Výroční zpráva o činnosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroční zpráva o činnosti"

Transkript

1 Výroční zpráva o činnosti 2008

2 Projektový servis Univerzity Palackého v Olomouci (PS UP) je poradenské, informační a asistenční centrum, které zajišťuje celou škálu služeb v oblasti projektového managementu. Mezi hlavní činnosti patří komplexní služby pro předkladatele projektů, projektové poradenství, administrativní a finanční vedení projektů, vzdělávání a lektorování. PS UP je samostatným pracovištěm Univerzity Palackého v Olomouci spadajícím pod prorektorku pro záležitosti vědy a výzkumu. PS UP slouží všem fakultám a zařízením Univerzity Palackého v Olomouci. Na komerční bázi poskytuje své služby i externím subjektům. PS UP se specializuje na veškeré grantové programy Evropské unie, grantové programy ministerstev České republiky a všechny Operační programy financované ze Strukturálních fondů Evropské unie. V roce 2008 pokračoval PS UP v aktivitách nastartovaných v předchozím období a nadále je rozvíjel. Schéma aktivit PS UP v roce 2008 Průběžné zvyšování kvalifikace pracovníků PS UP INFORMOVÁNÍ KONZULTACE PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ VYHLEDÁVÁNÍ DOTAČNÍCH MOŽNOSTÍ ZPRACOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ DO FORMY PŘIHLÁŠEK ADMINISTRACE A VEDENÍ PROJEKTŮ Vlastní projekty PS UP + hospodářská činnost Propagace PS UP

3 INFORMOVÁNÍ Informování o možnostech zapojení se do výzkumných a vzdělávacích projektů je základním stavebním kamenem činnosti PS UP, od kterého se dále odvíjejí ostatní aktivity. V roce 2008 probíhalo šíření informací ve dvou rovinách: 1. Plošné šíření informací o možnostech zapojení se do výzkumných a vzdělávacích projektů Nástroje: webové stránky PS UP bulletin PS UP informuje 2. Adresné šíření informací Nástroje: semináře a akce PS UP aktivní účast pracovníků PS UP na externích seminářích monitoring zájmových oblastí rozesílání novinek em Za dobu působení PS UP bylo vypozorováno, že díky plošnému šíření informací se na PS UP obracejí noví zájemci o spolupráci, kteří v mnoha případech přecházejí do skupiny subjektů, kterým jsou nadále informace předávány individuálně. Z tohoto důvodu se PS UP v roce 2008 intenzívně věnoval oběma oblastem. Webové stránky PS UP Primárním cílem internetových stránek je informovat zájemce o možnostech zapojení se do projektů v jednotlivých programech, ale zaměřují se také na aktuální služby a činnost PS UP jakožto organizace zaměřené na vyhledávání projektových možností, zpracování a předkládání projektových žádostí a provádění vnitřního auditu a administrace jednotlivých projektů. Webové stránky jsou podstatnou a vysoce využívanou součástí komunikační a informační strategie PS UP a procházejí tedy kontinuálním rozvojem a aktualizací.

4 Z tohoto důvodu byla ve druhé polovině srpna spuštěna nová, uživatelsky i funkčně pokročilejší verze. Ponechána zůstala struktura i zavedený design, inovací prošla nabídka služeb. K již zavedeným a osvědčeným funkcím (elektronické registrační formuláře, elektronická dotační infolinka) byly implementovány nové (kalendář akcí, RSS, odběr novinek). Kalendář slouží jako přehledná pomůcka při informování o akcích, které PS UP pořádá, ale lze ji také efektivně využít pro informace o termínech jednotlivých výzev operačních programů. Technologie RSS umožňuje uživatelům internetu přihlásit se k odběru novinek z konkrétního webu, který tuto technologii podporuje. Jedná se o pohodlné sledování nových informací na stránkách, kde se obsah mění a přidává velmi často. Funkce odběru novinek je založena na databázi uživatelů, kteří mají zájem o pravidelné zasílání novinek e- mailem. Po zaregistrování jejich elektronické poštovní adresy do databáze jsou těmto uživatelů novinky ihned po zveřejnění automaticky zasílány na ový účet. Tyto inovace by měly zpřístupnit a zjednodušit uživatelům komunikaci s PS UP, ale také jim napomoci ke získání lepšího přehledu o službách, které PS UP nabízí, a projektových výzvách, do kterých se můžou zapojit. Stránky jsou rozděleny do následující struktury: - aktuality (nejpodstatnější a nejaktuálnější informace o dění týkající se projektů, výzev a činnosti PS UP) - služby PS UP (informace o službách, které PS UP nabízí a poskytuje zájemcům o projekty) - výzvy k předkládání projektů (přehled otevřených a připravovaných výzev rozdělený dle jednotlivých operačních programů) - bulletin PS UP informuje (všechna doposud vydaná čísla ke stažení v elektronické podobě) - realizované projekty (informace o projektech realizovaných PS UP včetně např. výukových materiálů, projektech vedených za administrační pomoci PS UP a projektech OP RLZ realizovaných na UPOL) - akce PS UP (informace a pozvánky na akce pořádané PS UP) - ke stažení (podstatné či užitečné soubory např. sborníky z konferencí, přehledy výzev, příručky, prezentace atd.) - užitečné odkazy (odkazy vztahující se k projektům stránky ministerstev, grantových agentur atd.)

5 Stránky samozřejmě obsahují informace o službách, které PS UP nabízí, kontakty na jednotlivé zaměstnance a fotogalerii. Stránky jsou rovněž zařazeny do nejdůležitějších vyhledávacích portálů ( atd.) a odkaz je umístěn na portálech všech fakult Univerzity Palackého v Olomouci. Návštěvnost stránek se zvýšila na průměrnou hodnotu 30 unikátních IP adres denně (z 20 unikátních IP adres minulý rok). Ukazatel odkazujících stránek ilustruje, odkud jednotliví uživatelé na stránky přicházejí. Převažuje forma bez odkazující stránky, tedy přímá (cílená) návštěva, následuji odkazy ze stránek Univerzity a jednotlivých fakult, odkazy jiných pracovišť (např. Technologického centra) a ostatní ( y, stránky projektů atd.). ODKAZUJÍCÍ STRÁNKY 19% 7% 5% 3% Bez odkazující stránky Odkaz na stránkách Univerzity Palackého v Olomouci Vyhledávací portály 66% Odkazy na stránkách jiných institucí Ostatní Elektronickou dotační infolinku (elektronické pokládání dotazů) využilo 33 uživatelů ze širokého spektra institucí (Univerzita Palackého v Olomouci, školní zařízení, živnostníci i firmy z Olomouckého kraje). Registraci s využitím elektronického formuláře zvolilo 92 účastníků akcí pořádaných nebo spolupořádaných PS UP. Webové stránky se staly nedílnou součástí komunikační strategie PS UP a povědomí o nich u uživatelů neustále narůstá. Jejich aktualizace a rozvoj je i nadále jednou z prioritních součástí strategického rozvoje PS UP.

6 Bulletin PS UP informuje Bulletin PS UP informuje je měsíčník o novinkách, výzvách a jiných informacích, které souvisejí s možnostmi zapojení se do výzkumných a vzdělávacích projektů. V bulletinu jsou pravidelně prezentovány úspěšné projekty řešené na Univerzitě Palackého v Olomouci, je zde rubrika pozvánek na akce pořádané PS UP a sekce věnovaná rámcovým programům Evropské unie pro vědu a výzkum. V roce 2008 bylo vydáno 12 čísel, která byla distribuována v elektronické podobě na všechna pracoviště Univerzity a jsou zavěšena na webových stránkách PS UP. Dále je bulletin rozesílán i individuálním zájemcům po jejich přihlášení do databáze. Semináře a akce PS UP V roce 2008 pořádal Projektový servis UP celkem 9 seminářů a dalších doplňkových akcí, kterých se zúčastnilo celkem 440 účastníků.

7 Na počátku roku 2008 měl Projektový servis UP snahu informovat řešitele realizovaných projektů ESF na UP (končících v polovině roku 2008) o odborných i finančních postupech, které měly vést ke zdárnému ukončení projektů. Proto jsme uspořádali workshop s názvem Kulatý stůl 2008, na kterém byly formou aktivní moderované diskuse řešeny problémy jednotlivých projektových týmů. Na jaře 2008 jsme také připravovali potenciální budoucí předkladatele projektů na chystané výzvy v novém programovacím období EU , respektive na nové operační programy. Pořádali jsme semináře s názvem Připravujeme se na vyhlášení OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, dále pak seminář konkrétně zaměřený na Prioritní osu 1 Počáteční vzdělávání a seminář k oblasti podpory. Vysokoškolské vzdělávání. Jelikož výzvy v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost byly již dlouho očekávané, byla účast na těchto seminářích veliká. Po vyhlášení výzvy k podávání ostatních individuálních projektů v oblasti podpory Vysokoškolské vzdělávání jsme ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, odborem CERA, uspořádali seminář zaměřený na témata konkrétní výzvy a tvorbu projektové žádosti. O seminář byl velký zájem nejen na půdě Univerzity Palackého v Olomouci, ale i na jiných moravských vysokých školách a institucích. Počet účastníků převýšil 150 osob.

8 Na podzim 2008 jsme v rámci informační kampaně k Rámcovým programům EU (projekt RKO pro střední Moravu) uspořádali sérii dvou seminářů ve spolupráci s Technologickým centrem Akademie věd ČR. Semináře byly zaměřeny na aktuální výzvy v tématech Lidé, Myšlenky a Spolupráce. K organizaci seminářů jsme použili stejný osvědčený systém jako v předchozích obdobích. Pozvánky na semináře byly rozesílány elektronicky všem pracovníkům UP. Byly také k dispozici na webových stránkách publikovány v bulletinu PS UP Informuje a zveřejněny v Žurnálu UP. Účastníci seminářů vždy obdrželi tištěné podklady k akci, které byly také v elektronické formě umístěny na webové stránky PS UP. Všechny semináře byly evaluovány ze strany účastníků a byly velmi kladně hodnoceny. V případě připomínek byla vždy nastavena příslušná opatření k nápravě. Termíny seminářů vždy reflektovaly potřebnost a aktuálnost informací v daném období. Doplňkovou akcí pořádanou PS UP byl již 2. ročník turnaje řešitelů projektů ESF v malé kopané PS UP Cup Turnaje, konaného v prostorách Sportovní haly UP, se zúčastnilo pět družstev složených z řešitelských týmů projektů financovaných z Evropského sociálního fondu EU prostřednictvím Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Cílem akce bylo nejenom setkání projektových týmů a sportovní relax, ale také propagace grantových programů EU v rámci Univerzity Palackého v Olomouci.

