CEE: Kdo bude zasažen, pokud Německo zpomalí?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CEE: Kdo bude zasažen, pokud Německo zpomalí?"

Transkript

1 CEE MakroPohled české shrnutí, 23. března 11 CEE Macro View: Who Will Get Hit If Germany Slows Down? Piotr Kalisz, Jaromir Sindel, Ilker Domac, Gultekin Isiklar originál: Klikněte zde pro originál CEE: Kdo bude zasažen, pokud Německo zpomalí? Shrnutí Prognóza Citi naznačuje podstatněji pomalejší růst německé ekonomiky v příštích dvou letech (průměrný růst by měl dosáhnout 2,1% v letech po průměrném růstu 3.3% v -11). V tomto reportu se snažíme posoudit, jaký dopad by mohly přinést změny v německé ekonomické aktivitě ve střední a východní Evropě. Relativně malá velikost a vysoká otevřenost dělá středoevropské ekonomiky velmi závislé na vývoji v Německu, které je v regionu největším obchodním partnerem. Nicméně existují některé podstatné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi střední a východní Evropy. Vývozy do Německa jsou významné pro Českou republiku a Maďarsko (více než 2 HDP), zatímco méně pro Polsko a Rumunsko (7-1 HDP); přičemž Rumunsko vykazuje větší míru expozice vůči ostatním zemím jádra eurozóny (například Francie a Itálie). To znamená, že reakce růstu HDP v ekonomikách střední a východní Evropy na změny v německém růstu se mohou u jednotlivých zemích značně lišit. Naše empirická analýza ukazuje, že tempo růstu HDP v České republice nebo v Maďarsku by mohlo poklesnout až o,6 až.9% v reakci na 1% zpomalení růstu německé ekonomiky. Naopak Polsko a Rumunsko se zdají nejméně zranitelné s ohledem na náš odhad mírnější reakce jejich růstu HDP na změnu německého růstu (.2 až,3%). Reakce slovenského růstu se nachází uprostřed (.4%). Existují významné rozdíly v produktové struktuře vývozu zemí střední a východní Evropy, což může mít rovněž důsledky pro hospodářský růst jednotlivých zemích. Česká republika a Maďarsko se specializují na vývoz meziproduktů a investičních statků. Ovšem negativní dopady mohou být kompenzovány jinými faktory jako oživení domácí ekonomiky společně se silnějším obchodem v rámci regionu, což je patrný trend z minulosti (viz obrázky 25-3). Rovněž exporty těchto ekonomik budou podpořeny exporty kapitálových statků, díky přetrvávající solidní investiční aktivitě v Německu. Ovšem růst by měl být méně zasažen v Polsku, které má relativně velký podíl spotřebního zboží ve vývozech, podobně jako Bulharsko, či i Slovensko, pokud přidáme vývozy osobních automobilů. Zpomalení Německa v roce 12 pravděpodobně negativně ovlivní všechny země CEE s možným největším negativním dopadem na Českou republiku a Maďarsko, tedy dvě země s velkou expozicí na německém trhu. Na straně druhé Polsko se zdá zřejmě v nejlepší pozici mezi CEE ekonomikami. S ohledem na výše řečené očekáváme, že růst HDP v roce 11 bude nejvyšší v Polsku (minimálně 4% meziročně), následováno Slovenskem (3,4%), Maďarskem (2,7%), Rumunskem (2,) a Českou republikou (1,9%), přičemž Polský růst reflektuje i slabší fiskální konsolidaci v porovnání s ostatními zeměmi střední a východní Evropy. Grafy viz níže a podrobnosti v originálním dokumentu (odkaz viz výše).

2 Obrázek 1. Ekonomický růst ve střední Evropě v roce překvapil pozitivně Obrázek 2. Exporty střední Evropy jsou významné v poměru vůči HDP Germany Poland Slovakia Czech R. Hungary Romania GDP growth surprise Hungary Slovakia Czech R. Poland Romania Euro area Total exports (% GDP, e) Exports to Germany (% GDP). Obrázek 3. Ačkoliv podíl Německa v exportech CEE postupně poklesl stále je pro CEE největším trhem Obrázek 4. Podíle exportů CEE zemí na periferii Evropy zůstává nízký (% exportů) 45 7% 4 6% % 4% 3% 2% 1% Czech Hungary Poland Romania Slovakia Czech Hungary Poland Romania Slovakia. Poznámka: V procentech exportů. Obrázek 5. Německo je klíčové pro ČR, Maďarsko a Polsko Pramen: IMF, Citi. Poznámka: Periferii eurozóny představuje Řecko, Irsko, Portugalsko a Španělsko. Podíl Bulharska je ovšem 13% v roce 9. Obrázek 6. zatímco stará EU pro všechny země CEE 35% Composition of export to Germany as % of total exports (in 9) 7 Composition of export to Old EU-15 as % of total exports (in 9) % % % 1 BULGARIA CZECH HUNGARY POLAND ROMANIA SLOVAKIA Capital Intermediate Consumer Other Notallocated BULGARIA CZECH HUNGARY POLAND ROMANIA SLOVAKIA Capital Intermediate Consumer Other Notallocated Pramen: Eurostat (COMEXT), Citi. Poznámka: Pohonné hmoty a dokončené osobní vozy jsou segmentu Other jelikož oboje je používáno průmyslem, jakož i spotřebiteli. Pramen: Eurostat (COMEXT), Citi. Poznámka: Pohonné hmoty a dokončené osobní vozy jsou segmentu Other jelikož oboje je používáno průmyslem, jakož i spotřebiteli.

