Organoleptická kvalita výrobků z farmy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Organoleptická kvalita výrobků z farmy"

Transkript

1 Kapitola 2 Modul 9: Zdokonalení výrobků Organoleptická kvalita výrobků z farmy Dipl. oec. troph. (FH) Sabrina Norckauer. Astin Malschinger

2 OBSAH MODUL Zdokonalení produktu Organoleptická kvalita výrobků z farmy Dipl. oec. troph. (FH) Sabrina Norckauer A. Úvod... 3 B. Základní informace o organoleptice... 4 C. Správný způsob posuzování výrobků... 6 D. V praxi... 9 IMPRESUM Za obsah odpovídá: Austrian Marketing University of Applied Sciences, Campus Wieselburg der FH Wiener Neustadt, Austria, 3250 Wieselburg, Zeiselgraben Austrian Marketing University of Applied Sciences Všechna práva vyhrazena. Reprodukce, distribuce či překlad v jakékoli formě jsou přísně zakázány. Tel: 0043-(0) office@amu.at Web: Zástupce: Dr. Astin Malschinger Tento výukový program mohl být uskutečněn díky podpoře Evropské unie, konkrétně díky programu celoživotního učení.

3 A. Úvod Co je to organoleptika? Organoleptika je obor zabývající se smyslovým posuzováním jakosti potravin. 1 Využívá smyslové vjemy k získávání informací o kvalitativních vlastnostech potravin, aniž by bylo nutné použít drahé analyzátory. Posuzování provádějí jedinci, kteří nahrazují měřicí přístroje. Organoleptické posuzování je vědecká disciplína zabývající se smyslovým posuzováním vlastností potravin a materiálů (vzhledu, vůně, chuti, omaku a zvuku) organoleptickou analýzou (měřením, analýzou a interpretací). 2. Optimální organoleptická kvalita výrobku je výsledkem ideálního vizuálního dojmu (např. barvy), vůně, chuti, zvuku, který daná potravina vydává při konzumaci, a struktury, případně pocitu v ústech. Co se naučíte v této učební jednotce? Tato učební jednotka obsahuje informace, díky kterým budete schopni snáze posoudit organoleptickou kvalitu výrobků z farmy za pomoci svých pěti smyslů zraku, sluchu, čichu, chuti a hmatu. A co vaši zákazníci? Jak získáte od zákazníků užitečnou zpětnou vazbu týkající se organoleptické kvality výrobků? Na základě praktických příkladů si představíme možnosti zachování organoleptické kvality výrobků a optimalizace výrobků. 1 DIN Organoleptické hodnocení část 1: Begriffe, Deutsches Institut für Normung e.v., Beuth Verlag. Berlin. 2 Herbert Stone and Joel L Sidel: Sensory Evaluation Practices, 3. vydání, Food science and technology. International series. Elsevier Academic Press (USA), 2004.

4 B. Základní informace o organoleptice Uplatnění organoleptiky je všestranné. Využití metod smyslového posuzování při průmyslové výrobě je velice rozšířené. Organoleptika nachází své uplatnění nejen v oblasti zajištění kvality výrobků, ale i v oblasti vývoje produktů, marketingu, nákupu a prodeje. Téměř každý výrobek nabízený v obchodech byl posouzen nejméně jednou organoleptickou zkouškou. Výrobky jsou posuzovány při vstupní kontrole, ve fázi vývoje, při kontrole kvality obalového materiálu nebo v rámci průzkumu mezi spotřebiteli s cílem stanovit míru oblíbenosti daného výrobku. Bez ohledu na to, zda se jedná o průmyslovou výrobu potravin nebo výrobu přímo na farmě, je zřejmé, že úspěšnost výrobků na trhu výrazně závisí na jejich organoleptických vlastnostech. Proč je organoleptická kvalita výrobků tak významná? Organoleptická kvalita potravin vyjadřuje hodnotu požitku, který rozhoduje o tom, zda si zákazník daný výrobek oblíbí a znovu si jej koupí. Nároky zákazníků vycházejí z vysoké kvality výrobku. Výrobky z farmy se od průmyslově vyrobených produktů liší především dodatečným požadavkem kulturní kvality. Zákazníci nakupující výrobky od přímých prodejců chtějí cítit, že se jedná o regionální výrobek. Pravidelná kontrola organoleptické kvality výrobků umožňuje, aby zákazníkům byla poskytována trvale stejná kvalita. Přídavná hodnota pro vás Jste to právě vy, kdo zná vaše výrobky nejlépe. Častým ochutnáváním získáte zkušenosti potřebné k objektivnímu posuzování organoleptické kvality nabízených výrobků a rychle získáte potřebnou jistotu v hodnocení jejich organoleptických vlastností. Pozor! Pokud ochutnáváte výhradně své výrobky, ztrácíte schopnost být objektivní. Provádějte tedy průběžnou analýzu trhu a ochutnávejte své výrobky spolu s konkurenčními výrobky.

5 Přehled metod organoleptického posuzování Obecně se rozlišují objektivní metody organoleptického posuzování a hedonistické subjektivní metody. Objektivní metody posuzování slouží k analýze organoleptických vlastností hodnoceného výrobku. Osobní preference posuzujících se nezohledňují. Objektivní metody posuzování nacházejí uplatnění především v oblasti vývoje výrobků a při zajištění a kontrole jejich kvality. Patří sem uvedené zkoušky a zkoušky rozdílů, které budou podrobněji popsány v části V praxi. Hedonistické subjektivní metody slouží k posuzování oblíbenosti daného výrobku (preferencí nebo přijetí). Patří sem průzkumy mezi spotřebiteli. Vymezení organoleptiky Požadavky na metody organoleptického posuzování jsou upraveny normami DIN/ ISO 3. Tyto normy byly vypracovány odborníky v oboru a pokud jsou dodrženy všechny uvedené požadavky, zajišťují vědecky a statisticky spolehlivé výsledky. Další výhodou je, že získané výsledky organoleptického posuzování lze porovnávat s jinými vnitrostátními a mezinárodními výsledky. V potravinářských podnicích, které provádí kontrolu kvality a výzkum výrobků, i ve výzkumných zařízeních jsou již organoleptické zkoušky v souladu s požadavky platných norem DIN / ISO standardem. U velice malých podniků, jako jsou zemědělské prodejny, nelze tyto požadavky vždy splnit, protože nemusí být k dispozici dostatečný počet testujících osob, případně chybí čas a personál, který by zajistil plány, přípravu, realizaci zkoušek a vyhodnocení výsledků. Pokud nemůžete z uvedených důvodů použít všechny body navrhovaných postupů popsané v bodě C kapitoly V praxi tak, aby byly splněny požadavky platných norem DIN / ISO, uvědomte si, že na základě získaných výsledků můžete stanovit pouze tendence, případně trendy. 3 NA 057 Normenausschuss Lebensmittel und landwirtschaftliche Produkte (Výbor pro normy potravin a zemědělských produktů), [cit , 13:37 hod].

