V Evropě platí zákaz používání azbestu od 1. ledna Výroba, používání azbestu a jeho uvádění na trh už tak nejsou možné.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "V Evropě platí zákaz používání azbestu od 1. ledna 1995. Výroba, používání azbestu a jeho uvádění na trh už tak nejsou možné."

Transkript

1 Azbest Azbest se na trhu začal ve větší míře objevovat především po roce 1945 a našel mnohé oblasti uplatnění, například v průmyslových a obytných budovách, při stavbě lodí nebo silnic. Materiál obsahující azbest se mimo jiné dostal i do sutin nebo základů. Teprve později se zjistilo, že práce s azbestem s sebou může přinášet vážná zdravotní rizika. Od 1. července 1993 je profesionální zpracovávání, spotřeba a uskladňování materiálů obsahujících azbest zakázáno. V Evropě platí zákaz používání azbestu od 1. ledna Výroba, používání azbestu a jeho uvádění na trh už tak nejsou možné. Během výkonu své práce se můžete setkat jak s azbestem, tak i s materiály obsahujícími azbest. V této brožuře se dozvíte, co to pro vás jako zaměstnance znamená.

2 Co je azbest? Azbest je souhrnné označení skupiny látek minerálního původu a skládá se z mikroskopicky malých, tenkých vláken. Azbest byl často používán díky svým mimořádným vlastnostem, ke kterým patří: pevnost, otěruvzdornost, odolnost vůči louhům, kyselinám a vysokým teplotám, vynikající izolační vlastnosti a ekonomičnost. Hlavní typy používaného azbestu: bílý azbest (chryzotil) modrý azbest (krokydolit) hnědý azbest (amozit) Kde a kdy se azbest používal? Oblasti, ve kterých se azbest nejvíce používal: stavba lodí izolační práce petrochemický průmysl autoservisy a stavební podniky podniky produkující azbest zemědělství Několik příkladů využití azbestu: izolační materiál; zdi a stropy; látky pro izolační účely (také jako protipožární potahy a zástěny pro svařování); látky pro vyhotovení protipožárního oděvu a rukavic; azbest obsažený v plechu, kartonu nebo papíru sloužící jako protipožární materiál, například ve dveřích sejfů nebo na divadelních dekoracích; azbestový papír jako (protiplísňová) spodní vrstva pro vinylovou podlahu a ve střešních krytinách; azbest vázaný na gumu nebo umělé hmoty sloužící jako balicí materiál; azbest jako pojivo v těsnicích materiálech a umělých hmotách (například vyztužení), v pracovních prostředcích pro podlahy a stěny. Materiály, které obsahují azbest, se ve velké míře používají v průmyslu, veřejných budovách, obytných prostorách, zemědělských budovách, ale také při stavbě lodí, vlaků, aut a silnic. Materiál obsahující azbest se může vyskytovat také v částech sutin, základů a půdy. V příloze A nizozemské normy NEN 2991 ("Vzduch - Vyhodnocení rizika v budovách nebo konstrukcích a kolem nich, kde byly použity materiály obsahující azbest") je uveden přehled nejpoužívanějších výrobků obsahujících azbest v budovách a konstrukcích. Více informací najdete na webových stránkách Kdy je azbest škodlivý zdraví? V průběhu let se zjistilo, že azbest s sebou může nést vážná zdravotní rizika. Od 1. července 1993 je profesionální zpracovávání, spotřeba a uskladňování materiálů obsahujících azbest zakázáno.

3 V Nizozemí podle odhadu zemře přibližně 800 lidí na nemoci, které jsou způsobeny expozicí účinkům azbestu. Od okamžiku vdechnutí azbestových vláken až do propuknutí nemoci mohou uplynout roky. Kdy je nebezpečí azbestu nízké? Azbestová vlákna mohou mít závažný dopad na zdravotní stav po jejich vdechnutí. Pevně vázaný azbest: jedná se o azbest, kdy jsou azbestová vlákna spojena s pevnými materiály. Je-li materiál v dobrém stavu a nemění se nebo není deformován, uvolňuje se z něj pouze malá část vláken a riziko je tak velmi malé. Typickým příkladem pevně vázaného azbestu jsou azbestocementové desky, které jsou v dobrém stavu. Azbestová vlákna, která se vyskytují ve vodě nebo v potravinách, nejsou, pokud je známo, zdraví nebezpečné. V obyčejném vzduchu venku se nachází tak málo vláken, že riziko pro zdraví je velice nízké. Jiná situace nastává, uvolňují-li se azbestová vlákna z materiálu. Kdy je nebezpečí azbestu vysoké? Slabě vázaný azbest: jedná se o azbest, kdy azbestová vlákna nejsou nebo jsou jen částečně spojena s jiným materiálem. Typickým příkladem je stříkaný azbest, slabě vázané protipožární desky a silně poškozené azbestocementové desky. Vlákna se v tomto případě mohou velice jednoduše uvolňovat, a tím se riziko stává vysokým. Je-li materiál, který obsahuje azbest, ve špatném stavu, mohou se vlákna rovněž snadno uvolňovat. Další nebezpečí nastává při manipulaci s materiálem obsahujícím azbest nebo jeho opracováním neodborným způsobem; například broušením, vrtáním, řezáním a odlamováním se do vzduchu může dostat mnoho milionů vláken. Ve vzduchu se mohou udržet dlouhou dobu a zvyšuje se tak riziko vdechnutí těchto vláken. Aby se předešlo rizikům, kterým mohou být zaměstnanci při práci s azbestem vystaveni, byla přijata přísná opatření. Co je stříkaný azbest? Stříkaný azbest je velice slabě vázaný materiál obsahující azbest, který se před rokem 1978 velice často používal jako izolační materiál a protipožární vrstva na ocelových konstrukcích, většinou ve velkých budovách. Jelikož se ze stříkaného azbestu velice snadno uvolňují vlákna, musí se materiál odstranit nebo musí být zcela odizolován. Více informací můžete získat na webových stránkách po zadání termínu 'stříkaný azbest'.

