LUCAS CHEST COMPRESSION SYSTEM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "LUCAS CHEST COMPRESSION SYSTEM"

Transkript

1 LUCAS CHEST COMPRESSION SYSTEM CPR Evolved

2

3 Váš partner při záchraně života Účinná nepřímá srdeční masáž a dobrá cirkulace vede ke KPR zachraňující život Účinná nepřímá srdeční masáž zajistí dodávku životodárného kyslíku do mozku a může připravit srdce pro úspěšnou defibrilaci. Zajištění dostatečného koronárního perfuzního tlaku během srdeční zástavy zlepšuje pravděpodobnost obnovy spontánní cirkulace (return of spontaneous circulation ROSC). 1 Avšak každý záchranář či jiný zdravotnický profesionál ví, že provádění manuální KPR podle stávajících doporučení AHA je těžké a únavné. V řadě organizací je dokonce v resuscitačním týmu dodatečný personál pro střídání záchranářů během nepřímé srdeční masáže. LUCAS Chest Compression System je projektován tak, aby prováděl nepřímou srdeční masáž se stálou frekvencí a hloubkou a tím usnadňoval ROSC. Tento systém aplikuje automatickou nepřímou srdeční masáž od prvního zásahu v terénu přes transport až do nemocnice. Systém LUCAS usnadňuje setrvalý průtok krve od okamžiku spuštění a zvyšuje šance pacienta na úspěšný výsledek.

4 Je jednoduchý a snadno se používá, je malý a kompaktní. Dr. Charles Lick, Medical Director, Allina Medical Transportation Zvyšuje pravděpodobnost úspěchu Účinná nepřímá srdeční masáž, s neměnící se kvalitou, nepřerušovaná a prováděná podle platných směrnic AHA / ERC Systém LUCAS je přenosný zdravotnický prostředek se snadnou obsluhou, který aplikuje automatickou nepřímou srdeční masáž v souladu s léčebnými doporučeními ke zlepšení průtoku krve u osob se srdeční zástavou. Systém LUCAS pracuje s frekvencí 100 kompresí za minutu s hloubkou 1,5 2 palce (4 5 cm). Umožňuje také plný návrat přední hrudní stěny do původní polohy po každém stlačení a pracuje s 50% poměrem mezi dobou stlačení a dobou relaxace hrudní stěny. Zajišťuje dobrý průtok krve Několik studií prokázalo, že účinnost manuálně aplikované nepřímé srdeční masáže může rychle klesat - často již po jedné minutě v důsledku únavy záchranáře. 2,3 U systému LUCAS se automatické komprese aplikují konzistentně a kontinuálně a pomáhají zajistit dobrou cirkulaci pacienta během transportu a uvnitř nemocnice. Efektivnější organizace zásahu Snadné použití a účinnost Systém LUCAS má nízkou hmotnost, je složený v batohu a u pacienta ho lze aplikovat rychle, s přerušením manuální nepřímé srdeční masáže na méně než 20 sekund. Snadno se používá u pacienta ležícího na zemi, na lůžku nebo na lehátku ve vozidle. Zajišťuje bezpečnost personálu během KPR Ať už provádíte nepřímou srdeční masáž ve vozidle nebo na akutním příjmu, systém LUCAS zajišťuje bezpečnost záchranářů. Ve vozidle mohou záchranáři použít bezpečnostní pás také v zadní části vozu, zatímco systém LUCAS provádí nepřímou srdeční masáž. V nemocničním prostředí systém LUCAS snižuje výskyt poranění zad během provádění KPR, neboť záchranáři nemusí provádět protrahovanou KPR na lůžku. Ve studii publikované v časopise Resuscitation, z 205 dotazovaných záchranářů jich 80 % uvádělo bolesti zad, a 56 % uvádělo, že bolesti mají vztah k délce a provádění KPR. U 20 % došlo k poranění zad nebo výhřezu ploténky, 40 % považovalo své poranění zad za způsobené nebo zhoršené při KPR. Jones A. Can cardiopulmonary resuscitation injure the back? Resuscitation. 2004;61(1):63-67.

5

6 Neúnavný zachránce života Když u Leona Schmidta došlo ve věku 68 let k masivní srdeční zástavě, přístroj LUCAS jej udržel naživu. Jakmile přijeli záchranáři, připojili Leona na přístroj LUCAS, uvádí Gayle Schmidt, Leonova manželka. Později se Gayle dozvěděla, že šance na přežití u pacientů se stejným typem srdeční zástavy, jaká postihla jejího manžela, je pouze 3 %. Bez přístroje LUCAS, uvádí, by Leon s námi již nebyl. Tyto a podobné výsledky jsou povzbudivé pro Charlese Licka, M.D., vedoucího lékaře Allina Medical Transportation a Emergency Department v Buffalo Hospital. V roce 2005 AHA upozornila na nutnost zaměřit se na lepší provádění nepřímé srdeční masáže k zajištění oběhu krve a funkce orgánů. Víme, že správné provádění KPR je obtížné. Lidé mohou zpomalovat. Ne vždy provádějí resuscitaci správně a to i profesionální záchranáři. Stroj se neunaví, je vytrvalý a vytrvalost je zde klíčová, uvádí. Všechna sanitní vozidla Allina Medical Transportation jsou vybavena těmito život zachraňujícími zdravotnickými prostředky. Nemocnice Buffalo Hospital nyní vybavila přístrojem LUCAS také oddělení akutního příjmu. U pacienta s náhlou srdeční zástavou v terénu je vysoká pravděpodobnost další srdeční zástavy během ošetření na oddělení akutního příjmu, uvádí Lick. Přístroj LUCAS zde má své uplatnění, podobně jako v terénu. Lick předpokládá, že v následujících měsících pomůže přístroj LUCAS zpět do života dalším pacientům jako byl pan Schmidt. Jsem přesvědčen, že s přístrojem LUCAS můžeme poskytovat lepší KPR než s lidskými silami. Další příběhy o využití přístroje LUCAS naleznete na

7 V nedávné dotazníkové akci uvádělo téměř 25 % posádek sanitních vozů poranění zad a téměř 62 % z nich uvádělo, že toto poranění zad mělo spojitost s prováděním KPR. Jones A, Lee R. Cardiopulmonary resuscitation and back injury in ambulance officers. International Archives of Occupational and Environmental Health. 2005;78(4): Efektivnější organizace práce v terénu Manažeři, školitelé a lékaři vždy hledají způsob, jak maximálně využít zdroje při zlepšení svého zásahu v terénu. S přístrojem LUCAS v ruce během srdeční zástavy se snižuje počet záchranářů nebo hasičů nutných k provádění KPR. Tím se snižuje chaos na místě zásahu a větší množství personálu i zařízení je k dispozici k řešení dalších situací. Jakmile je pacient po srdeční zástavě připraven k transportu, přístroj LUCAS se přesune z místa zásahu do sanitního vozidla. Přístroj LUCAS zajišťuje kontinuální účinnou nepřímou srdeční masáž a pomáhá při zajištění dobrého oběhu u pacienta, zatímco posádka sanitního vozidla může zůstat připoutána bezpečnostním pásem během transportu. Správně provádět KPR je obtížné. Zaškolení v manuálním KPR může pomoci, avšak je to nákladné a obtížně se připravuje rozvrh a sledují výsledky. Přístroj LUCAS je jednoduchý a používá se snadno, s minimálním zaškolením. Tím se udržují nízké náklady spojené s jeho provozem. Životně důležitý nástroj pro pracoviště s progresivním přístupem k léčbě Vedoucí pracovníci znají hodnotu kvalitního KPR pro dosažení optimálních klinických výsledků. S přístrojem LUCAS se můžete spolehnout, že nepřímá srdeční masáž se aplikuje podle stávajících léčebných doporučení. Zajištění nepřímé srdeční masáže, která probíhá nepřetržitě a se stálou hloubkou zvyšuje šanci na ROSC. Tak mohou vaše záchranářské týmy pomoci pacientům a nabídnou jim větší šanci na uzdravení. Přístroj LUCAS může být součástí klinicky progresivního resuscitačního programu. Pracuje v tandemu s chladící terapií nebo s ventilátory s nastavitelnou mezní hodnotou tlaku a tím umožňuje komplexní přístup k resuscitaci.

