Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu"

Transkript

1 Snoezelen prostředí vytváří prostor pro relaxaci a intimitu Rozhovor vznikl dne 14. října 2013 ve Spojené škole internátní pro děti se zrakovým postižením na Svrčí ulici 6 v Bratislavě. Zástupkyně ředitele a školní psycholožka nám pověděly o benefitech, které multisenzorická místnost přináší nevidomým a slabozrakým žákům v internátním prostředí. Rozhovor připravili a vedli Mgr. Zuzana Pavlíková a M. A. Peter Mészáros. * * * * * Mohla byste nám v úvodu představit vaše zařízení? Mgr. Daria Gregor Bučová, zástupkyně ředitele pro výchovu mimo vyučování: Jsme Spojená škola internátní, která sdružuje Speciální mateřskou školu, Základní školu, Speciální základní školu, Školní internát a Školní klub pro děti se zrakovým postižením, a také Centrum speciálně pedagogického poradenství. Celé naše zařízení slouží na výchovu a vzdělávání zrakově postižených dětí - slabozrakých, se zbytky zraku, nevidomých a dětí s kombinovaným postižením, kde se zrakové postižení spojuje s mentálním postižením, sluchovým postižením, lehčím tělesným postižením, ale také se specifickými poruchami učení, poruchami chování nebo různými specifickými vývojovými poruchami. Momentálně navštěvuje naši školu spolu 101 dětí. Jsme škola s celoslovenskou působností. Přibližně 30 % dětí je z Bratislavy, další jsou z jiných částí Slovenska. Co vás vedlo ke zřízení Snoezelen místnosti ve vaší škole? Daria: Slyšeli jsme o místnostech Snoezelen vybudovaných v některých školách a zařízeních. Byli jsme se podívat na Snoezelen ve Speciální základní škole na Žehrianské ulici, v Domově sociálních služeb na Sibírské ulici a ve Speciální základní škole na Dolinského ulici, takže jsme získali rámcový přehled. Právě v tom čase vyhlásila Nadace Pontis projekt, který podporoval i tvorbu Snoezelenu na Slovensku. Pan ředitel mě pověřil jeho vypracováním, navržením vhodných komponentů a detailním zpracováním. Nadace Pontis náš projekt vybrala z 299 uchazečů a podpořila jej v plném rozsahu, co nás velmi mile překvapilo. V té chvíli začala práce na úpravě místnosti, elektroinstalaci a objednávání jednotlivých položek, jejich montáži a celkovém dotvoření místnosti.

2 Jak dlouho máte Snoezelen místnost? Daria: Slavnostní otevření naší místnosti bylo 5. září Konalo se za přítomnosti první dámy, která nám prostřednictvím Slovenské nadace Silvie Gašparovičové věnovala finanční prostředky na vodní hudební vibrační postel, která byla prvním komponentem na cestě k vytvoření Snoezelenu v naší škole. Kolik zaměstnanců a s jakým pracovním zaměřením vede aktivity ve Snoezelen místnosti? Daria: Snoezelen mohou využívat všichni pedagogičtí zaměstnanci školy, tedy učitelé MŠ, ZŠ a ŠZŠ, rovněž vychovávatelé a školní psycholog. V rámci školy ovšem není velký prostor pro aplikaci Snoezelen. Je potřeba využít každou volnou chvilku, aby děti zvládly všechno učivo předepsané v osnovách. Snoezelen místnost využívá při své práci zejména paní psycholožka, která si tady našla prostor pro individuální činnost s dětmi, a vychovávatelé v rámci relaxačních a oddechových aktivit. S jakými žáky pracujete ve Snoezelen místnosti? Mgr. Soňa Kúdelová, školní psycholožka: Primárně jsou to děti s poruchami zraku, ovšem máme velký podíl dětí, které jsou ze sociálně slabších rodin a mají ještě navíc různé přidružené poruchy, třeba poruchy pozornosti, učení, chování. Doteď jsem pracovala téměř výlučně individuálně, ale od tohoto školního roku vedu již i skupinové aktivity, zaměřené na nácvik skupinové relaxace, komunikace a specifických zručností. Pracuji tady s mládeží ve věku od 3 do 18 let. Kolik dětí z celkového počtu je zapojených do aktivit ve Snoezelenu? Soňa: V podstatě všichni, frekvence setkání závisí zejména od toho, zdali jsou zapojeni individuálně nebo skupinově. Skupiny nerealizuji tak často. Pravidelně Snoezelen místnost navštěvuje minimálně 80 dětí. Který ze tří přístupů v rámci multisenzorické terapie (terapeutické působení, volnočasová aktivita, pedagogická podpora) převažuje ve vaší práci ve Snoezelenu? Soňa: Jde o kombinaci volnočasové aktivity s příležitostnými terapeutickými intervencemi dle potřeby. Snoezelen slouží zejména jako relaxace, protože naše děti jsou vystaveny mimořádně velké zátěži. Potřebují oddech a uvolnění, aby mohly v rámci výchovně vzdělávacího procesu efektivně fungovat.

