Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot"

Transkript

1 Bosch dnes

2 Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro intenzivní vývoj. Naším cílem je podpořit kvalitu života inovačními a užitečnými řešeními. Přitom sázíme na naši hlavní kompetenci v oblastech automobilové a průmyslové techniky, jakož i na naše služby pro podnikatelské a privátní využití. U všech činností, které realizujeme, se snažíme dosáhnout hospodářských úspěchů a přední pozice na trhu. Podnikatelská samostatnost a finanční nezávislost nám umožňují plánovat v dlouhodobých horizontech. Ve smyslu zakladatele naší společnosti klademe mimořádný důraz na společenskou a ekologickou odpovědnost ve všech oblastech, kde působíme. Přesvědčujeme naše zákazníky silou inovací a hospodárností, spolehlivostí a kvalitou. Naše struktury, procesy a řídicí nástroje jsou jasné a jsou orientovány na cíl podporují požadavky příslušných obchodních oblastí. Jednáme podle jednotných principů. Naší vůlí je společně dosáhnout stanovené cíle. Naše zaměstnance celosvětově spojuje jedinečná soudržnost v každodenním životě. Využíváme veškeré podněty vyplývající z rozmanitosti kultur. Naše úkoly bereme jako výzvu, s radostí se angažujeme a jsme pyšni na to, že jsme součástí společnosti Bosch.

3 Obsah 4 Bosch Group v přehledu 5 Klíčová data 6 Obchodní rok Technologie a inovace 14 Automobilová technika 20 Průmyslová technika 24 Spotřební zboží a technika budov 28 Naše zodpovědnost 34 Nadace Roberta Bosche 36 Bosch ve střední a východní Evropě 37 Bosch Group v České republice 38 Bosch v ČR - obchod 40 Bosch v ČR - výroba 42 Malá historie výrobků 44 Z kroniky firmy 47 Adresář

4 Bosch Group v přehledu Vlastnická struktura Robert Bosch GmbH Nadace Roberta Bosche, podíl 92 %, bez hlasovacích práv Rodina Bosch, podíl 7 %, 7 % hlasovacích práv Robert Bosch Industrietreuhand KG, 93 % hlasovacích práv Robert Bosch GmbH, podíl 1 %, bez hlasovacích práv Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem v oblasti technologií a služeb. Ve svých obchodních divizích automobilové a průmyslové techniky, spotřebního zboží a techniky budov zaměstnává přibližně pracovníků a v roce 2008 dosáhla tato skupina obratu 45,1 miliard eur. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch GmbH a přibližně 300 dceřiných a regionálních společností ve více než 60 zemích světa; včetně odbytových partnerů je Bosch zastoupen v přibližně 150 zemích. Tento celosvětový svazek vývojových, výrobních a odbytových firem je předpokladem pro další růst. Společnost Bosch investuje každoročně více než 3,5 miliardy eur do oblastí výzkumu a vývoje a celosvětově přihlásila více než 3000 patentů. Všemi svými produkty a službami podporuje Bosch kvalitu života lidí díky využití inovačních řešení přinášejících užitek. Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem ( ) ve Stuttgartu jako dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku. Obchodně-právní struktura Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. Tak je společnosti umožněno dlouhodobé plánování s investováním významných příspěvků do budoucnosti. Kapitálový podíl Robert Bosch GmbH činí 92 % a je charitativně využíván v rámci obecně prospěšné nadace Robert Bosch Stiftung GmbH. Hlasovací práva jsou většinovým vlastnictvím Robert Bosch Industrietreuhand KG. Ta také zajišťuje obchodní funkce společnosti. Zbývající podíly jsou v rukou rodiny Bosch a Robert Bosch GmbH.

5 Klíčová data Bosch dnes 4 5 Bosch-Gruppe Obrat Změna v % + 6,0 2,6 Zahraniční podíl v % Počet zaměstnanců Z toho v Německu Z toho v zahraničí Investice do základních prostředků V % z obratu 5,7 7,3 Výdaje na výzkum a vývoj V % z obratu 7,7 8,6 Zisk před zdaněním Zisk po zdanění Hodnoty v milionech EUR 1 Stav k 1. lednu Více informací:

6 Obchodní vývoj Stejně jako celé světové hospodářství, pocítila také Bosch Group v průběhu roku 2008 celosvětový pokles ekonomické prosperity. Proto jsme nebyli schopni dosáhnout naše cíle v oblasti obratu a zisku. I přes značně zhoršené všeobecné podmínky jsme dále rozšiřovali naši celosvětovou pozici na trhu ve všech oblastech podnikání. Vedle našich inovačních výrobků k tomu přispěla i celá řada akvizicí. Do konce roku 2012 bude Bosch investovat přibližně 500 miliónů eur do oblasti solární energie. Koncem března 2009 byla zahájena výstavba nového výrobního závodu v Arnstadtu u Erfurtu v Německu. Spolková kancléřka Angela Merkelová položila základní kámen za přítomnosti předsedy dozorčí rady společnosti Bosch pana Hermanna Scholla a ředitele obchodního vedení Franze Fehrenbacha.

7 Bosch dnes 6 7 Zatímco v prvním pololetí roku 2008 probíhal vývoj obratu celkově uspokojivě, ve čtvrtém čtvrtletí došlo k značnému poklesu. Celkově obrat činil přibližně 45,1 miliard eur, což je o 2,6 % méně než v předchozím roce. Vývoj obratu byl kromě toho negativně ovlivněn také dočasně silným zvýšením hodnoty eura oproti dolaru a dalším důležitým měnám. Bez těchto efektů směnných kurzů by pokles obratu činil pouze 0,5 %. Různý vývoj v jednotlivých oblastech Značné ztráty připisujeme automobilové technice s poklesem obratu o 6,9 % na 26,5 miliard eur. Přesto jsme však dokázali potvrdit naši pozici jako celosvětově největšího dodavatele automobilového průmyslu. Obrat v obchodní divizi spotřebního zboží a techniky budov poklesl pouze lehce o 1,4 % na 11,9 miliard eur. Nejsilněji rostla oblast průmyslové techniky s přírůstkem obratu přibližně 13 % na obrat 6,7 miliard eur. Z pohledu regionů se obrat vyvíjel také různě. V Severní Americe došlo k poklesu obratu o 15 % na 5,9 miliard eur. Toto postihlo především oblast automobilové techniky v důsledku těžké situace severoamerických výrobců automobilů. Na rozdíl od toho jsme dokázali zvýšit obrat v Jižní Americe jak v eurech, tak také v místních měnách a opět dosáhli dvouciferného růstu 12 % na skoro 1,7 miliard eur. V Evropě poklesl obrat o 1,9 % na 29,7 miliard eur. Zde byla rozhodující značně nižší poptávka u výrobců automobilů. V oblasti Asie a Pacifiku vzrostl obrat o 3,2 % na 7,9 miliard eur.

8 Počet zaměstnanců se znovu zvýšil Počet našich zaměstnanců se celosvětově zvýšil do konce roku o na Rozšiřování pracovních míst vyplývalo výhradně z řady nově zakoupených společností. Ve stávajících obchodech jsme sice znovu zvýšili počet zaměstnanců v oblasti Asie-Pacifik, zaznamenali jsme však také lehký růst počtu pracovních míst v Evropě. Stejnou měrou se nám snížil v důsledku těžké hospodářské situace v Severní Americe počet zaměstnanců v oblasti Severní i Jižní Ameriky. V Německu zůstal počet zaměstnanců stabilní. Koncem roku jsme v Německu zaměstnávali zaměstnanců a mimo území Německa Pro posílení naší mezinárodní konkurenceschopnosti a pro budování nových obchodních polí jsme v roce 2008 v rámci Bosch Group investovali přibližně 3,3 miliardy eur a tedy o 640 miliónů eur více než v předchozím roce. Přibližně dvě třetiny připadaly na automobilovou techniku. Vedle továrny na výrobu polovodičů v Reutlingenu jsme značně investovali do výrobních zařízení pro naši techniku vznětových motorů Common-Rail a do techniky přímého vstřikování benzínu v Německu, ale také v Číně a v Turecku. V oblasti průmyslové techniky jsme rozšiřovali naše kapacity u komponentů a u převodovek pro využití energie větru v Německu a v Číně. Kromě toho budeme do roku 2012 investovat přibližně 500 miliónů eur do budování systémů využití solární energie. Počátkem roku 2009 jsme zahájili výstavbu výrobního závodu pro krystalické solární články v Armstadtu u Erfurtu (Německo).

9 8 9 Bosch Group je činná v následujících oblastech: Automobilová technika Automatizační technika Obalová technika Solární energie Elektrické nářadí Tepelná technika Domácí spotřebiče Zabezpečovací systémy Strategická orientace na dlouhodobé trendy Aktuální složitá fáze ekonomiky neovlivňuje naši strategickou orientaci. Ta se orientuje podle základních globálních trendů. K nim v první řadě patří ochrana životního prostředí. Kromě toho zůstává také nezměněno to, že relativně vyspělé rozvojové země budou pokračovat ve svém procesu rozvoje a v střednědobém a dlouhodobém pohledu zde vzniknou významné hospodářské oblasti. Důležitým strategickým prvkem jsou inovace. V následujících letech budou důležitým podnětem pro inovace rostoucí požadavky na ochranu klimatu a energetickou účinnost. Jako náš úkol vidíme přispívat k ochraně životního prostředí dalším vývojem našich produktů a vytvářením nových podnětů. Částí naší strategie je také značný růst obchodu v oblasti systémů a komponentů pro vytváření energií z obnovitelných zdrojů. Dlouhodobě je naším cílem ještě lépe vyvážit strukturu obratu. V divizích průmyslové techniky, spotřebního zboží a techniky budov chceme růst nad průměrem celé skupiny, aniž bychom zanedbali šance na trhu techniky automobilových vozidel.

10 Technologie a inovace Strategická prozíravost a inovační síla jsou základem našeho obchodního úspěchu. Naše inovace přinášíme ze širokého spektra technologických polí. Těžištěm je zvýšení energetické účinnosti ve všech aplikacích našich divizí, rozšiřování technologie senzorů a fotovoltaiky, jakož i rostoucí elektrifikace hnacího traktu v motorových vozidlech. Pro výrobu cenově výhodných a vysoce účinných organických solárních modulů jsme vyvinuli postupy přizpůsobené pro sériovou výrobu. Ty mají vést k vysokým rychlostem ve výrobním procesu a k nízkým nákladům na zařízení.