8 Atmosféra v katetrizační laboratoři byla celou dobu klidná, bez ohledu na pokračující VF. To je zcela v rozporu s tím, co se obvykle v těchto situacích děje při použití manuální nepřímé srdeční masáže. Olivecrona, Lund, Sweden, (tctmd.com 24 Oct 2006) Zajištění kontinuální péče na oddělení akutního příjmu Na oddělení akutního příjmu nebo pro sesterský personál je přístroj LUCAS životně důležitý nástroj při léčbě pacientů se srdeční zástavou. Přístroj LUCAS aplikuje účinně a setrvale nepřerušenou nepřímou srdeční masáž a může pomoci účinně zvládnout srdeční zástavu a pomoci pacientům obnovit dostatečný srdeční oběh. Personál akutního příjmu nemusí provádět manuální nepřímou srdeční masáž a může účinněji hodnotit stav pacienta a určit nejlepší léčebný plán. Tím se snižuje přelidnění a chaos na akutním příjmu, což vede ke klidnému a soustředěnému přístupu personálu a k uvolnění pracovníků pro řešení jiných neodkladných situací. Při použití přístroje LUCAS na oddělení akutního příjmu je možné zajistit koronární perfusní tlak bez přerušení, což má naprosto zásadní význam při zlepšení výsledného stavu pacienta. Zajištění tlaku v katetrizační laboratoři V případě srdeční zástavy způsobené refrakterní komorovou fibrilací, nebo arytmie neléčitelné elektrickým výbojem, umožní přístroj LUCAS pokračování intervence zajištěním setrvalé nepřímé srdeční masáže v souladu s léčebnými doporučeními tak, aby byl zajištěn krevní oběh pro dodávku kyslíku do životně důležitých orgánů. Navíc přístroj LUCAS zajistí méně stresující prostředí, které umožňuje kvalitní rozhodování a omezí expozici zdravotníků rentgenovému poli. Přístroj LUCAS je z velké části pro rentgen nekontrastní s výjimkou krytu a pístu a proto umožňuje provádět většinu skiaskopických projekcí bez odstranění přístroje LUCAS. Následující skiaskopické projekce lze provádět v jedné rovině s přístrojem LUCAS přiloženým k pacientovi: LAO kraniálně/kaudální šikmá: RAO kraniálně/kaudální šikmá, přímá kaudální, přímá laterální a přímá kraniální.

9

10 LUCAS CHEST COMPRESSION SYSTEM LUCAS 2 Vyberte si ze dvou modelů: Pohon baterií LUCAS 1 Pohon vzduchem

11 ovládací panel baterie popruh pacienta uvolňovací kroužek přísavný zvon s tlakovým polštářem stabilizační popruh zadní opěrná deska Zobrazení modelu LUCAS 2

12 Kdybych měl pouze jednu ruku a mohl bych vzít pouze jednu věc do terénu, byl by to LUCAS. - Paramedic and Field Supervisor, Cypress Creek Kvalitní servis zajišťuje trvalou použitelnost přístroje Přístroj LUCAS udržuje stejný servisní tým společnosti Physio-Control a našich partnerů, který je součástí naší struktury společnosti od roku Servisní technici jsou součástí našeho týmu v průměru přes 12 let a každoročně odpracují v terénu v průměru 1600 hodin. Se společností Physio-Control po boku má vaše zařízení zajištěnou vynikající podporu, takže ze své investice získáte maximální životnost a užitek.

13 Specifications LUCAS 1 CHEST COMPRESSION SYSTEM LUCAS 2 CHEST COMPRESSION SYSTEM KOMPRESE Frekvence kompresí: 100 kompresí za minutu Hloubka komprese: 2 palce (5 cm) Cyklus komprese/dekomprese: 50 % Pacienti vhodní pro léčbu: Výška sterna 7,5 11,9 palce (19 30,3 cm) Maximální šíře sterna 17,7 palce (45 cm) PROVOZ Provoz: Plně pneumatický (stlačený vzduch) Zdroj napájení: Vzduch z přenosné bomby se stlačeným vzduchem Vzduchový výstup v nemocnici/sanitním vozidle s nominálním napájecím tlakem psi (3,17 6 barů). Spotřeba vzduchu: 1,84 krychlových stop za minutu (52 lt/min) Provozní teplota: 41 až 104 F (5 až 40 C) Skladovací teplota: -22 až 140 F (-30 až 60 C) FYZIKÁLNÍ CHARAKTERISTIKY Výška (složený v batohu): 25,6 palců (65 cm) Šířka (složený v batohu): 13 palců (33 cm) Hloubka (složený v batohu): 9,8 palců (25 cm) Délka vzduchové hadice: 10,8 stopy (3,3 metru) Hmotnost (pouze přístroje): 13,9 liber (6,3 kg) Hmotnost (batoh a přiložené příslušenství): 5 liber (2,27 kg) KOMPRESE Frekvence kompresí: 100 ± 5 kompresí za minutu Hloubka komprese: 1,5 až 2 palce (4 5 cm) Poměr komprese/dekomprese v cyklu: 50 ± 5 % Pacienti vhodní pro léčbu: Výška sterna 6,7 11,9 palce (17 30,3 cm) Maximální šířka hrudníku: 17,7 palce (45 cm) Použití systému LUCAS není omezeno hmotností pacienta PROVOZ Provoz: Elektrický Zdroje napájení: Baterie dobíjecí lithiový iontový polymer (LiPo) Velikost: 5,1 x 3,5 x 2,2 palce (13,0 x 8,8 x 5,7 cm) Hmotnost: 1,3 libry (0,6 kg) Kapacita: 3300 mah (typicky), 86 Wh Napětí baterie: 25,9 V Doba provozu: 45 minut (obvykle) Maximální doba nabíjení baterie: Méně než 4 hodiny při pokojové teplotě (72 F/22 C) Doporučený interval výměny baterie: Doporučená výměna baterie každé 3 roky nebo po 200 použitích Technické podmínky baterie v prostředí Provozní teplota: 32 F až 104 F / 0 C až +40 C Teplota nabíjení: 41 F až 95 F / 5 C až +35 C Teplota skladování: 32 F až 104 F / 0 C až 40 C po dobu méně než 6 měsíců Klasifikace IP: IP44 FYZIKÁLNÍ CHARAKTERISTIKY Výška (uložený v batohu): 25,6 palců (65 cm) Šířka (složený v batohu): 13 palců (33 cm) Hloubka (složený v batohu): 9,8 palce (25 cm) Hmotnost (včetně baterie): 17,2 liber (7,8 kg) Všechny specifikace platí pro C, není-li uvedeno jinak. Technické údaje se mohou měnit bez předchozího ohlášení.

