Základní škola Orlová Poruba Jarní 400 okres Karviná, příspěvková organizace. Výroční zpráva

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní škola Orlová Poruba Jarní 400 okres Karviná, příspěvková organizace. Výroční zpráva"

Transkript

1 Základní škola Orlová Poruba Jarní 400 okres Karviná, příspěvková organizace Výroční zpráva 2013 / 2014

2 Obsah: 1. Charakteristika školy str Počty tříd a žáků str Personální zabezpečení činnosti školy k datu str Pedagogická činnost školy str Školní projekty a zapojení školy do projektových aktivit dalších institucí str Školní preventivní strategie str Mimoškolní činnost, školní akce a spolupráce školy s dalšími subjekty str Další vzdělávání zaměstnanců str Prezentace školy na veřejnosti str Údaje o výsledcích inspekční činnosti ČŠI a dalších kontrolách organizace str Údaje o zapojení školy do rozvojových a mezinárodních programů str Projekty financované z cizích zdrojů str Spolupráce s odborovými organizacemi str Základní údaje o hospodaření školy v roce 2013 str. 35 Seznam zkratek str. 38

3 1. Charakteristika školy 1.1. Základní údaje Název školy: Základní škola Orlová Poruba Jarní 400 okres Karviná, příspěvková organizace Základní škola, Jarní 400, Orlová-Poruba Město Orlová Mgr. Věra Vrlíková Adresa: Zřizovatel: Ředitelka školy: Datum zařazení do sítě: e-adresa: www stránky: Školská rada založena dne IČ, DIČ: , CZ REDIZO: IZO: ZŠ: ŠD: Součásti školy Název součásti Základní škola Základní škola speciální Školní družina Adresa Jarní 400, Orlová-Poruba Slezská 200, Orlová-Poruba Polní 963, Orlová - Lutyně Polní 963, Orlová - Lutyně Jarní 400, Orlová-Poruba Polní 963, Orlová - Lutyně Vzdělávací programy ŠVP ZV Škola-strom života Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání ŠVP ZV LMP Učíme se pro život ŠVP ZŠS Učíme se pro život I ( pro žáky s SMP ) ŠVP ZŠS Učíme se pro život II ( pro žáky s TMP a více vadami ) Pro přehlednost jsou v celé výroční zprávě použity pro jednotlivé součásti školy tyto názvy: Základní škola ( běžné třídy výuka podle RVP ) Základní škola praktická, třídy praktické ( neoficiální název pro Základní školu, kde se vyučuje podle RVP s dodatkem LMP ) Základní škola speciální, třídy speciální ( žáci se středně těžkým a těžkým mentálním postižením, kteří se učí podle školního vzdělávacího programu pro speciální školy Díl I a Díl II ).

4 1.2. Podstatné organizační změny K datu 31. srpna 2013 zanikl 2. stupeň Základní školy, jeho žáci si jako své další vzdělávací zařízení mohli vybrat některou ze základních škol ve městě Orlová, případně v místě svého bydliště. Základní škola má tedy od data 1. září 2013 pouze třídy 1. stupně. O prázdninách 2013 proběhlo stěhování vybavení tříd, učebnic a učebních pomůcek ze školní budovy na adrese Slezská 200 na adresu Jarní 400 tak, aby zde od září 2013 mohla probíhat výuka žáků 1. stupně. Pracoviště na adrese Slezská 200 se ve školním roce 2013 / 2014 nevyužívalo, probíhala zde rozsáhlá rekonstrukce pro potřeby zdravotně postižených žáků z Orlové a okolních obcí. Stěhování praktických tříd a Základní školy speciální z adresy Polní 963, Orlová-Lutyně do školní budovy na adrese Slezská 200, Orlová-Poruba se uskutečnilo v srpnu Pracoviště školy ZŠ Jarní 400, Orlová-Poruba Ředitelství školy sídlilo nadále na adrese Jarní 400, Orlová-Poruba. V školní budově na této adrese se učili žáci pěti tříd 1. stupně, žáci dvou přípravných tříd a v odpoledních hodinách tu pracovalo jedno oddělení školní družiny. V suterénu budovy byla umístěna výdejna stravy ZŠ Polní 963, Orlová-Lutyně Pracoviště organizace na adrese Polní 963, Orlová-Lutyně se specializovalo na výuku lehce, středně těžce a těžce mentálně postižených žáků a žáků s kombinovaným zdravotním postižením. Tyto děti se učily ve třídách se sníženým počtem žáků a podle upravených školních vzdělávacích programů. V tomto školním roce jsme měli pět tříd praktických a tři třídy speciální. Pracovalo tu jedno oddělení školní družiny. I v této budově byla umístěna výdejna stravy ZŠ Slezská 200, Orlová-Poruba Na tomto pracovišti se v tomto školním roce neučilo, probíhala zde rozsáhlá rekonstrukce Vybavení pracovišť školy učebnicemi, pomůckami a výpočetní technikou Vybavení školy učebnicemi, odbornou literaturou a učebními pomůckami bylo standardní. Ve školní budově na adrese Jarní 400 je v každé z pěti tříd umístěn počítač s připojením k internetu, dataprojektor a interaktivní tabule nebo elektricky stahované promítací plátno. Žáci mají k dispozici počítačovou učebnu se 17 žákovskými a 1 učitelským počítačem, dataprojektorem a promítacím plátnem. Další odborné třídy nejsou z kapacitních důvodů zřízeny. Žáci využívají malou tělocvičnu a multifunkční školní hřiště. Rozlehlá školní budova na adrese Polní 963 má bezbariérový přístup do části přízemí a množství menších tříd, kabinetů, kanceláří a skladů. Byla postavena pro několikanásobně větší počet žáků a její provoz je finančně hodně náročný. Budova je ve špatném technickém stavu, zejména osvětlení a sociální zařízení je za hranicí životnosti. Neudržovaný, neopravovaný a pro potřeby školy nepoužitelný je celý rozlehlý areál školy.

5 Žáci mohou využívat dvě počítačové učebny ( z toho jednu s dataprojektorem a interaktivní tabulí ), dvě nově vybavené školní dílny, cvičnou kuchyňku, odbornou učebnu dívčích pracovních činností, hudebnu, učebnu výtvarné výchovy, několik rehabilitačních místností a speciální rehabilitační místnost pro těžce zdravotně postižené žáky tzv.snoezelen. Žáci mají k dispozici prostornou tělocvičnu. Výdejnu stravy s rozlehlou jídelnou využívá pouze velmi malé procento dětí.

6 2. Počty tříd a žáků 2.1. Základní škola Základní škola měla od letošního školního roku pouze 1. stupeň. Ve škole pracovaly dvě přípravné třídy pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. Počty tříd a žáků k datu a stupeň: počet tříd počet žáků k počet žáků k přípravná třída celkem ZŠ V naší spádové oblasti máme značné problémy s migrací obyvatel zejména z důvodu dlouhodobého provozování 3 ubytoven. Bydlí v nich rodiny sociálně i vzdělanostně velmi problematické a pouze po dobu, než si zajistí kvalitnější zázemí. Z této skutečnosti vyplývají komplikace nejen s pravidelnou školní docházkou dětí, ale zejména s jejich znalostmi a dovednostmi. Máme problémy se spoluprací s rodiči, s motivací žáků k lepším výsledkům, občas se setkáváme i s naprostou ignorací požadavků školy. Snažíme se úzce spolupracovat s OSPODem a s kurátory pro děti a mládež, naše snaha ale nepřináší vždy potřebné výsledky Základní škola praktická V pěti třídách praktických se učili žáci s diagnostikovaným lehkým mentálním postižením. Třídy pracovaly na adrese Polní 963, Orlová-Lutyně. Počty tříd a žáků k datu a stupeň: počet tříd počet žáků k počet žáků k celkem ZŠ Základní škola speciální Tři třídy speciální pracovaly na adrese Polní 963, Orlová-Lutyně. Vzdělávalo se v nich 16 žáků středně a těžce mentálně postižených. Třídy jsou věkově smíšené, snažíme se o optimální rozdělení žáků podle jejich schopností. Počty tříd a žáků k datu a počet tříd počet žáků k počet žáků k

7 2.4. Školní družina Ve škole pracovala celkem 2 oddělení školní družiny. V ŠD Základní školy bylo k datu zapsáno 18 žáků, nejvyšší počet dětí v tomto oddělení byl 24. Do ŠD na adrese Polní 963, Orlová-Lutyně docházel po celý školní rok maximálně možný počet tj. 14 žáků Školní klub není zřízen.

8 3. Personální zabezpečení činnosti školy k datu Pedagogičtí zaměstnanci Základní škola ( včetně přípravných tříd ) Fyzický počet pedagogických zaměstnanců: 10 učitelů 1 vychovatelka ve ŠD 1 asistentka pedagoga pro žáky zdravotně postižené 3 asistenti pedagoga pro žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí 15 pedagogických zaměstnanců celkem Přepočtený počet zaměstnanců: 12,75 Věková struktura pedagogických zaměstnanců: do 20 let let let let nad 50 let pracující důchodce V organizaci byly 2 zaměstnankyně na MD Základní škola praktická a speciální Fyzický počet pedagogických zaměstnanců: 10 učitelů 1 vychovatelka ve ŠD 5 asistentů pedagoga pro žáky zdravotně postižené 16 pedagogických zaměstnanců celkem Přepočtený počet zaměstnanců: 15,75 Věková struktura pedagogických zaměstnanců: do 20 let let let let nad 50 let pracující důchodce Kvalifikovanost pedagogického sboru Základní škola 8 učitelů bylo plně kvalifikovaných. 1 nekvalifikovaná učitelka (středoškolské pedagogické vzdělání) pracovala v 1. třídě. 1 nekvalifikovaná učitelka je absolventkou Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské. V letošním školním roce měla zkrácený pracovní úvazek a jako další pracovní poměr vykonávala práci účetní.

9 1 vychovatelka ve ŠD byla kvalifikovaná. 3 asistenti pedagoga pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí byli kvalifikovaní. 1 asistentka pro zdravotně postiženého žáka byla kvalifikovaná Základní škola praktická a speciální Všichni učitelé jsou pro svou práci plně kvalifikovaní 9 z nich má vystudovanou speciální pedagogiku v magisterském a 1 v bakalářském programu. 1 vychovatelka ve ŠD byla kvalifikovaná. Všichni asistenti pedagoga byli pro svoji práci kvalifikovaní Provozní zaměstnanci organizace Fyzický počet zaměstnanců 2 školnice ( včetně prací údržbářských a úklidových ) 4 uklízečky 1 THP 1 účetní 8 provozních zaměstnanců celkem Přepočtený počet zaměstnanců 5,50 7 provozních zaměstnankyň bylo zaměstnáno na částečný pracovní úvazek.

