11 zemí. 1 společnost. Skupina TPA Horwath.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "11 zemí. 1 společnost. Skupina TPA Horwath."

Transkript

1 11 zemí. 1 společnost. Skupina TPA Horwath. Bezpečnost obchodních vztahů Ing. Jiří Hlaváč, Ph.D. Praha

2 Kde zjistit veřejně dostupné informace o obchodním partnerovi Kde je hledat, pokud si například potřebujete zjistit údaje o vašem novém obchodním partnerovi nebo se přesvědčit o aktuálním stavu věcí u dodavatele nebo odběratele? Stát v posledních letech udělal v oblasti přístupu k informacím o firmách a podnikatelích poměrně velký pokrok. Křadě informací se dnes můžete dostat rychle, bezplatně a v elektronické podobě. Potřebujete-li si zjistit základní informace o obchodním partnerovi pár minut před schůzkou, zvládnete to Vaše asistentka nebo Vy z pohodlí a klidu kanceláře i bez nutnosti dlouze telefonovat nebo zadávat zpracování nákladných analýz.

3 Účetní závěrky a aktuální informace v obchodním rejstříku Na portále Ministerstva spravedlnosti ČR Lze získat aktuální výpis z obchodního rejstříku i historii změn. Součástí je sbírka listin, kam mají firmy povinnost ukládat v elektronické formě řadu dokumentů. Z hlediska ekonomických údajů jsou zajímavé především účetní závěrky (které by vždy měly obsahovat minimálně rozvahu, výkaz zisku a ztráty a přílohu k účetní závěrce) a zprávy o vztazích (kterou má povinnost vyhotovit statutární orgán naprosté většiny firem, protože jsou v postavení ovládané osoby). Střední a větší firmy mají navíc povinnost ověřit účetní závěrku auditorem - do sbírky listin se pak povinně ukládá i zpráva auditora o ověření účetní závěrky (případně i výroční zpráva a zpráva auditora k ní). Pokud daná firma povinné dokumenty neukládá, vystavuje se tím riziku postihu (např. uložení pořádkové pokuty soudem, za určité situace až nařízení likvidace nebo pokutě, kterou může v rámci kontroly uložit správce daně). Existuje i možnost podat podnět na příslušný rejstříkový soud s upozorněním, že daná firma svoji zákonnou povinnost nesplnila.

4 Informace související s podnikáním Informace zveřejňované v obchodním věstníku Část informací týkající se např. přeměn společností nebo jiných zákonem uložených údajů je povinně zveřejňována v obchodním věstníku, jehož elektronická verze je k dispozici na adrese ov.gov.cz. Ověření plátce DPH a nespolehlivého plátce Ověření, zda je daná osoba plátce DPH, je možné na adrese finanční správy stejně jako, zda daná osoba nemá status tzv. nespolehlivého plátce. To je významné z hlediska ručení za odvod DPH správci daně. Je zde rovněž možné ověřit, zda je váš zahraniční obchodní partner registrován jako plátce DPH v jiném členském státě EU. Komplexní informace o firmách Jako komplexní místo pro možnost získání informací o ekonomických subjektech byl vytvořen Administrativní registr ekonomických subjektů (zkráceně ARES), který je dostupný na serveru Ministerstva financí ČR Zde jsou kromě informací z obchodního rejstříku, plátcovství DPH i informace o poskytnutých dotacích a státní podpoře a informace o vydaných živnostenských oprávněních (i u fyzických osob).

5 Další informace pro rozhodování Informace o vlastnictví nemovitostí Informace o tom, kdo je vlastníkem jaké nemovitosti, je možné získat na serveru Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního nahlizenidokn.cuzk.cz. Kromě vlastnictví je zde možné v podstatě on-line ověření skutečnosti, zda u dané nemovitosti je založeno nějaké změnové řízené (např. změna vlastnictví nebo zřízení zástavního práva). Firmy v úpadku Poměrně zásadní důsledky může mít prohlášení insolvence, se kterým souvisí například povinnost přihlásit vaše nároky v rámci insolvenčního řízení. To, zda daná firma je či není v insolvenci, stejně jako stav insolvenčního řízení, lze on-line ověřit na adrese isir.justice.cz provozované Ministerstvem spravedlnosti ČR. Informace o soudním řízení a jednání Na serveru Ministerstva spravedlnosti ČR si můžete, pokud znáte údaje o spisové značce určitého soudního řízení či jednání, ověřit jejich stav. Konkrétně jde o adresu infosoud.justice.cz.

6 Vybraná doporučení pro praxi Pozor na předsmluvní odpovědnost (úprava korespondence včetně ové komunikace) Příklad: Tato zpráva je důvěrná a vztahuje se k ní upozornění (právní ochrana). Plný text naleznete na našich webových stránkách Pokud je obsahem zprávy nabídka, jejím přijetím současně potvrzujete, že jste oprávněn/a k tomuto právnímu jednání. Přijetí nabídky s výhradami nezakládá uzavření smlouvy a představuje novou nabídku. Pozor na šikanózní insolvenční návrhy a trestní oznámení jako nástroj konkurenčního boje Možnost smluvní limitace odpovědnosti za újmu / škodu Možnost smluvní úpravy promlčecích lhůt

7 Nároky kladené na členy statutárních orgánů a managementu Je značně subjektivní posoudit, zda daný člen statutárního orgánu nebo managementu něco správně nebo nesprávně rozhodnul. Z hlediska důkazů a vyvinění dané osoby je důležité to, zda má na všechno relevantní podklady. Co mohu udělat ve firmě: 1. Vytvořit ve firmě systém pravomoci a odpovědnosti 2. Nastavit ve firmě funkční systém kontroly (organizační řád, podpisový řád, interní směrnice, specifikace pracovní náplně, apod.) Jak bych měl postupovat, pokud zajišťuji externí podklad: 1. Dobře jsem vybral = odborníka a ne nýmanda, 2. Správně jsem zadal = správně / relevantně jsme se zeptal, 3. Dostatečná péče v dohledu = došlo k posouzení relevantnosti externího podkladu, u složitých věcí 2 odborné názory.

8 Užitečný znalecký posudek V řadě případů není (i s ohledem na okolnosti konkrétní situace) statutární orgán schopen sám posoudit, jakou hodnotu mají převáděná (prodávaná nebo kupovaná) aktiva. Např. prodej majetku pod tlakem třeba v situaci, kdy firma nemá dostatek peněžních prostředků a chce je získat prodejem nepotřebného nebo nepoužívaného majetku. Prodej pak má zájem udělat rychle a zrealizovat inkaso v krátkém termínu. Znalecký posudek má v takové situaci pro statutární orgán dvě hlavní výhody vybavuje ho informací pro vlastní jednání a současně jím může doložit, v jakém pásmu se pohybuje dané situaci na trhu přiměřená cena. Znalecký posudek lze využít i k doložení správného postupu např. při prodeji majetku, kdy je jeho účelem nezávislé odborné posouzení jednotlivých kroků v prodejním procesu. Znalecký posudek je v řadě řízení (soudním, daňovém, správním, trestním) důkazním prostředkem (dostatečně spolehlivým samozřejmě jen v případě, že je zpracován na vysoké odborné úrovni a kvalitně).

