Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků"

Transkript

1 Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Rozhovor vznikl dne 7. října 2013 v Odborném učilišti internátním ve Valaské, které sdružuje speciální mateřskou školu, speciální základní školu, praktickou školu a odborné učiliště. V rozhovoru zazněly možnosti, které Snoezelen nabízí dětem a dospívajícím s mentálním postižením různého stupně. Rozhovor připravily a vedly PaedDr. Jana Hrčová a Mgr. Zuzana Pavlíková. * * * * * Zkuste nám stručně představit vaše zařízení? S jakými žáky pracujete? Mgr. Iveta Setváková, zástupkyně ředitele, speciální pedagožka: Jsme škola pro děti s mentálním postižením a vzděláváme v různých organizačních složkách. Máme speciální mateřskou školu internátní, speciální základní školu internátní, kde vzděláváme žáky ve variantu A, B, C. Dále je tady odborné učiliště internátní, kde jsou vzdělávání žáci ve variantu A, a praktická škola internátní pro žáky z variantů B a C. Součástí školy je školní internát, kde jsou žáci ubytovaní od pondělí do pátku a věnují se volnočasovým aktivitám. Na škole máme i školní klub. Odkdy využíváte ve vaší škole multisenzorickou místnost? Iveta: Multisenzorické místnosti využíváme od konce června Máme bílou a tmavou místnost. Bílou využíváme zejména na relaxaci a tmavou na stimulaci. Co vás vedlo ke zřízení multisenzorických místností ve vaší škole? Mgr. Marta Frimmová, speciální pedagožka: Poprvé jsme multisenzorickou místnost viděly na škole v Moravské Třebové, se kterou máme družbu. V této škole měli maličkou tmavou místnost, kterou využívali u dětí s poruchami pozornosti. Viděly jsme všechny ty fosforeskující pomůcky a práci s nimi a byly jsme nadšené. Když nám učitelky řekly, jaké výsledky dosahují v práci se žáky v této místnosti, tak jsme se rozhodly, že by jsme to mohly zkusit a vybudovat i u nás na škole podobnou místnost. Podařilo se nám to přes projekt, který nám naštěstí vyšel.

2 Kolik pracovníků a s jakým profesním zařazením využívá tyto dvě místnosti? Mgr. Milena Fábryová, speciální pedagožka: Pracují tady kolegyně, které studovaly učitelství pro 1-4 ročník a speciální pedagogiku. Dále jsou tady absolventi speciální pedagogiky, kteří mají certifikáty z různých terapií. Před tím, než jsme začali využívat Snoezelen místnost, prošli všichni zaměstnanci školením ve Snoezelen terapii. S jakými žáky ve Snoezelen místnostech pracujete? Marta: Já pracuji jako speciální pedagog ve variantu C. Ve Snoezelen místnosti pracuji s dětmi, které mají těžkou mentální retardaci v kombinaci s dalšími postiženími. Milena: Já pracuji jako speciální pedagog v multisenzorické místnosti se žáky z variantu B a C. Iveta: Doplnila bych, že v multisenzorické místnosti pracujeme také se žáky variantu A. Dokážeme ve Snoezelenu s těmito žáky vést hodinu odborného předmětu, například zdravotní, rodinnou nebo hudební výchovu. Jaké je věkové rozpětí žáků, kteří do těchto místností chodí? Marta: V multisenzorické místnosti pracuji s 8 a 9- letými žáky variantu C a s jedním 6- letým děvčátkem z mateřské školky. Milena: Já chodím do Snoezelenu se staršími žáky ve věku od 14 do 16 let z B a C variantu. Iveta: V místnosti pracuji se žáky z praktické školy a z B a C variantu speciální školy. Mají 15 až 21 let. Máme rovněž klienty, kteří jsou osvobozeni od povinné denní docházky. Chodí jen dvakrát do týdne, řekněme na dvě hodiny. Přijedou s nimi rodiče a společně relaxují ve Snoezelen místnosti. Jsou to děti a mladí lidé, kteří jsou jen v domácím prostředí a rodiče je chtějí tímto způsobem integrovat do společnosti. Jaký je přibližný podíl žáků, kteří Snoezelen místnosti navštěvují? Iveta: Máme kolem 200 žáků a Snoezelen místnost využívá necelá třetina. Marta: Většinou jde o žáky s mentálním postižením a přidruženými řečovými, tělesnými a vícenásobnými postiženími.

