Regulace oboru vodovodů a kanalizací v ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Regulace oboru vodovodů a kanalizací v ČR"

Transkript

1 Regulace oboru vodovodů a kanalizací v ČR Ing. Radek Hospodka MZe Odbor dozoru a regulace vodárenství Seminář Vodovody a kanalizace-hlavní problémy správy, provozu a investičního rozvoje 11. května 2016, ČVTVS, Praha

2 Úvod Dá se říci, že regulace služby poskytující dodávku pitné vody obyvatelům zde byla vždy, zejména ve vztahu s pravidly o zacházení se zdroji vody či později s vodovodem, tak i ve vztahu k ceně za tuto službu. Dnes v neposlední řadě také ve vztahu k životnímu prostředí. Dle údajů z roku 2014 působí v ČR 6270 vlastnických subjektů a 2571 provozních subjektů. Významným faktorem ovlivňující VaK v ČR je dotační politika EU a ČR, která významně rozšiřuje vodohospodářský majetek.

3 Stávající systém regulace ČR uplatňuje rozsáhlý a ucelený systém regulačních nástrojů se zapojením veřejné správy jak státní správy, tak samosprávy. Obor VaK je v ČR regulován plošně.

4 Stávající systém regulace, přehled rozhodujících kompetencí regulujících subjektů Obce v roli vlastníka infrastruktury VaK rozhodují o způsobu, (modelu) provozování a schvalují ceny pro vodné a stočné, v samostatné působnosti dbají o rozvoj vodovodů a kanalizací, odpovídající potřebám obce, zajišťují zapracování plánů do závazné části územně plánovací dokumentace obce v souladu s širším plánem rozvoje vodovodů a kanalizací, v samostatné působnosti vydávají obecně závazné vyhlášky.

5 Obce s rozšířenou působností vodoprávní úřady vykonávají státní správu jako vodoprávní úřady, pokud není stanoveno jinak, ukládají pokuty za porušení povinností podle zákona o vodovodech a kanalizacích. Kraje ČR vydávají povolení provozovat vodovod a kanalizaci, zajišťují zpracování koncepcí vodovodů a kanalizací pro svá území, vedou evidenci údajů o vodovodech a kanalizacích v přenesené působnosti.

6 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dohlíží nad dodržováním právních předpisů v oblasti regulace hospodářské soutěže. Ministerstvo obrany vykonává působnost ústředního vodoprávního úřadu na území vojenských újezdů. Ministerstvo pro místní rozvoj je gestorem v oblasti veřejných zakázek a koncesí. Ministerstvo pro zdravotnictví reguluje jakost dodávané vody.

7 Ministerstvo životního prostředí a jím řízený Státní fond životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí je ústředním orgánem státní správy v oblasti ochrany vodních zdrojů a ochrany jakosti povrchových a podzemních vod, reguluje jakost odpadních vod, řídí oblast dotací z EU, reguluje provozovatele, kteří čerpají dotace z Operačního programu životního prostředí EU. Ministerstvo financí reguluje a kontroluje věcně usměrňované ceny při výpočtu vodného a stočného, řídí cenovou politiku.

8 Ministerstvo zemědělství je vrchním orgánem nad uplatňováním zákona č.274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu, zajišťuje zpracování koncepcí rozvoje vodovodů a kanalizací na území státu a zpracování plánů pro zlepšení jakosti surové vody, vede ústřední evidenci údajů o vodovodech a kanalizacích, zabezpečuje informační systém na úseku vodovodů a kanalizací, zajišťuje mezinárodní spolupráci v oblasti vodovodů a kanalizací.

9 Regulace v oblasti vodárenství se po roce 1989 neustále vyvíjí, přičemž v tomto vývoji lze vysledovat jistou pevnou linii. V posledních 10 letech lze zaznamenat tyto trendy: Dochází k postupným úpravám cenové regulace, Legislativa vymezila v roce 2006 (č. 76/2006 Sb.) novou povinnosti tvořit Plán financování obnovy VaK, S účinností od roku 2014 (č. 275/2013 Sb.) byla uzákoněna povinnost tvořit rezervní fond (rezervu finančních prostředků) pro financování obnovy a rozvoje VaK pod sankcí, Bylo zavedeno povinné dokládání celkového vyúčtování všech položek ve výpočtu ceny podle cenových předpisů pro vodné a stočné v předchozím kalendářním roce a také souvisejících technických dat (provozní evidence),

10 Došlo k razantnímu rozšíření a zpřísnění sféry správních deliktů v oboru VaK, Významně se zlepšila kvalita používaných právních instrumentů ve vztahu ke spotřebitelské sféře odběratelské smlouvy a související dokumenty (reklamační řády atd.), Byla zavedena povinnost předávat veškeré zákonem předepsané údaje v elektronické podobě a stanovené formě, Od roku 2006 bylo vyloučeno zákonem č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním řízení (koncesní zákon), uzavírání smluv v oblasti VaK s trváním na dobu neurčitou, Všechny vodohospodářské provozní smlouvy s charakterem koncesí jsou povinně soutěženy, Zejména v souvislosti s předchozím konstatováním rovněž se zcela zásadně zlepšila kvalita provozovatelských smluv v oddílném modelu, protože původní mnohdy velmi jednoduché a neúplné smlouvy by nesplňovaly požadavky na transparentnost soutěže.

11 Úprava regulace v roce 2015 V roce 2015 došlo k úpravě systému regulace oboru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v ČR na základě usnesení vlády ČR č. 86 ze dne 9. února Rozhodující cíle úpravy regulace: Dohled nad dlouhodobou udržitelností sektoru VaK pro veřejnou potřebu. Zlepšení ochrany spotřebitelů. Zvýšení transparentnosti regulace cen pro vodné a stočné. Vznik Odboru dozoru a regulace vodárenství na MZe a Výboru pro koordinaci regulace oboru VaK.