10 4.1. Učební dokumenty 4. Pedagogická činnost školy Výuka žáků základní školy probíhala podle Školního vzdělávacího programu ŠVP ZV Škola-strom života. Výuka žáků přípravné třídy probíhala podle Školního vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání Výuka žáků praktických tříd probíhala podle Školního vzdělávacího programu ŠVP ZV LMP Učíme se pro život. Výuka žáků ve třídách speciálních probíhala podle Školního vzdělávacího programu ŠVP ZŠS Učíme se pro život Díl I a Díl II ( pro žáky se SMP, TMP a více vadami ) Výsledky vzdělávání Základní škola PŘEHLED KLASIFIKACE ŠK.ROK 2013 / 2014, I. POLOLETÍ Ž Á K Ů P R O S P Ě C H CHOVÁNÍ ABSENCE CELKOVÝ POČET ZNÁMEK P CELKEM VE TŘÍDĚ PRŮMĚR NA ŽÁKA Třída Celkem Chlapci Dívky Vyznamenání Prospěli Neprospěli Výborný Chvalitebný Dobrý Dostatečný Nedostatečný Jiné hodnocení Prům.známka Velmi dobré Uspokojivé Neuspokojivé Celkem Omluvená Neomluvená Celkem Omluvená Neomluvená p I.A , ,57 66,57 II.A , ,27 49,27 III.A , ,00 65,00 IV.A , ,67 63,11 0,56 V.A , ,36 27,45 0,91 CELKEM/POČET x x x x PROCENT v x v x x x PRŮMĚR , ,78 56,53 0,26 PŘEHLED KLASIFIKACE ŠK.ROK 2013 / 2014, II. POLOLETÍ Ž Á K Ů P R O S P Ě C H CHOVÁNÍ ABSENCE CELKOVÝ POČET ZNÁMEK P CELKEM VE TŘÍDĚ PRŮMĚR NA ŽÁKA Třída Celkem Chlapci Dívky Vyznamenání Prospěli Neprospěli Výborný Chvalitebný Dobrý Dostatečný Nedostatečný Jiné hodnocení Prům.známka Velmi dobré Uspokojivé Neuspokojivé Celkem Omluvená Neomluvená Celkem Omluvená Neomluvená p I.A , ,71 61,07 5,64 II.A , ,60 69,00 0,60 III.A , ,05 57,80 3,25

11 IV.A , ,06 80,06 V.A , ,91 42,64 1,27 CELKEM/POČET x x x x PROCENT v x v 97 3 x x x PRŮMĚR , ,68 63,54 2, Základní škola praktické třídy PŘEHLED KLASIFIKACE ŠK.ROK 2013 / 2014, I. POLOLETÍ Ž Á K Ů P R O S P Ě C H CHOVÁNÍ ABSENCE CELKOVÝ POČET ZNÁMEK P CELKEM VE TŘÍDĚ PRŮMĚR NA ŽÁKA Třída Celkem Chlapci Dívky Vyznamenání Prospěli Neprospěli Výborný Chvalitebný Dobrý Dostatečný Nedostatečný Jiné hodnocení Prům.známka Velmi dobré Uspokojivé Neuspokojivé Celkem Omluvená Neomluvená Celkem Omluvená Neomluvená p I.B , ,13 106,13 VI.A , ,85 82,85 VII.A , ,20 126,50 0,70 VIII.A , ,00 146,27 0,73 IX.A , ,90 154,90 CELKEM/POČET x x x x PROCENT v x v x x x PRŮMĚR , ,46 120,2 0,25 PŘEHLED KLASIFIKACE ŠK.ROK 2013 / 2014, II. POLOLETÍ Ž Á K Ů P R O S P Ě C H CHOVÁNÍ ABSENCE CELKOVÝ POČET ZNÁMEK P CELKEM VE TŘÍDĚ PRŮMĚR NA ŽÁKA Třída Celkem Chlapci Dívky Vyznamenání Prospěli Neprospěli Výborný Chvalitebný Dobrý Dostatečný Nedostatečný Jiné hodnocení Prům.známka Velmi dobré Uspokojivé Neuspokojivé Celkem Omluvená Neomluvená Celkem Omluvená Neomluvená p I.B , ,13 148,60 10,53 VI.A , ,92 116,92 VII.A , ,50 174,80 4,70 VIII.A , ,09 165,64 3,45 IX.A , ,50 200,90 10,60 CELKEM/POČET x x x x PROCENT v x v 96 4 x x x PRŮMĚR , ,02 158,1 5,92

12 Základní škola speciální PŘEHLED KLASIFIKACE ŠK.ROK 2013 / 2014, I. POLOLETÍ Ž Á K Ů P R O S P Ě C H CHOVÁNÍ ABSENCE CELKOVÝ POČET ZNÁMEK P CELKEM VE TŘÍDĚ PRŮMĚR NA ŽÁKA Třída Celkem Chlapci Dívky Vyznamenání Prospěli Neprospěli Výborný Chvalitebný Dobrý Dostatečný Nedostatečný Jiné hodnocení Prům.známka Velmi dobré Uspokojivé Neuspokojivé Celkem Omluvená Neomluvená Celkem Omluvená Neomluvená p VI.B , ,00 105,00 VII.B , ,60 103,20 33,40 VIII.B , ,33 62,33 CELKEM/POČET x x x x PROCENT v x v x x x PRŮMĚR ,88 88,44 10,44 PŘEHLED KLASIFIKACE ŠK.ROK 2013 / 2014, II. POLOLETÍ Ž Á K Ů P R O S P Ě C H CHOVÁNÍ ABSENCE CELKOVÝ POČET ZNÁMEK P CELKEM VE TŘÍDĚ PRŮMĚR NA ŽÁKA Třída Celkem Chlapci Dívky Vyznamenání Prospěli Neprospěli Výborný Chvalitebný Dobrý Dostatečný Nedostatečný Jiné hodnocení Prům.známka Velmi dobré Uspokojivé Neuspokojivé Celkem Omluvená Neomluvená Celkem Omluvená Neomluvená p VI.B , ,60 179,20 18,40 VII.B , ,20 81,20 VIII.B , ,83 49,83 CELKEM/POČET x x x x PROCENT v x v 95 5 x x x PRŮMĚR ,81 100,06 5, Nově přijatí žáci Ve školním roce 2013 / 2014 nastoupilo do 1. třídy ZŠ celkem 14 žáků. 5 žáků 1. třídu opakovalo, celkový počet vzdělávaných dětí byl k datu žáků. Ve dvou přípravných třídách se na konci září 2013 vzdělávalo celkem 22 dětí s odkladem povinné školní docházky nebo dětí předškolního věku ze sociálně znevýhodněného prostředí.

13 Do 1. třídy praktické a do 1. třídy speciální nenastoupil žádný žák, v březnu 2014 se jeden žák 1. třídy praktické přistěhoval Žáci vycházející a přestupující Základní škola V letošním školním roce ukončilo vzdělávání na 1. stupni školy 11 žáků. Přestoupili na různé ZŠ v Orlové a okolních obcích třídy praktické a speciální V letošním školním roce splnilo 9 let povinné školní docházky celkem 13 žáků z praktických tříd ( 1 žák 7. třídy, 4 žáci 8 třídy a 8 žáků 9. třídy ). Z toho: 9 žáků podalo přihlášku na různá střední odborná učiliště 3 žáci přihlášku nepodali 1 žák bude mít na základě žádosti zákonných zástupců prodlouženou povinnou školní docházku o 1 rok V Základní škole speciální ukončili povinnou školní docházku celkem 3 žáci. Z toho: 1 žák si podal přihlášku na praktickou dvouletou školu 1 žák přihlášku nepodal 1 žák bude mít na základě žádosti zákonných zástupců prodlouženou povinnou školní docházku o 1 rok 4.5. Testování znalostí a dovedností žáků Na jaře 2014 se 2 žáci 5. třídy praktické zúčastnili srovnávacího testování KALIBRO. Jejich úspěšnost byla následující: Český jazyk 55,7% Matematika 78,9% Zejména v matematice byl jejich výsledek velmi dobrý. V běžných třídách Základní školy ve školním roce 2013 / 2014 žádné testování neproběhlo Výuka cizích jazyků Podle ŠVP ZV Škola-strom života vyučujeme anglický jazyk v 1. a 2. třídě běžné ZŠ s časovou dotací jedné hodiny za týden. Od 3. třídy se děti učí angličtinu 3 hodiny za týden. Učitelé na 1. stupni sice nejsou pro výuku anglického jazyka aprobovaní, prošli ale řadou jazykových a metodických kurzů a mají v této oblasti dlouhodobé praktické zkušenosti.

14 V praktických třídách se žáci učí od 6. třídy Základy anglické konverzace s časovou dotací jedné hodiny za týden. Výuka je neaprobovaná, ale paní učitelka má k dispozici množství metodických a didaktických materiálů, které dlouhodobě využívá Výuka informatiky, využívání počítačových učeben Po přestěhování 1. stupně základní školy na adresu Jarní 400 mají žáci k dispozici počítačovou učebnu s 18 repasovanými PC, dataprojektorem a promítacím plátnem. V učebně probíhala výuka informatiky ( v 5. třídě ) a procvičování učiva pomocí výukových programů ve třídě. Všechny počítače v učebně jsou připojeny k internetu. Maximálně využité jsou interaktivní tabule a počítačové i softwarové vybavení jednotlivých kmenových tříd, které škola získala v rámci projektu Dejte nám šanci poznat svět II v roce V projektovém záměru na využití dotace EU-peníze školám ( tzv. Šablony ) jsme si naplánovali a při realizaci projektu také vytvořili sady výukových materiálů určených pro interaktivní tabuli a pravidelně je využíváme. Ve školní budově na adrese Slezská 200 v tomto školním roce výuka neprobíhala, PC technika byla částečně demontovaná a částečně zabezpečená proti poškození během rozsáhlé přestavby budovy. Počítačové vybavení, které je v majetku školy, jsme převezli a využili při výuce dětí 1. stupně. Ve školní budově na adrese Polní 963 je informatika zařazená jako samostatný předmět ve třídách praktických od 4. třídy a ve třídách speciálních od 5. třídy. Žáci měli k dispozici 2 počítačové učebny ( jednu se zastaralým vybavením a 1 nově vybavenou ). V této škole byl k dispozici pouze 1 dataprojektor a 1 interaktivní tabule. Tato technika byla využívaná nepravidelně Výuka volitelných předmětů Na 1. stupni ZŠ, ve třídách praktických a v Základní škole speciální se volitelné předměty nevyučují Výuka podle Individuálních vzdělávacích plánů Základní škola V běžných třídách školy vyučujeme podle individuálních vzdělávacích plánů žáky se specifickými poruchami učení podle doporučení PPP mají navíc 1 hodinu náprav poruch učení za týden. Ve 2. třídě máme 1 žáka s diagnózou dětský autismus, je vzděláván podle běžného ŠVP. Ve 4. třídě integrujeme žáka s lehkým mozkovým postižením, ten se vzdělával podle ŠVP s přílohou LMP.

