Bankovnictví a pojišťovnictví 6

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bankovnictví a pojišťovnictví 6"

Transkript

1 Bankovnictví a pojišťovnictví 6 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE

2 Bankovnictví a pojšťovnictví 6 Obsah: Téma: Depozitní produkty II. část 1) Vklady na vkladních knížkách 2) Vklady v rámci stavebního spoření 3) Bankovní dluhové cenné papíry - dluhopisy 4) Bankovní dluhové cenné papíry - depozitní směnky

3 Ad 1) Vklady na vkladních knížkách Vklady na VK, vkladových listech a vklady ze stavebního spoření bývají označovány jako úsporné vklady. Vklady na vkladních knížkách slouží k dlouhodobějšímu uložení dočasně volných peněžních prostředků klientů nejčastěji fyzických osob. Dispozice s vkladem je možná pouze a jen při předložení vkladní knížky.

4 Stav vkladu na VK lze obvykle průběžně zvyšovat. VK neslouží k platebnímu styku, není považována za platební službu. Proto z ní nelze provádět platby, lze však ve prospěch VK zaslat peněžní prostředky bezhotovostním způsobem. Základní právní úprava je obsažena v zákoně č. 40/1964 Sb., občanský zákoník 781 až 785. Obsahuje obecnou úpravu vkladu a pak dále vkladních listů. Prováděcím právním předpisem je pak vyhlášky 47/1964 Sb., o peněžních službách občanům.

5 Druhy vkladních knížek: Obyčejné vkladní knížky vkladateli plynou z vkladů výnosy ve formě sjednaných úroků. Nejčastěji se objevují ve formě VK s výpovědní lhůtou. Výherní vkladní knížky přinášejí vkladateli výnos ve formě možné výhry, prémie nebo jiné výhody. Slosování VK probíhá podle předem stanoveného herního plánu v pravidelných intervalech vyhlašovaných bankou.

6 Dispozice s vkladem: Všechny VK však musejí být na jméno. VK, které byly na doručitele, musely být transformovány na VK na jméno. Vklady na VK, které jsou na doručitele, nespadají pod ochranu Fondu pojištění vkladů (viz dále). VK na jméno obsahují jméno a příjmení FO (název PO), adresa trvalého pobytu (u PO sídlo), datum narození (RČ, u PO IČ). Vklad na VK lze převést i na jinou osobu. Nabude-li vklad na VK někdo dědictvím, banka na něj vklad převede po prokázání této skutečnosti.

7 Výplaty vkladu na obyčejnou VK nebo výherní VK může být omezena tzv. vinkulací. Vinkulace mohou být následující: na heslo na přivolení třetí osoby, na skutečnost, o níž je jisto, že nastane. Vinkulace lze většinou rušit jen na pobočce banky, na které byla vinkulace zřízena. Výplatu z obyčejné VK lze vázat na uplynutí výpovědní lhůty.

8 V případě, že vkladatel po dobu 20-ti let s vkladem nenakládal ani nepředložil VK na doplnění záznamů (zejména o připsaných úrocích), vkladový vztah se marným uplynutím této lhůty ruší. Pak se již vklad neúročí a vkladatel nemá nárok na úroky z vkladů na VK. Má však nárok na výplatu vkladu z takové VK, toto právo se promlčuje ve třech letech od zrušení vkladového vztahu. Dojde-li ke zničení, ztrátě nebo odcizení VK, může vkladatel s vkladem nakládat, pokud banka prohlásí VK za umořenou.

9 Umoření VK je formalizovaný proces stanovený vyhláškou 47/1964 Sb., 11 až 16. Výše a způsob úročení: Výše a způsob úročení: O výši a chování úrokových sazeb z vkladů na VK zpravidla platí: výše úrokové sazby je stanovena zpravidla pod úrovní srovnatelných termínovaných vkladů. Je to dáno do jisté míry větší pracností a zastaralostí tohoto produktu. citlivost úrokových sazeb z vkladů na VK je nižší než u TV.

10 Závěry vyplývající k vkladům na VK: jsou relativně velmi likvidní (lze je vybrat za jistých podmínek i při nedodržení výpovědní lhůty), lze stále ukládat i vybírat možnost přizpůsobování podle potřeb majitele VK, je to silná tradice. je to silným zdrojem primárních, relativně levných, depozit.

11 Ad 2) Vklady v rámci stavebního spoření Stavební spoření je produkt komplexnějšího charakteru. Je třeba ho chápat komplexněji: přijímání vkladů od účastníků stavebního spoření, poskytování úvěrů účastníkům, poskytování státní podpory FO účastníkům. Základní principy jsou: - spoření se získáním úroku a státní podpory za dodržení stanovených podmínek, - pevně stanovené podmínky, které v průběhu stanovené lhůty nelze měnit, - poplatky se však mohou měnit průběžně.

12 Právní úprava: Obecná právní úprava zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, Speciální právní úprava zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření Stavební spoření jako produkt mohou poskytovat pouze banky, které obdrží speciální povolení (licenci) od ČNB pro oblast stavebního spoření. Působí jako tzv. specializované banky, protože smějí provádět jen stavební spoření a další činnosti zvláštním právním předpisem povolené.

13 Průběh stavebního spoření: Celý systém stavebního spoření lze rozdělit do tří fází: spoření předělení úvěru splácení úvěru. Fáze spoření Nutno uzavřít smlouvu o stavebním spoření. Vedle obvyklých náležitostí musí být uvedeny některé náležitosti, které nejsou u jiného produktu.

14 Zvláštní náležitosti smlouvy o stavebním spoření: výše cílové částky představuje celkovou maximální částku, kterou může klient od stavební spořitelny získat. Skládá se z vkladů účastníka, státní podpory, úvěru ze stavebního spoření a úroků, výše úrokových sazeb z vkladů a z úvěru (stanovena pevnou sazbou na celou sjednanou dobu spoření a splácení úvěru). Rozdíl sazeb může činit ze zákona max. 3 %, podmínky na přidělení úvěru, výše jednorázového poplatku za uzavření smlouvy, výše splátek úvěru.

15 Během fáze spoření může banka účastníkovi, který dosud nesplnil všechny podmínky k přidělení řádného úvěru ze stavebního spoření, poskytnout tzv. překlenovací úvěr (meziúvěr). Jeho poskytnutí bývá vázáno na splnění vybraných podmínek naspoření např. 30 procent cílové částky. Překlenovací úvěr nemůže činit více než je cílová částka účastníka stanovená ve smlouvě. Doba spoření začíná dnem uzavření smlouvy a končí dnem uzavření smlouvy o úvěru ze stavebního spoření.

