC150 Carflow Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku se mohou

Více

Tisková zpráva. Spirálový systém 3-v-1 od firmy Dremel: Nový přístroj Dremel TRIO řeže, brousí a frézuje. duben 2010 PI 6883 PT

Tisková zpráva. Spirálový systém 3-v-1 od firmy Dremel: Nový přístroj Dremel TRIO řeže, brousí a frézuje. duben 2010 PI 6883 PT Tisková zpráva Spirálový systém 3-v-1 od firmy Dremel: Nový přístroj Dremel TRIO řeže, brousí a frézuje duben 2010 PI 6883 PT Pro rychlé a přesné řezy do mnoha materiálů Pro opracovávání povrchů příslušenstvím

Více

KATALOG KONDENZAČNÍCH KOTLŮ leden 2013

KATALOG KONDENZAČNÍCH KOTLŮ leden 2013 KATALOG KONDENZAČNÍCH KOTLŮ leden 2013 Koncem roku 2009 došlo k fúzi mezi skupinami Baxi, De Dietrich a Remeha a vznikla tak nová skupina, která nese název BDR Thermea. Skupina BDR Thermea patří mezi přední

Více

Buderus Hydraulická schémata. Vydání 03/2015. Doporučená hydraulická schémata

Buderus Hydraulická schémata. Vydání 03/2015. Doporučená hydraulická schémata Buderus Hydraulická schémata Vydání 03/2015 Doporučená hydraulická schémata Seznam doporučených hydraulických schémat: Nástěnné kotle Logamax a Logamax plus: 1 001 Nástěnný kondenzační kotel v provedení

Více

Tisková zpráva. BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje. 3. čtvrtletí roku 2016: Tržby 14,0 mld.

Tisková zpráva. BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje. 3. čtvrtletí roku 2016: Tržby 14,0 mld. Tisková zpráva BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje 3. listopadu 2016 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58 266 778 silvia.tajblikova@basf.com 3. čtvrtletí

Více

Bosch Rexroth v České republice. Produktová brožura

Bosch Rexroth v České republice. Produktová brožura Bosch Rexroth v České republice Produktová brožura 2 Bosch Rexroth, spol. s r. o. Rexroth v České republice PŘEDSTAVENÍ Od roku 1990 zastupujeme Bosch Rexroth AG, tohoto čelního světového výrobce komponentů

Více

Jan-Willem Storm. Jednatel spol. Wulf Johannsen KG GmbH & Co.

Jan-Willem Storm. Jednatel spol. Wulf Johannsen KG GmbH & Co. Jan-Willem Storm Jednatel spol. Wulf Johannsen KG GmbH & Co. Wulf Johannsen KG GmbH & Co. Kiel, Německo 2 Naše výrobní závody Kiel, Německo 3 Wulf Johannsen KG GmbH & Co. Předmět podnikání Datum založení

Více

KATALOG KONDENZAČNÍCH KOTLŮ březen 2014

KATALOG KONDENZAČNÍCH KOTLŮ březen 2014 KATALOG KONDENZAČNÍCH KOTLŮ březen 2014 Koncem roku 2009 došlo k fúzi mezi skupinami Baxi, De Dietrich a Remeha a vznikla tak nová skupina, která nese název BDR Thermea. Skupina BDR Thermea patří mezi

Více

Tisková informace. Červen 2009 PI 5520

Tisková informace. Červen 2009 PI 5520 Tisková informace Mezinárodní kolokvium pro motoristický tisk 2009 Technika značky Bosch pro mobilitu zítřka Ochrana životního prostředí a prevence před nehodami jako hlavní motto Červen 2009 PI 5520 V

Více

Silniční vozidla, Údržba a opravy motorových vozidel, Kontrola měření

Silniční vozidla, Údržba a opravy motorových vozidel, Kontrola měření Okruhy k maturitní zkoušce profilová část ODBORNÉ PŘEDMĚTY obor: Silniční doprava Silniční vozidla, Údržba a opravy motorových vozidel, Kontrola měření 1. Spalovací motory: rozdělení, základní pojmy, problémy