15 Základní škola praktická V pěti třídách ZŠ praktické jsme vzdělávali celkem 8 žáků s individuálními vzdělávacími plány většinou v předmětech Český jazyk a literatura a Matematika Základní škola speciální Do speciálních tříd jsou zařazeni žáci se středně těžkým a těžkým mentálním postižením a vzdělávají se podle ŠVP pro ZŠS Díl I, eventuálně podle ŠVP pro ZŠS Díl II. Z 16 žáků ZŠS mělo IVP na všechny předměty celkem 10 žáků. V ZŠS se na dvojlist vysvědčení píše vždy slovní hodnocení Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta Hlavní úkoly environmentálního vzdělávání V organizaci působila 1 koordinátorka environmentálního vzdělávání, zpracovala roční plán práce a zajišťovala, kontrolovala a vyhodnocovala jednotlivé aktivity. Hlavní úkoly pro školní rok 2013 / 2014: rozvíjet schopnosti žáků uvažovat v souvislostech a chápat ekologické přístupy předat žákům znalosti a dovednosti týkající se vztahů člověka a životního prostředí seznamovat žáky se zákonitostmi v přírodě podněcovat aktivity zaměřené k žádoucímu jednání (ochrana přírody) zapojit žáky do ekologizace školy (třídění odpadu, šetření energiemi) zapojit žáky do aktivit v programu Recyklohraní, Les ve škole sběr použitých baterií, sběr víček od PET lahví uspořádání celoškolního projektového dne Den Země Témata zařazená do výuky proměny přírody v závislosti na ročním období roční období ( práce s přírodninami, výstavka prací žáků ) ochrana zdraví před kouřením ( Putování s veverkou ) Den ptactva ( pěvecká soutěž ) Den Země ( projekt Čisté město, recyklace a likvidace odpadů, černé skládky ) Světový den zvířat ( péče o domácí mazlíčky ) Světový den zdraví ( péče o své zdraví ) předcházení mimořádným událostem projekt HASÍK péče o květiny ve třídě, v bytě šetření papírem, obalování učebnic, jejich opravy a lepení podzim, péče o sad a zahradu, krmení ptáků v zimě živá a neživá příroda, koloběh vody v přírodě, význam čistoty vod pro chov ryb bezpečné zacházení s elektrospotřebiči a jejich ekologická likvidace výlet do ZOO Ostrava, pozorování exotických zvířat účast na výstavách a akcích pořádaných jinými subjekty ( Výstava spolkové a klubové činnosti, Den Země, Dny města Orlové ) Zapojení školy do ekologických projektů jiných organizací, sběr PET víček

16 Recyklohraní Recyklohraní je školní recyklační program pod záštitou MŠMT České republiky, jehož cílem je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a umožnit jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení ( ). Recyklohraní rozvíjí vztah dětí k životnímu prostředí formou tematických her, praktických činností, kvízů a menších projektů, ale také přímou účastí dětí na sběru použitých baterií a vysloužilého drobného elektrozařízení. Za plnění úkolů a sběr získávají školy body, které si pak mohou ve speciálním internetovém katalogu vyměnit za různé odměny, charakteru výtvarných či sportovních potřeb, her, školních pomůcek Les ve škole Program Les ve škole seznamuje děti s naším nejrozšířenějším ekosystémem zajímavě, názorně a v souvislostech. Tento program je určený pro žáky 1. a 2. stupně ZŠ. Program je koordinován Sdružením TEREZA Praha ( ) a jeho podporovatelem a garantem jsou Lesy České republiky, s. p. Posláním programu Les ve škole - škola v lese je přiblížit dětem lesní ekosystém zajímavou a názornou formou jako komplex, ve kterém je vše propojeno vzájemnými vazbami. Cíle programu: poskytnout dětem přímý kontakt s přírodou probudit hlubší zájem o porozumění složitým dějům v lese a v přírodě prohloubit a upevnit v dětech úctu a lásku nejen k lesu, ale k přírodě jako celku, jehož jsme součástí poskytnout připravenou pomůcku škole a učitelům a tím usnadnit uplatnění ŠVP, zejména průřezového tématu Environmentální výchova v praxi. Naše škola je v programu zapojena druhým rokem. V letošním školním roce jsme získali certifikát účasti v programu Les ve škole 2013/2014 a Lexikon lesních skřítků, který lze využívat při práci s dětmi Sběr víček od PET lahví Naši žáci nasbírali 3 plné pytle víček od PET lahví. Sesbíraná víčka jsme věnovali naší imobilní žákyni, která je použije pro získání rehabilitační pomůcky Integrovaní žáci k datu / V ZŠ integrujeme žáky se specifickými poruchami učení ( dyslexií, dysgrafií, dysortografií a dyskalkulií ), 1 žáka s lehkým mozkovým postižením a 1 autistu. Diagnostiku žáků, kontrolní vyšetření a konzultační a poradenskou činnost pro nás zajišťuje PPP Orlová, SPC Karviná a SPC Ostrava Kpt. Vajdy. Skupinová reedukace specifických poruch učení v časové dotaci 1 hodina za týden probíhala v období 15. září června Žák s lehkým mozkovým postižením se vzdělával podle ŠVP s přílohou LMP, žák s dětským autismem byl vzděláván podle ŠVP pro běžné třídy ZŠ.

17 Ročník Počty integrovaných žáků k datu / žáci s SPU žáci s LMP autisté / /2 1/ / Celkem 3/3 1/1 1/ Přípravná třída Ve školním roce 2013 / 2014 jsme pro velký zájem ze strany rodičů provozovali 2 přípravné třídy. Navštěvovalo je celkem 23 dětí s odkladem povinné školní docházky nebo dětí předškolního věku ze sociálně znevýhodněného prostředí. Pro tyto žáky a jejich učitele jsme vybudovali v prostorách bývalé přírodovědné pracovny 2 samostatné třídy, společnou šatnu a kabinet jako zázemí pro práci učitelů a pro uskladnění pomůcek potřebných k výuce. S velkou většinou rodičů byla spolupráce bezproblémová, malá část rodičů byla při přípravě svých dětí na školu benevolentní a nedůsledná a své děti neposílala do přípravné třídy pravidelně. Učitelkám pomáhala při vzdělávání a výchově dětí v těchto třídách asistentka pedagoga. Paní učitelka pracovala podle Školního vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání. Obsah vzdělávání je uspořádán do měsíčních bloků: Já a moje třída Barevný podzim Vše kolem nás Pohádkové Vánoce Vláda zimní královny Lidé kolem nás Příroda se probouzí Jaro Květen měsíc lásky Loučíme se s přípravkou Každý blok činností zahrnoval aktivity, které rozvíjejí motorické a řečové dovednosti, matematické představy, rozumovou a mravní výchovu. Děti během celého roku získávaly základní poznatky o pravidlech společenského chování, učily se spolupracovat, komunikovat, překonávat počáteční neúspěchy. Velkým problémem je u těchto dětí motorický neklid, nesoustředěnost, nedostatek sebevědomí a ctižádostivosti a častá masivní řečová vada. Jako nadstandard jsme rodičům nabídli účast dětí v projektu financovaném MŠMT a zaměřeném na logopedickou prevenci s názvem Povídám, povídám pohádku Využili jsme vzdělání i dovednosti obou učitelek, které mají státní závěrečnou zkoušku

18 z logopedie a dlouholeté praktické zkušenosti s logopedickou prací v Základní škole speciální. Každé dítě zařazené do přípravné třídy má svůj Individuální vzdělávací plán, ve kterém jsou zaznamenávány jeho potřeby a úspěchy. Pro rodiče jsou pravidelně organizovány ukázkové hodiny práce s dětmi a 2 besídky / vánoční a ke Dni matek /. Na závěr školního roku zpracovaly obě učitelky pro každé dítě Zprávu o průběhu předškolní přípravy, která byla předána do příslušné základní školy Účast a výsledky v soutěžích Základní škola Jedním z dlouhodobých úkolů v práci školy je zapojování nadaných žáků do vědomostních soutěží, realizace třídních a školních kol soutěží v recitaci a zpěvu a účast na soutěžích výtvarných a sportovních. Důležité při této práci je ale i vytipování takových oblastí, ve kterých mají naše děti šanci být úspěšné. Proto je účast školy v soutěžích celoměstských minimální Vědomostní soutěže - Naše město - účast žáků 3. třídy Výtvarné soutěže - Vánoční výstava v DKMO ( soutěž o nejkrásnější vánoční věnec ) - Velikonoční výstava v DKMO ( soutěž o nejkrásnějšího motýla ) Sportovní soutěže - Zátopkovy štafety - 27 žáků - Plavecká soutěž měst - 16 žáků ze třídy - Orlovské hry - Evropské hry bez hranic Projekt ZŠ Mládí Orlová pro žáky 5. třídy Základní škola praktická Výtvarné soutěže - Vánoční výstava v DKMO ( soutěž o nejkrásnější vánoční věnec ) - Velikonoční výstava v DKMO ( soutěž o nejkrásnějšího motýla )

19 4.14. Školní družina Ve školním roce 2013 / 2014 pracovala dvě oddělení školní družiny, jedno na adrese Jarní 400 a druhé na adrese Polní 963. K datu v nich bylo zapsáno 31 žáků. Péče o děti byla zajištěna kvalifikovanými vychovatelkami. Práce ve školní družině základní školy probíhala podle Školního vzdělávacího programu pro školní družinu Strom života aneb poznáváme sami sebe. Práce ve školní družině na adrese Polní 963 probíhala podle Školního vzdělávacího programu pro školní družinu Učíme se pro život Školní družina při Základní škole Činnosti ve ŠD byly realizovány nejen v prostorách družiny, ale také v PC učebně, tělocvičně, na školním hřišti a při vycházkách. Probíhaly formou zájmových, odpočinkových a rekreačních činností. Paní vychovatelka se zaměřila na rozvíjení sociálních a komunikačních dovedností, na rozvoj výtvarného a hudebního cítění, na rozvoj čtenářské gramotnosti, na poznávání přírody, zdokonalení pohybových dovedností a zlepšení pracovních návyků. Svou zručnost a výtvarný talent děti projevily při účasti na školních výstavách Barevný podzim a Jaro se probouzí, při výrobě vánočních dárků a dárků pro maminky Školní družina při Základní škole praktické a speciální V tomto školním roce ji navštěvovalo 14 dětí rozdílného věku a intelektu ze tříd praktických i speciálních. K pohodě ve školní družině napomáhala dobrá komunikace mezi vychovatelkou a rodiči a každodenní přítomnost asistentek. Týdenní skladba aktivit byla připravena tak, aby činnosti byly různorodé a pro děti zajímavé ( pohybové aktivity na školní zahradě a v tělocvičně, pravidelné čtvrteční kuchtění ve školní kuchyňce, soutěže v kuželkách, v hodu na koš, Člověče, nezlob se, návštěva Městské knihovny, spolupráce s Těšínským muzeem v Orlové ).