12

13 Odbor dozoru a regulace vodárenství Dvě oddělení, personální limit 15 pracovníků. Oddělení analytické a benchmarkingu. Oddělení stížností, kontroly a regulace. Prioritní cíle činností: Podrobné zpracovávání vybraných údajů z majetkové a provozní evidence. Porovnávání kalkulací a vyúčtování vodného a stočného. Prohloubení analytické činnosti včetně zavedení benchmarkingu pro obor VaK. Vyřizování stížností odběratelů a jiných podání obdržených MZe a zabezpečení výkonu koordinační role ve vztahu k ostatním regulátorům. Zajištění kontrolní činnosti vlastníků a provozovatelů.

14 Odbor dozoru a regulace vodárenství Zaměření kontrolní činnosti MZe v rámci výkonu vrchního dozoru. Provozní společnosti: Soulad vydaných povolení k provozování na daný majetek dle VÚPE a VÚME. Smlouvy o provozování s vlastníky infrastruktury VaK. Existence kanalizačních řádů. Existence kalkulací pro vodné a stočné. Obsah odběratelských smluv. Existence reklamačního řádu.

15 Odbor dozoru a regulace vodárenství Vlastnické společnosti: Existence dohod s vlastníky provozně souvisejících vodovodů nebo kanalizací. Existence plánu financování obnovy. Vytváření rezervy finančních prostředků na obnovu s doložením dokladů o jejich použití.

16 Výbor pro koordinaci regulace oboru vodovodů a kanalizací (Výbor VaK) Výbor VaK je nezávislý koordinační subjekt pro obor VaK, jehož hlavním cílem je zvýšení efektivnosti regulačních mechanismů zajišťující dlouhodobou udržitelnost sektoru VaK a zlepšení ochrany spotřebitelů při zachování sociálně únosných cen pro vodné a stočné. Výbor VaK má celkem 13 členů. Zastoupeny jsou MZe, MF, MŽP, MPO, Úřad vlády ČR, HK ČR, SMO ČR, SMS ČR,ČMKOS, ASO ČR, ERÚ,ČSÚ. Výboru VaK je svěřena vládou ČR kompetence zasílat regulátorům oboru vodovodů a kanalizací svá většinová schválená doporučení a dohlížet na jejich naplňování. Dosud bylo přijato pět usnesení.

17 Výbor pro koordinaci regulace oboru vodovodů a kanalizací (Výbor VaK) Ve vztahu k EU reprezentuje Výbor VaK pozici národního regulátora oboru VaK veřejnou potřebu. Výstupy z činnosti Výboru VaK jsou veřejně přístupné na webu MZe v části věnovaném vodovodům a kanalizací.

18

19 Děkuji za pozornost. Ing. Radek Hospodka Odbor dozoru a regulace vodárenství radek.hospodka@mze.cz Tel.:

Uplatňování regulace v oboru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu

Uplatňování regulace v oboru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu Uplatňování regulace v oboru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu Ing. Radek Hospodka MZe, Odbor dozoru a regulace vodárenství 20. mezinárodní vodohospodářská výstava VODOVODY-KANALIZACE 2017 23.

Více

Úprava regulace oboru vodovodů a kanalizací v ČR Ing. Jiří Duda Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR

Úprava regulace oboru vodovodů a kanalizací v ČR Ing. Jiří Duda Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR Úprava regulace oboru vodovodů a kanalizací v ČR Ing. Jiří Duda Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR 19. ročník vodohospodářské výstavy VODOVODY KANALIZACE, 19. - 21. května 2015 Praha,

Více

PROVOZOVÁNÍ VODOVODŮ A KANALIZACÍ V PRAXI

PROVOZOVÁNÍ VODOVODŮ A KANALIZACÍ V PRAXI PROVOZOVÁNÍ VODOVODŮ A KANALIZACÍ V PRAXI seminář VODA A OBCE Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r.o., Píšťovy 820, Chrudim 22.3.2016 Ing. Jan Kašpar Ing. Martina Doležalová ZNALOST LEGISLATIVY Zákon č. 274/2001

Více

KONTROLNÍ LIST správy a provozu VaK v modelu samostatného provozování

KONTROLNÍ LIST správy a provozu VaK v modelu samostatného provozování Verze 01-1A-2018 KONTROLNÍ LIST správy a provozu VaK v modelu samostatného provozování Určeno vlastníkům vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu, kteří si zajišťují správu a provoz vlastním jménem a

Více

Zákon o vodovodech a kanalizacích č.274/2001sb.

Zákon o vodovodech a kanalizacích č.274/2001sb. Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Novotného lávka 5 116 68 Praha 1 Telefon: 221 082 207, 221 082 346 Fax: 221 082 646 sovak@sovak.cz, www.sovak.cz Zákon o vodovodech a kanalizacích č.274/2001sb.

Více

Zpráva o výkonu kontrolní činnosti nad vlastníky a provozovateli vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v České republice za rok 2016

Zpráva o výkonu kontrolní činnosti nad vlastníky a provozovateli vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v České republice za rok 2016 Odbor dozoru a regulace vodárenství, oddělení stížností, kontroly a regulace Zpráva o výkonu kontrolní činnosti nad vlastníky a provozovateli vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v České republice

Více

Integrace koncepčních kroků oboru VaK v ČR naplňováním strategie resortu Ministerstva zemědělství s výhledem do roku 2030

Integrace koncepčních kroků oboru VaK v ČR naplňováním strategie resortu Ministerstva zemědělství s výhledem do roku 2030 MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ Integrace koncepčních kroků oboru VaK v ČR naplňováním strategie resortu Ministerstva zemědělství s výhledem do roku 2030 Praha 2016 Stránka 1 z 30 OBSAH 1 Rámec dokumentu 2 Úvod

Více

21. mezinárodní vodohospodářská výstava VODOVODY A KANALIZACE 2019, doprovodný program, BLOK LEGISLATIVA