3 Obrázek 7. Struktura exportů CEE Tot Interm Capi Cons al ediate tal umer Cars % of total exports Czech Hungary Poland Romania Slovakia Bulgaria Exports to Germany as % of total Czech Hungary Poland Romania Slovakia Bulgaria % of exports to Germany Czech Hungary Poland Romania Slovakia Bulgaria Pramen: Eurostat, CIRA. Poznámka: Consumer = spotřební zboží a potraviny k další výrobě. Intermediates = ostatní mezistatky a součástky pro kapitálové statky a dopravní zboží. Data za 3Q9-3Q. Pokud suma není reflektuje to nezařazené zboží. Obrázek 8. Německo trh má vysoký podíl rovněž u exportů svých sousedů (CEeG), tedy podobně jako v případě CEE (CEeG jádrová Evropa s vyloučením Německa) Obrázek 9. Rumunsko a Bulharsko se zdají být více vystaveni CEeG ekonomikám než Německu CEeG's exports to Germany as % of their exports 35% 3 25% 2 15% 1 5% IT AT BE FR NL % of total exports / Imports in 9 5% 1 15% 2 25% 3 35% German imports from GEeG as % of total imports CEE's export to CEeG 35% 3 25% 2 15% 1 5% BG RO % of total exports in 9 5% 1 15% 2 25% 3 35% CEE's export to Germany SK HU PL CZ Pramen: IMF & Citi Investment Research & Analysis. Poznámka: CEeG = Francie, Itálie, Rakousko, Belgie, Nizozemí.

4 Obrázek. Odhadnutá reakce průmyslové výroby CEE na 1% nárůst indikátoru důvěry Ifo (šok jedné jednotky) CZ HU PL RO SK Months Obrázek 11. Země s nejvyšší expozicí obchodu vůči Německu získávají nejvíce na zlepšení německé důvěry Exports to Germany (% GDP) RO PL CZ HU SK Impact of Ifo on industrial output Pramen: Citi. Poznámka: Obrázek ukazuje akumulovanou impulsovou reakci neomezeného VAR modelu, který zahrnuje německé Ifo, reálný efektivní kurz a průmyslovou výrobu CEE. Obrázek 12. Odhadnutá reakce CEE vývozů na 1% zlepšení německého růstu (v % bodech) Obrázek 13. Dopad 1% překvapení u německého růstu HDP on růst HDP ve střední Evropě (dopad během 1 roku) CZ HU PL RO SK Quarters. CZ HU SK PL RO GDP reaction to 1% economic growth shock in Germany (1 year after shock) Pramen: Citi. Poznámka: Obrázek ukazuje akumulovanou impulsovou reakci neomezeného VAR modelu, který zahrnuje německé HDP, reálný efektivní kurz a vývozy zemí CEE. Pramen: CIRA. Poznámka: Odhady jsou založeny na VAR modelu, který je na obrázku 12. Dopad byl spočítán s předpokladem, že růst v poptávce po exportech reflektuje proporcionální nárůst dovozu zboží určeného k další výrobě (intermediates).. Obrázek 14. Německo: predikce růstu 11F 12F Reálné HDP % meziročně Konečná domácí % meziročně poptávka Soukromá spotřeba % meziročně Fixní Investice % meziročně Exporty % meziročně Importy % meziročně Pramen: Citi Investment Research & Analysis, GEOS únor 11.

5 Obrázek 15. Exportní dynamika v zemích CEE Obrázek 16. Růst reálného HDP v zemích CEE 25 Real export growth, % yoy 12 Real GDP, % yoy E 11F 12F E 11F 12F 13F 14F 15F CEE5 CZ SK HU PL RO CEE5 CZ SK HU PL RO Produktová struktura vývozu zemí CEE & německých importů Obrázek 17. ČR se zaměřuje na součástky pro kapitálové statky a dopravní prostředky Obrázek 18. podobně jako Maďarsko Czech Hungary Export to World German's Import Export to Germany Export to World German's Import Export to Germany

6 Obrázek 19. Zatímco Polsko se zaměřuje na spotřební zboží středně a dlouhodobé životnosti Poland Obrázek. Slovensko podobně jako ČR a Maďarsko a navíce spotřební zboží středně a dlouhodobé životnosti Slovakia Obrázek 21. Rumunsko je podobné Slovensku Obrázek 22. Zatímco Bulharsko je zaměřeno na spotřební zboží středně a dlouhodobé životnost Romania Bulgaria Export to World German's Import Export to Germany Expor to World German's Import Export to Germany Pramen: Eurostat (COMEXT), Citi Investment Research & Analysis. Poznámka: Maximální hodnota je 4. potraviny pro další zpracování v průmyslu; ostatní mezistatky (přírodní zdroje, chemikálie, ); mezistatky součástek pro kapitálový statky a dopravní zařízení; osobní automobily; dokončené kapitálové statky; potraviny pro spotřebitele a spotřební zboží krátkodobé povahy; spotřební zboží středně a dlouhodobé životnosti.

7 Místo určení exportů zemí CEE (% celkových exportů) & velikost Německých importů z CEE (% celkových německý importů) Obrázek 23. Česká republika Obrázek 24. Maďarsko Czech - export Hungary - export Obrázek 25. Polsko Obrázek 26. Slovensko Poland - export Slovak - export Obrázek 27. Rumunsko Obrázek 28. Bulharsko 7 Romania - export 4. 7 Bulgaria - export