20 Termín a k c e Odpoledne v DDM - vánoční hvězda Pečení vánočního cukroví Výtvarná dílna - Těšínské muzeum - vánoční baňka z perliček Vánoce v ŠD Výtvarná dílna - Těšínské muzeum - šnek Karneval s rodiči Výtvarná dílna - Těšínské muzeum - sněženka Výtvarná dílna - Těšínské muzeum - pampeliška Pečení perníčků Zdobení perníčků s velikonoční tematikou Knihovna veselá zvířátka Výtvarná dílna - Těšínské muzeum - zvířátka na kolíčku Prosinec Vánoční věnec (DKMO Orlová) Prosinec Vánoční přání k odesílání Leden Klauni pro prvňáčky Duben Motýl (DKMO Orlová) Výrobky pro školní výstavy Barevný podzim a Jaro se probouzí Společné aktivity obou ŠD - Vánoční hvězda DDM Orlová - Pečení a zdobení velikonočních perníčků - na ZŠ Polní - Knihovna dětem - v Městské knihovně Orlová u příležitosti Dne dětí Činnost obou školních družin byla bezproblémová.

21 5. Školní projekty a zapojení školy do projektových aktivit dalších institucí 5.1. Školní projekty: Dlouhodobé a vícedenní projekty organizované školou Spolu to zvládneme Tento projekt jsme realizovali v období červen říjen Byl finančně podpořen z variabilního fondu prevence kriminality Města Orlové. Byl zaměřen na primární prevenci dětí a mládeže a na zlepšení výsledků vzdělávání a chování našich žáků. Jeho cílem bylo motivovat žáky k odpovědnému přístupu k životu, k plnění a dodržování základních pravidel chování, odradit je od trestné činnosti, naučit je bránit se šikaně i fyzickému útoku, umět zvládat vlastní agresivitu, pozitivním způsobem využít volný čas a zajistit prevenci u žáků ohrožených závislostmi všeho druhu. Motto akce: Když děti nedělají nic, dělají neplechu. Henry Fielding Do projektu byli zapojeni všichni žáci školy, projekt spojoval školní práci dětí i mimoškolní aktivity, žáci získávali body podle předem známých kritérií a 35 nejlepších bylo odměněno návštěvou filmového představení v digitálním kině v Orlové Povídám, povídám pohádku Projekt byl zaměřen na logopedickou prevenci dětí předškolního věku, v naší škole tedy na žáky přípravných tříd. Jeho realizaci finančně podpořilo MŠMT. Obě paní učitelky pracovaly s dětmi nejen v době vyučování, ale díky finanční dotaci i v hodinách mimo běžnou výuku. Zaměřily se nejen na skupinová dechová a fonační cvičení a cvičení na motoriky mluvidel, ale zejména na individuální práci s těmi žáky, kteří na logopedii nedocházejí a logopedickou péči potřebují Den Země Dvoudenní projekt, který je součástí našeho ŠVP, jsme letos realizovali netradičním způsobem. Škola měla možnost požádat o finanční dotaci z Variabilních fondů kultury, zájmové činnosti, sportu, akcí pro děti a mládež, Komise zdravého města a MA21. Svůj projekt jsme nazvali Čisté město. Jeho cílem bylo upozornit naše žáky na závažnost problematiky odpadů a vysvětlit jim, jak vzniku odpadů předcházet, naučit je odpady správně třídit, seznámit je s možností jejich opakovaného využití a recyklace a s povinností zpětného odběru nebezpečných odpadů. Žáci mapovali místa, kde jsou umístěné nádoby na tříděný odpad, místa černých skládek v okolí školních budov, měli zařízené exkurze do Sběrných dvorů na území města a do čističky odpadních vod v Orlové-Porubě. Součástí projektu byla i školní výtvarná soutěž a výstava oceněných prací ve vstupních prostorách škol. Finanční dotaci jsme využili na přepravu žáků do čističky odpadních vod a na nákup výtvarného materiálu a odměn pro nejlepší malíře.

22 Celoškolní jednodenní projekty Čte celá škola Projektový den jsme realizovali v listopadu Žáci 1. stupně ZŠ pracovali s knihou Ondřeje Sekory Ferda Mravenec, žáci praktických tříd a Základní školy speciální se seznámili s některými zajímavými knihami, navštívili městskou knihovnu, ilustrovali pohádky, vyráběli pro neznámého slovenského kamaráda záložku do knihy Těšíme se na Vánoce Tento projektový den proběhl 20. prosince První část dopoledne strávily děti u stromečku, při zpívání koled a při povídání si o vánočních tradicích, druhá část byla plná tradičních i netradičních úkolů a soutěží Umím si to spočítat Výuka finanční gramotnosti je jedním z úkolů, které současná škola zajišťuje už od 1. třídy. Snažíme se tak předcházet problémům rizikových investic a nerozvážného zadlužování. Podle věku a schopností našich dětí jsme se zaměřili na cílené pozorování nakupování v obchodě ( žáci ZŠ speciální ) a na pojmy a praktické činnosti z oblasti financování rodiny ( pravidelné a nahodilé platby, finanční rozpočet, kapesné, úspory, platby v hotovosti a platební kartou ) Další projektová výuka Školní olympijský karneval Branný den - 2x (1. akce pro třídu ZŠ; 2. akce všechny třídy praktické a speciální ) MDD - filmové představení a beseda o filmu ( 1. stupeň ZŠ a třídy speciální ) 5.2. Zapojení školy do projektových aktivit dalších institucí Škola spolupracovala s těmito institucemi v následujících projektech: Realizátor projektu Název projektu MŠMT Program MŠMT na podporu integrace romské menšiny MŠMT EU peníze školám Ministerstvo dopravy ČR BESIP ( pro 1. třídu ) Ministerstvo zdravotnictví Zdravé zuby ČR Slovenská pedagogická Záložka do knihy spája školy knižnica Nadace Albert Sdružení TEREZA Recyklohraní o.p.s. Zdravá pětka ( Škola zdravé pětky - 1. stupeň Párty se zdravou pětkou - 2. stupeň ) Les ve škole Recyklohraní

23 6.1. Školní preventivní strategie 6. Školní preventivní strategie je základním dokumentem pro práci školy v oblasti prevence pro školní roky Vymezuje cíle, obsah a metody práce, cílovou populaci, navrhuje způsob realizace jednotlivých úkolů, volnočasové aktivity, spolupráci s ostatními organizacemi, spolupráci učitelů, vzdělávání učitelů, pravidla školy při řešení přestupků, hodnocení aktivit a sledování jejich efektivity a prezentaci programu na veřejnosti Hlavní cíle 1. Sledování záškoláctví, snižování absence žáků 2. Zvýšení zapojení rodičů do školního života 3. Pokračování mimoškolní činnosti voblasti zájmových kroužků, rozšířit nabídku v oblasti sportovních aktivit 4. Prevence experimentování s návykovými látkami ( formou besed ) 5. Pokračování ve spolupráci s družební polskou školou v Radlině 6. Zapojování žáků do různých soutěží Úkoly dlouhodobé spolupráce školy s rodiči snížení počtu neomluvených hodin a prevence záškoláctví prevence škodlivosti kouření, požívání alkoholu, experimentování s drogou, rizikového chování, organizování závadových part, gamblerství, extremismu zaměření na komunikaci a vztahy ve třídě, na snižování projevů agresivity dětí Úkoly střednědobé spolupráce s psychology a speciálními pedagogy besedy s kurátory prevence kouření spolupráce se střediskem Spirála programy o šikaně, kouření, drogové problematice apod. pro děti 1. a 2. stupně právní vědomí, zdravotní přednáška pro dívky spolupráce s družební školou v polském Radlině spolupráce s rodiči - třídní schůzky, konzultační hodiny, vánoční besídka pro rodiče, besídky ke Dni matek, ukázkové hodiny výchovné komise s rodiči problémových žáků spolupráce učitelů + asistentů pedagoga DVPP - setkávání školních metodiků prevence s oblastním metodikem prevence Úkoly krátkodobé informace o aktuálním stavu prevence na třídních schůzkách aktualizace informační nástěnky příspěvky na školní webové stránky prezentace úspěchů školy v Orlovských novinách prevence v jednotlivých předmětech zaměření mimoškolních akcí na prevenci sociálně-patologických jevů

24 6.2. Minimální preventivní program Tento dokument konkretizuje úkoly na jeden školní rok. Ve školním roce 2013 / 2014 byl zaměřený na výchovu žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a sociální rozvoj a rozvoj jejich sociálně komunikativních dovedností. Vycházel z aktuální situace na škole a z evaluace průběhu předchozího školního roku, byl založen na podpoře aktivity žáků a na spolupráci se zákonnými zástupci žáků školy Cíle MPP pro školní rok 2013 / 2014 Cíl zapojit učitele do realizace MPP předložením návrhů témat k zapracování do výuky preventivně působit na žáky ( upozorňovat je na rizikové projevy chování, jejich důsledky a možnosti eliminace ) informovat žáky o škodlivosti návykových látek, vytvářet negativní postoje žáků ke zneužívání drog podporovat zdravé sebevědomí žáků ( chválit a vyzdvihovat kladné stránky charakteru žáků, jejich úspěchy a žádoucí chování ) zkvalitňovat klima a prostředí školy ( komunikovat se žáky, podporovat kamarádské vztahy, omezovat projevy nepřátelství ) formovat osobnost žáků ( sebeovládání, sebereflexe, sebehodnocení, tvorba hodnotového žebříčku ) Způsob dosažení a zodpovědnost tabulka plnění témat v oblasti rizikových projevů chování pro učitele (ŠMP) ve vyučování (TU, U) o přestávkách (U, AP) v rámci specifických programů (ŠMP) v zájmových útvarech (U, AP) v rámci výuky (TU, U) v rámci specifických programů (ŠMP) v rámci výuky TU, U) v rámci specifických programů (ŠMP) ve vyučování (TU, U) o přestávkách (U, AP) v zájmových útvarech (U, AP) v rámci výuky (TU, U) v rámci specifických programů (ŠMP) seznamovat žáky s právy a povinnostmi v rámci výuky (TU, U) spolupracovat s rodiči ( informovat o třídní schůzky (TU) problematice rizikových projevů chování, o pohovory s rodiči (TU) důsledcích, o postupech školy při zjištění nežádoucích projevů chování žáků ) nabídnout žákům účast v různých mimoškolní zájmová činnost (U, AP) zájmových i mimoškolních aktivitách a přiměřeně aktivizovat žáky různorodými činnostmi předávat aktuální informace zaměřené na preventivní tematiku nástěnky ve sborovně a vestibulu (ŠMP)

