Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice."

Transkript

1 Snoezelen prostředí má velký relaxační, stimulační i vztahový potenciál Rozhovor vznikl v rámci projektu "Využití multisenzorického prostředí v pedagogické, volnočasové a terapeutické práci", který v roce 2013 s podporou Nadace Orange realizovalo občanské sdružení 3lobit, Bratislava. Cílem projektu bylo sdílení zkušeností v práci v multisenzorickém prostředí mezi školními zařízeními a zařízeními sociálních služeb s cílem obohatit individuální a skupinovou pedagogickou, volnočasovou a terapeutickou práci se žáky a klienty se speciálními výchovně- vzdělávacími potřebami. Rozhovor byl nahráván dne 5. listopadu Vznikl ve Speciální mateřské škole a Centru speciálně pedagogického poradenství v Banské Bystrici ( Rozhovor vedla Mgr. Zuzana Pavlíková. * * * * * Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice. Mgr. Monika Bugáňová, pedagog speciální mateřské školy: Naše zařízení zastřešuje centrum speciálně pedagogického poradenství a zároveň i speciální mateřskou školu. Pracuji jako učitel a v odpoledních hodinách jako speciální pedagog, surdoped. Pracuji s dětmi s vícenásobným postižením a autismem. Andrea Tomíková, pedagog speciální mateřské školy: Pracuji ve třídě pro děti s pervazivními vývojovými poruchami. S dětmi s autismem a více vadami pracuji 15 let. PaedDr. Elena Luptáková, speciální pedagog: Pracuji jako speciální pedagog převážně s dětmi s těžkým mentálním a vícenásobným postižením.

2 Co bylo hlavním důvodem pro vybudování Snoezelen místnosti ve vašem zařízení? Monika: Důvodem byla zejména stimulace komunikace u dětí s vícenásobným postižením, upevňování zrakového kontaktu a vytvoření prostoru pro bazální stimulaci. Místnost se dá velmi dobře využít na posilování kontaktu u dětí s autismem, které jsou uzavřené. Kteří zaměstnanci a s jakým pracovním zaměřením vedou aktivity v místnosti? Elena: Zejména speciální pedagogové, ale také učitelky speciální mateřské školy. Ty většinou využívají Snoezelen na relaxační a volnočasové aktivity. Speciální pedagog využívá Snoezelen jako terapeutickou místnost. V rámci Snoezelenu existují tři základní přístupy, a to terapeutický přístup, pedagogická podpora nebo volnočasová aktivita. Který z těchto přístupů u vás převažuje? Elena: Většinou Snoezelen využívám na bazální stimulaci, takže v mé práci převažuje spíše terapeutický přístup. Snoezelen je na bazální stimulaci vhodné prostředí, protože je tam klid, všechny ostatní rušivé podněty jsou eliminované. Dítě má možnost soustředit se na to, co mu já jako terapeut nabízím. I já mám možnost soustředit se na dané dítě a vnímat jak reaguje na mou nabídku aktivit, zda je spokojené či nikoliv. Zároveň využívám možnosti různých podnětů, které jsou k dispozici, podle toho jaký druh bazální stimulace vykonávám. Ve Snoezelenu se dá využít somatická bazální stimulace, ale také nadstavbové prvky - zraková, sluchová, taktilně- somatická, chuťová či čichová stimulace. Monika: Nejvíc využívám terapeutický přístup a v rámci něho navazování interakce. V rámci Snoezelenu se zaměřuji na rozvíjení neverbální a verbální komunikace, zrakového kontaktu a také vyjádření emocí. Dítě mi dává najevo, co se mu líbí, co se mu nelíbí, zda chce ještě dále pracovat nebo si žádá změnu komponentu. Ve Snoezelen místnosti proto vnímám silnou interakci mezi mnou a dítětem, individuálně se tady dá s dítětem pracovat a rozvíjet ho dál. Andrea: Mně je velmi blízký terapeutický přístup, pedagogickou část si dokážeme udělat v rámci režimu ve třídě. U dětí s autismem se zaměřuji zejména na nastavení vazby, vnímání sebe, vnímání okolí, ztišení a relaxaci. Pracujete ve Snoezelen místnosti převážně individuálně nebo i skupinově? Elena: Ve Snoezelenu pracuji výhradně individuálně. Monika: Pracuji v malých skupinách nebo individuálně.

3 Andrea: Před pár lety jsme měli ve třídě osm dětí a tehdy jsme chodívali do Snoezelenu skupinově. Děti jsme rozdělili do menších skupin a vystřídali jsme v průběhu dne ve Snoezelenu dvě, tři skupiny. Teď máme v jedné třídě čtyři děti, které jsou zhruba na stejné mentální úrovni. Někdy se s nimi dá jet skupinově a někdy musíme jet individuálně, zejména máme- li dítě s agresivními projevy. Které prvky ze Snoezelen místnosti děti nejvíc oblibují a které při vaší práci nejčastěji využíváte? Elena: Z mých zkušeností jsou velmi oblíbené hmatové komponenty - zejména taktilní podněty na celé tělo, jako například vodní lůžko. Ale také různé hmatové předměty na taktilní stimulaci, úmyslný úchop, uvolnění nebo zprostředkování zkušeností s různými druhy materiálů. Děti mají velmi rády i optickou stimulaci - světélka různých barev, různé intenzity. Ještě jsem nepotkala dítě, které by nezaujala změna barev optických vláken. Monika: Z pozorování mohu říct, že děti oblibují všechny zvukové a světelné komponenty. Děti s více vadami rády manipulují s lampou, která mění barvy. Oblíbená je také hra s optickými vlákny - přikrývají se nimi, dívají se přes ně, pozorují měnící se barvy a pojmenovávají je. Také rády stláčejí knoflíky pro změnu barvy nebo se dotýkají plazmové koule. Mezi oblíbené komponenty dětí patří i doteková stěna s různými prvky, kroužky, válečky, které se hmatově i zvukově odlišují. Děti s autismem mají nejraději kuličkovou dráhu, při tom dokáží vydržet velmi dlouho. Andrea: Každé dítě je jiné a každé si najde ve Snoezelenu "to své". Některé dítě automaticky jde na houpačku a vychutnává si rytmus houpání. Jiné vyleze na vodní postel, lehne si, vnímá vodu a její pohyb. Další dítě preferuje zrakovou stimulaci a vnímání různých světel. Na některé děti velmi dobře působí i hudba, která je vhodně individuálně zvolena. Jiné děti jsou více motorické a využívají zejména hmatové hračky. Musíme velice opatrně vybírat a nabízet komponenty podle toho, co které dítě má/nemá rádo, protože děti s autismem mají velmi specifické smyslové vnímání. Opravdu to všechno záleží od konkrétního dítěte a není to o tom, aby bylo do něčeho tlačeno. Nevcházíme tam se záměrem, abychom něco s dítětem probrali po pedagogické stránce, ale opravdu Snoezelen vnímáme jako relaxační část dne, kdy si dítě vybírá samo. Můžete na konkrétním příkladu popsat vaši práci ve Snoezelenu? Elena: Využívám Snoezelen na práci se dvěma druhy klientů - jedni potřebují stimulovat a druzí zklidnit. Některým dětem, které přijdou do školky z domácího prostředí zpočátku vadí ostatní děti, křik, smích, hádky. Bývají zahlcené velkým množstvím podnětů a jsou z toho následně předrážděné. Snoezelen jim poskytuje bezpečný prostor, kde je ticho a klid.

