Zkoumejte případné nároky jednotlivých osob vyplývající z OBECNÉ části OZ. Skutečnosti, které ze zadání nevyplývají, neexistují!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zkoumejte případné nároky jednotlivých osob vyplývající z OBECNÉ části OZ. Skutečnosti, které ze zadání nevyplývají, neexistují!"

Transkript

1 Karel odešel do předčasného důchodu. Kromě vnučky Elišky byly jeho jedinou vášní rychlé vozy. Spolu se svým dobrým kamarádem Evženem navštěvoval místní autobazar Rio, kde probíhaly pravidelné předváděcí akce zánovních modelů. Karlovi padlo do oka malé sportovní kupé. Vzhledem k tomu, že by již jako důchodce nedostal úvěr, rozhodl se půjčit si celou kupní cenu ,- Kč od souseda Marcela, který byl velmi bohatý, a to v září U místního podnikatele Tomáše, který jako jediný v obci vlastnil počítač s tiskárnou, vše sepsali a Tomáš jim ochotně smlouvu vytiskl a přečetl. Karel i Marcel smlouvu podepsali a potřásli si rukou. Součástí smlouvy bylo i ustanovení, že Karel celou částku do tří let vrátí (do září 2017). Auto si tak nakonec koupil. Ještě tentýž měsíc prodal Evženovi malý pozemek za obvyklou cenu. Peníze totiž potřeboval investovat do opravy převodovky a výměny rozvodů na voze. V březnu 2016 daroval Karel Elišce u příležitosti jejích osmnáctých narozenin rodinnou brož v hodnotě Kč. Týden před splatností půjčky vyměnil Karel zachovalé kupé s panem Tomášem za zrezivělého veterána, který byl v mimořádně špatném stavu. Tomášovi bylo divné, že se někdo zbavuje tak hezkého vozu a mění ho za starý vůz v situaci, když někomu jinému dluží tolik peněz. Od Karla se mu však dostalo ubezpečení, že ho kupé již přestalo bavit a nyní chce opravit veterána do jeho původní podoby. Když se Karel neměl v den splatnosti k placení půjčky, vyzval ho Marcel, ať zaplatí. Karel ovšem peníze neměl, a tak nezaplatil. V listopadu 2017 Marcel Karla zažaloval na úhradu pohledávky a v prosinci 2017 dosáhl pravomocného a vykonatelného rozhodnutí. Karel ani tehdy dobrovolně nezaplatil. Zkoumejte případné nároky jednotlivých osob vyplývající z OBECNÉ části OZ. Skutečnosti, které ze zadání nevyplývají, neexistují! I. Marcel by vůči Evženovi mohl mít nárok domáhat se odpůrčí žalobou určení relativní neúčinnosti právního jednání (kupní smlouvy na prodej pozemku uzavřené s Karlem) na základě 590 odst. 1 písm. a) OZ ve spojení s 594 OZ. A. VZNIK NÁROKU Ze skutkové podstaty 590 odst. 1 písm. a) vyplývá, že k tomu, aby Marcelovi uvedený nárok vzniknul: 1) Marcel by musel být Karlovým věřitelem, tj. musel by mít za Karlem pohledávku. 2) Pohledávka by musela být vykonatelná. 3) Karel by musel právně jednat. 4) Musel by zde existovat zkracující úmysl jednajícího (Karla). 5) Právní jednání by muselo objektivně zkracovat uspokojení Marcelovy pohledávky. 6) Právní jednání by Karel musel učinit v posledních 5 letech. 7) Úmysl dlužníka poškodit věřitele by byl druhé straně (Evžen) znám. 1) Marcelovo věřitelství Ze zadání vyplývá, že Marcel zapůjčil Karlovi částku ,- Kč k nákupu motorového vozidla (pozn.: jde o smlouvu o zápůjče dle 2390 an.), jejímiž stranami jsou na straně věřitelské Marcel (zapůjčil peníze), na straně dlužnické Karel. Ze zadání vyplývá, že smlouva byla uzavřena a plnění poskytnuto viz dikce: auto si nakonec koupil (to by bez poskytnutí peněz nebylo možné).

2 S ohledem na konstatování, že smlouva byla uzavřena, již nezkoumáme, zda zde byla oferta a její bezvýhradná akceptace, resp. zda peníze jsou zastupitelnou věcí. Vše vyplývá z konstatování, že smlouva byla uzavřena. 2) Marcelova pohledávka by musela být vykonatelná Samotný fakt, že někdo má za někým pohledávku (právo na určité plnění), ještě nenaplňuje skutkovou podstatu relativní neúčinnosti právního jednání. Až vykonatelná pohledávka naplňuje skutkovou podstatu. Tj. taková pohledávka, která byla věřiteli přiznána vykonatelným rozhodnutím nebo jiným titulem, podle kterého lze nařídit výkon rozhodnutí (exekuci) viz R 5/2007) tato skutečnost vyplývá ze zadání. Důležitý je časový moment, v němž se pohledávka stala vykonatelnou. Nevyžaduje se, aby pohledávka byla vykonatelná již v okamžiku zkracujícího právního jednání. Nezbytné je, aby byla vykonatelná nejpozději v okamžiku rozhodnutí o odpůrčí žalobě. 3) Karlovo právní jednání Ze zadání vyplývá, že Karel uzavřel s Evženem kupní smlouvu na pozemek. S ohledem na konstatování, že smlouva byla uzavřena, již nezkoumáme, zda zde byla oferta a její bezvýhradná akceptace, resp. byly splněny další předpoklady pro převod práva k nemovité věci (pozemek). Vše vyplývá z konstatování, že smlouva byla uzavřena. 4) Karlův úmysl zkrátit věřitele Úmyslem (dolus) se v právu rozumí bezprostřední vztah mezi stavem vůle fyzické osoby a následkem jejího jednání. Úmyslné jednání je vždy jednáním zaviněným. Úmyslné jednání je takové, kterým osoba: 1. o dosažení následku usilovala a svým jednáním k němu směřovala pak jde o přímý úmysl (dolus directus); 2. věděla, že k následku může dojít, a byla s tím srozuměna, zaujala k jeho vzniku vztah lhostejnosti v tom případě se hovoří o nepřímém nebo eventuálním úmyslu (dolus indirectus, dolus eventualis). Ze zadání nevyplývá, že by Karel jednal s úmyslem zkrátit věřitele. PŘEDPOKLAD NESPLNĚN 5) Právní jednání by muselo objektivně zkracovat uspokojení pohledávky Jde o to, zda právní jednání skutečně vede ke zkrácení věřitele. V našem případě Karel prodal pozemek Evženovi za obvyklou cenu. Obdržel proto za svůj dosavadní majetek peněžní náhradu, a to ve výši odpovídající hodnotě majetku dosavadního. To zřejmě vede k závěru o tom, že ke zkrácení nedošlo, neboť výměna jedné majetkové hodnoty za jinou majetkovou hodnotu (ve stejné výši) nepůsobí v majetkové sféře dlužníka žádný negativní efekt. PŘEDPOKLAD NESPLNĚN Pozn.: Automatický závěr o tom, že při výměně dvou majetkových hodnot ve stejné výši nemůže dojít ke zkrácení, by byl nesprávný. Vždy je třeba vážit okolnosti případu např. pokud majetkovou hodnotu ve výši Kč vyměním za majetkovou hodnotu ve stejné výši, avšak s tím, že nová majetková hodnota může podlehnout rychlé zkáze, již může jít o zkrácení.

