Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku"

Transkript

1 Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku Rozhovor vznikl dne 14. září 2013 v Domově sociálních služeb profesora Karola Matulaye pro děti a dospělé na Lipského 13 v Bratislavě, který slouží jako ambulantní a pobytové zařízení pro klienty s mentálním postižením nebo s poruchou autistického spektra. Rozhovor nám přiblížil zejména možnosti využití multisenzorického prostředí v procesu diagnostiky a pozitivní efekt Snoezelenu na komunikaci a sociální chování klientů. Rozhovor připravily a vedly Mgr. Zuzana Pavlíková a PaedDr. Jana Hrčová. * * * * * Na začátek zkuste stručně představit vaše zařízení. Jaké služby poskytujete a pro jakou cílovou skupinu? Monika Bárdošová, koordinátorka regionálního centra autismu: DSS profesora K. Matulaye je zařízením, které poskytuje ambulantní i pobytové služby pro děti a dospělé s mentálním postižením. Pobytové služby jsou týdenní a celoroční. Od února 2012 jsme i specializované zařízení pro děti, mládež i dospělé s autismem. Jana Čajágiová, vedoucí úseku diagnostiky a autismu: V současnosti poskytujeme služby pro přibližně 100 klientů. V srpnu 2013 u nás vzniklo zařízení podporovaného bydlení pro dospělé klienty. Co vás vedlo ke zřízení Snoezelen místnosti ve vašem zařízení? Jaký byl primární záměr? Jana: Byly to zejména potřeby klientů s těžkým postižením, kteří reagovali spíš na smyslové podněty jako na řeč. Tuto novinku k nám přinesly studentky, které absolvovaly pobyt v centru na Maltě a přijely s nápadem, že by bylo vhodné zřídit podobnou místnost i u nás. První místnost byla zřízena v roce Další multisenzorickou místnost jsme vytvořili v naší druhé budově, aby byla pro klienty lépe dostupná. Nakonec jsme zřídili i soft play místnost, abychom poskytli možnost pohybu hyperaktivním dětem a osobám s autismem.

2 Takže koncepci Snoezelen využíváte přibližně 10 let. Kolik zaměstnanců a s jakým zaměřením pracuje ve Snoezelen místnosti? Monika: S dospělými klienty na Lipského využívají Snoezelen kolegové z jednotlivých výchovných skupin. Využívá se zejména na relaxaci u klientů, kteří se potřebují zklidnit. Tehdy není určen specifický cíl pobytu v místnosti ani to, kdo má do místnosti chodit. U malých dětí a u osob s autismem se Snoezelen vykonává cíleně. Realizuje ho psycholog, léčebný nebo speciální pedagog. Zapojeni jsou i ostatní kolegové, kteří jsou usměrněni, jaké aktivity a s jakým záměrem mají ve Snoezelen místnosti u konkrétních klientů využívat. Jana: V minulosti jsme se pokusili mít terapeuta jen pro Snoezelen. Bylo to v době, kdy u nás pracovala paní Ponechalová. Naše organizační struktura a systém práce ovšem neumožnily zabezpečit jednoho terapeuta jen na Snoezelen. Následně jsme se rozhodli zaškolit vychovávatele, terapeuty, pedagogy a další pracovníky tak, aby každý z nich věděl pro své klienty připravit individuální plán a mohl využívat multisenzorickou místnost. Proto nevím určit přesný počet pracovníků, kteří realizují Snoezelen. S jakými klienty pracujete v multisenzorických místnostech? Kteří je nejvíce využívají? Monika: Jednu skupinu tvoří děti od tří let s diagnostikovaným autismem, mentálním postižením nebo hyperaktivitou. Také jsou tu děti bez uzavřené diagnózy, u nich se multisenzorická místnost využívá v procesu diagnostiky. Dále Snoezelen využíváme u dětí, které jsou velmi pasivní nebo naopak mimořádně aktivní, ale například také u dospělých klientů s mentálním postižením. Další skupinu tvoří ambulantní klienti, například osoby s Aspergerovým syndromem nebo tělesným postižením. Ti ovšem multisenzorické místnosti využívají méně často. Umíte orientačně stanovit kolik klientů je zapojených do aktivit v multisenzorické místnosti? Monika: Snoezelen využívají téměř všichni klienti domova sociálních služeb i regionálního centra autismu. Někteří navštěvují místnost pravidelně, u jiných návštěvy vyplynou z aktuálních potřeb. Jana: Máme skupiny, které mají určený den, kdy chodí do multisenzorické místnosti. V tom případě se každý týden z dané skupiny vyberou dva- tři klienti podle aktuálního stavu. Při menších dětech je režim odlišný. Tehdy jde do místnosti více dětí najednou za účelem relaxace.

3 Proč někteří klienti vůbec nenavštěvují multisenzorickou místnost? Existuje na to nějaký specifický důvod nebo kontraindikace? Monika: Jedna z našich klientek má těžkou formu epilepsie a nelíbí se jí malý prostor. I když jsme vypli všechno, co by ji mohlo rušit, stále měla problém v místnosti setrvat. Jana: U jiné klientky byl problém ustřežit, aby nepoškodila vybavení místnosti. Více jako samotný prostor ji lákalo tahání a strhávání věcí. V její případě se musely pobyty v místnosti omezit. Nedokázala ze Snoezelenu profitovat. Jaké je věkové rozpětí klientů, kteří využívají Snoezelen? Monika: Spodní věková hranice není daná. V rámci regionálního centra autismu k nám ambulantně docházejí klienti mladší jako 2 roky. Horní hranice je určena věkem nejstaršího klienta, co je více jak 60 let. Říkala jste, že Snoezelen využívají psycholog, speciální a léčebný pedagog. Využíváte tedy Snoezelen i jako formu terapie nebo jako pedagogické podpůrné opatření, případně volnočasovou aktivitu? Který z těchto přístupů převažuje? Jana: U menších dětí, které k nám chodí jako ambulantní klienti, převažuje Snoezelen jako pedagogický podpůrný přístup. U této skupiny dětí ho využíváme zejména v rámci diagnostiky. Při ostatních klientech je to spíše o terapeutické práci. Co se týče forem práce - individuální a skupinové - která forma převládá a z jakého důvodu? Jana: Z mého pohledu převažuje skupinová práce, protože právě ta je o kontaktu, sociální interakci a komunikaci. Považuji ji za důležitou, protože máme v zařízení mnoho dětí s autismem. Rozhodli jsme se pro ni i z organizačních důvodů. Nemáme jednoho terapeuta, který by mohl do Snoezelenu vzít jednoho klienta. Terapeuti v rámci skupin berou do multisenzorické místnosti vícero klientů ze své skupiny. Do Snoezelenu chodí spolu maximálně tři- čtyři děti. To jisté platí i v případě dospělých klientů. Monika: Ve druhé části zařízení (na Lipského) se každé úterý koná tzv. Pohoda. Umožňujeme klientům vybrat si aktivity, které by chtěli dělat. Někdy bývá zahrnuta i relaxace v bílé místnosti. Klienti si mohou vyzkoušet jednotlivé komponenty jako houpačka, vodní postel, světelné efekty nebo masážní křeslo. Také se v ní realizují různé aktivity, které mají klienti rádi, například hry na tělo. Vzhledem k tomu, že místnost je poměrně malá, je

