AKUTNÍ PRŮJMY, ZVRACENÍ, ALIMENTÁRNÍ CHYBY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AKUTNÍ PRŮJMY, ZVRACENÍ, ALIMENTÁRNÍ CHYBY"

Transkript

1 AKUTNÍ PRŮJMY, ZVRACENÍ, ALIMENTÁRNÍ CHYBY Mgr. Šárka Chlebanová Téma této prezentace jsou průjmy, zvracení a alimentární chyby. Takže vysloveně akutní poruchy na úrovni zažívacího traktu. Těch důvodů proč člověk čas od času trpí těmito potížemi je samozřejmě spousta. Je potřeba si uvědomit, že každý terapeut nelékař, jako jsme my lékárníci, farmaceutičtí asistenti můžeme řešit pouze ty potíže našich pacientů a našich klientů, které jsou pouze vysloveně akutní, mají přechodný charakter a mají jasnou etiologii, příčinu. Všechny ostatní potíže jako: průjmy, zvracení, nevolnosti, křeče, nadýmání, pocit plnosti, které mají chronický charakter, vleklý, dlouhotrvající nebo recidivující, tam už je na místě odkázat pacienta k lékařskému vyšetření. Protože projevy, které nám pacient sděluje mohou být projevem závažnějšího onemocnění, které my dostatečně nemůžeme a ani neumíme kvalifikovat a je potřeba tedy co nejdříve doporučit návštěvu u lékaře. Jaké jsou důvody - nejčastější příčiny takových potíží, ať už se jedná o průjmy, zvracení nebo plynatost? Nejčastěji to bývají následky alimentárních excesů, přejedení, velké množství jídla, nesprávné kombinace, nesnášenlivosti na různé potraviny, nápoje, léky, potravní doplňky, intoxikace ze zkaženého masa, konzerv, hub, ústřic, atd. Pochopitelně tyto projevy mohou být projevem nejrůznějších infekčních onemocnění a viróz. Velice často průjmy trpí lidé, kteří jsou přecitlivělí na změny klimatu. Tzn. rychlé přechody z tepla do zimy nebo naopak. Dobře se aplikují léky u lidí, kteří cestují a překonávají klimatické přechody, atd. Při práci s homeopatickým pacientem, při homeopatickém vyšetření hraje pochopitelně etiologie nesmírnou roli. Je potřeba ji znát a ve výběru léků je zohledněna, ale primární jsou popisované symptomy.

2 Musíme se naučit naslouchat našemu pacientovi, aby nám neunikl žádný z popisovaných symptomů. Stejně jako okolnosti, které jeho stav zhoršují nebo naopak zlepšují, zmírňují nebo provokují. Je potřeba naslouchat pocitům nemocného, doprovodným příznakům. Velice pečlivě kvalifikovat informace, které nám od pacienta přicházejí a dobrými dotazy se doptat, aby na konci konzultace - po vyšetření stál lék, který bude pacientovi jak se říká šity na míru. Bude odpovídat přesně popisovaným symptomům. Protože čím více se budou podobat popisované symptomy pacienta a obraz toho léku, který chceme doporučit, tím lépe a spolehlivěji homeopatický lék zaúčinkuje. Já jsem si vybrala několik léků, které aplikuji velmi často ve své lékárenské praxi na akutní průjmy, nejrůznější etiologie a nejrůznější symptomatologie. Tyto léky velmi dobře znám a doporučuji je v podstatě v průběhu celého roku. CHINA RUBRA nebolestivý průjem s velkou plynatostí velký objem vodnaté stolice únava, vyčerpanost po velké ztrátě tekutin nafouklé celé břicho přetrvávající pocit nadýmání po ukončení průjmu u všech stavů, spojených se ztrátou tekutin / pocení, krvácení, apd./ 9CH 5 grpo každé stolici Tím prvním lékem je určitě China rubra. Řekla bych, že je to opravdu základní lék k průjmu, který je doprovázen obrovskou plynatostí a nadýmáním celého břicha. Pokud bychom se chtěli podívat na to, z čeho se daná látka vyrábí, z čeho China rubra pochází, tak je to sušená kůra chininovníku. Opět jeden ze starých homeopatických léků, z těch nejstarších nebo nejdéle známých. Dá se říct, že s ním pracoval už Samuel Hahnemann, zakladatel homeopatie. Na tomto léku demonstroval správnost terapeutického postupu principu podobností. Byl to jeden z prvních léků se kterými se ve své praxi lékaře setkal s účinky kůry Chininovníku na lidský organismus a s aplikací principu podobností u svých pacientů.

3 Chininovníková kůra vyvolává u zdravého lidského organismu stavy periodicky nastupujících horeček, které bývají doprovázeny pocením, slabostí, pocitem vyčerpání, nestabilitou, jakoby sklonem na omdlení, ke kolapsu. Stejně tak, jako nevolností, zvracením a hlavně vodnatým průjmem s velkou slabostí. Toto je patogenetický pokus, čili to, co ta daná látka v pokuse u zdravého jedince vyvolává. Tím pádem napovídá u jakých průjmů je možné tento lék použít. Budou to průjmy, kde dominuje obrovská plynatost a nadmutí, jakoby nafouknutí celého břicha. Podráždění trávicí trubice, střev způsobí následně průjem s objemnou vodnatou stolicí, ale ten průjem je nebolestivý. Nejsou tady doprovodné bolesti, doprovodné křeče. Doprovodné je jen velké nadýmání a plynatost. Etiologicky souvisí doporučení léku China rubra s průjmovými onemocněními a to ať už v té akutní fázi, kdy je tedy plynatost a objemná vodnatá stolice bez bolestí, bez křečí, ale taky v té fázi po odeznění akutních příznaků. Ve fázi přetrvávání nafouknutého břicha, velké plynatosti, velkého nadýmaní, diskomfortu v krajině břišní spojeného s pocitem nechutenstvím, s neustálým pocitem plnosti a vyčerpání. Druhým takovým momentem, kdy sáhneme po léku China rubra a doporučíme ho, jsou stavy extrémního vyčerpání, únavy, adynamie v souvislosti s extrémní ztrátou tělesných tekutin, ať už fyziologicky nebo patologicky. Fyziologicky to znamená únava, vyčerpání, adynamie, až opravdu stavy na omdlení, kolapsové stavy v důsledku dlouhodobých vyčerpávajících horečnatých stavů s extrémním pocením. Případně to může být i z důvodů patologických exkrecí, tzn. profúzní vodnaté průjmy, masivní krvácení u operací, úrazu, u porodu, dlouhodobé hnisání. Všechny tyto atributy vedou právě v důsledku ztráty tělesných tekutin k extrémní únavě, vyčerpání a kolapsových stavů, slabostí a adynamií. V tomto případě doporučíme lék China rubra v ředění 9 CH. Pokud budeme řešit akutní průjem doprovázený objemnou vodnatou stolicí, extrémní plynatostí, nebolestivým průběhem pak doporučíme 5 granulí nejprve 5x denně a potom se zlepšováním stavu postupně prodlužujeme intervaly až na 2x denně. V případě, že řešíme stavy vyčerpání, únavy, skleslosti, adynamie po překonání onemocnění, která jsou spojena s extrémní ztrátou tělesných tekutin doporučíme lék China rubra v ředění 9 CH, 5 kuliček ráno a večer. Většinou radím pacientům využívat jednu tubu, což je zhruba 80 kuliček. Většinou to na homeopatickou rehydrataci stačí. Pacienti se tím neuvěřitelně zlepší. Stávají se méně unavenými a celkově se jejich obraz během užívání tohoto léku krásně normalizuje.