9 Seznam seminářů pořádaných Projektovým servisem UP je přílohou č. 1. Všechny materiály k jednotlivým seminářům, včetně hodnocení účastníky, jsou evidovány v databázi realizovaných seminářů. Aktivní účast pracovníků PS UP na externích seminářích V průběhu roku 2008 se pracovníci Projektového servisu UP aktivně zapojili jako lektoři či přednášející do pěti externích seminářů. Účastnili se jich i jako školitelé pracovníků Krajského úřadu Olomouckého kraje v oblasti vzdělávacích projektů financovaných z OP VK. Na konferenci v Liberci zaměřené na rozvoj lidských zdrojů ve vědě a výzkumu představili projekty realizované na půdě Projektového servisu UP. Také prezentovali zkušenosti s Rámcovými programy ve spolupráci s Eurocentrem v Olomouci a Technologickým centrem AV ČR. V rámci konference pořádané Moravskou vysokou školou a Olomouckým krajem, zaměřené na financování vědy a výzkumu, prezentovali své projektové zkušenosti. Činnost Projektového servisu byla také prezentována na Univerzitě Komenského v Bratislavě na setkání pracovníků projektových center při univerzitách na Slovensku i v České republice, které mělo sloužit k výměně zkušeností, představení aktivit a k prezentaci projektů, které tato centra realizují. Seznam seminářů s aktivní účastí v roce 2008 je přílohou č. 2. Monitoring zájmových oblastí Adresné šíření informací se provádí za pomoci databáze monitorovaných oblastí, která se průběžně aktualizuje. Do databáze jsou zařazeny projektové záměry poté, kdy pracovníci Univerzity Palackého v Olomouci kontaktují PS UP s žádostí o pomoc s vyhledáním vhodného dotačního programu pro realizaci jejich nápadu (projektového záměru) či přímo se zpracováním projektové přihlášky.

10 Databáze obsahuje jméno kontaktní osoby, pracovní název projektu, dotační program a stupeň rozpracovanosti projektového záměru a je nejdůležitějším nástrojem k cílenému šíření informací. Pro osoby z databáze potom pravidelně sledujeme jejich oblast zájmu (dotační program) a informujeme je o nově vyhlášených výzvách, aktualitách a o všem podstatném, co se v dané oblasti děje. Za období od jsme v databázi evidovali 198 projektových záměrů, různého stupně rozpracovanosti. V následující tabulce a grafu jsou projektové záměry rozděleny dle dotačních programů. Celková struktura projektových záměrů OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 167 OP Životní prostředí 1 OP Podnikání a inovace 1 OP Lidské zdroje a zaměstnanost 2 OP Výzkum a vývoj pro inovace 5 OP Přeshraniční spolupráce 1 7. Rámcový program 12 IGA Ministerstva zdravotnictví 3 Ostatní 6 Celkem 198 Rozdělení projektových záměrů dle dotačních programů OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP Životní prostředí OP Podnikání a inovace OP Lidské zdroje a zaměstnanost OP Výzkum a vývoj pro inovace OP Přeshraniční spolupráce 7. Rámcový program IGA Ministerstva zdravotnictví Ostatní

11 Jak je z výše uvedeného přehledu patrné, nejvíce projektových záměrů se týká OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Další početnou skupinou jsou projektové záměry v 7. rámcovém programu a skupině Ostatní zde se jedná o projektové záměry zařazené například do Regionálního operačního programu, projekty Olomouckého kraje a projekty Ministerstva kultury (do skupiny Ostatní jsou zařazeny takové projektové záměry, které přímo nesouvisejí se vzděláváním či výzkumem a vývojem). Dotační programy OP Výzkum a vývoj pro inovace, IGA Ministerstva zdravotnictví, OP Podnikání a inovace, OP Životní prostředí, OP Lidské zdroje a zaměstnanost a OP Přeshraniční spolupráce jsou zastoupeny méně. Pro přiblížení dvou nejpočetnějších skupin jsou přiloženy následující tabulky a grafy, které znázorňují členění projektových záměrů dle fakult. Do skupiny Ostatní jsou zařazeny samostatné jednotky univerzity (PS UP, VUP, KUP). Členění projektových záměrů OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost dle fakult FTK 17 CMTF 2 PřF 46 LF 17 FF 41 PdF 29 PF 3 FZV 4 Ostatní 8 Celkem 167 Členění projektových záměrů OP VK dle fakult FTK CMTF PřF LF FF PdF PF FZV Ostatní

12 Členění projektových záměrů 7. rámcového programu dle fakult FF 2 PřF 7 LF 3 Celkem 12 Členění projektových záměrů 7. rámcového programu dle fakult FF PřF LF Rozesílání novinek e mailem V roce 2008 byl využíván aktualizovaný distribuční seznam pro rozesílání novinek em. Seznam je rozdělený podle jednotlivých fakult UP. Prostřednictvím tohoto seznamu jsou elektronicky šířeny aktuální informace o dotačních titulech, seminářích, akcích a výzvách v rámci jednotlivých zájmových oblastí daných pracovišť. Tyto informace jsou rozesílány ihned po jejich zveřejnění. Distribuční seznam je průběžně aktualizován a doplňován o kontakty nových zájemců o informace týkající se možností financování výzkumných a vzdělávacích projektů.

13 KONZULTACE PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ Konzultace projektových záměrů byly dalším krokem k přípravě projektových žádostí. Významnou složkou byly rovněž konzultace k běžícím projektům a k jejich administrativním a finančním oblastem. Nástroje: osobní konzultace telefonické konzultace písemné konzultace V průběhu roku 2008 probíhaly telefonické, písemné a osobní konzultace projektových záměrů. Na PS UP se obrátilo celkem 748 osob s konkrétními projektovými záměry, s dotazy k řešeným projektům a dotazy k možnostem financování plánovaných projektů. 291 osob využilo osobních konzultací, 246 telefonických a 211 písemných konzultací. Všichni, kdo využili konzultací PS UP, jsou evidováni v databázi kontaktů. KONZULTACE písemné; 211; 28% osobní; 291; 39% telefonické; 246; 33%

14 VYHLEDÁVÁNÍ DOTAČNÍCH MOŽNOSTÍ Pro vyhledávání možností financování konkrétních projektových záměrů byly v roce 2008 využívány veškeré dostupné informační databáze, odborná periodika a internetové zdroje. Byl nadále využíván přístup PS UP do databáze WELCOMEUROPE.COM, která přináší pravidelné informace o vyhlášených dotačních programech a příležitostech zapojení se do mezinárodních projektů. V roce 2008 byla doplněna a rozšířena databáze informačních zdrojů z roku 2007, která nyní zahrnuje více jak 90 odkazů na internetové stránky přinášející informace o grantových programech, dotacích a fondech EU. Uvedené stránky jsou minimálně třikrát týdně kontrolovány a získané informace jsou dále šířeny (elektronicky, bulletinem PS UP informuje, bulletinem PS UP informuje školy, Žurnálem UP, webovými stránkami PS UP) a porovnávány s databází monitorovaných oblastí. K databázi informačních zdrojů je veden elektronický archív zpracovaných informací. V roce 2008 byla v rámci vyhledávání dotačních možností využita služba RSS (Really Simple Syndication). PS UP získává prostřednictvím RSS serveru pravidelné aktuální zprávy z více než 20 významných internetových zdrojů. Informace získané prostřednictvím RSS technologie jsou dále šířeny (elektronicky, bulletinem PS UP informuje, bulletinem PS UP informuje školy, Źurnálem UP, webovými stránkami PS UP).

15 ZPRACOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ DO FORMY PŘIHLÁŠEK Tato oblast navazovala na konzultace projektových záměrů a zahrnovala kompletní zpracování projektového záměru do přihlášky projektu, vyplnění přihlášky projektu v příslušných formulářích, programech apod., zpracování rozpočtu a ekonomických náležitostí projektu, zpracování studií, analýz apod. Nástroje: pomoc s vypracováním projektových žádostí vnitřní audit projektových žádostí kontrola formální a věcné správnosti V roce 2008 se PS UP podílel na zpracování a kontrole formální správnosti celkem 156 projektových přihlášek, které jsou evidovány v databázi podaných/zpracovaných projektů (příloha č. 3). 150 projektových žádostí bylo předloženo do Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, 2 žádosti do Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, 2 přihlášky do 7. rámcového programu Evropské unie, 1 projekt do LLP-Erasmus a 1 projekt do Operačního programu ČR PR. Celkový finanční objem národních projektů činil ,78 Kč a projektů mezinárodních ,11 ( ,66 Kč). Podané projekty v roce počet 6; 4% 150; 96% národní mezinárodní

16 Podané projekty v roce finanční objem ,66 Kč; 6% ,78 Kč; 94% národní mezinárodní Projekty podané do OP VK v roce počet Počáteční v zděláv ání, oblast 1.1, 1.2, 1.3 (1. výzva KÚ OK) Terciární v zděláv ání, v ýzkum a v ýv oj, oblast (1. v ýzv a MŠMT) Počáteční v zděláv ání, oblast 1.1, 1.2, 1.3 (1. v ýzv a MŠMT) Terciární v zdělávání, v ýzkum a v ýv oj, oblast 2.3 (1. v ýzv a MŠMT) Řada

