KAE/UC1 - Finanční účetnictví 1. Právní úprava účetnictví

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KAE/UC1 - Finanční účetnictví 1. Právní úprava účetnictví"

Transkript

1

2 KAE/UC1 - Finanční účetnictví 1 Právní úprava účetnictví

3 Literatura D. Kovanicová. Abeceda účetních znalostí pro každého. Polygon Praha, ISBN Z. Puchinger. Účetnictví 1. část. fuzzymcdm.com/uc1.pdf J. Bellová, J. Zlámal. Základy účetnictví. Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, ISBN P. Novotný. Účetnictví pro úplné začátečníky. GRADA Publishing a.s., Praha, ISBN A. Hejduková, M. Hroníková, E. Šmajstrlová. Účetnictví studijní opora. Vysoké učení technické v Brně, Brno. Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, v platném znění. Vyhláška č. 500/2002 Sb.

4 Všeobecné účetní zásady Kapitola věnovaná právní úpravě českého účetnictví je převzata z knihy: P. Novotný. Účetnictví pro úplné začátečníky. GRADA Publishing a.s., Praha, ISBN

5 Aby mohlo účetnictví plnit všechny své úkoly a funkce, musí respektovat všeobecné účetní zásady. P. Novotný. Účetnictví pro úplné začátečníky. Všeobecné účetní zásady Jedná se o principy vedení účetnictví a představují soubor pravidel, konvencí a postupů nezbytných pro účetní praxi v daném čase. V českém účetnictví jsou obecně uznávané účetní zásady zakomponované do zákona o účetnictví (s jeho pomocí jsou zaváděny do praxe).

6 Všeobecné účetní zásady Zásada účetní jednotky účetní jednotka je chápána jako samostatný celek (právní subjekt) Předpoklad trvání podniku v dohledné budoucnosti tzv. Going concern Akruální princip zaznamenávání všech skutečností do toho účetního období, s nímž věcně a časově souvisí, tedy v okamžiku jejich vzniku (bez ohledu na finanční toky)

7 Všeobecné účetní zásady Zásada periodicity výsledky hospodaření a finanční situace účetní jednotky se zjišťuje v pravidelných intervalech Zásada objektivity (účetních informací) o změnách aktiv a pasiv se účtuje, až když byly objektivně zjištěny Zásada konzistence mezi účetními obdobími zásada věcné a metodické srovnatelnosti (stálost účetních metod) i z hlediska času (bilanční kontinuity)

8 Všeobecné účetní zásady Zásada opatrnosti (konzervativnosti) při oceňování majetku a závazků se berou na zřetel případná rizika, ztráty či nejistoty, ale jen realizované zisky Zásada materiálnosti v účetní uzávěrce uvádíme jen významné informace pro účely rozhodování Zásada historické ceny je upřednostňováno oceňování na principu skutečných pořizovacích cen

9 Všeobecné účetní zásady Zásada zákazu vzájemného započítávání mezi jednotlivými položkami aktiv a pasiv a položkami nákladů a výnosů Zásada přednosti obsahu před formou účtovat dle ekonomické podstaty, a ne podle formy či popisu hospodářské operace (které mohou zastírat skutečný stav)

10 Všeobecné účetní zásady Za účetní zásadu, která je všem nadřazená, je považována zásada (princip) pravdivého a věrného zobrazení skutečnosti (true and fair view)

11 Účetní systém ČR vychází z respektování římského práva: Co není v zákoně, neplatí. Základním stavebním kamenem je českého účetnictví je Zákon č. 563/1991 sb., o účetnictví (v platném znění) Používá se zkratka ZoÚ Obsahuje celkem 40 paragrafů Jedná se zhruba o 100 stran textu (formátu A4)

12

13

14 Tento zákon zapracovává příslušný předpis Evropské unie, zároveň navazuje na přímo použitelný předpis Evropské unie a upravuje rozsah a způsob vedení účetnictví, požadavky na jeho průkaznost, rozsah a způsob zveřejňování informací z účetnictví a podmínky předávání účetních záznamů pro potřeby státu. ( 1, odst. 1) Vymezuje účetní jednotky, které jsou povinny se jeho ustanovením řídit ( 1, odst. 2)

15

16 Od zavedl kategorizaci účetních jednotek na mikro, malou, střední a velkou účetní jednotku ( 1b) Taktéž zavádí kategorie skupin účetních jednotek na malou, střední a velkou skupinu účetních jednotek ( 1c)

17 Kritéria pro Mikro jednotku Název kritéria Hraniční hodnota do Aktiva 9 mil. Čistý obrat 18 mil. Průměrný počet zaměstnanců 10 Pro zařazení do kategorie nesmí firma překročit hodnoty dvou sledovaných hodnot.

18 Kritéria pro Malou jednotku Název kritéria Hraniční hodnota do Aktiva 100 mil. Čistý obrat 200 mil. Průměrný počet zaměstnanců 50 Pro zařazení do kategorie nesmí firma překročit hodnoty dvou sledovaných hodnot.

19 Kritéria pro Střední jednotku Název kritéria Hraniční hodnota do Aktiva 500 mil. Čistý obrat 1 mld. Průměrný počet zaměstnanců 250 Pro zařazení do kategorie nesmí firma překročit hodnoty dvou sledovaných hodnot.

20 Kritéria pro Velkou jednotku Název kritéria Hraniční hodnota do Aktiva >500 mil. Čistý obrat >1 mld. Průměrný počet zaměstnanců >250 Pro zařazení do kategorie musí firma překročit hodnoty alespoň dvou sledovaných hodnot.