25 Aktivity pro žáky možnost navštěvovat zájmové útvary na škole možnost účastnit se preventivních nebo prožitkových programů pořádaných subjekty zabývajícími se touto problematikou účast ve sportovních a výtvarných soutěžích zapojení žáků do nácviku na kulturní vystoupení školy návštěvy kulturních akcí účast na výletu se třídou zapojení do aktivit školní družiny Zapojení učitelů spolupracovat se školním metodikem prevence nabízet žákům zapojení do zájmových útvarů individuálně přistupovat k problémovým žákům spolupracovat s rodiči při pohovorech, na třídních schůzkách působit preventivně na žáky ve všech oblastech (formou besed, rozhovorů, projektových hodin) sledovat docházku žáků, hlásit neomluvenou absenci aktivně napomáhat při realizaci MPP, zařazovat vhodná témata do vyučovacích předmětů Dotazníková šetření Z Dotazníku rizik sociálně patologického chování žáků pro učitele vyplynulo, že učitelé předpokládají zvýšené riziko ohrožení žáků záškoláctvím, zneužíváním tabáku, kriminalitou a delikvencí. Na tyto oblasti učitelé soustřeďovali pozornost při volbě tématu k zařazení do výuky. Z dotazníkového průzkumu pro žáky vyplynulo, že učitel je pro děti odborník, u kterého hledají pomoc a ochranu. Téměř 40% žáků zkouší alkohol a cigarety. Je velmi pravděpodobné, že alkohol zkoušejí děti mimo školu a na rizikovou oblast kouření se učitelé zaměřili zvýšenými dozory o přestávkách, především na WC a vodlehlých prostorách ZŠ ( pracoviště Polní 963 ) Omluvená a neomluvená absence Škola se dlouhodobě zaměřuje na důsledné sledování absence žáků. Ve sporných případech zveme do školy rodiče, kontaktujeme lékaře, spolupracujeme s Policíí Čr a OSPODEm. Grafy zobrazují dlouhodobý přehled průměrného počtu omluvených a neomluvených hodin na žáka 1. stupně Základní školy, a srovnání průměrného počtu omluvených a neomluvených hodin na žáka praktických tříd a ZŠS od sloučení obou škol tj. za 2 školní roky.

26 Základní škola - 1. stupeň omluvená absence - průměr na žáka pololetí pololetí pololetí pololetí pololetí pololetí pololetí pololetí pololetí pololetí 2009/ / / / /2014 Praktické třídy omluvená absence - průměr na žáka pololetí 2. pololetí 1. pololetí 2. pololetí 2012/ /2014 Základní škola speciální omluvená absence - průměr na žáka pololetí 2. pololetí 1. pololetí 2. pololetí 2012/ /2014 V Základní škole se omluvená a neomluvená absence dlouhodobě ( s výjimkou roku 2009 / 2010 ) pohybuje v rozmezí 49,5 67,4 omluvených hodin na žáka. Každý rok se výrazně zvyšuje ve 2. pololetí, v příštím školním roce se na tuto skutečnost zaměříme.

27 V praktických třídách je průměrná absence výrazně vyšší. I u těchto žáků dochází ve 2. pololetí k růstu zameškaných hodin. Základní škola speciální má sice nejvyšší průměrný počet zameškaných omluvených hodin, docházejí sem ale také někteří žáci se závažnými zdravotními problémy a ti statistiku zkreslují Základní škola - 1. stupeň neomluvená absence - průměr na žáka pololetí pololetí pololetí pololetí pololetí pololetí pololetí pololetí pololetí pololetí 2009/ / / / /2014 Praktické třídy neomluvená absence - průměr na žáka pololetí 2. pololetí 1. pololetí 2. pololetí 2012/ /2014

28 Základní škola speciální neomluvená absence - průměr na žáka pololetí 2. pololetí 1. pololetí 2. pololetí 2012/ /2014 Neomluvená absence je vždy záležitostí jednotlivců. Vysoký nárůst počtu hodin ve 2. pololetí 2013 / 2014 v praktických třídách způsobili 2 nezvěstní žáci a vysoký průměrný počet neomluvených hodin ve třídách speciálních zameškal pouze 1 žák Jednání výchovných komisí V tomto školním roce bylo svoláno 7 výchovných komisí pro žáky z praktických tříd. Důvodem bylo jejich problémové chování ( drzost, vulgarita, vyhrožování spolužákům, neplnění základních povinností, časté pozdní příchody ). Pokud nedošlo k zásadní změně, byly problémy hlášené do Systému včasné intervence, na OSPOD a Policii ČR. Po vyhodnocení počtu omluvených zameškaných hodin za 3. čtvrtletí školního roku bylo v květnu 2014 pozváno celkem 25 zákonných zástupců žáků praktických tříd na jednání zaměřených na povinnost rodičů posílat své děti pravidelně do školy. Pozvali jsme rodiče, jejichž děti měly za 3. čtvrtletí zameškáno více než 100 hodin formou jednodenních a krátkodobých absencí ( většinou pondělky a pátky ). Po této akci se docházka všech žáků výrazně zlepšila.

29 7. Mimoškolní činnost, školní akce a spolupráce školy s dalšími subjekty 7.1. Zájmové kroužky Naši žáci nemají o pravidelnou a dlouhodobou mimoškolní činnost realizovanou v odpoledních hodinách zájem. Na začátku roku se sice do zájmových kroužků přihlásí, velmi brzy ale svou účast zruší. Problémem je: financování kroužků - rodiče dětem nedají peníze na materiál, vybavení, dopravu výchovná a vzdělávací náplň kroužků - děti se nechtějí podřizovat pravidlům ani autoritě vedoucího kroužku časová prodleva mezi koncem výuky a začátkem kroužku děti už podruhé do školy nepřijdou Z těchto důvodů zájmové kroužky ve škole nepracují Besedy, kulturní akce, exkurze a další aktivity školy Besedy a přednášky Naše město beseda v Muzeu Těšínska 3. A ( běžná třída ) Právní vědomí 7.A, 8.A, 9. ( třídy prakticé ) Hasík 1.B + 6.A ( praktické třídy ) Sexuální výchova 9. třída ( praktická ) Nauč se říkat NE ( problematika návykových látek VI.A ) Honzík sám ve městě I. B Zdravá pětka beseda + ukázky zdravého stravování ( všechny třídy běžné a praktické ) Výstavy Výstava spolkové a klubové činnosti Vánoční výstava DKMO Velikonoční výstava v DKMO Výstava Volba povolání DKMO ( vycházející žáci ) Exkurze Sběrný dvůr v Orlové-Lutyni ( žáci praktických tříd ZŠ Poní ) Sběrný dvůr v Orlové-Porubě ( žáci ze ZŠ Jarní ) Čistička odpadních vod Orlová ( 8.A + 9. třída praktická ) SOU v Petrovicích, Orlové a Havířově ( akce pro vycházející žáky ) Kulturní akce Velká vánoční jízda ( kino Vesmír ) Filmové střípky ( digitální kino DKMO ) Ledové království ( kino Vesmír ) Lotrando a Zubejda ( DDM Orlová )

30 Šípková Růženka ( DDM Orlová ) Taneční soubor KMIT ( DDM Orlová ) Sněhurka ( MěK Orlová ) Ten trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej ( DKMO ) Jů a Hele ( DKMO ) Z pohádky do pohádky ( DKMO ) Spejbl a Hurvínek ( DKMO ) Jednodenní výlety ZOO Ostrava ( 2. třída, 8.B ZŠ speciální ) Dinopark Ostrava ( 1.A + 2. třída ) Darkovičky ( třída ZŠ ) Ostrava ( 8.A třída praktická ) Vystoupení a besídky pro rodiče Bavíme se navzájem ( spolupráce se soukromou ZŠ speciální DUHA ) Loučíme se se školou ( školní akademie praktických a speciálních tříd ) Vánoční besídka ( PT, 1.A + 2. třída ) Besídka Den matek ( 1.A + 2. třída) Různé Sbírky Fond SIDUS: škola získala certifikát dárce Občanské sdružení Píšťalka charitativní sbírka Občanské sdružení Život dětem veřejná sbírka na podporu vážně nemocných dětí, Výtvarné dílny v Těšínském muzeu v Orlové ( účast žáků ZŠ Polní ) Práce s papírem Výroba vánočních ozdob a perliček z papíru Velikonoční výtvarná dílna 7.3. Dlouhodobá spolupráce školy s dalšími subjekty Škola dlouhodobě spolupracuje se vzdělávacími a kulturními institucemi ve městě, s Domem dětí a mládeže, s klubem Spirála, s Domem kultury města Orlové, s Městskou knihovnou a Muzeem Těšínska. Pravidelně se zúčastňujeme řady akcí, které tyto subjekty pořádají Spolupráce s MŠ Husova 1211, Orlová-Město Ve školním roce 2013 / 2014 se uskutečnily tyto akce: Těšíme se do školy ( leden 2014 ) - návštěva předškoláků v naší škole, prohlídka budovy, účast ve výuce, práce s interaktivní tabulí Třídní schůzka v MŠ ( leden 2014 ) - základní informace TU 1. třídy o školní zralosti a připravenosti dětí před zápisem do školy

31 Jsme kamarádi ( březen 2014 ) - společné soutěže a pohybové hry v tělocvičně Spolupráce se Szkolou podstawowou no 4 z Radlina v Polsku Po několikaleté úspěšné spolupráci se nám v posledních dvou letech nedaří společné aktivity realizovat. Problém je na naší straně, protože rodiče ( ani po opakovaných žádostech a upozorněních ) nevyřídili svým dětem cestovní pasy. Jsme pozvaní na návštěvu nového lesního parku s lanovým centrem, na ukázky výuky polských dětí, na soutěžní a zábavné dny. Pokud ale nebudou mít naši žáci potřebné cestovní doklady, pozvání musíme odmítat Spolupráce s PPP a SPC Tato odborná pracoviště zajišťují diagnostiku žáků s výukovými potížemi a základní i kontrolní vyšetření žáků ze ZŠ praktické a speciální. Další oblastí spolupráce je konzultační a metodická činnost těchto institucí a pomoc škole při vzdělávání žáků s hendikepem. Spolupracujeme především s Pedagogicko-psychologickou poradnou Orlová a se Speciálně pedagogickými centry v Karviné, Frýdku-Místku a Ostravě Mimoškolní aktivity ve spolupráci s Občanským sdružením Občanské sdružení při ZŠ Orlová-Poruba spolupracuje se školou od roku Finančně podporuje takové aktivity školy, které by jinak nebylo možno připravit a uskutečnit: podpora tradičních akcí (mikulášská nadílka, karneval, MDD ) odměňování žáků za úspěšnou reprezentaci školy odměňování žáků, kteří jsou ve výsledcích vzdělávání a chování příkladem pro ostatní 7.5. Souvislá profesní praxe dvoutýdenní pedagogická praxe studenta SOŠ Karviná ve ŠD ZŠ Polní 963.