17 Projekty podané do OP VK v roce finanční objem ,00 Kč ,00 Kč ,00 Kč ,00 Kč ,00 Kč ,00 Kč ,00 Kč ,00 Kč ,00 Kč 0,00 Kč Počáteční v zděláv ání, oblast 1.1, 1.2, 1.3 (1. výzva KÚ OK) Terciární v zdělávání, výzkum a vývoj, oblast (1. v ýzv a MŠMT) Počáteční v zděláv ání, oblast 1.1, 1.2, 1.3 (1. výzva MŠMT) Terciární v zdělávání, výzkum a vývoj, oblast 2.3 (1. v ýzv a MŠMT) Řada ,81 Kč ,19 Kč ,32 Kč ,46 Kč

18 ADMINISTRACE A VEDENÍ PROJEKTŮ Aktivity spojené s administrativním a finančním vedením projektů zahrnovaly tyto oblasti: pomoc s vypracováním průběžných a závěrečných zpráv, pokyny pro správné účetní, finanční vedení grantů a projektový management. PS UP v roce 2008 administroval prostřednictvím svých projektových manažerů/asistentů celkem 27 národních projektů (o objemu ,27 Kč) a 8 zahraničních o objemu ,03 ( ,00 Kč). Formou konzultací se PS UP podílel na 3 projektech (o objemu ,00 Kč) a monitoroval celkem 7 projektů (v objemu ,50 Kč). Projekty jsou evidovány v databázi administrovaných projektů příloha č. 4. Počet projektů Projekty administrované Projekty konzultované Projekty monitorované Zahraniční projekty

19 Finanční objem projektů ,27 Kč ,00 Kč ,50 Kč ,00 Kč ,03 Projekty administrované Projekty konzultované Projekty monitorované Zahraniční projekty Pro monitoring všech projektů, které UP získala ze strukturálních fondů, slouží databáze monitoringu projektů, která dokumentuje kontroly monitorovacích zpráv prováděné PS UP, sleduje čerpání finančních prostředků a poskytuje celkový přehled o těchto projektech. V průběhu roku 2008 bylo PS UP předáno ke kontrole celkem 25 monitorovacích zpráv projektů ESF (ze sekce konzultovaných a monitorovaných projektů). Každá monitorovací zpráva byla přidělena projektovému manažerovi, jenž zkontroloval formální a finanční část monitorovací zprávy a všechny její přílohy. Nebyla-li některá část monitorovací zprávy v pořádku, byla vrácena zpracovateli k doplnění či úpravě a následně znovu zkontrolována. O průběhu kontroly monitorovací zprávy projektový manažer vypracoval check-list, který je uložen v elektronické i tištěné verzi na PS UP. V roce 2008 projektoví manažeři PS UP vypracovali 56 monitorovacích zpráv u projektů ESF, jejichž administrativním vedením jsou pověřeni. Pro zahraniční projekty bylo pracovníky PS UP v roce 2008 zpracováno 6 průběžných zpráv. Ke zpřehlednění evidence projektů Univerzity Palackého v Olomouci přispěl PS UP průběžnou aktualizací kompletní databáze projektů řešených na Univerzitě. Tato databáze je na základě informací od jednotlivých fakult pravidelně aktualizována. Obsahuje základní identifikační údaje projektů a je zavěšena na webových stránkách univerzity (

20 PRŮBĚŽNÉ ZVYŠOVÁNÍ KVALIFIKACE PRACOVNÍKŮ PS UP Nedílnou součástí činnosti pracovníků PS UP je průběžné zvyšování kvalifikace s cílem načerpat ty nejnovější informace a využít aktuální poznatky ve prospěch připravovaných či administrovaných projektů. Nástroje: účast na vzdělávacích kurzech, seminářích, konferencích apod. samostudium Aktivity: V roce 2008 se pracovníci PS UP zúčastnili celkem 23 seminářů, vzdělávacích akcí a konferencí. Tyto informační či vzdělávací akce byly zaměřeny zejména na oblast Strukturálních fondů Evropské unie (10), rámcových programů Evropské unie (6), problematiku ochrany duševního vlastnictví (2) a na jiné oblasti (5) týkající se možností financování výzkumných a vzdělávacích projektů. Projektoví manažeři PS UP se zúčastnili dvou zahraničních konferencí (Rakousko, Španělsko) Strukturální fondy Rámcové programy Ochrana duševního vlastnictví Ostatní Rok 2008 byl především ve znamení přípravy projektů EU v novém programovacím období V oblasti dotačních možností, financování projektů či v obsahu a implementaci jednotlivých operačních programů se událo mnoho změn nové dotační možnosti, nové výzvy k podávání projektů, nová pravidla a metodické pokyny to vše nejen v intencích Evropské unie, ale i

21 Univerzity Palackého v Olomouci. Pracovníci PS UP tyto změny aktivně monitorují a snaží se získávat co největší množství informací tak, aby je mohli dále využívat a šířit na půdě Univerzity Palackého v Olomouci. Databáze všech absolvovaných seminářů je přílohou č. 5.

22 VLASTNÍ PROJEKTY PS UP S cílem posílit svou činnost a rozšířit škálu nabízených služeb se PS UP vydal i cestou realizace vlastních projektů. PS UP byl v roce 2008 příjemcem celkem pěti projektů, jejichž přehled přináší následujíc tabulka. název projektu poskytovatel dotace celková výše dotace Regionální kontaktní organizace pro MŠMT Kč střední Moravu program EUPRO Posílení kapacit Projektového servisu UP v oblasti podpory přípravy projektů předkládaných do operačních programů MŠMT rozvojové projekty Kč Kurz Řízení výzkumu a vývoje a využití jejich výsledků v praxi Kurz transferu technologií se zaměřením na spin-off firmy Výzkum nových, moderních nástrojů a metod popularizace výsledků vědy, výzkumu a vývoje na vysokých školách v ČR ve spolupráci s vědeckou společností a způsoby jejich uplatňování v praxi MŠMT projekt ESF MŠMT projekt ESF MŠMT projekt NPV II Kč Kč Kč Regionální kontaktní organizace pro střední Moravu (RKO) RKO je součástí národní informační a podpůrné sítě odborných center NICER, která byla vytvořena v rámci projektu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Cílem těchto organizací je zprostředkovávat informace o rámcových programech EU a podporovat zapojení místních organizací a firem do projektů mezinárodní spolupráce. Na činnosti RKO spolupracuje PS UP se Slezskou univerzitou v Opavě. Zaměření RKO: zprostředkovávat informace o 7. rámcovém programu EU a možnostech získání finanční podpory z tohoto programu napomáhat subjektům středomoravského regionu při jejich zapojení do mezinárodních projektů a výzkumných a vývojových tematických sítí podpořit spolupráci výzkumných a vývojových pracovišť s průmyslem a s malými a středními podniky regionu

23 Posílení kapacit Projektového servisu UP v oblasti podpory přípravy projektů předkládaných do operačních programů Cílem projektu navazujícího na projekt Rozvoj Projektového servisu UP bylo posílit kapacity v oblasti přípravy projektů do Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a dalších operačních programů financovaných ze strukturálních fondů EU v období Projekt byl zaměřen na posílení zázemí pro administrativní a finanční oblast projektového řízení. Cílem projektu byly podpora zapojení pracovišť UP do mezinárodních projektů a projektů financovaných z operačních programů prostřednictvím fungujícího informačně-poradenského centra sloužícího UP jako konzultační a poradenské pracoviště pro přípravu projektových záměrů a zpracování projektových přihlášek do výše uvedených programů podpory Kurz Řízení výzkumu a vývoje a využití jejich výsledků v praxi Cílem kurzu bylo vzdělávat vědecko-výzkumné pracovníky a studenty v oblasti řízení výzkumu a vývoje a v aplikaci jejich výsledků v praxi. V rámci projektu byly vytvořeny studijní materiály v tištěné i v elektronické podobě a byly realizovány dva pilotní běhy. Kurz byl strukturován do pěti na sebe navazujících modulů: 1. Financování výzkumu a vývoje 2. Projektový management zaměřený na výzkum a vývoj 3. Právní ochrana výsledků výzkumu a vývoje 4. Podnikání ve výzkumu a vývoji 5. Spin-off firma Projekt byl ukončen v červnu Kurz transferu technologií se zaměřením na spin off firmy Hlavním cílem projektu bylo vytvořit a zavést do praxe nový vysoce inovační předmět, který napomůže absolventům Univerzity nalézt odpovídající uplatnění na měnícím se trhu práce, případně umožní vynikajícím studentům zrealizovat výstup některých pracovišť Univerzity. Kurz byl strukturován do čtyř modulů: 1. Projektový management, finanční zdroje podpory 2. Začínáme podnikat, podniková kultura, podnikový management, marketing

24 3. Transfer technologií, spin-off firma, inovace v podniku 4. Podnikatelský záměr Business plán Projekt byl ukončen v červnu Výzkum nových, moderních nástrojů a metod popularizace výsledků vědy, výzkumu a vývoje na vysokých školách v ČR ve spolupráci s vědeckou společností a způsoby jejich uplatňování v praxi METPOPULI Cílem projektu je zhodnocení stávající situace v oblasti popularizace výsledků vědy, výzkumu a vývoje na vysokých školách a ve vědecko-výzkumných institucích v České republice a v ostatních vybraných státech Evropské unie a nalezení nových, moderních nástrojů popularizace výsledků vědy, výzkumu a vývoje, uplatnitelných v ČR. Projekt je zaměřen na: analýzu stávající situace v oblasti popularizace výsledků vědy, výzkumu a vývoje na vysokých školách a ve vědecko-výzkumných institucí v ČR a ve vybraných státech EU (Velká Británie, Německo, Itálie, Francie, Belgie, Rakousko, Španělsko) komparaci výsledků vytvoření metodiky popularizace vědy, výzkumu a vývoje na vysokých školách a ve vědecko-výzkumných institucích v ČR Období řešení projektu je