6 C. Správný způsob ochutnávání Než se naučíte, jak můžete integrovat postup zajištění organoleptické kvality výrobků do výroby, musíte znát základní informace o smyslovém posuzování potravin. Pokud při organoleptické analýze nejsou dodržena určitá pravidla ochutnávání, mohou být výsledky nepřesné. Požadavky na posuzující osoby Následuje přehled aspektů, které se v organoleptické praxi ukázaly jako užitečné: dobré zdraví posuzujících osob (nejsou nachlazeny, dlouhodobě neberou žádné léky); nepoužívat silně vonící kosmetické přípravky; 1 až 2 hodiny před zkouškou nekouřit; 1 hodinu před zkouškou nepít kávu; nebýt dosyta najezený ani příliš hladový; klid, soustředění a zájem. Požadavky na zkušební vzorky Aby bylo posuzování zkušebních vzorků nezaujaté a objektivní, musí být všechny výrobky zabaleny ve stejném obalu, nebo případně podávány na neutrálním nádobí. Opatřete jednotlivé výrobky náhodně vybranými třímístnými čísly, nikoli pořadovými čísly (vzorek 1, vzorek 2, vzorek 3 atd.), čímž zajistíte, aby posuzující osoba nebyla při řazení výrobků podle kvality podvědomě ovlivněna uvedeným pořadím (např. vzorek 1 je nejlepší). Tento postup se označuje také jako standardizování vzorků. Pokud například postupně ochutnáváte výrobky s různým datem trvanlivosti, bezpodmínečně odstraňte všechny časové údaje, které by mohly podvědomě ovlivnit proces organoleptického posuzování. Teplota výrobku by měla při ochutnávání odpovídat běžné teplotě konzumace daného výrobku. Pokud se jedná o chlazené výrobky, které budete ochutnávat, myslete na to, abyste testované vzorky vybrali z chladicího boxu včas.

7 Tabulka 1: Příklad optimálních teplot spotřeby nápojů 4 Šťávy, nealkoholické C nápoje Víno 12 C Káva, čaj C Neutralizace a přestávky V případě vzorků výrazné vůně nebo chuti je nesmírně důležité, aby bylo posuzováno pouze malé množství vzorků. Mezi jednotlivými vzorky se napijte vody a snězte kousek chleba neutrální chuti (křehký chléb nebo bílý chléb), čímž neutralizujete chutě. Pokud se vzorky vyznačují výraznou vůní, můžete své čichové buňky neutralizovat přivoněním ke slabému citrónovému roztoku (1 díl citrónové šťávy a 3 díly vody) nebo se běžte krátce provětrat na čerstvý vzduch. Myslete na to, abyste v případě velkého množství vzorků intenzivní vůně nebo chuti dělali mezi jednotlivými vzorky přestávky. Posuzování výrobků pomocí chuti Rozložte testovaný výrobek na celý jazyk. Tak se bude moci chuť nejlépe rozvinout. Studené výrobky zahřejte v ústech. Aromatické látky se uvolní a proniknou k nosní sliznici. Vůně má při posuzování kvality veliký význam. Koneckonců co tvoří čistě chuťový vjem? Zamyslete se například nad kávou: když se řekne, že má káva aromatickou chuť, hovoří se o kombinaci chuťových a čichových vjemů. Propojení chuťového a čichového smyslu také vysvětluje, proč nachlazený člověk s plným nosem tolik nerozlišuje chutě. Posuzování výrobků pomocí čichu Při běžném dýchání pronikne do nosu / k nosní sliznici pouze 5 % vonných látek. Efektivního dýchání dosáhnete nárazovými hlubokými nádechy, přičemž vdechnete % vonných látek. 5 Úloha osoby řídicí ochutnávání Osoba řídicí ochutnávání je odpovědná za přípravu, provádění a vyhodnocení organoleptických zkoušek. Pokud je cílem v rámci zajištění kvality popsat výrobky pomocí pojmů využívaných organoleptikou, můžete se účastnit samotného posuzování výrobků i proces posuzování řídit. 4 Kirsten Buchecker: Sensorik, 1. vydání, Hamburg: BEHR S Verlag, 2008, str Ralph Neumann a Pal Molnár: Sensorische Lebensmitteluntersuchung, 2. přepracované vydání, Hamburg: BEHR S Verlag, 1991, str. 69.

8 Pokud se však jedná o zkoušku naslepo, kdy je úlohou posuzujících rozpoznat rozdíly mezi jednotlivými výrobky nebo vyjádřit své preference, není osoba řídící posuzování nestranná a nemůže se tedy samotného posuzování aktivně účastnit. D. V praxi Zajistěte, aby byla kvalita vašich výrobků měřitelná a... sestavte přehled organoleptických specifikací. Přestože jsou chemické, mikrobiologické a fyzikální vlastnosti výrobků v pořádku, neznamená to, že organoleptické vlastnosti odpovídají obvyklému standardu. Zajištění kvality Jaké požadavky máte vy a vaši zákazníci na suroviny a konečné produkty? Kritéria kvality výrobků z farmy určujete vy jako výrobce. Vytvořte si sami seznam specifikací týkajících se surovin nebo hotových výrobků tak, aby zahrnoval všechny charakteristiky relevantní pro daný výrobek. Patří k nim: všechny vlastnosti typické pro daný výrobek (např. křupavé u pečiva); vlastnosti, které mají velký význam z hlediska oblíbenosti u spotřebitele (např. lesklý povrch jogurtu); vlastnosti, které poukazují na známé výrobní problémy; znaky cizorodé příchuti (nesprávná chuť nebo vůně), podmíněné například obalovými materiály. Začínáme! A: Vymezení pojmů relevantní organoleptické znaky 1. Sestavte malý tým lidí, kteří dobře znají vaše výrobky. 2. Zvolte výrobek a zajistěte referenční vzorek (provozní standard). 3. Každý posuzující ochutná referenční vzorek a poznamená si pojmy označující smyslové vlastnosti (vzhled, vůně, chuť, pocit v ústech, struktura a omak) daného výrobku. 4. Sestavte ve veřejné diskuzi seznam všech pojmů, které si posuzující poznamenali, a ke každému pojmu uveďte počet, kolikrát se daný výraz objevil.

9 5. Rozhodněte společně, které pojmy jsou nezbytné k vyjádření organoleptických vlastností daného výrobku, a které lze vypustit. Vyberte maximálně 4 6 pojmů pro každou kategorii. 6. Ujasněte si společně význam všech jednotlivých pojmů a ověřte, že je každý posuzující chápe stejně. TIP: Nepoužívejte pojmy jako typický výrobek svého druhu, protože jsou moc obecné. Příklad jablek určených k výrobě jablečného džusu: původ, druh a stupeň zralosti jablek výrazně ovlivňují organoleptické vlastnosti, proto je třeba je co nejpřesněji definovat. B: Přenesení vymezených pojmů na specifikace 1. Pokud chcete pracovat výhradně s pojmy, aniž by byla vyjádřena jejich intenzita, naleznete potřebné informace v části Předloha specifikace II (viz následující text). 2. Pokud chcete navíc zjistit, do jaké míry jsou uplatněny jednotlivé vlastnosti u vašich výrobků, postupujte následovně: posuďte referenční vzorek z části vymezení pojmů A s ohledem na jednotlivé pojmy na škále 1 7 (slabě silně) a zaznamenejte výsledky ve specifikaci. Pokud nějaká vlastnost například poukazuje na výrobní závadu a není přítomná u referenčního výrobku, zadejte do pole interní reference dané vlastnosti značku X, vyjadřující skutečnost nelze stanovit. 3. Pokud chcete, můžete stanovit pro každou vlastnost toleranční oblast a tu zaznamenat ve specifikaci. Předloha: Vymezení pojmů organoleptické vlastnosti výrobků Předloha: Organoleptická specifikace I Předloha: Organoleptická specifikace II kontrolujte kvalitu surovin. Vysoká organoleptická kvalita surovin je nejvýznamnějším výchozím prvkem k zajištění vysoké kvality výrobků. Organoleptické specifikace a parametry kvality specifické pro daný výrobek usnadňují kontrolu surovin. Veďte přesné záznamy o stavu organoleptické kvality surovin, čímž zajistíte zpětnou dohledatelnost údajů. Údaje o tolerančním pásmu příslušných parametrů kvality vám usnadní rozhodnutí, zda lze surovinu použít či nikoli.

