Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot"

Transkript

1 Bosch dnes

2 Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro intenzivní vývoj. Naším cílem je podpořit kvalitu života inovačními a užitečnými řešeními. Přitom sázíme na naši hlavní kompetenci v oblastech automobilové a průmyslové techniky, jakož i na naše služby pro podnikatelské a privátní využití. U všech činností, které realizujeme, se snažíme dosáhnout hospodářských úspěchů a přední pozice na trhu. Podnikatelská samostatnost a finanční nezávislost nám umožňují plánovat v dlouhodobých horizontech. Ve smyslu zakladatele naší společnosti klademe mimořádný důraz na společenskou a ekologickou odpovědnost ve všech oblastech, kde působíme. Přesvědčujeme naše zákazníky silou inovací a hospodárností, spolehlivostí a kvalitou. Naše struktury, procesy a řídicí nástroje jsou jasné a jsou orientovány na cíl podporují požadavky příslušných obchodních oblastí. Jednáme podle jednotných principů. Naší vůlí je společně dosáhnout stanovené cíle. Naše zaměstnance celosvětově spojuje jedinečná soudržnost v každodenním životě. Využíváme veškeré podněty vyplývající z rozmanitosti kultur. Naše úkoly bereme jako výzvu, s radostí se angažujeme a jsme pyšni na to, že jsme součástí společnosti Bosch.

3 Obsah Bosch dnes Bosch Group v přehledu 5 Klíčová data 6 Obchodní rok Technologie a inovace 14 Automobilová technika 20 Průmyslová technika 24 Spotřební zboží a technika budov 28 Naše zodpovědnost 34 Nadace Roberta Bosche 36 Bosch ve střední a východní Evropě 37 Bosch Group v České republice 38 Bosch v ČR - obchod 40 Bosch v ČR - výroba 42 Malá historie výrobků 44 Z kroniky firmy 47 Adresář

4 Bosch Group v přehledu Vlastnická struktura Robert Bosch GmbH Nadace Roberta Bosche podíl 92 % bez hlasovacích práv Rodina Bosch podíl 7 % 7 % hlasovacích práv Robert Bosch Industrietreuhand KG 93 % hlasovacích práv Robert Bosch GmbH podíl 1 % bez hlasovacích práv Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem v oblasti technologií a služeb. Za rok 2009 v obchodních oblastech automobilové a průmyslové techniky, spotřebního zboží a techniky budov dosáhlo zhruba pracovníků obratu 38,2 miliard eur. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a více než 300 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích světa. Po započtení prodejních a servisních partnerů je společnost Bosch zastoupena ve zhruba 150 zemích. Tento celosvětový svazek vývojových, výrobních a odbytových firem je předpokladem pro další růst. Bosch investuje každoročně více než 3,5 miliardy eur do vývoje a výzkumu a přihlásí celosvětově zhruba 3800 patentů. Svými výrobky a službami Bosch zvyšuje kvalitu života tím, že přináší inovativní a užitečná řešení. Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem ( ) ve Stuttgartu jako dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku. Obchodně-právní struktura společnosti Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. To umožňuje společnosti dlouhodobě plánovat a investovat do důležitých podnikatelských záměrů pro zabezpečení budoucnosti. 92 % majetkových podílů Robert Bosch GmbH patří veřejně prospěšné společnosti Robert Bosch Stiftung GmbH/Nadaci Roberta Bosche. Většinová hlasovací práva má však společnost Robert Bosch Industrietreuhand KG, která má zároveň také právo vykonávat funkci společníků. Ostatní podíly a hlasovací práva má rodina Bosch a Robert Bosch GmbH.

5 Klíčová data Bosch dnes 4 5 Bosch Group Obrat Změna v % 2,6 15 Zahraniční podíl v % Počet zaměstnanců Z toho v Německu Z toho v zahraničí Investice do základních prostředků V % z obratu 7,3 5,0 Výdaje na výzkum a vývoj V % z obratu 8,6 9,4 Zisk před zdaněním Zisk po zdanění Hodnoty v milionech EUR 1 Stav k 1. lednu Více informací:

6 Obchodní vývoj v roce 2009 Pro Bosch Group byl rok 2009 nejsložitějším obchodním rokem v uplynulém desetiletí. Celosvětová hospodářská krize vedla ke značnému snížení obratu a tedy k mimořádným ztrátám. Díky rozsáhlým úsporným opatřením jsme tyto ztráty dokázali omezit a zajistit si tak solidní finanční pozici. Naše pozice na trhu, zvláště na trzích s růstem v Asii, jsme však nadále rozšiřovali i přes tuto krizi. Současně jsme i nadále podporovali důležitá témata budoucnosti jako jsou energetická účinnost, šetrnost k surovinovým zdrojům a ochrana životního prostředí. V roce 2009 vyrobil Bosch 200miliontý systém regulace brzd. Ve stejném roce jsme také v Indii uvedli do provozu naši první lokální výrobu ABS v Indii.

7 Bosch dnes 6 7 Asijské obchody zajišťovaly stabilizaci Také v období těžké hospodářské krize v roce 2009 se jako výhodná prokázala naše široká mezinárodní působnost. I když byly na počátku roku naše obchodní aktivity ve všech regionech světa zasaženy finanční a hospodářskou krizí, přesto došlo v průběhu roku ke značnému zlepšení hospodářské dynamiky, která se vyvíjela od poloviny roku zvláště v Asii. To platilo nejprve pro Čínu, potom také pro Indii. Mimořádný pokles v jednotlivých oblastech v roce 2009 se podařilo utlumit vedle mezinárodní působnosti také díky diverzifikované struktuře Bosch Group. To platí zvláště pro obchodní divizi spotřebního zboží a techniky budov, protože tyto na spotřebu orientované oblasti krizi pocítily daleko méně než další obchodní divize. Náš obrat u divizí spotřebního zboží a techniky budov poklesl přibližně o 5 % na 11,3 miliard eur. Hluboký pokles v oblasti průmyslové techniky Nejprve byla poklesem hospodářství silně ovlivněna obchodní divize automobilové techniky. Prudký pokles, který ji zasáhl, začal na podzim 2008 a pokračoval až do prvních měsíců roku Od poloviny roku se obchody však opět začaly zlepšovat. Celkově se však obrat snížil o 18 % na 21,7 miliard eur oproti hodnotám předchozího roku. Obchodní divize průmyslové techniky zaznamenala v roce 2009 největší pokles obratu, který dosáhl svého dna ve třetím čtvrtletí Za celý rok poklesl obrat o 24 % na 5,1 miliardy eur.

8 Záporný hospodářský výsledek Snížení obratu vedlo ke značným ztrátám. V roce 2009 vykazujeme záporný zisk před zdaněním - 1,2 miliardy eur - oproti kladnému zisku přibližně 940 milionů eur v předchozím roce. Nejdůležitějšími faktory pro tento záporný zisk byly vedle poklesu obratu také vysoké pohledávky v souvislosti s restrukturalizací a také značné neplánované odpisy. Rozsáhlá úsporná opatření a snížení cen surovin pouze částečně vyrovnaly tyto negativní faktory. Obezřetné přizpůsobení počtu zaměstnanců Naším cílem pro rok 2009 bylo zachovat i přes hospodářskou krizi a z ní vyplývajícího poklesu obratu stavy našich kmenových zaměstnanců, aniž bychom se však vyhýbali potřebným strukturálním změnám. Dočasně pracovalo až zaměstnanců v režimu zkrácené pracovní doby, z toho přibližně v Německu. Společně se zástupci zaměstnanců jsme vytvořili řadu řešení také pro země, ve kterých neplatila příslušná státní a tarifní pravidla. Počet našich zaměstnanců poklesl do konce roku celosvětově o nebo o 4 % na Bez zaměstnanců, které jsme získali akvizicemi, činil pokles přibližně nebo 5 %. Inovační síla zůstala zachována Tržní potenciál spojený s ochranou životního prostředí stále narůstá. Produkty přispívající ke zvýšení energetické účinnosti nebo k nižšímu množství emisí budou v budoucích letech významnými podporovateli růstu. Již dnes činí přibližně třetinu z našeho obratu. Důležitým cílem pro rok 2009 tedy bylo zachovat naše inovační síly. Výdaje na výzkum a vývoj jsme udrželi na vysoké úrovni a jejich

9 Bosch dnes 8 9 Bosch Group je činná v následujících oblastech: Automobilová technika Automatizační technika Obalová technika Solární energie Elektrické nářadí Tepelná technika Domácí spotřebiče Zabezpečovací systémy objem činil přibližně 3,6 miliardy eur. Celkově v této oblasti ke konci roku pracovalo přibližně zaměstnanců. Také v roce 2009 jsme dokázali udržet velmi vysokou úroveň s více než 3800 přihlášenými patenty. Zachování strategické orientace V roce 2009 jsme se nadále drželi naší dosavadní dlouhodobé strategie, i když nejvyšší prioritou bylo zajištění společnosti. Proto jsme se snažili vyvažovat mezi tím, co bylo krátkodobě nezbytné pro zajištění existence společnosti, a tím, co bylo nutné k rozvoji Bosch Group v budoucnosti. Naším cílem bylo zachovat naše šance do budoucnosti i přes prioritní zvládnutí krize. Proto jsme záměrně přistoupili ke krátkodobé minimalizaci ztrát. Přes obtížné rámcové podmínky proto nadále platily nejdůležitější prvky naší klíčové strategie: silná mezinárodní působnost, cílená diverzifikace a vysoká inovační síla.

10 Technologie a inovace Změny klimatických podmínek a omezené surovinové zdroje jsou největší výzvou budoucnosti. Snažíme se jim čelit inovacemi. Naším vodítkem je přitom vždy zlepšování kvality života. Zlepšujeme energetickou účinnost ve všech obchodních oblastech, podporujeme elektrifikaci jak motorových vozidel, tak také průmyslových aplikací, využíváme obnovitelné zdroje energií a k tomu používáme efektivní výrobní technologie. Zlepšujeme materiály a procesy, aby byly mikromechanické senzory pro motorová vozidla stále menší a robustnější. Tak se zajistí podpora pro kontrolní procesy, které dále snižují spotřebu paliva.