3 Daria: Již v rámci projektu Snoezelen místnosti v našem zařízení dominoval její relaxační princip. V naší škole jsou mnohé děti vytaženy od rána do půl čtvrté odpoledne. Pak mají půlhodinu na olovrant a následně se do šesti připravují na vyučování na následující den. To je velmi náročné. Z tohoto důvodu jsme hledali formy, jak rozumně využít volný čas a pomoct dětem v tom, aby alespoň na chvíli absolutně "vypnuly", odbouraly stres a naladily se tak, aby snáz zvládaly povinnosti, které je ještě čekají. Myslím si, že Snoezelen místnost je prostor, který jim to umožňuje. Soňa: I z tohoto důvodu jsem práci ve Snoezelenu začala zpočátku vést výlučně individuální formou, kdy je na dítěti samotném nastavení a úprava prostředí. Děti ubytované na internátě jsou nepřetržitě v kolektivu. Mají velmi málo času a prostoru, který by patřil jenom jim, reálně i symbolicky. Ukázalo se jako velmi užitečné, že takový prostor pro sebe samé mohou ve Snoezelen místnosti najít. Takže při vaší práci ve Snoezelen místnosti převažuje spíše individuální forma práce nad skupinovou? Soňa: Zatím jednoznačně převažuje individuální forma práce. Které jsou nejdůležitější prvky Snoezelen místnosti? Které při své práci nejvíc využíváte a těší se oblibě dětí? Daria: Nejoblíbenější u dětí je houpací křeslo, na kterém se výborně polohuje. Populární je ovšem i vodní hudební postel. Máme ve škole sluchově a zrakově postiženého chlapce, kterému se velmi líbí, když na vodní posteli vnímá vibrace přes povrch svého těla. Bublinkový válec s rybičkami se líbí asi každému, navíc příjemně dokresluje atmosféru místnosti, která je zařízena jako podmořský svět. Na optických vláknech děti rády mění barvy prostřednictvím interaktivního ovladače tak, aby ladily s bublinkovým válcem, a přitom se učí barvy v anglickém nebo německém jazyce. Ve Snoezelen místnosti máme hodně podnětů pro slabozraké žáky a žáky se zbytky zraku, kteří ještě rozlišují barvy. Nevidomí jsou o toto ochuzení, využívají zejména závěsné křeslo, vodní hudební postel a hmatové hračky. Pro menší děti je velmi zajímavá zvuková hudební podložka, se kterou se rádi hrají i nevidomí žáci. Děti si mohou lehnout na měkoučký koberec, schoulit se do polohovacího vaku. Každý si najde něco, co se mu líbí, co je mu příjemné. Je to úplně jiný prostor jako v ostatních částech internátu. Soňa: Je to ohraničený prostor, který je součástí školy, ale zároveň je úplně jiný. To je pro děti velmi atraktivní. I zůstat tady jen tak potmě je pro děti něco mimořádné. Daria: Internátní výchova je v našich podmínkách obecně nastavena tak, že dětem přirozeně chybí soukromí. Jsou pořád součástí kolektivu, nemají prostor pro intimitu, nebo pro intimní

4 rozhovor s někým. Snoezelen v této souvislosti při využívání individuální formy právě tento prostor poskytuje. Paní psycholožka ho často využívá jako místo, kde dítě dřív naváže kontakt a je přístupné rozhovoru. Je Snoezelen místnost pro děti tak atraktivní, že do ní mohou dostat vstup za odměnu? Můžete je motivovat tím, že když něco udělají, mohou jít sem? Soňa: Určitě ano. Pobyt ve Snoezelen místnosti a s ním spojený pocit kouzelnosti a svobody je pro většinu dětí velkou motivací. Zároveň mi práce ve Snoezelenu umožňuje velmi dobře pracovat i s aspektem hranic. Platí tady jasná pravidla, co je mimořádně důležité zejména při práci s dětmi s poruchami chování. Učí se seberegulaci a schopnosti zklidnit se. Jak sestavujete jednotlivé pobyty v multisenzorické místnosti? Jak vypadá aktivita v místnosti od příchodu po odchod? Soňa: Závisí od konkrétního dítěte a od účelu pobytu. Když jde o rozhovor, struktura bývá více méně volná a pobyt není v zásadě tak striktně časově omezený. Když vidím, že dítě začalo o něčem mluvit, nepřerušuji ho, nechávám tomu volný průběh. Ovšem při dětech s poruchami chování, které mají tendenci překračovat hranice, bývá struktura přísnější. Mají jasně vymezena pravidla a délku pobytu. Mohou si nastavit prostředí podle sebe, relaxovat jak chtějí, ale když zazní zvukový signál, pobyt končí, bez ohledu na to, zda se jim to líbí, či nikoliv. Mám zkušenost, že tyto děti se vědí po určité době lépe ovládat, jsou vnímavější vůči vlastním potřebám i požadavkům druhých a mnohem lépe chápou hranice. A toto je možná i kámen úrazu skupinové práce, kde se děti těžko shodnou, jak upravit společný prostor tak, aby to vyhovovalo všem. Z tohoto důvodu jsme začali pracovat individuální formou. Na druhé straně se v rámci skupinové práce dají právě tyto momenty využít na nácvik komunikace a respektu. Vždy závisí od dítěte a od účelu návštěvy, zda je pobyt strukturován nebo volnější. Začátek nechám většinou na dítěti a postupně se ukazuje, jakým směrem se bude pobyt v místnosti ubírat. Někdy si dítě jen nastaví světla, posadí se a oddechuje. Můžeme si povídat nebo může relaxovat mlčky. Zkuste říct konkrétní příklad s nějakým žákem. Soňa: Standardní Snoezelen jednotka trvá 30 minut. Přijdu sem s nevidomým děvčetem, které si lehne na vibrační vodní postel. Zeptám se jí, zda chce zvukové vibrace, a když řekne, že ano, nechám ji asi 5 až 10 minut relaxovat na posteli. Pak ji nabídnu, že když chce, můžeme jít zkoumat prostor, nebo se zahrát s taktilními disky, aby byl pobyt v místnosti trochu aktivnější. Většina nevidomých dětí velmi oblibuje vibrační vodní postel, vybírají si ji nejčastěji. V tom případě zvyknu doplnit relaxaci o cvičení dovednosti aktivní imaginace.

