BRAMBORY: Pěstování, sklizeň, posklizňové ošetření, skladování a hodnocení kvality

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BRAMBORY: Pěstování, sklizeň, posklizňové ošetření, skladování a hodnocení kvality"

Transkript

1 BRAMBORY: Pěstování, sklizeň, posklizňové ošetření, skladování a hodnocení kvality

2 BRAMBORY značné množství vody, sušina asi 24 % škrob % vláknina, hemicelulózy, pektiny, hexózany, pentózany dusíkaté látky (dusičnany!!) solanin (směs glykoalkaloidů) dráždí sliznici trávicího traktu tepelná úprava!!

3 Užitkové směry: sadbové konzumní stolní rané stolní pozdní na potravinářské výrobky průmyslové krmné

4 Půda Ekologické podmínky růstu Nejvhodnější jsou lehčí písečnato-hlinité, hlinito-písečnaté až hlinité půdy, s ph 5,5 6,5. Nevyhovující jsou těžké a zhutněné půdy. Teplota Pro klíčení 6 9 C, pro růst hlíz C. Při teplotách pod 10 C rostliny rostou pomalu a při teplotách nad 35 C růst zastavují. Světlo Brambory patří k dlouhodenním rostlinám z hlediska kvetení, z hlediska tvorby hlíz však ke krátkodenním rostlinám úroda při pozdějším termínu sklizně se tudíž snižuje. Vláha Brambory jsou vlhkomilnou plodinou, nejvhodnější vodní kapacita půdy je 70 %. V průběhu vegetace vyžadují v průměru mm srážek.

5 Pěstební technologie zařazení v osevním postupu Brambory jsou nenáročné na předplodinu, zařazují se mezi dvě obilniny, po kterých jsou hnojeny chlévským hnojem, zeleným hnojením, případně mohou být zařazeny po ozimých pícních směskách. Z důvodu nebezpečí šíření háďátka bramborového a některých dalších, zejména bakteriálních a virových chorob se v praxi po sobě nezařazují s odstupem menším než 3 5 let. Jsou výhodnou předplodinou obilnin, jelikož zanechávají půdu v dobrém strukturním stavu, s dostatkem organické hmoty a bez plevelů.

6 Pěstební technologie příprava půdy Brambory patří k plodinám s vysokou náročností na stav půdy. Jelikož vyžadují dostatečně zkypřenou a strukturní půdu, základní schéma zpracování půdy zahrnuje podmítku, ošetření podmítky, podzimní orbu se zaorávkou hnoje, na jaře urovnání půdy a zkypření. Využívají se rovněž stroje pro sběr kamenů, jelikož kameny způsobují mechanické poškození hlíz při sklizni. Separátor prosévá půdu a kameny, hroudy ukládá do meziřádků.

7 Pěstební technologie hnojení brambor Nezastupitelný význam má hnojení brambor organickými hnojivy, a to chlévským hnojem, kompostem, zeleným hnojením, případně alespoň zaorávkou slámy. Chlévský hnůj by se měl aplikovat v pravidelných tříletých cyklech. Přímé hnojení močůvkou zhoršuje kvalitu konzumních a sadbových brambor. Dávky průmyslových hnojiv závisí jak od užitného směru a odrůdy, tak i od půdního druhu. Orientační poměr základních živin byl stanoven v případě N : P : K na 1 : 0,42 : 2. Zásadní vliv na výšku úrody má dusík. Za optimální se považuje dávka kg.ha-1. Vyšší dávky se projeví deformacemi hlíz, tmavnutím hlíz, snížením obsahu škrobu a odolností slupky vůči mechanickému poškození.

8 Pěstební technologie založení porostu Narašená nebo předklíčená sadba v množství 2,5 3,5 t.ha-1 se vysazuje ve sponu cca 75 x cm, což znamená, že meziřádková vzdálenost je 75 cm a vzdálenost hlíz v řádku cm. Termín sklizně závisí na stavu počasí a následně na teplotě a vlhkosti půdy. Teplota půdy by v hloubce 0,12 m měla dosahovat 6 8 C, půda by neměla být mazlavá, ale dobře zpracovatelná. Správné určení termínu výsadby a včasná výsadba je nutná pro dosažení vysokých výnosů a dobrého dozrání.

9 Pěstební technologie založení porostu

10 Pěstební technologie ošetřování v průběhu vegetace Ve fázi od výsadby do zapojení porostu hraje klíčovou roli omezení rozvoje plevelů, což se v praxi řeší pomocí herbicidů, mechanickou kultivací, případně kombinací obou metod. Před zapojením porostu se provádí nahrnutí hrůbků, které je také prevencí zelenání hlíz a brání přenosu spór plísně bramborové z natě na hlízy. Chemická ochrana před virovými chorobami tkví v aplikaci insekticidů, které ničí přenašeče, tj. hmyz. Dále se využívají fungicidy proti houbovým chorobám, z nichž nejzávažnější je plíseň bramborová a další druhy pesticidů proti škůdcům, zejména proti mšicím, mandelinkám bramborovým a háďátku bramborovému.

11 Plíseň bramborová v porostu a na hlízách Háďátko bramborové odumřelé stonky a cysty (odumřelé samičky plné vajíček) Mandelinka bramborová

12 Pěstební technologie ošetřování v průběhu vegetace Háďátko bramborové Háďátko bramborové (Globodera rostochiensis Wollenweber) patří podle zákona č.326/2004 Sb. o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů v platném znění mezi "karanténní" škůdce, jejichž výskyt či podezření z výskytu máme povinnost ohlásit rostlinolékařské správě, a to buď přímo ( nebo prostřednictvím obecního úřadu) Jedinci tohoto druhu dosahují cca 1 1,5 mm délky Poškození háďátky se projevuje na rostlinách zakrslostí, malými listy a výskytem velkého počtu postranních kořínků Háďátko bramborové je jedním z nejnebezpečnějších škůdců brambor z důvodu, že se na něj nedá aplikovat chemická ochrana ta by byla velmi drahá a především neekologická. Proto je tento škůdce tzv. karanténní, což znamená, že při jeho výskytu je po několik let přísně zakázáno na daném území pěstovat hostitelské rostliny

