Snoezelen prostředí otevírá úplně jiný svět

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Snoezelen prostředí otevírá úplně jiný svět"

Transkript

1 Snoezelen prostředí otevírá úplně jiný svět Rozhovor vznikl dne 23. října 2013 v Regionálním edukačně- sociálním centru na ulici Pod kopcem 75 v Nových Zámcích, které sdružuje vzdělávací, poradenské a sociální zařízení. Pracovnice centra se s námi podělily o své zkušenosti s prací v bílé a tmavé místnosti s klienty a žáky s různými komplexními výchovně- vzdělávacími potřebami. Rozhovor vedl M. A. Peter Mészáros. * * * * * Představte nám vaše zařízení. Jaké služby poskytujete a pro jakou cílovou skupinu klientů? Andrea Budinská, asistent speciálního pedagoga: Naše zařízení je Regionálně sociálně edukační centrum, které poskytuje komplex služeb. Spadá pod něj Soukromá speciální základní škola, Soukromá základní škola pro žáky s autismem, Domov sociálních služeb (DSS) a Centrum speciálně pedagogického poradenství (CŠPP). Ve spojené škole jsou cílovou skupinou děti s mentálním postižením a vícenásobným postižením. Věkové rozpětí žáků je od 6 do 18 let. Mária Bohumelová, zdravotně- výchovně- sociální pracovník: V DSS máme spodní věkovou hranici 3 roky. Horní věková hranice není stanovena, nejstaršího klienta máme aktuálně 34- letého. Děti jsou umístěny ve smíšených skupinách. V DSS máme dvě oddělení, jedno je určeno pro klienty s autismem a druhé pro ostatní diagnosy. Celkový počet klientů DSS je 36. Orsolya Galbavá pedagogicko- výchovný pracovník: Soukromá spojená škola sestává ze dvou částí, základní školy pro žáky s autismem a speciální základní školy pro žáky s mentálním postižením. Spolu máme ve škole přibližně 43 žáků. Kdy jste ve vašem zařízení zřídili Snoezelen? Co bylo inspirací pro vytvoření Snoezelen místnosti? Andrea: V roce 2011 jsme se přestěhovali do této budovy, tehdy byla zřízena první Snoezelen místnost. Byla trošku jiná jako místnost, kterou právě otevíráme. Některé předměty a pomůcky jsme přenesli i do nové místnosti, ale snažili jsme se o vytvoření nových

2 podmínek. Původní místnost nebyla funkčně rozdělená. Teď máme zařízenou relaxační a aktivizační místnost. Tmavý Snoezelen slouží na vzdělávání a aktivizaci dětí. Bílá Snoezelen místnost je určena spíš na relaxaci, hlavním cílem je celkové uvolnění dítěte. Tady aplikujeme i prvky bazální stimulace. Hlavní záměr byl, aby si děti věděly v nerušivém prostředí vybrat určitou cílenou činnost a takto se aktivizovat. Helena Baráthová, speciální pedagožka: V DSS i ve škole máme děti s různými diagnosami a každé z nich potřebuje něco jiné. Pro někoho je důležité zklidnit se, uvolnit se, odbourat stres nebo zábrany; jiní vyžadují aktivizaci a možnost rozvíjet se. V Bratislavě jsme se poprvé setkali s tím, že existuje i tmavá místnost. Měli jsme větší místnost, kterou jsme se rozhodli rozdělit na dvě části, ve kterých vznikla bílá a tmavá místnost. Kolik zaměstnanců pracuje ve Snoezelenu a jaké je jejich pracovní zařazení? Mária: Původní Snoezelen místnost využívala většina zaměstnanců centra na skupinové relaxace s dětmi. Nové místnosti využíváme také převážně na odpočinek. Aktuálně začínáme v bílé i tmavé místnosti s cílenými terapeutickými aktivitami. Helena: Odpoledne využíváme místnost s externími klienty CŠPP. Je výhodou, že máme dvě místnosti, protože tak můžeme lépe přizpůsobit intervenci tomu, co klient potřebuje. Se kterými klienty pracujete v multisenzorickém prostředí? Je Snoezelen vhodný pro všechny klienty nebo jen pro některé? Orsolya: Když jsme začínali aktivně pracovat ve Snoezelenu, měli jsme představu o tom, se kterými klienty jak pracovat. Nejdřív jsem chodila s dětmi s autismem do tmavé místnosti. Každý z nich je jiný, a tak jsem s každým individuálně zkoušela, co komu vyhovuje a pomáhá. Pořád jsme ve fáze experimentování. Jak probíhá pobyt v místnosti s dítětem s autismem? Orsolya: Při první terapii ve Snoezelenu s malým klukem s autismem jsme se nezaměřili na nic konkrétní. Chtěla jsem, aby se seznámil s novým prostorem. Některé děti se bály jít dovnitř, protože to tady pro ně bylo hodně tmavé. V takovém případě jsem postupovala tak, že jsem nejdřív zasvítila, aby se porozhlédly. Později jsem vypnula světlo a postupně jsem zapínala jednotlivé komponenty. V tomto momentě se dá pěkně odpozorovat, které podněty dítě zaujmou. Z mých zkušeností děti nejvíc zaujal bublinkový válec. Velmi se jim líbí poslouchat zvuk bublinek.