4 Nemoci způsobené azbestem Vystavení vlivu azbestu může vést k následujícím nemocem: Azbestóza Azbestóza je onemocnění plic, kdy je snížena kapacita plic, čímž posléze dochází k přetěžování srdce. Nazývá se i silikóza. Tato nemoc se může zhoršovat i přesto, že se již daná osoba nevystavuje vlivu azbestu. Riziko propuknutí azbestózy je přímo úměrná koncentraci a délce trvání expozice azbestu. U lehčích forem azbestózy se většinou nesetkáváme s prokazatelnými změnami funkce plic. Azbestóza může vzniknout působením všech druhů azbestu. Rakovina plic Čím déle je osoba vystavena vlivu azbestu, tím větší je možnost výskytu této nemoci. Expozice azbestu ve spojení s kouřením značně zvyšuje možnost onemocnění rakovinou plic. Mezi momentem prvního vystavení vlivu a samotným propuknutím nemoci může uplynout doba delší než 10 let. Mesothelioma Mesothelioma je druh rakoviny, která zasahuje povrch plic, hrudní a břišní dutinu. Přibližně 80 procent tohoto typu onemocnění je zapříčiněno expozicí azbestu. Nemoc se může projevit teprve po 10 až 60 letech od první expozice azbestu. Pohrudniční povlak (plát) Pohrudniční povlak je zduření na stěnách pohrudnice a ve velké míře se vyskytuje u osob, které byly vystaveny vlivu azbestu. Prevence onemocnění pohrudničního povlaku je mimo jiné závislá na úrovni a délce trvání expozice azbestu. Jelikož byly v minulosti koncentrace azbestu vyšší, vyskytuje se toto onemocnění především u starších zaměstnanců.

5 Co musím jako zaměstnanec dělat? Pracovní zákon ukládá zaměstnanci povinnosti. Z těchto povinností vyplývá, že se od vás jako od zaměstnance očekává jistá míra zodpovědnosti. Tím se rozumí, že při práci budete do nejvyšší možné míry obezřetní a svědomití, aby se zamezilo veškerým rizikům, která mohou ohrožovat bezpečnost a zdraví vás samotných i ostatních spolupracovníků. Jste povinen: používat správným způsobem materiály, pomocné prostředky a osobní ochranné prostředky; používat správným způsobem zavedené ochranné prostředky a nevypínat je; spolupracovat v rámci organizovaných pokynů, školení a vzdělávání; oznámit zaměstnavateli okamžitě ohrožení vlastní bezpečnosti a zdraví; je-li potřeba, nechat si poradit odborníky, kteří jsou pověřeni, aby podporovali vašeho zaměstnavatele při péči o dobré pracovní podmínky. Zaměstnavatel vás musí instruovat ohledně možných nebezpečí vlivu azbestu a o bezpečných pracovních postupech. U demoličních prací máte právo na dodatečné pokyny. Tyto práce se musí ve většině případů provádět pod dohledem certifikovaného odborníka nebo jím samotným, který je znalcem v této oblasti a je certifikovaný na odstraňování azbestu. Nejste-li si jisti, zda jsou opatření vašeho zaměstnavatele dostatečná, můžete se s dotazem obrátit na Sociální úřad nebo odborový svaz.

6 Pokud jste nemocný Podle odhadů pracovalo dříve s azbestem, který ohrožuje zdraví, více než lidí, a to v různých oblastech, jakými jsou například bytová výstavba, stavby lodí, podniky provádějící izolační práce a autoservisy. Z velkého počtu zaměstnání jsou to například automechanici, elektromontéři, pracovníci s plechy, montéři, pracovníci s izolacemi, instalatéři, svářeči potrubí, klempíři a tesaři. Mnozí zaměstnanci z těchto pracovních skupin a sektorů se během své práce setkali s mikroskopicky malými polétavými vlákny azbestu a vdechli je. To mohlo vést k nemocem způsobeným vlivem azbestu jako například azbestóza, rakovina plic a mesothelioma. V mnoha případech lze onemocnět nemocí, kterou způsobila práce s azbestem, teprve po třiceti letech. Počet onemocnění bude podle očekávání v následujícím desetiletí ještě stoupat. Jestliže jste v minulosti s azbestem pracovali a následkem toho jste onemocněli, máte možnost získat odškodné jako náhradu za způsobenou škodu na zdraví. Co dělá Instituce pro osoby postižené azbestem ( Instituut asbestslachtoffers )? Nemoci způsobené vlivem azbestu vedly až k soudním procesům. Zaměstnanci, kteří onemocněli mesotheliomou, chtějí tímto způsobem dostat za utrpěnou škodu na zdraví zpětně odškodnění od svých (bývalých) zaměstnavatelů, kteří jsou za tuto škodu zodpovědní. Tyto procesy trvají často velice dlouho. Proto se sdružení osob postižených azbestem, organizace zaměstnavatelů a zaměstnanců a Asociace pojišťoven společně rozhodly založit instituci, která se nazývá Instituut Asbestslachtoffers (Instituce pro postižené azbestem). Tato instituce má na starosti rychlé vyřešení stížností osob postižených mesotheliomou.

7 Instituut Asbestslachtoffers Scheveningseweg 56 Postbus BJ Den Haag Je důležité vědět, že tato instituce zprostředkovává žádosti pouze těch zaměstnanců, kteří jsou postiženi rakovinným onemocněním mesothelioma. Jedná-li se o azbestózu nebo rakovinu plic, můžete se obrátit na: Comité Asbestslachtoffers (Výbor pro osoby postižené azbestem) Lijndraaier ZW Hoorn tel info@comiteasbestslachtoffers.nl nebo Asbestslachtoffers Vereniging Nederland (Sdružení pro osoby postižené azbestem v Nizozemí) Patientenopvang (Příjem pacientů) Postbus CC Haarlem info@avn.nfkpv.nl