21

22 Vymezuje předmět účetnictví ( 2)

23 Ukládá povinnost vést účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě byla sestavena srozumitelně a podávala věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situaci účetní jednotky aby následně její uživatel mohl při využití informací činit ekonomická rozhodnutí ( 7)

24

25 Mezi další povinnosti patří: vést účetnictví správné, úplné, průkazné, srozumitelné, přehledné a způsobem zaručujícím trvalost účetních záznamů. ( 8 odst. 1) Vést účetnictví v plném rozsahu (kromě vyjmenovaných případů) ( 9 a 13a )

26

27

28 Mezi další povinnosti patří: Dodržovat vymezení náležitostí účetního dokladu ( 11), účetních záznamů ( 12), účetních knih ( 13), směrné účtové osnovy a účtového rozvrhu ( 14) a určeného okamžiku otevírání a uzavírání účetních knih ( 17). Sestavit účetní závěrku ve stanoveném rozsahu a obsahu ( 18) a v rozvahových dnech ( 19 a 19a) Vypracovat výroční zprávu ( 21) a zveřejnit určené informace ( 21a)

29 Mezi další povinnosti patří: Respektovat způsoby oceňování ( 24 až 26), odpisování ( 28), a inventarizace majetku a závazků ( 29 a 30) Účetní záznamy řádně uschovávat ( 31), dodržovat jejich předepsanou formu včetně jejich přenosu ( 33 a 34) zajišťovat jejich průkaznost ( 33a) a opravovat je vymezeným způsobem ( 35). Nesplnění předepsaných povinností a výše pokut je vymezeno v paragrafech 37 a 37a

30

31

32

33

34

35 Ostatní právní předpisy ZoÚ platí pro všechny účetní jednotky. Specifika jednotlivých účetních jednotek (banky, pojišťovny, neziskové organizace,...) jsou zohledněny v prováděcích vyhláškách Ministerstva financí Specifika se projevují v obsahovém vymezení položek rozvahy, výkazu zisku a ztrát a příloze k účetní závěrce. Prováděcí vyhlášky jsou dále rozpracovány v Českých účetních standardech (ČÚS). K tvorbě prováděcích vyhlášek a ČÚS existuje jednotný přístup, pomocí kterého dosahujeme vysoké standardizace (není úplná!)

36 Vyhláška č. 500/2002 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví Na ni navazují s upřesňujícími a konkrétními postupy ČÚS pro podnikatele č a

37 Vyhláška č. 500/2002 Sb.

38

39 Paragraf 8 odst. 2 ZoÚ uvádí: Účetnictví účetní jednotky je správné, jestliže účetní jednotka vede účetnictví tak, že to neodporuje tomuto zákonu a ostatním právním předpisům ani neobchází jejich účel. Z toho plyne, že pracovník se musí seznámit s celým právním řádem! Z tohoto důvodu je třeba se obracet na specialisty: daňové poradce, právníky, apod. (případně internet ale ve vší opatrnosti). Existují právní předpisy, které mají s účetnictvím blízký vztah:

40 Stěžejní daňové zákony Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu (ZDP) Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (ZDPH) Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád Zákon č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmu (ZR)

41 Další v účetní praxi používané zákony: Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů Zákon č. 591/2002 Sb., o cenných papírech Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník

42 Další v účetní praxi používané zákony: Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů Zákon č. 591/2002 Sb., o cenných papírech Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník zrušen k Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (o obchodních korporacích) (ZOK)

43 Harmonizace účetních předpisů Česká právní úprava účetnictví postupně realizuje požadavky, které jsou na ni kladeny: Vstup ČR do EU vyžaduje postupnou harmonizaci finančního účetnictví, daňového systému i ostatních právních norem s právem unie. Nástrojem této harmonizace v oblasti účetnictví jsou směrnice Evropské unie, které jsou závazné pro všechny členské státy. Akceptace všeobecně uznávaných účetních zásad přijímaných celosvětově a dobrovolně, které vyplývají z vývoje ekonomik jednotlivých států a procesů globalizace. Nástrojem realizace účetních zásad jsou IAS (International Accounting Standards) a IFRS (International Financial Reporting Standards)

44 Účetnictví ve světě Souběžně fungují dva základní systémy založené na zvyklostech (zvykovém právu) hlavně v anglosaských zemích, kde je legislativa nahrazena všeobecně uznávanými účetními zásadami: GAAP (Generally Accepted Accounting Principles). Tyto účetní zásady dodržují podniky (firmy) zpravidla dobrovolně.

45 Účetnictví ve světě Prvním systémem jsou US GAAP (United States GAAP), Jedná se o principy používané při zpracování účetních informací v USA. Jedná se o nejstaršími účetními standardy s relativně podrobným rozpracováním a navíc uznávané světovým kapitálovým trhem V roce 1934 byla pověřena americká Komise pro cenné papíry a burzy, aby stanovila účetní zásady, metody a formy sestavování účetních výkazů pro ty společnosti, jejichž akcie jsou registrovány na newyorské burze. Ta delegovala úkoly na soukromou profesní instituci FASB (Financial Accounting Standards Board)

46 Účetnictví ve světě Druhým systémem jsou IAS/IFRS Vznikly soukromou iniciativou významných firem, jež pociťovaly velmi intenzivní potřebu sjednocení informací z účetních systémů jako základu pro rozhodování o investicích. Standardy IAS/IFRS jsou výsledkem činnosti původního Výboru pro mezinárodní účetní standardy IASC (Inernational Accounting Standards Committee) (vydávány od roku 1973) Ten byl v roce 2001 přejmenován na IASB (International Accounting Standards Board). Hlavním cílem vytvoření těchto standardů je dosažení srovnatelnosti účetních závěrek v celosvětovém rozsahu.

47 Účetnictví ve světě Společnosti kotované na veřejně obchodovatelné burze Evropské unie jsou povinny vykazovat své konsolidované účetní výkazy v souladu se standardy IAS/IFRS. Standardy US GAAP A IFRS nejsou účetními systémy. Nejsou v nich stanovena pravidla jak účtovat, ale určují jakou formou mají být upraveny výstupní informace pro uživatele. V prvé řadě je jejich konstrukce orientována na potřeby externích uživatelů informací.