5 Víte vysvětlit, proč si vybírají vodní postel? Daria: Naši žáci kvůli svému zrakovému postižení inklinují k sedavému způsobu života. Méně rádi zkoumají nový prostor, většinou nevyhledávají nějaké sportovní aktivity. Zvolit si ve Snoezelen místnosti postel je pro ně tedy dost přirozené. Když jsme děti obeznamovali s místností a komponenty, nevidomé děti se bály i houpacího křesla. Museli jsme ho přidržet a pomoct jim do něj nasednout. Když již byly v něm a začaly se kolísat, cítily se dobře. Teď houpací křeslo oblibují. Soňa: Vibrační vodní postel se nachází blízko při dveřích a nevidomí ji v rámci zkoumání prostoru najdou poměrně rychle a dále již většinou nepokračují. Jsou relativně pasivní, proto se je snažím trochu zaktivizovat. Nabádám je ke zkoumání prostoru opisem místnosti a komponentů v ní. Snažím se ukázat jim různé možnosti, např. "tady je vak, na který si můžeš sednout", "teď po koberci rozmístím tyto disky a ty se je budeš snažit co nejrychleji všechny najít". Děti následují má slova a tím jsou aktivnější, protože přirozeně je u nich tendence k aktivitě snížena. Můžete popsat skupinový pobyt ve Snoezelen místnosti se zrakově postiženými dětmi? Daria: S mladšími nevidomými dětmi jsme dělaly skupinovou hru na hnízda. Základem této hry jsou taktilní disky, které se rozloží po místnosti, přičemž každý disk představuje jedno hnízdo. Každé dítě dostane jeden disk se specifickým vzorem a má za úkol najít v místnosti disk se stejným vzorem. Pomocí hmatového vjemu tak dítě dokáže identifikovat pár stejných disků, resp. své hnízdo. Tahle hra se dá pojmout i soutěživě - kdo první najde své hnízdo. Soňa: S jednou skupinou menších dětí jsme si vytvořily svůj rituál. Když vešly do místnosti, vždy jsme zapnuly jen tlumené světlo za závěsem - tzv. Měsíc, a pustily jsme si jednu dlouhou a pomalou skladbu. Hrály jsme se na noc, že všichni spíme. Postupně si děti na to tak zvykly, že po příchodu do místnosti si říkaly o dané osvětlení i hudbu, kterou jsme pouštěly přes vibrační vodní postel. V tomto prostředí se uměly velmi hezky zklidnit a zrelaxovat. Jaké jiné aktivity nebo přístupy ve Snoezelen místnosti realizujete? Soňa: Kromě multisenzorické terapie děláme zatím jen zrakovou stimulaci, zejména s dětmi se zbytky zraku. Děti přecházejí při kontaktu se Snoezelen místností jistými fázemi. Když ji viděly poprvé, tak to bylo pro ně něco nové, fascinující. V první fázi se s ní jen seznamovaly. Ve druhé fázi se jakoby toho všeho přesytily, již sem ani nechtěly chodit. No a teď jsou na jedné straně ve fázi zvyku, na druhé straně začínají více vnímat, jak to mohou využít. Doteď se ještě nevěděly dostatečně soustředit, potřebovaly si to tady nejdřív prozkoumat, seznámit se se všemi typy podnětů. Řekla bych, že již teď přichází období, kdy toto prostředí téměř všichni dobře znají a dal by se vytvořit prostor na realizaci specifičtějších aktivit.

6 Jaký přínos má Snoezelen místnost pro vaše žáky? Daria: Dítě tady dokáže "vypnout", přeladit se a uspořádat si myšlenky, co mu pomáhá lépe zvládat celý vzdělávací proces. Tohle vnímám jako největší přínos Snoezelen místnosti. A proto jsme naši Snoezelen místnost i v tomto smyslu zařídili. Na první pohled se může zdát, že pro nás - jako školu pro zrakově postižené děti - bude nejdůležitější zraková stimulace, která se nejlépe praktikuje v černé místnosti, protože v ní nejlépe vyniknou světelné efekty. Ovšem ten, kdo lépe pozná naši školu pochopí, že naše děti potřebují zejména možnost zrelaxovat, co jim umožní efektivně fungovat popři běžné školní zátěži. Místnost jsme proto celou ladili do bíla, ale umístili jsme sem černé závěsy s aplikacemi vodního světa, díky kterým můžeme vytvořit alternativní černé prostředí na tří stěnách. V takovém prostředí lépe vynikne UV světlo a je to vhodnější prostředí pro zrakovou stimulaci, která je také velkým přínosem. A jaký přínos má Snoezelen místnost pro vás jako odborníky? Soňa: Snáz se mi v tomto prostředí pracuje, děti jsou otevřenější. S některými menšími dětmi, které se bojí tmy, jsem tady dělala například nácviky, aby se jejich strach postupně, systematicky odboural. Také využívám místnost na nácvik komunikačních zručností. Tady jsou mnohé věci přirozenější a vědí si je snáz představit, nejsou pro ně tak abstraktní. Lépe rozumějí tomu, co od nich chci i v reálném životě, protože jsme si to tady nacvičily. Daria: Z pragmatického hlediště lze říct, že tato místnost má stejný přínos jako každá jiná místnost na škole, ať již fyzikální, chemická, přírodovědní nebo počítačová místnost. Samostatným přínosem je to, že se sem děti velmi těší, že se jim toto prostředí velmi líbí a cítí se tady dobře. No a pro nás pedagogy, že můžeme využívat pro své výchovné působení tak příjemný prostor. Setkali jste se s nějakými problémy při budování nebo využívání Snoezelenu? Daria: Byť jsme vycházeli ze zkušeností jiných zařízení a získávali informace z internetu, jisté problémy se objevily, tak jako při každé větší akci. První problém byl s uchycením závěsného houpacího křesla přes konzolu o strop. Ukázalo se, že náš strop je z T- betonových hranolů, a tedy z velké části dutý, takže nebylo jak uchytit pevně hmoždinku pro plánovanou 200 kg zátěž. Museli jsme provrtat kompletně strop do vyššího podlaží a uchytit tak křeslo pomocí 50 cm šroubů a zabetonovat. Další komplikace vznikla při plnění vodní matrace do hudební postele, která již byla uložena na bílém plyšovém koberci. Práce s ní byla značně nepřehledná. Až po naplnění, kdy se úplně vyrovnala, jsme zjistili, že má na jedné straně mezeru od čela postele, kam by mohly zapadnout menší předměty a poškodit vodní matraci. Museli jsme dvakrát vypouštět vodu hadicí z 3. podlaží, dokud jsme byli s jejím uložením

