1 Identifikace případové studie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1 Identifikace případové studie"

Transkript

1 EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu KUDY KAM 1 Identifikace případové studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu KUDY KAM Číslo projektu Oblast podpory )aěřeí projektu Cíl projektu Příjee dotace Adresa Projektoý aažer Partner projektu CZ.1.04/2.1.00/ Posílení aktiíh politik zaěstaosti Ooa či zaedeí praoíh áků u oso, které potřeují zláští poo Cílem projektu je poo uhazečů o zaěstáí, kteří potřeují zláští poo. Úřad práe České repulik - krajská poočka v Hradi Králové Wonkova 1142/1, Hradec Králové Mgr. Jitka Pokorná Bez partnera Výše rozpočtu, % dotace ,- Kč; % Termín realizace Místo realizace a území dopadu Webová adresa 1. srpna čeree Královéhradecký kraj Přehled teréího šetřeí Příjee dotace Idiiduálí řízeý rozhoor.., Mgr. Jitka Pokorná, projektoá aažerka Realizátor projektových aktivit ( , RNDr. Josef Drdla, ředitel dodaatelské společosti sdružeí CEPAC Morava) Klíčoí aktéři Telefoiký řízeý rozhoor , pracovník regionální poočk Úřadu práe, účastík rozhooru si přál zůstat aoí Idiiduálí řízeý rozhoor.., Mgr. Jaroslav Maroušek, edouí Odděleí projektů fodů EU GŘ ÚP Telefoiký řízeý rozhoor.., zástupce spolupracujících fire, účastík rozhooru si přál zůstat aoí Telefoiký řízeý rozhoor.., zástupe spolupraujííh fire, účastík rozhooru si přál zůstat aoí Telefoiký řízeý rozhoor.., zástupe spolupraujících fire, účastík rozhooru si přál zůstat aoí Telefoiký řízeý rozhoor.., zástupe spolupraujííh fire, účastík rozhooru si přál zůstat aoí Telefoiký řízeý rozhoor.., zástupe spolupraujííh fire, účastík rozhooru si přál zůstat aoí 1.3 Shrnutí provedené evaluace Sekundární zdroje dat o projektu )droje základíh iforaí o projektu a situai před zahájeí realizae projektu l IS Monit7+, resp. údaje z projektoé žádosti zaěřeí projektu, íle projektu, aplňoáí

2 EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y oitoroaíh idikátorů, ýhozí situae íloé skupi a astaeí aktiit projektu s ohledem k jedotliý íloý skupiá. Tto iforae sloužil k sestaeí teorie zě projektu a l dále upřesě a doplě a základě proedeého teréího šetřeí. Další zdroje iforaí byly zejména údaje uvedené v záěrečé zpráě projektu, a to předeší přehled a statistiky týkající se zapojení cílové skupiny. Zdroje iforaí l roěž eoé strák projektu. Teréí šetřeí Teréí šetřeí zahroalo tři, resp. čtři okruh sujektů: příjee dotae dodaatel ěě zaěřeýh aktiit účastíi projektu zprostředkoaě zástupi klíčoýh aktérů spolupraujíí sujekt Příjece dotace a dodavatel )ástupe příjee, Mgr. Pokorná, je v rái ÚP, respektie krajské poočk Hradci Králové, odpoědá za řešeí projektů hrazeýh z ESF. Dle jádřeí zástupe příjee la přeážá část aktiit zajištěa eterí dodaatele. Zástupce dodavatele, RNDr. Josef Drdla. Společost dodaatele realizoala ětšiu projektoýh aktiit a přío praoala s cílovou skupinou. Zástupci cílových skupin Vzhledem k proléů s kontaktováním cílových skupin s ohlede a ohrau osoíh údajů účastíků, l dopad a tuto skupiu aktérů hodoe pouze zprostředkoaě. Zástupci klíčových aktérů V rái teréího šetřeí l osloe klíčoé sujekt, se kterýi příjee dotae spoluprauje. Jedná se o: odor soiálíh služe ěsta Halíčků Brod Proačí a ediačí služu Halíčků Brod psholožku ězie Sětlá ad Sázaou Se zástupi těhto orgaizaí l uskutečě telefoiký rozhoor, rámci kterého byly probrány relevantní aspekty týkající se spolupráce s příjee dotae s ohlede k příosů projektu.

3 2 Abstrakt EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y

4 EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y ABSTRAKT: VÝSLEDKY EVALUAČNÍ PŘÍPADOVÉ STUDIE Olast podpor OP L)):. Posíleí aktiíh politik zaěstaosti PROJEKT: KUDY KAM Příjee: Úřad práe Hradci Králové Místo: Královéhradecký kraj Výše dotae: 363,- Kč Termín realizace: CÍL PROJEKTU Hlavním cílem tohoto projektu bylo pomoci uhazečů o zaěstáí s potřeou zvláští pomoci. Cílovou skupiou ted li hlavě lidé poházejíí ze soiokulturě zevýhoděého prostředí, žijíí v iořádě otížýh poěreh, oso společesk epřizpůsoivé eo po propuštěí z výkou ohraého opatřeí. )áěre projektu lo zvýšit otivai ílové skupi pro hledáí zaěstáí, pooi ji získat praoví zkušeosti a odstrait překážk ráíí jim ve vstupu na pracovní trh. CO SE V PROJEKTU ODEHRÁLO? Realizátore projektu l Úřad práe v Hradci Králové, který zajišťoval vlastí projektovou žádost a prováděl adiistrai projektu. Vlastí realizace projektových aktivit a práce s účastík la prováděa dodavatelsk. V úvodu projektu vírali zprostředkovatelé/k a poočkáh Úřadů práe ve spoluprái s poradci dodavatele účastík do projektu z řad ílové skupi. Cíle lo vrat perspektivější uhazeče s všší šaí a začleěí a praoví trh. Nejprve prošli účastíi ěsíčí otivačí a poradeský prograe zaěřeý a fiačí graotost, orientaci na trhu práce a další důležité zalosti s íle rozšířeí jejih znalostí a posílení jejich motivace a aktivizae při hledáí ového zaěstáí. Úspěšý asolvetů úvodíh kurzů lo poté zprostředkováo praoví ísto. CO PROJEKT PŘINESL LIDEM? Posílení seedůvěr účastíků a zvýšeí jejich konkurenceschopnosti na trhu práce Cílová skupina v doě před realizaí projektu v mnoha ohledech vykazovala nízkou motivaci a aktivitu pro získání dlouhodobé práce a její udržeí. Projekt tak cílil na: )výšeí aktivity a posílení motivace účastíků k hledání si ového zaěstáí a dlouhobému návratu na pracovní trh. Odstraěí vedlejšíh příči, které omezovaly ožosti i otivai účastíků se na trh práce vrátit (dluhy, exekuce, drogová závislost, problémy s bydlením, demotivující okolí, atd.). Znovuobnovení standardních pracovních ávků pravidelá doházka do práe a výkon po dobu pracovní doby). )výšeí kopeteí v olasti počítačové a fiačí graotosti. Možost získat dlouhodoou prai až a dobu jednoho roku) na podporovaném praoví ístě SÚPM, VPP. Ilustračí foto Začleěí ílovýh skupi do společosti a ouráí předsudků vůči těto skupiá Dík projektu ěli zaěstai i zaěstavatelé ožost vzkoušet si vzájemnou spolupráci za kokrétíh podíek daého zaěstáí s podporou ze stra realizátorů projektu. )aěstai proházeli výěre, který ěl zajistit odpovídající job-match.

5 EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y )aěstaů i zaěstavateli l posktová kotiuálí servis pro řešení problematických oblastí. V rámci projektu byla realizátorem projektu za zaěstavatele řešea i agenda spojená s vkazováí výdajů a podporovaé ístě. Na základě projektu ěl zaěstavatel ožost vzkoušet si daého praovíka s minimem ákladů a ásledě posoudit jeho užitečost pro firu po ukočeí podpor. PŘEKÁŽKY Nedostatečá adiistrativí kapaita ze strany Úřadu práe. Ten eá dostatečé kapait pro potřeý výěr perspektivíh účastíků, u kterýh je všší šae a úspěšou účast v celém projektu a jejich znovuzačleěí a praoví trh. Orgaizačí zě Úřadu práe v roce 2012, kd vziklo jedo etrálí ředitelství pro celý stát oproti stávající situaci s ěkolika regioálíi autooíi orgaizaei. Tto zě způsoil prodloužeí teríů realizace projektu, zejména s ohlede a potřeu soutěžit výěrová řízeí etrálě. Destailizačí prvk pro ílovou skupiu, které půsoil ěhe projektu a často arušoval záje a pozorost účastíků. Šlo apříklad o drogové a jiné závislosti, zadlužeí, trestí čiost, ad. Nedostatečá otivae ílové skupi, která vžadovala veli iteziví a áročou prái ze stra lektorů a poradů, kteří s účastík praovali. Předsudk ze stra zaěstavatelů vůči vybraným skupinám (etnické skupiny, trestaní, narkomani), které vedly k proléů se zprostředkováí zaěstáí pro tto účastík. Vsoká adiistrativí zátěž projektů ESF Ohlas na projekt zaslaný jedné z lektorek realizačího týu jedním z účastíků.

6 EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y SHRNUTÍ PŘÍNOSŮ PROJEKTU Naplěí účelosti a užitečosti projektu Dopad a zaěstaost účastíků Dopad a kvalifikačí úroveň účastíků vzděláí Dopad a zaěstatelost účastíků jiý ež kvalifikačí Dopad na ekonomickou situai účastíků Dopad na sociální status účastíků Dopad a rové příležitosti Dopad na další klíčové aktéry Vyřešeí proléů/potře cílové skupiny Vysoký V rái projektu la přío zřízea praoí ísta pro CS. Spíše nízký Projekt se přío ezaěřoal a zýšeí kalifikae účastíků, poskytl pouze základní informace o vybraných tématech z oblasti eiroetálí a gederoé proleatik, fiačí graotosti, efektivní komunikace, ad. Spíše vysoký U jedotliýh oso došlo k tořeí potřeýh praoíh áků, které jsou zejéa pro udržeí praoí pozie důležité. Účastíí li motivování k aktiíu hledááí zaěstáí. Bla zšoáa důěra k vlastí shoposte a ožoste. Spíše vysoký )ískáí praidelého příju pro íloou skupiu zlepšilo ekooikou situaci cílové skupiny. Spíše vysoký Získání pracovního místa, spolu s otiačíi aktiitai zšuje sebehodnocení cílové skupiny a zároveň zšuje jejih soiálí status e společosti a okolí. Nerelevantní Řešeí proléů olasti roýh příležitostí elo íle projektu. Spíše vysoký )aěstaatelé získali ožost užít dotoaého praoího ísta a a reálýh případeh zaěstaů zhodotit jejih ýko a užitelost praxi oezeí předsudků. Problémy a potře íloé skupi byly z eší části vyřešey/aplěy (s ohledem k zaěřeí projektu. Víáí užitečosti projektu ze stra ílovýh skupi a klíčovýh aktérů Užitečost projektu ze strany cílových skupin Užitečost projektu ze stray dalšíh klíčovýh aktérů Účiost a hospodárost projektu Naplěí účiosti Naplěí hospodárosti Udržitelost projektu Udržitelost projektu Idetifikae ejlepší, doré a eosvědčeé prae Spíše dorá praxe ) větší části užitečý Většia ýstupů projektu íáa jako užitečá a pozitií z hlediska osoí situae účastíka ) větší části užitečý Většia ýstupů projektu íáa jako užitečá a pozitií. Vysoké )půso zapojeí a užití projektoýh stupů optiálě přispíal k dosažeý ýsledků a příosů pro íloou skupiu. Vysoké Veškeré stup l ezté pro dosažeí ílů. Spíše ízká Mešia dosažeýh ýsledků la udržea. Celkoé zhodoeí projektu ealuátore a základě ultikriteriálí aalýz, která hází z provedených šetřeí a zjištěí průěhu zpraoáí případoé studie.