3 Jak dlouho trvá pobyt s klientem ve Snoezelenu? Orsolya: Většinou 15 až 20 minut. Záleží od toho, kolik daný klient vydrží. Jestli vydrží 10 minut, zůstaneme 10 minut. Jestli vydrží déle, jsem tam 20 minut. Využíváte Snoezelen jako volnočasovou aktivitu, terapii nebo podporně pedagogickou aktivitu? Orsolya: V bílém Snoezelenu jsme například vyzkoušeli orofaciální stimulaci. Jelikož tam máme velká zrcadla, sedli jsme si klientem a procvičovali jsme jeho mimiku. Dělali jsme i hmatová cvičení - klienti chytali různé látky a přiřazovali je. Prostor využíváme i na čichová, chuťová a sluchová cvičení. Helena: Postupně zkoušíme, co kterému dítěti prospívá a co ne. Zjišťujeme, komu vyhovuje pobyt v tmavé místnosti a komu pobyt v bílé místnosti. Na začátku klientovi nabídneme, co může ve Snoezelen místnosti dělat a pak jde on sám cíleně k tomu, co ho zaujme. Po určitém času se snažíme ukázat mu i jiné podněty nebo zůstáváme při jednom podnětu a zapojujeme více edukačních nebo terapeutických aktivit. Pro děti s autismem je i Snoezelen jako volnočasová aktivita smysluplným trávením volného času. Intimita Snoezelen prostředí v nich vyvolá nové reakce, například začnou mluvit v zrcadle nebo se více otevírat. Terapie funguje jakoby sama od sebe, když začneme s dítětem ve Snoezelenu pracovat. Zkuste říct průběh terapeutické aktivity ve Snoezelen místnosti na konkrétním dítěti. Helena: Takovým způsobem jsem ve Snoezelenu pracovala třeba s Miškem, který má velké těžkosti s hrubou a jemnou motorikou. V tmavém Snoezelenu jsme využili bílé rukavice, které ho velmi zaujaly. Natáhli jsme si je a imitovali jsme různé pohyby na svém vlastním těle, v prostoru, do různých stran a podobně. Jelikož má těžkosti s motorikou, je více bojácný, napnutý a úzkostný. Tato imitace se mu velmi líbí, uvolní se a zjistí, že se toho nemusí bát. I když se mu to nepovede, zkusíme to ještě jednou nebo jdeme dál. Je to pro něj osvobozující a zároveň mu to pomáhá rozvíjet jeho motorické dovednosti. Zvykla jsem do těchto aktivit zapojit i rytmizaci - pomalu začneme tleskat a zrychlujeme tempo, aby to dostatečně procítil. Snažím se z těch 15 minut a z toho dítěte v dané situaci vydolovat co nejvíc. Vnímám, na co jak dítě reaguje, kolik je schopné vnímat, jak je schopné se zapojovat, zda ho to unavuje nebo baví. Vím, kde je terapeutický problém, na čem chci pracovat, ale samotné dítě a jeho reakce mi ukazují jak dále. Vždy, když začnu nějakou terapeutickou aktivitu, "nalákám" dítě, aby si něco nové prozkoumalo, vyzkoušelo. Nakonec ho nechám vybrat to, co oblibuje ono, aby si to v závěru pobytu užilo.

4 Zkuste říct i jiné příklady. Mária: Já chodím pravidelně do tmavé místnosti s děvčátkem s dětskou mozkovou obrnou a těžkým mentálním postižením, které nemluví a nechodí. Po vstupu do místnosti se uvolníme na fitness míči. Je velmi spastická, často bývá zahleněná, a proto občas použiji na míči i prvek z bazální stimulace - masáž uvolňující dýchání. Z edukační činnosti jsem se u ní zaměřila na rozvoj jemné motoriky. Jelikož je spastická, potřebuji uvolnit končetiny a nějakým způsobem udržet její pozornost. V tomto případě využívám pytlíky plněné různými materiály. Snažím se, aby je uchopila do ruky, aby si je přeložila z jedné ruky do druhé, přiložila k tváři, aby je pocítila. Ve Snoezelenu se nám krásně daří to, co nám na oddělení tak dobře nejde, protože je tam příliš mnoho podnětů. Jelikož ve Snoezelenu ji nic nerozptyluje, dokáže se při této činnosti pěkně soustředit. Pak v rámci relaxace jdeme k optickým vláknům, která velmi oblibuje a zase rozvíjíme jemnou motoriku. Děvčátko má před sebou zrcadlo, a když se v něm vidí, velmi se těší a "mluví" svou řečí. Je tam krásně vidět, jak se ve Snoezelenu dobře cítí a jaký má na ni vliv. Andrea: Můžu uvést jako příklad děvčátko s dětskou mozkovou obrnou, je ležícím klientem. Většinou s ní využívám bazální stimulaci na vodní posteli v bílé místnosti. Používám různé prvky bazální stimulace, polohuji ji, zabalím ji do mumie, aby cítila hranice vlastního těla. Aplikuji i bazální stimulaci končetin, protože má často spazmatické a napjaté svalstvo. Po krátké chvíli vidím, že se dítě zrelaxuje a končetiny se začínají uvolňovat, otevírají se pěstičky. Dokonce dokáže uchopit míček, se kterým masíruji končetiny. Helena: Máme v zařízení i mimořádně hyperaktivní dítě, na které stimuly v bílé místnosti velmi dobře působí. Pořádek, ticho, hudba a atmosféra místnosti ho dokážou úplně zklidnit. Sedne si a pracuje - přikládá barvy nebo dělá všechno, co od něj chcete. Po odchodu z místnosti se projevuje znovu velmi aktivně. Ale myslím si, že když budeme do místnosti chodit s dětmi častěji, tyto projevy se mohou zkorigovat. Víte si představit jak by se dalo s tímto dítětem pracovat ve Snoezelenu ve smyslu kontroly hyperaktivity? Helena: Umím si to představit, kdybychom ve Snoezelenu pracovali častěji, například každý týden místo každých dvou týdnů. Je potřeba sledovat, jak to na něj působí, zda se efekty projeví i ve vnějším prostředí.