4 ARSENICUM ALBUM bolestivý průjem po zkaženém jídle /zkažené konzervy, maso, voda, / načernalá, dráždivá, pálivá stolice, odírá konečník únava, slabost, zimnice někdy i zvracení celkové známky intoxikace 9CH 5 grpo každé stolici Dalším lékem, který doporučuji na nejrůznější potíže zažívacího traktu, takže i v případě akutního zvracení a průjmu je Arsenicum album. Je potřeba říci, že zatímco jmenovaný lék China rubra odpovídá poměrně nekomplikovaným, nebolestivým, ne až tak vyhroceným stavům, které doprovází průjem s plynatostí. Pak Arsenicum album budeme doporučovat u stavů maximálně vyhrocených, velmi závažných, které odpovídají akutní intoxikaci. Abychom si uvědomili závažnost stavu do kterého zapadá právě obraz léku Arsenicum album je potřeba uvědomit si opět tu toxikologii té původní, výchozí substance. Co je Arsenicum album napovídá už samotný název. Je to oxid arsenitý kysličník arsenitý, což je prudký jed. Na buněčné úrovni zastavuje buněčné dýchání. A když zastavuje buněčné dýchání, týká se to jakékoliv buňky v lidském těle. Způsobuje tedy otravu, akutní intoxikaci, subakutní intoxikaci i chronickou intoxikaci. Každá má své projevy. V případě té chronické intoxikace vyvolává nesmírně silné podráždění na nejrůznějších úrovních. Na sliznicích je to extrémní podráždění s pocitem pálení a produkcí sekretu, který má mimořádně pálivý, dráždivý, štiplavý charakter. V případě průjmů doporučíme Arsenicum album na velmi vyhrocené a závažné stavy, které bývají doprovázeny průjmem s pálivou, štiplavou, mimořádně dráždivou stolicí. Ten objem není nikterak velký, rozhodně ne tak velký jako u léku China rubra, kde je velký objem vyloučené vodnaté stolice. U léku Arsenicum album je to velmi diskrétní, malé množství, ale o to je stolice palčivější, dráždivější. V podstatě nesnesitelná, dráždí konečník a každá další ataka průjmu pacienta ještě více dekompenzuje.

5 Klinicky jsem napověděla, že z toho patogenetického obrazu léku Arsenicum album bude opravdu odpovídat akutním intoxikacím, alimentárním intoxikacím. Tzn. průjmy, které se dostavují po požití zkaženého masa a starých, prošlých konzerv. Samozřejmě to taky odpovídá intoxikaci následkem pozření hub, případně ústřic. Může to být intoxikace následkem vypití zkažené vody. Je to ideální lék pro turisty, kteří cestující do exotických zemí a stravují se na ne úplně bezpečných místech. Místech, která nejsou úplně tak turisticky navštěvovaná. Mohou to být potraviny nejasného původu, kdy může často docházet k akutním intoxikacím, otravám. To vyhrocení se neděje jen izolovaně v oblasti tlustého střeva a rekta, ale zapadá zase do celkového obrazu. Pacienti mají celkově postižený stav. Může u toho být i horečka. Bývají zimomřiví a jsou nesmírně úzkostní, oslabení, unavení. Je to stav vyhrocený, závažný, přichází náhle a intenzivně a je jim opravdu velice těžko.člověk je celkově úzkostný, vystrašený a agitovaný. Arsenicum album doporučíme na tyto stavy v ředění 9 CH, 5 kuliček po každé proběhlé atace, tedy po každé stolici. Je potřeba s dávkování léku začít co nejdříve, aby se efekt dostavil náležitě rychle. PODOPHYLLUM vodnatý průjem s křečovitými bolestmi / úleva od bolesti vleže na břiše/ prázdninový průjem po nadměrné konzumaci čerstvého ovoce, nebo po intoxikaci jídlem u cestovatelů nauzea, plynatost 9CH 5 grpo každé stolici Dalším lékem je Podophyllum peltatum. Matečnou rostlinkou je víceletá bylina Podophyllum peltatum, která roste ve východních částech USA a Kanady. Tato rostlinka je bohatá na farmakologicky účinné látky. Nejdůležitějším je určitě podophyllin. Podophyllin na úrovni trávicího traktu v patogenetickém pokuse u zdravého

6 jedince vyvolává podráždění, které vede následně k průjmu. Stolice je objemná, vodnatá. Připomíná až takové choleriformní průjmy, protože je často impulzivně vystřikována. Bývá doprovázena extrémní bolestivostí, křečemi, bolestí břicha, které mají náhlý začátek a náhlý konec. K úlevě od těchto bolestí dochází v poloze na břiše. To je velmi důležitá modalita, která by tu měla být splněna. Podophyllum nejčastěji etiologicky odpovídá průjmům, které souvisejí buď s prořezáváním zoubků u malých dětí a mívají tenhle ten charakter vodnatá objemná stolice, doprovázena kolikovými bolestmi, kdy maminka musí položit dítě na bříško, aby se mu ulevilo. Případně odpovídá průjmu dětí i dospělých v důsledku aklimatizačních procesů při cestování. Náhlé přechody ze zimy do tepla a naopak, kdy tělo reaguje podrážděním trávicí trubice a tlustého střeva. Právě produkcí tohoto vodnatého, bolestivého průjmu. Jsou to také typické letní průjmy, které se dostavují v důsledku zvýšené konzumace čerstvého ovoce nebo potravin na které není náš zažívací trakt úplně zvyklý. V exotických, cizokrajných zemích pokrmy, které nejíme běžně. Případně zvláštní kombinace těch potravin. Takže to je Podophyllum peltatum, které doporučíme v ředění 9 CH, 5 kuliček po každé stolici. Je dobré ještě říci, že ten průjem bývá opět doprovázen plynatostí, bývá častá nauzea a někdy i zvracení. IPECACUANHA průjem a zvracení stolice zpěněná, zkvašená, zelená jak tráva permanentní nauzea /těhotenská nauzea/ mnohačetná zvracení bez úlevy /!/ hypersalivace 9CH 5 grpo každé atace Dalším lékem, který používám opět velmi často je lék Ipecacuanha. Ipecacuanha je původem keřovitá rostlina, která roste v brazilských pralesech. Obsahové látky jsou alkaloidy a některé kyseliny, které způsobují především podráždění na úrovni trávicího traktu a na úrovni respiračního traktu. To podráždění je velice podobné. Způsobuje podráždění a spastické projevy, produkci hlenů a nahromadění hlenů.