13 Sklizeň Brambory se sklízí v plné zralosti, ve fázi, kdy se hlízy snadno oddělují od stolonů, slupka je pevná a neodlupuje se (s výjimkou raných brambor). Ještě před sklizní se provádí mechanické, chemické či kombinované ničení natě. To je obzvláště důležité v případě napadení plísní bramborovou, která by v průběhu zrání přecházela na hlízy. Po předčasném zničení natě se hlízy nechávají v půdě dozrát pro zpevnění slupky min. 10, max. 30 dní. Brambory je možné na malých, resp. svažitých pozemcích sklízet ručně, většinou se však provádí mechanizovaná sklizeň pomocí jednoaž dvouřádkových sklízečů. Kombajn pro sběr brambor

14 Posklizňové ošetření Mechanizované linky pro posklizňovou úpravu konzumních a sadbových brambor jsou obvykle pevnou součástí skladů a skládají se z příjmového zásobníku, části, ve které dochází k oddělení organických a anorganických příměsí, dále prostoru, kde se třídí hlízy do velikostních skupin, stolů, kde se ručně odstraňují poškozené a chorobou napadené hlízy a zbytky příměsí. Poslední aktivitou na lince je automatické plnění pytlů, palet nebo transportérů do skladovacích prostor. Z důvodu omezení mechanického poškození a poranění hlíz se operace třídění hlíz provádí až před samotnou expedicí. Sadbové brambory se navíc ošetřují přípravky proti hnilobě.

15 Posklizňové ošetření Preventivní opatření omezující poškozování hlíz zahrnují: Výběr pozemku s malou kamenitostí, případně sběr kamenů před výsadbou Vhodnou kultivací půdy předcházet tvorbě hrud Sklizeň vyzrálých hlíz s dostatečně pevnou slupkou V průběhu manipulace nepřekračovat výšku pádu hlíz 30 cm Neprovádět mechanizovanou sklizeň ani třídění při teplotách pod 8 10 C.

16 Skladování K uskladnění jsou vhodné pouze zdravé, suché a vyzrálé hlízy. Vhodné podmínky ke skladování brambor jsou v klimatizovaných bramborárnách, případně sklepech. Možností je také krechtování. Pojmem krecht se označuje svislá polní jáma zčásti nebo zcela zasypaná svrchu zeminou, opatřená větracím světlíkem. V dnešní době se využívá zřídka. Proces skladování brambor je možné rozdělit do pěti různých fází: Osušení hlíz, které probíhá za intenzivního větrání 2 dny při teplotě C a relativní vlhkosti vzduchu 60 % Hojení ran, které probíhá dní, v průběhu kterých jsou prostory intenzivně větrané, teplota by měla být kolem C, vlhkost %, na poraněných místech dochází k tvorbě korkového pletiva Zchlazení, které probíhá dní za snížené teploty 3 7 C v závislosti na plánovaném způsobu využití hlíz Vlastní skladování = období vegetačního klidu, které trvá dní, v průběhu kterých je potřeba teplotu udržovat v rozmezí 3 7 C při relativní vlhkosti vzduchu cca 90 % z důvodu omezení hromadění cukrů a klíčení 14 dní před vyskladněním postupné zvýšení teploty na 8 10 C, dosažení vlhkost cca 85 %. Důvodem je zvýšení odolnosti hlíz před poškozením při manipulaci. U nasládlých hlíz je nutné teplotu zvýšit až na 15 C, aby se cukr prodýchal.

17 Skladování brambor

18 Hodnocení jakosti brambor Požadavky na kvalitu brambor a výrobků z nich stanovuje norma ČSN Brambory, která která definuje základní požadavky u jednotlivých užitkových směrů. Tyto zahrnují konzumní brambory rané, konzumní brambory pozdní, průmyslové brambory a krmné brambory. Konkrétní požadavky pro brambory a výrobky z nich uvádí Vyhláška MZe ČR č. 650/2004 Sb. Konzumní brambory Konzumní brambory jsou členěny na rané a ostatní. Rané brambory jsou brambory sklízené s nevyzrálou slupkou před dosažením fyziologické zralosti. Jsou sklízeny od 16. května do 30. června. Nové brambory = brambory dovážené do ČR od 1. ledna do 15. května ze zemí, kde hlízy v tomto období dozrávají (např. Maroko, Egypt). Konzumní brambory musí být odrůdově jednotné, musí být zdravé, celé, čisté, pevné, nepopraskané a nedeformované, bez nadměrné povrchové vlhkosti, bez vnějších i vnitřních vad zhoršujících celkový vzhled. Musí být prosté hniloby, hnědých skvrn, pohmožděnin, bez zeleného vybarvení, strupovitosti či znaků jiných chorob, nenamrzlé a prosté cizích pachů a příchutí. Hlízy pozdních brambor musí mít vyvinutou pevnou slupku, nesmí mít klíčky delší než 3 mm a nesmí mít skvrny pod slupkou hlubší než 5 mm. Hlízy musí být větší než 35 mm ve všech rozměrech (s výjimkou výrazně podlouhlých odrůd), u raných odrůd větší než 28 mm, nebo těžší než 20 g. Menší rané brambory musí nést označení drobné. Varný typ A, B, nebo C musí být stanoven u každé odrůdy, s výjimkou raných brambor. Obsah steroidních glykoalkaloidů vyjádřen jako α-solanin má nejvyšší přípustné množství 200 mg/kg. Limity pro obsah dusičnanů jsou u pozdních brambor 300 mg/kg, u raných brambor 500 mg/kg. Pro bramborové výrobky se u hlíz navíc sleduje obsah sušiny a redukujících cukrů.

19 Hodnocení jakosti brambor Průmyslové brambory = brambory určené k průmyslovému zpracování ve škrobárnách, v lihovarech a v sušárnách Dobrý zdravotní stav hlíz, které mají být čisté, s dobře vyvinutou slupkou, bez nadměrné povrchové vlhkosti a bez cizího zápachu. Velikost by měla být min. 30 mm. Obsah škrobu by podle normy měl být min. 15 %.