4 náročné tyto aktivity organizovat. Jelikož se do pohody zapojuje 10 až 14 klientů, musí se dělit na menší skupiny, aby si pobyt v místnosti mohli lépe užít. Při skupinových aktivitách menších dětí, zejména dětí s autismem, u kterých se zaměřujete na rozvoj sociálních a komunikačních zručností, je činnost dětí spontánní nebo se snažíte celou skupinu nějakým způsobem řídit? Monika: Máme dva chlapce s autismem, kteří jsou aktivní, iniciativní a pokoušejí se zapojovat do činnosti i ostatní. Většinou je to o vedení terapeuta, který vybírá hudbu, komponenty nebo aktivity pro skupinu. V tomto směru je činnost řízena, ale vedeme děti k tomu, aby si věděly vybrat pomůcku nebo aktivitu. Když si představíte vaši práci v místnosti, které komponenty nebo pomůcky využíváte při práci nejčastěji? Které jsou oblíbené mezi klienty? Jana: Já osobně, hlavně v rámci diagnostiky využívám světelné efekty, zejména bublinkový válec a projektor. Jsou vhodné na učení se příčiny a následku, pro posilování očního kontaktu a rozvíjení komunikace s dítětem. Vedu dítě k tomu, aby si tyto efekty užilo a aby si uvědomilo, kdo je ovládá a naučilo se ptát si je. Často využívám i hudbu a štěrbinový buben. Kolegyně, která v multisenzorické místnosti dělá bazální stimulaci, zase používá zejména masáže, dotekové pomůcky a zátěžovou deku. Monika: Světelné efekty mají v oblibě i dospělí klienti. Ještě raději jsou, když si mohou lehnout na vodní postel nebo použít masážní křeslo. Klienti, kteří mají určité potíže, se v místnosti dokáží uvolnit a zrelaxovat. V celé skupině jsou asi jen dva klienti, kteří neumí relaxovat. Ostatní se to naučili. Využíváte v tom prostoru kromě bazální stimulace i jiné přístupy a metody, například biblioterapii nebo muzikoterapii? Monika: Bazální stimulace je standardní součástí naší práce v multisenzorické místnosti. Muzikoterapii využíváme jen částečně. Pomocí hudby se snažíme klientům zprostředkovat vibrace. Jelikož v místnosti nemáme vibroakustické pomůcky, překryjeme reproduktor dekou nebo polštářem a tímto způsobem umožníme klientům více vnímat vibrace hudby.

5 Využíváte i prvky senzorické integrace? Hrová místnost je na to ideálně vybavená. Monika: Zřídili jsme ji právě proto, abychom mohli využívat alespoň prvky senzorické integrace. Houpačky, rovnovážný válec, kuličkový bazén, prvky na podlézaní jsou dobré na rozvíjení schopnosti senzorické integrace. Můžete popsat jakým způsobem sestavujete jednotlivé Snoezelen jednotky? Jak probíhá konkrétní pobyt v místnosti? A jaký čas zvykne klient strávit v místnosti? Závisí to od jeho nálady, nebo se snažíte dodržet určité časové rozmezí? Monika: Při relaxační části Snoezelenu tomu necháváme volný průběh. Jestli klient nechce být v místnosti, nepřesvědčujeme ho a má možnost kdykoliv odejít. Jestli realizujeme nácvik zručností, tehdy je pobyt časově jasně vymezený. Máme- li klienta například na hodinové terapii a máme v plánu více aktivit, na Snoezelen někdy zůstane jen 10 minut. V takovém případě je pobyt strukturovaný a ukončuje ho terapeut. Ve většině případů máme, zejména z organizačních důvodů, vyčleněný čas na pobyt 30, někdy 40 minut. Do tohoto času se snažíme zahrnout úvod, cílené nabízení podnětů, ale necháváme prostor i klientovi. Totéž platí, když se při Snoezelenu realizuje bazální stimulace. Můžete konkrétněji popsat proces diagnostiky, ať již v soft play místnosti nebo v relaxační místnosti? Jana: Jednou částí procesu diagnostiky je pozorování klienta v nestrukturované situaci. Beru ho do prostoru, který mu nabízí nějaké stimuly, a sleduji jeho reakce. Sleduji, zda navazuje oční kontakt, jak dlouho se vydrží zaobírat jedním podnětem, zda sdílí, zda ukazuje nebo zda si chce vybrat jiný podnět - to je jedna část diagnostiky. Druhá část je zaměřena na kognitivní stránku a plnění úkolů, za které pak dostává odměnu. Tou odměnou je právě Snoezelen. Pro dítě to má motivační charakter a diagnostický význam spočívá v tom, že zjišťuji, zda je Snoezelen pro něj dostatečnou motivací. Do tohoto procesu zapojuji i rodiče dítěte. Sleduji, zda dítě s nimi sdílí, kde bylo a jakým způsobem to vyjadřuje. Je diagnostika v multisenzorické místnosti v něčem jiná v porovnaní s běžným prostředím? Dává vám to něco víc? Monika: Podle mého názoru je to spíš jedna z diagnostických situací. Je to jedna z alternativ. Multisenzorická místnost je odlišná v tom, jaké podněty a efekty nabízí. U dětí s autismem pomáhá prolomit počáteční strach a úzkost. Není to ale základní diagnostické prostředí.