10 V důsledku sezónních a klimatických výkyvů nezřídka dochází k odchylkám v kvalitě surovin. Tyto odchylky lze zohlednit při stanovování přípustné odchylky ve specifikacích. kontrolujte proces výroby. Již během výroby se mohou vyskytnout organoleptické závady. Příčinou mohou být například volba nesprávné receptury, příliš dlouhé prostoje, silné mechanické zatížení (střihová síla), případně příliš vysoké nebo nízké provozní teploty. Organoleptická kontrola kvality procesu výroby vám usnadňuje rychle se rozhodnout, jak naložit s vadnou dávkou, aby byly případné ekonomické škody co nejnižší. kontrolujte kvalitu výsledného výrobku. Vaši zákazníci vaše výrobky znají a cení si trvalé kvality, například vůně podporující chuť, specifické chuti koření a jemné struktury. Ověřujte, zda poskytujete trvale kvalitní výrobky: srovnání se specifikačními údaji; porovnejte vzájemně dvě dávky a ověřte, zda se vzorky neliší. Otázka: Jak zjistíte, zda je mezi dvěma různými dávkami chuťový rozdíl? Proveďte zkoušku rozdílů (trojúhelníková zkouška): Norma DIN EN ISO 4120: uvádí všechny požadavky, které je třeba dodržet při provádění trojúhelníkové zkoušky. U zkoušky rozdílů vás může zaujmout, proč potřebujete tři vzorky, když chcete stanovit rozdíl mezi dvěma různými vzorky? Odpověď je jednoduchá pokud použijete tři vzorky, je pravděpodobnost, že stanovíte správný vzorek, pouze 33 %, ve srovnání se zkouškou, kdy použijete vzorky dva. V tomto případě je pravděpodobnost správného odhadu 50 %. Otázka zní následovně: poznáte odlišný vzorek? 6 [cit , 13:37]

11 Struktura zkoušky Dva vzorky jsou stejné (dávka X), jeden vzorek se liší (dávka Y). K dispozici je celkem šest různých možností, v jakém pořadí lze vzorky testovat. Všech šest možností se musí během zkoušky vyskytnout (6, 12, 18 trojúhelníků vzorků). Vzorky A a B jsou opatřeny náhodně vybranými čísly. Tip: Doporučuje se připravit si rozpis vzorků tak, aby bylo zřejmé, které posuzující osobě byly přiděleny které zkušební vzorky. Připravte vše potřebné ke zkoušce pro svého kolegu/kolegyni nebo jej on/ona připraví pro vás. Tak se zajistí, aby byla posuzující osoba nestranná. Tabulka 2: šest možných kombinací vzorků (vlastní zobrazení) A B B A A B A B A B B A B A A B A B Průběh zkoušky Aby měl výsledek zkoušky dobrou výpovědní hodnotu, je potřeba nejméně pět posuzujících osob (viz dále). Předpokladem je, aby měly tyto osoby odpovídající znalosti o použité metodě a organoleptice. Posuzující osoby mohou testovat také několik sad vzorků. Testování probíhá vždy zleva doprava. Vzorky lze ochutnávat zpětně. Úkolem posuzujícího je určit vzorky, které se odlišují. Obrázek 1: Řazení vzorků při trojúhelníkové zkoušce (vlastní zobrazení) Vyhodnocení zkoušky Označte záznamové listy odpovědí symboly správně a špatně.

12 Sečtěte správné a špatné odpovědi (odlišující se vzorek bude možné správně určit). Pomocí tabulky k vyhodnocení výsledků trojúhelníkové zkoušky ověřte, zda je počet správných odpovědí s ohledem na počet zúčastněných posuzujících osob a příslušné postupy (n) dostačující, aby bylo možné s 95 %, 99 % nebo 99,9 % jistotou stanovit, že se jednotlivé vzorky výrazně liší. 7 Pokud nelze jednoznačně určit rozdíl mezi vzorky, neznamená to, že jsou vzorky stejné nebo podobné. Aby bylo možné podobnost statisticky ověřit, je třeba provést další zkoušku, která v těchto materiálech není podrobně popsána (viz norma DIN EN ISO 4120: 2007 Trojúhelníková zkouška 8 ). snažte se přijít na podstatu reklamace. Stížnosti zákazníků na organoleptické vlastnosti výrobků musíte brát vždy vážně. Spotřebitel dokáže často jen obtížně vysvětlit, proč není kvalita daného výrobku podle jeho názoru dostačující. Popis jako nechutná dobře vám při hledání příčiny problému nepomůže. Zklamaní zákazníci reklamovaný výrobek často donesou do prodejny. Při posuzování organoleptických vlastností daných výrobků proveďte pouze vizuální kontrolu a kontrolu vůně, abyste chránili své zdraví. Proveďte posouzení kvality nejen daného výrobku, ale i dalších výrobků dané dávky. Nákup při výměně dodavatele/surovin/obalového materiálu požadujte vzorník výrobků. Pokud zvažujete, že změníte dodavatele, případně začnete používat jiné suroviny nebo obalové materiály, požádejte poskytovatele, jehož služby chcete využívat, aby vám zaslal vzorník nabízených výrobků. Tato změna může být například žádaná s ohledem na náklady, problémy s kvalitou nebo prostoje v dodávkách. Pomocí vzorníku a zkušebních vzorků můžete vyzkoušet nové suroviny nebo obalové materiály. Lze dané suroviny dobře zpracovat? Splňují zkušební vzorky všechny požadavky na kvalitu? Proveďte trojúhelníkovou zkoušku, abyste zjistili, zda se tyto výrobky svými organoleptickými vlastnosti odlišují od stávajících výrobků a požádejte zákazníky o spolupráci týkající se zkoušky přijetí (popis metody je uveden v následujícím textu). 7 Nießen/ Thölking: Sensorische Prüfverfahren. Anpassung für mittelständige Betriebe. Hamburg: BEHR S Verlag, 2007, str. 67, Auswertung der Dreiecksprüfung. 8 [cit , 13:37].