48 Děkuji za pozornost!

Otázka: Účetnictví - podstata, význam, právní úprava, úkoly a zásady

Otázka: Účetnictví - podstata, význam, právní úprava, úkoly a zásady Otázka: Účetnictví - podstata, význam, právní úprava, úkoly a zásady Předmět: Účetnictví Přidal(a): Lenka Účetnictví jeho podstata a význam, právní úprava, úkoly účetnictví, účetní zásady a účetní jednotky

Více

OBSAH ÚVOD. ÚČETNICTVÍ STÁTU I. část. Zákon o účetnictví. Videokurz je úvodem do účetnictví státu.

OBSAH ÚVOD. ÚČETNICTVÍ STÁTU I. část. Zákon o účetnictví. Videokurz je úvodem do účetnictví státu. ÚČETNICTVÍ STÁTU I. část Zákon o účetnictví OBSAH I. Právní rámec účetnictví státu - Vybrané účetní jednotky - Zákon o účetnictví a vyhláška 410/2009 - České účetní standardy - Technická a inventarizační

Více

ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A NORMY, KTERÉ HO REGULUJÍ NA NÁRODNÍ ÚROVNI. MEZINÁRODNÍ HARMONIZACE ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ 2.1 Systém regulace účetnictví v České republice. 2.2 Harmonizace účetních výkazů důvody, přístupy.

Více

ÚLOHA ÚČETNICTVÍ. Účetní výkazy. - informace o stavu majetku a závazků (registrační funkce) - informace o výsledcích hospodaření firmy

ÚLOHA ÚČETNICTVÍ. Účetní výkazy. - informace o stavu majetku a závazků (registrační funkce) - informace o výsledcích hospodaření firmy ÚLOHA ÚČETNICTVÍ - informace o stavu majetku a závazků (registrační funkce) - informace o výsledcích hospodaření firmy - informace pro řízení firmy náklady na výrobky a služby - podklady pro kontrolu a

Více

ÚČETNICTVÍ Právní normy, mezinárodní a české účetní standardy

ÚČETNICTVÍ Právní normy, mezinárodní a české účetní standardy Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ÚČETNICTVÍ Právní normy, mezinárodní a české účetní standardy Šablona: III / 2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_102 Jméno autora: Martina Mašková

Více

OBSAH. ZÁKON O ÚČETNICTVÍ (Výňatek)

OBSAH. ZÁKON O ÚČETNICTVÍ (Výňatek) OBSAH Seznam zkratek...xi Seznam předpisů citovaných v komentáři... XIII Předmluva... XV ZÁKON O ÚČETNICTVÍ (Výňatek) Část první Obecná ustanovení ( 1 až 8)...1 Vybrané účetní jednotky ( 1 1f)... 1 Účetní

Více

- správnost při aplikaci platných předpisů a postupů při běžných účetních případech se dociluje věrného a poctivého zobrazení tím, že je nastalá skute

- správnost při aplikaci platných předpisů a postupů při běžných účetních případech se dociluje věrného a poctivého zobrazení tím, že je nastalá skute VŠEOBECNÉ ÚČETNÍ ZÁSADY, ÚČETNÍ PRINCIPY A ÚČETNÍ METODY Podstata všeobecných účetních zásad Všeobecné účetní zásady tvoří základ účetních systémů jednotlivých států. V rámci Evropské unie je snaha vytvořit

Více

Úloha účetnictví. Účetní výkazy

Úloha účetnictví. Účetní výkazy Úloha účetnictví - informace o stavu majetku a závazků (registrační funkce) - informace o výsledcích hospodaření firmy - informace pro řízení firmy (náklady na výrobky) - podklady pro kontrolu a ochranu

Více

Úvod do účetních souvztažností

Úvod do účetních souvztažností Část I Úvod do účetních souvztažností US_2010_01.indd 1 9.4.2010 9:35:07 US_2010_01.indd 2 9.4.2010 9:35:07 úvod do účetních souvztažností 1000 1017 Obsah kapitola 1 Předmět a význam účetnictví... 1000

Více

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60 1 1. Význam a funkce účetnictví 7 1.1 Význam a podstata účetnictví 7 1.2 Historie a vývoj účetnictví 8 1.3 Funkce a podstata účetnictví 11 1.4 Uživatelé účetních informací 11 1.5 Regulace účetnictví a

Více

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY EKONOMICKÁ DATA ING. JANA VODÁKOVÁ, PH.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ

ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ Hana Březinová Rozvaha Výsledovka Cash Flow Příloha k účetní závěrce Zpráva o vztazích Výroční zpráva Přehled o změnách vlastního kapitálu ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ

Více

Proces harmonizace účetnictví v rámci EU. Eva Chmátalová, Soukromá vysoká škola ekonomických studií Praha

Proces harmonizace účetnictví v rámci EU. Eva Chmátalová, Soukromá vysoká škola ekonomických studií Praha Proces harmonizace účetnictví v rámci EU. Eva Chmátalová, Soukromá vysoká škola ekonomických studií Praha Od doby vzniku Evropského společenství a podepsání tzv. Římských dohod, v padesátých letech bylo

Více

1. Úvod do účetnictví

1. Úvod do účetnictví 1. Úvod do účetnictví 1.1. Účetnictví Je ucelený systém informací o hospodaření a o hospodářském výsledku. Pravidla pro vedení účetnictví určuje zákon o účetnictví (číslo zákona najít na internetu) ve

Více

Účetnictví ve veřejném sektoru. Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.

Účetnictví ve veřejném sektoru. Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. Účetnictví ve veřejném sektoru Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. E-mail: hanaj@econ.muni.cz Právní úprava účetnictví Zákon č. 563/1991 Sb.,o účetnictví Vyhláška č. 500/2002 Sb. pro účetní jednotky, které jsou

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 1 2 5 U k á z k a k n i h

Více

OBSAH. ZÁKON O ÚČETNICTVÍ 1-8 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ... 1 2 Předmět účetnictví... 6 29-30 ČÁST PÁTÁ INVENTARIZACE MAJETKU A ZÁVAZKŮ...

OBSAH. ZÁKON O ÚČETNICTVÍ 1-8 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ... 1 2 Předmět účetnictví... 6 29-30 ČÁST PÁTÁ INVENTARIZACE MAJETKU A ZÁVAZKŮ... OBSAH Předmluva............................................................. XIII Seznam použitých zkratek................................................ XVI ZÁKON O ÚČETNICTVÍ 1-8 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ...........................