9 Užitečný znalecký posudek Nález Ústavního soudu České republiky (sp. zn. III. ÚS 299/06) k odborné odůvodněnosti znaleckého posudku uvádí: Znalecký posudek je nutno hodnotit stejně pečlivě, jako každý jiný důkaz, ani on nepožívá žádné větší důkazní síly a musí být podrobován všestranné prověrce nejen právní korektnosti, ale též věcné správnosti. Hodnotit je třeba celý proces utváření znaleckého důkazu, včetně přípravy znaleckého zkoumání, opatřování podkladů pro znalce, průběh znaleckého zkoumání, věrohodnost teoretických východisek, jimiž znalec odůvodňuje své závěry, spolehlivost metod použitých znalcem a způsob vyvozování závěrů znalce. Ponechávat bez povšimnutí věcnou správnost znaleckého posudku, slepě důvěřovat závěrům znalce, by znamenalo ve svých důsledcích popřít zásadu volného hodnocení důkazů soudem podle svého vnitřního přesvědčení, privilegovat znalecký důkaz a přenášet odpovědnost za skutkovou správnost soudního rozhodování na znalce; takový postup nelze z ústavněprávních hledisek akceptovat.

10 Užitečný znalecký posudek Rozsudek Nejvyššího soudu České republiky 26 Cdo 3928/2013 jasně vyložil ustanovení občanského soudního řádu týkající se práva účastníka předložit soudu znalecký posudek. Nejvyšší soud poprvé opřel své rozhodnutí o znalecký posudek předložený žalovanou stranou, protože jej považoval za nejpřesvědčivější. Využil totiž v praxi ustanovení občanského soudního řádu obsažené v 127a, podle kterého má účastník řízení právo na základě vlastní úvahy předložit soudu znalecký posudek, případně i revizních znalecký posudek na posudek vyžádaný soudem nebo jiným účastníkem. Účastník řízení tak nemusí čekat, až si soud jmenuje svého znalce, a pokud s jeho závěry nesouhlasí, požadovat po znalci vysvětlení, změny nebo úpravy případně žádat soud o jmenování znalce revizního. Pokud předložený posudek splňuje požadované náležitosti, musí na něj soud nahlížet, jako kdyby si ho vyžádal sám. Soud vynesl rozsudek na základě posudku předloženého žalovanou stranou. Považoval jej za nejpřesvědčivější. Soud měl přitom k dispozici celkem čtyři posudky od žalobkyně, revizní posudek od žalované, od soudem jmenovaného znalce a soudem vyžádaný revizní posudek znaleckého ústavu.

11 Užitečný znalecký posudek Rozsudek Nejvyššího správního soudu 10 Afs 24/2014 vyložil posuzování odborných a technických skutečností správcem daně v daňovém řízení Správní orgány se tedy měly technickými aspekty projektů stěžovatele, což však vyžaduje technické znalosti. Není sporu o tom, že úřední osoby v projednávaném případě technickými znalostmi nedisponovaly... Předkládá-li však daňový subjekt tvrzení, která nelze bez odborného posouzení označit za zcela irelevantní, není možno jejich hodnocení odmítat.. Daňový řád tyto situace upravuje ve ustanovení 95 odst. 1 písm. a), podle kterého závisí-li rozhodnutí na posouzení otázek, k nimž je třeba odborných znalostí, které správce daně nemá, může správce daně ustanovit znalce k prokázání skutečností pro správné zjištění a stanovení daně. Odborná literatura k tomuto ustanovení uvádí, že zákon sice používá pojem může, nicméně jsou-li splněny zde uvedené podmínky, k ustanovení znalce dojít zřejmě musí. S tím se ztotožnil i Nejvyšší správní soud.

12 Nastavte dobře transferové ceny Jednu z nejrizikovějších oblastí představují pro členy statutárních orgánů transferové (převodní) ceny. Daňové zákony v České republice sice zatím jednoznačně nestanovují povinnost vypracovat pro doložení cen uplatňovaných v rámci skupin firem transferpricingovou dokumentaci podle metodiky OECD, je to ale nanejvýš vhodné (zejména pokud jsou vztahy ve skupině intenzivní nebo ve velkých objemech). Důkazní břemeno má v daňovém řízení společnost (tj. fakticky statutární orgán) a nikoliv správce daně. Daňové zákony stanoví, že ceny v rámci skupin firem musí odpovídat cenám, které by byly za stejných nebo obdobných podmínek sjednány mezi nezávislými subjekty. Uplatňované ceny v rámci koncernů nemají ale pouze výše popsaný daňový rozměr, mohou způsobit újmu věřitelům nebo některým společníkům. Například pokud je u úvěru, který čerpá mateřská společnost od své dceřiné společnosti, sjednán nižší než obvyklý úrok nebo pokud jsou ze strany holdingu účtovány úplaty za různé manažerské služby.

13 Transferové ceny právní předpisy ČR 23/7 ZDP Liší-li se ceny sjednané mezi spojenými osobami od cen, které by byly sjednány mezi nespojenými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek, a není-li tento rozdíl uspokojivě doložitelný, upraví se základ daně poplatníka o zjištěný rozdíl. Pokyn MFČR D-332 Základní zásady při zkoumání a stanovení převodních cen Pokyn MFČR D-334 Doporučený rozsah dokumentace k tvorbě převodních cen Pokyn GFŘ D-10 Převodní ceny u služeb s nízkou přidanou hodnotou Pokyn MFČR D-333 Závazné posouzení způsobu stanovení převodních cen Povinná Příloha k přiznání k dani z příjmů právnických osob od roku 2014 Pokud splňující alespoň jedno z kritérií (aktiva > 40 mil. Kč, čistý obrat > 80 mil. Kč nebo průměrný přepočtený stav zaměstnanců > 50) a současně (i) uskutečnily transakci se spojenou osobou se sídlem v zahraničí nebo (ii) vykázaly daňovou ztrátu a současně uskutečnily transakci se spojenou osobou, a to zahraniční nebo tuzemskou nebo (iii) jsou příjemci investiční pobídky formou slevy na dani a současně uskutečnily transakci se spojenou osobou, a to zahraniční nebo tuzemskou.

14 Nastavte dobře transferové ceny Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne , čj. 1 Afs 101/2012 Obsahuje závěr o nesrovnatelnosti dosahované marže na různých zahraničních trzích, kdy výsledky byly zjištěné srovnávací metodou (COST+, tj. metodu nákladů a přirážky), což nelze (právě pro užití odlišné metody pro zjištění řízenosti transakce) aplikovat na postupy, v nichž je zjišťována srovnatelná cena odlišnou metodou (CUP, tj. metodu srovnatelné nezávislé ceny, Comparable Uncontrolled Price method), při níž se výše marže na jednotlivých trzích vůbec nezkoumá. Nejvyšší správní soud dále judikoval, že v daňovém řízení platí zásada, že je to daňový subjekt, který nese důkazní břemeno tvrzení ve vztahu ke své daňové povinnosti i břemeno důkazní ve vztahu k těmto svým tvrzení, což je všeobecně známé pravidlo. Méně známé je už to, že v některých případech však toto obecné pravidlo neplatí a břemeno tvrzení i břemeno důkazní nese naopak správce daně. Tak je tomu právě v případě aplikace 23 odst. 7. Správce daně tedy upraví základ daně, pokud jde o spřízněné osoby, ceny mezi spřízněnými osobami a se liší od cen mezi osobami nezávislými a rozdíl není uspokojivě doložen.