13 Ptejte se zákazníků na jejich názor, když... vyvíjíte nový výrobek. Marketing Příklad: Zvažujete, že byste mohli nabízet nový druh džemu. Při výrobě zkušebních vzorků nového druhu džemu nedošlo k žádným technickým problémům. Z nového druhu džemu jste nadšeni, nevíte však, jak jej přijmou vaši zákazníci. Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda jsou vaše výrobky oblíbené: 1. Otázka týkající se přijetí výrobku Jak se vám líbí tento džem? Přestože se přednostně zajímáte o to, jak váš džem zákazníkům chutná, ptejte se také, jak na ně působí jeho další organoleptické vlastnosti, jako jsou vzhled, vůně, pocit v ústech, jaký je na omak a jaký v nich zanechal celkový dojem. O oblíbenosti nebo neoblíbenosti totiž rozhoduje souhrn všech smyslových vjemů. Doporučuje se posuzovat nový druh džemu současně s nejméně jedním stávajícím druhem. Můžete tak dodatečně získat cenné informace například o tom, jakými organoleptickými vlastnostmi se dané výrobky liší. Současně získáte povědomí o silných a slabých stránkách nového nebo stávajícího výrobku. Při posuzování toho, jak je výrobek přijímán, využijte 7bodovou škálu, jejíž mezní hodnoty jsou vůbec se mi nelíbí a velmi se mi líbí. 2. Posouzení oblíbenosti Pokud necháte zákazníka ochutnat více než tři druhy džemu, můžete na konci zkoušky přijetí posoudit jejich oblíbenost. Zákazník má za úkol seřadit výrobky od nejoblíbenějšího po nejméně oblíbený. Pokud nabízíte novou variantu džemu k ochutnání spolu s několika stávajícími druhy, bude pro vás jako pro výrobce významná informace o tom, jaké průměrné pořadí nový druh zaujímá. Zákazníkovi můžete po ukončení zkoušky přijetí výrobku znovu podat vzorky a vyzvat jej, aby je seřadil podle oblíbenosti. Můžete jej také požádat, aby vzorky seřadil po paměti.

14 3. Otázka týkající se preferencí Preference vašich zákazníků můžete odvodit z výsledků zkoušky přijetí výrobku popsané v předchozím textu, nebo se můžete ptát, který ze dvou výrobků zákazníci upřednostňují. Který druh džemu se vám líbí více? Zákazníkovi podáte současně dva vzorky: nový druh a stávající druh nebo dva nové druhy. Zkouška preferencí je snadněji proveditelná než zkouška přijetí, protože zákazníci výrobky neposuzují na základě škály. Nevýhodou je, že při této zkoušce nelze zjistit, do jaké míry se dané výrobky liší s ohledem na stupeň přijetí. TIP: Obě testovací metody (zkouška přijetí výrobku a zkouška preferencí) můžete použít také tehdy, chcete-li znát odpovědi na následující otázky: Bude k dispozici nová receptura výrobku a pokud ano, v jaké formě? Jak můžete odlišit výrobky od výrobků nabízených konkurencí? Jak jsou zákazníci spokojeni se způsobem manipulace s výrobky? Jak se vám líbí balení výrobků? Upozorněte zákazníky na... speciální organoleptické vlastnosti nabízených výrobků. Prodej / distribuce Pokud zákazník váhá mezi dvěma druhy sýrů, usnadněte mu rozhodování. Nepoužívejte subjektivní výpovědi typu tento sýr chutná lépe než ten druhý. Popište namísto toho oba výrobky pomocí organoleptických vlastností. Příklad: Tento sýr se vyznačuje výraznou chutí a kouřovým akcentem. Ten druhý sýr je jemný a vyniká především svými ovocnými tóny. Doplňujte pravidelně svůj slovník a slovník svých zaměstnanců o nová slova tak, abyste byli schopni popsat všechny nabízené výrobky pomocí stejných nebo podobných vlastností.

15 Pozitivní vedlejší efekt: váš zákazník tak získá pocit, že mu dokážete dobře poradit, a vy i váš tým zanecháte profesionální dojem.

Postavení vs. konkurence

Postavení vs. konkurence Kapitola 2 Modul 1: Postavení výrobků na trhu Postavení vs. konkurence Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 2: Postavení vs. konkurence Autorky: Dr. Andrea

Více

Marketing. Praxe.Workshop. Obchodní rozhovor. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Marketing. Praxe.Workshop. Obchodní rozhovor. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Marketing Praxe.Workshop Obchodní rozhovor Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH PRAXE.WORKSHOP Obchodní rozhovor Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah odpovídá: Austrian

Více

Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí

Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí 1 Kapitola 2 Modul 2 Marketingový plán Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 2: Ohodnocení společnosti,

Více

1 Kapitola 4. Modul 2 Marketingový plán. Cena. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

1 Kapitola 4. Modul 2 Marketingový plán. Cena. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 1 Kapitola 4 Modul 2 Marketingový plán Cena Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 4: Cena Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

Take-away:jídlo s sebou

Take-away:jídlo s sebou Marketing Praxe.Workshop Take-away:jídlo s sebou Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH PRAXE.WORKSHOP Take-away: jídlo s sebou Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

Postavení výrobku na lokálních trzích

Postavení výrobku na lokálních trzích Kapitola 8 Modul 1: Postavení výrobku na trhu Postavení výrobku na lokálních trzích Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 8: Postavení výrobku na lokálních

Více

Informace podporují prodej produktů

Informace podporují prodej produktů Marketing Praxe.Workshop Informace podporují prodej produktů Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH PRAKTICKÁ CVIČENÍ Informace podporují prodej produktů Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Více

Uvedení zemědělských výrobků na trh

Uvedení zemědělských výrobků na trh Pokyny Modul 1: Postavení výrobku na trhu Uvedení zemědělských výrobků na trh Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Pokyny k uvedení zemědělských výrobků na trh

Více

1 Kapitola 5. Modul 2 Marketingový plán. Podpora prodeje. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

1 Kapitola 5. Modul 2 Marketingový plán. Podpora prodeje. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 1 Kapitola 5 Modul 2 Marketingový plán Podpora prodeje Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 5: Podpora prodeje Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Více

Jak je to s tím velkým nápadem?

Jak je to s tím velkým nápadem? Modul 4: Reklama Kapitola 1 Jak je to s tím velkým nápadem? Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH Modul 4 REKLAMA Kapitola 1: Co je tím velkým nápadem? Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Více

7 odlišovacích strategií

7 odlišovacích strategií Modul 1 Postavení výrobku na trhu Kapitola 6 7 odlišovacích strategií Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 6: 7 strategií k vytvoření jedinečné identity

Více

Plánování ve stavební firmě

Plánování ve stavební firmě Co je to podnikatelský plán? Podnikatelský plán je dokument, který popisuje podnik (ideu pro stávající nebo začínající) a způsob, jak dosáhne ziskovosti Plán by měl zahrnovat: všechny náklady a marketingový

Více

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v pekárenství (kód: M)

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v pekárenství (kód: M) Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v pekárenství (kód: 29-095-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání:

Více

Přesnost měření. Obsah. Energetické hodnoty a stupeň účinnosti pro FV-střídač Sunny Boy a Sunny Mini Central

Přesnost měření. Obsah. Energetické hodnoty a stupeň účinnosti pro FV-střídač Sunny Boy a Sunny Mini Central Přesnost měření Energetické hodnoty a stupeň účinnosti pro FV-střídač Sunny Boy a Sunny Mini Central Obsah Každý provozovatel fotovoltaického zařízení chce být co nejlépe informován o výkonu a výnosu svého

Více

Vnitřní směrnice č. 3/2018 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu

Vnitřní směrnice č. 3/2018 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu Vnitřní směrnice č. 3/2018 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu ve znění dodatku č. 1 ze dne 4.2.2019 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Předmět směrnice 1. Tato směrnice pro zadávání veřejných zakázek

Více

Vnitřní směrnice č. 1/2013 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu

Vnitřní směrnice č. 1/2013 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu Vnitřní směrnice č. 1/2013 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu včetně Dodatku č. 1 schváleného radou města dne 18.3.2013 usnesením č. 70/2013, Dodatku č. 2 schváleného radou města dne 23.6.2014

Více

Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány. Ing. Dana Večeřová

Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány. Ing. Dana Večeřová a jejich kontrola dozorovými orgány Ing. Dana Večeřová Charakteristika Potravinářské komory ČR Zájmové sdružení právnických a fyzických osob v potravinářském sektoru ČR, reprezentuje 85% českého potravinářského

Více

Požadavky mezinárodních norem na využití přídatných látek. Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing.

