1 Teplo pro Brno. 2 Specifikace zákazníků

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1 Teplo pro Brno. 2 Specifikace zákazníků"

Transkript

1 Teplo 1 Teplo pro Brno 2 Specifikace zákazníků 3 Poskytované služby 4 Výhody dálkového tepla 5 Výroba tepelné energie 6 Rozvod tepelné energie 7 Provozovaná tepelná zařízení 8 Technická specifikace odběru 9 Topná sezóna a parametry topné vody 10 Parametry teplé vody 11 Doporučené teploty pro vytápění

2

3 1 Teplo pro Brno Teplárny Brno zásobují tepelnou energií domácnosti, školy, školky, nemocnice, průmyslové a administrativní objekty v Brně. Za rok prodají Teplárny Brno přibližně 4,5 mil. GJ tepla. 2 Specifikace zákazníků Obchodními partnery společnosti Tepláren Brno, a.s., jsou městské části, bytová družstva, průmyslové společnosti a podnikatelé, nemocnice, školy a instituce z oblasti veřejné správy a kultury. Produkt dálkové teplo je vhodný pro všechny zákazníky. Zejména pak pro zákazníky, kteří mají požadavek obdržet službu dodávky tepla na klíč tzn. přenechat všechny starosti na dodavateli.

4 3 Poskytované služby Teplárny Brno mohou zákazníkovi nabídnout na své náklady: vybudování přípojek energie, pokud je to technicky a ekonomicky možné instalaci tepelného zdroje: na dodávku tepelné energie na přípravu teplé vody Teplárny Brno nabízí po zprovoznění tepelného zdroje tyto služby: dodávku tepelné energie odbornou obsluhu tepelných zařízení údržbu a servis provozovaných zařízení revize vyhrazených zařízení kontrolu účinnosti kotlů (platí pro plynové kotelny) měření emisí (platí pro plynové kotelny) činnost centrálního dispečinku havarijní službu s NON-STOP provozem

5 4 Výhody dálkového tepla Dodávka tepelné energie prostřednictvím tepelných sítí Tepláren Brno a z blokových plynových kotelen má celou řadu nesporných výhod. Zákazník dostává řešení tepelného hospodářství na klíč. Po zprovoznění tepelného zařízení lze řešit optimalizaci vytápění, ať již formou instalace poměrových měřičů tepla či hydraulickým vyvážením otopné soustavy. Zákazník dostává komfortní a bezpečnou službu; komfortní proto, že veškeré činnosti spojené s provozováním tepelného zařízení řešíme za něj; bezpečnou proto, že dokážeme pravidelnými servisními kontrolami a revizemi zařízení s přispěním sofistikovaného systému měření a regulace (MaR), provozovaného na tepelném zařízení připojeném do systému dispečerského řízení, odhalit nastalý poruchový nebo havarijní stav a vzniklou situaci bezodkladně řešit. Kromě dodávky tepelné energie jsme schopni zajistit i provozování a servis celé otopné soustavy až po jednotlivé radiátory, a to včetně odečtu a rozúčtování spotřeby tepla na každou bytovou jednotku v domě. Provozujeme rozsáhlý dispečerský systém se stálým dohledem nad obsluhovanými tepelnými zařízeními žádná případná porucha nám nezůstane utajena. Jako jediná společnost v městě Brně poskytujeme činnost havarijní služby s NON-STOP provozem 365 dní v roce. Provádíme revize vyhrazených elektrických a plynových zařízení, tlakových nádob. Zdroje provozujeme v souladu s legislativou jsou prováděny periodické kontroly účinnosti zdrojů a měření emisí, což snižuje náklady na provozování zdroje i množství škodlivin vypouštěných do ovzduší. Při využití dálkového tepla se zákazník nemusí starat o: servis zařízení opravy a údržbu provozovaných zařízení měření účinnosti zdroje a s tím spojené výkaznictví měření emisí, zpracování podkladů o měření pro Českou inspekci životního prostředí a odbor životního prostředí Magistrátu města Brna periodické revize vyhrazených elektrických a plynových zařízení periodické revize tlakových nádob Výhody však nejsou pouze na straně zákazníka. Vzhledem k tomu, že tepelná zařízení obsluhovaná Teplárnami Brno jsou provozována na základě mnohaletých zkušeností jejich zaměstnanců v souladu s legislativou a technickými předpisy výrobců zařízení, je výhoda také na straně všech obyvatel města Brna a širokého okolí. Zařízení Tepláren Brno jsou provozována efektivně, ekonomicky a tím pádem také ekologicky.

6 5 Výroba tepelné energie Většina tepelné energie ve městě Brně je zákazníkům dodávána prostřednictvím soustavy zásobování tepelnou energií (ZTE, resp. SZTE). Soustava ZTE je tvořena rozsáhlým systémem potrubí, který propojuje místo výroby tepelné energie s místem její spotřeby. Výhodou soustavy ZTE je možnost zapojit do trubního rozvodu několik tepelných zdrojů. Každý zdroj tepla dodávající tepelnou energii do soustavy ZTE může spalovat jiný druh paliva. I v případě odstavení některého z tepelných zdrojů nemusí být dodávka tepelné energie přerušena, neboť ostatní zdroje soustavy ZTE jsou schopny vyrobit dostatečné množství tepelné energie i za odstavený tepelný zdroj. Do soustavy ZTE, kterou provozují Teplárny Brno, dodávají tepelnou energii 4 vlastní zdroje (Špitálka, Červený mlýn, Brno-sever, Staré Brno) a tepelný zdroj společnosti SAKO. Z výčtu tepelných zdrojů je patrná výhoda brněnské soustavy ZTE. Tepelná energie vyrobená spalováním komunálního odpadu není bez užitku odváděna se spalinami do ovzduší, ale využívá se pro výrobu páry, která je následně dodávána zákazníkům Tepláren Brno. Necelou čtvrtinu tepelné energie vyrobí Teplárny Brno v blokových a domovních kotelnách. Tyto kotelny jsou provozovány především v okrajových částech Brna, kam nezasahují rozvody SZTE. Největšími výhodami výroby tepla ve společnosti Teplárny Brno jsou používané palivo zemní plyn a využití tepelné energie vyprodukované spalováním komunálního odpadu a jiných paliv společně s teplem vyrobeným v kogeneračních jednotkách.

