V zájmu bezpečné homeopatie. Nebo v zájmu koho?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "V zájmu bezpečné homeopatie. Nebo v zájmu koho?"

Transkript

1 V zájmu bezpečné homeopatie. Nebo v zájmu koho? Všimli jste si, že nám už několik let masmédia, politici a úředníci veřejně tvrdí něco, co ale v konečném důsledku znamená pravý opak, než nám původně říkali? Našemu pomazánkovému máslu musíme říkat jinak, protože to někomu vadí, rumu nebudeme říkat rum, protože to někomu vadí a lesním školkám budeme říkat asi taky jinak, protože to někomu vadí. Budeme zase lhát, ne moc, trošku. Teď to vypadá, že někomu vadí homeopatie, zejména ta homeopatie, která není zaměřena na spotřebovávání velkého množství homeopatik, ale je zaměřena na vyléčení. Tím pádem nepřímo na omezení spotřeby klasických chemických léků, protože zdravý člověk je příliš nepotřebuje. A protože obliba celostní homeopatie stoupá a žádá si ji stále víc a víc klientů, je potřeba podle někoho tomu udělat přítrž. V duchu tohoto záměru je v současnosti veřejnosti masmédii vysvětlováno, že homeopatii u nás budou v budoucnu praktikovat pouze lékaři, protože například nelékař těžko může vytáhnout fonendoskop a poslouchat, jak říkali nedávno v televizi. Ano, nelékař homeopat skutečně může těžko vytáhnout fonendoskop (lékařský nástroj sloužící k poslechu plic a srdce), protože k celostní homeopatii nepatří. Klasický homeopat ho na nic nepotřebuje, tak proč by ho vytahoval, celostní homeopat poslouchá jinak. Fonendoskop patří do západní alopatické medicíny. Když Samuel Hahnemann položil základy homeopatie v r. 1801, fonendoskop ještě nebyl vynalezen, takže se s ním v homeopatii moc nepočítalo. Klasická homeopatie stojí na pozorování a vyhodnocování symptomů, které nám klient řekne, nebo které vypozorujeme, nepoužívají se v ní přístrojové a laboratorní nálezy, které používá západní medicína. Pro samotné určení homeopatického léku nejsou vůbec podstatné. To se už ale v televizi nedozvíte. Fonendoskop je nástrojem lékaře, nikoli homeopata. Homeopat používá jiné nástroje. Práce lékaře západní medicíny a práce homeopata zastupují dvě naprosto různá pojetí přístupu k nemocnému. Lékař vidí jednoho člověka vedle druhého jako identické soustavy fungujících orgánů v těle a hledá, jak opravit omezenou funkci, kterou zjišťuje pomocí přístrojů.

2 Homeopat naslouchá, pozoruje, je s každým člověkem přítomen po dobu, která je nutná. Nemocný si konkrétního homeopata vybírá, oslovuje a žádá o pomoc obvykle ve chvíli, kdy je připraven pracovat na změnách ve svém přístupu k životu, protože začíná chápat, že k uzdravení je třeba dobrat se příčiny, která omezenou funkci určitého orgánu nebo skupiny orgánů v těle vyvolala. Tvrzení, že v rukách lékařů bude homeopatie bezpečnější, je pouze zástěrka a matení veřejnosti. Nevím ani o jednom případu, kdy by v minulosti homeopatická léčba u nelékaře-homeopata, který metodu řádně vystudoval a dodržuje příslušná etická pravidla, došlo k jakémukoliv poškození zdraví (na rozdíl od lékařských profesí, kdy o kauzách ohledně újmy na zdraví slyšíme poměrně často). Zdůvodnění, že homeopatie bude bezpečnější pouze v rukách lékařů, je tvrzení které zřejmě budete slyšet v masmédiích, pravděpodobně i v budoucnu. Jaká je tedy realita, to co Vám masmédia neřeknou? Homeopat nelékař nestanovuje diagnózu a jeho klient je neustále sledován u svého ošetřujícího lékaře. Model fungování homeopatického poradenství je v ČR postaven tak, že každý kdo se necítí dobře, nebo se u něj projeví nějaké známky nemoci, jde v prvé řadě ke svému ošetřujícímu lékaři. Ten, jakožto odborník a specialista, mu stanoví diagnosu a nastaví léčebný postup. To platí jak při akutním onemocnění, tak při chronické nemoci. Až následně, pokud v průběhu alopatické léčby není klient spokojen s jejími výsledky, může vyhledat jako další paralelní postup klasického homeopata. Ten mu žádné předepsané léky od ošetřujícího lékaře nevysazuje, nerozmlouvá a rozhodně ho nenabádá k tomu, aby svého ošetřujícího lékaře přestal navštěvovat. Klient je tedy dál sledován svým ošetřujícím lékařem. Není mi naprosto jasné, kde se v tomto systému může něco zanedbat, jak je nám tvrzeno. Pokud homeopatovi zavolá maminka že jí kašle dítě, pošle ji homeopat-nelékař prvně za pediatrem. Ten dítě poslechne (fonendoskopem) případně udělá další testy a určí, jestli se jedná o kašel, o zánět průdušek, nebo začínající zápal plic. Lékař navrhne léčbu a předepíše léky. Pokud je to kašel, je to doména homeopatie, kterou lze v případě potřeby kombinovat s bylinnými preparáty z lékárny. Pokud je to zánět průdušek, lze v případě nekomplikovaného zánětu průdušek použít pouze homeopatický lék, pokud se tak rodiče dítěte rozhodnou. Podmínka je, že dítě musí být dál sledováno svým ošetřujícím lékařem. V případě potřeby lze kdykoliv přejít na alopatickou léčbu, nebo kombinovat alopatické i homeopatické léky dohromady. Pokud se jedná o počínající zápal plic, volí se bez debaty primárně postup západní medicíny, homeopatie hraje podpůrnou roli. Diagnosu a léčbu stanovuje lékař, léky předepisuje lékař a o dalším postupu - kdy nasadit pouze alopatii, kdy kombinovat alopatii s homeopatií a kdy použít pouze homeopatii, se rozhodují rodiče po dohodě s lékařem a nezávislým homeopatem. Dítě je po celou dobu akutní nemoci sledováno jeho ošetřujícím lékařem.