15 Pojistěte odpovědnost za škodu Snížení rizikové expozice je možné i uzavřením pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou členy managementu, statutárních a dozorčích orgánů společnosti, které kryje případné uplatněné nároky na náhradu za způsobenou újmu. Obvykle je z pojistného plnění možné hradit rovněž náklady na právní zastoupení, které také nejsou zanedbatelné. Za pojistné ve výši desetitisíců korun získáte ochranu řádově v desítkách milionů korun. Uspořádání statutárních orgánů umožňuje rozložení odpovědnosti na více osob (např. podle jejich odborného zaměření) nebo stanovit pravidla společného případně i kolektivního rozhodování. Nově je to umožněno i u společnosti s ručením omezeným, kdy více jednatelů může fungovat jako tzv. kolektivní orgán. Toho lze využít jako obrany proti neuváženým rozhodnutím nebo rozhodnutím činěným pod tlakem. Není možné opomíjet ani pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou firmou. Pokud pojištění není sjednáno nebo je nedostatečné, zvyšuje se tím Vaše riziková expozice.

16 Odejděte včas Pokud je na vás vyvíjen enormní tlak nebo pokud nemáte dostatečnou podporu vlastníka, pak se snáze můžete dostat do situace, kdy se projeví v plné šíři dopady vyplývající z odpovědnosti statutárního orgánu nebo člena managementu. Jestliže se vám nepodaří tento stav změnit, je potřebné včas odejít. Statutární orgán totiž nesmí podle nové právní úpravy odstoupit ze své funkce v době, která je pro společnost nevhodná. Je potřebné upozornit i na to, že odchod ze společnosti je ale potřebné učinit procesně správně.

17 Role auditora při snižování rizika odpovědnosti Možné oblasti podpory ze strany auditorské společnosti: Audit účetní závěrky nebo její části Dobrovolný audit řádné účetní závěrky Audit mezitímní účetní závěrky (např. v případě vyplácení záloh na podílu na zisku) Posouzení nastavení vnitřního kontrolního systému Mimořádné fyzické inventury zásob a dlouhodobého majetku Posouzení nastavení metodiky oceňování zásob Posouzení nastavení metodiky tvorby opravných položek, rezerv, Účetní stanoviska Audit jiných skutečností Data (například historické nebo výhledové finanční informace, statistická data, výkonnostní ukazatele) Systémy a procesy (například vnitřní kontrolní mechanismy) Chování, jednání (například podnikové řízení, dodržování předpisů)

18 21. října 2015, Praha Děkuji za Vaši pozornost TPA Horwath Antala Staška 2027/ Praha 4

19 Ing. Jiří Hlaváč, Ph.D. Partner Kontakt: tel.: mobil: absolvent VŠE v Praze 17 let praxe v oboru auditor a daňový poradce soudní znalec v oboru ekonomika se specializací na oceňování podniků a účetní evidenci specialista na oceňování, strukturování transakcí, due diligence, projekty fúzí, strategické poradenství a restrukturalizace člen Sekce daně z příjmů právnických osob Komory daňových poradců ČR člen Poradního sboru ministra spravedlnosti pro obor ekonomika, odvětví ceny a odhady zkušební komisař pro zkoušky insolvenčních správců spolupráce s renomovanými advokátními kancelářemi spolupráce s nejvýznamnějšími bankami působícími v ČR publikační a lektorská činnost

20 TPA Horwath TPA Horwath Česká republika na trhu od roku 1993 kanceláře v Praze a Opavě více než 130 zaměstnanců TPA Horwath Group 11 zemí 25 kanceláří více než zaměstnanců Crowe Horwath International 109 zemí více než 680 kanceláří více než zaměstnanců

21 Přehled produktů TPA Horwath Audit Daňové poradenství Mezinárodní daňové plánování Transferové ceny Podnikové poradenství Poradenství při nákupech a prodejích firem Postakviziční poradenství Due diligence Přeměny a strukturování transakcí Svěřenské fondy Oceňování a znalecká činnost Vedení finančního účetnictví Vedení mezd IFRS poradenství Účetní a ekonomické poradenství Kapacitní podpora účtárny Finanční reporting Fondy kvalifikovaných investorů Účetní a daňové vzdělávání

22 Upozornění Tato prezentace byla připravena výlučně pro účely konference konané dne Informace obsažené v této prezentaci slouží pouze jako podklad pro vystoupení přednášejícího a mají pouze obecný a informativní charakter. Žádnou informaci obsaženou v této prezentaci nelze považovat za komplexní rozbor příslušných otázek nebo ustanovení dotčených předpisů či za radu nebo doporučený postup v konkrétním případě. Křešení konkrétních situací doporučujeme získání odborné rady, analýzy či stanoviska. V případě Vašeho zájmu jsme Vám v této věci plně k dispozici. Při přípravě této prezentace bylo vycházeno z aktuálních znalostí a informací o otázkách v ní uvedených. Je vyloučena jakákoliv odpovědnost za případnou škodu či jinou újmu vzniklou ze spoléhání, použití či jednání na základě jakékoliv informace uvedené v této prezentaci.

Odpočet na podporu výzkumu a vývoje Praha

Odpočet na podporu výzkumu a vývoje Praha Odpočet na podporu výzkumu a vývoje 8. 9. 2016 Praha Odpočet na podporu výzkumu a vývoje S účinností od 1.1.2005 byla do zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, ( dále

Více

ÚČETNICTVÍ MEZINÁRODNÍ ÚČETNÍ STANDARDY PROČ IFRS? IFRS V ČR? VYBRANÉ ROZDÍLY MEZI ČÚS A IFRS Není jedno Varianty:

ÚČETNICTVÍ MEZINÁRODNÍ ÚČETNÍ STANDARDY PROČ IFRS? IFRS V ČR? VYBRANÉ ROZDÍLY MEZI ČÚS A IFRS Není jedno Varianty: MEZINÁRODNÍ ÚČETNÍ STANDARDY Jiří Viktorin viktorin@alteraudit.cz ÚČETNICTVÍ Není jedno Varianty: Národní legislativa US GAAP (USA nepoužívá IFRS) IFRS ve znění IASB adaptované EU PROČ IFRS? Potřebujeme

Více

O - C O N S U L T s. r. o.