7 3 Výchozí situace a cíle projektu 3.1 Příjee dotace Příjee dotace Kategorie příjee Předhozí zkušeosti příjee s cílovou skupinou Úřad práe České repulik - krajská poočka Hradi Králové veřejý sujekt: ústředí orgá státí sprá, orgaizačí složka státu, příspěkoá orgaizae či společost založeá či lastěá státe Ano 3.2 Přístup ke zpracování žádosti Zapojení externího dodavatele pro Ne zpraoáí žádosti 3.3 Cíle projektu Globální cíl projektu: Úřad práe České repulik - krajská poočka Hradi Králoé získal zkušeosti s práce s cílovou skupinou osob s potřeou zláští pooi již z realizae projektů v programovém období i obdobích následujících. Úřad práe zhlede k poaze zajišťoaé aged ají s íloou skupiou rozsáhlé zkušeosti. Hlaí íle projektu je poo uhazečů o zaěstáí, kteří potřeují zláští poo. Hlavní cíle projektu: o Zýšit otiai íloé skupi k zaěstáí. o Uožit íloé skupiě opětoě získat praoí zkušeost jako základ pro toru oou praoíh áků a doedostí. o Odstraňoat překážk, které ráí íloý skupiá k zapojení se na trh práce. o Podpořit íloou skupiu projektu při hledáí zaěstáí. 3.4 Cílová skupina Specifikace cílové skupiny Cílové skupiny (taxonomie) uhazeči o zaěstáí, kteří potřeují zláští poo, tzn. zejéa oso, které se přehodě oitl v iořádě otížýh poěreh eo které ih žijí, oso společesk epřizpůsoié, po ukočeí ýkou trestu odětí sood eo po propuštěí z ýkou ohraého opatřeí a oso ze soiokulturě zeýhoděého prostředí uhazeči evidovaní a úřadu práe déle ež ěsíů ezaěstaí, uhazeči/zájei o zaěstáí dlouhodoě ezaěstaí eidei uhazečů o zaěstáí déle ež ěsíů oso po ýkou trestu/před propuštěí z ýkou trestu/opouštějíí zařízeí pro ýko ústaí eo ochranné výchovy 7

8 4 Realizace projektu 4.1 Aktivity POPIS AKTIVIT REALIZOVANÝCH V RÁMCI PROJEKTU obatelé soiálě loučeýh lokalit oso ez přístřeší Příjee ejpre soutěžil dodaatele projektu, který ásledě realizoal přeážou část projektových aktivit spojenou s cílovou skupinou projektu. Dodaatel ásledě proškolil, respektive instruoval zprostředkoatele, kteří poté írali jedotlié poteiálí uhazeče projektu. Po jejich proškoleí / istruktáži začali jedotlií zprostředkoatelé a poočkáh Úřadu práce v regioeh írat hodé účastík projektu z řad íloé skupi, kteří ěli dle dodaatele o účast projektu velký zájem. Vraí jedii li ásledě pozái a iforačí shůzku, kde održeli podroější iforae o projektu. V případě dalšího záju o účast projektových aktivitách byli pozváni na vstupní modul v rái zahájeí otiačího poradeského prograu. V prí části projektoýh aktiit li účastíi detailě iforoái o projektoýh aktiitáh a požadaíh praidla doházk, způso kouikae, BO)P a jedotlié účastík. Následě la podepsáa Dohoda o účasti projektu. V saoté otiačě poradeské části li ásledě zděláái oblastech: Základy práce na PC Environmentální a genderová politika Praoě práí poradestí )áklad fiačí graotosti Strategie fiačího edeí doáosti Sebepoznání a motivace Efektivní komunikace Pracovní diagnostika Orientace na trhu práce Přípraa a přijíaí pohoor Sebeprezentace Náik režioýh prků Rozsah, respektive délka jednotlivých výukových dní, postupě arůstala, a lo zajištěo postupé akáí účastíků a režioé prk. Bl aičoá i praktiké aktiit, které ěl zároeň přiést daiké prk do ýkladu úklidoé práe, pooé čiosti. Motiae pro účast a prograu la podpořea otiačíi prk apř. straekai, propláeí estoíh ákladů. Souěžě s otiačí kurze proíhala i ožost idiiduálího poradestí a asistečí služ. Poradestí se zaěřoalo a olasti spojeé s pracovní tématikou: Orientace na trhu práce Osobnostní a profesní rozvoj Praoě práí proleatika Nad ráe ýše uedeýh téat l začý rozsah poradestí ěoá dle jádřeí dodaatele projektoýh aktiit až % řešeí idiiduálíh proléů účastíků kurzů. Jedalo se zejména o prolé se zadlužeí / eekuei, drogovou a alkoholovou závislostí, problémy 8

9 s bydlením atd. Pro úspěšé asolet otiačího a poradeského prograu došlo ke zprostředkoáí dočasého pracovního místa (na dobu 6- ěsíů. Šlo zejéa o VPP oe, ěsta, eziskoé organizace, apod.) a SÚPM. Dodaatel užil pro idetifikai praoíh íst širokou dataázi ožýh zaěstaatelů, kterou udržuje a základě realizae odoýh projektů. Výěr hodýh pozi l uskutečě a základě zkušeostí a prefereí účastíků prograu a dále a základě zjedodušeé podo ilačí diagostik e raýh případeh, kterou dodaatel použíá. Dodavatel poskytoval v průěhu elého projektu účastíků a zároeň zaěstaatelů poradeskou a asistečí služu, dík čeuž l účastíků k dispozici sociální pracovník, který jim poáhal řešit případé prolé, a asistet, který účastík doproázel při kotakteh se zaěstaateli, úřad atp. Vzhledem k proleatiké skupiě pak služ soiálího praoíka l užíá poěrě často. Dodaatel projektoýh aktiit Sdružeí CEPAC Morava pak posktoal zaěstaatelů seris pro kazoáí způsoilýh ýdajů projektu. Taxonomie aktivit 4.2 Realizae výěrovýh řízeí Počet realizovaýh výěrovýh řízeí Fiačí oje realizovaýh výěrovýh řízeí VŘ dle výše předpokládaé hodnoty 4.3 Realizačí tý projektu Velikost projektového týmu Úvazky ,- Kč Motiačí kurz Poradeské služ 1) V)MR a Práí poradestí ,- Kč 2) NADLIM a Odoré služ ,- Kč 4 osoby 1,63 přepočteý ěsíčí úazek po dobu 36 ěsíů Složeí projektoého týu: Projektoý aažer, úazku po elé tráí projektu Odborný pracovník/expert pro Hradec Králové, Náchod, Rho ad Kěžou a Truto (1,0 úvazku po dobu 18 ěsíů Fiačí aažer, úazku po elé tráí projektu Odorý praoík/epert pro Jičí (0,25 úvazku po dobu ěsíů 9

10 5 Zhodnocení příosů a úspěšosti projektu účelost, užitečost 5.1 Výchozí situace V rái projektu lze idetifikoat ásledujíí potře íloé skupi s ohlede a zaěřeí projektu: Kalifikačí úroeň zděláí )aěstaost zýšeí ěkkýh doedostí soft skills posíleí fiačí graotosti posíleí praoěpráí, očaskopráí graotosti získání pracovní praxe získáí zaěstáí je klíčoý faktore pro řešeí proléů CS uístěí a oteřeé trhu práe oso propuštěé z výkonu trestu) získání praxe Postoje a otiai účastíků získáí praoíh áků otiae k zapojeí a trh práe a do společosti zýšeí seeědoí získáí shoposti a otiae řešit epřízié sociální situace Ekonomická situace Sociální status řešeí dluhoé situae oso propuštěé z výkonu trestu, oso soiálě loučeé, soké proeto zadlužeýh oso) zajištěí praidelého příju zýšeí příju řešeí tížié žiotí situae omezení či preee soiálě-patologikýh jeů či rizikoého hoáí ooeí zdraýh kotaktů Všší seehodoeí Iforoaost a osěta odstraěí předsudků 5.2 Hlavní monitorovací indikátory cílová hodnota dosažeá hodota dosažeá h. % Počet podpořeýh oso - celkem ,7 Počet úspěšýh asoletů kurzů - celkem ,7 10

11 5.3 )hodoeí příosů projektu a základě Theory Based Impact Evaluation (TBIE) Teorie zě Teorie zě ukazuje oěřeé příos projektu, které zahrnují očekáaé i eočekáaé dopad zjištěé a základě proedeého teréího šetřeí, případě dalšíh dostupýh iforaí. Iterečí logika la projektoé žádosti doře astaea, tj. l popsá předpokládaé kauzálí az a očekáaé dopady projektu. V rái šetřeí se ásledě potrdilo aplěí očekáaýh dopadů projektu. 11

12 Teorie zě projektu o.p. 2.1 Kudy kam Vstupy Aktivity Výstupy Krátkodoé dopady Dlouhodoé dopady Rozpočet: ,- Kč; 100% dotace Odoí realizace: 1. srpna červee 2014 Realizačí tý: 3 osoby přepočteý ěsíčí úvazek 1,63) Motivačí a poradeský program )prostředkováí dočasého zaěstáí Pshologiké poradeství a asistečí služa Celke úspěšýh asolvetů otivačího a poradeského prograu Celke podpořeýh osob )prostředkovaá ísta pro 128 osob )výšeí kopeteí v olasti počítačové graotosti,, praově právíh téat, fiačí gramotnosti, motivace Řešeí dalšíh iopraovíh problematik) proleatikýh olastí ílové skupi eekue, dluh, dleí atd. )ískáí praovíh ávků )ískáí zaěstáí aiálě po dou ěsíů pro oso SÚPM, VPP Všší konkurenceschopnost a trhu práe Vtvořeí prostředí a získáí ávků pro udržeí získaého ísta Tvora pozitivího příkladu pro okolí Síla vaz příspěvek projektu: silá vaza ezprostředí příspěvek středě silá vaza částečý příspěvek slaá vaza okrajový příspěvek )aýšleé, ezaýšleé a egativí dopad: )aýšleé dopady Nezaýšleé dopady Negativí dopady )ískáí prae pro účel hledáí dalšího ísta )výšeí důvěr ve vlastí shoposti uhazečů Překážky realizae a dosažeí vyššíh dopadů: Vysoká adiistrativí zátěž projektů ESF Nedostatečá adiistrativí kapaita ze stray ÚP )ěy ÚP v roe vytvořeí ÚP oproti stavu ěkolika orgaizaí regioálího harakteru) Destailizačí prvky pro ílovou skupiu, které půsoily ěhe projektu Nedostatečá otivae ílové skupiy Předsudky ze stray zaěstavatelů vůči vyraý skupiá etiké skupiy, trestaí, arkoai 12

13 5.3.2 Dosažeé příos Taooie výsledků Kalifikačí úroeň zděláí zýšeí ěkkýh doedostí soft skills posíleí fiačí graotosti posíleí praoěpráí, očaskopráí gramotnosti získání pracovní praxe )aěstaost společesk účelé praoí ísto eřejě prospěšé práe Postoje a otiai účastíků získání praoíh áků )ýšeí otiae k zapojeí a trhu práe a do společosti zýšeí seeědoí zýšeí důěr e lastí shoposti získáí shoposti a otiae řešit epřízié sociální situace Ekonomická situace Sociální status získáí odorého poradestí při řešeí dluhoé situae oso propuštěé z výkonu trestu, osoby soiálě loučeé, soké proeto zadlužeýh osob) zajištěí praidelého příju zýšeí příju řešeí tížié žiotí situae oezeí či preee soiálě-patologických jeů či rizikového chování ooeí zdraýh kotaktů dosažeí šší seehodoeí Iforoaost a osěta odstraěí předsudků o pracovním trhu a jeho požadaíh i ze stra zaěstaatelů Strukturovaé zhodoeí dopadů taooie Dopad na kvalifikačí úroveň účastíků vzděláí Dopad a zaěstaost účastíků Spíše ízký Projekt el přío zaěře a zýšeí kalifikačí úroě. Účastíi si šak zýšili sé ěkké doedosti a fiačí gramotnost. Vysoký V rái projektu la přío zřízea praoí ísta pro CS. 13