3 V případě chronického onemocnění, které tvoří cca 90% procent případů, kdy klienti vyhledávají homeopatickou pomoc, je klient po celou dobu dispenzarizován a sledován svým ošetřujícím lékařem. Radikální omezení v dostupnosti celostní homeopatie, které nás čeká pokud budou smět praktikovat homeopatii pouze lékaři, vyplývá z těch to faktů: 1) Homeopatie má zásadně odlišnou základní filosofii léčby, pohled na zdraví a nemoc. Lékaře nikdo na lékařské fakultě neučí co je to celostní holistický přístup k nemoci. Celá západní alopatická medicína je založena na opačném principu než je zákon podobnosti v homeopatii, používá léčbu protikladným (anti-biotika, antivirotika.). Takže jde o něco úplně jiného, naprosto jiné chápání zdraví a nemoci, úplně jiný přístup než v homeopatii. Pokud vás někdo 6 let učí na lékařské fakultě tento vzorec uvažování a myšlení, je velmi, velmi obtížné ho změnit. Učil jsem homeopatii mnoho lékařů a měl jsem tedy možnost u nich proces transformace z lékaře na celostního homeopata pozorovat, vím o čem mluvím. 2) Neexistující profesionální homeopatické vzdělání pro lékaře. Homeopatii nikdo systematicky a dlouhodobě lékaře neučí. Homeopatie se nevyučuje na lékařských fakultách a tudíž to absolventi lékařských fakult nebudou umět. Takový detail. Stát se homeopatem vyžaduje minimálně tříleté intenzivní studium, vyžaduje to stovky hodin supervizí pod dohledem zkušeného mentora, vnější i vnitřní přípravu. Homeopatem se rozhodně nestáváte po absolvování kurzu. 3) Naprosto špatné právní postavení homeopatie v alopatické západní medicíně. V r byla vyloučena Česká lékařská homeopatická společnost z řad České lékařské společnosti J. E. Purkyně pro nevědeckost. Dodnes je toto rozhodnutí platné. Nevole většiny lékařů a prakticky všech výše postavených lékařů (vedoucích lékařů, primářů, vedoucích klinik apod.) k homeopatii jako takové je všem asi dostatečně známé. Vědecká rada České lékařské komory sice lékařům praktikování homeopatie povolila, nicméně současně postavila homeopatický lék na úroveň placeba. Všichni lékaři, kteří předepíší homeopatický lék, tedy právně podávají placebo, tj. z právního pohledu neúčinný lék. Navíc na každém homeopatickém léku je napsáno u tohoto léku nebyla posuzována jeho účinnost, jako podmínka pro registraci homeopatik v ČR jako léku. Ze všech stran je tedy po právní stránce pro lékaře v medicíně nastaveno raději homeopatii nedělat vůbec, a když ano, tak nikdy nepodávat homeopatický lék místo alopatického. Právní postavení homeopatie v medicíně je nastaveno tak, aby byly trvale zachovány veškeré chemické chronické léky (tedy lék, u kterého byla ověřena účinnost) a k tomu případně přidat nějaká ta homeopatika.

4 Mnoho maminek mě v minulosti telefonovalo a shánělo kontakt na pediatra - homeopata. Chtěli se u něj zaregistrovat s představou, že místo antibiotik a chemických léků bude jejich dítě běžně léčeno více homeopaticky. Jaké pak bylo jejich rozčarování, když to bylo v praxi všechno jinak. Dětský lékař (ale i kterýkoliv jiný) se musí podle právního postavení chovat ke svým registrovaným pacientům v prvé řadě jako lékař. A lékař je povinen používat vědecké postupy (to homeopatie není) a předepisovat klinicky ověřené a účinné léky - to homeopatika nejsou. Homeopatické léky jsou dle České lékařské komory placebo a dle registrace u Státního ústavu pro kontrolu léčiv lék u kterého nebyla posuzována jeho účinnost. Rodiče dítěte tedy v roli registrovaného pacienta pediatrahomeopata nemají příliš možnost volby, jestli se použije homeopatický lék, nebo klasický chemický lék, o tom rozhoduje lékař. A lékař v právním systému západní medicíny nemá prakticky moc jinou možnost, než použít chemický lék, protože nese za léčbu plnou právní zodpovědnost. Je to čistě na osobní statečnosti lékaře a jeho odvaze riskovat, protože použít homeopatický lék samostatně jako hlavní léčebný prostředek je v rámci běžných ordinačních hodin pro lékaře po právní stránce velké riziko. Pokud homeopat není současně Váš ošetřující lékař, u kterého jste registrovaní, máte v právním systému západní medicíny paradoxně mnohem větší možnost homeopatické léčby a volby toho, jak budete Vy, nebo Vaše dítě léčeno. 4.) Systém specializací v západní medicíně (opak celostního pojetí). Homeopatie není nad-oborová disciplína, homeopatie není v systému medicínského vzdělávání vůbec žádnou disciplínou, ani možnou specializací; bude vždy pouze přilepena k základní atestaci lékaře. Pokud budete mít například gynekologické onemocnění a budete ho chtít řešit homeopaticky, budete muset zajít za ženským lékařem-homeopatem. Homeopat-neurolog nebo homeopatpediatr a všichni ostatní vás musí odmítnout. Tím se počet možností vyhledat erudovaného celostního homeopata opět výrazně zredukuje. Chci ještě zdůraznit, že nemám absolutně nic proti homeopatii praktikované lékaři. Mnoho lékařů jsem sám homeopatii učil, mnoho lékařů homeopatů je mými dobrými přáteli a velmi si vážím jejich odvahy praktikovat poctivou homeopatii navzdory překážkám a omezením, které v medicíně existují. Mým záměrem bylo poukázat na to, že nám masmedia, politici a úředníci lžou. Opět. Deklarovaná vize, že homeopatii jako takové bude lépe v alopatické medicíně, není pravdivá a přináší s sebou mnoho zásadních omezení, o kterých se nedozvíte. Zejména je to omezení možnosti volby samotných rodičů, jak bude jejich dítě léčeno.