Více

Nejmenší obvodová rukojeť a výkonný 720 wattový motor: Nové úhlové brusky Bosch GWS 7 Professional

Nejmenší obvodová rukojeť a výkonný 720 wattový motor: Nové úhlové brusky Bosch GWS 7 Professional Tisková zpráva Nejmenší obvodová rukojeť a výkonný 720 wattový motor: Listopad 2009 6709 PT MS Nejmenší obvodová rukojeť ve srovnání s jinými profesionálními úhlovými bruskami ve své třídě dle wattového

Více

Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT

Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT Plynové kondenzační kotle Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT Vytápění s budoucností Připraveni na budoucnost Logamax plus GB192i - nástěnný kondenzační kotel S řadou kondenzačních kotlů Buderus budete

Více

Tisková zpráva. Snadná a přesná práce ve všech směrech S inovačním 360 čárovým laserem Bosch PLL 360. duben 2010 PI 6778 PT KH

Tisková zpráva. Snadná a přesná práce ve všech směrech S inovačním 360 čárovým laserem Bosch PLL 360. duben 2010 PI 6778 PT KH Tisková zpráva Snadná a přesná práce ve všech směrech S inovačním 360 čárovým laserem Bosch PLL 360 duben 2010 PI 6778 PT KH Zřetelně viditelné laserové paprsky pro pohodlnou a přesnou práci Horizontální

Více

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Deutsche Telekom AG Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Investice do zahraničních firem v českých korunách? Deutsche Telekom Deutsche Telekom patří mezi největší světové poskytovatele telekomunikačních

Více

Inteligentní a energeticky úsporný pohon

Inteligentní a energeticky úsporný pohon Logo spoločnosti - JPG rozlíšenie 200x200 pxl. Názov spoločnosti: Wittmann Battenfeld CZ, spol. s r.o. Komodita:(vypísať slovom) Vstrekovacie lisy a periférne zariadenia Základné informácie o spoločnosti:

Více

KATALOG ATMOSFÉRICKÝCH KOTLŮ. listopad 2013

KATALOG ATMOSFÉRICKÝCH KOTLŮ. listopad 2013 KATALOG ATMOSFÉRICKÝCH KOTLŮ listopad 2013 Koncem roku 2009 došlo k fúzi mezi skupinami Baxi, DeDietrich a Remeha a vznikla tak nová skupina, která nese název BDR Thermea. Skupina BDR Thermea patří mezi

Více

Připraveni na budoucí výzvy

Připraveni na budoucí výzvy Růst podpořený efektivitou a stabilitou Připraveni na budoucí výzvy Schwertberg/Rakousko říjen 2012. Po rekordním obratu v hospodářském roce 2011/2012 dokázala společnost ENGEL v prvním pololetí současného

Více

TA ČR pro čistou mobilitu. Petr Očko předseda TA ČR

TA ČR pro čistou mobilitu. Petr Očko předseda TA ČR 1 TA ČR pro čistou mobilitu Petr Očko předseda TA ČR KDO JSME A CO DĚLÁME organizační složka státu a správce rozpočtové kapitoly připravujeme a spravujeme programy státní podpory, jejichž smyslem je podnítit

Více

Technologie od firmy Bosch přispívá k tomu, že se automobily stávají na celém světě ještě více bezpečnější, čistší a úspornější

Technologie od firmy Bosch přispívá k tomu, že se automobily stávají na celém světě ještě více bezpečnější, čistší a úspornější Tiskové informace Mezinárodní tiskové kolokvium o automobilové technice v Boxbergu: Technologie od firmy Bosch přispívá k tomu, že se automobily stávají na celém světě ještě více bezpečnější, čistší a

Více

Firemní údaje Kiekert AG Přehled o podnikání

Firemní údaje Kiekert AG Přehled o podnikání Firemní údaje Kiekert AG Přehled o podnikání Jméno: Kiekert AG Očekávaný obrat v obchodním roce 2017: 880 milionů Euro Počet zaměstnanců: 6.500 Výrobní závody: 8: Německo, Korea, Česko, USA, Mexiko, Čína,