11 Bosch dnes Nové výzkumné centrum je již v plánu Vynalézavost našich zaměstnanců je základem našich inovačních sil. V roce 2009 jsme přihlásili patentů; tím patříme ke společnostem s největším inovačním potenciálem v Německu. Pětačtyřicet procent z těchto patentů je zaměřeno na šetrnost k životnímu prostředí a surovinovým zdrojům. V roce 2009 jsme vynaložili 3,6 miliardy eur na oblast výzkumu a vývoje, což činí 9,4 % z obratu. V této oblasti je zaměstnáno přibližně zaměstnanců, více než 1300 z nich pracuje v našem centrálním oddělení výzkumu a prvotního vývoje. Abychom i v budoucnosti dokázali udržet naše vysoké tempo inovací, vybudujeme v blízkosti Stuttgartu centrum pro výzkum a vývoj. Zde chceme sloučit nejdůležitější technické kompetence, a tak posílit spolupráci přesahující jednotlivé oblasti. V našem novém výzkumném centru by mělo být zaměstnáno zpočátku přibližně 1100 stálých zaměstnanců. Hospodárnější elektromotor Jedním z našich hlavních bodů výzkumu je budoucnost elektromotorů v motorových vozidlech. Po počátečním pomalém růstu v následujících letech však očekáváme od roku 2020 stoupající podíl na trhu v oblasti elektromobilů. U současných hybridních vozidel je elektrický pohon ještě kombinován se spalovacími motory. Tyto v porovnání vysoké technické náklady jsou podle našeho přesvědčení pouze přechodným řešením. Klíčovým faktorem pro budoucí elektromobily jsou energetická účinnost a hmotnost. Proto kontrolujeme funkci každého komponentu

12 z několika hledisek jako je rozsah spotřeby energie, hmotnost a možnosti plnit funkci zcela jinak. Avšak největším zdrojem nákladů jsou určitě akumulátory. Společně s naším korejským partnerem Samsung SDI pracujeme na vývoji výkonnějších, lehčích a cenově dostupnějších akumulátorů. Projekty v technice mikrosystémů Jsme důležitým partnerem společenství MicroTec Südwest, které je jedním z pěti výherců soutěže špičkových společností spolkové vlády. Dvěma projekty zodpovídá Bosch za oblast mobility, která je směřována strategicky na vývoj nových technologií v oblasti techniky a materiálů mikrosystémů. V této oblasti jde zvláště o vývoj robustních a při vysokých teplotách stabilních senzorů pro pohony šetrné k životnímu prostředí a pro vysoce citlivé dálkové infračervené detektory pro finančně dostupné systémy asistentů řidiče. Solární články strukturované laserem Úspěšně pracujeme na zvyšování tržních šancí budoucích technologií. Příkladem jsou výrobní postupy pro organickou fotovoltaiku. Na rozdíl od anorganické fotovoltaiky se zde nepoužívá křemík. Místo toho je sluneční energie zachycována a na proud převáděna prostřednictvím tenkého systému plastových vrstev nanesených na flexibilních fóliích. Ve výzkumných odděleních BASF, Bosch a Heliatek GmbH, Dresden, kde máme 20% podíl, vyvíjíme tyto vrstvové systémy. Abychom z nich dokázali vytvořit fungující solární modul, musíme jednotlivé velmi tenké vrstvy nařezat na proužky. Tak vznikne výkonná řada propojených fotovoltaických článků s tenkým filmem. Pro tento výrobní

13 Bosch dnes Vyvíjíme výrobní postupy pro práci s laserem při výrobě solárních modulů. Jemná struktura a zlepšené elektrické vlastnosti zvyšují účinnost. Tak lze zajistit lepší přeměnu slunečního světla na elektrickou energii. proces je nutná nejvyšší přesnost. Pro toto zpracování je mimořádně vhodný námi vyvinutý laser s ultrakrátkými pulzy; tento laser je mimořádně přesný a spolehlivý, a proto splňuje požadavky na velkosériovou výrobu. Více informací: Corporate Research

14 Automobilová technika Automobilový průmysl zažil v roce 2009 nejsilnější pokles konjunktury za řadu desetiletí. V porovnání s předchozím rokem poklesla v roce 2009 celosvětová výroba motorových vozidel o 12 %, v porovnání s rokem 2007 dokonce o 16 %. Mimořádně strmně se zhroutily trhy v Severní Americe a v Japonsku. Silně však byla zasažena i Evropa. Na rozdíl od nich však vynikaly asijské trhy nadále vysokými hodnotami růstu. Celkově značný pokles odbytu vedl v naší obchodní divizi automobilové techniky k poklesu obratu o 18 % na 21,7 miliard eur. Náš nový závod na výrobu polovodičů v Reutlingenu zahájil provoz v březnu Nejmodernější procesy zajišťují konkurenceschopné náklady a umožňují tak zahájení produkce výkonových polovodičů. Celkové investice činily přibližně 600 milionů eur.

15 Bosch dnes Hlavní údaje 2009 Počet zaměstnanců Obrat Investice 1165 Náklady na vývoj a výzkum 2862 Hodnoty v milionech EUR Automobilová technika je největší divizí společnosti Bosch. Dosahuje přibližně 57 % celkového obratu. Tato divize je činná v sedmi nejdůležitějších oblastech obchodu: technika vstřikování pro zážehové motory, díly hnacího traktu, alternativní koncepce pohonu, systémy pro aktivní a pasivní bezpečnost vozidel, asistenční a komfortní funkce, technika pro automobilové informace a komunikaci, jakož i koncepce, technologie a servis motorových vozidel. Spalovací motory mají ještě značný potenciál I v roce 2009 jsme s plnou energií dále pracovali na vývoji budoucích generací motorových vozidel s cílem zajistit individuální mobilitu, pokud možno za podmínek dodržení šetrnosti k surovinovým zdrojům a k životnímu prostředí. Jsme přesvědčeni, že automobily budou z dlouhodobého pohledu poháněny elektricky, spalovací motory však zůstanou ještě po dalších 20 let převládajícím druhem pohonu. Proto vyvíjíme na jedné straně naši techniku pro zážehové i vznětové motory, na druhé straně však také rozvíjíme naše aktivity v oblasti elektromobilů a hybridních vozidel.

16 V budoucích letech lze snížení spotřeby paliva a tím také emisí CO 2 dosáhnout u flotily vozidel převážně optimalizací spalovacích motorů. Prostřednictvím downsizingu, tedy snižováním zdvihového objemu v kombinaci s přeplňováním a se systémy s přímým vstřikem, lze zvýšit účinnost zážehových motorů o dalších 30 %. Naše druhá generace přímého vstřikování zážehových motorů je v sériové výrobě již od roku 2007 a celosvětově ji používá řada automobilových výrobců. Vycházíme z toho, že se trh pro tuto techniku do roku 2016 ztrojnásobí. Stoupající poptávku po turbodmýchadlech zvládneme díky partnerskému společnému podniku, který jsme již v roce 2008 založili s firmou Mahle GmbH & Co KG, Stuttgart. Při zlepšování naší techniky vstřikování Common Rail, můžeme ve spojení s dalšími opatřeními v oblasti motoru snížit také spotřebu u vznětových motorů o dalších 30 %. Bosch vyrábí automobilovou techniku ve 125 výrobních závodech ve 28 zemích. Obchodní oblasti Systémy zážehových motorů Systémy vznětových motorů Podvozkové systémy, brzdy Podvozkové systémy, regulace Elektrické pohony Spouštěče a alternátory Car Multimedia Automobilová technika elektronika Automobilová technika Aftermarket Systémy řízení 1 1 ZF Lenksysteme GmbH (50 % podíl Bosch)

17 Bosch dnes Počátkem roku 2010 jsme vyrobili 3milionté čerpadlo CP4 pro naše systémy Common Rail. Toto čerpadlo vytváří vysoký tlak mimořádně rychle. S tímto a také s dalšími řešeními jsme dokázali snížit spotřebu paliva o přibližně 30 %. Tak se třílitrové auto dostalo již do střední třídy. V roce 2009 byla například zahájena výroba nových elektromagnetem ovládaných injektorů s ventilem vyrovnávajícím tlak. Protože tyto ventily dokáží daleko rychleji spínat, jsou intervaly mezi jednotlivými vstřiky velmi krátké, což podstatně zlepšuje spalování. Pro výkonné motory pracujeme na systému Common Rail, u kterého budou vstřikovací tlaky vyšší než barů a nafta bude pomocí piezo elektrických ventilů rozprášována ještě jemněji. Tyto systémy jsou již dimenzovány pro emisní normu Euro 6 plánovanou od roku 2014.

18 Systémy pro čistější spaliny Pro následnou úpravu spalin u vozidel se vznětovými motory využíváme v sériové výrobě dva systémy. Dávkovací systém Denoxtronic vstřikuje močovinu do proudu spalin a snižuje tak ve spojení s katalyzátorem SCR emise oxidů dusíku. Pro regeneraci částečkových filtrů vstřikuje náš druhý dávkovací systém Departronic naftu do výfukového traktu. Počátkem roku 2010 jsme založili s firmou Eberspächer GmbH & Co KG, Esslingen a s firmou Deutz AG, Köln Sílu na nejmenším prostoru skrývají elektrické stroje pro hybridní pohony Bosch. Tak je lze integrovat do hnacího traktu. Stroje potom mají současně dvě funkce: Jako motor umožňují na krátké vzdálenosti jízdu s elektrickým pohonem, jako generátor dodávají elektrickou energii převodem z brzdné energie zpět do akumulátorů.

19 Bosch dnes společnou firmu Bosch Emission Systems GmbH & Co KG ve Stuttgartu. Společnost, ve které máme průmyslové vedení, předpokládá, že bude od konce roku 2010 nabízet kompletní systémy pro úpravu spalin pro stavební a zemědělské stroje a též pro užitková vozidla. Start sériové výroby naší hybridní techniky V oblasti alternativních technik pohonu pracovalo koncem roku velmi intenzivně přibližně 500 zaměstnanců. Od počátku roku 2010 tedy dodáváme technologii pro hybridní varianty dvou evropských modelů vozidel. Náš společný podnik založený v roce 2008 se společností Samsung SDI pro lithium-iontové akumulátory v motorových vozidlech, SB LiMotive, získal první sériovou zakázku. Výrobcům automobilů tak nabízíme všechny komponenty pro elektrifikaci hnacího traktu, od elektrických strojů a výkonové elektroniky až po akumulátory, a to jak pro hybridní vozidla, tak pro čisté elektromobily. Dalšího snižování spotřeby paliva dosáhneme inovacemi v periferních dílech hnacího traktu. V roce 2009 byl například dodán již miliontý startér pro systémy start/stop. Také pro budoucí léta vidíme zvláště v Evropě dynamický růst této nákladově efektivní technologie. Systém lze ještě zlepšit kombinací s našimi vysoce účinnými generátory, které se od počátku roku 2010 začaly sériově vyrábět. Tyto generátory zajišťují již při nízkých otáčkách motoru ještě rychlejší nabíjení startovacích akumulátorů, proto lze funkci start/stop používat ještě častěji. Zdokonalené elektromotory zlepšují účinnost modulu ventilátoru nebo stěračové soustavy. Více informací: Automobilová technika

20 Průmyslová technika U investičního zboží se projevila celosvětová hospodářská a finanční krize teprve s časovým zpožděním. Na základě vysokého převisu zakázek došlo k nejnižšímu bodu konjunktury až ve třetím čtvrtletí Obrat naší obchodní divize průmyslové techniky poklesl o 24 % na 5,1 miliard eur. Rozhodujícím přitom byl vývoj u naší dceřiné společnosti Bosch Rexroth, zvláště v oblasti pohonů a řízení. Na začátku montáže převodovek větrných elektráren se stupeň čelního kola s hmotností 1,2 tuny vkládá do skříně převodovky. Koncový produkt má hmotnost 22 tun. Ve větrné elektrárně s výkonem 2,5 MW tak zajistí proud pro přibližně 1400 domácností.