16 Fáze přidělení úvěru: Nárok na získání úvěru ze stavebního spoření je závislý zejména na: splnění minimální čekací doby (nesmí být kratší než dva roky), naspoření stanovené části cílové částky (40 až 50 %), dosažení minimální výše tzv. ohodnocovacíhočísla, hodnotící číslo apod. (viz dále), dostatečné zajištění, použití úvěru na zákonem stanovený účel (bytové potřeby.

17 Ohodnocovací číslo založené na součtu úroků Č = připsaných úroků z vkladů / cílová částka Ohodnocovací číslo založené na kumulativním součtu zůstatků na účtu: Č = zůstatků na účtu v rozhodném dni / cílová částka

18 Výše tohoto ukazatele bývá dále korigována různými koeficienty. Jde zejména o: rychlost splácení poskytnutého úvěru, naspořili vyšší než minimální stanovenou část cílové částky, úpravy ohodnocovacíhočísla do celého čísla. Fáze splácení úvěru: Úvěr je obvykle splácen v pravidelných měsíčních splátkách (anuitní forma splácení). Splatnost úvěru může být v rozsahu 6 až 21 let.

19 Státní podpora: Stát podporuje stavební spoření FO třemi způsoby: Státním příspěvkem k naspořeným vkladům. V současné činí tato částka max. 10 %, max. však do výše 2 000,-- Kč. Podmínko je však naspořit minimálně 20 tis. Kč/rok. Je účastníkovi zálohově připisována na jeho účet stavebního spoření a potvrzena (vyplacena) je mu až po uplynutí stanovené doby (6 let), Osvobození úroků z vkladů od daně z příjmu, Možnost odečíst ze základu daně z příjmu částku rovnající se úrokům z úvěru s max. výši 300 tis. Kč.

20 Závěr ke stavebnímu spoření: výhodné uložení peněz se zhodnocením kolem 5 % (stále i při snížení), Získání relativně výhodného úvěru na bytové potřeby, Míra zhodnocení vkladů závisí: na výši úrokové sazby, na výši poplatků, na výši a způsobu udělování státní podpory, na době spoření.

21 Ad 3) Bankovní dluhové cenné papíry - dluhopisy K rozšířeným formám získávání depozit pro banky a další finanční je vydávání dluhových cenných papírů. Lze je rozdělit do dvou skupin: na dluhopisy, na depozitní směnky. Bankovní dluhopisy Jedná se o zastupitelný cenný papír (dále jen CP ), s nimž je spojeno právo na splacení dlužené částky a povinnost banky jako emitenta toto právo uspokojit. Může být vydán v listinné nebo zaknihované podobě.

22 Musí obsahovat tyto náležitosti: údaje o emitentovi, název dluhopisu (slovo dluhopis ), ISIN označení podle mezinárodního systému číslování CP, jmenovitou hodnotu, údaj o schválení emisních podmínek (uděluje ČNB), výnos dluhopisu datum emise, způsob a místo výplaty jmenovité hodnoty, forma dluhopisu

23 Musí obsahovat tyto náležitosti - pokračování: Prohlášení emitenta o závazku splatit dlužnou částku v místě a způsobem uvedeným v emisních podmínkách, Datum splatnosti dluhopisu a výnosu z něho, Číselné označení dluhopisu, U dluhopisu znějícího na jméno uvedení jména a příjmení či obchodní firmu nebo název prvního vlastníka, Podpis osob oprávněných k dané emisi (statutární zástupci).

24 Emisní podmínky: Vymezují práva a povinnosti bank emitenta dluhopisu a jeho vlastníka. Dále obsahují podrobnější informace o emisi, emitentovi a trhu, na kterém by se měl obchodovat. Schvaluje je ve správním řízení ČNB. Převoditelnost dluhopisu: Je to důležitý prvek jejich existence, neboť pokud by se chtěl jejich držitel domoci částky dluhopisu dříve, než je jeho splatnost, není jiná možnost než ho převést na další osobu.

25 Důležitý prvek schopnost převoditelnosti. Podle tohoto kritéria může být dluhopis: na doručitele jsou převáděny pouhým předáním na jméno. Je převoditelný rubopisem (indosamentem), pokud je v listinné podobě. Jeho převoditelnost nelze omezit emisními podmínkami. Do rubopisu se uvádí obchodní firma nebo název a sídlo nebo jméno a bydliště fyzické osoby. Způsob výnosu z dluhopisu: pevná úroková sazba, rozdíl mezi jmenovitou hodnotou a emisním kurzem (diskontovatelný dluhopis), slosovatelná prémie v závislosti na lhůtě splatnosti, pohyblivou úrokovou sazbou.

26 Výnosy podléhají dani a to zvláštní sazbou u fyzických osob (srážková daň) 15 %, u podnikatelských subjektů také, ale započítává se do celkové dani z příjmu (do vyúčtování). Obecné závěry k dluhopisům: Obecné závěry k dluhopisům: ve srovnání s vklady na vkladových účtech o něco vyšší zhodnocení, ale nevztahuje se na ně pojištění pohledávek z vkladů, vyšší likvidita (převoditelnost), není vázáno na účet v bance či být vůbec jejím klientem banka získává zdroje za pevnou cenu, poměrně nízké náklady na emisi (zejména u zaknihovaných).

27 Hypotéční zástavní listy (dále jen HZL ) zvláštní druh bankovního dluhopisu Právní úprava zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech. Odlišnost od ostatních zdroje získané jejich emisí může banka použít pouze a výhradně k refinancování hypotéčních úvěrů. Dva typy krytí HZL: pohledávkový Tzn. že HZL musí být kryty pouze pohledávkami z hypotéčních úvěrů. Může být i náhradní krytí, ale jen velmi bezpečné. Mohou být tudíž vydávány jen k již poskytnutým hypotéčním úvěrům.

28 zástavní systém krytí HZL jsou kryty souborem zástavních práv k nemovitostem. HZL může banka emitovat ve chvíli, kdy jsou sjednány zástavní smlouvy, nemusí být však poskytnuty ještě hypotéční úvěry. Systém vazeb mezi HZL, hypotéčními úvěry a zástavními právy: adresný přímá vazba mezi konkrétním HÚ zajištěným zástavním právem k nemovitosti a konkrétním HZL. Dnes se již nepoužívá.