Požadavky mezinárodních norem na využití přídatných látek. Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Požadavky mezinárodních norem na využití přídatných látek Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová Požadavky mezinárodních norem na využití přídatných látek Nejrozšířenější

Více

Kapitola 1. Modul 9: Zdokonalení produktu. Řešení problémů. Dr. Gernot Zweytick

Kapitola 1. Modul 9: Zdokonalení produktu. Řešení problémů. Dr. Gernot Zweytick Kapitola 1 Modul 9: Zdokonalení produktu Řešení problémů Dr. Gernot Zweytick 2 Obsah MODUL: Zdokonalení produktu Řešení problémů Autor: Dr. Gernot Zweytick A. Úvod řešení problémů... 4 B. Faktory ovlivňující

Více

Národní informační středisko pro podporu kvality

Národní informační středisko pro podporu kvality Národní informační středisko pro podporu kvality 1 STATISTICKÉ PŘEJÍMKY CHYBY PŘI APLIKACI A JEJICH DŮSLEDKY Ing. Vratislav Horálek, DrSc. 2 A. NEPOCHOPENÍ VLASTNÍHO CÍLE STATISTICKÉ PŘEJÍMKY (STP) STP

Více

ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Dokumenty ILAC. ILAC Mezinárodní spolupráce v akreditaci laboratoří

ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Dokumenty ILAC. ILAC Mezinárodní spolupráce v akreditaci laboratoří ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Opletalova 41, 110 00 Praha 1 Nové Město Dokumenty ILAC ILAC Mezinárodní spolupráce v akreditaci laboratoří Číslo publikace: ILAC - G17:2002 Zavádění koncepce stanovení

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI NEOBSAHUJE TEXT NORMY METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 20-01 - 17 k aplikaci ČSN EN ISO/IEC 17043:2010 Posuzování shody Všeobecné požadavky na zkoušení způsobilosti v akreditačním systému České republiky

Více

Metodický pokyn pro akreditaci

Metodický pokyn pro akreditaci Metodický pokyn pro akreditaci K aplikaci ČSN EN ISO/IEC 17043:2010 Posuzování shody Všeobecné požadavky na zkoušení způsobilosti v akreditačním systému České republiky Datum vydání 28. 12. 2017 Neobsahuje

Více

Hodnocení kvality logistických procesů

Hodnocení kvality logistických procesů Téma 5. Hodnocení kvality logistických procesů Kvalitu logistických procesů nelze vyjádřit absolutně (nelze ji měřit přímo), nýbrž relativně porovnáním Hodnoty těchto znaků někdo buď předem stanovil (norma,

Více

P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G

P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 4 ZS, akad.rok 2014/2015 Průmyslový marketing - VŽ 1 Marketingové strategie ZS, akad.rok 2014/2015 Průmyslový marketing - VŽ 2 Klasifikace marketingových strategií

Více

Zajistěte aktuální bezpečnostní listy k používaným sanitačním prostředkům. Požádejte dodavatele těchto prostředků o jejich dodání.

Zajistěte aktuální bezpečnostní listy k používaným sanitačním prostředkům. Požádejte dodavatele těchto prostředků o jejich dodání. Strana 1 z 10 34.ZŠ PLZEN 34.ZŠ Vážená paní (pane), provedli jsme pro Vás zhodnocení v oblasti bezpečnosti pokrmů (správná praxe a "plný" systém kritických bodů - HACCP). Naše hodnocení vychází pouze z

Více

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 687 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 4.

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 687 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 4. 248 10. funkční období 248 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc. a doc. ing. Kamila Míková, CSc. a ing. Jana Kohoutková,

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...,

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., kterým se mění přílohy VIII a IX směrnice 2012/27/EU, pokud jde o obsah

Více

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství (kód: M)

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství (kód: M) Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství (kód: 29-080-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání:

Více

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v konzervárenství (kód: M)

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v konzervárenství (kód: M) Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v konzervárenství (kód: 29-093-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se

Více

Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení

Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení KVĚTEN 2014 Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení Výživa pro lepší život Hydratace a cvičení: Okolo 60-70% lidského těla je složeno z vody. Je tedy v pořádku říci, že

Více

MARKETING 1 Úvod do předmětu, základní pojmy, Ing.Miloslav Šašek

MARKETING 1 Úvod do předmětu, základní pojmy, Ing.Miloslav Šašek MARKETING 1 Úvod do předmětu, základní pojmy, Ing. Co je cílem předmětu. znát základní marketingové pojmy umět je je v praxi aplikovat lépe porozumět situaci na na trhu (empatie) lépe poznat své +/- +/-a

Více

Doporučené postupy k provádění Vyhlášky č. 309/2005 Sb Vydání č. 1 (02/2008) Revize 1 (10/2008) Skupina DP 03

Doporučené postupy k provádění Vyhlášky č. 309/2005 Sb Vydání č. 1 (02/2008) Revize 1 (10/2008) Skupina DP 03 03 Sestavy OBSAH Označení postupu DP 03/01 DP 03/02 DP 03/03 DP 03/04 DP 03/05 DP 03/06 DP 03/07 DP 03/08 Otázka k přijatému doporučenému postupu Co je ve smyslu vyhlášky č. 309/2005 Sb. chápáno pod pojmem

Více

KONTAKTNÍ SKUPINA ŘEDITELŮ

KONTAKTNÍ SKUPINA ŘEDITELŮ KONTAKTNÍ SKUPINA ŘEDITELŮ PRVNÍ VYDÁNÍ (4. června 2014) KONTROLNÍ SEZNAM PRO VÝBĚR DOBRÉHO KONZULTANTA I. Interní přípravné práce II. Osobní kritéria konzultanta III. Znalosti konzultanta IV. Přístup

Více

HACCP. 1. Část Obecně

HACCP. 1. Část Obecně HACCP 1. Část Obecně ZADÁNÍ a) Vyjmenujte, jaké normy/standardy v oblasti řízení kvality a bezpečnosti potravin znáte. b) Popište, z jakého důvodu provozovatelé potravinářských podniků zavádějí Vámi uvedené

Více

Předmluva ke třetímu vydání Předmluva k českému vydání Co je to marketingový výzkum? Pátrání po marketingových rozhodnutích...