7 spokojeni, protože váha plné matrace nedovolila jakoukoliv manipulaci s ní. No a do třetice - naše Snoezelen místnost je otočená na jih a je v ní v průběhu celého dne velmi teplo. Okna nemůžeme otevírat, protože jsme k nim znemožnili přístup hvězdným závěsem. Plánovali jsme, že tento problém vyřeší čistička vzduchu, kterou jsme zakoupili v rámci projektu. Bohužel, tato byla v našem případě zbytečnou investicí, protože jsme museli dodatečně místnost vybavit výkonnou klimatizační jednotkou, aby v ní bylo příjemné prostředí v průběhu celého roku. Z jakých zdrojů se inspirujete při výběru aktivit ve Snoezelen místnosti? Soňa: Moje práce ve Snoezelen místnosti byla doteď založena převážně na intuici, a to zejména kvůli výše zmiňovaným fázím, kterými děti při pobytu v místnosti přecházejí. Mou prioritou bylo zvládnout prvotní kontakt se Snoezelen místností s každým individuálně, případně skupinově. Až teď bych chtěla začít s konkrétními aktivitami, a proto se začínám více zajímat o to, jaké jsou v tomto směru možnosti. Daria: Práce pedagogů se v začátku využívání Snoezelen místnosti ubírala cestou známých technik využívaných v novém multisenzorickém prostředí. Přivítali bychom určitě další vzdělávání, něco podobné jako byla konference, kterou jste v rámci občanského sdružení 3lobit zorganizovali v roce Ta byla velmi přínosná. Většina příspěvků se ovšem tehdy věnovala lidem s těžkým mentálním postižením, a my bychom ocenili zejména nápady pro práci s dětmi se zrakovým znevýhodněním. Stále hledáme cestu, jak bychom mohli svou práci zlepšit a zkvalitnit. Jaký typ vzdělávání by byl podle vás nejvíc efektivní? Workshop, přednáška nebo seminář? Daria: Rádi bychom viděli ukázky zaměřené na práci ve Snoezelenu s dětmi se zrakovým postižením a dalšími specifickými formami postižení. Plánujete dále rozvíjet vaši Snoezelen místnost? Daria: V místnosti s rozlohou 24 m2 je hlavních komponentů dost, v každém rohu místnosti je nějaký větší prvek. Nosné prvky již doplňovat nechceme. Možná ještě dokoupíme projektor pro obrázkové kotouče, máme jen dva projektory, které vytvářejí efekt vodní hladiny. Rádi bychom doplnili UV pomůcky - různé fosforeskující paličky a rukavičky, protože se v tomto prostoru krásně odrážejí. Chceme také udělat dobrý výběr relaxační hudby a doplnit CD se zvuky přírody, například šuměním moře, zurčením potůčku a pod.

Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků

Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Rozhovor vznikl dne 7. října 2013 v Odborném učilišti internátním ve Valaské, které sdružuje speciální mateřskou školu, speciální základní školu, praktickou

Více

Snoezelen lze spojit také s canisterapií

Snoezelen lze spojit také s canisterapií Snoezelen lze spojit také s canisterapií Rozhovor vznikl dne 18. září 2013 v Domově sociálních služeb v Giraltovcích, který poskytuje služby klientům s mentálním, tělesným, smyslovým, kombinovaným postižením

Více

* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost?

* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost? Z bílé místnosti může profitovat široká škála klientů Rozhovor vznikl dne 1. října 2013 v Zařízení pro seniory a Domově sociálních služeb v Horelici. Zařízení se věnuje osobám s různými typy postižení

Více

1.1.1 Úplnost a velikost školy Škola je plně organizovaná, tzn., že jsou otevřeny všechny ročníky základní školy a školní docházka trvá 10 roků.

1.1.1 Úplnost a velikost školy Škola je plně organizovaná, tzn., že jsou otevřeny všechny ročníky základní školy a školní docházka trvá 10 roků. Školní vzdělávací program Základní škola Ječná 2007 1.1.1 Úplnost a velikost školy Škola je plně organizovaná, tzn., že jsou otevřeny všechny ročníky základní školy a školní docházka trvá 10 roků. Součástí

Více

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33 Asistent pedagoga Základní úkoly, fungování ve třídě a spolupráce s učiteli, zákonnými zástupci a pracovníky školního poradenského pracoviště V Olomouci

Více

Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice.

Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice. Snoezelen prostředí má velký relaxační, stimulační i vztahový potenciál Rozhovor vznikl v rámci projektu "Využití multisenzorického prostředí v pedagogické, volnočasové a terapeutické práci", který v roce

Více

Jak by měla vypadat škola, prostor pro vzdělávání?

Jak by měla vypadat škola, prostor pro vzdělávání? Nové vzdělávání by mělo být zaměřeno na komunikační dovednosti, řemeslnou zručnost, tělesnou výchovu, umění a poznávání přírody. Dnešní děti budou do budoucna ze všeho nejvíc potřebovat schopnost týmové

Více

DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO

DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO zajišťuje HLASOVÉ CENTRUM, o.p.s. (www.hlasovecentrumops.cz) Termín stáže: 9. 13. března 2015 Mentor stáže: Mgr. Milena Čámková Asociación Provincial de

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

Snoezelen/multisenzorické prostředí s nevidomými a slabozrakými

Snoezelen/multisenzorické prostředí s nevidomými a slabozrakými Snoezelen/multisenzorické prostředí s nevidomými a slabozrakými Reinhard Keck Přednáška z 8. mezinárodního sympozia ISNA, Alabama, USA, 2010 Úvod Moje jméno je Reinhard Keck a jsem učitelem na státní škole

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami,

: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, Název projektu: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, zkráceně Centrum integrované podpory Registrační číslo projektu:

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola a Mateřská škola Neznašov Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy - 2015/2016 (červen) Datum: 26. 05. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy

Více

GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015

GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015 GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015 Z filmu Obecná škola Zpracovala: Mgr. Veronika Vitošková, Ph.D., školní psycholožka Celkové hodnocení školy Zdroj:

Více

RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ

RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ Vybrané aktivity s rodinami s dětmi s PAS v Centru pro autismus z PASti HANA JANIKOVÁ

Více

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life Verze platná od 1. 9. 2008 OBSAH 1. CHARAKTERISTIKA ŠD...2 2. EKONOMICKÉ,

Více

Metodická zpráva č. 1 vyhodnocení

Metodická zpráva č. 1 vyhodnocení Metodická zpráva č. 1 vyhodnocení Zpracoval: Michal Nesládek, Libor Nentvich 02/2018 V tomto textu je uvedeno vyhodnocení metodické zprávy č. 1, kterou zpracovávali metodici ve školách zapojených v projektu

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2015, Čl. I

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2015, Čl. I NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1, kterým se mění nařízení vlády č. /0 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické pedagogických pracovníků,

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 01 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog

Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog Rodinné Integrační Centrum o.s. Centrum pro autismus z PASti Prodloužená 278, Pardubice 530 09 www.ric.cz, info@ric.cz Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog DOTAZNÍK PRO ŘEDITELE ZŠ A MŠ PARDUBICE zkoumané

Více

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 %

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 % Vyhodnocení dotazníků: rozdáno 100% dotazníků, vráceno 95% dotazníků na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče Je atmosféra školy, když ji navštívíte, podle vás pozitivní? a) určitě ano

Více

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Kamenomlýnská 2, Brno

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Kamenomlýnská 2, Brno Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Kamenomlýnská 2, 603 00 Brno Právní forma: Příspěvková organizace Zřizovatel: MŠMT ČR, Karmelitská 529/5, 118 00 Praha 1 IZO: 600

Více

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Část D Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání VÚP Praha 2005 Část D 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci

Více

ODBORNÁ PRAXE. SOCIÁLNÍ ČINNOST školní rok 2014/15 třída 3. D. Zařízení pro děti a mládež

ODBORNÁ PRAXE. SOCIÁLNÍ ČINNOST školní rok 2014/15 třída 3. D. Zařízení pro děti a mládež ODBORNÁ PRAXE SOCIÁLNÍ ČINNOST školní rok 2014/15 třída 3. D Zařízení pro děti a mládež Hlavním obsahovým okruhem odborné praxe ve 3. ročníku tvoří téma Péče o dítě. Praktická výuka probíhala jako průběžná

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA K VÝSLEDKŮM VÝZKUMU PŘECHODU DĚTÍ Z MATEŘSKÉ ŠKOLY DO 1. TŘÍDY ZÁKLADNÍ ŠKOLY

TISKOVÁ ZPRÁVA K VÝSLEDKŮM VÝZKUMU PŘECHODU DĚTÍ Z MATEŘSKÉ ŠKOLY DO 1. TŘÍDY ZÁKLADNÍ ŠKOLY TISKOVÁ ZPRÁVA K VÝSLEDKŮM VÝZKUMU PŘECHODU DĚTÍ Z MATEŘSKÉ ŠKOLY DO 1. TŘÍDY ZÁKLADNÍ ŠKOLY Předškoláci umějí čím dál tím lépe počítat. U odkladů rozhoduje věk a pohlaví dítěte. Školu prvňákům vybírají

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Základní škola a Mateřská škola Ratíškovice Vítězná 701, 696 02 Ratíškovice Školní vzdělávací program pro školní družinu Č.j. 243/2015 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Adresa (sídlo) školy: Vítězná 701, 696 02 Ratíškovice

Více

Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog

Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog 1 STŘE DNÍ Š KO LA PRO F. ZDEŇKA MATĚ J ČKA O STRAVA - PO RUBA, 17. LISTO PADU 1123, PŘÍS PĚVKO VÁ O RG ANIZACE Škola je komplexem plně bezbariérových objektů

Více

Vzdělávání žáků se zrakovým postižením. Jana Janková

Vzdělávání žáků se zrakovým postižením. Jana Janková Vzdělávání žáků se zrakovým postižením Jana Janková Cíl výchovy a vzdělávání ZP Stejný jako u intaktních žáků tj. získání klíčových kompetencí a nácvik kompenzačních dovedností tak, aby se jedinec se ZP

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP

ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP Oblast Podpora inkluze Obecná priorita A13: Vzdělávání žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami společně s ostatními Obecný cíl A13.1: Zajistit optimální vzdělávání

Více

Metodické setkání zástupců škol KIPR

Metodické setkání zástupců škol KIPR Metodické setkání zástupců škol Novela vyhlášky č.27/2016sb., Novely vyhlášky č. 27/2016 Sb.,-č.1 A) tzv. letní novela - platnost od září, některá ustanovení platnost od 1. 9. a od 1.12. 2017 10-PLPP 13

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo?

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Středisko rané péče, pobočka Olomouc Regionální centrum pro podporu a provázení rodin s dětmi s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením Bc. Veronika Zahradníková

Více

DNPR1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ 1 žáci 1. stupně 0% 0%

DNPR1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ 1 žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci 1. stupně 1. část Vícenásobné odpovědi - Změna v názorech respondentů. V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce

Více

KONCEPCE ROZVOJE ZŠ A MŠ V HOLASICÍCH. na období 2012 2015

KONCEPCE ROZVOJE ZŠ A MŠ V HOLASICÍCH. na období 2012 2015 KONCEPCE ROZVOJE ZŠ A MŠ V HOLASICÍCH na období 2012 2015 Brno, květen 2012 Obsah : I.. Úvodní informace II. Charakteristika školy III. Hlavní cíle školy 1. Oblast výchovně vzdělávací A: Předškolní vzdělávání

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Kostra lidského těla Přírodopis 8. ročník 2 vyučovací

Více

KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ.

KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ. KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ. Akreditace MŠMT - č.j.: MSMT- 13579/2018-1-524 2.I/6 Vzdělávání

Více

Označte, který stupeň Vaše dítě/ děti navštěvuje/ navštěvují:

Označte, který stupeň Vaše dítě/ děti navštěvuje/ navštěvují: Počet odpovědí: 296 v.voltr@zs-jestedska.cz Upravit formulář Zobrazit všechny odpovědi Publikovat analýzu Souhrn Označte, který stupeň Vaše dítě/ děti navštěvuje/ navštěvují: I. 172 58 % II. 84 28 % I.

Více

Anketa pro žáky soubor otázek

Anketa pro žáky soubor otázek Anketa pro žáky soubor otázek Nabídka všech otázek nástroje pro základní školu MOTIVACE: Co je pro Tebe ve škole důležité? Co by Ti měla škola pomoci dosáhnout? naučit se co jvíce připravit se na přijímací

Více

* * * * * Na začátek, prosím, představte zařízení, ve kterém pracujete. Jaké je vaše pracovní zařazení?

* * * * * Na začátek, prosím, představte zařízení, ve kterém pracujete. Jaké je vaše pracovní zařazení? Terapie je vedlejším efektem toho, že se dítě cítí ve Snoezelenu příjemně Rozhovor vznikl dne 14. listopadu 2013 ve Spojené škole na Beethovenově 27 v Trnavě, která vzdělává žáky s mentálním, kombinovaným

Více

Zápis vedoucí PS Rovné příležitosti č. 05/01_2019

Zápis vedoucí PS Rovné příležitosti č. 05/01_2019 Zápis vedoucí PS Rovné příležitosti č. 05/01_2019 Téma: Den a místo : Program : Inkluze na školách - příklady dobré praxe a úskalí 7. 1. 2019, ZŠ a MŠ Štěpánov 1. Představení systému fungování inkluze

Více

Lekce 1: Co je to tým?

Lekce 1: Co je to tým? Lekce 1: Co je to tým? Teoretický úvod: Ať už chceme nebo ne, často se stáváme členem týmu. Schopnost týmové spolupráce je žádanou dovedností, kterou vyhledávají personalisté a na níž stojí úspěch a konkurenceschopnost

Více

Výchovně-vzdělávací terapie pro děti se speciálními potřebami v Rumunsku

Výchovně-vzdělávací terapie pro děti se speciálními potřebami v Rumunsku Výchovně-vzdělávací terapie pro děti se speciálními potřebami v Rumunsku Jeden ze základních principů speciálního vzdělávání je princip zajištění jednoty výuky, výchovy, kompenzace, zotavení a (nebo) převýchovy.

Více

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV?

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV? Projekt ROZVOJ Náš dětský domov je zapojen do projektu Rozvoj, který realizuje Rozmarýna o.p.s. ve spolupráci s partnerem o.s. SES, SEbe - Spolu v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME

KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME PRÁCE S DĚTMI Z JAZYKOVĚ ODLIŠNÉHO PROSTŘEDÍ TERMÍN:

Více

5.1.3 Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na zobcovou flétnu

5.1.3 Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na zobcovou flétnu 5.1.3 Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu se uskutečňuje v předmětech Hra na zobcovou flétnu, Hudební nauka, Komorní hra a v nepovinném předmětu Sborový zpěv.

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem?

Jak na Vaše rozhodnutí reagovali v Partizánskem? Praha - Jak jsme vám slíbili, přinášíme vám dnes rozhovor s novým trenérem našich žen Tom ášem Hlavatým. Ten se hráčkám představil na středečním odpoledním tréninku, svoji trenérskou premiéru na lavičce

Více

Speciální základní škola Skuteč

Speciální základní škola Skuteč Speciální základní škola Skuteč SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉ CENTRUM (SPC) Zřízení SPC: 1. 1. 2010 Zastupitelstvo Pardubického kraje vydalo novou zřizovací listinu Speciální základní školy Skuteč, kde bylo nově

Více

KONTAKT: NOVOTNÁ ALENA, TELEFON:

KONTAKT: NOVOTNÁ ALENA, TELEFON: TLOSKOV KONTAKT: NOVOTNÁ ALENA, TELEFON: 317 740 128 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v 1. patře hlavní budovy - Zámek. Přístup je zcela bezbariérový (výtah).

Více

KATALOG PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ STRUKTURA PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ

KATALOG PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ STRUKTURA PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ KATALOG PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ STRUKTURA PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ 1. ORGANIZACE VÝUKY úprava režimu výuky s využitím relaxačních přestávek PAS PAS úprava režimu výuky s důrazem na individuální práci 1.1.1. 1.1.2.

Více

Návrhy možných témat závěrečných prací

Návrhy možných témat závěrečných prací Návrhy možných témat závěrečných prací PEDAGOGICKÉ STUDIUM UČITELŮ PV a OV, OV, VV, HV, ZDRAV, VYCH, PVČ Student je povinen si zvolit v rámci svého studia téma své závěrečné práce. K tomu má možnost využít

Více

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Pedagogicko-psychologická poradna 5 odstavce 3 bod c,d,e c) poskytuje poradenské služby žákům se zvýšeným rizikem školní neúspěšnosti nebo

Více

Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku

Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku Rozhovor vznikl dne 14. září 2013 v Domově sociálních služeb profesora Karola Matulaye pro děti a dospělé na Lipského 13 v Bratislavě, který

Více

Koncepce rozvoje Základní školy s rozšířenou výukou jazyků

Koncepce rozvoje Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Koncepce rozvoje Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Ladislava Coňka 40/3, 142 00 Praha 4-Písnice Zpracovala Mgr. Blanka Chýlová Praha, duben 2013 Obsah Úvod Silné stránky Slabé stránky Vize školy

Více

Jak se objednat do PPP?