8 Zprostředkování Aby se řešení těchto stížností urychlilo, domluvily se výše zmíněné strany na výši odškodného, lékařských prohlídkách a vyšetření pracovní minulosti postižené osoby. Instituce pro osoby postižené azbestem zprostředkovává jednání mezi dvěma stranami: zaměstnancem, který je postižený mesotheliomou a zaměstnavatelem, který je zodpovědný za utrpěnou škodu na zdraví. Regulace odškodnění osob postižených azbestem (TAS) Existují také situace, kdy není zprostředkování tohoto druhu možné, například proto, že zaměstnavatel již neexistuje nebo není k dosažení. Kromě toho se také zaměstnavatel může odvolat na promlčecí lhůtu. V takových případech již zaměstnanec odškodnění požadovat nemůže. Těmto zaměstnancům zajistila vláda finanční kompenzaci. V tomto případě jde o jednorázové odškodnění v maximální výši Od 1. ledna 2003 je tato regulace doplněna o vyplácení zálohy. Zálohy osobám postiženým azbestem Od 1. ledna 2003 dostávají osoby postižené mesotheliomou, ktera byla zapříčiněna prací s azbestem, zálohu na pozdější odškodnění. Toto ustanovení bylo přijato, protože nastalo mnoho případů, kdy bylo postiženým osobám odškodnění vyplaceno až po jejich úmrtí. Příčinou je skutečnost, že tito pacienti v mnoha případech umírají po velmi krátké době, zatímco prověřování, zda má postižená osoba nárok na odškodné trvá většinou příliš dlouho. Záloha je ve stejné výši jako existující odškodnění maximálně Dále jsou od 1. července 2003 bráni v potaz členové domácnosti zaměstnanců, kteří pracovali s azbestem a pokud jsou i oni postiženi mesotheliomou, mají nárok na finanční odškodnění. Členové domácnosti jsou ohroženi na zdraví, jelikož přicházeli do styku s pozůstatky azbestu na oblečení zaměstnance, který s azbestem pracoval. Pro vyplacení zálohy nemusí zaměstnanci čekat na to, zda bude zaměstnavateli přisouzena zodpovědnost, či nikoliv. Postižené osoby se ale dále musí účastnit prošetřování. Vede-li toto šetření k výsledku, že je třeba zaměstnance odškodnit, je do něj započítána vyplacená záloha. V jiných případech si postižená osoba získanou zálohu ponechá, jestliže vědomě nepodala nesprávné informace. O zálohu lze požádat, je-li postižená osoba naživu. Pozůstalí postižených osob nemají nárok na vyplacení zálohy. Mají ale nárok na současné odškodné, pokud postižená osoba zemřela během přípravy žádosti na vyplacení zálohy. Instituce pro postižené azbestem pomáhá postiženým osobám při podávání žádosti o zálohu. Instituce kontroluje, zda je věrohodné, že postižená osoba v minulosti pracovala s azbestem, vzhledem k sektoru, podniku nebo povolání, které postižená osoba vykonávala. Na základě těchto informací oznámí Sociální pojišťovně (SVB, Sociale Verzekeringsbank), zda má žadatel nárok na zálohu. SVB zkontroluje, zda byl postup proveden správným způsobem a vyplatí zálohu.

9 Více informací Máte-li ve spojitosti s touto brožurou další dotazy nebo pokud si chcete objednat více výtisků, můžete nás kontaktovat následujícími způsoby: Postbus 51 infolinka: (zdarma) nebo na webových stránkách Více informací můžete získat na webových stránkách ministerstva: Informace o azbestu můžete nalézt také na následujících webových stránkách:

K a r e l L a c h. Seminář A Z B E S T - PRAXE KROK ZA KROKEM, Hradec Králové, 22. října 2013 1

K a r e l L a c h. Seminář A Z B E S T - PRAXE KROK ZA KROKEM, Hradec Králové, 22. října 2013 1 K a r e l L a c h E d u a r d J e ž o V l a d i m í r M i č k a Seminář A Z B E S T - PRAXE KROK ZA KROKEM, Hradec Králové, 22. října 2013 1 Azbest a jeho vlastnosti: Azbest (osinek) je přírodní vláknitý

Více

Ochrana zdraví zaměstnanců při práci s materiálem obsahují azbest a hlášení prací s materiálem obsahujícím azbest

Ochrana zdraví zaměstnanců při práci s materiálem obsahují azbest a hlášení prací s materiálem obsahujícím azbest Ochrana zdraví zaměstnanců při práci s materiálem obsahují azbest a hlášení prací s materiálem obsahujícím azbest Dle 19 nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci,

Více

Činnosti s malým nebo žádným rizikem

Činnosti s malým nebo žádným rizikem CZ_Modules 05.06.14 08:52 Seite 1 INFORMAČNÍ MODUL 1 Azbestový cement pevně vázaný Okenní parapety Vlnitý plech (střecha a stěny) Fasádní plechy Potrubí Základní panely pro elektroměry Střešní šindele

Více

Zdraví při práci s azbestem. MUDr.Vladimíra Lipšová a kol. Centrum hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ Praha

Zdraví při práci s azbestem. MUDr.Vladimíra Lipšová a kol. Centrum hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ Praha Zdraví při práci s azbestem MUDr.Vladimíra Lipšová a kol. Centrum hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ Praha = přírodní vláknité minerály Serpentiny (hadce) -spirálová vlákna chrysotil(bilý azbest)

Více

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy:

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy: Název předpisu: Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických

Více

AZBEST. Směrnice č. 434 Azbest. (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s., Záluží 2, Litvínov

AZBEST. Směrnice č. 434 Azbest. (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s., Záluží 2, Litvínov AZBEST (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) Schválil: Leszek J. Stokłosa - generální ředitel Zpracovatel: Oddělení HSQ Správce dokumentace: Technik organizace a řízení Vydáno dne: 26.3.2013 Platnost

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o. projektový ateliér Mnoho z nás vyskytuje v pozici, že má na starosti jednoho a více podřízených. V tomto případě je

Více

PRŮZKUMY STAVEB A ODSTRAŇOVÁNÍ MATERIÁLŮ S OBSAHEM AZBESTU Z RŮZNÝCH TYPŮ STAVEB. Mgr. Rudolf Jászay

PRŮZKUMY STAVEB A ODSTRAŇOVÁNÍ MATERIÁLŮ S OBSAHEM AZBESTU Z RŮZNÝCH TYPŮ STAVEB. Mgr. Rudolf Jászay PRŮZKUMY STAVEB A ODSTRAŇOVÁNÍ MATERIÁLŮ S OBSAHEM AZBESTU Z RŮZNÝCH TYPŮ STAVEB Mgr. Rudolf Jászay Zdravotní rizika nakládání s azbestovými materiály Azbest je dle našich předpisů řazen mezi závažné karcinogeny

Více

Školení z pracovněprávních předpisů Kontrolní ověřovací test - BOZP ze znalostí základních předpisů k zajištění bezpečné práce a ochrany zdraví při

Školení z pracovněprávních předpisů Kontrolní ověřovací test - BOZP ze znalostí základních předpisů k zajištění bezpečné práce a ochrany zdraví při Školení z pracovněprávních předpisů Kontrolní ověřovací test - BOZP ze znalostí základních předpisů k zajištění bezpečné práce a ochrany zdraví při práci pro statutární zástupce a vedoucí pracovníky zaměstnavatelů

Více

SMĚRNICE KOMISE. ze dne 3. prosince 1991,

SMĚRNICE KOMISE. ze dne 3. prosince 1991, SMĚRNICE KOMISE ze dne 3. prosince 1991, kterou se přizpůsobuje technickému pokroku příloha I směrnice Rady 76/769/EHS o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se omezení uvádění