Více

OBSAH. Seznam zkratek... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV

OBSAH. Seznam zkratek... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV OBSAH Seznam zkratek.... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV 1 Účetnictví... 1 1.1 Účetnictví jako informační systém.... 2 1.2 Vývoj účetnictví... 2 1.3 Přístupy

Více

MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ

MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ Centrum služeb pro podnikání s.r.o., 2018 Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 Tel. čísla: (+420) 222 543 330 (+420) 775 583 697 Webové stránky: www.sluzbyapodnikani.cz OBSAH KAPITOLA

Více

Základy účetnictví. 6. tématický okruh Regulace účetnictví v ČR

Základy účetnictví. 6. tématický okruh Regulace účetnictví v ČR Základy účetnictví 6. tématický okruh Regulace účetnictví v ČR Právní normy Obchodní zákoník ( 39 a 40) Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou

Více

Anotace Finanční účetnictví B-Uc-A2 (pro rok 2011-2012)

Anotace Finanční účetnictví B-Uc-A2 (pro rok 2011-2012) 1 Anotace Finanční účetnictví B-Uc-A2 (pro rok 2011-2012) Pozn.: V podstatě platí i pro předmět Účetnictví 2 Předmět spočívá ve výkladu Účetní závěrky, Daně v účetnictví včetně Odložené daně, Cash flow

Více

1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11

1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11 Obsah Úvod...9 I. Výklad k zákonu o účetnictví...11 1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11 1.1 Zákon o účetnictví a jeho novela...11 1.2 Prováděcí vyhláška

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA. a uzávěrkové operace

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA. a uzávěrkové operace ÚČETNÍ ZÁVĚRKA a uzávěrkové operace Obsah 1 Nezbytná legislativa... 1 2 Inventarizace... 2 2.1 Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek... 4 2.2 Dlouhodobý finanční majetek... 6 2.3 Zásoby... 7 2.4 Krátkodobý

Více

Harmonizace účetních standardů pro malé a střední podniky v EU

Harmonizace účetních standardů pro malé a střední podniky v EU Harmonizace účetních standardů pro malé a střední podniky v EU 1. Úvod... 1 2. Postavení SME v EU... 2 3. Politika EU vůči SME a její podpora... 2 4. Podpora SME prostřednictvím daně z přidané hodnoty...

Více

Otázka: Právní úprava, směrná účtová osnova. Předmět: Účetnictví. Přidal(a): Tereza P.

Otázka: Právní úprava, směrná účtová osnova. Předmět: Účetnictví. Přidal(a): Tereza P. Otázka: Právní úprava, směrná účtová osnova Předmět: Účetnictví Přidal(a): Tereza P. PŘEDMĚT ÚČETNICTVÍ A JEHO VÝZNAM - je to písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech podniku, a to v peněžních

Více

ŘÁDNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA 2011 A PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY V OBLASTI ÚČETNICTVÍ VYBRANÝCH ÚČETNÍCH JEDNOTEK OD Jaroslava Svobodová 30.

ŘÁDNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA 2011 A PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY V OBLASTI ÚČETNICTVÍ VYBRANÝCH ÚČETNÍCH JEDNOTEK OD Jaroslava Svobodová 30. ŘÁDNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA 2011 A PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY V OBLASTI ÚČETNICTVÍ VYBRANÝCH ÚČETNÍCH JEDNOTEK OD 1. 1. 2012 Jaroslava Svobodová 30. listopadu 2011 Řádná účetní závěrka 2011 Související právní předpisy:

Více

Možné cesty regulace. Právní předpisy

Možné cesty regulace. Právní předpisy ÚČETNÍ STANDARDY V SOUVISLOSTECH IVANA VALOVÁ Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta Abstrakt Regulace a harmonizace jsou v současné době často užívanými pojmy. Je možné nalézt celou řadu definicí

Více

I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13

I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13 KAPITOLA 1 I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13 Jednoduché účetnictví 14 Rozsah vedení účetnictví 14 Schéma účetních soustav 15 KAPITOLA 2 Účetnízáznamy

Více

Harmonizace účetnictví v rámci EU

Harmonizace účetnictví v rámci EU Harmonizace účetnictví v rámci EU 1. Úvod Základní funkcí účetnictví je získávání, třídění a vyhodnocování informací o finanční situaci a výkonnosti podniku, věrné zobrazení ekonomické reality tak, aby

Více

Novela zákona o účetnictví a vyhlášky pro podnikatele s účinností od hlavní změny

Novela zákona o účetnictví a vyhlášky pro podnikatele s účinností od hlavní změny Novela zákona o účetnictví a vyhlášky pro podnikatele s účinností od 1. 1. 2016 hlavní změny Účetní soustavy (od roku 2016) Finanční účetnictví Zachycuje prostředky, které podnik využívá ke své činnosti

Více

Přednáška 22.11. Kontrola účetních zápisů, inventarizace

Přednáška 22.11. Kontrola účetních zápisů, inventarizace Přednáška 22.11. Kontrola účetních zápisů, inventarizace Kvalitativní požadavky na informace poskytované účetnictvím: - věrné zobrazení (obecný požadavek,který je konkretizován požadavkem objektivnosti)

Více

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY EKONOMICKÁ DATA ING. JANA VODÁKOVÁ, PH.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 Předmluva 1 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 KAPITOLA 1 Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 KAPITOLA 2 Účetní záznamy 5 Význam a podstata

Více

Právní a věcný rámec účetní závěrky

Právní a věcný rámec účetní závěrky Právní a věcný rámec účetní závěrky Mezinárodní východisko Direktivy (směrnice EU) určitá doporučení pro členské státy EU. Pro oblast účetnictví vypracován kodex účetní legislativy EU, který obsahuje 3

Více

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1 Obsah Předmluva 1 KAPITOLA 1 Úvod 2 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Plný rozsah účetnictví 3 Zjednodušený rozsah účetnictví 4 Schéma