Více

Výkonová elektronika. klíč k elektromobilitě budoucnosti. Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH

Výkonová elektronika. klíč k elektromobilitě budoucnosti. Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH Červen 2011 RF 00118 Výkonová elektronika klíč k elektromobilitě budoucnosti Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH Přednáška k 60. mezinárodnímu kolokviu

Více

Bosch stručně Kolokvium pro motoristický tisk 2013: přehled Od hydraulických hybridních systémů a asistenčních systémů po síťově propojenou jízdu

Bosch stručně Kolokvium pro motoristický tisk 2013: přehled Od hydraulických hybridních systémů a asistenčních systémů po síťově propojenou jízdu Tisková zpráva Bosch stručně Kolokvium pro motoristický tisk 2013: přehled Od hydraulických hybridních systémů a asistenčních systémů po síťově propojenou jízdu Červen 2013 PI 8165 UBK Rg/Na Nejdůležitější

Více

I přes zhoršené podmínky v loňském roce si Viessmann Group nadále buduje svou pozici na trhu

I přes zhoršené podmínky v loňském roce si Viessmann Group nadále buduje svou pozici na trhu I přes zhoršené podmínky v loňském roce si Viessmann Group nadále buduje svou pozici na trhu I přes nesnadné tržní podmínky si společnost Viessmann Group v roce 2015 dokázala nadále budovat svou pozici

Více

FRAUNHOFEROVA SPOLEČNOST

FRAUNHOFEROVA SPOLEČNOST FRAUNHOFEROVA SPOLEČNOST Charakteristika největší organizace pro aplikovaný výzkum v Evropě v šesti bodech Fraunhoferova společnost je největší organizace pro aplikovaný výzkum v Evropě, která provádí

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka č. 00201518039 Montážní partner : E-mail: Tel.: Zadavatel: Jaroslav Škeřík Rabštejnská

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

BMW Group Česká republika

BMW Group Česká republika pro Média Group Česká Dr. Josef Reiter Generální ředitel, Group Česká Group Group je se značkami, MINI a Rolls-Royce jedním z nejúspěšnějších výrobců automobilů a motocyklů na světě. Je globální společností

Více

S 130/03-3061/03 V Brně dne 19. srpna 2003

S 130/03-3061/03 V Brně dne 19. srpna 2003 S 130/03-3061/03 V Brně dne 19. srpna 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 130/03, zahájeném dne 11. července 2003 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

Váš specialista na dieselová zařízení! Diagnostika a opravy všech dieselových systémů

Váš specialista na dieselová zařízení! Diagnostika a opravy všech dieselových systémů Váš specialista na dieselová zařízení! Diagnostika a opravy všech dieselových systémů Systém know-how od firmy Bosch Moderní vysokotlaké dieselové vstřikovací systémy daly v posledních několika letech

Více

Klíčová finanční data 2012

Klíčová finanční data 2012 Klíčová finanční data 2012 Skupina ŠKODA AUTO dodávky zákazníkům v ročním porovnání 2012 2011 939 202 879 184 Skupina ŠKODA AUTO tržby celkem v ročním porovnání (mil. Kč) 2012 2011 262 649 252 562 Skupina

Více

Elektronika a elektrotechnika v Rakousku

Elektronika a elektrotechnika v Rakousku Elektronika a elektrotechnika v Rakousku Ing. Martina Tauberová Velvyslanectví ČR ve Vídni 12. května 2016 Elektrotechnický průmysl v AT základní informace důležitý pilíř rakouské ekonomiky (hodnota produkce

Více

Tisková zpráva. Září 2011 PI 7479 UBK Rg/af

Tisková zpráva. Září 2011 PI 7479 UBK Rg/af Tisková zpráva Peugeot 3008 HYbrid4 První sériově vyráběný hybridní vůz se vznětovým motorem používá elektrický pohon Bosch Strategické partnerství mezi společnostmi PSA Peugeot Citroën a Bosch Září 2011