20 Použitá literatura KULÍK, D. a kol. Technológia rastlinnej výroby. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, ISBN PETR, Jiří a František LOUDA. Produkce potravinářských surovin. Praha: Vydavatelství VŠCHT, ISBN PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., s. ISBN PULKRÁBEK, J. a kol. Speciální fytotechnika. Praha: ČZU. Dostupné z: BEZDĚK, Lumír a tým Hobby.cz. S háďátkem bramborovým se nepárejte, ihned ho nahlaste úřadu. In: Hobby.cz [online]. Jul 15, 2009, [cit ]. Dostupné z:

21 web2.mendelu.cz jandrt.sumpersko.com prerovsky.denik.cz zpravy.idnes.cz Zdroje obrázků

Brambory. Brambory. Význam. Potravina cca 80 kg osoba / rok. průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu. příznivě působí v osevním postupu

Brambory. Brambory. Význam. Potravina cca 80 kg osoba / rok. průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu. příznivě působí v osevním postupu Brambory Význam Potravina cca 80 kg osoba / rok průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu příznivě působí v osevním postupu krmivo pro hospodářská zvířata dnes jen odpad z konzumních brambor Biologie

Více

Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory III

Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory III Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: Zemědělec farmář 41-51-H/01 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské

Více

ŘEPA CUKROVKA. Řepa cukrovka. Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa.

ŘEPA CUKROVKA. Řepa cukrovka. Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa. ŘEPA CUKROVKA Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa Biologie řepy: Rostlina dvouletá 1 rok tvoří jen hmotu, 2 rok kvete a má semena Dvouděložné Stavba

Více

Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin-zahrada. Vypracoval: Bc.Ivana Kadeřábková Materiál: VY32_INOVACE_295 Datum: 9.4.

Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin-zahrada. Vypracoval: Bc.Ivana Kadeřábková Materiál: VY32_INOVACE_295 Datum: 9.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování

Více

Ječmen setý. Ječmen setý

Ječmen setý. Ječmen setý Ječmen setý Význam pro krmné účely potravinářství farmaceutický průmysl (maltózové sirupy) pro výrobu sladu - pěstování sladovnického ječmene je náročnější Biologické vlastnosti: forma: ozimá i jarní výška

Více

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 2092/91 Nařízení se vztahuje na následující

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Formulace zásad technologického postupu pěstování cukrovky

Formulace zásad technologického postupu pěstování cukrovky Výzkumný ústav zemědělské techniky Technicko-technologické doporučení Formulace zásad technologického postupu pěstování cukrovky Výstup subetapy Zhodnocení vlivu vnějších faktorů na technologickou jakost

Více

Tematické okruhy závěrečné zkoušky

Tematické okruhy závěrečné zkoušky Tematické okruhy závěrečné zkoušky Obor : Zemědělec farmář Předmět : Pěstování rostlin 1) Půda - její složení, vlastnosti - půdní typy - půdní druhy - rozbor půdy, bonitace půdy 2) Živiny živin - charakteristika

Více

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska Osevní postup Osevní postupy plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska prostorového (na pozemcích) časového (v jednotlivých letech) Základní pojmy Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému

Více

a) Výchozí ukazatele S - standard b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba

a) Výchozí ukazatele S - standard b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba Tab. č.: 166 Poř. č. Oves Ukazatel a) Výchozí ukazatele - standard - intenzivní (potravinářský) - nižší vstupy 1 Výnos zrna [t/ha] 4,0 4,5 3,5 2 Cena zrna od výrobce [Kč/t] 3000 3000 3000 3 Tržba z prodeje

Více

Kritické body při produkci osiv / obilovin. Sy tém HACCP. Kateřina Pazderů

Kritické body při produkci osiv / obilovin. Sy tém HACCP. Kateřina Pazderů Kritické body při produkci osiv / obilovin Sy tém HACCP Kateřina Pazderů HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points Principy: 1. Analýza rizik 2. Identifikace kritických bodů 3. Definování kritických

Více

Ověření účinnosti přípravku Agrosol na výnos a kvalitu produkce brambor

Ověření účinnosti přípravku Agrosol na výnos a kvalitu produkce brambor VÝZKUMNÝ ÚSTAV BRAMBORÁŘSKÝ H a v l í č k ů v B r o d, s. r.o. Dobrovského 2366, 580 01 Havlíčkův Brod O d d ě l e n í p ě s t e b n í c h t e c h n o l o g i í Ověření účinnosti přípravku Agrosol na výnos

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35. Obor: Zemědělec farmář H/01

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35. Obor: Zemědělec farmář H/01 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: Zemědělec farmář 41-51-H/01 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Spektrum účinnosti přípravku Contans WG účinkuje proti patogenním houbám z rodu Sclerotinia spp.

Spektrum účinnosti přípravku Contans WG účinkuje proti patogenním houbám z rodu Sclerotinia spp. Postřikový fungicidní biopreparát ve formě dispergovatelného granulátu k ochraně řepky olejky, hořčice bílé, slunečnice, máku, zeleniny, okrasných rostlin, tabáku, luskovin, aromatických a léčivých rostlin

Více

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba Tab. č.: 177 Poř. č. Brambory sadbové Ukazatel a) Výchozí ukazatele - standard - intenzivní - nižší vstupy 1 Výnos brambor k realizaci na trhu [t/ha] 15,5 18,0 2 Cena brambor od výrobce [Kč/t] 8000 8000

Více

Půdní úrodnost, výživa a hnojení

Půdní úrodnost, výživa a hnojení Půdní úrodnost, výživa a hnojení Faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin Přírodní faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin významně ovlivňují úspěch či neúspěch budoucí rostlinné produkce. Ovlivňují se

Více

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Výzkumný záměr: Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu Studium polních plodin v souvislosti

Více

Spektrum účinnosti přípravku Contans WG účinkuje proti patogenním houbám z rodu Sclerotinia spp.