4 Místnost velmi pomáhá hyperaktivním, agresivním dětem se sklony k destruktivitě. Dítě vnímá různé druhy materiálů, různé teploty povrchu, tvary, ale také zrakové podněty - optická vlákna, různá světélka. Dokáže se zklidnit a začít se dál věnovat určité explorační činnosti, například přepínaní světélek, pouštění bublinkových válců nebo lamp a podobně. Při druhé skupině dětí, které jsou imobilní a trpí těžkým mentálním nebo vícenásobným postižením, je moje práce ve Snoezelenu zaměřena na klasickou bazální stimulaci. Pobyt v místnosti trvá 45 minut. Začneme somatickou stimulací na vodním lůžku a od ní přejdeme obvykle k stimulační masáži ruky. Následně do takto nastimulovaných ručiček poskytnu dětem různé hmatové podněty. Zároveň jim nabídnu zrakovou stimulaci tak, aby je úplně nezahltilo množství podnětů. V závěru ještě někdy s dětmi dělám orofaciální stimulaci nebo relaxační auditivní stimulaci. Snoezelen také s úspěchem využívám jako diagnostickou místnost u dětí s těžkým zrakovým postižením. Pro očního lékaře je velmi těžké diagnostikovat zrak dvouletých nebo tříletých dětí s mentálním postižením. A právě v multisenzorické místnosti se dá krásně zjistit, zda a kolik dítě vidí. Jestli má zbytky zraku, ve Snoezelenu se vždy za světélkem otočí. Monika: Snoezelen je pro mě relaxační místnost, kde si dítě samo vybírá aktivity a vede mě jako pedagoga. Většinou průběh pobytu vypadá tak, že jdeme na vodní postel, kde si vytváříme moře, vlny a následně na uvolnění pokračujeme bazální stimulací. Pak si dítě většinou ode mne vyžádá světelné stimulační hračky. Když se zrelaxujeme na vodní posteli s hračkami, pokračujeme explorační procházkou po místnosti, v průběhu které si vybírá dítě podle svých preferencí různé komponenty. Andrea: Měli jsme chlapečka s autismem a vícenásobným postižením, který měl velmi rád bazální stimulaci. Obliboval zejména hnízdo, balení se, ztišení a jemné pohyby. Využívali jsme dokonce i oromotoriku a masáže tváře, aby se spouštěly motorické svaly na obličeji, protože kluk byl nemluvící. Se skupinou dětí děláváme ve Snoezelenu relaxační pobyty s promítáním videí s delfíny. Děti se posadí do polohovacích vaků, hraje relaxační hudba a sledují příběh delfína. Mohou pozorovat jak se chová delfín ve volné přírodě. To je velmi zaujalo. Používáte při své práci ve Snoezelenu i nějaké prvky jiných terapií? Elena: Ve Snoezelenu využívám prvky metody aktivního učení Lilli Nielsen, která pracovala s dětmi zrakově a vícenásobně postiženými. Její metoda je založena na tom, že vytvoříme dětem podnětné prostředí pro rozvoj. Vytvoříme jim podmínky pro rozvoj a aktivitu necháváme na ně. Ovšem, je potřeba přizpůsobit prostředí a podněty tak, aby se k nim mohly dostat a manipulovat s nimi. Cílíme k tomu, aby si uvědomily, že jejich vlastní pohyb vyvolává nějaký následek, ovlivňuje prostředí kolem nich. Považuji tuto metodu za