3 6) Právní jednání by muselo být učiněno v posledních pěti letech od vykonatelnosti pohledávky. K prodeji pozemku došlo v září 2014, přičemž pohledávka se stala vykonatelnou v prosinci ) Úmysl dlužníka poškodit věřitele by byl druhé straně (Evžen) znám S odkazem na bod 4): nebyl-li zde úmysl, nemohl ani být druhé straně znám. PŘEDPOKLAD NESPLNĚN Dílčí závěr: Marcelovi nevznikl nárok domáhat se vůči Evženovi odpůrčí žalobou relativní neúčinnosti právního jednání (kupní smlouvy na prodej pozemku) na základě 590 odst. 1 písm. a) OZ. B. a C. ZÁNIK A PROSADITELNOST S ohledem na fakt, že nárok nevznikl, nezkoumáme jeho případný zánik, resp. prosaditelnost. Závěr: Marcel se nemůže vůči Evženovi domáhat odpůrčí žalobou relativní neúčinnosti právního jednání (kupní smlouvy na prodej pozemku) na základě 590 odst. 1 písm. a) OZ ve spojení s 594 OZ. Pozn. k prvnímu nároku: Dále by bylo akceptovatelné zkoumání nároku Marcela vůči Evženovi dle 590 odst. 1 písm. b). Zkoumání dle odst. 1 písm. c) je na první pohled zbytečné, neboť mezi Karlem a Evženem není vztah osob blízkých. Zkoumání dle 590 odst. 2 je rovněž zbytečné, neboť pozemek byl převeden za obvyklou cenu, tudíž je na první pohled patrné, že nemohlo jít o mrhání majetkem. Konečně zkoumání dle 591 je rovněž zbytečné, neboť toto ustanovení pamatuje pouze na bezúplatné převody. II. Marcel by vůči Elišce mohl mít nárok domáhat se odpůrčí žalobou určení relativní neúčinnosti právního jednání (darovací smlouvy na brož uzavřené s Karlem) na základě 591 OZ ve spojení s 594 OZ. A. VZNIK NÁROKU Ze skutkové podstaty 591 OZ vyplývá, že k tomu, aby Marcelovi uvedený nárok vzniknul: 1) Marcel by musel být Karlovým věřitelem, tj. musel by mít za Karlem pohledávku. 2) Pohledávka by musela být vykonatelná. 3) Karel by musel bezúplatně právně jednat. 4) Právní jednání by muselo objektivně zkracovat uspokojení Marcelovy pohledávky. 5) Nesmělo by jít o některou z výjimek dle ) Právní jednání by Karel musel učinit v posledních 2 letech. 1) Marcelovo věřitelství Viz ad nárok č. I. 2) Marcelova pohledávka by musela být vykonatelná

4 Viz ad nárok č. I. 3) Karlovo bezúplatné právní jednání Obecně viz ad nárok č. I. Darovací smlouva je bezúplatné právní jednání, kdy dárce převádí na obdarovaného určitý majetkový prospěch a zároveň za to nedostává žádné protiplnění. 4) Právní jednání by muselo objektivně zkracovat uspokojení pohledávky. Jde o to, zda právní jednání skutečně vede ke zkrácení věřitele. V našem případě Karel daroval Elišce brož v hodnotě Kč. Vzhledem k tomu, že nedostal od obdarované žádné protiplnění, vedlo toto právní jednání k trvalému snížení aktiv (majetku) v nikoli zanedbatelné hodnotě. Fakt zkrácení tak lze konstatovat. 5) Nesmělo by jít o některou z výjimek dle 591. Možnost dovolat se relativní neúčinnosti právního jednání (odporovatelnosti) neplatí, jedná-li se o a) plnění povinnosti uložené zákonem, b) obvyklé příležitostné dary, c) věnování učiněné v přiměřené výši na veřejně prospěšný účel, nebo d) plnění, kterým bylo vyhověno mravnímu závazku nebo ohledům slušnosti. Darování brože v ceně Kč k osmnáctým narozeninám vnučky lze subsumovat pod výjimku stanovenou 591 písm. b) OZ. Lze mít za to, že k osmnáctým narozeninám jsou darovány zpravidla hodnotnější dary, přičemž brož za nepřesahuje obecnou představu obvyklého daru. Jedná se tedy o obvyklý příležitostný dar. PŘEDPOKLAD NESPLNĚN 6) Právní jednání by Karel musel učinit v posledních 2 letech. Právní jednání by muselo být učiněno v posledních dvou letech od vykonatelnosti pohledávky. K darování došlo v březnu 2016, přičemž pohledávka se stala vykonatelnou v prosinci Dílčí závěr: Marcelovi nevznikl nárok domáhat se vůči Elišce odpůrčí žalobou relativní neúčinnosti bezúplatného právního jednání (darovací smlouvy na brož) na základě 591 OZ ve spojení s 594 OZ. B. a C. ZÁNIK A PROSADITELNOST S ohledem na fakt, že nárok nevznikl, nezkoumáme jeho případný zánik, resp. prosaditelnost. Závěr: Marcel se nemůže vůči Elišce domáhat odpůrčí žalobou relativní neúčinnosti bezúplatného právního jednání (darovací smlouvy na brož) na základě 591 OZ ve spojení s 594 OZ. III. Marcel by vůči Tomášovi mohl mít nárok domáhat se odpůrčí žalobou určení relativní neúčinnosti právního jednání (směnné smlouvy na auto) na základě 590 odst. 2 OZ ve spojení s 594 OZ.