Více

AZBESTOVÉ NEBEZPEČÍ VE STAVBÁCH

AZBESTOVÉ NEBEZPEČÍ VE STAVBÁCH AZBESTOVÉ NEBEZPEČÍ VE STAVBÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ. Úrazové pojištění. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz

PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ. Úrazové pojištění. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz Právní úprava: zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce ( 365-393) zákon č. 266/2006 Sb., o úrazovém pojištění zaměstnanců (účinnost

Více

Odpovědnost zaměstnavatele za škodu při pracovních úrazech

Odpovědnost zaměstnavatele za škodu při pracovních úrazech 5.17.8.7. Odpovědnost zaměstnavatele za škodu při pracovních úrazech http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/pracovni-urazy-a-nemociz-povolani/odpovednost-zamestnavatele-za-skodu-pri-pracovnichurazech

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Základní škola Praha 10 Hostivař, Hornoměcholupská 873, 102 00 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Pořadové číslo - číslo jednací: Zpracoval: Schválil: 43-POR/33/2007

Více

Zásady č. 2/2017 pro poskytování podpor a dalších plnění členům OS UNIOS

Zásady č. 2/2017 pro poskytování podpor a dalších plnění členům OS UNIOS Zásady č. 2/2017 pro poskytování podpor a dalších plnění členům OS UNIOS Výkonný výbor Odborového svazu UNIOS (dále jen výkonný výbor" a svaz" nebo OS UNIOS ) vydává podle čl. 26 odst. 2 písm. n) stanov

Více

Výskyt profesionálních onemocnění z azbestu v Olomouckém kraji. MUDr. Ema Dočkalová, MUDr. Václav Gerstner KHS Olomouckého kraje

Výskyt profesionálních onemocnění z azbestu v Olomouckém kraji. MUDr. Ema Dočkalová, MUDr. Václav Gerstner KHS Olomouckého kraje Výskyt profesionálních onemocnění z azbestu v Olomouckém kraji MUDr. Ema Dočkalová, MUDr. Václav Gerstner KHS Olomouckého kraje Azbest je společný název pro skupinu přirozeně se vyskytujících vláknitých

Více

Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem. 7 Rizikové faktory pracovních podmínek a kontrolovaná pásma

Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem. 7 Rizikové faktory pracovních podmínek a kontrolovaná pásma Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem Zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění

Více

ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ PRACOVNI NESCHOPNOSTI PO ÚRAZU

ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ PRACOVNI NESCHOPNOSTI PO ÚRAZU ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ PRACOVNI NESCHOPNOSTI PO ÚRAZU ZPPSNP PNU 1.1 účinnost od 1. dubna 2015 Kód: Group 910 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ (ČÍM SE POJIŠTĚNÍ ŘÍDÍ) 1.1 Účinnost

Více

Bezpečnost na míru - nakládání s chemickými látkami a chemickými směsmi Ing. Jiří Vala, Ph.D.

Bezpečnost na míru - nakládání s chemickými látkami a chemickými směsmi Ing. Jiří Vala, Ph.D. Bezpečnost na míru - nakládání s chemickými látkami a chemickými směsmi Ing. Jiří Vala, Ph.D. 7. listopadu 2014 - Přerov 1 Obsah přednášky 1. Úvod 2. Systém kontroly BOZP v ČR 3. Chemické látky a směsi

Více

Nemoci z povolání MUDr. Zdenka Fenclová, CSc. Klinika pracovního lékařství 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze a VFN v Praze Praha

Nemoci z povolání MUDr. Zdenka Fenclová, CSc. Klinika pracovního lékařství 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze a VFN v Praze Praha Nemoci z povolání MUDr. Zdenka Fenclová, CSc. Klinika pracovního lékařství 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze a VFN v Praze Praha Definice Nemocí z povolání je nemoc vznikající působením chemických,

Více

R-věty. ToxInfo Consultancy and Service Limited Partnership www.msds-europe.com Tel.: +36 70 335 8480

R-věty. ToxInfo Consultancy and Service Limited Partnership www.msds-europe.com Tel.: +36 70 335 8480 R-věty R1 - Výbušný v suchém stavu R 2 - Nebezpečí výbuchu při úderu, tření, ohni nebo působením jiných zdrojů zapálení R3 - Velké nebezpečí výbuchu při úderu, tření, ohni nebo působením jiných zdrojů

Více

Komplexní pojistná ochrana s nejnovějšími riziky a zajímavými parametry.

Komplexní pojistná ochrana s nejnovějšími riziky a zajímavými parametry. Komplexní pojistná ochrana s nejnovějšími riziky a zajímavými parametry. Minimální pojistné 100 Kč měsíčně / 200 Kč při platbě složenkou 150 Kč čtvrtletně Počátek pojištění od 1. dne měsíce. Minimální

Více

Při zajišťování BOZP a PO není možné se vyhnout nakládání s osobní údaji. Proto je nutné dodržovat pravidla stanovená správcem pro nakládání s nimi,

Při zajišťování BOZP a PO není možné se vyhnout nakládání s osobní údaji. Proto je nutné dodržovat pravidla stanovená správcem pro nakládání s nimi, Při zajišťování BOZP a PO není možné se vyhnout nakládání s osobní údaji. Proto je nutné dodržovat pravidla stanovená správcem pro nakládání s nimi, a to jak v případě, že OZO je jeho zaměstnancem, tak

Více

Obecné pokyny k podmodulu katastrofického rizika zdravotního

Obecné pokyny k podmodulu katastrofického rizika zdravotního EIOPA-BoS-14/176 CS Obecné pokyny k podmodulu katastrofického rizika zdravotního EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email:

Více

Rizikové práce

Rizikové práce 5.6.10.12. Rizikové práce http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizacepraci/rizikove-prace Podmínky a povinnosti při provozování rizikových prací stanovuje Zákon č. 258/2000 Sb. Rizikovou prací

Více

Rizikové práce

Rizikové práce 5.17.10.12. Rizikové práce http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/kategorizacepraci/rizikove-prace Podmínky a povinnosti při provozování rizikových prací stanovuje Zákon č. 258/2000 Sb. Rizikovou prací

Více

Správní ujednání k provádění Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Tuniskou republikou

Správní ujednání k provádění Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Tuniskou republikou Správní ujednání k provádění Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Tuniskou republikou Podle článku 34 Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Tuniskou republikou podepsané

Více

Azbest a jeho účinky na zdraví

Azbest a jeho účinky na zdraví Azbest a jeho účinky na zdraví B. Dlouhá Centrum hygieny práce a pracovního lékařství Státní zdravotní ústav Praha Azbest prevence a minimalizace rizik 15.3.2012 Azbest. Azbestové vlákno RIZIKOVOST AZBESTU