14 Dopad a zaěstatelost účastíků jiý ež kvalifikačí Dopad na ekonomickou situaci účastíků Dopad na sociální status účastíků Dopad a rové příležitosti Dopad a další klíčové aktér Systémové dopady Spíše vysoký U jedotliýh oso došlo k tořeí potřeýh praoíh áků, které jsou zejéa pro udržeí praoí pozie důležité. Účastíí li otioáí k aktivnímu hledááí zaěstáí. Bla zšoáa důěra k vlastním shoposte a ožoste. Spíše vysoký )ískáí praidelého příju pro íloou skupiu zlepšilo ekonomickou situaci cílové skupiny. Spíše vysoký Získání pracovního místa, spolu s otiačíi aktiitai zšuje seehodoeí íloé skupi a zároeň zšuje jejich sociální status e společosti a okolí Nerelevantní Efekt ovlivňujíí příos projektu Potvrzeno / nepotvrzeno Creaming-off Řešeí proléů olasti roýh příležitostí elo íle projektu. Spíše vysoký )aěstaatelé získali ožost užít dotovaného praoího ísta a a reálýh případeh zaěstaů zhodotit jejih ýko a užitelost praxi omezení předsudků líže iz zhodoeí příosů projektu textová část. Nerelevantní Projekt el zaěře a řešeí sstémových otázek. částečě potvrzeno Koetář Výěr uhazečů do projektu l proádě s cílem identifikovat zástupce cílové skupi, u ihž lze předpokládat šší motivaci pro získáí a udržeí zaěstáí. Lock-in efekt nepotvrzeno Uhazeči li otioái k aktivnímu vyhledávání i mimo rozsah nabízených ožostí projektu Alternativní atribuce nepotvrzeno Aktiit projektu l klíčoý faktore pro dosažeí příosů. Jednalo se o skupinu dlouhodoě ezaěstaýh, jié faktor se ohl projeit případě již před zahájením projektu. Substituce nepotvrzeno Efektů elo dosažeo a úkor jiýh osob ve srovnatelném postavení. Mrtvá váha 1 nepotvrzeno Bez poskytnuté dotae Úřad práe eposktoal služ íloé skupiě v rozsahu projektu. Dotovaná místa by bez projektu ezikla a edošlo ke ziku potřeýh praoíh íst 1 Jedá se o efekt ýhradě řešitelý pouze rámci Counterfactual Impact Evaluation. V rái této případoé studie se tak jedá pouze o jádřeí a základě zjištěí z realizoaého šetřeí. 14

15 5.3.1 )hodoeí účelosti projektu a základě TBIE - shrutí elkové vřešeí proléů/potřeb cílové skupiny) Vřešeí proléů/potře ílové Prolé a potře íloé skupi l z eší části skupiny (celkové dopady projektu) řeše podroěji iz tetoá část studie Nezaýšleé dopad Eistee ezaýšleýh Ne pozitivíh dopadů projektu Nezaýšleé dopad Negativní dopady Eistee egativíh dopadů Ne projektu Negativní dopady Užitečost projektu a základě víáí ze stra ílovýh skupi a dalšíh klíčovýh aktérů Užitečost projektu ze stra ) ětší části užitečý ětšia ýstupů projektu íáa jako cílových skupin užitečá a pozitií z hlediska osoí situae účastíka Užitečost projektu ze stra dalšíh klíčovýh aktérů ) ětší části užitečý (ětšia výstupů projektu vnímána jako užitečá a pozitivní) 5.5 Překážk při realizai projektu a způso jejih řešeí Iterí překážk pro realizai Vsoká adiistratií zátěž projektů ESF projektu Nedostatečá adiistratií kapaita ze stra ÚP )ě ÚP v roce 2012 tořeí ÚP oproti stau ěkolika orgaizaí regionálního charakteru způsoil prodloužeí teríů, zejéa s ohlede a potřeu soutěžit V) etrálě Eterí překážk pro realizai projektu Vřešeí překážek a dopad a výsledky projektu Plá řešeí proléů Destailizačí prk pro íloou skupiu, které půsoil ěhe projektu dále iz tetoá část Nedostatečá otiae íloé skupi Předsudk ze stra zaěstaatelů ůči raý skupinám (etnické skupiny, trestaní, narkomani) Vřešeí překážek a jejih li a dopady projektu je podroě popsáo tetoé části. Překážk ěl dopad z hlediska aplěí ílů projektu. S řešeí proléů, které projektu vznikly, se potýkal zejména dodavatel projektových aktivit, který se dlouhodoě pohuje olasti zaěřeí projektu a v regiou. Na základě zkušeostí a adiistratií kapait problémy v projektu řešil. 5.6 Faktor ovlivňujíí dopad taooie Faktor ovlivňující dopady Příjee projektoý tý projektu (pozitivní faktory pro dostatečá adiistratií kapaita příjee, zejéa dosažeí dopadů projektu pak u zprostředkoatelů při ýěru projektu 15

16 kalití předýěr uhazečů o aktiit projektu Dodavatele projektových aktivit zalost potře a speifik íloé skupi kvalitní lektorský tým dostatečá dataáze zaěstaatelů regionu kalití práe při podpoře íloé skupi a zaěstaatele po ástupu do zaěstáí Cílové skupiny otioaost získat a udržet si práci podpora okolí (rodina, známí) ohota řešit proleatiké olasti žiotě zadlužeí, závislosti, bydlení atd.) Inovativnost projektu Vužití iovovaýh řešeí Ne 5.7 )půso zjišťováí výsledků projektu ze stra saotého příjee Příjee projektu dlouhodoě spoluprauje s cílovou skupinou (evidovaní na ÚP) a s dalšíi klíčoýi aktér projektu a je tak schopen získávat informace o výsledcích projektu. Příjee á pro zjišťoáí ýsledků projektu dostupé ástroje dataáze eidoaýh atd., které šak po ukočeí projektu eužíá a sta íloé skupi po ukočeí projektoýh aktiit esleduje. Dodaatele projektoýh aktiit zpraoáal pro příjee přehled průěhu projektu a průěžě vyhodnocoval jednotlivé aktivity. Ověřeí příosů projektu u Osoí rozhoor či diskuse účastíků ze stra příjee Ověřeí příosů projektu příjee u klíčovýh aktérů, kteří se projektu ezúčastili Ssteatiké průěžé zjišťoáí příosů u šeh klíčoýh aktérů 16

17 I. ZHODNOCENÍ DOPAD ů PÍNOS REůLIZůCE PROJEKTU Projekt lze a základě proedeého šetřeí ozačit za úspěšý, a to zejéa z hlediska příosů pro íloou skupiu. Dopad a příos projektu lze souladu s cíli projektu vymezit z těhto hledisek: Dopad pro příjee dotae: )ýšeí kapait a rozšířeí ástrojů pro ožou podporu klietů ÚP. Dopady pro cílovou skupinu: )ýšeí kokureeshoposti a trhu práe a posíleí důěr ve vlastní schopnosti Dopady pro okolí a spolupracující subjekty: )ě přetráajííh předsudků, ožost zkoušet praoíka před přijetí io ráe dotoaého ísta, vznik pozitivního příkladu 1) Dopad pro příjee dotae: zvýšení kapacit a rozšíení nástroj pro možnou podporu klient ÚP Úřad práe, respektie jeho regioálí poočka v Královehradeckém kraji, získala realizací projektu ožost zýšit kapait pro posktoáí služe klietů, které se dlouhodobém horizontu jeví jako ejíe ohrožei ezaěstaostí. Vzhledem k oezeý kapaitá u zprostředkoatelů/ek a poradů/kň a potřeě idiiduálího přístupu k osobám, které jsou dlouhodoě hláše, l ožosti ÚP při prái s těito kliet začě oezeé a dle řízeýh rozhoorů se aktiit omezovaly zejména na úkony administrativního charakteru. Projekt posktl příjei ožost rozšířit aktivity pro oso, které dle jádřeí příjee jsou ejíe proleatiké. Títo způsoe la zýšea praděpodoost jejih zaěstatelosti a zároeň la po dou realizae projektu sížea adiistratií áročost spojeá s klienty zapojenými do projektu ze strany ÚP. Vzhlede ke skutečosti, že přeážou část projektoýh aktiit zajišťoal externí dodavatel Sdružeí CEPAC Moraa, lze dopad a příjee oezit pouze a ýše uedeé. Faktory ovlivňujíí dopady projektu: Klíčoý faktorem pro úspěh projektu l zejéa ýěr účastíků z řad íloé skupi a dále kalití ýěr dodaatele projektoýh aktiit. Výěr dodaatele l realizoá s cílem zachovat pro hodoeí šší podíl a aízeé kalitě řešeí. Klíčoý prke pro zajištěí dopadů i po ukočeí realizace projektu je posktoáí podpor íloé skupiě ad ráe stadardě posktoaýh služe ÚP. Tato podpora eí zajišťoáa. 2) Dopady pro cílovou skupinu: Hlaí dopade pro íloou skupiu la ožost získat a udržet si praoí ísto. Účastíi projektu oso dlouhodoě ezaěstaé, které žadují zláští poo při áratu a trh práe získali v rái projektu kopetee, které ýzaě zšují praděpodoost udržeí si získaného pracovního místa. Dodaatel klíčoýh aktiit po ýěru hodýh účastíků projektu a po zajištěí dostatečé iforoaosti o průěhu projektu a požadaíh a účastík zahájil prí lok, který spočíal otiačě poradenském programu. Studijní materiály, které byly poskytovány i rozsah a osah prograu l koipoá a základě speifikýh lastostí ětši uhazečů sížeá shopost soustředěí po delší časoé úsek, nízké znalosti v prezentovaných tématech, omezené shoposti při prái s tete atd. a l toře způsoe, a jejih užiatelé li shopi idetifikoat pro ě ýzaé olasti iforaí, které ohou užít praktiké žiotě. 17

18 Motiačí progra posktl účastíků základí iforae následujících oblastech: Základy práce na PC Environmentální a genderová politika Praoě práí poradestí )áklad fiačí graotosti Strategie fiačího edeí doáosti Sebepoznání a motivace Efektivní komunikace Pracovní diagnostika Orientace na trhu práce Přípraa a přijíaí pohoor Sebeprezentace Náik režioýh prků Informace byly podávány s íle zajistit účastíků základí orietai olasteh, které ji uoží: )lepšeí orietae a trhu práe Lépe se orientovat v praoě práíh ztazíh Kvalitní sebeprezentaci v případě uházeí se o zaěstáí Výše uedeé olasti uhazečů přiesl zalosti prostředí praoího trhu, které ohou adále užít při jejih áratu do zaěstáí. Pro účel zýšeí kopeteí osahoal poradeský progra odul zaěřeé a: Základy práce na PC Efektivní komunikace Fiačí graotost Tto odul l poažoá za elie příosé, eoť dle jádřeí dodaatele projektoýh aktivit byly zalosti účastíků těhto olasteh edostatečé a e elké íře je liitoal při hledáí zaěstáí uhazeči eli shopi pro hledááí práe užít internet, nebyli schopni zpracovat CV v elektroiké podoě atd.. V olasti fiačí graotosti l edostatečé zalosti a nízká orientace v problematice zdrojem častýh proléů tpu zadlužeí, eekue atd. Účastíi byli ásledě oezei při hledáí zaěstáí, kd lo ožé idetifikoat ižší otioaost praoat legálí způsoe. V případě zadlužeí byla začá část zd použita apříklad a plat exekutorovi. V případě práe na čero eo jiýh fore elegálího ýdělku el teto ýdělek o eekučí srážk sižoá. Sížeí proléů způsoeýh zadlužeí pak reálné situaci dávalo ětší prostor íloé skupiě pro aktií hledáí zaěstáí a zšoalo jejich motivovanost pro hledáí legálíh fore ýdělku. Další olasti zšujíí kopetee oblasti genderové a environmentální problematiky nebyly příjee, ai zástupi íloé skupi poažoá za dostatečě příosé. Motiačí progra eěl za příos pouze zýšeí kopeteí uhazečů, ale sloužil zároeň jako ástroj pro osojeí si stadardíh režioýh prků. Dle jádřeí zaěstaů ÚP jsou oso, které jsou ezaěstaé déle ež jede rok otížě zaěstatelé z důodu ztrát režioýh prků praidelé raí stááí, udržeí pozorosti po praoí dou atd.. Program postupným 18