5 Vedete si v současnosti k jednotlivým dětem záznamové archy, kde máte zaznačený profil dítěte? Mária: Dělám si jen své poznámky. Pro mě je směrodatný zejména výraz tváře a zpětná vazba. Musím být velmi pozorná, abych odpozorovala, jakou zpětnou vazbu mi dítě poskytne. Andrea: Po každé terapii si děláme záznam o tom, co jsme s daným dítětem dělali a co jsme s ním dosáhli. Po půl roku se dělá vyhodnocení terapie, kde se přesně uvádí, co jsme aplikovali a co jsme dosáhli - jaké byly reakce dětí a k jakému rozvoji smyslů došlo. Jak často se dostanete s dítětem do Snoezelen místnosti? Helena: V místnostech se střídáme. Máme stanovený časový harmonogram. Já mám spolu s kolegyní místnosti k dispozici každou středu a čtvrtek odpoledne od do Mária: Já zatím chodím do Snoezelenu jen s jedním děvčátkem. Navštěvujeme tmavou místnost každý den nebo každý druhý den. Mluvili jsme převážně o individuální práci. Děláte i skupinové aktivity? Helena: Ze začátku jsme dělali skupinové aktivity, ale neosvědčilo se nám to. Aktuálně se věnujeme víc individuální práci. Někdy vezmeme ze třídy dvě, tři děti, které jsou temperamentem podobné a které využívají podobné pomůcky, aby se navzájem nerušily. Mária: Původní místnost jsme využívali na skupinovou relaxaci s klienty DSS. Naši klienti jsou těžce a hluboce mentálně postižení, nechodí. Stimuly jako pouštění projektoru, poslouchání hudby jsou pro ně velmi přínosné. Ráda bych se k této aktivitě vrátila i v nové místnosti. Umím si představit, že bychom se dohodli a využili tuto místnost na skupinovou terapii nebo relaxaci. Andrea: Brávali jsme na skupinové terapie děti ze školního prostředí. Některé byly ovšem velmi aktivní až hyperaktivní a navzájem se vyrušovaly. Terapie pak ztratila účinnost, a proto se tyto skupinové pobyty ukončily. Orsolya: Minulý rok jsem chodila se svou třídou skupinově do Snoezelenu a byl to úplný chaos. Jedno dítě chtělo například sledovat projekci, druhé do toho skákalo, kluk chtěl oddechovat na posteli, další na ní chtěl dovádět. Zkoušela jsem vzít dvě děti s podobným temperamentem, ale společně se bláznily a nevěnovaly mi pozornost. I mně samotné vyhovuje víc individuální přístup. Když jsme tam s dítětem jenom my dva, spíše mi věnuje pozornost a více se mi otevře. Pracuji s dětmi s autismem, které nemluví. Ve Snoezelenu při pohledu do zrcadla někdy začnou verbalizovat, řeknou taková "svá" slova jako jáj, Tomi...

6 Zmiňovaly jste bazální stimulaci. Zkuste říct jaké další aktivity nebo přístupy využíváte v rámci Snoezelen místnosti. Helena: Krobazální stimulace nejvíc využíváme montessori terapii, muzikoterapii a dramaterapii. Muzikoterapie se nám víc osvědčila v bílé místnosti, dramaterapie v tmavé místnosti, s využitím bílých rukavic. Biblioterapii, například čtení pohádek, využíváme v bílé Snoezelen místnosti. Zkuste popsat průběh čtení pohádky v bílé místnosti. Helena: Máme jednu hodně dobrou knihu, jmenuje se Pohádky nejen pro děti. Když přijdou do Snoezelenu dvě, tři děti, každé si najde příjemné místo, kde se uvolní. Když si koukly, co chtěly, zahrály se, sednou si na své místo a já začnu číst pohádku. Při čtení je puštěná hudba. Je- li na to prostor nebo to děti vyžadují, můžeme si o obsahu příběhu popovídat. Pracujete při té pohádce třeba s tématem projekce nebo s nějakými vůněmi? Jak využíváte prvky, které vám Snoezelen místnost nabízí na posílení zážitku při biblioterapii? Helena: Ano, několikrát jsme to dělali. Děti mají velmi rády třeba kotouč s delfíny. Spolu s tím zapneme i zvuky delfínů, šplouchání vody. Ukazujeme si, co je tady místnosti a co je v pohádce. Mluvíme o tom, hledáme, kde to je, zaposloucháme se do toho, jak žbluňká voda, jak zpívají ptáci. Tak se postupně snažíme zapojit všechno, o čem mluvíme i čteme. Jaký efekt práce v multisenzorickém prostředí pozorujete po určitém čase? Mária: Pro mě je příkladem přímého efektu Snoezelen místnosti ohromná radost děvčátka, se kterým tam chodím. Jen co se přiblížíme k místnosti, téměř od radosti vyskočí z kočárku. Přibližně po dvou, třech týdnech, co přecvičujeme určité aktivity, je její pozornost jednoznačně lepší. Záleží to ovšem i od toho, jakou má náladu, jaký má den. Ve Snoezelenu se otevře, začne mluvit, byť jindy je velmi náročné dostat z ní nějaká slova. Když mám dostatek času pracovat s ní na fitness míči, vidím pěkné uvolnění spazmu. Andrea: Pro děti s těžkým postižením je velmi cenné, že se jim někdo věnuje a že ta pozornost je zaměřená jen na ně. Velmi si to váží a vyvolává to v nich intenzivní pocit štěstí. Mají skutečně málo pozitivních podnětů a Snoezelen je jedním z nich. Mária: Kluk, který běžně neposedí na jednom místě, se ve Snoezelenu krásně uložil do relaxační polohy a vydržel tam v průběhu celého pobytu v místnosti. Dokonce nechtěl ani odejít. Další kluk, který neustále vydává zvuky, byl v místnosti úplně zaujatý projekcí. Je vidět, že děti ve Snoezelenu získávají nové podněty a že se jim tam mimořádně líbí.