6 Vzpomínala jste, že v průběhu diagnostiky chcete vidět dítě v nestrukturované situaci. Znamená to, že toto prostředí zařazujete i při prvotní fázi diagnostiky nebo až v pozdějších fázích, kdy již máte u konkrétního dítěte něco odpozorované? Monika: Záleží od toho, jak se dítě projevuje na úvod, zda je ochotné jít do nového prostoru. Když není ochotné a třeba řešit nejdřív separaci od rodičů, pak ho do místnosti nebereme, protože prostor je proměnlivý. Někdy se ale pokoušíme řešit separaci i v multisenzorické místnosti. Pak do místnosti jde i rodič a společně s dítětem sdílí prostor i podněty v místnosti. Když se dítě začne víc soustředit na některý komponent jako na rodiče, tehdy se z místnosti vytratí. Dítě pak dokáže vydržet i bez přítomnosti rodiče. Jana: Jestli jim nepřekáží, že se v místnosti něco změní (zapne nebo vypne), bereme je do místnosti od začátku. U jiných je to postupné. Zpočátku jen nakouknou do místnosti, ale vkročí do ní až později. Jaký přínos představuje Snoezelen pro vaše klienty? Jana: U menších dětí vidím přínos zejména v oblasti komunikace. Dokáží si něco sami vyžádat, dokáží si vybrat, do které místnosti chtějí jít (soft play místnost/relaxační místnost). Dítě je iniciativní v komunikaci i po příchodu do místnosti. Mnohé děti jsou preexponovány a přestimulovány a v relaxační místnosti se dokáží uvolnit. Pozoruji i vyšší ochotu ke spolupráci u ambulantních klientů. Když jsme pracovali v běžném prostředí, ochota spolupracovat byla nižší. Když jsme se přesunuli do multisenzorické místnosti, došlo k pozitivní změně. Klienti více spolupracovali a více komunikovali. Monika: Osobně vidím přínos v oblasti diagnostiky, ať již v oblasti motoriky nebo smyslového vnímání. V multisenzorické místnosti se mi někdy daří lépe jako v herně, kde je příliš mnoho podnětů. Jana: Ještě bych podotkla, že co se týče menších dětí, zážitky z multisenzorických místností si přenesly i do domácího prostředí. Děti říkaly rodičům, kde byly, dokonce se naučily verbálně vyjádřit název jedné z místností - naučily se používat slůvko "soft", které pro ně bylo jiné a nové. Samotní rodiče se přijeli na místnost podívat a museli jsme jim vyhotovit videozáznamy z aktivit v místnostech. Zpětná vazba od rodičů byla velmi pozitivní.

7 Pozorujete nějaké pozitivní změny, například v projevech stereotypního chování? Je v relaxační místnosti těchto projevů méně? V zahraničí se totiž dělalo vícero výzkumů o tom, zda taková místnost může snížit projevy agresivního nebo stereotypního chování u osob s autismem. Monika: V rámci pobytu v místnosti se nesnažíme eliminovat projevy stereotypního chování. Ale na druhé straně, děti, které jsou příliš aktivní, se v relaxační místnosti dovedou dobře uvolnit a tehdy je i projevů stereotypního chování méně. Co se týče projevů agresivity, to jsem speciálně nesledovala. Jana: Klienti, kteří jsou hyperaktivní a nevěděli si najít správné místo na oddech, se postupem času naučili v místnosti relaxovat. Když vidíme, že je toho na klienta příliš mnoho, vezmeme ho do této místnosti, aby si odpočinul. Někteří klienti dokonce zaspí. Monika: Nedokáži to přesně posoudit, nemám tuhle část odsledovanou. Řekla bych, že nemáme dítě, u kterého by díky Snoezelenu došlo ke snížení projevů stereotypního chování. Jaký přínos představuje Snoezelen přímo pro vás, pro vaši práci? Monika: Je to jiný prostor, vzácný i pro děti. Pro mě je to prostor, který nabízí široké možnosti a jiné podněty jako běžné prostředí. Při práci se často zaměřujeme na kognitivní rovinu a behaviorální přístupy, ale Snoezelen je jiný. Jana: Snoezelen využívají i zaměstnanci zařízení. V multisenzorické místnosti jsme realizovali poradu i metodický den. Spolupracovníci mohli místnost zažít na vlastní kůži. Byla to pro ně nová forma zážitku. Setkali jste se s nějakými problémy při využívání Snoezelenu? Jana: Velká většina světelných efektů běžně koupených v obchodních řetězcích má velmi krátkou životnost, odcházejí adaptéry, nedají se opravit. Měli jsme problém i s bublistrojem a s přístrojem na výrobu mlhového efektu - prostředí bylo od nich mokré. Na jiné jako technické potíže si nevzpomínám. Když jsme potřebovali něco vědět, vždy byly dostupné informace buď u vás nebo na internetu. Monika: Hlavním problémem je životnost některých pomůcek. Je náročné vysvětlit klientovi, proč již v místnosti konkrétní věc není nebo proč nefunguje. V takovém případě musíme dávat pozor i na nálady a reakce klienta. Když ho cíleně bereme do místnosti kvůli nějaké aktivitě a zjistíme, že daný komponent nefunguje správně, může u něj navodit až agresivní chování.

8 Dá se říct, že když volíte levnější alternativy, jejich životnost je kratší? Pro náš internetový obchod Sensa- shop.cz vybíráme speciální pomůcky od výrobců z Evropy, kteří kladou důraz na kvalitu a odolnost produktů. Dá se říct, že je ten rozdíl v životnosti cítit, i když naše produkty mohou být dražší? Monika: Je, ale někdy je pro nás technicky snazší koupit levnější výrobek a využívat ho rok, jako operovat tím, že toto vydrží 10 let. Jinak se to, žel, nedá. Máme zkušenost, že levnější náhrady vydrží krátko a některé z nich nelze opravit. Z jakých zdrojů se inspirujete při rozvoji aktivit ve Snoezelen místnosti? Monika: Když jsme zřizovali první místnost, hledali jsme převážně na internetu, na vašem portálu. Také jsme využili exkurze do jiných zařízení. Když jedeme do jiné školy nebo DSS, naši pozornost zaměřujeme i na multisenzorické místnosti a sledujeme, jaké komponenty při práci využívají. Navštívili jsme i zařízení v zahraničí. Pro nás je důležité vidět tyto věci naživo. Měli byste zájem se dále vzdělávat v oblasti Snoezelenu? Jaká forma by pro vás byla vyhovující? Jana: Osobně si při současné pracovní vytíženosti neumím dobře představit účast na dalším vzdělávání. Na druhé straně se mi pozdával způsob, jakým byli zaškoleni pracovníci v našem zařízení. Kolegové, kteří měli v místnosti pracovat, absolvovali základní školení o využití Snoezelenu a také si mohli některé věci vyzkoušet na sobě. Za zajímavé bych považovala i absolvování workshopu, který by byl zaměřen na konkrétní práci s klientem nebo prezentaci případových studií. Monika: Zájem o vzdělávání bychom určitě měli, ale bylo by náročné organizačně to zabezpečit. Nemáme terapeuta, který by se věnoval výlučně Snoezelenu a v této oblasti by se vzdělával a prohluboval své poznatky. V místnostech pracují pracovníci, kteří jsou přímo na skupinách, proto by bylo náročné zabezpečit, aby absolvovali vzdělávání jinde. Je podle vás lepší model, když je k dispozici jeden terapeut, který je zaměřen jen na Snoezelen, nebo model, kdy v místnosti pracuje vícero pracovníků? Vyhovuje vám model, který máte teď, nebo byste se raději rozhodli pro druhou možnost? Monika: To je otázka organizace práce v celém zařízení. Jestli bychom měli jednoho Snoezelen terapeuta, mohli bychom mít i jednoho ergoterapeuta, muzikoterapeuta, arteterapeuta a mnoho dalších. Momentálně si tuto alternativu neumím představit, byť se mi líbí. Musela by se změnit organizace práce celého zařízení.

