ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ"

Transkript

1 Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus software PC režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 ESIII-15 NIKOBUS SOFTWARE PC REŽIM 1 Popis V této úloze si vytvoříte jednoduchý projekt. V tuto chvíli budeme zatím využívat Hodiny modulu nebo logických funkcí modulu. Budete používat 230V vstupy modulů jako vstup. Kromě toho budete vytvářet skupiny, aby bylo možné provádět skupinové kontroly a budete se také snažit používat různé funkce programování, které budou sloužit jako příklad pro vaše projekty. Pro některé z funkcí můžete být inspirováni praktickou částí Nikobus příklady, jak je popsáno v příručce Nikobus. Praktické příklady popsané níže jsou uvedeny v projektu Nikobus 2.nkb. Tento soubor je umístěn na CD-ROM pod Příklady adresáře. Ve stejném adresáři také naleznete prázdný soubor Nikobus projekt 2 empty.nkb. Tento soubor se skládá z položek projektu, ale nezahrnuje programování. Tento soubor můžete použít v praxi. Půdorysy Pro vývoj tohoto projektu budete sami vytvářet některé základní části /místnosti/ nebo rodinný dům. V přízemí se nachází vstupní hala, šatna a WC, kancelář, garáž, kuchyně a jídelna, obývací pokoj. Kromě toho je tam i terasa v zadní části domu, která je vybavena žaluziemi. Každé okno v přízemí je vybaveno závěrkou. Garážové dveře jsou elektricky ovládané pomocí impulsů. V obýváku jsou dvě zásuvky pro standardní lampy. Kancelář je také vybavena zásuvkami tohoto druhu. Přízemí má 4 samostatné okruhy vytápění (ústřední topení na plyn). V prvním patře jsou dva dětské pokoje (pokoje 1 a 2). Je zde také manželská ložnice, herna, pokoj pro hosty a koupelna. Všechny pokoje a koupelna mají oddělené topné okruhy (ústřední topení na plyn). Jeden z elektrických rozvodných panelů bude nainstalován v garáži a podkroví. V přízemí je WC a koupelna a jsou vybaveny ventilátorem.

3

4 Otevření existujícího projektu V předchozí kapitole jste vytvořili svůj první Nikobus projekt. Aby nedošlo ke ztrátě předchozí práce, budeme používat tento zrealizovaný projekt na vytvoření nového projektu. Předchozí projekt otevřete kliknutím na Soubor a Otevřít na panelu nabídek. V okně, které se nyní otevřelo, nejprve vyberte adresář, do kterého jste uložili svůj předchozí projekt. Potom vyberte Nikobus-projekt 1.nkb a klepněte na tlačítko Otevřít. Váš předchozí projekt bude nyní otevřen. Přejmenování svého projektu Nyní chcete, aby měl váš projekt nový název. Klikněte na Soubor a Uložit jako v nabídce. Do pole Název souboru zadejte nový název pro svůj projekt: Nikobus-projekt 2.nkb a klikněte na tlačítko Uložit. Nový název se objeví v záhlaví. Mazání modulů a pokoje Ve vašem předchozím projektu jste nainstalovali modul spínače v distribučním panelu v garáži. Tento první přepínač vstupu byl pojmenován LP garáž. Chceme zachovat tyto položky. Kromě toho jste vytvořili místnost Garáž a nainstalovali tlačítka. Pokud chcete dočasně smazat tyto položky z vašeho nového projektu, tak postupuje následovně. Ujistěte se, že v ikoně IN je vybrána správná položka.

5 Vyberte tlačítko, které je třeba vypustit z garáže a na něj klikněte. Použitím pravého tlačítka myši klikněte na BP1: Sběrnicová tlačítka se 2 operačními body. Nyní klikněte na pole Odstranit modul. Klikněte na tlačítko OK v potvrzovací obrazovce. Sběrnicová tlačítka budou smazána. Stejným způsobem můžete nyní odstranit prostor garáže. Pomocí pravého tlačítka myši klikněte na tlačítko Garáž a pak Odstranit umístění. Místnost garáž bude smazána. Přidávání jiných místností Nyní můžete vstoupit do všech místností domu v softwaru. Pokud to chcete udělat, vždy klikněte první na ikonu (dům se symbolem plus), zadejte název a stiskněte tlačítko Zpět. Za prvé, vytvořte nový distribuční box. Název je distribuční panel podkroví. Teprve pak budete zadávat všechny aktuální místnosti v domě. Výsledek bude vypadat jako obrázek vlevo. Přidávání komponentů do rozvaděče Nyní je čas na umístění a pojmenování všech položek /aliancí/ domu v rozvaděči. Ujistěte se, že OUT ikona na panelu nástrojů okna přehled údajů o projektu je aktivována. V tomto případě budou v seznamu produktů zobrazeny pouze výstupní moduly. V přehledu projektů zvolte Distribuční panel garáže. Nyní klikněte na tlačítko Nový modul. Je-li Seznam produktů otevřený, bude nyní viditelný. V tomto seznamu, můžete buď vybrat stmívač, okenice modulu nebo switch modulu. Dvojitě klikněte na Switch modul a druhý přepínač modulu bude přidán do distribučního panelu v garáži. V tomto rozdělení panelu bude také požadován modul okenice a dim řadič. Dvojitým kliknutím na tyto moduly v seznamu produktů bude mít za následek uvedení těchto modulů na seznam panelu.

6 Nyní chcete přidat několik modulů na druhé rozdělení panelu. K dosažení tohoto cíle zvolte Distribuce panel podkroví a postupujte stejným způsobem jako při přidání výstupních modulů na seznam panelu. Poté přidáme stmívací řadič a dva přepínací moduly. Přidávání a pojmenování položky Nyní je vhodné přiřadit místo na výstupní moduly pro každou položku v projektu a ke každé z nich přiřadit jednoznačné jméno. To zjednoduší pozdější práci, když začnete programování a budete si vybírat konkrétní položky. Musíte zajistit, aby OUT tlačítko panelu nástrojů bylo aktivováno. Přidání aliance přepnout modul 1 V projektu přehled okna dvojitě klikněte na Distribuční panel garáže a pak S1: Switch modul. Uvidíte, že prvnímu výstupu z tohoto modulu bylo přiřazeno jméno O01: LP garáž, neboť to bylo již v prvním projektu. S pravým tlačítkem myši klikněte na tlačítko O02: Switch výstup. Pak klikněte na nové pole změnit jméno a objeví se zpráva výstup. Nyní zadejte názvy položek, které budou připojeny do druhého výstupu po prvním spuštění modulu. V tomto případě to bude LP centrální kuchyně. To znamená, že centrální světlo kuchyňe je spojeno s tímto výstupem. Ukončete tuto operaci stisknutím klávesy Enter. S pravým tlačítkem myši klikněte na výstupu O03: Switch výstup. Klikněte na název výstupu Změnit a zadejte název LP kuchyně. Zavřít stisknutím klávesy Enter. Všechny ostatní alianční přepínače modulu 1 se zapisují stejným způsobem. To bude zobrazeno níže. V současné době jsme opustili tvorbu O06 přepínače modulu 1. Tento výstup bude použit později pro speciální operace. Je doporučeno odstranit název Přepnout výstup a nevyužité výstupy. Tímto způsobem se stanou vizuálně jasnými výstupy, které již byly použity a výstupy, které jsou stále volné. Aby bylo možné tak učinit, vyberte volný výstup, klikněte pravým tlačítkem myši a zvolte Změnit Výstup název. Následně stiskněte klávesu Backspace na klávesnici a klávesu Enter. Na obrazovce vlevo jsou na první pohled jasné výstupy, které jsou použity a které výstupy jsou stále volné.