19 zšoáí deí časoé dotae a áike režioýh prků poohl dostat lidi z letargie 2 a opět si osojit základí režioé prk. U oha uhazečů l aktiit zěou oproti jejih stadardíu režiu a i z tohoto důodu se dodaatel doíá, že a otiačí kurz doházeli i při asei dalšíh otiačíh prků straeka, proplaeí estoíh ákladů. Výzaý příose, zejéa pro oso, které ěl ad ráe dlouhodoé ezaěstaosti i další prolé (drogová závislost, dluhy, exekuce, problémy s dleí, trestěpráí ageda, bylo idiiduálí poradestí, které spočíalo e saze posktout uhazečů podporu při řešeí těhto problematik. Problém l řeše forou idiiduálího poradestí s íle posktout účastíků iforae o ožosteh řešeí kokrétího proléu a potřeou podporu pro jeho řešeí. Vřešeí těhto proléů pak zšoalo praděpodoost aktiizae a otiae účastíků pro návrat na pracovní trh. Dle odhadu dodaatele čiilo poradestí olasti zadlužeí íe ež % rozsahu poradenství. Vzhledem k proleatiké situai uhazečů a stávající situaci na trhu práce byla následná aktivita - podpora pracovních míst - klíčoá pro uhazeče, a to z důodu získáí prae a osojeí praoíh áků. Celke lo hledáo a zprostředkoáo společesk účelýh praoíh íst a pozic v rái eřejě prospěšýh praí. )aěstáí proléoé skupi lze idetifikoat za soký příos projektu, eoť ětšia uhazečů la dle dodaatele a zástupů ÚP ezaěstatelá. Na základě rozhooru s jedním ze zaěstaatelů l zdoý příspěek klíčoý deteriate pro rozhodutí zaěstaatele uhazeče projektu zaěstat. Vzhledem k poaze uhazečů posktoal dodaatel podporu v průěhu zaěstáí jedotliý uhazečů i zaěstaatelů. Faktory ovlivňujíí dopady projektu: Hlaí faktore úspěhu je dle jádřeí dodaatele a zástupů ÚP ýěr účastíků. Vzhledem k specifické poaze íloé skupi je ýěr dostatečě otioaýh jediů klíčoý faktore úspěhu. Vsoké proeto již eá ohotu se sý stae ěo dělat a elká část uhazečů vstoupila do projektu pouze z důodu splěí poiostí ůči ÚP pro získání nároku na podporu. Takoí účastíi projektu ásledě sižují dopad projektu i a ostatí účastík. V projektu apříklad jedna z účasti, která ěla rozsáhlé zalosti sstéu soiálíh dáek, dokázala téěř rozložit elou skupinu. Jedotliý účastíků počítala ožé dák a ásledě je poroala s praděpodoě dosažitelou zdou. Důležité pro úspěh projektu lo proto již úodí části hodě selektoat problémové osoby, aby nedocházelo k: Výěru ehodýh oso do projektu Narušoáí jedotliýh skupi nevhodýi uhazeči (jedna z účasti projektu, která užíala služe projektu e elké íře, dokoe odizila počítač e lastití dodaatele Identifikace specifik cílové skupiny je v projektu nezbytná s ohlede a toru osahu prograů a jejih prezetai účastíků. Předstaoaá téata usejí ýt podááa zajíaý způsoe a hlaě usí ýt zpraoáa srozuitelě. Saotý osah pak usí ýt přizpůsoe íloé skupiě s ohlede a užitelost získaýh zalostí a doedostí. Vzhlede k rozsáhlý zkušeoste dodavatele byly tyto podmínky v projektu splě. Posktuté ateriál l přehledé a osahoal informace z oblastí, které jsou reálě použitelé. Lektorský tým, který je významným faktorem úspěhu pak usí ít dostatečé zkušeosti s cílovou skupinou a být tak schopen poskytnout proíraá téata dostatečě poutaě a zároeň udržet dostatečou autoritu. Dodaatel použíal pro 2 Zdroj: zástupce dodavatele projektových aktivit 19

20 zajištěí aktivit lektory s iiálě pětiletou praí s íloou skupiou a zároeň před každý kurze tto lektor ještě speifik připraoval a ožé ezí situae. Další ýzaý faktore úspěhu pro íloou skupiu je zajištěí dostatečé otioaosti jednotliýh účastíků projektu aktiě se podílet a zlepšeí sé stáajíí situae, respektie k návratu na pracovní trh. Oso dlouhodoě ezaěstaé kazují oha případeh ásledujíí parametry, které byly projektem zacíleny: Nízké seeědoí Nedostatečé zalosti o ožosteh praoího trhu Nízká důěra k aktivitám, které vedou k získáí zaěstáí projekt ESF, krajské progra atd.) )tráta režiíh áků Eistee dalšíh proleatikýh olastí drogová závislost, dluhy, exekuce, problémy s bydleí, trestěpráí ageda Motivovanost je v oha důodeh aázáa roěž a ízké seeědoí účastíků projektu. Realizačí tý usel pro íleé zšoáí seeědoí ejpre idetifikoat příči ízkého seeědoí a sažit se je eliminovat, respektie sížit jejih ýza pro účastíka. 3 V rámci projektu lo ezté aktiizoat jedotlié účastík a aktiě je zapojit do aktiit prograu. Aktiit tak usel ýt pro účastík dostatečě zajíaé a příosé. )ároeň useli účastíi íat reálý dopad aktiit a zlepšeí jejih stáajíí situae. Výzaý otiačí prvkem pak v projektu la ožost získat praoí ísto, a to až na dobu jednoho roku. Pro ožosti soustředit se a árat a praoí trh lo roěž ezté řešit stáajíí problémy účastíků: drogová závislost dluhy, exekuce problémy s bydlením oezeí půsoeí egatiího liu okolí trestěpráí ageda Jednotlivé problémy byly v rámci projektu s účastík idiiduálě řeše. Jedotlií účastíi problematické oblasti neradi přizáají a klíčoý úkole poradů a asistetů tak lo získat dostatečou důěru a idetifikoat elý rozsah proléu, který pak ásledě poáhali řešit. Vzhledem k jednomu z hlaíh ílů projektu získáí zaěstáí pro účastík projektu byla jedním z ejýzaějšíh faktorů úspěhu shopost dodaatele uístit uhazeče a praoí trh. Předpoklade faktore úspěhu pro dosažeí tohoto íle l zejéa tto skutečosti: Mzdoý příspěek pro zaěstaatele posktoaý z projektu Nízká míra adiistratií zátěže pro zaěstaatele elkou část aged spojeou s kazoáí ákladů zajišťoal pro zaěstaatele ad ráe )D dodaatel Dlouhodoě udoaé reoé dodaatele a důěra zaěstaatelů kvalitní selekci zaěstaů z jeho strany Odstraěí předsudků ze stra zaěstaatelů ůči íloé skupiě 3 Při řízeýh rozhooreh l často idetifikoá ázor, že každý dlouhodoě ezaěstaý, který á ohotu praoat, ětšiou ese ějakou zátěž, kůli které se doíá, že je a trhu hadiapoaý adáha, postižeí, etiká příslušost atd.) Úkolem realizačího týu lo tto olasti idetifikoat a spolu s kokrétí osoou se zaěřit a jejih zládutí. 20

21 Pro udržeí zaěstáí pak la ýzaá kotiuálí podpora zaěstaatele i zaěstae ze stra dodaatele projektu, který do ztahu stupoal jako ediátor a poáhal řešit problematiku kofliktů. Účastíi projektu eli s ohlede a dlouhodoou ztrátu zaěstáí zklí pohoat se v praoí kolektiu a koáat dlouhodoě sěřeé úkol. ) tohoto důodu ji usela ýt posktoáa podpora. )ároeň doházelo i ze stra zaěstaatele a jeho zaěstaů k chování ohd plulo ze zažitýh předsudků, které ohlo poteiálě ohrozit udržeí praoího ísta tpiký příklade je zýšeí počtu hlášeýh krádeží droýh předětů po ástupu zaěstae romského etnika), eoť doházelo k deotiai zaěstae dále a pozii zůstáat. 3) Dopady pro okolí a spolupracující subjekty: Dopad lze identifikovat zejména na dva hlavní subjekty: )aěstaatelé Okolí cílové skupiny )aěstaatelé rái projektu získali ožost za sížeýh ákladů prostředití dotae praoího ísta až a dou jedoho roku získat zaěstae pro sou společost. )aěstaatelé tak ěli ožost zkoušet si daého praoíka a pozii ez potře dodatečýh ákladů, ted s elkoě ižší rizike. )ároeň ohli zaěstaatelé reidoat předsudk ůči íloé skupiě projektu etiké skupi, dlouhodoě ezaěstaí, lidé ad let atd., a to a kokrétíh osoáh, které zaěstali. Pozitivní příos a okolí uhazečů projektu lze idetifikoat e zěě postojů a íáí standardního stavu (normální je pracovat) v lízké okolí účastíků, kteří projektu získali práci. Příklad práe a aazujíího praidelého příju lze idetifikoat jako ýzaý prek při udoáí ztahu a postojů k práci v íloé skupiě. Faktory ovlivňujíí dopady projektu: Klíčoý faktore oliňujíí dopad projektu l zdoý příspěek, který l zaěstaateli poskytován. Teto otiačí prek lze oeě ozačit za klíčoý při zaěstááí skupi oatel, ůči iž oeě přetráají e společosti předsudk dlouhodoě ezaěstaí, etiké skupi, lidé ad let, trestaí atd.. Další faktore je hodý ýěr účastíků projektu pro daou pozici. V případě, že osoa eí hodě propojea s danou pozicí, jejíž požadak účastík splňuje sýi schopnostmi a kvalifikací, ůže dojít k ještě ětšíu odporu zaěstaatele přijíat oso rámci odoýh projektů. Velký ýza pro usaděí účasti zaěstaatelů aktiitáh projektu la aplikae postupů, které oezují adiistratií áročost, sížila požadak a zaěstaatele a zároeň zýšila ohotu zaěstaatelů se a projektu účastit. Dodaatel projektoýh aktiit á dlouhodoě lastí dataázi spolupraujííh zaěstaatelů, kterou užíá při realizoaýh projekteh. Společost dodaatele pak těto zaěstaatelů asistuje při adiistrai projektů fiaoaýh z eřejýh zdrojů. II. Pínosy projektu z hlediska rovnosti muž a žen V rái projektu l zaěstáá i že, ož je případě íloé skupi s oeě ízkou kalifikaí (v rámci projektu se ale vyskytly i vysoce kvalifikované osoby) hůře zaěstatelá íloá skupia, ozlášť při koiai s dalšíi rizikoýi faktor etiká příslušost, ěk atd. 21

22 III. Pekážky pi realizaci projektu a zpsoby jejich ešení 1) Výskt a očekáváí rizik Příjee dotae ezil a začátku projektu ásledujíí rizika: Nezájem o vstup do projektu ze strany osob spadajících do vytipované cílové skupiny Nepraidelá doházka, předčasé ukočeí účasti a s tí souisejíí soká eúspěšost při aplňoáí oitoroaíh ukazatelů Nesoulad ezi aízeýi a požadoaýi aktiitai pro kliet projektu a z toho vyplývající nízká efektivita práce s klienty Nedostatek vhodných pracovních míst pro klienty projektu Riziko ýěru dodaatele služe, který eude shope odézt áročou prái s příslušík íloé skupi požadoaé kalitě Tato rizika la řešea dodaatele projektu a klíčoý rizike pro příjee tak l hodý ýěr dodavatele projektových aktivit. Vzhledem k dlouhodobé spolupráci s dodaatele Sdružeí CEPAC Morava) bylo toto riziko eliminováno, a to zejména s ohlede a dostatečé zkušeosti realizátora projektových aktivit s cílovou skupinou a odoýi projekt. Dodaatel roěž dlouhodoě uduje dataázi ožýh zaěstaatelů kraji, číž sižuje riziko ožého edostatku praoíh íst. 2) Překážk ráíí dosažeí vššíh příosů projektu a jeho udržitelosti Překážk ráíí dosažeí ššíh příosů lze rozdělit do dou hlaíh částí: Interní faktory Vsoká adiistrativí zátěž projektů ESF riziko vysoké administrativní zátěže lo do začé míry eliioáo přeeseí poiostí a dodaatele aktiit. Vzhlede ke slučoáí regioálíh úřadů práe a ásledého suoptiálího zajištěí aged ýěroýh řízeí ze strany centrálního praoiště ÚP GŘ ÚP došlo ke začé prodleě ezi sháleí projektu a podpise slou se zadavatelem. Dodavatel pak v rámci termínu musel operovat se začě zkráeý haroograe takřka o jede rok, ož důsledku ohlo ít dopad a kalitu posktoaýh služe. )ástupe dodaatele se doíá, že kalita služe la stadardí, proleatiké zdržeí ylo kompenzováno šší ýkoe realizačího týu a zefektiěí aktiit použití serisího SW pro organizaci a vykazování projektových aktivit. Nedostatečá adiistrativí kapaita ze stra ÚP iz ýše, vzhledem k nízkým kapacitním ožoste ÚP KH kraji lo riziko částečě eliioáo ýěre dodaatele. Riziko se šak projeilo zejéa u ýěru hodýh uhazečů, kd zprostředkoatelé, kteří ěli ít ejlepší přehled o jedotliýh osoáh evidenci ÚP, nemají s ohlede a tížeí dostatek prostoru pro ýěr hodýh uhazečů a jejih otivaci k účasti a projektu. )ě ÚP v roce 2012 tořeí ÚP oproti stau ěkolika orgaizaí regioálího harakteru způsoil prodloužeí teríů, zejéa s ohlede a potřeu soutěžit V) etrálě. Externí faktory Destailizačí prvk pro ílovou skupiu, které půsoil ěhe projektu účastíi projektu useli ěhe realizae projektu čelit oha destailizačí liů, které ěl dopad a jejih elkoý výsledek v projektu. Jedním z liů li samotní účastíi, jejihž záje elo získat prái a svým přístupe a postoje deotioali ztek účastíků. Nad rámec účastíků kurzů a jejih iterake lo ýzaý destailizačí prke okolí jedotliýh účastíků a jejih iulost. Kokrétě se jednalo o: 22