9 Jana: Musíme brát do úvahy i kapacitu našeho zařízení, které momentálně slouží přibližně 100 klientům. Na jednoho terapeuta by to bylo příliš velké množství. Nemyslím si, že by bylo vhodné, kdyby jeden terapeut pracoval celý den například v soft play místnosti. V současné situaci si pracovníci ve skupinách berou do místnosti jistý počet klientů a mohou se tak prostřídat. Pro nás je vhodnější model, kdy jsou v problematice vzdělaní víceří pracovníci. Říkala jste, že by pro vás byla zajímavá účast na workshopu nebo na akci, kde se prezentují kazuistiky z konkrétní práce. Měla by pro vás význam i návštěva vybraného zařízení v zahraničí, kde byste mohli vidět práci s klienty? Jana: Určitě by pro nás bylo přínosné, kdybychom mohli vidět přímé ukázky práce s klienty. Bylo velmi obohacující, když u nás pracovaly dívky, které byly na Maltě, a sdílely s námi své zkušenosti nebo videozáznamy z konkrétní práce s klientem. Plánujete dále rozvíjet Snoezelen místnosti? Jestli ne, z jakého důvodu? Jana: Máme v plánu zejména obnovit komponenty, které se v průběhu využívání poškodily. Chtěli bychom nainstalovat hvězdné nebe. Myslíme si, že by bylo přínosné zejména pro menší děti. Rádi bychom při práci v místnosti začali využívat i pomůcky, které zatím nevyužíváme, byť jsme je zakoupili. Máme UV lampu, fosforeskující předměty i svítící barvy. Naší práci by to dodalo jiný rozměr a bylo by to něco nové i pro klienty. Zřízení další místnosti není možné pro nedostatek prostoru. Děkujeme pěkně za rozhovor.

Snoezelen lze spojit také s canisterapií

Snoezelen lze spojit také s canisterapií Snoezelen lze spojit také s canisterapií Rozhovor vznikl dne 18. září 2013 v Domově sociálních služeb v Giraltovcích, který poskytuje služby klientům s mentálním, tělesným, smyslovým, kombinovaným postižením

Více

* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost?

* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost? Z bílé místnosti může profitovat široká škála klientů Rozhovor vznikl dne 1. října 2013 v Zařízení pro seniory a Domově sociálních služeb v Horelici. Zařízení se věnuje osobám s různými typy postižení

Více

Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice.

Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice. Snoezelen prostředí má velký relaxační, stimulační i vztahový potenciál Rozhovor vznikl v rámci projektu "Využití multisenzorického prostředí v pedagogické, volnočasové a terapeutické práci", který v roce

Více

Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků

Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Rozhovor vznikl dne 7. října 2013 v Odborném učilišti internátním ve Valaské, které sdružuje speciální mateřskou školu, speciální základní školu, praktickou

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU. Mgr. Hana Hönigsfeldová. ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU. Mgr. Hana Hönigsfeldová. ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI Mgr. Hana Hönigsfeldová PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Historie snoezelenu Vznik prvních multismyslových místností

Více

Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí

Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí Rozhovor vznikl dne 17. října 2013 v Integrované mateřské škole na Iľjušinově ulici 1 v Bratislavě, která má kromě běžných tříd i třídy pro

Více

Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci

Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci Rozhovor vznikl dne 4. října 2013 v Domově důchodců a Domově sociálních služeb na Škultétyho ulici 329 ve Velkém Krtíši, kde poskytují služby dospělým a seniorům

Více

Mgr. Lenka Bittmannová SPC při Národním ústavu pro autismus

Mgr. Lenka Bittmannová SPC při Národním ústavu pro autismus Mgr. Lenka Bittmannová SPC při Národním ústavu pro autismus Poruchy autistického spektra patří mezi nejzávažnější poruchy dětského mentálního vývoje jsou pervazivní, všepronikající vrozené, neléčitelné

Více

Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS)

Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS) Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS) Žáci s PAS Poruchy autistického spektra jsou V MKN 10 (F.84) označeny jako pervazivní (všepronikající) vývojové poruchy Dětský autismus, atypický

Více

Speciální přístupy ve Zdravotněvzdělávacím zařízení pro děti a mládež s poruchou autistického spektra (PAS)

Speciální přístupy ve Zdravotněvzdělávacím zařízení pro děti a mládež s poruchou autistického spektra (PAS) Journées EDH OSTRAVA - du 3 au 6 octobre 2016 Speciální přístupy ve Zdravotněvzdělávacím zařízení pro děti a mládež s poruchou autistického spektra (PAS) Přednáška Séverine TAOC - speciální pedagožka OBSAH

Více

Výroční zpráva Volno, o. s. 2013

Výroční zpráva Volno, o. s. 2013 Výroční zpráva Volno, o. s. 2013 Poslání: Podpora pečující rodiny tak, aby dítě nebo osoba s postižením i nadále žila v rodině a zároveň byl umožněn důstojný život pečující osobě i celé rodině. Obsahem

Více

KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134

KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134 TLOSKOV KONTAKT: Ing. BAČÍKOVÁ HANA, TELEFON: 317 740 134 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v 1. patře hlavní budovy - ZÁMEK (přístup výtahem). Učebna je vybavena

Více

Projekt: Nové služby pro rodiny s dětmi s poruchami autistického spektra Registrační číslo CZ /1.1/1.1/15_023/ (dále jen projekt)

Projekt: Nové služby pro rodiny s dětmi s poruchami autistického spektra Registrační číslo CZ /1.1/1.1/15_023/ (dále jen projekt) Projekt: Nové služby pro rodiny s dětmi s poruchami autistického spektra Registrační číslo CZ.03.2.63./1.1/1.1/15_023/0001432 (dále jen projekt) APLA Jižní Čechy, z. ú. nabízí v rámci tohoto projektu vzdělávací

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Jak se žije lidem se zdravotním postižením?