Více

Charakteristika předmětu. Harmonizace účetnictví Direktivy EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví

Charakteristika předmětu. Harmonizace účetnictví Direktivy EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví EVROPSKÉ ÚČETNICTVÍ Charakteristika předmětu Harmonizace účetnictví Direktivy EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví Požadavky na ukončení předmětu 50 % účast Prezentace (jedna povinná + další,

Více

TEZE K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI

TEZE K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Katedra obchodu a financí Provoz a ekonomika kombinované studium TEZE K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI Nehmotná aktiva v pojetí účetního systému ČR a IAS/IFRS

Více

Mezinárodní aspekty účetního výkaznictví International aspects of financial reporting

Mezinárodní aspekty účetního výkaznictví International aspects of financial reporting Ident Česky Anglicky 1FU441 Mezinárodní aspekty účetního výkaznictví International aspects of financial reporting ECTS kredity 3 Forma výuky 2/0 (2 hodiny přednášek) Garant doc. Ing. Marcela Žárová, CSc.

Více

MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ - SKRIPTA

MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ - SKRIPTA MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze 1 OBSAH KAPITOLA 1 - ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ... 3 1.1. SOUVISEJÍCÍ LEGISLATIVA... 3 1.2. FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ...

Více

Účetnictví úplné začátečníky

Účetnictví úplné začátečníky 42579 4579832154975824164975 857983215497 Pavel Novotný Účetnictví úplné začátečníky zahrnuje novelu účetních předpisů k 1. 1. 2016 celé účetnictví srozumitelně a jasně řešené příklady z denní praxe zcela

Více

České účetní standardy 001 Účty a zásady účtování na účtech 2017

České účetní standardy 001 Účty a zásady účtování na účtech 2017 České účetní standardy METODICKÝ ing. 0) Ekonomická podstata transakce Bod 16 úvodního ustanovení směrnice Čl. 6 bod 1 písm. h) směrnice Vykazování položek v účetních závěrkách by mělo zohledňovat ekonomickou

Více

ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ

ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ Rozumíme účetní závěrce podnikatelů HANA BŘEZINOVÁ Vzor citace: BŘEZINOVÁ, H. Rozumíme účetní závěrce podnikatelů. Praha: Wolters Kluwer, 2014. 224 s. KATALOGIZACE

Více

VNITŘNÍ PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS č. 01/2014

VNITŘNÍ PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS č. 01/2014 ČL. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ, NÁZEV SMĚRNICE A ZÁSADY VEDENÍ ÚČETNICTVÍ 1.1 V souladu s ustanoveními stanov vydává Sdružení rodičů a přátel při uměleckých školách v Opavě se sídlem Nádražní 674/11, 746 01

Více

OBSAH ČÁST I. APLIKACE VYHLÁŠKY 500/2002 SB. A ČÚS. Úvod... 15

OBSAH ČÁST I. APLIKACE VYHLÁŠKY 500/2002 SB. A ČÚS. Úvod... 15 OBSAH 5 Úvod...................................................................... 15 ČÁST I. APLIKACE VYHLÁŠKY 500/2002 SB. A ČÚS 1 VÝZNAM ÚČETNÍ ZÁVĚRKY A JEJÍ UŽIVATELÉ........................ 19 Úvod..................................................................

Více

Účetní a daňové souvislosti přeměn obchodních společností

Účetní a daňové souvislosti přeměn obchodních společností JANA SKÁLOVÁ Účetní a daňové souvislosti přeměn obchodních společností 2., aktualizované vydání Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Vzor citace: SKÁLOVÁ, J. Účetní a daňové souvislosti

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Osnova 01. Úvod do předmětu podstata a význam účetnictví, právní úprava účetnictví 02.

Více

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A DAŇOVÉ EVIDENCE

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A DAŇOVÉ EVIDENCE Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_19 Název materiálu: ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A DAŇOVÉ EVIDENCE Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům podstatu a funkce

Více

Porada ředitelů a ekonomů příspěvkových organizací v sociální oblasti. Téma: Reforma veřejných financí

Porada ředitelů a ekonomů příspěvkových organizací v sociální oblasti. Téma: Reforma veřejných financí Porada ředitelů a ekonomů příspěvkových organizací v sociální oblasti Téma: Reforma veřejných financí Vývoj Usnesení vlády č. 561 ze dne 23. 5. 2007 schváleno vytvoření účetnictví státu od 1. ledna 2010

Více

2 ÚČETNICTVÍ HLAVNÍ ZDROJ INFORMACÍ PRO VŠECHNY SKUPINY UŽIVATELŮ

2 ÚČETNICTVÍ HLAVNÍ ZDROJ INFORMACÍ PRO VŠECHNY SKUPINY UŽIVATELŮ 2 ÚČETNICTVÍ HLAVNÍ ZDROJ INFORMACÍ PRO VŠECHNY SKUPINY UŽIVATELŮ Účetnictví zůstává hlavním zdrojem informací pro rozhodování široké skupiny uživatelů působících uvnitř i vně účetní jednotky. Cílem všech

Více

Porada příspěvkových organizací, zřizovaných Olomouckým krajem. Přerov

Porada příspěvkových organizací, zřizovaných Olomouckým krajem. Přerov Porada příspěvkových organizací, zřizovaných Olomouckým krajem Přerov 20. 4. - 21. 4. 2015 Legislativa Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 410/2009 Sb., kterou

Více

DOPIS vedení organizace. Mateřská škola Štěchovice, okres Praha západ

DOPIS vedení organizace. Mateřská škola Štěchovice, okres Praha západ consulting s.r.o. DOPIS vedení organizace Mateřská škola Štěchovice, okres Praha západ IČ: 71001247 k předání auditu za rok 2013 1 Consulting s.r.o. Mateřská škola Štěchovice, okres Praha -západ Hlavní

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Obchodní akademie Plasy. Maturitní okruhy

Obchodní akademie Plasy. Maturitní okruhy Maturitní okruhy 1) Výrobní faktory 2) Personalistika 3) Finanční trh 4) Bankovní systém, ČNB 5) Obchodní banky a jejich funkce 6) Výrobní činnost 7) Podnikání, vznik a zánik podniku 8) Financování podniku

Více

Účetnictví od roku 2016

Účetnictví od roku 2016 Účetnictví od roku 2016 Vybrané informace pro účely středoškolské výuky účetnictví Marie Fišerová Novela zákona o účetnictví 10. 9. 2015 vyhlášen zákon č. 221/2015 Sb., kterým se s účinností od 1. 1. 2016

Více

KURZ ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ

KURZ ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ KURZ ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014 UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Obsah: 2 1. Úvod do účetnictví 1.1. ZPŮSOBY VEDENÍ EVIDENCE PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI Daňová evidence je upravena

Více

Ing. Olga Malíková, Ph.D.