11 10 11 Vynalézavost našich zaměstnanců je základem našich inovačních sil. V roce 2008 jsme přihlásili patentů tím patříme ke společnostem s největším inovačním potenciálem téměř 40 % z těchto patentů je zaměřeno na šetrnost k životnímu prostředí a surovinovým zdrojům. V roce 2008 jsme vynaložili 3,9 miliard eur na oblast výzkumu a vývoje, což činí přibližně 8,6 % z obratu. V oblasti výzkumu a vývoje je zaměstnáno přibližně zaměstnanců, více než z nich pracuje v našem centrálním oddělení Výzkumu a pokročilého strojírenství. Německá cena budoucnosti za senzory Viditelný důkaz našich inovačních sil: Bosch Team získal Německou cenu budoucnosti 2008 v oblasti techniky a inovací. Tato cena je každoročně udělována spolkovým prezidentem. Pro mikromechanické senzory (MEMS) vyvinul náš výzkum klíčové procesy, které umožnily zcela nové aplikace těchto senzorů i mimo oblast techniky motorových vozidel. Vedle běžných aplikací v technice motorových vozidel například jako nárazové senzory pro airbag se tyto MEMS stále častěji používají ve spotřební elektronice. Příkladem toho jsou například senzory zrychlení registrující pád laptopu ze stolu, protože tak lze chránit pevný disk před nárazem. Jiným příkladem je mikromechanický tlakový senzor měřící výškovou polohu s přesností na 25 centimetrů. Tak lze příslušnými zařízeními zajistit mobilní orientaci i ve vícepodlažních budovách nebo pro systémy nouzového volání. Další mikromechanické aplikace jsou vyvíjeny také v oblasti lékařské techniky.

12 Efektivní využití energie Zásadní otázka, jak dále zvyšovat účinnost využití energie, je nejdůležitějším tématem našich celosvětových výzkumných aktivit. Jako přispívající člen se například angažujeme v energetické iniciativě massachusettského Institutu technologií (MIT) v USA. Tato iniciativa sdružuje kapacitu a kompetence více než tuctu celosvětově předních společností a renomované MIT. Společně vyvíjíme řešení ukazující směr pro budoucí dlouhodobé účelné využití energie. Přitom se zaměřujeme na nové materiály a koncepce převodu energií. V jednom z našich projektů zkoumáme pomocí počítačových simulací nové materiály pro akumulátory. Jiný projekt se zaobírá termoelektrickými materiály: u určitých polovodičů vznikají v důsledku větších teplotních rozdílů elektrická napětí. Nově sestavované slitiny na bázi nanotechnologií využívají tento efekt a umožňují převádět teplo přímo na elektrický proud. Tak lze část odpadního tepla využívat jak v motorových vozidlech, tak i v domech. K efektivnímu managementu energie přispívají také inovace v oblasti tepelné techniky. Pro novou generaci kondenzačních plynových kotlů jsme vyvinuli regulátor se speciální solární optimalizací. Ve spojení se solárními kolektory shromažďuje tento regulátor měřicí hodnoty o instalovaném solárním systému a odhaduje, zda bude přes kolektory v brzké budoucnosti zachytitelná solární energie postačovat pro ohřev vody v domě.

13 12 13 Pro ovládání vysoce přesných vstřikovacích ventilů používáme piezokeramické akční členy. Výkonnost těchto akčních členů je určována hlavně složením materiálu. Proto provádíme v rámci vývoje materiálů rozsáhlé testy vlastností materiálů. Nové technické centrum v Singapuru V Singapuru jsme v roce 2008 otevřeli nové regionální centrum pro výzkum a pokročilé strojírenství. Research and Technology Center Asia Pacific analyzuje technologické trendy a tržní šance v oblasti Asie-Pacifik a upřednostňuje tak témata důležitá pro budoucnost. Centrum koordinuje také další dva výzkumné týmy Bosch pracující od roku 2005 v Tokiu (Japonsko) a v Shanghai (Čína). Více informací: Corporate Research

14 Automobilová technika Zatímco celosvětově automobilová výroba v prvním pololetí 2008 ještě lehce stoupala, začala poté stagnovat a ve čtvrtém čtvrtletí došlo k obrovskému poklesu ve všech částech světa. Při hodnocení za celý rok 2008 celosvětově tato oblast poklesla o přibližně 3 %. Tento značný pokles jsme nedokázali odvrátit ani v naší divizi automobilové techniky. Její obrat poklesl v porovnání s předchozím rokem o 6,9 % na 26,5 miliard eur. V roce 2008 jsme zahájili výrobu varianty systému regulace brzd ESP. Senzory pro měření rychlosti stáčení a příčného zrychlení jsou poprvé integrovány v řídicí jednotce. Tak se jednak snižuje potřeba místa ve vozidle a také se snižují náklady na montáž celého systému.

15 Bosch dnes Hlavní údaje 2008 Počet zaměstnanců Obrat Hodnoty v milionech EUR Investice Náklady na vývoj a výzkum Automobilová technika je největší divizí společnosti Bosch. Dosahuje přibližně 59 % celkového obratu. Tato divize je činná ve čtyřech nejdůležitějších oblastech obchodu: technika vstřikování pro spalovací motory (vznětové a zážehové), systémy pro aktivní a pasivní bezpečnost vozidel (brzdy, ABS, ESP, nařízení airbagů), elektrické stroje (startéry, generátory, malé motorky) a výrobky mobilní komunikace (autorádia, navigační systémy). Spalovací motor zůstává i nadále převládající technikou Ve stále vyšší míře zjišťujeme trvalé trendy na vývoj ekologičtějších vozidel. To nás utvrzuje v přesvědčení, že produkty, které učiní jízdu automobilem hospodárnější, čistější a bezpečnější, budou také v budoucnu intenzivněji poptávány. Abychom tuto techniku pro život dokázali přinést na trh, zvýšili jsme ještě naše výdaje v oblasti výzkumu a vývoje. S 3,2 miliardami eur jsme v roce 2008 investovali přibližně 12 % našeho obratu do automobilové techniky. Jsme přesvědčeni, že spalovací motory zůstanou i v příštích 20 letech převládající technikou v automobilech. Zde vidíme ještě značný potenciál pro optimalizaci. Hybridní vozidla proto

16 vidíme jako překlenovací technologii na dlouhé cestě k elektro - mobilům. Naší strategií je paralelně podporovat i tyto náročné technologické koncepce. Vedle intenzivních prací na dalším vývoji našich systémů vstřikování pro vznětové a zážehové motory jsme proto v předchozím roce založili se společností Mahle GmbH, Stuttgart, společný podnik v oblasti turbodmychadel. Zážehové a vznětové motory lze v kombinaci s přeplňováním konstruovat jako daleko menší při porovnatelném výkonu, a proto tyto motory vyžadují také značně méně paliva, což také vede ke značně redukovaným emisím CO 2. Současně jsme dále rozšířili i vývoj hybridních technik a sloučili jej do jedné oblasti produktů. Počátkem roku 2009 již přibližně 400 našich zaměstnanců pracovalo v oblasti hybridních pohonů a elektrických pohonů. Bosch vyrábí automobilovou techniku ve 131 výrobních závodech v 30 zemích. Obchodní oblasti Systémy zážehových motorů Systémy vznětových motorů Podvozkové systémy, brzdy Podvozkové systémy, regulace Elektrické pohony Spouštěče a alternátory Car Multimedia Automobilová technika elektronika Automobilová technika aftermarket Systémy řízení 1 1 ZF Lenksysteme GmbH (50 % podíl Bosch)

17 Bosch dnes Se stuttgartským dodavatelem automobilového průmyslu firmou Mahle, jsme založili společný podnik v oblasti turbodmychadel. Při vybavení vozidla turbodmychadlem lze konstruovat zážehové a vznětové motory daleko menší při rovnocenném výkonu. Tím dochází k úspoře paliva a snižování emisí CO 2. Jak pro hybridní vozidla, tak také pro elektromobily jsou stále ještě nutné značné vývojové kroky v oblasti techniky akumulátorů. Za tímto účelem jsme v roce 2008 založili s korejskou firmou Samsung SDI společný podnik SB LiMotive Co Ltd. Tato společnost by měla dále vyvíjet a ve velkých sériích vyrábět techniku pro lithium-iontové akumulátory pro použití u motorových vozidel. Cílem jsou akumulátory se značně vyšší energetickou a výkonovou hustotou a také s podstatně vyšší životností, a to při značně nižších nákladech. Zkoumáme a dále také vyvíjíme v oblasti technologií palivových článků.

18 Systémy start/stop jsou na vzestupu Jednoduchým a přesto velmi účinným způsobem pro úsporu paliva je automatické vypínání a rychlý nový start motoru ve fázi zastavení, například na semaforu nebo v režimu stop-and-go. Očekáváme, že systémy start/stop budou používány v roce 2012 v každém druhém novém vozidle v Evropě. Naše cenově výhodné řešení systémů start/stop, se kterým jsme v roce 2007 přišli na trh, má velmi silnou poptávku a v současnosti jej využívá řada výrobců. Do konce roku 2008 jsme tímto systémem vybavili již přibližně vozidel. Další milník v technice vznětových motorů Bosch: Celosvětově první systém Common-Rail pro osobní vozidla se vstřikovacím tlakem barů. Vysoce flexibilní a vysoce přesné odměřování nafty ve všech provozních bodech snižuje spotřebu paliva, emise oxidů uhličitého a umožňu je současně dosáhnout nejvyšších výkonů motoru.

19 Bosch dnes Rozšiřování obchodních aktivit Pro automobilové servisy nabízíme celosvětově náhradní díly, moderní zkušební a diagnostickou techniku, pro vozidla specifická data a technické know-how. Díky akvizicím jsme v roce 2008 rozšířili naši nabídku zvláště v Asii a Americe. V Číně jsme převzali firmu specializovanou na diagnostická zařízení a v USA a Brazílii dvě společnosti činné v oblasti techniky pneuservisu a měření geometrie. V září 2008 jsme získali divizi brzdového obložení společnosti Morse Group v Chicagu, kde se vyrábí brzdová obložení zvláště pro obchod v USA. Prostřednictvím kooperace s dánskou firmou Agramkow Fluid Systems A/S, Sonderburg, budeme v budoucnosti jednou z prvních společností nabízejících servisní zařízení pro automobilové klimatizace využívající CO 2 jako chladivo. Náš program repasovaných náhradních dílů, Bosch Exchange, jsme počátkem roku 2008 doplnili zakoupením firmy Holger Christiansen A/S, Esbjerg. Provozujeme celosvětově největší nezávislou síť autoservisů, Bosch Car Service. V Německu je v této síti v současnosti více než firem a celosvětově je více než Bosch servisů. Všechny nabízejí řidičům kompetentní servis bez ohledu na značku automobilu. Více informací:

20 Průmyslová technika Nejsilněji rostoucí divizí v roce 2008 je oblast průmyslové techniky s přírůstkem obratu přibližně 13 % na 6,7 miliard eur; při očištění od vlivů směnného kurzu tento růst činil dokonce 15 %. Tento vývoj podporovalo částečné začlenění nově získané společnosti Solar Energy AG, Erfurt, která je činná v oblasti fotovoltaické techniky. Pro tyto účely jsme založili samostatnou společnost Solar Energy. Zásahy do prostoru stroje vyžadují spolehlivě pracující bezpečnostní funkce pro ochranu obsluhy. Firma Bosch Rexroth pro tyto účely nabízí vynikající systémová řešení.