7 Lék Ipecacuanha odpovídá permanentní nevolnosti. Stavy, které bývají doprovázeny permanentní nauzeou a mnohačetným zvracením. To zvracení je hlenovité, mívá někdy ještě kusy nestrávené potravy. Zvracení je mnohačetné, profúzní a velmi důležité je uvědomit si, že to zvracení je neúlevné. To znamená, že pacientovi neuleví od pocitů nevolnosti. Jazyk bývá čistý, nepovleklý, růžový. A stavy jsou doprovázeny extrémním sliněním, extrémní tvorbou slin. Tato permanentní nauzea a zvracení bývá doprovázena i průjmem. Průjmovitá stolice mívá charakter trojí. Buď je zpěněná, zkvašená jako kvasnice, zelená jako tráva nebo je víceméně krvavá. Bývá doprovázena kolikovými bolestmi s náhlým záčátkem a koncem. Velice často je to tenze v oblasti pupku. Stavy zvracení, nauzey a doprovodného průjmu předurčují tento lék k použití hlavně na průjmy infekčního a virového původu. Mohu říct, že i ze své praxe je Ipecacuanha asi jediný lék, který zabírá mým pacientům právě u těch nepříjemných rotavirových infekcích. Kdy to bývají velmi vyhrocené stavy, které přicházejí velice náhle, akutně. Zaznamenáváme zde jak nauzeu se zvracením, která neulevuje, tak průjem, který je mnou zmíněného charakteru. Pokud mluvíme o nevolnosti, mohu vzpomenout na tomto místě i cestování, i když to tak úplně nesouvisí s tématem. Ale zase to do celkového obrazu léku zapadá a je dobré vzpomenout si přitom na lék Ipecacuanha. Patří sem tedy nevolnost, ať už při cestování v autě nebo nevolnost těhotenská. V případě, že postižený charakterizuje nevolnost jako permanentní, celodenní, která je střídána mnohačetným zvracením, které neulevují je možné aplikovat lék Ipecacuanha. Ideální ředění, které mi velice dobře zabírá je ředění 9 CH a doporučuje se dávat opět v atakách zvracení nebo průjmu. Jednotlivá dávka je 5 kuliček a budeme ho podávat po každé atace onemocnění. Případně i tady se mi osvědčuje lépe podání v rozpuštěné formě, protože ta nevolnost může být u některých lidí cumláním sladkých kuliček ještě více zhoršená. Proto doporučuji rozpustit 10 kuliček do 1 dcl případně až 2 dcl vody a podávat po douškách. U malých dětí 2 ml do injekční stříkačky každé 2 hodiny, případně po každé proběhlé atace onemocnění

8 ANTIMONIUM CRUDUM průjem, nebo zvracení po požití nadměrného množství jídla /nebo po kyselém/ vodnatá stolice s nestrávenými zbytky nauzea a silné zvracení /neulevuje/ říhání jazyk silně potažený bílým povlakem 9CH 5 gran po každé atace Dalším lékem je Antimonium crudum. Antimonium crudum v přírodě nalezneme v rudě antimonitu. Je to v podstatě sirník antimonitý po chemické stránce. Jeho základní účinné látky jsou antimon a síra a jsou jasně dané. Tyto obsahové látky způsobují podráždění trávicího traktu a to v tom smyslu, že vyvolávají pocit plnosti a neprůchodnosti trávicí trubice. Maximum podráždění je v oblasti žaludku a v oblasti tlustého střeva. Pocit plnosti, nadýmání, časté eruktace. Eruktace mají silný pach požité potravy. Etiologicky odpovídá lék Antimonium crudum excesům v jídle a pití. Jsou to následky přejezení, obrovským množstvím jídla. Je to skutečně exces - jsou to stavy, které si můžeme představit v praxi, kdy člověk je schopen jak se říká vyjízt, vybílit lednici v relativně krátkém čase. Konzumuje páté přes deváté, jsou to neuvěřitelné kombinace potravin v neuvěřitelném množství v neuvěřitelně krátkém čase zkonzumované. Kromě toho odpovídá nejrůznějším excesům na oslavách - excesy v jídle a pití na večírcích, mejdanech. Stejně tak, jako kompenzační stavy bulimie. Následkem tady těchto excesů dochází v poměrně krátkém čase k obrovskému pocitu plnosti, nevolnosti, nauzey a následnému zvracení. Jazyk bývá velice hustě povleklý. Připomíná sražené mléko nebo křídu. Jak už jsem řekla, časté říhání se silným pachem požité potravy nebo nápojů a nauzea je doprovázena masivním zvracením vodnatých zvratků, které obsahují ve značné míře nestrávené zbytky potravy. To odpovídá rychlé konzumaci a tomu, jak zažívací trakt nebyl schopný tak rychle pojmout a zpracovat potravu a opět tedy vyzvrátí obsah zpět. Stejně tak se může dostavit průjem, který bývá vodnatý, objemný a obsahuje velké množství nestrávených zbytků.

9 Zvracení i proběhlá průjmová stolice neulevuje pocitu diskomfortu, napětí, plnosti a nepříjemného nadýmání. Na všechny tyto stavy doporučíme Antimonium crudum v ředění 9 CH, 5 kuliček po každé atace, ať už zvracení nebo průjmu, případně můžeme opět podat v rozpuštěné podobě. NUX VOMICA alimentární excesy ostrá, kořeněná jídla, nestravitelné kombinace přemíra alkoholu, tabáku, kávy, apd. / oslavy, excesy na dovolené, kocovina/ pocit tíhy v žaludku, nevolnost, zvracení, průjem ospalost po jídle průjem, nadýmání, nechutenství po lécích /ATB, narkóza/ 9CH 5 gran 2-3x denně Dalším lékem na zažívací potíže jako je nauzea, zvracení nebo průjem je Nux vomica. Abychom si uvědomili na jaké potíže, problémy a jakým pacientům doporučíme lék Nux vomica je dobré si opět uvědomit celkový patogenetický obraz tohoto léku. Protože lék Nux vomica odpovídá určitému typu lidí, kteří odpovídají určitému životnímu stylu. Sklonem k určitým patologiím a určitému naturelu. Nux vomica se vyrábí ze semen Kulčiby jedodárné (Strychnos toxifera). Jak známo nejvyšší obsahová látka je strychnin, dále brucin, což jsou alkaloidy, které toxikologicky způsobují křeče na nejrůznějších úrovních. Jsou to tedy sklony ke konvúzím. Ve vysokých dávkách vyvolává podobné účinky Curare. Patogenetický pokus u zdravého člověka způsobí hlavně dva základní atributy, které jsou pro lék typické. Je to přetížení, hlavně na úrovni trávicího traktu a přetížení nervové soustavy a obrovská přecitlivělost na straně druhé. Je to především přecitlivělost na chlad, průvan, pachy a extrémní přecitlivělost nervová. Odpovídá osobám, které se snadno rozčílí, jsou vznětliví, s prchavou povahou. Spíše vůdčí typy, osoby činorodé s vysokým pracovním tempem. Mají obrovské nároky jak na sebe, tak na své okolí.

10 Nux vomica vyvolává podráždění na úrovni trávicí soustavy do té míry, že způsobuje stavy plnosti a neprůchodnosti trávicí soustavy.způsobuje přetížení žaludku s pocitem velkého nadýmání a svírání, což se projevuje hlavně v oblasti pupku. Krátce po jídle mají tyto osoby silnou potřebu uvolnit si těsné oblečení, rozepnout opasek, protože trpí silným pocitem nadmutí břicha, plnosti, častým říháním, nedostatečného trávení a celkového ucpání trávicí trubice. Bývají velmi přecitlivělí na pachy pachy z kuchyně, pachy jídel. Jak už jsem řekla, Nux vomica odpovídá lidem, kteří mají vysoké pracovní tempo.jsou to lidé činorodí, aktivní a lidé, kteří právě to vysoké tempo, velké množství úkolů, přepracování na fyzické i psychické úrovni kompenzují jídlem. Není to kompenzace ve smyslu Antimonium crudum o které jsem mluvila před tím, což byla žravost, kompenzační bulimie. Naopak je to chuť na pikantní, ostrá, kořeněná jídla, lahůdky. Jsou to lidé, kteří milují různé extravagantní pokrmy, cizokrajná jídla. Rádi zkoušejí nové pokrmy. Nevolí si dobré kombinace jídel. Všechny tyto typy pokrmů ostrá, pikantní, kořeněná jídla snášejí velice špatně. Krátce po jídle se u nich projevuje ospalost. Mají obrovskou potřebu krátkodobé siesty, odpočinku. A jakoby se u nich zastavilo trávení. Objevuje se velký pocit plnosti s nadmutím břicha, potřebou si povolit úzký oděv, opasek. Jde to kolikrát až do úplné zmatenosti. Potřebují si opravdu dát chvilku posprandiální siesty. Tito lidé velice často kompenzačně sahají ke stimulačním látkám alkoholu, tabáku, kávě, čaji. Často nadužívají stimulační látky, stejně tak jako nejrůznější látky. Opět velice špatně snášeno. Stávají se ještě více přecitlivělými, rozčílenými, nervózními, agresivními a trpí poruchami trávení. Může se dostavit nevolnost, zvracení, průjem. Kdy nejčastěji doporučíme lék Nux vomica? Je to na všechny stavy přetížení následkem potravy, bujarého holdování jídel ostrých, pikantních, kořeněných nebo alkoholu. Je možno říct, že Nux vomica je velmi spolehlivým prostředkem na příznaky kocoviny. Tam kde to člověk na oslavě, na mejdanech přežene s množstvím alkoholu, případně s jídlem, tam pak následky přetížení zažívacího traktu, bolesti hlavy, nevolnosti, často i zvracení, třes atd. právě odpovídají léku Nux vomica. Stejně tak můžeme lék Nux vomica podat na přetížení, stavy poruch trávení, nadýmání a celkového zpomalení trávicí soustavy jako následek užívání některých léků. Mohou to být krátkodobě užívaná antibiotika, chemoterapeutika. Následky narkotizačních látek u celkové anestézii při operacích. Poruchy spánkového rytmu, poruchy trávení, nevolnosti, zvracení v důsledku přetížení, jakoby obsazení receptorů.

