Unternehmensbereich. Vize společnosti Bosch

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Unternehmensbereich. Vize společnosti Bosch"

Transkript

1 Bosch dnes

2 Unternehmensbereich Vize společnosti Bosch Vytváření Kraftfahrzeugtechnik hodnot užívání hodnot Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro intenzivní vývoj. Naším cílem je podpořit kvalitu života inovačními a užitečnými řešeními. Přitom sázíme na naši hlavní kompetenci v oblastech automobilové a průmyslové techniky, jakož i na naše služby pro podnikatelské a privátní využití. U všech činností, které realizujeme, se snažíme dosáhnout hospodářských úspěchů a přední pozice na trhu. Podnikatelská samostatnost a finanční nezávislost nám umožňují plánovat v dlouhodobých horizontech. Ve smyslu zakladatele naší společnosti klademe mimořádný důraz na společenskou a ekologickou odpovědnost ve všech oblastech, kde působíme. Přesvědčujeme naše zákazníky silou inovací a hospodárností, spolehlivostí a kvalitou. Naše struktury, procesy a řídicí nástroje jsou jasné a jsou orientovány na cíl podporují požadavky příslušných obchodních oblastí. Jednáme podle jednotných principů. Naší vůlí je společně dosáhnout stanovené cíle. Naše zaměstnance spojuje na celém světě jedinečná soudržnost v každodenním životě. Využíváme veškeré podněty vyplývající z rozmanitosti kultur. Naše úkoly bereme jako výzvu, s radostí se angažujeme a jsme pyšni na to, že jsme součástí společnosti Bosch.

3 Obsah Bosch dnes Bosch Group v přehledu 5 Klíčová data 6 Obchodní rok Technologie a inovace 14 Automobilová technika 20 Průmyslová technika 24 Spotřební zboží a technika budov 28 Naše zodpovědnost 34 Nadace Roberta Bosche 36 Bosch ve střední a východní Evropě 37 Bosch Group v České republice 38 Bosch v ČR - obchod 40 Bosch v ČR - výroba 42 Malá historie výrobků 44 Z kroniky firmy 47 Adresář

4 Bosch Group v přehledu Vlastnická struktura Robert Bosch GmbH Nadace Roberta Bosche, podíl 92 %, bez hlasovacích práv Rodina Bosch, podíl 7 %, 7 % hlasovacích práv Robert Bosch Industrietreuhand KG, 93 % hlasovacích práv Robert Bosch GmbH, podíl 1 %, bez hlasovacích práv Bosch Group je vedoucím mezinárodním dodavatelem v oblasti technologií a služeb. Ve svých obchodních divizích automobilové a průmyslové techniky, spotřebního zboží a techniky budov zaměstnává přibližně pracovníků a v obchodním roce 2007 dosáhla tato skupina obratu 46,3 miliard eur. Bosch Group zahrnuje společnost Robert Bosch a přibližně 300 dceřiných a regionálních společností ve více než 50 zemích světa. Tento celosvětový svazek vývojových, výrobních a odbytových firem je předpokladem pro další růst. Společnost Bosch investuje každoročně více než 3 miliardy eur do oblastí výzkumu a vývoje a celosvětově přihlásila více než 3000 patentů. Společnost byla v roce 1886 založena Robertem Boschem ( ) ve Stuttgartu jako dílna pro jemnou mechaniku a elektrotechniku. Obchodně-právní struktura Robert Bosch GmbH zajišťuje podnikatelskou samostatnost Bosch Group. Tak je společnosti umožněno dlouhodobé plánování s investováním významných příspěvků do budoucnosti. Kapitálový podíl Robert Bosch GmbH činí 92 % a je společensky využíván v rámci obecně prospěšné nadace Robert Bosch Stiftung GmbH. Hlasovací práva jsou většinovým vlastnictvím Robert Bosch Industrietreuhand KG. Ta také zajišťuje obchodní funkce společnosti. Zbývající podíly jsou v rukou rodiny Bosch a Robert Bosch GmbH. Více informací:

5 Klíčová data Bosch dnes 4 5 Bosch Group Obrat Změna v % + 5,4 + 6,0 Zahraniční podíl v % Počet zaměstnanců Z toho v Německu Z toho v zahraničí Investice do základních prostředků V % z obratu 6,1 5,7 Výdaje na výzkum a vývoj V % z obratu 7,7 7,7 Zisk před zdaněním Zisk po zdanění Hodnoty v milionech EUR 1 Stav k 1. lednu 2007/2008

6 Obchodní rok 2007 Pro Bosch Group byl rok 2007 dobrým rokem. Dokázali jsme pokračovat v růstu a dále zvyšovat obraty i výnosy. V narůstající míře jsme byli úspěšní s produkty, které přispívají k úsporám energií a jsou šetrné k životnímu prostředí. Celkově náš celosvětový obrat stoupl o 6 % na 46,3 miliardy eur. Spolu s otevřením nového veletržního areálu ve Stuttgartu v létě 2007 se na obou podélných stranách veletržního parkoviště nad dálnicí mezi Stuttgartem a Mnichovem rozsvítilo 55 metrů široké logo Bosch. Firma Bosch totiž získala práva na jméno u veletržního parkoviště a proto také podporovala stavbu nového veletržního areálu ve Stuttgartu.

7 Bosch dnes 6 7 Obrat byl negativně ovlivňován nejen zhodnocováním eura vůči dolaru, ale také oproti yenu. Bez efektů směnných kurzů by náš obrat stoupl dokonce o skoro 8 %, a proto by ležel na naší dlouhodobě stanovené křivce růstu. Přírůstky ve všech oblastech Motorem růstu byla oblast průmyslové techniky s přírůstkem obratu 9,4 % na 6 miliard eur. Její výsledek ovlivnil velmi dobrý vývoj v oblasti automatizační techniky u divize Bosch Rexroth. Při vyloučení vlivů kurzových rozdílů by přírůstek činil až 12 %. Stejně dobře se vyvíjely obchodní oblasti spotřebního zboží a techniky budov, které obrat zvýšily o 6,5 % na 11,7 miliard eur. Divize automobilové techniky podala také silný výkon a umožnila nám tak obhájit naše pozice celosvětově předního dodavatele pro automobilový průmysl; obrat vzrostl o 4,5 % na 28,4 miliardy eur. Regionálně leželo těžiště růstu obratu opět v prostoru Asie a Oceánie. Zde náš obrat stoupl v místních měnách o 17 %. Celkově jsme v těchto oblastech dosáhli obratu 7,6 miliardy euro. Ve střední a východní Evropě se zvýšil obrat o 20 % na 3,7 miliardy eur. V západní Evropě došlo k nárůstu o 4,5 %, což jsou podstatně lepší výsledky než v předchozím roce. Také v Jižní Americe byl obrat zvýšen o 14 % na 1,5 miliardy eur. A dokonce na severoamerickém trhu jsme zvýšili obrat v lokálních měnách o 6,5 %. V důsledku silného zeslabení dolaru však byl obrat vyjádřený v eurech nižší o 1,6 %.

8 Bosch Group je činná v následujících oblastech: Automobilová technika Automatizační technika Obalová technika Elektrické nářadí Tepelná technika Domácí spotřebiče Zabezpečovací systémy Značný růst počtu zaměstnanců Počet zaměstnanců se v roce 2007 ještě zvýšil. K 1. lednu 2008 bylo u společnosti Bosch zaměstnáno přibližně zaměstnanců - to je o více než v předchozím roce. Těžištěm rozšiřování byly opět oblasti Asie a Oceánie, zvláště Čína a Indie s 3500 zaměstnanci, střední a východní Evropy s 2600 zaměstnanci. V Německu se zvýšil počet pracovních míst o více než 1800 na Mohutně jsme také zvýšili naše výdaje na výzkum a vývoj: V roce 2007 dosahovaly 3,6 miliardy eur nebo přepočteno 7,7 % z obratu. Pro další rozšiřování naší mezinárodní společnosti, pro posilování jednotlivých obchodních divizí a pro vytváření do budoucnosti orientovaných obchodních aktivit jsme v roce 2007 investovali přibližně 2,6 miliardy eur do základních prostředků. Dvě třetiny z těchto prostředků spadají do automobilové techniky. Největším projektem byla výstavba továrny na polovodiče umožňující vyrábět wafery 200 mm v Reutlingenu, zde jsme investovali celkem 600 milionů eur. Kromě toho jsme také značně investovali do dalšího rozšiřování kapacit v oblasti systémů vstřikování vznětových motorů Common Rail, systémů vstřikování zážehových motorů, do techniky pohonů u větrných elektráren, do oblasti tepelných čerpadel a solárních systémů.

9 Bosch dnes 8 9 Potvrzení strategické orientace V dobrém vývoji roku 2007 vidíme potvrzení naší strategické orientace. Prospělo nám další posilování naší mezinárodní prezentace především v rychle se rozvíjejících zemích Asie, střední a východní Evropy. Velké výhody jsme získávali také z rozmanitosti našich aktivit. A náš stanovený cíl Stvořeno pro život se zrcadlí ve vysokém počtu inovací, pomocí kterých jsme dokázali získat nové segmenty trhu. To platí zvláště ve vztahu k celosvětově stoupající poptávce po produktech přispívajících k lepší ochraně klimatických podmínek a produktů šetrných k surovinovým zdrojům a zajišťujícím vyšší bezpečnost a komfort pro uživatele. Na základě této celosvětově vůdčí pozice a díky vyváženému portfoliu produktů vidíme dobré šance zůstat i v budoucích letech na tomto kurzu trvalého růstu. Největší růst očekáváme v rychle se rozvíjejících zemích s výrobky pro segment nízkých cen. To platí hlavně pro oblast automobilové techniky. Tento segment trhu zahrnuje hlavně vozidla s rozpětím kupních cen mezi a euro, v některých případech ještě níže. Tomu se musíme přizpůsobit. Proto také dodáváme komponenty pro vstřikování, brzdové systémy a autoelektroniku pro malá vozidla Nano indického výrobce automobilů Tata Motors. Tato vozidla byla představena počátkem roku 2008 za základní přepočtenou cenu 1700 eur. Kromě toho jsme však dále posilovali naši roli inovačního partnera pro vysoce vyvinutý automobilový průmysl a zde chceme společně určovat další technologické milníky.

10 Technologie a inovace Inovace jsou důležitým základem našeho úspěchu. Naše inovační síla vyrůstá z výkonů našeho výzkumu a vývoje. Více než zaměstnanců pracuje na nových, lepších technologiích, technikách, výrobních postupech a produktech. Celosvětově úzké spojení se špičkovými vědci na univerzitách a v institutech činí tuto práci ještě účinnější. Vyvinuli jsme zcela nové postupy pro výrobu integrovaných senzorů tlaku. Dochází ke zjednodušení procesu montáže a přispívá k mimořádně tlakově odolným membránám u senzorů.