21. mezinárodní vodohospodářská výstava VODOVODY A KANALIZACE 2019, doprovodný program, BLOK LEGISLATIVA 21. května 2019 Areál výstaviště PVA EXPO Praha, Letňany 21. mezinárodní vodohospodářská výstava VODOVODY A KANALIZACE 2019, doprovodný program, BLOK LEGISLATIVA Problematika Plánu financování obnovy VaK,

Více

Správní orgány. Stavební úřady Vodoprávní úřady Dotčené orgány (vydávají závazná stanoviska, stanoviska, rozhodnutí)

Správní orgány. Stavební úřady Vodoprávní úřady Dotčené orgány (vydávají závazná stanoviska, stanoviska, rozhodnutí) Zákon o vodovodech a kanalizacích č. 274/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů Právní předpisy Správní řád, zákon č. 500/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů Vodní zákon, zákon č. 254/201 Sb., ve znění

Více

Návrh koncepčního řešení regulace cen ve vodárenství

Návrh koncepčního řešení regulace cen ve vodárenství III. Návrh koncepčního řešení regulace cen ve vodárenství Obsah 1. Úvod 1.1. Důvod předložení materiálu 1.2. Cíle materiálu 1.3. Průběh přípravy materiálu 2. Analýza současného stavu v oboru Vodovodů a

Více

Analýza plnění plánu financování obnovy

Analýza plnění plánu financování obnovy Analýza plnění plánu financování obnovy Analýza poukazuje na dopad teoretické roční potřeby finančních prostředků na obnovu vodovodů a kanalizací na výši ceny pro vodné a stočné. Legislativní rámec Povinnost

Více

Ucelená politika samosprávy Královéhradeckého kraje o vodě

Ucelená politika samosprávy Královéhradeckého kraje o vodě Ucelená politika samosprávy Královéhradeckého kraje o vodě Základní cíle: Sumarizovat a vyhodnotit existující odborné poznatky o vodě na území Královéhradeckého kraje z pohledu jeho územní samosprávy Navrhnout

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007 2013

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007 2013 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007 2013 Prioritní osa 1- Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní Provozování vodohospodářské infrastruktury Ing. Petra Brandejsová, listopad

Více

Miroslav Kyncl Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a.s.

Miroslav Kyncl Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a.s. Miroslav Kyncl Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a.s. Současný stav v zásobování vodou a odkanalizování Výrazné kvalitativní i kvantitativní změny Počet obyvatel napojených na veřejné vodovody

Více

Cenová regulace v oboru vodovody. Praha 24. září 2012

Cenová regulace v oboru vodovody. Praha 24. září 2012 Cenová regulace v oboru vodovody a kanalizace Praha 24. září 2012 Odbor 16 Cenová politika Ministerstvo financí Ing.. Marie Janečková, tel. 257 042 432 marie.janeckova@mfcr.cz Ing. Tomáš Trojek, tel. 257

Více

Nezávislý ekonomický pohled na zajištění provozování VH infrastruktury VaK Zlín, a.s.

Nezávislý ekonomický pohled na zajištění provozování VH infrastruktury VaK Zlín, a.s. Nezávislý ekonomický pohled na zajištění provozování VH infrastruktury VaK Zlín, a.s. Ekonomický seminář 16. května 2017 Ing. Pavel Válek, MBA Spolumajitel a jednatel Grant Thornton Advisory s.r.o. 6 let

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROCESU PLÁNOVÁNÍ

AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROCESU PLÁNOVÁNÍ AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROCESU PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD Ing. Jan Cihlář, Ing. Jan Plechatý, Ing. František Smrčka Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Praha Plánování v oblasti vod je soustavná koncepční

Více

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství CS04 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství Vodohospodářská legislativa a vodní právo Vodní právo patří do oblasti práva životního prostředí.

Více

Výběr provozovatele vodohospodářské infrastruktury obce Chotutice

Výběr provozovatele vodohospodářské infrastruktury obce Chotutice Příloha č. 4 koncesní smlouvy 1. Úvod Hodnocené období (od-do) Provozovatel: Adresa: Datum vydání: 1.1 Stručný popis smluvního vztahu mezi provozovatelem a vlastníkem jako správcem vodohospodářského majetku

Více

Zpráva o výkonu kontrolní činnosti nad vlastníky a provozovateli vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v České republice za rok 2017

Zpráva o výkonu kontrolní činnosti nad vlastníky a provozovateli vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v České republice za rok 2017 III. Vlastní materiál č. j. 3464/2018-MZE-15162 Odbor dozoru a regulace vodárenství, oddělení stížností, kontroly a regulace Zpráva o výkonu kontrolní činnosti nad vlastníky a provozovateli vodovodů a

Více

Zpráva o výkonu kontrolní činnosti nad vlastníky a provozovateli vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v České republice za rok 2018

Zpráva o výkonu kontrolní činnosti nad vlastníky a provozovateli vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v České republice za rok 2018 Odbor hlavního regulátora a vrchního dohledu sektoru VaK, oddělení stížností, kontroly a regulace Zpráva o výkonu kontrolní činnosti nad vlastníky a provozovateli vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu

Více

e) způsob výpočtu náhrady ztrát při neoprávněném

e) způsob výpočtu náhrady ztrát při neoprávněném Strana 5242 Sbírka zákonů č. 448 / 2017 Částka 159 448 VYHLÁŠKA ze dne 12. prosince 2017, kterou se mění vyhláška č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro

Více

Související právní předpisy: Nařízení EMAS Vodní zákon

Související právní předpisy: Nařízení EMAS Vodní zákon povrchových stanoví vodoprávní úřad nejvýše přípustné hodnoty jejich množství a znečištění. Při tom se vychází z nařízení vlády č. 61/2003 Sb., o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových

Více

Představení ERÚ a jeho činnost při uplatňování regulace v sektoru elektroenergetiky

Představení ERÚ a jeho činnost při uplatňování regulace v sektoru elektroenergetiky Představení ERÚ a jeho činnost při uplatňování regulace v sektoru elektroenergetiky Obsah prezentace Charakteristika ERÚ Působnost ERÚ Vyhlášky ERÚ 2 Základní charakteristika Ústřední orgán státní správy