O - C O N S U L T s. r. o. IX. SETKÁNÍ STAROSTŮ ÚSTECKÉHO KRAJE 27. ÚNORA ÚSTÍ NAD LABEM PREZENTACE SPOLEČNOSTI O - C O N S U L T s. r. o. 460 01 Liberec, Baarova 48/4 JIŽ ČTYŘI AUDITOŘI A TŘI DAŇOVÍ PORADCI NABÍZEJÍ ZA NAŠÍ SPOLEČNOST

Více

Výroční zpráva. o průhlednosti společnosti TPA Horwath Audit s.r.o. za rok 2014

Výroční zpráva. o průhlednosti společnosti TPA Horwath Audit s.r.o. za rok 2014 Výroční zpráva o průhlednosti společnosti za rok 2014 140 00 Praha 4, Antala Staška 2027/79 Tel.: +420 222 826 311, Fax: +420 222 826 312, E-Mail: audit@tpa-horwath.cz pobočky 746 01 Opava, Veleslavínova

Více

Převodní ceny - globální výzva současnosti. Generální finanční ředitelství Radim Bláha odbor Daní z příjmů 06/2014

Převodní ceny - globální výzva současnosti. Generální finanční ředitelství Radim Bláha odbor Daní z příjmů 06/2014 Převodní ceny - globální výzva současnosti Generální finanční ředitelství Radim Bláha odbor Daní z příjmů 06/2014 Převodní ceny současná globální perspektiva Klíčový daňový element pro nadnárodní korporaci

Více

Dopady změn daňové legislativy na FKI. Tomáš Pacovský, Partner Tax & Transaction APOGEO

Dopady změn daňové legislativy na FKI. Tomáš Pacovský, Partner Tax & Transaction APOGEO Dopady změn daňové legislativy na FKI Tomáš Pacovský, Partner Tax & Transaction APOGEO PROGRAM WORKSHOPU / Charakteristika fondů / Typy fondů / Sazba daně / Výplata dividendy z investičního fondu / Prodej

Více

a zprostředkovatele vázaného spotřebitelského

a zprostředkovatele vázaného spotřebitelského Strana 6106 Sbírka zákonů č. 381 / 2016 381 VYHLÁŠKA ze dne 16. listopadu 2016 o žádostech, oznámeních a předkládání výkazů podle zákona o spotřebitelském úvěru Česká národní banka stanoví podle 160 zákona

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2012 květen 2012 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2012 květen 2012 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 04_2012 květen

Více

OZNÁMENÍ O ULOŽENÍ PROJEKTU FÚZE SLOUČENÍM DO SBÍRKY LISTIN

OZNÁMENÍ O ULOŽENÍ PROJEKTU FÚZE SLOUČENÍM DO SBÍRKY LISTIN OZNÁMENÍ O ULOŽENÍ PROJEKTU FÚZE SLOUČENÍM DO SBÍRKY LISTIN Společnost MITU Automotive a.s. se sídlem Ve svahu 482/5, Podolí, 147 00 Praha 4, identifikační číslo 27609332, zapsaná v obchodním rejstříku

Více

Situace podniku a role poradce a znalce v restrukturalizačním procesu. 27. dubna PricewatehouseCoopers, TPA Horwath

Situace podniku a role poradce a znalce v restrukturalizačním procesu. 27. dubna PricewatehouseCoopers, TPA Horwath Situace podniku a role poradce a znalce v restrukturalizačním procesu PricewatehouseCoopers, TPA Horwath Obsah Úvod Best interest test Praktické užití zprávy znalce Praktické dopady ocenění na business

Více

ISA 550 PROPOJENÉ OSOBY. (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosince 2004 nebo po tomto datu.

ISA 550 PROPOJENÉ OSOBY. (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosince 2004 nebo po tomto datu. PROPOJENÉ OSOBY (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosince 2004 nebo po tomto datu.)* O B S A H Odstavec Úvod...... 1-6 Existence a zveřejnění propojených osob....

Více

Příloha k účetní závěrce společnosti Školičky, s.r.o.

Příloha k účetní závěrce společnosti Školičky, s.r.o. Příloha k závěrce Školičky, s.r.o. k 31. 3. 2017 Příloha je zpracována v souladu s Vyhláškou 500/2002 Sb., kterým se stanoví obsah závěrky pro podnikatele. Údaje přílohy vycházejí z ch písemností jednotky

Více

Zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád) Zákon č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim

Zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád) Zákon č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim SEZNAM PŘEDPISŮ A MATERIÁLŮ pro advokátní zkoušky U všech předpisů rozumí se jejich aktuální stav ve znění pozdějších právních a stavovských předpisů, příp. nálezů Ústavního soudu! U předpisů označených

Více

Auditorské služby. Committed to your success

Auditorské služby. Committed to your success Auditorské služby Committed to your success Auditorské služby Expertní znalosti, individuální přístup a dlouhodobá péče jsou klíčem k nezávislému a profesionálnímu ověření vašich ekonomických informací.

Více

Příloha k účetní závěrce

Příloha k účetní závěrce Obsah přílohy Podle 39 vyhlášky č. 500/2002 Sb.: 1. Popis účetní jednotky 2. Majetková či smluvní spoluúčast účetní jednotky v jiných korporacích 3. Zaměstnanci korporace, osobní náklady 4. Půjčky, úvěry

Více

M&A případová studie, praktické rady a zkušenosti

M&A případová studie, praktické rady a zkušenosti M&A případová studie, praktické rady a zkušenosti Mgr. Ondřej Nejedlý 15. září 2015 Obsah 1. Zadání 2. Analýza zadání 3. Strukturování transakce 4. Příprava transakce 5. Uzavření transakce (SPA) 6. Vypořádání

Více

Boj proti agresivnímu daňovému plánování

Boj proti agresivnímu daňovému plánování Boj proti agresivnímu daňovému plánování Výsledky kontrol převodních cen včetně offshorových společností 21. dubna 2016 Ministr financí Andrej Babiš Generální ředitel GFŘ Martin Janeček Tisková konference:

Více

Z P R Á V A číslo 1446/2018

Z P R Á V A číslo 1446/2018 Z P R Á V A číslo 1446/2018 O VÝSLEDKU PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ Podle zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, auditorského standardu č. 52, dalších

Více

Audit výroční zprávy. Ing. Michaela Krechovská, Ph.D. Vytvořeno v rámci projektu FRVŠ 1325/2012 Tvorba nového předmětu Finanční audit

Audit výroční zprávy. Ing. Michaela Krechovská, Ph.D. Vytvořeno v rámci projektu FRVŠ 1325/2012 Tvorba nového předmětu Finanční audit Audit výroční zprávy Ing. Michaela Krechovská, Ph.D. Auditor ověřuje výroční zprávu aby se ujistil, že se ve výroční zprávě nevyskytují významné nesrovnalosti mezi účetní závěrkou a ostatními informacemi

Více

Příloha k účetní závěrce

Příloha k účetní závěrce Obsah přílohy Podle 39 vyhlášky č. 500/2002 Sb.: 1.Popis účetní jednotky 2.Majetková či smluvní spoluúčast účetní jednotky v jiných společnostech 3.Zaměstnanci společnosti, osobní náklady 4.Půjčky, úvěry

Více

FreeTel, s.r.o. CZ24737887 200 000 CZK. Firma není v insolvenci či úpadku. Firma není v likvidaci. Firma nemá exekuce z Obchodního věstníku