21 Bosch dnes Hlavní údaje 2008 Počet zaměstnanců Obrat 6733 Hodnoty v milionech EUR Investice 662 Náklady na vývoj a výzkum 283 V průmyslové technice je firma Bosch činná v oblastech automatizační a obalové techniky a fotovoltaiky. Dceřiná společnost Bosch Rexroth nabízí od hydraulických systémů přes elektrické a mechanické systémy, až po pneumatické systémy veškeré důležité technologie pro pohony a řídicí systémy. V oblasti obalové techniky se firma Bosch specializovala na stroje a výrobní linky pro sladkosti, potraviny, pochutiny a výrobky farmaceutického průmyslu. Silný růst v oblasti automatizační techniky Tahounem růstu byl opět především Bosch Rexroth. Tato oblast dosahovala zvláště v Evropě a v Asii výborné růstové hodnoty. Vývoj byl podpořen velkými zakázkami z oblasti průmyslových hydraulických systémů a mobilních hydraulických systémů. Mimořádně dynamicky se vyvíjel obchod s komponenty a převodovkami pro využití energie větru. S převzetím švédského specialisty na hydraulickou techniku firmy Hägglunds Drives AB, Mellansel, jsme rozšířili naši nabídku o motory s radiálními písty s vysokým výkonem; ty se například používají v hornictví nebo v dopravní technice. Kromě toho jsme získali také firmu K.& H. Eppensteiner GmbH & Co KG, Ketsch, která vyrábí filtry pro hydraulické aplikace.

22 Rozšiřování obalové techniky Obchod se stroji balicí techniky se vyvíjel velmi dobře. K tomu přispělo rozšíření našich mezinárodních aktivit hlavně v Asii a východní Evropě, jakož i řada inovačních řešení produktů. Posílili jsme naši pozici na trhu získáním společnosti Paal GmbH & Co KG, Remshalden. Tak jsme mohli rozšířit naši nabídku o zařízení pro sekundární balení a sběrná balení. Budování nových obchodních oblastí Částí naší strategie je značné rozšiřování obchodu se systémy a komponenty pro vytváření regeneračních energií. Očekáváme, že vzhledem k čerpání konečných zásob fosilních paliv a nutnosti snižovat emise CO 2, bude hrát rostoucí roli využití regeneračních energií. Kromě toho bude získávat na významu decentralizované vytváření energií. Bosch vyrábí průmyslovou techniku v 97 výrobních závodech v 25 zemích. Obchodní divize Technologie pohonů a ovládání 1 Elektrické pohony a ovládání Hydraulika Lineární a montážní technika Pneumatické systémy Obalová technologie Balicí stroje a linky Solární energie 2 Solární kolektory na bázi křemíku Tenkovrstvé moduly 1 Bosch Rexroth AG (100 % Bosch) 2 ersol Solar Energy AG (96,9 % Bosch)

23 Bosch dnes Převzetím většinového podílu u firmy ersol Solar Energy AG, Erfurt, chceme dále posilovat naši pozici v oblasti obnovitelných zdrojů energií. Firma ersol patří k předním výrobcům solárních článků v Evropě a vybudovala výrobu tenkovrstvých modulů. To byl také důvod pro převzetí výrobce fotovoltaických systémů ersol Solar Energy AG v polovině roku Tyto obchodní oblasti chceme dále rozšiřovat. V oblasti obnovitelných zdrojů energií, tedy u aktivit získávání ene rgie z větru, u solárních systémů, tepelných čerpadel a fotovoltaických systémů, jsme v roce 2008 dosáhli obratu skoro 1 miliarda eur. Více informací: Technologie pohonů a ovládání Obalová technologie Solární energie

24 Spotřební zboží a technika budov Naše divize spotřebního zboží byla v roce 2008 ovlivněna klesající konjunkturou v oblasti stavebnictví a spotřebního zboží. Přesto jsme však dokázali zvýšit obrat u elektrického nářadí, tepelné techniky, bezpečnostních systémů a domácích zařízení o 1,4 % na 11,9 miliard eur. Převzetím výrobce brusných prostředků firmy sia Abrasives ve Frauenfeldu (Švýcarsko) jsme rozšířili nabídku produktů a roz šiřujeme naši pozici na trhu jako přední výrobce příslušenství pro elektrické nářadí.

25 Bosch dnes Hlavní údaje 2008 Počet zaměstnanců Obrat Hodnoty v milionech EUR Investice 407 Náklady na vývoj a výzkum 356 V obtížném prostředí jsme celosvětově zvýšili podíl na trhu. V divizi spotřebního zboží a techniky budov je firma Bosch činná v oblasti elektrického nářadí, tepelné techniky a systémů zabezpečovací techniky. Do této obchodní oblasti také patří domácí přístroje společné společnosti BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH. Elektrické nářadí Bosch je se silnými značkami Bosch, Skil a Dremel jedním z celosvětově největších výrobců elektrického nářadí pro řemeslníky, průmysl a kutily. Do programu produktů patří také příslušenství, jako jsou např. vrtáky, pilové listy apod., jakož i zahradní technika a měřící technika. Našimi důležitými faktory úspěchu zůstávají inovační síla a tempo inovací. Pouze v roce 2008 jsme na trh uvedli více než 100 nových produktů a dále vylepšených produktů, řada výrobků byla vybavena technikou lithium-iontových akumulátorů. Pro doplnění našeho produktového portfolia v oblasti příslušenství jsme převzali švýcarského specialistu pro oblasti brusných prostředků sia Abrasives Holding AG, Frauenfeld, italského výrobce pilových listů Freud SpA, Miláno. Kromě toho jsme rozšířili naše produktové spektrum u měřicích zařízení převzetím společností CST/berger, West Lafayette (USA) a RoboToolz (Hongkong).

26 Bosch vyrábí spotřební zboží a techniku budov v 80 výrobních závodech v 26 zemích. Obchodní oblasti Elektrické nářadí Domácí spotřebiče 2 Elektrické nářadí pro řemeslníky, Vaření průmysl a kutily Pračky, sušičky Příslušenství Myčky nádobí Zahradní technika Chladničky a mrazničky Vysavače Tepelná technika 1 Malé domácí spotřebiče Zařízení pro vytápění a přípravu teplé vody Regulace a řízení Zabezpečovací systémy 3 1 Bosch Thermotechnik GmbH (100% podíl Bosch) 2 BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (50% podíl Bosch) 3 Bosch Sicherheitssysteme GmbH (100% podíl Bosch) Tepelná technika V oblasti tepelné techniky jsme v důsledku zvýšených cen energií a stoupajícího povědomí o omezených zásobách fosilních paliv zaznamenali zvýšenou poptávku po systémech vytápění s nízkou spotřebou. Kromě toho některé evropské vlády zlepšily rámcové podmínky pro energeticky úsporné systémy vytápění. Tento vývoj se pozitivně projevil na našich obchodech. Hnací silou růstu přitom byly naše kondenzační systémy šetřící surovinové zdroje a systémy pro využití obnovitelných zdrojů energií jako je solární technika a tepelná čerpadla. Na základě značně vyšší poptávky po solárních kolektorech pro přípravu teplé vody jsme rozšířili naši výrobní kapacitu na roční produkci kusů.

27 Bosch dnes Zabezpečovací systémy Firma Bosch patří celosvětově k předním dodavatelům elektronických zabezpečovacích a komunikačních systémů. Zde jsme zastoupeni hlavně v oblasti video monitorování, ozvučovací techniky, evakuace budov a kontroly přístupu. Naše zabezpečovací řešení se používají v nejrůznějších místech, mezi jinými v bankách, městských centrech a průmyslových zařízeních, továrnách, v obchodech, na nádražích a letištích. V roce 2008 jsme rostli rychleji než trh. Zvláště dobře probíhal náš obchod v oblasti video monitorování a u systémů požární signalizace. Získáním kanadské společnosti Extreme CCTV jsme posílili svou divizi zabezpečovacích systémů a rozšířili aktivity v oblasti video monitorování a to především v obtížných podmínkách a aplikacích. Domácí spotřebiče BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH, ve které se Bosch a Siemens podílejí polovinou, patří celosvětově ke třem předním společnostem v oblasti domácích spotřebičů. Společnost je již řadu let průkopníkem zvláště v oblasti energeticky úsporných zařízení. Za své ekonomické, ekologické a sociální chování vyjádřené strategií společnosti byla společnost BSH vyznamenána v roce 2008 německou cenou za trvalé úspěchy. Více informací: Elektrické nářadí Tepelná technika Zabezpečovací systémy Domácí spotřebiče

28 Naše zodpovědnost Společenská zodpovědnost pro nás znamená udržovat vyvážený poměr mezi hospodárnou, společenskou a ekologickou zodpovědností. Jsme přesvědčeni, že pouze tak dokážeme zajistit další dlouhodobý úspěšný vývoj naší společnosti. Z toho také vyplývají požadavky na vedení společnosti z hlediska aktivit pro naše zaměstnance, v oblasti chování vůči životnímu prostředí a také naše společenská zodpovědnost. Jako součást společnosti cítíme také zodpovědnost dále zvyšovat efektivní zpracování energií. Proto již delší dobu pracujeme na elektrickém pohonu, i když spalovací motory zůstanou v dohledné době dominující technikou pohonu pro motorová vozidla.

29 Bosch dnes Vedení společnosti Naše podnikatelská samostatnost nám zaručuje vysokou míru nezávislosti a umožňuje nám dlouhodobě určovat strategii naší společnosti. Základ tvoří naše zvláštní struktura vlastnictví společnosti s veřejně prospěšnou nadací a rodinou Bosch jako akcionáři a správní společností, která zajištuje společensko podnikatelskou funkci vlastníka. Úzká součinnost s potomky našeho zakladatele firmy v našich dozorčích a správních radách je důležitou součástí struktury společnosti a posiluje identitu naší společnosti. Naším cílem je zajistit dlouhodobým a ziskovým růstem potřebné zdroje pro další úspěšný vývoj naší společnosti. K tomu potřebujeme trvalý a ziskový růst. Na tyto cíle se zaměřujeme i v současné složité fázi ekonomiky. Proto stále platí, že i přes nutné úspory musíme nadále investovat do oblastí směřujících do budoucnosti. Orientace na zaměstnance Pro účely spolupráce a dlouhodobé orientace jsme si stanovili pravidla a ta jsme sloučili v House of Orientation. Tento ukazatel cesty dává zaměstnancům odpovědi na tři hlavní otázky: Co nás žene vpřed? Co nás spojuje? Za čím si stojíme? Do našeho House of Orientation patří řada modulů: Vize Bosch jako obraz budoucnosti, náš vzor BeQIK jako vodítko pro trvalé zlepšování, naše hlavní kompetence pro úspěšný další vývoj společnosti a hodnoty Bosch, které celosvětově posilují soudržnost v naší společnosti.