7 Propojení s ostatními moduly Nyní pracujete s druhým přepínačem modulu v distribuci panelu 1-garáž. Kromě toho byly také nainstalovány okenice modulu a stmívací řadiče. Musíte také přidat název položky pro tyto moduly. To bude probíhat stejným způsobem, jak je popsáno výše. Pro váš druhý projekt bude výsledek vypadat takto: Propojení s distribučním panelem 2 Nyní můžete pojmenovat i všechny aliance, které budou připojeny k modulu druhého distribučního panelu (podkroví), a to stejným způsobem. Výsledek je uveden níže. Také zde budou ihned zřejmé nevyužité výstupy, pokud smažete standardní název. Přenos aliance - kódy kreseb Aby bylo možné pracovat snadno, rychle a jasně, je velmi důležité zadat kód aliance symbolů ve výkresech. Tento kód lze nalézt v softwaru. Příklad Světlo v garáži bude propojeno s výstupem 1 přepínače modulu 1. Zde budete používat kód S1.1. Centrální světlo v ložnici bodu 2, který je připojen k výstupu 5 switch modulu 4, bude S4.5. Jestliže aliance byla připojena ke stmívači, a druhý bod je řízen stmívacím řadičem, můžete spustit kód písmenem D. Pro připojení k modulu spoušť budete používat písmeno R. Tímto způsobem je z půdorysu zřejmé, které moduly jsou spojeny s aliancí, o jaký typ modulu se jedná, ale i jaké výstupy jsou připojeny. Uvede se také každý modul, který je umístěn v distribučním panelu s popisem a s jeho kódovým jménem (S1, S2, S3, S4, D1, D2, R1... ).

8 Provozní umístění na výkresech Místa, kde je jeden nebo více ovládacích prvků (tlačítek) musí být uvedena na výkresech. Pro tradiční elektroinstalace by bylo potřeba ukázat všechny přepínače a tlačítka na výkresech. Pro domácí Nikobus instalaci, to ale není nezbytně nutné. Jedním z důvodů je, že to není nezbytné pro kontrolní zprávu, a to z důvodu použití malého bezpečné napětí. Tlačítka, která jsou dodávána pro malé bezpečné napětí, nemusí být vyznačena na výkresech. Domácí automatizační systém má pružnou set-up. Dnes například jsou tři tlačítka umístěna v jednom konkrétním místě provozu, v budoucnu by tam však mohla být čtyři nebo dvě. To by znamenalo, že pro každou změnu by musely být vaše plány odpovídajícím způsobem upraveny. Domácí automatizovaný systém je velmi pružný a velmi úsporný. Na obrázku jsou provozní místa označena žlutým čtvercem. Každé místo, kde je pod stejným krycím plechem umístěno jedno nebo několik tlačítek, označíte v plánech jako barevné čtverce. Přesný počet tlačítek, které mají být umístěny na jednom konkrétním místě, není zatím v tomto okamžiku znám. Software Nikobus vám ukáže, jak to vyřešit. V pozdější fázi bude všem těmto provozním umístěním rovněž přidělen kód na plánu podlaží. Tato metodika rovněž dává jasný přehled výkresů. Předpokládejme, že máte k dispozici čtyři tlačítka s jejich příslušnými kódy. Nemělo by to trvat dlouho, než by vaše výkresy byly jasné. V důsledku toho by mohly být chyby na staveništi minimální. Tím se dosáhne toho, že výkres bude jednoduchý a srozumitelný. Umístění a programování prvního tlačítka V softwaru Nikobus budete nyní programovat tlačítka v první místnosti. Ujistěte se, že tlačítko na panelu nástrojů IN je aktivováno. V důsledku toho bude seznam produktů všech tlačítek, která by mohla být případně použita, uvedeno jedno po druhém. Váš počáteční bod je první operační umístění v garáž, a u dveří do kuchyně. V okně Přehled údajů o projektu vyberte místnost Garáž. Pro všechny operační místa se dohodlo, že tlačítka (je-li několik tlačítek, musí být instalována) budou umístěna vodorovně vedle sebe. Začněte umístěním prvního tlačítka pro provoz osvětlení v garáži. V Produktu Seznam dvojitě klikněte na : Sběrnicová tlačítka se 2 operačními body. Toto sběrnicové tlačítko je nyní viditelné v okně Garáž.

9 Kliknutím na BP1: Sběrnicová tlačítka se 2 operačními body pravým tlačítkem myši objeví se menu drop-down. Zde klikněte na tlačítko Změnit název modulu. V důsledku toho můžete upravit jméno BP1 v garáži LP zapnuto/vypnuto. Zavřete zadání textu stisknutím klávesy Enter. Název této sběrnice je nyní BP1: LP garáž pro zapnutí/vypnutí. To označuje, jaké funkce bude toto tlačítko plnit. Výsledek je zobrazen na obrázku vlevo. Vyberte tuto sběrnici a klikněte na tlačítko v okně Informace o spojení tlačítko Nový. Okno Vytvořit propojení tím bude otevřeno. Hledejte a vyberte světlo a garáž ve výstupu na seznamu. To lze nalézt pod vypínačem modul 1, první výstup. Zde budete mít po stisknutí tlačítka na horní části tlačítka světlo "zapnuto" a "vypnuto" bude při stlačení na spodní části tlačítka. Klikněte na Připojení na šipku režim a zvolte M01 (zapnuto / vypnuto). Poté uvidíte, jak se příslušné sběrnicové tlačítko zobrazí ve vstupním seznamu v položce Garáž. Programování vašeho prvního tlačítka je nyní dokončeno. Klikněte na BP1: LP garáž pro zapnutí/vypnutí a následně na AB: vstup. Jakmile chcete přidat nějaké parametry a podmínky tohoto programu, zavřete kliknutím Přidat pole připojení. Ukončete okno klepnutím na tlačítko Zavřít. Druhé tlačítko vedle prvního Ve stejném operačním místě, kde chcete místo druhého tlačítka pro provoz závěrky v garáži, budete pokračovat v podstatě stejným způsobem, jak je popsáno výše.

10 V projektu okno přehled vyberte místnost Garáž. Dvojitě klikněte : Sběrnicové tlačítka se 2 operačními body v seznamu produktů. Změníte název této sběrnice tlačítkem BP2: závěrka garáž nahoru/dolů. Přidejte spojení na toto tlačítko a vyberte jako výstupní O06: Garáž závěrka za spoušť Modul v distribuci panelu garáže. Jako režim zvolte M1 (otevřít - zastavit - zavřít). Ve vstupním okně zvolte BP2: závěrka garáž nahoru / dolů a následně AB: vstup. Pro T1 čas si nastavte čas pro tuto spoušť. V tomto případě asi 20 sekund. Klikněte na tlačítko Přidat a spojení, následně pak na tlačítko Zavřít. Přenos kódů půdorysu Na půdorys umístíte kód BP1-2 vedle žlutého čtverce (provozního místa) garáže vedle dveří do kuchyně. To bude znamenat, že BP1 a BP2 - dvě tlačítka, která byla naprogramována v softwaru, byla skutečně umístěna zde. Umístění a programování dalších tlačítek v garáži Umístění ostatních tlačítek Dále je třeba umístit několik tlačítek na provozní sběrnici umístěnou u garážových vrat. První ze všeho je zapotřebí mít tlačítko pro provoz osvětlení garáže a pro osvětlení exteriéru. Tlačítko pro osvětlení garáže má stejné funkce jako BP1. Viz oddíl 5.10 této příručky pro programování. Funkčnost tlačítka pro venkovní osvětlení je však odlišná. Stisknutím horní části tlačítka musí mít za následek zapínání venkovního osvětlení na terase a garážových vrat na dobu 5 minut. Při stisknutí spodní část tlačítka by mělo totéž tlačítko střídavě zapínat a vypínat obvod. Kromě toho budete potřebovat tlačítko pro provoz garážových vrat. Stisknutím horní části tlačítka budou garážová vrata nahoře. Stisknutím spodní části tlačítka se zavřou garážová vrata. Stisknutím horní nebo dolní části tlačítka je tedy možné ovládat garážové vrata. Poslední sběrnicové tlačítko v této lokalitě v garáži bude použito jako jednoduchý master-off tlačítko. Nyní ještě nemáte možnost využívat speciální sběrnicové tlačítko pro přepínání simulace přítomnosti, a to dle týdenní nebo víkendového plánu. Musíte vytvořit skupinu pro výstup master-off funkce. Budete používat čtyřbodové sběrnicové tlačítko (05-064) pro osvětlení, dvoucestné sběrnicové tlačítko (05-060) pro garážová vrata a budete instalovat sběrnicové tlačítko s LED (05-061) pro master - vypnutí funkce. V projektu okno Přehled vyberte místnost Garáž. Přidejte různá sběrnicová tlačítka dvojitým kliknutím v okně Seznam produktů.