21 Bosch dnes Hlavní údaje 2009 Počet zaměstnanců Obrat 5105 Investice 393 Náklady na vývoj a výzkum 309 Hodnoty v milionech EUR V průmyslové technice je firma Bosch činná v oblastech automatizační techniky, obalové techniky a fotovoltaiky. Dceřiná společnost Bosch Rexroth nabízí od hydraulických systémů přes elektrické a mechanické systémy až po pneumatické systémy veškeré důležité technologie pro pohony a řídicí systémy. V oblasti obalové techniky se firma Bosch specializovala na stroje a výrobní linky pro sladkosti, potraviny, pochutiny a výrobky farmaceutického průmyslu. Angažovanost pro větrnou energii Jako technologicky nejvyspělejší firma a dodavatel systémů realizuje Bosch Rexroth vysoce účinná řešení pohonů a řízení v řadě oblastí, jak pro pohon jevištních točen, tak pro vrtání tunelů. Tato technologie se dokonce bude používat pro využívání mořské energie. Trhem s vysokým potenciálem růstu jsou také větrné elektrárny. Proto rozšiřujeme naše kapacity pro jejich výrobu v Norinbergu a v Pekingu. Kromě toho jsme získali většinu v IGUS ITS GmbH se sídlem v Drážďanech. Společnost vyrábí a prodává sledovací systémy pro rotorové listy větrných turbín.

22 Velké zakázky pro obalovou techniku Obchodní vývoj v oblasti obalové techniky zůstal v roce 2009 relativně stabilní. V Asii jsme naše aktivity posílili. Naše silná přítomnost na trhu nám pomohla k řadě velkých zakázek v Číně. Tak budeme například pro čínského výrobce léčiv zajišťovat sterilní plnění na plnicích linkách farmaceutických výrobků. Potenciál pro solární trhy Poté, co trh fotovoltaických systémů v roce 2008 ještě dále rostl, začal v roce 2009 klesat. Ukončování podpůrných programů, celosvětová hospodářská a finanční krize, jakož i silnější konkurence čínských dodavatelů, vedly k silnému propadu cen u solárních článků a modulů. Jsme přesvědčeni, že enormní potenciál solární energie pro dodávku energií zůstane i nadále pro lidstvo velmi důležitý. Bosch vyrábí průmyslovou techniku ve 100 výrobních závodech v 25 zemích. Obalová technologie Obchodní divize Balicí stroje a linky Technologie pohonů a ovládání 1 Elektrické pohony Solární energie 2 a ovládání Solární elektrárny Hydraulika Solární moduly Technika lineárních pohonů Solární články Montážní technika Wafery Pneumatické systémy Recyklování křemíku 1 Bosch Rexroth AG (100 % Bosch) 2 Bosch Solar Energy AG (100 % Bosch)

23 Bosch dnes Jako stříbrná raketa vypadá monokrystalický křemík, když vystupuje ze zařízení pro pěstování krystalů Bosch Solar Energy v Erfurtu. Při rozřezání na wafery tak vznikne technikou mikrosystémů 6000 solárních článků, které dokáží vytvořit výkon 24 kw. Proto nadále důsledně posilujeme naši obchodní divizi solární energie. Převzali jsme také většinu akcií společnosti aleo solar AG, Prenzlau/Oldenburg, etablovaného značkového výrobce solárních modulů. Kromě toho jsme získali 64% podíl u společnosti Johanna Solar Technology GmbH, Brandenburg, tato společnost vyrábí tenkrovrstvé solární moduly. Více informací: Technologie pohonů a ovládání Obalová technologie Solární energie

24 Spotřební zboží a technika budov Naše divize spotřebního zboží a techniky budov nepocítila v roce 2009 hospodářskou a finanční krizi tak zřetelně jako jiné divize společnosti. Obrat u elektrického nářadí, tepelné techniky, zabezpečovacích systémů a domácích spotřebičů poklesl o 4,8 % na 11,3 miliard eur. I přes složité podmínky jsme dokázali posílit naši pozici v řadě oblastí a získat další podíl na trhu. V roce 2009 jsme převzali výrobce velkých kotlů firmu Loos. Tímto způsobem chceme nadále rozšiřovat naše mezinárodní obchody v oblasti komerčních parních kotlů a kotlů pro ohřev teplé vody.

25 Bosch dnes Hlavní údaje 2009 Počet zaměstnanců Obrat Investice 311 Náklady na vývoj a výzkum 428 Hodnoty v milionech EUR V obchodní divizi spotřebního zboží a techniky budov je Bosch činný v oblasti elektrického nářadí, tepelné techniky a zabezpečovacích systémů. Patří sem také domácí spotřebiče paritní společné společnosti BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH. Elektrické nářadí Celosvětový trh elektrického nářadí v roce 2009 nadále klesal. Důvodem byl jednak zastavený rozvoj ve stavebním průmyslu a špatná ekonomická situace na mnoha trzích spotřebního zboží. Pokles poptávky byl mimořádně zřejmý u profesionálního elektrického nářadí. Zde se promítá zvláště krize z oblasti nemovitostí v Severní Americe. U elektrického nářadí pro kutily se sice pozitivně projevil trend udělat si vše sám, přesto to však nedokázalo zcela vyrovnat tento špatný vývoj. I naše zahradní technika profituje z trendu koníčků. Zde jsme se dokázali lépe rozvíjet než celý trh a nadále si budovat naše postavení. V oblasti příslušenství se projevila především synergie firem zakoupených v průběhu roku 2008.

26 Bosch vyrábí spotřební zboží a techniku budov v 84 výrobních závodech ve 28 zemích. Domácí spotřebiče 2 Obchodní oblasti Vaření, mytí nádobí Elektrické nářadí Praní, sušení Elektrické nářadí pro řemeslníky, Chlazení, mrazení průmysl a kutily Péče o podlahy Příslušenství Spotřební zboží Zahradní technika Síťově propojené spotřebiče Tepelná technika 1 Zařízení pro vytápění a přípravu teplé vody Regulace a řízení 1 Bosch Thermotechnik GmbH (100% Bosch) 2 BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (50% Bosch) Zabezpečovací systémy 3 Produktový obchod Zabezpečení budov Komunikační centra 3 Bosch Sicherheitssysteme GmbH (100% Bosch) Tepelná technika V oblasti tepelné techniky byl hospodářský pokles kompenzován stabilními obchody s náhradními díly. Na stabilizačním vývoji obchodu se podílel zvláště německý trh. Pro splnění stále silnější poptávky po solárních systémech jsme rozšířili naše výrobní kapacity. Proto jsme v německém závodě Wettringen uvedli do provozu novou výrobní halu a zde jsme postupně zvýšili naši výrobu vysoce výkonných kolektorů o na jednotek za rok. Získáním společnosti Loos Deutschland GmbH Gunzen-hausen, předního evropského dodavatele vysoce účinných parních kotlů a kotlů pro ohřev teplé vody pro obchodníky a průmysl, jsme dále rozšířili naši pozici na tomto celosvětově rostoucím trhu.

27 Bosch dnes Zabezpečovací systémy Společnost Bosch patří k celosvětově předním dodavatelům elektronických zabezpečovacích a komunikačních systémů. Zde jsme zastoupeni hlavně v oblasti video monitorování, ozvučovací techniky, evakuace budov a kontroly přístupu. Naše zabezpečovací řešení se používají v nejrůznějších místech, mezi jinými v bankách, městských centrech a v průmyslových zařízeních, v obchodech, na nádražích a letištích. Rok 2009 byl pro trh zabezpečovací techniky charakterizován poklesem, zvláště pak prodeje našich výrobků. Na druhou stranu, prodeje v oblasti nových instalací u velkých projektů zůstali přibližně na úrovni předchozího roku. Přírůstku jsme dosáhli u komunikačních center v oblasti služeb. Domácí spotřebiče BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH, kde mají Bosch a Siemens poloviční podíly, je již řadu let přední firmou v oblasti vývoje a výroby inovačních a energeticky efektivních domácích spotřebičů. Ty jsou jednak šetrné k přírodním surovinovým zdrojům, ale nabízejí také jedinečné výhody v mezinárodní konkurenci. BSH patří ke třem předním výrobcům domácích spotřebičů na světě. Je zastoupena více než 60 společnostmi ve více než 40 zemích. Více informací: Elektrické nářadí Tepelná technika Zabezpečovací sytémy Domácí spotřebiče

28 Naše zodpovědnost Na vedení společnosti jsou v těžkých dobách kladeny mimořádně vysoké požadavky. Právě v této době je totiž nutné udržovat vyvážený poměr mezi hospodárnou, společenskou, technologickou a ekologickou zodpovědností. To současně zahrnuje krátkodobé zabezpečování společnosti a zároveň využívání obchodních příležitostí budoucnosti. Podnikatelská zodpovědnost v těchto případech rovněž znamená, že je nutné se přizpůsobovat a podílet se na potřebných změnách ve společnosti. Již potřetí jsme v roce 2009 realizovali průzkum spokojenosti mezi našimi zaměstnanci. Zaměstnanci Bosch ve více než 50 zemích byli požádáni, aby vyjádřili své názory, které by mohly přispět ke zlepšení společnosti dobrovolně a anonymně.

29 Bosch dnes Vedení společnosti Naším cílem je trvalý a úspěšný rozvoj naší společnosti. Naše podnikatelská samostatnost a finanční nezávislost nám umožňuje jednat i v těžkých dobách nad rozsah krátkodobého zajištění společnosti. Proto tedy stojíme například před situací, která díky aktuální hospodářské krizi ještě urychluje globalizaci. Kromě toho však získávají i v těžkých dobách na vážnosti témata jako šetrnost k surovinovým zdrojům, energetická účinnost a ochrana životního prostředí. Základem naší nezávislosti je struktura vlastnictví naší společnosti - veřejně prospěšná nadace a rodina Bosch jako akcionáři a správní společnost zajišťující jako vlastník společensko-podnikatelskou funkci. Úzká součinnost s potomky zakladatele firmy v našich dozorčích a správních radách je důležitou součástí struktury společnosti a posiluje identitu Bosch Group. Pomoc při orientaci v těžkých dobách Pro mezinárodní společnost jako je Bosch Group s celosvětově 275 tisíci zaměstnanci jsou společné hodnoty a pravidla výborným základem, hlavně v těžkých dobách. Pomůckou pro orientaci našich zaměstnanců je House of Orientation, který jsme vytvořili na základě kultury naší společnosti. Do našeho House of Orientation patří vize Bosch jako obraz budoucnosti, vzor BeQIK jako vodítko pro naše každodenní jednání a naše hlavní kompetence pro úspěšný další rozvoj společnosti. Centrálním prvkem House of Orientation jsou naše hodnoty Bosch. Hlásíme se k jasné orientaci na budoucnost a výnosy, k zodpovědnosti, iniciativě

30 a odhodlání, otevřenosti a důvěře, poctivému chování, kulturní všestrannosti a spolehlivosti, k hodnověrnosti a zákonnosti. Od všech zaměstnanců očekáváme respektování zákonných požadavků a interních pravidel (Compliance). Nejdůležitější pravidla jsme shrnuli v Code of Business Conduct (Zásady zákonného jednání). Zaměstnanci Po letech 2005 a 2007 jsme provedli třetí Průzkum spokojenosti zaměstnanců. V roce 2009 jsme se dotazovali přibližně zaměstnanců na jejich názory na kvalitu řízení, podmínky na pracovišti, reputaci společnosti a poprvé také na slučitelnost povolání a osobního života. Vysoká odezva 82 % ukazuje, že tento nástroj je brán jako důležitý i v současné situaci. S partnery z politiky a vědy jsme v Německu založili studijní a výzkumné centrum pro výkonovou elektroniku. Do roku 2020 chceme investovat do tohoto sdružení více než 25 milionů eur pro oblast kateder a studijních míst na Univerzitě Stuttgart a na Vysoké škole v Reutlingenu. Abychom dokázali naše odborné a vedoucí pracovníky připravit na stále komplexnější požadavky na všech trzích světa, vzděláváme je řadou různých nástrojů a iniciativ. Potřeba dalšího vzdělávání je řízena naším managementem kompetencí. Abychom tuto potřebu dokázali pokrýt, založili jsme v Brazílii, USA, Německu, Indii, Číně a Japonsku školicí centra Bosch, která nabízejí celosvětově jednotné programy pro další kvalifikaci zaměstnanců.