Jak se žije lidem se zdravotním postižením? Jak se žije lidem se zdravotním postižením? Helena Chodounská, Markéta Pištorová Tisková konference, 19. června 2019, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Osoby se

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

* * * * * Na začátek, prosím, představte zařízení, ve kterém pracujete. Jaké je vaše pracovní zařazení?

* * * * * Na začátek, prosím, představte zařízení, ve kterém pracujete. Jaké je vaše pracovní zařazení? Terapie je vedlejším efektem toho, že se dítě cítí ve Snoezelenu příjemně Rozhovor vznikl dne 14. listopadu 2013 ve Spojené škole na Beethovenově 27 v Trnavě, která vzdělává žáky s mentálním, kombinovaným

Více

Prezentace závěrů z výzkumu. Podpora sociálních a emočních dovedností u dětí předškolního věku ze znevýhodněného nebo kulturně odlišného prostředí

Prezentace závěrů z výzkumu. Podpora sociálních a emočních dovedností u dětí předškolního věku ze znevýhodněného nebo kulturně odlišného prostředí Prezentace závěrů z výzkumu Podpora sociálních a emočních dovedností u dětí předškolního věku ze znevýhodněného nebo kulturně odlišného prostředí 1. popis vzorku Pracovní pozice Pracovní pozice Česká republika

Více

Shrnutí. Organizace z oblasti péče o duševní zdraví.

Shrnutí. Organizace z oblasti péče o duševní zdraví. Shrnutí Průzkumu se zúčastnilo dvanáct zemí, jež jsou partnery projektu MENS. Cílovými skupinami byly organizace z oblasti péče o duševní zdraví, sportovní organizace, široká veřejnost a uživatelé služeb

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog

Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog Rodinné Integrační Centrum o.s. Centrum pro autismus z PASti Prodloužená 278, Pardubice 530 09 www.ric.cz, info@ric.cz Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog DOTAZNÍK PRO ŘEDITELE ZŠ A MŠ PARDUBICE zkoumané

Více

KONTAKT: Mgr. DUŠKOVÁ MONIKA, TELEFON: 317 740 240

KONTAKT: Mgr. DUŠKOVÁ MONIKA, TELEFON: 317 740 240 TLOSKOV KONTAKT: Mgr. DUŠKOVÁ MONIKA, TELEFON: 317 740 240 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v 1. patře hlavní budovy - ZÁMEK (přístup výtahem). Prostory jsou

Více

Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu. Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015

Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu. Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015 Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015 mentální postižení vrozené nebo do 2 let získané postižení psychických schopností člověka nemožnost dosáhnout

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Obsah 1. Charakteristika zařízení... 2 2. Stanovení cílů minimální prevence... 2 2.1. Vytyčení cílů... 2 2.2 Cíle primární prevence... 3 3 Aktivity MPP pro jednotlivé cílové

Více

Příloha A - Dotazník pro rodiče

Příloha A - Dotazník pro rodiče SEZNAM PŘÍLOH Příloha A Dotazník pro rodiče Příloha B Výsledky průzkumu Příloha C Systémy založené na gestech a znacích Příloha D Systémy založené na dvojrozměrných nebo trojrozměrných objektech Příloha

Více

Místo působení v ČR: MŠ KLÁŠTERNÍ SE SPECIÁLNÍMI TŘÍDAMI V LIBERCI. Ředitelka, učitelka, jiné: učitelka mš Počet roků praxe v MŠ: 18 let

Místo působení v ČR: MŠ KLÁŠTERNÍ SE SPECIÁLNÍMI TŘÍDAMI V LIBERCI. Ředitelka, učitelka, jiné: učitelka mš Počet roků praxe v MŠ: 18 let PROJEKT JE FINANCOVÁN Z FONDŮ ESF A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA MŠ ILJUŠINOVA BRATISLAVA 9.3.-16.3.2015 Navštívená země: SLOVENSKO Jméno stážisty: KAROLÍNA POLÁKOVÁ Místo působení v ČR: MŠ KLÁŠTERNÍ

Více

POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING.

POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING. POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING. ALENA STŘELCOVÁ Autismus činí člověka osamělým. S pocitem vlastní jinakosti se

Více

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo?

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Středisko rané péče, pobočka Olomouc Regionální centrum pro podporu a provázení rodin s dětmi s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením Bc. Veronika Zahradníková

Více

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha,

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha, PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ Konference Praha, 15.3.2018 Jsme školské poradenské zařízení Svou činnost jsme zahájili již v roce 1969 Našim zřizovatelem je JM kraj Pedagogicko-psychologická

Více

Snoezelen/multisenzorické prostředí s nevidomými a slabozrakými

Snoezelen/multisenzorické prostředí s nevidomými a slabozrakými Snoezelen/multisenzorické prostředí s nevidomými a slabozrakými Reinhard Keck Přednáška z 8. mezinárodního sympozia ISNA, Alabama, USA, 2010 Úvod Moje jméno je Reinhard Keck a jsem učitelem na státní škole

Více

: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami,

: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, Název projektu: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, zkráceně Centrum integrované podpory Registrační číslo projektu:

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124

KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124 TLOSKOV KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v přízemí hlavní budovy - Zámek. Prostory jsou bezbariérové. K dispozici

Více

DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO

DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO zajišťuje HLASOVÉ CENTRUM, o.p.s. (www.hlasovecentrumops.cz) Termín stáže: 9. 13. března 2015 Mentor stáže: Mgr. Milena Čámková Asociación Provincial de

Více

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life Verze platná od 1. 9. 2008 OBSAH 1. CHARAKTERISTIKA ŠD...2 2. EKONOMICKÉ,

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Prof. PaedDr. Miroslava Bartoňová, Ph.D. 1. Inkluzivní didaktiky na prvním stupni základní školy 2. Motivace u dětí s lehkým

Více

Závěrečná zpráva o využití poskytnutého nadačního příspěvku Nadace AGROFERT

Závěrečná zpráva o využití poskytnutého nadačního příspěvku Nadace AGROFERT Závěrečná zpráva o využití poskytnutého nadačního příspěvku Nadace AGROFERT 1) IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: Název obdarované organizace (dle darovací smlouvy): Spolek Helpment se sídlem Osecká 301/2, 751 31 Lipník

Více

Co má dítě umět a znát před nástupem do školy Vše přehledně na jednom místě

Co má dítě umět a znát před nástupem do školy Vše přehledně na jednom místě Co má dítě umět a znát před nástupem do školy Vše přehledně na jednom místě www.klokanuvkufr.cz Klokanův kufr je nová komplexní pomůcka pro předškolní věk. Byla vytvořena na základě uznávané publikace