Více

Střední škola automobilní, mechanizace a podnikání p.o. Opakovací okruhy pro závěrečnou učňovskou zkoušku pro třídu 2.R

Střední škola automobilní, mechanizace a podnikání p.o. Opakovací okruhy pro závěrečnou učňovskou zkoušku pro třídu 2.R Střední škola automobilní, mechanizace a podnikání p.o. Opakovací okruhy pro závěrečnou učňovskou zkoušku pro třídu 2.R z předmětu Elektrotechnika pro školní rok 2012/2013: 1. Elektrická zařízení motorových

Více

Zeleno-žlutá má sílu. Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje

Zeleno-žlutá má sílu. Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje Zeleno-žlutá má sílu Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje Zaručená kvalita originálního náhradního dílu: Program výrobků MANN-FILTER pro stavební stroje: Vzduchové filtry Olejové filtry Palivové filtry

Více

Plynové kotle. www.viadrus.cz

Plynové kotle. www.viadrus.cz Plynové kotle www.viadrus.cz Plynové kotle G36 stacionární samotížný plynový kotel G42 (ECO) stacionární plynový nízkoteplotní kotel vysoká provozní spolehlivost a dlouhá životnost litinového tělesa vysoká

Více

Klíčová finanční data 2013

Klíčová finanční data 2013 Klíčová finanční data 2013 Skupina ŠKODA AUTO dodávky zákazníkům v ročním porovnání 2013 920 750 2012 939 202 Skupina ŠKODA AUTO tržby celkem v ročním porovnání (mil. Kč) 2013 2012 268 500 262 649 Skupina

Více

Předběžné neauditované hospodářské výsledky za rok 2017

Předběžné neauditované hospodářské výsledky za rok 2017 REGULATORNÍ OZNÁMENÍ 15. března 2018 Fortuna Entertainment Group N.V. Předběžné neauditované hospodářské výsledky za rok 2017 Amsterdam - Společnost Fortuna Entertainment Group N. V. oznamuje své předběžné

Více

Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla

Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla NOVINKA! Akumulátory Bosch S3 - S4 - S5 Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla Správný akumulátor Bosch pro všechna vozidla S5: zdroj energie pro vozidla vyšší třídy S4: energie

Více

Tisková zpráva. Spalovací motory, hybridní pohony, elektromobily Bosch ukazuje pohony automobilů budoucnosti. 15. září 2015 PI 9014 BBM FF/af

Tisková zpráva. Spalovací motory, hybridní pohony, elektromobily Bosch ukazuje pohony automobilů budoucnosti. 15. září 2015 PI 9014 BBM FF/af Tisková zpráva Spalovací motory, hybridní pohony, elektromobily Bosch ukazuje pohony automobilů budoucnosti 15. září 2015 PI 9014 BBM FF/af V roce 2025 bude mít přibližně 15 procent nových vozidel elektrický

Více

Zvýhodněné sestavy Vitosol 100-F

Zvýhodněné sestavy Vitosol 100-F Zvýhodněné sestavy Vitosol 100-F Platný od 1. června do 31. prosince 2012. Zvýhodněné sestavy Vitosol 100-F 2/3 Nové zvýhodněné solární sestavy pro rok 2012 Moderní a úsporné vytápění to je více než jen

Více

Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream. Efektivní řešení zítřka

Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream. Efektivní řešení zítřka Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream Efektivní řešení zítřka Moderní kondenzační technika se vyznačuje efektivním využíváním energie: díky zvýšenému odvádění tepla ze spalin

Více

Zpráva o obchodní činnosti za rok 2013

Zpráva o obchodní činnosti za rok 2013 PROFIL SPOLEČNOSTI Akciová společnost KM-PRONA, a.s. byla založena zakladatelskou smlouvou dne 23.7.2003 rozhodnutím jediného akcionáře pana Vladimíra Minaříka a dne 8.12.2003 zapsána do Obchodního rejstříku,

Více

Nás pohání ŘEŠENÍ. Profesionální řešení diagnostiky vozidel pro každý autoservis. ESI[tronic] 2.0 Online KTS DCU