31 Bosch dnes Jeden rok komfortního života bez oleje a plynu to předvádí šestičlenná rodina v Kanadě. Bosch dodal techniku budovy od fotovoltaických a solárních systémů až po elektrická tepelná čerpadla pro klimatizaci. Cíl projektu: V průběhu roku vyrobit více proudu než je vlastní spotřeba. Životní prostředí Poptávka po zelených technologiích, které Bosch nabízí pro vozidla, budovy a průmysl, nadále stoupá. Jak přísnější předpisy pro ochranu životního prostředí a klimatu, tak také programy pro podporu konjunktury zajišťují možnosti růstu v oblasti obnovitelných energií. V současnosti dosahujeme skoro třetinu našeho obratu pomocí ekologických výrobků a výrobků šetrných k surovinovým zdrojům. Přibližně 45 % našich vývojových a výzkumných aplikací se týká produktů

32 z tohoto segmentu. Současně přispíváme v rámci vlastní společnosti k ochraně životního prostředí. V centru pozornosti řízení ochrany klimatu společnosti Bosch jsou jak ekologické aspekty při vývoji a výrobě našich produktů, tak také zlepšení ekologické stopy v našich výrobních závodech. Naším cílem je do roku 2020 snížit celosvětově emise oxidu uhličitého v našich výrobních závodech oproti roku 2007 minimálně o 20 %. Interně stanovené cíle pro trvalé informování a vybudování povědomí u zaměstnanců by měly přispět k tomu, aby se energetická produktivita ještě více zvyšovala. Děti v čínské oblasti Heishui se těší ze své nové školy. Rok a půl po těžkém zemětřesení opět probíhá výuka ve vhodných prostorách. Toto vše umožnila společnost Bosch a její zaměstnanci.

33 Bosch dnes Tak například v Reutlingenu již nyní funguje systém pro využití odpadního tepla, který pouze v roce 2009 znamenal úsporu přibližně 3000 tun CO 2. Společenská angažovanost V roce 2008 byla čínská provincie Sečuán postižena řadou zemětřesení a naši čínští zaměstnanci velkoryse poskytli pomoc obětem této přírodní katastrofy. V září 2009, 17 měsíců po zemětřesení, byly v postižené provincii otevřeny dvě nové školy. Důvodem pro naši dlouholetou angažovanost v hnutí Jugend forscht (mládež bádá) je probudit nadšení a zájem o techniku a přírodní vědy u mladých. Od roku 1985 pořádáme zemskou soutěž v Badensku-Württembergsku. S velkými úspěchy se účastní také učni Bosch. Angažujeme se jako zakládající člen německé akademie technických věd acatech, abychom i tímto podpořili rozvoj a popularitu technických věd. Touto cestou bychom rádi přispěli k tomu, aby role technologií budoucnosti byla důležitá pro hospodářství a společnost a aby se stále více mladých lidí účastnilo vědecko-technického studia.

34 Nadace Roberta Bosche (Robert Bosch Stiftung ) Od roku 1964 patří nadaci Robert Bosch Stiftung GmbH většina ve společnosti Bosch. Nadace pokračuje v současné aktuální formě ve snahách zakladatele firmy angažovat se v oblasti veřejného blaha. Nadace realizuje své cíle pomocí vlastních programů a zařízení. Podporuje i vhodné projekty a iniciativy třetích stran, čímž také přispívá ke zvládnutí svých společenských úkolů. Tradice a moderna: Dům Roberta Bosche, dřívější obytný dům zakladatele firmy a v současnosti sídlo Nadace Roberta Bosche. Jako sídlo centra pro další vzdělávání v rámci Bosch Group slouží sousední Bosch Haus Heidehof, kde mají své pracoviště také zaměstnanci nadace.

35 Bosch dnes V řadě projektů nadace jsou dle hodnot a určení zakladatele Roberta Bosche rozpracovávána a vyzkoušena řešení pro sociální a společenská témata. K nim patří například integrace imigrantů, vytváření demografických změn, vzdělávání, zdravotnictví, jakož i trvalé využívání našich přírodních surovinových zdrojů. Tyto záměry umožňují realizovat dividendy, které nadace získává jako jeden z vlastníků Robert Bosch GmbH. Umožnit setkávání Na mezinárodní úrovni může nadace přispět k tomu, aby udržovala konstruktivní dialog i ve složitých situacích, aby pomohla jednotlivým stranám vidět různé perspektivy v konfliktních situacích a aby vytvářela porozumění s ostatními tím, že umožní jejich setkávání, a to především u mladých lidí. Vrcholné setkání občanů Evropy, což je program pro výměnu mladých vedoucích pracovníků z administrativní oblasti vlád v Evropě, německo-ruská jednání mladých podnikatelů to jsou programy, které dokáží tyto cíle uvést v život. Urychlení reforem Německou cenou školství a řadou dalších výukových programů chce nadace přispět k urychlení reformy vzdělávání v Německu. Nadace se intenzivně zaměřila na přechod ze školy k dalšímu vzdělání a k povolání. V oblasti stáří a demografie jsou středem pozornosti otázky, jak se musí změnit obraz stáří, aby se značně zlepšil potenciál vnímání starších lidí. Více informací: Nadace Roberta Bosche

36 Bosch ve střední a východní Evropě První vlastní budova pobočky Bosch v českých zemích se nacházela od roku 1925 v Praze na Vinohradech, Třída Maršála Foche 325/8, dnešní Vinohradská. Bosch disponoval ve východní části Evropy již od roku 1899 zastoupením v rakousko-uherské monarchii. V Praze zastupoval Bosche jako první Hynek Roederer v Karlíně, Vítkově ulici. Větším a známějším zástupcem však byla firma Dénnes&Friedmann v Panské ulici, později přemístěna do Opletalovy ulice. Po skončení 1. světové války založil Bosch v roce 1918 sesterskou organizaci ve Vídni a v Budapešti, stejně jako v roce 1920 v Praze. Pobočka se nacházela v Letohradské ulici č. 10, v pronajatých prostorách. Později Bosch zakoupil pozemek. Zde postavil a roku 1925 otevřel nové sídlo společnosti. Zahraniční zastoupení byla otevřena též v dalších zemích střední a západní Evropy. Díky politickým změnám, ke kterým v těchto zemích došlo po 2. světové válce, byla zahraniční zastoupení firmy Bosch uzavřena. Od politických změn na počátku devadesátých let minulého století zahájila svoji činnost v roce 1992 zastoupení Bosch v Budapešti, Praze a Varšavě, v roce 1993 v Moskvě, Záhřebu, Bratislavě a Sofii, následovány v roce 1994 Bukureští. V řadě zemí byly vybudovány výrobní závody, např. v Polsku, Maďarsku a v České republice (Jihlava, České Budějovice).

37 Bosch Group v České republice Bosch dnes Robert Bosch odbytová s.r.o. Praha 4 Bosch Termotechnika s.r.o. Praha 4 BSH domácí spotřebiče s.r.o. Praha 5 KOTLE LOOS, spol. s r.o. Praha 4 Robert Bosch, spol. s r.o. České Budějovice Bosch Termotechnika s.r.o. Krnov, Albrechtice BOSCH DIESEL, s.r.o. Jihlava Bosch Rexroth, spol. s r.o. Brno Servisní centrum elektrického nářadí, Mikulov Bosch Group v České republice dosáhla v roce 2009 obratu 966 milionů eur s podílem prodeje 448 milionů eur a ke konci roku 2009 zaměstnávala 7212 pracovníků. Obchodní značky Bosch Bosch Group v ČR obchoduje s výrobky, které nesou známé obchodní značky Bosch, Junkers, Buderus, Dakon, Loos, Skil, Dremel, Rexroth

38 Bosch v ČR - obchod Robert Bosch odbytová s.r.o. Obchodní společnost reprezentuje základní podnikové oblasti Bosch. Tvoří ji následující obchodní oddělení: 1. Automobilová technika - technický prodej 2. Automobilová technika - Automotive aftermarket 3. Elektrické nářadí 4. Zabezpečovací a komunikační systémy 5. Servisní centrum elektrického nářadí Bosch, Mikulov 6. Nákup pro Bosch Group Regionální společnost zastupuje obchodní, marketingové a servisní aktivity společnosti. Bosch Termotechnika s.r.o. Nástěnné konvenční a kondenzační kotle, stacionární litinové a ocelové kotle všech výkonů na zemní plyn, tuhá paliva, propan a ex. LTO, elektrokotle, zásobníky TV, regulační technika, tepelná čerpadla, solární technika, kogenerační jednotky, otopná tělesa a další topenářské zboží.

39 Bosch dnes BSH domácí spotřebiče s.r.o. Dceřiná společnost firmy Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH. Společný podnik s 50% majetkovou účastí Bosch a Siemens. Hlavním obchodním programem jsou elektrospotřebiče pro domácnost.

40 Bosch v ČR - výroba Robert Bosch, spol. s r.o., České Budějovice Hlavní výrobní program tvoří: nádržové čerpadlové moduly, sací moduly, plynové pedály, kryty hlav válců, víceúčelový regulátor, odvzdušňovací ventil nádrže, zpětné vedení paliva, DNOX (modul pro neutralizaci výfukových plynů ve vznětových motorech), elektrická palivová čerpadla, kabely. Bosch Diesel, s.r.o., Jihlava Hlavní výrobní program tvoří: komponenty pro vstřikovací systémy vznětových motorů typu Common Rail (vstřikovací čerpadla, tlakové zásobníky, regulační tlakové ventily), sériové opravy vstřikovacích systémů. Bosch Rexroth, spol. s r.o., Brno Odborné oblasti, ve kterých firma působí: průmyslové hydraulické systémy, elektrické pohony a řídicí systémy, lineární a montážní technika, pneumatické systémy, mobilní hydraulické systémy, servis. Bosch Termotechnika s.r.o., Krnov, Albrechtice Hlavní výrobní program tvoří: kotle na pevná paliva, stacionární plynové kotle, kotle s přetlakovými hořáky, elektrokotle, příslušenství ke kotlům.

41 Bosch dnes Nádržový čerpadlový modul vyráběný ve výrobním závodě Robert Bosch v Českých Budějovicích. Vysokotlaké čerpadlo CP4, typ Common Rail, je vyráběno ve výrobním závodě Bosch Diesel v Jihlavě. Hydraulický agregát z produkce Bosch Rexroth v Brně. Univerzální teplovodní kotel DOR na pevná paliva vyráběný pod značkou Dakon ve výrobním závodě Bosch v Krnově.