Více

CO DŮLEŽITÉHO PŘINESLA ZMĚNA ZÁKONA O VODOVODECH A KANALIZACÍCH

CO DŮLEŽITÉHO PŘINESLA ZMĚNA ZÁKONA O VODOVODECH A KANALIZACÍCH CO DŮLEŽITÉHO PŘINESLA ZMĚNA ZÁKONA O VODOVODECH A KANALIZACÍCH Ing. Miloslava Melounová SOVAK ČR, Novotného lávka 5, 116 68 Praha 1 Anotace Novela zákona o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu

Více

Specializovaný finanční úřad nábř. Kpt. Jaroše 1000/7, 17000 Praha 7

Specializovaný finanční úřad nábř. Kpt. Jaroše 1000/7, 17000 Praha 7 Specializovaný finanční úřad nábř. Kpt. Jaroše 1000/7, 17000 Praha 7 Oddělení cenové kontroly v 8rně Územní pracoviště Brno I, Příkop 25,60423 Brno Č. j.: 199925/14/4000-03000-709234 Spisová značka: 155569/14/400003000-37

Více

Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád )

Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád ) Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád ) Rada města Holešova v souladu s 102 odst. 2 písm. m) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve

Více

Samá voda, přihořívá!

Samá voda, přihořívá! Samá voda, přihořívá! Problematika čištění odpadních vod v obcích nad 2000 obyvatel Petr Skokan petrskokan@petrskokan.cz Oblast čistění odpadních vod Vstup do EU sebou přinesl i přijetí celé řady závazků

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou

Více

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Kapitola 13. ODBOR KONTROLY Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Samostatná působnost: sestavuje návrh rozpočtu příjmů

Více

Jakou cenu má pitná voda?

Jakou cenu má pitná voda? Jakou cenu má pitná voda? Odpověď na tuto otázku si pokládají snad všichni její spotřebitelé. Akciová společnost Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí zajišťuje dodávku pitné vody, odvádění a čištění

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 Strana 42 Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 kterou se zrušuje směrnice Ministerstva zemědělství čj. 41658/2001-60000

Více

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Kapitola 13. ODBOR KONTROLY Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Samostatná působnost: sestavuje návrh rozpočtu příjmů

Více

Územní plánování stavebního zákona

Územní plánování stavebního zákona 18-102 stavebního zákona 14.10.2015 Proč je územní plánování důležité? Cílem územního plánování (UP) je: zachování podmínek - pro příznivé životní prostředí - pro hospodářský rozvoj - pro soudržnost společenství

Více

Financování vodárenské infrastruktury S dotacemi či bez... 21.1.2009, Novotného lávka 5, Praha 1

Financování vodárenské infrastruktury S dotacemi či bez... 21.1.2009, Novotného lávka 5, Praha 1 Financování vodárenské infrastruktury S dotacemi či bez... 21.1.2009, Novotného lávka 5, Praha 1 Ing. Jan Kříž ředitel odboru fondů EU Ministerstvo životního prostředí ČR Jan Kříž, 32 let, je ředitelem

Více

Implementace GeoInfoStrategie

Implementace GeoInfoStrategie Implementace GeoInfoStrategie Eva Kubátová, odbor egovernmentu, MV 16. října 2015, seminář sdružení Nemoforum, Praha Obsah Úvod o Rámce GeoInfoStrategie GeoInfoStrategie o Základní informace o projektu

Více

Praktická příručka Smluvní výkonové ukazatele v oboru VAK ČR. Školení pro žadatele - Plnění podmínek vodohospodářských projektů -Příloha č.

Praktická příručka Smluvní výkonové ukazatele v oboru VAK ČR. Školení pro žadatele - Plnění podmínek vodohospodářských projektů -Příloha č. Praktická příručka Smluvní výkonové ukazatele v oboru VAK ČR Školení pro žadatele - Plnění podmínek vodohospodářských projektů -Příloha č. 7 OPŽP Zavedená odborná praxe znamená být v souladu se závaznými

Více

Výpočet přiměřeného zisku

Výpočet přiměřeného zisku Výpočet přiměřeného zisku OPŽP vs. cenový výměr 21.2.2012 Přehled prezentace Úvod původ a působnost postupů OPŽP a MF ČR Co není v cenovém výměru strop pro náklady a vyrovnání Základní přístup: Výnos =

Více

Projekty ISPA a Fondu soudržnosti

Projekty ISPA a Fondu soudržnosti Projekty ISPA a Fondu soudržnosti Implementace projektů financovaných z Fondu soudržnosti v sektoru životního prostředí v ČR v období 2000-2006 Ing. Radka Bučilová ředitelka odboru fondů EU, MŽP Ministerstvo

Více

Odvětví (úsek): krizové řízení

Odvětví (úsek): krizové řízení čá 3/2011 VVpOK METODICKÝ POKYN Ministerstva zemědělství č. j. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. 5. 2011 k zajištění jednotného postupu orgánů krajů, hlavního města Prahy, orgánů obcí a městských částí

Více

PODPORA VODOHOSPODÁŘSKÉ INFRASTRUKTURY Zlín, Ing. Lenka Býčková

PODPORA VODOHOSPODÁŘSKÉ INFRASTRUKTURY Zlín, Ing. Lenka Býčková PODPORA VODOHOSPODÁŘSKÉ INFRASTRUKTURY Zlín, 23. 1. 2019 Ing. Lenka Býčková Kdo může žádat Obce do 2 000 obyvatel Svazky obcí zajišťující akci pro 501 2000 obyvatel Jak žádat Lze předložit pouze 1 žádost

Více

Provozní smlouvy vodohospodářských projektů. Soňa Sýkorová Odbor PPP projektů

Provozní smlouvy vodohospodářských projektů. Soňa Sýkorová Odbor PPP projektů Provozní smlouvy vodohospodářských projektů Soňa Sýkorová Odbor PPP projektů Podmínky přijatelnosti Podmínky přijatelnosti vodohospodářských projektů pro Operační program Životní prostředí v programovacím