Předmluva ke třetímu vydání Předmluva k českému vydání Co je to marketingový výzkum? Pátrání po marketingových rozhodnutích... HAUGE Paul PRŮZKUM TRHU Obsah Předmluva ke třetímu vydání... 1 Předmluva k českému vydání... 3 1. Co je to marketingový výzkum?... 5 Pátrání po marketingových rozhodnutích... 5 Trh a marketingový výzkum...

Více

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE Správná laboratorní praxe soubor opatření, které je nutné dodržovat pojišťuje kvalitu získaných analytických dat obor

Více

Hodnoticí standard. Technolog v konzervárenství (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Technolog v konzervárenství (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Technolog v konzervárenství (kód: 29-094-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Technolog v potravinářství a krmivářství

Více

Pracovní list RYCHLOST METABOLISMU. Úloha 1: Stanovení optimálních podmínek pro metabolickou aktivitu kvasinek Saccharomyces cerevisiae

Pracovní list RYCHLOST METABOLISMU. Úloha 1: Stanovení optimálních podmínek pro metabolickou aktivitu kvasinek Saccharomyces cerevisiae Pracovní list RYCHLOST METABOLISMU Úloha 1: Stanovení optimálních podmínek pro metabolickou aktivitu kvasinek Saccharomyces cerevisiae Každý z vás si může vyzkoušet jednoduchý pokus: Do láhve dejte kousek

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2013R1337 CS 17.12.2013 000.002 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1337/2013 ze dne 13.

Více

Změřte spokojenost zákazníků, kdekoliv a kdykoliv si přejete sledujte a optimalizujte kvalitu služeb

Změřte spokojenost zákazníků, kdekoliv a kdykoliv si přejete sledujte a optimalizujte kvalitu služeb Změřte spokojenost zákazníků, kdekoliv a kdykoliv si přejete sledujte a optimalizujte kvalitu služeb 1 PŘÍMÁ CESTA KE ZPĚTNÉ VAZBĚ ZÁKAZNÍKA Konkrétní otázka pro zákazníka, čtyři tlačítka s emotikony pro

Více

[ 1 ] Ing. František Chuchma, CSc. Seminář SVP/SDP, Státní ústav kontrolu léčiv

[ 1 ] Ing. František Chuchma, CSc. Seminář SVP/SDP, Státní ústav kontrolu léčiv [ 1 ] [ 2 ] VYR-32 verze 4 kapitola 1 Farmaceutický systém jakosti The Rules Governing Medicinal Products in EU, EU Guidelines to GMP, Chapter 1 Platnost od 31.1.2013 Právní základ: čl.47 Směrnice Evropského

Více

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a datových modelů Obsah Seznam tabulek... 1 Seznam obrázků... 1 1 Úvod... 2 2 Metody sémantické harmonizace... 2 3 Dvojjazyčné katalogy objektů

Více

Hodnoticí standard. Sommelier (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Gastronomie, hotelnictví a turismus (kód: 65)

Hodnoticí standard. Sommelier (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Gastronomie, hotelnictví a turismus (kód: 65) Sommelier (kód: 65-010-H) Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj Skupina oborů: Gastronomie, hotelnictví a turismus (kód: 65) Týká se povolání: Číšník Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Mark tingový výzkum. Téma. Marketingový výzkum. Realizace. Tomek - Vávrová Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL-ČVUT Y16MVY

Mark tingový výzkum. Téma. Marketingový výzkum. Realizace. Tomek - Vávrová Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL-ČVUT Y16MVY Marketingový výzkum Realizace Tomek - Vávrová YMVY Proces marketingového výzkumu Návrh projektu výzkumu Stanovení zdrojů a způsobu získávání informací Sběr informací Vyhodnocení výzkumu a interpretace

Více

Marketingový výzkum 5

Marketingový výzkum 5 Marketingový výzkum 5 Kvantitativní metody dotazování Velikost výběru Techniky výběru Zpracování dat Velikost výběru a techniky výběru respondentů Určení velikosti výběru Ideál ptát se všech Typické velikosti

Více

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 Základy marketingu Přednášky pro Vysokou školu finanční a správn vní Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 1 Přednáška 1: Definice marketingu Trocha historie: Snaha minimalizovat riziko, které je spojeno se vstupem

Více

coachpage.cz MARKETINGOVÝ VÝZKUM Faktory ovlivňující nákupní chování ve vztahu ke koupi automobilu TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS

coachpage.cz MARKETINGOVÝ VÝZKUM Faktory ovlivňující nákupní chování ve vztahu ke koupi automobilu TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS coachpage.cz TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS MARKETINGOVÝ VÝZKUM Faktory ovlivňující nákupní chování Faktory ovlivňující nákupní chování Hlavní cíl výzkumného projektu Výzkumný projekt si klade za

Více

Interní norma č /01 Omak tkanin Metoda subjektivní

Interní norma č /01 Omak tkanin Metoda subjektivní Předmluva Text vnitřní normy byl vypracován v rámci Výzkumného centra Textil LN00B090 a schválen oponentním řízením dne 10.6. 2002. Předmět normy Subjektivní hodnocení omaku tkanin. Obsah 1. Definice...

Více

Marketingový plán pro B2B

Marketingový plán pro B2B Marketingový plán pro B2B ZDARMA od desinners.cz Úvod do vyplnění plánu Nyní máte k dispozici vzor marketingového plánu B2B. Tady je pár rad, jak plán vyplnit. Přejeme hodně úspěchů! 1. Nesnažte se vyplnit

Více

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb!

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb! AUDITY Audity představují nezávislý zdroj informací a týkají se všech podnikových procesů, které tvoří systém zabezpečování jakosti podniku.audity znamenají tedy systematický, nezávislý a dokumentovaný

Více

STANDARD KVALITY PRO VÝROBNÍ ŘADU ISOFUSION V700 SKLOVITÉ POVLAKY 1. ROZSAH PŮSOBNOSTI

STANDARD KVALITY PRO VÝROBNÍ ŘADU ISOFUSION V700 SKLOVITÉ POVLAKY 1. ROZSAH PŮSOBNOSTI STANDARD KVALITY PRO VÝROBNÍ ŘADU ISOFUSION V700 SKLOVITÉ POVLAKY 1. ROZSAH PŮSOBNOSTI Tato norma určuje požadavky na jakost pro ISOFUSION V700 zpracování sklovitých povlaků vrstvou skelného smaltování

Více

Průvodce pro bezpečnost na pracovišti. Regály. Inspekce a údržba. Od kontroly expertem až po výměnu vadných částí regálu

Průvodce pro bezpečnost na pracovišti. Regály. Inspekce a údržba. Od kontroly expertem až po výměnu vadných částí regálu 2 4 5 6 7 8 9 10 3 11 1 12 2014 2015 2016 2017 Průvodce pro bezpečnost na pracovišti Regály Inspekce a údržba Od kontroly expertem až po výměnu vadných částí regálu 02 Obsah 04 06 Bezpečnost a hospodárnost

Více

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi Část: Rozhodování o shodě se specifikací (limitem) Vladimír Kocourek Praha, 2016 Shoda se specifikací / limitem Posuzování shody se specifikací / limitem Cílem měření

Více

REKLAMAČNÍ ŘÁD. Minipap s.r.o.