30 V hodnotách Bosch se hlásíme k jasné orientaci na budoucnost a výnosy, k zodpovědnosti, iniciativě a odhodlání, otevřenosti a důvěře, poctivému chování, kulturní všestrannosti a spolehlivosti, k hodnověrnosti a zákon nosti. Od všech zaměstnanců očekáváme respektování zákonných požadavků a interních pravidel. Nejdůležitější pravidla jsme shrnuli v Code of Business Conduct (Zásadách zákonného jednání). Zaměstnanci Řízení lidských zdrojů má u Bosch Group strategický význam. Pomáhá nám nalézt kompetentní zaměstnance na celém světě, dále je podporovat, udržet a tím dosáhnout našich dlouhodobých cílů růstu. Klíčovým faktorem přitom je reputace firmy Bosch jako zaměstnavatele. Celosvětově jsme díky intenzivnímu personálnímu marketingu posílili stupeň naší známosti u absolventů vysokých škol na řadě trhů. Celosvětová soutěž o získání nejlepších talentů stále roste a v důsledku trvalého stárnutí obyvatelstva je stále ostřejší ve všech částech světa. Vzdělání a zdraví našich zaměstnanců jsou proto klíčem pro zachování špičkové výkon nosti v mezinárodní konkurenci i v budoucnosti. Pomocí rozsáhlého svazku opatření jsme již delší dobu připraveni na tyto demografické změny. Podporujeme naše zaměstnance v udržování jejich tělesné a duševní rovnováhy. Jako část naší společenské zodpovědnosti vidíme také odborné vzdělávání. Celosvětově získá přibližně mladých lidí vysoce kvalitní nabídku učňovského vzdělávání.

31 Bosch dnes Angažovanost pro životní prostředí: V Bangalore (Indie) sídlící nadace Art of Living, uskutečnila společně se Spojenými národy (UN) akci, při které bylo v létě 2008 celosvětově vysázeno 100 miliónů stromů. Zaměstnanci a vedení naší indické pobočky v Bangalore se na této akci aktivně podíleli. Životní prostředí Ochrana životního prostředí je integrovanou součástí naší firemní strategie. Zde vidíme velký potenciál pro mohutný vývoj naší společnosti, protože trh pro ekologické technologie silně roste. Naší šancí, jako globálně angažované společnosti v oblasti technologií a služeb, je že naše produkty mohou dát celosvětově technické odpovědi na ekologické výzvy. Přibližně 40 % našich vývojových a výzkumných aplikací se týká výrobků šetrných k životnímu prostředí a surovinovým zdrojům.

32 Od roku 2008 jsme členem Chicago Climate Exchange, která jako celosvětově první a jediná nestátní americká organizace zajišťuje zákonem závazný program pro snižování, registrování a obchod se skleníkovými plyny. Vstupem do této organizace jsme se zavázali snížit u našich obchodních aktivit v USA do roku 2010 přímé emise skleníkových plynů o 6 % k průměrným emisím v roce Celosvětově je naším cílem snížit do roku 2020 emise CO2 minimálně o 20 % v našich výrobních závodech oproti roku Prodej rukodělných výrobků je důležitým zdrojem příjmu Grupo Primavera v Campinas (Brazílie). Díky těmto ziskům jsou podporovány mladé dívky z chudinských čtvrtí. Grupo Primavera je prvním pomocným projektem a současně je to projekt, který určil název spolku Primavera založeného zaměstnanci Bosch v roce Do dnešního dne nashromáždili více než 2,5 miliónů eur z darů a starají se o přibližně dětí na celém světě.

33 Bosch dnes Společenská angažovanost V naší společenské angažovanosti se nespoléháme výhradně na vlastní znalosti a zkušenosti, ale hledáme rovněž mezinárodní podněty a srovnání. Jsme součástí sítě spolků, nestátních organizací a celosvětově pracujících společností snažících se působit proti zhoršování sociálních a ekologických podmínek pro život a práci tím, že se tyto podmínky srovnávají na stejnou úroveň. K těmto organizacím patří Global Reporting Initiative, Global Compact spojených národů a World Business Council for Sustainable Development. Na celém světě také všestranně spolupracujeme s řadou univerzit a výzkumných zařízení. Spektrum spolupráce přitom zahrnuje přednášky, prezentace, účast na vědeckých kongresech a jejich podporu, jakož i financování podporovaných kateder.

34 Nadace Roberta Bosche (Robert Bosch Stiftung ) Od roku 1964 patří nadaci Robert Bosch Stiftung GmbH většina ve společnosti Bosch. Nadace pokračuje v současné aktuální formě ve snahách zakladatele firmy angažovat se v oblasti veřejného blaha. Nadace realizuje své cíle pomocí vlastních programů a zařízení. Podporuje i vhodné projekty a iniciativy třetích stran, čímž také přispívá ke zvládnutí svých společenských úkolů. Tradice a moderna: Dům Roberta Bosche, dřívější obytný dům zakladatele firmy a v současnosti sídlo Nadace Roberta Bosche. Jako sídlo centra pro další vzdělávání v rámci Bosch Group slouží sousední Bosch Haus Heidehof, kde mají své pracoviště také zaměstnanci nadace.

35 Bosch dnes Robert Bosch stanovil svými podnikatelskými vizemi, politickou prozíravostí, občanskou statečností a veřejně prospěšnými iniciativami zásady pro práci Nadace Roberta Bosche. Nadace se v současnosti angažuje v oblastech vědy, zdraví, porozumění mezi národy, vzdělání, kultury a společnosti. Každoročně vybere 110 zaměstnanců nadace přibližně 800 nových interních a externích projektů. 60 % projektů nadace má mezinárodní účast. Nejdůležitějšími nástroji pro dosažení cílů jsou stipendia, ceny, modelové projekty, soutěže a programy pro novináře. V roce 2008 věnovala Nadace Roberta Bosche přibližně 60 milionů eur na veřejně prospěšné projekty. Těžiště podpory V centru práce nadace jsou společenské výzvy, jako je reforma systému vzdělávání, integrace imigrantů, utváření demografických změn, posilování evropských idejí a ve vzrůstající míře také změny v pracovním světě. Od po čátku je ve středu pozornosti nadace také porozumění mezi národy. Angažovanost nadace je přitom směrována dlouhodobě. Všestranně jsou podporovány mladí vedoucí pracovníci z oblasti politiky a správy, médií a kultury, ekonomie a vědy. Nadace je také aktivní v oblasti zdravotnictví v Německu. Změny na trhu práce se snaží zvládat pomocí programů přispívajících k lepšímu přechodu mezi školou a trhem práce nebo programy umožňující lepší využití potenciálu a schopností starších zaměstnanců. Více informací:

36 Bosch ve střední a východní Evropě První vlastní budova pobočky Bosch v českých zemích se nacházela od roku 1925 v Praze na Vinohradech, Třída Maršála Foche 325/8, dnešní Vinohradská. Bosch disponoval ve východní části Evropy již od roku 1899 zastoupením v rakousko-uherské monarchii. V Praze zastupoval Bosche jako první Hynek Roederer v Karlíně, Vítkově ulici. Větším a známějším zástupcem však byla firma Dénnes&Friedmann v Panské ulici, později přemístěna do Opletalovy ulice. Po skončení 1. světové války založil Bosch v roce 1918 sesterskou organizaci ve Vídni a v Budapešti, stejně jako v roce 1920 v Praze. Pobočka se nacházela v Letohradské ulici č. 10, v pronajatých prostorách. Později Bosch zakoupil pozemek. Zde postavil a roku 1925 otevřel nové sídlo společnosti. Zahraniční zastoupení byla otevřena též v dalších zemích střední a západní Evropy. Díky politickým změnám, ke kterým v těchto zemích došlo po 2. světové válce, byla zahraniční zastoupení firmy Bosch uzavřena. Od politických změn na počátku devadesátých let minulého století zahájila svoji činnost v roce 1992 zastoupení Bosch v Budapešti, Praze a Varšavě, v roce 1993 v Moskvě, Záhřebu, Bratislavě a Sofii, následovány v roce 1994 Bukureští. V řadě zemí byly vybudovány výrobní závody, např. v Polsku, Maďarsku a v České republice (Jihlava, České Budějovice).

37 Bosch Group v České republice Bosch dnes Robert Bosch odbytová s.r.o. Praha 4 Bosch Termotechnika s.r.o. Praha 4 BSH domácí spotřebiče s.r.o. Praha 5 Bosch Termotechnika s.r.o. Krnov, Albrechtice Robert Bosch, spol. s r.o. České Budějovice BOSCH DIESEL, s.r.o. Jihlava Bosch Rexroth, spol. s r.o. Brno Servisní centrum elektrického nářadí, Mikulov Bosch Group v České republice dosáhla v roce 2008 obratu 1316 milionů eur s podílem prodeje 526 milionů eur a ke konci roku 2008 zaměstnávala 8270 pracovníků. Obchodní značky Bosch Bosch Group v ČR obchoduje s výrobky, které nesou známé obchodní značky Bosch, Junkers, Buderus, Dakon, Skil, Dremel, Rexroth

38 Bosch v ČR - obchod Robert Bosch odbytová s.r.o. Obchodní společnost reprezentuje základní podnikové oblasti Bosch. Tvoří ji následující obchodní oddělení: 1. Automobilová technika - technický prodej 2. Automobilová technika - Automotive aftermarket 3. Elektrické nářadí 4. Zabezpečovací a komunikační systémy 5. Servisní centrum elektrického nářadí Bosch, Mikulov 6. Nákup pro Bosch Group Regionální společnost zastupuje obchodní, marketingové a servisní aktivity společnosti. Bosch Termotechnika s.r.o. Nástěnné konvenční a kondenzační kotle, stacionární litinové a ocelové kotle všech výkonů, na zemní plyn, tuhá paliva, propan a ex. LTO, elektrokotle, zásobníky TV, regulační technika, tepelná čerpadla, solární technika, kogenerační jednotky, otopná tělesa a další topenářské zboží.

39 Bosch dnes BSH domácí spotřebiče s.r.o. Dceřiná společnost firmy Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH. Společný podnik s 50% majetkovou účastí Bosch a Siemens. Hlavním obchodním programem jsou elektrospotřebiče pro domácnost.

40 Bosch v ČR - výroba Robert Bosch, spol. s r.o., České Budějovice Hlavní výrobní program tvoří: nádržové čerpadlové moduly, sací moduly, plynové pedály, víka hlav válců, víceúčelový regulátor, zpětné vedení paliva, DNOX (modul pro neutralizaci výfukových plynů ve vznětových motorech), elektrická palivová čerpadla, kabely. Bosch Diesel, s.r.o., Jihlava Hlavní výrobní program tvoří: komponenty pro vstřikovací systémy vznětových motorů typu Common Rail (vstřikovací čerpadla, tlakové zásobníky, regulační tlakové ventily), sériové opravy vstřikovacích systémů. Bosch Rexroth, spol. s r.o., Brno Odborné oblasti, ve kterých firma působí: průmyslové hydraulické systémy, elektrické pohony a řídicí systémy, lineární a montážní technika, pneumatické systémy, mobilní hydraulické systémy, servis. Bosch Termotechnika s.r.o., Krnov, Albrechtice Hlavní výrobní program tvoří: kotle na pevná paliva, stacionární plynové kotle, kotle s přetlakovými hořáky, elektrokotle, příslušenství ke kotlům.