7 6 Rozvod tepelné energie Vyrobená tepelná energie se využívá pro vytápění a pro přípravu teplé vody. Podle způsobu napojení na tepelný zdroj může být tepelné médium (topná voda) dodávána z tepelného zdroje přímo do teplovodní otopné soustavy nebo prostřednictvím předávací, resp. výměníkové stanice. Velmi důležitým prvkem otopné soustavy je systém měření a regulace (MaR) s regulačními armaturami. Špatně seřízený, nefunkční nebo neexistující systém MaR vede k neodpovídající tepelné pohodě ve vytápěných místnostech. Mapa tepelných sítí Teplárny Brno:

8 7 Provozovaná tepelná zařízení Teplárny Brno provozují tepelná zařízení, která lze rozdělit podle vlastnického vztahu k provozovanému majetku: tepelné zařízení vlastní společnost Teplárny Brno, a.s. Teplárny Brno investují do výstavby tepelného zařízení; zařízení bude majetkem Tepláren Brno. Na umístění tepelného zařízení bude zřízeno věcné břemeno. tepelné zařízení ve vlastnictví jiného subjektu investice Tepláren Brno do zařízení v majetku zákazníka: Teplárny Brno instalují tepelné zařízení na vlastní náklady formou technického zhodnocení pronajatého majetku. Teplárny Brno si majetek zákazníka (tepelné zařízení) pronajímají po předem dohodnutou dobu. investice zákazníka Podle typu provozovaného tepelného zařízení provozují Teplárny Brno: výměníkové stanice Naše společnost obsluhuje ve městě Brně více než 500 blokových a výměníkových stanic umístěných obvykle v suterénu vytápěného objektu. blokové a domovní kotelny Teplárny Brno se starají celkem o 264 blokových a domovních kotelen především v okrajových částech Brna, kam nezasahují rozvody soustavy ZTE. 8 Technická specifikace odběru Dodávka tepelné energie je realizována v množství a čase dle požadavku kupujícího. Pro specifikaci dodávky tepelné energie je potřeba znát technické parametry dodávky: spotřeba tepelné energie pro vytápění v GJ/rok spotřeba tepelné energie pro přípravu teplé vody v GJ/ rok požadovaný výkon tepelného zařízení v MW teplota teplonosné látky na přívodním potrubí ve C teplota teplonosné látky na vratném potrubí ve C tlak teplonosné látky v otopné soustavě v MPa Technické parametry dodávky jsou uvedeny v projektu topení zpracovaném pro daný konkrétní stavební objekt. Teplota a tlak teplonosné látky jsou dány parametry tepelných sítí Tepláren Brno a odběrné tepelné zařízení zákazníka je těmto parametrům přizpůsobeno.

9 9 Topná sezóna a parametry topné vody Počátek otopného období stanovuje vyhláška č. 194/2007 Sb. na 1. září a jeho konec na 30. květen. Dodávka tepelné energie se však zahájí v otopném období až při poklesu průměrné teploty venkovního vzduchu 1) pod 13 C po dobu dvou po sobě následujících dnů, pokud nelze třetí den očekávat zvýšení této teploty nad 13 C. K přerušení vytápění dojde tehdy, když průměrná teplota venkovního vzduchu vystoupí nad 13 C po dobu dvou po sobě následujících dnů, přičemž třetí den nelze očekávat pokles teploty. Teplota topné vody přiváděná do otopných těles (radiátorů) je regulována v závislosti na venkovní teplotě (tzv. ekvitermní regulace). Závislost teploty topné vody na venkovní teplotě je uvedena v tabulce. Hodnoty uvedené v tabulce jsou pouze orientační platí pouze pro nezateplené domy a klasické teplovodní kotle s teplotním spádem přívod/ vrat 90/70 C. 1) Průměrná teplota venkovního vzduchu se stanovuje ze čtyř hodnot. Teplota se měří v 7:00, 14:00 a 21:00 hodin (teplota měřená ve 21:00 se počítá 2krát). 10 Parametry teplé vody Teplota teplé vody musí být dle vyhlášky č. 152/2001 Sb. na výtoku u spotřebitele v rozpětí od 45 do 60 C, a to v době minimálně od 6:00 do 22:00 hodin. Vyšší teplota vody s sebou nese vyšší tepelné ztráty a může být příčinou opaření. Podle ČSN má být teplota teplé vody v místě odběru mezi 50 až 55 C. Venkovní teplota ( C) Teplota přívod ( C) Teplota zpátečka ( C)

10 11 Doporučené teploty pro vytápění Zvýšení vnitřní střední teploty v místnosti o 1 C má za následek zvýšení spotřeby tepla o 4 až 6 %. Toto se samozřejmě odráží přímo ve zvýšených nákladech na vytápění objektu. Správnou teplotu v bytě a pravidla pro vytápění stanoví vyhláška č. 194/2007 Sb., která platí od Podle pravidel v ní uvedených musí být v obytných místnostech v průběhu vytápění průměrná teplota vnitřního vzduchu vyšší oproti hodnotě výpočtové teploty stanovené projektem o 1 C v místnosti s 1 venkovní stěnou; o 1,5 C v místnost se 2 venkovními stěnami; případně o 2 C v místnosti se 3 a více venkovními stěnami. Pokud zasklená plocha tvoří více než polovinu plochy vnějších stěn místnosti, zvyšuje se hodnota výpočtové teploty stanovené projektem o další 1 C. Výpočtové teploty vnitřního vzduchu stanovené projektem musí být zajištěny v době od 6 do 22 hodin. V nočních hodinách se vytápění omezí nebo přeruší tak, aby byly dodrženy požadavky teplotního útlumu zajišťujícího tepelnou stabilitu místnosti potud legislativní ustanovení. Tepelná pohoda je však záležitost vysoce individuální. Z praxe víme, že termoregulační procesy souvisí s věkem, fyzickým a psychickým stavem jedince a jsou přímo ovlivněny tepelně-vlhkostním stavem prostředí. Výpočtové hodnoty vnitřních teplot a relativní vlhkosti vzduchu v interiéru budov v otopném období jsou stanoveny vyhláškou č. 194/2007 Sb. a jsou také uvedeny v normě pro výpočet tepelného výkonu soustavy ČSN EN Ve vytápěných místnostech je vhodné dodržovat doporučené hodnoty vnitřních teplot: KOUPELNA C WC C C KUCHYNĚ C obývací pokoj C ložnice C dětský pokoj C CHODBA kuchyně C koupelna C C C C WC C DĚTSKÝ POKOJ LOŽNICE OBÝVACÍ POKOJ vytápěné chodby, schodiště C kancelářské místnosti 20 C