8 Apendix Důležitá sdělení PROHLÁŠENÍ ANALYTIKA Já, Jaromír Šindel, zde prohlašuji, ze všechny názory v tomto komentáři odrážejí mé osobní názory na všechny zmíněné cenné papíry, emitenty cenných papíru, měny, komodity, futures, opce, ekonomiky či strategie. Rovněž zde prohlašuji, ze žádná část mých kompenzací nebyla, není ani nebude přímo či nepřímo souviset s konkrétním doporučením či názorem vyjádřeném v tomto dokumentu. Tento dokument byl připraven výhradně pro Vaší osobní potřebu a pro Vaší informaci a nepředstavuje nabídku ke koupi, prodeji či zprostředkování koupe a prodeje instrumentu či služeb zde uvedených. Přestože informace a data obsazená v tomto dokumentu byla získána ze zdrojů, které Citibank Europe plc pokládá za spolehlivé, Citibank Europe plc ani žádná s ní spřízněná osoba ("Citibank") nečiní žádné prohlášení ani záruku týkající se přesnosti a úplnosti tohoto dokumentu a na tento dokument jako takový by nemělo být spoléháno a nemel by sloužit namísto nezávislého úsudku. Citibank neposkytuje poradenské služby (zejména ne investiční poradenství, pakliže zvláštní písemná smlouva s klientem nestanoví jinak) a nevyhodnocuje vhodnost transakce. V případe zájmu o poskytnutí poradenských služeb se obraťte na profesionálního poradce. Historický vývoj není zárukou budoucího vývoje. Hodnota investice může klesat i růst a není zaručena návratnost investice. Hodnota investice denominované v cizí měně je navíc ovlivňována pohyby devizového kursu. Veškeré domněnky a odhady jsou názorem Citibank ke dni vydání dokumentu a mohou být kdykoliv bez upozornění změněny. Citibank či společnosti v rámci skupiny Citi (Citigroup Inc. a její spřízněné osoby) mohou mít klientské či vlastní zájmy ve vztahu k instrumentum zde diskutovaným. Názory zde vyjádřené se mohou lišit od názoru vyjádřených jinými odděleními Citibank či společnostmi ze skupiny Citi. Citibank Europe plc, její přidružené osoby, zástupci ani jí ovládané osoby neodpovídají za jakékoli následky vzniklé na základe nebo v souvislosti s tímto dokumentem nebo jeho obsahem.tento dokument a jeho obsah představují informace a produkty ve vlastnictví Citibank Europe plc a jejich obsah nesmí byt reprodukován ani jinak rozšiřován, ať již v celém svém rozsahu či jeho části, bez předchozího písemného souhlasu Citibank Europe plc. Obchodní sdělení: Citibank Europe plc, společnost založena a existující podle irského práva, se sídlem Dublin, North Wall Quay 1, Irsko, registrována v rejstříku společností v Irské republice, pod číslem , provozující svou obchodní činnost v České republice prostřednictvím Citibank Europe plc, organizační složka, se sídlem na Praha 5, Bucharova 2641/14, PSČ 158 2, IC , zapsané v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl A, vložka Banka podléhá dozoru příslušného irského regulátora (the Financial Regulator) a s ohledem na některé činnosti pobočky rovněž státnímu dozoru České národní banky. Nemáte-li zájem o další zasílání těchto materiálu, kontaktujte prosím odesílatele na výše uvedené adrese. Pokud nejste oprávněným adresátem, informujete okamžitě odesílatele a zprávu vymažte. Jelikož zpráva může obsahovat tajné, důvěrné či jinak chráněné údaje, informace v ní obsazené v žádném případě nezveřejňujte, nekopírujte, nedistribuujte a ani jiným způsobem nevyužívejte. Odesílatel neodpovídá za obsazené chyby, pozdní doručení zprávy či případné viry, které by tato zpráva mohla v okamžiku jejího vlastního doručení obsahovat. Odesílatel si vyhrazuje právo sledovat, zaznamenávat a uchovávat zaslané a doručené zprávy.

Registrace nových vozidel v ČR

Registrace nových vozidel v ČR www..cz Registrace nových vozidel v ČR 6. ledna 2015 Shrnutí roku vývoj registrací Osobní automobily (tis.) 126 127 133 124 144 4,3% 162 169 173 174-5% 165 +17% 192 2 004 2 005 2 006 2 007 2 008 2 009

Více

Globální ekonomika a trhy zkraje podzimu 2016: implikace pro měnovou politiku

Globální ekonomika a trhy zkraje podzimu 2016: implikace pro měnovou politiku Globální ekonomika a trhy zkraje podzimu 2016: implikace pro měnovou politiku (Radomír Jáč, hlavní ekonom) Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. říjen 2016 2 Globální ekonomika a trhy zkraje

Více

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky miroslav.kalous@.kalous@cnb.czcz Seminář MF ČR, Smilovice 2.12.2003

Více

CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ

CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Podzim 2008 Copyright 2008 Oxford Economics 1 PROGNÓZY V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Celkový přehled za šest členských států CECIMO Francie Německo Itálie Španělsko

Více

Éra nízkých cen ropy. Jan Bureš Petr Báča

Éra nízkých cen ropy. Jan Bureš Petr Báča Éra nízkých cen ropy Jan Bureš Petr Báča l 2 Co se děje na trhu s ropou? Cena ropy Brent od konce června poklesla zhruba o 40 % Výprodej spustilo patrně setrvalé snižování odhadů růstu poptávky po ropě

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 24. října 212

Více

Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB. Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě

Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB. Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 22. října 2014

Více

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny?

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Drahomíra Dubská Mezinárodní vědecká konference Insolvence 2014: Hledání cesty k vyšším výnosům pořádaná v rámci projektu

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Dlouhodobá konvergence ve Střední Evropě

Dlouhodobá konvergence ve Střední Evropě Czech Republic Dlouhodobá konvergence ve Střední Evropě Pro ROBUST 2018, 23. ledna 2018 Miroslav Singer Generali CEE Holding Prague 17. ledna 2017 Osnova Růst reálného HDP definice ( staré a nové ekonomiky

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

PAKT EURO PLUS: HODNOCENÍ DOSAVADNÍCH ZKUŠENOSTÍ

PAKT EURO PLUS: HODNOCENÍ DOSAVADNÍCH ZKUŠENOSTÍ PAKT EURO PLUS: HODNOCENÍ DOSAVADNÍCH ZKUŠENOSTÍ Prezentace J. M. Barrosa, předsedy Evropské komise, Evropské radě dne 9. prosince 2011 Pakt euro plus v souvislostech Evropa 2020 Postup při makroekonomické

Více

www.pwc.cz Vývoj automobilového trhu Q1 2013

www.pwc.cz Vývoj automobilového trhu Q1 2013 www..cz Vývoj automobilového trhu Q1 213 Aktuální vývoj české ekonomiky Slabá spotřeba 212: -3,5 % r/r 1Q 213: -1,2 % r/r Hluboký propad spotřeby ovlivněn náladou na trhu a vládními opatřeními, která snížily