41 Bosch dnes Nádržový čerpadlový modul vyráběný ve výrobním závodě Robert Bosch v Českých Budějovicích. Vysokotlaké čerpadlo CP4, typ Common Rail, je vyráběno ve výrobním závodě Bosch Diesel v Jihlavě. Hydraulický agregát z produkce Bosch Rexroth v Brně. Univerzální teplovodní kotel DOR na pevná paliva vyráběný pod značkou Dakon ve výrobním závodě Bosch v Krnově.

42 Malá historie výrobků 1887 Konstrukce prvního Bosch-nízkonapěťového magneta pro stacionární plynové motory 1897 První montáž zapalovacího aparátu do motorového vozidla 1902 Dodávky prvních zapalovacích svíček a prvního vysokonapěťového magneta 1927 Zahájení sériové výroby vstřikovacích čerpadel Bosch pro vznětové motory 1928 První elektrické nářadí Bosch 1964 Na trh přichází myčky nádobí Bosch 1967 Vstřikování zážehových motorů Jetronic přechází do sériové výroby 1974 Zavedení dopravního informačního systému ARI 1976 Zahájení výroby lambda-sond Vývoj celosvětově prvního průmyslového robota s kyvným ramenem 1978 Celosvětové zavedení prvního sériově dodávaného antiblokovacího systému (ABS) 1933 Zahájení výroby domácích spotřebičů ledničkami Bosch 1951 Vývoj benzinových vstřikovacích čerpadel pro automobilové motory 1957 Zahájení výroby tranzistorových autorádií 1979 Zahájení sériové výroby Bosch-Motronic (digitální systém pro řízení vstřikování a zapalování zážehových motorů) 1986 Zahájení sériové výroby protiprokluzové regulace (ASR) Uvedení elektronického vstřikování pro vznětové motory (EDC) na trh 1958 Vyrobena první pračka Bosch 1989 Zavedení navigačního systému Travelpilot na trh

43 Bosch dnes Zavedení navigačního systému vozidel s hlasovým výstupem pro navádění na cíl Zavedení elektronického programu stability (ESP ) 1996 Náběh sériové výroby vysokotlakého vstřikovacího čerpadla vznětových motorů VP Zahájení sériové výroby vysokotlakého systému přímého vstřiku Common Rail pro vznětové motory 1998 Náběh sériové výroby jednoválcového vstřikovacího systému sdružených vstřikovačů (UIS) pro vznětové motory 2000 Zahájení sériové výroby Adaptive Cruise Control (ACC) Náběh sériové výroby systému přímého vstřikování DI-Motronic pro zážehové motory 2002 První sériové použití elektronického managementu akumulátoru (EBM) Zavedení Wallscanners (měřicí přístroj pro lokalizaci instalace ve zdech) 2003 Náběh sériové výroby třetí generace systému Common Rail s Piezo-Inlineinjektory Zahájení sériové výroby Ixo, prvního elektrického nářadí s akumulátory Lithium-Ionen 2004 Představení bezdotykově pracujícího optického systému pro měření geometrie Zahájení sériové výroby dávkovacího systému Denoxtronic pro úpravu výfukových plynů užitkových vozidel 2005 Získání německé ceny budoucnosti 2005 (společně se Siemens) za vývoj techniky piezo-vstřikování Zahájení sériové výroby systému aktivního nočního vidění pro osobní vozidla 2006 Vývoj systému s přímým vstřikem pro zážehové motory s piezo-prvky 2007 Zavedení systémů start/stop na trh 2008 Zahájení sériové výroby parkovacích asistentů

44 Z kroniky firmy 1861 Robert Bosch se narodil v Albecku u Ulmu bezdrátovou Telephonii AG (později Blaupunkt GmbH; nyní Robert Bosch Car Multimedia GmbH) 1886 Robert Bosch otvírá v 25 letech ve Stuttgartu dílnu pro jemnou mechaniku a elektrotechniku 1898 První zahraniční zastoupení ve Velké Británii 1905 První zahraniční výroba ve Francii 1942 Robert Bosch umírá ve věku 80 let 1967 Založení Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH (od roku 1998 BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH) 1995 Založení pěti společností jointventures v Číně 1912 První zahraniční výrobní závod v USA 1913 Založení vlastní učňovské školy s průmyslovými učebními dílnami 1919 Založení časopisu pro zaměstnance Bosch-Zünder 1921 Budování servisní organizace: vznikají Bosch autoservisy 1932 Převzetí firmy na plynové kotle Junkers&Co GmbH 1933 Získání firmy Ideal-Werke pro 1996 Získání trhu s brzdovými systémy u firmy AlliedSignal Inc. v USA a v Evropě 1998 Otevření zkušebního centra s testovací dráhou v Boxbergu 1999 Založení společné společnosti pro systémy řízení s ZF Fridrichshafen AG Převzetí většiny v japonské společnosti Zexel Corporation (od roku 2000 Bosch Automotive Systems Corporation) 2000 Prodej telekomunikačních divizí veřejných a privátních sítí a obchodu s mobilními telefony

45 Bosch dnes Převzetí firmy Detection Systems Inc, Fairport/New York (USA) Převzetí průmyslového vedení Mannesmann Rexroth AG a společné vedení divize automatizační techniky, nyní jako Bosch Rexroth AG 2002 Převzetí dceřiné společnosti Communication, Security&Imaging der Philips B.V., Eindhoven (od roku 2003 Bosch Security Systems BV) Zřízení penzijního fondu pro zaměstnance Bosch 2003 Převzetí Buderus AG, Wetzlar 2004 Otevření vývojového centra Bosch v Abstattu Převzetí výrobce obalových strojů Sigpack, Švýcarsko 2005 Převzetí IVT Industrier AB, Tranas (Švédsko) Získání většiny v Oil Control Group SpA, Miláno (Itálie) Časopis pro zaměstnance Bosch- Zünder je celosvětově vydáván v osmi jazycích 2006 Získání společnosti Telex/ Communications Holdings Inc, Minneapolis (USA) Převzetí obchodu s filtry Purolator od ArvinMeritor Inc, Detroit (USA), společně s Mann+Hummel, Ludwigsburg (Německo) 2007 Převzetí amerického výrobce elektrických tepelných čerpadel FHP Manufacturing Company, Fort Lauderdale (USA) Převzetí průmyslového vedení společnosti Pacifica Group Ltd. Melbourne (Austrálie) Získání Pharmatec GmbH, Drážďany 2008 Získání většinového podílu u výrobce fotovoltaiky Solar Energy AG, Erfurt (Německo) Získání většinového podílu u výrobce brusných prostředků sia Abrasives Holding AG, Frauenfeld (Švýcarsko) Dohoda o společném podniku na výrobu turbodmychadel s Mahle GmbH, Stuttgart (Německo) Společný podnik se Samsung SDI pro vývoj a výrobu Lithium-Ionentových akumulátorů pro motorová vozidla 2009 Položení základního kamene pro výstavbu výrobního závodu krystalických solárních článků a modulů v Arnstadtu u Erfurtu (Německo)

46 Šetřit palivo a snižovat CO 2? Ano Se systémem start/stop firmy Bosch. Inovace od firmy Bosch: Systém start/stop snižuje spotřebu paliva a emise CO 2 při provozu vozidla v režimu stop-and-go až o 8 %. Například v dopravních zácpách či při červené na semaforu systém vypíná motor a automaticky jej opět startuje, když se má vozidlo uvést do pohybu. To snižuje stres řidiče, šetří peníze i životní prostředí.

47 Adresář Bosch dnes Název společnosti: Robert Bosch odbytová s.r.o. Sídlo: Praha 4, Pod Višňovkou 1661/35 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Karl Strobel Název společnosti: Robert Bosch, spol. s r.o. Sídlo: České Budějovice, Roberta Bosche 2678 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Milan Šlachta, Stefan Aßmann Název společnosti: BOSCH DIESEL, s.r.o. Sídlo: Jihlava, Pávov 121 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Franc Gruber, Michael Schöllhorn Název společnosti: BSH domácí spotřebiče, s.r.o. Dceřiná společnost firmy: Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH Sídlo: Praha 5, Pekařská 695/10a Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Norbert Furin, Petr Boháč Název společnosti: Bosch Rexroth, spol. s r.o. Sídlo: Brno, Těžební 2 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Dětřich Robenek Název společnosti: Bosch Termotechnika s.r.o. Sídlo: Praha 4, Pod Višňovkou 1661/35 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Helmut Weinwurm, Akin Kazak, Dirk Hofmann Kontaktní adresa: Praha 10, Průmyslová 372/1 Telefon/fax: / Výrobní závod: Krnov, Ve Vrbině 588/3 Telefon/fax: / Výrobní závod: Albrechtice, Osoblažská 5 Telefon/fax: /

48 Robert Bosch odbytová s.r.o. Pod Višňovkou 1661/ Praha 4 - Krč Vydání 2009

Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot

Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Bosch dnes Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro intenzivní vývoj. Naším cílem je podpořit kvalitu

Více

Fascinace. Lidé. Technologie

Fascinace. Lidé. Technologie Fascinace Lidé Technologie Bosch dnes 2013 2 Bosch dnes 2013 Propojeny a stvořeny pro život 3 Vize společnosti Bosch Vytváříme hodnoty sdílíme hodnoty Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb

Více

Unternehmensbereich. Vize společnosti Bosch

Unternehmensbereich. Vize společnosti Bosch Bosch dnes Unternehmensbereich Vize společnosti Bosch Vytváření Kraftfahrzeugtechnik hodnot užívání hodnot Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro intenzivní

Více

Tisková informace. Všeobecné informace Bosch se pevně drží programu své obchodní politiky. květen 2003 PI4133

Tisková informace. Všeobecné informace Bosch se pevně drží programu své obchodní politiky. květen 2003 PI4133 Tisková informace Všeobecné informace Bosch se pevně drží programu své obchodní politiky květen 2003 PI4133 STUTTGART/BERLIN Také v těžkých dobách se společnost Bosch drží svých dlouhodobých cílů. Obzvláště

Více

Tisková informace. 23. duben 2009 PI 6661 RB HH/af

Tisková informace. 23. duben 2009 PI 6661 RB HH/af Tisková informace Celosvětová recese tlačí na tržby i výsledky Fehrenbach: Důsledně pokračujeme v naší firemní strategii Deset miliard euro investováno do budoucnosti 23. duben 2009 PI 6661 RB HH/af Obtížný