14 Výrobky a řešení společnosti Physio-Control Seznamte se s legendární kvalitou, která tvoří z výrobků a služeb řady LIFEPAK jasnou světovou jedničku. Jako spolehlivý partner při záchraně životů nabízíme celé spektrum řešení od terénních po nemocniční, ať už je vaše potřeba zásahu v místě akutní situace nebo k analýze kontroly kvality. Defibrilátory/Monitory LIFEPAK Monitor/Defibrilátor LIFEPAK 15 Pro týmy ALS, které chtějí klinicky a operačně nejvíce inovativní a spolehlivý přístroj je k dispozici LIFEPAK TOUGH : monitor/ defibrilátor LIFEPAK 15, nový standard v neodkladné péči. Přístroj řady 15 využívá technologii Masimo Rainbow SET, která monitoruje SpO, oxid uhelnatý a methemoglobin, jeho součástí je metronom k nastavení rytmu kompresí a dechů při KPR a umožňuje eskalaci energie až na 360 J. Jako zcela nová platforma jsou výrobky řady 15 napájeny baterií s lithium-iontovou technologií, jejich součástí je monitor s technologií SunVue pro zobrazení v přímém slunečním světle a datové řešení k snadnému a bezpečnému shromáždění a odeslání informací o pacientovi. Forma a uživatelské rozhraní podobné s defibrilátory/monitory LIFEPAK 12 usnadní náklady na přechod a školení personálu. Defibrilátor/Monitor LIFEPAK 12 Více než aktivních defibrilátorů/monitorů LIFEPAK 12 je v záchranářských vozidlech i v nemocnicích na celém světě. Zpětná vazba z této globální komunity nám pomáhá provádět další inovace, přidávat funkce, pomáhající při zachraňování životů. Defibrilátor/monitor LIFEPAK 12 obsahuje multiparametrické terapeutické a diagnostické funkce v odolném přenosném přístroji. Použijte nástroj, který zvládá současné potřeby péče o pacienta a je připraven na výzvy zítřka.

15 Defibrilátor/Monitor LIFEPAK 20e LIFEPAK 20e je postavený na designu svého předchůdce. Je kompaktní, lehký a snadno přenosný na místo zásahu nebo použitelný během transportu. Přístroj řady 20e má vysoce intuitivní ovládání a umožňuje aplikaci časné a účinné defibrilace prvními zasahujícími. Přístroje řady 20e bezpečně kombinují funkce AED s možností manuálního použití, takže kliničtí lékaři vyškolení v ACLS mohou rychle a snadno provádět pokročilé diagnostické a terapeutické výkony. Přístroj řady 20e je klinicky pokročilý a plný energie. Využívá baterie s lithium-iontovou technologii, která prodlužuje provozní dobu pro transport pacientů z jednoho místa nemocnice do jiného a její součástí je bifázická technologie ADAPTIV s energií až 360 joulů. Defibrilátor LIFEPAK 1000 Přístroj řady 1000 je výkonný a kompaktní přístroj určený k léčbě pacientů se srdeční zástavou a zajištění monitorování srdce. Uživatelská pružnost umožňuje naprogramovat přístroje řady 1000 pro použití prvními zasahujícími nebo profesionálními záchranáři a umožňuje poskytovatelům zdravotní péče měnit protokoly souběžně s vývojem standardů péče. Velký intuitivní monitor zobrazuje grafiku a EKG, které jsou zřetelné a snadno čitelné z dálky. Jedná se o nejodolnější defibrilátor ze skupiny LIFEPAK, který je možné vzít do nejnáročnějšího prostředí. Automatický Externí Defibrilátor LIFEPAK CR Plus Je určený pro zachránce s minimálním proškolením v komerčních a veřejných prostorách. Přístroj CR Plus navádí zachránce krok za krokem klidnými zřetelnými hlasovými pokyny. Snadno se používá a je vybaven stejnou pokročilou defibrilační technologií jakou používají týmy rychlé zdravotnické pomoci nebo nemocniční personál. Systém LIFENET Systém LIFENET Systém LIFENET poskytuje rychlé záchranné službě nebo nemocničním týmům spolehlivý a rychlý přístup ke klinickým informacím, které pomohou zlepšit péči o pacienta a organizaci zásahu. Systém LIFENET dává zákazníkům spolehlivou a bezpečnou internetovou platformu, která propojuje týmy pečující o pacienta, umožňuje přenos kritických informací o pacientovi a zpětné hodnocení po vyřešení situace. Umožňuje včasné upozornění na příjezd pacienta, zpětnou kontrolu údajů a vedení evidence. LIFENET je v současné době nejkomplexnějším systémem na trhu.

16 Již více než 50 let společnost Physio-Control, jakožto výrobce známých defibrilátorů LIFEPAK, vyvíjí technologie a projektuje přístroje, které jsou legendou mezi profesionálními záchranáři, poskytovateli klinické péče i ve společnosti. LITERATURA 1 Paradis N, Martin G, Rivers E, et al. Coronary perfusion pressure and the return of spontaneous circulation in human cardiopulmonary resuscitation. JAMA 1990;263(8): Ochoa FJ, Ramalle-Gómara E, Lisa V, Saralegui I. The effect of rescuer fatigue on the quality of chest compressions. Resuscitation. 1998;37: Hightower D, Thomas S, Stone C, Dunn K, March J. Decay in quality of closed-chest compressions over time. Annals of Emergency Medicine. 1995;26: Všechny informace včetně srovnávajících výroků jsou platné k červnu Přístroj LUCAS je projektován a vyráběn společností JOLIFE AB ve Švédsku a celosvětově distribuován společností Physio-Control, Inc. Další informace získáte od místního zástupce společnosti Physio-Control nebo na internetové stránce Physio-Control Headquarters Willows Road NE Redmond, WA USA Tel Fax Physio-Control Europe Medtronic International Trading Sàrl Case postale 84 Route du Molliau 31 CH-1131 Tolochenaz Switzerland Tél +41 (0) Fax +41 (0) Physio-Control UK Medtronic Ltd Building 9 Croxley Business Park Watford, Herts WD18 8WW Tel Fax Physio-Control v České republice Medtronic Czechia s.r.o. Řevnická 170 / 4 Praha Česká republika Tel Fax Physio-Control ve Slovenské republice Medtronic Slovakia Apollo Business II Prievozská 4 Bratislava Slovenská republika Tel Fax Jolife AB, Scheelevägen 17, SE LUND, Sweden 2010 Physio-Control, Inc. Všechna práva vyhrazena. Veškerá jména uvedená v tomto materiálu, jsou obchodní značky nebo registrované obchodní značky svých příslušných vlastníků. Technické specifikace se mohou změnit bez předchozího ohlášení. GDR 330XXXX_A

Vše během jedné směny. Vše na jedno nabití.

Vše během jedné směny. Vše na jedno nabití. Vše během jedné směny. Vše na jedno nabití. Lithium-ion Baterie pro defibrilátor/monitor LIFEPAK 12 Nabíječka REDI-CHARGE 7:00 8:00 Den zachraňování životů začíná. Neustálá připravenost. Okamžitá reakce.

Více

Příloha č. 1 zadávací dokumentace - Technická specifikace

Příloha č. 1 zadávací dokumentace - Technická specifikace Obsah Příloha č. 1 zadávací dokumentace - Technická specifikace Část č. 1 veřejné zakázky - Monitory životních funkcí... 2 Část č. 2 veřejné zakázky - Přístroje pro nepřímou srdeční masáž... 4 Část č.

Více

TrueCPR PŘÍSTROJ PRO PODPORU KVALITY RESUSCITACE PRODUKTOVÁ BROŽURA

TrueCPR PŘÍSTROJ PRO PODPORU KVALITY RESUSCITACE PRODUKTOVÁ BROŽURA TrueCPR PŘÍSTROJ PRO PODPORU KVALITY RESUSCITACE PRODUKTOVÁ BROŽURA PŘÍSTROJ PRO PODPORU KVALITY RESUSCITACE Pro dosažení optimálních výsledků je nutné provést optimální kardiopulmonální resuscitaci (KPR).