5 Praktikování homeopatie pouze lékaři s sebou přináší pro řadového občana zásadní a radikální omezení v dostupnosti holistické homeopatie a zejména v možnosti volby jak budu léčen. Není principiálně možné, aby celostní léčebná metoda (homeopatie) se spirituálními kořeny mohla existovat pouze v rámci systému, který není založen na celostním přístupu k léčbě a je ryze materialistický. A pokud k tomu dojde, nebude to rozhodně homeopatie Samuela Hahnemanna, bude to něco jiného, i když tomu budou říkat homeopatie, podobně jako musíme rumu říkat jinak než rum. Však nás na to už léta připravují, že není problém něco pojmenovat nepravdivě. Česká republika má v současnosti homeopatii na světové úrovni. Máme všichni svobodnou volbu najít si takový druh homeopatie, který nám vyhovuje. Od celostní homeopatie, která se snaží najít příčinu nemoci a je vhodná pro ty, kteří chtějí aktivně pracovat na změnách ve svém přístupu k životu až po homeopatii symptomatickou, která je zaměřena na potlačení symptomů a je vhodná pro pasivní přístup k léčbě podle vzoru západní medicíny. Je dobře, že oba druhy homeopatie vedle sebe existují a každý z nás má možnost svobodné volby, je to zdravá a vyvážená situace. Nezdravá situace nastane, až ta celostní zmizí a my si ji nebudeme moc zvolit, protože ji stát zakáže. Nepřímo, vychytrale, politici a masmédia nás budou obelhávat, že to tak není a budou to nazývat jinými termíny, ale v současné době přesně tam směřujeme. V okamžiku, kdy budou moci praktikovat homeopatii pouze lékaři jako lékařskou metodu, nebudeme moci my sami vstoupit do procesu rozhodování. Jestli náš zdravotní problém bude léčen homeopaticky, či chemickými léky bude rozhodovat lékař, protože homeopatie bude lékařská metoda. My budeme z procesu rozhodování o způsobu léčby vyjmuti stejně jako dnes nerozhodujeme, jestli se náš zdravotní problém bude léčit na interně, nebo na urologii tímto, nebo jiným lékem. Paradoxem celé situace je, že lékař, který bude výhradně rozhodovat, jestli se budeme moci léčit homeopatií, či nikoliv, není v tomto procesu rozhodování nestranný, protože jak jsem uvedl výše, homeopatie sama o sobě je v právním systému západní medicíny na hraně lege artis postupu - tak proč cokoliv riskovat. Dokáži si představit, že existuje skupina pacientů, kterým bude naprosto vyhovovat, že to za ně všechno rozhodne pan doktor a sdělení, že na to homeopatie není vhodná (které od ošetřujícího lékaře uslyší prakticky vždy), přijmou bez problému. Omezení, a to zásadní, spatřuji u druhé skupiny občanů, kterým toto právo na volbu, jak se budou léčit oni nebo jejich děti, někdo v budoucnu bude upírat. Pokud vám připadá toto tvrzení jako příliš extrémní a přitažené za vlasy, uvádím zde ještě doslovný výrok mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové k plánovanému provozování homeopatie: Mohou jim je ale jako součást zdravotní péče poskytovat pouze lékaři, kteří jsou vázáni všemi právními předpisy upravujícími poskytování zdravotních služeb, a to tam, kde je to pro zdravotní stav pacienta vhodné. Z toho citátu je zřejmé, že s tímto postupem na ministerstvu již počítají.

6 Způsob, jak chystající se situaci ovlivnit, vidím v první řadě jako cestu vnitřní. Je nutné, aby se dokázali celostní homeopati spojit a společně jednat. A abyste se všichni, kdo chcete mít zachovanou možnost léčby u celostního homeopata, ozvali, nebyli pasivní. Podepsat petici je pořád ještě příliš pasivní způsob vyjádření názoru, je to spíš jen společné nadávání, které dnes stejně nikdo z politiků a úředníků nebere moc vážně. Je důležité navštěvovat své spádové politiky, navštěvovat ty, které jste volili a trvat na tom, aby vás vyslechli. Aby skládali své účty a vyjádřili se, koho zájmy vlastně zastupují. Jestli vaše, voličů, nebo zájmy někoho jiného. Zájem být zdravý a mít možnost léčit se metodou, která umí uzdravit tak, že časem žádné alopatické léky příliš nebudete potřebovat, je zájem Váš. Zájem na tom, abyste co nejvíce alopatických léků trvale užívali, je v prvé řadě zájem jejich výrobců a jejich distributorů. A je nutné nazývat věci pravdivě a přesně, pojmenovat důsledky. Ing. Aleš Sušický, Dip.Hom. Homeopatická fakulta s klinikou, Brno Brno,

Alternativní medicína mimo zákon? Vracíme se zpět do totality?

Alternativní medicína mimo zákon? Vracíme se zpět do totality? Alternativní medicína mimo zákon? Vracíme se zpět do totality? Vše nasvědčuje tomu, že po několika letech mírné svobody, kterou jsme jakoby dostali za odměnu za léta socialistické totality, nastává doba

Více

Seznam příloh (výběr)

Seznam příloh (výběr) Seznam příloh (výběr) Příloha 1: Dotazník pro klienty TČM Příloha 2: Dotazník pro pacienty západní medicíny Příloha 3: Dotazník pro praktiky TČM Příloha 4: Dotazník pro lékaře Příloha 1 DOTAZNÍK pro KLIENTY

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Translation into: Completed by: Email: SOC 1 Lidé s projevy RA by měli mít včasný přístup ke klinickým/zdravotnickým odborníkům kompetentním pro stanovení

Více

Vliv farmaceutických firem na chování lékařů. Jiří Vorlíček

Vliv farmaceutických firem na chování lékařů. Jiří Vorlíček Vliv farmaceutických firem na chování lékařů Jiří Vorlíček Základní léčebné možnosti v onkologii chirurgie radioterapie farmakoterapie Farmakoterapie Česká onkologická společnost ČLS JEP dlouhodobě usiluje

Více

Model. zdraví a nemoci

Model. zdraví a nemoci Model zdraví a nemoci Zdraví SZO (WHO) definovalo zdraví jako:,,celkový stav tělesné, duševní a sociální pohody, a ne pouze nepřítomnost nemoci nebo slabosti". Dále (velmi zjednodušeně): - zdraví je nebýt