7 Helena: Děti opouštějí své stereotypy, otevírá se jim úplně jiný svět. Dá se mluvit o přesahu získaných dovedností mimo Snoezelen místnost? Dostáváte zpětnou vazbu od rodičů, kteří zpozorovali určité změny? Andrea: Je důležité, že se vytvoří silné pouto mezi dítětem a terapeutem, který se mu věnuje, který mu něco dává a něco ho učí. Od dětí často dostáváme pozitivní zpětné vazby, které jsou i pro nás velmi cenné. Mária: Při jednom děvčátku máme v rámci individuálních rozvojových plánů cíl naučit ji uchopit lžičku a začít s její pomocí jíst. Ve Snoezelenu rozvíjíme úchop a schopnost přeložit si lžičku z ruky do ruky. Tohle představuje možnost využít Snoezelen na nacvičování dovedností potřebných pro běžný život. Helena: Dostávám zpětnou vazbu od rodičů, kteří vidí, že jejich dítě se při pobytu v místnosti chová jinak a ptají se, co jsme s ním dělali. Když jim opíšeme, jak se dítě chovalo, ani nechtějí uvěřit, že je to možné. Děti se také dokážou ve Snoezelenu zklidnit, jestli je něco rozruší. Po terapii nebo edukaci v bílé nebo tmavé místnosti je dítě klidnější, dokáže znovu fungovat ve vnějším prostředí. Orsolya: Máme desetiletou klientku s autismem, která je v pubertě a má vulgární výbuchy. Asi před dvěma týdny jsem s ní začala chodit do tmavého Snoezelenu. Tahle dívka hodně odmítá fyzický kontakt, pusu nebo objetí. Když jsme byly v tmavé místnosti, posadila si mě na polohovací květ a pevně se ke mně přitulila. Možná byl její projev způsobený tím, že se trošku bála tmy. Řekla jsem jí, pojď, tady je had. Hady má prostudované a všechno o nich ví. Postupně jsem zapnula všechny komponenty a ona mě usměrnila, kam si mám lehnout, schoulila se ke mně a úplně klidně a beze slova se koukala do zrcadla jak ležíme. Kolem sebe si zatočila obrovského hada, sama se napolohovala, a tak jsme ležely. Odpoledne jsme s ní neměli žádné potíže. Když bude zase rozrušená, přijdeme do Snoezelenu, kde se dokáže hezky zklidnit. Setkali jste se s nějakými problémy při budování nebo využívání Snoezelenu? Helena: Ze začátku jsme měli skříňku na pomůcky před místností a tam jsme nosili pomůcky, se kterými jsme pracovali. Když nebyly ihned odložené, děti to velmi rušilo, protože nevěděly zpracovat tolik podnětů najednou. Teď máme volnou skříň uvnitř a můžu hned vybrat nebo schovat pomůcky, které potřebuji. Válec nemáme přichycený o zeď, protože za ním je zrcadlo, do kterého se úchyt nedá namontovat. Děti ho několikrát téměř převrhly, takže musíme vymyslet, jak ho upevníme. Také nemáme kryt na válec, a děti do něj házely hračky.

8 Máte zkušenost s něčím, co mělo na klienty negativní dopad? Mária: Máme hodně epileptiků, u kterých je nevhodné používat zrcadlovou kouli. Helena: Ani na některé děti bez epilepsie nepůsobí dobře točení zrcadlové koule. Stává se, že se jim z toho točí hlava, mají závratě a ztrácí stabilitu. Mária: Všimla jsem si, že pro naše děti je přepínání barev bublinkového válce příliš rychlé, nestihnou se naladit na jednu barvu a už se změní. Ony si samy nedokážou přepnout barvy a ten sled změny barev je pro ně velice rychlý. Orsolya: Autistické děti někdy reagují hodně negativně až agresivně, když se něco porouchá nebo změní, například kotouč v projektoru. Už to jednoduše není Snoezelen jako včera, a to je pro ně problém. Z jakých zdrojů čerpáte inspiraci pro vaše aktivity ve Snoezelenu? Mária: Já jsem si vyhledávala informace hlavně na internetu. Tehdy jsem ještě nevěděla, že existuje stránka Vytiskla jsem si věci, které byly pro mě podstatné a svázala jsem si z toho knihu nápadů. A taky jsem se inspirovala výzkumy z Nizozemska. Helena: Hledala jsem informace na internetu a v knížkách, které vyšly ve slovenštině nebo v češtině. Byli jsme se podívat ve více místnostech v Čechách, na Slovensku, i v Maďarsku, a ty nás taky inspirovaly. Měli byste zájem o další vzdělávání v oblasti Snoezelenu? Jakou by mělo mít formu? Helena: Velice ráda bych viděla terapii ve Snoezelen místnosti. Kdyby nebylo možné zúčastnit se přímo sezení ve Snoezelenu, velice ráda bych se podívala alespoň na videonahrávku práce v místnosti. Andrea: Já bych uvítala hlavně praktické ukázky. Teoretické informace si totiž člověk umí nastudovat z různých materiálů nebo z internetu. Orsolya: Taky bych chtěla vidět ukázky práce. Teoretických informací je o Snoezelenu hodně, ale praktické nápady se přes internet velmi těžce hledají. Taky bych přijala kursy o Snoezelen terapii. Mária: Ano, určitě bych měla zájem o praktické ukázky. Když jsme zařizovali místnosti, byla jsem se podívat na několik Snoezelenů a inspirovala jsem se jejich vybavením. Při vytváření místností jsme vycházeli z jejich zkušeností, z toho, co se jim osvědčilo a co ne. Ale teď bych přijala praktické ukázky a nápady práce. Mně osobně hodně pomohlo vzdělávání v bazální stimulaci i montessori terapii, z čeho často čerpám nápady pro aktivity ve Snoezelenu.

9 Myslím si, že bychom se mezi zařízeními měli potkávat častěji a hovořit o svých zkušenostech. Děkuji za rozhovor.

* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost?

* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost? Z bílé místnosti může profitovat široká škála klientů Rozhovor vznikl dne 1. října 2013 v Zařízení pro seniory a Domově sociálních služeb v Horelici. Zařízení se věnuje osobám s různými typy postižení

Více

Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice.

Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice. Snoezelen prostředí má velký relaxační, stimulační i vztahový potenciál Rozhovor vznikl v rámci projektu "Využití multisenzorického prostředí v pedagogické, volnočasové a terapeutické práci", který v roce

Více

Snoezelen lze spojit také s canisterapií

Snoezelen lze spojit také s canisterapií Snoezelen lze spojit také s canisterapií Rozhovor vznikl dne 18. září 2013 v Domově sociálních služeb v Giraltovcích, který poskytuje služby klientům s mentálním, tělesným, smyslovým, kombinovaným postižením

Více

Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků

Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Rozhovor vznikl dne 7. října 2013 v Odborném učilišti internátním ve Valaské, které sdružuje speciální mateřskou školu, speciální základní školu, praktickou

Více

Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí

Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí Rozhovor vznikl dne 17. října 2013 v Integrované mateřské škole na Iľjušinově ulici 1 v Bratislavě, která má kromě běžných tříd i třídy pro

Více

zuzana skřičková a me m nt n o t ri r n i g

zuzana skřičková a me m nt n o t ri r n i g zuzana skřičková a mentoring to jsem já, zuzana skřičková Se svoji rodinou bydlím v Česticích, v malé vesnici poblíž Rychnova nad Kněžnou. Bydlím tu odjakživa. I když v různých etapách života byste mě

Více

* * * * * Na začátek, prosím, představte zařízení, ve kterém pracujete. Jaké je vaše pracovní zařazení?

* * * * * Na začátek, prosím, představte zařízení, ve kterém pracujete. Jaké je vaše pracovní zařazení? Terapie je vedlejším efektem toho, že se dítě cítí ve Snoezelenu příjemně Rozhovor vznikl dne 14. listopadu 2013 ve Spojené škole na Beethovenově 27 v Trnavě, která vzdělává žáky s mentálním, kombinovaným

Více

Multisenzorické prostředí umožňuje dětem spojit se se svými emocemi

Multisenzorické prostředí umožňuje dětem spojit se se svými emocemi Multisenzorické prostředí umožňuje dětem spojit se se svými emocemi Rozhovor vznikl dne 14. září 2013 v neziskové organizaci Plamienok v Bratislavě, která pracuje s nevyléčitelně nemocnými dětmi a rodinami,

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU. Mgr. Hana Hönigsfeldová. ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU. Mgr. Hana Hönigsfeldová. ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI Mgr. Hana Hönigsfeldová PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Historie snoezelenu Vznik prvních multismyslových místností

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku

Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku Rozhovor vznikl dne 14. září 2013 v Domově sociálních služeb profesora Karola Matulaye pro děti a dospělé na Lipského 13 v Bratislavě, který

Více

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici Mgr. Miroslava Kouřilová V roce 2012 bylo našemu zařízení nabídnuto v rámci gerontologické

Více

VÝSTUPY PROJEKTU. doc. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D. PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Brno,

VÝSTUPY PROJEKTU. doc. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D. PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Brno, VÝSTUPY PROJEKTU doc. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D. PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Brno, 26.4.2016 OBSAH: 1. Východiska tvorby záznamového archu. 2. Tvorba záznamového archu a jeho ověření. 3. Návrhy metodik.

Více

Logopedie Logopedie se zabývá nápravou vrozených či získaných poruch komunikačních schopností. Na rozvoj komunikačních dovedností se zaměřujeme v předmětu Řečová výchova. Žákům s rozsáhlejšími řečovými

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola a Mateřská škola Neznašov Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy - 2015/2016 (červen) Datum: 26. 05. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci

Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci Rozhovor vznikl dne 4. října 2013 v Domově důchodců a Domově sociálních služeb na Škultétyho ulici 329 ve Velkém Krtíši, kde poskytují služby dospělým a seniorům

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI V DOMOVĚ BŘEZINY

AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI V DOMOVĚ BŘEZINY AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI V DOMOVĚ BŘEZINY Pro uživatele jsou připravovány nejrůznější volnočasové a terapeutické činnosti. Pořádáme v domově společenské a kulturní akce, kterých se uživatelé mohou účastnit

Více

Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením * * * * *

Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením * * * * * Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením Rozhovor vznikl dne 19. listopadu 2013 ve Spojené škole internátní na ulici M. Urbana 160/45 v Námestově, která poskytuje vzdělání

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Výroční zpráva Volno, o. s. 2013

Výroční zpráva Volno, o. s. 2013 Výroční zpráva Volno, o. s. 2013 Poslání: Podpora pečující rodiny tak, aby dítě nebo osoba s postižením i nadále žila v rodině a zároveň byl umožněn důstojný život pečující osobě i celé rodině. Obsahem

Více

Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem

Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem Akreditovaný výcvikový vzdělávací program pod vedením PhDr. Mariny Stejskalové, CSc. Vzdělávací program Výcvikový vzdělávací program je jako

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124

KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124 TLOSKOV KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v přízemí hlavní budovy - Zámek. Prostory jsou bezbariérové. K dispozici

Více

2 Proč pracovat tam, kde nejsou příjemné kolegiální vztahy?

2 Proč pracovat tam, kde nejsou příjemné kolegiální vztahy? 2 Proč pracovat tam, kde nejsou příjemné kolegiální vztahy? Kolegiální vztahy jsou velmi delikátní záležitost, neboť s kolegy lidé tráví velkou část svého života. Pokud se v týmu vyskytuje někdo negativní,

Více

DOMOV DŮCHODCŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ

DOMOV DŮCHODCŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ DOMOV DŮCHODCŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ Domov důchodců Ústí nad Orlicí poskytuje komplex sociálních služeb, které si kladou za cíl umožnit seniorům a osobám s demencí plnohodnotný život s přihlédnutím k individualitě

Více

NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI

NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI Pomáhají klientům zlepšit motorické i kognitivní funkce, navozují rozvoj smyslů ale i relaxaci. AROMADIFUZÉR A AROMA LAMPY Aromadifuzér nepracuje na základě

Více

Jak se učitelé učí. Cestou profesního rozvoje k dialogickému vyučování.

Jak se učitelé učí. Cestou profesního rozvoje k dialogickému vyučování. Jak se učitelé učí. Cestou profesního rozvoje k dialogickému vyučování. Klára Šeďová Ústav pedagogických věd FF MU Učitel a žáci v dialogickém vyučování Výzkumný projekt GAČR 2013-2016 Výzkumný tým: Roman

Více

: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami,

: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, Název projektu: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, zkráceně Centrum integrované podpory Registrační číslo projektu:

Více

CESTA ZPÁTKY K SOBĚ. Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit. Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě.