Jak se objednat do PPP? Jak se objednat do PPP? Postup při objednání se liší podle toho, kdo dává podnět k vyšetření. Je tedy třeba zvážit, jaké bude vaše zadání a podle toho zvolit jednu z následujících variant: A. Jsem rodič

Více

Aux.Magazine Bilbao, Vizcaya, Španělsko www.auxmagazine.com

Aux.Magazine Bilbao, Vizcaya, Španělsko www.auxmagazine.com Vznik podnikatelského záměru Dámy Leire Layana, Silvia Andrés, Juanma Galván a Germán Castañeda založily svou vlastní firmu AUXILIARTE FACTORIA v roce 2004. Každá z podnikatelek má vzdělání v jiném oboru

Více

Popis klíčových aktivit projektu ŠKOLA PRO VŠECHNY

Popis klíčových aktivit projektu ŠKOLA PRO VŠECHNY Základní škola, Trutnov, Komenského 399 Projekt Škola pro všechny, registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.21/01.0027 Popis klíčových aktivit projektu ŠKOLA PRO VŠECHNY PRAVIDELNÝ PROGRAM DOUČOVÁNÍ Doučování

Více

Terra Batida Porto, Portugalsko www.terrabatida.com

Terra Batida Porto, Portugalsko www.terrabatida.com Žena podnikatelka a nápad Maria Gabriel začala s podnikáním v roce 2003. Přestože v té době měla stálou práci v mezinárodní telekomunikační společnosti, cítila, že potřebuje něco jiného něco, co by ji

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

INTEGRACE OČIMA ASISTENTA

INTEGRACE OČIMA ASISTENTA INTEGRACE OČIMA ASISTENTA ASISTENT PEDAGOGA versus OSOBNÍ ASISTENT Asistent je zaměstnancem školy výhody: je součástí pedagog.sboru je více zapojován do dění ve škole má práva i povinnosti jako ostatní

Více

Náš projekt Centrum integrované podpory

Náš projekt Centrum integrované podpory Kliknutím lze upravit styl. Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.2.08/04.0006

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Základní škola a Mateřská škola Vojkovice, okres Brno venkov, příspěvková organizace DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Číslo jednací: 30/VIII-16 Nabývá účinnosti dne 1. 9. 2016 Schváleno školskou

Více

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v u:

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v  u: Příloha č. 1: Dotazník a) Průvodní dopis rozeslaný emailem (ředitelky MŠ v Praze z internetové databáze) Dobrý den, Vážená paní ředitelko, zdravím a obracím se na Vás s žádostí o vyplnění dotazníku k mé

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2018/2019

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2018/2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2018/2019 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Základní škola

Více

PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Na co můžeme být hrdí Kde žáci a rodiče vidí naše silné stránky Kde máme prostor na zlepšení Na co nás žáci

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok: 2014/ 2015 Základní škola praktická a základní škola speciální Ostrov Adresa školy: Krušnohorská 304, 363 01 OSTROV Telefon: 730 585 022, 730 329109, 730 329 108

Více

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření.

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. 1 Příloha číslo 1: DOTAZNÍK K INKLUZIVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ pro výchovné poradce Dobrý den,

Více

Standard č. 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby. Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace

Standard č. 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby. Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace Standard č. 1 Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby Vydal: Mgr. Bc. Romana Svobodová Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace Datum: 11. 12. 2014 Revize č.: Stran: 1-5 Kritérium 1a Pověřená

Více

smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem

smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem ze systému vzdělávání podpořit žáky se specifickými

Více

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy Vzorový návrh Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán Škola Jméno a příjmení žáka/žákyně Datum narození Třída

Více

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030, Praha 6 Řepy tel.235314514 Školní rok: 2012/2013 Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic Cíl projektu:

Více

VÝSTUPY PROJEKTU. doc. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D. PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Brno,

VÝSTUPY PROJEKTU. doc. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D. PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Brno, VÝSTUPY PROJEKTU doc. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D. PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Brno, 26.4.2016 OBSAH: 1. Východiska tvorby záznamového archu. 2. Tvorba záznamového archu a jeho ověření. 3. Návrhy metodik.

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Havířov, Ostrava 1. pol. 2019

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Havířov, Ostrava 1. pol. 2019 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka, Ostrava 1. pol. 2019 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, s novým kalendářním rokem Vám opět nabízíme

Více

Naše pohodová školička v průběhu ročních období,

Naše pohodová školička v průběhu ročních období, Mateřská škola speciální, Základní škola speciální a Praktická škola Elpis, Brno, Koperníkova 2/4 www.skolaelpis.cz tel. 545245630 e-mail: elpis@telecom.cz Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání,

Více

UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ

UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ. stupeň Vzdělávací oblast Vzdělávací obor předmět.. 3. 4. 5. 6. předměty DČD* Jazyk a jazyková Čtení Čtení 3 3 3 3 6 0 komunikace Psaní Psaní 3

Více

TISKOVÁ KONFERENCE PROJEKTU SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR. Langhans, Praha, 26. 8. 2015

TISKOVÁ KONFERENCE PROJEKTU SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR. Langhans, Praha, 26. 8. 2015 TISKOVÁ KONFERENCE PROJEKTU SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR Langhans, Praha, 26. 8. 2015 1 Co je předmětem TK: Co si myslí o a co potřebují pedagogové pro vzdělávání žáků se SVP? Kde jsou

Více

OBRÁZKOVÝ SLOVNÍK SOCIÁLNÍCH SITUACÍ PRO DĚTI NEJEN S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA ROMANA STRAUSSOVÁ MONIKA KNOTKOVÁ IVANA MÁTLOVÁ

OBRÁZKOVÝ SLOVNÍK SOCIÁLNÍCH SITUACÍ PRO DĚTI NEJEN S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA ROMANA STRAUSSOVÁ MONIKA KNOTKOVÁ IVANA MÁTLOVÁ OBRÁZKOVÝ ROMANA STRAUSSOVÁ MONIKA KNOTKOVÁ IVANA MÁTLOVÁ Ilustrace: IVA ROŠTÁROVÁ SLOVNÍK SOCIÁLNÍCH SITUACÍ PRO DĚTI NEJEN S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA Tento obrázkový slovník byl připraven pro děti