Více

Tisková konference. Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Nová kategorie výdeje léčiv

Tisková konference. Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Nová kategorie výdeje léčiv Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv Nová kategorie výdeje léčiv 19.11.2008, Praha Nová kategorie výdeje léčiv zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a vyhláška č. 84/2008 Sb., o správné lékárenské

Více

Úvod. Alopatie - působí proti symptomům nemoci. Homeopatie - působí proti příčinám nemoci. Onemocnění - narušení životní síly

Úvod. Alopatie - působí proti symptomům nemoci. Homeopatie - působí proti příčinám nemoci. Onemocnění - narušení životní síly Homeopatie Úvod Alopatie - působí proti symptomům nemoci Homeopatie - působí proti příčinám nemoci Homeopatie = duchovní léčení Onemocnění - narušení životní síly Homoios - stejný, pathos - nemoc, bolest,

Více

PŘÍRUČKA KLIENTA. www.medicover.cz

PŘÍRUČKA KLIENTA. www.medicover.cz PŘÍRUČKA KLIENTA www.medicover.cz Vážení klienti, velice si ceníme Vašeho zájmu o služby společnosti Medicover a dovolte nám, abychom Vám jako novému klientovi Medicover představili. Medicover je zákaznicky

Více

Pokrok ve zdravotnických technologiích a hodnota, kterou přináší. Miroslav Palát EUROFORUM

Pokrok ve zdravotnických technologiích a hodnota, kterou přináší. Miroslav Palát EUROFORUM Pokrok ve zdravotnických technologiích a hodnota, kterou přináší Miroslav Palát 18.10.2005 EUROFORUM Poselství prezentace Kolik technologie a za jaké peníze nemá jednoduchou odpověď Je potřeba se rozhodovat

Více

Role nelékařů v českém zdravotnictví. Dana Jurásková CEVRO Praha

Role nelékařů v českém zdravotnictví. Dana Jurásková CEVRO Praha Role nelékařů v českém zdravotnictví Dana Jurásková CEVRO Praha Nelékařská povolání Posílení postavení všeobecných sester technologie, výkony, dlouhodobá péče, komunitní péče, domácí péče; Porodní asistentky

Více

Jak vyhledávat v databázi léků

Jak vyhledávat v databázi léků Jak vyhledávat v databázi léků www.olecich.cz Kde najít databázi léků? Obr. 1 Databázi léků naleznete na webové adrese Informačního portálu pro veřejnost www.olecich.cz. První rychlou volbou je hlavní

Více

Možná Vás bude zajímat klinické hodnocení (studie) AZURE.

Možná Vás bude zajímat klinické hodnocení (studie) AZURE. Příručka pacienta Bylo Vám diagnostikováno onemocnění se syndromem chronické pánevní bolesti? Zažili jste pánevní bolest nebo nepříjemné pocity po dobu nejméně 3 z posledních 6 měsíců? Jste starší 18 let?

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v National Health Service Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v UK. Národní zdravotní služba poskytuje zdravotní péči ve Velké Británii a je financován zdanění.

Více

Téma č. 2 etika ve zdravotnictví

Téma č. 2 etika ve zdravotnictví Téma č. 2 etika ve zdravotnictví Historie Poznání, že duše lidská, duch lidský je cennější než lidské tělo základ etiky následovníka Platonova Aristotela /384 322/ Spojuje 2 vůdčí myšlenky řecké etiky

Více

NEMOCNIČNÍ PROGRAM PALIATIVNÍ PÉČE KONZILIÁRNÍ PALIATIVNÍ TÝM METODIKA

NEMOCNIČNÍ PROGRAM PALIATIVNÍ PÉČE KONZILIÁRNÍ PALIATIVNÍ TÝM METODIKA NEMOCNIČNÍ PROGRAM PALIATIVNÍ PÉČE KONZILIÁRNÍ PALIATIVNÍ TÝM METODIKA Konziliární paliativní tým je poradním orgánem v indikaci a nastavení obecné a specializované paliativní péče. Skládá se z lékařů

Více

Právní postavení českého lékaře

Právní postavení českého lékaře 15.4.2008 18:16:55 Právní postavení českého lékaře JUDr. Jan Mach advokát ředitel právní kanceláře ČLK Email: mach.jan@email.cz Strana 1 z 14 15.4.2008 18:16:56 Trestní represe nebo stavovský dohled profesní

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby LÉKOVÁ TERAPIE, INFORMOVANÝ SOUHLAS A 16 STRUČNĚ A AKTUÁLNĚ Efektivní právní služby 1 Obsah lege artis a informovaný souhlas jako základ vztahu mezi pacientem a lékařem; informovaný souhlas a vůle pacienta;

Více

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Brožura pro účastníky DĚKUJEME VÁM, že jste se rozhodl zúčastnit klinického hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty. V této brožuře najdete

Více

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE 1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE V Brně 12.10. 2017 KVALITA A ROZVOJ Hlavním účelem procesu

Více

Jak vyhledávat v databázi léků. www.olecich.cz

Jak vyhledávat v databázi léků. www.olecich.cz Jak vyhledávat v databázi léků www.olecich.cz Kde najít databázi léků? Databázi léků naleznete na webové adrese Informačního portálu pro veřejnost www.olecich.cz. První rychlou volbou je hlavní nabídka

Více

JAK VIDÍM URGENTNÍ MEDICÍNU

JAK VIDÍM URGENTNÍ MEDICÍNU JAK VIDÍM URGENTNÍ MEDICÍNU MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Zdravotnická

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

Homeopatie očima lékárníka

Homeopatie očima lékárníka Homeopatie očima lékárníka Poděkování: Děkuji všem zahraničním i českým lektorům Homeopatické akademie, všem lektorům Homeopatické lékařské asociace, jejichž semináře, přednášky,kurzy a knihy mi jsou velkou

Více

Zlepšování kvality preskripce antibiotik intervenčními programy

Zlepšování kvality preskripce antibiotik intervenčními programy Zlepšování kvality preskripce antibiotik intervenčními programy MUDr. Michal Prokeš INFOPHARM a.s., Praha Lékařský dům Praha 2006 ATB: Problém skutečný nebo vymyšlený? Rezistence mikrobů na ATB: reálná