Ing. Olga Malíková, Ph.D. UT1 (komb.) Výukový blok 1 Téma 3 Metodické prvky účetnictví Ing. Olga Malíková, Ph.D. 3. téma ÚČETNÍ ZÁZNAMY (DOKUMENTACE) OCEŇOVÁNÍ dle zákona o účetnictví, VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM Dílčí témata Účetní

Více

NÁVRH METODIKY TRANSFORMACE ÚČETNÍ ZÁVĚRKY PODNIKU V SOULADU S IFRS

NÁVRH METODIKY TRANSFORMACE ÚČETNÍ ZÁVĚRKY PODNIKU V SOULADU S IFRS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FINANCÍ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGMENT INSTITUTE OF FINANCES NÁVRH METODIKY TRANSFORMACE ÚČETNÍ ZÁVĚRKY PODNIKU

Více

Novinky v účetní legislativě

Novinky v účetní legislativě Konference Komory certifikovaných účetních 15. dubna 2015 Novinky v účetní legislativě Mgr. Simona Hornochová náměstkyně ministra financí Ing. František Linhart Odbor 28 - Účetnictví ÚČETNICTVÍ Transpozice

Více

2. DLOUHODOBÝ MAJETEK MIMO FINANČNÍ MAJETEK Dlouhodobý nehmotný majetek-vymezení Dlouhodobý nehmotný majetek

2. DLOUHODOBÝ MAJETEK MIMO FINANČNÍ MAJETEK Dlouhodobý nehmotný majetek-vymezení Dlouhodobý nehmotný majetek OBSAH 1. ÚVOD DO SOUSTAVY ÚČETNICTVÍ 11 1.1 Právní rámec účetnictví a České účetní standardy 12 1.1.1 Stručná charakteristika zákona o účetnictví 12 1.1.2 Stručná charakteristika vyhlášek k zákonu o účetnictví

Více

P Ř Í L O H A. Základní teze k prováděcím předpisům

P Ř Í L O H A. Základní teze k prováděcím předpisům P Ř Í L O H A Základní teze k prováděcím předpisům 1. Základní teze k připravovanému návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991

Více

Český účetní standard č. 301 Účty a zásady účtování na účtech

Český účetní standard č. 301 Účty a zásady účtování na účtech Strana 464 52 České účetní standardy pro účetní jednotky, které účtují podle vyhlášky č. 503/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů (dále jen České účetní standardy pro zdravotní pojiš ovny ) 1. Cíl Cílem

Více

ÚČETNICTVÍ. 10) ÚČETNÍ SOUSTAVY: a. Daňová evidence (jednoduché účetnictví) b. Účetnictví (podvojné účetnictví)

ÚČETNICTVÍ. 10) ÚČETNÍ SOUSTAVY: a. Daňová evidence (jednoduché účetnictví) b. Účetnictví (podvojné účetnictví) ÚČETNICTVÍ ZÁKLADNÍ POJMY 1)ÚČETNÍ JEDNOTKA: právnická osoba se sídlem v ČR nebo fyzická osoba, která podniká nebo provozuje samostatně výdělečnou činnost. Účetní jednotkou mohou být zahraniční osoby,

Více

Vzorová příloha k účetní závěrce dle doporučení KA ČR Zveřejňování nefinančních informací. Petr Vácha

Vzorová příloha k účetní závěrce dle doporučení KA ČR Zveřejňování nefinančních informací. Petr Vácha Vzorová příloha k účetní závěrce dle doporučení KA ČR Zveřejňování nefinančních informací Petr Vácha Předseda výboru pro účetní výkaznictví KAČR Partner, EY 7. ročník odborného semináře Národní účetní

Více

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví 3/2018 Jakým způsobem se oceňují cenné papíry představující účast v ovládané osobě nebo v osobě pod podstatným vlivem? Podíly a cenné papíry se oceňují v souladu s ustanovením 25 odst. 1 písm. f) zákona

Více

Lidový demokrat 2000, bytové družstvo Bajkalská 672/14 IČO 26429381 --------------------- Příloha k roční účetní závěrce k 31.12.2010 ( v tis. Kč) I. 1. Rozvahový den: 31.12.2010 Účetní jednotka: název

Více

KAE/UC1 - Finanční účetnictví 1. Účtová třída 2

KAE/UC1 - Finanční účetnictví 1. Účtová třída 2 KAE/UC1 - Finanční účetnictví 1 Účtová třída 2 Literatura D. Kovanicová. Abeceda účetních znalostí pro každého. Polygon Praha, 2012. ISBN 978-80-7273-169-5. Z. Puchinger. Účetnictví 1. část. fuzzymcdm.com/uc1.pdf

Více

Mezinárodní standardy účetního výkaznictví

Mezinárodní standardy účetního výkaznictví Mezinárodní standardy účetního výkaznictví Charakteristika předmětu Harmonizace účetnictví. Direktiva EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví. Požadavky na ukončení předmětu 50 % účast. Prezentace