11 Programování venkovního osvětlení Použijeme program AB první tlačítko (BP3) pro osvětlení garáže, jak je popsáno v sekci 5,10 tohoto návodu. Nyní v programové části C a D BP3 pro osvětlení na zadní a vnější stěně změníme název tlačítka pro BP3: LP garáže / zadní vnější stěna. Klikněte na tlačítko Nové připojení, kde bude otevřeno Vytvořit připojení. Mezi výstupy zvolte O02: LP zadní vnější stěna modulu pro přepínání 2 v distribuci panelu v garáži. Vyberte M6 (zpoždění-off) jako způsob připojení a nastavení parametru T1: Dlouhé lhůty (až 2 h) po dobu 5 minut. Ve vstupním seznamu vyberte BP3: LP garáže / zadní vnější stěna a následně C: Vstup. Zavřete toto programování kliknutím na tlačítko Přidat připojení. Nyní změníme způsob připojení k M5 (impuls) a to kliknutím na D: Vstup do vstupního seznamu BP3: LP garáže / zadní vnější stěna. Zavřete opět tlačítkem Přidat připojení. Při ukončování Vytvořit spojení (pomocí tlačítka Zavřít), uvidíte programování pro BP3 sběrnicového tlačítka. Zobrazí se v okně seznamu Connection. Programování pro garážová vrata Pro garážová vrata se doporučuje pracovat se systémem, který používá dva samostatné impulsy pro zvýšení nebo snížení garážových vrat. BP4 byl přejmenován na BP4: garážová vrata. Aktivujte položku Vytvoření připojení a zvolte výstupní O07: garážová vrata otevřené přepínačem modulu 2. Vyberte M11 (zpožděné-off short). T1: Krátké lhůty (až 50 s) jako režim a nastavte 1 s. Ve vstupním seznamu vyberte: Vstup BP4: garážová vrata. Přidejte připojení. Zvolte výstupní 008: garážová vrata pomocí přepínače modulu 2. Vyberte stejný typ a nastavení času, ale teď vyberte B: Vstup BP4: garážová vrata. Opět zavřete přidáním připojení. Ukončete Vytvořit propojení a uvidíte následující v připojovacím seznamu:

12 Vytvoření skupiny výstup Doposud jste měli vždy naprogramovánu jednu jednotnou položku. Hlavní off funkce musí však být schopna ovlivnit většinu položek. Budete tedy vytvářet výstup první skupiny. Chcete-li program pro hlavní off tlačítko, postupujte následovně: Klikněte na Lehký / Střední funkce ikony v panelu nástrojů funkce jako na obrázku vlevo. Okno průvodce bude otevřeno. Klikněte na pole Vytvořit nový. V nově otevřeném okně zadejte název vaší produkce skupiny. Zadejte název hlavního-off v okně a klikněte na tlačítko OK. V dalším okně vyberte 1-tlačítko, 2-tlačítko nebo tlačítko 4-operace, s nimiž budete provádět tuto ústřední funkci. V tomto případě použijeme 1-tlačítko funkce. Proto klepněte 1 A potom na tlačítko OK, kterým ukončíte tuto obrazovku a scénu Lehká / Střední funkce a obrazovka bude otevřena.

13 Klikněte na panel Distribuce garáže, který vám zobrazí obsah toho panelu. Pak klikněte na D1: Dim správce a všechny výstupy tohoto dim regulátoru budou viditelné. Nyní přidejte výstup na naší nové skupině Master-off výběrem v levém okně a poté kliknutím na tlačítko Přidat. Teď je pro všechny použité výstupy správce D1. Všechny tyto výstupy mohou být zahrnuty do Master-off funkce. Chcete-li tak učinit, klikněte na tlačítko vedle aliance ve sloupci režimu. V seznamu se pak zobrazí všechny možné funkce. V tomto případě zvolte režim M6 (vypnuto). Pokud je třeba, je možné nastavit switch-off dobu pro každý stmívač ve sloupci T2. Tyto lhůty se pohybují od 1 s až do maximálně 5 minut. Z důvodu bezpečnosti nastavte přepínač pro osvětlení schodiště na dobu 30 sekund. Všechny ostatní stmívače jsou přiřazeny switch-off na dobu 10 sekund. Výsledek bude vypadat takto:

14 Pak se přidá výkon 001: Terasa roleta pro spoušťecí modul v pravém okně stejným způsobem. Zde zvolte režim M3 (téměř). Nastavte čas v T1 na 20 sekund. Přidejte výsledky 1 až 5, jakož i výstupy 7, 8, 10, 11 a 12, pro 1 modul vypínač. Odejít Výstup 9 (ventilátor WC) nedotčeny. Je-li tento výstup v poloze "zapnuto", později se automaticky přepne do polohy "OFF". Vyberte M3 (vypnuto) jako režim pro každý výstup, s výjimkou výstupů 11 a 12, a nastavit parametr T1 na 2 sekundy. To znamená, že budete muset stisknout tlačítko na 2 sekundy, aby se aktivoval Master-off funkce. Aby bylo možné říci, že váš Master-off funkce je aktivován, musí se LED na příslušném tlačítku rozsvítit. Do tohoto režimu M2 se dostaneme propojením na výstupu 11 switch modulu 1 s na provozní dobu 2 sekund. Kromě toho chceme uspořádat LED diodu s tlačítkem pro osvětlení schodiště K tomu zvolte režim M2 o výkonu 12 přepínače modulu 1. Provozní doba by měla být nastavena na 2 sekundy. Zadejte výstupy 1 až 5 a 10 až 12 pro spínačový modul 2. Prvních 5 výstupů je také uvedeno do "Off" polohy volbou režimu M3 (vypnuto). Výstupy 10, 11 a 12 však budou kontrolovat noční kontakt termostatu. Budete-li aktivovat tuto noční pozici při odchodu z domu, pak použijte režim M2 pro tyto výstupy. Kromě toho také zadejte spojené aliance stmívačovým řadičem 2 a spínací moduly 3 a 4. Tady je také všechno v poloze "vypnuto" s výjimkou noci ovládání pro termostaty, které budou nastaveny do "on" pozice. Vytvoření skupiny Master-off je nyní dokončeno. Ukončete aktuální okno stisknutím tlačítka OK. Tento výstup skupiny lze zobrazit v detailu, protože je součástí Nikobus-2.nkb projekt, který je v Nikobusu zařazen na CD-ROM. Příklady viz adresář.