FreeTel, s.r.o. CZ24737887 200 000 CZK. Firma není v insolvenci či úpadku. Firma není v likvidaci. Firma nemá exekuce z Obchodního věstníku základní údaje registrovaný název FreeTel, s.r.o. IČ 24737887 DIČ CZ24737887 datum vzniku 20.09.2010 základní kapitál 200 000 CZK plátce DPH Firma je plátcem DPH od 01.11.2011 nespolehlivý plátce DPH Firma

Více

Šikanózní insolvenční návrhy - praktický pohled -

Šikanózní insolvenční návrhy - praktický pohled - Šikanózní insolvenční návrhy - praktický pohled - Mgr. Dušan Sedláček 14. dubna 2015 Shrnutí prezentace Šikanózní insolvenční návrh Účinky (šikanózního) insolvenčního návrhu Statistické údaje o insolvenčních

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/223 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) ÚVOD 1. Evropský policejní

Více

- klady a zápory FORMY VLASTNICTVÍ STAVEBNÍCH FIREM. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví

- klady a zápory FORMY VLASTNICTVÍ STAVEBNÍCH FIREM. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví FORMY VLASTNICTVÍ STAVEBNÍCH FIREM - klady a zápory Samostatná práce pro předmět Management podniku Gabriela

Více

04 05 06 09 21 25 27 29 31 39 40 LTA je moderní a dynamicky se rozvíjející poradenská kancelář poskytující integrované právní, daňové a účetní poradenství a auditorské služby tuzemským i zahraničním klientům.

Více

O - C O N S U L T s. r. o.

O - C O N S U L T s. r. o. XI. SETKÁNÍ STAROSTŮ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 12. ČERVNA 2014 PODĚBRADY PREZENTACE SPOLEČNOSTI O - C O N S U L T s. r. o. 460 01 Liberec, Baarova 48/4 ČTYŘI AUDITOŘI A TŘI DAŇOVÍ PORADCI NABÍZEJÍ ZA NAŠÍ

Více

KOCIÁN ŠOLC BALAŠTÍK Daňové poradenství

KOCIÁN ŠOLC BALAŠTÍK Daňové poradenství KOCIÁN ŠOLC BALAŠTÍK Daňové poradenství Advokátní kancelář Kocián Šolc Balaštík (KŠB), založená v roce 1990, je jednou z největších advokátních kanceláří v České republice. Poskytuje komplexní právní a

Více

OBSAH. Úvod... 10 ČÁST PRVNÍ PRÁVNÍ ÚPRAVA POMŮCEK. 1 Co to vůbec pomůcky jsou?... 11. 2 Co může být pomůckami?... 12

OBSAH. Úvod... 10 ČÁST PRVNÍ PRÁVNÍ ÚPRAVA POMŮCEK. 1 Co to vůbec pomůcky jsou?... 11. 2 Co může být pomůckami?... 12 OBSAH Úvod... 10 ČÁST PRVNÍ PRÁVNÍ ÚPRAVA POMŮCEK 1 Co to vůbec pomůcky jsou?... 11 2 Co může být pomůckami?... 12 3 Pravidla pro použití pomůcek... 14 3.1 Kdy je možno použít pomůcek?... 14 3.2 Pomůcky

Více

ROZVAHA. ve zjednodušeném rozsahu ke dni ( v celých tisících Kč ) označ PASIVA řád Běžné účetní Minulé účetní. řád

ROZVAHA. ve zjednodušeném rozsahu ke dni ( v celých tisících Kč ) označ PASIVA řád Běžné účetní Minulé účetní. řád Zpracováno v souladu s vyhláškou č. 500/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31.12.2014 ( v celých tisících Kč ) IČ 25 00 37 80 Obchodní firma nebo jiný název účetní

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Institut oceňování majetku

Vysoká škola ekonomická v Praze Institut oceňování majetku Vysoká škola ekonomická v Praze Institut oceňování majetku Čtyřdenní odborný seminář Přeměny obchodních korporací, dispozice s podnikem, prodej a nákup společností (M&A) (včetně právních, účetních a daňových

Více

www.pwclegal.cz Důsledky porušení pravidel pro převodní ceny pro manažery firem Červen 2014

www.pwclegal.cz Důsledky porušení pravidel pro převodní ceny pro manažery firem Červen 2014 www.pwclegal.cz Důsledky porušení pravidel pro převodní ceny pro manažery firem Hrozby pro statutární orgán/manažery Nesprávné nastavení převodních cen Úroky, penále, pokuty, náklady řízení Náhrada škody

Více

Účetnictví operačních programů

Účetnictví operačních programů Účetnictví operačních programů 1 Účetnictví 2 Předmět účetnictví OP 3 Evidence a vybrané postupy účtování 4 Ověřování účetnictví v souvislostech s OP Doc. Ing. Václav Kupčák, CSc. Ústav regionální a podnikové

Více

Z P R Á V A 1490/2018 OBEC ŠÁROVCOVA LHOTA

Z P R Á V A 1490/2018 OBEC ŠÁROVCOVA LHOTA Z P R Á V A 1490/2018 O VÝSLEDKU PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ Podle zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech a o změně některých zákona, ve znění pozdějších předpisů, auditorského standardu č. 52, dalších relevantních

Více

Obsah. O autorech... V Předmluva...VII Seznam použitých zkratek...xvii

Obsah. O autorech... V Předmluva...VII Seznam použitých zkratek...xvii O autorech... V Předmluva...VII Seznam použitých zkratek...xvii 1 Charakteristika obchodní korporace I. Pojmové znaky obchodní korporace... 1 1. Společenství osob... 2 2. Smluvní povaha... 2 3. Společný

Více

Y O U R L E G A L P A R T N E R I N B U S I N E S S T R A N S A C T I O N S

Y O U R L E G A L P A R T N E R I N B U S I N E S S T R A N S A C T I O N S Y O U R L E G A L P A R T N E R I N B U S I N E S S T R A N S A C T I O N S Y O U R L E G A L P A R T N E R I N B U S I N E S S T R A N S A C T I O N S P R O F I L K A N C E L Á Ř E Advokátní kancelář

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) C 417/176 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) ÚVOD 1.

Více

H E L G O S s.r.o. CZ CZK. Firma není v insolvenci či úpadku. Firma není v likvidaci. Firma nemá exekuce z Obchodního věstníku

H E L G O S s.r.o. CZ CZK. Firma není v insolvenci či úpadku. Firma není v likvidaci. Firma nemá exekuce z Obchodního věstníku základní údaje registrovaný název H E L G O S s.r.o. IČ 46711732 DIČ CZ46711732 datum vzniku 11.06.1992 základní kapitál 102 000 CZK plátce DPH Firma je plátcem DPH od 01.01.1995 nespolehlivý plátce DPH

Více

NEVÝDĚLEČNÉ ORGANIZACE V TEORII

NEVÝDĚLEČNÉ ORGANIZACE V TEORII NEVÝDĚLEČNÉ ORGANIZACE V TEORII Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Nevýdělečné organizace v teorii VÁCLAV DOBROZEMSKÝ JAN STEJSKAL Vzor citace: DOBROZEMSKÝ, V.; STEJSKAL, J. Nevýdělečné

Více

327/23.02.11 - Mzdové náklady členů statutárních orgánů obchodních společností a družstev v případech tzv. souběhu výkonu funkce a pracovního poměru

327/23.02.11 - Mzdové náklady členů statutárních orgánů obchodních společností a družstev v případech tzv. souběhu výkonu funkce a pracovního poměru Generální finanční ředitelství Lazarská 7, Praha 1, 117 22 Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR konaného dne 23.2. 2011-1. část PROJEDNANÉ PŘÍSPĚVKY Příspěvek uzavřen k 23.2.