32 8. Další vzdělávání zaměstnanců 8.1. Další vzdělávání pedagogických pracovníků ( DVPP ) prioritou dalšího vzdělávání bylo prohloubení počítačové gramotnosti učitelů ZŠ praktické a ZŠ speciální zaměřili jsme se na podporu studia výchovného poradenství paní učitelky ze ZŠ Polní sledovali jsme nabídky akreditovaných programů, doporučovali samostudium odborné literatury, rozesílali internetová periodika na pracovní ové účty zaměstnanců zajistili jsme prezentaci zajímavých nápadů na pedagogických poradách 8.2. Přehled DVPP a dalších školení: Počet akcí Počet zúčastněných osob Cena celkem Platba ze státní ,- Kč dotace Platba z příspěvku ,- Kč zřizovatele Platba z FKSP Neplacená školení Celkem ,- Kč Ve škole proběhla i dvě školení celých pedagogických sborů, tzv. sborovny. Jedno bylo zaměřené na nové možnosti práce s interaktivními tabulemi, druhé na seznámení se sadami učebnic Lili a Vili z nakladatelství Klett. Individuální školení byla zaměřená na změny v legislativě, metodické poradny, finanční gramotnost a přírodní vědy, vývojové poruchy a poruchy chování žáků, rozvoj profesních dovedností a na první pomoc.

Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017

Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017 Mateřská škola a Základní škola pro tělesně postižené Brno, Kociánka, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017 Charakteristika školy: škola pro žáky s tělesným, případně

Více

Preventivní program školy pro školní rok 2018/2019

Preventivní program školy pro školní rok 2018/2019 Mateřská škola a základní škola Brno, Kociánka, příspěvková organizace Preventivní program školy pro školní rok 2018/2019 Charakteristika školy: škola pro žáky s tělesným, kombinovaným postižením a PAS

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ Základní škola Náměšť nad Oslavou, Husova 579, 675 71 Náměšť nad Oslavou PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ 1. Školní poradenské pracoviště 2. Hlavní úkoly pro jednotlivé oblasti činnosti ŠPP

Více

Výroční zpráva školní rok 2014/ 2015

Výroční zpráva školní rok 2014/ 2015 Výroční zpráva školní rok 2014/ 2015 Základní škola Brno nám. Míru 3, příspěvková organizace 1.0 Základní charakteristika školy 1.1 Název právnické osoby vykonávající činnost školy: ZŠ Brno, nám. Míru

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální zpracovaný podle RVP pro obor vzdělávání žáků se středně těžkým mentálním postižením Dětský domov a Základní škola Vizovice Masarykovo

Více

ZŠ a MŠ Vlasatice. Statut školního poradenského pracoviště

ZŠ a MŠ Vlasatice. Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Vlasatice Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod MŠMT změnilo v souladu s 4 odst. 4 zákona č.561/2004 Sb. (školský zákon) Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání s účinností

Více

Základní škola, Znojmo, Václavské nám. 8

Základní škola, Znojmo, Václavské nám. 8 Základní škola, Znojmo, Václavské nám. 8 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ZNOJMO VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ Výroční zpráva o činnostech základní školy ve školním roce 2006 / 2007 Projednáno na pedagogické radě 31.8.2007 ZÁKLADNÍ

Více

Výroční zpráva ZŠ Dr. Joklíka školní rok 2013/2014. Sídliště U Vodojemu 1261, Kyjov příspěvková organizace města Kyjova

Výroční zpráva ZŠ Dr. Joklíka školní rok 2013/2014. Sídliště U Vodojemu 1261, Kyjov příspěvková organizace města Kyjova 1. Základní údaje o škole 1.1 škola název školy adresa školy Výroční zpráva ZŠ Dr. Joklíka školní rok 2013/2014 právní forma IČO 48847747 IZO 04884774 identifikátor školy 600115607 vedení školy ZŠ a MŠ

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ tel.: 515322442-3, IČ: 70995087, e-mail: zsivancicka@zsivancicka.cz PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ Školní rok 2018/2019-1 - tel.: 515322442-3, IČ: 70995087, e-mail: zsivancicka@zsivancicka.cz 1. Základní

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ADAMOV PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2013-2014 PaedDr. Dalimila HODAŇOVÁ výchovná poradkyně Rámcový plán činnosti výchovného poradce 1. pololetí

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2015/16

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2015/16 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2015/16 Část I. Základní údaje o škole Název školy: Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Služovice, okres Opava Služovice 134, 747 28 Štěpánkovice IČ

Více

Plán práce výchovného poradce Základní a mateřská škola Staré Město

Plán práce výchovného poradce Základní a mateřská škola Staré Město Plán práce výchovného poradce 2018 2019 Základní a mateřská škola Staré Město I. Úkoly vyplývající z vyhlášky 72/2005 o poskytování poradenských služeb na školách Systematické a dlouhodobé sledování a

Více

Údaje o výsledcích vzdělávání žáků za školní rok 2017/2018 (Příloha č. 1) a) Přehled o výsledcích vzdělávání žáků

Údaje o výsledcích vzdělávání žáků za školní rok 2017/2018 (Příloha č. 1) a) Přehled o výsledcích vzdělávání žáků Údaje o výsledcích vzdělávání žáků za školní rok 2017/2018 (Příloha č. 1) a) Přehled o výsledcích vzdělávání žáků b) Plán opravných zkoušek Termín 28. 8. 2018 Opravné zkoušky se konaly z českého jazyka

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Školní rok: 2009-2014 Základní škola a Mateřská škola Dětmarovice, příspěvková organizace Dětmarovice 1002 735 71 Předkladatel: Zodpovědná osoba: Mgr. Pavla Zelenková Mgr.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ZLÍN, MOSTNÍ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ZLÍN, MOSTNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ZLÍN, MOSTNÍ 2013 Název projektu: Připraveni pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.39/02.0015 Tato informační brožurka o činnosti školy a Metodického a konzultačního centra byla zpracována

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Vedoucí školního poradenského pracoviště: Mgr. Jiřina Poláčková výchovný poradce Členové školního poradenského pracoviště: Mgr. Eva Fajtová

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Školní rok: 2014 2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DĚTMAROVICE, příspěvková organizace, DĚTMAROVICE 1002, 735 71 PŘEDKLADATEL: Mgr. PAVLA ZELENKOVÁ, ŠMP ZODPOVĚDNÁ OSOBA:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2006/2007

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2006/2007 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2006/2007 ÚVOD 1. Základní údaje o organizaci 1.1. Organizace 1.2. Zřizovatel 1.3. Součástí školy 1.4. Školská rada 2. Přehled pracovníků školy 2.1. Údaje

Více

Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny

Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny Od 3. 2. 2014 je v naší škole zřízeno školní poradenské pracoviště, které slouží k poskytování poradenských služeb pro žáky, jejich zákonné zástupce

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více

Plán práce školy na školní rok 2017/2018

Plán práce školy na školní rok 2017/2018 Plán práce školy na školní rok 2017/2018 1. Me sı c nı pla ny Září 6.9. 15,30 hod. schůzka s rodiči (seznámení s plány, organizací školního roku, informace k platbám) 14.9. Štafetový běh Emila Zátopka

Více

Základní škola Vlkoš. Výroční zpráva o činnostech základní školy ve šk.roce 2014/2015

Základní škola Vlkoš. Výroční zpráva o činnostech základní školy ve šk.roce 2014/2015 Základní škola Vlkoš Výroční zpráva o činnostech základní školy ve šk.roce 2014/2015 Část I. Základní charakteristika školy a. Název školy, adresa : Základní škola a Mateřská škola Vlkoš, okres Hodonín,

Více

I. Úvod. II. Sociálně patologické jevy

I. Úvod. II. Sociálně patologické jevy Zpracovaly: Mgr. Lenka Sýkorová Mgr. Věra Jaborová I. Úvod Nárůst sociálně patologických jevů včetně zneužívání návykových látek u dětí školního věku se stává celospolečenským problémem. Primární prevence

Více

Výroční zpráva školní rok 2015/ 2016

Výroční zpráva školní rok 2015/ 2016 Výroční zpráva školní rok 2015/ 2016 Základní škola Brno nám. Míru 3, příspěvková organizace 1.0 Základní charakteristika školy 1.1 Název právnické osoby vykonávající činnost školy: ZŠ Brno, nám. Míru

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 Vedoucí školního poradenského pracoviště: Mgr. Jana Uhrová speciální pedagog Členové školního poradenského pracoviště: Mgr. Michal Bešta

Více

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Schválil : Mgr. Jindřich Honzík Ředitel OU a PrŠ Hlučín Zpracovala :... Mgr. Marcela Kirmanová ŠMP Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

Výroční zpráva o činnosti školy. za za školní rok

Výroční zpráva o činnosti školy. za za školní rok Výroční zpráva o činnosti školy za za školní rok 2017 1997-2018 98 dle 17 e) dle odst. 10 2 zákona odst. 3 č. zákona 564/90 Sb. č. 561/2004 ve znění platných Sb. novel Název školy: Základní škola, Vodňany,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA TĚCHONÍN. VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2007/2008

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA TĚCHONÍN. VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2007/2008 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA TĚCHONÍN VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2007/2008 Č.j. 77/2008/R Základní údaje Název: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA TĚCHONÍN 561 66 Těchonín 4 IČO: 70985995 Tel.: 465 635

Více

Výroční zpráva školní rok 2013/ 2014

Výroční zpráva školní rok 2013/ 2014 Výroční zpráva školní rok 2013/ 2014 Základní škola Brno nám. Míru 3, příspěvková organizace 1.0 Základní charakteristika školy 1.1 Název právnické osoby vykonávající činnost školy: ZŠ Brno, nám. Míru

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2014/2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2014/2015 ZÁKLADNÍ ŠKOLA HODĚJICE VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2014/2015 Část I. Základní charakteristika školy a) Název školy: Základní škola Hodějice, okres Vyškov b) Zřizovatel školy: OÚ Hodějice c) Ředitelka

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Základní škola Morkovice, příspěvková organizace 17. listopadu 416, 768 33 Morkovice-Slížany telefon: 573 370 023, e-mail: skola@zsmorkovice.cz, IČO: 708 749 30 PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ

Více

Pracovní náplň školního psychologa

Pracovní náplň školního psychologa Pracovní náplň školního psychologa pedagogicko-psychologické poradenství ve škole spolupráci členů školního poradenského pracoviště a jeho komunikaci s vedením školy spolupráci členů školního poradenského

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY Základní škola a mateřská škola, Pardubice Pardubičky, Kyjevská 25 IČO 60159146 IZO 060159146 Bankovní spojení 9701323524/0600 Tel. 466650783 Identifikátor RED-IZO 600096378 Email: jaroslav.karcol@kyjevska.pardubice.indos.cz

Více

9 BĚCHOVICEB ROK 2002/2003. Zpráva je vypracována na základě 17 g Zákona 564/90 Sb. Ve znění pozdějších předpisů a obsahuje listů.