Více

NÁKLADY, VÝNOSY, TVORBA VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ A ZÁVĚR ÚČETNÍHO OBDOBÍ

NÁKLADY, VÝNOSY, TVORBA VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ A ZÁVĚR ÚČETNÍHO OBDOBÍ NÁKLADY, VÝNOSY, TVORBA VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ A ZÁVĚR ÚČETNÍHO OBDOBÍ TŘÍDA 5 - NÁKLADY Charakteristika: jsou měřítkem spotřeby/opotřebení majetku ú.j. a práce zaměstnanců. Vhodný systém evidence zajišťuje

Více

ČÚS pro některé vybrané účetní jednotky 701 Účty a zásady účtování na účtech Obecně uznávané zásady uvedené v zákoně o účetnictví

ČÚS pro některé vybrané účetní jednotky 701 Účty a zásady účtování na účtech Obecně uznávané zásady uvedené v zákoně o účetnictví ČÚS pro některé vybrané účetní jednotky 701 ČÚS 701 29. 8. 2016 UP_09_2016_09_06 Obecně uznávané zásady uvedené v zákoně o účetnictví Na účetních zásadách se k 1. 1. 2016 nic zásadního nezměnilo, a to

Více

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví 3/2017 Jakým způsobem se postupuje v případě, kdy dochází ke změnám výměry pozemků při zpřesnění geometrického a polohového určení pozemků (digitalizace pozemků), které jsou předmětem účetnictví? Vybraná

Více

Setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje. Pěva Čouková

Setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje. Pěva Čouková Setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje Pěva Čouková 11. prosince 2014 ZASTUPITELSTVU OBCE JE VYHRAZENO: Podle 84 odst. 2 písm. b) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích 1) Schvalování závěrečného

Více

Obsah. Úvod Zkratky... 8

Obsah. Úvod Zkratky... 8 Obsah Úvod................................................................... 7 Zkratky................................................................ 8 1. Podstata a význam odložené daně........................................

Více

Příloha k účetní závěrce za rok 2017 sestavená ke dni

Příloha k účetní závěrce za rok 2017 sestavená ke dni Příloha k účetní závěrce za rok 2017 sestavená ke dni 31.12.2017 Příloha k účetní závěrce byla sestavena podle 39 vyhlášky č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb.,

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Jana Lavická

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Jana Lavická JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ekonomická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2009 Jana Lavická JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ekonomická fakulta Katedra účetnictví a financí Studijní program:

Více

Obsah. Úvod... 7. Zkratky... 8

Obsah. Úvod... 7. Zkratky... 8 Obsah Úvod................................................................... 7 Zkratky................................................................ 8 1. Podstata a význam odložené daně........................................

Více

ÚČETNÍ UZÁVĚRKA. Daň z příjmů z běžné a mimořádné činnosti, Daň z příjmů splatná a odložená stanovení daně a zaúčtování - účty 591-595

ÚČETNÍ UZÁVĚRKA. Daň z příjmů z běžné a mimořádné činnosti, Daň z příjmů splatná a odložená stanovení daně a zaúčtování - účty 591-595 ÚČETNÍ UZÁVĚRKA INVENTARIZACE - inventarizace fyzická a dokladová - inventarizace majetku (všech účtů aktiv) - inventarizace závazků (vlastní kapitál a cizí zdroje) - zjištění a vypořádání, zaúčtování

Více

Účetnictví = písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech podniku, a to v peněžních jednotkách

Účetnictví = písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech podniku, a to v peněžních jednotkách Otázka: Právní úprava účetnictví a účetní soustava ČR Předmět: Účetnictví a ekonomie Přidal(a): sonik Účetnictví = písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech podniku, a to v peněžních jednotkách

Více

KOMPARACE MEZINÁRODNÍCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ A NÁRODNÍ ÚČETNÍ LEGISLATIVY ČR

KOMPARACE MEZINÁRODNÍCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ A NÁRODNÍ ÚČETNÍ LEGISLATIVY ČR VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT KOMPARACE MEZINÁRODNÍCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ

Více

Přehled přednášek a cvičení

Přehled přednášek a cvičení 1. Význam účetnictví, předmět účetnictví Právní úprava účetnictví Účetní doklady Přehled přednášek a cvičení 2. Rozvaha majetek, zdroje krytí (aktiva, pasiva) Typické změny rozvahových stavů Inventarizace

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně obor Podnikání 1. Právní úprava účetnictví - předmět účetnictví, podstata, význam a funkce - právní normy k účetnictví - účtová osnova a

Více

Mezinárodní standardy finančního výkaznictví (IFRS)

Mezinárodní standardy finančního výkaznictví (IFRS) Mezinárodní standardy finančního výkaznictví (IFRS) (důvody zavedení, hlavní zásady, vybrané příklady) Ing. Miloš Ulrich Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0049 1

Více

Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků

Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 13 1.1 Účetní principy 13 1.1.1 Předmět a uživatelé účetnictví 13 1.1.1.1 Předmět účetnictví 13 1.1.1.2 Druhy účetnictví 14 1.1.1.3 Účetní soustavy 14 1.1.1.4 Uživatelé

Více

Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků

Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků Předmluva 11 Základy účetnictví 13 1.1 Účetní principy 13 1.1.1 Předmět a uživatelé účetnictví 13 1.1.1.1 Předmět účetnictví 13 1.1.1.2 Druhy účetnictví 14 1.1.1.3 Účetní soustavy 14 1.1.1.4 Uživatelé

Více

KAE/UC1 - Finanční účetnictví 1. Účetní doklady

KAE/UC1 - Finanční účetnictví 1. Účetní doklady KAE/UC1 - Finanční účetnictví 1 Účetní doklady Literatura D. Kovanicová. Abeceda účetních znalostí pro každého. Polygon Praha, 2012. ISBN 978-80-7273-169-5. Z. Puchinger. Účetnictví 1. část. fuzzymcdm.com/uc1.pdf

Více

Univerzita Pardubice. Fakulta ekonomicko-správní

Univerzita Pardubice. Fakulta ekonomicko-správní Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Základní směry harmonizace v účetnictví Denisa Brzáková Bakalářská práce 2015 PROHLÁŠENÍ Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracovala samostatně. Veškeré

Více

Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje. Martina Smetanová

Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje. Martina Smetanová Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje Martina Smetanová 27. listopadu 2014 KA ČR - úvod je samosprávnou profesní organizací má své volené orgány, které mají možnost zřizovat orgány pomocné.