Více

7 odst. 7 rozhoduje v jednotlivých případech o výjimkách ze zákazu a omezení užívání povrchových vod k plavbě pro sportovní činnost,

7 odst. 7 rozhoduje v jednotlivých případech o výjimkách ze zákazu a omezení užívání povrchových vod k plavbě pro sportovní činnost, Oddělení vodního hospodářství odboru životního prostředí MHMP vykonává přenesenou působnost kraje a některé působnosti obecního úřadu s rozšířenou působností a obecního úřadu Aktualizovaný text ke dni

Více

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV Zpracovatel: Mgr. Martin Stark Rozsah působnosti: zaměstnanci města zařazení do městského úřadu Nabývá účinnosti: Počet stran: Počet příloh: 20.5.2015 9 1

Více

VODOVODNÍ a KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY

VODOVODNÍ a KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Novotného lávka 5 116 68 Praha 1 Telefon: 221 082 207, 221 082 346 Fax: 221 082 646 sovak@sovak.cz, www.sovak.cz VODOVODNÍ a KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY Ing. Miloslava

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství CS004 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství Vodohospodářská legislativa a vodní právo Vodní právo patří do oblasti práva životního prostředí.

Více

PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODU

PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODU PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODU Zpracovaný podle Zákona č. 274/2001, o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu ve znění pozdějších předpisů, 8, odst. 11 Pro období 2018 2027 OBEC SVOJETICE Obsah

Více

Cena vodného a stočného VLIVY NA STANOVENÍ CENY

Cena vodného a stočného VLIVY NA STANOVENÍ CENY 7. Podklad pro jednání ZM Turnov od Vodohospodářského sdružení Turnov Cena vodného a stočného 2014 Předkládá: ing. Milan Hejduk, předseda Rady sdružení VHS Turnov, říjen 2013 Na základě dohody s panem

Více

Vyhodnocení kontrolní činnosti Krajského úřadu Kraje Vysočina za 2. pololetí roku 2016

Vyhodnocení kontrolní činnosti Krajského úřadu Kraje Vysočina za 2. pololetí roku 2016 Vyhodnocení kontrolní činnosti Krajského úřadu Kraje Vysočina za 2. pololetí roku 2016 Odbor dopravy a silničního hospodářství 1) Kontrola výkonu přenesené působnosti obcí na úseku dopravy 2 Porušení některých

Více

Financování vodárenské infrastruktury S dotacemi či bez... 21.1.2009, Novotného lávka 5, Praha 1

Financování vodárenské infrastruktury S dotacemi či bez... 21.1.2009, Novotného lávka 5, Praha 1 Financování vodárenské infrastruktury S dotacemi či bez... 21.1.2009, Novotného lávka 5, Praha 1 Ing. Miroslav Klos generální ředitel a místopředseda představenstva Vodárenská akciová společnost, a.s.,

Více

PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODŮ A KANALIZACÍ MĚSTYSE ČERNÝ DŮL

PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODŮ A KANALIZACÍ MĚSTYSE ČERNÝ DŮL PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODŮ A KANALIZACÍ MĚSTYSE ČERNÝ DŮL 2019-2028 Obsah 1. Vlastník vodovodu a kanalizace... 2 2. Provozovatel vodovodu a kanalizace... 2 3. Účel a cíl plánu financování obnovy

Více

Benchmarking ve vodárenství

Benchmarking ve vodárenství Benchmarking ve vodárenství Seminář Fakta o vodě 26. června 2017 Barbora Mirková, EY Čím méně faktů, tím silnější názor - Arnold H. Glasow Benchmarking v Evropě Anglie a Wales: Porovnání efektivity mezi

Více

Dohody vlastníků provozně souvisejících vodovodů a kanalizací a další možnosti spolupráce vlastníků

Dohody vlastníků provozně souvisejících vodovodů a kanalizací a další možnosti spolupráce vlastníků Dohody vlastníků provozně souvisejících vodovodů a kanalizací a další možnosti spolupráce vlastníků Efektivní provozování vodovodů a kanalizací v malých obcích 12. března 2015 Clam-Gallasův palác, Praha

Více

Obec Petrůvka Petrůvka 90, Petrůvka

Obec Petrůvka Petrůvka 90, Petrůvka Obec Petrůvka Petrůvka 90, 763 21 Petrůvka www.obecpetruvka.cz, urad@obecpetruvka.cz PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODU A KANALIZACE V MAJETKU OBCE PETRŮVKA NA OBDOBÍ 2017-2026 DUBEN 2017 OBSAH: OBSAH:...

Více

Zpráva z benchmarkingu za rok 2015

Zpráva z benchmarkingu za rok 2015 III.1. Vlastní materiál Zpráva z benchmarkingu za rok 2015 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Terminologie a použité zkratky... 3 1.1.1 Terminologie... 3 1.1.2 Použité zkratky... 5 2. Dosažené výsledky v oblasti benchmarkingu...