Více

Z P R Á V A číslo 1488/2018. Svazek obcí SMRK

Z P R Á V A číslo 1488/2018. Svazek obcí SMRK Z P R Á V A číslo 1488/2018 O VÝSLEDKU PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ Podle zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech a o změně některých zákona, ve znění pozdějších předpisů, auditorského standardu č. 52, dalších

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17) C 417/110 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17) Úvod

Více

Obsah. 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11

Obsah. 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daně z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2 Schéma

Více

Podporujeme úspěchy ČESKÁ REPUBLIKA

Podporujeme úspěchy ČESKÁ REPUBLIKA Podporujeme úspěchy ČESKÁ REPUBLIKA Podporujeme úspěchy Chceme pomoci Vašemu úsilí na cestě k úspěchu. Kdo chce být úspěšný, potřebuje individuální a přesný plán, od výběru vhodného sídla, formy společnosti

Více

Test insolvence: Jak funguje nový nástroj ochrany věřitelů korporace? JUDr. Michal Žižlavský

Test insolvence: Jak funguje nový nástroj ochrany věřitelů korporace? JUDr. Michal Žižlavský Test insolvence: Jak funguje nový nástroj ochrany věřitelů korporace? JUDr. Michal Žižlavský 0 USPOKOJENÍ VĚŘITELŮ KONKURS 1 USPOKOJENÍ VĚŘITELŮ KONKURS 2 USPOKOJENÍ VĚŘITELŮ REORGANIZACE 3 PRŮMĚRNÉ %

Více

ZPRÁVA (2017/C 417/07)

ZPRÁVA (2017/C 417/07) C 417/52 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro spotřebitele, zdraví, zemědělství a potraviny za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury

Více

ROČNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA

ROČNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ROČNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31. prosince 2016 Roční závěrka je sestavená v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb. o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, s vyhláškou č. 500/2002

Více

10 zemí. 1 společnost.

10 zemí. 1 společnost. 10 zemí. 1 společnost. Daňové aspekty u exportujících společností Ing. Jan Soška, LL.M., senior manažer TPA Horwath Notia Tax s.r.o. Tel.:+ 420 222 826 311 jan.soska@tpa-horwath.cz Člen Crowe Horwath International

Více

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY EKONOMICKÁ DATA ING. JANA VODÁKOVÁ, PH.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Předmluva... XI Přehled zkratek...xii

Předmluva... XI Přehled zkratek...xii Obsah Předmluva................................................... XI Přehled zkratek...............................................xii Díl 1 Úvod do účetnictví účetní jednotky a principy vedení účetnictví

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY. Poslanecká sněmovna. VIII. volební období. Návrh. na vydání zákona,

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY. Poslanecká sněmovna. VIII. volební období. Návrh. na vydání zákona, PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2019 VIII. volební období Návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích a

Více

Z P R Á V A číslo 1484/2018

Z P R Á V A číslo 1484/2018 Z P R Á V A číslo 1484/2018 O VÝSLEDKU PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ Podle zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, auditorského standardu č. 52, dalších

Více

Příloha k účetní závěrce

Příloha k účetní závěrce Obsah přílohy Podle 39 vyhlášky č. 500/2002 Sb.: 1. Popis účetní jednotky 2. Majetková či smluvní spoluúčast účetní jednotky v jiných společnostech 3. Zaměstnanci společnosti, osobní náklady 4. Půjčky,

Více

Z P R Á V A číslo 1332/2017

Z P R Á V A číslo 1332/2017 Z P R Á V A číslo 1332/2017 O VÝSLEDKU PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ Podle zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, auditorského standardu č. 52, dalších

Více

K problematice daňových důsledků emise a držby korunových dluhopisů

K problematice daňových důsledků emise a držby korunových dluhopisů Metodická pomůcka k prověřování správnosti stavení základu daně z příjmů právnických osob v souvislosti s korunovými dluhopisy dle žádosti uvedené v bodě II. písmene a) usnesení rozpočtového výboru z 52.

Více

Zpráva nezávislého auditora. SVRATECKO, a.s Unčín 69 IČ

Zpráva nezávislého auditora. SVRATECKO, a.s Unčín 69 IČ , auditor č.osv.1177 (osvědčení Komory auditorů ČR) Organizační kancelář,, IČ 16954181 Telefon,fax: 382/216203, mobil: 603/521491, e-mail: bholecek@iol.cz Evid.č.zprávy: 450/1/2014 Zpráva nezávislého auditora

Více

TP documentation and its importance for tax control in the Czech Republic and abroad

TP documentation and its importance for tax control in the Czech Republic and abroad TP documentation and its importance for tax control in the Czech Republic and abroad General financial directorate Ing. Vítězslav Kapoun International taxation unit direct taxes Boj daňových správ o daně

Více

Zpráva nezávislého auditora. o výsledku přezkoumání hospodaření a ověření účetní závěrky

Zpráva nezávislého auditora. o výsledku přezkoumání hospodaření a ověření účetní závěrky Ing. Eva Neužilová auditorka, zapsaná u Komory auditorů ČR číslo osvědčení 1338 Galandova 1240 163 00 Praha 6 tel.fax: 235300359 mobil :603814749 e-mail : neuzilovaeva@seznam.cz ZPRÁVA AUDITORA o výsledku

Více

Realizace. z hlediska daní a účetnictví

Realizace. z hlediska daní a účetnictví Realizace záměru převodu činností zajišťovaných příspěvkovými organizacemi Ústeckého kraje Nemocnicí následné péče Most, příspěvkovou organizací, a Nemocnici následné péče Ryjice, příspěvkovou organizací,

Více

14. 12. 2012, Brno Připravil: Ing. Tomáš Badal Znalecké dokazování (ZNDO) Praxe soudního znalce

14. 12. 2012, Brno Připravil: Ing. Tomáš Badal Znalecké dokazování (ZNDO) Praxe soudního znalce 14. 12. 2012, Brno Připravil: Ing. Tomáš Badal Znalecké dokazování (ZNDO) Praxe soudního znalce strana 2 Soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za

Více

Příloha roční účetní závěrky za rok 2012 v plném rozsahu

Příloha roční účetní závěrky za rok 2012 v plném rozsahu Příloha roční účetní závěrky za rok 2012 v plném rozsahu Felina ČR s.r.o. I. Obecné informace 1) Popis účetní jednotky Obchodní firma: Felina ČR s.r.o. Sídlo: Korunovační 6, Praha 7, 170 00 IČ: 49615840