Více

1.3.1.1 Účetní doklad... 38 1.3.1.2 Účetní zápis... 39 1.3.1.3 Účetní knihy... 39 1.3.1.4 Opravy účetních záznamů... 41

1.3.1.1 Účetní doklad... 38 1.3.1.2 Účetní zápis... 39 1.3.1.3 Účetní knihy... 39 1.3.1.4 Opravy účetních záznamů... 41 5 OBSAH 1. ÚVOD DO SOUSTAVY ÚČETNICTVÍ...11 1.1 Právní rámec účetnictví a České účetní standardy...12 1.1.1 Stručná charakteristika zákona o účetnictví...12 1.1.2 Stručná charakteristika vyhlášek k zákonu

Více

Brno International Business School. základy účetnictví. Martin Landa. KEY Publishing s.r.o. Ostrava

Brno International Business School. základy účetnictví. Martin Landa. KEY Publishing s.r.o. Ostrava Brno International Business School základy účetnictví Martin Landa KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2008 Vzor citace: Landa, M. Finanční a manařerské účetnictví podnikatelů. Ostrava: KEY Publishing, 2008.

Více

České účetní standardy

České účetní standardy České účetní standardy METODICKÝ ing. Otevírání účetních knih změněno Zákonem č. 296/2007 Sb., kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), (1) Není-li dále

Více

Ing. D. Kubíčková, CSc. Letní semestr 2009/2010

Ing. D. Kubíčková, CSc. Letní semestr 2009/2010 Účetní systémy 2 1.př. (PS) Ing. D. Kubíčková, CSc. Letní semestr 2009/2010 Osnova kursu (obsah přednášek): 1. Charakteristika a struktura účetních výkazů podle IAS/IFRS a US GAAP. Dlouhodobý majetek -

Více

Úvod do časového rozlišení nákladů a výnosů

Úvod do časového rozlišení nákladů a výnosů Úvod do časového rozlišení 1 Úvod do účtování časového rozlišení Problematika časového rozlišování má bezprostřední vztah k akruálnímu principu vedení účetnictví a to možnosti účtování do účtového období,

Více

Glosář pojmů Akruální báze účetnictví* Aktivum* Aktivum široké skupiny subjektů Budoucí ekonomický prospěch* Definice Dlouhodobá aktivum

Glosář pojmů Akruální báze účetnictví* Aktivum* Aktivum široké skupiny subjektů Budoucí ekonomický prospěch* Definice Dlouhodobá aktivum Glosář pojmů Akruální báze účetnictví* Dopady transakcí a jiných událostí jsou vykazovány v době, kdy k nim dojde (nikoli v době, kdy jsou přijaty nebo placeny peníze nebo peněžní ekvivalenty) a jsou zaúčtovány

Více

Obsah Předmluva 11 1 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků

Obsah Předmluva 11 1 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků Předmluva 11 1 Základy účetnictví 13 1.1 Účetní principy 13 1.1.1 Předmět a uživatelé účetnictví 13 1.1.1.1 Předmět účetnictví 13 1.1.1.2 Druhy účetnictví 14 1.1.1.3 Účetní soustavy 14 1.1.1.4 Uživatelé

Více

Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...10 Seznam ostatních zkratek...14 Úvod...15

Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...10 Seznam ostatních zkratek...14 Úvod...15 Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...10 Seznam ostatních zkratek...14 Úvod...15 Díl I Daně 1 Daň z nabytí nemovitých věcí...21 2 Daň z nemovitých věcí...33 2.1 Daň z pozemků...34 2.2

Více

Vyšší účetnictví účetnictví podnikových kombinací Hana Vomáčková VŠE v Praze

Vyšší účetnictví účetnictví podnikových kombinací Hana Vomáčková VŠE v Praze Vyšší účetnictví účetnictví podnikových kombinací Hana Vomáčková VŠE v Praze Struktura příspěvku 1. Vliv mezinárodních standardů na inovaci výuky finančního účetnictví mezinárodní harmonizací standardy

Více

Zahájení vedení účetnictví, účetní záznamy a povinnosti účetních pracovníků

Zahájení vedení účetnictví, účetní záznamy a povinnosti účetních pracovníků Obsah ČÁST I Zahájení vedení účetnictví, účetní záznamy a povinnosti účetních pracovníků DÍL 1 Povinnost vedení účetnictví a zahajovací rozvaha KAPITOLA 1 Účetní jednotka...................................

Více

Inventarizace majetku a závazků MINISTERSTVO FINANCÍ ČR

Inventarizace majetku a závazků MINISTERSTVO FINANCÍ ČR Inventarizace majetku a závazků MINISTERSTVO FINANCÍ ČR K některým dotazům z oblasti inventarizace 1. Vedení seznamu inventurních soupisů ( 2 písm. e) vyhlášky č. 270/2010 Sb.), 2. Vedení seznamu a popisu

Více

Projekt tvorby vnitropodnikových účetních směrnic ve společnosti ABC s.r.o. Bc. Zuzana Šnapková

Projekt tvorby vnitropodnikových účetních směrnic ve společnosti ABC s.r.o. Bc. Zuzana Šnapková Projekt tvorby vnitropodnikových účetních směrnic ve společnosti ABC s.r.o. Bc. Zuzana Šnapková Diplomová práce 2014 ABSTRAKT Cílem diplomové práce je návrh tvorby vnitropodnikových účetních směrnic

Více

Setkání starostů a místostarostů Jihočeského kraje. Martina Smetanová

Setkání starostů a místostarostů Jihočeského kraje. Martina Smetanová Setkání starostů a místostarostů Jihočeského kraje Martina Smetanová 30. ledna 2014 KA ČR je samosprávnou profesní organizací má své volené orgány, které mají možnost zřizovat orgány pomocné. jedním z

Více