11 Je dobré aplikovat lék Nux vomica na pročištění až na úrovni receptorů, pročištění zažívacího traktu v ředění 9 CH, 2x denně 5 kuliček. Doporučte Nux vomica vašim klientům, přibalit si na dovolenou, kde jsme zpravidla zvyklí konzumovat jídla, která jindy nekonzumujeme. Člověk se tam častěji dostane k příležitostnému konzumovaní alkoholu. Může samozřejmě i nadužívat cigarety. Jsou osoby, které běžně nekouří, ale přijedou na dovolenou a první si jdou koupit balíček cigaret. To znamená excesy v jídle, pití, případně v užívání léků a stimulancií typu káva, čaj. Potom ty nepříznivé důsledky jako jsou přetížení zažívacího traktu, pocit nadýmání, ospalost, únava, zmatenost, třes a bolesti hlavy. To jsou všechno indikace pro doporučení léku Nux vomica. V akutních stavech doporučuji lék Nux vomica v ředění 9 CH, 2x až 3x denně, ve vyhroceném stavu až 5x denně. NATRUM SULFURICUM vodnatý, vystřikující průjem velká plynatost průjem vyvolaný vlhkým klimatem průjem po vodnatých potravinách, vodnatém ovoci, velkém množství tekutin nejhorší po ránu 9CH 5 grapo každé stolici Posledním lékem, který čas od času doporučím svým pacientům na průjmová onemocnění je lék Natrum sulfuricum. Výchozí surovinu je tedy síran sodný - je to chemická sloučenina. Látka, která patří k homeopatickým lékům s velmi širokým spektrem účinků. Ovlivňuje nejrůznější fyziologické funkce, tkáně, sliznice, činnost vnitřních orgánů, i metabolické pochody. V kontextu našeho tématu, čili zažívacího traktu rovněž způsobuje podráždění s vývojem objemné, vodnaté, řídké, žlutavé stolice.

12 Co je ale důležité je etiologie, příčina vývoje takového průjmu, ta musí být jasně daná. V případě léku Natrum sulfuricum je to vlhko. Je to tedy průjem, který se dostavuje v důsledku ať už vlhkého klimatu a je úplně jedno, jestli je to studené vlhko nebo teplé, tropické vlhko. Je to zvýšení vlhkosti ovzduší za deště nebo za zvýšené vlhkosti klimatu nebo pozření velkého množství vodnatých potravin ovoce, velkého množství nápojů. Jsou to osoby, které jsou hodně přecitlivělé ať už na klimatickou vlhkost anebo na hodně vody v potravě a nápojích a reagují okamžitým průjmem. Průjmy bývají zhoršené hlavně ráno po snídani, ale mohou se objevit v kteroukoliv denní dobu v momentě, kdy se změní klima. Průjem je profúzní, poměrně nebolestivý, žlutavý, vodnatý s velkým množstvím vyloučené stolice. Ke zlepšení dochází zlepšením klimatických poměrů. Teplým nebo studeným větrem, suchým vzduchem a odchodem stolice, případně vyprázdněním plynu. Budeme doporučovat ředění 9 CH, 5 kuliček 2x denně. PRAKTICKÉ PŘÍKLADY Z PRAXE: Mám průjem, břicho mě bolí, ale je hrozně nafouklé, cítím se unavená a vyčerpaná, asi z dehydratace, to běhání na záchod bylo úporné ODPOVĚĎ: Doporučuji lék China rubra v ředění 9 CH. Dá se použít jak při akutním průjmu, který je právě doprovázen vyloučením velkého množství vodnaté, objemné stolice, kdy břicho nebolí, nejsou žádné křeče. Tak i po odeznění průjmu, protože odpovídá stavům vyčerpání, únavy v důsledků dehydratace velké ztráty tekutin. Pacienti si často stěžují, že i po proběhnutí akutní fáze mají ještě dlouho pocit nafouknutého břicha, plynatosti, nepříjemného diskomfortu v oblasti břicha. V akutním průjmu 3x až 5x denně 5 kuliček v ředění 9 CH. V případě odeznívajících potíží China 9 CH, 5 kuliček ráno a večer. Byl jsem u přátel na grilování a teď mám průjem, mám křeče a ta stolice hrozně pálí a dráždí konečník. Je mi i zima, možná mám teplotu. To maso se mi hned nezdálo

13 ODPOVĚĎ: Na takový průjem bych doporučila lék Arsenicum album. Je to skutečně průjem, který odpovídá intoxikaci ze zkaženého jídla, hlavně z konzerv nebo z masa. Ten stav je poměrně závažný. Pacienti trpí pálením konečníku, protože stolice je velice dráždivá a pálivá a člověku je špatně, někdy zvrací. Bývá slabý, unavený a zimomřivý. Arsenicum album 9 CH, 5 kuliček po každé atace průjmu. Mám průjem a zvracím, stolice je zelná jak tráva. Je mi pořád zle, i když se vyzvracím, a to zvracím pořád ODPOVĚĎ: V případě průjmu i zvracení zároveň, kdy stolice je zelená, zkvašená,zpěněná a zvracení je velmi intenzivní a bohužel neulevuje permanentní nevolnosti je lékem volby Ipeca v ředění 9 CH a doporučuji podávat v rytmu atak zvracení nebo průjmu 5 kuliček po každé proběhlé atace. Děti se přejedly třešní a teď mají průjem a hrozné křeče. ODPOVĚĎ: Typicky letnímu průjmu, který popisujete odpovídá lék Podophyllum peltatum. Je to hlavně pro děti na prázdninách, které se přejí velkého množství nezralého ovoce, například velice často třešně zapité vodou. Průjem, který se dostaví je právě vodnatý a velmi bolestivý. Mají křeče, kterým si děti ulevují tak, že leží v poloze na bříšku. Tam dochází k velké úlevě. Podophyllum peltatum je potřeba dávat po každé průjmové atace, případně při silných křečích po každé atace té křeče. 5 kuliček jednorázová dávka, několik dávek za den v podstatě do zklidnění. Můžete mi dát něco proti kocovině? Jdu na večírek a špatně snáším alkohol.