5 A. VZNIK NÁROKU Ze skutkové podstaty 590 odst. 2 OZ vyplývá, že k tomu, aby Marcelovi uvedený nárok vzniknul: 1) Musel by být Marcel Karlovým věřitelem, tj. musel by mít za Karlem pohledávku. 2) Pohledávka by musela být vykonatelná. 3) Karel by musel právně jednat a muselo by se jednat o kupní či směnnou smlouvu. 4) Právní jednání by muselo objektivně zkracovat uspokojení Marcelovy pohledávky. 5) Druhá strana by musela v právním jednání dlužníka poznat mrhání majetkem (marnotratnost), kterým je dlužníkův věřitel zkracován. 6) Právní jednání by Karel musel učinit v posledních roce. 1) Marcelovo věřitelství Viz ad nárok č. I. 2) Marcelova pohledávka by musela být vykonatelná Viz ad nárok č. I. 3) Karlovo právní jednání Obecně viz ad nárok č. I. (V tomto případě byla uzavřena směnná smlouva, kterou vyžaduje 590 odst. 2). 4) Právní jednání by muselo objektivně zkracovat uspokojení pohledávky. Ve směně zachovalého kupé za zrezivělého veterána, který byl v mimořádně špatném stavu, zřejmě lze spatřovat zkrácení. Karel se zbavil svého majetku, za který sice dostal určité protiplnění, ovšem hodnota tohoto protiplnění zřejmě neodpovídala hodnotě dosavadního majetku. Veterán by sice po rekonstrukci mohl představovat značnou majetkovou hodnotu. Podstatné ovšem je, že k okamžiku právního jednání tuto hodnotu neměl. Fakt zkrácení tak lze konstatovat. 5) Druhá strana by musela v právním jednání dlužníka poznat mrhání majetkem (marnotratnost), kterým je dlužníkův věřitel zkracován. Ze zadání vyplývá, že Tomášovi bylo divné, že se někdo zbavuje tak hezkého vozu a mění ho za starý vůz v situaci, když někomu jinému dluží tolik peněz. Lze mít tedy za to, že Tomáš rozpoznal marnotratnost (mrhání majetkem) Karla. Nadto je nutné konstatovat, že nepostačí samotné mrhání, ale jeho zřejmost. Jedině tak lze požadovat, že druhá strana musí mrhání majetkem rozpoznat. Dále soudíme, že kontrahent musí mít povědomí o dluhu spolukontrahenta. Což je v daném případě splněno, neboť smlouvu o zápůjčce Tomáš sepsal a četl. 6) Právní jednání by Karel musel učinit v posledních roce. Právní jednání by muselo být učiněno v posledním roce od vykonatelnosti pohledávky. Ke směně došlo týden před splatnostní zápůjčky (září 2017), přičemž pohledávka se stala vykonatelnou v prosinci 2017.

6 Dílčí závěr: Marcelovi vznikl vůči Tomášovi nárok domáhat se odpůrčí žalobou určení relativní neúčinnosti právního jednání (směnné smlouvy na auto) na základě 590 odst. 2 OZ ve spojení s 594 OZ. B. ZÁNIK Ze zadání nevyplývá skutečnost, pro kterou by měl nárok zaniknout. C. PROSADITELNOST Ze zadání nevyplývá skutečnost, pro kterou by neměl být nárok prosaditelný. Závěr: Marcel má vůči Tomášovi nárok domáhat se odpůrčí žalobou určení relativní neúčinnosti právního jednání (směnné smlouvy na auto) na základě 590 odst. 2 OZ ve spojení s 594 OZ.

(3. termín) jméno, příjmení, ročník

(3. termín) jméno, příjmení, ročník KLAUZURNÍ PRÁCE NOSP2 (3. termín) 21. 6. 2012 jméno, příjmení, ročník I. Teoretická část 1. Uveďte tři definiční znaky věci v právním smyslu. - odlišnost od osoby a živého zvířete - samostatná existence

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 41 (KSPH 66 INS 26654/2016) ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Krajský soud v Praze, se sídlem nám. Kinských 5, Praha 5, rozhodl samosoudcem Mgr. Jaroslavem Vaško v právní věci žalobce Institut

Více

Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0080

Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0080 OBECNÁ ČÁST SOUKROMÉHO PRÁVA 2 ZKOUŠKA, 11. 7. 2011 Jméno, příjmení Zadání: Výlet na Kokořín Za parných červnových dní dvacetiletý student Pepa pojal myšlenku, že by se chtěl o prázdninách na kole zajet

Více

23. Právní jednání, zdánlivé právní jednání

23. Právní jednání, zdánlivé právní jednání PŘÍSPĚVEK 23 23. Právní jednání, zdánlivé právní jednání Kodex namísto stávajícího pojmu právní úkon používá nový pojem právní jednání. Stanoví, že právní jednání vyvolává právní následky, které (i) jsou

Více

MSPH 90 INS 6781/2010-C4-33 (sp. zn. 90 ICm 1589/2011)

MSPH 90 INS 6781/2010-C4-33 (sp. zn. 90 ICm 1589/2011) Nejvyššímu soudu České republiky prostřednictvím Městského soudu v Praze Slezská 2000/9 120 00 Praha 2 Datovou schránkou V Praze dne 28. listopadu 2016 Ke sp.zn.: 90 ICm 1589/2011 Žalobce: AS ZIZLAVSKY

Více

6. PRÁVNÍ SKUTEČNOSTI JAKO

6. PRÁVNÍ SKUTEČNOSTI JAKO TEORIE PRÁVA 6. PRÁVNÍ SKUTEČNOSTI JAKO PŘEDPOKLADY PRÁVNÍHO VZTAHU Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz PRÁVNÍ VZTAH Právní vztah je společenský vztah mezi nejméně dvěma konkrétně určenými právními subjekty,

Více

ROZSUDEK Nejvyššího soudu ČR ze dne Odporovatelnost právních úkonů. Osoby blízké. sp. zn. 21 Cdo 2192/2001

ROZSUDEK Nejvyššího soudu ČR ze dne Odporovatelnost právních úkonů. Osoby blízké. sp. zn. 21 Cdo 2192/2001 ROZSUDEK Nejvyššího soudu ČR ze dne 1. 8. 2002 Odporovatelnost právních úkonů. Osoby blízké sp. zn. 21 Cdo 2192/2001 20, 42a, 116, 117, 853 zákona č. 40/1964 Sb. zákon č. 30/2000 Sb. 237, 238, 239, 240,