Více

Seznámení se systémem pro komprese hrudníku LUCAS 3

Seznámení se systémem pro komprese hrudníku LUCAS 3 Seznámení se systémem pro komprese hrudníku LUCAS 3 Systém pro komprese hrudníku LUCAS 3 Systém LUCAS Inteligentní. Účinný. Navržený pro budoucnost. Systém pro komprese hrudníku LUCAS pomáhá týmům po celém

Více

LIFEPAK 20e Defibrilátor a monitor. Vždy k dispozici

LIFEPAK 20e Defibrilátor a monitor. Vždy k dispozici LIFEPAK 20e Defibrilátor a monitor Vždy k dispozici 1 Není žádný div, že zdravotníci důvěřují přístroji LIFEPAK 20e Po dobu více než 50 let společnost Physio-Control vyvíjí a navrhuje zařízení, která

Více

NEBOJTE SE DEFIBRILACE. buďte připraveni.

NEBOJTE SE DEFIBRILACE. buďte připraveni. NEBOJTE SE DEFIBRILACE buďte připraveni. NÁHLÁ ZÁSTAVA OBĚHU...až 20 000 obětí ročně. Nemocniční péče: po předání od ZZS do nemocnice. Přednemocniční péče: v průměru od 10 minuty Úroveň připravenosti organizací

Více

zické technologii Historie defibrilačních protokolů Co říkají poslední doporučení Nové klinické důkazy

zické technologii Historie defibrilačních protokolů Co říkají poslední doporučení Nové klinické důkazy Aktuáln lně o bifázick zické technologii Historie defibrilačních protokolů Co říkají poslední doporučení Nové klinické důkazy Cíle sdělení Porozumět vývoji energetických protokolů ve výrobním průmyslu

Více

DIAGNÓZA PLICNÍ EMBOLIE SE NEMŮŽE LIŠIT Z POHLEDU LÉKAŘE UM A SOUDNÍHO LÉKAŘSTVÍ

DIAGNÓZA PLICNÍ EMBOLIE SE NEMŮŽE LIŠIT Z POHLEDU LÉKAŘE UM A SOUDNÍHO LÉKAŘSTVÍ Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Hradec Králové Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Fakultní

Více

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje CPS Hradec Králové. Kardiopulmonální resuscitace (KPR)

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje CPS Hradec Králové. Kardiopulmonální resuscitace (KPR) Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje CPS Hradec Králové Kardiopulmonální resuscitace (KPR) Co je to KPR? Kardiopulmonální resuscitace je soubor úkonů, kterými se snažíme obnovit základní životní

Více

Toto je tvář důvěry.

Toto je tvář důvěry. Toto je tvář důvěry. Toto je důvod. Ve společnosti Physio-Control je naše reputace a naše mise budována na důvěře. Důvěra, která pochází z více než 50 let inovace, stálého zaměření na kvalitu a vedoucí

Více

Umělé dýchání není při resuscitaci vždy nutné con

Umělé dýchání není při resuscitaci vždy nutné con Umělé dýchání není při resuscitaci vždy nutné con Eduard Kasal ARK LFUK a FN Plzeň I. Odborné sympózium České resuscitační rady Praha 2011 Náhlá zástava výměny krevních plynů při funkčnímoběhu 230 ml kyslíku

Více

Resuscitace dospělého a dítěte

Resuscitace dospělého a dítěte Resuscitace dospělého a dítěte První pomoc šance pro život První pomoc šance pro život Výuka je financována z grantového projektu v rámci globálního grantu CZ.1.07/1.1.07 Zvyšování kvality ve vzdělávání

Více

Nekomunikuje, nedýchá, nebo má pouze lapavé dechy? Přivolej pomoc (RES tým) Poresuscitační péče: Kontrola rytmu a stavu (a dále každé 2 minuty)

Nekomunikuje, nedýchá, nebo má pouze lapavé dechy? Přivolej pomoc (RES tým) Poresuscitační péče: Kontrola rytmu a stavu (a dále každé 2 minuty) Rozšířená neodkladná resuscitace dětí Podle doporučení European Resuscitation Council a American Heart Association 2010 Nekomunikuje, nedýchá, nebo má pouze lapavé dechy? Přivolej pomoc (RES tým) Uvolni

Více

Důvěra je fakt, že víte, že budete připraveni.

Důvěra je fakt, že víte, že budete připraveni. Toto je důvod. Ve společnosti Physio-Control je naše reputace a naše mise budována na důvěře. Důvěra, která pochází z více než 50 let inovace, stálého zaměření na kvalitu a vedoucí globální pozice v problematice

Více

Kardiopulmonální. resuscitace. KARIM 1.LF UK a ÚVN

Kardiopulmonální. resuscitace. KARIM 1.LF UK a ÚVN Kardiopulmonální resuscitace KARIM 1.LF UK a ÚVN Kardiopulmonální resuscitace = KPR KPR synonymum neodkladná resuscitace soubor postupů k obnovení průtoku okysličené krve mozkem a myokardem osoby postižené

Více

Co je KPR? vitálních funkcí

Co je KPR? vitálních funkcí KPR Co je KPR? Soubor výkonů k neprodlenému obnovení průtoku okysličené krve mozkem u osoby postižené selháním jedné či více základních vitálních funkcí Vědomí, oběh, dýchání, vnitřní prostředí Rozdělení

Více

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje Kardiopulmonální resuscitace pro mimonemocniční zástavu oběhu v Jihočeském kraji v roce 2015

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje Kardiopulmonální resuscitace pro mimonemocniční zástavu oběhu v Jihočeském kraji v roce 2015 Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje Kardiopulmonální resuscitace pro mimonemocniční zástavu oběhu v Jihočeském kraji v roce 2015 MUDr. Jaroslav Kratochvíl Obsah Shrnutí nejdůležitějších zjištění

Více

MUDr. Martin Čermák ARO, Nemocnice MSKB

MUDr. Martin Čermák ARO, Nemocnice MSKB MUDr. Martin Čermák ARO, Nemocnice MSKB Guidelines for Resuscitation Říjen 2010 Pravidelné revize po 5 letech , zdroj: Guidelines ERC Pohled, poslech, hmat Maximálně 10 s Gasping (terminální lapavé dýchání)

Více

KPR, algoritmy, 4H a 4T M. Doleček Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

KPR, algoritmy, 4H a 4T M. Doleček Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity KPR, algoritmy, 4H a 4T 2015 M. Doleček Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 80% všech náhlých zástav oběhu je na podkladě ICHS a jiných onemocnění

Více

PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC. Úvod do problematiky předlékařské pomoci. Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití

PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC. Úvod do problematiky předlékařské pomoci. Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití Úvod do problematiky předlékařské pomoci Předlékařská první pomoc v sobě zahrnuje soubor jednoduchých

Více

ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE DOSPĚLÉHO A DÍTĚTE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE DOSPĚLÉHO A DÍTĚTE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE DOSPĚLÉHO A DÍTĚTE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY OPATŘENÍ PŘI DUŠENÍ U DĚTÍ ZHODNOŤTE ZÁVAŽNOST ZÁVAŽNÁ OBSTRUKCE DÝCHACÍCH CEST (neúčinný kašel) MÍRNÁ OBSTRUKCE

Více

D Pomůže vám v náročných situacích Dräger Oxylog VE300

D Pomůže vám v náročných situacích Dräger Oxylog VE300 D-12984-2017 Pomůže vám v náročných situacích Dräger Oxylog VE300 02 DRÄGER OXYLOG VE300 D-12729-2017 D-12866-2017 Nešetřili jsme úsilím šetřili jsme vás OBSTOJÍ I V NÁROČNÝCH SITUACÍCH Jsou situace, kdy

Více

Příloha č. 4 - Technické podmínky k části C - Monitory, defibrilátor a přístroj pro neinvazivní monitorování hemodynamiky