Více

Pavel Řežábek. Světový a domácí ekonomický vývoj. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Pavel Řežábek. Světový a domácí ekonomický vývoj. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Světový a domácí ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Ekonomická přednáška 7. ročník konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu Brno, 20. října 2010 Motto Řečnictví

Více

Registrace nových vozidel v ČR

Registrace nových vozidel v ČR www..cz Registrace nových vozidel v ČR Vývoj hrubého domácího produktu 5 % 4 % 3 % 2 % 1 % 0 % Vývoj HDP -1 % -2 % -3 % -4 % -5 % -6 % 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Stejný kvartál předchozího

Více

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Odhad Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 5 1 1 růst v %, 9, 5,7 8,5 1,8 15,,,7, 5, Dovoz zboží

Více

Česko = otevřená, exportní ekonomika

Česko = otevřená, exportní ekonomika Česko = otevřená, exportní ekonomika David Navrátil Hlavní ekonom České spořitelny 28. června 2011 Daří se zemím s nízkým zadlužením Průměrný reálný růst HDP před a po krizi: skupiny zemí podle jejich

Více

Konvergence a růst: ČR a sousedé

Konvergence a růst: ČR a sousedé Konvergence a růst: ČR a sousedé Eva Zamrazilová členka bankovní rady Česká národní banka Ekonomický růst : očekávání a nástroje Mezinárodní vědecká konference Bankovní institut vysoká škola Praha, Kongresové

Více

Odvodové zatížení v ČR ve srovnání se zeměmi CEE

Odvodové zatížení v ČR ve srovnání se zeměmi CEE Odvodové zatížení v ČR ve srovnání se zeměmi CEE Ing. Jan Soška, LL.M., partner TPA Tax s.r.o., Baker Tilly International Mladé Buky, 9. listopadu 2017 Albania I Austria I Bulgaria I Croatia I Czech Republic

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 3 5 7 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. K č 15 1371 173 19 15 79 7 131 319 rů st v % 1, 9,3 5,7,5 1, 15,, 13,,, Dovoz zboží

Více

Analýza vývoje ekonomik a finančních trhů

Analýza vývoje ekonomik a finančních trhů Z Á Ř Í 201 1 Analýza vývoje ekonomik a finančních trhů AUTOŘI GENERALI PPF ASSET MANAGEMENT A.S. 1/8 Vývoj finančních trhů v srpnu 2011 a výhled na další měsíce Eurozóna: Makro data vykazují prudké zpomalení

Více

Registrace nových vozidel v ČR

Registrace nových vozidel v ČR www..cz Registrace nových vozidel v ČR Světová ekonomika roste. Pro ČR je pozitivní i výhled na jejích exportních trzích Predikce HDP Světové HDP 3,6% 3,7% USA 2,1% 2,5% Itálie 1,3% 1,5% Rakousko 1,8%

Více

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Zurück 24.06.2009 Vyšší investice v zemích střední a východní Evropy, které vedly k rozšiřování

Více

ZMĚNY VE STRUKTUŘE VÝDAJŮ DOMÁCNOSTÍ V ZEMÍCH EU

ZMĚNY VE STRUKTUŘE VÝDAJŮ DOMÁCNOSTÍ V ZEMÍCH EU Praha, 1. 11. 2012 ZMĚNY VE STRUKTUŘE VÝDAJŮ DOMÁCNOSTÍ V ZEMÍCH EU Struktura výdajů domácností prochází vývojem, který je ovlivněn především cenou zboží a služeb. A tak skupina zboží či služeb, která

Více

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Reálný HDP na obyvatele v Eurech Belgie 27500 27700 27800 28600 29000 29500 30200 30200 29200 29600 29800 29009 Bulharsko 2300 2500 2600 2800 3000 3200

Více

KONZERVATIVNÍ STRATEGIE

KONZERVATIVNÍ STRATEGIE KONZERVATIVNÍ STRATEGIE Hlavním cílem je dodat Vašim úsporám potřebnou dynamiku a dosáhnout zhodnocení nad úrovní inflace. Možná míra kolísání hodnoty portfolia: 2 % až 5 % Doporučená délka investice 3

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 7 11.. růst v % 1, 9, 5,7 8,5 1,8 15,, 1,8.. Dovoz zboží (fob)

Více

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Měnová politika a zahraniční nejistoty Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Tomáš Holub člen bankovní rady Konference ČSOB/Patria Praha, 26. února 2019 AKTUÁLNÍ PROGNÓZA ČNB 2 Prognóza inflace

Více

Češi vydělávají na vlastní bydlení podobně dlouho jako Poláci, naopak Maďaři musí spořit déle

Češi vydělávají na vlastní bydlení podobně dlouho jako Poláci, naopak Maďaři musí spořit déle Tisková zpráva Češi vydělávají na vlastní bydlení podobně dlouho jako Poláci, naopak Maďaři musí spořit déle Praha, 17. června 2015 Průměrná transakční cena za novou rezidenční nemovitost se v České republice

Více

Registrace nových vozidel v ČR

Registrace nových vozidel v ČR www..cz Registrace nových vozidel v ČR Shrnutí roku : Registrace rostly ve všech hlavních kategoriích Registrace nových osobních automobilů (tis.). 126 127 124 133 144 162 6,2% 169 173 174-5% +20% +17%

Více

Analýza vývoje ekonomik a finančních trhů

Analýza vývoje ekonomik a finančních trhů D U B EN 201 1 Analýza vývoje ekonomik a finančních trhů AUTOŘI GENERALI PPF ASSET MANAGEMENT A.S. 1/8 Vývoj finančních trhů v březnu 2011 a výhled na další měsíce Eurozóna: ECB zvýšila úrokové sazby o

Více

Česká ekonomika Periferie EU či satelit Německa? Pavel Sobíšek

Česká ekonomika Periferie EU či satelit Německa? Pavel Sobíšek Česká ekonomika Periferie EU či satelit Německa? Pavel Sobíšek Agenda Spotřeba, investice, vývoz co táhne českou ekonomiku? Sektorový pohled která odvětví vstoupila do oživení v nejlepší kondici? Kurs