Více

NEVZDĚLANOST V OTÁZKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ JE VELKÁ

NEVZDĚLANOST V OTÁZKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ JE VELKÁ NEVZDĚLANOST V OTÁZKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ JE VELKÁ Jana Nováčková, spoluautorka konceptu Respektovat a být respektován TRADIČNÍ ŠKOLA děti jsou rozdělené do tříd podle věku děti nemají žádný vliv na to, co se

Více

ZAHRANIČNÍ STÁŽ LONDÝN 2014 TERMÍN 21.-26.9.2014 Věra Martinová, DiS., ZŠ a MŠ pro TP Liberec

ZAHRANIČNÍ STÁŽ LONDÝN 2014 TERMÍN 21.-26.9.2014 Věra Martinová, DiS., ZŠ a MŠ pro TP Liberec ZAHRANIČNÍ STÁŽ LONDÝN 2014 TERMÍN 21.-26.9.2014 Věra Martinová, DiS., ZŠ a MŠ pro TP Liberec NEDĚLĚ 21.9.2014 * odlet Praha Luton * transfer z letiště Luton Victoria * schůzka s organizátorkou (předání

Více

Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci

Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci Rozhovor vznikl dne 4. října 2013 v Domově důchodců a Domově sociálních služeb na Škultétyho ulici 329 ve Velkém Krtíši, kde poskytují služby dospělým a seniorům

Více

ZuZu English Eduction, z.s. Workshop na téma Implementace metody ZuZu English do ŠVP

ZuZu English Eduction, z.s. Workshop na téma Implementace metody ZuZu English do ŠVP ZuZu English Eduction, z.s. Workshop na téma Implementace metody ZuZu English do ŠVP Výuka pro děti 1. 3. tříd GOOD MORNING. / Dobré ráno. GOOD AFTERNOON. / Dobré odpoledne. GOOD EVENING. / Dobrý večer.

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2016/2017

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2016/2017 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2016/2017 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Základní škola

Více

Dětský diagnostický ústav, dětský domov, středisko výchovné péče, základní škola a školní jídelna, Homole 90. Výroční zpráva

Dětský diagnostický ústav, dětský domov, středisko výchovné péče, základní škola a školní jídelna, Homole 90. Výroční zpráva Výroční zpráva Dětský diagnostický ústav, dětský domov se školou, středisko výchovné péče, základní škola a školní Pracoviště : Středisko výchovné péče Spirála Český Krumlov, Špičák 114 Školní rok 2014/2015

Více

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha,

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha, PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ Konference Praha, 15.3.2018 Jsme školské poradenské zařízení Svou činnost jsme zahájili již v roce 1969 Našim zřizovatelem je JM kraj Pedagogicko-psychologická

Více

Charakteristika předmětu TĚLESNÁ VÝCHOVA

Charakteristika předmětu TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika předmětu TĚLESNÁ VÝCHOVA Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět TĚLESNÁ VÝCHOVA je součástí vědního oboru kinantropologie a zabývá se pohybovým učením, vyučováním a výchovou.

Více

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy IV : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

Koncepce rozvoje Základní školy a Mateřské školy Jana Ámose Komenského Žeravice, okres Hodonín, příspěvkové organizace

Koncepce rozvoje Základní školy a Mateřské školy Jana Ámose Komenského Žeravice, okres Hodonín, příspěvkové organizace Koncepce rozvoje Základní školy a Mateřské školy Jana Ámose Komenského Žeravice, okres Hodonín, příspěvkové organizace Mgr. Andrea Chludilová, 2018 Vize: Vytvořit školu s kvalitními podmínkami pro rozvoj

Více

VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH

VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH Během března až května 2013 jsme postupně navštívili všechny zapojené školy. Jedním z účelů návštěvy byly rozhovory ke školním vzdělávacím programům s

Více

Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS)

Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS) Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (PAS) Žáci s PAS Poruchy autistického spektra jsou V MKN 10 (F.84) označeny jako pervazivní (všepronikající) vývojové poruchy Dětský autismus, atypický

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu v Kostelanech nad Moravou

Školní vzdělávací program pro školní družinu v Kostelanech nad Moravou Školní vzdělávací program pro školní družinu v Kostelanech nad Moravou Adresa: MŠ Kostelany nad Moravou č. 151 ŠD:IZO: 173000291 okres Uherské Hradiště příspěvková organizace 686 01 IČO: 70982708 Tel:

Více

Základní škola logopedická s. r. o., Paskovská 65/92, 720 00 Ostrava-Hrabová Minimální preventivní program Strana: 1/8

Základní škola logopedická s. r. o., Paskovská 65/92, 720 00 Ostrava-Hrabová Minimální preventivní program Strana: 1/8 Strana: 1/8 1. Základní údaje o škole Název a adresa školy, pro Základní škola logopedická s.r.o., kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Mgr. René Macháč Telefon na ředitele 596 735 470 E-mail

Více

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě.

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Vše, co je řečené, je dobré mít i v písemné podobě (nebo promítnuté

Více

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Ing. Jitka Gajdoštinová + Ing. Lenka Křesadlova Ph.D. - NPÚ ÚOP v Kroměříži

Více

Výroční zpráva za rok 2013

Výroční zpráva za rok 2013 Výroční zpráva za rok 2013 Poděkování Nadační fond Algo patří k malým nadačním fondům disponujícím omezenými finančními prostředky. O to více se snaží o maximální využití těchto prostředků za účelem zcela

Více

Školní vzdělávací program pro školní klub

Školní vzdělávací program pro školní klub Školní vzdělávací program pro školní klub Ředitel : Mgr. Miloš Sobotka Zástupce ředitele : Mgr. Dana Černíková Vychovatelka školního klubu : Mgr. Petra Plšková Charakteristika, umístění a vybavení školního

Více