25 HOSPODÁŘSKÁ ČINNOST Hospodářská činnost představuje pro PS UP pouze doplňkové aktivity spočívající v poskytování služeb externím subjektům z řad škol, školských zařízení, obcí, nestátních neziskových organizací a podnikatelských subjektů. Rozsah služeb nabízených externím klientům: - konzultační činnost v oblasti strukturálních fondů - vyhledání vhodných dotačních možností, informace o výzvách - spolupráce při přípravě projektové žádosti do operačních programů - vypracování studií proveditelnosti - příprava analýz a studií - semináře a školení v oblasti dotačního managementu Služby pro klienty Projektový servis UP je zařazen v Databázi zpracovatelů projektů vedené Olomouckým krajem. Zejména díky této evidenci byl osloven následujícími poptávajícími se zájmem o zpracování studií proveditelnosti a projektových přihlášek: Klient Předmět nabídky Datum odeslání Město Lipník nad Bečvou Vlastivědné muzeum v Olomouci Nabídka na studie proveditelnosti Nabídka na studii proveditelnosti ROP Vlastivědné muzeum v Olomouci Masarykova univerzita Komora daňových poradců Krajský úřad Olomouckého kraje Nabídka na studii proveditelnosti EHP/Norsko Podpora spolupráce podniků a vzdělávacích institucí při vývoji a realizaci vzdělávacích programů Nabídka na studii proveditelnosti "Informační brány do Olomouckého kraje"

26 Krajský úřad Olomouckého kraje Krajský úřad Olomouckého kraje Obec Suchdol Charita Olomouc Nabídka na studii proveditelnosti "Tvorba nových produktů cestovního ruchu, produktových balíčků a komunikační aktivity na podporu návštěvnosti kraje" Nabídka na studii proveditelnosti "Vybudování rezervačního systému a rozšíření aplikací turistického portálu Olomouckého kraje" Nabídka na zpracování projektové přihlášky "Stavební úprava kulturního domu v obci Suchdol II. Etapa Nabídka na zpracování projektové přihlášky Rozvoj a kvalita služeb pro lidi bez domova Z předložených nabídek byly přijaty tři a dle pokynů zadavatele zpracovány: Studie proveditelnosti k projektu "Revitalizace rybníka (a okolí) v Arboretu Bílá Lhota", Regionální operační program NUTS II. Střední Morava, zadavatel Vlastivědné muzeum v Olomouci Studie proveditelnosti k projektu "Rozšíření aplikace turistického portálu Olomouckého kraje", Regionální operační program NUTS II. Střední Morava, zadavatel Krajský úřad Olomouckého kraje Studie proveditelnosti a projektová přihláška k projektu Rozvoj a kvalita služeb pro lidi bez domova, Regionální operační program NUTS II. Střední Morava, zadavatel Charita Olomouc Na základě přímé poptávky byly dále pracovníky PS UP připraveny dvě projektové přihlášky spolu se studiemi proveditelnosti do Regionálního operačního program NUTS II. Střední Morava: Modernizace učeben ZŠ Troubky pro zlepšení využívání IT technologií při výuce Modernizace učeben ZŠ Melantrichova pro zlepšení využívání IT technologií při výuce Projekt Modernizace učeben ZŠ Troubky pro zlepšení využívání IT technologií při výuce byl Řídícím orgánem ROP NUTS II. Střední Morava schválen k financování.

27 V rámci služeb poskytovaných externím subjektům se Projektový servis UP podílel na zpracování 17 zakázek pro školy a školská zařízení v oblasti předkládání projektů do Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), objem požadovaných prostředků na tyto projekty dosáhl Kč ,52. Pracovníci PS UP připravili následující projekty: ZŠ Dubicko ZŠ Mohelnice Modernizace učebních opor, vzdělávacích metod a organizačních forem výuky pro inovaci, implementaci a evaluaci ŠVP s důrazem na využití ICT Kariérové poradenství a psychologická pomoc žákům ve škole , ,78 ZŠ Mohelnice Podej ruku přírodě: poznej, pochop, chraň ,92 SŠ Prostějov Využití multimediální techniky a grafických programů pro tvorbu reklamních materiálů ,11 Studio Experiment Sigmundova střední škola strojírenská Lutín In futurum (Pro budoucnost) ,00 Zkvalitnění výuky strojírenských oborů ,00 Základní škola Brodek u Konice Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice ,00 Základní škola a Mateřská škola Prostějov Zavádění a ověřování autoevaluačních nástrojů na základní škole ,00 ZŠ a MŠ Přerov Duhový rok ,00 ZŠ a MŠ Přerov Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků v oblasti jazykového vyučování žáků se speciálními vzdělávacími potřebami ,00 Základní škola Prostějov Zkvalitňování jazykových a počítačových dovedností žáků a učitelů základní školy při realizaci ŠVP "Naše škola Our school Unsere schule" ,93

28 Základní škola a Mateřská škola Sluníčko s.r.o. Vytvoření mezipředmětového modulu zaměřeného na rozvoj klíčových kompetencí v rámci vzdělávacích oblastí umění a kultura, informační a komunikační technologie, člověk a svět práce na vybraných průřezových tématech ,75 Základní škola a Mateřská škola Sluníčko s.r.o. Metodická podpora implementace mezinárodního školního vzdělávacího programu International Primary Curriculum ,00 Obchodní akademie Mohelnice E-learningová sbírka případových studií z účetnictví a odborných předmětů včetně jejich řešení a certifikace získaných znalostí ,40 Základní škola Prostějov, Kollárová ul. Základní škola Prostějov, Kollárová ul. Základní škola Dr. Hrubého 2, Šternberk Využití multimediální techniky (MMT) k přípravě na výuku dle nového ŠVP Využití interaktivní tabule a ACTIVstudia ve výuce na I. stupni ZŠ Celoživotní vzdělávání jako metoda zlepšení kompetencí pracovníků škol , , ,68 Počet předložených projektů pro externí subjekty dle operačního programu Regionální operační program OP VK oblast podpory 1.1 OP VK oblast podpory 1.2 OP VK oblast podpory 1.3

29 Připravené projekty dle objemu požadované dotace Regionální operační program OP VK oblast podpory 1.1 OP VK oblast podpory 1.2 OP VK oblast podpory 1.3 Semináře PS UP pro externí subjekty Kurz projektového managementu V roce 2008 získal Projektový servis UP akreditaci v systému Dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků u MŠMT, č. j. akreditace je 4101/ Akreditace je udělena k provádění vzdělávacích programů akreditovaných pro účely zákona č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů. Akreditace pracoviště je udělena do Na jejím základě byly připraveny a akreditovány dva kurzy: Kurz projektového managementu, č. j. 3558/ , určený pro ředitele škol a školských zařízení Kurz projektového managementu, č. j / , určený pro pedagogické pracovníky všech typů a stupňů škol Oba kurzy mají obdobnou strukturu, jsou rozděleny na tři ucelené bloky přednášené vždy po čtyřech vyučovacích hodinách:

30 výukové bloky obsah délka v přednášející hodinách 1. blok terminologie, základní dokumenty financování projektů 4 Mgr. Hamplová Ing. Stejskalová 2. blok cyklus projektového managementu, plánování projektu 4 Ing. Chroustovská Mgr. Hamplová projektová žádost 3. blok rozpočet projektu realizace projektu zahájení projektu, vedení projekt. týmu, dokumentace MZ, ZZ, ukončení projektu 4 Ing. Chroustovská Ing. Lukešová Kurz projektového managementu byl v roce 2008 zájemcům nabídnut ve dvou bězích (kurz měl 4 frekventanty) a (kurzu se zúčastnilo 8 osob). Informační seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK Pro zájemce z řad pracovníků škol a školských zařízení byl u příležitosti vyhlášení prvních výzev Olomouckého kraje na předkládání grantových projektů uspořádán dne 4. června 2008 informační seminář. Tématem semináře byly možnosti pro školy a školská zařízení ve vyhlášených výzvách, podporované oblasti podpory a vyplňování webové aplikace Benefit. Semináře se zúčastnilo 35 osob. Výběrová řízení Projektový servis UP podal v roce 2008 nabídky na tři veřejné zakázky malého rozsahu vyhlášené Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy: Předmět zakázky Datum vyhlášení Nabídková cena bez DPH Výsledek Podpora řídícího orgánu OP VaVpI při Kč Výběrové řízení

31 zvyšování absorpční kapacity v programu Posouzení nezbytnosti nákladů ve vzorku max. 5 individuálních projektů národních Analýza informovanosti potenciálních žadatelů OP VK o možnostech čerpání prostředků ESF v rámci OP VK a o konkrétních postupech při tvorbě a realizaci projektu v rámci OP VK zrušeno Kč 2. místo Kč 3. místo Pracovníci Projektového servisu UP dále pomáhali při kompletaci tří nabídek do výběrových řízení pro Fakultu tělesné kultury UP, které byly předkládány na Ministerstvo pro místní rozvoj. Všechny zpracované nabídky prošly formálním hodnocením, nabídka na zpracování Odborné publikace Nové trendy v pořádání akcí a událostí (events) v cestovním ruchu nejlépe splnila kritéria vymezená zadavatelem a byla vybrána jako nejvhodnější.