Více

Vývoj českého automobilového trhu Q2 2014

Vývoj českého automobilového trhu Q2 2014 www..cz Vývoj českého automobilového trhu Q2 2014 Aktuální vývoj české ekonomiky Domácnosti začínají opět utrácet 2013: +0,1 % 1Q 2014: +1,5 % r/r Spotřebitelská nálada se zlepšuje. Utrácejí více za zboží

Více

Pioneer Funds - European Research Pioneer Funds - evropský akciový, ISIN LU (kat. A, non distributed)

Pioneer Funds - European Research Pioneer Funds - evropský akciový, ISIN LU (kat. A, non distributed) Pioneer Funds - European Research Pioneer Funds - evropský akciový, ISIN LU0119366440 (kat. A, non distributed) Základní údaje Obhospodařovatel fondu Pioneer Asset Management, S.A. Místo obchodní registrace

Více

Turbulence na finančních trzích a jejich vliv na Českou republiku. Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Česká národní banka Praha, 23.

Turbulence na finančních trzích a jejich vliv na Českou republiku. Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Česká národní banka Praha, 23. Turbulence na finančních trzích a jejich vliv na Českou republiku Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Česká národní banka Praha, 23. květen 2012 Obsah prezentace 1. Postavení ČR v zrcadel dluhových problémů

Více

Zlepšení na obzoru? Co čeká českou ekonomiku po ztracené půl dekádě? Luděk Niedermayer, Deloitte, Říjen 2013

Zlepšení na obzoru? Co čeká českou ekonomiku po ztracené půl dekádě? Luděk Niedermayer, Deloitte, Říjen 2013 Zlepšení na obzoru? Co čeká českou ekonomiku po ztracené půl dekádě? Luděk Niedermayer, Deloitte, Říjen 2013 Ztracené roky? Neradostná data Počátkem milenia započalo růstové období pro českou ekonomiku

Více

Index Exportu aneb jak to bude s exportem na začátku roku

Index Exportu aneb jak to bude s exportem na začátku roku Index Exportu aneb jak to bude s exportem na začátku roku Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s. 1.12. 2015 Motivace ČR 2. největší vývozní velmoc v CEE a 3. v EU (export 84 % HDP v roce 2014,

Více

KB Privátní správa aktiv 2 - Exclusive

KB Privátní správa aktiv 2 - Exclusive KB Privátní správa aktiv 2 - Exclusive Exkluzivní nabídka ISIN: CZ0008473154 Kombinace stability (české státní dluhopisy) a potenciálu hlavních i rozvíjejících se akciových trhů Doporučená délka investice

Více

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD ) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN?

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Od propuknutí celosvětové hospodářské a finanční krize trpí EU nízkou úrovní investic. Ke zvrácení tohoto sestupného trendu a pro pevné navedení

Více

Amundi CR Krátkodobých dluhopisů

Amundi CR Krátkodobých dluhopisů Amundi CR Krátkodobých dluhopisů Krátkodobá investice ISIN: CZ0008471992 Vytvořte si likviditní rezervu, zhodnoťte své prostředky v krákotdobém horizontu Doporučená délka investice 18 měsíců+ Hodnota majetku

Více

Výhled ČR v kontextu světové ekonomiky

Výhled ČR v kontextu světové ekonomiky Výhled ČR v kontextu světové ekonomiky Vladimír Dlouhý IES FSV UK Praha I. Světová ekonomika: základní data I.1 Krátkodobé projekce Růst podle IMF: svět 10 8 Zdroj: IMF WEO, duben 2010 Predikce IMF: 2010:

Více

Analýzy sladěnosti -přednosti a nedostatky

Analýzy sladěnosti -přednosti a nedostatky Analýzy sladěnosti -přednosti a nedostatky Vladimír r Tomší šík člen bankovní rady ČNB SeminářČeské společnosti ekonomické a ŠkodyAuto Vysoké školy Pozice nových zemí EU v rámci evropské integrace 12.

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 9 1 11 1 13 1 Výkonová bilance 1) mld. Kč 1 1 1 11 19 19 19 1 5 obchodní bilance ) mld. Kč 9

Více

Hodnota majetku (AUM) k CZK OBDOBÍ YTD 1M 3M 6M 1R 2R 3R OD ZALOŽENÍ

Hodnota majetku (AUM) k CZK OBDOBÍ YTD 1M 3M 6M 1R 2R 3R OD ZALOŽENÍ KB PSA 2 - Popular Smíšený fond ISIN: CZ0008474483 Kombinace stability (české státní dluhopisy) a potenciálu hlavních i rozvíjejících se akciových trhů Doporučená délka investice 3 roky Hodnota majetku

Více

Registrace nových vozidel v ČR

Registrace nových vozidel v ČR www..cz Registrace nových vozidel v ČR Vývoj hrubého domácího produktu 600 % Vývoj HDP 400 % 200 % 2,6 % 0 % -200 % -400 % -600 % 2008 2009 2010 2011 2012 Dřívější výhled Aktualizované Predikce HDP 2017

Více

C-QUADRAT ARTS Total Return Dynamic ISIN AT0000634738

C-QUADRAT ARTS Total Return Dynamic ISIN AT0000634738 C-QUADRAT ARTS Total Return Dynamic ISIN AT0000634738 Informace o fondu platné k 28. 02. 2014 Kurz k 11. 04. 2014 177,60 EUR Velikost fondu 334,10 mil. EUR Nejvyšší hodnota za 12 měsíců 180,78 EUR Nejnižší

Více

Registrace nových vozidel v ČR

Registrace nových vozidel v ČR www..cz Registrace nových vozidel v ČR Vše nasvědčuje růstu HDP v roce 2018 okolo 3 % 6 % Vývoj HDP 5 % 4 % 3 % 2 % 1 % 0 % -1 % -2 % 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Dřívější výhled Aktualizované Predikce

Více

INFORMACE O REŽIMU OCHRANY MAJETKU ZÁKAZNÍKA

INFORMACE O REŽIMU OCHRANY MAJETKU ZÁKAZNÍKA INFORMACE O REŽIMU OCHRANY MAJETKU ZÁKAZNÍKA Platnost a účinnost od 1. března 2016 Citibank Europe plc, organizační složka PRAHA ČESKÁ REPUBLIKA Citibank Europe plc, společnost založená a existující podle

Více

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní

Více

Registrace nových vozidel v ČR

Registrace nových vozidel v ČR www..cz Registrace nových vozidel v ČR říjen Vývoj hrubého domácího produktu 6 % Vývoj HDP 4 % 4,7 % 2 % 0 % -2 % -4 % -6 % 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Label Dřívější výhled Aktualizované Predikce

Více

Jak stabilizovat veřejný dluh?