Teplo komfort. 1 Komu je Teplo komfort určeno 2 Charakteristika produktu 3 Varianty produktu 4 Výhody produktu 5 Další služby

Teplo komfort. 1 Komu je Teplo komfort určeno 2 Charakteristika produktu 3 Varianty produktu 4 Výhody produktu 5 Další služby Teplo komfort 1 Komu je Teplo komfort určeno 2 Charakteristika produktu 3 Varianty produktu 4 Výhody produktu 5 Další služby Teplo komfort Teplo komfort značí produkt, který spojuje bezpečnou a spolehlivou

Více

o společnosti teplo elektřina produkty a služby životní prostředí zákazníci zaměstnanci a bezpečnost

o společnosti teplo elektřina produkty a služby životní prostředí zákazníci zaměstnanci a bezpečnost o společnosti teplo elektřina produkty a služby životní prostředí zákazníci zaměstnanci a bezpečnost o společnosti Teplárny Brno, a.s., jsou městskou společností s více než 80letou tradicí. Jediným akcionářem

Více

152/2001 Sb. - Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu, kterou se stanoví prav...

152/2001 Sb. - Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu, kterou se stanoví prav... Stránka č. 1 z 6 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil předpisu: Titul předpisu: Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé užitkové vody, měrné

Více

194/2007 Sb. Vyhláška. ze dne 17. července 2007, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné

194/2007 Sb. Vyhláška. ze dne 17. července 2007, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné 194/2007 Sb. Vyhláška ze dne 17. července 2007, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky

Více

VYHLÁŠKA. Předmět úpravy. Tato vyhláška zapracovává příslušný předpis Evropských společenství 1) a stanoví

VYHLÁŠKA. Předmět úpravy. Tato vyhláška zapracovává příslušný předpis Evropských společenství 1) a stanoví VYHLÁŠKA kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení

Více

Profil společnosti Největší výrobce a dodavatel ekologického tepla a elektřiny ve Strakonicích 1954 Ekologický provoz využívající biopalivo až 40%

Profil společnosti Největší výrobce a dodavatel ekologického tepla a elektřiny ve Strakonicích 1954 Ekologický provoz využívající biopalivo až 40% Profil společnosti Největší výrobce a dodavatel ekologického tepla a elektřiny ve Strakonicích Stabilní dodavatel tepla od roku 1954. Ekologický provoz využívající biopalivo ( až 40% ) Máme pět zastupitelných

Více

194/2007 Sb. Vyhláška ze dne 17. července 2007,

194/2007 Sb. Vyhláška ze dne 17. července 2007, - stav k 28.1.2010 do částky 8/2010 Sb. a 2/2010 Sb.m.s. Obsah a text 194/2007 Sb. - poslední stav textu 194/2007 Sb. Vyhláška ze dne 17. července 2007, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku

Více

Centrální zásobování teplem v Napajedlech. Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice

Centrální zásobování teplem v Napajedlech. Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice Centrální zásobování teplem v Napajedlech Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice Centrální zásobování teplem v Napajedlech 12/2012 TOT přebírá rozvody od NBTH 34 předávacích stanic, 2 100

Více

Centrální zásobování teplem ve Zlíně - Malenovicích. Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice

Centrální zásobování teplem ve Zlíně - Malenovicích. Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice Centrální zásobování teplem ve Zlíně - Malenovicích Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice Centrální zásobování teplem v Malenovicích k 1.1.2005 TOT přebírá rozvody od Tepla Zlín 74 předávacích

Více

194/2007 Sb. Vyhláška ze dne 17. července 2007,

194/2007 Sb. Vyhláška ze dne 17. července 2007, 194/2007 Sb. Vyhláška ze dne 17. července 2007, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky

Více

194/2007 Sb. - Vyhláška, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé...

194/2007 Sb. - Vyhláška, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé... Stránka č. 1 z 8 194/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 17. července 2007, (platí od 7. 11. 2014) kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění

Více

194/2007 Sb. Vyhláška. ze dne 17. července 2007,

194/2007 Sb. Vyhláška. ze dne 17. července 2007, 194/2007 Sb. Vyhláška ze dne 17. července 2007, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky

Více

Hradec Králové Radim Sobotík

Hradec Králové Radim Sobotík Obrana proti odpojování od SZTE 24. 4. 2018 Hradec Králové Radim Sobotík CAPEX CAPEX stanoven ze strany ESCO, zahrnuje veškeré nutné investice do zprovoznění PK pro Glencore 1 ČEZ TEPLÁRENSKÁ DODALA V

Více

VYHLÁŠKA. Cástka 62 Sbírka zákonu c. 194 / 2007 Strana 2407

VYHLÁŠKA. Cástka 62 Sbírka zákonu c. 194 / 2007 Strana 2407 Cástka 62 Sbírka zákonu c. 194 / 2007 Strana 2407 194 VYHLÁŠKA ze dne 17. cervence 2007, kterou se stanoví pravidla pro vytápení a dodávku teplé vody, merné ukazatele spotreby tepelné energie pro vytápení

Více

ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM

ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM ZÁKLADNÍ POJMY Zásobování teplem energetické odvětví, jehož účelem je výroba, dodávka a rozvod tepla. Soustava zásobování tepelnou energií (SZTE) soubor zařízení

Více

Metodika posouzení nákladů při odpojování odběratelů od soustavy CZT

Metodika posouzení nákladů při odpojování odběratelů od soustavy CZT ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE MĚSTA CHEB AKTUALIZACE 2014 PŘÍLOHA Č. 3 ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY Metodika posouzení nákladů při odpojování odběratelů od soustavy CZT ŘÍJEN 2014 ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti 1 130 00

Více

ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE

ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE EMI-TEST s.r.o. Na Sibiři 451 549 54 Police nad Metují ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE podle 3 odstavec 1 a 3 vyhlášky 194/2013 Sb., o kontrole kotlů a rozvodů tepelné energie číslo 0043/14