14 ODPOVĚĎ: Na nejrůznější následky bujarého požívání alkoholu nebo nesprávné kombinace jídel velmi dobře funguje lék Nux vomica. Výborný lék na následky velkého požívání všech možných pochutin, alkoholu, tabáku atd. Na dovolené to oceníte velice dobře, protože tam je člověk daleko přístupnější ke všem těmto lákadlům. Na všechny stavy tzv. kocoviny bolest hlavy, když se houpe žaludek, nevolnost, zvracení, bledost je Nux vomica velice dobrý pomocník. Je potřeba dát v ředění 9 CH, ideální je vzít si už preventivně 5 kuliček před zahájením požívání alkoholu a potom následně den poté 5 kuliček podle potřeby každé 2 hodiny opět až do zklidnění. Potřebuji něco proti nadýmání, před týdnem psem prodělal infekční průjem a od té doby mám nafouklé břicho a trpím nechutenstvím ODPOVĚĎ: Tady mohu doporučit lék China rubra. Je to lék, který dobře funguje i při akutních průjmech, které jsou nebolestivé. Je tu velmi objemná, vodnatá stolice, která vyčerpává možnou dehydratací. Tento lék je můžete použít i po proběhlém akutním průjmu. Pokud i nadále přetrvávají potíže, jaké popisujete - nadýmání celého břicha až na prasknutí, diskomfort v dutině břišní, plynatost a nechutenství. Tento lék můžete užívat i několik dnů po průjmové atace v ředění 9 CH, 5 kuliček ráno a večer. Ideální je doužívat celou jednu tubičku, což je dávka tak zhruba na 7 až 9 dní. Miluji ostrá a pikantní jídla, ale špatně je trávím, po jídle bývám často unavený a trpím nadýmání ODPOVĚĎ: Tam, kde člověk opravdu nesnáší ostrá, kořeněná, pikantní jídla, která ale paradoxně vyhledává. Stavy, kdy krátce po jídle se dostavuje únava, ospalost, potřeba si na chvilku odpočinout, zdřímnout, zpomalené trávení, pocit tíhy v oblasti žaludku, tomuto velice dobře odpovídá lék Nux vomica. Doporučuji ho v ředění 9 CH, podle potřeby 5 kuliček až do zklidnění.

15 Jedeme do Indie a rad bych si vzal s sebou něco proti průjmu, bojíme se intoxikace vodou a jídlem ODPOVĚĎ: Na cestovatelský průjem, kdy je člověk vystavený ohrožení zkažených, starých potravin. Hlavně masa, masových konzerv, případně staré, zkažené vodě a všem příznakům, které se potom rozvíjejí. Příznaky bývají poměrně silné, člověk jeví známky intoxikace velké křeče, velmi nepříjemný průjem, který dráždí, pálí a ten stav je opravdu doprovázený celkovou slabostí, zimnicí, únavou. Tady doporučuji přibalit si s sebou do cestovní lékárničky lék Arsenicum album. Je potřeba ho začít dávkovat v momentě úplného začátku rozvoje příznaků. Čím dříve začnete aplikovat tento lék, tím lépe a spolehlivěji zabere. 5 kuliček v rytmu eventuálního průjmu, případně zvracení opět až do zklidnění několik dávek denně.

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Za světové epidemie klasické chřipky vděčíme většinou virům typu A a B, které způsobují z roku na rok největší počet onemocnění.

Za světové epidemie klasické chřipky vděčíme většinou virům typu A a B, které způsobují z roku na rok největší počet onemocnění. Onemocnění chřipkou popsal poprvé Hippokrates v roce 412 před naším letopočtem, v té samé době vzpomíná ve svých spisech princip podobnosti, který je základním pilířem homeopatie. Takže onemocnění je alespoň

Více

CZECH FOR FOREIGNERS VI GASTROENTEROLOGIE

CZECH FOR FOREIGNERS VI GASTROENTEROLOGIE CZECH FOR FOREIGNERS VI GASTROENTEROLOGIE Gastroenterologie je medicínský obor zabývající se nemocemi trávicího traktu (jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo) a orgány s ním souvisejícími (játra, žlučové

Více

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY ALKOHOL A JEHO ÚČINKY CO JE TO ALKOHOL? Alkohol je bezbarvá tekutina, která vzniká kvašením cukrů Chemicky se jedná o etanol Používá se v různých oblastech lidské činnosti např. v lékařství, v potravinářském

Více

Proč právě datum 12. 5.?

Proč právě datum 12. 5.? Proč právě datum 12. 5.? Na počest narození britské reformátorky lékařské péče Florence Nightingaleové (1820-1910) osvícené, odvážné a neúnavné ženy, která byla ve druhé polovině svého života upoutána

Více

Informace pro použití. Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro Vás důležité údaje.

Informace pro použití. Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro Vás důležité údaje. Informace pro použití Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro Vás důležité údaje. Tento zdravotnický prostředek je dostupný bez lékařského předpisu. Pro lepší účinek se řiďte

Více

ROTAVIRUS ROTAVIRUS. Nyní mimořádný příspěvek VZP výše 1500 Kč. až do výše 1500 Kč. Je rozšířený, nakažlivý a může být nebezpečný. vašeho dítěte.

ROTAVIRUS ROTAVIRUS. Nyní mimořádný příspěvek VZP výše 1500 Kč. až do výše 1500 Kč. Je rozšířený, nakažlivý a může být nebezpečný. vašeho dítěte. ROTAVIRUS ROTAVIRUS Nyní mimořádný příspěvek VZP až domimořádný výše 1500 Kč. Nyní příspěvek VZP až do výše 1500 Kč. Je rozšířený, nakažlivý a může být nebezpečný. Je rozšířený, nakažlivý Přečtěte si o

Více

Mochna husí nať řezaná

Mochna husí nať řezaná Mochna husí nať řezaná Droga působí zejména na hladké svalstvo, uvolňuje křeče, působí protizánětlivě a svíravě. Dle J.A.Zentricha ji zle použít proti křečím, při kolikových bolestech či krvavých průjmech,

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele CARBOSORB. tablety. carbo activatus

Příbalová informace: informace pro uživatele CARBOSORB. tablety. carbo activatus sp.zn. sukls204376/2012 Příbalová informace: informace pro uživatele CARBOSORB tablety carbo activatus Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Borgal 200/40 mg/ml injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 ml obsahuje: Léčivé látky: Sulfadoxinum 200 mg Trimethoprimum

Více

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Příloha III Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Poznámka: Úpravy v souhrnu údajů o přípravku a příbalové informaci mohou být dále aktualizovány příslušnými vnitrostátními

Více

TRÁVICÍ SOUSTAVA - TLUSTÉ STŘEVO

TRÁVICÍ SOUSTAVA - TLUSTÉ STŘEVO Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_05_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA - TLUSTÉ STŘEVO TLUSTÉ STŘEVO (INTESTINUM CRASSUM) dlouhé 1,5 m 5-7 cm široké tenčí než tenké střevo

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. IMODIUM tvrdé tobolky (loperamidi hydrochloridum)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. IMODIUM tvrdé tobolky (loperamidi hydrochloridum) Příloha č. 1 ke sdělení sp.zn. sukls139104/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE IMODIUM tvrdé tobolky (loperamidi hydrochloridum) Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto

Více

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever)

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) Verze č 2016 2. DIAGNÓZA A LÉČBA 2.1 Jak se nemoc diagnostikuje? Obecně se uplatňuje následující postup:

Více

IMODIUM PLUS 8 Žvýkací tablety

IMODIUM PLUS 8 Žvýkací tablety IMODIUM PLUS 8 Žvýkací tablety PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE IMODIUM PLUS žvýkací tablety (loperamidi hydrochloridum, simeticonum) Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu  ; ISSN OTRAVY AnotacePrezentace seznamuje žáky s druhy otrav a poskytnutím rychlé první pomoci. Autor Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk Čeština Očekávaný Žák ví, co je to otrava. Ví, s jakými druhy otrav se může setkat.