3 Snoezelen lze využít jako volnočasovou aktivitu, pedagogické podpůrné opatření nebo terapeutický přístup. Který preferujete a proč? Marta: Já nejvíce využívám terapeutický přístup. Pracuji s těžce postiženými žáky, pro které je tento přístup nejvhodnější. Snažím se docílit, aby se těšili z činnosti, kterou v místnosti vykonáváme. Milena: Taky inklinuji k terapeutickému přístupu. Nejedná se ovšem o výlučně terapeutickou práci, jsou v ní obsaženy i pedagogické prvky. Iveta: Při své práci nejčastěji využívám pedagogický přístup. Nejméně využíváme volnočasový přístup. Jenom školní klub využívá Snoezelen místnost v rámci volnočasové aktivity, ale ne pravidelně. Jaká forma práce ve Snoezelen místnostech převažuje, individuální nebo skupinová? Z jakého důvodu? Marta: U mě převažuje spíš individuální forma práce, zejména z důvodu těžkého stupně postižení dětí a žáků, se kterými pracuji. Lépe se mi pracuje a myslím si, že se tím i více dosáhne. Například minulý týden jsem se rozhodla, že vezmu do Snoezelenu dva imobilní žáky s asistentkami. Ovšem po nějakém čase jeden z nich začal srdceryvně brečet a automaticky i druhé dítě začalo plakat. Tyto děti jsou citlivé a reagují na podněty velmi senzitivně. Proto se mi při mé práci více osvědčila individuální forma. Ale například když do Snoezelen místnosti zavítá školní klub, tak se dokáží společně hrát a bavit. Milena: V mé práci převažuje skupinová forma práce, zejména na začátku Snoezelen jednotky, kým si mé děti najdou své místo, kde rády oddechují. V druhé části pobytu se můžu každému věnovat individuálně. Tato forma práce se mě osobně osvědčila a myslím si, že i děti samotné a jejich potřeby si o ni takříkajíc "řekly". Zkuste uvést konkrétní příklady práce v místnosti. Marta: Využívám většinou bílou místnost. Děti, se kterými pracuji, mají často epileptické záchvaty, proto nevyužívám reflexní a světélkující pomůcky. Spíše se zaměřuji na práci v kuličkovém bazénu, kde děláme například obeznamování se s barvami. Na zklidnění a uvolnění dětí využívám vodní postel. Hodně času z pobytu ve Snoezelenu věnuji také rehabilitaci, které se věnuji i mimo práce. Tyto prostory jsou na to ideální, protože tady máme klid. Děti z místnosti odcházejí odpočaté, šťastné a spokojené. I přes své postižení se těší a pamatují si tuto místnost jako prostor, kde zažívají nové a pozitivní zkušenosti. Milena: Bílá místnost je u dětí více oblíbená - spíše je to tahá do bílé místnosti a v ní zatím i více pracujeme. Pobyt začíná cílenou aktivitou, po které následuje oddech. Žáci jsou již

4 nastaveni tak, že čekají, jakou činnost s nimi budu dělat a pak se zase těší na to, že když jsme to dosáhli, mohou relaxovat. Podáváme si různé předměty s cílem rozvoje jemné motoriky a základních lokomočních pohybů. Pracujeme i na rozvíjení dalších cílů, například v oblasti komunikace u dětí s poruchami řeči. Děláme společně relaxační cvičení s masážními míčky. Iveta: Tmavou místnost děti zatím vnímají jako prostor, kam nakouknou a chtějí tam jít jenom s doprovodem. Z dosavadních zkušeností naše děti mají zatím určitý "strach nebo blok" z této místnosti. Milena: Hodně dětí u nás je z dětských domovů a neměly snadný život. To, co prožily, je možná nastavilo tak, že se podobných prostorů bojí. Budeme postupně pracovat na tom, aby i tmavou místnost akceptovaly. Využíváte i jiné typy terapií ve své práci ve Snoezelen místnostech? Jestli ano, jaké? Iveta: V bílé místnosti uskutečňujeme například prvky muzikoterapie nebo terapie hrou. S dětmi s kombinovaným postižením a s dětmi s poruchami řeči využívám i dramaterapii. Snoezelen nám slouží také jako prostor pro rehabilitaci nebo bazální stimulaci. Jak vnímáte rehabilitaci ve Snoezelen místnosti, v čem je odlišná? Zkuste porovnat rehabilitaci v multisenzorické místnosti a rehabilitační cvičení v klasickém prostředí. Vidíte v těch dvou odlišných prostředích výraznější rozdíly, ať již ve výsledcích nebo v pocitech dětí? Marta: Ano, jednoznačně můžu potvrdit, že ve Snoezelenu je atmosféra úplně jiná, děti jsou uvolněné a lépe se s nimi pracuje. Tento prostor mi poskytuje pro rehabilitaci lepší podmínky. Ve třídě jsem dělala jen provizorní cvičení na lavici, a tady mám měkkou matraci vhodnou na cvičení. V jakých oblastech vidíte přínos Snoezelen místností pro vaše žáky? Milena: Z mých zkušeností se svou skupinou žáků mohu říct, že pobyty ve Snoezelen místnosti velmi pozitivně ovlivňují skupinovou komunikaci mezi žáky. Když přijedou do Snoezelen místnosti, chovají se úplně jinak. Jsou méně podráždění, nereagují na sebe tak agresivně. Snáz se mi s nimi pracuje ve Snoezelenu jako ve třídě. Všimla jsem si také výrazný pozitivní efekt Snoezelenu na děti s přidruženými duševními poruchami. V bílé místnosti se dokáží upokojit a korigovat své chování.