Spektrum účinnosti přípravku Contans WG účinkuje proti patogenním houbám z rodu Sclerotinia spp. Postřikový fungicidní biopreparát ve formě dispergovatelného granulátu k ochraně řepky olejky, hořčice bílé, slunečnice, máku, zeleniny, okrasných rostlin, tabáku, luskovin, aromatických a léčivých rostlin

Více

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba Tab. č.: 178 Poř. č. Brambory rané Ukazatel a) Výchozí ukazatele - standard - intenzivní - nižší vstupy 1 Výnos brambor k realizaci na trhu [t/ha] 19 20 2 Cena brambor od výrobce [Kč/t] 5000 5000 3 Tržba

Více

Datum: od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin

Datum: od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin Přednáška: Ing. Pavel Kasal, Ph.D. Příprava půdy technologií odkamenění, výživa a závlahy brambor. Datum: 19.3.2015 od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin Inovace studijních programů

Více

Webová prezentace. http://web2.mendelu.cz/af_217_multitext/prez entace/plevele/htm/cas.htm

Webová prezentace. http://web2.mendelu.cz/af_217_multitext/prez entace/plevele/htm/cas.htm Regulace plevelů Webová prezentace http://web2.mendelu.cz/af_217_multitext/prez entace/plevele/htm/cas.htm PLEVEL = všechny rostliny, které rostou na stanovištích kulturních rostlin proti vůli pěstitele

Více

Rizika při pěstování brambor z hlediska ochrany vod

Rizika při pěstování brambor z hlediska ochrany vod Ing. Pavel Růžek, CSc. a Ing. Helena Kusá, PhD. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. v Praze-Ruzyni Rizika při pěstování brambor z hlediska ochrany vod Mezi významná rizika znečištění vod při pěstování

Více

Ekologická produkce zeleniny

Ekologická produkce zeleniny Ekologická produkce zeleniny Brukvovitá, cibulová a kořenová Miloš Jurica, Tomáš Kopta Pěstování vybraných druhů zeleniny Košťálová zelenina v EKO 2,5 % nejpěstovanější zelí spíše chladnomilné velmi náročné

Více

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení 1 2 3 Organická hnojiva 3 tratě 1. Přímé hnojení organickými hnojivy Košťálová zelenina,

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne Název školy Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZZV19 Číslo materiálu 19

Více

SOUČASNÉ POSTAVENÍ BRAMBOR, JEJICH KONKURENČNÍ SCHOPNOST A EKOLOGICKÉ PŘÍSTUPY PŘI JEJICH PĚSTOVÁNÍ V ČR

SOUČASNÉ POSTAVENÍ BRAMBOR, JEJICH KONKURENČNÍ SCHOPNOST A EKOLOGICKÉ PŘÍSTUPY PŘI JEJICH PĚSTOVÁNÍ V ČR SOUČASNÉ POSTAVENÍ BRAMBOR, JEJICH KONKURENČNÍ SCHOPNOST A EKOLOGICKÉ PŘÍSTUPY PŘI JEJICH PĚSTOVÁNÍ V ČR Ing. Bohumil Vokál, CSc. Výzkumný ústav bramborářský, Havlíčkův Brod Ing. Karel Hamouz, CSc. Katedra

Více

KVALITA ZRNA JEČMENE ZE ZKUŠEBNÍCH STANOVIŠŤ ČESKÉ REPUBLIKY, SKLIZEŇ 2014

KVALITA ZRNA JEČMENE ZE ZKUŠEBNÍCH STANOVIŠŤ ČESKÉ REPUBLIKY, SKLIZEŇ 2014 KVALITA ZRNA JEČMENE ZE ZKUŠEBNÍCH STANOVIŠŤ ČESKÉ REPUBLIKY, SKLIZEŇ 2014 Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno Úvod Odrůdy ječmene jsou,

Více

Příprava pozemků před výsevem, setí, osiva v osevním postupu. Ing. Petr Trávníček

Příprava pozemků před výsevem, setí, osiva v osevním postupu. Ing. Petr Trávníček Příprava pozemků před výsevem, setí, osiva v osevním postupu Ing. Petr Trávníček Osevní postup Nejdůležitější opatření v rostlinné produkci v EZ. Udržuje a zlepšuje přirozenou úrodnost půdy Zvyšuje mikrobiální

Více

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba Tab. č.: 161 Poř. č. Pšenice jarní Ukazatel a) Výchozí ukazatele - standard - intenzivní - nižší vstupy 1 Výnos zrna [t/ha] 4,5 5,5 3,6 2 Cena zrna od výrobce [Kč/t] 4100 4100 4100 3 Tržba z prodeje zrna

Více

Metodika indikátor. torů. Bilance energie. prof. Ing. Jan Křen, K

Metodika indikátor. torů. Bilance energie. prof. Ing. Jan Křen, K Metodika indikátor torů Bilance energie prof. Ing. Jan Křen, K CSc. Popis indikátor torů a jejich požadovan adované hodnoty Pro samotné hodnocení bilance energie je pak možné využít několik indikátorů:

Více

Předmět: Ročník:druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny Cukrovka III

Předmět: Ročník:druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny Cukrovka III Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: Zemědělec farmář 41-51-H/01 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník:druhý Téma: Vybrané zemědělské

Více

Spektrum účinnosti přípravku Contans WG účinkuje proti patogenním houbám z rodu Sclerotinia spp.

Spektrum účinnosti přípravku Contans WG účinkuje proti patogenním houbám z rodu Sclerotinia spp. Postřikový fungicidní biopreparát ve formě dispergovatelného granulátu k ochraně řepky olejky, hořčice bílé, slunečnice, máku, zeleniny, okrasných rostlin, tabáku, luskovin, aromatických a léčivých rostlin

Více

Projektování přechodného období

Projektování přechodného období Projektování přechodného období Definice a účel přechodného období Přechodným obdobím se podle zákona o ekologickém zemědělství rozumí období, v průběhu kterého se uskutečňuje přeměna zemědělského hospodaření

Více

Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D.

Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D. Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D. S využitím podkladů Ing. Vopravila Ph.D., VÚMOP Praha Charakteristiky zemědělských půd z hlediska jejich retence a způsobu hospodaření Celková možná

Více

Vysoký příjem dusíku ale i draslíku koresponduje s tvorbou biomasy sušiny a stává se

Vysoký příjem dusíku ale i draslíku koresponduje s tvorbou biomasy sušiny a stává se živiny (kg.ha -1 ) živiny (kg.ha -1 ) Jak působí hnojivo NP 26-14 a listová aplikace hořčíku hnojivem Magnitra-L na výnos a kvalitu jarního ječmene? Dr.Hřivna,Luděk.-prof.Richter, Rostislav, MZLU Brno.

Více

Prof. Ing. Josef Pulkrábek, CSc. Základní zpracování půdy v řepařských osevních postupech

Prof. Ing. Josef Pulkrábek, CSc. Základní zpracování půdy v řepařských osevních postupech Prof. Ing. Josef Pulkrábek, CSc. Základní zpracování půdy v řepařských osevních postupech Zastav se člověče a připomeň si, že se tvé nohy dotýkají jednoho z největších zázraků země: úrodné půdy. Važ si

Více

Sestavování osevních postupů

Sestavování osevních postupů Sestavování osevních postupů Osevní postup je stálý způsob střídání pěstovaných plodin či skupin plodin během n let na n honech. Hon je jednotka osevního postupu, která označuje skupinu pozemků osetých

Více

2 l/ha ve stádiu 2 až 3 listů. 3 l/ha po plném vzejití porostu a další 2 aplikace po 14 dnech v dávce 2 l/ha

2 l/ha ve stádiu 2 až 3 listů. 3 l/ha po plném vzejití porostu a další 2 aplikace po 14 dnech v dávce 2 l/ha B.A. S-90, pomocný rostlinný přípravek Dovozce : Ing. Vasil Gjurov, 251 64 Klokočná 89 Výrobce : Schulze Hermsen GmbH, Dahlenburg, Německo Číslo rozhodnutí o registraci: 1676 Chemické a fyzikální vlastnosti

Více

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9 Obsah 5 Obsah Úvod... 9 1. Základy výživy rostlin... 11 1.1 Rostlinné živiny... 11 1.2 Příjem živin rostlinami... 12 1.3 Projevy nedostatku a nadbytku živin... 14 1.3.1 Dusík... 14 1.3.2 Fosfor... 14 1.3.3

Více

Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ

Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ Jiří Urban, Milan Gruber, Martin Prudil Ochrana půdy Hypotéza: Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství Cíleným využíváním agrotechnických prostředků

Více

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba Tab. č.: 162 Poř. č. Ječmen jarní sladovnický Ukazatel a) Výchozí ukazatele - standard - intenzivní - nižší vstupy 1 Výnos zrna [t/ha] 5,0 6,0 3,8 2 Cena zrna od výrobce [Kč/t] 4300 4600 4300 3 Tržba z

Více

Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny okurka. Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál:VY_32_INOVACE 229 Datum: 4.12.

Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny okurka. Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál:VY_32_INOVACE 229 Datum: 4.12. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: Zemědělec farmář 41-51-H/01 Zahradník 41-52- H/01 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: třetí Téma:

Více

Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory I

Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory I Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: Zemědělec farmář 41-51-H/01 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma: Vybrané zemědělské

Více

AGRA HB, s.r.o. Smetanovo náměstí 279, 580 01 Havlíčkův Brod

AGRA HB, s.r.o. Smetanovo náměstí 279, 580 01 Havlíčkův Brod ADORA - velmi raná - vysoký při předčasné sklizni v ranobramborářských oblastech - varný typ B BC - méně odolná virovým chorobám, méně odolná plísni bramborové, háďátku bramborovému patotypu Ro 1 rezistentní,

Více

AGRA HB, s.r.o. Smetanovo náměstí 279, Havlíčkův Brod ADORA. - náchylnost k napadení plísní bramborovou

AGRA HB, s.r.o. Smetanovo náměstí 279, Havlíčkův Brod ADORA. - náchylnost k napadení plísní bramborovou ADORA - velmi raná - vysoký při předčasné sklizni v ranobramborářských oblastech - varný typ B BC - méně odolná virovým chorobám, méně odolná plísni bramborové, háďátku bramborovému patotypu Ro 1 rezistentní,

Více

Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření

Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření Ochrana rostlin v ekologickém hospodaření Mimořádný důraz na prevenci Odstranění příčin výskytu škodlivých činitelů a až poté léčení Využití přirozené

Více

PS HUMPOLEC 2015/2016

PS HUMPOLEC 2015/2016 1. Údaje o pozemku: PS HUMPOLEC 2015/2016 Amagro - humáty Pšenice ozimá Hon: 5 Půdní typ: hnědá půda slabě oglejená Půdní druh: písčitohlinitá Předplodina: řepka ozimá Obsah přístupných živin v mg/kg:

Více

Prognóza a signalizace ošetření v polních plodinách a speciálních kulturách, Zkušenosti v roce Ing. František Muška

Prognóza a signalizace ošetření v polních plodinách a speciálních kulturách, Zkušenosti v roce Ing. František Muška Prognóza a signalizace ošetření v polních plodinách a speciálních kulturách, Zkušenosti v roce 2017 Ing. František Muška Témata přednášky Prognóza a signalizace škodlivých činitelů polní plodiny a speciální

Více

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek Mendelova univerzita v Brně Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU Ing. Petr Babiánek Školitel: doc. Ing. Pavel

Více

Ochrana brambor. podle vývojových fází INSEKTICIDY DESIKANT HERBICIDY FUNGICIDY. www.syngenta.cz

Ochrana brambor. podle vývojových fází INSEKTICIDY DESIKANT HERBICIDY FUNGICIDY. www.syngenta.cz Ochrana brambor podle vývojových fází HERBICIDY FUNGICIDY INSEKTICIDY DESIKANT www.syngenta.cz Ochrana brambor podle vývojových fází HERBICIDY HERBICIDY HERBICIDY Chcete-li být v cíli jako první, musíte

Více

Hrách setý Pisum sativum L.