REKLAMAČNÍ ŘÁD. Minipap s.r.o. REKLAMAČNÍ ŘÁD Minipap s.r.o. náměstí Osvobození 254/24 78901 ZÁBŘEH IČ: 27843840 PLATNÝ OD 01. 01. 2018 Pro zabezpečení jednotného, rychlého a správného postupu při vyřizování reklamací v prodejnách PAPÍRÁK

Více

Zadání chemicko-technologické specifikace zákazníkem požadovaného produktu technickému a výrobnímu útvaru 7

Zadání chemicko-technologické specifikace zákazníkem požadovaného produktu technickému a výrobnímu útvaru 7 Inženýr chemie produktmanažer (kód: 28-020-T) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Inženýr chemie Kvalifikační

Více

ŘÍZENÍ JAKOSTI. Ing. Eva Šlaichová, Ph.D. eva.slaichova@tul.cz Budova H 6. patro Tel.: 48 535 2353 Konzultační hodiny: ST 10:40 12:10 nebo dle dohody

ŘÍZENÍ JAKOSTI. Ing. Eva Šlaichová, Ph.D. eva.slaichova@tul.cz Budova H 6. patro Tel.: 48 535 2353 Konzultační hodiny: ST 10:40 12:10 nebo dle dohody ŘÍZENÍ JAKOSTI Ing. Eva Šlaichová, Ph.D. eva.slaichova@tul.cz Budova H 6. patro Tel.: 48 535 2353 Konzultační hodiny: ST 10:40 12:10 nebo dle dohody Sylabus předmětu Úvod do problematiky. Vymezení pojmů.

Více

Statistické řízení jakosti - regulace procesu měřením a srovnáváním

Statistické řízení jakosti - regulace procesu měřením a srovnáváním Statistické řízení jakosti - regulace procesu měřením a srovnáváním Statistická regulace výrobního procesu (SPC) SPC = Statistical Process Control preventivní nástroj řízení jakosti, který na základě včasného

Více

Rozhodovací procesy 3

Rozhodovací procesy 3 Rozhodovací procesy 3 Informace a riziko Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 III rozhodování 1 Rozhodovací procesy Cíl přednášky 1-3: Význam rozhodování Rozhodování

Více

08 Interpretace ostatních základních požadavků OBSAH

08 Interpretace ostatních základních požadavků OBSAH 08 Interpretace ostatních základních požadavků OBSAH Označení postupu DP 08/01 DP 08/02 DP 08/03 DP 08/04 DP 08/05 DP 08/06 DP 08/07 Otázka k přijatému doporučenému postupu V jednotlivých směrnicích EU

Více

2006R2023 CS

2006R2023 CS 2006R2023 CS 17.04.2008 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2023/2006 ze dne 22. prosince

Více

Čtyři běžné PROBLÉMY PŘI KALIBRACI TLAKU

Čtyři běžné PROBLÉMY PŘI KALIBRACI TLAKU Čtyři běžné PROBLÉMY PŘI KALIBRACI TLAKU Kalibrace tlaku je často důležitou součástí systémů řízení a přispívá k optimalizaci procesů a bezpečnosti závodu. Přístroji pro měření tlaku je sice vybaven téměř

Více

Philips Lumea Advanced návod k použití pro SC1999

Philips Lumea Advanced návod k použití pro SC1999 Philips Lumea Advanced návod k použití pro SC1999 Philips Lumea Advanced sc 1999 je moderní levnější bratranec velmi žádaných modelů Lumea Prestige např. 956. Má stejnou životnost lampy, 15 a více let

Více

Z á s a d y s o u t ě ž e

Z á s a d y s o u t ě ž e Z á s a d y s o u t ě ž e XIII. ročník soutěže Potravinářský výrobek Pardubického kraje 2019 MLS PARDUBICKÉHO KRAJE 2019 Motto: Podporujeme potravinářské výrobky a výrobce Pardubického kraje AGROVENKOV,

Více

TRH A CÍLENÝ MARKETING

TRH A CÍLENÝ MARKETING TRH A CÍLENÝ MARKETING základní subjekty trhu: 1. domácnosti prodávají své výrobní faktory (práce, půda, kapitál), za získané důchody (mzda, renta, úrok) nakupují výrobky a služby 2. podniky prodávají

Více

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi Lekce 1a: Kvalita a procesy ve výrobě a službách Vladimír Kocourek Praha, únor 2018 Vývoj v požadavcích na kvalitu potravin Podmínky za nichž se rozvíjí výroba a

Více

Filtry MANN+HUMMEL pro kompresory

Filtry MANN+HUMMEL pro kompresory Filtry MANN+HUMMEL pro kompresory MANN+HUMMEL filtry: spolehlivé a hospodárné Při výrobě stlačeného vzduchu velmi úzce spolupracují odlučovače oleje, které odstraňují olej ze vzduchu, se vzduchovými a

Více

Hodnocení a ochrana zboží O.Kánský

Hodnocení a ochrana zboží O.Kánský Hodnocení a ochrana zboží 2016 O.Kánský Jakost zboží Jakost je způsobilost pro užití. (Juran) Jakost je shoda s požadavky. (Crosby) Jakost je to, co za ni považuje zákazník. (Feibenbaum) Jakost je stupeň

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Registrační č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Škola: Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

SPECIFIKA CERTIFIKACE PODLE ČSN EN ISO 9001:2001 V ORGANIZACÍCH, KTERÉ SE ZABÝVAJÍ VÝVOJEM SOFTWARE

SPECIFIKA CERTIFIKACE PODLE ČSN EN ISO 9001:2001 V ORGANIZACÍCH, KTERÉ SE ZABÝVAJÍ VÝVOJEM SOFTWARE SPECIFIKA CERTIFIKACE PODLE ČSN EN ISO 9001:2001 V ORGANIZACÍCH, KTERÉ SE ZABÝVAJÍ VÝVOJEM SOFTWARE Václav Šebesta Ústav informatiky Akademie věd ČR, e-mail: vasek@cs.cas.cz Abstrakt Jestliže ještě před

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0097/1. Pozměňovací návrh. Renate Sommer za skupinu PPE

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0097/1. Pozměňovací návrh. Renate Sommer za skupinu PPE 9.2.2015 B8-0097/1 1 Bod odůvodnění D D. vzhledem k tomu, že podle odhadů je 30 50 % celkového objemu poraženého masa v závislosti na konkrétním členském státě zpracováno na masné složky do potravin, většinou

Více

PROTECOR MOMENTOVÝ KLÍČ 43.OMK ; 43.OMK ; 43.OMK ; 43.OMK ; 43.OMK ; 43.OMK ; 43.OMK ; 43.