Více

Používání zdravotnických prostředků v ambulantní praxi

Používání zdravotnických prostředků v ambulantní praxi Používání zdravotnických prostředků v ambulantní praxi Dnem 1. dubna 2015 vstoupil v účinnost nový zákon o zdravotnických prostředcích (zákon č. 268/2014 Sb.), který přináší komplexní zákonnou úpravu regulace

Více

PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ

PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ První charta práv nemocných byla vyhlášena v USA (1972), kde byly vždy vysoce ceněny lidská práva a občanské svobody David Anderson (farmakolog z Virginie )- formuloval první

Více

STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 10 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY ETICKÝ KODEX ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY

STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 10 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY ETICKÝ KODEX ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 10 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY ETICKÝ KODEX ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY Obecné zásady 1 (1) Stavovskou povinností lékaře je péče o zdraví jednotlivce i celé společnosti v souladu se zásadami lidskosti,

Více

Zdravotní péče ošetřovatelská péče

Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdeňka Mikšová Olomouc 29.11.2016 Ošetřovatelská péče Rozpoznání příznaků poruchy zdraví Svépomoc a pomoc Svépomoc a pomoc při poruše zdraví při poruše zdraví Dodržování

Více

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové 1 Základní terminologie Interní propedeutika Postup při

Více

Povědomí o homeopatii

Povědomí o homeopatii Povědomí o homeopatii Průzkum portálu Ordinace.cz mezi pacienty, 2012 a Praha, duben Mgr. Romana Žatecká, šéfredaktorka HOMEOPATIE A ORDINACE.CZ Portál Ordinace.cz realizoval v měsíci dubnu průzkum názorů

Více

Adam Vojtěch, poslanec PSP ČR

Adam Vojtěch, poslanec PSP ČR 31.1.217 Adam Vojtěch, poslanec PSP ČR 1. 11. 217 1 31.1.217 2 31.1.217 24% 22% 2% 18% 16% 14% 12% 1% 8% 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216 3 náklady na zdravotní služby mil. Kč 31.1.217

Více

Výsledky učení (Intented Learning Outcomes) jako klíčový nástroj řízení kvality vzdělávacího procesu. Teaching Excellence

Výsledky učení (Intented Learning Outcomes) jako klíčový nástroj řízení kvality vzdělávacího procesu. Teaching Excellence Výsledky učení (Intented Learning Outcomes) jako klíčový nástroj řízení kvality vzdělávacího procesu doc. Ing. Jiří Hnilica, Ph.D. Teaching Excellence Výsledky učení aneb jak jasně a ověřitelně popsat,

Více

Kudy vede cesta z pasti ven MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK 1

Kudy vede cesta z pasti ven MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK 1 Kudy vede cesta z pasti ven 28.5.2014 MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK 1 Lékaři i zdravotnictví v pasti Komplikovaný až nepřátelský systém specializačního vzdělávání označují mladí lékaři vedle špatného

Více

BIOMEDICÍNSKÁ INFORMATIKA A JEJÍ ÚLOHA V PERSONALIZOVANÉ MEDICÍNĚ

BIOMEDICÍNSKÁ INFORMATIKA A JEJÍ ÚLOHA V PERSONALIZOVANÉ MEDICÍNĚ BIOMEDICÍNSKÁ INFORMATIKA A JEJÍ ÚLOHA V PERSONALIZOVANÉ MEDICÍNĚ Petr Lesný 1, Kryštof Slabý 1, Tomáš Holeček 2, Jan Vejvalka 1 1 Fakultní nemocnice v Motole, Praha 2 Fakulta humanitních studií UK, Praha

Více

Demokracie, lidská práva a korupce mezi politiky

Demokracie, lidská práva a korupce mezi politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 02/86 84 0129, 0130 E-mail: cervenka@soc.cas.cz Demokracie, lidská práva a korupce mezi

Více

Autonomie vůle u klientů s demencí

Autonomie vůle u klientů s demencí Autonomie vůle u klientů s demencí Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv Autonomie a lidská důstojnost Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. (Listina, čl. 1)

Více

REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ VV. Konkurence ve zdravotnictví ANO, divoká privatzace NE

REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ VV. Konkurence ve zdravotnictví ANO, divoká privatzace NE REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ VV Konkurence ve zdravotnictví ANO, divoká privatzace NE Věci veřejné reforma zdravotnictví Konkurence ve zdravotnictví ANO, divoká privatzace NE Navrhujeme jasnou koncepci zdravotnictví

Více

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o.

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Problémové okruhy Přístup k léčbě Zákon o zdravotních službách,

Více

Vnímání biologické léčby: veřejnost, lékaři, poli;ci. Zadavatel studie: AIFP

Vnímání biologické léčby: veřejnost, lékaři, poli;ci. Zadavatel studie: AIFP Vnímání biologické léčby: veřejnost, lékaři, poli;ci Zadavatel studie: AIFP Parametry projektu 26 poli;ci 706 lékaři 1 006 veřejnost Veřejnost Lékaři 72 % populace ve věku 15-59 let nevědělo, co pojem

Více

STATUT LOKÁLNÍ ETICKÉ KOMISE NEMOCNICE MILOSRDNÝCH BRATŘÍ V BRNĚ EK NMB

STATUT LOKÁLNÍ ETICKÉ KOMISE NEMOCNICE MILOSRDNÝCH BRATŘÍ V BRNĚ EK NMB 1 STATUT ETICKÉ KOMISE NEMOCNICE MILOSRDNÝCH BRATŘÍ V BRNĚ - EK NMB Tento statut je základním dokumentem, který je závazný pro všechny členy etické komise a další osoby, které se přímo či nepřímo podílejí

Více

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase Úvod do psychoterapie Mgr. Jan Haase Kdo je psycholog a kdo psychiatr? Psycholog je absolvent filozofické fakulty na vysoké škole (Mgr., PhDr.) - má humanitní vzdělání ve zdravotnictví se zaměřuje zejména

Více

Účelná a bezpečná farmakoterapie v zařízení sociálních služeb Projekt Senior

Účelná a bezpečná farmakoterapie v zařízení sociálních služeb Projekt Senior XXXIII. LÉKÁRNICKÉ DNY ZNOJMO, 6.-8.10. 2017 Účelná a bezpečná farmakoterapie v zařízení sociálních služeb Projekt Senior PhDr. Ivana Plechatá Ivana.plechata@lekovypruvodce.cz www.lekovypruvodce.cz Lékový