11 Bosch dnes Inovace jsou základní součástí naší firemní strategie. V roce 2007 jsme přihlásili nový rekordní počet 3280 patentů. Celá řada prvotřídních vyznamenání kromě toho ukazuje, že naše novinky nalézají také veřejné uznání. Aktuální inovací z oblasti automobilové techniky je systém start/stop, se kterým jsme celosvětově přišli jako první dodavatel pro velkosériovou výrobu. Tento systém vypíná motor během krátkých fází zastavení a přispívá tak k podstatnému snižování spotřeby paliva a tedy také emisí CO 2. Úspěšným výsledkem vývoje v oblasti elektrického nářadí je náš laserový měřič vzdálenosti, velmi kompaktní a lehké zařízení pro přesné a rychlé měření v místnostech. Efektivní využití energie V oblasti automobilové techniky se zaobíráme všemi aspekty, které se týkají hnacího traktu. K nim patří další vývoj přímého vstřikování vznětových i zážehových motorů, technik vstřikování pro alternativní paliva, systémů a komponentů pro hybridní pohony, pro palivové články a elektromobily. Dále do této oblasti patří také vývoj turbodmychadel. Proto jsme počátkem roku 2008 sjednali společný podnik s firmou Mahle GmbH Stuttgart. V oblasti automatizační techniky u Bosch Rexroth pracujeme v oblasti převodovek a pohonů pro větrné elektrárny a s možnostmi využívání mořských a přílivových proudů jako zdroje energií. V oblasti spotřebního zboží a techniky budov jsme zahájili spolupráci na vývoji tepelných zařízeních na bázi Stirlingovy technologie výroby proudu až do stavu zralosti pro sériovou výrobu. Cílem je využívání spojení síly a tepla.

12 Dům jako elektrárna Pracujeme na budoucích řešeních pro využívání regenerativních energií šetřících životní prostředí. V kooperaci s partnery z chemického průmyslu zkoumáme možnosti u organických fotovoltických článků. Solární články z plastů mají potenciál převádět energii slunečního světla na elektrickou energii podstatně výhodněji oproti běžným článkům z křemíku. Podílíme se společně s firmou BASF na spolupráci s Heliatek GmbH, Drážďany, což je přední firma v této oblasti. Naším cílem je přijít v příštím desetiletí na trh s organickými fotovoltickými články. Pro tyto účely vyvíjíme Speciálně pro vozidla s nízkou cenou vyvinutá cenově výhodná platforma řídicích jednotek. Náš systém Value Motronic pro systémy vstřikování zážehových motorů se vyznačuje softwarem, který lze mimořádně jednoduše přizpůsobit k nejrůznějším koncepcím motorů.

13 Bosch dnes konstrukce solárních článků a zkoumáme, jak by bylo možné nové články vyrábět cenově výhodněji a ve velkých počtech. Za touto myšlenkou stojí vize energeticky nezávislého domu. Články lze umístit například jako tenkou plastovou fólii na střechu domu, do oken a umístit ji také na zdi a převádět tak dopadající sluneční energii na proud. Vlastní dům se ze spotřebiče stane výrobcem energie. Ochrana klimatických podmínek jako pohon inovací V příštích letech budou rostoucí požadavky na ochranu klimatických podmínek a na efektivní využívání energetických zdrojů stále důležitějším motorem inovací. Jako náš hlavní úkol vidíme přispívat dalším vývojem našich produktů chránících životní hodnoty a novými nápady k zachování budoucího životního prostředí. Rostoucí potřeba technických řešení nám současně nabízí šance úspěšně se etablovat ve stále intenzivnější a globálnější celosvětové konkurenci. Více informací: Corporate Research

14 Automobilová technika Bosch zvýšil v roce 2007 obrat divize Automobilové techniky o 4,5 % na 28,4 miliardy eur. Tato obchodní divize tak prokázala svoji pozici jako celosvětově přední dodavatel automobilového průmyslu. K těmto úspěchům přispěla zvláště poptávka po moderních systémech vstřikování vznětových a zážehových motorů, rostoucí počet vybavení vozidel elektronickým programem stability a inovačními produkty jako systém start/stop a elektrické servořízení. Naše technika vstřikování Common Rail zajišťuje v rostoucí míře nižší spotřebu a nižší emise také u velkých vznětových motorů. V rakouském výrobním závodě Hallein vyrábíme převážně vstřikovací systémy pro velké vznětové motory, které se používají například v lodích, lokomotivách a ve velkých stavebních strojích.

15 Bosch dnes Hlavní údaje 2007 Počet zaměstnanců Obrat Hodnoty v milionech EUR Investice Náklady na vývoj a výzkum Divize automobilové techniky je největší obchodní divizí u firmy Bosch. Dosahuje přibližně 61 % z celkového obratu. V této oblasti jsme činní ve čtyřech hlavních obchodních oblastech: techniky vstřikování pro spalovací motory (zážehové a vznětové), systémy pro aktivní a pasivní bezpečnost vozidel (brzdy, ABS, ESP, řízení airbagu), elektrické stroje (startéry, generátory, malé motorky) a výrobky mobilní komunikace (autorádia, navigační systémy). Příspěvky k technologické globalizaci S výhledem do budoucnosti pracujeme v oblasti automobilové techniky intenzivněji na ještě efektivnějším a z hlediska emisí výhodnějším využívání energie. Proto se zabýváme všemi aspekty hnacího traktu. Tedy kromě dalšího vývoje přímého vstříkování vznětových a zážehových motorů se zaobíráme také vývojem turbodmychadel. Ta budou od roku 2010 vyráběna ve společné firmě s Mahle GmbH Stuttgart. Další oblastí je technika vstřikování pro alternativní paliva. Stále více vozidel je totiž poháněno zemním plynem, etanolem nebo syntetickou naftou na rostlinné bázi. Pro tyto účely jsme do sériové výroby přivedli různé systémy řízení motoru a komponenty vstřikování. Kromě toho vyvíjíme systémy a komponenty pro hybridní pohony, u kterých je kom-

16 Bosch vyrábí automobilovou techniku v 25 zemích ve 133 výrobních závodech. 1 Blaupunkt GmbH (100% podíl Bosch) 2 ZF Lenksysteme GmbH (50% podíl Bosch) Obchodní oblasti Systémy zážehových motorů Systémy vznětových motorů Podvozkové systémy, brzdy Podvozkové systémy, regulace Elektrické pohony Spouštěče a alternátory Car Multimedia 1 Automobilová technika elektronika Automobilová technika aftermarket Systémy řízení 2 V roce 2007 jsme zahájili v Brazílii montáž protiblokovacích systémů. Tento výrobní závod doplňuje naše mezinárodní spojení výrobních podniků pro oblast systémů regulace brzd a pokrývá stoupající potřebu v oblasti aktivních bezpečnostních systémů v Jižní Americe. Od zahájení sériové výroby v roce 1978 jsme v našich sedmi výrobních závodech na celém světě vyrobili již více než 150 milionů systémů pro regulaci brzd.

17 Bosch dnes binován spalovací motor s elektrickým pohonem. Zakázky pro sériovou výrobu již existují pro hybridní pohony vybavené jak zážehovými, tak také vznětovými motory. ESP na cestě ke standardu Podle mínění řady expertů zajišťuje firmou Bosch od roku 1995 poprvé zavedený elektronický program stability ESP nejdůležitější příspěvek pro zvýšení bezpečnosti od zavedení bezpečnostních pásů. Na základě jednoznačných výsledků studií schválily americké úřady v roce 2007 předpisy, které udávají, že od podzimu 2011 musí být všechna v USA nově do provozu uváděná vozidla do celkové hmotnosti 4,5 tun sériově vybavena systémem ESP. Komise EU oznámila svůj záměr předložit pro Evropu porovnatelný zákonný rámec, který také předpokládá od roku 2011 povinné vybavení všech nových osobních vozidel tímto aktivním bezpečnostním systémem. Do roku 2010 počítáme s tím, že celosvětově bude polovina všech nových vozidel vybavena systémem ESP, což je oproti roku 2006 dvojnásobek. Na základě naší dobré pozice na trhu systémů regulace brzd, takových jako je ESP, budeme mít jistě značný podíl na tomto mimořádném růstu trhu. Růst díky celosvětovým aktivitám Přibližně 40 % našeho obratu v oblasti automobilové techniky realizujeme mimo Evropu. Z toho pochází přibližně polovina z Asie, kde již řadu let nadproporcionálně rosteme. Tento růst chceme i nadále podporovat. Proto jsme značně rozšířili v těchto místech v roce 2007 také naše výrobní a vývojová zařízení. Mimořádnou roli přitom hraje technika vznětových motorů. Ta dokázala ve skoro všech oblastech

18 světa mimořádně přispět ke snížení spotřeby paliva a tím také emisí oxidů uhličitého. V Indii bylo například v letech 2003 až 2008 investováno přibližně 325 milionů eur. Po vybudování rozsáhlého výrobního závodu pro komponenty vstřikování vznětových motorů zahájíme v polovině roku 2008 rozšiřování produkce pro systémy vstřikování u zážehových motorů a výrobu antiblokovacích systémů. V Číně v současnosti budujeme výrobní závod pro výrobu startérů, generátorů a řídicích jednotek. V Koreji a v USA jsme otevřeli v roce 2007 nová vývojová centra, proto můžeme místním zákazníkům nabídnout ještě lepší podporu. Navigační systémy v automobilech jsou vystaveny vysokému zatížení. Aby dokázaly fungovat i za extrémních teplot nebo vysoké vlhkosti vzduchu po celý rok, jsou zařízení naší dceřiné společnosti Blaupunkt GmbH testována během vývoje za náročných podmínek v klimatických komorách.

19 Bosch dnes Úspěchy u cenově výhodných vozidel Poptávka po mimořádně cenově výhodných vozidlech bude v následujících letech na celém světě růst daleko silněji než ostatní trh. Toho se chceme účastnit a vyvíjíme speciální výrobky. Úspěšným příkladem je naše řízení motoru Value Motronic, které jsme vyvinuli pro cenově výhodná vozidla. Těžištěm tohoto systému je software, který lze velmi jednoduše přizpůsobit k různým koncepcím motoru. Řídicí jednotka se mimo jiné využívá v modelu Nano indického výrobce automobilů Tata Motors od roku Pro toto vozidlo, které je v základní verzi nabízeno za prodejní cenu přibližně 1700 eur, budeme dodávat také kompletní systémy brzd, vstřikování pro vznětové motory, startéry a generátory. V roce 2008 rovněž v Asii zahájíme výrobu cenově optimalizovaných generátorů, systémů vstřikování vznětových motorů pro užitková vozidla a řídicích jednotek pro airbagy. Více informací:

20 Průmyslová technika Celosvětově dobrá konjunktura v oblasti investic a ve strojírenství pokračovala i v roce Tento vývoj využívala naše obchodní divize průmyslové techniky díky své všestranné nabídce produktů pro dosažení ještě vyššího a nadprůměrného růstu obratu, který se zvýšil o 9,4 % na 6 miliard eur. Kdo chce využívat vítr, ten potřebuje vysoce kvalitní techniku - například převodovky pro generátory od Bosch Rexroth. Ty pomáhají převádět listy rotoru zachycenou sílu větru na elektrickou energii.