PROTECOR MOMENTOVÝ KLÍČ 43.OMK ; 43.OMK ; 43.OMK ; 43.OMK ; 43.OMK ; 43.OMK ; 43.OMK ; 43. MOMENTOVÝ KLÍČ PROTECOR 43.OMK-025-14; 43.OMK-025-38; 43.OMK-110-38; 43.OMK-210-12; 43.OMK-350-12; 43.OMK-400-34; 43.OMK-800-34; 43.OMK-980-34 Z 3 1 + - O 6 2 4 5 1. Základní stupnice 1. Základní stupnice

Více

Výukový modul III.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Výukový modul III.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy práce s tabulkou Výukový modul III.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma III.2.3 Technická měření v MS Excel Pracovní list 6 Graf teplot Ing. Jiří Chobot VY_32_INOVACE_323_6 Anotace

Více

Skladování, balení a expedice mlýnských výrobků (kód: H)

Skladování, balení a expedice mlýnských výrobků (kód: H) Skladování, balení a expedice mlýnských výrobků (kód: 29-040- H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Mlynář Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Výroba nečokoládových cukrovinek (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Výroba nečokoládových cukrovinek (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Výroba nečokoládových cukrovinek (kód: 29-027-E) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Cukrář Kvalifikační úroveň

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU),

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU), EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 5.5.2015 C(2015) 2874 final ANNEXES 5 to 10 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU), kterým se doplňuje směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/30/EU, pokud

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Smysly člověka autor: Mgr. Lenka Jančíková vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo projektu:

Více

Hodnoticí standard. Výroba chleba a běžného pečiva (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Výroba chleba a běžného pečiva (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Výroba chleba a běžného pečiva (kód: 29-001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Pekař Kvalifikační úroveň NSK

Více

Legislativní požadavky na měření teploty ve zmrazených potravinách

Legislativní požadavky na měření teploty ve zmrazených potravinách PRACOVNÍ POMŮCKA DO PRAKTICKÝCH CVIČENÍ Inovace K1 MĚŘENÍ TEPLOTY VE ZMRAZENÝCH POTRAVINÁCH H2THR Předmět Technologie a hygiena ryb a ostatních vodních živočichů a výrobků z nich, mrazíren a mrazírenských

Více

Provádění preventivních opatření

Provádění preventivních opatření Účinnost dokumentu od: 14.6.2007 Provádění preventivních opatření Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/11 Obsah 1 Všeobecná ustanovení...3

Více

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 KONTROLA JAKOSTI A AKTUALIZACE POKYNU VYR-32, KAPITOLA 6 Jan Tille, 03.02.2015 SÚKL 3 Legislativní vymezení Legislativní zdroje a zkratky: zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících

Více

Systémy řízení jakosti pro realizaci výzkumu a vývoje

Systémy řízení jakosti pro realizaci výzkumu a vývoje Systémy řízení jakosti pro realizaci výzkumu a vývoje Aplikování systémů řízení jakosti pro výrobu a používání technologií a materiálů a vedení experimentů Blažena Jedličková 25.5.2011 Co? Dle čeho? (systém)

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Rozhodování

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Rozhodování Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Rozhodování Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: září 2013 Klíčová slova: rozhodování,

Více

Porovnání měření maximální objemové hmotnosti asfaltové směsi v trichloretylenu a ve vodě výsledky mezilaboratorní zkoušky

Porovnání měření maximální objemové hmotnosti asfaltové směsi v trichloretylenu a ve vodě výsledky mezilaboratorní zkoušky Porovnání měření maximální objemové hmotnosti asfaltové směsi v trichloretylenu a ve vodě výsledky mezilaboratorní zkoušky (Reinhard Lehné a Hand-Jörg Eulitz, Straße+Autobahn, 12/2006, str. 751 754) Maximální

Více

Zajišťování kvality a dodržování předpisů v supermarketu.

Zajišťování kvality a dodržování předpisů v supermarketu. a dodržování předpisů v supermarketu. Od příjmu zboží až po nákupní vozík: u firmy Testo najdete pro každý procesní krok v supermarketu ten správný měřicí nástroj. To Vás čeká v této aplikační příručce

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o poskytování služeb Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců ve firmě Alca plast servis, s.r.o.

Příloha č. 1 Smlouvy o poskytování služeb Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců ve firmě Alca plast servis, s.r.o. Příloha č. 1 Smlouvy o poskytování služeb Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců ve firmě Alca plast servis, s.r.o. PODROBNÝ ROZSAH PLNĚNÍ Část A VYTVOŘENÍ KOMPETENČNÍCH MODELŮ 1. Tvorba specifických kompetenčních

Více

Produkt a jeho charakteristika

Produkt a jeho charakteristika Název školy Produkt a jeho charakteristika Ročník studia/třída Produkt a jeho charakteristika VY_32_INOVACE_11_01_01 Tento materiál je určen k doplnění výuky předmětu v prvním ročníku oboru Podnikání.

Více

Inovace bakalářského a navazujícího magisterského studijního programu v oboru Bezpečnost a kvalita potravin (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.

Inovace bakalářského a navazujícího magisterského studijního programu v oboru Bezpečnost a kvalita potravin (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28. Inovace bakalářského a navazujícího magisterského studijního programu v oboru Bezpečnost a kvalita potravin (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0287) Veterinární a farmaceutická univerzita Brno Fakulta veterinární

Více

Hodnoticí standard. Technolog v pekárenství (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Technolog v pekárenství (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Technolog v pekárenství (kód: 29-096-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Technik v potravinářství a krmivářství

Více

Systém managementu jakosti ISO 9001

Systém managementu jakosti ISO 9001 Systém managementu jakosti ISO 9001 Požadavky na QMS Organizace potřebují prokázat: schopnost trvale poskytovat produkt produkt splňuje požadavky zákazníka a příslušné předpisy zvyšování spokojenosti zákazníka

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc. a doc. ing. Kamila Míková, CSc. Praha, 2013 Legislativa

Více

Výkonový poměr. Obsah. Faktor kvality FV systému

Výkonový poměr. Obsah. Faktor kvality FV systému Výkonový poměr Faktor kvality FV systému Obsah Výkonový poměr (Performance Ratio) je jedna z nejdůležitějších veličin pro hodnocení účinnosti FV systému. Konkrétně výkonový poměr představuje poměr skutečného

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice MIKROEKONOMIE MIKROEKONOMICKÁ POLITIKA STÁTU, TRŽNÍ SLEHÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl

Více

15239/17 ADD 1 vho/lk 1 DGE 2B

15239/17 ADD 1 vho/lk 1 DGE 2B Rada Evropské unie Brusel 13. prosince 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0380 (COD) 15239/17 ADD 1 POZNÁMKA Odesílatel: Výbor stálých zástupců (část I) Příjemce: Rada ENER 488 ENV 1017 CLIMA

Více

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Blood Glucose Monitoring System Blood Glucose Monitoring System Naučte se správně žít s cukrovkou Žít s cukrovkou, nebo-li s Diabetes mellitus, to je otázka

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU)

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 19.6.2014 L 179/17 NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. 664/2014 ze dne 18. prosince 2013, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012, pokud jde o stanovení symbolů

Více

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi Část 1: Kvalita a procesy ve výrobě a službách Vladimír Kocourek Praha, únor 2016 Vývoj v požadavcích na kvalitu potravin Podmínky za nichž se rozvíjí výroba a distribuce

Více

Kvalita SW produktů. Jiří Sochor, Jaroslav Ráček 1

Kvalita SW produktů. Jiří Sochor, Jaroslav Ráček 1 Kvalita SW produktů Jiří Sochor, Jaroslav Ráček 1 Klasický pohled na kvalitu SW Každý program dělá něco správně; nemusí však dělat to, co chceme, aby dělal. Kvalita: Dodržení explicitně stanovených funkčních

Více