5 alternativu oproti tomu, když dospělý chytí ruku dítěte, něco do ní vloží a pracuje s rukami dítěte. Takto se dítě neučí, protože daný pohyb jde z mozku dospělého člověka, není z něj samotného. Takže mně osobně Snoezelen a jeho podněty poskytly prostor také pro aktivity metody aktivního učení. Jak vnímáte přínos Snoezelenu pro děti, se kterými pracujete? Elena: Pro děti předrážděné, hyperaktivní, s labilní emocionalitou, s afekty je přínos Snoezelenu v tom, že je to bezpečné prostředí bez rušivých vlivů, kde se mohou zklidnit a něčemu se aktivně věnovat. Skupině dětí s těžkým mentálním postižením zase Snoezelen poskytuje podněty, se kterými se běžně nesetkají. Málokdo má doma natolik intenzivní podněty, aby je i těžce postižené děti byly schopné vnímat. V tom je asi podstatná výhoda Snoezelenu - podněty jsou uzpůsobeny tak, aby si je všimlo a bylo schopné procítit i dítě s výraznými omezeními v kognitivním vývinu. Monika: Největší přínos pro děti je podle mě relaxační. Děti s poruchami chování se tu dokáží zklidnit hudbou, podněty i prostředím. Pro mě je Snoezelen místnost s jasným cílem. Snoezelen vytváří prostor pro rozvoj dítěte, v různých oblastech upevňuje koncentraci a interakci, které tady dosahují úplně jiné kvality jako v běžné místnosti. Jinde by se dítě nedalo rozvíjet takovým způsobem jako ve Snoezelenu. Andrea: Pro děti je Snoezelen přínosný zejména pro ztišení a uvolnění napětí. Milují tuto místnost, stále se ptají, kdy tam pojedeme. Proto využíváme Snoezelen i jako určitou formu odměny, zejména u dětí s poruchami chování. Jaký přínos má Snoezelen pro vás, pro vaši práci? Elena: V multisenzorické místnosti se také dokáži zklidnit. Snoezelen je pro mě tiché prostředí bez vnějších vlivů, kde mohu sledovat své prožívání a zároveň mohu dobře odsledovat jak reaguje klient. Pro mě je velmi náročné věnovat pozornost více podnětům současně. Pokud se chci soustředit na klienta, potřebuji mít kolem sebe vytvořené prostředí bez rušivých elementů. Andrea: Pro nás je Snoezelen doplněk k tomu všemu, co můžeme použít při naší práci. Hlavně když člověk vidí, že nefungují jiné způsoby, ještě stále "má v záloze" Snoezelen, kde se dá navodit uvolnění a dokáže dále s dítětem pedagogicky pracovat. Je- li dítě rozrušené, nesoustředěné, nejdřív se pokusíme zklidnit ho ve Snoezelenu a až pak přejdeme k pedagogické práci.

6 Z jakých zdrojů získáváte inspiraci pro vaši práci ve Snoezelenu? Elena: Čerpám především ze svých vnitřních zdrojů a z pozorování toho, co z daného dítěte vychází. Samo dítě vám mnoho ukáže, když ho budete pozorovat, vnímat jeho inklinace k jistým druhům podnětů. Většinou děti dokáží být jasně čitelné v tom, co se jim líbí, co oblibují. Ale i když je jim nějaký podnět nepříjemný, jejich reakci nelze přehlédnout. Monika: Čerpám nápady zejména z internetu, kde nacházím zkušenosti, postřehy nebo pomůcky od jiných odborníků. Důležitá je pro mě i konzultace s kolegy a výměna zkušeností od jiných odborníků. Podle mého názoru rozvoj práce ve Snoezelen místnosti jednoznačně stojí na praktické zkušenosti a výměně postřehů s dalšími odbornými zaměstnanci. Andrea: Inspiruji se zejména tím, co jsem slyšela na různých seminářích, konferencích a v rámci odborného vzdělávání ohledem dětí s autismem, kde jsme měli prezentovanou i práci ve Snoezelenu. Důležitá ovšem pro mě je i inspirace prací jiných kolegyň a výměna zkušeností, které se jim osvědčily při práci s dětmi. Jak si představujete další vzdělávání v oblasti multisenzorické terapie? Elena: Představuji si to jako určitou sérii workshopů nebo sebezkušenostních zážitkových seminářů, které by byly spíš prakticky laděné. Monika: Myslím si, že potřebujeme víc spolupracovat s rodiči, aby věděli následně oni pracovat se svým dítětem v rámci multisenzorické terapie. Andrea: Pro mě je nejlepší formou vzdělávání v oblasti Snoezelenu určitě workshop. Člověk to lépe pochopí, když má možnost to zažít jako kdyby jen sledoval prezentaci v PowerPointu. Plánujete dále rozvíjet vaši Snoezelen místnost? Elena: Naše Snoezelen místnost je laděna relaxačně a stimulačně na taktilní, optickou a auditivní stimulaci. Bylo by dobré zřídit alespoň malý manipulační koutek, který by byl určený na rozvoj jemné motoriky. Chtěli bychom vytvořit prostředí s určitými manipulačními podněty, abychom více rozvíjeli i senzomotorické myšlení. Monika: Rádi bychom doplnili hračky na bazální stimulaci. Zaujaly mě pomůcky na zeď, které jsme viděli na jedné z přednášek. Byly tam různé manipulativní pytlíky, pomůcky se suchým zipem, mechanismy na otevírání a zavírání. Andrea: Děti mají rády vodní hry. Proto by bylo možná dobré vytvořit koutek, kdy by fungovala hra s vodou, její zkoumání a bádání. Možná pro děti s autismem, se kterými pracuji, by bylo dobré, aby byla místnost více dělená. Některé děti dokáží těžko zpracovat

7 více podnětů najednou a pak jsou z toho nervózní a vydrážděné. Pomohlo by systematické dělení Snoezelen místnosti. Chtěly byste na závěr rozhovoru ještě něco dodat? Andrea: Vnímám, že Snoezelen velmi pomáhá, zejména u dětí s vícenásobným postižením. Je to místnost, kde se dá dítěti pomoct a lépe mu porozumět. Mou osobní touhou je, aby Snoezelen víc preferovali rodiče, aby tam chodili rodiče s dětmi a naučili se s nimi pracovat. Protože když se naučí rodič pracovat s dítětem a vnímat jeho potřeby, tak se lépe daří dítěti i rodiči. Monika: Jsem velmi vděčná za naši Snoezelen místnost, kterou často využíváme. Je to velmi vděčná místnost, dítě se tady dá lépe zklidnit jako ve třídě. Snoezelen je menší prostor, kde má dítě s vícenásobným postižením lepší zdroj stimulů a dá se následně efektivně formovat a rozvíjet. Děkuji vám pěkně za rozhovor.

Snoezelen lze spojit také s canisterapií

Snoezelen lze spojit také s canisterapií Snoezelen lze spojit také s canisterapií Rozhovor vznikl dne 18. září 2013 v Domově sociálních služeb v Giraltovcích, který poskytuje služby klientům s mentálním, tělesným, smyslovým, kombinovaným postižením

Více

* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost?

* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost? Z bílé místnosti může profitovat široká škála klientů Rozhovor vznikl dne 1. října 2013 v Zařízení pro seniory a Domově sociálních služeb v Horelici. Zařízení se věnuje osobám s různými typy postižení

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU. Mgr. Hana Hönigsfeldová. ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU. Mgr. Hana Hönigsfeldová. ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI Mgr. Hana Hönigsfeldová PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Historie snoezelenu Vznik prvních multismyslových místností

Více

Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků

Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Rozhovor vznikl dne 7. října 2013 v Odborném učilišti internátním ve Valaské, které sdružuje speciální mateřskou školu, speciální základní školu, praktickou

Více

Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku

Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku Rozhovor vznikl dne 14. září 2013 v Domově sociálních služeb profesora Karola Matulaye pro děti a dospělé na Lipského 13 v Bratislavě, který

Více

Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí

Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí Rozhovor vznikl dne 17. října 2013 v Integrované mateřské škole na Iľjušinově ulici 1 v Bratislavě, která má kromě běžných tříd i třídy pro

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

* * * * * Na začátek, prosím, představte zařízení, ve kterém pracujete. Jaké je vaše pracovní zařazení?

* * * * * Na začátek, prosím, představte zařízení, ve kterém pracujete. Jaké je vaše pracovní zařazení? Terapie je vedlejším efektem toho, že se dítě cítí ve Snoezelenu příjemně Rozhovor vznikl dne 14. listopadu 2013 ve Spojené škole na Beethovenově 27 v Trnavě, která vzdělává žáky s mentálním, kombinovaným

Více

: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami,

: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, Název projektu: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, zkráceně Centrum integrované podpory Registrační číslo projektu:

Více

Hospitační záznam PV

Hospitační záznam PV Základní údaje o hospitaci Typy sledovaných činností o spontánní o řízené o pobyt venku o odpolední činnosti o jiné - jaké Komentář k otázce: Hospitační záznam PV Vzdělávání probíhalo v integrovaných blocích

Více

Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog

Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog Rodinné Integrační Centrum o.s. Centrum pro autismus z PASti Prodloužená 278, Pardubice 530 09 www.ric.cz, info@ric.cz Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog DOTAZNÍK PRO ŘEDITELE ZŠ A MŠ PARDUBICE zkoumané

Více

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný?

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? 1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? Podoblast A1: Individualizace výuky A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? A1/2 Představme si úsečku.

Více

ZŠ Štěchovice, Školní 122, 252 07 Štěchovice CZ.1.07/1.2.05/03.0014

ZŠ Štěchovice, Školní 122, 252 07 Štěchovice CZ.1.07/1.2.05/03.0014 CZ.1.07/1.2.05/03.0014 CZ.1.07 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 7.1 Počáteční vzdělávání 7.1.2 Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Obsah projektu:

Více

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA TÉZE Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA Úkoly poradenského zařízení 1. zajišťuje pravidelnou a přímou individuální speciálně pedagogickou a psychologickou

Více

Multisenzorické prostředí umožňuje dětem spojit se se svými emocemi

Multisenzorické prostředí umožňuje dětem spojit se se svými emocemi Multisenzorické prostředí umožňuje dětem spojit se se svými emocemi Rozhovor vznikl dne 14. září 2013 v neziskové organizaci Plamienok v Bratislavě, která pracuje s nevyléčitelně nemocnými dětmi a rodinami,

Více

Výroční zpráva Volno, o. s. 2013

Výroční zpráva Volno, o. s. 2013 Výroční zpráva Volno, o. s. 2013 Poslání: Podpora pečující rodiny tak, aby dítě nebo osoba s postižením i nadále žila v rodině a zároveň byl umožněn důstojný život pečující osobě i celé rodině. Obsahem

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

Příloha A - Dotazník pro rodiče

Příloha A - Dotazník pro rodiče SEZNAM PŘÍLOH Příloha A Dotazník pro rodiče Příloha B Výsledky průzkumu Příloha C Systémy založené na gestech a znacích Příloha D Systémy založené na dvojrozměrných nebo trojrozměrných objektech Příloha

Více

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici Mgr. Miroslava Kouřilová V roce 2012 bylo našemu zařízení nabídnuto v rámci gerontologické

Více

Prvky mentální aktivizace. Mgr. Markéta Vaculová

Prvky mentální aktivizace. Mgr. Markéta Vaculová Prvky mentální aktivizace Mgr. Markéta Vaculová Aktivizace a zákon Zákon č.108/2006 Sb. o sociálních službách dává všem poskytovatelům povinnost zajistit všem uživatelům volnočasové aktivity nebo pracovat

Více

Snoezelen/multisenzorické prostředí s nevidomými a slabozrakými

Snoezelen/multisenzorické prostředí s nevidomými a slabozrakými Snoezelen/multisenzorické prostředí s nevidomými a slabozrakými Reinhard Keck Přednáška z 8. mezinárodního sympozia ISNA, Alabama, USA, 2010 Úvod Moje jméno je Reinhard Keck a jsem učitelem na státní škole

Více

Speciální základní škola Skuteč

Speciální základní škola Skuteč Speciální základní škola Skuteč SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉ CENTRUM (SPC) Zřízení SPC: 1. 1. 2010 Zastupitelstvo Pardubického kraje vydalo novou zřizovací listinu Speciální základní školy Skuteč, kde bylo nově

Více

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo?

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Středisko rané péče, pobočka Olomouc Regionální centrum pro podporu a provázení rodin s dětmi s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením Bc. Veronika Zahradníková

Více

* * * * * Na úvod zkuste stručně představit vaše zařízení. S jakými žáky pracujete?