29 blokový systém HZL jsou spojeny s přesně definovaným portfoliem HÚ a na ně napojenými zástavními právy k nemovitostem. HZL jsou zajištěny objemem, nikoliv konkrétním HÚ. Dnes se používají nejvíce. všeobecný nevymezuje žádnou vazbu mezi HZL, HÚ a zástavními právy. HZL jsou kryty celkovými aktivy banky a svou podstatou se blíží spíše obyčejným dluhopisům emitovanými bankou.

30 Systém HZL v ČR: Uplatňuje se blokový pohledávkový systém krytí HZL založený na následujících principech: jmenovitá hodnota HZL a poměrný výnos jsou plně kryty pohledávkami z HÚ nebo jejich částí (zbytek je náhradní krytí např. hotovost, vklady u ČNB, státní dluhopisy.), krytí pohledávkami lze použít teprve dnem, kdy se emitent HZL dozví o právních účincích vzniku zástavního práva k nemovitosti, Součet pohledávek z HÚ nepoklesne pod celkovou výši závazků ze všech jim vydaných HZL v oběhu. Pohledávky z HÚ nesmí převýšit 70 % zástavní hodnoty zastavených nemovitostí zajišťujících tyto pohledávky.

31 Závěry k HZL: HZL jsou méně rizikové, jsou dobře obchodovatelné na sekundárním trhu, Úrokový výnos nepodléhá dani z příjmu (zatím). Ad 4) Bankovní dluhové cenné papíry - depozitní směnky Jde o formu dluhových CP, jejichž režim nepodléhá zákonu o dluhopisech, ale řídí se zákonem č. 191/1950 Sb., směnečným a šekovým.

32 Podstata depozitní směnky spočívá v tom, že banka vystavuje ve prospěch klienta vlastní směnku a zavazuje se tak vyplatit oprávněnému majiteli směnky v době její splatnosti směnečnou částku. Splatnost může být na viděnou, ale bývá omezena např. slovy ne dříve než Splatnost nebývá kratší než 7 dní a delší než rok. Výnos depozitních směnek ve formě úrokového výnosu vyplývající z úrokové doložky (u směnek na viděnou). Jde o pevnou úrokovou sazbu.

33 forma diskontu, směnka je prodána za diskontovanou hodnotu a v době splatnosti je vyplacena nominální hodnota. Bývá užito u směnky s pevnou lhůtou splatnosti. Zdanění je stejné jako u vkladů nebo dluhopisů. Závěry k depozitní směnce: - výnos může být vyšší než u jiných produktů se stejnou dobou splatnosti, - majitel ji může před dobou splatnosti prodat (převést rubopisem), - nevztahuje se však pojištění pohledávek z vkladů

Bankovnictví A - 3. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, PhD.,

Bankovnictví A - 3. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, PhD., Bankovnictví A - 3 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, PhD., vedoucí katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠFS, externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha a předseda předsednictva

Více

6. Přednáška Vkladové (depozitní) bankovní produkty

6. Přednáška Vkladové (depozitní) bankovní produkty 6. Přednáška Vkladové (depozitní) bankovní produkty VKLADOVÉ BANKOVNÍ PRODUKTY bankovní obchody, při kterých banka získává cizí peněžní prostředky formou vkladů nebo emisí dluhových cenných papírů. Mezi

Více

Bankovnictví a pojišťovnictví 5

Bankovnictví a pojišťovnictví 5 Bankovnictví a pojišťovnictví 5 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Vkladové bankovní produkty Obsah:

Více

DEPOZITNÍ BANKOVNÍ PRODUKTY

DEPOZITNÍ BANKOVNÍ PRODUKTY Zdroj: DVOŘÁK, Petr. Bankovnictví. 1. vyd. Praha: VŠE, 1997. 260 s. ISBN 80-7079-584-0. DEPOZITNÍ BANKOVNÍ PRODUKTY Z hlediska banky představují depozitní produkty formy získávání cizího kapitálu, banka

Více

Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty.

Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty. 5. Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty. PASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY veškeré bankovní produkty, při kterých BANKA od svých klientů přijímá VKLAD DEPOZITUM v bankovní bilanci na straně PASIV

Více

Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty.

Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty. 5. Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty. PASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY veškeré bankovní produkty, při kterých BANKA od svých klientů přijímá VKLAD DEPOZITUM v bankovní bilanci na straně PASIV

Více

4. Vkladové produkty bank

4. Vkladové produkty bank 4. Vkladové produkty bank Výkladová část Vkladové bankovní produkty Vkladové bankovní produkty slouží bankám k získávání cizího kapitálu, tj. banky vystupují jako dlužníci. V rozvaze banky jsou zachyceny

Více

Finanční trh. Bc. Alena Kozubová

Finanční trh. Bc. Alena Kozubová Finanční trh Bc. Alena Kozubová Finanční trh Finanční trh je místo, kde se obchoduje se všemi formami peněz. Je to největší trh v měřítku národní i světové ekonomiky. Je to trh velice citlivý na jakékoliv

Více

Úvěr se považuje za hypoteční úvěr dnem vzniku právních účinků zástavního práva.

Úvěr se považuje za hypoteční úvěr dnem vzniku právních účinků zástavního práva. Hypoteční bankovnictví Cíl kapitoly Cílem kapitoly je vysvětlit podstatu hypotečního bankovnictví, definovat pojmy, které s hypotečním bankovnictvím souvisí a uvést jeho právní základy. Kromě toho bude

Více

Stavební spoření. Bc. Alena Kozubová

Stavební spoření. Bc. Alena Kozubová Stavební spoření Bc. Alena Kozubová Právní norma Zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření Stavební spoření Stavební spoření je účelové spoření spočívající v přijímání vkladů od účastníků stavebního spoření,

Více

Pojištěny jsou veškeré neanonymní pohledávky z vkladů včetně úroků vedených v české měně

Pojištěny jsou veškeré neanonymní pohledávky z vkladů včetně úroků vedených v české měně 1 Pojištění vkladů Není možné, aby všichni klienti banky měli stejný přístup k informacím o bance. Nemohou proto kvalifikovaně posoudit aktuální situaci banky. Aby byli alespoň částečně kryti před nekalými

Více

Cenné papíry základní charakteristika

Cenné papíry základní charakteristika Cenné papíry základní charakteristika Cenný papír nebo zápis v příslušné evidenci spojený s nárokem,. Jejich podobu, údaje a možné operace upravují zákony.. Emitent (výstavce) Osoba, která. státní CP (státní