21 Bosch dnes Hlavní údaje 2007 Počet zaměstnanců Obrat 5967 Hodnoty v milionech EUR Investice 403 Náklady na vývoj a výzkum 285 V oblasti průmyslové techniky jsme aktivní v oblastech automatizační a obalové techniky. Dceřiná společnost Bosch Rexroth nabízí od hydrauliky přes elektrické a mechanické systémy, až po pneumatické systémy všechny důležité technologie pro pohon, řízení a pohyb. Často jako integrované systémové řešení s řadou alternativ. V obalové technice patříme na silně fragmentovaném trhu k celosvětově největším dodavatelům. Společnost se specializovala na stroje a výrobní linky pro sladkosti, potraviny, pochutiny a výrobky farmaceutického průmyslu. Silný růst v oblasti automatizační techniky Tahounem růstu v oblasti automatizační techniky byly v roce 2007 opět hydraulické systémy pro mobilní aplikace, komponenty pro offroad vozidla zahrnující i zemědělské a stavební stroje. Bosch Rexroth profitoval především z velmi dobré poptávky v Asii a Evropě. Důležitou oblastí růstu jsou také komponenty pro využívání energie větru, ty budou i v následujících letech vytvářet silně expandující trh nejen v Evropě, ale na celém světě. V této oblasti proto naše podnikání značně rozšiřujeme.

22 Bosch vyrábí průmyslovou techniku v 86 výrobních závodech ve 22 zemích. Obchodní oblasti Automatizační technika 1 Elektrické pohony a systémy řízení Hydraulické systémy Lineární a montážní technika Pneumatické systémy 1 Bosch Rexroth AG (100% podíl Bosch) Balicí technika Stroje a linky pro balicí techniku Mimořádné postavení Bosch Rexroth jako dodavatele systémů se celosvětově zrcadlí v řadě velkých projektů. V Singapuru je v současnosti celá zátoka oddělována od moře obrovskou přílivovou elektrárnou nazývanou Marina Barrage. Naše hydraulické válce pohybují přibližně 27 metrů širokými segmentovými branami mechanismů přehrady. V Dubaji transportuje zvedací mechanismus s naším ovládáním a automatizací lodě s celkovou hmotností až tun do opravárenských doků. Staré mechanické pohony vrat plavebních komor v Panamském průplavu jsou nahrazovány hydraulickými systémy z našich výrobních závodů. A námi vyvinutá technika ovládání a pohonu pohybuje také novým elektrickým simulátorem ve vídeňském Prateru. Nový závod pro obalovou techniku v Indii Na silně fragmentovaném celosvětovém trhu balicí techniky jsme si dokázali vybudovat naši silnou pozici. Především v Asii, zvláště v Číně a Indii, jsme nadále rostli. V Indii jsme uvedli do provozu nový výrobní závod. Budeme zde vyrábět balicí stroje pro farmaceutický a potravinářský průmysl. Tyto oblasti se v Indii mimořádně dynamicky vyvíjejí. V oblasti farmaceutického průmyslu jsme posílili naši pozici jako globálně aktivního dodavatele systémů. Tomuto cíli slouží

23 Bosch dnes také převzetí společností Pharmatec GmbH, Drážďany a SMB-Schoeller-Bleckmann-Medizintechnik v Rakousku. Obě společnosti se specializují na hygienickou a sterilizační techniku. Více informací: Automatizační technika Balicí technika Předem naplněné injekční stříkačky jsou oblíbené, protože značně usnadňují vlastní medikaci. Plnění a balení předem sterilizovaných injekčních stříkaček vyžaduje spolehlivá zařízení. Farmaceutická oblast v divizi Bosch Packaging Technology nabízí široké spektrum inovačních řešení.

24 Spotřební zboží a technika budov Naše divize spotřebního zboží a techniky budov se také v roce 2007 vyvíjela pozitivně; obrat se zvýšil o 6,5 % na 11,7 miliard eur. Divize tak dokázala potvrdit své vedoucí postavení na trhu a dokonce je ještě rozšířit. Vrtací kladivo Bosch slaví v roce 2007 svůj 75letý úspěch na trhu a v současnosti je jeho název používán jako označení druhu elektrického nářadí. Vrtací kladiva se používají na celém světě, také na stavbách kolem nejvyšší budovy na světě, kterou je Burj Dubai Tower.

25 Bosch dnes Hlavní údaje 2007 Počet zaměstnanců Obrat Hodnoty v milionech EUR Investice 415 Náklady na vývoj a výzkum 399 V divizi spotřebního zboží a techniky budov se zabýváme elektrickým nářadím, tepelnou technikou a systémy zabezpečovací techniky. Do této obchodní oblasti také patří domácí přístroje společné společnosti BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH. Elektrické nářadí Bosch je se silnými značkami Bosch, Skil a Dremel jedním z celosvětově největších výrobců elektrického nářadí s širokou nabídkou pro řemeslníky, průmysl a kutily. Do programu produktů patří také příslušenství jako jsou vrtáky a pilové listy, jakož i zahradní technika. Našimi důležitými faktory úspěchu zůstávají inovační síla a tempo inovací: v průběhu pěti let jsme zkrátili na polovinu, na pouhých dvanáct měsíců, průměrnou dobu od zahájení vývojových projektů do zahájení výroby. Skoro 40 procent našeho obratu jsme dosáhli v roce 2007 s výrobky, které jsou na trhu méně než dva roky. Mimořádně úspěšné byly bezkabelové produkty na bázi lithium-iontových akumulátorů. Koncem roku 2007 jsme získali společnost RoboToolz Ltd, Hongkong, výkonného výrobce laserových měřicích zařízení. Za naše inovační a marketingové strategie jsme v roce 2007 obdrželi Cenu německého marketingu.

26 Bosch vyrábí spotřební zboží a techniku budov v 85 výrobních závodech ve 24 zemích. Obchodní oblasti Elektrické nářadí Elektrické nářadí pro řemeslníky, průmysl a kutily Příslušenství Zahradní technika Tepelná technika 1 Zařízení pro vytápění a přípravu teplé vody Regulace a řízení Zabezpečovací systémy 2 1 Bosch Thermotechnik GmbH (100% podíl Bosch; do 31. prosince 2007 BBT Thermotechnik GmbH)) 2 Bosch Sicherheitssysteme GmbH 3 BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (50% podíl Bosch) Domácí spotřebiče 3 Vaření, mytí Praní, sušení Chlazení, mrazení Péče o podlahu Spotřební zboží Domácí zařízení s možností propojení do sítě Tepelná technika V oblasti tepelné techniky jsme dokázali potvrdit naši pozici předního evropského dodavatele systémů pro vytápění a přípravu teplé vody. Přitom můžeme profitovat ze širokého produktového programu našich dvanácti značek a z jejich mezinárodního zastoupení. Energeticky efektivní topné systémy a ekologické techniky jsou vyžadovány na celém světě. Mimořádně úspěšní jsme byli s našimi kondenzačními kotly a s tepelnými čerpadly šetřícími surovinové zdroje. Trend směřující k využívání energeticky efektivních systémů při vytápění a přípravě teplé vody bude stále pokračovat. Pomocí těchto řešení lze dosáhnout značné úspory provozních

27 Bosch dnes nákladů a snížit emise oxidu uhličitého. Efektivní technika vytápění Bosch může snížit emise oxidu uhličitého až o 60 % oproti konvenčním systémům vytápění, například v kombinaci kondenzační techniky podporované solárním systémem. Zabezpečovací systémy Bosch patří celosvětově k předním dodavatelům elektronických zabezpečovacích a komunikačních systémů. Zde jsme zastoupeni hlavně v oblasti video-sledování, techniky ozvučení, evakuace budov a kontroly přístupu. Naše zabezpečovací řešení se používají v nejrůznějších místech, mezi jiným v bankách, městských centrech a průmyslových zařízeních, v obchodech, na nádražích a letištích. V roce 2007 jsme posílili naši pozici převzetím Extreme CCTV Inc. Tato kanadská společnost se specializuje na oblast video-sledování. Domácí spotřebiče Společnost BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH, ve které se Bosch a Siemens podílejí polovinou, patří celosvětově k předním společnostem v oboru domácích spotřebičů. Společnost již řadu let sází na energeticky efektivní zařízení. Chladničky třídy A+ mají v porovnání s 15 let starými porovnatelnými chladničkami Bosch spotřebu energie nižší až o 65 %. Více informací: Elektrické nářadí Tepelná technika Zabezpečovací systémy Domácí spotřebiče

28 Naše zodpovědnost Ve více než 120leté historii Bosch Group bylo pro vedení společnosti vždy důležité udržení rovnováhy mezi podnikatelskými úspěchy a společenskou a ekologickou zodpovědností. U všeho co děláme, vidíme mimořádnou zodpovědnost vůči našim zaměstnancům, našim zákazníkům a dodavatelům, jakož i dalším partnerům a zájmovým skupinám. Z Brazílie do celého světa: To, co před 15 lety začalo v malém vývojovém týmu v Brazílii, slaví v současnosti úspěch: náš flexibilní systém vstřikování. Ten je vhodný pro libovolnou směs benzínu a alkoholu, a proto se prosadil na brazilském trhu. V současnosti je nabízen také pro evropské trhy.

29 Bosch dnes Vedení společnosti Naše speciální struktura vlastnictví společnosti, s veřejně prospěšnou nadací a rodinou Bosch jako akcionáři, a správní společnost jako vlastník společenských podnikatelských funkcí jsou důležitým základem pro naši podnikatelskou samostatnost. Zajišťuje nám vysokou míru nezávislosti a umožňuje dlouhodobě určovat naše podnikatelské strategie. Součinnost s potomky našeho zakladatele firmy v našich dozorčích a správních grémiích posiluje identitu naší společnosti. Naším cílem je zajistit dlouhodobým a ziskovým růstem potřebné zdroje pro dlouhodobý a úspěšný další vývoj naší společnosti. Proto dále rozšiřujeme naši mezinárodní prezentaci, posilujeme naše obchodní divize a otvíráme nová obchodní pole. House of Orientation Pro účely spolupráce a dlouhodobé orientace jsme si stanovili pravidla a ta jsme sloučili v House of Orientation. Tento ukazatel cesty dává zaměstnancům odpovědi na tři hlavní otázky: Co nás pohání vpřed? Co nás spojuje? Za čím si stojíme? Do našeho House of Orientation patří řada modulů: Bosch Vision jako obraz budoucnosti, náš vzor BeQIK jako vodítko pro trvalé zlepšování, naše hlavní kompetence pro úspěšný další vývoj společnosti a hodnoty Bosch, které celosvětově posilují soudržnost v naší společnosti.

30 V našich hodnotách Bosch se hlásíme k jasné orientaci na budoucnost a výnosy, k zodpovědnosti, iniciativě a konsekvencím, otevřenosti a důvěře, poctivému chování, kulturní všestrannosti a ke spolehlivosti, k hodnověrnosti a legalitě. Od všech zaměstnanců očekáváme respektování zákonných požadavků a interních pravidel. Nejdůležitější pravidla jsme shrnuli v Code of Business Conduct. Zaměstnanci K hlavním úkolům personální práce je na celém světě najít, a pro nás získat, kvalifikované zaměstnance a vytvořit z nich odborníky. Vedle Německa jsou v naší hlavní oblasti zájmu trhy s vysokým růstem v Asii a ve východní Evropě. Také v oblasti vývoje personálu posilujeme naši mezinárodní orientaci. Vývoj odborných a vedoucích pracovníků probíhá s orientací na naše stále více globálně směrované požadavky.