* * * * * Na úvod zkuste stručně představit vaše zařízení. S jakými žáky pracujete? Multisenzorické prostředí jako nová cesta pro podporu dětí s vícenásobným postižením Rozhovor vznikl dne 3. října 2013 ve Spojené škole internátní na ulici Z. Nejedlého 41 v Levicích, která vzdělává děti

Více

Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA

Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA Roman Pešek Asociace pomáhající lidem s autismem, APLA Praha, Střední Čechy Terapeutické a sociálně rehabilitační středisko

Více

Preventivní programy v organizaci Mateřské školy Kopřivnice p.o.

Preventivní programy v organizaci Mateřské školy Kopřivnice p.o. Preventivní programy v organizaci Mateřské školy Kopřivnice p.o. Mateřské školy Kopřivnice p.o. organizují v průběhu školního roku několik preventivních programů, kter Preventivní programy mají na starost

Více

KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ.

KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ. KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ. Akreditace MŠMT - č.j.: MSMT- 13579/2018-1-524 2.I/6 Vzdělávání

Více

ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE

ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Praktický rádce a průvodce rokem 2019 Miroslava Horáková www.cestouzmeny.cz ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Obsah O mně... 3 Úvod... 4 Hlavní témata roku 2019... 5 Rok 2018 a naše sebehodnota... 8 Rok 2019

Více

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ Obsah 1. CHARAKTERISTIKA PROJEKTU 2. CÍLE PROJEKTU 3. METODY A

Více

NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI

NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI Pomáhají klientům zlepšit motorické i kognitivní funkce, navozují rozvoj smyslů ale i relaxaci. AROMADIFUZÉR A AROMA LAMPY Aromadifuzér nepracuje na základě

Více

Příloha č. 1 IVP u dívky č. 1 Plán práce a rozvržení učiva Sociabilita Pozvolné začleňování žáka do kolektivu ostatních spolužáků

Příloha č. 1 IVP u dívky č. 1 Plán práce a rozvržení učiva Sociabilita Pozvolné začleňování žáka do kolektivu ostatních spolužáků Příloha č. 1 IVP u dívky č. 1 Plán práce a rozvržení učiva Sociabilita Pozvolné začleňování žáka do kolektivu ostatních spolužáků Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory Rozumová výchova Člověk a komunikace

Více

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a. Kpt. Vajdy 1a, Ostrava

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a. Kpt. Vajdy 1a, Ostrava Česká republika Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a Kpt. Vajdy 1a, 700 03 Ostrava Identifikátor školy:

Více

smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem

smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem ze systému vzdělávání podpořit žáky se specifickými

Více

AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI V DOMOVĚ BŘEZINY

AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI V DOMOVĚ BŘEZINY AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI V DOMOVĚ BŘEZINY Pro uživatele jsou připravovány nejrůznější volnočasové a terapeutické činnosti. Pořádáme v domově společenské a kulturní akce, kterých se uživatelé mohou účastnit

Více

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030, Praha 6 Řepy tel.235314514 Školní rok: 2012/2013 Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic Cíl projektu:

Více

DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO

DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO zajišťuje HLASOVÉ CENTRUM, o.p.s. (www.hlasovecentrumops.cz) Termín stáže: 9. 13. března 2015 Mentor stáže: Mgr. Milena Čámková Asociación Provincial de

Více

VÝSTUPY PROJEKTU. doc. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D. PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Brno,

VÝSTUPY PROJEKTU. doc. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D. PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Brno, VÝSTUPY PROJEKTU doc. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D. PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Brno, 26.4.2016 OBSAH: 1. Východiska tvorby záznamového archu. 2. Tvorba záznamového archu a jeho ověření. 3. Návrhy metodik.

Více

NADACE AGROFERT NÁS PODPOŘILA V ROCE VE TŘECH PROJEKTECH: PIAFA PRO RODINY S DĚTMI ČÁSTKA ,- KČ

NADACE AGROFERT NÁS PODPOŘILA V ROCE VE TŘECH PROJEKTECH: PIAFA PRO RODINY S DĚTMI ČÁSTKA ,- KČ NADACE AGROFERT NÁS PODPOŘILA V ROCE 2016 2017 VE TŘECH PROJEKTECH: 1. V GRANTOVÉM ŘÍZENÍ PODPORA DĚTÍ HENDIKEPOVANÝCH MENTÁLNĚ, FYZICKY ČI PROSTŘEDÍM, VE KTERÉM VYRŮSTAJÍ PIAFA PRO RODINY S DĚTMI ČÁSTKA

Více

LOGOPEDICKÝ ASISTENT. Cílem kurzu je získání odborných znalostí z oblasti logopedické prevence. Mgr. Helena Vacková

LOGOPEDICKÝ ASISTENT. Cílem kurzu je získání odborných znalostí z oblasti logopedické prevence. Mgr. Helena Vacková LOGOPEDICKÝ ASISTENT Cílem kurzu je získání odborných znalostí z oblasti logopedické prevence. Mgr. Helena Vacková 25.11. 2014 V LIBERCI Logopedická prevence 01 Dětský věk, zejména prvních 7 let, je dobou

Více

Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň

Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň Předmět evaluace Cíle evaluace Podmínky vzdělávání: Věcné podmínky 1. Vhodnost dětského nábytku 2. Struktura v prostoru pro děti s PAS 3. Materiální

Více

Metodika Lilli Nielsen. Vypracovala: Kristýna Veselá, učo

Metodika Lilli Nielsen. Vypracovala: Kristýna Veselá, učo Metodika Lilli Nielsen Vypracovala: Kristýna Veselá, učo 327599 Metoda aktivního učení Lilli Nielsen *1926, Dánsko Holandská speciální pedagožka Pracuje v Národním institutu pro nevidomé a zrakově postižené

Více

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha,

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha, PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ Konference Praha, 15.3.2018 Jsme školské poradenské zařízení Svou činnost jsme zahájili již v roce 1969 Našim zřizovatelem je JM kraj Pedagogicko-psychologická