Více

TECH ICKÉ PŘIPOJOVACÍ PODMÍ KY

TECH ICKÉ PŘIPOJOVACÍ PODMÍ KY Váš dodavatel tepla. a. s. ECH ICKÉ PŘIPOJOVACÍ PODMÍ KY pro odběrná tepelná zařízení, připojovaná k horkovodním rozvodům soustavy centralizovaného zásobování teplem ve Žďáře nad Sázavou. Datum: 1.8. 2008

Více

ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM

ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM ZÁKLADNÍ POJMY Zásobování teplem energetické odvětví, jehož účelem je výroba, dodávka a rozvod tepla. Centralizované zásobování teplem (CZT) výroba, rozvod a

Více

Vyhodnocení vývoje cen tepelné energie k 1. lednu 2013

Vyhodnocení vývoje cen tepelné energie k 1. lednu 2013 Vyhodnocení vývoje cen tepelné energie k 1. lednu 2013 listopad 2013 Obsah: 1. Úvod... 2 2. Přehled průměrných cen tepelné energie za rok 2012 na jednotlivých úrovních předání tepelné energie. 3 3. Vývoj

Více

Setkání odběratelů s dodavatelem tepla 26.6.2013 CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ

Setkání odběratelů s dodavatelem tepla 26.6.2013 CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ Setkání odběratelů s dodavatelem tepla 26.6.2013 CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ e-mail: teplozlin@volny.cz Hlavním cílem dnešního setkání dodavatele s odběrateli tepla je hledání cest ke zlepšení

Více

Zpráva o kontrole kotle a vnitřních rozvodů tepla

Zpráva o kontrole kotle a vnitřních rozvodů tepla Zpráva o kontrole kotle a vnitřních rozvodů tepla Jméno majitele/správce Adresa kontrolovaného objektu Identifikace systému vytápění Celková podlahová plocha Za celý objekt neuvedeno. Kotelna vytápí jen

Více

České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí

České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí Technická 4, 166 07 Praha 6, tel. 22435 2586 e-mail: Milos.Lain@fs.cvut.cz POSOUZENÍ NÁVRHU A PROVOZU TEPLENÝCH ČERPADEL PRO

Více

Energy Performance Contracting v budovách Pardubického kraje. 29.4.2013 Siemens, s.r.o., Building Technologies/ BAU/ LCM E

Energy Performance Contracting v budovách Pardubického kraje. 29.4.2013 Siemens, s.r.o., Building Technologies/ BAU/ LCM E Příklady dobré praxe ve veřejném sektoru Energy Performance Contracting v budovách Pardubického kraje 1 Budovy a energie Spotřebují 40% vyrobené energie Produkují 21% emisí CO 2 Industry (direct emissions

Více

prosinec 2016 Graf č. 4: Porovnání průměrných předběžných a výsledných cen tepelné energie v roce 2015 vyrobené z uhlí... 7

prosinec 2016 Graf č. 4: Porovnání průměrných předběžných a výsledných cen tepelné energie v roce 2015 vyrobené z uhlí... 7 prosinec 2016 Obsah: 1. Úvod... 2 2. Přehled průměrných cen tepelné energie za rok 2015 na jednotlivých úrovních předání tepelné energie. 3 3. Vývoj průměrné ceny tepelné energie pro konečné spotřebitele...

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA VÝMĚNA TEPLOVODNÍHO KOTLE K2 VČETNĚ HOŘÁKU ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ-KOTELNA

TECHNICKÁ ZPRÁVA VÝMĚNA TEPLOVODNÍHO KOTLE K2 VČETNĚ HOŘÁKU ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ-KOTELNA TECHNICKÁ ZPRÁVA Akce: VÝMĚNA TEPLOVODNÍHO KOTLE K2 VČETNĚ HOŘÁKU Místo: Kongresová 2/1666, 140 21 Praha 4 Část: ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ-KOTELNA Investor: Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, 140

Více

CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ

CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ e-mail: teplozlin@volny.cz www.teplozlin.cz CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ CZT ve Zlíně má dlouholetou tradici. Zdroj tepla původně jako energetický zdroj Baťových závodů, dnes Alpiq Generation (CZ)

Více

Nepřímotopné zásobníky TUV. unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75

Nepřímotopné zásobníky TUV. unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75 Nepřímotopné zásobníky TUV unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75 VIH R 120/150/200 pro závěsné a stacionární kotle Výhody velmi rychlý ohřev užitkové vody zásobníky jsou vhodné

Více

Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky

Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky V současnosti se u řady stávajících bytových objektů provádí zvyšování tepelných odporů obvodového pláště, neboli zateplování

Více

POJISTNÉ A ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ

POJISTNÉ A ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ POJISTNÉ A ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ 163 udník 2010-1 oběť Louny 2002-6 obětí 164 1 Pojistné a zabezpečovací zařízení teplovodních otopných soustav Pojistné zařízení zařízení, které chrání zdroj tepla proti

Více

EPC jako ověřená cesta k úsporám

EPC jako ověřená cesta k úsporám EPC jako ověřená cesta k úsporám Energy Performance Contracting v objektech Pardubického kraje Ing. Radim Kohoutek, ředitel útvaru energetických služeb 1 Obsah: Co víme o budovách Co je to EPC Princip

Více

JUDr. Kateřina Eichlerová, Ph. D.

JUDr. Kateřina Eichlerová, Ph. D. JUDr. Kateřina Eichlerová, Ph. D. Tepelná energie teplo chlad Dálková dodávka tepelné energie uzavřený systém uzavřený trh Dodávku tepelné energie zajišťuje provozovatel přímo připojeného zařízení (zdroj/rozvodné

Více

Aktuální stav, význam a strategie dalšího rozvoje teplárenství. Ing. Jiří Bis

Aktuální stav, význam a strategie dalšího rozvoje teplárenství. Ing. Jiří Bis Aktuální stav, význam a strategie dalšího rozvoje teplárenství Ing. Jiří Bis Vytápění a chlazení V EU vytápění a chlazení představuje polovinu celkové spotřeby energie, kdy45%spotřeby je bytový sektor,

Více

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ STAVEB zkušenosti z praxe TEPNY DOMU 2017

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ STAVEB zkušenosti z praxe TEPNY DOMU 2017 VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ STAVEB zkušenosti z praxe TEPNY DOMU 2017 září 2017 IDEÁLNÍ SPOJENÍ SYSTÉMŮ V JAKÉKOLI STAVBĚ Každý prostor, kde žijí lidé musí zajišťovat zejména : zdravotně nezávadné prostředí tepelnou

Více

TRONIC CONTROL. Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic.