Hrách setý Pisum sativum L. hrách, peluška 1 Hrách setý Pisum sativum L. Rod hrách dělen v našich podmínkách pouze na dva poddruhy: 1. Hrách setý pravý pěstuje se na semeno zralé (polní) nebo zelené (zahradní) 2. Hrách setý rolní

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým a abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Technologie pěstování cukrovky

Technologie pěstování cukrovky Technologie pěstování cukrovky Zpracování půdy Na podzim Dříve systém tří oreb podmítka, střední orba a hluboká orba Dnes zpravidla podmítka či orba a hluboká orba V některých podnicích hospodařících na

Více

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba Tab. č.: 165 Poř. č. Žito ozimé Ukazatel a) Výchozí ukazatele - standard - intenzivní - nižší vstupy 1 Výnos zrna [t/ha] 4,8 5,3 3,8 2 Cena zrna od výrobce [Kč/t] 3600 4000 3600 3 Tržba z prodeje zrna

Více

KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III

KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III Hnojení P, K, Mg Aplikace fosforečných hnojiv bývá realizována zpravidla současně s hnojivy draselnými a hořečnatými prostřednictvím směsí jednosložkových

Více

Travní porosty a jejich příznivé působení v osevním postupu a kulturní krajině

Travní porosty a jejich příznivé působení v osevním postupu a kulturní krajině Travní porosty a jejich příznivé působení v osevním postupu a kulturní krajině travní porosty na orné půdě (pícní + semenářské) jetelovinotrávy na orné půdě LOUKY (TTP se sečným využitím) PASTVINY (TTP

Více

Agrotechnika cibulové zeleniny

Agrotechnika cibulové zeleniny Pěstování zeleniny v ekologické produkci Agrotechnika cibulové zeleniny mechanizace a ochrana jsou součástí dalších prezentací Doc. Ing. Kristína Petříková, CSc. 24.9.2015 CIBULOVÁ ZELENINA CIBULE KUCHYŇSKÁ

Více

HYLAND B/C. Pšenice ozimá hybridní. Špička i v krmné kvalitě. Přednosti: Pěstování: Zkrácený profil:

HYLAND B/C. Pšenice ozimá hybridní. Špička i v krmné kvalitě. Přednosti: Pěstování: Zkrácený profil: Přednosti: Excelentní výnos zrna Velmi dobrý zdravotní stav Ranost Stres-tolerance Pěstování: POPIS HYBRIDU Středně raný hybrid pšenice ozimé s naprosto špičkovým výnosem zdravého zrna. Tento výnos je

Více

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba Tab. č.: 167 Poř. č. Tritikale ozimé - žitovec Ukazatel a) Výchozí ukazatele - standard - intenzivní - nižší vstupy 1 Výnos zrna [t/ha] 5,0 6,0 4,3 2 Cena zrna od výrobce [Kč/t] 3100 3100 3100 3 Tržba

Více

Řepka olejka v konvenčním zemědělství, ale v ekologickém????

Řepka olejka v konvenčním zemědělství, ale v ekologickém???? 00 odrůdy (bez kyseliny erukové a glukosinolátů) vysoká intenzita hnojení N, vysoké zastoupení v osevním postupu, redukované zpracování půdy Herbicidy, insekticidy, moluskocidy, fungicidy, stimulátory,

Více

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba

b) Pěstební technologie DEN POPIS TECHNICKÉ ZAJIŠTĚNÍ Spotřeba Tab. č.: 168 Poř. č. Kukuřice na zrno Ukazatel a) Výchozí ukazatele - standard - intenzivní - nižší vstupy 1 Výnos zrna [t/ha] 7,6 9,0 5,3 2 Cena zrna od výrobce [Kč/t] 3300 3300 3300 3 Tržba z prodeje

Více

Odrůdy brambor a ošetření sadby v EZ. Ing. Petr Dvořák, Ph.D., Ing. Petr Dočkal, Ing. Marek Kubíček, Ing. Martin Král, Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D.

Odrůdy brambor a ošetření sadby v EZ. Ing. Petr Dvořák, Ph.D., Ing. Petr Dočkal, Ing. Marek Kubíček, Ing. Martin Král, Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D. Odrůdy brambor a ošetření sadby v EZ Ing. Petr Dvořák, Ph.D., Ing. Petr Dočkal, Ing. Marek Kubíček, Ing. Martin Král, Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D. FAPPZ ČZU Praha 28.6 2018 1 Odrůdová skladba nejvýznamnějším

Více

Pěstování dřevinné vegetace na zemědělských půdách

Pěstování dřevinné vegetace na zemědělských půdách Pěstování dřevinné vegetace na zemědělských půdách Ing. Václav Hurt, Ph.D. Prof. Ing. Petr Kantor, CSc. Přednáška byla uskutečněna v rámci předmětu Pěstování účelových lesů a projektu INOBIO Tento projekt

Více

Hodina Lesní školkařství

Hodina Lesní školkařství Hodina 31-33 Lesní školkařství Opakování provoz lesních školek, péče o výsevy, semenáčky a sazenice Téma: LESNÍ ŠKOLKAŘSTVÍ Sklizeň sadebního materiálu /špatná manipulace se sadebním materiálem je největší

Více

Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ

Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ Jiří Urban, Milan Gruber, Martin Prudil Ochrana půdy, Náměšť nad Oslavou, 2017 Hypotéza: Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství Cíleným využíváním agrotechnických

Více

ABIOTIKÓZY BRAMBORU FYZIOLOGICKÉ VADY A PORUCHY. Ing. Ervín Hausvater, CSc. Ing. Petr Doležal, Ph.D.