Více

Zpráva nezávislého auditora

Zpráva nezávislého auditora Tel.: +420 541 235 273 Fax: +420 541 235 745 www.bdo.cz BDO CA s. r. o. Marie Steyskalové 14 Brno 616 00 Zpráva nezávislého auditora Akcionářům společnosti Elektromont Brno, akciová společnost Výrok auditora

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 127 Rozeslána dne 30. října 2008 Cena Kč 46, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 127 Rozeslána dne 30. října 2008 Cena Kč 46, O B S A H : Ročník 2008 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 127 Rozeslána dne 30. října 2008 Cena Kč 46, O B S A H : 392. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 250/2005 Sb., o závazných formulářích na podávání návrhů

Více

Zahájení vedení účetnictví, účetní záznamy a povinnosti účetních pracovníků

Zahájení vedení účetnictví, účetní záznamy a povinnosti účetních pracovníků Obsah ČÁST I Zahájení vedení účetnictví, účetní záznamy a povinnosti účetních pracovníků DÍL 1 Povinnost vedení účetnictví a zahajovací rozvaha KAPITOLA 1 Účetní jednotka...................................

Více

Příloha k účetní závěrce

Příloha k účetní závěrce Obsah přílohy Podle 39 vyhlášky č. 500/2002 Sb.: 1. Popis účetní jednotky 2. Majetková či smluvní spoluúčast účetní jednotky v jiných společnostech 3. Zaměstnanci společnosti, osobní náklady 4. Půjčky,

Více

uzavřený investiční fond, a.s.

uzavřený investiční fond, a.s. Oznámení o uložení projektu fúze sloučením společnosti UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a.s. se společností UNISTAV International, a.s. ve sbírce listin, Upozornění na práva akcionářů a věřitelů

Více

Auditor odpovědný za přezkoumání: Ing. Jan Svoboda (oprávnění KAČR č. 433).

Auditor odpovědný za přezkoumání: Ing. Jan Svoboda (oprávnění KAČR č. 433). Zpráva nezávislého auditora o výsledku přezkoumání hospodaření obce Močovice za rok 2018 (podle zákona č. 420/2004 Sb., o přezkoumání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí)

Více

Komplexní řešení pro zaměstnavatele

Komplexní řešení pro zaměstnavatele Komplexní řešení pro zaměstnavatele Oddělení konzultačních služeb zaměstnavatelům BDO Tax s. r. o. Italská 26 120 00 Praha 2 Tel.: +420 226 223 223 Fax: +420 226 223 290 E-mail: tax@bdo.cz www.bdo.cz 1

Více

b) originálem originál listiny nebo úředně ověřená kopie listiny, c) údaji o odborné praxi 1. informace o druhu odborné praxe,

b) originálem originál listiny nebo úředně ověřená kopie listiny, c) údaji o odborné praxi 1. informace o druhu odborné praxe, Sbírka zákonů č. 215 / 2012 Strana 3067 215 VYHLÁŠKA ze dne 15. června 2012 o odborné způsobilosti pro distribuci některých produktů na finančním trhu Česká národní banka stanoví podle 170 odst. 1 zákona

Více

Tel.: Fax: BDO Audit s. r. o. Olbrachtova 1980/5 Praha Zpráva nezávislého auditora Akcionářům sp

Tel.: Fax: BDO Audit s. r. o. Olbrachtova 1980/5 Praha Zpráva nezávislého auditora Akcionářům sp Tel.: +420 241 046 111 Fax: +420 241 046 221 www.bdo.cz BDO Audit s. r. o. Olbrachtova 1980/5 Praha 4 140 00 Zpráva nezávislého auditora Akcionářům společnosti APS FUND ALPHA uzavřený investiční fond,

Více

MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI. I. Civilní legislativa II. Trestní legislativa III. Profesní legislativa IV. Ostatní legislativa I. CIVILNÍ LEGISLATIVA

MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI. I. Civilní legislativa II. Trestní legislativa III. Profesní legislativa IV. Ostatní legislativa I. CIVILNÍ LEGISLATIVA MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI I. Civilní legislativa II. Trestní legislativa III. Profesní legislativa IV. Ostatní legislativa I. CIVILNÍ LEGISLATIVA Občanský zákoník, ve znění zák. č. 460/2016 Sb., zák.

Více

DATASOFT, spol. s r.o. CZ CZK. Firma není v insolvenci či úpadku. Firma není v likvidaci. Firma nemá exekuce z Obchodního věstníku

DATASOFT, spol. s r.o. CZ CZK. Firma není v insolvenci či úpadku. Firma není v likvidaci. Firma nemá exekuce z Obchodního věstníku základní údaje registrovaný název DATASOFT, spol. s r.o. IČ 47310405 DIČ CZ47310405 datum vzniku 23.11.1992 základní kapitál 153 000 CZK plátce DPH Firma je plátcem DPH od 01.01.1993 nespolehlivý plátce

Více

Z p r á v a a u d i t o r a

Z p r á v a a u d i t o r a Z p r á v a a u d i t o r a o ověření účetní závěrky společnosti Člověk v tísni - společnost při České televizi, o.p.s. k 31. prosinci 2003 Identifikační údaje: Název účetní jednotky: Člověk v tísni společnost

Více

FRONTIER COMPONENTS, s.r.o. základní údaje

FRONTIER COMPONENTS, s.r.o. základní údaje základní údaje registrovaný název FRONTIER COMPONENTS, s.r.o. IČ 25650432 DIČ CZ25650432 datum vzniku 04.03.1998 základní kapitál 100 000 CZK plátce DPH Firma je plátcem DPH od 12.07.2006 nespolehlivý

Více

Komparativní analýza znaleckých posudků

Komparativní analýza znaleckých posudků Komparativní analýza znaleckých posudků Tomáš Podškubka, VŠE, TPA Horwath Workshop je pořádán jako jeden z výstupů výzkumného projektu Grantové agentury ČR "Komparativní analýza národních účetních a daňových

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Institut oceňování majetku

Vysoká škola ekonomická v Praze Institut oceňování majetku Vysoká škola ekonomická v Praze Institut oceňování majetku Čtyřdenní odborný seminář Přeměny obchodních korporací, dispozice s podnikem, prodej a nákup společností (M&A) (včetně právních, účetních a daňových

Více

Ministerstvo financí Odbor 39. č.j.: 39/ /

Ministerstvo financí Odbor 39. č.j.: 39/ / Ministerstvo financí Odbor 39 č.j.: 39/ 86 838/2009-393 Pokyn D 333 Sdělení Ministerstva financí k závaznému posouzení způsobu, jakým byla vytvořena cena sjednávaná mezi spojenými osobami V rámci zákona

Více

Obsah. Seznam zkratek Předmluva KAPITOLA 2. KAPITOLA 3. KAPITOLA

Obsah. Seznam zkratek Předmluva KAPITOLA 2. KAPITOLA 3. KAPITOLA Obsah Seznam zkratek........................................... 10 Předmluva............................................... 13 1. KAPITOLA Vývoj a historie daňové kontroly........................ 15 1.1