5 V bílé místnosti máte mnoho interaktivních pomůcek. Vidíte nějaký přínos techniky pro děti s těžkými postiženími? Iveta: Vyvolává v nich radost, když se změní barva nebo něco zahraje. Zpočátku to pro ně byl moment překvapení. Teď již vědí, co je čeká. Děláme to tak, aby si dokázaly k barvě přidružit příběh. Světélkující efekty u nich vždy vyvolávají "wau" efekt. Jak vnímáte přínos Snoezelenu pro vás jako odborné pracovníky? V čem to posunulo vaši práci? Iveta: Pro mě je to nová zkušenost, jak se říká "člověk se učí celý život". Z pedagogického hlediska je pro mě přínosem to, že se žáci dokáží zklidnit, zrelaxovat, a také něco jedinečné zakusit a naučit se nové věci. Milena: Vnímám to jako naplnění pedagogické praxe. Když člověk dlouhá léta dělá s těžko postiženými dětmi, nevyhne se pocitu psychické únavy. Velmi mě povzbuzuje, když vidím pokroky, které děti dosahují. Jsem velmi ráda, že se ve Snoezelen místnosti žáci dokáží k sobě adekvátně chovat, fungují jako kolektiv. Takové zkušenosti vás znovu nastartují do další práce. Marta: Pro mě je rovněž přínosem každá pozitivní zpětná vazba od dětí, která po pobytu ve Snoezelen místnosti přichází. Setkali jste se s nějakými komplikacemi při budování místností nebo při samotné aplikaci Snoezelenu? Iveta: Při budování místností jsme neměli prakticky žádné problémy. Stavební úpravy nám dělala šikovná, rychlá, serózní firma. Spolupráce s 3lobitem, který dodával pomůcky, byla na velmi dobré úrovni. Pomůcky nám fungují, jsme s nimi spokojeni. Ještě potřebujeme dořešit problém zatemnění místností. Současné řešení s fóliemi na oknech je jen dočasné a není uspokojivé, protože fólie odpadávají. Čekáme na rekonstrukci budovy, při které odstraníme z obou místností okna. Problémem pro nás byla zejména administrativa spojena s realizací projektu. Například nám nechtěli dovolit zahrnout do projektu nábytek, považovali ho za neoprávněný výdaj. Darmo jsme jim vysvětlovali, že je neodmyslitelnou součástí místnosti. Takové byrokratické absurdity člověka dost znechutí.

6 Z jakých zdrojů se inspirujete při tvorbě aktivit ve Snoezelen místnostech? Kde hledáte nové náměty a inspirace? Iveta: Vycházíme zejména z toho, že každá z nás zná svou skupinu žáků a ví, co od nich může očekávat, kam je může dále směrovat. Dávám prostor své intuici a vlastním nápadům. Milena: Také k tomu přistupuji převážně intuitivně, protože své žáky znám, pracuji s nimi dlouhodobě, takže dokáži odhadnout, co potřebují a kam je chci posouvat. Ovšem nebráním se novým nápadům. Když mám dost času, inspiruji se na různých webových stránkách. Marta: Také pracuji podle vlastní intuice, inspiruji se ovšem i na internetu. Pobyty ve Snoezelen místnosti stavím pro děti i podle doporučení různých odborníků, které děti navštěvují. Měli byste zájem o další vzdělávání v této oblasti? Jaká forma vzdělávání by to měla být - praktický workshop, exkurze do jiného zařízení nebo přednáška? Iveta: Myslím si, že by nám nejvíce pomohly praktické ukázky, exkurze, možná i konference s praktickými ukázkami. Přivítali bychom i zpracované materiály jako přípravu na pobyt a aktivity ve Snoezelenu. Milena: Podle mě nám chybí určitá výměna zkušeností s kolegy nebo lidmi, kteří v této oblasti působí již déle a mají více zkušeností. Plánujete dále rozvíjet Snoezelen místnosti? Iveta: Určitě bychom rádi doplnili nějaké komponenty, ale chybí nám finanční zdroje. O další místnosti neuvažujeme, nemáme pro ni vhodný prostor. Rádi bychom více využívali tmavou místnost. Chceme najít způsob jak ji využívat, vymyslet vzdělávací nebo jiné aktivity, které bychom v ním mohli realizovat. Marta: Udělali jsme schodolez a chceme otevřít prostory i dětem z blízkého okolí. Podle mého názoru budou místnosti plně využívány s tím, co v nich máme. Milena: Postupně se mohou dokupovat například drobnější fosforeskující pomůcky do tmavé místnosti. Kdybychom chtěli dokoupit další pomůcky, museli bychom napsat nový projekt, co vyžaduje obrovské množství času a energie. Já osobně jsem momentálně velmi znechucená legislativou a byrokratickými překážkami, takže nemám chuť se do ničeho takového pouštět.

7 Je něco, o co byste se ještě chtěly podělit? Milena: Odkdy využíváme Snoezelen, vidím, jaký má přínos pro naše žáky. Dopřála bych každé škole našeho typu alespoň jednu Snoezelen místnost. Děkujeme velmi pěkně za rozhovor.

* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost?

* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost? Z bílé místnosti může profitovat široká škála klientů Rozhovor vznikl dne 1. října 2013 v Zařízení pro seniory a Domově sociálních služeb v Horelici. Zařízení se věnuje osobám s různými typy postižení

Více

Snoezelen lze spojit také s canisterapií

Snoezelen lze spojit také s canisterapií Snoezelen lze spojit také s canisterapií Rozhovor vznikl dne 18. září 2013 v Domově sociálních služeb v Giraltovcích, který poskytuje služby klientům s mentálním, tělesným, smyslovým, kombinovaným postižením

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice.

Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice. Snoezelen prostředí má velký relaxační, stimulační i vztahový potenciál Rozhovor vznikl v rámci projektu "Využití multisenzorického prostředí v pedagogické, volnočasové a terapeutické práci", který v roce

Více

Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci

Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci Rozhovor vznikl dne 4. října 2013 v Domově důchodců a Domově sociálních služeb na Škultétyho ulici 329 ve Velkém Krtíši, kde poskytují služby dospělým a seniorům

Více

DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO

DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO zajišťuje HLASOVÉ CENTRUM, o.p.s. (www.hlasovecentrumops.cz) Termín stáže: 9. 13. března 2015 Mentor stáže: Mgr. Milena Čámková Asociación Provincial de

Více

Naše pohodová školička v průběhu ročních období,

Naše pohodová školička v průběhu ročních období, Mateřská škola speciální, Základní škola speciální a Praktická škola Elpis, Brno, Koperníkova 2/4 www.skolaelpis.cz tel. 545245630 e-mail: elpis@telecom.cz Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání,

Více

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, 23. 3. 2018, VOŠ Jabok Eliška Hudcová KONTEXTY ZAHRADNÍ TERAPIE Sociální práce (Speciální) pedagogika

Více

* * * * * Na úvod zkuste stručně představit vaše zařízení. S jakými žáky pracujete?