ABIOTIKÓZY BRAMBORU FYZIOLOGICKÉ VADY A PORUCHY. Ing. Ervín Hausvater, CSc. Ing. Petr Doležal, Ph.D. ABIOTIKÓZY BRAMBORU FYZIOLOGICKÉ VADY A PORUCHY Ing. Ervín Hausvater, CSc. Ing. Petr Doležal, Ph.D. 2015 VÝZKUMNÝ ÚSTAV BRAMBORÁŘSKÝ HAVLÍČKŮV BROD, s. r. o. PORADENSKÝ SVAZ BRAMBORÁŘSKÝ KROUŽEK, z. s.

Více

Vliv aplikace kompostu na povrchový odtok vody při dešťových srážkách

Vliv aplikace kompostu na povrchový odtok vody při dešťových srážkách ..16 Vliv aplikace kompostu na povrchový odtok vody při dešťových srážkách Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Ing. Pavel Kovaříček, CSc. Metody měření povrchového odtoku Měření při simulovaných

Více

Spektrum účinnosti přípravku Contans WG účinkuje proti patogenním houbám z rodu Sclerotinia spp.

Spektrum účinnosti přípravku Contans WG účinkuje proti patogenním houbám z rodu Sclerotinia spp. Postřikový fungicidní biopreparát ve formě dispergovatelného granulátu k ochraně řepky olejky, hořčice bílé, slunečnice, máku, zeleniny, okrasných rostlin, tabáku, luskovin, aromatických a léčivých rostlin

Více

Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských. Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno

Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských. Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských zkoušek ÚKZÚZ Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno Zacílení prezentace Hlavní trendy hospodaření v ČR Osevní sledy ideál versus realita

Více

OBILNINY 2. cvičení ROSTLINNÁ PRODUKCE

OBILNINY 2. cvičení ROSTLINNÁ PRODUKCE OBILNINY 2. cvičení ROSTLINNÁ PRODUKCE Přehled obilnin čeleď: lipnicovité rod: pšenice (obecná, tvrdá, špalda) ječmen žito tritikale žitovec oves kukuřice čirok bér proso rýže dochan klasnatý milička habešská

Více

Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed.

Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed. Systémy hospodařen ení na půděp Současn asné systémy hospodařen ení Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed. Tržně orientované hospodaření

Více

Aktuální téma: Zakládání porostů řepky do suché půdy

Aktuální téma: Zakládání porostů řepky do suché půdy Aktuální téma: Zakládání porostů řepky do suché půdy Vzhledem k častým dotazům k zakládání porostů řepky v oblastech bez srážek uvádíme některé poznatky a zkušenosti z minulých suchých let. Ještě před

Více

Řepka olejka - Brassica napus

Řepka olejka - Brassica napus Řepka olejka - Brassica napus Význam řepky Hlavní olejnina v ČR tvoří 95 % podíl z celkového množství olejnin v ČR. Ročně se v ČR sklidí průměrně 900 tis. tun řepkového semene. Potravinářství výroba olejů

Více

Důležitost organické hmoty v půdě. Organická složka. Ing. Barbora Badalíková

Důležitost organické hmoty v půdě. Organická složka. Ing. Barbora Badalíková Ing. Barbora Badalíková Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko Důležitost organické hmoty v půdě Organická složka Podpora tvorby agregátů Zásobárna živin

Více

Vliv vysokých dávek kompostu na fyzikální a hydraulické vlastnosti půdy. Pavel Kovaříček Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i.

Vliv vysokých dávek kompostu na fyzikální a hydraulické vlastnosti půdy. Pavel Kovaříček Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Vliv vysokých dávek kompostu na fyzikální a hydraulické vlastnosti půdy Pavel Kovaříček Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Měření rychlosti vsakování simulátorem deště Porovnání povrchového odtoku

Více

BIHOP K + Vysoký obsah Zn

BIHOP K + Vysoký obsah Zn BIHOP K + Vysoký obsah Zn Roztok stopových prvků, hořčíku a draslíku s kolagenními aminokyselinami Regenerační a antistresový účinek Rozsah a způsob použití: BIHOP K + je kapalný přípravek pro foliární

Více

Rostlinolékařský portál

Rostlinolékařský portál Rostlinolékařský portál pomocník zemědělce Jan Juroch Mendel-Info 2014, Žabčice 13.02.2014 Integrovaná ochrana rostlin Legislativa (Směrnice, zákon, vyhláška, národní akční plán Rostlinolékařský portál

Více

Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev

Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 41-51-H/01 Zemědělec-farmář 41-52-H/01 Zahradník Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: třetí Téma:

Více

Zakládání porostů jarního ječmene z pohledu dlouhodobých pokusů

Zakládání porostů jarního ječmene z pohledu dlouhodobých pokusů Zakládání porostů jarního ječmene z pohledu dlouhodobých pokusů Zakládání kvalitních porostů jarního ječmene je jedním z rozhodujících faktorů podílejících se na tvorbě výnosů. Rozdílné systémy hospodaření

Více

Technologie hnojení kapalnými dusíkatými hnojivy s využitím stabilizátoru dusíku StabilureN

Technologie hnojení kapalnými dusíkatými hnojivy s využitím stabilizátoru dusíku StabilureN Technologie hnojení kapalnými dusíkatými hnojivy s využitím stabilizátoru dusíku StabilureN Autoři technologie : Ing. Pavel Růžek, CSc. a Ing. Helena Kusá, PhD. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

Více

Ing. Radek Macháč, Ph.D. Ing. Jan Macháč

Ing. Radek Macháč, Ph.D. Ing. Jan Macháč Ing. Radek Macháč, Ph.D. Ing. Jan Macháč Zásady pro úspěšného semenáře : 1. Obecné zásady hospodaření: - systém střídání plodin - pravidelné vyhnojení pozemků statkovými hnojivy - vhodný systém úpravy

Více

BRUKVOVITÁ A CIBULOVÁ ZELENINA

BRUKVOVITÁ A CIBULOVÁ ZELENINA OPATŘENÍ PRO PREVENCI ANEBO POTLAČENÍ ŠKODLIVÝCH ORGANISMŮ (MIMO PESTICIDŮ) BRUKVOVITÁ A CIBULOVÁ ZELENINA MARTIN KOUDELA SOUBORU PREVENTIVNÍCH NEBO PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ NEPŘÍMÁ OCHRANA Střídání plodin