23 - Drogové a jiné závislosti - )adlužeí - Trestí čiost - Negatií dopad rodi oha případeh l uhazečů plat, který održeli, zabaven staršíi rodiýi příslušík a jejih otioaost tpu htěl jse si za soji prí ýplatu koupit oilí telefo la ztraea V projektu se v oha případeh podařilo ýše uedeé prolé eliioat odstěhoáí z proleatikého prostředí, řešeí splátkoého kaledáře pro eekui atd., ašak mnoha případeh l adějé případ zaře opětoý zahájeí užíáí drog, ástupe do ýkou trestu, zaezeí další účasti projektu ze strany rodiny atd. Nedostatečá otivae ílové skupi - výzaý deotiačí prke pak la ožost elegálího ýdělku, kterého ozí z účastíků užíali. Při poroáí příju plouíh z nelegální činnosti (práce a čero, sěr areýh koů atd. s ožý ýdělke rámci projektu byla v oha případeh ožost elegálího ýdělku i přes růzá rizika pro uhazeče podstatě ýhodější. Projektoý tý se sažil s uhazeči zpraoat odou SWOT aalýzy pro identifikaci šeh pozitiíh i egatiíh stráek oou ožostí ýdělku. V oha případeh šak raioálě lo efektiější získáat příje elegálí způsoe. Předsudk ze stra zaěstavatelů vůči vraý skupiá (etnické skupiny, trestaní, narkomani) předsudk ze stra zaěstaatelů oezoali projektu ožost zaěstat raé tp uhazečů o prái. Oeě lze idetifikoat odpor k zaěstaů, kteří jsou / li: - Drogoě záislí - Po ýkou trestu případě trestů spáhaýh za jízdu v opilosti atd. je zaěstaatel eeoletější - Etnické skupiny 23

24 6 Zhodnocení projektu dle účiosti, hospodárnosti a udržitelosti 6.1 Účiost projektu Naplěí účiosti (taxonomie) Vysoké způso zapojeí a užití projektoýh stupů optiálě přispíal k dosažeý ýsledků a příosů pro cílovou skupinu Výše podpor a jedu ,- Kč podpořeou osou Hospodárnost projektu Naplěí hospodárosti Vysoké eškeré stup l ezté pro dosažeí ílů (taxonomie) Počet podpořeýh oso a jede podpořeýh oso úvazek projektového týmu 6.3 Udržitelost příosů projektu Udržitelost projektu (taxonomie) Spíše ízká Mešia dosažeýh ýsledků la udržea íe iz tetoá část I. Účinnost a hospodárnost projektu Aktiit l astae a realizoá tak, že přiášel aiálě ožé příos a čleoé projektoého týu li užiti optiálí způsoe. S daýi zdroji elo, dle zjištěí, ožé dosáhnout ššího rozsahu, kalit ýsledků ai příosů. Dispoiilí užité zdroje l užit tak, a doházelo k aializai příosů příslušé iteree. Projekt je tak ožé ozačit jako soe účiý. Vzhledem k ýěru dodaatele pooí ýěroého řízeí, které bylo z přeážé části hodoeo pooí ekooikého kritéria, lze eu poažoat za přiěřeou. Výše podpor a jedu podpořeou osou celkem 178 osob) pak dosáhla ,- Kč. Veškeré aktiit realizoaé rái projektu l prospěšé a potřeé pro dosažeí očekáaýh příosů a dopadů projektu. Veškeré stup aktiit a lidské zdroje l ezté a jejih rozsah l eztý adekátí pro dosažeí ílů projektu a hospodárost projektu tak lze ozačit za sokou. V rámci projektu bylo podpořeo 110 osob na jeden úvazek projektového týmu. Celkem bylo v průěhu realizae projektu čerpáo ,- Kč, ted % z půodě pláoaé částk,- Kč. Příjee ozačil áklad za přiěřeé. Dodaatel ozačil áklad za přiěřeé pouze za podmínky, kdy efektivitu posiloval sofistikovaný SW nástroj. II. Udržitelnost pínos projektu Udržitelost projektu lze ozačit za problematickou oblast celého projektu. Příjee projektu, ai žádý jiý sujekt již podpořeé íloé skupiě eposktuje speifikou podporu při dalšíh aktivitách. )ároeň edohází ze stra příjee k oitoroáí ýoje jedotliýh účastíků projektů. Při zjišťoáí důodu asee oitorigu ze stra příjee l teto fakt zdůodě 4 K iterpretai líže iz tet íže. 24

25 ukočeí projektoýh aktiit a edostatečou administrativní kapacitou. Projektovému týmu nebylo v rái projektu uožěo osloit dostatečě rozsáhlý zorke íloou skupiu a elo tak ožé posoudit dopad a íloou skupiu po ukočeí projektoýh aktiit. V rámci projektu pak lze idetifikoat aprostou asei aktiit či opatřeí, které edly k posíleí dopadů projektu po jeho ukočeí. Udržitelost projektu tak do elké ír záisí a shoposteh uhazečů přesědčit zaěstaatele o sé účelosti a praoí ístě i po skočeí podpor, případě užít získaou praxi v hledáí oého zaěstáí 5. 5 Při řízeé rozhooru se zástupe zaěstaatele lo deklaroáo, že praoí ísto lo po ukočeí podpor zrušeo z důodu edostatku zdrojů pro udržeí ísta. )aěstae l hodoe jako stadardí a případě další podpor l opět zaěstá. 25

26 7 Souhrnné zhodnocení a poučeí z realizace 7.1 Idetifikae ejlepší, doré a eosvědčeé praxe Existence dobré praxe (taxonomie) Spíše dorá praxe Bodové hodnocení a základě 61 (ze 100) multikriteriální analýzy Hodnocení jednotlivých kritérií v rámci multikriteriální analýzy Kritérium Bodové hodnocení účelost projektu (váha 35 %) 50 užitečost projektu ze stray ílovýh skupi (váha 5 %) 75 užitečost projektu ze stray dalšíh klíčovýh aktérů (váha 5 %) 75 účiost projektu (váha 15 %) 100 hospodárnost projektu (váha 15 %) 100 udržitelost projektu (váha 20 %) 30 iovativost řešeí (váha 5 %) 0 I. Identifikace nejlepší, dobré a neosvědčené praxe Klíčoý faktore pro uplatitelost a ásledé udržeí si pozie a trhu práe je získáí stadardíh praoíh áků, které uhazeči dlouhodoě ezaěstaí 2 roky a více) mimo trh práce nemají. Veli důležité je ted posktout účastíků ožost přikout si stadardnímu žiotíu režiu a upeňoat ih teto zk po dou iiálě jedoho roku, číž se ýrazě zýší šae a udržeí tohoto režiu i udouosti. Nejýzaější dorou praí projektu je zajištěí hodého ýěru uhazečů. Dodaatel ozačil hodý ýěr za kritériu, které íe ež z poloviny rozhoduje o pozitivním výsledku obdobných projektů. V rái ýěru pak usí ýt řaze oso, které: Do projektu vstupují pouze z důodu splěí podíek pro setráí evidenci ÚP Nejsou otioá zěit sůj stáajíí způso žiota Neají dořeše ýzaé okolosti žiotě ástup trestu apod. Za dobrou praxi v projektu lze roěž ozačit dostatečou příprau a ýěr hodýh lektorů pro jednotlivé kurzy. V případě speifiké soe áročé íloé skupi jsou shoposti lektora zaujout a udržet pozorost a respekt ěhe projektoýh aktiit ezté. II. Doporučení dle faktor úspěchu a pekážek pi realizaci projektu Vhodný výěr uhazečů specifikace: výěr pouze těh uhazečů, kteří ají skutečou otiai získat prái a udržet si ji Oezeí rušivýh eleetů v projektu specifikace: uhazečů projektu je třea posktout seris, který zároeň řeší jejich stávající prolé, které ji oezují kapaitu pro hledáí oé práe a její udržeí. )ároeň je třea odstrait rušié eleet z jedotliýh skupi uhazečů, které aouráají průěh projektových aktivit 26

27 Vužití otivačíh prvků pro zaěstavatele specifikace: zdoý příspěek je ýzaý otiačí prke pro zaěstaatele při přijetí zaěstaů s pro zaěstaatele idetifikoatelý hadiape pro stup a pracovní trh Překážk pro dosažeí ššíh příosů a egatií faktor, které lo třea při realizaci projektu řešit/překoat: Nízká otioaost uhazečů dlouhodobý pobyt mimo pracovní trh deformuje ochotu cílové skupiny vrátit se do pracovního procesu Zkrácení doby pro realizaci hlavních aktivit o cca 1 rok Předsudk zaěstaatelů ůči íloé skupiě Nízká kapaita zaěstaů ÚP při ýěru uhazečů III. Potenciál šíení dobré praxe / aplikovatelnosti projektu Poteiál šířeí doré prae je soký. Projekt ůže ýt realizačí fázi příklade pro ostatí projekty. Ještě ššíh příosů lo ožé dosáhout posktutí podpor účastíků i po ukočeí lastí realizae projektu. 27

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y 1 Identifikace případové

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu KUDY KAM 1 Identifikace případové studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu

Více

1 Identifikace případo é studie

1 Identifikace případo é studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu KATALOG SLUŽEB MĚSTSKÉHO ÚŘADU SOKOLOV A SYSTÉM ŘÍ)ENÍ RI)IK 1 Identifikace případoé studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu KATALOG SLUŽEB MĚSTSKÉHO

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu PŘÍLEŽITOST PRO MLADÉ DO LET 1 Identifikace případové studie 1.1 Idetifikačí

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie 1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu DÍTĚ RO)HODNĚ NENÍ PŘEKÁŽKOU 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu DÍTĚ RO)HODNĚ NENÍ PŘEKÁŽKOU Číslo projektu CZ.1.04/2.1.01/91.00191

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu PILA, KŘOVINOŘE), SEKAČKA - PRÁCE BUDE BRNKAČKA II. 1 Identifikace případové studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu PILA, KŘOVINOŘE), SEKAČKA - PRÁCE

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu MÍT PRÁCI A BÝT JAKO OSTATNÍ 1 Identifikace případové studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu Mít práci a být jako ostatní Číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/96.00153

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu NOVÁ PERSPEKTIVA ABSOLVENTŮ ) ŠUMPERSKA A JESENICKA 1 Identifikace případové

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y 1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu PRACÍ K NÁPRAVĚ 1.1 Idetifikačí údaje

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie 1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu PRACÍ K NÁPRAVĚ 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu PRACÍ K NÁPRAVĚ Číslo projektu CZ.1.04/2.1.01/74.00113 Oblast podpory

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu VÝROBNA ČERSTVÝCH TĚSTOVIN 1 Identifikace případové studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu VÝROBNA ČERSTVÝCH TĚSTOVIN Číslo projektu CZ.1.04/3.1.06/30.00453

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu PROGRAM PODPORY )AMĚSTNÁVÁNÍ ALMA 1 Identifikace případové studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu PROGRAM PODPORY )AMĚSTNÁVÁNÍ ALMA Číslo projektu

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu PROGRAM PODPORY )AMĚSTNÁVÁNÍ ALMA 1 Identifikace případové studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu PROGRAM PODPORY )AMĚSTNÁVÁNÍ ALMA Číslo projektu

Více

1 Identifikace případo é studie

1 Identifikace případo é studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu MAPY BUDOUCNOSTI - MODERNÍ NÁSTROJ KE )VÝŠENÍ EFEKTIVITY A KVALITY VÝKONU VEŘEJNÉ SPRÁVY V OBLASTI PREVENCE KRIMINALITY )ALOŽENÝ NA ANALÝZE A PREDIKCI KRIMINALITY

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie 1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu PRVNÍ KROK K TRANSFORMACI 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu PRVNÍ KROK K TRANSFORMACI Číslo projektu CZ.1.04/3.1.03/87.00001

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie 1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu PRVNÍ KROK K TRANSFORMACI 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu PRVNÍ KROK K TRANSFORMACI Číslo projektu CZ.1.04/3.1.03/87.00001