* * * * * Na úvod zkuste stručně představit vaše zařízení. S jakými žáky pracujete? Multisenzorické prostředí jako nová cesta pro podporu dětí s vícenásobným postižením Rozhovor vznikl dne 3. října 2013 ve Spojené škole internátní na ulici Z. Nejedlého 41 v Levicích, která vzdělává děti

Více

Logopedie Logopedie se zabývá nápravou vrozených či získaných poruch komunikačních schopností. Na rozvoj komunikačních dovedností se zaměřujeme v předmětu Řečová výchova. Žákům s rozsáhlejšími řečovými

Více

Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku

Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku Rozhovor vznikl dne 14. září 2013 v Domově sociálních služeb profesora Karola Matulaye pro děti a dospělé na Lipského 13 v Bratislavě, který

Více

SNOEZELEN KONCEPT VZDĚLÁVÁNÍ, KONZULTACE, SUPERVIZE, NÁVRHY, DESIGN A REALIZACE. www.bazalsnuz.cz

SNOEZELEN KONCEPT VZDĚLÁVÁNÍ, KONZULTACE, SUPERVIZE, NÁVRHY, DESIGN A REALIZACE. www.bazalsnuz.cz SNOEZELEN KONCEPT VZDĚLÁVÁNÍ, KONZULTACE, SUPERVIZE, NÁVRHY, DESIGN A REALIZACE www.bazalsnuz.cz SNOEZELEN PROSTŘEDÍ NA KLÍČ OD NÁVRHU PO REALIZACI VČETNĚ ZAŠKOLENÍ PERSONÁLU MASARYKOVA UNIVERZITA BRNO

Více

KONTAKT: Mgr. DUŠKOVÁ MONIKA, TELEFON: 317 740 240

KONTAKT: Mgr. DUŠKOVÁ MONIKA, TELEFON: 317 740 240 TLOSKOV KONTAKT: Mgr. DUŠKOVÁ MONIKA, TELEFON: 317 740 240 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v 1. patře hlavní budovy - ZÁMEK (přístup výtahem). Prostory jsou

Více

KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124

KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124 TLOSKOV KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v přízemí hlavní budovy - Zámek. Prostory jsou bezbariérové. K dispozici

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Zdravotně postižení

Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Zdravotně postižení Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Zdravotně postižení Dobrý den, obracíme se na Vás s krátkým dotazníkem, jehož cílem je zjistit, jak jste spokojeni se sociálními službami v Táboře. Výsledky budou

Více

Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu

Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu Rozhovor vznikl dne 14. října 2013 ve Spojené škole internátní pro děti se zrakovým postižením na Svrčí ulici 6 v Bratislavě. Zástupkyně ředitele

Více

Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením * * * * *

Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením * * * * * Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením Rozhovor vznikl dne 19. listopadu 2013 ve Spojené škole internátní na ulici M. Urbana 160/45 v Námestově, která poskytuje vzdělání

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Základní škola a Mateřská škola Ratíškovice Vítězná 701, 696 02 Ratíškovice Školní vzdělávací program pro školní družinu Č.j. 243/2015 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Adresa (sídlo) školy: Vítězná 701, 696 02 Ratíškovice

Více

Hospitační záznam PV

Hospitační záznam PV Základní údaje o hospitaci Typy sledovaných činností o spontánní o řízené o pobyt venku o odpolední činnosti o jiné - jaké Komentář k otázce: Hospitační záznam PV Vzdělávání probíhalo v integrovaných blocích

Více

2. Komu je služba poskytována.

2. Komu je služba poskytována. TLOSKOV KONTAKT: VOVSÍKOVÁ JINDŘIŠKA, TELEFON: 317 740 198 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Pracovna je umístěna ve druhém patře hlavní budovy - Zámku. Přístup je bezbariérový,

Více

DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA

DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA Dobrý den, chtěla bych Vás tímto požádat o spolupráci při vypracovávání mé diplomové práce zabývající se skupinovou integrací žáků se specifickými vývojovými poruchami chování

Více

Škola: CEKPV Datum:

Škola: CEKPV Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ScioŠkoly Souhrnný přehled - Škola: CEKPV Datum: 13. 11. 2018 Následuje výčet hodnot, které mohou, ale také musí být cílem školy. Ohodnoťte, prosím, jednotlivé položky

Více

Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER

Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER Hana Smejkalová Speciální pedagog, psycholog a sociální pracovník by měli tvořit v tomto minimálním zastoupení základní odborný

Více

Evaluace projektu Techniky zvyšování kogni vní kondice pro úspěšné stárnu

Evaluace projektu Techniky zvyšování kogni vní kondice pro úspěšné stárnu Evaluace projektu Techniky zvyšování kogni vní kondice pro úspěšné stárnu Evaluace realizovaných vzdělávacích programů: Modul 1, vzdělávací program 1: Akademie trénování pamě : Techniky zvyšování kogni

Více

Shrnutí. Organizace z oblasti péče o duševní zdraví.