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Prezentace dlouhodobého ekologického pokusu

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Prezentace dlouhodobého ekologického pokusu Prezentace dlouhodobého ekologického pokusu Zkušební stanice ÚKZÚZ v Jaroměřicích nad Rokytnou 22. červen 2017 19 Porovnání různých systémů hnojení v podmínkách EZ Hypotéza: Cíleným využíváním agrotechnických

Více

PĚSTOVÁNÍ PLODIN DO PÁSŮ (STRIPTILL)

PĚSTOVÁNÍ PLODIN DO PÁSŮ (STRIPTILL) www.cime.cz PĚSTOVÁNÍ PLODIN DO PÁSŮ (STRIPTILL) KUKUŘICE (siláž, bioplyn, zrno) ŘEPKA OLEJKA SLUNEČNICE, CUKROVKA BOB, SOJA SVAHY PROTIEROZNÍ TECHNOLOGIE ARIDNÍ - SUCHÉ PODMÍNKY 1 STRIPTILL (PÁSOVÁ) TECHNOLOGIE

Více

Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze

Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze Správná zemědělská praxe a hnojení plodin Spotřeba minerálních hnojiv v ČR 120

Více

PRŮMYSLOVÁ HNOJIVA PESTICIDY

PRŮMYSLOVÁ HNOJIVA PESTICIDY PRŮMYSLOVÁ HNOJIVA PESTICIDY Rostliny potřebují ke svému růstu a vývoji řadu prvků Nezbytné prvky jsou: C N P K Ca Mg S Fe Stopové prvky, součástí rostlinných enzymů: B Zn Cu Co Mn Mo Hnojiva Směsi pro

Více

Faktory udržitelné půdní úrodnosti Habilitační přednáška

Faktory udržitelné půdní úrodnosti Habilitační přednáška Faktory udržitelné půdní úrodnosti Habilitační přednáška Petr Škarpa Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin 9. 3. 2015 Struktura habilitační přednášky: I. Odborná část Úvod, půdní

Více

Pěstování zeleniny na zemědělské půdě

Pěstování zeleniny na zemědělské půdě Pěstování zeleniny na zemědělské půdě Ing. Josef Sklenář v rámci semináře Zásady správného obhospodařování zemědělské půdy (13/018/1310b/164/000699) Obecné údaje 24 ha orné půdy cca 6 ha ve vlastnictví

Více

Eroze a úrodnost půdy. Ing.Vlasta Petříková, DrSc. Kontakt : Tel

Eroze a úrodnost půdy. Ing.Vlasta Petříková, DrSc. Kontakt : Tel Eroze a úrodnost půdy Ing.Vlasta Petříková, DrSc. Kontakt : vpetrikova@volny.cz, Tel. 736 171 353 Hospodaření na orné půdě se zhoršuje Rozsah eroze půdy se zvětšuje Úrodnost se snižuje, zvl. v důsledku

Více

Ing. Jan Gallas. Ministerstvo zemědělství. Ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství

Ing. Jan Gallas. Ministerstvo zemědělství. Ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství Možnosti nastavení správných zemědělských postupů přispívajících ke zlepšení kvality povrchových i podzemních vod s ohledem na nové nastavení SZP po roce 2015 Ing. Jan Gallas Ředitel odboru environmentálního

Více

Sledování vlivu stupňované intenzity hnojení na výnosy plodin, na agrochemické vlastnosti půd a na bilanci živin

Sledování vlivu stupňované intenzity hnojení na výnosy plodin, na agrochemické vlastnosti půd a na bilanci živin Č.j. UKZUZ 025902/2019 Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační složka státu, se sídlem v Brně Sekce zemědělských vstupů Oddělení výživy rostlin Sledování vlivu stupňované

Více

PĚSTOVÁNÍ PLODIN DO PÁSŮ (STRIPTILL)

PĚSTOVÁNÍ PLODIN DO PÁSŮ (STRIPTILL) www.cime.cz PĚSTOVÁNÍ PLODIN DO PÁSŮ (STRIPTILL) KUKUŘICE (siláž, bioplyn, zrno) ŘEPKA OLEJKA SLUNEČNICE, CUKROVKA BOB, SOJA SVAHY PROTIEROZNÍ TECHNOLOGIE ARIDNÍ - SUCHÉ PODMÍNKY VZDUCH, VODA, VÝŽIVA 1

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Prostředky biologické ochrany rostlin

Prostředky biologické ochrany rostlin Prostředky biologické ochrany rostlin 2017 Ing. Radim Šmídek www.biocont-profi.cz www.biocont-profi.cz BIOCONT v zelenině a kukuřici sezóna 2016 BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o., Mayerova 784, Modřice

Více

GLOBALGAP - ROSTLINNÁ PRODUKCE (CB- CROP BASE ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část A

GLOBALGAP - ROSTLINNÁ PRODUKCE (CB- CROP BASE ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část A GLOBALGAP - ROSTLINNÁ PRODUKCE (CB- CROP BASE ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část A CB.1 SLEDOVATENOST CB. 1.1. požadavek na písemný identifikační systém umožňující registrovaný produkt Globalgapu vysledovat

Více

Letní škola Hostětín 2014. Jan Hladký Vliv kořenového systému na půdu

Letní škola Hostětín 2014. Jan Hladký Vliv kořenového systému na půdu Letní škola Hostětín 2014 Jan Hladký Vliv kořenového systému na půdu Kořeny Kořeny jsou podzemní orgány, které zajišťují zásobování rostlin vodou a v ní obsaženými minerálními látkami, případně organickými

Více

Požadavky hlavních polních plodin na zařazování do osevního postupu

Požadavky hlavních polních plodin na zařazování do osevního postupu Požadavky hlavních polních plodin na zařazování do osevního postupu Obilniny jsou na zařazení v osevním postupu značně náročné a vhodnost jejich zařazení (vzhledem k jejich vysokému zastoupení) určuje

Více