Jak stabilizovat veřejný dluh? Jak stabilizovat veřejný dluh? Prof. Jan Švejnar E-mail: kancelar@jansvejnar.cz web: http://idea.cerge-ei.cz 9. června 2011 Struktura prezentace Fiskální situace ČR v mezinárodním srovnání Ekonomie vývoje

Více

Pohled ČNB na aktuální makroekonomický vývoj a střednědobý výhled

Pohled ČNB na aktuální makroekonomický vývoj a střednědobý výhled Pohled ČNB na aktuální makroekonomický vývoj a střednědobý výhled Jiří Rusnok Člen bankovní rady Česká národní banka Business and Investment Forum Ostrava, 8. října 214 Hlavní role centrální banky V rámci

Více

Česká Republika. Makroekonomický výhled. Připravil Jaromír Šindel Hlavní ekonom Citibank Praha Tel: +420 233 061 485, E-mail: jaromir.sindel@citi.

Česká Republika. Makroekonomický výhled. Připravil Jaromír Šindel Hlavní ekonom Citibank Praha Tel: +420 233 061 485, E-mail: jaromir.sindel@citi. Makroekonomický výhled Česká Republika Připravil Jaromír Šindel Hlavní ekonom Citibank Praha Tel: +42 233 61 485, E-mail: jaromir.sindel@citi.com Treasury research Makroekonomický přehled a výhled ČESKÁ

Více

Analýza vývoje zahraničního obchodu v zemích Visegrádské čtyřky

Analýza vývoje zahraničního obchodu v zemích Visegrádské čtyřky Analýza vývoje zahraničního obchodu v zemích Visegrádské čtyřky Ing. Jaroslav Kovárník, Ph.D. Ing. Eva Hamplová, Ph.D. Univerzita Hradec Králové Fakulta informatiky a managementu Katedra ekonomie makroekonomická

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní tendence,

Více

Amundi CR Akciový - Střední a východní Evropa

Amundi CR Akciový - Střední a východní Evropa Amundi CR Akciový - Střední a východní Evropa Akciový - rychle rostoucí trhy ISIN: CZ0008474632 Využijte investičního potenciálu firem ze střední a východní Evropy, včetně Ruska a Turecka. Doporučená délka

Více

Registrace nových vozidel v ČR

Registrace nových vozidel v ČR www..cz Registrace nových vozidel v ČR 4. října Jak se jednotlivé třídy podílejí na celkovém růstu registrací Růst registrací ve srovnání / Celkové registrace v roce Třída Q1 Q2 VII-VIII I-VIII Nižší střední

Více

DYNAMICKÁ STRATEGIE (AFS DIVERSIFIED GROWTH)

DYNAMICKÁ STRATEGIE (AFS DIVERSIFIED GROWTH) DYNAMICKÁ STRATEGIE (AFS DIVERSIFIED GROWTH) Hlavním cílem je dosáhnout optimálního zhodnocení Vašich úspor s využitím výhod investice do různých druhů aktiv. Podíl akciových investic může dosahovat 65

Více

BALANCOVANÁ STRATEGIE

BALANCOVANÁ STRATEGIE BALANCOVANÁ STRATEGIE Optimállní mix akciových a dluhopisových investic při definované míře rizika. Možná míra kolísání hodnoty portfolia: 5 % až 15 % Doporučená délka investice 4 roky VÝKONNOST 1.05 1.025

Více

Registrace nových vozidel v ČR

Registrace nových vozidel v ČR www..cz Registrace nových vozidel v ČR Červenec Vývoj hrubého domácího produktu 6 % Vývoj HDP 4 % 3,0 % 2 % 0 % -2 % -4 % -6 % 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Dřívější výhled Aktualizované Predikce

Více

OBDOBÍ YTD 1M 3M 6M 1R 2R 3R OD ZALOŽENÍ. Výkon kumul % -4.13% -7.14% -6.46% % -4.44% -0.13% -9.61%

OBDOBÍ YTD 1M 3M 6M 1R 2R 3R OD ZALOŽENÍ. Výkon kumul % -4.13% -7.14% -6.46% % -4.44% -0.13% -9.61% DYNAMICKÁ STRATEGIE Využijte potenciálu akciových trhů bez jakýchkoliv omezení Možná míra kolísání hodnoty portfolia: 15% až 25 % Doporučená délka investice 6 let VÝKONNOST 1.1 1.05 1 0.95 0.9 0.85 0.8

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Kapitálové trhy a fondy 4.6.- 17.6.2012. 19.6.2012 Praha Michal Valentík Hlavní investiční stratég

Kapitálové trhy a fondy 4.6.- 17.6.2012. 19.6.2012 Praha Michal Valentík Hlavní investiční stratég 1 4.6.- 17.6.2012 19.6.2012 Praha Michal Valentík Hlavní investiční stratég 2 Vývoj fondů ČP Invest a Generali PPF 1. ČP Invest CZK 3 Vývoj fondů ČP Invest a Generali PPF 2. Generali PPF CZK 3. Generali

Více

Očekávaný vývoj světové ekonomiky

Očekávaný vývoj světové ekonomiky Očekávaný vývoj světové ekonomiky Jan Frait člen bankovní rady ČNB Brno, Holiday Inn, 4. října 2006 Očekávaný vývoj a příležitosti rozvoje cestovního ruchu" Centráln lní banka a cestovní ruch? Co má společného