Příloha č. 4 - Technické podmínky k části C - Monitory, defibrilátor a přístroj pro neinvazivní monitorování hemodynamiky Příloha č. 4 - Technické podmínky k části C - Monitory, defibrilátor a přístroj pro neinvazivní monitorování hemodynamiky V souladu s ustanovením 45 a násl. zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách,

Více

MÁME HOLÉ RUCE ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE. MUDr. Eva Tauchmanová

MÁME HOLÉ RUCE ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE. MUDr. Eva Tauchmanová MÁME HOLÉ RUCE ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE MUDr. Eva Tauchmanová Kardiopulmonální resuscitace Soubor opatření směřujících k obnově oběhu okysličené krve organizmem, který je postižen selháním

Více

Zdravotnická první pomoc. Z.Rozkydal

Zdravotnická první pomoc. Z.Rozkydal Zdravotnická první pomoc Z.Rozkydal První pomoc Soubor jednoduchých opatření, které udržují člověka při životě a omezují důsledky náhlého ohrožení zdraví Technická první pomoc -vytvoří základní technické

Více

KPR s použitím AED. Arnošt Růžička

KPR s použitím AED. Arnošt Růžička KPR s použitím AED Arnošt Růžička Úvod V Evropě dochází k srdeční zástavě každých 45 sekund Kardiopulmonální resuscitace (KPR) prováděná svědky srdeční zástavy je do příjezdu zdravotnické záchranné služby

Více

Tracheální intubace je optimálním způsobem zajištění dýchacích cest při KPR

Tracheální intubace je optimálním způsobem zajištění dýchacích cest při KPR Tracheální intubace je optimálním způsobem zajištění dýchacích cest při KPR EDUARD KASAL ARK LFUK A FN PLZEŇ ČRR II. ODBORNÉ SYMPÓZIUM ČRR RESUSCITACE 2012 PRAHA 2012 Guidelines 2010 Tracheální intubace

Více

KVĚTEN 2015 HISTORIE RESUSCITACE

KVĚTEN 2015 HISTORIE RESUSCITACE KVĚTEN 2015 HISTORIE RESUSCITACE PRVNÍ ZMÍNKY prorok Elíša ve starém zákoně ve středověku byly pokusy o resuscitaci považovány za protivení se vůli Boží a sankcionovány i tak k pokusům docházelo, pokud

Více

PRODUKTOVÁ BROŽURA. LIFEPAK 15 Monitor/Defibrilátor. pro nemocnice

PRODUKTOVÁ BROŽURA. LIFEPAK 15 Monitor/Defibrilátor. pro nemocnice PRODUKTOVÁ BROŽURA LIFEPAK 15 Monitor/Defibrilátor pro nemocnice PHYSIo control, DIVIZE společnosti MEDTRoNIc LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILÁTOR Na všech odděleních nemocnice potřebujete pro řešení urgentních

Více

It takes a system to save a life - ČR 2018

It takes a system to save a life - ČR 2018 It takes a system to save a life - ČR 2018 Jaroslav Kratochvíl 1,2,3, Eva Smržová 4,5 1 -Oddělení urgentního příjmu, Nemocnice České Budějovice, a.s. 2 -Oddělení urgentního příjmu dospělých, FN Motol 3-Zdravotnická

Více

LUCAS - práce i pro chirurga? März J., Kos Z., Janda R., Märzová D.

LUCAS - práce i pro chirurga? März J., Kos Z., Janda R., Märzová D. LUCAS - práce i pro chirurga? März J., Kos Z., Janda R., Märzová D. Vývoj? mediální kampaň - lépe poučení laici snad časnější a lepší laická KPR... větší šance na přežití ("dožití se" příjezdu ZZS,..)...

Více

RMB & RMB IVR kw

RMB & RMB IVR kw RMB & RMB IVR 22-37 kw Přímý pohon / Převodovka Olejem mazané šroubové kompresory s pevnou nebo proměnnou rychlostí Robustní, spolehlivé, efektivní RMB 22-37 Pohon pomocí převodovky RMB 22-37 IVR Přímý

Více

Bilirubinometr Dräger JM-105 Pro vyšetření novorozenecké žloutenky

Bilirubinometr Dräger JM-105 Pro vyšetření novorozenecké žloutenky Bilirubinometr Dräger JM-105 Pro vyšetření novorozenecké žloutenky D-86399-2013 S bilirubinometrem Dräger JM-105 získáte stálou kvalitu měření a nákladovou efektivitu po celou dobu životnosti přístroje.

Více

28. října 117, Ostrava Miroslavem Novákem, hejtmanem kraje CZ Česká spořitelna, a.s /0800

28. října 117, Ostrava Miroslavem Novákem, hejtmanem kraje CZ Česká spořitelna, a.s /0800 KUHSP89G4X0S se sídlem: zastoupen: IČ; DIČ: bankovní spojení: číslo účtu: (dále jen půjčíte!") Česká republika - h se sídlem: zastoupena: IČ: DIČ: bankovní spojení: číslo účtu: (dále jen vypůjčitel") 28.

Více

Činnost Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje

Činnost Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje Činnost Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje MUDr. Jana Vidunová MUDr. Robin Šín MUDr. Roman Sviták Systém ZZS v České republice zákonná úprava:

Více

DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER?

DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER? DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER? Mgr. Ivana Kupečková, MBA KARIM Fakultní nemocnice Hradec Králové ČAS sekce ARIP PROTOKOLY / DOPORUČENÉ POSTUPY Jsou to sady postupů předepsaných

Více

Příloha A Dotazník pro vedoucí pracovníky

Příloha A Dotazník pro vedoucí pracovníky Příloha A Dotazník pro vedoucí pracovníky Dobrý den, jmenuji se Lucie Burianová. Pracuji jako zdravotnický záchranář na ZZS Ústeckého kraje na výjezdovém stanovišti v Lounech. Zároveň jsem studentkou bakalářského

Více

KPR. Slezská univerzita v Opavě

KPR. Slezská univerzita v Opavě KPR Slezská univerzita v Opavě Kardiopulmonální resuscitace soubor úkonů vedoucích k obnovení průtoku okysličené krve mozkem u osoby postižené náhlým selháním jedné nebo více životních funkcí ( vědomí,

Více

První a jediný automatický defibrilátor pro kompletní resuscitaci

První a jediný automatický defibrilátor pro kompletní resuscitaci ZOLL AED Plus První a jediný automatický defibrilátor pro kompletní resuscitaci Více než defibrilátor AED pro kompletní resuscitaci Řetěz přežití Nejlepší cestou, jak zvýšit šanci na záchranu obětí náhlé

Více

Část B 9. Plán zdravotnického zabezpečení

Část B 9. Plán zdravotnického zabezpečení Část B 9 Plán zdravotnického zabezpečení 1 Plán zdravotnického zabezpečení Obsah: Úvod 3 1. Zdroje a služby pro zdravotnické zabezpečení činnosti Městského úřadu Ostrov a krizového štábu města při řešení

Více

PRODUKTY HYDRAULICKÁ KLADIVA RENOMAG 3 ROKY VÝZVY. INOVACE. ŽIVOTNOST.