Více

Trvalá udržitelnost VH majetku a definování kvality služeb dodávaných provozovatelem

Trvalá udržitelnost VH majetku a definování kvality služeb dodávaných provozovatelem Trvalá udržitelnost VH majetku a definování kvality služeb dodávaných provozovatelem Autor: Jiří Paul Datum: 12.3.2015 Obsah Cena vody Plány obnovy Jak na kvalitu služeb provozovatele 2 Cena vody mýty

Více

Financování vodárenské infrastruktury. Ing. Oldřich Vlasák

Financování vodárenské infrastruktury. Ing. Oldřich Vlasák Financování vodárenské infrastruktury Ing. Oldřich Vlasák Obsah 1. Základní charakteristiky vodárenství v ČR 2. Regulace a legislativní rámec 3. Modely provozování infrastruktury 4. Zdroje financování

Více

PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODU A KANALIZACE. Veřejný vodovod Hvozdná. Stoková síť Hvozdná. Stat. zástupce: Miroslav Válek, starosta obce

PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODU A KANALIZACE. Veřejný vodovod Hvozdná. Stoková síť Hvozdná. Stat. zástupce: Miroslav Válek, starosta obce 1. TITULNÍ LIST Název vodovodu: Název stokové sítě: Veřejný vodovod Hvozdná Stoková síť Hvozdná Vlastník vodovodu a stokové sítě: Provozovatel vodovodu a stokové sítě: Vodoprávní úřad: Vypracoval: Kontroloval:

Více

Metodický pokyn. k provádění vodoprávního dozoru vodoprávních úřadů ve věcech v působnosti Ministerstva zemědělství

Metodický pokyn. k provádění vodoprávního dozoru vodoprávních úřadů ve věcech v působnosti Ministerstva zemědělství Ministerstvo zemědělství České republiky Č.j.: 937/2003-6000 Metodický pokyn k provádění vodoprávního dozoru vodoprávních úřadů ve věcech v působnosti Ministerstva zemědělství Určeno: vodoprávním úřadům

Více

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK) Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK) Základní informace o PRVKOK Legislativa: - Zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, - Novela č. 275/2013 Sb., účinná od 1. 1. 2014

Více

zveřejňuje úplné informace o celkovém vyúčtování všech položek výpočtu ceny dle cenových předpisů pro vodné a stočné za rok 2008.

zveřejňuje úplné informace o celkovém vyúčtování všech položek výpočtu ceny dle cenových předpisů pro vodné a stočné za rok 2008. Společnost CHEVAK Cheb, a.s. se sídlem Cheb, Tršnická 11, PSČ 350 11, IČO 49787977, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Plzni, oddíle B, vložka č. 367 ve smyslu 36 odst. 5 zákona č.

Více

Vyhodnocení kontrolní činnosti Krajského úřadu Kraje Vysočina za 1. pololetí roku 2016

Vyhodnocení kontrolní činnosti Krajského úřadu Kraje Vysočina za 1. pololetí roku 2016 Vyhodnocení kontrolní činnosti Krajského úřadu Kraje Vysočina za 1. pololetí roku 2016 Odbor dopravy a silničního hospodářství 1) Kontrola výkonu přenesené působnosti obcí na úseku dopravy 3 Porušení některých

Více

Plán rozvoje a obnovy vodovodu. B o ž a n o v

Plán rozvoje a obnovy vodovodu. B o ž a n o v Plán rozvoje a obnovy vodovodu B o ž a n o v 1. Vlastník vodovodu: Obec Božanov Božanov 110, 549 74 Božanov IČ: 00272515 Statutární orgán : Starosta obce Karel Rejchrt 2. Provozovatel vodovodu: Obec Božanov

Více

1. Nové provozní smlouvy (část B Návrhu)

1. Nové provozní smlouvy (část B Návrhu) Příloha č. 7: Dohoda mezi Českou republikou a Evropskou komisí na Podmínkách přijatelnosti vodohospodářských projektů pro Operační program Životní prostředí v programovacím období 2007 2013 předložených

Více

PRVKÚK Plán rozvoje vodovodů a kanalizací ČR PRVKÚ ČR

PRVKÚK Plán rozvoje vodovodů a kanalizací ČR PRVKÚ ČR Plány Vyúčtování rozvoje cen vodovodů pro vodné a kanalizací a stočné pro území za krajů rok České 2009 republiky PRVKÚK Plán rozvoje vodovodů a kanalizací ČR Ing. Tomáš Petr PRVKÚ ČR Odbor vodovodů a

Více

Zkušenosti s koncesním řízením u projektů financovaných z OPŽP. VODA FÓRUM Praha 2012, 29.5.2012

Zkušenosti s koncesním řízením u projektů financovaných z OPŽP. VODA FÓRUM Praha 2012, 29.5.2012 Zkušenosti s koncesním řízením u projektů financovaných z OPŽP VODA FÓRUM Praha 2012, 29.5.2012 Úvod do prezentace Přednášející Ing. Antonín Raizl, Ernst & Young Ing. Veronika Jáglová, VRV Ing. Ivo Kokrment,

Více

Organizace veřejné správy v ČR. Státní správa

Organizace veřejné správy v ČR. Státní správa Organizace veřejné správy v ČR Státní správa Veřejná správa souhrn veřejně prospěšných činností, které sledují veřejný (státní, obecní) zájem (cíl) soubor osob a institucí (orgánů a subjektů veřejné správy),

Více

Přehled základních provozních modelů v ČR

Přehled základních provozních modelů v ČR Přehled základních provozních modelů v ČR Pracovní workshop: Efektivní provozování vodovodů kanalizací v malých obcích 12. března 2015 Pavel Válek Grant Thornton Advisory s.r.o. 5 základních provozních

Více

Analýza. sociální únosnosti aktuálních reálných cen vodného a stočného. a jejich dopady na výdaje jednotlivých skupin domácností

Analýza. sociální únosnosti aktuálních reálných cen vodného a stočného. a jejich dopady na výdaje jednotlivých skupin domácností Příloha č. 3 k materiálu III. Ministerstvo práce a sociálních věcí Analýza sociální únosnosti aktuálních reálných cen vodného a stočného a jejich dopady na výdaje jednotlivých skupin domácností V Praze

Více

ČOV Tři Studně provoz

ČOV Tři Studně provoz Pro kalendářní rok: Návrh 2013 1. Vlastník vodovodu nebo kanalizace: A. Právnická osoba: Obchodní firma nebo název: Sídlo: Tři Studně 25, 592 04 Fryšava Identifikační číslo, bylo-li přiděleno: 842214 Statutární