15 Připojení master-off výstupu skupiny na tlačítko Klikněte na tlačítko OUT v přehledu údajů o projektu. Uvidíte, že skupiny adresáře byly přidány a že výstupní skupina CF1: Master-off je uvedena pod ním. Zvolte tuto skupinu a klikněte na tlačítko Nové připojení. V okně Vytvoření připojení, uvidíte, že vaše výstupní skupina byla zařazena do okna Output. Nyní vyberte z této skupiny Pro připojení k režimu, klikněte na MCF (Aktivovat světlo scene /centrální funkce v okně Vstupní a vyberte B: Vstup BP5: Master - ukončit. Tímto způsobem si rozdělíte funkce Master-off na spodní části tlačítka. Dokončete programování připojení kliknutím na tlačítko Přidat a potom na tlačítko Zavřít. Můžete vytvořit novou skupinu pro horní část tohoto tlačítko, které je podle vašich požadavků. Můžete si sjednat u některých světelných bodů, které mají být v poloze "zapnuto" a jehož prostřednictvím například můžete ovládat topení v přízemí, v koupelně a poté se vrátit zpět. Na půdorysu uveďte BP3-5 vedle provozního místa v garáži do garážových dveří. Vytvoření skupiny pro vstup do kuchyně Vytvoření vstupní skupiny V kuchyni zadejte provozní umístění 6 a 7. Provozní poloha BP6 je tlačítko s 2 provozními body. BP7 na druhé straněje tlačítko se 4 body provozu. Nainstalujte tato tlačítka na pokoj Kuchyň dvojitým kliknutím na : sběrnicové tlačítko se 2 provozními body v seznamu produktů, a pak na : sběrnicové tlačítko se 4 provozními body. Přejmenujte tato tlačítka na Osvětlení kuchyně. Dva provozní body obou operačních míst budou vykonávat stejnou funkci, pokud chcete provozovat centrální osvětlení kuchyně (S1.2) z obou stran kuchyňských dveří stejně jako vytvoření master-off kuchyně. Začněme s první. U funkce v panelu nástrojů klikněte na ikonu Vstupní skupina.

16 Na obrazovce bude nyní otevřen Průvodce. Zde klikněte na tlačítko Vytvořit novou. Nová vstupní obrazovka bude otevřena, a nyní můžete zadat název pro novou vstupní skupinu. Doplňte LP kuchyně centrální on/ off do pole a pak stiskněte tlačítko OK. V následujícím okně zvolte 1-tlačítko, 2-tlačítko nebo tlačítko 4-operace. Aby se využívala funkce Impulse, klikněte na tlačítko 1-pole. Zavřete okno kliknutím na OK tlačítko. Vstupní skupina obrazovka bude otevřena.

17 Kliknutím na symbol plus vedle kuchyně uvidíte vaše dvě tlačítka ve sběrnicové kuchyni. Stejným způsobem otevřete BP6 a BP7. Výsledek je vidět na obrázku vlevo. Vyberte: Vstup BP6. Klikněte na tlačítko Přidat. Můžete udělat totéž pro: Vstup BP7. Přidáním tlačítkových prvků se zobrazí v levém rozdělení okna Vstupní skupina obrazovky. Nyní jsme vytvořili naši první skupinu. Vytvořte druhou skupinu kliknutím na tlačítko Nová vstupní skupina. Tato skupina bude mít název Master-off kuchyně. Tady také vyberte 1-tlačítkový provoz. Tlačítka, která chcete přidat do této skupiny, jsou: B: Vstup BP6 a B: Vstup BP7. Výsledek můžete vidět v níže uvedené obrazovce. Opusťte obrazovku vstupní skupiny kliknutím na tlačítko OK. Programování nové vstupní skupiny V projektu přehled najdete dvě nové vstupní skupiny uvedené pod adresářem Skupiny. To je samozřejmě pouze v případě, pokud v ikoně byl aktivován. Pokud chcete přiřadit programování pro obě skupiny, tak klikněte na tlačítko Nové připojení. Pro naši první vstupní skupinu zvolte výstupní O02: LP kuchyně centrální přepínače modulu S1. Pro připojení k režimu vyberte M05 (Impulse). Ve vstupním rozdělení okna vyberte naši vstupní skupinu IG1: LP kuchyně centrální zapnuto / vypnuto, a klikněte na tlačítko Přidat připojení.

18 Tímto byla první skupina naprogramována. Řešte druhou vstupní skupinu. Začněte výběrem výkon 002: LP centrální kuchyně přepínače modulu S1. Vyberte M03 (vypnuto, doba provozu), ve funkci a zvolte IG2: Master-off kuchyně jako vstupní skupina. Opět ukončete programování přidáním připojení. Můžete také změnit O03 a O04 off stejným tlačítkem. V návaznosti na to použijte stejný postup pro výstupy O03: LP kuchyně a vaření oblasti O04: LP kuchyně mytí. Klikněte na skupinu IG1 a IG2 na projektu přehled okna, pak se budou zobrazovat související Připojovací seznamy pro vstup těchto skupin. Propojení ventilátoru a světla WC v přízemí WC v přízemí má světlo, ventilátor a sběrnicové tlačítko. Stisknutí horní nebo dolní části tlačítka by mělo vést k přepnutí na zapnout nebo vypnout. Kromě toho by měl být aktivní ventilátor po dobu 2 minut, jakmile se světlo vypne. Umístěte dvoucestné sběrnicové tlačítko na WC a nazývejte ho BP8: LP WC. Otevřete Vytvořit připojení a zvolte výstupní Ø10: LP WC S1. Vyberte způsob připojení M01 (Zapnuto / vypnuto) a přiřaďte to v programu AB: Vstup BP8: LP WC. Přidáním připojení bude kompletně naprogramován světelný okruh. Nyní zvolte výstupní O09: Ventilátor WC a zvolte M06 (zpoždění-off) jako funkci načasování na 2 minuty. Připojte to k B: Vstup BP8. Tento příklad je také popsán v manuálu Nikobus Nikobus příklad-5.

19 Ventilátor v koupelně Koupelna je vybavena ventilátorem. Chcete-li přepnout centrální světlo zapnutí a vypnutí tímto sběrnicovým tlačítkem tak, jakmile je světlo vypnuté, měl by ventilátor být po dobu 5 minut aktivní. Místo BP9: LP centrální koupelny na pokoji Koupelna. V okně Vytvořit připojení zvolte výstupní O01: LP koupelna centrální přepínače modulu S3 v distribuci panelu se nachází v podkroví. Funkce, které mají být použity, jsou M01 (zapnuto / vypnuto) a v programování by mělo být přiřazeno AB: Vstup BP9. Nyní zvolte výstupní O02 ventilátor: Ventilátor koupelna na stejném přepínacím modulu. Vybrat Funkce M07 (Zpožděné zapnutí) s časem 9 minut a přiřadit k programování: Vstup BP9. Nakonec zvolte znovu výstupní ventilátor, ale teď s M06 (Delayed-off) ve spojení s režimem času 5 minut. Místo plánování v rámci tohoto tlačítka B: Vstup BP9. Níže je zobrazena v seznamu Connection. Tento příklad je také popsán v příručce Nikobus v Nikobus-příklad 7.

20 Zpožděné-off schodiště osvětlení Cíl Osvětlené schodiště, které se najednou automaticky přepne do "Off" polohy, je velmi nepříjemné. Této situaci se snažte vyhnout, a to instalací osvětlení schodiště se zpoždění-off světlo a blikající LED. Umístění tlačítka a vytváření vstupních skupin Nainstalovali jste sběrnicová tlačítka s LED na schodišti. Název je BP10 a BP11. V softwaru je umístěte do sálu a ke vstupu v hale, resp. obě tlačítka nyní budou přejmenována jako schodiště LP. Nejdříve vytvořte dvě vstupní skupiny pro obě tlačítka. Provedete to kliknutím na ikonu Vstupní skupiny Funkce panelu nástrojů. První vstupní skupina bude pojmenován LP schodiště a 1-tlačítko provoz bude vybráno Místo konání: Vstup BP10 a BP11 spolu ve skupině. Pak vytvořte vstupní skupině LP schodiště přepínání a také zvolte 1-tlačítko provoz. Zde se však může přidat spodní část tlačítek. To je vždy B: Vstup s tlačítky. Náš vstup skupiny nyní bude vypadat takto.

21 DiagramDiagram Diagramu bude použito níže. Všimněte si, že kontakty 6 a 6 'dvoupásmový kontakt jsou spojeny s 230V vstupy B a přepínačem modulu. Programování Otevřete obrazovku Vytvoření připojení a zvolte výstupní O01: LP schodiště stmívač správce D1. Jako funkce, vyberte M07 (Delayed-off). Zpoždění bude nastaveno na 5 minut a dim rychlost až 2 minuty. Připojte tyto parametry s IG3: LP schodiště. Pak zvolte výstupní O06 přepínače modulu S1. Zde vyberte způsob připojení M06 (Delayed - off) s časem 7 minut. To zpravidla představuje celkový čas, po který je světlo schodiště v provozu. Také připojení tohoto programu pro IG3: LP schodiště.