Více

SMLOUVA O ÚPISU A KOUPI DLUHOPISŮ FINEMO.CZ

SMLOUVA O ÚPISU A KOUPI DLUHOPISŮ FINEMO.CZ SMLOUVA O ÚPISU A KOUPI DLUHOPISŮ FINEMO.CZ 01 2021 uzavřená mezi FINEMO.CZ s.r.o. a... dne... TATO SMLOUVA BYLA UZAVŘENA MEZI: (1) FINEMO.CZ S.R.O. se sídlem Rybná 716/24, Staré Město, 110 00 Praha 1,

Více

Informace O zdaňování výnosů ze spořitelních služeb v korunové oblasti

Informace O zdaňování výnosů ze spořitelních služeb v korunové oblasti Informace O zdaňování výnosů ze spořitelních služeb v korunové oblasti Česká spořitelna, a.s. (dále jen spořitelna) nabízí svým klientům bohatou škálu služeb. V následujícím textu podáváme informaci o

Více

-podoba f. trhů : hotovost, bezhotovostní platební nástroje, cenné papíry, šek, směnka, drahé kovy, devize,

-podoba f. trhů : hotovost, bezhotovostní platební nástroje, cenné papíry, šek, směnka, drahé kovy, devize, Otázka: Finanční trhy Předmět: Ekonomie Přidal(a): Daniel Surmař Finanční trhy -finanční trh = největší trh (národní + světové měřítko) a také nejpružnější (rychlá reakce na hospodaření a politické změny)

Více

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti.

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. VÝCHOVA K OBČANSTVÍ Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. Akontace Zálohová úhrada části, případně celé dodávky zboží. Bankomat Samoobslužné zařízení umožňující

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Finanční trhy Finanční trh je založený na nabídce relativně

Více

EMISNÍ PODMÍNKY. Dluhopisů CHLG 5,00/20

EMISNÍ PODMÍNKY. Dluhopisů CHLG 5,00/20 EMISNÍ PODMÍNKY Dluhopisů CHLG 5,00/20 A. ZÁKLADNÍ INFORMACE O EMITENTOVI A EMISI Emitent CHATEAU LEDNICE GROUP, a.s. se sídlem Nejdecká 714, 69144 Lednice, Česká republika, zapsaná v obchodním rejstříku

Více

Instituce finančního trhu

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu strana 2 Instituce finančního trhu Regulatorní instituce Komerční instituce strana

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Obligace obsah přednášky

Obligace obsah přednášky Obligace obsah přednášky 1) Úvod do cenných papírů 2) Úvod do obligací (vymezení, dělení) 3) Cena obligace (teoretická, tržní, kotace) 4) Výnosnost obligace 5) Cena kupónové obligace mezi kupónovými platbami

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_261_ESP_11 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

Zákon č. 96/1993 Sb. o stavebním spoření a státní podpoře ze stavebního spoření

Zákon č. 96/1993 Sb. o stavebním spoření a státní podpoře ze stavebního spoření Zákon č. 96/1993 Sb. ze dne 25. února 1993 o stavebním spoření a státní podpoře ze stavebního spoření a o doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění zákona České národní

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3., 4. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Peníze, mzdy daně, pojistné

Více

Emisní podmínky dluhopisů společnosti ČPH ENERGY s.r.o. Energetický dodavatel 7,8/24

Emisní podmínky dluhopisů společnosti ČPH ENERGY s.r.o. Energetický dodavatel 7,8/24 Emisní podmínky dluhopisů společnosti ČPH ENERGY s.r.o. Energetický dodavatel 7,8/24 I. Základní charakteristika dluhopisů 1.1. Emitent: Emitentem dluhopisů je obchodní společnost ČPH ENERGY s.r.o., se

Více

Typy úvěrů. Bc. Alena Kozubová

Typy úvěrů. Bc. Alena Kozubová Typy úvěrů Bc. Alena Kozubová Typy úvěrů Kontokorentní úvěr s bankou uzavřeme smlouvu o čerpání úvěru z našeho běžného účtu. Ten může vykazovat i záporný zůstatek až do sjednané výše. Čerpání a splácení

Více

Sdělení Ministerstva financí ze dne 15. 9. 2011, jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, 2011 2016, VAR %

Sdělení Ministerstva financí ze dne 15. 9. 2011, jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, 2011 2016, VAR % Sdělení Ministerstva financí ze dne 15. 9. 2011, jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, 2011 2016, VAR % Ministerstvo financí vydává státní dluhopisy v souladu

Více

PODMÍNKY K OSOBNÍMU KONTU

PODMÍNKY K OSOBNÍMU KONTU PODMÍNKY K OSOBNÍMU KONTU Článek 1. Úvodní ustanovení 1.1. Tyto Podmínky k Osobnímu kontu (dále jen Podmínky ) představují Produktové podmínky ve smyslu Všeobecných obchodních podmínek Banky (dále jen

Více

Malý český průmysl II

Malý český průmysl II Emisní podmínky dluhopisů společnosti Český průmyslový holding a.s. Malý český průmysl II I. Základní charakteristika dluhopisů 1.1. Emitent: Emitentem dluhopisů je Výrobní a obchodní společnost Český

Více

majetkové CP (akcie, podílové listy) úvěrové (dluhové) směnky, dluhopisy, státní pokladniční poukázky atd. (+ úrok, ten není na směnce)

majetkové CP (akcie, podílové listy) úvěrové (dluhové) směnky, dluhopisy, státní pokladniční poukázky atd. (+ úrok, ten není na směnce) Otázka: Bankovnictví a cenné papíry Předmět: Účetnictví (Finance) Přidal(a): didisceramo Cenné papíry dlouhodobé skupina 06 a 473 (dluhopisy) krátkodobé 25. skupina vyjadřuje pohledávku majitele za tím,

Více

Roční Termínovaný vklad v CZK

Roční Termínovaný vklad v CZK Nabídka produktů a služeb Clear Deal (platná od 3.11.2014) BANKOVNÍ PRODUKTY Vklady Vklad Vám zřídíme z Běžného účtu nebo Sběrného účtu. Žádost o zřízení z Běžného účtu podáváte prostřednictvím Internetového

Více

Sdělení BENETT, a.s. ze dne 15. listopadu 2012, jímž se určují emisní podmínky pro podnikový dluhopis BENETT I. 2012 2032, FIX 8,5%