Více

zahájení, I. vzdělávací blok (1 h) 14:45-15:45 II. vzdělávací blok (1 h) 16:00 17:30 III. vzdělávací blok (1,5 h)

zahájení, I. vzdělávací blok (1 h) 14:45-15:45 II. vzdělávací blok (1 h) 16:00 17:30 III. vzdělávací blok (1,5 h) Učící se malotřídky KA 02: Kolegiální podpora na MŠ málotřídní školy jako forma profesního rozvoje učitelek aneb "Každé dítě je jiné" Oblast Plánování A Mgr. Alena Jabůrková Hlavní témata: Třídní vzdělávací

Více

Prezentace závěrů z výzkumu. Podpora sociálních a emočních dovedností u dětí předškolního věku ze znevýhodněného nebo kulturně odlišného prostředí

Prezentace závěrů z výzkumu. Podpora sociálních a emočních dovedností u dětí předškolního věku ze znevýhodněného nebo kulturně odlišného prostředí Prezentace závěrů z výzkumu Podpora sociálních a emočních dovedností u dětí předškolního věku ze znevýhodněného nebo kulturně odlišného prostředí 1. popis vzorku Pracovní pozice Pracovní pozice Česká republika

Více

DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA

DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA Dobrý den, chtěla bych Vás tímto požádat o spolupráci při vypracovávání mé diplomové práce zabývající se skupinovou integrací žáků se specifickými vývojovými poruchami chování

Více

Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením. Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc

Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením. Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc V ČR raná péče v systému sociálních služeb Raná péče je terénní

Více

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073) SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Proč? Na co

Více

LENTILKA DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE

LENTILKA DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE LENTILKA DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE TŘÍDA PRO DĚTI S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NEBO/A INTEGRACE PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO DĚTI S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA V DĚTSKÉM REHABILITAČNÍM CENTRU

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH

VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH Během března až května 2013 jsme postupně navštívili všechny zapojené školy. Jedním z účelů návštěvy byly rozhovory ke školním vzdělávacím programům s

Více

PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Na co můžeme být hrdí Kde žáci a rodiče vidí naše silné stránky Kde máme prostor na zlepšení Na co nás žáci

Více

Materiální vybavení MŠ považuji za vyhovující. MŠ na mě působí příjemným dojmem. Jednání učitelek s rodiči je vždy taktní a podnětné 2% 0%

Materiální vybavení MŠ považuji za vyhovující. MŠ na mě působí příjemným dojmem. Jednání učitelek s rodiči je vždy taktní a podnětné 2% 0% MŠ na mě působí příjemným dojmem Materiální vybavení MŠ považuji za vyhovující 0% 0% 0% 0% 31% 43% 69% 57% S úrovní stravování v MŠ jsem spokojen 0% Jednání učitelek s rodiči je vždy taktní a podnětné

Více

Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu

Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu Rozhovor vznikl dne 14. října 2013 ve Spojené škole internátní pro děti se zrakovým postižením na Svrčí ulici 6 v Bratislavě. Zástupkyně ředitele

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Brno Inspekční zpráva Speciální mateřská škola při fakultní nemocnici, Brno, Helfertova 2 Helfertova 2, 662 63 Brno Identifikátor: 600171540 Zřizovatel: Školský

Více

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, 23. 3. 2018, VOŠ Jabok Eliška Hudcová KONTEXTY ZAHRADNÍ TERAPIE Sociální práce (Speciální) pedagogika

Více

Pomáháme učitelům odborně růst

Pomáháme učitelům odborně růst Střední zdravotnická škola Kroměříž Sborník ke konferenci Pomáháme učitelům odborně růst Vzdělávací programy pro učitele odborných předmětů na středních zdravotnických školách. CZ.1.07/1.3.00/19.0020 Obsah

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

Diagnostika mentálních retardací

Diagnostika mentálních retardací Diagnostika mentálních retardací Psychodiagnostika - aplikovaná psychologická disciplína. Jejím úkolem je zjišťování a měření duševních vlastností a stavů, popřípadě dalších charakteristik jedince. Je

Více

Logopedie Logopedie se zabývá nápravou vrozených či získaných poruch komunikačních schopností. Na rozvoj komunikačních dovedností se zaměřujeme v předmětu Řečová výchova. Žákům s rozsáhlejšími řečovými

Více

Alternativní a augmentativní komunikace a její využití v praxi naší školy

Alternativní a augmentativní komunikace a její využití v praxi naší školy Alternativní a augmentativní komunikace a její využití v praxi naší školy Naše zařízení je primárně určeno žákům s těžším stupněm mentálního postižení. Mezi charakteristické znaky tohoto postižení patří

Více

Označte, který stupeň Vaše dítě/ děti navštěvuje/ navštěvují:

Označte, který stupeň Vaše dítě/ děti navštěvuje/ navštěvují: Počet odpovědí: 296 v.voltr@zs-jestedska.cz Upravit formulář Zobrazit všechny odpovědi Publikovat analýzu Souhrn Označte, který stupeň Vaše dítě/ děti navštěvuje/ navštěvují: I. 172 58 % II. 84 28 % I.

Více

Co má dítě umět a znát před nástupem do školy Vše přehledně na jednom místě

Co má dítě umět a znát před nástupem do školy Vše přehledně na jednom místě Co má dítě umět a znát před nástupem do školy Vše přehledně na jednom místě www.klokanuvkufr.cz Klokanův kufr je nová komplexní pomůcka pro předškolní věk. Byla vytvořena na základě uznávané publikace

Více

Speciální přístupy ve Zdravotněvzdělávacím zařízení pro děti a mládež s poruchou autistického spektra (PAS)

Speciální přístupy ve Zdravotněvzdělávacím zařízení pro děti a mládež s poruchou autistického spektra (PAS) Journées EDH OSTRAVA - du 3 au 6 octobre 2016 Speciální přístupy ve Zdravotněvzdělávacím zařízení pro děti a mládež s poruchou autistického spektra (PAS) Přednáška Séverine TAOC - speciální pedagožka OBSAH

Více

ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP

ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP Oblast Podpora inkluze Obecná priorita A13: Vzdělávání žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami společně s ostatními Obecný cíl A13.1: Zajistit optimální vzdělávání