Více

Speciální základní škola Skuteč

Speciální základní škola Skuteč Speciální základní škola Skuteč SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉ CENTRUM (SPC) Zřízení SPC: 1. 1. 2010 Zastupitelstvo Pardubického kraje vydalo novou zřizovací listinu Speciální základní školy Skuteč, kde bylo nově

Více

ZÁVĚREČNÝ WORKSHOP 31. 10. 2011

ZÁVĚREČNÝ WORKSHOP 31. 10. 2011 ZÁVĚREČNÝ WORKSHOP 31. 10. 2011 Název projektu: Rozvoj vzdělávacích programů pro pracovníky v sociálních službách Realizátor projektu: EDUCO CENTRUM s.r.o. Název operačního programu: OP Vzdělávání pro

Více

Vzdělávání žáků s PAS

Vzdělávání žáků s PAS VT VZ 14: 2008-2013 Vzdělávání žáků s PAS doc. PhDr. Barbora Bazalová, Ph.D. Interní spolupracovníci PhDr. Jana Nováková, Ph.D. PhDr. Lucie Procházková, Ph.D. Externí spolupracovníci z SPC Štolcova Mgr.

Více

Náš příběh. Od APLA Praha k NAUTISU.

Náš příběh. Od APLA Praha k NAUTISU. Náš příběh Od APLA Praha k NAUTISU. Naše organizace vznikla v roce 2003 na základě dlouhodobé spolupráce odborníků (psychologů, psychiatrů, terapeutů a pedagogů) s rodinami dětí s poruchou autistického

Více

Práce s rodičovskou skupinou

Práce s rodičovskou skupinou Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.2.08/04.0006 Práce s rodičovskou skupinou

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ (Pracovní skupina MAP - Inkluzivní vzdělávání včetně podpory talentu a nadání ) ZNĚNÍ DOTAZNÍKU Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, jménem pracovní skupiny Inkluzivní

Více

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu. 3.1 Obecné směřování školy vize

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu. 3.1 Obecné směřování školy vize 3. Charakteristika školního vzdělávacího programu 3.1 Obecné směřování školy vize Výchovně vzdělávací péči zaměřujeme především na děti s těžkým zdravotním postižením, a to zejména sluchovým, autismem

Více

Středisko výchovné péče HELP Uherské Hradiště

Středisko výchovné péče HELP Uherské Hradiště Středisko výchovné péče HELP Uherské Hradiště Ředitel zařízení: Mgr. Lubomír Ševčík Vedoucí SVP Help: Mgr. Karel Opravil Chci Vás seznámit s intervenční prací s třídami a s tím, jakou úlohu mají v programu

Více

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a. Kpt. Vajdy 1a, Ostrava

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a. Kpt. Vajdy 1a, Ostrava Česká republika Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a Kpt. Vajdy 1a, 700 03 Ostrava Identifikátor školy:

Více

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Část D Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání VÚP Praha 2005 Část D 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci

Více

2. Komu je služba poskytována.

2. Komu je služba poskytována. TLOSKOV KONTAKT: VOVSÍKOVÁ JINDŘIŠKA, TELEFON: 317 740 198 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Pracovna je umístěna ve druhém patře hlavní budovy - Zámku. Přístup je bezbariérový,

Více

Proč je obtížné lidem s autismem poskytovat sociální služby?

Proč je obtížné lidem s autismem poskytovat sociální služby? Proč je obtížné lidem s autismem poskytovat sociální služby? Mýty a pravdy kolem lidí s autismem PhDr. Hynek Jůn, Ph.D. Základní mýty ohledně lidí s PAS - člověk s autismem = problém, - sociální služba

Více

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA TÉZE Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA Úkoly poradenského zařízení 1. zajišťuje pravidelnou a přímou individuální speciálně pedagogickou a psychologickou

Více

Příprava učitelů na integraci dětí s poruchou autistického spektra do běžné základní školy Přílohy

Příprava učitelů na integraci dětí s poruchou autistického spektra do běžné základní školy Přílohy UNIVERZITA KARLOVA v PRAZE Pedagogická fakulta Katedra psychologie Příprava učitelů na integraci dětí s poruchou autistického spektra do běžné základní školy Přílohy Preparing the teachers for the integration

Více

2. Charakteristika vzdělávacího zařízení

2. Charakteristika vzdělávacího zařízení 2. Charakteristika vzdělávacího zařízení 2.1. Charakteristika školy Umístění a vybavení školy Naše Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Pionýrů 2352, Frýdek-Místek, příspěvková organizace se

Více

NADACE AGROFERT NÁS PODPOŘILA V ROCE VE TŘECH PROJEKTECH: PIAFA PRO RODINY S DĚTMI ČÁSTKA ,- KČ

NADACE AGROFERT NÁS PODPOŘILA V ROCE VE TŘECH PROJEKTECH: PIAFA PRO RODINY S DĚTMI ČÁSTKA ,- KČ NADACE AGROFERT NÁS PODPOŘILA V ROCE 2016 2017 VE TŘECH PROJEKTECH: 1. V GRANTOVÉM ŘÍZENÍ PODPORA DĚTÍ HENDIKEPOVANÝCH MENTÁLNĚ, FYZICKY ČI PROSTŘEDÍM, VE KTERÉM VYRŮSTAJÍ PIAFA PRO RODINY S DĚTMI ČÁSTKA

Více

Zkušenosti s integrací žáků s poruchou autistického spektra v základní škole

Zkušenosti s integrací žáků s poruchou autistického spektra v základní škole Zkušenosti s integrací žáků s poruchou autistického spektra v základní škole Základní škola Pardubice Studánka, Pod Zahradami 317 bezbariérová, pavilónová škola v zeleném areálu se 720 žáky Zákon č. 561/2004

Více

Péče o klienty s duální diagnózou v programu Následné péče CHRPA, Magdaléna, o.p.s.