Více

Tisková informace. září 2002 PI3766

Tisková informace. září 2002 PI3766 Tisková informace Autopříslušenství prvovýbava 75 let naftového vstřikování Bosch: sériová výroba vstřikovacích čerpadel způsobila revoluci ve výrobě dieselových motorů září 2002 PI3766 Právě si připomínáme

Více

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele firmy

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele firmy Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele firmy leden 2011 PI 7233 Firma byla před 125 založena

Více

2 Bosch dnes 2014. Vize společnosti Bosch. Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty

2 Bosch dnes 2014. Vize společnosti Bosch. Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty 1 2 Bosch dnes 2014 Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty 3 ako vedoucí mezinárodní dodavatel technologií J a služeb využíváme příležitostí, které plynou z naší globální působnosti, pro

Více

Bosch na 64. veletrhu IAA Užitkové vozy v Hannoveru Hospodárné technologie nabízejí příležitosti k růstu Zaměření na neustálé snižování spotřeby

Bosch na 64. veletrhu IAA Užitkové vozy v Hannoveru Hospodárné technologie nabízejí příležitosti k růstu Zaměření na neustálé snižování spotřeby Tisková zpráva Bosch na 64. veletrhu IAA Užitkové vozy v Hannoveru Hospodárné technologie nabízejí příležitosti k růstu Zaměření na neustálé snižování spotřeby Září 2012 PI 7811 Zvýšení hospodárnosti a

Více

Vytváření hodnot sdílení hodnot

Vytváření hodnot sdílení hodnot Unternehmensbereich Vize společnosti Bosch Kraftfahrzeugtechnik Vytváření hodnot sdílení hodnot Jakožto přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro výrazný a účelný

Více

Bosch Injection Systems Uvolněte svůj potenciál. www.bosch.cz

Bosch Injection Systems Uvolněte svůj potenciál. www.bosch.cz Bosch Injection Systems Uvolněte svůj potenciál www.bosch.cz Vstřikovací systémy: příležitosti pro všechny Technologie Inovace firmy Bosch se neomezují pouze na systémy vznětových motorů. Přímé vstřikování

Více

Připraveni na budoucí výzvy

Připraveni na budoucí výzvy Růst podpořený efektivitou a stabilitou Připraveni na budoucí výzvy Schwertberg/Rakousko říjen 2012. Po rekordním obratu v hospodářském roce 2011/2012 dokázala společnost ENGEL v prvním pololetí současného

Více

125 let Bosch Stvořeno pro život Technologie Bosch pro téměř všechny oblasti života Inovační produkty, které zlepšují každodenní život

125 let Bosch Stvořeno pro život Technologie Bosch pro téměř všechny oblasti života Inovační produkty, které zlepšují každodenní život Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Technologie Bosch pro téměř všechny oblasti života Inovační produkty, které zlepšují každodenní život leden 2011 PI 7235 Praktická řešení, která zlepšují

Více

Tisková informace. duben 2012 TI 7698

Tisková informace. duben 2012 TI 7698 Tisková informace Výroční tisková konference 2012 Bosch: Silné klíčové oblasti podnikání-základ pro další rozvoj Dlouhodobá firemní strategie se vyplácí duben 2012 TI 7698 Posílení pozice ve všech obchodních

Více

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele společnosti

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele společnosti Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele společnosti leden 2011 PI 7241 Společnost byla založena

Více

Tisková zpráva PI 6782 PT KH. duben 2010

Tisková zpráva PI 6782 PT KH. duben 2010 Tisková zpráva První oscilační přístroj s lithium-iontovým akumulátorem pro kutily: Multifunkční přístroj Bosch PMF 10,8 LI Všestranný renovační pomocník duben 2010 PI 6782 PT KH Obzvláště malý obvod pro

Více

Tisková zpráva. Rychlé a účinné: každý hřebík dokonale nastřelený. Nové kompaktní pneumatické hřebíkovačky od firmy Bosch. leden 2010 PI 6779 PT MS

Tisková zpráva. Rychlé a účinné: každý hřebík dokonale nastřelený. Nové kompaktní pneumatické hřebíkovačky od firmy Bosch. leden 2010 PI 6779 PT MS Tisková zpráva Rychlé a účinné: každý hřebík dokonale nastřelený. Nové kompaktní pneumatické hřebíkovačky od firmy Bosch. leden 2010 PI 6779 PT MS S inovativní Full Force Technology pro dosažení maximálního

Více

Tisková zpráva. Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem

Tisková zpráva. Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem Tisková zpráva Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem březen 2010 PI 6918 PT Nejvyšší poměr odbroušeného materiálu a výkonu při

Více

Zvláštní technika pro zvláštní trh vstřikovací systémy. motorů pro levná vozidla (LPV) Přednáška k 59. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický.

Zvláštní technika pro zvláštní trh vstřikovací systémy. motorů pro levná vozidla (LPV) Přednáška k 59. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický. Červen 2009 RF 046 UBK Kl/Na Zvláštní technika pro zvláštní trh vstřikovací systémy motorů pro levná vozidla (LPV) N. Sandeep vedoucí vývoje Bosch Indie Přednáška k 59. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický

Více

Tisková informace. srpen 2009 PI 6589 PT MS

Tisková informace. srpen 2009 PI 6589 PT MS Tisková informace Nový laserový měřič vzdálenosti pro venkovní použití: Měřič GLM 250 VF Professional od firmy Bosch měří vzdálenost přesně až do 250 metrů Měření těch největších vzdáleností i za nepříznivých

Více

Tisková zpráva. Srpen 2011 PI 7475 GS mic/af

Tisková zpráva. Srpen 2011 PI 7475 GS mic/af Tisková zpráva Od akumulátorového článku až po elektromotor Bosch připravuje cestu k elektromobilitě Do roku 2013 dvacet projektů s 12 výrobci automobilů Srpen 2011 PI 7475 GS mic/af Mezi faktory úspěchu

Více

Tisková zpráva. prosinec 2011 PI7582

Tisková zpráva. prosinec 2011 PI7582 Tisková zpráva Trendy v oblasti Automobilové techniky Výrobky Bosch pro tradiční i vznikající trhy Životní prostředí, bezpečnost a pohodlí při řízení pohání technologický vývoj kupředu prosinec 2011 PI7582

Více

Výkonová elektronika. klíč k elektromobilitě budoucnosti. Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH

Výkonová elektronika. klíč k elektromobilitě budoucnosti. Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH Červen 2011 RF 00118 Výkonová elektronika klíč k elektromobilitě budoucnosti Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH Přednáška k 60. mezinárodnímu kolokviu

Více

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Deutsche Telekom AG Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Investice do zahraničních firem v českých korunách? Deutsche Telekom Deutsche Telekom patří mezi největší světové poskytovatele telekomunikačních

Více

Firemní údaje Kiekert AG Přehled o podnikání

Firemní údaje Kiekert AG Přehled o podnikání Firemní údaje Kiekert AG Přehled o podnikání Jméno: Kiekert AG Očekávaný obrat v obchodním roce 2017: 880 milionů Euro Počet zaměstnanců: 6.500 Výrobní závody: 8: Německo, Korea, Česko, USA, Mexiko, Čína,

Více

Vedoucí úseku Benzínové systémy Robert Bosch GmbH, zodpovědný za vývoj. Přednáška na 57. mezinárodním tiskovém kolokviu o automobilové technice,

Vedoucí úseku Benzínové systémy Robert Bosch GmbH, zodpovědný za vývoj. Přednáška na 57. mezinárodním tiskovém kolokviu o automobilové technice, Červen 2005 RF50603 Přímé vstřikování pro silné, úsporné a čisté zážehové motory Dr. Rolf Leonhard, Vedoucí úseku Benzínové systémy Robert Bosch GmbH, zodpovědný za vývoj. Přednáška na 57. mezinárodním

Více

Bosch Rexroth v České republice. Produktová brožura

Bosch Rexroth v České republice. Produktová brožura Bosch Rexroth v České republice Produktová brožura 2 Bosch Rexroth, spol. s r. o. Rexroth v České republice PŘEDSTAVENÍ Od roku 1990 zastupujeme Bosch Rexroth AG, tohoto čelního světového výrobce komponentů

Více

Tisková informace. Autopříslušenství Čisté motory díky nové technice:jak budou vozidla se vznětovým motorem do budoucna moci splnit emisní limity

Tisková informace. Autopříslušenství Čisté motory díky nové technice:jak budou vozidla se vznětovým motorem do budoucna moci splnit emisní limity Tisková informace Autopříslušenství Čisté motory díky nové technice:jak budou vozidla se vznětovým motorem do budoucna moci splnit emisní limity Duben 2001 Čisté motory díky nové technice:jak budou vozidla

Více

SB LiMotive urychluje vývoj elektromobility inovativními akumulátorovými systémy

SB LiMotive urychluje vývoj elektromobility inovativními akumulátorovými systémy SB LiMotive urychluje vývoj elektromobility inovativními akumulátorovými systémy Září 2011 - K 900 zaměstnancům přibudou další vysoce kvalifikovaní odborníci - Výrobní kapacita v roce 2013 postačí pro

Více

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Základní princip solárního ohřevu Absorpce slunečního záření Sluneční energie, která dopadá na zemský povrch během slunečného dne, se dokáže vyšplhat

Více

Váš specialista na dieselová zařízení! Diagnostika a opravy všech dieselových systémů

Váš specialista na dieselová zařízení! Diagnostika a opravy všech dieselových systémů Váš specialista na dieselová zařízení! Diagnostika a opravy všech dieselových systémů Systém know-how od firmy Bosch Moderní vysokotlaké dieselové vstřikovací systémy daly v posledních několika letech

Více

Dremel přichází s novým multifunkčním nástrojem Dremel 4000

Dremel přichází s novým multifunkčním nástrojem Dremel 4000 Tisková zpráva Dremel přichází s novým multifunkčním nástrojem Dremel 4000 květen 2009 Nejvýkonnější multifunkční nástroj Dremel na trhu: 175 wattů Významně usnadňuje celou řadu činností Letošní podzim

Více

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann.

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. NOVÁ DIMENZE VÝKONU. V tomto materiálu jsou zčásti vyobrazeny také prvky výbavy, které nejsou součástí sériového vybavení. 2. Fahrerhaus Fahrerhaus.