42 Malá historie výrobků 1887 Konstrukce prvního Bosch-nízkonapěťového magneta pro stacionární plynové motory 1897 První montáž zapalovacího aparátu do motorového vozidla 1902 Dodávky prvních zapalovacích svíček a prvního vysokonapěťového magneta 1927 Zahájení sériové výroby vstřikovacích čerpadel Bosch pro vznětové motory 1928 První elektrické nářadí Bosch 1964 Na trh přichází myčky nádobí Bosch 1967 Vstřikování zážehových motorů Jetronic přechází do sériové výroby 1974 Zavedení dopravního informačního systému ARI 1976 Zahájení výroby lambda-sond Vývoj celosvětově prvního průmyslového robota s kyvným ramenem 1978 Celosvětové zavedení prvního sériově dodávaného antiblokovacího systému (ABS) 1933 Zahájení výroby domácích spotřebičů ledničkami Bosch 1951 Vývoj benzinových vstřikovacích čerpadel pro automobilové motory 1957 Zahájení výroby tranzistorových autorádií 1979 Zahájení sériové výroby Bosch- Motronic (digitální systém pro řízení vstřikování a zapalování zážehových motorů) 1986 Zahájení sériové výroby protiprokluzové regulace (ASR) Uvedení elektronického vstřikování pro vznětové motory (EDC) na trh 1958 Vyrobena první pračka Bosch 1989 Zavedení navigačního systému Travelpilot na trh

43 Bosch dnes Zavedení navigačního systému vozidel s hlasovým výstupem pro navádění na cíl Zavedení elektronického programu stability (ESP ) 1996 Náběh sériové výroby vysokotlakého vstřikovacího čerpadla vznětových motorů VP Zahájení sériové výroby vysokotlakého systému přímého vstřiku Common Rail pro vznětové motory 2000 Zahájení sériové výroby Adaptive Cruise Control (ACC) Náběh sériové výroby systému přímého vstřikování DI-Motronic pro zážehové motory 2002 První sériové použití elektronického managementu akumulátoru (EBM) Zavedení Wallscanners (měřicí přístroj pro lokalizaci instalace ve zdech) 2003 Náběh sériové výroby třetí generace systému Common Rail s Piezo-Inlineinjektory Zahájení sériové výroby Ixo, prvního elektrického nářadí s akumulátory Lithium-Ionen 2004 Zahájení sériové výroby dávkovacího systému Denoxtronic pro úpravu výfukových plynů užitkových vozidel 2005 Získání německé ceny budoucnosti 2005 (společně se Siemens) za vývoj techniky piezo-vstřikování Zahájení sériové výroby systému aktivního nočního vidění pro osobní vozidla 2006 Vývoj systému s přímým vstřikem pro zážehové motory s piezo-prvky 2007 Zavedení systémů start/stop na trh 2008 Zahájení sériové výroby parkovacích asistentů miliontý systém Common Rail od zahájení sériové výroby v roce 1997 Na trhu je první osobní vozidlo se vznětovým motorem vybavené systémem úpravy výfukových plynů Denoxtronic 2010 Náběh sériové výroby systému preventivního nouzového brzdění

44 Z kroniky firmy 1861 Robert Bosch se narodil v Albecku u Ulmu 1886 Robert Bosch otvírá v 25 letech ve Stuttgartu dílnu pro jemnou mechaniku a elektrotechniku 1898 První zahraniční zastoupení ve Velké Británii 1905 První zahraniční výroba ve Francii 1912 První zahraniční výrobní závod v USA 1913 Založení vlastní učňovské školy s průmyslovými učebními dílnami 1919 Založení časopisu pro zaměstnance Bosch-Zünder 1921 Budování servisní organizace: vznikají Bosch autoservisy 1932 Převzetí firmy na plynové kotle Junkers&Co GmbH 1933 Získání firmy Ideal-Werke pro bezdrátovou Telephonii AG (později Blaupunkt GmbH; nyní Robert Bosch Car Multimedia GmbH) 1942 Robert Bosch umírá ve věku 80 let 1967 Založení Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH (od roku 1998 BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH) 1995 Založení pěti společností joint-ventures v Číně 1996 Získání trhu s brzdovými systémy u firmy AlliedSignal Inc. v USA a v Evropě 1998 Otevření zkušebního centra s testovací dráhou v Boxbergu 1999 Založení společné společnosti pro systémy řízení s ZF Fridrichshafen AG Převzetí většiny v japonské společnosti Zexel Corporation (od roku 2000 Bosch Automotive Systems Corporation) 2001 Převzetí firmy Detection Systems Inc, Fairport/New York (USA) Převzetí průmyslového vedení Mannesmann Rexroth AG a společné vedení divize automatizační techniky, nyní jako Bosch Rexroth AG

45 Bosch Bosch dnes Převzetí dceřiné společnosti Communication, Security&Imaging der Philips B.V., Eindhoven (od roku 2003 Bosch Security Systems BV) Zřízení penzijního fondu pro zaměstnance Bosch 2003 Převzetí Buderus AG, Wetzlar 2004 Otevření vývojového centra Bosch v Abstattu Převzetí výrobce obalových strojů Sigpack, Švýcarsko 2005 Převzetí IVT Industrier AB, Tranas (Švédsko) Získání většiny v Oil Control Group SpA, Miláno (Itálie) Časopis pro zaměstnance Bosch- Zünder je celosvětově vydáván v osmi jazycích 2006 Převzetí obchodu s filtry Purolator od ArvinMeritor Inc, Detroit (USA), společně s Mann+Hummel, Ludwigsburg (Německo) Získání společnosti Telex/ Communications Holdings Inc, Minneapolis (USA) 2007 Převzetí amerického výrobce elektrických tepelných čerpadel FHP Manufacturing Company, Fort Lauderdale (USA) Převzetí průmyslového vedení společnosti Pacifica Group Ltd. Melbourne (Austrálie) Získání Pharmatec GmbH, Drážďany 2008 Získání většinového podílu u výrobce fotovoltaiky ersol Solar Energy AG, Erfurt (dnes Bosch Solar Energy AG) Získání většinového podílu u výrobce brusných prostředků sia Abrasives Holding AG, Frauenfeld (Švýcarsko) Dohoda o společném podniku na výrobu turbodmychadel s Mahle GmbH, Stuttgart (Německo) Společný podnik se Samsung SDI pro vývoj a výrobu Lithium-Ionentových akumulátorů pro motorová vozidla 2009 Získání většinového podílu u aleo solar AG, Prenzlau/Oldenburg a Johanna Solar Technology GmbH, Brandenburg Převzetí Freud SpA, Miláno/Itálie 2010 Nový závod na výrobu polovodičů v Reutlingen pro wafery 200 mm uveden do provozu

46 Inovace od společnosti Bosch? Ano Díky skvělým nápadům. Inovace od společnosti Bosch: Bosch každý pracovní den registruje průměrně 14 patentů. Proto má nejen mnoho skvělých nápadů, ale Bosch také investuje každý rok více než 7 % z obratu do výzkumu a vývoje a také 10 % do technologií automobilového průmyslu. Prostřednictvím technických inovací zajišťuje Bosch, aby náš život byl doslova oživován produkty nesoucími nálepku Stvořeno pro život

47 Adresář Bosch dnes Název společnosti: Robert Bosch odbytová s.r.o. Sídlo: Praha 4, Pod Višňovkou 1661/35 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Karl Strobel Název společnosti: Robert Bosch, spol. s r.o. Sídlo: České Budějovice, Roberta Bosche 2678 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Milan Šlachta, Stefan Aßmann Název společnosti: BOSCH DIESEL, s.r.o. Sídlo: Jihlava, Pávov 121 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Franc Gruber, Michael Schöllhorn Název společnosti: BSH domácí spotřebiče, s.r.o. Dceřiná společnost firmy: Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH Sídlo: Praha 5, Pekařská 695/10a Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Norbert Furin, Petr Boháč Název společnosti: Bosch Rexroth, spol. s r.o. Sídlo: Brno, Těžební 2 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Dětřich Robenek Název společnosti: Bosch Termotechnika s.r.o. Sídlo: Praha 4, Pod Višňovkou 1661/35 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Gabriel Bartakovics, Akin Kazak, Dirk Hofmann Kontaktní adresa: Praha 10, Průmyslová 372/1 Telefon/fax: / Výrobní závod: Krnov, Ve Vrbině 588/3 Telefon/fax: / Výrobní závod: Albrechtice, Osoblažská 5 Telefon/fax: / Název společnosti: KOTLE LOOS, spol. s r.o. Sídlo: Praha 4, Bezová 1, čp Telefon/fax: /

48 Robert Bosch odbytová s.r.o. Pod Višňovkou 1661/ Praha 4 - Krč Vydání 2010

Tisková informace. Všeobecné informace Bosch se pevně drží programu své obchodní politiky. květen 2003 PI4133

Tisková informace. Všeobecné informace Bosch se pevně drží programu své obchodní politiky. květen 2003 PI4133 Tisková informace Všeobecné informace Bosch se pevně drží programu své obchodní politiky květen 2003 PI4133 STUTTGART/BERLIN Také v těžkých dobách se společnost Bosch drží svých dlouhodobých cílů. Obzvláště

Více

Vytváření hodnot sdílení hodnot

Vytváření hodnot sdílení hodnot Unternehmensbereich Vize společnosti Bosch Kraftfahrzeugtechnik Vytváření hodnot sdílení hodnot Jakožto přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro výrazný a účelný

Více

Tisková zpráva. Snadná a přesná práce ve všech směrech S inovačním 360 čárovým laserem Bosch PLL 360. duben 2010 PI 6778 PT KH

Tisková zpráva. Snadná a přesná práce ve všech směrech S inovačním 360 čárovým laserem Bosch PLL 360. duben 2010 PI 6778 PT KH Tisková zpráva Snadná a přesná práce ve všech směrech S inovačním 360 čárovým laserem Bosch PLL 360 duben 2010 PI 6778 PT KH Zřetelně viditelné laserové paprsky pro pohodlnou a přesnou práci Horizontální

Více

Tisková zpráva. Spirálový systém 3-v-1 od firmy Dremel: Nový přístroj Dremel TRIO řeže, brousí a frézuje. duben 2010 PI 6883 PT

Tisková zpráva. Spirálový systém 3-v-1 od firmy Dremel: Nový přístroj Dremel TRIO řeže, brousí a frézuje. duben 2010 PI 6883 PT Tisková zpráva Spirálový systém 3-v-1 od firmy Dremel: Nový přístroj Dremel TRIO řeže, brousí a frézuje duben 2010 PI 6883 PT Pro rychlé a přesné řezy do mnoha materiálů Pro opracovávání povrchů příslušenstvím

Více

Tisková zpráva PI 6783 PT KH. duben 2010

Tisková zpráva PI 6783 PT KH. duben 2010 Tisková zpráva Obzvláště lehký a kompaktní: Nový dvourychlostní akumulátorový vrtací šroubovák Bosch PSR 10,8 LI-2 s lithium-iontovým výměnným akumulátorem pro kutily duben 2010 PI 6783 PT KH Se svou hmotností

Více

Nejmenší obvodová rukojeť a výkonný 720 wattový motor: Nové úhlové brusky Bosch GWS 7 Professional

Nejmenší obvodová rukojeť a výkonný 720 wattový motor: Nové úhlové brusky Bosch GWS 7 Professional Tisková zpráva Nejmenší obvodová rukojeť a výkonný 720 wattový motor: Listopad 2009 6709 PT MS Nejmenší obvodová rukojeť ve srovnání s jinými profesionálními úhlovými bruskami ve své třídě dle wattového

Více

Červen 2009 RF048. Robert Bosch GmbH Postfach 10 60 50 70049 Stuttgart

Červen 2009 RF048. Robert Bosch GmbH Postfach 10 60 50 70049 Stuttgart Červen 2009 RF048 Lithio-iontové baterie výzvy a milníky ve vývoji pro použití automobilovém průmyslu Dr. Joachim Fetzer Výkonný Vice prezident SB LiMotive Přednáška k 59. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický

Více

SB LiMotive urychluje vývoj elektromobility inovativními akumulátorovými systémy

SB LiMotive urychluje vývoj elektromobility inovativními akumulátorovými systémy SB LiMotive urychluje vývoj elektromobility inovativními akumulátorovými systémy Září 2011 - K 900 zaměstnancům přibudou další vysoce kvalifikovaní odborníci - Výrobní kapacita v roce 2013 postačí pro

Více

Tisková informace. Autopříslušenství prvovýbava Řízení elektrické energie a startovací generátor pro palubní síť budoucnosti. Duben 2001 RF10406

Tisková informace. Autopříslušenství prvovýbava Řízení elektrické energie a startovací generátor pro palubní síť budoucnosti. Duben 2001 RF10406 Tisková informace Autopříslušenství prvovýbava Řízení elektrické energie a startovací generátor pro palubní síť budoucnosti Duben 2001 RF10406 Dr. Beda-Helmut Bolzenius, mluvčí vedení úseku startérů a

Více

Tisková informace. 23. duben 2009 PI 6661 RB HH/af

Tisková informace. 23. duben 2009 PI 6661 RB HH/af Tisková informace Celosvětová recese tlačí na tržby i výsledky Fehrenbach: Důsledně pokračujeme v naší firemní strategii Deset miliard euro investováno do budoucnosti 23. duben 2009 PI 6661 RB HH/af Obtížný

Více

Příspěvek pana Joachima Schäfera, jednatele veletržní společnosti Messe Düsseldorf GmbH, k evropským tiskovým konferencím konaným před zahájením veletrhů wire 2010 a Tube 2010 V termínu 12. až 16. dubna

Více

Zásobníkové ohřívače vody VITOCELL

Zásobníkové ohřívače vody VITOCELL Zásobníkové ohřívače vody VITOCELL 2/3 Komfort teplé vody pro každý požadavek Při spotřebě teplé vody se od sebe domácnosti liší jednak počtem členů rodiny a jednak rozdílnými nároky při sprchování a

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 20.5.2008 KOM(2008) 307 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

Tisková informace. Elektrické nářadí Mobilní expozice s elektrickým profesionálním nářadím Bosch projíždí republikou.

Tisková informace. Elektrické nářadí Mobilní expozice s elektrickým profesionálním nářadím Bosch projíždí republikou. Tisková informace Elektrické nářadí Mobilní expozice s elektrickým profesionálním nářadím Bosch projíždí republikou květen 2003 PIEW2 V loňském roce v červnových parných dnech proběhla celorepublikově

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

Hermann Scholl, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška k bilanční tiskové konferenci dne 16. května 2002

Hermann Scholl, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška k bilanční tiskové konferenci dne 16. května 2002 Referát Všeobecné informace Bosch před novými úlohy dobře připraven pro další vzrůst květen 2002 RF20501 Hermann Scholl, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška k bilanční tiskové

Více

Fascinace. Lidé. Technologie

Fascinace. Lidé. Technologie Fascinace Lidé Technologie Bosch dnes 2013 2 Bosch dnes 2013 Propojeny a stvořeny pro život 3 Vize společnosti Bosch Vytváříme hodnoty sdílíme hodnoty Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb

Více

Tisková zpráva AKE 30 LI od firmy Bosch provede více než 100 řezů na jedno nabití akumulátoru

Tisková zpráva AKE 30 LI od firmy Bosch provede více než 100 řezů na jedno nabití akumulátoru Tisková zpráva První akumulátorová řetězová pila s 36V lithiumiontovým akumulátorem AKE 30 LI od firmy Bosch provede více než 100 řezů na jedno nabití akumulátoru Srpen 2009 PI 6596 PT MS Pro výkonné a

Více

Vývoj ekonomiky ČR v roce 2012 březen 2013

Vývoj ekonomiky ČR v roce 2012 březen 2013 Vývoj ekonomiky ČR v roce 12 březen 13 Výkonnost odvětví Viditelné oslabování meziroční dynamiky hrubé přidané hodnoty ve většině odvětví v průběhu roku 12 Dynamika reálné výkonnosti odvětví české ekonomiky,

Více

Motory -Emise škodlivin ve výfukových plynech

Motory -Emise škodlivin ve výfukových plynech Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. Název zpracovaného celku: Motory -Emise škodlivin ve výfukových plynech Výfukové plyny jsou produkty vnitřního spalování paliva ve spalovacích

Více

Společnost Henkel zvýšila obrat i zisk

Společnost Henkel zvýšila obrat i zisk Tisková zpráva Praha, 27. února 2008 Navržené zvýšení dividend Společnost Henkel zvýšila obrat i zisk Obrat vzrostl o 3,6 procenta na 13,07 mld. eur Organický růst obratu dosáhl 5,8 procenta Provozní zisk

Více

Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010

Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010 Český statistický úřad Úvod Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010 Březen 2013 Analýza se věnuje vývoji malých a středních firem v České republice po převážnou část minulé dekády zahrnující

Více

Tisková zpráva. Nový akumulátorový vrtací šroubovák Skil 2521 pro kutily S 18V lithium-iontovým akumulátorem a dvěma mechanickými převody:

Tisková zpráva. Nový akumulátorový vrtací šroubovák Skil 2521 pro kutily S 18V lithium-iontovým akumulátorem a dvěma mechanickými převody: Tisková zpráva Nový akumulátorový vrtací šroubovák Skil 2521 pro kutily S 18V lithium-iontovým akumulátorem a dvěma mechanickými převody: Duben 2010 PI 6873 PT KH Kompaktní, ergonomický vrtací šroubovák,

Více

Nová Volva S60 a V60 Polestar vládnoucí silou 367 koní jsou již k dispozici

Nová Volva S60 a V60 Polestar vládnoucí silou 367 koní jsou již k dispozici Volvo Car Czech Republic, s.r.o. Public Relations V Oblouku 731 252 42 Průhonice Tel.: +420 296 787 111 Fax: +420 296 787 222 www.volvocars.cz Tisková zpráva Vydala Petra Doležalová, dolezalova@bluewind.cz

Více

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 Výroba a opravy strojů a zařízení VÝROBA A OPRAVY STROJŮ A ZAŘÍZENÍ DK 14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 14.1. Charakteristika odvětví Významným odvětvím českého zpracovatelského průmyslu

Více

(Akty, jejichž zveřejnění není povinné) RADA

(Akty, jejichž zveřejnění není povinné) RADA 21.10.2006 Úřední věstník Evropské unie L 291/11 II (Akty, jejichž zveřejnění není povinné) RADA ROZHODNUTÍ RADY ze dne 6. října 2006 o strategických obecných zásadách Společenství pro soudržnost (2006/702/ES)

Více

O D D Í L V Ě N O V A N Ý Č E S K É R E P U B L I C E / S L O V E N S K U 2 0 1 2

O D D Í L V Ě N O V A N Ý Č E S K É R E P U B L I C E / S L O V E N S K U 2 0 1 2 O D D Í L V Ě N O V A N Ý Č E S K É R E P U B L I C E / S L O V E N S K U 2 0 1 2 Hospodaření TRŽNÍ ÚDAJE V OBLASTI CEMENTU Objem - 11,9 % Průměrné výnosy - 0,3 % Tržní podíl 15 % Cementárna Betonárna

Více

DRIVEN BY QUALITY NOVÉ MOTORY EURO 6 TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM

DRIVEN BY QUALITY NOVÉ MOTORY EURO 6 TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM NOVÉ MOTORY EURO 6 SÍLA EFEKTIVITY Nové modely DAF XF, CF a LF Euro 6 dostanou kompletně novou řadu špičkových motorů PACCAR. Od nejmenšího motoru PX-5 pro řadu LF po nejvýkonnější typ MX-13 s výkonem

Více

Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot

Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Bosch dnes Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro intenzivní vývoj. Naším cílem je podpořit kvalitu

Více

Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti Skupiny VČP a stavu jejího majetku v roce 2011

Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti Skupiny VČP a stavu jejího majetku v roce 2011 Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti Skupiny VČP a stavu jejího majetku v roce 2011 Profil Skupiny VČP Skupina VČP jako konsolidační celek vznikla důsledkem právního oddělení činností spojených

Více

Bezpečnostní a asistenční systémy Bosch. Dr. Werner Struth, President, Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH

Bezpečnostní a asistenční systémy Bosch. Dr. Werner Struth, President, Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH 7. června 2011 RF 00114 Bezpečnostní a asistenční systémy Bosch Dr. Werner Struth, President, Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH Přednáška k 60. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický tisk Boxberg,

Více

Tisková zpráva. Rychlé a účinné: každý hřebík dokonale nastřelený. Nové kompaktní pneumatické hřebíkovačky od firmy Bosch. leden 2010 PI 6779 PT MS

Tisková zpráva. Rychlé a účinné: každý hřebík dokonale nastřelený. Nové kompaktní pneumatické hřebíkovačky od firmy Bosch. leden 2010 PI 6779 PT MS Tisková zpráva Rychlé a účinné: každý hřebík dokonale nastřelený. Nové kompaktní pneumatické hřebíkovačky od firmy Bosch. leden 2010 PI 6779 PT MS S inovativní Full Force Technology pro dosažení maximálního

Více

POHELÉDNÌTE DO BUDOUCNOSTI ÈTYØI OÈI VIDÍ VÍCE NEŽ DVÌ. NOVÁ ØADA 7 DEUTZ-FAHR Agrotron TTV

POHELÉDNÌTE DO BUDOUCNOSTI ÈTYØI OÈI VIDÍ VÍCE NEŽ DVÌ. NOVÁ ØADA 7 DEUTZ-FAHR Agrotron TTV POHELÉDNÌTE DO BUDOUCNOSTI ÈTYØI OÈI VIDÍ VÍCE NEŽ DVÌ NOVÁ ØADA 7 DEUTZ-FAHR Agrotron TTV NOVÁ ØADA 7 DEUTZ-FAHR Agrotron TTV DEUTZ-FAHR pøedstavuje novou øadu 7. Nová modelová øada AGROTRON 7 TTV pøináší

Více

Pružné řešení pro každou potřebu. Teplo je náš živel. Kompaktní plynový kondenzační kotel Rozsah výkonu: 6 až 24 kw. Logamax plus GB152 T.