31 Bosch dnes Životní prostředí Společenská zodpovědnost znamená pro technologickou společnost Bosch velkou výzvu v tom, aby dokázala především svými inovacemi působit proti negativnímu ovlivňování klimatu a stále se snižujícím zásobám přírodních zdrojů. Pro ochranu životního prostředí totiž není potřeba méně techniky, ale daleko více techniky. Stávající techniku je proto nutné nadále vylepšovat z hlediska účinnosti a ve větší míře se také zaobírat náhradami olejů, uhlí a plynů. To znamená využívat regenerativní energie převodem na nosiče a jejich ukládáním. Námi podporovaný solární dům technické univerzity Darmstadt zvítězil v mezinárodní soutěži Solar Decathlon ministerstva pro energii USA. Budova získává veškerou energii ze slunce.

32 K této snaze přispíváme ve všech obchodních divizích. V oblasti automobilové techniky pracují naši experti na řešeních, která mají dále snižovat spotřebu paliva a emise oxidu uhličitého u všech druhů pohonů. Firma Bosch se také silně angažuje v oblasti výroby elektrické energie bez emisí oxidu uhličitého. Pro provoz větrných elektráren dodává naše dceřiná společnost Bosch Rexroth důležité hlavní díly jako jsou převodovky a pohony. Také pro oblast domácích spotřebičů nabízí Bosch produkty přispívající k ochraně klimatu, příkladem jsou solární kolektory a tepelná čerpadla. Pomoc dětem v nouzi je cílem organizace Primavera, která je dárcovskou iniciativou zaměstnanců Bosch. Finanční podporu od společnosti Primavera dostává například ekologická pedagogická dílna v Campinas/Brazílie. Zde se učí děti ze sociálně slabých poměrů zacházet s květinami a s půdou a přitom se u nich rozvíjí ekologické povědomí.

33 Bosch dnes Společenská angažovanost Jsme přesvědčeni o tom, že angažovanost pro ochranu životního prostředí a pro společnost jsou důležitými předpoklady pro dlouhodobý úspěch firmy. Proto se snažíme budovat v mladých lidech zájem o techniku a přírodní vědy. Celosvětově pracují spolky, nestátní organizace a společnosti na tom, aby byly ekologické a sociální standardy globálně nastaveny na stejnou úroveň. Největší iniciativou tohoto druhu s celosvětově více než 3000 členy je panem Kofi Annanem založená Global Compact, kde jsme členem od roku Členem Transparency International je Bosch od založení německé dceřiné společnosti v roce Angažovanost v oblasti veřejného blaha je také součástí naší společenské zodpovědnosti. Již řadu desetiletí jsme členem nadačního svazu německé vědy. Jako zakládající člen acatech se angažujeme v otázkách potřeby technických věd. Více informací: Zaměstnání a kariéra Životní prostředí Primavera

34 Nadace Roberta Bosche Zakladatel firmy Robert Bosch stanovil svými podnikatelskými vizemi, politickou prozíravostí, občanskou statečností a veřejně prospěšnými iniciativami zásady pro práci Nadace Roberta Bosche. Nadace se v současnosti angažuje v oblastech vědy, zdraví, porozumění mezi národy, vzdělání, kultury a společnosti. V roce 2007 věnovala Nadace Roberta Bosche přibližně 59 milionů eur na veřejně prospěšné projekty. Tradice a moderna: Dům Roberta Bosche, dřívější obytný dům zakladatele firmy a v současnosti sídlo Nadace Roberta Bosche a Bosch Haus Heidenhof, sídlo centra pro další vzdělávání v rámci skupiny Bosch. V budově mají své pracoviště také zaměstnanci nadace.

35 Bosch dnes Vedle vlastních projektů podporuje nadace také projekty třetích stran. Každoročně 100 zaměstnanců nadace vybere a řídí přibližně 800 nových vlastních a cizích projektů. Nejdůležitějšími nástroji podpory jsou stipendia, seminární cesty, soutěže a ceny. Těžiště podpory Nadace se v roce 2008 zaměří na zlepšení systému vzdělávání, integrace imigrantů, proces slučování Evropy a účinky demografických změn. Angažovanost v oblasti porozumění mezi národy má již dlouholetou tradici. Ve značné míře toto platí v boji proti předsudkům a ve snaze o změnu myšlení. Nově byla zřízena oblast německo-čínských, německo-japonských a německo-indických vztahů. Podporováni jsou převážně mladí nastupující vedoucí pracovníci pro oblasti politiky, médií, hospodářství a správy. Nadace se nadále angažuje v oblasti do budoucnosti orientovaného zdravotnictví v Německu. Prioritně podporuje projekty s úzkým vztahem k praxi a projekty zajišťující v každodenním životě očividná zlepšení a změny. Odpovědi na demografické změny jsou předávány ve formě studií a projektů, které trvale napomáhají zlepšovat situaci rodin. Nadace s podporou vědeckých pracovišť v Německu podporuje perspektivní akademické pracovníky a přispívá k mezinárodnímu vědeckému dialogu. Více informací:

36 Unternehmensbereich Bosch ve střední a východní Evropě Kraftfahrzeugtechnik První vlastní budova pobočky Bosch v českých zemích se nacházela od roku 1925 v Praze na Vinohradech, Třída maršála Foche 325/8, dnešní Vinohradská. Bosch disponoval ve východní části Evropy již od roku 1899 zastoupením v rakousko-uherské monarchii. V Praze zastupoval Bosche jako první Hynek Roederer v Karlíně, Vítkově ulici. Větším a známějším zástupcem však byla firma Dénnes&Fried mann v Panské ulici, později přemístěna do Opletalovy ulice. Po skončení 1. světové války založil Bosch v roce 1918 sesterskou organizaci ve Vídni a v Budapešti, stejně jako v roce 1920 v Praze. Pobočka se nacházela v Letohradské ulici č. 10, v pronajatých prostorách. Později Bosch zakoupil pozemek. Zde postavil a roku 1925 otevřel nové sídlo společnosti. Zahraniční zastoupení byla otevřena též v dalších zemích střední a západní Evropy. Díky politickým změnám, ke kterým v těchto zemích došlo po 2. světové válce, byla zahraniční zastoupení firmy Bosch uzavřena. Od politických změn na počátku devadesátých let minulého století zahájila svoji činnost v roce 1992 zastoupení Bosch v Budapešti, Praze a Varšavě, v roce 1993 v Moskvě, Záhřebu, Bratislavě a Sofii, následovány v roce 1994 Bukureští. Nyní již pracují pobočky v 16 zemích. V řadě zemí byly, částečně s místními partnery, vybudovány výrobní závody, např. v Polsku, Maďarsku a v České republice (Jihlava, České Budějovice).

37 Bosch Group v České republice Bosch dnes Robert Bosch odbytová s.r.o. Praha 4 Bosch Security Systems s.r.o. Praha 4 Bosch Termotechnika s.r.o. Praha 4 BSH domácí spotřebiče s.r.o. Praha 5 Bosch Termotechnika s.r.o. Krnov, Albrechtice Robert Bosch, spol. s r.o. České Budějovice BOSCH DIESEL, s.r.o. Jihlava Bosch Rexroth, spol. s r.o. Brno Servisní centrum elektrického nářadí, Mikulov Obchodní značky Bosch Bosch Group v České republice dosáhla v roce 2007 obratu 1324 milionů eur s podílem prodeje 518 milionů eur a k zaměstnávala 9050 pracovníků. Bosch Group v ČR obchoduje s výrobky, které nesou známé obchodní značky Bosch, Junkers, Blaupunkt, Skil, Dremel, Buderus, Dakon, Rexroth

38 Bosch v ČR - obchod Robert Bosch odbytová s.r.o. Obchodní společnost reprezentuje základní podnikové oblasti Bosch. Tvoří ji následující obchodní oddělení: 1. Automobilová technika - technický prodej 2. Automobilová technika - Automotive aftermarket 3. Elektrické nářadí 4. Servisní centrum elektrického nářadí Bosch, Mikulov 5. Auto hifi a navigace 6. Nákup pro skupinu Bosch Bosch Security Systems s.r.o. Zabezpečovací systémy, průmyslové televize (CCTV), systémy veřejného ozvučení a evakuačního rozhlasu, kongresové systémy, EZS (elektrická zabezpečovací signalizace), EPS (elektrická požární signalizace). Regionální společnost zastupuje obchodní, marketingové a servisní aktivity společnosti. Bosch Termotechnika s.r.o. Nástěnné konvenční a kondenzační kotle, stacionární litinové a ocelové kotle všech výkonů, na zemní plyn, pevná paliva, propan a ex. LTO, zásobníky TV, regulační technika, tepelná čerpadla, solární kolektory, kogenerační jednotky, otopná tělesa a další topenářské zboží, kotle s přetlakovými hořáky, elektrokotle.

39 Bosch dnes BSH domácí spotřebiče s.r.o. Dceřiná společnost firmy Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH. Společný podnik s 50% majetkovou účastí Bosch a Siemens. Hlavním obchodním programem jsou elektrické spotřebiče pro domácnost.

40 Bosch v ČR - výroba Robert Bosch, spol. s r.o., České Budějovice Hlavní výrobní program tvoří: nádržové čerpadlové moduly, sací moduly, plynové pedály, víka hlav válců, víceúčelový regulátor, zpětné vedení paliva, DNOX (modul pro neutralizaci výfukových plynů ve vznětových motorech), elektrická palivová čerpadla, kabely. Bosch Diesel, s.r.o., Jihlava Hlavní výrobní program tvoří: komponenty pro vstřikovací systémy vznětových motorů typu Common Rail (vstřikovací čerpadla, tlakové zásobníky, regulační tlakové ventily), sériové opravy vstřikovacích systémů. Bosch Rexroth, spol. s r.o., Brno Odborné oblasti, ve kterých firma působí: průmyslové hydraulické systémy, elektrické pohony a řídicí systémy, lineární a montážní technika, pneumatické systémy, mobilní hydraulické systémy, servis. Bosch Termotechnika s.r.o., Krnov, Albrechtice Hlavní výrobní program tvoří: kotle na pevná paliva, nástěnné plynové kotle, stacionární plynové kotle, kondenzační kotle, kotle s přetlakovými hořáky, elektrokotle, příslušenství ke kotlům.

41 Bosch dnes Nádržový čerpadlový modul vyráběný ve výrobním závodě Robert Bosch v Českých Budějovicích. Vysokotlaké čerpadlo CP4, typ Common Rail, je vyráběno ve výrobním závodě Bosch Diesel v Jihlavě. Hydraulický agregát z produkce Bosch Rexroth v Brně. Univerzální teplovodní kotel DOR na pevná paliva vyráběný pod značkou Dakon ve výrobním závodě Bosch v Krnově.