PRODUKTY HYDRAULICKÁ KLADIVA RENOMAG 3 ROKY VÝZVY. INOVACE. ŽIVOTNOST. HYDRAULICKÁ KLADIVA RENOMAG PRODUKTY 3 ROKY VÝZVY. INOVACE. ŽIVOTNOST. Naše kompletní řada kladiv nabízí vysokou kvalitu a špičkové produkty, které jsou spolehlivé, odolné a zkonstruované pro optimální

Více

Neodkladná resuscitace (NR )

Neodkladná resuscitace (NR ) 1 Česká lékařská společnost J.E. Purkyně Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof Neodkladná resuscitace (NR) metodický pokyn aktualizace: květen 2006 Tento materiál vznikl na základě potřeby

Více

Telefónica O2, a.s. Řešení pro zdravotnictví. Jan Dienstbier, Radek Fiala

Telefónica O2, a.s. Řešení pro zdravotnictví. Jan Dienstbier, Radek Fiala Telefónica O2, a.s. Řešení pro zdravotnictví Jan Dienstbier, Radek Fiala Konference ISSS 2008, Hradec Králové, 7.-8. dubna 2008 Agenda 1. Úvod 2. Co nabízíme 3. Představení vybraných aplikací 4. Přínosy

Více

Vybavení pro zdravotnické školy

Vybavení pro zdravotnické školy Zdravotní výuka Vybavení pro zdravotnické školy lékařské simulátory o simulátory pro nácvik kpr o ošetřovatelské simulátory o porodní simulátory www.helago-cz.cz Úrazy a KPR Základní oživovací techniky

Více

Hemodynamický efekt komorové tachykardie

Hemodynamický efekt komorové tachykardie Hemodynamický efekt komorové tachykardie Autor: Kristýna Michalčíková Výskyt Lidé s vadami srdce, kteří během svého života prodělali srdeční infarkt, trpí zúženými věnčitými tepnami zásobujícími srdce

Více

NEUSTÁLE NAPLNO S NABÍJEČKOU EXIDE NOVÁ NABÍJEČKA OD SVĚTOVÉHO LÍDRA EXIDE

NEUSTÁLE NAPLNO S NABÍJEČKOU EXIDE NOVÁ NABÍJEČKA OD SVĚTOVÉHO LÍDRA EXIDE NEUSTÁLE NAPLNO S NABÍJEČKOU EXIDE NOVÁ NABÍJEČKA OD SVĚTOVÉHO LÍDRA EXIDE STÁLE POD KONTROLOU S nabíječkou EXIDE se nebudete muset nikdy obávat, zda váš vůz nastartuje, nebo zda je vaše motocyklová baterie

Více

Neodkladná resuscitace s využitím AED u Záchranné služby ASČR - kazuistika. Mgr. Radek Benda, Inspektor provozu Záchranné služby ASČR

Neodkladná resuscitace s využitím AED u Záchranné služby ASČR - kazuistika. Mgr. Radek Benda, Inspektor provozu Záchranné služby ASČR Neodkladná resuscitace s využitím AED u Záchranné služby ASČR - kazuistika Mgr. Radek Benda, Inspektor provozu Záchranné služby ASČR IX. Pelhřimovský podvečer 15. 16.11. 2013 Definice 1: AED je vysoce

Více

People. Passion. Performance. Kompletní řešení na staveništi

People. Passion. Performance. Kompletní řešení na staveništi People. Passion. Performance. Kompletní řešení na staveništi ŘEŠENÍ PRÁVĚ KDYŽ JEJ POTŘEBUJETE Společnost Chicago Pneumatic přináší převratnou sestavu k zajištění stlačeného vzduchu, energie a osvětlení

Více

NOVÉ POHLEDY NA NÁHLOU ZÁSTAVU OBĚHU

NOVÉ POHLEDY NA NÁHLOU ZÁSTAVU OBĚHU NOVÉ POHLEDY NA NÁHLOU ZÁSTAVU OBĚHU MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Více

AKTUALIZACE LONGEVITY PROJECTION UPDATE Software verze 1.1 pro přístroje Medtronic InSync 8040 Thera (včetně i Series )/Prodigy Thera DR 7968i

AKTUALIZACE LONGEVITY PROJECTION UPDATE Software verze 1.1 pro přístroje Medtronic InSync 8040 Thera (včetně i Series )/Prodigy Thera DR 7968i AKTUALIZACE LONGEVITY PROJECTION UPDATE Software verze 1.1 pro přístroje Medtronic InSync 8040 Thera (včetně i Series )/Prodigy Thera DR 7968i Dodatek k průvodci programováním 0123 Úvod 3 Úvod Informace

Více

Doporučení pro KPR ILCOR-ERC Klepnutím M. Dolečeklze upravit styl předlohy podnadpisů. Oddělení urgentního příjmu KARIM LFMU

Doporučení pro KPR ILCOR-ERC Klepnutím M. Dolečeklze upravit styl předlohy podnadpisů. Oddělení urgentního příjmu KARIM LFMU Doporučení pro KPR ILCOR-ERC 2005 Klepnutím M. Dolečeklze upravit styl předlohy podnadpisů. Oddělení urgentního příjmu KARIM LFMU Názvosloví ILCOR sdružení 8 mezinárodních organizací (ERC,AHA,HSFC ) Základní

Více

Vertikální nástěnný sloupek ADONIS

Vertikální nástěnný sloupek ADONIS Vertikální nástěnný sloupek ADONIS Adonis je nástěnná lůžková rampa určená pro kritické oblasti jako: jednotky intenzivní péče (JIP) novorozenecká oddělení jednotky intenzivního sledování pohotovostní

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č. 7, bolest mezi lopatkami a v zádech (vertebrogenní syndrom, infarkt myokardu, aneurysma aorty) J.K,muž, 55 let Popis případu a základní anamnesa 55 letý pacient hypertonik přivezen RZP po

Více

Záchranáři v Trutnově mají nové stanoviště

Záchranáři v Trutnově mají nové stanoviště Záchranáři v Trutnově mají nové stanoviště 18.01.2012 16:11 HVĚZDAŽIVOTA.CZ Ve středu 18. ledna v 10 hodin dopoledne se uskutečnilo slavnostní předání nového výjezdového stanoviště v Trutnově. Záchranáři

Více

KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE

KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE I. Neodkladná resuscitace Soubor postupů sloužících k obnovení a udržení oběhu okysličené krve organizmem (zejm. mozkem a myokardem) Indikována u osob postižených náhlým selháním

Více

MULTICENTRICKÁ STUDIE EUROCALL ANEB ZAPOMENUTÝ ČLÁNEK ŘETĚZCE PŘEŽITÍ PŘI SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ

MULTICENTRICKÁ STUDIE EUROCALL ANEB ZAPOMENUTÝ ČLÁNEK ŘETĚZCE PŘEŽITÍ PŘI SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ 1 Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Hradec Králové 2 Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta vhradci Králové, Fakultní

Více

Neodkladná resuscitace dětí. Paediatric Basic Life Support. Guidelines 2010

Neodkladná resuscitace dětí. Paediatric Basic Life Support. Guidelines 2010 Neodkladná resuscitace dětí Paediatric Basic Life Support Guidelines 2010 Peter J. Safar 1924 2003 The European Resuscitation Council (ERC): Paediatric Life Support (PLS) 1994, 1998, 2000, 2005 International

Více

NOVÉ ODPORÚČANIA ERC 2015 PRE KPR U DOSPELÝCH

NOVÉ ODPORÚČANIA ERC 2015 PRE KPR U DOSPELÝCH NOVÉ ODPORÚČANIA ERC 2015 PRE KPR U DOSPELÝCH MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Emergency Medical Service of the Central Bohemian Region, Czech Republic Dept. of Anesthesiology, Perioperative Medicine and Intensive

Více

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: ODBORNÝ KURZ DEFIBRILÁTORY A JEJICH OBSLUHA (DO)

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: ODBORNÝ KURZ DEFIBRILÁTORY A JEJICH OBSLUHA (DO) 1 Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ Schvaluji: Garant: KUMVŠL UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu: ODBORNÝ KURZ DEFIBRILÁTORY A JEJICH OBSLUHA (DO) Počet předmětů: 1 Délka trvání