Více

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33 Asistent pedagoga Základní úkoly, fungování ve třídě a spolupráce s učiteli, zákonnými zástupci a pracovníky školního poradenského pracoviště V Olomouci

Více

zuzana skřičková a me m nt n o t ri r n i g

zuzana skřičková a me m nt n o t ri r n i g zuzana skřičková a mentoring to jsem já, zuzana skřičková Se svoji rodinou bydlím v Česticích, v malé vesnici poblíž Rychnova nad Kněžnou. Bydlím tu odjakživa. I když v různých etapách života byste mě

Více

BAZÁLNÍ STIMULACE U NOVOROZENCŮ. Miluše Hurtová

BAZÁLNÍ STIMULACE U NOVOROZENCŮ. Miluše Hurtová BAZÁLNÍ STIMULACE U NOVOROZENCŮ Miluše Hurtová uznávaný pedagogicko ošetřovatelský koncept Historie autorem konceptu je Prof. Dr. Andrea Fröhlich 70. léta 20. století 80. léta 20. století zdravotní sestra

Více

Chcete vědět, jak pracovat s dětmi s postižením či znevýhodněním? Jak pracovat s heterogenní třídou?

Chcete vědět, jak pracovat s dětmi s postižením či znevýhodněním? Jak pracovat s heterogenní třídou? Chcete vědět, jak pracovat s dětmi s postižením či znevýhodněním? Jak pracovat s heterogenní třídou? Nabízíme vám cyklus workshopů, kde si můžete vyzkoušet efektivní postupy, jak s těmito dětmi pracovat.

Více

PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda

PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda A bod na bříšku palce B tah po ukazováčku od bříška prstu k dlani C bod na zápěstí D tah po prostředníčku od bříška prstu k dlani E bod na bříšku ukazováčku F současné

Více

Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER

Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER Hana Smejkalová Speciální pedagog, psycholog a sociální pracovník by měli tvořit v tomto minimálním zastoupení základní odborný

Více

Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením * * * * *

Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením * * * * * Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením Rozhovor vznikl dne 19. listopadu 2013 ve Spojené škole internátní na ulici M. Urbana 160/45 v Námestově, která poskytuje vzdělání

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Mgr. Alena Skotáková, Ph. D.

Mgr. Alena Skotáková, Ph. D. Mgr. Alena Skotáková, Ph. D. POJMY Diagnostika je poznávacím procesem, jehož cílem je co nejdokonalejší poznání daného předmětu či objektu našeho zájmu, a to všech jeho důležitých znaků a charakteristik

Více

Vnímání Metodický list

Vnímání Metodický list Vnímání Metodický list společná práce s interaktivní tabulí a sešitem - smysly, vjem společná práce s interaktivní tabulí - optický klam samostatná práce do sešitů - zapojíme všechny smysly Obecné informace

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

Chůva. Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy. Dr. Milady Horákové 447/60, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec

Chůva. Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy. Dr. Milady Horákové 447/60, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec Chůva Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy Tento dokument zpracovali naši odborníci jako pomoc vedoucím a projektovým pracovníkům mateřských škol pro administraci šablonových projektů

Více

Příloha 1 - Přepis rozhovorů s třídními učitelkami tříd s vzdělávacím programem Základní škola

Příloha 1 - Přepis rozhovorů s třídními učitelkami tříd s vzdělávacím programem Základní škola Příloha 1 - Přepis rozhovorů s třídními učitelkami tříd s vzdělávacím programem Základní škola Rozhovor č. 1: ZŠ Rajhrad Základní škola. Máme dyslektický kroužek. Ne. Nijak, budu stále pracovat na rozvoji

Více

Metodický materiál pro 2 hodinovou výuku. Specifika Života Se Sluchovým Postižením

Metodický materiál pro 2 hodinovou výuku. Specifika Života Se Sluchovým Postižením Metodický materiál pro 2 hodinovou výuku Specifika Života Se Sluchovým Postižením Sluch Motto: Cesta k porozumění leží před námi. Téma: : Život se sluchovým postižením em hodiny je rozšířit a upřesnit

Více

2. Komu je služba poskytována.

2. Komu je služba poskytována. TLOSKOV KONTAKT: VOVSÍKOVÁ JINDŘIŠKA, TELEFON: 317 740 198 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Pracovna je umístěna ve druhém patře hlavní budovy - Zámku. Přístup je bezbariérový,

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště OSTRAVA Inspekční zpráva Speciální školy při Městské nemocnici Ostrava - Fifejdy, Ostrava - Poruba, Ukrajinská 19 Ukrajinská 19/1535, 708 00 Ostrava-Poruba Identifikátor

Více

PŘÍKLAD Z PRAXE: SPOLUPRÁCE ŠKOLY, SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A RODINY

PŘÍKLAD Z PRAXE: SPOLUPRÁCE ŠKOLY, SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A RODINY Pracovní konference: MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A ŠKOLSTVÍ PŘI ZAČLEŇOVÁNÍ DĚTÍ DO BĚŽNÝCH ŠKOL Ostrava, 11.1.2012 PŘÍKLAD Z PRAXE: SPOLUPRÁCE ŠKOLY, SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A RODINY Leona Nováková

Více

Speciální vzdělávání dětí mateřských škol

Speciální vzdělávání dětí mateřských škol Vzdělávací pobyt pro děti s rodiči Speciální vzdělávání dětí mateřských škol s cílem prohloubit a rozšířit integraci mezi dětmi a rodiči a vybavit rodiče potřebnými kompetencemi. Identifikovat a reagovat

Více

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení Lenka Procházková Monika Kabátová Specifické poruchy učení

Více

Kolegiální podpora. profesního rozvoje - sdílení zkušeností Hana Schenková. Mateřská škola SLUNÍČKO, Brno, Strnadova 13, p.o.