42 Malá historie výrobků 1887 Konstrukce prvního Bosch-nízkonapěťového magneta pro stacionární plynové motory 1897 První montáž zapalovacího aparátu do motorového vozidla 1902 Dodávky prvních zapalovacích svíček a prvního vysokonapěťového magneta 1964 Na trh přichází myčky nádobí Bosch 1967 Vstřikování zážehových motorů Jetronic přechází do sériové výroby 1974 Zavedení dopravního informačního systému ARI 1976 Zahájení výroby lambda-sond 1927 Zahájení sériové výroby vstřikovacích čerpadel Bosch pro vznětové motory Vývoj celosvětově prvního průmyslového robota s kyvným ramenem 1928 První elektrické nářadí Bosch 1933 Zahájení výroby domácích spotřebičů ledničkami Bosch 1951 Vývoj benzinových vstřikovacích čerpadel pro automobilové motory 1978 Celosvětové zavedení prvního sériově dodávaného protiblokovacího systému (ABS) 1979 Zahájení sériové výroby Bosch- Motronic (digitální systém pro řízení vstřikování a zapalování zážehových motorů) 1957 Zahájení výroby tranzistorových autorádií 1986 Zahájení sériové výroby protiprokluzové regulace (ASR) 1958 Byla vyrobena první pračka Bosch Uvedení elektronického vstřikování pro vznětové motory (EDC) na trh

43 Bosch dnes Zavedení navigačního systému Travelpilot na trh 2002 První sériové použití elektronického managementu akumulátoru (EBM) 1995 Zavedení navigačního systému vozidel s hlasovým výstupem pro navádění na cíl Zavedení elektronického programu stability (ESP ) Zavedení Wallscanners (měřicí přístroj pro lokalizaci instalace ve zdech) 2003 Náběh sériové výroby třetí generace systému Common Rail s Piezo-Inlineinjektory 1996 Náběh sériové výroby vysokotlakého vstřikovacího čerpadla vznětových motorů VP Představení bezdotykově pracujícího optického systému pro měření geometrie 1997 Zahájení sériové výroby vysokotlakého systému přímého vstřiku Common Rail pro vznětové motory 1998 Náběh sériové výroby jednoválcového vstřikovacího systému sdružených vstřikovačů (UIS) pro vznětové motory 2000 Zahájení sériové výroby Adaptive Cruise Control (ACC) Náběh sériové výroby systému přímého vstřikování DI-Motronic pro zážehové motory Zahájení sériové výroby dávkovacího systému Denoxtronic pro úpravu výfukových plynů užitkových vozidel 2005 Získání německé ceny budoucnosti 2005 (společně se Siemens) za vývoj techniky piezo-vstřikování Zahájení sériové výroby systému aktivního nočního vidění pro osobní vozidla 2006 Vývoj systému s přímým vstřikem pro zážehové motory s piezo-prvky 2007 Zavedení systémů start/stop na trh

44 Z kroniky firmy 1861 Robert Bosch se narodil v Albecku u Ulmu 1886 Robert Bosch otvírá v 25 letech ve Stuttgartu dílnu pro jemnou mechaniku a elektrotechniku 1898 První zahraniční zastoupení ve Velké Británii 1909 První zahraniční výrobní závod v USA 1942 Robert Bosch umírá ve věku 80 let 1967 Založení Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH (od roku 1998 BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH) 1995 Založení pěti společností jointventures v Číně 1996 Získání trhu s brzdovými systémy u firmy AlliedSignal Inc. v USA a v Evropě 1913 Založení vlastní učňovské školy s průmyslovými učebními dílnami 1998 Otevření zkušebního centra s testovací dráhou v Boxbergu 1919 Založení časopisu pro zaměstnance Bosch-Zünder 1999 Založení společné společnosti pro systémy řízení s ZF Fridrichshafen AG 1921 Budování servisní organizace: vznikají Bosch servisy 1932 Převzetí firmy na plynové kotle Junkers&Co GmbH 1933 Získání firmy Ideal-Werke pro bezdrátovou Telephonii AG (od roku 1938: Blaupunkt-Werke GmbH; nyní Blaupunkt GmbH) Převzetí většiny v japonské společnosti Zexel Corporation (od roku 2000 Bosch Automotive Systems Corporation) 2001 Převzetí firmy Detection Systems Inc, Fairport/New York (USA) Převzetí průmyslového vedení Mannesmann Rexroth AG a společné vedení divize automatizační techniky, nyní jako Bosch Rexroth AG

45 Bosch dnes Získání Mannesmann Rexroth AG ukončeno Převzetí dceřiné společnosti Communication, Security&Imaging der Philips B.V., Eindhoven (od roku 2003 Bosch Security Systems BV) 2006 Převzetí obchodu s filtry Purolator od ArvinMeritor Inc, Detroit (USA), společně s Mann+Hummel, Ludwigsburg Získání společnosti Telex/ Communications Holdings Inc, Minneeapolis/USA Zřízení penzijního fondu pro zaměstnance Bosch 2003 Převzetí Buderus AG, Wetzlar 2007 Převzetí amerického výrobce elektrických tepelných čerpadel FHP Manufacturing Company, Fort Lauderdale/USA 2004 Otevření vývojového centra Bosch v Abstattu Převzetí průmyslového vedení společnosti Pacifica Group Ltd. Melbourne/Austrálie Převzetí výrobce obalových strojů Sigpack, Švýcarsko 2005 Převzetí IVT Industrier AB, Tranas/ Švédsko Získání většiny v Oil Control Group SpA, Miláno/Itálie Časopis pro zaměstnance Bosch-Zünder je celosvětově vydáván v osmi jazycích Rozšíření obchodu se službami díky převzetí Beissbarth GmbH, italské firmy Sicam s.r.l. a dánské opravárenské firmy Holger Christiansen A/S Získání Pharmatec GmbH, Drážďany Převzetí výrobce měřidel RoboToolz Ltd, Hongkong 2008 Dohoda o společném podniku na výrobu turbodmychadel s Mahle GmbH, Stuttgart

46 Inovace od firmy Bosch? Ano ESP zabrání smykům. Vítěz 2007: Světová cena FIA za bezpečnost Oceněno světovou cenou FIA 2007 za bezpečnost na silnicích.

47 Adresář Bosch dnes Název společnosti: Robert Bosch odbytová s.r.o. Sídlo: Praha 4, Pod Višňovkou 1661/35 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Martin Zettl, Karl Strobel Název společnosti: Robert Bosch, spol. s r.o. Sídlo: České Budějovice, Roberta Bosche 2678 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Franc Gruber, Stefan Aßmann Název společnosti: BOSCH DIESEL, s.r.o. Sídlo: Jihlava, Pávov 121 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Joerg Pollak, Michael Schöllhorn Název společnosti: BSH domácí spotřebiče, s.r.o. Dceřiná společnost firmy: Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH Sídlo: Praha 5, Pekařská 695/10a Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Norbert Furin, Petr Boháč Název společnosti: Bosch Rexroth, spol. s r.o. Sídlo: Brno, Těžební 2 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Dětřich Robenek Název společnosti: Bosch Security Systems s.r.o. Sídlo: Praha 4, Pod Višňovkou 1661/35 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Martin Zettl, Karl Strobel Název společnosti: Bosch Termotechnika s.r.o. Sídlo: Praha 4, Pod Višňovkou 1661/35 Telefon/fax: / Jednatel společnosti: Peter Bredfeldt, Helmut Weinwurm, Dirk Hofmann Pobočka: Praha 10, Průmyslová 372/1 Telefon/fax: / Výrobní závod: Krnov, Ve Vrbině 588/3 Telefon/fax: / Výrobní závod: Albrechtice, Osoblažská 5 Telefon/fax: /

48 Robert Bosch odbytová s.r.o. Pod Višňovkou 1661/ Praha 4 - Krč Vydání 2008

Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot

Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Bosch dnes Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro intenzivní vývoj. Naším cílem je podpořit kvalitu

Více

Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot

Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Bosch dnes Vize společnosti Bosch Vytváření hodnot užívání hodnot Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro intenzivní vývoj. Naším cílem je podpořit kvalitu

Více

Fascinace. Lidé. Technologie

Fascinace. Lidé. Technologie Fascinace Lidé Technologie Bosch dnes 2013 2 Bosch dnes 2013 Propojeny a stvořeny pro život 3 Vize společnosti Bosch Vytváříme hodnoty sdílíme hodnoty Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb

Více

Tisková informace. září 2002 PI3766

Tisková informace. září 2002 PI3766 Tisková informace Autopříslušenství prvovýbava 75 let naftového vstřikování Bosch: sériová výroba vstřikovacích čerpadel způsobila revoluci ve výrobě dieselových motorů září 2002 PI3766 Právě si připomínáme

Více

Bosch na 64. veletrhu IAA Užitkové vozy v Hannoveru Hospodárné technologie nabízejí příležitosti k růstu Zaměření na neustálé snižování spotřeby

Bosch na 64. veletrhu IAA Užitkové vozy v Hannoveru Hospodárné technologie nabízejí příležitosti k růstu Zaměření na neustálé snižování spotřeby Tisková zpráva Bosch na 64. veletrhu IAA Užitkové vozy v Hannoveru Hospodárné technologie nabízejí příležitosti k růstu Zaměření na neustálé snižování spotřeby Září 2012 PI 7811 Zvýšení hospodárnosti a

Více

Tisková informace. Všeobecné informace Bosch se pevně drží programu své obchodní politiky. květen 2003 PI4133

Tisková informace. Všeobecné informace Bosch se pevně drží programu své obchodní politiky. květen 2003 PI4133 Tisková informace Všeobecné informace Bosch se pevně drží programu své obchodní politiky květen 2003 PI4133 STUTTGART/BERLIN Také v těžkých dobách se společnost Bosch drží svých dlouhodobých cílů. Obzvláště

Více

Bosch Injection Systems Uvolněte svůj potenciál. www.bosch.cz

Bosch Injection Systems Uvolněte svůj potenciál. www.bosch.cz Bosch Injection Systems Uvolněte svůj potenciál www.bosch.cz Vstřikovací systémy: příležitosti pro všechny Technologie Inovace firmy Bosch se neomezují pouze na systémy vznětových motorů. Přímé vstřikování

Více

Zvláštní technika pro zvláštní trh vstřikovací systémy. motorů pro levná vozidla (LPV) Přednáška k 59. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický.

Zvláštní technika pro zvláštní trh vstřikovací systémy. motorů pro levná vozidla (LPV) Přednáška k 59. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický. Červen 2009 RF 046 UBK Kl/Na Zvláštní technika pro zvláštní trh vstřikovací systémy motorů pro levná vozidla (LPV) N. Sandeep vedoucí vývoje Bosch Indie Přednáška k 59. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický

Více

Tisková informace. 23. duben 2009 PI 6661 RB HH/af

Tisková informace. 23. duben 2009 PI 6661 RB HH/af Tisková informace Celosvětová recese tlačí na tržby i výsledky Fehrenbach: Důsledně pokračujeme v naší firemní strategii Deset miliard euro investováno do budoucnosti 23. duben 2009 PI 6661 RB HH/af Obtížný

Více

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele firmy

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele firmy Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele firmy leden 2011 PI 7233 Firma byla před 125 založena

Více

Tisková zpráva. Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem

Tisková zpráva. Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem Tisková zpráva Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem březen 2010 PI 6918 PT Nejvyšší poměr odbroušeného materiálu a výkonu při

Více

Bosch Rexroth v České republice. Produktová brožura

Bosch Rexroth v České republice. Produktová brožura Bosch Rexroth v České republice Produktová brožura 2 Bosch Rexroth, spol. s r. o. Rexroth v České republice PŘEDSTAVENÍ Od roku 1990 zastupujeme Bosch Rexroth AG, tohoto čelního světového výrobce komponentů

Více

Výkonová elektronika. klíč k elektromobilitě budoucnosti. Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH

Výkonová elektronika. klíč k elektromobilitě budoucnosti. Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH Červen 2011 RF 00118 Výkonová elektronika klíč k elektromobilitě budoucnosti Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH Přednáška k 60. mezinárodnímu kolokviu