Více

Účinky azbestu na zdraví

Účinky azbestu na zdraví všímat si dostupnosti informací a upozornění (plakáty, letáky atd.) o zdravotních rizicích vyplývajících z expozice azbestu; zkontrolovat, zda byli pracovníci dostatečně informováni o rizicích vyplývajících

Více

Označení nebezpečných látek Vyobrazení, R věty a S věty

Označení nebezpečných látek Vyobrazení, R věty a S věty Označení nebezpečných látek Vyobrazení, R věty a S věty Kód Text R1 Výbušný v suchém stavu R2 Nebezpečí výbuchu při úderu, tření, ohni nebo působením jiných zdrojů zapálení R3 Velké nebezpečí výbuchu při

Více

SOCIÁLNÍ DOPADY PRACOVNÍCH ÚRAZŮ. Ing. Michal Ronin Oblastní inspektorát práce hl. m. Prahy

SOCIÁLNÍ DOPADY PRACOVNÍCH ÚRAZŮ. Ing. Michal Ronin Oblastní inspektorát práce hl. m. Prahy SOCIÁLNÍ DOPADY PRACOVNÍCH ÚRAZŮ Ing. Michal Ronin Oblastní inspektorát práce hl. m. Prahy 369 ZP (1) Zaměstnanci, který utrpěl pracovní úraz nebo u něhož byla zjištěna nemoc z povolání, je zaměstnavatel

Více

kůží R48/22: Zdraví škodlivý: nebezpečí vážného poškození zdraví při dlouhodobé expozici požíváním

kůží R48/22: Zdraví škodlivý: nebezpečí vážného poškození zdraví při dlouhodobé expozici požíváním R-věty a S-věty R-věty (jednoduché) R1: Výbušný v suchém stavu R2: Nebezpečí výbuchu při úderu, tření, ohni nebo působením jiných zdrojů zapálení R3: Velké nebezpečí výbuchu při úderu, tření, ohni nebo

Více

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 11.1.2012

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 11.1.2012 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 11.1.2012 K(2011)10129 v konečném znění PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 11.1.2012 kterým se zamítá stanovení léčivého přípravku Tecovirimat jako léčivého přípravku pro

Více

ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ

ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ STAV A VÝVOJ KONTROLY BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI ZA ROK 2017 V ODBOROVÝCH ORGANIZACÍCH ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ Zpracovali: Ing. Jaromír Šedivec, JUDr. Petr

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-36

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-36 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 16. 10. 2012 2012/2065(INI) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-36 Sabine Wils (PE494.492v01-00) asbestos related occupational

Více

Oznámení vzniku dočasné pracovní neschopnosti

Oznámení vzniku dočasné pracovní neschopnosti Oznámení vzniku dočasné pracovní neschopnosti - POKYNY K VYPLNĚNÍ - Vytiskněte všechny strany formuláře. Tento formulář vyplní pojištěná osoba. Vyplněný formulář a kopii lékařem vystaveného dokladu o dočasné

Více

ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ PRACOVNI NESCHOPNOSTI METLIFE POJIŠŤOVNA A.S.

ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ PRACOVNI NESCHOPNOSTI METLIFE POJIŠŤOVNA A.S. 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ (ČÍM SE POJIŠTĚNÍ ŘÍDÍ) ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ PRACOVNI NESCHOPNOSTI METLIFE POJIŠŤOVNA A.S. 1.1 Účinnost těchto zvláštních pojistných podmínek

Více

nemocí z povolání a jejich

nemocí z povolání a jejich Posuzování pracovních úrazů, nemocí z povolání a jejich odškodňování konference 25. listopadu 2015 Eva Dandová, právní a sociálně ekonomické oddělení ČMKOS dandova.eva@cmkos.cz Změny v zákoníku práce obecně

Více

Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci Husova tř. 64, Liberec 1, P.O.Box 141

Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci Husova tř. 64, Liberec 1, P.O.Box 141 Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci Husova tř. 64, 460 31 Liberec 1, P.O.Box 141 1. IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO 2. KÓD 3. POJMENOVÁNÍ (NÁZEV) ŽIVOTNÍ SITUACE HLÁŠENÍ O POUŽÍVÁNÍ BIOLOGICKÝCH

Více

věznice, Goethova 1, České Budějovice. P O Ž Á R N Ě B E Z P E Č N O S T N Í Ř E Š E N Í -1- Akce: Nástavba administrativní budovy vazební

věznice, Goethova 1, České Budějovice. P O Ž Á R N Ě B E Z P E Č N O S T N Í Ř E Š E N Í -1- Akce: Nástavba administrativní budovy vazební -1- Akce: Nástavba administrativní budovy vazební věznice, Goethova 1, České Budějovice. P O Ž Á R N Ě B E Z P E Č N O S T N Í Ř E Š E N Í Stupeň projektové dokumentace : stavební povolení Vypracoval :

Více

Statut se vydává v souladu se Stanovami Svazu Nové odbory, který je, dle těchto stanov, označen jako Svaz Nové odbory nebo Nové odbory.

Statut se vydává v souladu se Stanovami Svazu Nové odbory, který je, dle těchto stanov, označen jako Svaz Nové odbory nebo Nové odbory. Statut Sociálního fondu Statut se vydává v souladu se Stanovami Svazu Nové odbory, který je, dle těchto stanov, označen jako Svaz Nové odbory nebo Nové odbory. Článek I. Účel Sociálního Fondu Sociální

Více

a) alergizující látky používané při praktickém vyučování. a) alergizující látky používané při praktickém vyučování.

a) alergizující látky používané při praktickém vyučování. a) alergizující látky používané při praktickém vyučování. Kód oboru Zdravotní způsobilost uchazeče ke vzdělání zdravotní omezení Analýza potravin 29-42-M/01 dle nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání č. 211/2010 Sb. Technologie potravin 29-41-M/01 Autotronik

Více

ŠKOLENÍ BOZP. Aktuální stav v oblasti BOZP

ŠKOLENÍ BOZP. Aktuální stav v oblasti BOZP ŠKOLENÍ BOZP Aktuální stav v oblasti BOZP Ing. Jan Romaněnko Svazový inspektor bezpečnosti práce ČMOS PŠ pro Českou republiku OZO v prevenci rizik č. ROVS/2548/PRE/2013 Člen skupiny expertů BOZP při ČMKOS