Více

Čl. I. Úvodní ustanovení. Čl. II. Podmínky poskytování dotací

Čl. I. Úvodní ustanovení. Čl. II. Podmínky poskytování dotací Závazná metodika pro hodnocení žádostí a poskytování dotací z rozpočtu Libereckého kraje odboru rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí na realizaci drobných vodohospodářských ekologických akcí

Více

Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a jakosti dodávané vody

Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a jakosti dodávané vody II. Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a jakosti dodávané vody 1. Stav zásobování pitnou vodou 1.1. Počet zásobovaných obyvatel Dodávaná pitná voda musí splňovat požadavky na zdravotní nezávadnost

Více

Příloha č. 6: Podmínky přijatelnosti

Příloha č. 6: Podmínky přijatelnosti Příloha č. 6: Podmínky přijatelnosti Dohoda mezi Českou republikou a Evropskou komisí na Podmínkách přijatelnosti vodohospodářských projektů pro Operační program Životní prostředí v programovacím období

Více

Všechny odbory ve své působnosti

Všechny odbory ve své působnosti Všechny odbory ve své působnosti sestavují návrh rozpočtu příjmů a výdajů spravovaných rozpočtových oblastí a na základě prvotních dokladů (faktur) vedou řádnou evidenci o čerpání rozpočtu, předkládají

Více

Financování vodárenské infrastruktury S dotacemi či bez , Novotného lávka 5, Praha 1

Financování vodárenské infrastruktury S dotacemi či bez , Novotného lávka 5, Praha 1 Financování vodárenské infrastruktury S dotacemi či bez... 21.1.2009, Novotného lávka 5, Praha 1 Mgr. David Dvořák partner MT Legal, s.r.o. Mgr. David Dvořák je absolventem právnické fakulty Masarykovy

Více

Stavební právo 1 ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ. Filip Dienstbier

Stavební právo 1 ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ. Filip Dienstbier Stavební právo 1 ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ Filip Dienstbier Program: A. Stavební právo 1. pojem, předmět 2. právní úprava 3. přehled organizace veřejné správy B. Zásady činnosti správních orgánů ve stavebním právu

Více

Podpora projektů vodohospodářské infrastruktury Operační program Životní prostředí

Podpora projektů vodohospodářské infrastruktury Operační program Životní prostředí Podpora projektů vodohospodářské infrastruktury Operační program Životní prostředí 2014-2020 VODOVODY-KANALIZACE; 24.5.2017 www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Prioritní osa 1 specifické

Více

Tzv. euronovela energetického zákona. Mgr. Antonín Panák Energetický regulační úřad

Tzv. euronovela energetického zákona. Mgr. Antonín Panák Energetický regulační úřad Tzv. euronovela energetického zákona Mgr. Antonín Panák Energetický regulační úřad Důvody připravované novely 1) implementace unijního práva - směrnice 2009/72/ES o společných pravidlech pro vnitřní trh

Více

SrovnáníVaK Zlín s okolními vodárnami a trhem

SrovnáníVaK Zlín s okolními vodárnami a trhem SrovnáníVaK Zlín s okolními vodárnami a trhem VaK Zlín je největšívodárnou Vodovody Kroměříž Vsetín U.Hradiště Zlín Počet úpraven vody 1 3 3 7 Počet čerpacích stanic 41 10 48 79 Počet vodojemů 42 82 63

Více

Ing. Miroslav Král, CSc.

Ing. Miroslav Král, CSc. VODNÍ HOSPODÁŘSTV STVÍ Aktuáln lní informace MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky Obsah Organizace vodního hospodářství Vodohospodářská politika

Více

S 28/05-4997/05-OOHS V Brně dne 29. srpna 2005

S 28/05-4997/05-OOHS V Brně dne 29. srpna 2005 S 28/05-4997/05-OOHS V Brně dne 29. srpna 2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 28/05, zahájeném dne 25. července 2005 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY KANALIZACE

PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY KANALIZACE PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY KANALIZACE zpracovaný podle Zákona č. 274/2001, o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu ve znění pozdějších předpisů, 8, odst. 11 OBEC SVOJETICE Obsah : 1. Úvod. 3 2. Titulní

Více

Financování vodárenské infrastruktury S dotacemi či bez , Novotného lávka 5, Praha 1

Financování vodárenské infrastruktury S dotacemi či bez , Novotného lávka 5, Praha 1 é S dotacemi či bez... 21.1.2009, Novotného lávka 5, 1 Ing. Jan Plechatý předseda představenstva Vodohospodářský rozvoj a výstavba, a.s. Ing. Jan Plechatý je absolventem ČVUT fakulty stavební v Praze,

Více

ÚSTECKÝ KRAJ ZÁSADY FONDU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ a ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ÚSTECKÉHO KRAJE (dále jen zásady )

ÚSTECKÝ KRAJ ZÁSADY FONDU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ a ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ÚSTECKÉHO KRAJE (dále jen zásady ) ÚSTECKÝ KRAJ ZÁSADY FONDU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ a ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ÚSTECKÉHO KRAJE (dále jen zásady ) Článek 1 Základní ustanovení 1) Ústecký kraj (dále též jen kraj ) zřídil usnesením Zastupitelstva

Více

a) o pochybnostech, zda jde o pozemky určené k plnění funkcí lesa ( 3 odst. 3),

a) o pochybnostech, zda jde o pozemky určené k plnění funkcí lesa ( 3 odst. 3), Orgány státní správy lesů a) obecní úřady obcí s rozšířenou působností, b) kraje, c) ministerstvo. Státní správu lesů ve vojenských lesích, které jsou v působnosti Ministerstva obrany, vykonává v rozsahu

Více

Ministerstvo vnitra a veřejná správa. Marek Vetýška odbor územní veřejné správy

Ministerstvo vnitra a veřejná správa. Marek Vetýška odbor územní veřejné správy Ministerstvo vnitra a veřejná správa Marek Vetýška odbor územní veřejné správy Struktura přednášky 1. Představení MV 2. Role MV ve vztahu k územním samosprávám 3. Financování územní veřejné správy z pohledu

Více

Zákon o obcích č.128/2000 Sb.