Více

Návod k použití. Systém pro komprese hrudníku

Návod k použití. Systém pro komprese hrudníku Systém pro komprese hrudníku Návod k použití CZ www.lucas-cpr.com Výrobek společnosti JOLIFE LUCAS TM Systém pro komprese hrudníku Návod k použití 100666-00 E, platí od CO J2386, 2009 JOLIFE AB 100666-13

Více

VYBÍHÁM K RESUSCITACI V RÁMCI NEMOCNICE

VYBÍHÁM K RESUSCITACI V RÁMCI NEMOCNICE CO BYCH MĚL SPRÁVNĚ DĚLAT, KDYŽ VYBÍHÁM K RESUSCITACI V RÁMCI NEMOCNICE MUDr. Anatolij Truhlář, Ph.D., FERC Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Hradec Králové Klinika anesteziologie,

Více

Intubace není optimální způsob zajištění dýchacích cest při KPR

Intubace není optimální způsob zajištění dýchacích cest při KPR Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Hradec Králové Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Fakultní

Více

METODIKA VÝUKY RESUSCITACE V CERTIFIKOVANÝCH KURZECH ERC

METODIKA VÝUKY RESUSCITACE V CERTIFIKOVANÝCH KURZECH ERC METODIKA VÝUKY RESUSCITACE V CERTIFIKOVANÝCH KURZECH ERC MUDr. Anatolij Truhlář, Ph.D., FERC Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Hradec Králové Klinika anesteziologie, resuscitace a

Více

PRVNÍ POMOC ZÁCHRANA TONOUCÍHO Základní neodkladná resuscitace, obecná první pomoc, zásady záchrany tonoucího, způsoby a techniky záchrany

PRVNÍ POMOC ZÁCHRANA TONOUCÍHO Základní neodkladná resuscitace, obecná první pomoc, zásady záchrany tonoucího, způsoby a techniky záchrany PRVNÍ POMOC ZÁCHRANA TONOUCÍHO Základní neodkladná resuscitace, obecná první pomoc, zásady záchrany tonoucího, způsoby a techniky záchrany První pomoc Soubor jednoduchých úkonů a opatření, která při náhlém

Více

LIFEPAK 500 Automatizovaný externí defibrilátor s technologií cprmax

LIFEPAK 500 Automatizovaný externí defibrilátor s technologií cprmax LIFEPAK 500 Automatizovaný externí defibrilátor s technologií cprmax Návod k obsluze NÁVOD K OBSLUZE LIFEPAK 500 Automatizovaný externí defibrilátor s technologií cprmax DŮLEŽITÉ Odpovědnost za informace

Více

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00 Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00 Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Program 14.00 Zahájení 14.05 Proslovy hostů a prezentace projektu

Více

Menší. Inteligentnější. Jednodušší.

Menší. Inteligentnější. Jednodušší. Menší. Inteligentnější. Jednodušší. KOMPAKTNÍ PROVEDENÍ SNADNÁ OBSLUHA OPTIMALIZOVANÁ KVALITA OBRAZU Optimální kvalita obrazu, jednoduché ovládání Nový systém Xario 100 kombinuje vynikající kvalitu obrazu

Více

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI PRVNÍ POMOC DEFINICE: Soubor jednoduchých a účelných opatření, která mohou být poskytnuta kdekoli a kdykoli, která slouží k bezprostřední pomoci při náhlém postižení zdraví. CÍL PRVNÍ POMOCI: Provádět

Více

Nás pohání ŘEŠENÍ. Profesionální řešení diagnostiky vozidel pro každý autoservis. ESI[tronic] 2.0 Online KTS DCU

Nás pohání ŘEŠENÍ. Profesionální řešení diagnostiky vozidel pro každý autoservis. ESI[tronic] 2.0 Online KTS DCU Nás pohání ŘEŠENÍ Profesionální řešení diagnostiky vozidel pro každý autoservis ESI[tronic] 2.0 Online KTS DCU Vyvinuto od expertů pro experty Správné řešení pro každou dílnu Pro profesionální servis a

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM12760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Vliv manuální kardiopulmonální resuscitace (KPR) na zvýšení perfuzního tlaku v koronárním řečišti

Vliv manuální kardiopulmonální resuscitace (KPR) na zvýšení perfuzního tlaku v koronárním řečišti Vliv manuální kardiopulmonální resuscitace (KPR) na zvýšení perfuzního tlaku v koronárním řečišti V případech zástavy srdce je naprosto klíčovým prvkem schopnost adekvátní perfuze mozku a srdce během resuscitace.

Více

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 7.12.2010 14.00

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 7.12.2010 14.00 Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 7.12.2010 14.00 Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Program 14.00 Zahájení 14.05 Proslovy hostů a prezentace projektu

Více

Jak zvýšit kvalitu péče při srdeční zástavě?

Jak zvýšit kvalitu péče při srdeční zástavě? Jak zvýšit kvalitu péče při srdeční zástavě? zkušenosti s výukou resuscitace dle evropských doporučení MUDr. Naďa Pavlíčková Anesteziologicko resuscitační oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. ERC a

Více

BTL zdravotnická technika, a.s. Šantrochova 16, 162 00 Praha 6 tel./fax: +420 235 363 606 +420 235 361 392 +420 235 364 157. obchod@btl.cz www.btl.

BTL zdravotnická technika, a.s. Šantrochova 16, 162 00 Praha 6 tel./fax: +420 235 363 606 +420 235 361 392 +420 235 364 157. obchod@btl.cz www.btl. BTL zdravotnická technika, a.s. Šantrochova 16, 162 00 Praha 6 tel./fax: +420 235 363 606 +420 235 361 392 +420 235 364 157 obchod@btl.cz www.btl.cz Všechna práva vyhrazena. 2007 BTL zdravotnická technika,

Více

D-46451-2012. Zaměřeno na to podstatné DRÄGER SAVINA 300

D-46451-2012. Zaměřeno na to podstatné DRÄGER SAVINA 300 D-46451-2012 Zaměřeno na to podstatné DRÄGER SAVINA 300 2 Jak Vám může ventilátor pomoci si usnadnit každodenní práci? D-46454-2012 D-11112-2010 Každý den se snažíte poskytovat svým pacientům tu nejlepší

Více

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK K čemu slouží zdravotnická záchranná služba: Zdravotnická záchranná služba poskytuje odbornou přednemocniční neodkladnou

Více

Dräger Pac 5500 Jednoplynový detektor

Dräger Pac 5500 Jednoplynový detektor Dräger Pac 5500 Jednoplynový detektor Jeho specialitou je dlouhodobé nasazení: jednoplynový detektor Dräger Pac 5500 bez omezení životnosti je ideálním řešením pro rychlý a přesný osobní monitoring a detekci

Více

MSM kw. Olejem mazané šroubové kompresory SPOLEHLIVÁ TECHNOLOGIE

MSM kw. Olejem mazané šroubové kompresory SPOLEHLIVÁ TECHNOLOGIE MSM 30-75 kw Olejem mazané šroubové kompresory Kompresory z řady MSM s příkony od 30 do 75 kw se vyznačují zejména vysokým výkonem a malou zastavěnou plochou. Uživatelské benefity Vysoký objemový průtok

Více

Dräger Pac 5500 Jednoplynový detektor

Dräger Pac 5500 Jednoplynový detektor Dräger Pac 5500 Jednoplynový detektor Jeho specialitou je dlouhodobé nasazení: jednoplynový detektor Dräger Pac 5500 bez omezení životnosti je ideálním řešením pro rychlý a přesný osobní monitoring a detekci

Více

D-32414-2011. Můžete s námi počítat

D-32414-2011. Můžete s námi počítat D-32414-2011 Můžete s námi počítat DrägerService 02 Dobré služby jsou dobrá hodnota. Nepochybn. D-32432-2011 D-32436-2011 D-32417-2011 Investice do nového přístroje by se vždy měla vyplatit. Hlavně proto,