Více

Tisková zpráva. Rychlé a účinné: každý hřebík dokonale nastřelený. Nové kompaktní pneumatické hřebíkovačky od firmy Bosch. leden 2010 PI 6779 PT MS

Tisková zpráva. Rychlé a účinné: každý hřebík dokonale nastřelený. Nové kompaktní pneumatické hřebíkovačky od firmy Bosch. leden 2010 PI 6779 PT MS Tisková zpráva Rychlé a účinné: každý hřebík dokonale nastřelený. Nové kompaktní pneumatické hřebíkovačky od firmy Bosch. leden 2010 PI 6779 PT MS S inovativní Full Force Technology pro dosažení maximálního

Více

2 Bosch dnes 2014. Vize společnosti Bosch. Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty

2 Bosch dnes 2014. Vize společnosti Bosch. Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty 1 2 Bosch dnes 2014 Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty 3 ako vedoucí mezinárodní dodavatel technologií J a služeb využíváme příležitostí, které plynou z naší globální působnosti, pro

Více

Připraveni na budoucí výzvy

Připraveni na budoucí výzvy Růst podpořený efektivitou a stabilitou Připraveni na budoucí výzvy Schwertberg/Rakousko říjen 2012. Po rekordním obratu v hospodářském roce 2011/2012 dokázala společnost ENGEL v prvním pololetí současného

Více

125 let Bosch Stvořeno pro život Technologie Bosch pro téměř všechny oblasti života Inovační produkty, které zlepšují každodenní život

125 let Bosch Stvořeno pro život Technologie Bosch pro téměř všechny oblasti života Inovační produkty, které zlepšují každodenní život Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Technologie Bosch pro téměř všechny oblasti života Inovační produkty, které zlepšují každodenní život leden 2011 PI 7235 Praktická řešení, která zlepšují

Více

Tisková zpráva PI 6782 PT KH. duben 2010

Tisková zpráva PI 6782 PT KH. duben 2010 Tisková zpráva První oscilační přístroj s lithium-iontovým akumulátorem pro kutily: Multifunkční přístroj Bosch PMF 10,8 LI Všestranný renovační pomocník duben 2010 PI 6782 PT KH Obzvláště malý obvod pro

Více

Tisková informace. srpen 2009 PI 6589 PT MS

Tisková informace. srpen 2009 PI 6589 PT MS Tisková informace Nový laserový měřič vzdálenosti pro venkovní použití: Měřič GLM 250 VF Professional od firmy Bosch měří vzdálenost přesně až do 250 metrů Měření těch největších vzdáleností i za nepříznivých

Více

PŘÍBĚH JEDINEČNÉ KVALITY

PŘÍBĚH JEDINEČNÉ KVALITY PŘÍBĚH JEDINEČNÉ KVALITY Naše firma je členem skupiny MANN+HUMMEL koncernu, který je světovým lídrem v oblasti technologie filtrace. Naše filtry se prodávají od roku 1982 a během této doby si získaly důvěru

Více

Dremel přichází s novým multifunkčním nástrojem Dremel 4000

Dremel přichází s novým multifunkčním nástrojem Dremel 4000 Tisková zpráva Dremel přichází s novým multifunkčním nástrojem Dremel 4000 květen 2009 Nejvýkonnější multifunkční nástroj Dremel na trhu: 175 wattů Významně usnadňuje celou řadu činností Letošní podzim

Více

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele společnosti

125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele společnosti Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Od průkopníka v technice k úspěšnému světovému hráči 150. výročí narození Roberta Bosche, zakladatele společnosti leden 2011 PI 7241 Společnost byla založena

Více

Tisková zpráva. Prosinec PT MS

Tisková zpráva. Prosinec PT MS Tisková zpráva Nejvýkonnější, multifunkční akumulátorové rázové utahováky ve své třídě: Bosch GDR 14,4 V-LI MF Professional a Bosch GDR 18 V-LI MF Professional Prosinec 2009 6709 PT MS Nejvyšší krouticí

Více

2 Bosch dnes Přibližně. Bosch. technických středisek po celém světě

2 Bosch dnes Přibližně. Bosch. technických středisek po celém světě Bosch dnes 2016 2 Bosch dnes 2016 Přibližně zaměstnanc anců 375 000 Bosch 118 technických středisek po celém světě v č s Pokud zahrneme i prodejní a servisní partne ery, je společnost Bosch zastoupena

Více

Vedoucí úseku Benzínové systémy Robert Bosch GmbH, zodpovědný za vývoj. Přednáška na 57. mezinárodním tiskovém kolokviu o automobilové technice,

Vedoucí úseku Benzínové systémy Robert Bosch GmbH, zodpovědný za vývoj. Přednáška na 57. mezinárodním tiskovém kolokviu o automobilové technice, Červen 2005 RF50603 Přímé vstřikování pro silné, úsporné a čisté zážehové motory Dr. Rolf Leonhard, Vedoucí úseku Benzínové systémy Robert Bosch GmbH, zodpovědný za vývoj. Přednáška na 57. mezinárodním

Více

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Základní princip solárního ohřevu Absorpce slunečního záření Sluneční energie, která dopadá na zemský povrch během slunečného dne, se dokáže vyšplhat

Více

Tisková informace. duben 2012 TI 7698

Tisková informace. duben 2012 TI 7698 Tisková informace Výroční tisková konference 2012 Bosch: Silné klíčové oblasti podnikání-základ pro další rozvoj Dlouhodobá firemní strategie se vyplácí duben 2012 TI 7698 Posílení pozice ve všech obchodních

Více

Přednáška na 58. mezinárodním kolokviu motoristického tisku

Přednáška na 58. mezinárodním kolokviu motoristického tisku Juni 2007 RF 70407-d Ho Převrat na automobilovém trhu v USA alternativy v oblasti pohonu a paliva Christopher Qualters Ředitel prodeje diesel a diesel-marketing Bosch USA Přednáška na 58. mezinárodním

Více

Tisková zpráva. prosinec 2011 PI7582

Tisková zpráva. prosinec 2011 PI7582 Tisková zpráva Trendy v oblasti Automobilové techniky Výrobky Bosch pro tradiční i vznikající trhy Životní prostředí, bezpečnost a pohodlí při řízení pohání technologický vývoj kupředu prosinec 2011 PI7582

Více

Firemní údaje Kiekert AG Přehled o podnikání

Firemní údaje Kiekert AG Přehled o podnikání Firemní údaje Kiekert AG Přehled o podnikání Jméno: Kiekert AG Očekávaný obrat v obchodním roce 2017: 880 milionů Euro Počet zaměstnanců: 6.500 Výrobní závody: 8: Německo, Korea, Česko, USA, Mexiko, Čína,

Více

Vytváření hodnot sdílení hodnot

Vytváření hodnot sdílení hodnot Unternehmensbereich Vize společnosti Bosch Kraftfahrzeugtechnik Vytváření hodnot sdílení hodnot Jakožto přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětově naše šance pro výrazný a účelný

Více

Tisková informace. Červen 2009 PI 5520

Tisková informace. Červen 2009 PI 5520 Tisková informace Mezinárodní kolokvium pro motoristický tisk 2009 Technika značky Bosch pro mobilitu zítřka Ochrana životního prostředí a prevence před nehodami jako hlavní motto Červen 2009 PI 5520 V

Více

Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT

Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT Plynové kondenzační kotle Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT Vytápění s budoucností Připraveni na budoucnost Logamax plus GB192i - nástěnný kondenzační kotel S řadou kondenzačních kotlů Buderus budete

Více

Hermann Scholl, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška k bilanční tiskové konferenci dne 16. května 2002

Hermann Scholl, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška k bilanční tiskové konferenci dne 16. května 2002 Referát Všeobecné informace Bosch před novými úlohy dobře připraven pro další vzrůst květen 2002 RF20501 Hermann Scholl, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška k bilanční tiskové

Více

Tisková zpráva. Snadná a přesná práce ve všech směrech S inovačním 360 čárovým laserem Bosch PLL 360. duben 2010 PI 6778 PT KH

Tisková zpráva. Snadná a přesná práce ve všech směrech S inovačním 360 čárovým laserem Bosch PLL 360. duben 2010 PI 6778 PT KH Tisková zpráva Snadná a přesná práce ve všech směrech S inovačním 360 čárovým laserem Bosch PLL 360 duben 2010 PI 6778 PT KH Zřetelně viditelné laserové paprsky pro pohodlnou a přesnou práci Horizontální

Více

Sika Industry Inventing the Future

Sika Industry Inventing the Future Sika Industry Inventing the Future Segmenty trhu pro potřeby našich zákazníků: automobilový průmysl automotive Aftermarket transportation spotřebiče & komponenty nástroje & kompozity Vyvíjíme řešení pro:

Více

Přednáška u příležitosti 58. mezinárodního kolokvia motoristického tisku

Přednáška u příležitosti 58. mezinárodního kolokvia motoristického tisku Červen 2007 RF 70404 Koncepce Bosch pro celosvětově rostoucí trh s levnými vozidly Wolf Henning Scheider, předseda představenstva obchodní divize Gasoline Systems společnosti Robert Bosch GmbH Přednáška

Více

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Deutsche Telekom AG Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Investice do zahraničních firem v českých korunách? Deutsche Telekom Deutsche Telekom patří mezi největší světové poskytovatele telekomunikačních

Více

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann.

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. NOVÁ DIMENZE VÝKONU. V tomto materiálu jsou zčásti vyobrazeny také prvky výbavy, které nejsou součástí sériového vybavení. 2. Fahrerhaus Fahrerhaus.

Více

Snížení nákladů na energii a šetření zdrojů. www.istockphoto.com. BHKW na zemní plyn Účinná alternativa

Snížení nákladů na energii a šetření zdrojů. www.istockphoto.com. BHKW na zemní plyn Účinná alternativa Zemní plyn Moduly BHKW do 4 000 kw ti Snížení nákladů na energii a šetření zdrojů www.istockphoto.com BHKW na zemní plyn Účinná alternativa innos č ú v e c d ů V Silný partner Šetrné ke klimatu a účinné

Více

Zeleno žlutá je odolná. Filtry MANN-FILTER pro zemědělské stroje

Zeleno žlutá je odolná. Filtry MANN-FILTER pro zemědělské stroje Zeleno žlutá je odolná Filtry MANN-FILTER pro zemědělské stroje Stejná výkonnost jako první den Program výrobků MANN-FILTER pro zemědělské stroje: Vzduchové filtry Olejové filtry Palivové filtry Filtry

Více

BMW Group Česká republika

BMW Group Česká republika pro Média Group Česká Dr. Josef Reiter Generální ředitel, Group Česká Group Group je se značkami, MINI a Rolls-Royce jedním z nejúspěšnějších výrobců automobilů a motocyklů na světě. Je globální společností

Více

... technika v souladu s přírodou

... technika v souladu s přírodou ... technika v souladu s přírodou filozofie Všechny oblasti podnikání společnosti TEDOM spojuje společná filozofie - efektivní a ekologické využití energetických palivových zdrojů. Tuto filozofii naplňujeme

Více

Tisková zpráva. 13. září 2011 PI 7496 UBK Kl/af

Tisková zpráva. 13. září 2011 PI 7496 UBK Kl/af Tisková zpráva Proměnlivost ekonomiky a trendy v oblasti životního prostředí Bosch posouvá kupředu inovace v oblasti automobilového průmyslu Stále na cestě k růstu více zaměstnanců 13. září 2011 PI 7496

Více

Hnací ústrojí pro všechny požadavky a aplikace

Hnací ústrojí pro všechny požadavky a aplikace TISKOVÁ ZPRÁVA Chrášťany, 05. 09. 2017 Hnací ústrojí pro všechny požadavky a aplikace Společnost Scania neustále rozšiřuje svůj sortiment motorů Euro 6 Nová generace motorů V8 je úspornější o 7 10 % Pětiválcové

Více

Váš partner pro přesná, kompaktní a vysoce efektivní řešení pohybu. Naše kroky k synergii: Váš úspěch. Náš motor.