32 PROPAGACE PS UP V roce 2008 PS UP zavedeným způsobem pokračoval v propagaci svých služeb a zároveň rozvíjel nové formy a možnosti propagace. Cílem bylo prohloubení dobrého jména a navázání nové spolupráce s pracovišti Univerzity Palackého v Olomouci. Dalším cílem propagačních akcí bylo seznámit s činnostmi PS UP externí subjekty a nabídnout i těmto organizacím možnost spolupráce. Nástroje: Představení služeb PS UP účast na akcích Distribuce propagačních materiálů Propagace PS UP v tisku Ostatní formy propagace Představení služeb PS UP - účast na akcích PS UP byl prezentován formou vystavení reklamního posteru a distribuce propagačních materiálů na všech akcích pořádaných PS UP. Dále byla činnost PS UP prezentována na následujících akcích, pořádaných externími subjekty: Datum: Místo konání: Krajský úřad Olomouckého kraje Název akce: EF pro oblast školství a Regionální operační programy Pořádající organizace: INCEV o.p.s. Datum: Místo konání: Liberec Název akce: Symposium Rozvoj lidských zdrojů ve VaV Pořádající organizace: RKO Liberec, Transcen Datum: Místo konání: EUROCENTRUM Olomouc Název akce: Mobilita výzkumných pracovníků, akce Marie Curie Pořádající organizace: EUROCENTRUM Olomouc Datum: Místo konání: Krajský úřad Olomouckého kraje

33 Název akce: Pořádající organizace: Financování vědy a výzkumu z veřejných zdrojů Olomoucký kraj a Moravská vysoká škola Olomouc Datum: Místo konání: Umělecké centrum UP, Regionální centrum Olomouc Název akce: 60. jubilejní sjezd asociací českých a slovenských chemických společností Pořádající organizace: Česká společnost chemická Univerzita Palackého v Olomouci Statutární město Olomouc Datum: Místo konání: Bratislava Název akce: Projektový manažment v podmienkach slovenských univerzit Pořádající organizace: Univerzita Komenského v Bratislavě Datum: Místo konání: Olomouc Název akce: Mezinárodní konference ošetřovatelství a porodní asistence v Olomouci Pořádající organizace: FZV UP v Olomouci JLF UK v Martine Vojenská nemocnice Olomouc Fakultní nemocnice Olomouc Vyšší odborná škola zdravotnická E. Pöttinga v Olomouci Datum: Místo konání: Umělecké centrum UP v Olomouci Název akce: Aeduca 08 Pořádající organizace: Institut celoživotního vzdělávání UP Distribuce propagačních materiálů V roce 2008 byly vytvořeny propagační předměty PS UP (kuličková pera, složky, USB disky, zvýrazňovače, kalendáře, diáře, novoročenky), které byly průběžně distribuovány na půdě UP i externím subjektům. Pro udržení jednotného stylu a snadné identifikace byl pro všechny tištěné výstupy PS UP využíván Manuál vizuální identity PS UP. Byla zajištěna distribuce propagačních letáků PS UP na všechny fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a na významné instituce a úřady v Olomouci.

34 Propagace PS UP v tisku A. Bulletin PS UP informuje V rámci propagace PS UP byl v roce 2008 všem pracovníkům UP každý měsíc rozesílán bulletin PS UP informuje. Jeho cílem bylo přinášet pracovníkům UP pravidelné informace o aktualitách v oblasti projektového managementu, nově otevřených výzev, programech podpory, řešených projektech, uskutečněných a plánovaných akcích apod. Všechna čísla bulletinu PS UP informuje jsou volně ke stažení na webových stránkách B. Bulletin PS UP informuje školy Za účelem rozšíření povědomí o činnosti PS UP u externích subjektů byl v roce 2008 vydáván bulletin PS UP informuje školy. Tento zpravodaj byl rozesílán všem školám a školským zařízením v Olomouckém kraji v měsících: leden 2008, březen 2008, květen 2008, září 2008 a listopad Jeho cílem bylo přinášet školám informace o aktualitách v oblasti projektového managementu, nových výzev, programech podpory a další související informace, které jsou pro tyto instituce relevantní. Všechna čísla bulletinu PS UP informuje školy jsou volně ke stažení na webových stránkách

35 C. Rubrika v Žurnálu UP Vzhledem k tomu, že služby PS UP jsou primárně zaměřeny na pracovníky UP, zvolili jsme jako další formu propagace zveřejňování pravidelných článků o činnosti PS UP, plánovaných a realizovaných akcích, nových výzvách apod. v rubrice PS UP v Žurnálu UP.

36 Ostatní formy propagace A. Webové stránky Služby PS UP jsou propagovány na webových stránkách které jsou pravidelně aktualizovány. Zde můžou návštěvníci nalézt charakteristiku PS UP, nabídku služeb, seznam plánovaných či realizovaných akcí, aktuality z dění PS UP apod. B. Referenční listina V roce 2008 byla v rámci propagačních akcí vytvořena Referenční listina PS UP, jejímž cílem je informovat stávající a potenciální zákazníky o kvalitě činnosti PS UP z pohledu spolupracujících subjektů. Zahrnuje nabídku služeb, příklady administrovaných (tuzemských i zahraničních), konzultovaných, monitorovaných i vlastních projektů PS UP. Obsahuje reference zákazníků, kteří vyjádřili názory na spolupráci s pracovníky PS UP. Referenční listina byla volně distribuována na půdě UP i externím subjektům.

37

38

39 ZÁVĚR Lze konstatovat, že činnost PS UP v roce 2008 navázala na aktivity roku předešlého a dále je rozvíjela. PS UP se etabloval jako fungující centrum poskytující služby, které jsou Univerzitou Palackého v Olomouci využívány a kladně hodnoceny. KONTAKT Projektový servis UP, Šlechtitelů 27, Olomouc tel.: , fax: e mail: info@psup.cz

40 Projektový servis UP Váš partner pro získávání dotací!

41 Příloha č. 1

42 2008 Semináře pořádané PS UP 1. Datum: SEE1 PřF UP Název: Kulatý stůl Pořádající organizace: PS UP Náplň akce: Moderovaná diskuse o aktuálním stavu projektů, problémech i radostech v průběhu řešení, výstupech, výsledcích či aktuálních otázkách k jednotlivým projektům. Počet účastníků: 11 Přednášející: Mgr. Gabriela Pokorná, Mgr. Pavla Hamplová 2. Datum: Sportovní hala UP Název: PS UP Cup 2008 Pořádající organizace: PS UP Náplň akce: 2. ročník turnaje řešitelů projektů ESF v malé kopané. Setkání projektových týmů a sportovní relax, propagace grantových programů EU v rámci Univerzity Palackého v Olomouci. Počet účastníků: 40 (5 týmů) Přednášející: - 3. Datum: SEE1 PřF UP Název: Připravujeme se na vyhlášení OP VK Pořádající organizace: PS UP Náplň akce: Seznámení s operačním programem Vzdělávání pro konkurenceschopnost, možnosti financování, představení jednotlivých prioritních os. Počet účastníků: 53 Přednášející: Ing. Lukáš Sedláček, Mgr. Pavla Hamplová, Ing. Šárka Uhlárová

43 4. Datum: SEE1 PřF UP Název: Informační seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK, Prioritní osa 1 počáteční vzdělávání Pořádající organizace: PS UP Náplň akce: Základní informace o možnosti zapojení do projektů v dané oblasti, představení projektové žádosti a webové aplikace BENEFIT7. Počet účastníků: 21 Přednášející: Ing. Lukáš Sedláček, Ing. Eva Stejskalová 5. Datum: SEE1 PřF UP Název: Informační seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK Oblast podpory Vysokoškolské vzdělávání Pořádající organizace: PS UP Náplň akce: Základní informace o možnosti zapojení do projektů v dané oblasti, představení projektové žádosti a webové aplikace BENEFIT7. Počet účastníků: 63 Přednášející: Ing. Lukáš Sedláček, Ing. Eva Stejskalová 6. Datum: Aula FTK UP Název: Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK Individuální projekty ostatní Pořádající organizace: PS UP ve spolupráci s MŠMT (CERA) Náplň akce: Prezentace aktuální výzvy v oblasti podpory. Vysokoškolské vzdělávání, představení aplikace BENEFIT7, tvorba projektové žádosti, praktické příklady. Počet účastníků: 158 Přednášející: Ing. Helena Barbořáková, Ing. Jana Karpačová, Ing. Lenka Menclová, Marek Šorm

44 7. Datum: SEE1 PřF UP Název: Seminář k novým výzvám 7. RP EU - Lidé, Myšlenky Pořádající organizace: PS UP ve spolupráci s TC AV Náplň akce: Prezentace aktuálních výzev v uvedených programech. Počet účastníků: 25 Přednášející: Ing. Emil Kraemer 8. Datum: SEE1 PřF UP Název: Seminář k 7. RP EU - Zdraví, Socioekonomické a humanitní vědy, Financování projektů v 7. RP Pořádající organizace: PS UP ve spolupráci s TC AV Náplň akce: Prezentace aktuálních výzev v uvedených programech. 27 Přednášející: Dr. Judita Kinkorová, Mgr. Michal Pacvoň, Mgr. Kateřina Slavíková 9. Datum: SEE1 PřF UP Název: Seminář k oblasti podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Pořádající organizace: PS UP Náplň akce: Prezentace aktuální výzvy podporované oblasti, financování, tvorba projektové žádosti. 42 Přednášející: Ing. Šárka Chroustovská, Ing. Eva Stejskalová

45 Příloha č. 2

46 2008 Semináře s aktivní účastí 1. Datum: Krajský úřad Olomouckého kraje Název: EF pro oblast školství a Regionální operační programy Pořádající organizace: INCEV o.p.s. Účastníci: Ing. Šárka Uhlárová, Ing. Eva Stejskalová, Mgr. Pavla Hamplová Náplň: Náplní semináře byly Operační programy v gesci MŠMT, Regionální operační programy, uznatelné a neuznatelné náklady, vyúčtování projektů a jejich kontrola. 2. Datum: Liberec Název: Symposium Rozvoj lidských zdrojů ve VaV Pořádající organizace: RKO Liberec, Transcen Účastníci: Ing. Jana Lukešová, Ing. Šárka Uhlárová Náplň: Představení projektu Kurz řízení výzkumu a vývoje a využití jejich výsledků v praxi. 3. Datum: EUROCENTRUM Olomouc Název: Mobilita výzkumných pracovníků, akce Marie Curie Pořádající organizace: EUROCENTRUM Olomouc Účastníci: Ing. Šárka Uhlárová Náplň: Náplní semináře bylo seznámení s pravidly a možnostmi 7. RP a akcemi Marie Curie. 4. Datum: Olomouc Název: Výzkumný projekt a jeho financování Pořádající organizace: Univerzita Palackého v Olomouci, lékařská fakulta Účastníci: Mgr. Gabriela Pokorná Náplň: Projektový management. Možnosti financování VaV projektů. 7. rámcový program.