Kolegiální podpora. profesního rozvoje - sdílení zkušeností Hana Schenková. Mateřská škola SLUNÍČKO, Brno, Strnadova 13, p.o. Kolegiální podpora profesního rozvoje - sdílení zkušeností Mateřská škola SLUNÍČKO, Brno, Strnadova 13, p.o. Hana Schenková 30. 5. 2017 CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000522 Učící se malotřídky Program a harmonogram

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

LINKED AKADEMIE. Informace pro partnery PROČ PODPOŘIT? PROČ LINKED AKADEMIE?

LINKED AKADEMIE. Informace pro partnery PROČ PODPOŘIT? PROČ LINKED AKADEMIE? LINKED AKADEMIE Informace pro partnery PROČ LINKED AKADEMIE? LinkedIn je nejrychleji rostoucí profesní sociální síť Je efektivním nástrojem k k budování expertní značky hledání práce získávání nových klientů

Více

Závěrečná zpráva o využití poskytnutého nadačního příspěvku Nadace AGROFERT

Závěrečná zpráva o využití poskytnutého nadačního příspěvku Nadace AGROFERT Závěrečná zpráva o využití poskytnutého nadačního příspěvku Nadace AGROFERT 1) IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: Název obdarované organizace (dle darovací smlouvy): Spolek Helpment se sídlem Osecká 301/2, 751 31 Lipník

Více

Práce s rodičovskou skupinou

Práce s rodičovskou skupinou Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.2.08/04.0006 Práce s rodičovskou skupinou

Více

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 1. Chodí Vaše dítě do MŠ: a) velmi rádo 7x b) rádo 7x c) nerado 1x d) nevím Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 2. O dění v MŠ s Vámi dítě hovoří: a) každý den 10x b) občas 5x 3. MŠ

Více

Alfa Human Service

Alfa Human Service Možnosti práce s rodiči žáků se SPUCH 25.9. 2012 Mgr. Martina Chmelová Školou bez překážek - příklady dobré praxe ve vzdělávání žáků se specifickými poruchami učení a chování Kdo jsme Nezisková organizace

Více

Ergoterapie u klient s kombinovanými IC Zahrada. Bc. Jana Matochová (ergoterapeut IC Zahrada)

Ergoterapie u klient s kombinovanými IC Zahrada. Bc. Jana Matochová (ergoterapeut IC Zahrada) Ergoterapie u klient s kombinovanými vadami píklady z IC Zahrada Bc. Jana Matochová (ergoterapeut IC Zahrada) Konference Psychopedické spolenosti, Praha, 9.2.2011 Multidisciplinární tým a role ET Pro nejefektivnjší

Více

V projektu STAR pracuje v naší mateřské škole: 1 AKTIVIZÁTOR inkluze v MŠ 1 Speciální pedagog- logoped pro MŠ 3 Specialisté předškolní přípravy MŠ

V projektu STAR pracuje v naší mateřské škole: 1 AKTIVIZÁTOR inkluze v MŠ 1 Speciální pedagog- logoped pro MŠ 3 Specialisté předškolní přípravy MŠ Projekt START inkluzivního vzdělávání v Klášterci nad Ohří, s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000213, je spolufinancován v rámci Operačního programu Výzkum, Vývoj a Vzdělávání ze zdrojů

Více

SESSAD, ERGUE GABERIC & MORLAIX Dětské oddělení Les Genêts d or. Služba speciálního vzdělávání a péče v domácnosti

SESSAD, ERGUE GABERIC & MORLAIX Dětské oddělení Les Genêts d or. Služba speciálního vzdělávání a péče v domácnosti SESSAD, ERGUE GABERIC & MORLAIX Dětské oddělení Les Genêts d or Služba speciálního vzdělávání a péče v domácnosti Les Genêts d Or Zřízení asociace : 1963 Dnes: 1800 klientů 1200 zaměstnanců Děti (0-20

Více

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu 1. díl Čtenářská gramotnost Mgr. Květa Popjuková Garantka oblasti Čtenářská a matematická gramotnost Národní ústav pro vzdělávání podpora krajského

Více

Vnitřní hodnocení a evaluace Mateřské školy Dr. E. Beneše Respondenti

Vnitřní hodnocení a evaluace Mateřské školy Dr. E. Beneše Respondenti Vnitřní hodnocení a evaluace Mateřské školy Dr. E. Beneše 2017. Počet pedagogů MŠ celkem: 19 Počet respondentů: 18 Respondenti 1; 3% 19; 50% 18; 47% 1 2 3 1. Naplňování cílů ŠVP Základní cíl mateřské školy

Více

BAZÁLNÍ STIMULACE. Vážená paní, Vážený pane,

BAZÁLNÍ STIMULACE. Vážená paní, Vážený pane, BAZÁLNÍ STIMULACE Vážená paní, Vážený pane, Váš příbuzný či blízký se nachází v naší péči, na které je plně závislý. Naší snahou je provádět co nejosobnější ošetřovatelskou péči s ohledem na potřeby a

Více

Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte. a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35

Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte. a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35 Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35 Poznámky o rozvoji a učení dítěte Přehled o rozvoji dítěte v oblasti

Více

Brožura pro zájemce DOMOV. pro osoby se zdravotním postižením

Brožura pro zájemce DOMOV. pro osoby se zdravotním postižením Brožura pro zájemce DOMOV pro osoby se zdravotním postižením OBSAH s. 4 s. 5 s. 7 s. 8 Přinášíme světlo do života potřebným. motto Slezské diakonie s. 9 s. 13 s. 14 2 KDO? EBEN-EZER Český Těšín, domov

Více

KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124

KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124 TLOSKOV KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v přízemí hlavní budovy - Zámek. Prostory jsou bezbariérové. K dispozici

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Pštrossova, Praha 1, Pštrossova 11. Pštrossova 11/204, 110 00 Praha 1. Identifikátor školy: 600 035 221

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Pštrossova, Praha 1, Pštrossova 11. Pštrossova 11/204, 110 00 Praha 1. Identifikátor školy: 600 035 221 Česká republika Česká školní inspekce Pražský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Pštrossova, Praha 1, Pštrossova 11 Pštrossova 11/204, 110 00 Praha 1 Identifikátor školy:

Více