TRONIC CONTROL. Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic. TRONIC CONTROL Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic.cz Firemní program Výrobní oblast vývoj a výroba řídicích systémů

Více

Akce: Bytový dům Krále Jiřího 1341/4, Karlovy Vary

Akce: Bytový dům Krále Jiřího 1341/4, Karlovy Vary Dokumentace pro provedení stavby Zařízení vytápění 1. Technická zpráva Obsah: 1. Identifikační údaje stavby 2. Podklady 3. Úvod a základní informace 4. Technický popis 5. Požadavky na jednotlivé profese

Více

Pravidla pro připojení a provoz zařízení připojených k soustavám centrálního zásobování teplem Alpiq Generation (CZ) s.r.o. platné od 1. 7.

Pravidla pro připojení a provoz zařízení připojených k soustavám centrálního zásobování teplem Alpiq Generation (CZ) s.r.o. platné od 1. 7. Pravidla pro připojení a provoz zařízení připojených k soustavám centrálního zásobování teplem Alpiq Generation (CZ) s.r.o. platné od 1. 7. 2017 Obsah 1. Úvod... 2 2. Pojmy a definice... 2 3. Popisy zabezpečující

Více

Invicta Bohemica, s.r.o. Senovážné náměstí 23 Praha 1. Analytická a konzultantská společnost v oblasti energetiky Rok založení 1998

Invicta Bohemica, s.r.o. Senovážné náměstí 23 Praha 1. Analytická a konzultantská společnost v oblasti energetiky Rok založení 1998 Ceny tepelné energie v soustavách zásobování teplem v porovnání s cenami z lokálních zdrojů. Konkurenceschopnost ceny tepla u významných zdrojů Zlínského kraje oproti lokálním plyn. kotelnám a tepelným

Více

OPTIMALIZACE SPOTŘEBY TEPLA REGULACÍ

OPTIMALIZACE SPOTŘEBY TEPLA REGULACÍ V současnosti používané typy regulace lze nahradit kombinovanou automatickou regulací auto adaptivní inteligentní řízení spotřeby tepla s prediktivní funkcí. Stávající regulace: Ekvitermní regulace - kvalitativní

Více

konferenci CEEERES 2008 dne

konferenci CEEERES 2008 dne Příspěvek Ing. Jana Soukupa uveřejn ejněný ný na konferenci CEEERES 2008 dne 26.1.2008 CEEERES 2008 Kondenzační technika Energetický monitoring Stránka 2 5 stupňů úspor paliva: kondenzační účinek optimalizace

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2310201319 Investor: pan Peter Kovalčík RD Ruda 15, Velké Meziříčí email: peter.kovalcik@seznam.cz

Více

Servisní středisko. www.esl.cz 06 / 2010

Servisní středisko. www.esl.cz 06 / 2010 Servisní středisko www.esl.cz 06 / 2010 Autorizované zastoupení firmy Alfa Laval PROVÁDÍME SERVIS výrobků Alfa Laval deskové výměníky výměníkových stanic plynových kotelen předávací stanice Alfa Laval

Více

Orlová Ing. Radim Sobotík, MBA místopředseda představenstva a obchodní ředitel ČEZ Teplárenská, a.s.

Orlová Ing. Radim Sobotík, MBA místopředseda představenstva a obchodní ředitel ČEZ Teplárenská, a.s. Odpojování od SZTE 23. 4. 2018 Orlová Ing. Radim Sobotík, MBA místopředseda představenstva a obchodní ředitel ČEZ Teplárenská, a.s. CAPEX CAPEX stanoven ze strany ESCO, zahrnuje veškeré nutné investice

Více

Posouzení způsobu zásobování teplem, bytový dům Dukelských hrdinů 7, Břeclav

Posouzení způsobu zásobování teplem, bytový dům Dukelských hrdinů 7, Břeclav Druh dokumentace: Odborný posudek Objednatel: Společenství pro dům Dukelských hrdinů 7, Břeclav Dukelských hrdinů 2614/7, 690 02 Břeclav Akce: Posouzení způsobu zásobování teplem, bytový dům Dukelských

Více

NAPOJENÍ NA SÍTĚ CENTRÁLNÍHO ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM ČEZ Teplárenská, a.s.

NAPOJENÍ NA SÍTĚ CENTRÁLNÍHO ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM ČEZ Teplárenská, a.s. NAPOJENÍ NA SÍTĚ CENTRÁLNÍHO ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM ČEZ Teplárenská, a.s. www.cezteplarenska.cz SKUPINA ČEZ řešíte zdroj tepelné energie pro váš objekt? NAPOJENÍ OBJEKTU NA TEPLÁRENSKÉ SÍTĚ A ZAJIŠTĚNÍ DODÁVKY

Více

Prezentace společnosti VENTOS s.r.o.

Prezentace společnosti VENTOS s.r.o. Prezentace společnosti VENTOS s.r.o. Úspory energií v komunální oblasti a průmyslu-využití odpadního tepla V současné době, kdy dochází k dramatickému snižování emisních limitů a postupnému růstu cen vstupních

Více

Oprava regulace napojovacího uzlu ÚT pro územní

Oprava regulace napojovacího uzlu ÚT pro územní Krycí list 1/1 Oprava regulace napojovacího uzlu ÚT pro územní Zhotovitel: Investor: RICHTER-Projekční kancelář Národní tř. č.1 736 01 Havířov-Město Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje,

Více

NEUSTÁLÉ ZDRAŽOVÁNÍ ZEMNÍHO PLYNU A ENERGIÍ ZPŮSOBIL VYROVNÁVÁNÍ CEN NĚKTERÝCH TOPNÝCH MÉDIÍ.