Více

Dopady nového občanského zákoníku do insolvenčního řízení

Dopady nového občanského zákoníku do insolvenčního řízení Dopady nového občanského zákoníku do insolvenčního řízení Mgr. František Korbel, Ph.D. 20. Května 2014 Největší právnická firma v České republice Klienty nejlépe hodnocená právnická firma v České republice

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Co se děje s firmou v úpadku? Odpůrčí žaloby a neplatné právní úkony

Co se děje s firmou v úpadku? Odpůrčí žaloby a neplatné právní úkony Co se děje s firmou v úpadku? Odpůrčí žaloby a neplatné právní úkony I N S O L V E N Č N Í Ř Í Z E N Í A M E Z E R A K R Y T Í V P R A X I Č E S K Á A S O C I A C E I N T E R I M M A N A G E M E N T U

Více

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 11. května 2015 Přehled přednášky Poskytovatelé úvěrů a zápůjček Banky Nebankovní instituce Lichváři a jim podobná individua Nejčastější

Více

Infoservis Nový insolvenční zákon účinný od 1. ledna 2008

Infoservis Nový insolvenční zákon účinný od 1. ledna 2008 listopad 2007 Infoservis Nový insolvenční zákon účinný od 1. ledna 2008 Od 1.1.2008 vstoupí v účinnost nový zákon, který upravuje problematiku úpadkového práva a to zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech

Více

Předlužení a oddlužení. Finanční gramotnost v praxi Praha, Konferenční centrum City 27. května 2011

Předlužení a oddlužení. Finanční gramotnost v praxi Praha, Konferenční centrum City 27. května 2011 Předlužení a oddlužení Finanční gramotnost v praxi Praha, Konferenční centrum City 27. května 2011 Předlužení Předlužení - pojem podle ins.zákona - 3 odst. 3 /objektivní více hledisko/ věřitelů, souhrn

Více

Výjezdní seminář z obchodního práva. Obchodněprávní judikatura včera, dnes a zítra? dubna 2018

Výjezdní seminář z obchodního práva. Obchodněprávní judikatura včera, dnes a zítra? dubna 2018 Výjezdní seminář z obchodního práva Obchodněprávní judikatura včera, dnes a zítra? 13. 15. dubna 2018 K existenci pohledávky v době odporovaného jednání Jan Kubíček 5. ročník PF UK Resumé Rozsudek Nejvyššího

Více

Přednáška pro soudní tajemnice Praha přednáška č. 2

Přednáška pro soudní tajemnice Praha přednáška č. 2 Přednáška pro soudní tajemnice Praha přednáška č. 2 1) Podílové spoluvlastnictví pojem, obsah, zánik a vypořádání, ochrana 2) Společné jmění manželů pojem, předmět, vznik, obsah, zánik a vypořádání, ochrana

Více

Pokyny k vyplnění formuláře návrh na povolení oddlužení

Pokyny k vyplnění formuláře návrh na povolení oddlužení Pokyny k vyplnění formuláře návrh na povolení oddlužení Návrh na povolení oddlužení může být podán dlužníkem zároveň i jako insolvenční návrh (první úkon v insolvenčním řízení) nebo následně po podání

Více

Co. Právní akademie: 26. února Martin Dančišin, Partner Petr Zapletal, Advokát. 1

Co. Právní akademie: 26. února Martin Dančišin, Partner Petr Zapletal, Advokát. 1 G& Právní akademie: Odporovatelnost Co. právních jednání 26. února 2019 Martin Dančišin, Partner Petr Zapletal, Advokát 1 www.glatzova.com Obsah 1) Odporovatelné a neúčinné právní jednání 2) Podstata odporovatelnosti

Více

NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ

NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ Soud: Krajský soud v Brně Sp. zn.: i 01 Společný návrh manželů na povolení oddlužení Ano X Ne DLUŽNÍK 02 Typ: Fyzická Státní příslušnost: ii Osobní údaje Trvalé bydliště Příjmení:

Více

Základy práva, 23. dubna 2014

Základy práva, 23. dubna 2014 Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 23. dubna 2014 Přehled přednášky Jaké smlouvy jsou využívány k poskytnutí peněz Výpůjčka půjčitel přenechává vypůjčiteli nezuživatelnou

Více

Cenný papír 514 544 NOZ 545 654 NOZ

Cenný papír 514 544 NOZ 545 654 NOZ Cenný papír 514 544 NOZ Právn vní skutečnosti 545 654 NOZ Téma prezentace 1. Cenný papír 2. Právní skutečnosti Právní jednání Právní události Promlčenía prekluze Cenný papír Cenný papír ( CP ) listina,

Více

uzavřely v souladu s 2055 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, níže uvedeného dne, měsíce a roku tuto

uzavřely v souladu s 2055 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, níže uvedeného dne, měsíce a roku tuto DAROVACÍ SMLOUVA Smluvní strany: Alois Beneš jako dárce na straně jedné (dále dárce ) a Obec Kobylnice IČ: 004 88 160 se sídlem Na Budínku 240, 664 51 Kobylnice zastoupená Ing. Lubomírem Šmídem, starostou

Více

NOZ Závazkové právo Vybrané otázky. JUDr. PhDr. David Elischer, Ph.D. Katedra občanského práva PF UK elischer@prf.cuni.cz

NOZ Závazkové právo Vybrané otázky. JUDr. PhDr. David Elischer, Ph.D. Katedra občanského práva PF UK elischer@prf.cuni.cz NOZ Závazkové právo Vybrané otázky JUDr. PhDr. David Elischer, Ph.D. Katedra občanského práva PF UK elischer@prf.cuni.cz Systematika a pojmosloví Část čtvrtá : Relativní majetková práva Hlava I Všeobecná

Více

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Téma : Majetkové daně (III) daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1. Poplatník daně. 2. Předmět daně. 3. Základ daně. 4. Rozdělení osob do

Více

Právní vztahy a právní skutečnosti

Právní vztahy a právní skutečnosti Právní vztahy a právní skutečnosti INTRO Realizace práva tvorba, aplikace, kontrola zákonnosti vytváření právních vztahů Právní vztah vztah mezi dvěma případně více subjekty, který je regulovaný právem,

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

MANŽELSKÉ MAJETKOVÉ PRÁVO

MANŽELSKÉ MAJETKOVÉ PRÁVO CPr_2 Civilní právo 2 MANŽELSKÉ MAJETKOVÉ PRÁVO Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra evropského a soukromého práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Společné jmění manželů to, co manželům náleží, má

Více

Smlouva otichém společenství. Smlouva o tichém společenství. Tichá společnost???