Více

Tisková informace. Červen 2009 PI 5520

Tisková informace. Červen 2009 PI 5520 Tisková informace Mezinárodní kolokvium pro motoristický tisk 2009 Technika značky Bosch pro mobilitu zítřka Ochrana životního prostředí a prevence před nehodami jako hlavní motto Červen 2009 PI 5520 V

Více

Tisková zpráva. BASF: Podstatně vyšší zisky v odvětví chemických látek, segment Oil & Gas je výrazně pod úrovní čtvrtletí předchozího roku

Tisková zpráva. BASF: Podstatně vyšší zisky v odvětví chemických látek, segment Oil & Gas je výrazně pod úrovní čtvrtletí předchozího roku Tisková zpráva BASF: Podstatně vyšší zisky v odvětví chemických látek, segment Oil & Gas je výrazně pod úrovní čtvrtletí předchozího roku 1. srpna 2016 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58

Více

2 Bosch dnes Přibližně. Bosch. technických středisek po celém světě

2 Bosch dnes Přibližně. Bosch. technických středisek po celém světě Bosch dnes 2016 2 Bosch dnes 2016 Přibližně zaměstnanc anců 375 000 Bosch 118 technických středisek po celém světě v č s Pokud zahrneme i prodejní a servisní partne ery, je společnost Bosch zastoupena

Více

Zeleno žlutá je odolná. Filtry MANN-FILTER pro zemědělské stroje

Zeleno žlutá je odolná. Filtry MANN-FILTER pro zemědělské stroje Zeleno žlutá je odolná Filtry MANN-FILTER pro zemědělské stroje Stejná výkonnost jako první den Program výrobků MANN-FILTER pro zemědělské stroje: Vzduchové filtry Olejové filtry Palivové filtry Filtry

Více

... technika v souladu s přírodou

... technika v souladu s přírodou ... technika v souladu s přírodou filozofie Všechny oblasti podnikání společnosti TEDOM spojuje společná filozofie - efektivní a ekologické využití energetických palivových zdrojů. Tuto filozofii naplňujeme

Více

Tisková zpráva. Prosinec PT MS

Tisková zpráva. Prosinec PT MS Tisková zpráva Nejvýkonnější, multifunkční akumulátorové rázové utahováky ve své třídě: Bosch GDR 14,4 V-LI MF Professional a Bosch GDR 18 V-LI MF Professional Prosinec 2009 6709 PT MS Nejvyšší krouticí

Více

Press release. Výroční tisková konference Vzájemně propojené technologie zlepšují kvalitu života Zlepšení výsledků očekáváno v roce 2013

Press release. Výroční tisková konference Vzájemně propojené technologie zlepšují kvalitu života Zlepšení výsledků očekáváno v roce 2013 Press release Výroční tisková konference Vzájemně propojené technologie zlepšují kvalitu života Zlepšení výsledků očekáváno v roce 2013 18. dubna 2013 PI 8014 RB Zi/af Značně rozdílný vývoj tržeb v odvětvích

Více

Prezentace společnosti

Prezentace společnosti Prezentace společnosti CS Cargo je nejrychlěji se rozvíjející logistickou skupinou regionu CEE CS Cargo patří k vedoucím firmám v odvětví dopravy a logistiky v regionu střední a východní Evropy Se sídlem

Více

Global Brand Local Services

Global Brand Local Services Global Brand Local Services TEDOM Group je skupina firem majetkově spjatá se společností TEDOM, která se zabývá vývojem, výrobou, instalací a provozováním kogeneračních jednotek a dalších vysoce účinných

Více

Tisková zpráva. Spirálový systém 3-v-1 od firmy Dremel: Nový přístroj Dremel TRIO řeže, brousí a frézuje. duben 2010 PI 6883 PT

Tisková zpráva. Spirálový systém 3-v-1 od firmy Dremel: Nový přístroj Dremel TRIO řeže, brousí a frézuje. duben 2010 PI 6883 PT Tisková zpráva Spirálový systém 3-v-1 od firmy Dremel: Nový přístroj Dremel TRIO řeže, brousí a frézuje duben 2010 PI 6883 PT Pro rychlé a přesné řezy do mnoha materiálů Pro opracovávání povrchů příslušenstvím

Více

FRAUNHOFEROVA SPOLEČNOST

FRAUNHOFEROVA SPOLEČNOST FRAUNHOFEROVA SPOLEČNOST Charakteristika největší organizace pro aplikovaný výzkum v Evropě v šesti bodech Fraunhoferova společnost je největší organizace pro aplikovaný výzkum v Evropě, která provádí

Více

Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT

Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT Plynové kondenzační kotle Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT Vytápění s budoucností Připraveni na budoucnost Logamax plus GB192i - nástěnný kondenzační kotel S řadou kondenzačních kotlů Buderus budete

Více

BMW Group Česká republika

BMW Group Česká republika pro Média Group Česká Dr. Josef Reiter Generální ředitel, Group Česká Group Group je se značkami, MINI a Rolls-Royce jedním z nejúspěšnějších výrobců automobilů a motocyklů na světě. Je globální společností

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

Tisková zpráva PI 6783 PT KH. duben 2010

Tisková zpráva PI 6783 PT KH. duben 2010 Tisková zpráva Obzvláště lehký a kompaktní: Nový dvourychlostní akumulátorový vrtací šroubovák Bosch PSR 10,8 LI-2 s lithium-iontovým výměnným akumulátorem pro kutily duben 2010 PI 6783 PT KH Se svou hmotností

Více

PROSUN KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ESS. alternative energy systems s.r.o.

PROSUN KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ESS. alternative energy systems s.r.o. PROSUN alternative energy systems s.r.o. Přes 17let zkušeností v oboru tepelné a elektrické energie nyní využíváme v oblasti instalace solárních systémů, plynových kondenzačních kotelen, tepelných čerpadel

Více

Tisková zpráva. BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje. 3. čtvrtletí roku 2016: Tržby 14,0 mld.

Tisková zpráva. BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje. 3. čtvrtletí roku 2016: Tržby 14,0 mld. Tisková zpráva BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje 3. listopadu 2016 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58 266 778 silvia.tajblikova@basf.com 3. čtvrtletí

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka č. 00201518039 Montážní partner : E-mail: Tel.: Zadavatel: Jaroslav Škeřík Rabštejnská

Více

Zeleno-žlutá má sílu. Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje

Zeleno-žlutá má sílu. Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje Zeleno-žlutá má sílu Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje Zaručená kvalita originálního náhradního dílu: Program výrobků MANN-FILTER pro stavební stroje: Vzduchové filtry Olejové filtry Palivové filtry

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS (provedení země/voda) Nabídka č. 25032037 Zadavatel: VODAPLYNTOPENÍ HOLICE s.r.o. Jiří Kamenický Email: votopholice@seznam.cz

Více

Inovativní koncepty prodeje a servisu pro evropský trh. Eric Lüscher, vedoucí prodeje pro Evropu, Střední Východ a Afriku. divize Elektrické nářadí

Inovativní koncepty prodeje a servisu pro evropský trh. Eric Lüscher, vedoucí prodeje pro Evropu, Střední Východ a Afriku. divize Elektrické nářadí 27./28. února 2007 RF 70103 Inovativní koncepty prodeje a servisu pro evropský trh Eric Lüscher, vedoucí prodeje pro Evropu, Střední Východ a Afriku divize Elektrické nářadí společnosti Robert Bosch GmbH,

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Tisková zpráva. Snadná a přesná práce ve všech směrech S inovačním 360 čárovým laserem Bosch PLL 360. duben 2010 PI 6778 PT KH

Tisková zpráva. Snadná a přesná práce ve všech směrech S inovačním 360 čárovým laserem Bosch PLL 360. duben 2010 PI 6778 PT KH Tisková zpráva Snadná a přesná práce ve všech směrech S inovačním 360 čárovým laserem Bosch PLL 360 duben 2010 PI 6778 PT KH Zřetelně viditelné laserové paprsky pro pohodlnou a přesnou práci Horizontální

Více

SMC Váš partner pro automatizaci

SMC Váš partner pro automatizaci SMC Váš partner pro automatizaci SMC celosvětový lídr v automatizaci S 32% podílem na globálním trhu jsme předními světovými odborníky v oboru pneumatiky. Jsme silným partnerem pro průmysl a vytváříme

Více

Tisková zpráva. 125 let Bosch Stvořeno pro život Mezinárodní trhy a cesta k úspěchu Internacionalizace je součástí tradice společnosti Bosch

Tisková zpráva. 125 let Bosch Stvořeno pro život Mezinárodní trhy a cesta k úspěchu Internacionalizace je součástí tradice společnosti Bosch Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Mezinárodní trhy a cesta k úspěchu Internacionalizace je součástí tradice společnosti Bosch leden 2011 PI 7232 Klíčem k úspěchu je celosvětový prodej inovačních

Více

Hermann Scholl, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška k bilanční tiskové konferenci dne 16. května 2002

Hermann Scholl, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška k bilanční tiskové konferenci dne 16. května 2002 Referát Všeobecné informace Bosch před novými úlohy dobře připraven pro další vzrůst květen 2002 RF20501 Hermann Scholl, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška k bilanční tiskové

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka 002136247893 Investor : Hrstka Rd Podsedice Tel: Email: Montážní firma: Tomáš Mach

Více

PŘÍBĚH JEDINEČNÉ KVALITY

PŘÍBĚH JEDINEČNÉ KVALITY PŘÍBĚH JEDINEČNÉ KVALITY Naše firma je členem skupiny MANN+HUMMEL koncernu, který je světovým lídrem v oblasti technologie filtrace. Naše filtry se prodávají od roku 1982 a během této doby si získaly důvěru

Více

Nejmenší obvodová rukojeť a výkonný 720 wattový motor: Nové úhlové brusky Bosch GWS 7 Professional

Nejmenší obvodová rukojeť a výkonný 720 wattový motor: Nové úhlové brusky Bosch GWS 7 Professional Tisková zpráva Nejmenší obvodová rukojeť a výkonný 720 wattový motor: Listopad 2009 6709 PT MS Nejmenší obvodová rukojeť ve srovnání s jinými profesionálními úhlovými bruskami ve své třídě dle wattového

Více

tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWL (provedení vzduch/voda)

tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWL (provedení vzduch/voda) tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 0014000264 Montážní partner: E-mail: Tel.: Investor: Jiří Seifert Ranná E-mail: seifert24@seznam.cz tel.: 603263820 Vytvořil:

Více

Systémová řešení pro ventilové rozvody. High-tech a vysoká přesnost

Systémová řešení pro ventilové rozvody. High-tech a vysoká přesnost Systémová řešení pro ventilové rozvody High-tech a vysoká přesnost Schaeffler Automotive Aftermarket - více inovací, kvality i servisu Schaeffler Automotive Aftermarket - čtyři silné značky Když už vozidlo

Více

Společnost Henkel hlásí ve třetím čtvrtletí velmi dobrý výkon

Společnost Henkel hlásí ve třetím čtvrtletí velmi dobrý výkon Tisková zpráva Praha, 12. listopadu 2013 Výrazné zvýšení zisku a ziskovosti Společnost Henkel hlásí ve třetím čtvrtletí velmi dobrý výkon Přesvědčivý 4,2% organický růst obratu Obrat ovlivněný kurzovými