Pružné řešení pro každou potřebu. Teplo je náš živel. Kompaktní plynový kondenzační kotel Rozsah výkonu: 6 až 24 kw. Logamax plus GB152 T. [ Vzduch ] [ Voda ] [ Země] Kompaktní plynový kondenzační kotel Rozsah výkonu: 6 až 24 kw [ Buderus ] Pružné řešení pro každou potřebu Logamax plus GB152 T Teplo je náš živel [ Vzduch ] [ Voda ] Vhodný

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE. Reakce na krizi v evropském automobilovém průmyslu

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE. Reakce na krizi v evropském automobilovém průmyslu CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 25.2.2009 KOM(2009) 104 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE Reakce na krizi v evropském automobilovém průmyslu CS CS SDĚLENÍ KOMISE Reakce na krizi v evropském

Více

Životní cyklus podniku

Životní cyklus podniku Životní cyklus podniku Příjmy / výdaje Stabilizace Krize Růst Zánik Založen ení,, vznik Čas Základní fáze životního cyklu podniku: založení, růst, stabilizace, krize a zánik Jsou odrazem - vývoje makroekonomického

Více

Bosch na 64. veletrhu IAA Užitkové vozy v Hannoveru Hospodárné technologie nabízejí příležitosti k růstu Zaměření na neustálé snižování spotřeby

Bosch na 64. veletrhu IAA Užitkové vozy v Hannoveru Hospodárné technologie nabízejí příležitosti k růstu Zaměření na neustálé snižování spotřeby Tisková zpráva Bosch na 64. veletrhu IAA Užitkové vozy v Hannoveru Hospodárné technologie nabízejí příležitosti k růstu Zaměření na neustálé snižování spotřeby Září 2012 PI 7811 Zvýšení hospodárnosti a

Více

Tradiční zdroj tepla. Kotle na tuhá paliva

Tradiční zdroj tepla. Kotle na tuhá paliva Tradiční zdroj tepla Kotle na tuhá paliva Plynové kotle Elektrokotle tuhá paliva Kondenzační kotle Tradiční kotle na tuhá paliva jsou spolehlivým zdrojem tepla. Oblíbená řada kotlů DOR se stala ikonou

Více

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky Speciální analýzy prosinec 2010 ozvojové priority regionů Č z pohledu budoucí kohezní politiky Petr Zahradník EU OFFICE Česká spořitelna, a.s. Poláčkova 1976/2 140 00 Praha 4 tel.: +420 261 073 308 fax:

Více

IV. Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů

IV. Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů IV. Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů Obsah 1. ÚVOD...3 2. VÝCHOZÍ POZICE PRO NÁRODNÍ PROGRAM...4 2.1 VÝCHOZÍ POZICE V OBLASTI ÚČINNOSTI

Více

Tisková zpráva. Srpen 2011 PI 7475 GS mic/af

Tisková zpráva. Srpen 2011 PI 7475 GS mic/af Tisková zpráva Od akumulátorového článku až po elektromotor Bosch připravuje cestu k elektromobilitě Do roku 2013 dvacet projektů s 12 výrobci automobilů Srpen 2011 PI 7475 GS mic/af Mezi faktory úspěchu

Více

Zahraniční obchod s vínem České republiky. Bilance vína v ČR (tis. hl)

Zahraniční obchod s vínem České republiky. Bilance vína v ČR (tis. hl) Zahraniční obchod s vínem České republiky (III.a - rok 211) V roce 211 pokračoval trend narůstajícího dovozu vína zavedený vstupem ČR do EU. Nárůst je víceméně lineární. Zřejmě i proto, že sklizeň 29 nebyla

Více

Telefónica O2 Czech Republic Finanční výsledky za rok 2010

Telefónica O2 Czech Republic Finanční výsledky za rok 2010 Telefónica O2 Czech Republic Finanční výsledky za rok 2010 18. února 2011 Telefónica O2 Czech Republic, a.s. oznamuje své auditované konsolidované finanční výsledky za rok 2010, připravené v souladu s

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Prosinec 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna poklesly spotřebitelské ceny během prosince o 0,3 procenta. V meziročním

Více

Erste Bank: výrazné zvýšení zisku v prvním pololetí

Erste Bank: výrazné zvýšení zisku v prvním pololetí TISKOVÁ ZPRÁVA Vídeň, 31. července Erste Bank: výrazné zvýšení zisku v prvním pololetí Hlavní události 1 : Čistý úrokový výnos vzrostl z 1 369,5 mil. EUR na 1 481,8 mil. EUR (+8,2 %) Čisté příjmy z poplatků

Více

S 86/03-2098/03 V Brně dne 16. června 2003

S 86/03-2098/03 V Brně dne 16. června 2003 S 86/03-2098/03 V Brně dne 16. června 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 86/03, zahájeném dne 13. května 2003 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

1 Příležitosti a hrozby stavebnictví v dalších letech Ing. Miloslav Mašek, CSc. Svaz podnikatelů ve stavebnictví ÚVOD 2 Stavebnictví je průmyslové odvětví, které je více než jiné závislé na stavu ekonomiky

Více

Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů

Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů 1 Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů Ing. INCOMA Research, Business & Industry CEE Základní informace o projektu 2 Při příležitosti konference Fórum českého stavebnictví připravila

Více

Výkonová elektronika. klíč k elektromobilitě budoucnosti. Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH

Výkonová elektronika. klíč k elektromobilitě budoucnosti. Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH Červen 2011 RF 00118 Výkonová elektronika klíč k elektromobilitě budoucnosti Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH Přednáška k 60. mezinárodnímu kolokviu

Více

Service 68. Zážehový motor 1,4 l/92 kw TSI. Dílenská učební pomůcka. s přeplňováním turbodmychadlem

Service 68. Zážehový motor 1,4 l/92 kw TSI. Dílenská učební pomůcka. s přeplňováním turbodmychadlem Service 68 Zážehový motor 1,4 l/92 kw TSI s přeplňováním turbodmychadlem Dílenská učební pomůcka Maximální síla při minimální spotřebě paliva - to jsou hlavní atributy motoru 1,4 l TSI. Díky přeplňování

Více

Tisková informace. srpen 2009 PI 6589 PT MS

Tisková informace. srpen 2009 PI 6589 PT MS Tisková informace Nový laserový měřič vzdálenosti pro venkovní použití: Měřič GLM 250 VF Professional od firmy Bosch měří vzdálenost přesně až do 250 metrů Měření těch největších vzdáleností i za nepříznivých

Více

VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ DA. 1. Výroba potravinářských výrobků a nápojů OKEČ 15

VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ DA. 1. Výroba potravinářských výrobků a nápojů OKEČ 15 VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ DA 1. Výroba potravinářských výrobků a nápojů OKEČ 15 1.1. Charakteristika odvětví Výroba potravinářských výrobků a nápojů je odvětvím navazujícím

Více

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny FLEXI životní pojištění Pozn.: Data uvedená v Bulletinu lze využít i pro potřeby produktů FLEXI INVEST 2008 a H-FIX, zejména pro případ mimořádných

Více

REOTRIB 2006 Moderní motorová paliva a biokomponenty

REOTRIB 2006 Moderní motorová paliva a biokomponenty REOTRIB 2006 Moderní motorová paliva a biokomponenty Ing. Václav Pražák, Česká rafinérská, a.s., 436 70 Litvínov (tel.: + 420 47 616 4308, fax: +420 47 616 4858, E-mail: vaclav.prazak@crc.cz) Všichni považujeme

Více

Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016. Pražská deklarace

Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016. Pražská deklarace Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016 Pražská deklarace My, delegace národních vlád členských států regionu Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK OSN), dále jen region, jakož

Více

ZÁSADY SPOLEČNOSTI ESSILOR

ZÁSADY SPOLEČNOSTI ESSILOR ZÁSADY SPOLEČNOSTI ESSILOR Každý z nás se ve svém profesním životě podílí na odpovědnosti a prestiži společnosti Essilor. Musíme tudíž znát a dodržovat zásady, které platí pro všechny. To znamená, že musíme

Více

Unternehmensbereich. Vize společnosti Bosch

Unternehmensbereich. Vize společnosti Bosch Bosch dnes Unternehmensbereich Vize společnosti Bosch Vytváření Kraftfahrzeugtechnik hodnot užívání hodnot Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro intenzivní

Více

SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Strategie pro snižování spotřeby paliva těžkých nákladních vozidel a jejich emisí CO2

SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Strategie pro snižování spotřeby paliva těžkých nákladních vozidel a jejich emisí CO2 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 21.5.2014 COM(2014) 285 final SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Strategie pro snižování spotřeby paliva těžkých nákladních vozidel a jejich emisí CO2 {SWD(2014)

Více

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK Územní energetická koncepce Libereckého kraje Územní energetická koncepce Libereckého kraje (ÚEK LK) je dokument, který pořizuje pro svůj územní obvod krajský úřad podle 4 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření

Více

Dremel přichází s novým multifunkčním nástrojem Dremel 4000

Dremel přichází s novým multifunkčním nástrojem Dremel 4000 Tisková zpráva Dremel přichází s novým multifunkčním nástrojem Dremel 4000 květen 2009 Nejvýkonnější multifunkční nástroj Dremel na trhu: 175 wattů Významně usnadňuje celou řadu činností Letošní podzim

Více

STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY

STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY Marek Rojíček Centrum ekonomických studií, Vysoká škola ekonomie a managementu marek.rojicek@vsem.cz Abstrakt Studie zkoumá vývoj odvětvové struktury české ekonomiky

Více

2 Bosch dnes 2014. Vize společnosti Bosch. Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty

2 Bosch dnes 2014. Vize společnosti Bosch. Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty 1 2 Bosch dnes 2014 Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty 3 ako vedoucí mezinárodní dodavatel technologií J a služeb využíváme příležitostí, které plynou z naší globální působnosti, pro

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 2008/2212(INI) 25. 11. 2008. o řešení ropné krize (2008/2212(INI))

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 2008/2212(INI) 25. 11. 2008. o řešení ropné krize (2008/2212(INI)) EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 2008/2212(INI) 25. 11. 2008 NÁVRH ZPRÁVY o řešení ropné krize (2008/2212(INI)) Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku Zpravodaj: Herbert

Více

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014)

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji V roce 2012 a na začátku roku 2013 došlo vlivem sníženého růstu

Více

Telefónica O2 Czech Republic - Finanční výsledky za rok 2008

Telefónica O2 Czech Republic - Finanční výsledky za rok 2008 Telefónica O2 Czech Republic - Finanční výsledky za rok 2008 24. února 2009 Telefónica O2 Czech Republic, a.s. oznamuje své auditované konsolidované finanční výsledky za rok 2008, připravené v souladu

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světového hospodářství a světových trhů se v roce 2009 odehrával ve znamení mírného hospodářského poklesu. Nejvýznamnější ekonomiky světa zaznamenaly prudkou negativní

Více

10 3% nový valník Od 449 900 Kč FINANCOVÁNÍ. ENERGY 2,3 dci 135 k S&S

10 3% nový valník Od 449 900 Kč FINANCOVÁNÍ. ENERGY 2,3 dci 135 k S&S nový valník Od 449 900 Kč 10 3% FINANCOVÁNÍ 17 LET Č. V EVROPĚ 1) PŘEDNÍ POHON ZADNÍ POHON ROZMĚRY BUSInESS 2,3 dci 125 k 2,3 dci 125 k ENERGY 2,3 dci 135 k COOL 2,3 dci 150 k Quickshift ENERGY 2,3 dci

Více

forum 1/13 Kuličková ložiska s kosoúhlým stykem řady X-life Kuželíková ložiska FAG Upínací ložiska

forum 1/13 Kuličková ložiska s kosoúhlým stykem řady X-life Kuželíková ložiska FAG Upínací ložiska forum časopis pro zákazníky a distributory Schaeffler CZ s.r.o. 1/13 Kuličková ložiska s kosoúhlým stykem řady X-life Co přináší modulární systém s nově vyvinutou ocelovou klecí a těsněním HRS? Kuželíková

Více

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele firmy

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele firmy Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele firmy leden 2011 PI 7233 Firma byla před 125 založena

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2009/2157(INI) 17. 12. 2009. o zemědělství EU a změně klimatu (2009/2157(INI)) Zpravodaj: Stéphane Le Foll

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2009/2157(INI) 17. 12. 2009. o zemědělství EU a změně klimatu (2009/2157(INI)) Zpravodaj: Stéphane Le Foll EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova 17. 12. 2009 2009/2157(INI) NÁVRH ZPRÁVY o zemědělství EU a změně klimatu (2009/2157(INI)) Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova Zpravodaj:

Více

ERGO pojišťovna, a.s.