Smlouva otichém společenství. Smlouva o tichém společenství. Tichá společnost??? Smlouva otichém společenství 2005 2007 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Smlouva o tichém společenství Absolutní obchodní závazkový vztah (srv. 261/4), právní úprava obsažena jen

Více

NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ

NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ Soud Krajský soud v Brně Spis. značka I KSBR INS / Dlužník 0 Fyzická osoba 02 Právnická osoba Státní příslušnost II Osobní údaje Příjmení: Čech Jméno: Petr Titul za jm.: Mgr.

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Ročník: vyšší stupeň osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/14.0143 VEŘEJNÉPRÁVO ÚSTAVNÍ PRÁVO SPRÁVNÍ PRÁVO TRESTNÍ PRÁVO FINANČNÍ PRÁVO normy, které

Více

SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ (SJM)

SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ (SJM) SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ (SJM) společné jmění manželů (SJM) vzniká jen mezi manžely a jedná se o jmění jako souhrn veškerých aktiv (majetek, věci, pohledávky, práva a penězi ocenitelné hodnoty) a pasiv (dluhy

Více

2. Vymáhání pokut uložených v rámci disciplinárního řízení a nákladů disciplinárního řízení

2. Vymáhání pokut uložených v rámci disciplinárního řízení a nákladů disciplinárního řízení Interní směrnice pro vymáhání pohledávek KVL ČR vůči členům 1. Vymáhání členského příspěvku (Splatnost do 28. února v roce) 1.1. 15. dubna pošle sekretariát dlužníkovi 1. výzvu (bez faktury) k zaplacení

Více

NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ

NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ Soud: Sp. zn.: i 01 Společný návrh manželů na povolení oddlužení Ano Ne DLUŽNÍK 02 Typ: Fyzická osoba Státní příslušnost: ii Osobní údaje Trvalé bydliště Příjmení: Titul za

Více

ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I

ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, ve

Více

N á v r h. 11e. Finanční zajištění

N á v r h. 11e. Finanční zajištění N á v r h ZÁKON ze dne... 2010 o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o mezinárodním právu soukromém

Více

Financování nemovitostních projektů v době recese - Některá specifika zajištění financování

Financování nemovitostních projektů v době recese - Některá specifika zajištění financování Financování nemovitostních projektů v době recese - Některá specifika zajištění financování 1. Obvyklé formy zajištění - zástavní právo k nemovitostem - zástavní právo k obchodním podílům, akciím -ručení

Více

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Daňově neuznatelné výdaje. Český daňový systém Jedná se o výdaje, resp. náklady, které jsou výdaji na: dosažení

Více

OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO. Občanskoprávní skutečnosti. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz

OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO. Občanskoprávní skutečnosti. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Občanskoprávní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz Právní skutečnosti Pojem a druhy právních skutečností Právní skutečnost v. kauza Právní skutečnost

Více

Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců

Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců Při ústní části zkoušky se za účelem prověření znalostí uchazeče potřebných k výkonu funkce insolventního správce zjišťují znalosti z oblasti:

Více

problematika Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Dluhová problematika Daniel Bartoň problematika Prameny a literatura

problematika Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Dluhová problematika Daniel Bartoň problematika Prameny a literatura Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta instituty, Základy práva, 9. května 2016 Přehled přednášky instituty, instituty, Důvody pro jejich psaní Informace druhé strany o jejích povinnostech

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění

N á v r h. ZÁKON ze dne o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění N á v r h ZÁKON ze dne... 2010 o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o mezinárodním právu soukromém

Více

NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ

NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ Soud: Sp. zn.: i 01 Společný návrh manželů na povolení oddlužení Ano Ne DLUŽNÍK 02 Typ: Fyzická Státní příslušnost: ii Osobní údaje Trvalé bydliště Dat. narození: iii Osobní

Více

OZNÁMENÍ O PŘIHLÁŠENÝCH POHLEDÁVKÁCH - OPRAVA

OZNÁMENÍ O PŘIHLÁŠENÝCH POHLEDÁVKÁCH - OPRAVA Č.j.: 151 EX 5/14-1201 OZNÁMENÍ O PŘIHLÁŠENÝCH POHLEDÁVKÁCH - OPRAVA JUDr. Filip Exner, soudní exekutor Exekutorského úřadu Praha 7, se sídlem Praha 7, Přívozní 1054/2, pověřený vedením exekuce na základě

Více

Univerzita Karlova v Praze. Právnická fakulta

Univerzita Karlova v Praze. Právnická fakulta Univerzita Karlova v Praze Právnická fakulta Relativní neúčinnost právního jednání v platném právu v porovnání s institutem odporovatelnosti podle 42a zákona č. 40/1964 Sb. Studentská vědecká a odborná

Více

Úvod do Předsmluvního formuláře - Vysvětlení některých pojmů používaných v Předsmluvním formuláři o spotřebitelském úvěru:

Úvod do Předsmluvního formuláře - Vysvětlení některých pojmů používaných v Předsmluvním formuláři o spotřebitelském úvěru: Úvod do Předsmluvního formuláře - Vysvětlení některých pojmů používaných v Předsmluvním formuláři o spotřebitelském úvěru: Celková výše spotřebitelského úvěru, nebo také jistina: Znamená částku, kterou

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY 1 DEFINICE POJMŮ Není-li výslovně stanoveno jinak, mají pojmy s velkým počátečním písmenem obsažené v těchto VOP nebo ve Smlouvě o Půjčce následující význam: 1.1 Dlužník znamená

Více

SPS SPRÁVA NEMOVITOSTÍ

SPS SPRÁVA NEMOVITOSTÍ SMLOUVA O BUDOUCÍ KUPNÍ SMLOUVĚ Smluvní strany: 1. EURO DEVELOPMENT JESENICE, s.r.o., IČ 282 44 451, se sídlem Ječná 550/1, Praha 2, PSČ 120 00, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1983. Uverejnené: 18.02.1983 Účinnosť od: 01.04.1983

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1983. Uverejnené: 18.02.1983 Účinnosť od: 01.04.1983 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1983 Uverejnené: 18.02.1983 Účinnosť od: 01.04.1983 12 V Y H L Á Š K A m i n i s t e r s t v a f i n a n c í Č e s k é s o c i a l i s t i c k é r e p u b l

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 9 Afs 91/2007-58 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Radana Malíka a soudkyň Mgr. Daniely Zemanové a JUDr. Barbary

Více

Dohoda o změně závazků plynoucích ze smlouvy o půjčce a smlouvy o zápůjčce

Dohoda o změně závazků plynoucích ze smlouvy o půjčce a smlouvy o zápůjčce Dohoda o změně závazků plynoucích ze smlouvy o půjčce a smlouvy o zápůjčce I. Smluvní strany 1. Statutární město Pardubice, sídlo: Pernštýnské náměstí 1, 530 21 Pardubice IČ: 00274046 zastoupené: Ing.