Péče o klienty s duální diagnózou v programu Následné péče CHRPA, Magdaléna, o.p.s. Péče o klienty s duální diagnózou v programu Následné péče CHRPA, Magdaléna, o.p.s. Markéta Dolejší, Petr Buchta Magdaléna, o.p.s. AT konference, Seč, 7.6.2017 Co je naším cílem? Zařazení do běžného života

Více

Příloha č. 1. Mezinárodní klasifikace nemocí 10 revize 1

Příloha č. 1. Mezinárodní klasifikace nemocí 10 revize 1 Příloha č. 1 Mezinárodní klasifikace mocí 10 revize 1 F84 Pervazivní vývojové poruchy Skupina těchto poruch je charakterizována kvalitativním porušením reciproční sociální interakce na úrovni komunikace

Více

LENTILKA DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE

LENTILKA DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE LENTILKA DĚTSKÉ REHABILITAČNÍ CENTRUM PARDUBICE TŘÍDA PRO DĚTI S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NEBO/A INTEGRACE PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO DĚTI S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA V DĚTSKÉM REHABILITAČNÍM CENTRU

Více

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33 Asistent pedagoga Základní úkoly, fungování ve třídě a spolupráce s učiteli, zákonnými zástupci a pracovníky školního poradenského pracoviště V Olomouci

Více

Metodická zpráva č. 1 vyhodnocení

Metodická zpráva č. 1 vyhodnocení Metodická zpráva č. 1 vyhodnocení Zpracoval: Michal Nesládek, Libor Nentvich 02/2018 V tomto textu je uvedeno vyhodnocení metodické zprávy č. 1, kterou zpracovávali metodici ve školách zapojených v projektu

Více

TRÉNINKOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA

TRÉNINKOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA TRÉNINKOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA V KONTEXTU KOMPLEXNÍ REHABILITACE ANEB JAK JSME SE TO UČILI Jan König Jan.Konig@ergoaktiv.cz Alice Dubnová Alice.Dubnova@ergoaktiv.cz OBSAH Co jsou ta tréninková místa Proč je

Více

Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi s postižením chata Juráška Olešnice v Orlických horách

Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi s postižením chata Juráška Olešnice v Orlických horách Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi s postižením 11.9. 13.9. 2015 chata Juráška Olešnice v Orlických horách Tuto akci podporuje město Ústí nad Orlicí, město Pardubice a Pardubický kraj PŘIHLÁŠKA:

Více

Curriculum Vitae. Curriculum Vitae. Telefon + 420 774 657 053 jana.krejcikova@asd-os.cz

Curriculum Vitae. Curriculum Vitae. Telefon + 420 774 657 053 jana.krejcikova@asd-os.cz Curriculum Vitae Osobní údaje Jméno, příjmení, titul E-mail Státní příslušnost Jana Krejčíková Telefon + 420 774 657 053 jana.krejcikova@asd-os.cz ČR Vzdělání 2012 dosud CŽV; Univerzita Karlova v Praze;

Více

* * * * * Na úvod zkuste stručně představit vaše zařízení. S jakými žáky pracujete?

* * * * * Na úvod zkuste stručně představit vaše zařízení. S jakými žáky pracujete? Multisenzorické prostředí jako nová cesta pro podporu dětí s vícenásobným postižením Rozhovor vznikl dne 3. října 2013 ve Spojené škole internátní na ulici Z. Nejedlého 41 v Levicích, která vzdělává děti

Více

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, 23. 3. 2018, VOŠ Jabok Eliška Hudcová KONTEXTY ZAHRADNÍ TERAPIE Sociální práce (Speciální) pedagogika

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Inspektorát Pardubice Inspekční zpráva Pedagogicko-psychologická poradna, Pardubice-Polabiny, Družby 334 Družby 334, 530 09 Pardubice-Polabiny Identifikátor: 600 034 003 Termín konání

Více

DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA

DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA Dobrý den, chtěla bych Vás tímto požádat o spolupráci při vypracovávání mé diplomové práce zabývající se skupinovou integrací žáků se specifickými vývojovými poruchami chování

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI +420 461 031 821 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Krátké představení organizace - historie, zaměření, počet zaměstnanců/dobrovolníků Občanské sdružení

Více

Raná péče / intervence

Raná péče / intervence Systém pedagogicko-psychologického poradenství Školní poradenská pracoviště Specializovaná poradenská zařízení Školní poradenská pracoviště - Výchovní poradci - Školní psychologové - Školní speciální pedagogové

Více

Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu

Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu Rozhovor vznikl dne 14. října 2013 ve Spojené škole internátní pro děti se zrakovým postižením na Svrčí ulici 6 v Bratislavě. Zástupkyně ředitele

Více

Předškolní vzdělávání

Předškolní vzdělávání Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 Vlachova 1502, 155 00 Praha 5 identifikátor právnické osoby : 600 021 033 IČ : 71197613 Zřizovatel : Diakonie Českobratrské církve evangelické

Více

Výroční zpráva Volno, o. s. 2014

Výroční zpráva Volno, o. s. 2014 Výroční zpráva Volno, o. s. 2014 Poslání: Podpora pečující rodiny tak, aby dítě nebo osoba s postižením i nadále žila v rodině a zároveň byl umožněn důstojný život pečující osobě i celé rodině. Obsahem

Více

Popis realizované služby sociálně terapeutické dílny

Popis realizované služby sociálně terapeutické dílny Popis realizované služby sociálně terapeutické dílny Poskytovaná sociální služba, cíle, cílová skupina a zásady poskytování ambulantní služby sociálně terapeutické dílny (dále jen STD ) Základní údaje

Více

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici Mgr. Miroslava Kouřilová V roce 2012 bylo našemu zařízení nabídnuto v rámci gerontologické

Více

Minimální preventivní program 2017/2018

Minimální preventivní program 2017/2018 Minimální preventivní program 2017/2018 Obsah : Analýza situace Témata primární prevence Cíle, kterých chceme dosáhnout a ukazatele úspěchu Činnosti nutné k dosažení cíle Hodnocení Analýza situace: Dětský

Více

PaedDr. et Mgr. Hana Žáčková

PaedDr. et Mgr. Hana Žáčková PaedDr. et Mgr. Hana Žáčková Poznávací schopnosti rozumové schopnosti a smyslové vnímání Motivace Vůle Učební návyky Osobnostní charakteristiky Přítomnost specifických poruch učení (dyslexie, dysgrafie,

Více

Multisenzorické prostředí umožňuje dětem spojit se se svými emocemi

Multisenzorické prostředí umožňuje dětem spojit se se svými emocemi Multisenzorické prostředí umožňuje dětem spojit se se svými emocemi Rozhovor vznikl dne 14. září 2013 v neziskové organizaci Plamienok v Bratislavě, která pracuje s nevyléčitelně nemocnými dětmi a rodinami,

Více

Služby poradny LOGOS jsou určeny dětem, dospívajícím, rodičům, pěstounům, dalším pečujícím osobám a rodině jako celku.