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

Amundi CR Balancovaný - konzervativní

Amundi CR Balancovaný - konzervativní Amundi CR Balancovaný - konzervativní Smíšený fond ISIN: CZ0008472008 Konzervativní investice do mixu českých státních dluhopisů a akcií Doporučená délka investice 3 roky Hodnota majetku (AUM) k 14.12.2018

Více

Měnové kursy, euro a cenová konkurenceschopnost

Měnové kursy, euro a cenová konkurenceschopnost Měnové kursy, euro a cenová konkurenceschopnost Jan Frait člen bankovní rady ČNB Perspektivy automobilového průmyslu Autosalon Brno, 3.6.2005 Centrální banka a automobilový průmysl? ČNB je institucí, jež

Více

Analýza vývoje ekonomik a finančních trhů

Analýza vývoje ekonomik a finančních trhů Ú N O R 201 2 Analýza vývoje ekonomik a finančních trhů AUTOŘI GENERALI PPF ASSET MANAGEMENT A.S. 1/8 IV.03 IX.03 II.04 VII.04 XII.04 V.05 X.05 III.06 VIII.06 I.07 VI.07 XI.07 IV.08 IX.08 II.09 VII.09

Více

Fiskální krize a potenciál úvěrů. David Navrátil tel.: 224 995 439, e-mail: dnavratil@csas.cz Ekonomické a strategické analýzy

Fiskální krize a potenciál úvěrů. David Navrátil tel.: 224 995 439, e-mail: dnavratil@csas.cz Ekonomické a strategické analýzy Fiskální krize a potenciál úvěrů David Navrátil tel.: 224 995 439, e-mail: dnavratil@csas.cz Ekonomické a strategické analýzy Historická analýzy finančních krizí: čtyři fáze. Bude to tentokrát jiné? Nebo

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světové ekonomiky v roce 2008 byl významně poznamenán vážnou hospodářskou recesí. Nejsilnější ekonomika světa USA zaznamenala četné a významné otřesy na finančních

Více

Česká ekonomika na startu roku Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Česká ekonomika na startu roku Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Česká ekonomika na startu roku 212 Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny 23.1.212 5.3.29 5.9.29 5.3.21 5.9.21 5.3.211 5.9.211 1.7.211 22.7.211 12.8.211 2.9.211 23.9.211 13.1.211 3.11.211 25.11.211

Více

Credit Suisse Equity Fund (Lux) USA R EUR

Credit Suisse Equity Fund (Lux) USA R EUR Credit Suisse Equity Fund (Lux) USA R EUR třída podílových listů Credit Suisse Equity Fund (Lux) USA, ISIN LU0145374574 Investiční politika Cílem fondu je dosáhnout co nejlepšího zhodnocení investováním

Více

C-QUADRAT ARTS Total Return Balanced ISIN AT (T) Správu tohoto fondu vykonává C-QUADRAT Kapitalanlage AG

C-QUADRAT ARTS Total Return Balanced ISIN AT (T) Správu tohoto fondu vykonává C-QUADRAT Kapitalanlage AG C-QUADRAT ARTS Total Return Balanced ISIN AT0000634704 (T) Správu tohoto fondu vykonává C-QUADRAT Kapitalanlage AG Údaje o fondu k 28. 02. 2014 Investiční společnost C-QUADRAT Portfolio manažer ARTS Asset

Více

Credit Suisse Equity Fund (Lux) Global Prestige USD

Credit Suisse Equity Fund (Lux) Global Prestige USD Credit Suisse Equity Fund (Lux) Global Prestige USD ISIN LU0254364663 Obhospodařovatelská společnost Credit Suisse Fund Management S.A., 5, rue Jean Monnet, L-2013 Lucembursko Základní údaje Manažer fondu

Více

Citibank Elektronické výpisy

Citibank Elektronické výpisy Citibank Elektronické výpisy ELEKTRONICKÝ VÝPIS Elektronický výpis je zcela identický jako Váš papírový výpis z běžného či kartového účtu. Je ve formátu PDF a po vytištění je plnohodnotný papírovému výpisu.

Více

Amundi CR Balancovaný - dynamický

Amundi CR Balancovaný - dynamický Amundi CR Balancovaný - dynamický Smíšený fond ISIN: CZ0008471968 Investice do českých akcií a dluhopsiů kombinovaná s akciemi firem ze střední a východní Evropy. Doporučená délka investice 5 let Hodnota

Více

CS Bond Fund (Lux) Inflation Linked (US$) třída podílových listů Credit Suisse Bond Fund (Lux) Inflation Linked (US$) ISIN LU0175164267

CS Bond Fund (Lux) Inflation Linked (US$) třída podílových listů Credit Suisse Bond Fund (Lux) Inflation Linked (US$) ISIN LU0175164267 CS Bond Fund (Lux) Inflation Linked (US$) třída podílových listů Credit Suisse Bond Fund (Lux) Inflation Linked (US$) ISIN LU0175164267 Obhospodařovatelská společnost Credit Suisse Fund Management S.A.,

Více

CITIBANK EUROPE PLC 28

CITIBANK EUROPE PLC 28 Příloha č. 2 CITIBANK EUROPE PLC 28 Citibank Europe plc, společnost založená a existující podle irského práva, se sídlem Dublin, North Wall Quay 1, Irsko, registrovaná v rejstříku společností v Irské republice,

Více

KB Absolutních výnosů

KB Absolutních výnosů KB Absolutních výnosů Krátkodobá investice ISIN: CZ0008473543 Vydělávejte za každého počasí Doporučená délka investice 18 měsíců Hodnota majetku (AUM) k 29.11.2018 4 298 679 365 CZK VÝKONNOST 1.06 1.04

Více

SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA V ČÍSLECH

SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA V ČÍSLECH SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA V ČÍSLECH Níže uvedené tabulky přinášejí základní statistické údaje týkající se několika oblastí souvisejících se společnou zemědělskou politikou (SZP), a to konkrétně: zemědělského

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomický vývoj nadále vykazuje

Více

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik EUROZÓNA+ Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik za období od 1. 9. do 30. 9. 2018 Obsah: RŮST HDP (2. ČTVRTLETÍ 2018).. 3 NEZAMĚSTNANOST (SRPEN 2018)... 4 MÍRA INFLACE (SRPEN 2018)... 6 Eurozóna+

Více

Registrace nových vozidel v ČR

Registrace nových vozidel v ČR www..cz Registrace nových vozidel v ČR Začátek roku 2017: SUV a terénní se již stala nejprodávanější třídou Podíl obchodních tříd na registracích nových OA 27 26,2% 26 25 24 23 22 21 20,3% 20 19 20,5%

Více

Zahraniční obchod. PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika. Příčiny zahraničního obchodu

Zahraniční obchod. PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika. Příčiny zahraničního obchodu PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika Zahraniční obchod Mezinárodní obchod je směna zboží či služeb různých subjektů určitého státu v rámci celého světového hospodářství.