Shrnutí. Organizace z oblasti péče o duševní zdraví. Shrnutí Průzkumu se zúčastnilo dvanáct zemí, jež jsou partnery projektu MENS. Cílovými skupinami byly organizace z oblasti péče o duševní zdraví, sportovní organizace, široká veřejnost a uživatelé služeb

Více

ODBORNÁ PRAXE. SOCIÁLNÍ ČINNOST školní rok 2014/15 třída 3. D. Zařízení pro děti a mládež

ODBORNÁ PRAXE. SOCIÁLNÍ ČINNOST školní rok 2014/15 třída 3. D. Zařízení pro děti a mládež ODBORNÁ PRAXE SOCIÁLNÍ ČINNOST školní rok 2014/15 třída 3. D Zařízení pro děti a mládež Hlavním obsahovým okruhem odborné praxe ve 3. ročníku tvoří téma Péče o dítě. Praktická výuka probíhala jako průběžná

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Břežánek Obsah : 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA

Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA Roman Pešek Asociace pomáhající lidem s autismem, APLA Praha, Střední Čechy Terapeutické a sociálně rehabilitační středisko

Více

Vyhodnocení dotazníku spokojenosti za kalendářní rok 2017

Vyhodnocení dotazníku spokojenosti za kalendářní rok 2017 Vážení rodiče, Vyhodnocení dotazníku spokojenosti za kalendářní rok 2017 na úvod Vám chci poděkovat za přízeň a spolupráci v roce 2017. V Novém Městě na Moravě dne 3. ledna 2018 Jedním z našich cílů je

Více

Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami

Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Příloha č.1 ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU MŠ POBĚŽOVICE č.j.: MŠ/130/12 Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Obsah: 1. Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami /dále SVP/

Více

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33 Asistent pedagoga Základní úkoly, fungování ve třídě a spolupráce s učiteli, zákonnými zástupci a pracovníky školního poradenského pracoviště V Olomouci

Více

KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134

KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134 TLOSKOV KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v 1. patře hlavní budovy - ZÁMEK (přístup výtahem). Učebna je vybavena

Více

VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH

VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH Během března až května 2013 jsme postupně navštívili všechny zapojené školy. Jedním z účelů návštěvy byly rozhovory ke školním vzdělávacím programům s

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka,, SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Janinka 1 Obsah: 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

Chůva. Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy. Dr. Milady Horákové 447/60, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec

Chůva. Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy. Dr. Milady Horákové 447/60, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec Chůva Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy Tento dokument zpracovali naši odborníci jako pomoc vedoucím a projektovým pracovníkům mateřských škol pro administraci šablonových projektů

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Škola Montessori. Eliška Popelková, Lenka Kadlecová, Jiří Kadlec

Škola Montessori. Eliška Popelková, Lenka Kadlecová, Jiří Kadlec Škola Montessori Eliška Popelková, Lenka Kadlecová, Jiří Kadlec MARIE MONTESSORI ( 1870 1952 ) Všestranně nadaná pedagožka, lékařka, filozofka a vědkyně Věnuje se výchově mentálně postižených dětí (od

Více

ZÁVĚREČNÝ WORKSHOP 31. 10. 2011

ZÁVĚREČNÝ WORKSHOP 31. 10. 2011 ZÁVĚREČNÝ WORKSHOP 31. 10. 2011 Název projektu: Rozvoj vzdělávacích programů pro pracovníky v sociálních službách Realizátor projektu: EDUCO CENTRUM s.r.o. Název operačního programu: OP Vzdělávání pro

Více

Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí

Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí Rozhovor vznikl dne 17. října 2013 v Integrované mateřské škole na Iľjušinově ulici 1 v Bratislavě, která má kromě běžných tříd i třídy pro

Více

Příloha A - Dotazník pro rodiče

Příloha A - Dotazník pro rodiče SEZNAM PŘÍLOH Příloha A Dotazník pro rodiče Příloha B Výsledky průzkumu Příloha C Systémy založené na gestech a znacích Příloha D Systémy založené na dvojrozměrných nebo trojrozměrných objektech Příloha

Více

OSOBNÍ ZKUŠENOST SE ZÍSKÁVÁNÍM PRAXE NA VŠ. Bohdana Herzánová Říjen 2013

OSOBNÍ ZKUŠENOST SE ZÍSKÁVÁNÍM PRAXE NA VŠ. Bohdana Herzánová Říjen 2013 OSOBNÍ ZKUŠENOST SE ZÍSKÁVÁNÍM PRAXE NA VŠ Bohdana Herzánová Říjen 2013 PŘEDSTAVENÍ 1998-2006 STUDIUM: VOŠ (sociální obor - nedokončeno), VŠ Ostrava (magisterské studium pedagogický obor), VŠ Karlova Univerzita

Více

Brožura pro zájemce DOMOV. pro osoby se zdravotním postižením

Brožura pro zájemce DOMOV. pro osoby se zdravotním postižením Brožura pro zájemce DOMOV pro osoby se zdravotním postižením OBSAH s. 4 s. 5 s. 7 s. 8 Přinášíme světlo do života potřebným. motto Slezské diakonie s. 9 s. 13 s. 14 2 KDO? EBEN-EZER Český Těšín, domov

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI +420 461 031 821 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Krátké představení organizace - historie, zaměření, počet zaměstnanců/dobrovolníků Občanské sdružení

Více

KONTAKT: ČAPKOVÁ LUDMILA, TELEFON: 317 740 123

KONTAKT: ČAPKOVÁ LUDMILA, TELEFON: 317 740 123 TLOSKOV KONTAKT: ČAPKOVÁ LUDMILA, TELEFON: 317 740 123 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v přízemí hlavní budovy - Zámku. Prostory jsou zcela bezbariérové.