Více

OptiCare. Optimální terapeutická péče

OptiCare. Optimální terapeutická péče OptiCare Optimální terapeutická péče Integrovaná matrace pro Nová, chytrá technologie pro prevenci dekubitů 90% dekubitů se lze vyhnout* 2 *EPUAP, Declaration of Rio, říjen 2011 JIP Maximální prevence

Více

edukuj vzdělávací centrum katalog pro firmy

edukuj vzdělávací centrum katalog pro firmy edukuj vzdělávací centrum katalog pro firmy Mgr. Ludmila Lešková www.edukuj.cz str. 1 Co je Edukuj a kdo za ním stojí Školení první pomoci v rámci BOZP str. 2 Tvorba plánů první pomoci str. 2 str. 3 Poradenství

Více

Správné vedení KPCR. Karel Cvachovec. KARIM.LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha

Správné vedení KPCR. Karel Cvachovec. KARIM.LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha Správné vedení KPCR Karel Cvachovec KARIM.LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha Řetězec přežití Motto: každý řetěz je tak silný, jako jeho nejslabší článek. 1 2 3 4 1. Prevence a časná dg. 2. Ihned zahájit

Více

Mobilní tiskárna Dräger Příslušenství

Mobilní tiskárna Dräger Příslušenství Mobilní tiskárna Dräger Příslušenství Mobilní tiskárna Dräger Mobile Printer vytiskne výsledky dechových zkoušek na alkohol a testů na drogy přímo na místě Dokumentace výsledků Prostor pro vaše logo a

Více

Třídění raněných a postižených při hromadných neštěstích a katastrofách

Třídění raněných a postižených při hromadných neštěstích a katastrofách Obsah Třídění raněných a postižených při hromadných neštěstích a katastrofách... 2 Třídění zraněných START... 2 Přetřídění START... 2 Postup při určení priorit metodou START... 3 Odsunové třídění... 6

Více

I. Smluvní strany. 28. října 117, Ostrava Miroslavem Novákem, hejtmanem kraje CZ Česká spořitelna, a.s.

I. Smluvní strany. 28. října 117, Ostrava Miroslavem Novákem, hejtmanem kraje CZ Česká spořitelna, a.s. ii5 L0 s.^í>uvy7d0 KUMSP88G4VI0 1. Moravskoslezský kraj se sídlem: zastoupen: IČ: DIČ: bankovní spojení: čísío účtu: (dáie jen dárce") I. Smluvní strany 28. října 117, 702 18 Ostrava Miroslavem Novákem,

Více

ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA JIHOMORAVSKÉHO KRAJE VYUŽÍVÁ PŘI ZÁCHRANĚ LIDSKÝCH ŽIVOTŮ ODOLNÉ TABLETY PANASONIC TOUGHPAD FZ-G1 A WINDOWS 8.

ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA JIHOMORAVSKÉHO KRAJE VYUŽÍVÁ PŘI ZÁCHRANĚ LIDSKÝCH ŽIVOTŮ ODOLNÉ TABLETY PANASONIC TOUGHPAD FZ-G1 A WINDOWS 8. Společnost Panasonic doporučuje systém Windows. ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA JIHOMORAVSKÉHO KRAJE VYUŽÍVÁ PŘI ZÁCHRANĚ LIDSKÝCH ŽIVOTŮ ODOLNÉ TABLETY PANASONIC TOUGHPAD FZ-G1 A WINDOWS 8.1 MODERNÍ ZDRAVOTNICTVÍ

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

NALÉHAVÉ Oprava zdravotnického přístroje Monitor/defibrilátor Philips HeartStart MRx Vážení obchodní partneři,

NALÉHAVÉ Oprava zdravotnického přístroje Monitor/defibrilátor Philips HeartStart MRx Vážení obchodní partneři, Philips Healthcare - 1/5 - FSN86100123A Vážení obchodní partneři, tímto Vás informujeme o opravě výrobku iniciované společností Philips Healthcare z důvodu problému, ke kterému dochází, když se monitor/defibrilátor

Více

KPR ve specifických situacích Vladimír Černý

KPR ve specifických situacích Vladimír Černý KPR ve specifických situacích Vladimír Černý Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Více

6996T. Tunelovací nástroj. Technická příručka

6996T. Tunelovací nástroj. Technická příručka 6996T Tunelovací nástroj Technická příručka Následující seznam obsahuje ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti Medtronic v USA a případně v jiných zemích. Všechny ostatní ochranné

Více

RF CONDUCTR MC Ovladatelný elektrodový katétr pro intrakardiální ablaci

RF CONDUCTR MC Ovladatelný elektrodový katétr pro intrakardiální ablaci RF CONDUCTR MC Ovladatelný elektrodový katétr pro intrakardiální ablaci Technická příručka Upozornění: Podle federálních / zákonů USA je výdej tohoto zařízení vázán na lékařský předpis. c VYSVĚTLENÍ SYMBOLŮ

Více

Kardiopulmonální resuscitace. František Bednář

Kardiopulmonální resuscitace. František Bednář Kardiopulmonální resuscitace František Bednář Kardiopulmonáln lní resuscitace je soubor úkonů směřujících k neprodlenému obnovení oběhu okysličené krve u osoby, u které došlo náhle k selhání jedné nebo

Více

NÁVRH K ODBORNÉ DISKUZI

NÁVRH K ODBORNÉ DISKUZI Česká lékařská společnost J.E. Purkyně Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof Neodkladná resuscitace Doporučený postup ýboru ČLS JEP - spol. UM a MK č. 2 Aktualizace: xx.xx.2011 NÁVRH K ODBORNÉ

Více

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318)

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) První pomoc I Cíl první pomoci, třídění zraněných,

Více

T30 11/14 Bar. Pístové vzduchové kompresory

T30 11/14 Bar. Pístové vzduchové kompresory T30 11/14 Bar Pístové vzduchové kompresory Ingersoll Rand T30 je tím nejlepším ve své třídě již od založení společnosti v roce 1929. Z hlediska spolehlivosti, efektivity, mechanické flexibility nebo udržovatelnosti

Více

Kompletní údržbový systém pro nástroje. Perfektní péče pro Vaše nástroje

Kompletní údržbový systém pro nástroje. Perfektní péče pro Vaše nástroje Kompletní údržbový systém pro nástroje Perfektní péče pro Vaše nástroje Perfektně udržovaný nástroj déle vydrží Správné čištění a mazání je nezbytné pro správnou funkci a dlouhou životnost zubařského nástroje.

Více

Novinky KPR Guidelines 2005

Novinky KPR Guidelines 2005 Novinky KPR Guidelines 2005 MUDr. Radovan Matoušek, Ph.D. 16.2.2006 ILCOR International Liaison Commettee on Resuscitation Mezinárodní styčný výbor pro resuscitaci AHA American Heart Association Americká

Více

ENCORE manuální systém pro elektrostatickou aplikaci práškových barev

ENCORE manuální systém pro elektrostatickou aplikaci práškových barev ENCORE manuální systém pro elektrostatickou aplikaci práškových barev Encore Manual System Vynikající výkon lepší kontrola procesu aplikace vysoká opakovatelnost a přesnost vyšší účinnost lepší kvalita

Více

INSPEKCE PROVOZU V PODMÍNKÁCH ZZS HMP. Autor: Pavel Volenec

INSPEKCE PROVOZU V PODMÍNKÁCH ZZS HMP. Autor: Pavel Volenec INSPEKCE PROVOZU V PODMÍNKÁCH ZZS HMP Autor: Pavel Volenec CÍL PŘEDNÁŠKY Specifika práce inspekce provozu (dále jen IP ) při poskytování přednemocniční neodkladné péče prostřednictvím zdravotnické záchranné

Více