47 5. Datum: Krajský úřad Olomouckého kraje Název: Financování vědy a výzkumu z veřejných zdrojů Pořádající organizace: Olomoucký kraj a Moravská vysoká škola Olomouc Účastníci: Ing. Lukáš Sedláček Náplň: Představení Projektového servisu UP a projektové činnosti Univerzity Palackého v Olomouci. 6. Datum: Bratislava Název: Projektový manažment v podmienkach slovenských univerzit Pořádající organizace: Univerzita Komenského v Bratislavě Účastníci: Ing. Jana Lukešová, Mgr. Pavla Hamplová Náplň: Představení Projektového servisu UP a projektové činnosti Univerzity Palackého v Olomouci, prezentace projektů realizovaných v PSUP. 7. Datum: Olomouc Název: Výzkumný projekt a jeho financování Pořádající organizace: Univerzita Palackého v Olomouci, lékařská fakulta Účastníci: Mgr. Pavla Hamplová Náplň: Projektový management. Možnosti financování VaV projektů. 7. rámcový program.

48 Příloha č. 3

49 podané projekty zpracované PS UP Název Řešitel / Fakulta Zadavatel Požadovaná dotace EUROPEAN STANDARTS IN ADAPTED PHYSICAL ACTIVITIES (EUSAPA) 2 CORNFLOWER 3 Česko-polské kulturně vzdělávací partnerství Mgr. Martin Kudláček, Ph. D. - FTK UP Prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc./PřF UP Prof. PhDr. Marie Sobotková, CSc./FF UP 4 Zvyšování jazykových kompetencí v anglickém jazyce prostřednictvím řízených pohybových aktivit RNDr. Svatopluk Horák/FTK UP 5 Cognitive and motor disorders in neurodegeneration Doc. MUDr. Petr Hluštík/LF 6 GPStorm Mgr. Pavel Tuček/PřF 7 Environmentální výchova moderně Doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc./PřF 8 Vzdělávání pedagogů RNDr. Petr Nádvorník. Ph.D./PřF Modulová výuka klasických i moderních chemických technologií a jejich produktů s akcentem na mezipředmětové vztahy Přírodovědný časopis jako netradiční pomůcka k výuce přírodovědných předmětů Zásady první pomoci a předlékařské péče u život ohrožujících stavů Výuka čínštiny a čínských kompetencí na středních školách Výtvarná výchova ve světě současného umění a technologií - využití ICT a dalších nových přístupů ve výtvarné výchově Zvyšování mediálních kompetencí studentů středních škol Rozvoj ICT kompetencí pedagogických pracovníků Olomouckého kraje pomocí e-learningu 9 mových kurzů zaměřených na využití ICT ve výuce pro pedagogické pracovníky Olomouckého kraje Rozvoj ICT kompetencí pedagogických pracovníků kraje Vysočina prostřednictvím distančního vzdělávání Zvyšování cizoajyzčných kompetencí zaměstnanců Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Modernizace didaktických metod výuky kulturní antropologie Mediální gramotnost jako perspektiva a obrana proti manipulaci - inovace studia Žurnalistiky a Mediálních studií Inovace a rozvoj kombinované formy výuky psychologie na Kateedře psychologie FF UP Olomouc Invoace výuky komunikativních dovedností v angličtině Tvorba a naplnění kompetenčního rámce pro profesní konkurenceschopnost studentů filmových, divadelních a mediálních studií Vzdělávací cyklus Biblická a moderní hebrejština pro studenty bakalářských a magisterských programů Prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc./PřF Mgr. Lukáš Müller/PřF MUDr. Pavel Zbořil/LF Mgr. Ondřej Kučera/FF Mgr. Veronika Mališová/PdF PhDr. Petr Orság, Ph.D./FF PaedrDr. Jiří Dostál, Ph.D./PdF PhDr. Hana Marešová, Ph.D./PdF LLP - ERASMUS, Multilateral Projects, Projects supporting the modernization agenda for higher education institutions 7. rámcový program/food, Agriculture and Fisheries, and Biotechnology Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Olomoucký kraj, OP VK, 1. prioritní osa rámcový program/health - IMI Olomoucký kraj, OP VK, 1. prioritní osa 1.1 Olomoucký kraj, OP VK, 1. prioritní osa 1.3 Olomoucký kraj, OP VK, 1. prioritní osa 1.3 Olomoucký kraj, OP VK, 1. prioritní osa 1.1 Olomoucký kraj, OP VK, 1. prioritní osa 1.1 Olomoucký kraj, OP VK, 1. prioritní osa 1.1 Olomoucký kraj, OP VK, 1. prioritní osa 1.1 Olomoucký kraj, OP VK, 1. prioritní osa 1.3 Olomoucký kraj, OP VK, 1. prioritní osa 1.1 Olomoucký kraj, OP VK, 1. prioritní osa 1.3 Olomoucký kraj, OP VK, 1. prioritní osa ,- (100%) financováno 75% = 3542,- eur Podáno (měsíc) ,11 (100%) financováno v ČR 90% z ,11 (rozpočet českého partnera) = eur ,82 Kč , ,74 Kč ,35 Kč ,12 Kč ,00 Kč ,00 Kč ,00 Kč ,00 Kč ,00 Kč Kč ,00 Kč ,00 Kč PaedrDr. Jiří Dostál, Ph.D./PdF Kraj Vysočina ,00 Kč Rošková Alena, Mgr./FF Preissová Krejčí Andrea, Mgr., Ph.D. /FF Lapčík Marek, Mgr., Ph.D./FF Šucha Matúš, PhDr., Ph.D./FF Mrozková Ivana, PhDr./FF Bilík Petr, Mgr., PhD./FF Uličná Lenka, PhDr./FF ,59 Kč ,00 Kč ,00 Kč ,67 Kč ,53 Kč ,00 Kč ,04 Kč

Rozvojový projekt na rok 2008

Rozvojový projekt na rok 2008 Rozvojový projekt na rok 2008 Název projektu: Posílení kapacit Projektového servisu UP v oblasti podpory přípravy projektů předkládaných do operačních programů Závěrečná zpráva VYSOKÁ ŠKOLA: UNIVERZITA

Více

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-20132013 PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc. Samostatné oddělení duben 2008 Evropských programů

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor řízení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor řízení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ Č.j.: 29 096/2007-41 VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor řízení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Přehled vhodných Oblastí podpory Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost na PrF MU

Přehled vhodných Oblastí podpory Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost na PrF MU Přehled vhodných Oblastí podpory Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost na PrF MU Níže uvedený text se týká podporovaných aktivit jednotlivých Oblastí podpory tak, jak vyplývá z obecného

Více

V OBLASTI PŘÍPRAVY A ŘÍZENÍ PROJEKTŮ SF EU

V OBLASTI PŘÍPRAVY A ŘÍZENÍ PROJEKTŮ SF EU VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ A VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ A ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH OLOMOUCKÝM KRAJEM V OBLASTI PŘÍPRAVY A ŘÍZENÍ PROJEKTŮ SF EU Radek Augustin Krajský úřad Olomouckého kraje Setkání k problematice

Více

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB 2011 PPŠ INSTITUT CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PŘEROV, s.r.o. PALACKÉHO 1380/19, 750 02 PŘEROV TEL: 581 259 138 MOBIL: 606 045 111, 724 972 133 E-MAIL: pps@ppsinstitut.cz http://www.ppsinstitut.cz

Více

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Národní 3, 117 20 Praha 1 Zpracoval: Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Ing. Marcela Přesličková, tel.221 403 331, e-mail : preslickova@ kav.cas.cz str.1 1. Specifikace

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK OBSAH: 1. Úvod... 3 2. Metodologie... 4 2.1 Základní nástroje sběr dat:... 4 2.2 Základní nástroje analýza a syntéza:...

Více

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k Výzvě č. 02 k předkládání grantových projektů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

OPERAČ OPERA NÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

OPERAČ OPERA NÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-20132013 15.5.2008, 5 Brno Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Základní údaje o OP VK spolufinancování z 85% z Evropského sociálního

Více

Globální granty Olomouckého kraje v rámci OP VK. Konference , Olomouc

Globální granty Olomouckého kraje v rámci OP VK. Konference , Olomouc Globální granty Olomouckého kraje v rámci OP VK Konference 7. 12. 2011, Olomouc Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost PRIORITNÍ OSY A OBLASTI PODPORY OP VK Prioritní osa 1 Prioritní osa 2

Více

Zdroje pro EVVO aktivity

Zdroje pro EVVO aktivity Zdroje pro EVVO aktivity Tato aktivita probíhá v rámci projektu "Environmentální vzdělávání úřadu jako příležitost pro kvalitní rozvoj obce", financovaného ze zdrojů Státního fondu životního prostředíčr.

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ VYHLAŠOVATEL ČR - ŘÍDÍCÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST (DÁLE OP VK) BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor technické pomoci vyhlašuje VÝZVU k předkládání

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

Univerzita Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého v Olomouci Univerzita Palackého v Olomouci Výsledky 3. výzvy Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Prioritní osy Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj, Oblasti podpory. - Vysokoškolské vzdělávání

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 56 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem

Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Řídicí orgán OP VaVpI VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OP VaVpI Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem Identifikace

Více

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Petr Prášek Obsah Úvod Politika MŠMT v oblasti IPR OP VK OP VaVpI Vize pro nové programové období Východiska Strategie hospodářského rozvoje

Více

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Financování výzkumu a inovací z fondů EU a ČR v létech 2007-2013 2013 Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Strukturální fondy pro výzkum a inovace OP Podnikání a inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Záměr výzvy ESF výzva pro vysoké školy Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání

Záměr výzvy ESF výzva pro vysoké školy Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Záměr výzvy ESF výzva pro vysoké školy Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Účelem zveřejnění toho záměru je včas informovat potencionální žadatele o možnostech a zaměření připravované výzvy

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 32 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Škola pro život v 21.