Více

OKO občanské kompetence občanům. registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/50.0009

OKO občanské kompetence občanům. registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/50.0009 OKO občanské kompetence občanům registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/50.0009 EXEKUCE, INSOLVENCE, OSOBNÍ BANKROT Exekuce Exekuce neboli vykonávací řízení je nucený výkon exekučního titulu. Exekuce spočívá

Více

Dodatek č. 7 ke smlouvě o půjčce ze dne

Dodatek č. 7 ke smlouvě o půjčce ze dne Dodatek č. 7 ke smlouvě o půjčce ze dne 14. 10. 2008 I. Smluvní strany 1. Statutární město Pardubice, sídlo: Pernštýnské náměstí 1, 530 21 Pardubice IČ: 00274046 zastoupené: Ing. Martinem Charvátem, primátorem

Více

NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ

NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ Soud: Sp. zn.: i DLUŽNÍK 01 Typ: Fyzická osoba Státní příslušnost: ii Osobní údaje Trvalé bydliště Příjmení: Dat. narození: iii Rodné číslo: Osobní stav: 02 Typ: Právnická osoba

Více

KLAUZURNÍ PRÁCE NOSP2 (1. termín) jméno, příjmení, ročník

KLAUZURNÍ PRÁCE NOSP2 (1. termín) jméno, příjmení, ročník KLAUZURNÍ PRÁCE NOSP2 (1. termín) 18. 5. 2015 jméno, příjmení, ročník I. Teoretická část 1. Jmenujte tři rozdíly mezi absolutní a relativní neplatností právního jednání. 2. Jaký je rozdíl mezi dobou a

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

KLAUZURNÍ PRÁCE NOSP2 (1. termín) 17. 5. 2012 jméno, příjmení, ročník

KLAUZURNÍ PRÁCE NOSP2 (1. termín) 17. 5. 2012 jméno, příjmení, ročník KLAUZURNÍ PRÁCE NOSP2 (1. termín) 17. 5. 2012 jméno, příjmení, ročník I. Teoretická část Každý student odpovídá na níže uvedené otázky samostatně. Při porušení tohoto pravidla je výsledek testu hodnocen

Více

SMLOUVA O ZAJIŠŤOVACÍM PŘEVODU VLASTNICKÉHO PRÁVA K MOVITÝM VĚCEM Č. [ ]

SMLOUVA O ZAJIŠŤOVACÍM PŘEVODU VLASTNICKÉHO PRÁVA K MOVITÝM VĚCEM Č. [ ] SMLOUVA O ZAJIŠŤOVACÍM PŘEVODU VLASTNICKÉHO PRÁVA K MOVITÝM VĚCEM Č. [ ] obchodní společnost BONDSTER Marketplace s.r.o., IČ: 03114147, se sídlem U Libeňského pivovaru 63/2, 180 00 Praha 8 Libeň, zapsána

Více

SMLOUVU O UZAVŘENÍ BUDOUCÍ SMLOUVY KUPNÍ

SMLOUVU O UZAVŘENÍ BUDOUCÍ SMLOUVY KUPNÍ Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli: Ing. Gabriela Burzová, sídlem Veleslavínská 39/48, 162 00 Praha 6, IČ: 70339791, ustanovená pravomocným Usnesením č.j. KSPH 70 INS 9790/2014-A-21, ze dne 06.

Více

závazkové a insolvenční právo

závazkové a insolvenční právo Modul E Právo v souvislostech závazkové a insolvenční právo (2011) David Hozman, Jana Tvrdková, Jan Štýs www.tvrdkova.cz ocenění věcných břemen nález Ústavního soudu ze dne 11.7.2001, sp. zn. I. ÚS 450/99

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Prezentace k finanční gramotnosti. Kdo je to ručitel. Zda ručit? Zda neručit?

Prezentace k finanční gramotnosti. Kdo je to ručitel. Zda ručit? Zda neručit? Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Prezentace k finanční gramotnosti. Kdo je to ručitel. Zda ručit?

Více

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk. NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.cz) Sjednocení smluvního práva Koncepční změny občanský zákoník,

Více

Otázka: Závazkové právo. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Jan Révai

Otázka: Závazkové právo. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Jan Révai Otázka: Závazkové právo Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Jan Révai Upravuje vztahy, v nichž určitá osoba je oprávněna žádat splnění nějaké povinnosti od jiné osoby, která má tuto povinnost

Více

Rezervy, pohledávky a opravné položky. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Rezervy, pohledávky a opravné položky. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Rezervy, pohledávky a opravné položky Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Rezervy, pohledávky a opravné položky Obsah : 13.1 Rezervy na opravy hmotného majetku. 13.2 Daňový odpis pohledávek. 13.3 Tvorba opravných

Více

SMLOUVU O UZAVŘENÍ BUDOUCÍ SMLOUVY KUPNÍ

SMLOUVU O UZAVŘENÍ BUDOUCÍ SMLOUVY KUPNÍ Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli: Mgr. David Gregor, se sídlem: Rašínova 2, 602 00 Brno, ustanovený pravomocným Usnesením č.j. KSBR 32 INS 28242/2012-A-14 ze dne 09.04.2013 insolvenčním správcem

Více

Podkladový materiál pro přednášku: Subkapitola 9.2 - Převodové daně LS 2012. Převodové daně. úmrtí darování úplatného převodu (přechodu) nemovitosti

Podkladový materiál pro přednášku: Subkapitola 9.2 - Převodové daně LS 2012. Převodové daně. úmrtí darování úplatného převodu (přechodu) nemovitosti Převodové daně Specifika: daně bez zdaňovacího období jednorázové daně spojené s okamžikem úmrtí darování úplatného převodu (přechodu) nemovitosti není stanoven pevný termín (datum) splatnosti daně není

Více

Nejvyššího soudu. ze dne , sp. zn. 29 Cdo 4498/2007

Nejvyššího soudu. ze dne , sp. zn. 29 Cdo 4498/2007 Rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 10. 12. 2008, sp. zn. 29 Cdo 4498/2007 Případná neplatnost ujednání o úrocích ve smlouvě o úvěru nezpůsobuje sama o sobě (vzhledem k povaze takové smlouvy a k jejímu obsahu)

Více

VYBRANÉ OBLASTI TÝKAJÍCÍ SE DANĚ Z PŘÍJMU FYZICKÝCH OSOB PRO ROK 2011

VYBRANÉ OBLASTI TÝKAJÍCÍ SE DANĚ Z PŘÍJMU FYZICKÝCH OSOB PRO ROK 2011 VYBRANÉ OBLASTI TÝKAJÍCÍ SE DANĚ Z PŘÍJMU FYZICKÝCH OSOB PRO ROK 2011 Výdaje uplatněné v paušální výši ( 7 odst. 7, 9 odst. 4 a 10 odst. 4 zákona o daních z příjmů) Druh činnosti výdajový paušál platný

Více

Výprosa, Výpůjčka, Zápůjčka, Úvěr Nový občanský zákoník 89/2012 Sb.