Více

Sklovláknité mřížky Vertex Řešení pro podlahové potěry bez prasklin

Sklovláknité mřížky Vertex Řešení pro podlahové potěry bez prasklin Sklovláknité mřížky Vertex Řešení pro podlahové potěry bez prasklin Philippe CLAVEL Philippe.clavel@saint-gobain.com xxx XXXX xxx.xxxx@saint-gobain.com 120828 2 Podlahové potěry tvoří povrchovou vrstvu

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ze dne 12. prosince 2007, jak vyplývá ze změn provedených nařízeními vlády č. 68/2010 Sb., č. 93/2012 Sb.,

Více

R- a S- věty v češtině používané v bezpečnostních listech

R- a S- věty v češtině používané v bezpečnostních listech Standardní věty označující specifickou rizikovost a standardní pokyny pro bezpečné nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a nebezpečnými chemickými přípravky Standardní věty označující specifickou

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_PRACOVNÍ PRÁVO II_P1-2 Číslo projektu: CZ

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA. vydává MěÚSS Klatovy, p.o. Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Balbínova 59, Klatovy 1

VNITŘNÍ PRAVIDLA. vydává MěÚSS Klatovy, p.o. Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Balbínova 59, Klatovy 1 VNITŘNÍ PRAVIDLA vydává MěÚSS Klatovy, p.o. Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Balbínova 59, 339 01 Klatovy 1 p l a t n o s t o d 1. 1.2018 Článek 1 Vnitřní pravidla obsahují zásady pro

Více

Výkon agendy podle ustanovení 47 odst. 2 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování.

Výkon agendy podle ustanovení 47 odst. 2 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Příloha č. 1 zveřejnění informací o kontrolách Odbor správních činností ve zdravotnictví a sociální péči, oddělení zdravotnictví, Magistrátu hlavního města Prahy, zveřejňuje ve smyslu ustanovení 26 zákona

Více

POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM

POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM (průzkum projekt technická zpráva povolovací řízení výběrové řízení realizace zakázky), náležitosti a struktura projektu a technické zprávy Legislativní základ Zákon

Více

Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením

Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. RAKOVINA PLIC Její projevy: kašel tzv.

Více

Pan Vladimír Skalický Třebenice 19 252 07 Třebenice, okr. Praha - západ. Datum: 08.06.2014

Pan Vladimír Skalický Třebenice 19 252 07 Třebenice, okr. Praha - západ. Datum: 08.06.2014 Pan Vladimír Skalický Třebenice 19 252 07 Třebenice, okr. Praha - západ Datum: 08.06.2014 Věc: Cenová nabídka na foukanou minerální izolaci MAGMARELAX Vážený pane Skalický, na základě našeho jednání a

Více

DOTAZNÍK PRO ŽADATELE O OSVOJENÍ DÍTĚTE

DOTAZNÍK PRO ŽADATELE O OSVOJENÍ DÍTĚTE ČÁST A DOTAZNÍK PRO ŽADATELE O OSVOJENÍ DÍTĚTE I OSOBNÍ ÚDAJE Jméno a příjmení: Datum a místo narození: Bydliště: Státní příslušnost: Stav: Číslo občanského průkazu (pasu): rozená: rodné číslo: národnost:

Více

Tomáš Neugebauer Listopad 2015

Tomáš Neugebauer Listopad 2015 Tomáš Neugebauer Listopad 2015 V druhé polovině roku 2015 došlo k mnohým zásadním změnám v požadavcích na zajištění BOZP, a to především v oblastech: nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými

Více

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení Návrh VYHLÁŠKA ze dne. kterou se stanoví organizace, obsah a rozsah pracovně lékařských služeb, okruh poskytovatelů poskytujících pracovně lékařské služby podle zařazení prací do kategorií Ministerstvo

Více

Dekontaminace objektu základní školy, měření koncentrace azbestových a minerálních vláken

Dekontaminace objektu základní školy, měření koncentrace azbestových a minerálních vláken Dekontaminace objektu základní školy, měření koncentrace azbestových a minerálních vláken Mgr. Petr Lebenhart MUDr. Jarmila Rážová, PhD. Hygienická stanice hl.m. Prahy Konzultační den SZÚ 11.1.2012 Stavba

Více

Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance. Část 2.: Základní znalosti vedoucího zaměstnance o zajištění BOZP

Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance. Část 2.: Základní znalosti vedoucího zaměstnance o zajištění BOZP Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance Část 2.: Základní znalosti vedoucího zaměstnance o zajištění BOZP Tomáš Neugebauer 2014 Z čeho vyplývají požadavky na zajištění BOZP PRÁVNÍ PŘEDPISY Vyhledání

Více

Realita v oblasti bezpečnosti práce v nemocnicích

Realita v oblasti bezpečnosti práce v nemocnicích Nemocnice dopady personální krize Realita v oblasti bezpečnosti práce v nemocnicích 15. května 2019 Barbora Vančurová Inspektoři BOZP Naše práce 322 Zák. č. 262/2006 Sb. (Zákoník práce), ve znění předpisů

Více

Směrnice podávání žádosti o uvolnění z předmětu tělesná výchova

Směrnice podávání žádosti o uvolnění z předmětu tělesná výchova GYMNÁZIUM TIŠNOV, příspěvková organizace Směrnice podávání žádosti o uvolnění z předmětu tělesná výchova Obsah: 1. Pravidla při podávání žádosti o uvolnění z předmětu tělesná výchova 2 2. Příloha č. 1

Více

5.6.10.1. Prach http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizace-praci/prach Dle Vyhlášky č. 432/2003 Sb. zařazujeme do 4 kategorií ve vztahu k přípustnému expozičnímu limitu (PEL). Podmínky ochrany

Více

Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli při výkonu povolání

Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli při výkonu povolání Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli při výkonu povolání Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli z právního hlediska Pro odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou

Více

Úřední věstník Evropské unie L 5/3

Úřední věstník Evropské unie L 5/3 9.1.2008 Úřední věstník Evropské unie L 5/3 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 10/2008 ze dne 8. ledna 2008, kterým se provádí nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 458/2007 o Evropském systému jednotné statistiky

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle POJIŠŤOVNICTVÍ

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle POJIŠŤOVNICTVÍ E-učebnice Ekonomika snadno a rychle POJIŠŤOVNICTVÍ - ekonomický obor řešící minimalizaci rizik ekonomických i neekonomických činností člověka - stránky pojištění: etická stránka (= princip solidarity)

Více

Pochybení v perioperační péči

Pochybení v perioperační péči Pochybení v perioperační péči M G R. E R N A M I Č U D O V Á 2 0 1 6 Odpovědnost Základem odpovědnosti je spáchání takového činu, kdy vzniká povinnost strpět sankce stanovené platnou legislativou. Legislativa

Více

vyrobeno technologií GREEN LAMBDA

vyrobeno technologií GREEN LAMBDA vyrobeno technologií GREEN LAMBDA Společnost Synthos S.A. vznikla spojením společnosti Firma Chemiczna Dwory S.A. a Kaučuk a.s. Současný název firmy SYNTHOS (zaveden v roce 2007) tvoří spojení dvou slov

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_PRA0114.docx Autor Ing.