Více

zuzana skřičková a me m nt n o t ri r n i g

zuzana skřičková a me m nt n o t ri r n i g zuzana skřičková a mentoring to jsem já, zuzana skřičková Se svoji rodinou bydlím v Česticích, v malé vesnici poblíž Rychnova nad Kněžnou. Bydlím tu odjakživa. I když v různých etapách života byste mě

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Obrázky z pohádek Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 2. ročník

Více

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2 ABSOLVENTI NAŠÍ ŠKOLY

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2 ABSOLVENTI NAŠÍ ŠKOLY Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2 ABSOLVENTI NAŠÍ ŠKOLY Bc.Tereza, DiS. Absolvovala r. 2010 Obor: Sociální péče sociálněsprávní činnost Další studium:

Více

KONTAKT: ŽÁKOVÁ TEREZA, TELEFON:

KONTAKT: ŽÁKOVÁ TEREZA, TELEFON: TLOSKOV KONTAKT: ŽÁKOVÁ TEREZA, TELEFON: 317 740 128 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v 1. patře hlavní budovy - Zámek. Přístup je zcela bezbariérový (výtah).

Více

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2016/2017

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2016/2017 Roční plán Mateřské školy Daneta pro školní rok 2016/2017 AKTIVITY V MŠ Nadstandardní aktivity Zpívánky Angličtina Muzikoterapie Tvoření Těšíme se na školu Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Charakteristika

Více

DNPR1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ 1 žáci 1. stupně 0% 0%

DNPR1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ 1 žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci 1. stupně 1. část Vícenásobné odpovědi - Změna v názorech respondentů. V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2013

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2013 Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2013 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen ministerstvo ) vyhlásilo dne 31.5.2013 v souladu s 171 odst. 2 zákona č. 561/2004

Více

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030, Praha 6 Řepy tel.235314514 Školní rok: 2012/2013 Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic Cíl projektu:

Více

ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2016/17

ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2016/17 ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2016/17 Úvod Cílem tohoto dotazníkového šetření bylo zjistit, jak rodiče žáků ZŠ Stoliňská vnímají vybavení školy, její fungování a přístupy v různých oblastech. Díky opakování

Více

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK ŠABLONY MŠ MOTÝLEK 2017-2019 Od února roku 2017 se naše mateřská škola účastní VÝZVY Č. 02_16_022 A Č. 02_16_023 PODPORA ŠKOL FORMOU PROJEKTŮ ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ - ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ I., která je

Více

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIU-113/12-U

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIU-113/12-U Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIU-113/12-U Název právnické osoby Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s. vykonávající činnost: Sídlo: U Nových lázní 1286/9,

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIT-1809/11-T. Škarabelova 562, Frýdek-Místek

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIT-1809/11-T. Škarabelova 562, Frýdek-Místek Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIT-1809/11-T Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Základní škola a mateřská škola Naděje, Frýdek-Místek, Škarabelova 562 Škarabelova

Více

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Kamenomlýnská 2, Brno

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Kamenomlýnská 2, Brno Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Kamenomlýnská 2, 603 00 Brno Právní forma: Příspěvková organizace Zřizovatel: MŠMT ČR, Karmelitská 529/5, 118 00 Praha 1 IZO: 600

Více

Vzdělávání žáků s těžší mentální retardací

Vzdělávání žáků s těžší mentální retardací Vzdělávání žáků s těžší mentální retardací Historické kořeny vzdělávání dětí s mentální retardací Vzdělávání lidí s mentální retardací má v naších zemích poměrně dlouhou tradici. První ústav pro slabomyslné

Více

Ředitelka školy PhDr. Radka Melicherová provedla v červenci 2015 revizi ŠVP

Ředitelka školy PhDr. Radka Melicherová provedla v červenci 2015 revizi ŠVP V Chrudimi 13.7.2015 REVIZE ŠVP Ředitelka školy provedla v červenci 2015 revizi ŠVP Dodatek k ŠVP pro školní rok 2015/2016 Příloha číslo 1 Jazykové vzdělávání Do uspořádání dne v mateřské škole od září

Více

Město Jičín Městský úřad Jičín odbor sociálních věcí a zdravotnictví

Město Jičín Městský úřad Jičín odbor sociálních věcí a zdravotnictví Město Jičín Městský úřad Jičín odbor sociálních věcí a zdravotnictví Analýza poskytovaných sociálních a navazujících služeb pro rodiny s nezaopatřenými a těžce zdravotně postiženými dětmi ve správním území

Více

Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů

Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů Závěrečná zpráva Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů Pro ZŠ a MŠ Velké Losiny připravila Kantar TNS Czech s.r.o. Květen 2017 1 Obsah Metodologie 3 Základní škola - shrnutí 4 Základní

Více

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v u:

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v  u: Příloha č. 1: Dotazník a) Průvodní dopis rozeslaný emailem (ředitelky MŠ v Praze z internetové databáze) Dobrý den, Vážená paní ředitelko, zdravím a obracím se na Vás s žádostí o vyplnění dotazníku k mé

Více

Závěrečná zpráva ze stáže

Závěrečná zpráva ze stáže Závěrečná zpráva ze stáže Mateřská škola Malínek, Kaplického 386, Liberec 23 Navštívená země: Slovensko Jméno stážisty: Mgr. Jitka Reindlová Navštívená škola: Spojená škola Dolinského, Bratislava od 23.2

Více

Informace o šablonách pro MŠ a ZŠ I

Informace o šablonách pro MŠ a ZŠ I Informace o šablonách pro MŠ a ZŠ I Školy z území Hradeckého venkova využily nabídky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a zapojily se do výzvy,,podpora ŠKOL FORMOU PROJEKTŮ ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ.