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Národní konference projektu VIP Kariéra II - KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy PhDr. Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Národní konference projektu VIP Kariéra II

Více

Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období

Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období 2016-2017 Oblast Úkol Gestor Indikátor Vzdělávací politika, koncepce a programy Zlepšit vnímání důležitosti problematiky globálního

Více

OP VK, individuální projekty ostatní prioritní osa 2, oblast podpory 2.4 1. výzva

OP VK, individuální projekty ostatní prioritní osa 2, oblast podpory 2.4 1. výzva OP VK, individuální projekty ostatní prioritní osa 2, oblast podpory 2.4 1. výzva Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ukončilo dne 3. dubna 2009 přijímání projektových žádostí do Operačního programu

Více

EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM -

EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM - EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM... 1 CÍLE PROJEKTU... 2 KLÍČOVÉ AKTIVITY... 2 PROJEKTOVÝ TÝM... 6 HODNOCENÍ PROJEKTU... 6 VÝSTUPY PROJEKTU... 7 EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2018

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2018 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období 2016 2020 Aktualizace pro rok 2018 Verze: 4 Platnost: 1. 9. 2017 Zpracovali: RNDr. Josef

Více

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Duben 2007 Prioritní osy programu Prioritní osa 1 - Podpora rozvoje znalostní ekonomiky... 2 Prioritní osa 2 - Podpora vstupu

Více

Operační program Zaměstnanost (2014 2020), příprava projektů a psaní žádosti o grant.

Operační program Zaměstnanost (2014 2020), příprava projektů a psaní žádosti o grant. Individuální projekt MPSV Podpora pracovního uplatnění starších osob v souvislosti s vyhlášením roku 2012 Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity, Operační program Zaměstnanost (2014

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VĚDECKÉ FAKULTY MECHATRONIKY, INFORMATIKY TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VĚDECKÉ FAKULTY MECHATRONIKY, INFORMATIKY TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VĚDECKÉ A VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ NEBO DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY MECHATRONIKY, INFORMATIKY A MEZIOBOROVÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ Č.j.: 29 095/2007-41 VYHLAŠOVATEL ČR - BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor řízení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ŘÍDÍCÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Žadatel projektu: Základní škola Brno,Bakalovo nábřeží 8,příspěvková

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Havířov

Více

Asociace vysokoškolských poradců, o.s.

Asociace vysokoškolských poradců, o.s. Asociace vysokoškolských poradců, o.s. Výroční zpráva o činnosti 2009 Obsah 1. Základní údaje 2. Činnost asociace 2.1. Odborná činnost 2.1.1. Nábor členské základny 2.1.2. Výroční konference 2.1.3. Uspořádání

Více

Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK

Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK Seminář s workshopem Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK Partnerská síť Agronomické fakulty MENDELU s komerční sférou CZ.1.07/2.4.00/17.0022 Ing. Ivo Vyskočil MENDELU, 13. 1. 2012 Projekt OP

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2017

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2017 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období 2016 2020 Aktualizace pro rok 2017 Verze: 1 Platnost: 1. 1. 2017 Zpracovali: RNDr. Josef

Více

Možnosti financování produktů z OP LZZ a výzva na mezinárodní spolupráci

Možnosti financování produktů z OP LZZ a výzva na mezinárodní spolupráci Možnosti financování produktů z OP LZZ a výzva na mezinárodní spolupráci 25. červen 2008 Podporujeme vaši budoucnost Prioritní osa 1 Adaptabilita 1.1 Zvýšení adaptability zaměstnanců a konkurenceschopnosti

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 28 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže na období 2005 2006 Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 1 Úvod Strategie

Více

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná zpráva Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00065 1 Obsah DATA REALIZACE PROJEKTU... 3 POPIS PROJEKTU... 4 CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU... 5 KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU...

Více

I N V E S T I C E D O V A Š Í B U D O U C N O S T I. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

I N V E S T I C E D O V A Š Í B U D O U C N O S T I. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy I N V E S T I C E D O V A Š Í B U D O U C N O S T I VYHLAŠOVATEL ČR - ŘÍDÍCÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VÝZKUM A VÝVOJ PRO INOVACE (DÁLE OP VaVpI ) BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor řízení OP VaVpI vyhlašuje

Více

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Nástroj rozvoje výzkumu a vývoje

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Nástroj rozvoje výzkumu a vývoje Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Nástroj rozvoje výzkumu a vývoje Investice do vaší budoucnosti EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ Obsah: Cíle OP VaVpI Prioritní osy a oblasti

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Žadatel projektu Číslo projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu: Název oblasti podpory: Rozpočet projektu

Více

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty Vzdělávání a pedagogická činnost... 2

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY 2015-2019 0 OBSAH Obsah... 1 Poslání Ekonomické fakulty... 1 Priority Ekonomické fakulty... 2 1 Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 2 Výzkum a aplikace vědeckovýzkumných

Více

INDIKATIVNÍ TABULKA SE SEZNAMEM PŘÍJEMCŮ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST. POŽADOVANÉ FINANČNÍ PROSTŘEDKY ŽADATELEM (Kč)

INDIKATIVNÍ TABULKA SE SEZNAMEM PŘÍJEMCŮ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST. POŽADOVANÉ FINANČNÍ PROSTŘEDKY ŽADATELEM (Kč) INDIKATIVNÍ TABULKA SE SEZNAMEM PŘÍJEMCŮ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ČÍSLO VÝZVY: ČÍSLO A NÁZEV PRIORITNÍ OSY: ČÍSLO A NÁZEV OBLASTI PODPORY: VYHLAŠOVATEL VÝZVY: 28 (1.

Více

Jak financovat ICT projekty z EU fondů. Martin Dolný 6.-7.4.2009

Jak financovat ICT projekty z EU fondů. Martin Dolný 6.-7.4.2009 Jak financovat ICT projekty z EU fondů Martin Dolný 6.-7.4.2009 Současná situace v čerpání EU fondů Pomalé čerpání Menší zájem, obava z komplikovanosti systému Krize Redefinice dotačních priorit Zneužívání

Více

Přehled otevřených výzev 4/2011

Přehled otevřených výzev 4/2011 Asistenční centrum LF UK v Plzni Přehled otevřených výzev 4/2011 Vážený čtenáři, cílem Asistenčního centra Lékařské fakulty v Plzni (AC), které vypracovalo tento Informační bulletin a bude jej pravidelně

Více

Co přináší globální granty OP VK k podpoře technických oborů

Co přináší globální granty OP VK k podpoře technických oborů Co přináší globální granty OP VK k podpoře technických oborů Kateřina Kučová Oddělení strukturálních fondů odboru regionálního rozvoje a cestovního ruchu Moravskoslezský kraj Krajský úřad Zpracováno pro

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Základní škola a Mateřská škola Verneřice, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola 2011 Název operačního programu:

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Základní škola a Mateřská škola Verneřice, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola 2011 Název operačního programu: PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Ţadatel projektu: Základní škola a Mateřská škola Verneřice,

Více

Úpravy Prováděcího dokument OP VK k 9. 6. 2010

Úpravy Prováděcího dokument OP VK k 9. 6. 2010 Úpravy Prováděcího dokument OP VK k 9. 6. 2010 Kapitola/ Strana PO1, 1.1 Kap.3.1.3/17 Úprava Rozdělení podporovaných aktivit GG na realizaci zahájenou 2008 ukončenou do 31. 12. 2012 a realizaci zahájenou

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ Č.j.: 29 094/2007-41 VYHLAŠOVATEL ČR - BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor řízení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ŘÍDÍCÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Konference OP VVV. Konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha, 4. listopadu

Konference OP VVV. Konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha, 4. listopadu Konference OP VVV Konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 4. listopadu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globálním cílem OP VK je rozvoj vzdělanostní společnosti

Více

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů Tuto Monitorovací zprávu je třeba zaslat v tištěné a elektronické podobě (na CD nebo disketě) poskytovateli finanční

Více

Shrnutí dosavadní realizace globálních grantů Olomouckého kraje v rámci OP VK

Shrnutí dosavadní realizace globálních grantů Olomouckého kraje v rámci OP VK Shrnutí dosavadní realizace globálních grantů Olomouckého kraje v rámci OP VK Konference Globální granty Olomouckého kraje v OP VK 4. 6. 2014, Olomouc Globální granty ve struktuře OP VK PRIORITNÍ OSY A

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ODBOR PRO ZÁLEŽITOSTI EVROPSKÉ UNIE MŠMT

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ODBOR PRO ZÁLEŽITOSTI EVROPSKÉ UNIE MŠMT MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ODBOR PRO ZÁLEŽITOSTI EVROPSKÉ UNIE MŠMT ZPROSTŘEDKUJÍCÍ SUBJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ (DÁLE OP RLZ) vyhlašuje VÝZVU Pedagogickému centru

Více

V rámci výzvy byly podporovány tyto aktivity: Povinná klíčová aktivita každého projektu:

V rámci výzvy byly podporovány tyto aktivity: Povinná klíčová aktivita každého projektu: Univerzita Palackého v Olomouci Přehled projektů podaných za Univerzitu Palackého v Olomouci do Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Prioritní osy 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj,

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR VYHLAŠUJE. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR VYHLAŠUJE. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR VYHLAŠUJE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který byl dne 12. října 2007 schválen Evropskou komisí. Na

Více

Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání

Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání pro výzvu č. 02 globálního grantu Olomouckého kraje Zvyšování kvality ve vzdělávání v Olomouckém kraji v rámci oblasti podpory 1.1 Operačního programu Vzdělávání

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY ZADAVATEL: HLAVNÍ MĚSTO PRAHA se sídlem Mariánské nám. 2, 110 01 Praha 1 IČ: 00064581 DIČ:CZ00064581 MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Evropský sociální fond Praha &

Více

Plán realizace strategického záměru Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci na rok 2019

Plán realizace strategického záměru Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci na rok 2019 Plán realizace strategického záměru Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci na rok 2019 Úvod Předkládaný Plán realizace strategického záměru Fakulty přírodovědně-humanitní