CESTA ZPÁTKY K SOBĚ. Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit. Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě. CESTA ZPÁTKY K SOBĚ Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě. 1. krok Vztah k sobě Vztah k sobě je základ pro všechny

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

Středisko výchovné péče HELP Uherské Hradiště

Středisko výchovné péče HELP Uherské Hradiště Středisko výchovné péče HELP Uherské Hradiště Ředitel zařízení: Mgr. Lubomír Ševčík Vedoucí SVP Help: Mgr. Karel Opravil Chci Vás seznámit s intervenční prací s třídami a s tím, jakou úlohu mají v programu

Více

Hospitační záznam PV

Hospitační záznam PV Základní údaje o hospitaci Typy sledovaných činností o spontánní o řízené o pobyt venku o odpolední činnosti o jiné - jaké Komentář k otázce: Hospitační záznam PV Vzdělávání probíhalo v integrovaných blocích

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

Handicap není překážkou ve vzdělávání PORTFOLIO

Handicap není překážkou ve vzdělávání PORTFOLIO Handicap není překážkou ve vzdělávání PORTFOLIO 2011-2012 Martin Gábor Martin, 15 let 1. Charakteristika Martin má diagnostikováno tělesné postižení svalová dystrofie Duchennova typu, progresivní onemocnění.

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

1.Jógové karty I. Jógu může cvičit každý! 4 PRO DĚTI OD 3 LET OBJEDNÁVEJTE NA Jógové karty II. CD Lali cvičí jógu

1.Jógové karty I. Jógu může cvičit každý! 4 PRO DĚTI OD 3 LET OBJEDNÁVEJTE NA  Jógové karty II. CD Lali cvičí jógu a i g l ó j a L 2 Jak to začalo? P rojekt Lali jóga se zrodil v hlavě Hanky Luhanové v roce 2009. Jejím snem bylo vytvořit ucelený a hravý metodický program cvičení dětské jógy. Začalo to knihou Lali cvičí

Více

2. Komu je služba poskytována.

2. Komu je služba poskytována. TLOSKOV KONTAKT: VOVSÍKOVÁ JINDŘIŠKA, TELEFON: 317 740 198 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Pracovna je umístěna ve druhém patře hlavní budovy - Zámku. Přístup je bezbariérový,

Více

* * * * * Na úvod zkuste stručně představit vaše zařízení. S jakými žáky pracujete?

* * * * * Na úvod zkuste stručně představit vaše zařízení. S jakými žáky pracujete? Multisenzorické prostředí jako nová cesta pro podporu dětí s vícenásobným postižením Rozhovor vznikl dne 3. října 2013 ve Spojené škole internátní na ulici Z. Nejedlého 41 v Levicích, která vzdělává děti

Více

Prvky mentální aktivizace. Mgr. Markéta Vaculová

Prvky mentální aktivizace. Mgr. Markéta Vaculová Prvky mentální aktivizace Mgr. Markéta Vaculová Aktivizace a zákon Zákon č.108/2006 Sb. o sociálních službách dává všem poskytovatelům povinnost zajistit všem uživatelům volnočasové aktivity nebo pracovat

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

2. lekce. Individuální plánování: jednoduše, srozumitelně, prakticky. pracovní listy. Individuální plánování

2. lekce. Individuální plánování: jednoduše, srozumitelně, prakticky. pracovní listy. Individuální plánování 2. lekce Individuální plánování: jednoduše, srozumitelně, prakticky pracovní listy Osobní profil Osobní profil: co je pro mě důležité Popis potřebné podpory: jakou pomoc potřebuji Plán (cíle a kroky):

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

Program relaxace a doprovázení. Miroslava Barešová Říjen 2015

Program relaxace a doprovázení. Miroslava Barešová Říjen 2015 Program relaxace a doprovázení Miroslava Barešová Říjen 2015 Obsah prezentace Domov důchodců Bystřany Začátky projektu Realizace projektu Přijetí klienta, dotazník Používané techniky Vedení dokumentace

Více

PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda

PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda A bod na bříšku palce B tah po ukazováčku od bříška prstu k dlani C bod na zápěstí D tah po prostředníčku od bříška prstu k dlani E bod na bříšku ukazováčku F současné

Více

VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH

VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH Během března až května 2013 jsme postupně navštívili všechny zapojené školy. Jedním z účelů návštěvy byly rozhovory ke školním vzdělávacím programům s

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA

DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA Dobrý den, chtěla bych Vás tímto požádat o spolupráci při vypracovávání mé diplomové práce zabývající se skupinovou integrací žáků se specifickými vývojovými poruchami chování

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2012

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2012 ANIMA VIVA o. s. 1/14 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ SPOKOJENOSTI SE SLUŽBOU SOCIÁLNÍ REHABILITACE CENTRA ANIMA OPAVA ZA ROK 2012 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření Cílem dotazníkového

Více

Příloha 1 Žádost zaslaná vybraným ZŠ pro sluchově postižené

Příloha 1 Žádost zaslaná vybraným ZŠ pro sluchově postižené Seznam příloh Příloha 1 Žádost zaslaná vybraným ZŠ pro sluchově postižené Váţená paní ředitelko/ Váţený pane řediteli, obracím se na Vás s prosbou týkající se moţnosti náhledů při výuce na Vaší škole.

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

Můj pohled pozorování

Můj pohled pozorování Můj pohled pozorování Přemysl Vřeský Veselí nad Moravou 2013 Ájurvédská Instituce Dhanvantri, Praha ÚVOD Jmenuji se Přemysl Vřeský a ukončil jsem druhý ročník studia Ajurvédské instituce Dhanvantri obor

Více

DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO

DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO zajišťuje HLASOVÉ CENTRUM, o.p.s. (www.hlasovecentrumops.cz) Termín stáže: 9. 13. března 2015 Mentor stáže: Mgr. Milena Čámková Asociación Provincial de

Více

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě.

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Vše, co je řečené, je dobré mít i v písemné podobě (nebo promítnuté

Více

Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 LIDSKÉ SMYSLY

Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 LIDSKÉ SMYSLY Pedagogická fakulta Brno Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 návrh projektu LIDSKÉ SMYSLY 16. 12. 2009 Pavla Pokorná DiS. 5. ročník, 9. semestr 174166 2009/2010 KS Učitelství pro 1.