Více

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Nelegální drogy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr.Olga Čadilová PROBLEMATIKA ZÁVISLOSTÍ "Jakákoliv závislost je špatná,

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

Nebezpečí fyzického vyčerpání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011

Nebezpečí fyzického vyčerpání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011 Nebezpečí fyzického vyčerpání Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011 Hranice fyzického vyčerpání je stanovená schopností využívat kyslík přiváděný do organismu dýcháním, pro přeměnu svalových tuků na energii

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. LAXYGAL perorální kapky, roztok (Natrii picosulfas monohydricus)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. LAXYGAL perorální kapky, roztok (Natrii picosulfas monohydricus) sp. zn. sukls130635/2015 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE LAXYGAL perorální kapky, roztok (Natrii picosulfas monohydricus) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

ŽALUDEK a jeho detoxikace. MUDr. Josef Jonáš

ŽALUDEK a jeho detoxikace. MUDr. Josef Jonáš ŽALUDEK a jeho detoxikace MUDr. Josef Jonáš 1 Žaludek je orgán zažívacího traktu Jako skladovací (dceřiný) orgán patří do okruhu sleziny. 2 Ačkoliv si na zažívací obtíže lokalizované do žaludku stěžuje

Více

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: Název projektu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Inovace a individualizace výuky Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Neúrazové urgentní stavy cukrovka, cévní

Více

Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková

Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková Ebola a Česká republika máme se bát? Jaké je riziko, že se Ebola dostane do České republiky a začne se tu šířit? Riziko pro turisty nebo obchodní

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta

Příbalová informace: informace pro pacienta sp. zn. sukls56073/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta LACTULOSA BIOMEDICA (lactulosi solutio) sirup Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat,

Více

KLINICKÁ STUDIE Biopron 9. Účinek probiotických bakterií při léčbě dětí s akutním průjmem. Krátké shrnutí výsledků

KLINICKÁ STUDIE Biopron 9. Účinek probiotických bakterií při léčbě dětí s akutním průjmem. Krátké shrnutí výsledků KLINICKÁ STUDIE Biopron 9 Účinek probiotických bakterií při léčbě dětí s akutním průjmem Krátké shrnutí výsledků Typ studie Místo realizace randomizovaná, placebem kontrolovaná Klinika dětských infekčních

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13360NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

ALKOHOL, pracovní list

ALKOHOL, pracovní list ALKOHOL, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. ALKOHOL V naší kultuře se alkohol pojímá jako tzv. sociální pití. Je

Více

NACHLAZENÍ HOMEOPATICKÁ LÉČBA

NACHLAZENÍ HOMEOPATICKÁ LÉČBA NACHLAZENÍ HOMEOPATICKÁ LÉČBA Nachlazení patří mezi nezávažná onemocnění, které může potkat každého člověka několikrát do roka. V následujícím článku je stručně pojednáno o možnostech léčby pomocí homeopatických

Více

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku pitný režim Vítejte středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich přebytku a vzniká

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Léčivé bylinkové čaje. Aby bylinky neublížily. Heřmánek. Lipový květ

Léčivé bylinkové čaje. Aby bylinky neublížily. Heřmánek. Lipový květ Leden 12., 2018 Léčivé bylinkové čaje Aby bylinky neublížily Ať mezi vaše oblíbené kombinace bylinkových čajů patří jakékoliv léčivky, vězte, že nic byste neměli přehánět. Před konzumací si vždy přečtěte

Více

Klinická propedeutika - úvod. Rodinná anamnéza Osobní anamnéza Pracovní a sociální anamnéza Gynekologická, vojenská anamnéza Farmakologická anamnéza

Klinická propedeutika - úvod. Rodinná anamnéza Osobní anamnéza Pracovní a sociální anamnéza Gynekologická, vojenská anamnéza Farmakologická anamnéza Klinická propedeutika - úvod Rodinná anamnéza Osobní anamnéza Pracovní a sociální anamnéza Gynekologická, vojenská anamnéza Farmakologická anamnéza Navázání kontaktu přivítání, představení dotaz aktuální

Více

Potravinové. alergie. Co to je potravinová alergie?

Potravinové. alergie. Co to je potravinová alergie? alergie Potravinové alergie Co to je potravinová alergie? O potravinové alergii hovoříme při neadekvátní reakci organismu na konzumaci stravy, která obsahovala netolerovanou potravinu, popřípadě její určitou

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU Obor: Kuchař - Číšník Ročník: třetí Zpracovala: Anna Kachtíková TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN

Více

Homeopatická první pomoc

Homeopatická první pomoc Homeopatická první pomoc MUDr. Petr Pudil Nakladatelství Alternativa MUDr. Petr Pudil, 2003 Vydalo Nakladatelství Alternativa Elišky Přemyslovny 380 Praha 5 Tel./fax: 257 922 331 e-mail: info@alternativa.cz

Více

Tématem dnešní prezentace je kašel a jeho léčba pomocí homeopatie tak, jak to vnímám ze své každodenní praxe lékárníka.

Tématem dnešní prezentace je kašel a jeho léčba pomocí homeopatie tak, jak to vnímám ze své každodenní praxe lékárníka. Tématem dnešní prezentace je kašel a jeho léčba pomocí homeopatie tak, jak to vnímám ze své každodenní praxe lékárníka. Především je potřeba říct, že kašel jako takový, není samostatné onemocnění, je to

Více

Konzultace se poskytují zdravotníkům, laikům veterinářům i chovatelům zvířat ze všech oblastí České republiky na 2 konzultačních tel.

Konzultace se poskytují zdravotníkům, laikům veterinářům i chovatelům zvířat ze všech oblastí České republiky na 2 konzultačních tel. 1 Toxikologické informační středisko (TIS) zajišťuje v nepřetržitém provozu celorepublikovou telefonickou lékařskou informační službu pro případy akutních otrav lidí a zvířat. Konzultace se poskytují zdravotníkům,

Více

Úvod. Salmonelóza. Prevence spočívá:

Úvod. Salmonelóza. Prevence spočívá: Úvod Ke vzniku alimentárních nákaz a onemocnění trávicího traktu přispívá nedodržování zásad hygieny při přípravě i konzumaci pokrmů a nerespektování odpovídajících technologických postupů při přípravě

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DEGAN 10 mg tablety metoclopramidi hydrochloridum monohydricum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DEGAN 10 mg tablety metoclopramidi hydrochloridum monohydricum Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls79136/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE DEGAN 10 mg tablety metoclopramidi hydrochloridum monohydricum Přečtěte si pozorně celou

Více

Andělika lékařská kořen

Andělika lékařská kořen Andělika lékařská kořen Andělika bývá v Číně používána za bylinu gynekologického významu, používanou při bolestivé menstruci a při problémech v přechodu ženy. Dále bývá používána Uklidnění a posílení nervové

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku)

Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku) Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku) Autor: Hanáčková Veronika Výskyt Kolorektální karcinom (označován jako CRC) je jedním z nejčastějších nádorů a ve všech vyspělých státech jeho

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

POJEM DROGA nervovou soustavu a její funkce . A to jak psychická, tak i fyzická LEGÁLNÍ a NELEGÁLNÍ

POJEM DROGA nervovou soustavu a její funkce . A to jak psychická, tak i fyzická LEGÁLNÍ a NELEGÁLNÍ DROGY POJEM DROGA Společným znakem všech drog je to, že dokáží ovlivnit centrální nervovou soustavu a její funkce V odborném názvosloví hovoříme o omamných a psychotropních látkách Na drogy vzniká závislost.