Více

VNITŘNÍ PŘEDPIS ZAMĚSTNAVATELE K POSKYTOVÁNÍ OSOBNÍCH OCHRANNÝCH PRACOVNÍCH PROSTŘEDKŮ A MYCÍCH, ČISTICÍCH A DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ

VNITŘNÍ PŘEDPIS ZAMĚSTNAVATELE K POSKYTOVÁNÍ OSOBNÍCH OCHRANNÝCH PRACOVNÍCH PROSTŘEDKŮ A MYCÍCH, ČISTICÍCH A DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ VNITŘNÍ PŘEDPIS ZAMĚSTNAVATELE K POSKYTOVÁNÍ OSOBNÍCH OCHRANNÝCH PRACOVNÍCH PROSTŘEDKŮ A MYCÍCH, ČISTICÍCH A DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ Zaměstnavatel...(uvést jeho přesné označení, sídlo, IČ) zastoupený...

Více

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technická univerzita V Liberci 461 17 Liberec I, Hálkova 6 Telefon : 485351111, Fax : 485105882 Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technické univerzity v Liberci V Liberci dne 12.03.2007 1. ÚVODNÍ

Více

Průvodce osvojením. Jak na osvojení

Průvodce osvojením. Jak na osvojení Průvodce osvojením Jak na osvojení Opuštěné dítě je dítě, které se ne vlastní vinou ocitlo bez vlastní rodiny a není naděje na změnu poměrů v biologické rodině. Je proto žádoucí, aby společnost nalezla

Více

STATUT PODPŮRNÉHO FONDU

STATUT PODPŮRNÉHO FONDU STATUT PODPŮRNÉHO FONDU Odborového svazu ECHO O b s a h: I. ÚČEL PODPŮRNÉHO FONDU OS ECHO II. TVORBA PODPŮRNÉHO FONDU OS ECHO III. DRUHY NÁROKŮ A PODMÍNKY PRO JEJICH PLNĚNÍ A. Podpora v nezaměstnanosti

Více

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Poleptání vzniká - přímým působením chemikálií - ve spojení s dalšími látkami - např. voda, pot. Poranění může být: - zevní - vnitřní, - různé svou hloubkou a rozsahem -

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 22/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 22/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 22/0 Návrh poslanců Víta Kaňkovského a Patrika Nachera na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění

Více

SPRÁVNÍ UJEDNÁNÍ K PROVÁDĚNÍ SMLOUVY MEZI ČESKOU REPUBLIKOU A RUMUNSKEM O SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ

SPRÁVNÍ UJEDNÁNÍ K PROVÁDĚNÍ SMLOUVY MEZI ČESKOU REPUBLIKOU A RUMUNSKEM O SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ SPRÁVNÍ UJEDNÁNÍ K PROVÁDĚNÍ SMLOUVY MEZI ČESKOU REPUBLIKOU A RUMUNSKEM O SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Podle článku 27 odstavce 2 písmene a) Smlouvy mezi Českou republikou a Rumunskem o sociálním zabezpečení,

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Analýza rizik. Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik. Název:

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Analýza rizik. Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik. Název: Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik Název: ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Analýza rizik Revize č.: 0 Vydána dne: 20. 1. 2014 Platí od: 20. 1. 2014 1. ÚČEL... 2 1.1. Tato OS stanovuje závazný postup a povinnosti

Více

Navrhované změny zákoníku práce

Navrhované změny zákoníku práce Tisková zpráva ze dne 12. července 2007 Navrhované změny zákoníku práce Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas předložil k projednání vládě novelizaci zákoníku práce. Novelizací

Více

PROBLEMATIKA PODPOJIŠTĚNÍ V ŽIVOTNÍM POJIŠTĚNÍ

PROBLEMATIKA PODPOJIŠTĚNÍ V ŽIVOTNÍM POJIŠTĚNÍ PROBLEMATIKA PODPOJIŠTĚNÍ V ŽIVOTNÍM POJIŠTĚNÍ zpracováno pro: NO FOOT NO STRESS, o.s. zpracoval: Ing. Lucie Menšíková datum: 28.1.2013 1 Představení společnosti Jsme specialistou na řešení sporů v oblasti

Více

pracovních a školních úrazů.

pracovních a školních úrazů. Základní škola profesora Josefa Brože Vlachovo Březí Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 okres Prachatice Pokyn ředitele školy k zajištění první pomoci a evidenci pracovních a školních

Více

OBSAH SEZNAM POUŽÍVANÝCH ZKRATEK... 16 1. ÚVOD... 17 2. PÉČE O BOZP JAKO SOUČÁST ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ A ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PRA VI DLA...19 2.1 Význam BOZP a její místo v řízení... 19 2.2 Struktura BOZP...22

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 23.6.2011 KOM(2011) 377 v konečném znění 2011/0164 (NLE) Návrh SMĚRNICE RADY

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 23.6.2011 KOM(2011) 377 v konečném znění 2011/0164 (NLE) Návrh SMĚRNICE RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 23.6.2011 KOM(2011) 377 v konečném znění 2011/0164 (NLE) Návrh SMĚRNICE RADY kterou se mění směrnice 76/768/EHS týkající se kosmetických prostředků za účelem přizpůsobení

Více

Problematika pracovnělékařských služeb výstupy z projektu ASO a SP ČR

Problematika pracovnělékařských služeb výstupy z projektu ASO a SP ČR Problematika pracovnělékařských služeb výstupy z projektu ASO a SP ČR Zabezpečení výkonu zdraví neohrožující práce je společným cílem sociálních partnerů. Pro jeho naplňování je nezbytné, aby zástupci

Více

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období 2015 2016

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období 2015 2016 Národní akční program bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro období 2015 2016 Schváleno Radou vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci dne 19. prosince 2014 Úvod Národní akční program bezpečnosti

Více

Personální práce s vojáky z povolání a občanskými zaměstnanci při organizační změně

Personální práce s vojáky z povolání a občanskými zaměstnanci při organizační změně PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU MINISTERSTVO OBRANY sekce personální Příloha č. 4 k čj. 18-61/2009/DP-7542 Výtisk č. Počet listů: 5 Personální práce s vojáky z povolání a občanskými zaměstnanci při organizační změně