9 BĚCHOVICEB ROK 2002/2003. Zpráva je vypracována na základě 17 g Zákona 564/90 Sb. Ve znění pozdějších předpisů a obsahuje listů. ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA BĚCHOVICE Mýtní 73 190 11 Praha Běchovice tel/fax: 281 931 207 (kancelář), 281 930 346 (ředitelna) VÝROČNÍ ZPRÁVA ZŠ PRAHAP 9 BĚCHOVICEB ZA ŠKOLNÍ ROK ROK 2002/2003 Zpráva je vypracována

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DASKABÁT VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLNÍ ROK Zpracovala: Mgr. Eva Motalová

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DASKABÁT VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLNÍ ROK Zpracovala: Mgr. Eva Motalová ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DASKABÁT VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLNÍ ROK 2009 2010 Zpracovala: Mgr. Eva Motalová 1 OBSAH: 1. Základní údaje o škole 2. Přehled oborů základního vzdělávání a vzdělávací

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce SOŠ Velvary s.r.o. Školní 268 273 24 Velvary Plán práce výchovného poradce Školní rok 2010/2011 výchovný poradce: Mgr. Hana Hronková Výchovný poradce zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole,

Více

Dodatek č. 4 k ŠVP ZV Úspěch Otvíráme dětem svět úspěchu

Dodatek č. 4 k ŠVP ZV Úspěch Otvíráme dětem svět úspěchu Dodatek č. 4 k ŠVP ZV Úspěch Otvíráme dětem svět úspěchu Platnost dokumentu: od 1. 9. 2016 Dodatek k ŠVP ZV č. 4 byl zapsán pod čj. ZSMSJHMN 1997/2016, projednán školskou radou dne 30. 8. 2016 a schválen

Více

Plán práce školy na školní rok 2016/ Měsíční plány Září v 16,00 hod Říjen v 8,

Plán práce školy na školní rok 2016/ Měsíční plány Září v 16,00 hod Říjen v 8, Plán práce školy na školní rok 2016/2017 1. Měsíční plány Září 8. 9. v 16,00 hod. schůzka s rodiči ( seznámení s plány, organizací školního roku, informace ke změnám plateb) 26. 9. - Focení prvňáčků 23.

Více

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2015/2016

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2015/2016 S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 1a/600, 736 01 Havířov-Šumbark M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Prevence sociálně patologických jevů a zneužívání návykových látek

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Prevence sociálně patologických jevů a zneužívání návykových látek MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Prevence sociálně patologických jevů a zneužívání návykových látek pro školy a školská zařízení OKRESU ZLÍN ZŠ Vlachovice, okres Zlín, příspěvková organizace 763 24 Vlachovice

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2011/2012

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 Základní škola a Mateřská škola Cotkytle, okres Ústí nad Orlicí VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 1. Základní údaje o škole Název školy : Základní škola a Mateřská škola Cotkytle, okres Ústí nad Orlicí

Více

Plán práce výchovných poradců a plán prevence sociálně patologických jevů na školní rok 2018/19

Plán práce výchovných poradců a plán prevence sociálně patologických jevů na školní rok 2018/19 Plán práce výchovných poradců a plán prevence sociálně patologických jevů na školní rok 2018/19 Konkrétní činnosti výchovného poradenství a prevence zajišťují na pracovištích jednotliví výchovní poradci

Více

vytvoření základních předpokladů pro pokračování dítěte ve vzdělávání.

vytvoření základních předpokladů pro pokračování dítěte ve vzdělávání. Výroční zpráva mateřské školy za školní rok 2013/2014 1. Základní údaje o škole zřizovatel školy: Brandýs nad Labem Stará Boleslav název školy: Základní škola a Mateřská škola Brandýs n. L. St. Boleslav

Více

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Prevence rizikového chování byla zaměřena na výchovu žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a sociální rozvoj, na rozvoj jejich

Více

Plán práce školního poradenského pracoviště na školní rok 2016/2017

Plán práce školního poradenského pracoviště na školní rok 2016/2017 Plán práce školního poradenského pracoviště na školní rok 2016/2017 Školní poradenské pracoviště bylo založeno 1.9.2016 na základě potřeb školy a změny legislativy, vyhláška 197/2016 ze dne 16.6.2016.

Více

Dlouhodobý plán výchovného poradenství

Dlouhodobý plán výchovného poradenství Základní škola, Zruč nad Sázavou, Okružní 643 Dlouhodobý plán výchovného poradenství Zpracovala: Mgr. Zdeňka Kunčická, výchovná poradkyně Schválila: Mgr. Jana Marečková, ředitelka školy Ve Zruči nad Sázavou

Více

Výroční zpráva ZŠ Dr. Joklíka školní rok 2012/2013. Sídliště U Vodojemu 1261, 697 01 Kyjov příspěvková organizace města Kyjova

Výroční zpráva ZŠ Dr. Joklíka školní rok 2012/2013. Sídliště U Vodojemu 1261, 697 01 Kyjov příspěvková organizace města Kyjova 1. Základní údaje o škole 1.1 škola název školy adresa školy Výroční zpráva ZŠ Dr. Joklíka školní rok 2012/2013 právní forma IČO 48847747 IZO 04884774 identifikátor školy 600115607 vedení školy ZŠ a MŠ

Více

Základní škola a Mateřská škola Křižánky, příspěvková organizace. Výroční zpráva za školní rok 2011/2012

Základní škola a Mateřská škola Křižánky, příspěvková organizace. Výroční zpráva za školní rok 2011/2012 Základní škola a Mateřská škola Křižánky, příspěvková organizace Výroční zpráva za školní rok 2011/2012 1 Obsah 1.Základní údaje o škole 1.1. Základní škola 1.2. Zřizovatel 1.3. Součásti školy 1. 3. 1

Více

Soukromá základní škola a mateřská škola Svět. Výroční zpráva o činnosti školy. Soukromá základní škola a mateřská škola Svět

Soukromá základní škola a mateřská škola Svět. Výroční zpráva o činnosti školy. Soukromá základní škola a mateřská škola Svět Soukromá základní škola a mateřská škola Svět Výroční zpráva o činnosti školy Soukromá základní škola a mateřská škola Svět ve školním roce 2017/2018 1 Obsah 1. Základní údaje o škole... 3 2. Přehled oborů

Více

Část I. Základní charakteristika školy

Část I. Základní charakteristika školy Část I. Základní charakteristika školy Název školy, adresa: Základní škola Bučovice, Školní 710, okres Vyškov Zřizovatel školy Město Bučovice Ředitel školy: jméno, příjmení Mgr. Jaroslav Horáček Všechny

Více

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Vnitřní směrnice: ŠKOLNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Obsah:

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště Základní škola Hustopeče Nádražní 4, příspěvková organizace, okres Břeclav Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod Na základě vyhlášky č.197/2016 zřizuje ZŠ Hustopeče, Nádraží 4, okres Břeclav,

Více

Primární prevence na škole

Primární prevence na škole Primární prevence na škole Preventivní tým: Školní metodik prevence: školní metodik prevence zástupkyně ředitele školy výchovná poradkyně Mgr. Ivona Gryčová Konzultační hodiny : pondělí: 13,30 14,30 Individuální

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program ZÁKLADNÍ ŠKOLA TACHOV, HORNICKÁ 1325, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2019/2020 září 2019 Zpracovala: Mgr. Lenka Klabanová Moto: Zdravý životní styl Cíle: Dlouhodobé:

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program ZÁKLADNÍ ŠKOLA TACHOV, HORNICKÁ 1325, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2018/2019 září 2018 Zpracovala: Mgr. Lenka Klabanová Moto: Zdravý životní styl Cíle: Dlouhodobé:

Více

KOMORNÍ LHOTKA. Školní rok 2010-2011

KOMORNÍ LHOTKA. Školní rok 2010-2011 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRZEDSZKOLE KOMORNÍ LHOTKA Výroční zpráva o činnosti mateřské školy Školní rok 2010-2011 Mateřská škola przedszkole Komorní Lhotka 153 Základním posláním naší mateřské školy je zdravý tělesný,

Více

Základní škola a Mateřská škola Křižánky, příspěvková organizace. Výroční zpráva za školní rok 2012/2013

Základní škola a Mateřská škola Křižánky, příspěvková organizace. Výroční zpráva za školní rok 2012/2013 Základní škola a Mateřská škola Křižánky, příspěvková organizace Výroční zpráva za školní rok 2012/2013 1 Obsah 1.Základní údaje o škole 1.1. Základní škola 1.2. Zřizovatel 1.3. Součásti školy 1. 3. 1

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program ZÁKLADNÍ ŠKOLA TACHOV, HORNICKÁ 1325, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017 září 2016 Zpracovala: Mgr. Lenka Doležalová Moto: Zdravý životní styl Cíle: Dlouhodobé:

Více

Základní škola Kopřivnice, Alšova 1123, okres Nový Jičín K O N C E P C E Č I N N O S T I

Základní škola Kopřivnice, Alšova 1123, okres Nový Jičín K O N C E P C E Č I N N O S T I Základní škola Kopřivnice, Alšova 1123, okres Nový Jičín Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě - K O N C E P C E Č I N N O S T I 1. Činnost školního poradenského pracoviště Školní poradenské

Více

Plán práce školy pro šk. rok 2013/2014

Plán práce školy pro šk. rok 2013/2014 Základní škola Horní Kruty, okres Kolín Horní Kruty 29, PSČ: 281 46 Tel: 321 796 926, 728 603 443 E-mail: zs.hornikruty@tiscali.cz Plán práce školy pro šk. rok 2013/2014 I. Organizace provozu školy ve

Více

Výroční zpráva o činnosti školy. za za školní rok

Výroční zpráva o činnosti školy. za za školní rok Výroční zpráva o činnosti školy za za školní rok 2016 1997-2017 98 dle 17 e) dle odst. 10 2 zákona odst. 3 č. zákona 564/90 Sb. č. 561/2004 ve znění platných Sb. novel Název školy: Základní škola, Vodňany,

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program ZÁKLADNÍ ŠKOLA TACHOV, HORNICKÁ 1325, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 září 2015 Zpracovala: Mgr. Lenka Doležalová Moto: Zdravý životní styl Cíle: Dlouhodobé:

Více

2. Charakteristika vzdělávacího zařízení

2. Charakteristika vzdělávacího zařízení 2. Charakteristika vzdělávacího zařízení 2.1. Charakteristika školy Umístění a vybavení školy Naše Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Pionýrů 2352, Frýdek-Místek, příspěvková organizace se

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY Základní škola Nové Město na Moravě, Malá 54 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY Školní rok 6/7 Nové Město na Moravě,..7 Zpracoval: Mgr. Bohuslav Žilka ředitel školy ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Plný název školy:

Více

Výroční zpráva školní rok 2016/ 2017 Základní škola Brno, nám.míru 3, příspěvková organizace

Výroční zpráva školní rok 2016/ 2017 Základní škola Brno, nám.míru 3, příspěvková organizace Výroční zpráva školní rok 2016/ 2017 Základní škola Brno, nám.míru 3, příspěvková organizace 1. Základní charakteristika školy: 1.1 Název právnické osoby vykonávající činnost školy: ZŠ Brno. nám.míru 3,

Více

Plán práce výchovného poradce na školní rok 2015/2016

Plán práce výchovného poradce na školní rok 2015/2016 Plán práce výchovného poradce na školní rok 2015/2016 1. Spolupráce VP s vedením školy - shromažďování údajů o uchazečích s SPU - informační materiály a přihlášky na VŠ - dny otevřených dveří spolupráce

Více

Základní škola a Mateřská škola Nučice, okres Praha západ, příspěvková organizace Školní vzdělávací program Společně k úspěchu PŘÍLOHA

Základní škola a Mateřská škola Nučice, okres Praha západ, příspěvková organizace Školní vzdělávací program Společně k úspěchu PŘÍLOHA PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SPOLEČNĚ K ÚSPĚCHU Č. j. 43/2017/ŘŠ Základní škola a Mateřská škola Nučice, okres Praha západ, příspěvková organizace, Kubrova 136 252 16

Více

Plán práce Školní rok Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy.