22 Je-li výstup 6 230V, tak zvolte výstupní O12: LED schodiště switch modulu S1. Pak zvolte režim připojení M8 (bliká) a připojení tohoto programování LOCB: Místní vstup B stejného přepínače modulu. Program má stejný výstup O12: LED schodiště, s M02 (On, s provozní dobou) pro LOCA: Místní vstupu S1. V důsledku toho bude LED zapnutá, když se vypne světlo. Stále programujete na dolní části tlačítka. Když se ve spodní části tlačítko stiskne, chcete schodiště nechat osvětlené dál. LED pak musí být vypnuty. Tato funkce je užitečná, když budete potřebovat světlo na schodišti na delší dobu (např. při úklidu). Zvolte výstupní O01: LP schodiště správce stmívání D1. Potom vyberte funkci M05 (On) a přidejte tento program pro IG4: LP schodiště přepínání. Nyní zvolte výstupní O12: LED schodiště přepínače modulu S1. Jako režim připojení vyberte M03 (Off) a přiřaďte programování IG4: LP schodiště přepínání. Nyní naleznete programování pro schodiště vstupní skupina LP přepínání v rámci seznamu. Tento příklad je také popsán v příručce Nikobus v Nikobus-příklad 4. Sequencer (časovač) Sekvencer je k dispozici jako funkce (nebo režim) na přepínači modulu domácího Nikobus automatizovaného systému. Za tímto účelem má program zvláštní funkce v rámci softwaru Nikobus..Pracovní metodika je vysvětlena níže.

23 Spuštění sequenceru Otevřete software Nikobus a začněte novou úlohu, ve které zadáte switch modulu. Tento Příklad lze nalézt na CD-ROM pod názvem Nikobus-projekt v 3.nkb v adresáři examples. Můžete si samostatně vyzkoušet vlastní programování pomocí Nikobus-projekt 3 empty.nkb souboru. Programování sekvenceru je možné spustit dvěma způsoby. a) První možnost Otevřete nabídku Úpravy a klikněte na sekvencer tak, aby bylo možné vytvořit sekvencer. Projekt musí obsahovat alespoň 1 switch modul. Sequencer okno bude nyní otevřeno.

24 b) Druhá varianta Není-li funkce panelu nástrojů zobrazena, otevřete nabídku Zobrazit a zaškrtněte funkce bar. Funkci Panel nástrojů lze nalézt vedle panelu nástrojů Standardní. Klikněte na ikonu pro otevření sekvenceru. Obrazovka Sequenceru bude otevřena. Vytvoření a pojmenování nového časovače Klikněte na pole Nového sekvenceru v okně sekvenceru. V nově otevřeném okně sekvenceru Nový zadejte název pro sekvencer. Pro tento příklad, používáme název kropení zahrady. Výstup z této obrazovky je kliknutí na tlačítko OK. Sequencer okno V okně sekvenceru, najdete následující Vybrané sekvencery: V tomto příkladu budeme předpokládat, že váš projekt zahrnuje switch modul, první tři výstupy, které jsou napojeny na tři kropicí zařízení pro velkou zahradou. Vzhledem k omezení zásobování vodou, postřikovací zařízení by nemělo být v provozu současně. Se sekvencerem, vytvoříte tři skupiny a následně je necháte vypnout. Některé oblasti zahrady jsou více vlhké než jiné oblasti. Kropicí dobu snížíme na těchto více vlhkých oblastech.

25 V okně sekvenceru zvolte S1: Switch modul jako modul (levém horním rohu obrazovky). Výstupy, které chcete použít pro sekvencer, jsou součástí tohoto modulu. Klikněte na tlačítko Přidat výstup. V důsledku toho bude programový řádek v informačním okně Sequenceru. Když chcete přidat tři výstupy přepínače modulu S1, klikněte na tlačítko Přidat výstupu ještě dvakrát. Informační okno programu nyní obsahuje tři řádky.

26 Všimněte si, že správné výstupy byly vybrány na základě výstupu kolony. To je však náhoda, protože jste připojili první tři výstupy switch modulu na tři kropicí skupiny. Jste schopni vybrat jakýkoli požadovaný switch modul kliknutím na řádek ve sloupci Výstup. Stále je třeba nastavit čas pro každý výstup. To uděláte kliknutím na sloupec zpoždění v každém řádku a současně zvolte dobu, po kterou by zvolený výstup měl být aktivní. Sekvencer, který jste vytvořili, bude pracovat podle pořadí řádků. Pokud chcete některé Výstupy aktivovat jako první, musí být umístěny v první řadě. Můžete přizpůsobit pořadí řádků pomocí tlačítek Přesunout nahoru nebo Přesunout dolů. Tuto obrazovku uzavřete klepnutím na tlačítko ok. V přehledu projektu vytvořený sekvencer zní S1: Switch modul. Je zřejmé, že to budete moci zobrazit pouze, pokud je OUT tlačítko panelu nástrojů aktivní.

27 Přiřazení sekvenceru na tlačítko Aby sekvencer mohl vykonávat svou funkci, musí být přiřazena tlačítka. Chcete-li tak učinit, klikněte na Nové připojení tlačítka v základní obrazovce Vytvořit propojení. V tomto okně zvolte výstupní SEQ01: Zahradní postřikování. Podle způsobu připojení, jste schopni jen kliknout na M13 (Aktivovat sekvencer). Vyberete požadované tlačítko bus ve vstupním okně. Zavřít programování Kliknutím na tlačítko Přidat a potom na připojení na tlačítko Zavřít.

28 2 Praktická cvičení Pomocí výše uvedené teoretické části vytvořte příklad Nikobus-project 2.nkb. Postupujte dle teoretické části (jednotlivými částmi domu) a pokynů vyučujícího. Postup: 1. Vyberte příslušné jednotky. 2. Na vybraných jednotkách určete sběrnicový výstup. 3. Proveďte příslušné propojení jednotek s PC. 4. Proveďte nastavení parametrů dle teoretické části a dle pokynů vyučujícího. 5. Časování zkontrolujte měřením odpovídajících výstupů a proveďte vyhodnocení. 6. Realizujte různé režimy připojených jednotek. 3 Otázky k měřené úloze 1. Kde nastavíme Časování příslušného Modu spínací jednotky? a) Nelze nastavit. b) Seznam propojení S1, příslušnému Modu propojení, ve sloupcích X1a X2. c) Seznam propojení S1, příslušnému Modu propojení, ve sloupcích T1a T2. 2. Jak můžeme změnit funkci Mode na spínací jednotce? a) Seznam propojení S1, Funkce(mode) b) Seznam propojení S1, Mod propojení a Funkce(mode) c) Seznam propojení S1, Mod propojení 3. Jak definovat, která část tlačítka bude propojena s výstupem spínací jednotky? a) V seznamu propojení BP1, Garáž, XY podmínka b) Nelze realizovat c) V seznamu propojení BP1, Garáž, AB podmínka

29 4. Jak přidáme umístění a nové tlačítko? a) Klikneme na Garáž pak OUT, Přidej komponentu a vybereme příslušné tlačítko b) Klikneme na Garáž pak IN, Přidej komponentu a vybereme příslušné tlačítko c) Klikneme na Garáž pak IN, Přidej komponentu a vybereme příslušnou jednotku spínací 4 Řešení 1c); 2b); 3c); 4b) 5 Kritéria hodnocení Známka Kritéria 1 4 správné odpovědi 2 3 správné odpovědi 3 2 správné odpovědi 4 1 správná odpověď 5 0 správných odpovědí INTERNETOVÉ ZDROJE WWW: < >.