NEUSTÁLÉ ZDRAŽOVÁNÍ ZEMNÍHO PLYNU A ENERGIÍ ZPŮSOBIL VYROVNÁVÁNÍ CEN NĚKTERÝCH TOPNÝCH MÉDIÍ. NEUSTÁLÉ ZDRAŽOVÁNÍ ZEMNÍHO PLYNU A ENERGIÍ ZPŮSOBIL VYROVNÁVÁNÍ CEN NĚKTERÝCH TOPNÝCH MÉDIÍ. PROPAN V PROVOZNÍCH NÁKLADECH SROVNATELNÝ SE ZEMNÍM PLYNEM PROPANOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ: Skládá se z baterie nádrží,

Více

QUERYTHERM. o krok napřed

QUERYTHERM. o krok napřed o krok napřed Kolik ušetříme??? Naše řešení umožňuje snížení nákladů na vytápění o 20% až 48% čím vynikáme.... využití vnitřních / vnějších tepelných zisků a prediktivních technologií rychlá instalace

Více

okna a dveřní otvory 0,85 W/m 2 K schodiště 0,22 W/m 2 K podlaha 1,25 W/m 2 K provzdušnost oken i = 0,85 m 3 s -1 m -1 Pa -0,67

okna a dveřní otvory 0,85 W/m 2 K schodiště 0,22 W/m 2 K podlaha 1,25 W/m 2 K provzdušnost oken i = 0,85 m 3 s -1 m -1 Pa -0,67 VYTÁPĚNÍ Rekonstrukce MŠ U Rybiček ul. Kojetická 1055, Neratovice Prováděcí projekt 1, Úvod Předmětem tohoto projektu pro provedení stavby je úprava vytápění v rekonstruovaném objektu mateřské školy U

Více

PŘEHLED REVIZÍ A ZKOUŠEK TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V BYTOVÝCH DOMECH

PŘEHLED REVIZÍ A ZKOUŠEK TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V BYTOVÝCH DOMECH PŘEHLED REVIZÍ A ZKOUŠEK TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V BYTOVÝCH DOMECH 1. ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ ODBĚRNÁ ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ Zákon č. 458/2000 Sb., energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů [ 28, odst. 2)

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

Teplo Rokycany s.r.o.

Teplo Rokycany s.r.o. Teplo Rokycany s.r.o. VÝROBA TEPLA Výrobcem vašeho tepla může být teplárna, elektrárna, výtopna či kotelna. Z centrálních zdrojů se může teplo, které vzniká za pomocí páry, horké nebo teplé vody, rozvádět

Více

prosinec 2017 Graf č. 4: Porovnání průměrných předběžných a výsledných cen tepelné energie v roce 2016 vyrobené z uhlí... 7

prosinec 2017 Graf č. 4: Porovnání průměrných předběžných a výsledných cen tepelné energie v roce 2016 vyrobené z uhlí... 7 prosinec 2017 Obsah: 1. Úvod... 2 2. Přehled průměrných cen tepelné energie za rok 2016 na jednotlivých úrovních předání tepelné energie. 3 3. Vývoj průměrné ceny tepelné energie pro konečné spotřebitele...

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.10 Srpen 2014 ČSN 06 0310 Tepelné soustavy v budovách Projektování a montáž Heating systems in buildings Design and installation Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

Kounice 607,608,614,615

Kounice 607,608,614,615 Plynová kotelna U Výtopny 921, Horní Slavkov Výroba výkon na zdroji 18,400 MW Počet zdrojů : čtyři Rozvod horkovodní ( nad 110 C ) 2,874 km Teplovodní do 110 C 4,467 km Přenosová kapacita 24,417 MW t Kounice

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Technické údaje obsahující základní parametry a normové hodnoty

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Technické údaje obsahující základní parametry a normové hodnoty Nemocnice Hustopeče D1.01.05-001 Technická zpráva Úprava 1.NP budovy D na ambulance DSP+DPS Vytápění Výchozí podklady a stavební program. TECHNICKÁ ZPRÁVA Podkladem pro vypracování PD vytápění byly stavební

Více

Příl.2 VZOR Zpráva o jednorázové kontrole kotlů s návrhy na opatření

Příl.2 VZOR Zpráva o jednorázové kontrole kotlů s návrhy na opatření Příl.2 VZOR Zpráva o jednorázové kontrole kotlů s návrhy na opatření Identifikace systému vytápění Vlastník nebo provozovatel Adresa Celková podlahová plocha Vytápěná podlahová plocha Stáří budovy Nadmořská

Více

Pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, Vyhláška 194/2007 Sb.

Pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, Vyhláška 194/2007 Sb. Pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, Vyhláška 194/2007 Sb. Nehřející radiátorové těleso není vždy ukazatelem zda funguje nebo nefunguje vytápění. Rozhodující je teplota v místnosti. Pravidla pro

Více

Nepřímotopné zásobníky teplé vody. unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75

Nepřímotopné zásobníky teplé vody. unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75 Nepřímotopné zásobníky teplé vody unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75 VIH R 120/150/200 pro závěsné a stacionární kotle Výhody velmi rychlý ohřev teplé vody zásobníky jsou vhodné

Více

Energetický regulační úřad sekce regulace oddělení teplárenství VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE K ROKU 2006

Energetický regulační úřad sekce regulace oddělení teplárenství VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE K ROKU 2006 Energetický regulační úřad sekce regulace oddělení teplárenství prosinec 27 VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE K ROKU 26 Obsah: Úvod... 2 1. Přehled průměrných cen... 3 2. Porovnání cen a úrovní cen za rok

Více

Podmínky připojení dle Energetického zákona č. 458/2000 Sb. v platném znění

Podmínky připojení dle Energetického zákona č. 458/2000 Sb. v platném znění Podmínky připojení dle Energetického zákona č. 458/2000 Sb. v platném znění 76 odst.1 - Držitel licence na výrobu nebo rozvod tepelné energie je povinen zajistit dodávku tepelné energie, pokud je to technicky

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

2. STROJOVNA ÚSTŘEDNÍHO VYTÁPĚNÍ OBJEKT C

2. STROJOVNA ÚSTŘEDNÍHO VYTÁPĚNÍ OBJEKT C Akce : Teplovod pro objekt MÚ (Aris) ul. 17. listopadu č.p. 16 Jičín Část : Rekonstrukce strojovny ústředního vytápění objektu C, ul. 17. listopadu č.p. 16 Investor : město Jičín, Žižkovo náměstí č.p.