Více

ŽIVOTNÍ CYKLUS LÉKŮ KLINICKÉ HODNOCENÍ STUDIE. Kateřina Kopečková FN Motol, Praha

ŽIVOTNÍ CYKLUS LÉKŮ KLINICKÉ HODNOCENÍ STUDIE. Kateřina Kopečková FN Motol, Praha ŽIVOTNÍ CYKLUS LÉKŮ KLINICKÉ HODNOCENÍ STUDIE Kateřina Kopečková FN Motol, Praha Klinická hodnocení LP Nedílnou součásti vývoje léčiva Navazují na preklinický výzkum Pacienti jsou subjekty hodnocení V

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE 1. KONTEXT METODICKÉ ÚPRAVY 1.1 Účel úpravy Účelem metodického pokynu k poskytování mobilní specializované

Více

Veterinární homeopatie:

Veterinární homeopatie: Veterinární homeopatie: Léčebný přístup vhodný jak pro akutní i chronické stavy, tak pro poruchy chování i fyzická onemocnění. Vyléčení se dosahuje harmonizací organismu zvířete pomocí vysoce naředěných

Více

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Studie SOLSTICE se provádí v přibližně 200 výzkumných centrech na celém světě.

Více

Lege artis Ve světle nového zákona o zdavotních službách Adamus K, Vitovják M., Dobiáš M., Útrata R., Hrubá K., Loyka S,

Lege artis Ve světle nového zákona o zdavotních službách Adamus K, Vitovják M., Dobiáš M., Útrata R., Hrubá K., Loyka S, Lege artis Ve světle nového zákona o zdavotních službách Adamus K, Vitovják M., Dobiáš M., Útrata R., Hrubá K., Loyka S, Advokátní kancelář Mgr. MUDr. Karel Adamus, Ph.D., Kirovova 11, Karviná Ústav soudního

Více

CO PŘINÁŠÍ PEDIATROVI ZNALOST PSYCHOSOMATIKY. MUDr. Barbora Branna Praktický lékař pro děti a dorost Ostrava

CO PŘINÁŠÍ PEDIATROVI ZNALOST PSYCHOSOMATIKY. MUDr. Barbora Branna Praktický lékař pro děti a dorost Ostrava CO PŘINÁŠÍ PEDIATROVI ZNALOST PSYCHOSOMATIKY MUDr. Barbora Branna Praktický lékař pro děti a dorost Ostrava Praktický lékař pro děti a dorost Lékařská fakulta Olomouc ARO Dětské, atestace pediatrie Praktický

Více

Právní odpovědnost očkujícího lékaře JUDr. Jindřich Janouch

Právní odpovědnost očkujícího lékaře JUDr. Jindřich Janouch Právní odpovědnost očkujícího lékaře JUDr. Jindřich Janouch advokát - učitel vysoké školy Tel: 603/840590, e-mail: janouch@pmfhk.cz Právní rámec provádění očkování Co je právo Právní stát Právo je souhrn

Více

Jak vyhledávat v databázi léků.

Jak vyhledávat v databázi léků. Jak vyhledávat v databázi léků www.sukl.cz Kde najít databázi léků? Databázi léků naleznete na webové stránce Státního ústavu pro kontrolu léčiv www.sukl.cz na titulní straně v levém sloupci (viz obr.

Více

Právní jednání Svobodná vůle Co to znamená, když má člověk omezenou svéprávnost?

Právní jednání Svobodná vůle Co to znamená, když má člověk omezenou svéprávnost? SVÉPRÁVNOST Tady můžete najít důležité informace, které se týkají svéprávnosti. Pokud některým slovům nerozumíte, požádejte někoho, komu věříte, aby Vám při čtení pomohl. Co je to svéprávnost? Svéprávnost

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Navazující magisterský studijní program 5345T SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L.

představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L. Celostní přístupy ke zdraví HOLISMUS Teorie vzniku nemoci představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L. Pasteur)

Více

POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì

POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì MUDr. Kateøina Formánková MUDr. Miriam Kabelková MUDr. Ilona Ludvíková POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420

Více

MUDr. Barbora Branna

MUDr. Barbora Branna JAK ZACHÁZET S PSYCHOSOMATICKÝM TÉMATEM V PEDIATRII MUDr. Barbora Branna www.tripsy.cz Pediatrie 0-19 let - bouřlivé vývojové období plné PS témat problematika jiná u dětí a jiná u dospělých dítě + rodina

Více

[ 1 ] MUDr. Ivana Koblihová 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 1 ] MUDr. Ivana Koblihová 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 1 ] [ 2 ] OTC s omezením nová kategorie léčivých přípravků Ivana Koblihová, MUDr. Náměstek ředitele pro odborné činnosti Obsah prezentace [ 3 ] Co znamená OTC s omezením? Obecné možnosti omezení a z

Více

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog)

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) 12. 11. 2013 O čem to dnes bude? Co vlastně psycholog v léčebně dělá? Proč děláme vyšetření, v čem se to liší

Více

Telemedicína a asistivní technologie pro praxi

Telemedicína a asistivní technologie pro praxi Telemedicína a asistivní technologie pro praxi www.inspectlife.cz Mediinspect www.mediinspect.cz 2014 InspectLife hlavní služby a uživatelé InspectLife služby Telemonitoring glykemie InspectLife uživatelé

Více

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Olomouc 4 26. 7. 2007 Dermatovenerologická péče - činnost v Olomouckém kraji v roce 2006 Dermatological

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0071/6. Pozměňovací návrh. Miriam Dalli, Guillaume Balas za skupinu S&D

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0071/6. Pozměňovací návrh. Miriam Dalli, Guillaume Balas za skupinu S&D 11.2.2019 B8-0071/6 6 Bod 1 1. žádá Komisi a vnitrostátní orgány, aby na základě spolupráce právně vymezily léčebné konopí a jasně rozlišovaly mezi léčivými přípravky na bázi konopí schválenými Evropskou