Více

Tisková zpráva. OVB Holding AG: Výrazně lepší výsledek

Tisková zpráva. OVB Holding AG: Výrazně lepší výsledek Strana 1 ze 5 OVB Holding AG: Výrazně lepší výsledek Další posílení prodejního potenciálu: Růst finančních poradců, zákazníků a nových smluv Trvale pozitivní vývoj obchodu v segmentu jižní a západní Evropy

Více

Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek

Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek Veřejná deklarace ČEZ k udržitelnosti rozvoje a reinvestici povolenek ČEZ vnímání společenské odpovědnosti ČEZ si je vědom společenské odpovědnosti za podstatný podíl emisí skleníkových plynů i jiných

Více

Inovace a efektivita jsou naším měřítkem Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice

Inovace a efektivita jsou naším měřítkem Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice Inovace a efektivita jsou naším měřítkem Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice 2 Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice Vše má jeden cíl: Efektivní využívaní energie Efektivní

Více

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility 15. 9. 2016 Dotační programy s podporou Fotovoltaiky Fotovoltaika jako součást komplexního projektu PODNIKATELÉ OP Podnikání

Více

Vstřikovací systém Common Rail

Vstřikovací systém Common Rail Vstřikovací systém Common Rail Pojem Common Rail (společná lišta) znamená, že pro vstřikování paliva se využívá vysokotlaký zásobník paliva, tzv. Rail, společný pro vstřikovací ventily všech válců. Vytváření

Více

Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty

Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětové příležitosti pro silný a smysluplný rozvoj naší společnosti. Naším cílem

Více

Štítkování elektrospotřebičů. 3.12.2009 Martin Sailer generální ředitel

Štítkování elektrospotřebičů. 3.12.2009 Martin Sailer generální ředitel Štítkování elektrospotřebičů 3.12.2009 Martin Sailer generální ředitel CECED CECED - Conseil Europeen de la Construction d Appareils Domestiques European Committee of Manufacturers of Domestic Equipment)

Více

Na cestě k silniční dopravě bez nehod a škodlivých. emisí: Řešení Bosch pro stoupající požadavky na celém světě. Dr. Bernd Bohr

Na cestě k silniční dopravě bez nehod a škodlivých. emisí: Řešení Bosch pro stoupající požadavky na celém světě. Dr. Bernd Bohr Juni 2007 RF 70601-d my Na cestě k silniční dopravě bez nehod a škodlivých emisí: Řešení Bosch pro stoupající požadavky na celém světě Dr. Bernd Bohr Vedoucí divize automobilové techniky Bosch Přednáška

Více

I přes zhoršené podmínky v loňském roce si Viessmann Group nadále buduje svou pozici na trhu

I přes zhoršené podmínky v loňském roce si Viessmann Group nadále buduje svou pozici na trhu I přes zhoršené podmínky v loňském roce si Viessmann Group nadále buduje svou pozici na trhu I přes nesnadné tržní podmínky si společnost Viessmann Group v roce 2015 dokázala nadále budovat svou pozici

Více

Plynové kotle. www.viadrus.cz

Plynové kotle. www.viadrus.cz Plynové kotle www.viadrus.cz Plynové kotle G36 stacionární samotížný plynový kotel G42 (ECO) stacionární plynový nízkoteplotní kotel vysoká provozní spolehlivost a dlouhá životnost litinového tělesa vysoká

Více

Tisková informace. Autopříslušenství prvovýbava Řízení elektrické energie a startovací generátor pro palubní síť budoucnosti. Duben 2001 RF10406

Tisková informace. Autopříslušenství prvovýbava Řízení elektrické energie a startovací generátor pro palubní síť budoucnosti. Duben 2001 RF10406 Tisková informace Autopříslušenství prvovýbava Řízení elektrické energie a startovací generátor pro palubní síť budoucnosti Duben 2001 RF10406 Dr. Beda-Helmut Bolzenius, mluvčí vedení úseku startérů a

Více

PRINZ technika řetězových pil: Výzva pro řezání

PRINZ technika řetězových pil: Výzva pro řezání PRINZ technika řetězových pil: Výzva pro řezání V oblasti techniky řetězových pil vyvíjí a vyrábí přední rakouská společnost PRINZ už od roku 1947 pro profesionální použití pily, příslušenství a náhradní

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2015 Úvodní slovo ředitele Rok 2015 byl rokem organizačních změn a zároveň i mírného růstu v zakázkové i ekonomické oblasti celé společnosti Celkové oživení ekonomiky společnosti

Více

Tisková zpráva 15. 03. 2011. 2010: Finanční oživení potvrzeno 2011: Strategická změna zaměření na úvěrové pojištění

Tisková zpráva 15. 03. 2011. 2010: Finanční oživení potvrzeno 2011: Strategická změna zaměření na úvěrové pojištění Tisková zpráva 15. 03. 2011 2010: Finanční oživení potvrzeno 2011: Strategická změna zaměření na úvěrové pojištění Setrvalý růst obratu Prudký pokles škodní kvóty Obnova dynamiky pozitivních výsledků Posílení

Více

Snížení nákladů na energii a šetření zdrojů. www.istockphoto.com. BHKW na zemní plyn Účinná alternativa

Snížení nákladů na energii a šetření zdrojů. www.istockphoto.com. BHKW na zemní plyn Účinná alternativa Zemní plyn Moduly BHKW do 4 000 kw ti Snížení nákladů na energii a šetření zdrojů www.istockphoto.com BHKW na zemní plyn Účinná alternativa innos č ú v e c d ů V Silný partner Šetrné ke klimatu a účinné

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka 002136248654 Investor : Montážní firma: ENVIRA Group s.r.o. Petr Gajdoš E-mail :

Více

Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP

Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP Nová zelená úsporám Program Ministerstva životního prostředí zaměřený na úspory energie

Více

Červen 2009 RF048. Robert Bosch GmbH Postfach 10 60 50 70049 Stuttgart

Červen 2009 RF048. Robert Bosch GmbH Postfach 10 60 50 70049 Stuttgart Červen 2009 RF048 Lithio-iontové baterie výzvy a milníky ve vývoji pro použití automobilovém průmyslu Dr. Joachim Fetzer Výkonný Vice prezident SB LiMotive Přednáška k 59. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický

Více

Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020

Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020 Ondřej Pašek Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020 Dohoda o partnerství Schválena Vládou ČR 9. 4. 2014, odeslána k formálním vyjednáváním s Evropskou

Více

90. let nabitých energií

90. let nabitých energií WARMWASSER ERNEUERBARE ENERGIEN KLIMA RAUMHEIZUNG 90. let nabitých energií Ing. Miroslav Páv I Praha I 9. dubna 2014 Představení firmy STIEBEL ELTRON je středně velká německá firma založená v r. 1924.

Více

Tisková zpráva. 13. září 2011 PI 7496 UBK Kl/af

Tisková zpráva. 13. září 2011 PI 7496 UBK Kl/af Tisková zpráva Proměnlivost ekonomiky a trendy v oblasti životního prostředí Bosch posouvá kupředu inovace v oblasti automobilového průmyslu Stále na cestě k růstu více zaměstnanců 13. září 2011 PI 7496

Více

Sika Industry Inventing the Future

Sika Industry Inventing the Future Sika Industry Inventing the Future Segmenty trhu pro potřeby našich zákazníků: automobilový průmysl automotive Aftermarket transportation spotřebiče & komponenty nástroje & kompozity Vyvíjíme řešení pro:

Více

Vynález, který změnil svět

Vynález, který změnil svět Společnost Carrier, vybudovaná na vynálezu Willise Carriera, který v roce 1902 postavil moderní klimatizaci, je přední světový dodavatel topenářských, klimatizačních a chladících řešení. Společnost Carrier

Více

Abc. 1. března 2010 FINANČNÍ VÝSLEDKY HSBC HOLDINGS PLC ZA ROK Podstatně vyšší základní zisk

Abc. 1. března 2010 FINANČNÍ VÝSLEDKY HSBC HOLDINGS PLC ZA ROK Podstatně vyšší základní zisk 1. března 2010 FINANČNÍ VÝSLEDKY HSBC HOLDINGS PLC ZA ROK 2009 Podstatně vyšší základní zisk Zisk před zdaněním za rok 2009 (očištěný o odpis goodwill v Severní Americe za rok 2008) činí 13,3 miliardy

Více

Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream. Efektivní řešení zítřka

Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream. Efektivní řešení zítřka Nová generace plynových kondenzačních kotlů s technologií BlueStream Efektivní řešení zítřka Moderní kondenzační technika se vyznačuje efektivním využíváním energie: díky zvýšenému odvádění tepla ze spalin

Více

Naše cesta k úspěchu

Naše cesta k úspěchu Naše cesta k úspěchu Společnost SCHURTER v globálním elektronickém průmyslu úspěšně působí již od roku 1933. V tomto činorodém tržním prostředí se jí vždy dařilo zvládat výzvy a dosahovat soustavného zlepšování.

Více

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0 Hospodářský vývoj a Průmysl.0. listopadu 201 ŠKODA AUTO Vysoká škola Hospodářský vývoj a Průmysl.0 Makroekonomický rámec Česká ekonomika v roce 201 meziročně vzrostla o 2 % V roce 201 dynamika hospodářského

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

Přednáška na 58. mezinárodním kolokviu motoristického tisku

Přednáška na 58. mezinárodním kolokviu motoristického tisku Juni 2007 RF 70407-d Ho Převrat na automobilovém trhu v USA alternativy v oblasti pohonu a paliva Christopher Qualters Ředitel prodeje diesel a diesel-marketing Bosch USA Přednáška na 58. mezinárodním

Více

české energetiky, její

české energetiky, její Hodnocení současného stavu české energetiky, její perspektivy a udržitelnost Miroslav Vrba Předseda Energetického komitétu ČR/WEC Jak objektivně měřit energetickou výkonnost zemí? TŘI DIMENZE ENERGETICKÉ

Více

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Setkání EKIS a odborný seminář Litomyšl, 17. září 2018 Komora obnovitelných zdrojů energie (o nás) Největší

Více

Jan-Willem Storm. Jednatel spol. Wulf Johannsen KG GmbH & Co.

Jan-Willem Storm. Jednatel spol. Wulf Johannsen KG GmbH & Co. Jan-Willem Storm Jednatel spol. Wulf Johannsen KG GmbH & Co. Wulf Johannsen KG GmbH & Co. Kiel, Německo 2 Naše výrobní závody Kiel, Německo 3 Wulf Johannsen KG GmbH & Co. Předmět podnikání Datum založení

Více

Platí mluvené slovo. Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012

Platí mluvené slovo. Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012 Platí mluvené slovo Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012 rád bych vás také přivítal na dnešní bilanční tiskové konferenci. Snímek Hlavní události roku

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2310201319 Investor: pan Peter Kovalčík RD Ruda 15, Velké Meziříčí email: peter.kovalcik@seznam.cz

Více

Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu

Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu Česká on-line verze technických údajů pro servis osobních a lehkých užitkových automobilů - zážehové i vznětové motory od roku výroby 1970. SERVIS Servisní plány

Více