Více

VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE k 1. lednu 2010

VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE k 1. lednu 2010 Energetický regulační úřad sekce regulace odbor teplárenství říjen 2010 VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE k 1. lednu 2010 Obsah: 1. Úvod... 2 2. Přehled průměrných cen tepelné energie za rok 2009 na jednotlivých

Více

Technická zpráva obsah

Technická zpráva obsah Technická zpráva obsah 1. Identifikační údaje investora a stavby... - 2-1. Výchozí podklady...- 3-2. Podklady pro zpracování dokumentace...- 3-2.1 Normy...- 3-3. Ústřední vytápění...- 3-3.1 Tepelná bilance

Více

nástěnné kotle s ohřevem vody v zásobníku

nástěnné kotle s ohřevem vody v zásobníku nástěnné kotle s ohřevem vody v zásobníku therm PRo 14 XZ, txz therm 20 LXZ, tlxz therm 28 LXZ, tlxz therm 20 LXZe.A, tlxze.a therm 28 LXZe.A therm PRo 14 KX, tkx therm 28 LXZ.A 5, tlxz.a 5 therm 20 LXZe.A

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 1110201312 Investor: Vlastimil Pirek RD Domašín 260 email: 601234282 GSM: pirek@qservis

Více

TEDOM MICRO. Malá tepelná elektrárna

TEDOM MICRO. Malá tepelná elektrárna TEDOM MICRO Malá tepelná elektrárna energie Nepla te za teplý vzduch! zákazníci efektivita Komu se kogenerace vyplatí? Cena elektřiny neustále roste. Její výroba přitom není efektivní. Víte, že jako zákazník

Více

Potřeba tepla na vytápění (tepelná ztráta celého objektu) je stanovena podle ČSN060210 výpočtovým programem a je 410,0kW.

Potřeba tepla na vytápění (tepelná ztráta celého objektu) je stanovena podle ČSN060210 výpočtovým programem a je 410,0kW. VYTÁPĚNÍ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Podkladem pro zpracování projektové

Více

F. DOKUMENTACE STAVBY

F. DOKUMENTACE STAVBY Ing. Ondřej Jurásek Hlavní 149 Studie, návrhy, projekty, dokumentace pro výběr zhotovitele 747 05 Opava Vytápění, plynoinstalace, kanalizace a vodovodu IČ: 609 529 89 ( fax 553615838, 736649649, ondrej.jurasek@opava.cz

Více

1.VŠEOBECNĚ 2.TEPELNÁ BILANCE

1.VŠEOBECNĚ 2.TEPELNÁ BILANCE 1.VŠEOBECNĚ Prováděcí projekt řeší vytápění přístavby v objektu Varšavská 19, Praha 2. Jako podklady pro projekt ÚT byly použity: o Stavební výkresy objektu o ČSN 06 0210 Výpočet tepelných ztrát budov

Více

Pardubický kraj EPC projekty. Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk

Pardubický kraj EPC projekty. Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk Pardubický kraj - EPC projekty EPC je Energy Performance Contracting Poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem ( pro budovy a objekty v majetku Pardubického

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.10; 91.140.60 Srpen 2014 ČSN 06 0830 Tepelné soustavy v budovách Zabezpečovací zařízení Heating systems in buildings Safety devices Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 8 8 Copyright U k á z k

Více

6) Pro objekt D.1.4.B Vytápění a předávací stanice není Technická zpráva.

6) Pro objekt D.1.4.B Vytápění a předávací stanice není Technická zpráva. Dodatečné informace k zadávacím podmínkám: 6) Pro objekt není Technická zpráva. Dotaz: Žádáme zadavatele o její zaslání. Vypořádání: Technická zpráva zaslána a vložena na profil zadavatele. DOKUMENTACE

Více

VYTÁPĚNÍ BIOMASOU V TŘEBÍČI - historie a provedená opatření k naplnění zákona č. 415/2012

VYTÁPĚNÍ BIOMASOU V TŘEBÍČI - historie a provedená opatření k naplnění zákona č. 415/2012 VYTÁPĚNÍ BIOMASOU V TŘEBÍČI - historie a provedená opatření k naplnění zákona č. 415/2012 Vícepalivové zdroje - Třebíč Teplárna SEVER Teplárna ZÁPAD Teplárna JIH SZT Třebíč - současný stav Rok 2013 Výroba

Více

Zkušenosti s provozem biomasových zdrojů v Třebíči

Zkušenosti s provozem biomasových zdrojů v Třebíči Zkušenosti s provozem biomasových zdrojů v Třebíči Vícepalivové zdroje - Třebíč Teplárna SEVER Teplárna ZÁPAD Teplárna JIH Historie projektu 12/2000 nákup objektu kotelny K13 Teplárna Sever Vícepalivový

Více

TEDOM MICRO. Malá kogenerační jednotka

TEDOM MICRO. Malá kogenerační jednotka TEDOM MICRO Malá kogenerační jednotka energie Neplaťte za teplý vzduch! Cena elektřiny neustále roste. Její výroba přitom není efektivní. Víte, že jako zákazník platíte v ceně elektřiny i energii, kterou

Více

Struktura trhu s teplem

Struktura trhu s teplem Trh s teplem 1 Struktura trhu s teplem 2 Subjekty na trhu s teplem a) Energetický regulační úřad -udělení, změně nebo zrušení licence - regulace cen podle zvláštní právních předpisů - obsah ekonomických

Více

Společný předpis. Podmínky pro připojení na soustavu centralizovaného zásobování teplem pro město Štětí

Společný předpis. Podmínky pro připojení na soustavu centralizovaného zásobování teplem pro město Štětí Společný předpis Podmínky pro připojení na soustavu centralizovaného zásobování teplem pro město Štětí 2007 Obsah 1. Dodavatel tepla 2. Účel připojovacích podmínek (PP) 3. Pojmy a zkratky 4. Popis soustavy

Více

Chlazení, chladící trámy, fan-coily. Martin Vocásek 2S

Chlazení, chladící trámy, fan-coily. Martin Vocásek 2S Chlazení, chladící trámy, fan-coily Martin Vocásek 2S Tepelná pohoda Tepelná pohoda je pocit, který člověk vnímá při pobytu v daném prostředí. Jelikož člověk při různých činnostech produkuje teplo, tak

Více

Maxi S - sek. Tlakově závislá kompaktní předávací stanice pro vytápění a přípravu teplé vody

Maxi S - sek. Tlakově závislá kompaktní předávací stanice pro vytápění a přípravu teplé vody Maxi S - sek Společnost Alfa Laval zúročila své mnohaleté zkušenosti z oblasti centrálního zásobování teplem v technologiích přinášejících maximálně energeticky úsporná řešení. Řada kompaktních předávacích

Více

Měření spotřeby plynu fakturačním měřidlem RWE a.s.