Více

Účetnictví od roku 2016

Účetnictví od roku 2016 Účetnictví od roku 2016 Vybrané informace pro účely středoškolské výuky účetnictví Marie Fišerová Novela zákona o účetnictví 10. 9. 2015 vyhlášen zákon č. 221/2015 Sb., kterým se s účinností od 1. 1. 2016

Více

a) kdy musí účetní jednotka upravit účetní závěrku s ohledem na události po skončení účetního období;

a) kdy musí účetní jednotka upravit účetní závěrku s ohledem na události po skončení účetního období; IAS 10 MEZINÁRODNÍ ÚČETNÍ STANDARD 10 Události po skončení účetního období [Novelizace standardu novelizace pojmů, IAS 10 je upraven, název se mění na "Události po skončení účetního období", v odstavci

Více

Daně a účetnictví. přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP

Daně a účetnictví. přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP Daně a účetnictví přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP Hana Trnková Kocourková účetní DANEHNED.CZ Kryptoměny jsou nehmotné movité věci 496 OZ (VIZ PŘEDNÁŠKA Z 15. 11. 2016) OBSAH DANĚ Daň

Více

Systém certifikace a vzdělávání účetních v ČR

Systém certifikace a vzdělávání účetních v ČR PRÁVO (zkouška číslo 2) Cíl předmětu Získat základní informace o obsahu a rozsahu právního systému České republiky a oborech práva, které účetní při výkonu své praxe potřebuje s přihlédnutím k aktuálním

Více

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Počty absolventů studijního oboru Účetnictví a daně v posledních 10-ti akademických letech Akademický rok Bakalářské studium Navazující magisterské studium 2015/2016

Více

O - C O N S U L T s. r. o.

O - C O N S U L T s. r. o. XI. SETKÁNÍ STAROSTŮ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 15. KVĚTNA 2014 HRADEC KRÁLOVÉ PREZENTACE SPOLEČNOSTI O - C O N S U L T s. r. o. 460 01 Liberec, Baarova 48/4 JIŽ ČTYŘI AUDITOŘI A TŘI DAŇOVÍ PORADCI NABÍZEJÍ

Více

Zpracovala: Ing. Eva Neužilová, auditorka, č. oprávnění 1338

Zpracovala: Ing. Eva Neužilová, auditorka, č. oprávnění 1338 Ing. Eva Neužilová auditorka, zapsaná u Komory auditorů ČR číslo oprávnění 1338 Galandova 1240 163 00 Praha 6 tel.: 603814749 e-mail : neuzilovaeva@seznam.cz ZPRÁVA AUDITORA o výsledku přezkoumání hospodaření

Více

M A N A G E M E N T P O D N I K U

M A N A G E M E N T P O D N I K U M A N A G E M E N T P O D N I K U 1 1 Podnikání Právo podnikat je ústavně zaručeným subjektivním právem a omezení podnikatelské činnosti může být stanoveno jedině zákonem. Základní vymezení právní úpravy

Více

Založení společnosti s ručením omezeným:

Založení společnosti s ručením omezeným: Založení společnosti s ručením omezeným: Obchodní firma: (nesmí se krýt s již zapsanou firmou v obch. Rejstříku - lze ověřit na serveru www.justice.cz) Sídlo: (ve společenské smlouvě lze uvést jak přesnou

Více

1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11

1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11 Obsah Úvod...9 I. Výklad k zákonu o účetnictví...11 1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11 1.1 Zákon o účetnictví a jeho novela...11 1.2 Prováděcí vyhláška

Více

MORACELL s.r.o. základní údaje

MORACELL s.r.o. základní údaje základní údaje registrovaný název MORACELL s.r.o. IČ 25588061 DIČ CZ25588061 datum vzniku 19.01.2000 základní kapitál 40 000 000 CZK plátce DPH Firma je plátcem DPH od 01.02.2000 nespolehlivý plátce DPH

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 EKONOMICKÁ ČÁST Výkaz zisku a ztráty NÁKLADY název ukazatele číslo hlavní hosp. I. Spotřebované nákupy celkem 02 1 271 01. Spotřeba materiálu 03 516 02. Spotřeba energie 04 755

Více

Příloha k účetní závěrce

Příloha k účetní závěrce Příloha k účetní závěrce Korporace AXONIA, a.s. Ke dni 31.12.2015 Obsah přílohy Podle 39 vyhlášky č. 500/2002 Sb.: 1.Popis účetní jednotky 2.Majetková či smluvní spoluúčast účetní jednotky v jiných korporacích

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra C 417/150 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra

Více

Ing. Simona Pacáková. Ing. Jana Dlabačová. Ing. Miloslava Halusková. - členka Metodické rady Svazu účetních pro neziskové

Ing. Simona Pacáková. Ing. Jana Dlabačová. Ing. Miloslava Halusková. - členka Metodické rady Svazu účetních pro neziskové Ing. Simona Pacáková - vedoucí Metodické rady Svazu pro podnikatele a členka Metodické rady Svazu pro neziskové (metodická část -oblast neziskových subjektů) - auditorka, členka KA ČR certifikace Svazu

Více

Zpráva nezávislých auditorů o výsledku přezkoumání hospodaření Obce Ořechov za rok 2016

Zpráva nezávislých auditorů o výsledku přezkoumání hospodaření Obce Ořechov za rok 2016 Tel: +420 541 235 273 Fax: +420 541 235 745 www.bdo.cz BDO CA s. r. o. Marie Steyskalové 14 Brno 616 00 Zpráva nezávislých auditorů o výsledku přezkoumání hospodaření Obce Ořechov za rok 2016 Brno, květen

Více

Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců

Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců Při ústní části zkoušky se za účelem prověření znalostí uchazeče potřebných k výkonu funkce insolventního správce zjišťují znalosti z oblasti:

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/08)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/08) C 449/46 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/08) ÚVOD 1. Odrůdový úřad

Více

Rozvaha ve zjednodušeném rozsahu k

Rozvaha ve zjednodušeném rozsahu k Rozvaha podle Přílohy č. 1 vyhlášky č. 504/2002 Sb. Účetní jednotka doručí: 1 x příslušnému fin. orgánu Rozvaha ve zjednodušeném rozsahu k 31.12.2015 ( v celých tisících Kč ) IČO 28558456 Název, sídlo

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/PEM Podniková ekonomie a management Vyučující: Ing. J.

Více

Ekonomika III. ročník. 019_Obchodní korporace

Ekonomika III. ročník. 019_Obchodní korporace Ekonomika III. ročník 019_Obchodní korporace Zákon o obchodních korporacích Tržní hospodářství je postavené na existenci vlastnických vztahů, všichni vlastníci mají rovnocenné právní postavení (ochrana

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2015 květen/červen 2015 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2015 květen/červen 2015 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 04_2015 květen/červen

Více

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka...

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka... 15.12.2009 Úřední věstník Evropské unie C 304/107 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi střediska (2009/C

Více