Více

Započtení 11.9 Strana 1

Započtení 11.9 Strana 1 Započtení 11.9 Strana 1 11.9 Započtení Započtení je zvláštním způsobem zániku závazku upraveným v občanském zákoníku. Podstata započtení neboli kompenzace spočívá v zániku dvou vzájemných pohledávek stejného

Více

Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE

Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE Jméno a příjmení Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE Pracovní zařazení Datum: Zakroužkujte odpověď, o níž se domníváte, že je správná. 1. Evidenci o všech pracovních úrazech musí

Více

Zákon č. 373/2011 Sb. k

Zákon č. 373/2011 Sb. k 5.17.9.3. Zákon č. 373/2011 Sb. k 1. 11 2017 http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/pracovnelekarskesluzby/zakon-c-373-slash-2011-sb-k-1-11-2017 Již od 1.11 2017 platí novela Zákona č. 373/2011 Sb.

Více

RIZIKOVOST - R VĚTY A S VĚTY

RIZIKOVOST - R VĚTY A S VĚTY STANDARDNÍ VĚTY OZNAČUJÍCÍ SPECIFICKOU RIZIKOVOST A STANDARDNÍ POKYNY PRO BEZPEČNÉ NAKLÁDÁNÍ S NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI PŘÍPRAVKY 1. Standardní věty označující specifickou

Více

Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex

Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex 1 1. Úvod Často je technicky obtížné utěsnit spáry, ve kterých dochází k velkým pohybům, a opravit staré, bitumeny utěsněné, spáry tradičními způsoby. Přemosťující

Více

Z Á S A D Y. Část I. Úvodní ustanovení. Část II. Vymezení pojmů

Z Á S A D Y. Část I. Úvodní ustanovení. Část II. Vymezení pojmů Zastupitelstvo města Havířova Usnesením č.138/4/zm/07 ze dne 18.6.2007 Usnesením č.436/9/zm/08, bod 1.2. ze dne 14.4.2008 Usnesením č.485/10/zm/08, bod 2 ze dne 23.6.2008 Usnesením č.119/5zm/2011, ze dne

Více

Zákony a alkohol - paragrafy, předpisy, nařízení a zákazy spjaté s pitím alkoholických nápojů - Alkoholik.c

Zákony a alkohol - paragrafy, předpisy, nařízení a zákazy spjaté s pitím alkoholických nápojů - Alkoholik.c Před alkoholem ve specifických případech, tedy především při výkonu zaměstnání a ve věku pod 18 let nás chrání zákon, který zakazuje podávání nebo požívání alkoholických nápojů. Zákony týkající se alkoholu

Více

Irena Víchová SÚKL odd. NPP. Informace k vigilanci u zdravotnických prostředků

Irena Víchová SÚKL odd. NPP. Informace k vigilanci u zdravotnických prostředků Informace k vigilanci u zdravotnických prostředků Obsah Význam vigilance u zdravotnických prostředků (ZP) Právní předpisy pro oblast vigilance v EU Právní předpisy pro oblast vigilance v ČR Význam vigilance

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Světový týden očkování

Světový týden očkování Světový týden očkování 24. 4. 30. 4. 2019 Protected Together #VaccinesWork Vakcíny jsou bezpečné a účinné Každá vakcína s licencí je před schválením pro použití přísně kontrolována Trvale jsou monitorovány

Více

Materiály 1. ročník učebních oborů, maturitních oborů On, BE. Metodický list. Identifikační údaje školy

Materiály 1. ročník učebních oborů, maturitních oborů On, BE. Metodický list. Identifikační údaje školy Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu Název

Více

IDENTIFIKACE NEBEZPEČÍ A OPATŘENÍ K JEJICH ODSTRANĚNÍ PÁSOVÁ BRUSKA NA DŘEVO

IDENTIFIKACE NEBEZPEČÍ A OPATŘENÍ K JEJICH ODSTRANĚNÍ PÁSOVÁ BRUSKA NA DŘEVO IDENTIFIKACE NEBEZPEČÍ A OPATŘENÍ K JEJICH ODSTRANĚNÍ PÁSOVÁ BRUSKA NA DŘEVO Nezpůsobilost obsluhy Neprovádění předepsaných kontrol a revizí Zaměstnanci obsluhující zařízení ohroženi nebezpečnou činností

Více

Předpis pro montáž trapézových profilů firmy SAB profiel s antikondenzačním rounem

Předpis pro montáž trapézových profilů firmy SAB profiel s antikondenzačním rounem Předpis pro montáž trapézových profilů firmy SAB profiel s antikondenzačním rounem Kovové profily spol. s r.o. Podnikatelská 545, 190 11 Praha 9 Běchovice Tel. 267 090 211; kontakt: servis@kovprof.cz Kondenzace,

Více

1. Pojem pracovního úrazu podle zákoníku práce... 36. 1.1 Úraz (úrazový děj)... 36 1.2 Plnění pracovních úkolů nebo přímá souvislost s ním...

1. Pojem pracovního úrazu podle zákoníku práce... 36. 1.1 Úraz (úrazový děj)... 36 1.2 Plnění pracovních úkolů nebo přímá souvislost s ním... Obsah Část A Odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání I. Porovnání starého a nového zákoníku práce na úseku odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání (přehled změn)... 18 1. Co vyplývá

Více

MĚSTO MEZIMĚSTÍ. účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů)

MĚSTO MEZIMĚSTÍ. účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů) 1 MĚSTO MEZIMĚSTÍ OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města

Více

Co dělat, když se stane pracovní úraz? Část 1.: Evidence pracovních úrazů

Co dělat, když se stane pracovní úraz? Část 1.: Evidence pracovních úrazů Co dělat, když se stane pracovní úraz? Část 1.: Evidence pracovních úrazů Tomáš Neugebauer 2015 Dovolte mi představit se Jmenuji se Tomáš Neugebauer a problematikou bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 15.12.2009 KOM(2009)671 v konečném znění 2009/0179 (NLE) Návrh NAŘÍZENÍ RADY

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 15.12.2009 KOM(2009)671 v konečném znění 2009/0179 (NLE) Návrh NAŘÍZENÍ RADY CS CS CS EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 15.12.2009 KOM(2009)671 v konečném znění 2009/0179 (NLE) Návrh NAŘÍZENÍ RADY kterým se dočasně odnímá zvláštní pobídkový režim pro udržitelný rozvoj a řádnou správu

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_08 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více