Plán práce Školní rok Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy. Základní škola a Mateřská škola Lukavice,okres Rychnov nad Kněžnou Plán práce Školní rok 2015 2016 Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy. V mateřské škole se vyučuje podle ŠVP Studánky

Více

Minimální preventivní program 2009/ /2010. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice. Obránců míru 369 Kopřivnice

Minimální preventivní program 2009/ /2010. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice. Obránců míru 369 Kopřivnice MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2009/2010 ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice Obránců míru 369 Kopřivnice ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz školní metodik prevence: Mgr. Michaela Lukešová

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE STATUT ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE STATUT ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE STATUT ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ 1 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA Vedoucí školního poradenského pracoviště: Členové školního poradenského pracoviště: 2 HLAVNÍ CÍLE: výchovný poradce

Více

ŠSP se věnují: Individuální práci se žáky Skupinové práci se žáky Komunikaci s rodiči žáků Práci s pedagogickými pracovníky

ŠSP se věnují: Individuální práci se žáky Skupinové práci se žáky Komunikaci s rodiči žáků Práci s pedagogickými pracovníky ŠPP poskytuje pedagogicko-psychologickou pomoc žákům, učitelům i rodičům ve škole. Zapojení školní psychologové a školní speciální pedagogové se zaměřují na problémy žáků ve školním prostředí. Odborníci

Více

Mateřská škola Sluníčko Olomouc, o.p.s. Mateřská škola. Blahoslavova 2 Olomouc VÝROČNÍ ZPRÁVA. Školní rok 2014/15

Mateřská škola Sluníčko Olomouc, o.p.s. Mateřská škola. Blahoslavova 2 Olomouc VÝROČNÍ ZPRÁVA. Školní rok 2014/15 Mateřská škola Sluníčko Olomouc, o.p.s. Mateřská škola Blahoslavova 2 Olomouc VÝROČNÍ ZPRÁVA Školní rok 2014/15 l Obsah 1. Obecná charakteristika 1.1. Charakteristika zřizovatele 1.2. Základní informace

Více

Výroční zpráva za školní rok

Výroční zpráva za školní rok Výroční zpráva za školní rok 2015-201 Zpracovala Mgr. Iva Burdová, MBA 31. 8.201 Projednáno se zřizovatelem 31. 8. 201 Projednáno pedagogickou radou 30. 11. 201 Obsah Výroční zpráva... 3 Charakteristika

Více

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA TÉZE Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA Úkoly poradenského zařízení 1. zajišťuje pravidelnou a přímou individuální speciálně pedagogickou a psychologickou

Více

Školní preventivní strategie období let

Školní preventivní strategie období let Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly Školní preventivní strategie období let 2017-2022 Zpracoval: Mgr. Ladislav Kovář školní

Více

Výroční zpráva ZŠ Jeneč za školní rok 2006/2007

Výroční zpráva ZŠ Jeneč za školní rok 2006/2007 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZŠ JENEČ školní rok 2006-2007 Výroční zpráva ZŠ Jeneč za školní rok 2006/2007 1. Základní údaje: Název: Základní škola a Mateřská škola Jeneč, okres Praha západ Sídlo: Jeneč, Lidická 265,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025 ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY školní rok 2007/2008 Charakteristika školy: Základní škola Krucemburk je plně organizovanou školou s

Více

Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog

Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog 1 STŘE DNÍ Š KO LA PRO F. ZDEŇKA MATĚ J ČKA O STRAVA - PO RUBA, 17. LISTO PADU 1123, PŘÍS PĚVKO VÁ O RG ANIZACE Škola je komplexem plně bezbariérových objektů

Více

Základní škola logopedická s. r. o., Paskovská 65/92, 720 00 Ostrava-Hrabová Minimální preventivní program Strana: 1/8

Základní škola logopedická s. r. o., Paskovská 65/92, 720 00 Ostrava-Hrabová Minimální preventivní program Strana: 1/8 Strana: 1/8 1. Základní údaje o škole Název a adresa školy, pro Základní škola logopedická s.r.o., kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Mgr. René Macháč Telefon na ředitele 596 735 470 E-mail

Více

2011/2012. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, Obránců míru 369. ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz

2011/2012. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, Obránců míru 369. ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, Obránců míru 369 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2011/2012 ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz školní metodik prevence: Mgr. Marcela Morysová prevence@zsmilhor.cz

Více

školní rok 2006/2007

školní rok 2006/2007 ZÁKLADNÍ ŠKOLA KRUCEMBURK Školní 440, 582 66 Krucemburk, IČ:71004025 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY školní rok 2006/2007 Charakteristika školy: Základní škola Krucemburk je plně organizovanou školou s

Více

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní program EVVO je nedílnou součástí a přílohou Školního vzdělávacího programu Schola Viva 1/2007 č. j. 5 457/2007-21 ŠKOLA PRO ŽIVOT.

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2015-2016 Realizátor: Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Přerov, příspěvková organizace, Jindřichov 122, Hranice 75301 Garant: Ředitelství ZŠ

Více

Metodická, poradenská, informační činnost VP Plán práce výchovné poradkyně, kariérové poradkyně, šk. metodičky prevence 2018/2019

Metodická, poradenská, informační činnost VP Plán práce výchovné poradkyně, kariérové poradkyně, šk. metodičky prevence 2018/2019 Metodická, poradenská, informační činnost VP Plán práce výchovné poradkyně, kariérové poradkyně, šk. metodičky prevence 2018/2019 1. Metodická a koordinační činnost získávat odborné informace z oblasti

Více

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2010/2011

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2010/2011 Základní škola a Mateřská škola Kobeřice u Brna, okres Vyškov, příspěvková organizace Beneška 181, 684 01 Kobeřice u Brna tel.: 544 222 525 e-mail: zskoberice@centrum.cz Výroční zpráva o činnosti školy

Více

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2016/2017

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2016/2017 S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 600/1a, 736 01 Havířov-Šumbark M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových

Více

Program Školního poradenského pracoviště na školní rok

Program Školního poradenského pracoviště na školní rok Program Školního poradenského pracoviště na školní rok 2017-2018 Školní poradenské pracoviště ZŠ a MŠ Ukrajinská 19, Ostrava Poruba, příspěvková organizace Od 1. 9. 2017 je v ZŠ a MŠ Ukrajinská 19, v Ostravě

Více

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní Lhotka. Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy. Školní rok 2013 2014

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní Lhotka. Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy. Školní rok 2013 2014 Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní Lhotka Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy Školní rok 2013 2014 Mateřská škola Komorní Lhotka 153 Zřizovatel: OÚ Komorní Lhotka Ředitelka: Mgr.

Více

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní Lhotka. Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy. Školní rok

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní Lhotka. Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy. Školní rok Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní Lhotka Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy Školní rok 2017 2018 Základní údaje o zařízení: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Komorní

Více

PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce

PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce 1. Předškolní vzdělávání a péče 1.1 Motivovaný, inspirovaný a vzdělaný pedagogický sbor; spolupráce v oblasti odborné pedagogické

Více

ŠSP se věnují: Individuální práci se žáky Skupinové práci se žáky Komunikaci s rodiči žáků Práci s pedagogickými pracovníky

ŠSP se věnují: Individuální práci se žáky Skupinové práci se žáky Komunikaci s rodiči žáků Práci s pedagogickými pracovníky ŠPP poskytuje pedagogicko-psychologickou a metodickou pomoc žákům, učitelům i rodičům ve škole. Tým tvoří školní psycholog, školní speciální pedagog, výchovný poradce a školní metodik prevence. Odborníci

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod Statut školního poradenského pracoviště Potřeba školského poradenského pracoviště vychází z vyhlášky č. 27/2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Důvodem

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADCE PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADCE PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADCE PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 Konzultační hodiny: V případě potřeby po telefonické domluvě. ZÁŘÍ - vypracování plánu výchovné poradkyně - stanovení konzultačních hodin - vypracování

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Bohuslava Reynka, Lípa Školní vzdělávací program školní družiny I. Identifikační údaje Název : Základní škola a Mateřská škola Bohuslava Reynka, Lípa Adresa : Lípa 66, 582

Více

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33 Asistent pedagoga Základní úkoly, fungování ve třídě a spolupráce s učiteli, zákonnými zástupci a pracovníky školního poradenského pracoviště V Olomouci

Více

2010/2011. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice. Obránců míru 369 Kopřivnice. Pedagogové:

2010/2011. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice. Obránců míru 369 Kopřivnice. Pedagogové: MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2010/2011 ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice Obránců míru 369 Kopřivnice ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz školní metodik prevence: Mgr. Michaela Lukešová

Více

Foto dokumentace postupné rekonstrukce a vybavenosti. Funkční uspořádání tříd. Vybavení. Počet výukových. výukových programů. Vybavenost pomůckami

Foto dokumentace postupné rekonstrukce a vybavenosti. Funkční uspořádání tříd. Vybavení. Počet výukových. výukových programů. Vybavenost pomůckami 6.2. Autoevaluace školy Součást ŠVP Nejhravější škola podle RVP pro ZŠS a) Podmínky ke vzdělávání Materiální Škola v zahradě Zlepšit podmínky Využívání Počet hodin pro vzdělávání ve zahrady pro odučených

Více

Práce výchovného poradce Oblasti činnosti, úkoly a harmonogram pro školní rok 2013/2014

Práce výchovného poradce Oblasti činnosti, úkoly a harmonogram pro školní rok 2013/2014 Práce výchovného poradce Oblasti činnosti, úkoly a harmonogram pro školní rok 2013/2014 Výchovný poradce: Ing. Monika Hodaňová Konzultační hodiny: Konzultace se domlouvají individuálně osobně, telefonicky

Více

Základní škola a mateřská škola Řečany nad Labem KONCEPCE ROZVOJE ZÁKLADNÍ ŠKOLY

Základní škola a mateřská škola Řečany nad Labem KONCEPCE ROZVOJE ZÁKLADNÍ ŠKOLY Základní škola a mateřská škola Řečany nad Labem KONCEPCE ROZVOJE ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZÁKLADNÍ OBLASTI: 1. Vzdělávací program - poskytnout žákům, co nejkvalitnější základ všeobecného vzdělání 2. Mimoškolní

Více

Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě

Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě PORADENSKÉ SLUŽBY VE ŠKOLE VÝCHOVNÝ PORADCE ŠKOLNÍ METODIK

Více