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus software PC režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010 Projekt

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus software měření napětí Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus software ruční režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Vzorový příklad rodinného domu - půdorys Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice,

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus roletová jednotka časování jednotky Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice,

Více

2 ZAPOJENÍ, OŽIVENÍ A PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMOVÉ

2 ZAPOJENÍ, OŽIVENÍ A PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMOVÉ 2 ZAPOJENÍ, OŽIVENÍ A PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMOVÉ INSTALACE EGO-N 2.1 Úvod Studenti by se měli seznámit s funkcemi na přípravku charakterizující jednoduché inteligentní sběrnicový systém Ego-n firmy ABB. Úkolem

Více

ESII-2.12 Základní programování demonstračních kufříků NIKOBUS a RF

ESII-2.12 Základní programování demonstračních kufříků NIKOBUS a RF Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII-2.12 Základní programování demonstračních kufříků NIKOBUS a RF Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová

Více

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON Program SK2 Připojení adaptérusk2 k počítači Propojte svůj počítač pomocí přiloženého propojovacího USB kabelu s adaptérem SK2. SK2 v prostředí Windows 2000 - XP - Vista - po propojení počítače s adaptérem

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus PC link - Software Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010 Projekt

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Up & Down Opce. Manuál. Obsah

Up & Down Opce. Manuál. Obsah Up & Down Opce Manuál Obsah 1 Přihlášení do platformy... 2 2 Rozhraní platformy... 3 2.1 Změna modulu z Forex na Opce... 3 2.2 Market Watch... 4 2.3 Click & Trade okno... 7 2.4 Okno Obchodního portfolia...

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus spínací jednotka PC režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice,

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Stmívací jednotka Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010 Projekt je

Více

Inteligentní elektroinstalace Ego-n Vzorový rozpočet pro rodinný dům

Inteligentní elektroinstalace Ego-n Vzorový rozpočet pro rodinný dům Inteligentní elektroinstalace Ego-n Vzorový rozpočet pro rodinný dům ABB s.r.o. Elektro-Praga Půdorysy: 1.NP Přízemí Úvod Účelem tohoto vzorového orientačního rozpočtu je seznámit investory/koncové uživatele

Více

iviewer pro iphone & ipad & ipod touch Rychlý uživatelský návod

iviewer pro iphone & ipad & ipod touch Rychlý uživatelský návod iviewer pro iphone & ipad & ipod touch Rychlý uživatelský návod iviewer lze použít na iphone a ipad pro zobrazení živého obrazu z DVR vzdálený server. I. Použití iphone pro přístup ke vzdálenému DVR Použití

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty

Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty Obsah 1. Instalace SecureStore... 2 2. Nastavení Internet Exploreru... 3 3. První přihlášení...

Více

Nielsen Admosphere, a.s. Vážená domácnosti,

Nielsen Admosphere, a.s. Vážená domácnosti, Vážená domácnosti, nejprve Vám chceme poděkovat za Vaši účast v projektu Elektronického měření sledovanosti televize metodou TV metrů. Pouze díky Vašemu přesnému zaznamenávání přítomnosti u televizní obrazovky

Více

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu.

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu. Návod Video Viewer 1.9.9 1 Dodávaný licencovaný software Následující stránky popisují nejpoužívanější funkce software Video Viewer. Podrobnosti o softwaru a jeho nastavení, najdete v rozšířené příručce,

Více

SP-1101W Skrátený inštalačný manuál

SP-1101W Skrátený inštalačný manuál SP-1101W Skrátený inštalačný manuál 06-2014 / v1.2 1 I. Informace o výrobku... 3 I-1. Obsah balení... 3 I-2. Přední panel... 3 I-3. Stav LED indikátoru... 4 I-4. Tlačítko stavu přepínače... 4 I-5. Typový

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Software602 FormApps Server

Software602 FormApps Server Software602 FormApps Server Instalace pluginů pro elektronické formuláře Aktualizováno: 13. 1. 2017 Software602 a.s. Hornokrčská 15 140 00 Praha 4 tel: 222 011 602 web: www.602.cz e-mail: info@602.cz ID

Více

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Vzorový rozpočet inteligentní elektroinstalace Ego-n pro rodinný dům

Vzorový rozpočet inteligentní elektroinstalace Ego-n pro rodinný dům Vzorový rozpočet inteligentní elektroinstalace Ego-n pro rodinný dům 05/2007 RD Olymp; G servis s.r.o., Třebíč Půdorysy: 1.NP Přízemí Úvod Účelem tohoto vzorového orientačního rozpočtu je seznámit investory/koncové

Více

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka ZMODO NVR KIT Instalační příručka KROK 1 1. Zkontrolujte si obsah balení ZMODO NVR Kitu: NVR server 4 x IP kamera Napájecí adaptéry pro IP kamery LAN kabel CD se softwarem Příručka ( ke stažení na www.umax.cz)

Více

NÁVOD PRO OBSLUHU UČEBNY NC 517

NÁVOD PRO OBSLUHU UČEBNY NC 517 NÁVOD PRO OBSLUHU UČEBNY NC 517 Obsah 1 Ovládání světel... 3 2 Klimatizace... 4 3 Otevírání oken... 5 4 Zapnutí audiovizuální techniky... 6 5 Režim Bílá tabule... 7 6 Připojovací panel... 9 7 Zvuk... 10

Více

F-FREEQALL SKYPE. Brána pro Skype a telefonní linku

F-FREEQALL SKYPE. Brána pro Skype a telefonní linku F-FREEQALL SKYPE Brána pro Skype a telefonní linku Nainstalujte si software Skype verze 1.3 nebo vyšší pro IBM kompatibilní PC s Windows. (viz obr. v originálním návodu str. 2-4) Stáhněte si Skype ze stránek

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus stmívací jednotka časování jednotky Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice,

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus stmívací jednotka měření proudu Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice,

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

Veria Control T45. Guide d installation. Installatiehandleiding. Guida all installazione. Instalační příručka. Navodila za montažo

Veria Control T45. Guide d installation. Installatiehandleiding. Guida all installazione. Instalační příručka. Navodila za montažo Veria Control T45 Guide d installation Installatiehandleiding Guida all installazione Instalační příručka Navodila za montažo FR NL IT SI Popis tlačítek a displeje Instalace a zapojení termostatu Aktuální

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Spínací jednotka Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2009 Projekt je spolufinancován

Více

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu:

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: - Definování tabule plechu - Manuální nesting - vkládání - Expert-parametry pro nastavení automatického zpracování - Provedení automatického Expert zpracování -

Více

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka)

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Semináře pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Hotline telefonická podpora +420 571 894 335 vzdálená správa informační email carat@technodat.cz Váš Tým Obsah Obsah... -2- Úvod...

Více

z aplikace Access 2003

z aplikace Access 2003 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Access 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Access 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o klíčových

Více

Kreslení a vlastnosti objektů

Kreslení a vlastnosti objektů Kreslení a vlastnosti objektů Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte založení výkresu zadávání délek segmentů úsečky kreslící nástroje (úsečka, kružnice)

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Návod pro připojení telefonu Nokia 6230 přes infračervený port pro Windows XP instalace programu PC Suite - GPRS

Návod pro připojení telefonu Nokia 6230 přes infračervený port pro Windows XP instalace programu PC Suite - GPRS Návod pro připojení telefonu Nokia 6230 přes infračervený port pro Windows XP instalace programu PC Suite - GPRS 1. Instalace kabelu Do počítače vložte instalační CD Nokia 6230 CD-ROM, které je obsažené

Více

CENTRÁLNÍ REGULAČNÍ SYSTÉM PŘÍRUČKA UŽIVATELE

CENTRÁLNÍ REGULAČNÍ SYSTÉM PŘÍRUČKA UŽIVATELE CENTRÁLNÍ REGULAČNÍ SYSTÉM PŘÍRUČKA UŽIVATELE ROBUR s.r.o. Tel: 541 228 266 Fax: 541 227 620 Servis: 800 153 491 e-mail: servis@robur.cz OBSAH OBSAH... 2 REŽIM DIAGNOSTIKY... 3 Základní ovládací prvky...