Více

DISTRIBUCE NEREGISTROVANÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ

DISTRIBUCE NEREGISTROVANÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ 1 DISTRIBUCE NEREGISTROVANÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ MUDr. Alice Němcová Oddělení klinického hodnocení, Sekce registrací DISTRIBUCE NEREGISTROVANÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ 2 Obsah prezentace: Pravidla distribuce

Více

VÝBĚR A JEHO REPREZENTATIVNOST

VÝBĚR A JEHO REPREZENTATIVNOST VÝBĚR A JEHO REPREZENTATIVNOST Induktivní, analytická statistika se snaží odhadnout charakteristiky populace pomocí malého vzorku, který se nazývá VÝBĚR neboli VÝBĚROVÝ SOUBOR. REPREZENTATIVNOST VÝBĚRU:

Více

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. MUDr. Milan Cabrnoch

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. MUDr. Milan Cabrnoch Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky MUDr. Milan Cabrnoch 1 Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky otevřený interaktivní cyklus seminářů otevřený - pro studenty Cevro institut i

Více

Co je to transplantace krvetvorných buněk?

Co je to transplantace krvetvorných buněk? Co je to transplantace krvetvorných buněk? Transplantace krvetvorných buněk je přenos vlastní (autologní) nebo dárcovské (alogenní) krvetvorné tkáně. Účelem je obnova kostní dřeně po vysoce dávkové chemoterapii

Více

Informace o systému péče o dítě v ČR a projednávaných změnách

Informace o systému péče o dítě v ČR a projednávaných změnách Informace o systému péče o dítě v ČR a projednávaných změnách Vláda ČR předložilo Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k projednání novelu zákona o vzdělávání lékařů (zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání

Více

Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením

Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. RAKOVINA PLIC Její projevy: kašel tzv.

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby PRÁVNÍ POHLEDY NA POUŽÍVÁNÍ BIOSIMILARS Efektivní právní služby 1 Co nás čeká? 2 PRÁVNÍ POHLEDY NA POUŽÍVÁNÍ BIOSIMILARS základní paragrafy a biosomilars; systém cen a úhrad biosimilars; zaměnitelnost

Více

Co jsme podědili aneb čísla a data z historie psychiatrické péče. Eva Dragomirecká Katedra sociální práce FF UK & Psychiatrické centrum Praha

Co jsme podědili aneb čísla a data z historie psychiatrické péče. Eva Dragomirecká Katedra sociální práce FF UK & Psychiatrické centrum Praha Co jsme podědili aneb čísla a data z historie psychiatrické péče Eva Dragomirecká Katedra sociální práce FF UK & Psychiatrické centrum Praha Období do r. 1918 České země součástí Rakousko-Uherska (Rakouského

Více

Byl jste již dlouhou dobu velmi. úspěšným v informačních technologiích. Proč jste změnil obor a přešel k medicíně?

Byl jste již dlouhou dobu velmi. úspěšným v informačních technologiích. Proč jste změnil obor a přešel k medicíně? JEAN-CLAUDE ALIX: JDE O VÁŠ ŽIVOT Srovnání medicíny a přírodního léčitelství Jean-Claude Alix se narodil v roce 1951 ve francouzském St. Etienne a od roku 1975 žije v Německu. Vystudoval nejprve informatiku

Více

OTÁZKY ZDRAVOTNICKÝ SYSTÉM V TURECKU. 1. Poskytování zdravotní péče je garantováno ústavou Turecka.

OTÁZKY ZDRAVOTNICKÝ SYSTÉM V TURECKU. 1. Poskytování zdravotní péče je garantováno ústavou Turecka. OTÁZKY ZDRAVOTNICKÝ SYSTÉM V TURECKU 1. Poskytování zdravotní péče je garantováno ústavou Turecka. 2. Systém zdravotního pojištění zaručuje poskytování zdravotní péče všem občanům zaměstnaným i nezaměstnaným.

Více

Sdílené genetické poradenství - nový trend v genetické ambulanci.

Sdílené genetické poradenství - nový trend v genetické ambulanci. Sdílené genetické poradenství - nový trend v genetické ambulanci. Filozofické pozadí nové genetiky a její sociální dopady. Paternalismus versus partnerství v medicíně a genetice zvlášť. Nedirektivní genetické

Více

Hlavní myšlenka a účinky homeopatie

Hlavní myšlenka a účinky homeopatie Hlavní myšlenka a účinky homeopatie Dodnes není vědecky dokázáno, proč a jak homeopatie funguje. Je však nesporné, že užívání homeopatických prostředků vede k překvapivým léčebným úspěchům. Cílem homeopatie

Více

Informační řešení pro poskytování asistenční dohledové služby a telemedicíny

Informační řešení pro poskytování asistenční dohledové služby a telemedicíny Informační řešení pro poskytování asistenční dohledové služby a telemedicíny Jiří Potůček, Petr Koranda, Tomáš Korč Mediinspect 21. 2. 2013 Obsah prezentace Kdo jsme Technologické centrum, Školicí středisko,

Více

Je homeopatie pro mě?

Je homeopatie pro mě? Je homeopatie pro mě? Získejte nejdůležitější informace o HOMEOPATII V 5 krocích otestujte, jestli je pro vás HOMEOPATIE tou správnou metodou léčby Napsala: Ing. Petra Grabačová Diplomovaná homeopatka,

Více

Vývoj sociální práce v ČR

Vývoj sociální práce v ČR Vývoj sociální práce v ČR Jako profesionální aktivita se formuje za první republiky, útlum po roce 1948 Nové sociální problémy po roce 1989 prostituce, bezdomovectví, uprchlíci, vězni po amnestii atd.