Více

Hypoglykemické koma DEFINICE PŘÍČINY PŘÍZNAKY

Hypoglykemické koma DEFINICE PŘÍČINY PŘÍZNAKY Hypoglykemické koma DEFINICE Diabetes mellitus je chronické onemocnění metabolizmu glukózy charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi, tj. hyperglykemií. Při nadměrném množství inzulinu a nízké hladině

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. GUTTALAX 5 mg, tablety natrii picosulfas

Příbalová informace: informace pro uživatele. GUTTALAX 5 mg, tablety natrii picosulfas sp. zn. sukls193188/2017 Příbalová informace: informace pro uživatele GUTTALAX 5 mg, tablety natrii picosulfas Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože

Více

Diabetes neboli Cukrovka

Diabetes neboli Cukrovka Diabetes mellitus Diabetes neboli Cukrovka Skupina onemocnění s nedostatkem nebo sníženým účinkem hormonu inzulinu Diabetes mellitus 1. typu Diabetes mellitus 2. typu Narušený metabolismus- vstřebávání

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, MOU Brno Proč je důležité, aby si lékař s pacientem dobře rozuměli, když je řeč o bolesti Několik poznámek k léčbě bolesti morfinem a silnými opioidy Sedmero

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE sp.zn. sukls185805/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE REGULAX pikosulfát kostky 10mg natrii picosulfas lisované pastilky Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Závěrečný test k procvičení a upevnění znalostí učiva první pomoc. Autor Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk Čeština Očekávaný Žák ví, co je to první pomoc a lékárnička, umí poskytnout první výstup pomoc.

Více

HOMEOPATIE V REHABILITACI. PhDr. Radana Poděbradská, Ph.D.

HOMEOPATIE V REHABILITACI. PhDr. Radana Poděbradská, Ph.D. HOMEOPATIE V REHABILITACI PhDr. Radana Poděbradská, Ph.D. OBSAH: Homeopatie při rehabilitaci obecně... 2 Léčebná tělesná výchova... 3 Fyzikální terapie... 3 Snížení bolesti... 4 Zmenšení otoku... 7 Svalově-relaxační

Více

DRÁŽDIVÉ OTRAVNÉ LÁTKY. plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie Fakulty vojenského zdravotnictví UO

DRÁŽDIVÉ OTRAVNÉ LÁTKY. plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie Fakulty vojenského zdravotnictví UO DRÁŽDIVÉ OTRAVNÉ LÁTKY plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie Fakulty vojenského zdravotnictví UO ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Extrémně dráždivé, avšak relativně málo toxické otravné látky s

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o registraci sp.zn.112181/09 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DULCOLAX, enterosolventní tablety (Bisacodylum)

Příloha č. 1 k rozhodnutí o registraci sp.zn.112181/09 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DULCOLAX, enterosolventní tablety (Bisacodylum) Příloha č. 1 k rozhodnutí o registraci sp.zn.112181/09 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE DULCOLAX, enterosolventní tablety (Bisacodylum) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13660NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ACYLPYRIN EFFERVESCENS šumivé tablety (Kyselina acetylsalicylová)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ACYLPYRIN EFFERVESCENS šumivé tablety (Kyselina acetylsalicylová) PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE ACYLPYRIN EFFERVESCENS šumivé tablety (Kyselina acetylsalicylová) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje. Tento

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele CARBOCIT. tablety. carbo activatus, bismuthi subgallas, acidum citricum monohydricum

Příbalová informace: informace pro uživatele CARBOCIT. tablety. carbo activatus, bismuthi subgallas, acidum citricum monohydricum sp.zn. sukls216261/2012 Příbalová informace: informace pro uživatele CARBOCIT tablety carbo activatus, bismuthi subgallas, acidum citricum monohydricum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve,

Více

ÚVOD. Působení obkladu

ÚVOD. Působení obkladu ÚVOD Pro většinu z nás je zdraví a dlouhověkost hlavním cílem našeho snažení. V závislosti na úrovni svého podvědomí se o něj staráme méně či více aktivně. Abychom mohli začít s úvahami na dané téma, musíme

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DULCOLAX čípky (Bisacodylum)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DULCOLAX čípky (Bisacodylum) Příloha č. 2 ke sdělení sp.zn. sukls26205/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE DULCOLAX čípky (Bisacodylum) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité

Více

Národní onkologické centrum V. A. Fanardžyana

Národní onkologické centrum V. A. Fanardžyana Národní onkologické centrum V. A. Fanardžyana Klinické studie provedené v Národním onkologickém centru, s nádorovým onemocněním mléčné žlázy, konečníku, střeva, plic a děložního čípku. STANDARDNÍ CHEMOTERAPIE,

Více

Reaquon prášek pro přípravu perorálního roztoku glucosum, natrii chloridum, natrii citras, kalii chloridum

Reaquon prášek pro přípravu perorálního roztoku glucosum, natrii chloridum, natrii citras, kalii chloridum Příloha č. 2 k rozhodnutí o nové registraci sp.zn. sukls24701/11 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE Reaquon prášek pro přípravu perorálního roztoku glucosum, natrii chloridum, natrii citras, kalii

Více

D O M I N I K A D O L W W W. H A D A L A M A. C Z V Á Š P R Ů V O D C E

D O M I N I K A D O L W W W. H A D A L A M A. C Z V Á Š P R Ů V O D C E LE D O M I N I K A D O L W W W. H A D A L A M A. C Z HK OS T BY TÍ V Á Š P R Ů V O D C E bezproblémovým zažíváním. ÚVOD Zažívání je v dnešní době jedním z namísto nafoukle a unaveně. nejběžnějších problémů

Více

Colostrum ESSENS. kvalitní a čistě přírodní zdroj imunity

Colostrum ESSENS. kvalitní a čistě přírodní zdroj imunity Colostrum ESSENS kvalitní a čistě přírodní zdroj imunity Co je colostrum? Colostrum, česky mlezivo, je první mléko produkované savci několik hodin po porodu. Má jedinečné složení, které se liší od složení

Více

Úvod...11 Co je homeopatie?...12 Jakou léčbu zvolit?...13 Tři pilíře homeopatie...14 Homeopatie léčí příčiny potíží...15 Podávání homeopatických přípravků...16 Krátkodobé zhoršení...17 Podávání homeopatik

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. DULCOLAX 10 mg čípky bisacodylum

Příbalová informace: informace pro uživatele. DULCOLAX 10 mg čípky bisacodylum sp. zn. sukls69505/2016 Příbalová informace: informace pro uživatele DULCOLAX 10 mg čípky bisacodylum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože

Více

Až dvěma pětinám lidí s depresí nezabírají antidepresiva, u dalších sice léky pomohou některé příznaky nemoci zmírnit, ale například potíže se

Až dvěma pětinám lidí s depresí nezabírají antidepresiva, u dalších sice léky pomohou některé příznaky nemoci zmírnit, ale například potíže se Duben 1 Až dvěma pětinám lidí s depresí nezabírají antidepresiva, u dalších sice léky pomohou některé příznaky nemoci zmírnit, ale například potíže se spánkem přetrvávají. Čeští lékaři a sestry se proto

Více

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie Jolana Marková Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikační systém ( IHS) Primární bolesti hlavy skupina 1-4 Sk Sekundármí bolesti

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

NOCICEPTIVNÍ NEUROPATICKÁ

NOCICEPTIVNÍ NEUROPATICKÁ BOLEST Typy bolesti 1. NOCICEPTIVNÍ zprostředkovávají ji nociceptivní receptory, to znamená, že vychází z nervových zakončení bolesti zad, kloubů, 2. NEUROPATICKÁ bolest z nervového systému, např. při

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum:

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: Šablona:

Více

ACIDOBAZICKÁ NEROVNOVÁHA

ACIDOBAZICKÁ NEROVNOVÁHA ACIDOBAZICKÁ NEROVNOVÁHA Jelikož jsme tvořeni z 75% vody, na správné hydrataci vhodnou tekutinou samozřejmě velmi záleží. Měli bychom pít vodu o ph 7 až 9. Bohužel voda z kohoutku mívá ph kolem 6. Většina

Více

Základy homeopatie. Doc. RNDr. Jitka Málková, CSc. Co je homeopatie?