Měření spotřeby plynu fakturačním měřidlem RWE a.s. Technická specifikace OM 1 Školní 488, Rychnov u Jablonce nad Nisou 11.05.i 180kW 659 GJ vypnuta ohřev TUV v letním v ohřívačích el. energie, v topném bude dodávka tepelné energie pokrývat vytápění objektu

Více

Systémem EKOREG můžete ročně za teplo ušetřit až

Systémem EKOREG můžete ročně za teplo ušetřit až WILKOP trade, spol. s r.o., Hlavní 823, 756 54 Zubří www.wilkop.eu O R I E N T A Č N Í C E N O V Á N A B Í D K A PHA 1504101 I. Základní údaje Zákazník: Vážený pan Dodavatel: WILKOP trade, spol. s r.o.

Více

Analýza provozu obecní výtopny na biomasu v Hostětíně v období 2002 2004

Analýza provozu obecní výtopny na biomasu v Hostětíně v období 2002 2004 Analýza provozu obecní výtopny na biomasu v Hostětíně v období 22 24 Tato zpráva obsahuje analýzu provozu obecní výtopny na biomasu v Hostětíně v období 22 24, která byla uvedena do provozu v roce 2 a

Více

DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ =DISTRICT HEATING, = SZT SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM = CZT CENTRALIZOVANÉ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM

DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ =DISTRICT HEATING, = SZT SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM = CZT CENTRALIZOVANÉ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ =DISTRICT HEATING, = SZT SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM = CZT CENTRALIZOVANÉ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM 184 Zdroj tepla Distribuční soustava Předávací stanice Otopná soustava Dálkové vytápění Zdroj tepla

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO Zakládání staveb Legislativní požadavky Martin Doležal, TÜV SÜD Czech Investice do Vaší budoucnosti Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím

Více

Vícepalivový tepelný zdroj

Vícepalivový tepelný zdroj Vícepalivový tepelný zdroj s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči Historie projektu vícepalivového tepelného zdroje s kombinovanou výrobou el. energie a tepla

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 28.05.1991 Časová verzia predpisu účinná od: 01.06.1991 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 186 V Y H L Á Š K A ministerstva pro

Více

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy)

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) [] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) Objekt: Adresa: Majitel: Bytový dům Raichlova 2610, 155 00, Praha 5, Stodůlky kraj Hlavní město Praha

Více

R E A L I Z U J E M E V A Š E P Ř E D S T A V Y

R E A L I Z U J E M E V A Š E P Ř E D S T A V Y R E A L I Z U J E M E V A Š E P Ř E D S T A V Y HISTORIE Historie společnosti 1993 - založena společnost s ručením omezeným 1999 - TENZA transformována na akciovou společnost 2000 zavedení systému managementu

Více

STAVEBNÍ ÚPRAVY OBJEKTŮ č.1 VRÁTNICE, č.4 KUCHYŇ S JÍDELNOU A č. 5 UYTOVACÍ OBJEKT V BÝVALÉM VOJENSKÉM AREÁLU V OBCI KOSTELEC U HEŘMANOVA MĚSTCE

STAVEBNÍ ÚPRAVY OBJEKTŮ č.1 VRÁTNICE, č.4 KUCHYŇ S JÍDELNOU A č. 5 UYTOVACÍ OBJEKT V BÝVALÉM VOJENSKÉM AREÁLU V OBCI KOSTELEC U HEŘMANOVA MĚSTCE Kostelec u Heřmanova Městce, přestavba bývalého vojenského areálu investiční záměr Strana 1 (celkem 5) STAVEBNÍ ÚPRAVY OBJEKTŮ č.1 VRÁTNICE, č.4 KUCHYŇ S JÍDELNOU A č. 5 UYTOVACÍ OBJEKT V BÝVALÉM VOJENSKÉM

Více

Projektová dokumentace řeší vytápění objektu domova pro osoby bez přístřeší v Šumperku.

Projektová dokumentace řeší vytápění objektu domova pro osoby bez přístřeší v Šumperku. 1 Projektová dokumentace řeší vytápění objektu domova pro osoby bez přístřeší v Šumperku. Podkladem pro zpracování PD byly stavební výkresy a konzultace se zodpovědným projektantem a zástupci investora.

Více

194/2007 Sb. Vyhláška

194/2007 Sb. Vyhláška 194/2007 Sb. Vyhláška ze dne 17. července 2007, kterou se stanoví pravdla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energe pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na

Více

Protokol č. 010300115

Protokol č. 010300115 ČR-Státní energetická inspekce územní inspektorát pro Hlavní město Prahu a Středočeský kraj Legerova 49, 120 00 Praha 2 Čj.: 010300115 Protokol č. 010300115 o výsledku kontroly podle 12 zákona č. 255/2012

Více

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ 1 Legislativní předpisy pro byty a bytové domy Vyhláška č.268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby 11 WC a prostory pro osobní hygienu a vaření musí být účinně

Více

SYMPATIK Vila Aku. Obrázek RD

SYMPATIK Vila Aku. Obrázek RD SYMPATIK Vila Aku Obrázek RD Obr. Budova SYSTHERM SYMPATIK Vila Aku je předávací stanice, určená pro individuální vytápění a přípravu teplé vody v rodinných domech a malých objektech připojených na systémy

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

1. ÚVOD A PŘEDMĚT NABÍDKY

1. ÚVOD A PŘEDMĚT NABÍDKY 1. ÚVOD A PŘEDMĚT NABÍDKY Společenství vlastníků bytových jednotek bytových domů na tř. Kpt. Jaroše 4 a 4A v Brně se rozhodlo předběžně poptat dodávku a instalaci nového zařízení předávací stanice tepla

Více