Nás pohání ŘEŠENÍ. Profesionální řešení diagnostiky vozidel pro každý autoservis. ESI[tronic] 2.0 Online KTS DCU Nás pohání ŘEŠENÍ Profesionální řešení diagnostiky vozidel pro každý autoservis ESI[tronic] 2.0 Online KTS DCU Vyvinuto od expertů pro experty Správné řešení pro každou dílnu Pro profesionální servis a

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

Efektivní využití obnovitelných zdrojů pro Váš maximální komfort

Efektivní využití obnovitelných zdrojů pro Váš maximální komfort NOVINKA Buderus Tepelná čerpadla vzduch/voda IP inside Light Comfort Efektivní využití obnovitelných zdrojů pro Váš maximální komfort Teplo je náš živel Nová generace tepelných čerpadel vzduch/voda Nová

Více

... technika v souladu s přírodou

... technika v souladu s přírodou ... technika v souladu s přírodou filozofie Všechny oblasti podnikání společnosti TEDOM spojuje společná filozofie - efektivní a ekologické využití energetických palivových zdrojů. Tuto filozofii naplňujeme

Více

Palivová soustava Steyr 6195 CVT

Palivová soustava Steyr 6195 CVT Tisková zpráva Pro více informací kontaktujte: AGRI CS a.s. Výhradní dovozce CASE IH pro ČR email: info@agrics.cz Palivová soustava Steyr 6195 CVT Provoz spalovacího motoru lze řešit mimo používání standardního

Více

Rozšířená nabídka paketů

Rozšířená nabídka paketů Rozšířená nabídka paketů Buderus Pakety s tepelnými čerpadly Logatherm Cenově zvýhodněné sestavy tepelných čerpadel Logatherm Více jak 100 proškolených montážních firem Záruka 5 let na čerpadla Logatherm

Více

Vstřikovací systém Common Rail

Vstřikovací systém Common Rail Vstřikovací systém Common Rail Pojem Common Rail (společná lišta) znamená, že pro vstřikování paliva se využívá vysokotlaký zásobník paliva, tzv. Rail, společný pro vstřikovací ventily všech válců. Vytváření

Více

Společnost Henkel hlásí ve třetím čtvrtletí velmi dobrý výkon

Společnost Henkel hlásí ve třetím čtvrtletí velmi dobrý výkon Tisková zpráva Praha, 12. listopadu 2013 Výrazné zvýšení zisku a ziskovosti Společnost Henkel hlásí ve třetím čtvrtletí velmi dobrý výkon Přesvědčivý 4,2% organický růst obratu Obrat ovlivněný kurzovými

Více

Zvýhodněné sestavy kotlů a zásobníků - Family Komplety: Teplo je náš živel. Family Komplety

Zvýhodněné sestavy kotlů a zásobníků - Family Komplety: Teplo je náš živel. Family Komplety [ Vzduch ] [ Voda ] Family Komplety [ Země] [ Buderus ] Zvýhodněné sestavy kotlů a zásobníků - Family Komplety: Family Komplet GB162 Family Komplet GB172 Family Komplet GB022 Family Komplet U052/U054 Teplo

Více

(R)evoluce ve vytápění Plynové kondenzační kotle Condens 9000i/M. Plynové kondenzační kotle 1

(R)evoluce ve vytápění Plynové kondenzační kotle Condens 9000i/M. Plynové kondenzační kotle 1 (R)evoluce ve vytápění Plynové kondenzační kotle Condens 9000i/M Plynové kondenzační kotle 1 2 Plynové kondenzační kotle Plynové kondenzační kotle Princip od přírody, technika od Bosch Plynové kondenzační

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Nabídka č. 25032037 Zadavatel: VODAPLYNTOPENÍ HOLICE s.r.o. Jiří Kamenický Email: votopholice@seznam.cz

Více

SMC Váš partner pro automatizaci

SMC Váš partner pro automatizaci SMC Váš partner pro automatizaci SMC celosvětový lídr v automatizaci S 32% podílem na globálním trhu jsme předními světovými odborníky v oboru pneumatiky. Jsme silným partnerem pro průmysl a vytváříme

Více

Jakou roli hraje energetika v české ekonomice?