Více

RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ

RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ Vybrané aktivity s rodinami s dětmi s PAS v Centru pro autismus z PASti HANA JANIKOVÁ

Více

STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM

STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM 2 Co Vás odliší od průměru tisíců? Masérů je opravdu hodně. Těch opravdu dobrých je málo. Co patří k základním věcem, bez kterých se z průměru nedostanete? Co dělat, abyste

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte.

obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte. 60 [6] Otočte dítě na břicho. Namasírujte mu záda. Začněte u ramen a pokračujte po obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte. [7] Dokončete masáž. Obraťte dítě na záda a lehce mu jezděte

Více

Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha

Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha Obsah Má cesta k ajurvédě Mé první setkání s Govindžím a ajurvédou Co jsem skutečně poznala Závěr: aneb, co

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Příloha č. 1 IVP u dívky č. 1 Plán práce a rozvržení učiva Sociabilita Pozvolné začleňování žáka do kolektivu ostatních spolužáků

Příloha č. 1 IVP u dívky č. 1 Plán práce a rozvržení učiva Sociabilita Pozvolné začleňování žáka do kolektivu ostatních spolužáků Příloha č. 1 IVP u dívky č. 1 Plán práce a rozvržení učiva Sociabilita Pozvolné začleňování žáka do kolektivu ostatních spolužáků Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory Rozumová výchova Člověk a komunikace

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11 1 Slovo úvodem Vážení přátelé, uživatelé služeb a příznivci osob s autismem.

Více

KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134

KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134 TLOSKOV KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v 1. patře hlavní budovy - ZÁMEK (přístup výtahem). Učebna je vybavena

Více

VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ

VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ Městská správa sociálních služeb Věžní 958, 432 01 Kadaň VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ Ankety se zúčastnili 2 respondenti. 1. Co Vás baví na práci dobrovolníka

Více

Obličejová cvičení. aneb cvičení pro krásu, svěžest a vitalitu. Mgr. Monika Šulistová. Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz

Obličejová cvičení. aneb cvičení pro krásu, svěžest a vitalitu. Mgr. Monika Šulistová. Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Obličejová cvičení aneb cvičení pro krásu, svěžest a vitalitu Mgr. Monika Šulistová N a k l a d a t e l s t v í a v y d a v a t e l s t v í R Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Obsah Úvod...6

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Výstavba mluveného projevu

Výstavba mluveného projevu Výstavba mluveného projevu Typy projevů Pracovní projev představení své práce představení své organizace referát, přednáška úvod k tématu, workshopu, diskusi Společenský projev projev k jubileu konferování

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P. Potápník

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P. Potápník Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P Potápník Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, slovní zásoby, správné motoriky mluvidel, artikulace, smyslového vnímání,

Více

Jde o naslouchání hudbě v uvolněném stavu s cílem povzbudit představivost, vnímání symbolů a pocitů.

Jde o naslouchání hudbě v uvolněném stavu s cílem povzbudit představivost, vnímání symbolů a pocitů. Imaginace Imaginace Řízené představy a hudba je široce uznávaný muzikoterapeutický přístup. Je zcela v souladu s prověřenými postupy léčitelských rituálů mnoha tradičních kultur. Jde o naslouchání hudbě

Více

KONTAKT: NOVOTNÁ ALENA, TELEFON:

KONTAKT: NOVOTNÁ ALENA, TELEFON: TLOSKOV KONTAKT: NOVOTNÁ ALENA, TELEFON: 317 740 128 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v 1. patře hlavní budovy - Zámek. Přístup je zcela bezbariérový (výtah).

Více

Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu

Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu Rozhovor vznikl dne 14. října 2013 ve Spojené škole internátní pro děti se zrakovým postižením na Svrčí ulici 6 v Bratislavě. Zástupkyně ředitele

Více

Závěrečná zpráva o využití poskytnutého nadačního příspěvku Nadace AGROFERT

Závěrečná zpráva o využití poskytnutého nadačního příspěvku Nadace AGROFERT Závěrečná zpráva o využití poskytnutého nadačního příspěvku Nadace AGROFERT 1) IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: Název obdarované organizace (dle darovací smlouvy): Spolek Helpment se sídlem Osecká 301/2, 751 31 Lipník

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS Identifikační údaje: Název zřizovatele: Spolek pro Hvězdičku Právní forma zřizovatele: zapsaný spolek Telefon: +420 604 287 375 Adresa provozovny: Kovářova

Více

ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE

ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Praktický rádce a průvodce rokem 2019 Miroslava Horáková www.cestouzmeny.cz ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Obsah O mně... 3 Úvod... 4 Hlavní témata roku 2019... 5 Rok 2018 a naše sebehodnota... 8 Rok 2019

Více

Katedra sociálních studií a speciální pedagogiky INOVACE PŘEDMĚTU VOLNOČASOVÉ AKTIVITY VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE. ŘEŠITEL: Mgr. Hana Joklíková, Ph.D.

Katedra sociálních studií a speciální pedagogiky INOVACE PŘEDMĚTU VOLNOČASOVÉ AKTIVITY VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE. ŘEŠITEL: Mgr. Hana Joklíková, Ph.D. Katedra sociálních studií a speciální pedagogiky INOVACE PŘEDMĚTU VOLNOČASOVÉ AKTIVITY VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE ŘEŠITEL: Mgr. Hana Joklíková, Ph.D. CHARAKTERISTIKA PROJEKTU, CÍL PROJEKTU Projekt je zaměřen

Více

TRÉNINK DOVEDNOSTÍ LUDĚK BUKAČ TRENÉR ČSLH

TRÉNINK DOVEDNOSTÍ LUDĚK BUKAČ TRENÉR ČSLH TRÉNINK DOVEDNOSTÍ LUDĚK BUKAČ TRENÉR ČSLH DOVEDNOSTI Spektrum herní činnosti tvoří hokejové dovednosti. Bruslení, střelba, přihrávání, kličkování. Opakováním se dovednost stává návykem. Dovednostní návyky