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu Chee dostat šai 1 Identifikace případové studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu Chee dostat šai Číslo projektu CZ.1.04/3.2.01/19.00201 Oblast podpory

Více

1 Identifikace případo é studie

1 Identifikace případo é studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu Kouití plá soiálíh služe ěsta Hořoie a spádoýh oí a období 2014-2018 1 Identifikace případoé studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu KOMUNITNÍ PLÁN

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu SOCIÁLNÍ CENTRUM KAMÍNEK V CHOMUTOVĚ PROVOZ A POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM A SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM OHROŽENÝM OBYVATELŮM 1 Identifikace případové

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu Kopleí progra itegrae soiálě vloučeýh a soiálí vloučeí ohrožeýh ovatel ěsta Mostu do společosti 1 Identifikace případové studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie 1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu DÁME VÁM ŠANCI 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu DÁME VÁM ŠANCI Číslo projektu CZ.1.04/3.4.04/76.00254 Oblast podpory

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu INTEGRACE OSOB S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA PRACOVNÍ TRH 1 Identifikace případové studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu INTEGRACE OSOB S PORUCHOU

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu ŠKOLENÍ PRACOVNÍKŮ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH V ORGANIZACI DOTYK II 1 Identifikace případové studie 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu ŠKOLENÍ PRACOVNÍKŮ

Více

JIHOMORAVSKÝ KRAJ Krajský úřad Jiho ora ského kraje Žerotí o o á ěstí 3, Brno

JIHOMORAVSKÝ KRAJ Krajský úřad Jiho ora ského kraje Žerotí o o á ěstí 3, Brno JIHOMORAVSKÝ KRAJ Krajský úřad Jihooraského kraje Žerotíoo áěstí 3, 601 82 Brno Váš dopis z.: Ze dne: 09.08.2016 Č. j.: JMK 142120/2016 Sp. zn.: S-JMK 123119/2016 OKP Vřizuje: Krásá Telefon: 541 651 233

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie 1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodoeí příosů projektu 50 + VÝHOD ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ 1.1 Idetifikačí údaje projektu Název projektu 50 + výhod rovných příležitostí Číslo projektu CZ.1.04/3.4.04/88.00030

Více

Standardy, postupy, pravidla a praktiky publikace a katalogizace

Standardy, postupy, pravidla a praktiky publikace a katalogizace Standardy, postupy, pravidla a praktiky publikace a katalogizace oteřeýh dat eřejé sprá Ig. Duša Chlapek, Ph.D., Mgr. Martin Nečaský, Ph.D., Mgr. Mihal Kuáň, M. A., Mgr. Toáš Kroupa, Mgr. Jiří Kárík, Ministerstvo

Více

Národ í I ovač í Platfor a III Strojírenství, výroba a distribuce el. energie, elektrotechnika

Národ í I ovač í Platfor a III Strojírenství, výroba a distribuce el. energie, elektrotechnika Národí Iovačí Platfora III Strojírenství, výroba a distribuce el. energie, elektrotechnika.řeza 1 OBSAH NRIS3, NP VAVAI A KRAJE Informace o průběhu aktualizace RIS3-1.1 RIS3 EDP aktuální kroky EDP a NP

Více

Vyuiiti vristupfi FZO v aplikaini a prfimyslov6 sf6ie

Vyuiiti vristupfi FZO v aplikaini a prfimyslov6 sf6ie Dokument E. s/10 Vyddni 2.00 Proces Vristupy FZU SMERNICE Vyuiiti vristupfi FZO v aplikaini a prfimyslov6 sf6ie Pozice Jm6no /L(4 odpis Datum / Rizeniprojekt0 AleS Hdla t4.4.20l5 Piedloiil Rizeniprojekt0

Více

Místní akční plán pro SO ORP Holice

Místní akční plán pro SO ORP Holice Místní akční plán pro SO ORP Holice 2016-2023 Strategický rámec Verze 3 ze dne 26. 9. 2017 http://holicko.cz/map-vzdelavani.html Projekt: Společě za kvalitější vzděláváí a úzeí SO ORP Holie CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000033

Více

Správa katastru e ovitostí po 1. lednu 2014

Správa katastru e ovitostí po 1. lednu 2014 Správa katastru e ovitostí po 1. lednu 2014 Karel Šte el Konference ISSS 2015 13. dubna 2015 Z ě y vyvola é ový o ča ský záko íke a katastrál í záko e Materiál í publicita platí od. led a )akládá eřej

Více

4. Tvorba náhradního schématu Před provedením výpočtu sítě nutno ji nadefinovat (i v případě, že využíváme počítačový program)

4. Tvorba náhradního schématu Před provedením výpočtu sítě nutno ji nadefinovat (i v případě, že využíváme počítačový program) 4. Torba áhradího schématu Před proedeím ýpočtu sítě uto ji adefioat (i případě, že yužíáme počítačoý program) Pro optimálí olbu řešeí jsou důležité zjedodušující předpoklady chceme sestait áhradí schéma

Více

Výroč í zpráva H- at, o.p.s.

Výroč í zpráva H- at, o.p.s. Výročí zpráva H-at, o.p.s. 4 HejnéHo metoda - Zasloužená radost Z poznávání O HejnéHO metodě Hejného metoda je vyvíjena od 40. let 20. století, kdy Vít Hejný začal zkoumat, proč děti, které bez problémů

Více

Sídlo Age tura Po dělí 2. polské armády 1094/ Rumburk

Sídlo Age tura Po dělí 2. polské armády 1094/ Rumburk Výročí zpráva za rok Představeí organizace Agetura Podělí vzikla v ledu při ÚSP Horí Pousteva. Od.. je Agetura Podělí zaregistrováa jako očaské sdružeí pod čísle jedaí VS/-1/47 641/01-R u MV ČR. Agetura

Více

Či ost katastrál í h úřadů po digitaliza i katastrál í h ap

Či ost katastrál í h úřadů po digitaliza i katastrál í h ap Či ost katastrál í h úřadů po digitaliza i katastrál í h ap Konference ISSS 2016. du a Základ í íl ) ě it aktuál í stav, kd katastr e ovitostí si e do ře slouží k o hra ě práv vlast íků a ezpeč osti realit

Více

AT50 SAW Uživatelská příručka Progra ovatel ý zesilovač

AT50 SAW Uživatelská příručka Progra ovatel ý zesilovač AT50 SAW Uživatelská příručka Prograovatelý zesilovač Úvod: Děkujee za ákup prograoatelého zesiloače AT SAW. Pečliě si přečtěte ásledujíí istruke pro ezpečé a spráé použití ýroku. Bezpečostí opatřeí: estaujte

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ Novi k a z ě k.. v hláška č. / S. a záko č. / S. Co se ě í? Nová v hláška č. / S. provádějí í pravidla a poze í h ko u ika í h s úči ostí od. led a ruší a ahrazuje v hlášku č. / S. upravují

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Putování za zdravím

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Putování za zdravím ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Putování za zdravím 1 Idetifikačí údaje... 3 1.1 Náze ŠVP... 3 1.2 Údaje o škole... 3 1.3 Zřizoatel... 3 1.4 Platnost dokumentu... 3 2 Charakteristika škol... 5 2.1 Základní údaje...

Více

VÝSLEDKY DOTA)NÍKOVÉHO ŠETŘENÍ K HODNOCENÍ PŘÍVĚTIVOSTI A OTEVŘENOSTI ÚŘADŮ OBCÍ S RO)ŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ

VÝSLEDKY DOTA)NÍKOVÉHO ŠETŘENÍ K HODNOCENÍ PŘÍVĚTIVOSTI A OTEVŘENOSTI ÚŘADŮ OBCÍ S RO)ŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ VÝSLEDKY DOTA)NÍKOVÉHO ŠETŘENÍ K HODNOCENÍ PŘÍVĚTIVOSTI A OTEVŘENOSTI ÚŘADŮ OBCÍ S RO)ŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ I g. Mgr. Da id Slá a ředitel od oru strategi kého roz oje a koordi a e eřej é sprá y Ministerstvo

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhodnocení přínosů projektu OPTIMALIZACE A EFEKTIVIZACE KLÍČOVÝCH PROCESŮ NA MĚSTSKÉM ÚŘADU PŘÍBOR VE VAZBĚ NA ELIMINACI DOPADŮ FINANČNÍ KRIZE 1 Identifikace případové studie 1.1 Identifikační

Více

České účetní standardy

České účetní standardy České účetí stadardy ig. u Vykazoáí Vymezeí w Oceňoáí x Odpisoáí, postup účtoáí y Ietarizace z Aalytická eidece { Podrozahoá eidece Zeřejňoáí České účetí stadardy 2017 2 33 1 u Vykazoáí Odložeá daň Vyhl.

Více

Smlouva o zajiště í želez ič í oso í dopravy ezikrajský i vlaky

Smlouva o zajiště í želez ič í oso í dopravy ezikrajský i vlaky Smlouva o zajištěí železičí osoí dopravy ezikrajskýi vlaky uzavřeá íže uvedeého de, ěsíe a roku v souladu s ustaoveíi zákoa č. / S., o krajíh krajské zřízeí, ve zěí pozdějšíh předpisů dále je krajské zřízeí

Více

Šance pro středoškoláky

Šance pro středoškoláky Závěrečná konference k projektu Šance pro středoškoláky CZ 1.04/2.1.00/13.00071 11. prosince 2012 Olomouc Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

Výroč í zprá a o či osti škol

Výroč í zprá a o či osti škol Výročí zpráa o čiosti škol za odoí školího roku 7-2018 )ákladí škola Luži, Praha, Tráíčkoa I. )ákladí údaje o škole 1. Přesý áze práiké oso dle zřizoaí listi e zěí platé k 31. 8. 2018 )ákladí škola Luži,

Více

CZ.1.04/2.1.00/

CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná konference k regionálnímu individuálnímu projektu NA SKOK! CZ.1.04/2.1.00/13.00074 3. prosince 2012 Olomouc, Reprezentační sál Anag, Palác Bohemia Tento projekt je financován z prostředků ESF

Více

Metoda datových obalů DEA

Metoda datových obalů DEA Metoda datoých obalů DEA Model datoých obalů složí ro hodoceí techické efektiit rodkčích jedotek ssté a základě elosti stů a ýstů. Protože stů a ýstů ůže být íce drhů, řadí se DEA ezi etod icekriteriálího

Více

OBECNÁ PRAVIDLA Barva

OBECNÁ PRAVIDLA Barva OBECNÁ PRAVIDLA Barva Počet Ročík Forma hráčů Žlutý 2 1. 7. 2010 a ladší přehazovaá Oražový 2 1. 7. 2009 a ladší eplyulý Červeý 2 1. 7. 2008 a ladší plyulý prstový Zeleý 3 1. 7. 2007 a ladší plyulý Modrý

Více

Organizační dopady při řešení kybenetické bezpečnosti. Ing. Zdeněk Seeman, CISA, CISM Mgr. Tomáš Rydvan

Organizační dopady při řešení kybenetické bezpečnosti. Ing. Zdeněk Seeman, CISA, CISM Mgr. Tomáš Rydvan Organizační dopady při řešení kybenetické bezpečnosti Ing. Zdeněk Seeman, CISA, CISM Mgr. Tomáš Rydvan Orga izač í dopad při řeše í k er eti ké ezpeč osti I g. )de ěk ee a, CI A, CI M Mgr. To áš R dva

Více

MATEMATIKA příprav na srovnávací práci 9. ročník, I. pololetí

MATEMATIKA příprav na srovnávací práci 9. ročník, I. pololetí MATEMATIKA ří oáí ái očí I ololetí l e t t Káeí loeý ýů i g f j loeýýů oíl Sočet g f e t j i t t l Náoeí loeý ýů Př ; ( ( e f g Děleí loeý ýů Káeí ložeý loeý ýů Vočítej to oí řešiteloti ýočet oěř o =

Více

1 Identifikace případo é studie

1 Identifikace případo é studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhod o e í pří osů projektu ODPOVĚDNÝ )ASTUPITEL PRO OTEVŘENOU A HOSPODÁRNOU OBEC 1 Identifikace případo é studie 1.1 Ide tifikač í údaje projektu Název projektu ODPOVĚDNÝ )ASTUPITEL

Více

Citlivé údaje v GDPR. 20. ISSS 2017 Hrade Králové Vít Zvá ove

Citlivé údaje v GDPR. 20. ISSS 2017 Hrade Králové Vít Zvá ove Citlivé údaje v GDPR 20. ISSS 2017 Hrade Králové Vít Zvá ove Stávají í regulač í rá e ú luva Rad Evrop č. a o hra u oso se zřetele a auto atisova é zpra ová í oso í h dat ; č. 115/2001 Sb. m. s.): y í