Více

Závěrečná zpráva o využití poskytnutého nadačního příspěvku Nadace AGROFERT

Závěrečná zpráva o využití poskytnutého nadačního příspěvku Nadace AGROFERT Závěrečná zpráva o využití poskytnutého nadačního příspěvku Nadace AGROFERT 1) IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: Název obdarované organizace (dle darovací smlouvy): Spolek Helpment se sídlem Osecká 301/2, 751 31 Lipník

Více

Vedoucí učitelka: Zástupce vedoucí učit: Mgr. Markéta Fišerová. Anežka Chudobová. Adresa: Pionýrská 727, Kopřivnice.

Vedoucí učitelka: Zástupce vedoucí učit: Mgr. Markéta Fišerová. Anežka Chudobová. Adresa: Pionýrská 727, Kopřivnice. Vedoucí učitelka: Zástupce vedoucí učit: Mgr. Markéta Fišerová Anežka Chudobová Adresa: Pionýrská 727, 742 21 Kopřivnice Telefon: 736 503 173 E-mail: ms-pionyrska@koprivnice.org Tato adresa je chráněna

Více

Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti

Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti 1 Rozdělení vzdělávacího programu Vzhledem ke komplexnosti problematiky stresu na pracovišti považujeme za vhodné rozdělit

Více

www.micakcelerator.cz MIC Akcelerátor 2.0

www.micakcelerator.cz MIC Akcelerátor 2.0 www.micakcelerator.cz MIC Akcelerátor 2.0 projekt mic akcelerátor získal 1. místo v soutěži dobrá rada nad zlato 2010, kterou každoročně vyhlašuje národní vzdělávací fond. MIC Akcelerátor 2.0. co je to?

Více

Buchtová Eva, Staňková Barbora

Buchtová Eva, Staňková Barbora Buchtová Eva, Staňková Barbora Pomoz mi, abych to dokázalo samo děti mají rozdílné učební schopnosti a nadání Hlavní myšlenky Marie Montessori děti nemusí k dosažení stejného cíle postupovat stejným tempem

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: / Oblastní pracoviště č.1 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: / Oblastní pracoviště č.1 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 010 347/99-1001 Oblastní pracoviště č.1 Signatura: oa2as101 Okresní pracoviště Praha, Jeruzalémská 12 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Mateřská škola U Zásobní zahrady

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ (Pracovní skupina MAP - Inkluzivní vzdělávání včetně podpory talentu a nadání ) ZNĚNÍ DOTAZNÍKU Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, jménem pracovní skupiny Inkluzivní

Více

Předškolní vzdělávání

Předškolní vzdělávání Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 Vlachova 1502, 155 00 Praha 5 identifikátor právnické osoby : 600 021 033 IČ : 71197613 Zřizovatel : Diakonie Českobratrské církve evangelické

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

1.Jógové karty I. Jógu může cvičit každý! 4 PRO DĚTI OD 3 LET OBJEDNÁVEJTE NA Jógové karty II. CD Lali cvičí jógu

1.Jógové karty I. Jógu může cvičit každý! 4 PRO DĚTI OD 3 LET OBJEDNÁVEJTE NA  Jógové karty II. CD Lali cvičí jógu a i g l ó j a L 2 Jak to začalo? P rojekt Lali jóga se zrodil v hlavě Hanky Luhanové v roce 2009. Jejím snem bylo vytvořit ucelený a hravý metodický program cvičení dětské jógy. Začalo to knihou Lali cvičí

Více

MODUL 1: ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI - (žák s LMP, poruchou autistického spektra, se zrakovým a sluchovým postižením)

MODUL 1: ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI - (žák s LMP, poruchou autistického spektra, se zrakovým a sluchovým postižením) MÍSTO KONÁNÍ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta rybářství a ochrany vod Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany, Na Valše 207, 389

Více

Projekt S Montessori do devítky

Projekt S Montessori do devítky Projekt S Montessori do devítky Vypracovala: Doc. Dr. phil. Veronika Kotůlková 31. 3. 2016 Cíle projektu: Naši cílem je vytvořit devítiletou základní školu, na níž se vyučuje dle pedagogiky Marie Montessori,

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU. Mgr. Hana Hönigsfeldová. ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU. Mgr. Hana Hönigsfeldová. ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI Mgr. Hana Hönigsfeldová PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Historie snoezelenu Vznik prvních multismyslových místností

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ. Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ. Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy Mgr., Bc. Michael Novotný Učitel mateřské školy (12 let praxe v MŠ) Absolvent PF UJEP Ústí nad Labem

Více

VIII. ČLOVĚK A ZDRAVÍ

VIII. ČLOVĚK A ZDRAVÍ VIII. ČLOVĚK A ZDRAVÍ Charakteristika vzdělávací oblasti Tato vzdělávací oblast zaujímá významné místo mezi naukovými a estetickými předměty, jelikož se orientuje na komplexní pojetí lidského zdraví. Vytváří

Více

Projekt ukončen- logopedická prevence v mateřských školách se naplno rozběhla

Projekt ukončen- logopedická prevence v mateřských školách se naplno rozběhla Úterý, 08 Říjen 2013 09:20 Aktualizováno Sobota, 04 Leden 2014 18:19 Projekt ukončen logopedická prevence v mateřských školách se naplno rozběhla Mateřské školy Kopřivnice p.o. se od srpna 2013 do konce