Sdělení BENETT, a.s. ze dne 15. listopadu 2012, jímž se určují emisní podmínky pro podnikový dluhopis BENETT I. 2012 2032, FIX 8,5% Sdělení BENETT, a.s. ze dne 15. listopadu 2012, jímž se určují emisní podmínky pro podnikový dluhopis BENETT I. 2012 2032, FIX 8,5% Akciová společnost BENETT, a.s. vydává dluhopisy v rozsahu stanoveném

Více

Komerční bankovnictví 7

Komerční bankovnictví 7 Komerční bankovnictví 7 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, PhD., vedoucí katedry financí VŠFS a externí spolupracovník katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Obsah: 1) Obecná východiska 2) Zástavní

Více

finanční trh- místo střetu N a P po penězích a jiných majetkových hodnotách

finanční trh- místo střetu N a P po penězích a jiných majetkových hodnotách Otázka: Finanční trh a cenné papíry- kapitálový trh Předmět: Ekonomie Přidal(a): Minninka FINANČNÍ TRH trh- místo střetu N a P finanční trh- místo střetu N a P po penězích a jiných majetkových hodnotách

Více

Vydávané dluhopisy jsou podnikovými dluhopisy, nikoliv dluhopisy zvláštního druhu.

Vydávané dluhopisy jsou podnikovými dluhopisy, nikoliv dluhopisy zvláštního druhu. Emisní podmínky dluhopisů společnosti BGC Travel s.r.o. Apartmány Bulharsko 7,0/36 I. Základní charakteristika dluhopisů 1.1. Emitent: Emitentem dluhopisů je společnost BGC Travel s.r.o., se sídlem Pražákova

Více

KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT

KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Česká národní banka (ČNB)

Česká národní banka (ČNB) Bankovní soustava = soubor.., které fungují na území určitého státu Banka.. osoba (ZK 500 mil. Kč) Depozitní funkce ukládají se tam. Úvěry.. pro banku Zprostředkovatel finančních služeb (, nákup a prodej

Více

Text úpln. zn. předpisu č. 96/1993 Sb. ČR (4225/1995 Sb.p), s úč. 1.7.1995. Neoficiální úplné znění zákona. ze dne 25. února 1993

Text úpln. zn. předpisu č. 96/1993 Sb. ČR (4225/1995 Sb.p), s úč. 1.7.1995. Neoficiální úplné znění zákona. ze dne 25. února 1993 Text úpln. zn. předpisu č. 96/1993 Sb. ČR (4225/1995 Sb.p), s úč. 1.7.1995 96 Neoficiální úplné znění zákona ze dne 25. února 1993 o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření a o doplnění zákona

Více

SDĚLENÍ Ministerstva financí ze dne 2. května 2014, jímž se určují emisní podmínky pro Státní dluhopis České republiky, , VAR %

SDĚLENÍ Ministerstva financí ze dne 2. května 2014, jímž se určují emisní podmínky pro Státní dluhopis České republiky, , VAR % Strana 1042 Sbírka zákonů č. 98 / 2014 Částka 42 98 SDĚLENÍ Ministerstva financí ze dne 2. května 2014, jímž se určují emisní podmínky pro Státní dluhopis České republiky, 2014 2020, VAR % Ministerstvo

Více

HYPOTEČNÍ ÚVĚR, VÝVOJ V ČR, HYPOTEČNÍ ZÁSTAVNÍ LISTY /ZÁKON Č.190/04 SB./

HYPOTEČNÍ ÚVĚR, VÝVOJ V ČR, HYPOTEČNÍ ZÁSTAVNÍ LISTY /ZÁKON Č.190/04 SB./ HYPOTEČNÍ ÚVĚR, VÝVOJ V ČR, HYPOTEČNÍ ZÁSTAVNÍ LISTY /ZÁKON Č.190/04 SB./ Jan Starý Obsah prezentace: Hypoteční úvěr Vývoj hypotečních úvěrů v ČR Hypoteční zástavní listy 1. HYPOTEČNÍ ÚVĚR DEFINICE HYPOTEČNÍHO

Více

BANKOVNÍ SOUSTAVA VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_4

BANKOVNÍ SOUSTAVA VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_4 BANKOVNÍ SOUSTAVA VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_4 Sada: Ekonomie Téma: Banky Autor: Mgr. Pavel Peňáz Předmět: Základy společenských věd Ročník: 3. ročník Využití: Prezentace určená pro výklad a opakování Anotace:

Více

PENĚŽNÍ DŮM, spořitelní družstvo Havlíčkova 1221, Uherské Hradiště SAZEBNÍK ÚROKŮ A POPLATKŮ

PENĚŽNÍ DŮM, spořitelní družstvo Havlíčkova 1221, Uherské Hradiště SAZEBNÍK ÚROKŮ A POPLATKŮ PENĚŽNÍ DŮM, spořitelní družstvo Havlíčkova 1221, 686 01 Uherské Hradiště SAZEBNÍK ÚROKŮ A POPLATKŮ PLATNOST OD 1. 11. 2018 Obsah: 1. Sazebník poplatků 1.1. Běžné účty 1.1.1. Běžné účty fyzických osob

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY - specifický trh, na kterém se obchodují peníze - peníze - můžou mít různou podobu hotovost, devizy, cenné papíry - funkce oběživa, platidla, dají se

Více

Otázka: Obchodní banky a bankovní operace. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY

Otázka: Obchodní banky a bankovní operace. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY Otázka: Obchodní banky a bankovní operace Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY Podnikatelské subjekty, a. s. ZK min. 500 mil. Kč + další podmínky Hlavním cílem zisk Podle zákona

Více

Instituce finančního trhu

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu strana 2 Instituce finančního trhu Regulatorní instituce Komerční instituce strana

Více

Komerční bankovnictví 6

Komerční bankovnictví 6 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. vedoucí katedry financí VŠFS a externí spolupracovník katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Obsah: Téma: Alternativní formy financování 1. Faktoring 2.

Více

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech - fce: alokační, redistribuční (soustřeďuje, přerozděluje, rozmisťuje) - peněžní: KRÁTKODOBÉ peníze, fin.

Více

EMISNÍ PODMÍNKY DLUHOPISŮ SPOLEČNOSTI SNAPCORE a.s.