ERGO pojišťovna, a.s. ERGO pojišťovna, a.s. za rok 2015 Řádná valná hromada 27. dubna 2016 v Praze Obsah Orgány společnosti... 3 Zpráva dozorčí rady... 4 Úvodní slovo předsedy představenstva... 5 Ekonomika 2015... 6 Pojišťovnictví

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Caddy

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Caddy Technická data Platná pro modelový rok 16 Nový Caddy Motory splňující emisní normu Euro 6 1,2 l TSI 62 kw (84 k) 1,4 l TSI 92 kw (125 k) Typ motoru/počet ventilů na válec Vstřikování/přeplňování Zdvihový

Více

Tisková informace. Červen 2009 PI 5520

Tisková informace. Červen 2009 PI 5520 Tisková informace Mezinárodní kolokvium pro motoristický tisk 2009 Technika značky Bosch pro mobilitu zítřka Ochrana životního prostředí a prevence před nehodami jako hlavní motto Červen 2009 PI 5520 V

Více

Vyhodnocení Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje za rok 2012

Vyhodnocení Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje za rok 2012 Vyhodnocení Plánu odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje za rok 2012 Zpracovatel: Krajský úřad Moravskoslezského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Listopad 2013 1 1. Úvod Plán odpadového

Více

Mléko a mléčné produkty

Mléko a mléčné produkty Mléko a mléčné produkty i přes neustálý tlak na snižování produkce mléka zůstávají další vyhlídky pro mléčný trh a mléčné výrobky příznivé, a to díky stále rostoucí světové poptávce. Spíše se tedy očekává

Více

Tisková zpráva PI 6782 PT KH. duben 2010

Tisková zpráva PI 6782 PT KH. duben 2010 Tisková zpráva První oscilační přístroj s lithium-iontovým akumulátorem pro kutily: Multifunkční přístroj Bosch PMF 10,8 LI Všestranný renovační pomocník duben 2010 PI 6782 PT KH Obzvláště malý obvod pro

Více

ÚZEMNÍ PLÁN MĚSTA JIHLAVY SOUBOR ZMĚN č.4. Dílčí změna - 4.14

ÚZEMNÍ PLÁN MĚSTA JIHLAVY SOUBOR ZMĚN č.4. Dílčí změna - 4.14 ÚZEMNÍ PLÁN MĚSTA JIHLAVY SOUBOR ZMĚN č.4 Dílčí změna - 4.14 Rozvoj areálu firmy BOSCH DIESEL s.r.o. v lokalitě Pávov Objednatel Pořizovatel Statutární město Jihlava Masarykovo náměstí 1 586 28 Jihlava

Více

Referát. Blaupunkt - autohifi a navigace Inovace pro analogové a digitální rádio. červenec 2003 Rf30605

Referát. Blaupunkt - autohifi a navigace Inovace pro analogové a digitální rádio. červenec 2003 Rf30605 Referát Blaupunkt - autohifi a navigace Inovace pro analogové a digitální rádio červenec 2003 Rf30605 Stephan Rehlich, Vedoucí marketingu firmy Blaupunkt GmbH Přednáška k 56. mezinárodnímu tiskovému kolokviu

Více

Hlavní priority a legislativní pozice Sdružení ČESMAD BOHEMIA

Hlavní priority a legislativní pozice Sdružení ČESMAD BOHEMIA Hlavní priority a legislativní pozice Sdružení ČESMAD BOHEMIA Tento materiál popisuje aktuální nejpalčivější problémy silničních dopravců v České republice a nastiňuje návrhy na řešení, které zpracovalo

Více

Vedení a technologie: Výhody videokomunikace pro středně velké podniky

Vedení a technologie: Výhody videokomunikace pro středně velké podniky DOKUMENT WHITE PAPER Vedení a technologie: Výhody videokomunikace pro středně velké podniky Prosinec 2012 Shrnutí Středně velké podniky se snaží dosáhnout úspěchu v silně konkurenčním prostředí. Být úspěšný

Více

Tisková zpráva. Prosinec PT MS

Tisková zpráva. Prosinec PT MS Tisková zpráva Nejvýkonnější, multifunkční akumulátorové rázové utahováky ve své třídě: Bosch GDR 14,4 V-LI MF Professional a Bosch GDR 18 V-LI MF Professional Prosinec 2009 6709 PT MS Nejvyšší krouticí

Více

Vytápění dřevní štěpkou a peletami

Vytápění dřevní štěpkou a peletami YOUR RELIABLE PARTNER Vytápění dřevní štěpkou a peletami Present years on the market 110 for over 20-60 kw 80-301 kw Za našim úspěchem stojí odbornost HERZ FAKTA: 22 firem Centrála skupiny v Rakousku Výzkum

Více

TEPELNÁ ČERPADLA Efektivní a ekologický zdroj tepla

TEPELNÁ ČERPADLA Efektivní a ekologický zdroj tepla TEPELNÁ ČERPADLA Efektivní a ekologický zdroj tepla HLAVNÍ VÝHODY VYTÁPĚNÍ S TEPELNÝM ČERPADLEM Existuje celá řada zdrojů tepla, kterými můžete vytápět Váš dům či firmu nebo ohřívat vodu. Třeba klasické

Více

Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy

Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy Výstup projektu Enviprofese č.

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Prosinec 2009 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna vzrostly spotřebitelské ceny během prosince o 0,2 procenta. V meziročním

Více

Tisková zpráva. Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem

Tisková zpráva. Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem Tisková zpráva Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem březen 2010 PI 6918 PT Nejvyšší poměr odbroušeného materiálu a výkonu při

Více

5. CZ-NACE 16 - ZPRACOVÁNÍ DŘEVA, VÝROBA DŘEVĚNÝCH, KORKOVÝCH, PROUTĚNÝCH A SLAMĚNÝCH VÝROBKŮ, KROMĚ NÁBYTKU

5. CZ-NACE 16 - ZPRACOVÁNÍ DŘEVA, VÝROBA DŘEVĚNÝCH, KORKOVÝCH, PROUTĚNÝCH A SLAMĚNÝCH VÝROBKŮ, KROMĚ NÁBYTKU 5. - RACOVÁNÍ DŘEVA, VÝROBA DŘEVĚNÝCH, KORKOVÝCH, PROUTĚNÝCH A SLAMĚNÝCH VÝROBKŮ, KROMĚ NÁBYTKU 5.1 Charakteristika odvětví Výroba dřevěných a korkových výrobků, proutěného zboží a slaměných výrobků, kromě

Více

Sojové boby long. Nákup sojových bobů spekulace na růst kurzu. Únor 2003

Sojové boby long. Nákup sojových bobů spekulace na růst kurzu. Únor 2003 Sojové boby long Nákup sojových bobů spekulace na růst kurzu Únor 2003 1 Sojové boby na vzestup Trh sojových bobů se nacházel v dlouhodobém sestupném trendu. Podle všech ukazatelů utvořil na začátku minulého

Více

Pařížská do. Speciální analýza EU Office Leden 2016. teprve začátek. Klimatická změn. Klimatická změna: Pa. začátek. ská dohoda je teprve začátek

Pařížská do. Speciální analýza EU Office Leden 2016. teprve začátek. Klimatická změn. Klimatická změna: Pa. začátek. ská dohoda je teprve začátek Speciální analýza EU Office Leden 2016 Klimatická změna: Paříž limatická změna: Pařížská dohoda je teprve začátek Klimatická změna: Pařížská doho e začátek Klimatická změn je teprve začátek Klimatická

Více

Hoftrac. - nepostradatelné stroje i pro budoucí generace. 1130 CX 1140 CX 1160 CC

Hoftrac. - nepostradatelné stroje i pro budoucí generace. 1130 CX 1140 CX 1160 CC CX CX CC Za svůj trvalý úkol považujeme splnění daných parametrů týkajících se výrobků a služeb: spolehlivost, důvěryhodnost, kvalita, rychlá reakce, flexibilita a inovace. Kompaktní stroje značky Weidemann

Více

Telefónica O2 Czech Republic Finanční výsledky za první pololetí 2010

Telefónica O2 Czech Republic Finanční výsledky za první pololetí 2010 Telefónica O2 Czech Republic Finanční výsledky za první pololetí 2010 28. července, 2010 Telefónica O2 Czech Republic, a.s. oznamuje své neauditované konsolidované finanční výsledky za první pololetí 2010,

Více

Surovinová politika ČR a její vztah ke Státní energetické koncepci

Surovinová politika ČR a její vztah ke Státní energetické koncepci Surovinová politika ČR a její vztah ke Státní energetické koncepci Mgr. Pavel Kavina, Ph.D., ředitel odboru surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu Důvody aktualizace surovinové

Více

AKCIOVÉ TRHY - KOMENTÁŘ. Unipetrol

AKCIOVÉ TRHY - KOMENTÁŘ. Unipetrol Unipetrol ČESKÁ REPUBLIKA AKCIOVÉ TRHY CHEMIE Unipetrol ZACHOVAT VÁHU (vůči indexu PX 50) 20. 02. 2003 ANALYTIK Karel Tregler BLOOMBERG UNIP CP (+420) 261 319 081 CENA (19. 02. 2003) 40,00 Kč tregler@ppf.cz

Více

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Relevantní strategické dokumenty na krajské, regionální a lokální úrovni nejsou v rozporu se Strategií komunitně vedeného místního rozvoje

Více

MAN Lion s Regio. Autobus pro město i venkov. MAN Truck & Bus

MAN Lion s Regio. Autobus pro město i venkov. MAN Truck & Bus MAN Lion s Regio. Autobus pro město i venkov. MAN Truck & Bus Nejvyšší efektivita jede stále s námi. Přidaná hodnota na palubě. Kdo s málem zvládne více, nechá konkurenci za sebou. Není to hezké, že s

Více

Na cestě k jízdě bez nehod. Bosch propojuje a automatizuje automobil. Gerhard Steiger, vedoucí obchodní oblasti Chassis.

Na cestě k jízdě bez nehod. Bosch propojuje a automatizuje automobil. Gerhard Steiger, vedoucí obchodní oblasti Chassis. 11. června 2013 RF 0196-d Ks/Na Na cestě k jízdě bez nehod Bosch propojuje a automatizuje automobil Gerhard Steiger, vedoucí obchodní oblasti Chassis Systems Control, a Dr. Michael Bolle, člen představenstva

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. o akčním plánu EU pro lesnictví {SEK(2006) 748}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. o akčním plánu EU pro lesnictví {SEK(2006) 748} KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 15.6.2006 KOM(2006) 302 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU o akčním plánu EU pro lesnictví {SEK(2006) 748} CS CS SDĚLENÍ KOMISE RADĚ

Více

Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s.

Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s. ČEZ A DECENTRALIZOVANÁ ENERGETIKA - HROZBA NEBO PŘÍLEŽITOST Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s. Techno-logický

Více

Malá spalovací zařízení na pevná paliva pro domácnosti

Malá spalovací zařízení na pevná paliva pro domácnosti Pevná paliva Malá spalovací zařízení na pevná paliva pro domácnosti Kamna, krbové vložky, sporáky a teplovodní kotle Výsledky statistických zjišťování za léta 2010 2014 únor 2016 Oddělení analýz a datové

Více