Více

Výroční zpráva za školní rok 2010/2011. Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21

Výroční zpráva za školní rok 2010/2011. Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 Výroční zpráva za školní rok 2010/2011 Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 Část I. Základní charakteristika mateřské školy a/ Název školy: ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21, MŠ Mlýnská

Více

Základní škola Ţelezný Brod, Pelechovská 800. Pelechovská 800, 468 22 Ţelezný Brod

Základní škola Ţelezný Brod, Pelechovská 800. Pelechovská 800, 468 22 Ţelezný Brod Základní škola Ţelezný Brod, Pelechovská 800 www.zspelechovska.cz skola@spelechovska.cz Pelechovská 800, 468 22 Ţelezný Brod Škola prochází postupnou rekonstrukcí a je vybavovány moderním zařízením a pomůckami.

Více

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2015/2016

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2015/2016 Roční plán Mateřské školy Daneta pro školní rok 2015/2016 AKTIVITY V MŠ Nadstandardní aktivity Tvoření Angličtina Cvičení s písničkami Muzikoterapie Kouzelná hlína Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Charakteristika

Více

Prvky mentální aktivizace. Mgr. Markéta Vaculová

Prvky mentální aktivizace. Mgr. Markéta Vaculová Prvky mentální aktivizace Mgr. Markéta Vaculová Aktivizace a zákon Zákon č.108/2006 Sb. o sociálních službách dává všem poskytovatelům povinnost zajistit všem uživatelům volnočasové aktivity nebo pracovat

Více

Popis realizované služby sociálně terapeutické dílny

Popis realizované služby sociálně terapeutické dílny Popis realizované služby sociálně terapeutické dílny Poskytovaná sociální služba, cíle, cílová skupina a zásady poskytování ambulantní služby sociálně terapeutické dílny (dále jen STD ) Základní údaje

Více

Výběr z nových knih 11/2016 pedagogika

Výběr z nových knih 11/2016 pedagogika Výběr z nových knih 11/2016 pedagogika 1. Didaktické přístupy k přírodovědnému vzdělávání předškolních dětí a mladších žáků / Kateřina Jančaříková -- 1. vydání V Praze : Univerzita Karlova, Pedagogická

Více

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici Mgr. Miroslava Kouřilová V roce 2012 bylo našemu zařízení nabídnuto v rámci gerontologické

Více

Vzdělávací pobyt pro děti s rodiči ( přednostně pro děti z terapeutických klubů)

Vzdělávací pobyt pro děti s rodiči ( přednostně pro děti z terapeutických klubů) Vzdělávací pobyt pro děti s rodiči ( přednostně pro děti z terapeutických klubů) s cílem prohloubit a rozšířit integraci mezi dětmi a rodiči a vybavit rodiče potřebnými kompetencemi. Identifikovat a reagovat

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

NA PRAVOU MÍRU: Článek Asistent pedagoga: Často je zaměňován s osobním asistentem dítěte. Jaká je jeho funkce ve vyučování?

NA PRAVOU MÍRU: Článek Asistent pedagoga: Často je zaměňován s osobním asistentem dítěte. Jaká je jeho funkce ve vyučování? NA PRAVOU MÍRU: Článek Asistent pedagoga: Často je zaměňován s osobním asistentem dítěte. Jaká je jeho funkce ve vyučování? PODÍVEJTE SE S NÁMI, V ČEM JE ČLÁNEK NEPŘESNÝ, ZAVÁDĚJÍCÍ, NEBO INFORMAČNĚ ZASTARALÝ:

Více

Řízení školy a management Plánování - případová studie č. 105

Řízení školy a management Plánování - případová studie č. 105 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra pedagogiky a psychologie Řízení školy a management Plánování - případová studie č. 105 Daniela Kuruc, daniela.kuruc@email.cz Učitelství

Více

SESSAD, ERGUE GABERIC & MORLAIX Dětské oddělení Les Genêts d or. Služba speciálního vzdělávání a péče v domácnosti

SESSAD, ERGUE GABERIC & MORLAIX Dětské oddělení Les Genêts d or. Služba speciálního vzdělávání a péče v domácnosti SESSAD, ERGUE GABERIC & MORLAIX Dětské oddělení Les Genêts d or Služba speciálního vzdělávání a péče v domácnosti Les Genêts d Or Zřízení asociace : 1963 Dnes: 1800 klientů 1200 zaměstnanců Děti (0-20

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIL-918/12-L

Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIL-918/12-L Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIL-918/12-L Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Česko-anglická montessori mateřská škola Život hrou, s. r. o. Sídlo: nám.

Více

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika)

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Studijní program Učitelství pro základní školy, Učitelství pro střední školy (navazující magisterské studium,

Více

Minimální preventivní program 2017/2018

Minimální preventivní program 2017/2018 Minimální preventivní program 2017/2018 Obsah : Analýza situace Témata primární prevence Cíle, kterých chceme dosáhnout a ukazatele úspěchu Činnosti nutné k dosažení cíle Hodnocení Analýza situace: Dětský

Více

ZPĚTNÁ VAZBA: 1. Jak na mne škola, žáci, učitelé, učení působilo?

ZPĚTNÁ VAZBA: 1. Jak na mne škola, žáci, učitelé, učení působilo? Už od první chvíle na mě škola udělala velmi dobrý dojem. Prostory jsou krásné, lidé příjemní a nadšení do své práce a je to na první pohled vidět. To koresponduje i s množstvím rozvíjejících a vzdělávacích

Více