Zákon o obcích č.128/2000 Sb. Zákon o obcích č.128/2000 Sb. Rozdělení na 3 části: část první: 8 hlav Část první: Hlava první: Obecná ustanovení Postavení obcí Občané obce Území obce a jeho změny Názvy obcí, jejich částí, ulic a veřejných

Více

VII. EKONOMICKÉ ÚDAJE TEXTOVÁ ČÁST. II. plánovací období ( )

VII. EKONOMICKÉ ÚDAJE TEXTOVÁ ČÁST. II. plánovací období ( ) VII. EKONOMICKÉ ÚDAJE TEXTOVÁ ČÁST II. plánovací období (2015-2021) Pořizovatel: Povodí Labe, státní podnik Víta Nejedlého 951, 500 03 Hradec Králové ve spolupráci s Krajským úřadem Královéhradeckého kraje

Více

Poznatky související se změnami Plánů rozvoje vodovodů a kanalizací území krajů České republiky (PRVKÚK) Medlov, 22. a 23.

Poznatky související se změnami Plánů rozvoje vodovodů a kanalizací území krajů České republiky (PRVKÚK) Medlov, 22. a 23. Poznatky související se změnami Plánů rozvoje vodovodů a kanalizací území krajů České republiky (PRVKÚK) - náležitosti žádosti - průběžná aktualizace dokumentů PRVKÚK a PRVKÚ ČR Medlov, 22. a 23. září

Více

zveřejňuje úplné informace o celkovém vyúčtování všech položek výpočtu ceny dle cenových předpisů pro vodné a stočné za rok 2007.

zveřejňuje úplné informace o celkovém vyúčtování všech položek výpočtu ceny dle cenových předpisů pro vodné a stočné za rok 2007. Společnost CHEVAK Cheb, a.s. se sídlem Cheb, Tršnická 11, PSČ 350 11, IČO 49787977, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Plzni, oddíle B, vložka č. 367 ve smyslu 36 odst. 5 zákona č.

Více

Projekty vodohospodářské infrastruktury: OPŽP dosažený pokrok a ukončování programu & příležitosti v novém OPŽP

Projekty vodohospodářské infrastruktury: OPŽP dosažený pokrok a ukončování programu & příležitosti v novém OPŽP 19. mezinárodní vodohospodářská výstava VODOVODY-KANALIZACE 2015; Praha 20.5.2015 Ing. Ivana Vráblíková ředitelka odboru ochrany vod SFŽP ČR Projekty vodohospodářské infrastruktury: OPŽP 2007-2013 dosažený

Více

STAVÍME ELEKTRONICKÉ MĚSTO ZDENĚK ZAJÍČEK

STAVÍME ELEKTRONICKÉ MĚSTO ZDENĚK ZAJÍČEK STAVÍME ELEKTRONICKÉ MĚSTO ZDENĚK ZAJÍČEK MUSÍME MÍT VIZI, JAK MÁ MĚSTO VYPADAT MUSÍME VĚDĚT, ŽE VE MĚSTĚ ŽIJÍ ÚŘADY, FIRMY I OBČANÉ MUSÍME RESPEKTOVAT, ŽE NESTAVÍME NA ZELENÉ LOUCE MUSÍME MÍT ÚZEMNÍ PLÁN

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 14. ledna 2015 č. 21 k Implementačním plánům Strategického rámce rozvoje veřejné správy České republiky pro období 2014-2020, změně Strategického

Více

Kalkulace cen pro vodné a stočné

Kalkulace cen pro vodné a stočné Kalkulace cen pro vodné a stočné Ing. Eva Krocová V Berouně dne 4. 5. 2016 1 Osnova 1. Právní předpisy pro oblast cen 2. Kalkulace ceny pro vodné a stočné 2.1. věcné usměrňování cen 2.2. pravidla regulace

Více

Podpora kvalifikovaného provozu, obnovy a rozvoje vodárenských systémů

Podpora kvalifikovaného provozu, obnovy a rozvoje vodárenských systémů Podpora kvalifikovaného provozu, obnovy a rozvoje vodárenských systémů Ing. Jiří Rosický Želivská provozní s.r.o. VÝVOJ OBORU VAK PO ROCE 1989 Vývoj oboru v létech 1989 2011: Počet obyvatel zásobených

Více

Statut Bezpečnostní rady státu http://www.vlada.cz/cs/rvk/brs/statut/statut.html Vláda ČR svým usnesením vlády ČR ze dne 10. června 1998 č. 391 o Bezpečnostní radě státu a o plánování opatření k zajištění

Více

Plán financování obnovy vodovodů nebo kanalizací pro období

Plán financování obnovy vodovodů nebo kanalizací pro období Plán financování obnovy vodovodů nebo kanalizací pro období 2017 2026 OBEC VELKÝ BERANOV (kanalizace a ČOV) Zpracovatel: Žižkova 93, Jihlava leden - březen 2017 Stránka 2 z 9 1. VLASTNÍK KANALIZACE A ČOV

Více

Vyhodnocení kontrolní činnosti Krajského úřadu Kraje Vysočina za 1. pololetí roku 2018

Vyhodnocení kontrolní činnosti Krajského úřadu Kraje Vysočina za 1. pololetí roku 2018 Vyhodnocení kontrolní činnosti Krajského úřadu Kraje Vysočina za 1. pololetí roku 2018 Odbor analýz a podpory řízení 0 ne 0 Odbor dopravy a silničního hospodářství 1) Kontrola výkonu přenesené působnosti

Více

Přehled důležité legislativy vztahující se ke krizovému řízení a řešení krizových situací a mimořádných událostí

Přehled důležité legislativy vztahující se ke krizovému řízení a řešení krizových situací a mimořádných událostí Přehled důležité legislativy vztahující se ke krizovému řízení a řešení krizových situací a mimořádných událostí Obecná legislativa krizového managementu Ústavní zákon České národní rady č. 1/1993 Sb.,

Více