Výprosa, Výpůjčka, Zápůjčka, Úvěr Nový občanský zákoník 89/2012 Sb. Výprosa, Výpůjčka, Zápůjčka, Úvěr Nový občanský zákoník 89/2012 Sb. ANOTACE 1. Základní charakteristika výprosy, výpůjčky, půjčky 2. Autor Mgr. Vladimír Blažej 3. Období tvorby duben 2013 4. Obor středního

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 425/2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 401 ze dne 09.06.2014 Neuplatnění odstoupení dle článku VI. darovací smlouvy uzavřené mezi Městskou částí Praha 3 a organizací

Více

1. Všeobecná ustanovení o právním jednání

1. Všeobecná ustanovení o právním jednání 1. Všeobecná ustanovení o právním jednání 1.1. K pojmu právního jednání 1. Právní jednání a procesní jednání Pojmovými znaky právního úkonu jsou vůle, její projev, jakož i zaměření (směřování) vůle na

Více

NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ

NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ NÁVRH NA POVOLENÍ ODDLUŽENÍ Soud: Sp. zn.: i DLUŽNÍK 01 Typ: Fyzická osoba Státní příslušnost: ii Osobní údaje Trvalé bydliště Příjmení: Dat. narození: iii Obec: Rodné číslo: Osobní stav: 02 Typ: Právnická

Více

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA. Věcná práva ( 979 1475 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA. Věcná práva ( 979 1475 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA ( 979 1475 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz - panství nad věcí absolutní majetková práva působí vůči každému ( 976 NOZ) povinnost nerušit (nezasahovat do

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : KSPH 68 INS 22534/2016-A-10 U s n e s e n í Krajský soud v Praze rozhodl samosoudkyní JUDr. Naděždou Křivánkovou v insolvenční věci dlužníka Ladislava V á n i, nar. 12.11.1980, trvale bytem 250 02 Brandýs

Více

PRÁVNÍ LINKA Centrum pomoci v naléhavých životních situacích

PRÁVNÍ LINKA Centrum pomoci v naléhavých životních situacích PRÁVNÍ LINKA Centrum pomoci v naléhavých životních situacích xx. xx. 2012 Dotazy volejte na 900 900 809 nebo navštivte www.pravnilinka.cz Zadavatel dotazu: xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, PSČ xxx xx

Více

(2) Dluh z podnikání nebrání řešení dlužníkova úpadku nebo hrozícího úpadku oddlužením, jestliže

(2) Dluh z podnikání nebrání řešení dlužníkova úpadku nebo hrozícího úpadku oddlužením, jestliže Oddlužení: výběr příslušných ustanovení insolvenčního zákona: 389 (1) Dlužník může insolvenčnímu soudu navrhnout, aby jeho úpadek nebo jeho hrozící úpadek řešil oddlužením, jde-li o a) právnickou osobu,

Více

Daňový specialista 2015 V. blok Daň z nabytí nemovitých věcí 1. 9. 2015

Daňový specialista 2015 V. blok Daň z nabytí nemovitých věcí 1. 9. 2015 1. Manželé majetek v SJM a ve spoluvlastnictví Manželé Kopečných vlastnili rodinný dům v SJM. Dále vlastnili stavební parcelu a zahradu ve spoluvlastnictví, a to každý jednou polovinou. Cena zjištěná rodinného

Více

Příloha č. 1 k přiznání k dani z převodu nemovitostí II. ODDÍL

Příloha č. 1 k přiznání k dani z převodu nemovitostí II. ODDÍL Daňové identifikační číslo (příp. RČ/IČO) Příloha č. 1 k přiznání k dani z převodu nemovitostí II. ODDÍL Věnujte pozornost instrukcím k II. Oddílu v Pokynech k vyplnění přiznání! 1. ČÁST - ÚDAJE O NABYVATELI

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2015 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní

Více

Změny v ustanovení 274 IZ

Změny v ustanovení 274 IZ Změny v ustanovení 274 IZ Majetek dlužníka do majetkové podstaty náleží od okamžiku zahájení insolvenčního řízení podal-li insolvenční návrh dlužník vydání předběžného opatření, kterým bylo omezeno právo

Více

SMLOUVU O SMLOUVĚ BUDOUCÍ KUPNÍ

SMLOUVU O SMLOUVĚ BUDOUCÍ KUPNÍ Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli spolu: 1. Obec Zhoř, IČ: 00286974, se sídlem Zhoř 64, PSČ: 588 26, Zhoř, zastoupená Ing. Vladimírem Čížkem, starostou obce -dále též budoucí prodávající - a 2....,

Více

Základy práva, 12. prosince 2015

Základy práva, 12. prosince 2015 Univerzita Karlova Evangelická teologická fakulta práva, 12. prosince 2015 Přehled přednášky NOZ upouští od socialistického konceptu právních úkonů a vrací se k termínu právní jednání 545 NOZ: vyvolává

Více

Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY. Charakteristika zúčtovacích vztahů. Pohledávky z obchodního styku. Závazky z obchodního styku

Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY. Charakteristika zúčtovacích vztahů. Pohledávky z obchodního styku. Závazky z obchodního styku Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky z obchodního styku Závazky z obchodního styku Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky a závazky - převážná část zúčtovacích

Více

Rozhodčí řízení Rozhodovací praxe Nejvyššího soudu České republiky

Rozhodčí řízení Rozhodovací praxe Nejvyššího soudu České republiky Rozhodčí řízení Rozhodovací praxe Nejvyššího soudu České republiky Rozhodčí smlouva Usnesení ze dne 11. 5. 2011, sp. zn. 31 Cdo 1945/2010 Publikováno pod č. 121/2011 Sbírky soudních rozhodnutí a stanovisek