EMISNÍ PODMÍNKY DLUHOPISŮ SPOLEČNOSTI SNAPCORE a.s. EMISNÍ PODMÍNKY DLUHOPISŮ SPOLEČNOSTI SNAPCORE a.s. 1.1. Emitent: I. Základní charakteristika dluhopisů. Emitentem dluhopisů je obchodní společnost SNAPCORE a.s., se sídlem Václavské náměstí 846/1, Palác

Více

Emisní podmínky RFH

Emisní podmínky RFH Emisní podmínky RFH 2017-01 vydané v souladu se zákonem č. 190/2004 Sb., o dluhopisech dne 1. 5. 2017 Tyto emisní podmínky upravují práva a povinnosti emitenta a vlastníka dluhopisu a dále také veškeré

Více

Bankovní právo - 8. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Bankovní právo - 8. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Obsah: Podílové listy pojem, vydání podílových listů, převody podílových

Více

Instituce finančního trhu

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu strana 2 Instituce finančního trhu Regulatorní instituce Komerční instituce strana

Více

4. Přednáška Systematizace bankovních produktů, úvěrový proces, úvěrové produkty (aktivní bankovní obchody)

4. Přednáška Systematizace bankovních produktů, úvěrový proces, úvěrové produkty (aktivní bankovní obchody) 4. Přednáška Systematizace bankovních produktů, úvěrový proces, úvěrové produkty (aktivní bankovní obchody) BANKOVNÍ PRODUKT je veškerá služba, kterou banka poskytuje svým klientům ve formě úvěrů, přijímání

Více

Úvěrové instituce a jejich zprostředkovatelé, bankovní produkty. Univerzita Třetího věku Hradec Králové. Říjen 2010

Úvěrové instituce a jejich zprostředkovatelé, bankovní produkty. Univerzita Třetího věku Hradec Králové. Říjen 2010 Úvěrové instituce a jejich zprostředkovatelé, bankovní produkty Univerzita Třetího věku Hradec Králové Říjen 2010 Úvěrové instituce Banky akciové společnosti oprávněné přijímat vklady, poskytovat úvěry

Více

1. Základní charakteristika dluhopisů:

1. Základní charakteristika dluhopisů: Sdělení Ministerstva financí ze dne 9. 5. 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Proti-inflační spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2019, CPI % Ministerstvo financí vydává státní dluhopisy

Více

Příjmy z kapitálového majetku

Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby cenných papírů, příjmy z vyrovnání společníkovi,

Více

EMISNÍ PODMÍNKY č. 001/2017 REALITNÍ DLUHOPISY SPOLEČNOSTI 2M INVEST LTD.

EMISNÍ PODMÍNKY č. 001/2017 REALITNÍ DLUHOPISY SPOLEČNOSTI 2M INVEST LTD. EMISNÍ PODMÍNKY č. 001/2017 REALITNÍ DLUHOPISY SPOLEČNOSTI 2M INVEST LTD. Tyto emisní podmínky č. 001/2017 vymezují práva a povinnosti emitenta a vlastníků dluhopisů, jakož i informace o emisi dluhopisů,

Více

Sdělení Ministerstva financí ze dne 13. 5. 2013, jímž se určují emisní podmínky pro

Sdělení Ministerstva financí ze dne 13. 5. 2013, jímž se určují emisní podmínky pro Sdělení Ministerstva financí ze dne 13. 5. 2013, jímž se určují emisní podmínky pro Proti-inflační spořicí státní dluhopis České republiky, 2013 2020, CPI % Ministerstvo financí (dále jen ministerstvo

Více

Stavební spoření. Datum uzavření /14 PRG 04/14 V20. Spoření ukončeno dne Splacení úvěru

Stavební spoření. Datum uzavření /14 PRG 04/14 V20. Spoření ukončeno dne Splacení úvěru Základní informace Meziúvěr Naspořená částka Výnos ve fázi spoření Finanční náklady Celkové náklady Celkové náklady meziúvěru / úvěru Efektivita Datum uzavření 20.06.2014 Cílová částka 150 000,00 Kč VOP

Více

Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK

Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 150 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK amortizované hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým

Více

Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav

Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav II. Státní dluh 1. Vývoj státního dluhu V 2013 došlo ke zvýšení celkového státního dluhu o 47,9 mld. Kč z 1 667,6 mld. Kč na 1 715,6 mld. Kč. Znamená to, že v průběhu 2013 se tento dluh zvýšil o 2,9 %.

Více

Oznámení České spořitelny, a.s. o úrokových sazbách účinnost od 1.2.2010

Oznámení České spořitelny, a.s. o úrokových sazbách účinnost od 1.2.2010 OBSAH: 1. Vkladové produkty v české měně sporožirové účty běžné účty investiční účet Šikovné spoření České spořitelny, Šikovné spoření České spořitelny Plus vkladové účty nový vkladový účet Perfektní vklad

Více

Raiffeisenbank a.s. DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU. hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým výnosem. v celkovém předpokládaném objemu emise

Raiffeisenbank a.s. DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU. hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým výnosem. v celkovém předpokládaném objemu emise DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým výnosem v celkovém předpokládaném objemu emise 2 000 000 000 Kč splatné v roce 2017 ISIN CZ0002001928 Emisní kurz: [Tento údaj

Více

Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 150 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK

Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 150 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 150 000 000 000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK amortizované hypoteční zástavní listy s pevným úrokovým

Více

Římská 1222/33 s. r. o. Emisní podmínky Dluhopisů Římská 1222/33

Římská 1222/33 s. r. o. Emisní podmínky Dluhopisů Římská 1222/33 Římská 1222/33 s. r. o. Emisní podmínky Dluhopisů Římská 1222/33 splatné v roce 2022 v celkové výši 20.000.000 Kč Dluhopisy Emitenta mohou být veřejně nabízeny na základě výjimky uvedené v 34 odst. 4 písm.

Více

EMISNÍ PODMÍNKY č. 001/2018 REALITNÍ DLUHOPISY II. SPOLEČNOSTI 2M INVEST & DEVELOPMENT s.r.o.