Váš partner pro přesná, kompaktní a vysoce efektivní řešení pohybu. Naše kroky k synergii: Váš úspěch. Náš motor. Dunkermotoren HROMADNÁ DOPRAVA KOLEJOVÁ VOZIDLA Váš partner pro přesná, kompaktní a vysoce efektivní řešení pohybu. Naše kroky k synergii:» Rychlá dostupnost vzorků a prototypů» Kvalifikované systémy pro

Více

Tisková zpráva. 125 let Bosch Stvořeno pro život Mezinárodní trhy a cesta k úspěchu Internacionalizace je součástí tradice společnosti Bosch

Tisková zpráva. 125 let Bosch Stvořeno pro život Mezinárodní trhy a cesta k úspěchu Internacionalizace je součástí tradice společnosti Bosch Tisková zpráva 125 let Bosch Stvořeno pro život Mezinárodní trhy a cesta k úspěchu Internacionalizace je součástí tradice společnosti Bosch leden 2011 PI 7232 Klíčem k úspěchu je celosvětový prodej inovačních

Více

LUKOIL POSKYTUJÍ MOBILITU MILIO- NŮM LIDÍ NA CELÉM SVĚTĚ A DENNĚ SE SPOLEHLIVĚ OSVĚDČUJÍ VE VŠECH OBLASTECH SVÉHO POUŽITÍ.

LUKOIL POSKYTUJÍ MOBILITU MILIO- NŮM LIDÍ NA CELÉM SVĚTĚ A DENNĚ SE SPOLEHLIVĚ OSVĚDČUJÍ VE VŠECH OBLASTECH SVÉHO POUŽITÍ. LUKOIL LUBRICANTS MAZIVA LUKOIL POSKYTUJÍ MOBILITU MILIO- NŮM LIDÍ NA CELÉM SVĚTĚ A DENNĚ SE SPOLEHLIVĚ OSVĚDČUJÍ VE VŠECH OBLASTECH SVÉHO POUŽITÍ. Pravidelné laboratorní kontroly a kompetentní vývojové

Více

Tisková informace. Autopříslušenství Čisté motory díky nové technice:jak budou vozidla se vznětovým motorem do budoucna moci splnit emisní limity

Tisková informace. Autopříslušenství Čisté motory díky nové technice:jak budou vozidla se vznětovým motorem do budoucna moci splnit emisní limity Tisková informace Autopříslušenství Čisté motory díky nové technice:jak budou vozidla se vznětovým motorem do budoucna moci splnit emisní limity Duben 2001 Čisté motory díky nové technice:jak budou vozidla

Více

On-line datový list. FLOWSIC150 Carflow MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE PRŮTOKU

On-line datový list. FLOWSIC150 Carflow MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE PRŮTOKU On-line datový list FLOWSIC150 Carflow A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. FLOWSIC150 Carflow Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku se mohou

Více

Nové přístupy k hospodárnosti: Bosch snižuje spotřebu paliva. v užitkových vozidlech až o 15 procent. Projev Dr. Bernda Bohra,

Nové přístupy k hospodárnosti: Bosch snižuje spotřebu paliva. v užitkových vozidlech až o 15 procent. Projev Dr. Bernda Bohra, 18. září 2012 RF 00165 Nové přístupy k hospodárnosti: Bosch snižuje spotřebu paliva v užitkových vozidlech až o 15 procent Projev Dr. Bernda Bohra, ředitele divize Bosch Automotive Group, na tiskové konferenci

Více

Plynové kotle. www.viadrus.cz

Plynové kotle. www.viadrus.cz Plynové kotle www.viadrus.cz Plynové kotle G36 stacionární samotížný plynový kotel G42 (ECO) stacionární plynový nízkoteplotní kotel vysoká provozní spolehlivost a dlouhá životnost litinového tělesa vysoká

Více

Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility)

Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility) Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility) J. Opava Ústav ekonomiky a managementu dopravy a telekomunikací Fakulta dopravní ČVUT Praha J. Opava Ústav ekonomiky a a managementu

Více

spoleènosti Představení VÝROBCE SYSTÉMÙ ØÍZENÍ OSVÌTLENÍ A BEZDRÁTOVÝCH SENZORÙ PRO AUTOMATIZACI BUDOV

spoleènosti Představení VÝROBCE SYSTÉMÙ ØÍZENÍ OSVÌTLENÍ A BEZDRÁTOVÝCH SENZORÙ PRO AUTOMATIZACI BUDOV Představení spoleènosti VÝROBCE SYSTÉMÙ ØÍZENÍ OSVÌTLENÍ A BEZDRÁTOVÝCH SENZORÙ PRO AUTOMATIZACI BUDOV SMART SOLUTIONS FOR BUSINESS AND TECHNOLOGY SINCE 1990 WWW.ENIKA.CZ Výrobce bezdrátových senzorù a

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

Tisková zpráva. Srpen 2011 PI 7475 GS mic/af

Tisková zpráva. Srpen 2011 PI 7475 GS mic/af Tisková zpráva Od akumulátorového článku až po elektromotor Bosch připravuje cestu k elektromobilitě Do roku 2013 dvacet projektů s 12 výrobci automobilů Srpen 2011 PI 7475 GS mic/af Mezi faktory úspěchu

Více

Bezpečnostní a asistenční systémy Bosch. Dr. Werner Struth, President, Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH

Bezpečnostní a asistenční systémy Bosch. Dr. Werner Struth, President, Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH 7. června 2011 RF 00114 Bezpečnostní a asistenční systémy Bosch Dr. Werner Struth, President, Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH Přednáška k 60. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický tisk Boxberg,

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka č. 00201518039 Montážní partner : E-mail: Tel.: Zadavatel: Jaroslav Škeřík Rabštejnská

Více

Inovace a efektivita jsou naším měřítkem Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice

Inovace a efektivita jsou naším měřítkem Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice Inovace a efektivita jsou naším měřítkem Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice 2 Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice Vše má jeden cíl: Efektivní využívaní energie Efektivní

Více

CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ

CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ e-mail: teplozlin@volny.cz www.teplozlin.cz CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ CZT ve Zlíně má dlouholetou tradici. Zdroj tepla původně jako energetický zdroj Baťových závodů, dnes Alpiq Generation (CZ)

Více

SMC Váš partner pro automatizaci

SMC Váš partner pro automatizaci SMC Váš partner pro automatizaci SMC celosvětový lídr v automatizaci S 32% podílem na globálním trhu jsme předními světovými odborníky v oboru pneumatiky. Jsme silným partnerem pro průmysl a vytváříme

Více

Vysoce výkonné hydraulické oleje

Vysoce výkonné hydraulické oleje Vysoce výkonné hydraulické oleje Rakouská kvalita pro průmysl www.omv.cz Ve společnosti OMV jsme na budoucnost připraveni Rychleji dál lépe. Ekonomické prostředí se nejen pro rakouské podniky v posledních

Více

Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty

Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty Vize společnosti Bosch Tvoříme hodnoty sdílíme hodnoty Jako přední společnost v oblasti technologií a služeb využíváme celosvětové příležitosti pro silný a smysluplný rozvoj naší společnosti. Naším cílem

Více

Zeleno-žlutá má sílu. Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje

Zeleno-žlutá má sílu. Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje Zeleno-žlutá má sílu Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje Zaručená kvalita originálního náhradního dílu: Program výrobků MANN-FILTER pro stavební stroje: Vzduchové filtry Olejové filtry Palivové filtry

Více

Tisková zpráva PI 6783 PT KH. duben 2010

Tisková zpráva PI 6783 PT KH. duben 2010 Tisková zpráva Obzvláště lehký a kompaktní: Nový dvourychlostní akumulátorový vrtací šroubovák Bosch PSR 10,8 LI-2 s lithium-iontovým výměnným akumulátorem pro kutily duben 2010 PI 6783 PT KH Se svou hmotností

Více

Komponenty řetězového pohonu: Perfektně připraveny pro váš úspěch

Komponenty řetězového pohonu: Perfektně připraveny pro váš úspěch Komponenty řetězového pohonu: Perfektně připraveny pro váš úspěch Obsah této brožury je právně nezávazný a je určen výhradně k informačním účelům. Pokud je to právně přípustné, tak je vyloučeno ručení

Více

Bioplynové BHKW Energie s přidanou hodnotou

Bioplynové BHKW Energie s přidanou hodnotou Moduly BHKW do 3 000 kw Bioplynové BHKW Energie s přidanou hodnotou Nejvyšší účinnost díky inovačním technologiím pro W K H B : ě v No ní malá zaříze 5 kw) 7 ( n y l p o i b na www.corbis.com Bioplyn Progresivní

Více

KATALOG KONDENZAČNÍCH KOTLŮ leden 2013

KATALOG KONDENZAČNÍCH KOTLŮ leden 2013 KATALOG KONDENZAČNÍCH KOTLŮ leden 2013 Koncem roku 2009 došlo k fúzi mezi skupinami Baxi, De Dietrich a Remeha a vznikla tak nová skupina, která nese název BDR Thermea. Skupina BDR Thermea patří mezi přední

Více

Tisková zpráva. Spirálový systém 3-v-1 od firmy Dremel: Nový přístroj Dremel TRIO řeže, brousí a frézuje. duben 2010 PI 6883 PT

Tisková zpráva. Spirálový systém 3-v-1 od firmy Dremel: Nový přístroj Dremel TRIO řeže, brousí a frézuje. duben 2010 PI 6883 PT Tisková zpráva Spirálový systém 3-v-1 od firmy Dremel: Nový přístroj Dremel TRIO řeže, brousí a frézuje duben 2010 PI 6883 PT Pro rychlé a přesné řezy do mnoha materiálů Pro opracovávání povrchů příslušenstvím

Více

01 PODNIK 01 PODNIK » DR. FRANK SCHNEIDER (CEO) PODNIK

01 PODNIK 01 PODNIK » DR. FRANK SCHNEIDER (CEO) PODNIK PORTRÉT PODNIKU 01 PODNIK 01 PODNIK ÚDAJE O OBRATU V MILIONECH EUR 350 300 250 200 150 100 50» DR. FRANK SCHNEIDER (CEO) 0 1993 1995 2000 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 BUDOUCNOST ZACÍNÁ DNES

Více

Skupina STOCKMEIER Zakládáme si na silných vazbách

Skupina STOCKMEIER Zakládáme si na silných vazbách Zakládáme si na silných vazbách Přehled Skupina v kostce Rodinný podnik Od založení firmy v roce 190 ze 100 % v rodinném vlastnictví 6 oblastí působení Distribuce a produkce cca 6 000 produktů 44 poboček