Více

Zahraniční obchod v roce 2008

Zahraniční obchod v roce 2008 3 Zahraniční obchod v roce 28 Obrat zahraničního obchodu zaznamenal poprvé od vstupu České republiky do Evropské unie a podruhé v historii České republiky meziroční pokles. V porovnání s rokem 27 se obrat

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní tendence,

Více

Pojištění zneužití 100

Pojištění zneužití 100 Pojištění zneužití 100 POJIŠTĚNÍ ZNEUŽITÍ KARTY CITIBUSINESS PLATINUM SELECT pojištění zneužití platební karty je automaticky zahrnuto (tj. bez nutnosti sjednání) u karty CitiBusiness Platinum Select pojištění

Více

Česká ekonomika Periferie EU či satelit Německa? Pavel Sobíšek

Česká ekonomika Periferie EU či satelit Německa? Pavel Sobíšek Česká ekonomika Periferie EU či satelit Německa? Pavel Sobíšek Agenda Komponenty růstu české ekonomiky Odvětvový pohled na průmysl Vývoj úrokových sazeb nominálních a reálných Rizika roku 2011 Hrozí nadhodnocení

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Tabulka C..1: Platební bilance roční 7 8 9 1 11 1 13 1 15 Výkonová bilance mld. Kč 18 1 1 11 19 19 11 1 35 38 obchodní bilance ) mld. Kč 59 7 87 5 9 19 188 7 88 z toho minerální paliva

Více

Kapitálové trhy a fondy Praha Michal Valentík Hlavní investiční stratég

Kapitálové trhy a fondy Praha Michal Valentík Hlavní investiční stratég 1 16.1-.29.1.2012 30.1.2012 Praha Michal Valentík Hlavní investiční stratég 2 Vývoj fondů ČP Invest a Generali PPF 1. ČP Invest CZK 3 Vývoj fondů ČP Invest a Generali PPF 2. Generali PPF CZK 3. Generali

Více

Souhrnná nabídka podílových fondů. Investiční kapitálové společnosti KB, a.s.

Souhrnná nabídka podílových fondů. Investiční kapitálové společnosti KB, a.s. Souhrnná nabídka podílových fondů Investiční kapitálové společnosti KB, a.s. Na základě Vašeho výběru si Vám dovolujeme blíže představit nabídků podílových fondů IKS a Amundi. V případě doplňujících dotazů

Více

Export, motivace tuzemské ekonomiky

Export, motivace tuzemské ekonomiky 163. Žofínské fórum Export, motivace tuzemské ekonomiky Lubomír Lízal, PhD. Palác Žofín, 14. dubna 2014 Význam zahraničního obchodu pro českou ekonomiku Nominální objemy celkového HDP a vývozu a dovozu

Více

DAŇOVÁ PROTIKRIZOVÁ POLITIKA

DAŇOVÁ PROTIKRIZOVÁ POLITIKA DAŇOVÁ PROTIKRIZOVÁ POLITIKA ZEMÍ EU K V Ě T A K U B Á T O V Á Osnova Úvod Daňová opatření přijatá v jednotlivých členských státech EU Daňová politika EU v období krize Závěr Úvod vznik krize 2006 splasknutí

Více

Komerční banka. Akumulovat Sázka na dividendu a oživení

Komerční banka. Akumulovat Sázka na dividendu a oživení Günter Hohberger (Analytik) +43 (0)50100-17354 Shrnutí a překlad anglického originálu Martin Krajhanzl (Analytik), mkrajhanzl@csas.cz 19.9.2013 Komerční banka Akumulovat Sázka na dividendu a oživení Vyšší

Více

RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA I. náměstek ministra financí

RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA I. náměstek ministra financí Spotřební daň z minerálních olejů v České republice - prezentace k diskusnímu fóru Spotřební daň z motorové nafty 1. března 2011 Liberální institut - Praha RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA I. náměstek

Více

ČESKÁ EKONOMIKA NA PRAHU VÝZEV. Raiffeisenbank a.s. ELA, listopad 2018

ČESKÁ EKONOMIKA NA PRAHU VÝZEV. Raiffeisenbank a.s. ELA, listopad 2018 ČESKÁ EKONOMIKA NA PRAHU VÝZEV Raiffeisenbank a.s. ELA, listopad 2018 TÉMA 1: GLOBÁLNÍ EKONOMIKA FÁZE CYKLU Neúprosné ekonomické cykly dávám rok, maximálně dva 8 Reálný HDP, meziroční změna v % 6 4 2 0-2

Více

Zahraniční obchod podle zboží a zemí

Zahraniční obchod podle zboží a zemí Zahraniční obchod podle zboží a zemí Typ výstupu : Směr obchodu : Normální Dovoz Období : 1.1.2013 31.12.2013 Nomenklatura zboží : Data v tabulce jsou : KN(8) bez dopočtů Období zboží Název zboží Název

Více

Český export si drží slušné tempo. Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.

Český export si drží slušné tempo. Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s. Český export si drží slušné tempo Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s. Vyhlídky českého exportu v 1H 2016 Index Exportu pro 1H 2016: vývoz z České republiky si udrží solidní tempo růstu =>

Více