Služby poradny LOGOS jsou určeny dětem, dospívajícím, rodičům, pěstounům, dalším pečujícím osobám a rodině jako celku. Název poskytovatele: Druh služby: Forma služby: Název zařízení: Místo poskytování: Unie Kompas odborné sociální poradenství, 37 b ambulantní, terénní Logos poradna pro děti, dospívající a jejich rodiče

Více

Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením * * * * *

Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením * * * * * Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením Rozhovor vznikl dne 19. listopadu 2013 ve Spojené škole internátní na ulici M. Urbana 160/45 v Námestově, která poskytuje vzdělání

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Speciálněpedagogická intervence u jedinců se specifickou poruchou učení 2. Speciálněpedagogická intervence

Více

Metody výuky jako podpůrná opatření

Metody výuky jako podpůrná opatření Metody výuky jako podpůrná opatření Mgr. Anna Doubková PaedDr. Karel Tomek Mgr. Anna Doubková, PaedDr. Karel Tomek www.annadoubkova.cz; www.kareltomek.cz Mgr. Anna Doubková, PaedDr. Karel Tomek www.annadoubkova.cz;

Více

Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem

Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem Akreditovaný výcvikový vzdělávací program pod vedením PhDr. Mariny Stejskalové, CSc. Vzdělávací program Výcvikový vzdělávací program je jako

Více

Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ

Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Petr BANNERT ředitel odboru vzdělávání 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz

Více

TISKOVÁ KONFERENCE PROJEKTU SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR. Langhans, Praha, 26. 8. 2015

TISKOVÁ KONFERENCE PROJEKTU SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR. Langhans, Praha, 26. 8. 2015 TISKOVÁ KONFERENCE PROJEKTU SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR Langhans, Praha, 26. 8. 2015 1 Co je předmětem TK: Co si myslí o a co potřebují pedagogové pro vzdělávání žáků se SVP? Kde jsou

Více

PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Na co můžeme být hrdí Kde žáci a rodiče vidí naše silné stránky Kde máme prostor na zlepšení Na co nás žáci

Více

HLAVNÍ VÝCHODISKA. Začlenění osob se sluchovým postižením do slyšící společnosti Nedostatek příležitostí k seberealizaci

HLAVNÍ VÝCHODISKA. Začlenění osob se sluchovým postižením do slyšící společnosti Nedostatek příležitostí k seberealizaci NEFORMÁLNÍ INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT INKLUZIVNÍ PROJEKT HLEDÁNÍ SPOLEČNÉHO JAZYKA V RYTMU Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah sdělení odpovídá

Více

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy. Muzikoterapie a autismus

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy. Muzikoterapie a autismus Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy Muzikoterapie a autismus (muzikoterapeutický program) Autor: Lucie Sladká Předmět: Cílená muzikoterapie

Více

Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 - Stodůlky. Výroční zpráva školní rok 2006-2007

Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 - Stodůlky. Výroční zpráva školní rok 2006-2007 Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 - Stodůlky Výroční zpráva školní rok 2006-2007 Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 Vlachova 1502, 155 00 Praha

Více

Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER

Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER Hana Smejkalová Speciální pedagog, psycholog a sociální pracovník by měli tvořit v tomto minimálním zastoupení základní odborný

Více

zuzana skřičková a me m nt n o t ri r n i g

zuzana skřičková a me m nt n o t ri r n i g zuzana skřičková a mentoring to jsem já, zuzana skřičková Se svoji rodinou bydlím v Česticích, v malé vesnici poblíž Rychnova nad Kněžnou. Bydlím tu odjakživa. I když v různých etapách života byste mě

Více

NA PRAVOU MÍRU: Článek Asistent pedagoga: Často je zaměňován s osobním asistentem dítěte. Jaká je jeho funkce ve vyučování?

NA PRAVOU MÍRU: Článek Asistent pedagoga: Často je zaměňován s osobním asistentem dítěte. Jaká je jeho funkce ve vyučování? NA PRAVOU MÍRU: Článek Asistent pedagoga: Často je zaměňován s osobním asistentem dítěte. Jaká je jeho funkce ve vyučování? PODÍVEJTE SE S NÁMI, V ČEM JE ČLÁNEK NEPŘESNÝ, ZAVÁDĚJÍCÍ, NEBO INFORMAČNĚ ZASTARALÝ:

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Školení učitelů v Rybniku, Polsko

Školení učitelů v Rybniku, Polsko Školení učitelů v Rybniku, Polsko 6. -10. 6. 2016 Specjalny Zespół Szkolno-Przedszkolny w Rybniku ul.hibnera 41 44-217 Rybnik Tel: 32 422 64 07 E-mail: spg.pinokio@wp.pl Mgr. Šárka Janovská ZŠ a MŠ Ukrajinská

Více

Naše pohodová školička v průběhu ročních období,

Naše pohodová školička v průběhu ročních období, Mateřská škola speciální, Základní škola speciální a Praktická škola Elpis, Brno, Koperníkova 2/4 www.skolaelpis.cz tel. 545245630 e-mail: elpis@telecom.cz Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání,

Více

RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ

RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ Vybrané aktivity s rodinami s dětmi s PAS v Centru pro autismus z PASti HANA JANIKOVÁ

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 60 zpětné vazby Monika Ukázková monikaukazkova@tcconline.cz. listopadu 206 ÚVOD Tato zpráva je výstupem 60 zpětné vazby, která byla realizována společností

Více

Logopedie Logopedie se zabývá nápravou vrozených či získaných poruch komunikačních schopností. Na rozvoj komunikačních dovedností se zaměřujeme v předmětu Řečová výchova. Žákům s rozsáhlejšími řečovými

Více

Základní koncepce Mateřské školy Daneta

Základní koncepce Mateřské školy Daneta Základní koncepce Mateřské školy Daneta Cílem naší speciální mateřské školy je zajistit komplexní péči dětem se speciálními vzdělávacími potřebami, prioritně dětem s kombinovaným zdravotním postižením.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11 1 Slovo úvodem Vážení přátelé, uživatelé služeb a příznivci osob s autismem.

Více

OBRÁZKOVÝ SLOVNÍK SOCIÁLNÍCH SITUACÍ PRO DĚTI NEJEN S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA ROMANA STRAUSSOVÁ MONIKA KNOTKOVÁ IVANA MÁTLOVÁ

OBRÁZKOVÝ SLOVNÍK SOCIÁLNÍCH SITUACÍ PRO DĚTI NEJEN S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA ROMANA STRAUSSOVÁ MONIKA KNOTKOVÁ IVANA MÁTLOVÁ OBRÁZKOVÝ ROMANA STRAUSSOVÁ MONIKA KNOTKOVÁ IVANA MÁTLOVÁ Ilustrace: IVA ROŠTÁROVÁ SLOVNÍK SOCIÁLNÍCH SITUACÍ PRO DĚTI NEJEN S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA Tento obrázkový slovník byl připraven pro děti

Více