Více

Návody na montáž, obsluhu a údržbu

Návody na montáž, obsluhu a údržbu REGULÁTORY, OVLADAČE TD 457 (MM7592) NÁVODY NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU 1. Úvod Tento montážní návod slouží ke správnému nastavení časového modulu TD 457. Uvedený modul je určen k instalaci pod omítku

Více

SP-1101W/SP-2101W Zkrácený Instalační Manuál

SP-1101W/SP-2101W Zkrácený Instalační Manuál SP-1101W/SP-2101W Zkrácený Instalační Manuál 05-2014 / v1.0 1 I. Informace o produktu I-1. Obsah balení Smart Plug Switch Zkrácený instalační manuál CD s rychlým instalačním průvodcem I-2. Přední panel

Více

1. Úvod. Specifikace. Návod k Wi-Fi zásuvce. Tlačítko ON/OF Tlačítko restart LED indikace LED připojení

1. Úvod. Specifikace. Návod k Wi-Fi zásuvce. Tlačítko ON/OF Tlačítko restart LED indikace LED připojení Návod k Wi-Fi zásuvce 1. Úvod Tlačítko ON/OF Tlačítko restart LED indikace LED připojení Specifikace Jmenovité hodnoty: 230V~/ 50Hz / 16A / Max.3680W WiFi: 2.412 ~ 2.484 GHz IEEE802.11b / g / n Počet zásuvek:

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Sběrnicová tlačítka Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010 Projekt je

Více

IRISPen Air 7. Stručná uživatelská příručka. (ios)

IRISPen Air 7. Stručná uživatelská příručka. (ios) IRISPen Air 7 Stručná uživatelská příručka (ios) Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRISPen TM Air 7. Přečtěte si tuto příručku před zahájením práce s tímto skenerem a

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Přehled sběrnicových tlačítek Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010

Více

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC)

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) 1/6 1. Instalace modulu Na internetových stránkách KB na adrese http://www.mojebanka.cz v sekci Stáhněte si

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus stmívací jednotka PC režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice,

Více

Téma 4: Správa uživatelského přístupu a zabezpečení II. Téma 4: Správa uživatelského přístupu a zabezpečení II

Téma 4: Správa uživatelského přístupu a zabezpečení II. Téma 4: Správa uživatelského přístupu a zabezpečení II Téma 4: Správa uživatelského přístupu a zabezpečení II 1 Teoretické znalosti V tomto cvičení si ukážeme, jak pracovat s místními uživatelskými účty a skupinami pomocí nástroje Správa počítače. Vyzkoušíte

Více

A/C DÁLKOVÝ OVLÁDAČ NÁVOD K OBSLUZE

A/C DÁLKOVÝ OVLÁDAČ NÁVOD K OBSLUZE A/C DÁLKOVÝ OVLÁDAČ NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE ČEŠTINA OBSAH STRUČNÝ NÁVOD STRUČNÝ NÁVOD OBSAH 1. STRUČNÝ NÁVOD 1 Rychlý start 02 2 Displej 03 3 Tlačítko 04 4 Provoz 08 3 4 5 6 Posuvné dveře (uzavřené)

Více

Babyware Software pro nastavení a naprogramování ústředen Instalační příručka

Babyware Software pro nastavení a naprogramování ústředen Instalační příručka Babyware Software pro nastavení a naprogramování ústředen Instalační příručka Potvrdíme, že souhlasíte s licenčními podmínkami kliknutím na : I agree to the terms of this licence agreement Aktuální verze

Více

VIZUÁLNÍ PØÍRUÈKA K APLIKACI PRO MOBILNÍ TELEFONY SE SYSTÉMEM ANDROID

VIZUÁLNÍ PØÍRUÈKA K APLIKACI PRO MOBILNÍ TELEFONY SE SYSTÉMEM ANDROID PocketHome VIZUÁLNÍ PØÍRUÈKA K APLIKACI PRO MOBILNÍ TELEFONY SE SYSTÉMEM ANDROID ÚVOD Tato aplikace umožňuje pohodlné ovládání centrální jednotky systému PocketHome prostřednictvím Vašeho mobilního zařízení.

Více

DSM-320 bezdrátový přehrávač médií. Ethernetový kabel (CAT 5 UTP/nepřekřížený) Dálkový ovladač s bateriemi

DSM-320 bezdrátový přehrávač médií. Ethernetový kabel (CAT 5 UTP/nepřekřížený) Dálkový ovladač s bateriemi Toto zařízení pracuje s následujícími operačními systémy: Windows XP, 2000, Me a 98SE Než začnete DSM-320 Bezdrátový přehrávač médií Budete potřebovat následující vybavení: Počítač s procesorem min. 500

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Společnost pro elektronické aplikace. SEA s.r.o. Dolnoměcholupská 21 CZ-10200 Praha 10

Společnost pro elektronické aplikace. SEA s.r.o. Dolnoměcholupská 21 CZ-10200 Praha 10 Společnost pro elektronické aplikace SEA s.r.o. Dolnoměcholupská 21 CZ-10200 Praha 10 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. Výstup 1. Výstup

Více

Výukový manuál 1 /64

Výukový manuál 1 /64 1 Vytvoření křížového spojovacího dílu 2 1. Klepněte na ikonu Geomagic Design a otevřete okno Domů. 2. V tomto okně klepněte na Vytvořit nové díly pro vložení do sestavy. 3 1. 2. 3. 4. V otevřeném okně

Více

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny Studijní skupiny 1. Spuštění modulu Studijní skupiny 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Studijní skupiny 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Správa studijních skupin 2.3.1. Seznam

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Projektování Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2009 Projekt je spolufinancován

Více

Up & Down opce. Manuál. Obsah

Up & Down opce. Manuál. Obsah Up & Down opce Manuál Obsah 1 Přihlášení do platformy... 2 2 Rozhraní platformy... 4 2.1 Změna modulu z Forex na Opce... 4 2.2 Market Watch... 5 2.3 Up-Down Opce... 9 2.4 Okno Obchodního portfólia... 11

Více

APS Administrator.GS

APS Administrator.GS APS Administrator.GS Grafická nadstavba pro vizualizaci systémů APS (rozšiřující programový modul pro APS Administrator) Instalační a uživatelská příručka 2004 2015,TECH FASS s.r.o., www.techfass.cz, techfass@techfass.cz

Více

Synco living. Vytápění Uvedení do provozu. Strana1/28 Michal Bassy - Srpen 2008 Srpen 2008

Synco living. Vytápění Uvedení do provozu. Strana1/28 Michal Bassy - Srpen 2008 Srpen 2008 Synco living Vytápění Uvedení do provozu Strana1/28 Michal Bassy - Srpen 2008 Srpen 2008 Spuštění centrální jednotky Volba jazyka, nastavení času, data a roku Při prvním spuštění centrální jednotky musí

Více

Záznamník teploty a vlhkosti AX-DT100. Návod k obsluze

Záznamník teploty a vlhkosti AX-DT100. Návod k obsluze Záznamník teploty a vlhkosti AX-DT100 Návod k obsluze Úvod Záznamník teploty a vlhkosti je opatřen velmi přesným teplotním a vlhkostním čidlem. Hlavními přednostmi záznamníku jsou vysoká přesnost, krátká

Více

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor Verze: 1.06 Strana: 1 / 17 Návod pro použití Plug-in SMS Operátor 1. Co to je Plug-in modul SMS Operátor? Plug-in modul (zásuvkový modul) do aplikace MS Outlook slouží k rozšíření možností aplikace MS

Více

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Obsah 1. Úvod... 2 2. Systémové požadavky... 2 3. Instalace Ladibug... 3 4. Připojení... 6 5. Začínáme používat Ladibug... 7 6.