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Téměř polovina Evropanů se mylně domnívá, že antibiotika působí proti nachlazení a chřipce

Téměř polovina Evropanů se mylně domnívá, že antibiotika působí proti nachlazení a chřipce TISKOVÁ ZPRÁVA 18. 11. 2014 Téměř polovina Evropanů se mylně domnívá, že antibiotika působí proti nachlazení a chřipce U příležitosti již sedmého Evropského antibiotického dne, který se koná každoročně

Více

Tradiční čínská medicína léčí i závislosti. Medichina otevřela ve Velichovkách - Broumovsko

Tradiční čínská medicína léčí i závislosti. Medichina otevřela ve Velichovkách - Broumovsko "Tradiční čínská medicína (TČM) mně samotné pomohla v životě několikrát. Bohužel jsem ji vyhledala vždy až ve chvíli, kdy si ta západní se mnou nevěděla rady. Bolesti hlavy, opakované angíny, problémy

Více

Paliativní péče - Úvod. Mgr. Zimmelová

Paliativní péče - Úvod. Mgr. Zimmelová Paliativní péče - Úvod Mgr. Zimmelová Historie Počátky v Velké Británii v 70 letech Vznikla evropská společnost pro PM Součástí jsou národní společnosti U nás sekce PM ČLS JEP 5 zásad rozvoje oboru Založení

Více

Informace k povinným zdravotním prohlídkám členů FBC ZŠ Uničov

Informace k povinným zdravotním prohlídkám členů FBC ZŠ Uničov Informace k povinným zdravotním prohlídkám členů FBC ZŠ Uničov Od 1. 1. 2014 platí nová Vyhláška o zdravotní způsobilosti k tělesné výchově a sportu, vydaná Ministerstvem zdravotnictví ČR pod č. 391/2013

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY přehled www.fbmi.cvut.cz OBORY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA PROGRAM: BIOMEDICÍNSKÁ A KLINICKÁ TECHNIKA Biomedicínský technik

Více

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Zdravotní sestra a její pracovní náplň Ideální sestra je vysoce vzdělanou profesionálkou, která zvládá s přehledem a spolehlivě náročné situace a problémy,

Více

spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth

spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth Ing. Vladimír Petrů, CSc ředitel odboru informačního systému Ing. Zdeněk Hanáček vedoucí oddělení rozvoje IS 1 Obsah 1. O Zdravotní pojišťovně ministerstva

Více

Memorandum

Memorandum Wilson & Partners, s. r. o., advokátní kancelář Revoluční 1 110 00 Praha 1 Telefon +420 776 696 656 adela.horejsi@horejsilegal.cz Memorandum 10.11. 2014 Komu Česká komora klasické homeopatie Od Adéla Hořejší

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby JAKÉ JSOU LIMITY PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB? Efektivní právní služby 1 Co nás čeká? JAKÉ JSOU LIMITY PŘI POSKYTOVÁNÍ? 2 základní pravidla poskytování zdravotních služeb ve světle základních práv

Více

Domácí hospic SPOLEČNOU CESTOU prezentace společného projektu. Konference SPOLEČNOU CESTOU

Domácí hospic SPOLEČNOU CESTOU prezentace společného projektu. Konference SPOLEČNOU CESTOU Domácí hospic SPOLEČNOU CESTOU prezentace společného projektu Konference SPOLEČNOU CESTOU 13. 9. 2016 Ideálem je, aby člověk umíral usmířen, bez bolesti fyzické, psychické, sociální a duchovní a s vděčností

Více

ŽÁDOST O POBYTOVOU SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM - sociální služba je poskytována dle Zákona č. 108/2006Sb., 50

ŽÁDOST O POBYTOVOU SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM - sociální služba je poskytována dle Zákona č. 108/2006Sb., 50 Domov pro seniory Plaveč, příspěvková organizace Domov 1, 671 32 Plaveč IČ 45671702, tel.: 515 252 250 zřizovatel: Jihomoravský kraj ŽÁDOST O POBYTOVOU SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM - sociální

Více

Adiktologická péče v ÚVN. Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč,

Adiktologická péče v ÚVN. Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč, Adiktologická péče v ÚVN Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč, 7. 6. 2017 Cíle přednášky představit nové možnosti uplatnění profese adiktologa v rámci zdravotnictví (nemocniční péče) konkrétní ukázka

Více

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská Ekonomické limity vs. správný odborný postup Dagmar Záleská Základní otázky Na co má pojištěnec nárok? Lze nárok pojištěnce na bezplatnou péči omezovat ekonomickými limity? Je přípustné, aby ekonomické

Více

MARKETINGOVÉ POKYNY PRO PHARMANEX BIOFOTONICKÝ SKENER REGIONU EMEA

MARKETINGOVÉ POKYNY PRO PHARMANEX BIOFOTONICKÝ SKENER REGIONU EMEA MARKETINGOVÉ POKYNY PRO PHARMANEX BIOFOTONICKÝ SKENER REGIONU EMEA Skener je úžasný nástroj určený k tomu, aby vám při správném použití pomohl při vašem podnikání s Pharmanex. Pharmanex Biofotonický Skener

Více

Jan Hlaváček, ředitel Divize ambulantní software CompuGroup Medical Česká republika. Pokračuje ehealth v ambulancích?

Jan Hlaváček, ředitel Divize ambulantní software CompuGroup Medical Česká republika. Pokračuje ehealth v ambulancích? Jan Hlaváček, ředitel Divize ambulantní software CompuGroup Medical Česká republika CompuGroup Medical Česká republika JAN HLAVÁČEK Ředitel divize ambulantní software CompuGroup Medical Česká republika

Více

Mléka (dr. Farokh Master) Napsal uživatel vilcakul Středa, 14 Duben :41. Mléka v homeopatii

Mléka (dr. Farokh Master) Napsal uživatel vilcakul Středa, 14 Duben :41. Mléka v homeopatii Mléka v homeopatii Dr. Samuel Swan byl prvním homeopatem 18. století, který se zabýval homeopatickými léky z mléka. Představil homeopatické komunitě léky Lac caninum, Lac vaccinum, Lac defloratum, Lac

Více

Etický kodex. Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec. Pístina 59, Stráž nad Nežárkou. Aktualizováno k

Etický kodex. Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec. Pístina 59, Stráž nad Nežárkou. Aktualizováno k Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec Pístina 59, 378 02 Stráž nad Nežárkou Etický kodex z a m ě s t n a n c e Aktualizováno k 1. 7. 2011 organizace zřizovaná Jihočeským krajem Etický kodex zaměstnance

Více

Proč se nemocnice musí změnit

Proč se nemocnice musí změnit 17. 18. května 2018 Proč se nemocnice musí změnit MUDr. Pavel Hroboň, M.S. Advance Healthcare Management Institute ČESKÁ REPUBLIKA 2 Obsah této prezentace Proč se nemocnice musí změnit? Hlavní změny a

Více