Jakou roli hraje energetika v české ekonomice? 18. června 2013 - Hotel Jalta Praha, Václavské nám. 45, Praha 1 Jakou roli hraje energetika v české ekonomice? Ing.Libor Kozubík Vedoucí sektoru energetiky IBM Global Business Services Energie hraje v

Více

Tisková informace. Systém řízení osobních vozidel s novými funkcemi a úsporou energie. IAA05_PT01 September 2005

Tisková informace. Systém řízení osobních vozidel s novými funkcemi a úsporou energie. IAA05_PT01 September 2005 Tisková informace IAA05_PT01 September 2005 Systém řízení osobních vozidel s novými funkcemi a úsporou energie Společnost ZF Lenksysteme GmbH, společný podnik 50:50 firmy Robert Bosch GmbH a firmy ZF Friedrichshafen

Více

Platí mluvené slovo. Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012

Platí mluvené slovo. Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012 Platí mluvené slovo Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012 rád bych vás také přivítal na dnešní bilanční tiskové konferenci. Snímek Hlavní události roku

Více

YIT Group Dobré životní prostředí pro lidi

YIT Group Dobré životní prostředí pro lidi 1 YIT Group Dobré životní prostředí pro lidi 2 Obsah YIT ve zkratce Strategie růstu Akvizice and YIT Building Systems 3 YIT ve zkratce 4 Dobré životní prostředí pro lidi V roce 2007: YIT je vedoucí společností

Více

Perspektivy elektrotechnického průmyslu z hlediska českého exportu a nástroje jeho podpory

Perspektivy elektrotechnického průmyslu z hlediska českého exportu a nástroje jeho podpory Perspektivy elektrotechnického průmyslu z hlediska českého exportu a nástroje jeho podpory Ing. Radomil Doležal, MBA Generální ředitel CzechTrade 2015 www.czechtradeoffices.com www.czechtrade.cz Služby

Více

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Základní princip solárního ohřevu Absorpce slunečního záření Sluneční energie, která dopadá na zemský povrch během slunečného dne, se dokáže vyšplhat

Více

nástěnné kotle s ohřevem vody v zásobníku

nástěnné kotle s ohřevem vody v zásobníku nástěnné kotle s ohřevem vody v zásobníku therm PRo 14 XZ, txz therm 20 LXZ, tlxz therm 28 LXZ, tlxz therm 20 LXZe.A, tlxze.a therm 28 LXZe.A therm PRo 14 KX, tkx therm 28 LXZ.A 5, tlxz.a 5 therm 20 LXZe.A

Více

Hermann Scholl, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška k bilanční tiskové konferenci dne 16. května 2002

Hermann Scholl, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška k bilanční tiskové konferenci dne 16. května 2002 Referát Všeobecné informace Bosch před novými úlohy dobře připraven pro další vzrůst květen 2002 RF20501 Hermann Scholl, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška k bilanční tiskové

Více

Vynález, který změnil svět

Vynález, který změnil svět Společnost Carrier, vybudovaná na vynálezu Willise Carriera, který v roce 1902 postavil moderní klimatizaci, je přední světový dodavatel topenářských, klimatizačních a chladících řešení. Společnost Carrier

Více

Global Brand Local Services

Global Brand Local Services Global Brand Local Services TEDOM Group je skupina firem majetkově spjatá se společností TEDOM, která se zabývá vývojem, výrobou, instalací a provozováním kogeneračních jednotek a dalších vysoce účinných

Více

Zeleno žlutá je odolná. Filtry MANN-FILTER pro zemědělské stroje

Zeleno žlutá je odolná. Filtry MANN-FILTER pro zemědělské stroje Zeleno žlutá je odolná Filtry MANN-FILTER pro zemědělské stroje Stejná výkonnost jako první den Program výrobků MANN-FILTER pro zemědělské stroje: Vzduchové filtry Olejové filtry Palivové filtry Filtry

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více