Více

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ Kde získat další informace? http://opvvv.msmt.cz http://www.msmt.cz https://www.facebook.com/opvvv/ OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ opvvv@msmt.cz Informace o ostatních operačních programech:

Více

KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ

KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ (projekt je spolufinancován z prostředků ESF a Státního rozpočtu ČR) Příjemce podpory: Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava WWW.SVOSS.CZ

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí vyhlašuje

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí vyhlašuje PRŮBĚŽNOU VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O FINANČNÍ PODPORU Z OPERAČNÍHO PROGRAMU ROZVOJ LIDSKÝCH

Více

Mgr. Yvona Vyhnánková. Kancelář zahraničních styků Křížkovského 8 77147 Olomouc www.iro.upol.cz ilo@upol.cz

Mgr. Yvona Vyhnánková. Kancelář zahraničních styků Křížkovského 8 77147 Olomouc www.iro.upol.cz ilo@upol.cz Mgr. Yvona Vyhnánková Kancelář zahraničních styků Křížkovského 8 77147 Olomouc www.iro.upol.cz ilo@upol.cz Agenda Smlouvy o spolupráci Propagace a reprezentace UP v zahraničí Organizace zahraničních návštěv

Více

Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o. Bosonožská 9, 625 00 Brno

Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o. Bosonožská 9, 625 00 Brno Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o. Bosonožská 9, 625 00 Brno AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací, výzkumné a vývojové činnosti pro rok 2010 Vysoká škola obchodní a hotelová (VŠOH) vypracovala

Více

VYSOČINA Žižkova 57, Jihlava. Výzva k předkládání grantových projektů

VYSOČINA Žižkova 57, Jihlava. Výzva k předkládání grantových projektů VYSOČINA Žižkova 57, Jihlava Výzva k předkládání grantových projektů Kraj Vysočina vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů 1. Identifikace

Více

DOTAČNÍ PODPORA Z EU

DOTAČNÍ PODPORA Z EU DOTAČNÍ PODPORA Z EU V Olomouci dne 27.11.2009 Zpracovatel: Lenka Keclíková Období 2007 2013: celkem 24 operačních programů Vybrané programy: OP Podnikání a inovace OP Výzkum a vývoj pro inovace OP Lidské

Více

Dotační možnosti pro neziskové organizace a školská zařízení z OP VK

Dotační možnosti pro neziskové organizace a školská zařízení z OP VK Dotační možnosti pro neziskové organizace a školská zařízení z OP VK Program prezentace: 1. část informační Stručné seznámení s OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost na léta 2007-2013 Globální granty realizované

Více

Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti

Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti Ústavu zdravotnických studií TUL na období 2008 1. Úvod Tato aktualizace rozpracovává a upřesňuje

Více

A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY

A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY ZADAVATEL: HLAVNÍ MĚSTO PRAHA se sídlem Mariánské nám. 2, 110 01 Praha 1 IČ: 00064581 DIČ:CZ00064581 MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Odbor školství, mládeže a sportu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme

Více

Asociace vysokoškolských poradců, o.s.

Asociace vysokoškolských poradců, o.s. Asociace vysokoškolských poradců, o.s. Výroční zpráva o činnosti 2010 Výroční zpráva o činnosti Asociace vysokoškolských poradců, o.s. 1. Základní údaje Název: Asociace vysokoškolských poradců, o.s. IČO:

Více

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007 Kulatý stůl l expertů Jihlava 20.června 2007 Základní informace Systémový projekt OP RLZ 3.3 Realizátor projektu: MPSV ČR Dodavatel VZ: sdružení NVF, BIVŠ, KPMG Subdodavatelé: SST, AMSP, ČIA Doba realizace:

Více

Výroční zpráva o činnosti

Výroční zpráva o činnosti Výroční zpráva o činnosti 2007 Projektový servis Univerzity Palackého v Olomouci (PS UP) je od 1. 1. 2007 samostatným pracovištěm Univerzity Palackého v Olomouci spadajícím pod prorektorku pro záležitosti

Více

Moderní strategie a nástroje aktivní podpory rozvoje výzkumných institucí příklad Univerzity Palackého. doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D.

Moderní strategie a nástroje aktivní podpory rozvoje výzkumných institucí příklad Univerzity Palackého. doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D. Moderní strategie a nástroje aktivní podpory rozvoje výzkumných institucí příklad Univerzity Palackého doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D., MBA Brno, CEITEC, 15. 5. 2019 3.000 zaměstnanců A+ dle Hodnocení

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podklady pro projednání 1. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z OP VK prioritní osy 3, oblasti podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího, v kraji Vysočina.

Více

Inovační vouchery v Olomouckém kraji. Pracovní setkání Inovační vouchery v Olomouckém kraji II. etapa Krajský úřad Olomouckého

Inovační vouchery v Olomouckém kraji. Pracovní setkání Inovační vouchery v Olomouckém kraji II. etapa Krajský úřad Olomouckého Inovační vouchery v Olomouckém kraji Pracovní setkání Inovační vouchery v Olomouckém kraji II. etapa 11. 12. 2013 Krajský úřad Olomouckého Inovační vouchery v Olomouckém kraji II. etapa Inovační voucher

Více

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ 1 1 2 Foto archiv OP VVV Obsah Co je Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání?... 4 Oblasti intervencí OP VVV... 5 Zaměření OP VVV... 5 Alokace ESI fondů

Více

Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů. Globální granty Olomouckého kraje na léta

Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů. Globální granty Olomouckého kraje na léta Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů Globální granty Olomouckého kraje na léta 2007-2013 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Řídícím orgánem: MŠMT ČR spolufinancování bude

Více

1 OBECNÉ INFORMACE... 2 2 OBSAHOVÉ ZAMĚŘENÍ... 2 3 PODMÍNKY REALIZACE PROJEKTŮ... 6 4 FINANČNÍ INFORMACE... 6 5 DALŠÍ INFORMACE...

1 OBECNÉ INFORMACE... 2 2 OBSAHOVÉ ZAMĚŘENÍ... 2 3 PODMÍNKY REALIZACE PROJEKTŮ... 6 4 FINANČNÍ INFORMACE... 6 5 DALŠÍ INFORMACE... Hlavní město Praha vyhlašuje dne 4. května 2011 VÝZVU ke konzultaci projektových záměrů a k předkládání projektových žádostí pro prioritní osu 3 Modernizace počátečního vzdělávání Obsah výzvy 1 OBECNÉ

Více

AKTUALIZACE. Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti

AKTUALIZACE. Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti AKTUALIZACE Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Mendelovy univerzity v Brně PRO ROK 2016 Schváleno AS FRRMS MENDELU dne 15. 4. 2016

Více

Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce. Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček

Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce. Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce První etapa projektu Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček Průběh realizace říjen 2006 duben 2007 Realizátor

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud jsou relevantní):

Více

Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK. Praha, 17.září 2013. MŠMT, Křižíkova 34/148, 186 00 Praha 8 - Karlín. www.vzdelavanipedagogu.

Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK. Praha, 17.září 2013. MŠMT, Křižíkova 34/148, 186 00 Praha 8 - Karlín. www.vzdelavanipedagogu. Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK MŠMT, Křižíkova 34/148, 186 00 Praha 8 - Karlín Praha, 17.září 2013 www.vzdelavanipedagogu.cz 1 Projekt Vzdělávání pro udržitelný rozvoj pro pedagogy základních

Více

Komunikační plán OPŽP pro rok 2009

Komunikační plán OPŽP pro rok 2009 Komunikační plán OPŽP pro rok 2009 Pro informaci členům Monitorovacího výboru OPŽP konaného dne 10. listopadu 2008 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ www. o p zp.cz www. e

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 Vědecká rada FZS TUL projednala dne 2. října 2018 Akademický senát FZS TUL schválil dne 10.

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 02 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 02 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Seminář poslankyně Evropského parlamentu MUDr. Olgy Sehnalové, MBA Přerov dne 8. dubna 2010 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Pro OPVK je vyčleněno

Více

Hlavní město Praha. výzvu ke konzultaci projektových záměrů a k předkládání projektových žádostí. Příloha 1. vyhlašuje dne 8.

Hlavní město Praha. výzvu ke konzultaci projektových záměrů a k předkládání projektových žádostí. Příloha 1. vyhlašuje dne 8. Příloha 1 Hlavní město Praha vyhlašuje dne 8. ledna 2008 výzvu ke konzultaci projektových záměrů a k předkládání projektových žádostí 1. Identifikace výzvy Operační program Praha Adaptabilita Prioritní

Více

Title. Sub-title. Podpora transferu technologií a možnosti financování VaV. Ing. Lukáš Gottesman BIC Ostrava projektový manager

Title. Sub-title. Podpora transferu technologií a možnosti financování VaV. Ing. Lukáš Gottesman BIC Ostrava projektový manager Podpora transferu technologií a možnosti financování VaV Title Ing. Lukáš Gottesman BIC Ostrava projektový manager Sub-title PLACE PARTNER S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry 2 Základní

Více

Roční evaluační plán

Roční evaluační plán Roční evaluační plán Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad na rok 2008 návrh verze 1.0 strana 1 z celku 9 EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU

Více

Seznam referencí. Sykora Swiss Consulting CZ, s. r.o. 2007-2012. Marketingová studie cestovního ruchu Sokolovska

Seznam referencí. Sykora Swiss Consulting CZ, s. r.o. 2007-2012. Marketingová studie cestovního ruchu Sokolovska Seznam referencí Sykora Swiss Consulting CZ, s. r.o. 2007-2012 Zadavatel: Město Sokolov, IČ 295586 Marketingová studie cestovního ruchu Sokolovska Zpracování potřebných podkladů a dokumentů pro vytvoření

Více

výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu z Jednotného programového dokumentu pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha

výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu z Jednotného programového dokumentu pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Hlavní město Praha vyhlašuje výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu z Jednotného programového dokumentu pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha v rámci grantového schématu Rozvoj lidských zdrojů

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více