Více

Evaluace projektu Sociálně vyloučené lokality Ústeckého kraje Evaluační zpráva

Evaluace projektu Sociálně vyloučené lokality Ústeckého kraje Evaluační zpráva Evaluace projektu Sociálně vyloučené lokality Ústeckého kraje Evaluační zpráva Příloha Metodiky pro evaluaci dopadů nesoutěžních projektů OP Zaměstnanost 2014 2020 OBSAH MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 3 1 CÍL A

Více

POPIS POSTUPU ZAPOJENÍ KOMUNITY DO VYPRACOVÁNÍ STRATEGIE

POPIS POSTUPU ZAPOJENÍ KOMUNITY DO VYPRACOVÁNÍ STRATEGIE Příloha č. 3 POPIS POSTUPU ZAPOJENÍ KOMUNITY DO VYPRACOVÁNÍ STRATEGIE Únor 2016 Strategie kouitě vedeého ístího rozvoje yla zpraováa s podporou Parduikého kraje Příloha č. Strategie kouitě vedeého ístího

Více

I for ač í příručka TĚHOTENSTVÍ - )AMĚSTNÁNÍ A SOCIÁLNÍ DÁVKY ??? Projekt "Podpora uži atelů drog při uplat ě í a trhu prá e"

I for ač í příručka TĚHOTENSTVÍ - )AMĚSTNÁNÍ A SOCIÁLNÍ DÁVKY ??? Projekt Podpora uži atelů drog při uplat ě í a trhu prá e Iforačí příručka TĚHOTENSTVÍ - )AMĚSTNÁNÍ A SOCIÁLNÍ DÁVKY??? Projekt "Podpora užiatelů drog při uplatěí a trhu práe" Teto projekt je iaoá Eropský soiálí fode - Operačí prograe lidské zdroje a zaěstaost

Více

Dokáže e využít ož ostí digitál ího katastru e ovitostí?

Dokáže e využít ož ostí digitál ího katastru e ovitostí? Dokáže e využít ož ostí digitál ího katastru e ovitostí? Konference ISSS 2017. du a Pl ě í Ko ep e digitaliza e katastru Ko ep e la přijata ro e Digitalizace popis ý h údajů katastru V udo á í o ého i

Více

Hlavní druhy ochrany proti malwaru. Antivir Firewall AntiSpyware ZDRAVÝ ROZUM!

Hlavní druhy ochrany proti malwaru. Antivir Firewall AntiSpyware ZDRAVÝ ROZUM! Antiviry Hlavní druhy ochrany proti malwaru Antivir Firewall AntiSpyware ZDRAVÝ ROZUM! Jak ojo at proti irů Mějte nainstalovaný kvalitní antivirový program Udržujte antivirový systém aktualizovaný (databázi

Více

Váš istrovský Plá a. úspěch

Váš istrovský Plá a. úspěch Váš istrovský Plá a úspěch Kopezačí plá 1 Váš istrovský plá a úspěh/)ačíáe )da si hete přivdělat pár stovek dolarů ěsíčě eo si přejete velký, 7 ístý reziduálí příje, který avžd zěí váš život, SevePoit

Více

pro o last Šluk ovska

pro o last Šluk ovska MAS Český sever a spolupra ují í orga iza e zapoje é v procesu ko u it ího plá ová í so iál í h služe a aktivit a úze í Šluk ovsko, které je tvoře o 8 o e i dále je KPPSSŠ Návrh KPSSŠ yl realizová v rá

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY. prodá ají ího, je prá i kou oso ou či oso ou, jež jed á při o jed á í z oží rá i s é pod ikatelské

OBCHODNÍ PODMÍNKY. prodá ají ího, je prá i kou oso ou či oso ou, jež jed á při o jed á í z oží rá i s é pod ikatelské OBCHODNÍ PODMÍNKY Mobile Creative Solutions s.r.o. 1. OBECNÁ USTANOVENÍ.. T to o hod í pod í k o hod í společ osti Mo ile Creati e Solutio s s.r.o., společ ost s ruče í o eze ý, z ikla d e... V o hod í

Více

NESEĎTE DOMA! CZ 1.04/2.1.00/

NESEĎTE DOMA! CZ 1.04/2.1.00/ Závěrečná konference regionálního individuálního projektu NESEĎTE DOMA! CZ 1.04/2.1.00/13.00059 Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost

Více

1 Identifikace případo é studie

1 Identifikace případo é studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhod o e í pří osů projektu RO)VOJ PARTNERSTVÍ V OBLASTI ME)INÁRODNÍ SPOLUPRÁCE NA ÚŘADU PRO ME)INÁRODNĚPRÁVNÍ OCHRANU DĚTÍ 1 Identifikace případo é studie 1.1 Ide tifikač í údaje projektu

Více

POJIŠŤOVNICTVÍ A POJISTNÁ MATEMATIKA

POJIŠŤOVNICTVÍ A POJISTNÁ MATEMATIKA VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra ateatiky a katedra ekooických studií POJIŠŤOVNICTVÍ A POJISTNÁ MATEMATIKA STUIJNÍ MATERIÁL LENKA LÍZALOVÁ, RAEK STOLÍN 04 Recezovali: RNr. Ig. Haa Kotoučková,

Více

plá a role OHA I g. O dřej Feli CSc, Digitál í ša pio ČR Hla í ar hitekt )R, MVČR I g. Petr Ku hař ředitel od oru Hla ího architekta eg, MVČR

plá a role OHA I g. O dřej Feli CSc, Digitál í ša pio ČR Hla í ar hitekt )R, MVČR I g. Petr Ku hař ředitel od oru Hla ího architekta eg, MVČR Národ í ar hitekto i ký plá a role OHA I g. O dřej Feli CSc, Digitál í ša pio ČR Hla í ar hitekt )R, MVČR I g. Petr Ku hař ředitel od oru Hla ího architekta eg, MVČR Proč NAP a o je íle Národ í ar hitekto

Více

ELEKTRONICKÉ RECEPTY NOVĚ A POVINNĚ

ELEKTRONICKÉ RECEPTY NOVĚ A POVINNĚ erecept 1 ELEKTRONICKÉ RECEPTY NOVĚ A POVINNĚ I g. Re ata Golasíko á, I g. Petr Kou ký ISSS, Hrade Králo é,. du a erecept součas ý stav 2 Součas ý stav elektro i ká preskrip e fu guje a ázi do ro ol osti

Více

Nepředvídané události v rámci kvantifikace rizika

Nepředvídané události v rámci kvantifikace rizika Nepředvídaé událost v rác kvatfkace rzka Jří Marek, ČVUT, Stavebí fakulta {r.arek}@rsk-aageet.cz Abstrakt Z hledska úspěchu vestce ohou být krtcké právě ty zdroe ebezpečí, které esou detfkováy. Vzhlede

Více

Národ í katalog otevře ých dat veřej é správy

Národ í katalog otevře ých dat veřej é správy Národ í katalog otevře ých dat veřej é správy I g. Duša Chlapek, Ph.D. 1 Mgr. Martin Nečaský, Ph.D. 1 Mgr. To áš Kroupa 2 Mgr. Jiří Kár ík 2 1 V soká škola eko o i ká Praze 2 Ministerstvo vnitra Co jsou

Více

Jaké osobní údaje zpracováváme a jak je získáváme? K jaký účelů oso í údaje zpra ovává e, po jakou do u a o ás k tomu opravňuje?

Jaké osobní údaje zpracováváme a jak je získáváme? K jaký účelů oso í údaje zpra ovává e, po jakou do u a o ás k tomu opravňuje? OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ I. O sah a účel doku e tu 1. V to to doku e tu jsou o saže i for a e týkají í se o hra oso í h údajů posk t utý h á ště ík e o ý h strá ek www.seznamseonline.cz, https://logport.visionsoft.cz,

Více

Elektronizace tvor y a přístupu k práv í předpisů. JUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D. ná ěstek pro říze í sek e legislativ a ar hiv i tví

Elektronizace tvor y a přístupu k práv í předpisů. JUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D. ná ěstek pro říze í sek e legislativ a ar hiv i tví Elektronizace tvor y a přístupu k práv í předpisů JUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D. ná ěstek pro říze í sek e legislativ a ar hiv i tví Motivace k projektu es írka a elegislativa Ústav í soud - Pl.Ús 77/06:

Více

š ý é á ě ý ěž é á áž íž š í á š íř á ší ř í ě ž é ž š ř í í ě ž á á íž č í ě í í ě á í á č ž á ý ě š ť ř ů ý ř í é á ž í éč é í č ý á ň á í ž ě á í ž

š ý é á ě ý ěž é á áž íž š í á š íř á ší ř í ě ž é ž š ř í í ě ž á á íž č í ě í í ě á í á č ž á ý ě š ť ř ů ý ř í é á ž í éč é í č ý á ň á í ž ě á í ž Š Í Ř Ě É Í Ř Á Ř Á Í É á ý á ý í é á í ž č í é ř ý č í í í ý žš ě á í é í ě í í ě é á ž š č í í ů á č é á š ú ž í ř á í á é í úč ý ěšé í í é á ř é íú é í ů ří š í á í ří š á ě í í š ř í ž í ě á ž é ě

Více

katastru e o itostí ČR Jiří Poláček

katastru e o itostí ČR Jiří Poláček Služ i for ač ího s sté u katastru e o itostí ČR Jiří Poláček Obsah prezentace Přehled služe )kuše osti s o ě za ede ý i služ a i Pro oz í statistik Připra o a é o i k Strá ka 2 On-line Geoportál ETL 3

Více

Jak efektiv ě a tra spare t ě řídit Strategi kého plá u využití součas é infrastruktury úřadu

Jak efektiv ě a tra spare t ě řídit Strategi kého plá u využití součas é infrastruktury úřadu Jak efektiv ě a tra spare t ě řídit ěsto o e v du hu Strategi kého plá u rozvoje ěsta o e s využití součas é infrastruktury úřadu Strategi ký plá rozvoje ěsta je důležitý ástroje pro říze í ěsta Města

Více

č é č é é ř ř í í í é é ě á é í é ě ý ří ě é č í í é í řá ář é ý é ě ší á á č ů á ý ář ý é ě ř ýš é č é á á é íč íě é ě ří é í čá í ň č ů á ř ť é á é

č é č é é ř ř í í í é é ě á é í é ě ý ří ě é č í í é í řá ář é ý é ě ší á á č ů á ý ář ý é ě ř ýš é č é á á é íč íě é ě ří é í čá í ň č ů á ř ť é á é čá í ř č á ó ě ě ů ý ě ý í č í žá ý é í é é á í ý ř ší á ž ý č í á á á č ě š č ě ň č ý č ář ý ů čí ř í í ó í á í í é á ě é ý í á ě í é é š é ý Ž á š ž é ě á ě é á é ý ů č é ž č íč ý é á ž ě í á í ý ě ší

Více

Národ í plá rozvoje sítí ové ge era e. Luděk S h eider

Národ í plá rozvoje sítí ové ge era e. Luděk S h eider Národ í plá rozvoje sítí ové ge era e ISSS, Hrade Králové Nástroje podpor výstav vysokorychl. sítí Rozlišuje e dva základ í ástroje us adňují í výstav u v sokor hlost í h sítí elektro i ký h ko u ika í

Více

Dlouhodo ý zá ěr vzděláva í a věde ké, výzku é, vývojové a i ovač í, u ěle ké a další tvůrčí či osti VŠB - TU Ostrava

Dlouhodo ý zá ěr vzděláva í a věde ké, výzku é, vývojové a i ovač í, u ěle ké a další tvůrčí či osti VŠB - TU Ostrava Dlouhodoý záěr vzdělávaí a vědeké, výzkué, vývojové a iovačí, uěleké a další tvůrčí čiosti VŠB - TU Ostrava a odoí 2020 6 Dlouhodoý záěr vzdělávaí a vědeké, výzkué, vývojové a iovačí, uěleké a další tvůrčí

Více

Zápis z 6. jednání pracovní skupiny Hospodářství

Zápis z 6. jednání pracovní skupiny Hospodářství Zápis z 6. jednání pracovní skupiny Hospodářství 73953 Třanovice č. p. 1 k přípravě strategie komunitně vedeného místního rozvoje Termín jednání: 2. února 2015 od 8:00 hod. Místo konání: Kapplův dvůr -