Více

Zpravodaj Lídr 12/2015

Zpravodaj Lídr 12/2015 Zpravodaj Lídr 12/2015 Vážení rodiče, před rokem jsme se po důkladné diskuzi rozhodli zásadním způsobem změnit vztahy nás všech, kteří do této školy chodíme, ať už pracovat nebo se učit. Je to proces namáhavý

Více

Příloha A - Dotazník pro rodiče

Příloha A - Dotazník pro rodiče SEZNAM PŘÍLOH Příloha A Dotazník pro rodiče Příloha B Výsledky průzkumu Příloha C Systémy založené na gestech a znacích Příloha D Systémy založené na dvojrozměrných nebo trojrozměrných objektech Příloha

Více

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, 23. 3. 2018, VOŠ Jabok Eliška Hudcová KONTEXTY ZAHRADNÍ TERAPIE Sociální práce (Speciální) pedagogika

Více

Podpora samostatného bydlení

Podpora samostatného bydlení Život s podporou Podpora samostatného bydlení Každý člověk má mít možnost žít život podle svých představ Bydlet tam kde chce a s tím, koho si vybral a je mu s ním dobře Co je služba Podpora samostatného

Více

NÁPRAVY KOMUNIKAČNÍCH SCHOPNOSTÍ. poruchy učení. PhDr. Miroslava Sedlárová speciální pedagog ZŠ Zlatnická 186, Most

NÁPRAVY KOMUNIKAČNÍCH SCHOPNOSTÍ. poruchy učení. PhDr. Miroslava Sedlárová speciální pedagog ZŠ Zlatnická 186, Most NÁPRAVY KOMUNIKAČNÍCH SCHOPNOSTÍ poruchy učení PhDr. Miroslava Sedlárová speciální pedagog ZŠ Zlatnická 186, Most Nabídka pro rodiče Logopedická terapie žák & rodič Včasná péče u dítěte poradenství, intervence

Více

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Ve webovém prohlížeči by měla být načtení nějaká neutrální stránka, například Google. Dobrý den. Jmenuji se a budu

Více

BAZÁLNÍ STIMULACE U NOVOROZENCŮ. Miluše Hurtová

BAZÁLNÍ STIMULACE U NOVOROZENCŮ. Miluše Hurtová BAZÁLNÍ STIMULACE U NOVOROZENCŮ Miluše Hurtová uznávaný pedagogicko ošetřovatelský koncept Historie autorem konceptu je Prof. Dr. Andrea Fröhlich 70. léta 20. století 80. léta 20. století zdravotní sestra

Více

Stav affiliate marketingu v České a Slovenské republice

Stav affiliate marketingu v České a Slovenské republice mariorozensky.cz Stav affiliate marketingu v České a Slovenské republice Možná jste již zaslechli mé oblíbené tvrzení, že pouze 2 % obchodníků využívají affiliate marketing. Affiliate trh sice neustále

Více

O pracovní rehabilitaci

O pracovní rehabilitaci ÚŘAD PRÁCE O pracovní rehabilitaci Těžké slovo: pracovní rehabilitace Když je člověk osobou se zdravotním postižením, mám právo na pracovní rehabilitaci. Pracovní rehabilitace je služba úřadu práce. Pomůže

Více

Ukázková práce s dětskou literaturou

Ukázková práce s dětskou literaturou Ukázková práce s dětskou literaturou 1 SEDMILHÁŘ JOSÍFEK Daniela Krolupperová Titul z edice Druhé čtení nakladatelství Albatros Vhodné pro: společnou mimočítankovou četbu Věková skupina: konec 2. ročníku,

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA vyhodnocení TŘÍDA 1.(odpovídalo 13 žáků) ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející VZTAH KE ŠKOLE 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

Více

GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015

GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015 GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015 Z filmu Obecná škola Zpracovala: Mgr. Veronika Vitošková, Ph.D., školní psycholožka Celkové hodnocení školy Zdroj:

Více

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ PODPORA ZAMĚSTNANOSTI ZNEVÝHODNĚNÝCH OSOB NA ÚZEMÍ MĚSTA BRNA CZ.03.2.60/0.0/0.0/16-052/0007786. Tímto projektem město poprvé v historii řeší aktivní

Více

Zkušenosti s metodou CH-Q mapování kompetencí Silvie Pýchová

Zkušenosti s metodou CH-Q mapování kompetencí Silvie Pýchová Zkušenosti s metodou CH-Q mapování kompetencí Silvie Pýchová Něco málo o mně v číslech 24 let na trhu práce (22 let i jako OSVČ) 4 evropské programy - koordinace pro ČR (etwinning, Grundtvig, SVES, Euroguidance)

Více

FYZICKÁ ZNEVÝHODNĚNÍ (HENDIKEPY) Kvalita vzdělávacího a pracovního prostředí Podtéma 2.1

FYZICKÁ ZNEVÝHODNĚNÍ (HENDIKEPY) Kvalita vzdělávacího a pracovního prostředí Podtéma 2.1 FYZICKÁ ZNEVÝHODNĚNÍ (HENDIKEPY) Kvalita vzdělávacího a pracovního prostředí Podtéma 2.1 Hlavní fyzická postižení se týkají: A. Pohybu osob B. Zraku mají brýle nebo používají Braiilovo písmo C. Sluchu

Více

stories stories únor architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories únor architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects únor 2015 06 architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 stavba jako příběh PŘEHLED 3 EDITORIAL 4 JAKÉ JSOU NAŠE ZÁSADY A PŘÍSTUP K TOMU, CO DĚLÁME 5 8 CO ŘÍKAJÍ, O ČEM VYPRÁVĚJÍ NAŠE

Více

PŘÍLOHY Seznam příloh:

PŘÍLOHY Seznam příloh: PŘÍLOHY Seznam příloh: 1. Scénář fokusových skupin s žáky 2. Pokyny k transkripci fokusových skupin 3. Přepisy fokusových skupin 4. Dotazník pro žáky 1. a 2. ročníků základních škol 5. Dotazník pro rodiče

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Obrázky z pohádek Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 2. ročník

Více