Více

Výroční tisková konference ŠKODA AUTO Mladá Boleslav, Projev pana Klause-Dietera Schürmanna Člena představenstva za oblast Financí a IT

Výroční tisková konference ŠKODA AUTO Mladá Boleslav, Projev pana Klause-Dietera Schürmanna Člena představenstva za oblast Financí a IT Výroční tisková konference ŠKODA AUTO Mladá Boleslav, 21.03.2018 Projev pana Klause-Dietera Schürmanna Člena představenstva za oblast Financí a IT - Platí mluvené slovo - Rukopis projevu Klause-Dietera

Více

Strana 1 ze 6 Zapsána v OR u KS v Brně oddíl C, vložka 4412. IČO 44119054, DIČ CZ44119054 Bankovní spojení: ČSOB Zlín 130 358 502 / 0300

Strana 1 ze 6 Zapsána v OR u KS v Brně oddíl C, vložka 4412. IČO 44119054, DIČ CZ44119054 Bankovní spojení: ČSOB Zlín 130 358 502 / 0300 Strana 1 ze 6 Zapsána v OR u KS v Brně oddíl C, vložka 4412. IČO 44119054, DIČ CZ44119054 Bankovní spojení: ČSOB Zlín 130 358 502 / 0300 Úspěch původního výrobce zařízení Již v roce 1990 si divize Delphi

Více

Tisková informace. Systém řízení osobních vozidel s novými funkcemi a úsporou energie. IAA05_PT01 September 2005

Tisková informace. Systém řízení osobních vozidel s novými funkcemi a úsporou energie. IAA05_PT01 September 2005 Tisková informace IAA05_PT01 September 2005 Systém řízení osobních vozidel s novými funkcemi a úsporou energie Společnost ZF Lenksysteme GmbH, společný podnik 50:50 firmy Robert Bosch GmbH a firmy ZF Friedrichshafen

Více

P R E Z E N T A C E APLIKACE PRO ZEMĚDĚLSKOU TECHNIKU PROSINEC 2007

P R E Z E N T A C E APLIKACE PRO ZEMĚDĚLSKOU TECHNIKU PROSINEC 2007 P R E Z E N T A C E APLIKACE PRO ZEMĚDĚLSKOU TECHNIKU PROSINEC 2007 PREZENTACE SPOLEČNOSTI LAAR JAKO DODAVATELE SNÍMAČŮ LEŠIKAR S PŘEHLEDEM VÝROBKŮ A REFERENCÍ ZAMĚŘENÝCH NA ZEMĚDĚLSKOU TECHNIKU O SPOLEČNOSTI

Více

Bosch stručně Fakta o asistenčních systémech Více bezpečnosti a komfortu při jízdě automobilem

Bosch stručně Fakta o asistenčních systémech Více bezpečnosti a komfortu při jízdě automobilem Tisková zpráva Bosch stručně Fakta o asistenčních systémech Více bezpečnosti a komfortu při jízdě automobilem Září 2013 PI 8202 UBK Ks/af Asistenční systémy zvyšují úroveň bezpečnosti a komfortu při jízdě

Více

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort [ Vzduch ] [ Voda ] Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení [ Země ] [ Buderus ] V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Logatherm WPLS Comfort Logatherm WPLS Light Teplo je náš živel Využijte

Více

Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla

Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla NOVINKA! Akumulátory Bosch S3 - S4 - S5 Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla Správný akumulátor Bosch pro všechna vozidla S5: zdroj energie pro vozidla vyšší třídy S4: energie

Více

PROFIL PODNIKU VOP CZ, s.p. Největší výrobce vojenské techniky v ČR Firma s mezinárodně uznávanými odborníky v oblasti výzkumu a vývoje Renomovaný partner v oblasti zkušebnictví a certifikace Podnik s

Více

S 130/03-3061/03 V Brně dne 19. srpna 2003

S 130/03-3061/03 V Brně dne 19. srpna 2003 S 130/03-3061/03 V Brně dne 19. srpna 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 130/03, zahájeném dne 11. července 2003 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

PROSUN KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ESS. alternative energy systems s.r.o.

PROSUN KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ESS. alternative energy systems s.r.o. PROSUN alternative energy systems s.r.o. Přes 17let zkušeností v oboru tepelné a elektrické energie nyní využíváme v oblasti instalace solárních systémů, plynových kondenzačních kotelen, tepelných čerpadel

Více

Akumulátory Bosch pro volný čas: L4 a L5

Akumulátory Bosch pro volný čas: L4 a L5 Akumulátory Bosch pro volný čas: L4 a L5 Nekompromisně dobré napájení Akumulátor L4 a L5 od společnosti Bosch Mobilitu a blízkost přírodě milují zvláště majitelé karavanů, obytných přívěsů a lodí. Současně

Více

Přednáška na 58. mezinárodním kolokviu motoristického tisku

Přednáška na 58. mezinárodním kolokviu motoristického tisku Juni 2007 RF 70409-d Kl Větší ochrana pro cestující v motorových vozidlech úspěchy u pasivní bezpečnostní techniky - nové funkce na bázi CAPS Referát Michael Strugala Vedoucí vývoje produktové oblasti

Více

Inovativní koncepty prodeje a servisu pro evropský trh. Eric Lüscher, vedoucí prodeje pro Evropu, Střední Východ a Afriku. divize Elektrické nářadí

Inovativní koncepty prodeje a servisu pro evropský trh. Eric Lüscher, vedoucí prodeje pro Evropu, Střední Východ a Afriku. divize Elektrické nářadí 27./28. února 2007 RF 70103 Inovativní koncepty prodeje a servisu pro evropský trh Eric Lüscher, vedoucí prodeje pro Evropu, Střední Východ a Afriku divize Elektrické nářadí společnosti Robert Bosch GmbH,

Více

Na cestě k silniční dopravě bez nehod a škodlivých. emisí: Řešení Bosch pro stoupající požadavky na celém světě. Dr. Bernd Bohr

Na cestě k silniční dopravě bez nehod a škodlivých. emisí: Řešení Bosch pro stoupající požadavky na celém světě. Dr. Bernd Bohr Juni 2007 RF 70601-d my Na cestě k silniční dopravě bez nehod a škodlivých emisí: Řešení Bosch pro stoupající požadavky na celém světě Dr. Bernd Bohr Vedoucí divize automobilové techniky Bosch Přednáška

Více

Nejmenší obvodová rukojeť a výkonný 720 wattový motor: Nové úhlové brusky Bosch GWS 7 Professional

Nejmenší obvodová rukojeť a výkonný 720 wattový motor: Nové úhlové brusky Bosch GWS 7 Professional Tisková zpráva Nejmenší obvodová rukojeť a výkonný 720 wattový motor: Listopad 2009 6709 PT MS Nejmenší obvodová rukojeť ve srovnání s jinými profesionálními úhlovými bruskami ve své třídě dle wattového

Více

Tisková informace. Elektrické nářadí Mobilní expozice s elektrickým profesionálním nářadím Bosch projíždí republikou.

Tisková informace. Elektrické nářadí Mobilní expozice s elektrickým profesionálním nářadím Bosch projíždí republikou. Tisková informace Elektrické nářadí Mobilní expozice s elektrickým profesionálním nářadím Bosch projíždí republikou květen 2003 PIEW2 V loňském roce v červnových parných dnech proběhla celorepublikově

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 VÝZKUM V EU A ČR 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Výzkum v EU a ČR V této

Více

Acvatix vynikající kombiventily s vysokou energetickou účinností

Acvatix vynikající kombiventily s vysokou energetickou účinností Acvatix vynikající kombiventily s vysokou energetickou účinností Zvýšená flexibilita a jednoduchost pro projektování, montáž a uvedení HVAC zařízení do provozu Answers for infrastructure. Acvatix kombiventily

Více

Platí mluvené slovo. Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012

Platí mluvené slovo. Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012 Platí mluvené slovo Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012 rád bych vás také přivítal na dnešní bilanční tiskové konferenci. Snímek Hlavní události roku

Více

Představenstvo je tříčlenné. V tříčlenné dozorčí radě je jeden zástupce zaměstnanců CHOVSERVISU a.s.

Představenstvo je tříčlenné. V tříčlenné dozorčí radě je jeden zástupce zaměstnanců CHOVSERVISU a.s. Profil Společnosti Společnost CHOVSERVIS a.s., Hradec Králové byla založena 4. května 1992. V současnosti má základní kapitál ve výši 66 milionů korun (2,5 mil. ), vlastní kapitál činí přibližně 150 mil.

Více

Recyklace je ekologická a ekonomická. Recyklace šetří zdroje surovin

Recyklace je ekologická a ekonomická. Recyklace šetří zdroje surovin Sklo zůstává sklem Recyklace je ekologická a ekonomická Zákazníci dávají dnes přednost výrobkům šetrným k životnímu prostředí. Sklo jednoznačně překonává ostatní obalové materiály, protože se vynikajícím

Více

Global Brand Local Services

Global Brand Local Services Global Brand Local Services TEDOM Group je skupina firem majetkově spjatá se společností TEDOM, která se zabývá vývojem, výrobou, instalací a provozováním kogeneračních jednotek a dalších vysoce účinných

Více

Global Concepts for Local Markets. Tisková konference. Praha, 18. září 2012

Global Concepts for Local Markets. Tisková konference. Praha, 18. září 2012 Global Concepts for Local Markets Tisková konference Praha, 18. září 2012 Kdo jsme: Kolem 80 zaměstnanců společnosti Mesago se ročně angažuje v momentálně 21 akcích s výrazně více než 2 500 vystavovateli

Více

Nás pohání ŘEŠENÍ. Profesionální řešení diagnostiky vozidel pro každý autoservis. ESI[tronic] 2.0 Online KTS DCU

Nás pohání ŘEŠENÍ. Profesionální řešení diagnostiky vozidel pro každý autoservis. ESI[tronic] 2.0 Online KTS DCU Nás pohání ŘEŠENÍ Profesionální řešení diagnostiky vozidel pro každý autoservis ESI[tronic] 2.0 Online KTS DCU Vyvinuto od expertů pro experty Správné řešení pro každou dílnu Pro profesionální servis a

Více

DALEX SVAŘOVACÍ TECHNIKA TRADICE. INOVACE. VIZE.

DALEX SVAŘOVACÍ TECHNIKA TRADICE. INOVACE. VIZE. DALEX SVAŘOVACÍ TECHNIKA TRADICE. INOVACE. VIZE. 2 VČERA. DNES. ZÍTRA. V roce 1911 začala firma Niepenberg & Co. GmbH vyrábět produkty z vysoce ušlechtilých ocelí, především holicí čepele a žiletky. Po

Více

Vstřikovací systém Common Rail

Vstřikovací systém Common Rail Vstřikovací systém Common Rail Pojem Common Rail (společná lišta) znamená, že pro vstřikování paliva se využívá vysokotlaký zásobník paliva, tzv. Rail, společný pro vstřikovací ventily všech válců. Vytváření

Více

VÚTS, a.s. Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec. www.vuts.cz

VÚTS, a.s. Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec. www.vuts.cz VÚTS, a.s. Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec www.vuts.cz Historický vývoj 1951 - založení společnosti (státní, posléze koncernový podnik) 1991 transformace na a.s. v první vlně kupónové privatizace

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více