Více

Herní klávesnice-návod k použití

Herní klávesnice-návod k použití Herní klávesnice-návod k použití Systémové požadavky: Windows XP/Windows Vista/Windows 7 PC s vestavěným USB Portem (1.1/2.0) jednotka CD-ROM 50 mb volného místa na pevném disku Instalace: Nejprve připojte

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Vzorový příklad rodinného domu přehled spotřebičů Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola

Více

Stručný Průvodce (Čeština)

Stručný Průvodce (Čeština) Stručný Průvodce (Čeština) Obsah balení 1. Skener 2. USB kabel 3. Síťový adaptér 4. Stručný průvodce 5. Instalační CD-ROM Popis skeneru 1. USB Port: skener se připojuje pomocí přiloženého USB kabelu k

Více

Instalační příručka WNP-RP-002 WiFi-opakovač, 300 mbps

Instalační příručka WNP-RP-002 WiFi-opakovač, 300 mbps Instalační příručka WNP-RP-002 WiFi-opakovač, 300 mbps Česky Nastavení Wifi-opakovače v opakovacím módu Tato příručka popisuje kroky, které je třeba dodržovat, pro správné nastavení Vašeho přístroje Gembird

Více

Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice

Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice Česká verze Verze 1.5 Březen 2010 Informační centrum Univerzita Pardubice Obsah Obsah... 1 Windows XP... 2 Windows

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

Uživatelská příručka pro program

Uživatelská příručka pro program NEWARE Uživatelský manuál Uživatelská příručka pro program ve spojení se zabezpečovacím systémem strana 1 Uživatelský manuál NEWARE strana 2 NEWARE Uživatelský manuál Vaše zabezpečovací ústředna DIGIPLEX

Více

Základní nastavení systému Windows 7

Základní nastavení systému Windows 7 Základní nastavení systému Windows 7 Ing. Miroslava Trusková 2012 1 Dobrý den, vítejte v lekci Systémová nastavení. Dnes si vysvětlíme, jak si přizpůsobit nastavení počítače tak, aby vyhovoval Vašim požadavkům.

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

Návod pro SMS Operátor off-line klient

Návod pro SMS Operátor off-line klient Verze: 1.10 Strana: 1 / 1 Návod pro SMS Operátor off-line klient 1. Co je to off-line klient SMS Operátor Off-line klient SMS Operátor je aplikace k systému SMS Operátor pro posílání SMS, která umožňuje:

Více

DLS V v1.2. Nové funkce. Používání programu DLS V

DLS V v1.2. Nové funkce. Používání programu DLS V DLS V v1.2 Nové funkce Nahrazuje SW DLS IV stáhne se sám přes DLS IV Updater, nebo ho lze nainstalovat ručně Existuje DLS V pro instalační firmy a DLS V SA pro uživatele Databáze místo MS SQL serveru se

Více

Synco living. Osvětlení a rolety. Ovládání a funkce. Strana1/32 Michal Bassy -Říjen 2007

Synco living. Osvětlení a rolety. Ovládání a funkce. Strana1/32 Michal Bassy -Říjen 2007 Synco living Osvětlení a rolety Ovládání a funkce Říjen 2007 Strana1/32 Michal Bassy -Říjen 2007 Přehled Přehled témat Spínací skupiny Spínací skupina "Spínání & stmívání", včetně simulace přítomnosti

Více

Důležité informace o produktu

Důležité informace o produktu Začněte zde Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce se mohou změnit bez

Více

Interface LPG / CNG Bluetooth. Instrukce k instalaci a konfiguraci zařízení v1.0 cz. U rozhraní bluetooth není instalace ovladače potřebná.

Interface LPG / CNG Bluetooth. Instrukce k instalaci a konfiguraci zařízení v1.0 cz. U rozhraní bluetooth není instalace ovladače potřebná. Interface LPG / CNG Bluetooth ProjektTECH Instrukce k instalaci a konfiguraci zařízení v1.0 cz U rozhraní bluetooth není instalace ovladače potřebná. (párovací kód: 1234) 1. Požadavky na hardware : - PC

Více

Spínací hodiny SHT15. Návod k použití AUDIC

Spínací hodiny SHT15. Návod k použití AUDIC Spínací hodiny SHT15 Návod k použití AUDIC Návod k použití pro uživatele 1 Ovládání Spínací hodiny ovládáme pomocí rezistivního dotykového displeje K obsluze můžeme použít přibalený stylus (dotykové pero)

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Aplikaci Access spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce "Start" a klepnete na ní. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

MI Video rozhraní pro vozidla Renault. Přepínání mezi jednotlivými vstupy a ovládání přehrávání

MI Video rozhraní pro vozidla Renault. Přepínání mezi jednotlivými vstupy a ovládání přehrávání MI-1250 Video rozhraní pro vozidla Renault Tento adaptér (rozhraní) umožňuje zobrazit RGB signál o vysokém rozlišení, AV signál z externího zdroje (například DVD přehrávače) a video signál z kamery při

Více

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Uživatelská příručka Aktualizováno: 10. 8. 2017 Obsah Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ... 1 Obsah... 2 1 Přehled změn v tomto dokumentu...

Více

PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih

PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih Po prvním spuštění Aplikace založení databází... 2 Založení prefixu, číslování záznamů... 7 Popis navigačních tlačítek... 8 Založení nového záznamu městské knihy...

Více

ESII Roletová jednotka

ESII Roletová jednotka Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII-2.12.3 Roletová jednotka Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 OBSAH 1.

Více

IRISPen Air 7. Stručná uživatelská příručka. (Android)

IRISPen Air 7. Stručná uživatelská příručka. (Android) IRISPen Air 7 Stručná uživatelská příručka (Android) Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRISPen Air TM 7. Přečtěte si tuto příručku před zahájením práce s tímto skenerem

Více

Nej.cz. Uživatelská příručka k interaktivní televizi

Nej.cz. Uživatelská příručka k interaktivní televizi Nej.cz Uživatelská příručka k interaktivní televizi 1 Obsah Označení interaktivních funkcí... 4 Zobrazení TV nabídky... 5 Nabídka EPG... 6 Hledání v TV archivu změna dne... 7 TV archiv / přetáčení / pozastavení...

Více

EUROSTER 506 návod k použití LOGITRON s.r.o. str 1

EUROSTER 506 návod k použití LOGITRON s.r.o. str 1 EUROSTER 506 návod k použití LOGITRON s.r.o. str 1 Euroster 506 1. ÚVOD Euroster regulátor 506 je navržen tak pro řízení systémů podlahového vytápění elektrického, vodního, plynového apod. Disponuje dvěmi

Více

N Á V O D NA O V L Á D Á N Í C U 3 4 5 - S T T R EG ULÁ TOR PRO POD LAHOVÉ VYTÁ P ĚNÍ. Důležitá bezpečtnostní upozornění: Výhody: Technická data

N Á V O D NA O V L Á D Á N Í C U 3 4 5 - S T T R EG ULÁ TOR PRO POD LAHOVÉ VYTÁ P ĚNÍ. Důležitá bezpečtnostní upozornění: Výhody: Technická data N Á V O D NA O V L Á D Á N Í C U 3 4 5 - S T T R EG ULÁ TOR PRO POD LAHOVÉ VYTÁ P ĚNÍ Důležitá bezpečtnostní upozornění: CU 345-STT je 7-dení programovatelný regulator teploty pro podlahové vytápění a

Více

Jídelníčky WEB NÁVOD

Jídelníčky WEB NÁVOD Jídelníčky WEB NÁVOD www.aktion.cz POPIS V tomto manuálu naleznete informace o webové aplikaci a agendě Jídelníčky. Jde o jednoduchý nástroj pro tvorbu, editaci a mazání jídelníčků v systému Aktion.NEXT.

Více

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Document Camera Návod k použití

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Document Camera Návod k použití Ladibug Software pro vizuální prezentaci Document Camera Návod k použití Obsah 1. Úvod...2 2. Systémové požadavky...2 3. Instalace Ladibug...3 4. Začínáme používat Ladibug...5 5. Provoz...6 5.1 Hlavní

Více