Více

SMLOUVU O UZAVŘENÍ BUDOUCÍ SMLOUVY KUPNÍ

SMLOUVU O UZAVŘENÍ BUDOUCÍ SMLOUVY KUPNÍ Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli: Mgr. Daniel Tomíček, se sídlem: Jurečkova 643/20, 702 00 Ostrava-město, ustanovený pravomocným Usnesením č.j. KSOS 13 INS 3044/2012-A-5 ze dne 07.03.2012, insolvenčním

Více

Smlouva o smlouvě budoucí darovací podle 1785 a 2055 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník,

Smlouva o smlouvě budoucí darovací podle 1785 a 2055 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, Příloha č.: 2 k materiálu č.: 11/11 Počet stran přílohy: 7 Koncept Smlouvy o smlouvě budoucí darovací s podmínkami Smlouva o smlouvě budoucí darovací podle 1785 a 2055 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský

Více

Základy práva, 2. února 2015

Základy práva, 2. února 2015 Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta práva, 2. února 2015 Přehled přednášky Zástupce ten, kdo je oprávněn právně jednat jménem jiného Práva a povinnosti vznikají přímo zastoupenému

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Číslo jednací: 12 C 223/2011-77 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Okresní soud v Mostě rozhodl samosoudkyní JUDr. Romanou Malou v právní věci žalobce Finanční úřad v Litvínově, se sídlem Litvínov,

Více

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany

KUPNÍ SMLOUVU. Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany Níže uvedeného dne, měsíce a roku tyto smluvní strany AS ZIZLAVSKY v.o.s. se sídlem Praha 1, Široká 36/5, PSČ 110 00, IČ: 284 90 738 zastoupena JUDr. Michalem Žižlavským, ohlášeným společníkem účet vedený

Více

Změna závazků obč. zákoníku NOZ

Změna závazků obč. zákoníku NOZ Změna závazků 516 543 obč. zákoníku 1879 1907 NOZ Třídění změn závazků Podle subjektů závazkového vztahu Podle obsahu a předmětu závazkového vztahu Změny v subjektech závazkového vztahu Na straně věřitelské

Více

U s n e s e n í. návrhu dlužníka, o odvolání dlužníka proti usnesení Krajského soudu v Brně ze dne , č.j. KSBR 47 INS 31496/2013-A-7,

U s n e s e n í. návrhu dlužníka, o odvolání dlužníka proti usnesení Krajského soudu v Brně ze dne , č.j. KSBR 47 INS 31496/2013-A-7, KSBR 47 INS 31496/2013 U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Radky Panáčkové a soudců JUDr. Heleny Krejčí a JUDr. Jaroslava Hikla v insolvenční věci

Více

Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ

Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ 89/2012 Sb. ZÁKON ze dne 3. února 2012 občanský zákoník ČÁST ČTVRTÁ RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA *** HLAVA I VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ

Více

Obsah. O autorech... V Předmluva... VII Předmluva k 2. vydání...ix Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX

Obsah. O autorech... V Předmluva... VII Předmluva k 2. vydání...ix Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX O autorech... V Předmluva... VII Předmluva k 2. vydání...ix Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX Kapitola 1. Základní charakteristika a principy právní úpravy úpadku...1 1. Přehled právní

Více

Pokyny k vyplnění formuláře přihlášky pohledávky Přihláška se podává dvojmo.

Pokyny k vyplnění formuláře přihlášky pohledávky Přihláška se podává dvojmo. Pokyny k vyplnění formuláře přihlášky pohledávky Přihláška se podává dvojmo. Jednou přihláškou je možné přihlásit i více pohledávek. Přihláška pohledávky se skládá z úvodní strany, vložených stran a závěrečné

Více

Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6.

Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6. Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6.00021 Právní jednání a obecná část závazkového práva Obsah Právní jednání

Více

Nejvyšší soud Datum rozhodnutí: 12/13/2007 Spisová značka: 21 Cdo 265/2007 ECLI:CZ:NS:2007:21.CDO

Nejvyšší soud Datum rozhodnutí: 12/13/2007 Spisová značka: 21 Cdo 265/2007 ECLI:CZ:NS:2007:21.CDO Soud: Nejvyšší soud Datum rozhodnutí: 12/13/2007 Spisová značka: 21 Cdo 265/2007 ECLI: ECLI:CZ:NS:2007:21.CDO.265.2007.1 Typ rozhodnutí: Rozsudek Heslo: Dotčené předpisy: Kategorie rozhodnutí: B 21 Cdo

Více

SMLOUVA O ÚVĚRU NA SPLÁTKY číslo

SMLOUVA O ÚVĚRU NA SPLÁTKY číslo SMLOUVA O ÚVĚRU NA SPLÁTKY číslo 1. Friendly Finance s. r. o., se sídlem Praha 1, Nové Město, Olivova 2096/4, PSČ 110 00, IČ: 241 61 306, zapsaná v obchodním rejstříku vedeným Městským soudem v Praze,

Více

Pokyny k vyplnění formuláře přihlášky pohledávky

Pokyny k vyplnění formuláře přihlášky pohledávky Pokyny k vyplnění formuláře přihlášky pohledávky Přihláška se podává dvojmo. Jednou přihláškou je možné přihlásit i více pohledávek. Přihláška pohledávky se skládá z úvodní strany, vložených stran a závěrečné

Více

JUDr. Petra Myšáková, LL.M. Úvěrové financování. Allen & Overy LLP

JUDr. Petra Myšáková, LL.M. Úvěrové financování. Allen & Overy LLP JUDr. Petra Myšáková, LL.M. Úvěrové financování Allen & Overy LLP 2010 1 Úvěrové vztahy 497 ObchZ: Smlouvou o úvěru se zavazuje věřitel, že na požádání dlužníka poskytne v jeho prospěch peněžní prostředky

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Číslo jednací: 32 Co 61/2019-570 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Krajský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně Mgr. Jany Boudové Zvěřinové a soudkyň Mgr. Kateřiny Frankové a JUDr.

Více

Rozhodnutí Nejvyššího soudu ze dne , sp. zn.: 32 Cdo 2016/98

Rozhodnutí Nejvyššího soudu ze dne , sp. zn.: 32 Cdo 2016/98 Rozhodnutí Nejvyššího soudu ze dne 16. 11. 1999, sp. zn.: 32 Cdo 2016/98 Právní vztahy, na něž dopadá ust. 1 obch. zákoníku, které vznikly po 1. 1. 1992, se podle 763 odst. 1 obch. zákoníku řídí tímto

Více