Základy homeopatie. Doc. RNDr. Jitka Málková, CSc. Co je homeopatie? Základy homeopatie Doc. RNDr. Jitka Málková, CSc. Co je homeopatie? Léčebná metoda, kterou mnoho vědců zatracuje, jiní vynáší, neboť je bez vedlejších účinků V mnoha zemích západního světa je dlouhodobě

Více

Vypracovaly: Martina Hejtmánková Michaela Stapajová

Vypracovaly: Martina Hejtmánková Michaela Stapajová Vypracovaly: Martina Hejtmánková Michaela Stapajová CAMPYLOBACTER Podmíněně patogenní bakterie Onemocnění alimentárního původu Alimentární původ= onemocnění z potravin MORFOLOGIE Gramnegativní bakterie

Více

BAVENCIO (avelumab) Váš průvodce informacemi pro pacienta

BAVENCIO (avelumab) Váš průvodce informacemi pro pacienta Váš průvodce informacemi pro pacienta BAVENCIO (avelumab) Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Můžete přispět tím, že nahlásíte jakékoli

Více

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost.

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý 10 diagnostických testů pro domácí použití Alergie/nesnášenlivost Akutní potíže Prevence Plánování rodičovství Berte své zdravotní potíže vážně! Kvůli každodennímu

Více

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od v souladu s potravinovým právem

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od v souladu s potravinovým právem Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem Odvolání na legislativu: EU 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 ČR Vyhláška

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním trávicího traktu - karcinom jater

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním trávicího traktu - karcinom jater Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním trávicího traktu - karcinom jater 1. Vysvětlete příznak - dekubitus 2. stupně. 2. Klient má dekubitus - jaké budou Vaše ošetřovatelské

Více

Psychosomatika a choroby zažívacího traktu. Jiří Zeman Gastroenterologická ambulance Děčín

Psychosomatika a choroby zažívacího traktu. Jiří Zeman Gastroenterologická ambulance Děčín Psychosomatika a choroby zažívacího traktu Jiří Zeman Gastroenterologická ambulance Děčín Psychosomatika Psyché - duše, soma - tělo Zkoumá vliv psychických funkcí a pochodů na organizmus Psychosomatická

Více

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová Diabetes - cukrovka Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.:41366/2009

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.:41366/2009 Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.:41366/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Kinedryl tablety (moxastini teoclas, coffeinum anhydricum) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou

Více

Očkování cestovatelů. 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze

Očkování cestovatelů. 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Očkování cestovatelů Milan Trojánek 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce, Praha Cestovní a

Více

Alkaloidy. Základní vlastnosti

Alkaloidy. Základní vlastnosti Alkaloidy jsou vesměs jedovaté sloučeniny. Většina z nich náleží k rostlinným alkaloidům, vzácně se však vyskytují i alkaloidy živočichů (hlavně obojživelníků) a hub. V současné době je jich známo již

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE 2. ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE STOPTUSSIN SIRUP UŽÍVAT

PŘÍBALOVÁ INFORMACE 2. ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE STOPTUSSIN SIRUP UŽÍVAT PŘÍBALOVÁ INFORMACE Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat. Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však Stoptussin sirup musíte užívat

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, IHOK FN Brno Bolest u MM Při postižení kostí je bolest častá Intenzita bolesti v průběhu léčby výrazně kolísá V pokročilých stádiích onemocnění je bolest

Více

Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření

Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření Kvůli mlsání

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Nemoci imunitního systému Označení materiálu:

Více

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno V Pardubicích 1.1. 2016 Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Úvod do problematiky

Více

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík Terminologie Droga Droga je látka, která splňuje dva základní požadavky: 1. Ovlivňuje nějakým způsobem naše prožívání objektivní reality, tedy má psychotropní

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 14 VY 32 INOVACE 0115 0214

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 14 VY 32 INOVACE 0115 0214 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 14 VY 32 INOVACE 0115 0214 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

PITNÝ REŽIM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

PITNÝ REŽIM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY PITNÝ REŽIM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Pod pojmem pitný režim rozumíme vědomé udržování dostatečného množství tekutin a minerálních látek v organismu. V lidském těle je voda prostředím, v němž probíhají

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. LaxBalance jablko 4 g. macrogolum 4000 prášek pro perorální roztok

Příbalová informace: informace pro pacienta. LaxBalance jablko 4 g. macrogolum 4000 prášek pro perorální roztok Příloha č. 1 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls131711/2011 Příbalová informace: informace pro pacienta LaxBalance jablko 4 g macrogolum 4000 prášek pro perorální roztok Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce Alkohol -s léky na spaní (hypnogen, stilnox, zolpidem) zvýší tlumivý efekt léků, utlumím pozornost, zvýší ospalost, útlum -s léky na bakteriální infekce (biseptol, cotrimaxol, ) tato kombinace blokuje

Více

LÉKAŘSKÉ OBORY A JEJICH NÁPLŇ

LÉKAŘSKÉ OBORY A JEJICH NÁPLŇ LÉKAŘSKÉ OBORY A JEJICH NÁPLŇ LÉKAŘSTVÍ (MEDICÍNA) jedná se o vědu, která se zaobírá zdravím člověka, chorobnými stavy a procesy, které v lidském těle probíhají. Zabývá se možnostmi jejich předcházení,

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Akutní průjmová onemocnění (APO) Akutní průjmová onemocnění patří k nejčastěji epidemiologem šetřeným onemocněním. Potíže začínají

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_105. Lázeňské a wellness služby AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_105. Lázeňské a wellness služby AUTOR: Lázeňské a wellness služby VY_32_INOVACE_105 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Diety základní, specializované,standardizované

Více

A) psychická závislost - dlouhodobá

A) psychická závislost - dlouhodobá David Vanda více významů: konzervovaný produkt z rostlin nebo živočichů látka, která mění jednu nebo více životních funkcí v těle látka, která vyvolává u člověka závislost A) psychická závislost - dlouhodobá

Více

THE ORIGINAL FOTODOKUMENTACE PLENKOVÁ DERMATITIDA. MUDr. Paul H. Bescher, Pediatr D-6140 Bensheim

THE ORIGINAL FOTODOKUMENTACE PLENKOVÁ DERMATITIDA. MUDr. Paul H. Bescher, Pediatr D-6140 Bensheim FOTODOKUMENTACE PLENKOVÁ DERMATITIDA MUDr. Paul H. Bescher, Pediatr D-6140 Bensheim Zpráva o použití přípravku MARLY SKIN v pediatrické praxi při ošetření plenkové dermatitidy a ekzému ze slin Definice:

Více

Informace o označování alergenů ve školní jídelně

Informace o označování alergenů ve školní jídelně Vážení rodiče,vážení strávníci, Informace o označování alergenů ve školní jídelně Od 13. 12. 2014 musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle. Odvolání na legislativu:

Více