Více

č á Č Ě ó č á ů á ě ě é ď Ú č á Č ě ě š č ě í ří á ů š í š í í é ě ů č ě ří č ě ě í ý č á í í á ý á ě í ář š á í á í ň á č é ó í á ě á íč ě á á ě ří č ě í á Č ě á á Ž á ú í ě Č č ý ě ě ď á é á á ě ě

Více

City Dashboard ěsto v číslech

City Dashboard ěsto v číslech Co je City Dashboard? City Dash oard je ko ept ko u ika e ěsta/úřadu s eřej ostí. Cit Dash oard je ko ple í služ a s expertizou porade ský h společ ostí. Cit Dash oard je soft are aplika e pro pro oz i

Více

ž Í ú č č ě ó ě ě é ó ů Ú č Č č ý š ú ě ó š ý ě é ó ý ý ř ž ó č ť Č č ř č é ý é ě ř é é č é ý č é č č ř ě ě ř ě ž č ý ó ž ý č ý š ě é ř ý š š č é č č é ě č Í ó ó ý č ó ý Ž č č é ů ů ř ě ě š ř ě é ř ě

Více

NA SVÉM ZÁKLADU MŮŢETE STAVĚT

NA SVÉM ZÁKLADU MŮŢETE STAVĚT Závěrečná konference regionálního individuálního projektu NA SVÉM ZÁKLADU MŮŢETE STAVĚT CZ 1.04/2.1.00/13.00061 Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

Ministerstva vnitra. Konference ISSS 2018 duben 2018

Ministerstva vnitra. Konference ISSS 2018 duben 2018 I for ač í ka paň a odelo é situa e k pro le ati e o hra y oso í h údajů Ministerstva vnitra Konference ISSS 2018 duben 2018 Přehled i for ač í ka pa ě )áklade i for ač í ka pa ě je eustále aktualizo a

Více

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ PODPORA ZAMĚSTNANOSTI ZNEVÝHODNĚNÝCH OSOB NA ÚZEMÍ MĚSTA BRNA CZ.03.2.60/0.0/0.0/16-052/0007786. Tímto projektem město poprvé v historii řeší aktivní

Více

Teorie chyb a vyrovnávací počet. Obsah:

Teorie chyb a vyrovnávací počet. Obsah: Teorie chyb a vyrovávací počet Obsah: Testováí statistických hypotéz.... Ověřováí hypotézy o středí hodotě základího souboru s orálí rozděleí... 4. Ověřováí hypotézy o rozptylu v základí souboru s orálí

Více

í á ž é ř ě í é á Ž ú ů í ú ř č í ů ř ý ř ýí ř ž í ř ý ř č í í ř ň Š ř í é š á í é ú čí Í ří ě šííř áž ří š ě Š í ý á á ď á é ě Í á ý ů ří ě á é á ěž

í á ž é ř ě í é á Ž ú ů í ú ř č í ů ř ý ř ýí ř ž í ř ý ř č í í ř ň Š ř í é š á í é ú čí Í ří ě šííř áž ří š ě Š í ý á á ď á é ě Í á ý ů ří ě á é á ěž í á ž é ř ě í é á Ž ú ů í ú ř č í ů ř ý ř ýí ř ž í ř ý ř č í í ř ň Š ř í é š á í é ú čí Í ří ě šííř áž ří š ě Š í ý á á ď á é ě Í á ý ů ří ě á é á ěž éú Í ř ý ří č ý Á á í é ý ř á é é á á í ří á áš í á

Více

ZPRAVODAJ. Jestřabí Lhota. Úvodník pana starosty ČTVRTLETNÍK 2016 ČÍSLO 2 ZDARMA. Váže í spoluo ča é, čte áři )pra odaje.

ZPRAVODAJ. Jestřabí Lhota. Úvodník pana starosty ČTVRTLETNÍK 2016 ČÍSLO 2 ZDARMA. Váže í spoluo ča é, čte áři )pra odaje. ZPRAVODAJ Jestřabí Lhota ČTVRTLETNÍK 2016 ČÍSLO 2 ZDARMA DOČTETE SE: Zprávy z obecního úřadu Úvodník pana starosty Okénko pana místostarosty Plán kulturních akcí Knihovna Co se v obci událo Co se v obci

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhod o e í pří osů projektu INOVATIVNÍ PŘÍSTUPY V OBLASTI )VYŠOVÁNÍ FINANČNÍ GRAMOTNOSTI UCHA)EČŮ

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhod o e í pří osů projektu V)DĚLÁVÁNÍ S DŮRA)EM NA NÁVRAT DO PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ U PROBLEMATICKY )AMĚSTNÁVANÝCH OSOB 1 Identifikace případové studie 1.1 Ide tifikač í údaje projektu

Více

í ě ý ě ý á ů ě ší á ž á ý á ž ý č ě ě á ý ě ě ě á ž é é ě ř á ů š ý ů ě é í í í č í í ě ř ý é ě ě ě é ě á í á č ý í ří ž ě ý á í č í í í ří í ý á í ž

í ě ý ě ý á ů ě ší á ž á ý á ž ý č ě ě á ý ě ě ě á ž é é ě ř á ů š ý ů ě é í í í č í í ě ř ý é ě ě ě é ě á í á č ý í ří ž ě ý á í č í í í ří í ý á í ž Ě ĚŠŤ É ří á ý í á ý í Í á í ší ý ň í á ý í čí á ě í ěšé á ě ž ě ť á á ú í é ý ý á ž á ý í á í í š ě í í ří á ž ě ší č é šíř í í ě í í é í ďá á í č ě í á í ý á í ř í á á ž ď á á é í ř á ý í č ý ů č š í

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie EVALUACE DOPADŮ A DOBRÉ PRAXE OP L)) NA )ÁKLADĚ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ A JEJICH META-ANALÝ)Y PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhod o e í pří osů projektu INOVATIVNÍ PŘÍSTUPY V OBLASTI )VYŠOVÁNÍ FINANČNÍ GRAMOTNOSTI UCHA)EČŮ

Více

é ě á é í í é ě é Íó á á í šíč ý á ě ý ř ý ř ší í š é ř é ří á ě á ě š ř ř í ř ů č é á í ó á š ů Ž ě ý ů čí š á Ž ý ý ě í é é á ž ý éž ě í Ž í ý ů ě ě

é ě á é í í é ě é Íó á á í šíč ý á ě ý ř ý ř ší í š é ř é ří á ě á ě š ř ř í ř ů č é á í ó á š ů Ž ě ý ů čí š á Ž ý ý ě í é é á ž ý éž ě í Ž í ý ů ě ě á Ží ř í ř é Í č é á č é í í ý í ž á š š á žá ý é š ř ě é ěž š ě ě é ó ř š í í í í í ě é á á í í í í í í ž ý ž ě ň í ů čí á ř ý č é é é á é Ž Ž ář ě ší é řá í áž í í ď í ž é ř ší í ó ž é á é ý ý Š Ž í

Více

3. DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE

3. DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE 3 DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE Difereciálí rovice (dále je DR) jsou veli důležitou částí ateatické aalýz, protože uožňují řešit celou řadu úloh z fzik a techické prae Občejé difereciálí rovice: rovice, v íž se

Více

ě á íž ě Ť Ť í á Ť é čí í í č Ó Í á ě á á č ěž á ž í Ž é á é ž Ž á í Ťí á Ť ě č č á á á í í ě á é í á í ž ž ěž í Ťí ě ě ě ěč é Ť ě í Ó Ť ě Ž í ě ě í Ť

ě á íž ě Ť Ť í á Ť é čí í í č Ó Í á ě á á č ěž á ž í Ž é á é ž Ž á í Ťí á Ť ě č č á á á í í ě á é í á í ž ž ěž í Ťí ě ě ě ěč é Ť ě í Ó Ť ě Ž í ě ě í Ť ě ÍíŠ č é č í é í Č Ó ě á í í Š á á š č á Š ú í á Ť á ž á ž č áňť čí ž í í Ž á á í ě í ě ž ž é ž á é íí é í íř Ž ší ž ě í ě é é č Ž é ž é ě í č íč í é ž Ť á ě í é Ť ě á í í í Žá Íá ž á Í ě í é í á é é

Více

PORADENSTVÍ na ÚP HK

PORADENSTVÍ na ÚP HK PORADENSTVÍ na ÚP HK Úřad práce v Hradci Králové Zástupce: Mgr. Jana Sýkorová Oddělení poradenství ÚP HK - složení 2 speciální poradci zabezpečení poradenství (poradce psycholog + poradce pro změnu povolání)

Více

Konec frontám! Žádosti o dotace z pohodlí domova. Karel Kolařík Karlovarský kraj Mgr. Václav Pávek Gordic Michal Kolb Microsoft

Konec frontám! Žádosti o dotace z pohodlí domova. Karel Kolařík Karlovarský kraj Mgr. Václav Pávek Gordic Michal Kolb Microsoft Konec frontám! Žádosti o dotace z pohodlí domova Karel Kolařík Karlovarský kraj Mgr. Václav Pávek Gordic Michal Kolb Microsoft 2 Projekt Kotlíkové dotace II Číslo projektu CZ.05.2.32/0.0/0.0/17_067/0005152

Více

Co bude European accessibility act a k če u poslouží?

Co bude European accessibility act a k če u poslouží? Co bude European accessibility act a k če u poslouží? 1 O če je gover a e a essi ility Přístup á veřej á správa Přístup é a v užitel é služ I tegra e oso se zdravot í postiže í V užívá í služe a rov opráv

Více

č š š ř ř Í ů č Ě Á Š ŠÁ Ř Ď É Í Ě Í Í čí ž ě č é č ě ý Ž ř ě č ý ě ý ý ř ě š ý ě ť ý é é ě ě é ě é ř é ř Ť ě š ě ž ě é ě é é ů ě é ř ú ý ý é ěř ý ý š ý ý ž é é š ý š ě ý ř ř ř ě š ý ě ý ý ř ě é Ž é é

Více

Návrat onkologického pacienta do pracovního procesu. Mgr. Šárka Slavíková, Bc. Michaela Čadková Svejkovská Amelie, z.s.

Návrat onkologického pacienta do pracovního procesu. Mgr. Šárka Slavíková, Bc. Michaela Čadková Svejkovská Amelie, z.s. Návrat okologického pacieta do pracovího procesu Mgr. Šárka Slavíková, Bc. Michaela Čadková Svejkovská Amelie, z.s. Nemoc a člověk Tělo, psychika a sociálí prostředí člověka Fyzické změy po léčbě Následky

Více

Vzdělávací modul Kybernetická bezpečnost

Vzdělávací modul Kybernetická bezpečnost Vzdělávací modul Kybernetická bezpečnost Vzdělávací kurz pro vedoucí pracovníky a management, zejména ředitele, finanční ředitele a další decision makery Tento modul je financován jako projekt v rámci

Více

ě ž í ě ř ší é í í ý ě í ř ý Č íč ář ší ě ší ž ů ě á é é í č ý ů ž á íé ěř ó í í á ě á í é í ž ě š ž ů é ý ž ší ř Ú č Č Š ší ří é ří í á č é é á í ů ž

ě ž í ě ř ší é í í ý ě í ř ý Č íč ář ší ě ší ž ů ě á é é í č ý ů ž á íé ěř ó í í á ě á í é í ž ě š ž ů é ý ž ší ř Ú č Č Š ší ří é ří í á č é é á í ů ž ě á í é á ý í č ú ž é í ě é ž ř í á í ž ůž ý í ý ě ů č éí í ý ů í í ý é ř ý Ž í á ž ž ř ě ěř áž ř á í á ý é í á ů ř ř ž ě ý ž é čá á í š ě ší ů ě ň é č č čí í í ě é Ž íá ý žší í ě é é é í ě é á é ěř ů

Více

1 Identifikace případové studie

1 Identifikace případové studie 1 Identifikace případové studie PŘÍPADOVÁ STUDIE: zhod o e í pří osů projektu S PRACÍ DO ŽIVOTA 1.1 Ide tifikač í údaje projektu Název projektu S PRACÍ DO ŽIVOTA Číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/75.00032

Více

Postup při rezerva i a uzavře í s louvy o u ytová í

Postup při rezerva i a uzavře í s louvy o u ytová í Všeo e é o hod í pod í ky Všeo e á usta ove í T to šeo e é o hod í pod í k dále je VOP platí pro postup při uza írá í s lou o ubytování a upravují obecná práva a povinnosti mezi ubytovaným (dále jen klient

Více

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná zpráva Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00065 1 Obsah DATA REALIZACE PROJEKTU... 3 POPIS PROJEKTU... 4 CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU... 5 KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU...

Více