EMISNÍ PODMÍNKY č. 001/2018 REALITNÍ DLUHOPISY II. SPOLEČNOSTI 2M INVEST & DEVELOPMENT s.r.o. EMISNÍ PODMÍNKY č. 001/2018 REALITNÍ DLUHOPISY II. SPOLEČNOSTI 2M INVEST & DEVELOPMENT s.r.o. Tyto emisní podmínky č. 001/2018 vymezují práva a povinnosti emitenta a vlastníků dluhopisů, jakož i informace

Více

Příjmy z kapitálového majetku

Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu na akciové společnosti, na společnosti s ručením omezeným

Více

Emisní podmínky dluhopisů BE PRAGUE 8/2020

Emisní podmínky dluhopisů BE PRAGUE 8/2020 Emisní podmínky dluhopisů BE PRAGUE 8/2020 Emitent: BE 2025 s.r.o., IČ: 06200478, se sídlem: Praha 5 - Smíchov, Štefánikova 248/32, PSČ 150 00, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v

Více

pro třetí výnosové období od do ve výši 7,50 % p. a. ISIN: CZ

pro třetí výnosové období od do ve výši 7,50 % p. a. ISIN: CZ Strana 4906 Sbírka zákonů č. 376 / 2012 376 SDĚLENÍ Ministerstva financí ze dne 1. listopadu 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Prémiový spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2015, FIX %

Více

Technická univerzita v Liberci HOSPODÁŘSKÁ FAKULTA. Diplomová práce Lukáš Kedroň

Technická univerzita v Liberci HOSPODÁŘSKÁ FAKULTA. Diplomová práce Lukáš Kedroň Technická univerzita v Liberci HOSPODÁŘSKÁ FAKULTA Diplomová práce 2009 Lukáš Kedroň 1 Technická univerzita v Liberci HOSPODÁŘSKÁ FAKULTA Studijní program: M 6208 Ekonomika a management Studijní obor:

Více

Emisní podmínky dluhopisů

Emisní podmínky dluhopisů Emisní podmínky dluhopisů Dluhopis BOOLER INVEST Limited Emitent: BOOLER INVEST Limited, W1B3HH London, 3rd Floor 207 Regent Street, Spojené království Velké Británie a Irska, Registrační číslo: 10179565,

Více

Sdělení Ministerstva financí ze dne , jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, , FIX %

Sdělení Ministerstva financí ze dne , jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, , FIX % Sdělení Ministerstva financí ze dne 9. 5. 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2017, FIX % Ministerstvo financí vydává státní dluhopisy v souladu

Více

Stavební spoření v ČR co by měl vědět bankéř

Stavební spoření v ČR co by měl vědět bankéř Stavební spoření v ČR co by měl vědět bankéř Petr Kielar petr@kielar.cz http://petr.kielar.cz 1 Obsah 1. Historický úvod 2. Konstrukce tarifu (postavte si vlastní stavební spořitelnu) 3. Rovnováha mezi

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od P do Z. www.zlinskedumy.cz

FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od P do Z. www.zlinskedumy.cz FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od P do Z www.zlinskedumy.cz plat - mzda, kterou dostávají státní zaměstnanci promile jedna tisícina ze základu pohledávka právo věřitele na plnění určitého dluhu dlužníkem

Více

Komerční bankovnictví 4

Komerční bankovnictví 4 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí a externí spolupracovník katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Obsah: Téma: Úvěrové produkty 1) Struktura úvěrových produktů 2)

Více

CENNÉ PAPÍRY A JEJICH ÚČTOVÁNÍ, EVIDENCE DLOUHODOBÉHO I KRÁTKODOBÉHO FINANČNÍHO MAJETKU

CENNÉ PAPÍRY A JEJICH ÚČTOVÁNÍ, EVIDENCE DLOUHODOBÉHO I KRÁTKODOBÉHO FINANČNÍHO MAJETKU Otázka: Cenné papíry a účtování, evidence finanačního majetku Předmět: Účetnictví Přidal(a): Tereza P. CENNÉ PAPÍRY A JEJICH ÚČTOVÁNÍ, EVIDENCE DLOUHODOBÉHO I KRÁTKODOBÉHO FINANČNÍHO MAJETKU CENNÉ PAPÍRY

Více

Sazebník úhrad za poskytované služby platný od 01/03/2012. Sazebník se vztahuje na služby poskytované fyzickým a právnickým osobám.

Sazebník úhrad za poskytované služby platný od 01/03/2012. Sazebník se vztahuje na služby poskytované fyzickým a právnickým osobám. sazebník Sazebník úhrad za poskytované služby platný od 01/03/2012. Sazebník se vztahuje na služby poskytované fyzickým a právnickým osobám. I. Stavební spoření Položka 1. Uzavření smlouvy Poznámka 2.

Více

- o udělení povolení působit jako banka rozhoduje ČNB v dohodě s ministerstvem financí ČR

- o udělení povolení působit jako banka rozhoduje ČNB v dohodě s ministerstvem financí ČR Otázka: Komerční banky Předmět: Ekonomie Přidal(a): AMME - o udělení povolení působit jako banka rozhoduje ČNB v dohodě s ministerstvem financí ČR - hlavním cílem obchodních bank je dosažení zisku - zisk

Více

Emisní podmínky dluhopisů obchodní společnosti ALOE CZ, a.s.

Emisní podmínky dluhopisů obchodní společnosti ALOE CZ, a.s. Emisní podmínky dluhopisů obchodní společnosti ALOE CZ, a.s. 1. Základní charakteristika dluhopisů 1.1. Emitent: Emitentem dluhopisů je obchodní společnost ALOE CZ, a.s., se sídlem Praha 9, Kytlická 818/21a,

Více

Věstník ČNB částka 19/2002 ze dne 9. prosince ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 2. prosince 2002

Věstník ČNB částka 19/2002 ze dne 9. prosince ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 2. prosince 2002 Třídící znak 2 1 6 0 2 6 1 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 2. prosince 2002 o způsobu provádění operací České národní banky na peněžním trhu I. Obecná ustanovení 1. Česká národní banka (dále

Více

Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.)

Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.) 4. Účtování cenných papírů Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.) Cenné papíry členění (v souladu s IAS 39) : k prodeji k obchodování

Více

Wüstenrot stavební spořitelna a.s. Sazebník úhrad za poskytované služby platný od

Wüstenrot stavební spořitelna a.s. Sazebník úhrad za poskytované služby platný od I. Stavební spoření Wüstenrot stavební spořitelna a.s. Sazebník úhrad za poskytované služby platný od 1.1.2011 Sazebník se vztahuje na služby poskytované fyzickým a právnickým osobám Položka Výše Poznámka

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA Finanční produkty. www.zlinskedumy.cz

FINANČNÍ MATEMATIKA Finanční produkty. www.zlinskedumy.cz FINANČNÍ MATEMATIKA Finanční produkty www.zlinskedumy.cz Finanční produkty jsou půjčky, hypotéky, spoření, nejrozšířenější jsou produkty, jejichž hlavní zaměřením je: správa financí: běžné účty zhodnocení

Více

Příjmy z kapitálového majetku

Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu na akciové společnosti, na společnosti s ručením omezeným

Více

Investiční služby, investiční nástroje a jejich rizika DB Finance, s.r.o.

Investiční služby, investiční nástroje a jejich rizika DB Finance, s.r.o. Investiční služby, investiční nástroje a jejich rizika DB Finance, s.r.o. Tento dokument je vytvořen Investičním zprostředkovatelem DB Finance s.r.o. ve smyslu ust. 15d zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání

Více

Smlouva o upsání a koupi dluhopisů ecity ENS

Smlouva o upsání a koupi dluhopisů ecity ENS Smlouva o upsání a koupi dluhopisů ecity 2020 - ENS Jméno a příjmení Číslo Smlouva o upsání a koupi dluhopisů ecity 2020 - ENS Uzavřena níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi smluvními stranami: IČO: 047

Více

Sdělení Ministerstva financí ze dne , jímž se určují emisní podmínky pro

Sdělení Ministerstva financí ze dne , jímž se určují emisní podmínky pro Sdělení Ministerstva financí ze dne 13. 5. 2013, jímž se určují emisní podmínky pro Kuponový spořicí státní dluhopis České republiky, 2013 2018, FIX % Ministerstvo financí (dále jen ministerstvo ) vydává

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu V 1. čtvrtletí 2014 došlo ke zvýšení celkového státního dluhu z 1 683,3 mld. Kč na 1 683,4 mld. Kč, což znamená, že v průběhu 1. čtvrtletí 2014 se tento dluh prakticky nezměnil.

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY ZÁLOŽNY CREDITAS, SPOŘITELNÍHO DRUŽSTVA PRO BĚŽNÉ ÚČTY A VKLADOVÉ PRODUKTY ÚČINNÉ OD 1. LISTOPADU 2012

OBCHODNÍ PODMÍNKY ZÁLOŽNY CREDITAS, SPOŘITELNÍHO DRUŽSTVA PRO BĚŽNÉ ÚČTY A VKLADOVÉ PRODUKTY ÚČINNÉ OD 1. LISTOPADU 2012 OBCHODNÍ PODMÍNKY ZÁLOŽNY CREDITAS, SPOŘITELNÍHO DRUŽSTVA PRO BĚŽNÉ ÚČTY A VKLADOVÉ PRODUKTY ÚČINNÉ OD 1. LISTOPADU 2012 OBSAH 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ 01 1.1 Úvod 01 1.2 Vymezení pojmů 01 2 Běžný účet CREDITAS

Více

Metodika výpočtu RPSN stavebního spoření

Metodika výpočtu RPSN stavebního spoření Metodika výpočtu RPSN stavebního spoření 1. Východiska 1.1. Základním východiskem je zákon Způsob výpočtu RPSN vychází ze Zákona o úvěru pro spotřebitele (dále jen ZÚS). Tato metodika pouze sjednocuje

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 j Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tematický celek:

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Krátkodobé

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

PE 301 Podniková ekonomika 2. Eva Kislingerová. Hodnota kmenových akcií a. obligací. Téma 2. Eva Kislingerová

PE 301 Podniková ekonomika 2. Eva Kislingerová. Hodnota kmenových akcií a. obligací. Téma 2. Eva Kislingerová PE 301 Podniková ekonomika 2 Eva Kislingerová Téma 2 obligací Hodnota kmenových akcií a Téma 2 2-2 Struktura přednášky Cenné papíry akcie, obligace Tržní míra kapitalizace (market capitalization rate)

Více

Sdělení Ministerstva financí ze dne 1. listopadu 2012, jímž se určují emisní podmínky pro

Sdělení Ministerstva financí ze dne 1. listopadu 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Sdělení Ministerstva financí ze dne 1. listopadu 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Reinvestiční spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2017 II, FIX % Ministerstvo financí vydává státní dluhopisy

Více

1.3 Druh dluhopisů: Vydávané dluhopisy jsou podnikovými dluhopisy, nikoliv dluhopisy zvláštního druhu.

1.3 Druh dluhopisů: Vydávané dluhopisy jsou podnikovými dluhopisy, nikoliv dluhopisy zvláštního druhu. Emisní podmínky dluhopisů společnosti Organic Active s.r.o. ORGANIC 6,2 1 Základní charakteristika dluhopisů 1.1 Emitent: Emitentem dluhopisů je společnost Organic Active s.r.o., se sídlem Podolská 1140/3,

Více

SYSTEMATIZACE BANKOVNÍCH OBCHODŮ-PRODUKTŮ

SYSTEMATIZACE BANKOVNÍCH OBCHODŮ-PRODUKTŮ SYSTEMATIZACE BANKOVNÍCH OBCHODŮ-PRODUKTŮ Klasický přístup dle odrazu v BILANCI banky: AKTIVNÍ bank. obchody - na straně aktiv - B jako VĚŘITEL, tzn. vznik pohledávky, - poskytování úvěrů, nákup cenných

Více

SDĚ L ENÍ Ministerstva financí jímž se určují emisní podmínky pro Reinvestiční spořicí státní dluhopis České republiky, II, FIX %

SDĚ L ENÍ Ministerstva financí jímž se určují emisní podmínky pro Reinvestiční spořicí státní dluhopis České republiky, II, FIX % Strana 4892 Sbírka zákonů č. 373 / 2012 373 SDĚLENÍ Ministerstva financí ze dne 1. listopadu 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Reinvestiční spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2017 II,

Více

Sdělení Ministerstva financí ze dne 9. 5. 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Diskontovaný spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2013

Sdělení Ministerstva financí ze dne 9. 5. 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Diskontovaný spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2013 Sdělení Ministerstva financí ze dne 9. 5. 2012, jímž se určují emisní podmínky pro Diskontovaný spořicí státní dluhopis České republiky, 2012 2013 Ministerstvo financí vydává státní dluhopisy v souladu

Více

Emisní podmínky dluhopisů Abc služby s.r.o.

Emisní podmínky dluhopisů Abc služby s.r.o. Emisní podmínky dluhopisů Abc služby s.r.o. podle zákona č. 190/2004 Sb. o dluhopisech, v platném znění (dále jen,,emisní podmínky ) 1. Preambule Tyto emisní podmínky vymezují práva a povinnosti emitenta

Více