CommonTestsAndGames03

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CommonTestsAndGames03"

Transkript

1 CommonTestsAndGames03 Petr Novák (Ing. Ph.D.), V / Obecné poznámky: - WEB verze: Pouze demonstrační verze se zablokovanou schopností vytvářet si vlastní zadání. - EXE verze: Lokálně spustitelný program s názvem CommonTestsAndGamesWIN03.exe umístěný v adresáři CommonTestsAndGames03. Umožňuje vytvářet vlastní zadání. Popis jednotlivých úloh Jednotlivé úlohy jsou zde podrobněji popsány. Úklid Úloha pro cvičení umístění věcí na správná místa. Úkolem je přesunout obrázky věcí umístěných ve spodní části do správných rámečků nacházejících se různě na ploše dialogu / podkladovém obrázku. Libovolný předmět / obrázek ze spodního rámečku lze pomocí (držení levého tlačítka) myši, nebo (položením a přidržením) prstu na dotykovém monitoru uchopit a přetáhnout do požadovaného jiného cílového rámečku. Pokud uchopený předmět do cílového rámečku skutečně patří, tak po uvolnění (levého tlačítka) myši nebo zvednutí prstu z dotykového monitoru, zůstane v tomto rámečku umístěn. Pokud předmět do cílového rámečku nepatří, tak se automaticky opět vrátí do výchozího rámečku ve spodní části dialogu a připočte se jedna chyba.

2 Při spuštění úlohy jsou předměty v dolním rámečku umístěny vždy v náhodném pořadí, tedy záměrně náhodně přerovnány. Cílové pozice jsou zobrazeny prázdnými rámečky. Předměty přidané do rámečku tvoří seznam (zleva doprava). Každý předmět přidaný do některého rámečku je umístěn na konec tohoto seznamu, tedy vždy vpravo (je-li první / jediný tak samozřejmě doprostřed). Pokud je však předmět při svém přesunutí umístěn do nesprávného rámečku, je automaticky vrácen do spodního výchozího rámečku, ale nikoli na své původní místo v seznamu, ale nakonec seznamu, tedy v podstatě na jeho pravý konec. Nachází-li se v dolním rámečku více předmětů než je schopen rámeček zobrazit současně (nevejdou se do spodního rámečku najednou), tak jsou některé předměty skryty za krajní stěnou tohoto rámečku. Teprve při odebrání některého z viditelných předmětů dojde k jejich sesunutí ke středu rámečku a tedy zobrazení. Úloha končí umístěním všech předmětů z dolního rámečku do správných cílových rámečků (žádný předmět se již nenachází v dolním rámečku). Tento cílový stav je zobrazen na dobu 3 vteřin v horním informačním textu. V horní části jsou texty informující o spuštění úlohy, aktuálním názvu zadání, počtu chyb při nesprávném umístění předmětů a v poslední řadě také čas od začátku úlohy. Tlačítko Start spouští nové zadání (vybírá další zadání v pořadí / generuje nové zadání). Tlačítko Editace slouží k úpravě nebo tvorbě nového zadání (ve WEB aplikaci není úprava / tvorba nového zadání povolena). Do úlohy lze samozřejmě vytvořit zcela vlastní nové zadání (pouze pro lokální EXE typ aplikace) a to pomocí posloupnosti následujících kroků: 1. Každé zadání je charakterizováno svým názvem a je tedy nutno pro nově vytvářené zadání vložit rovněž nový (neopakující se) název. 2. Zadání obsahuje pouze jeden podkladový obrázek, který je potřeba vložit. 3. Zadání obsahuje libovolný počet obrázků představující předměty pro cílové umístění. Ty je rovněž nutno vložit. 4. Na ploše zadání jsou zobrazeny oblasti (rámečky), kam mají být obrázky předmětů cíleně umístěny. Tyto oblasti je nutno vytvořit, umístit na požadovaná místa a nastavit jejich vhodnou velikost, tedy podle počtu obrázků, které bude každá oblast obsahovat. 5. Umístit obrázky předmětů do požadovaných oblastí a tím vytvořit cílový stav úlohy. 6. Takto vytvořené zadání uložit.

3 Krok A: Nejprve je nutno úlohu přepnout do editačního režimu pro možnost tvorby nového zadání a to pomocí tlačítka Editace za současného držení klávesy Shift. Poté budou zobrazena další tlačítka sloužící pro editační režim. V editačním režimu mají všechny oblasti výrazné šedé pozadí. Krok B: Pro přidání nového zadání slouží tlačítko Přidat zadání, které zobrazí malý dialog pro vložení názvu (pojmenování) nového zadání. Musí být zadán platný název, například MujPokoj, zatím raději bez háčků, čárek a mezer. Při zadání nesprávného názvu je zobrazeno některé varování a zadání názvu je nutno opakovat. Krok C: Pokud je název pro nové zadání přijat, tak je vytvořeno (zatím) prázdné nové zadání. Zobrazí se varovný dialog obsahující seznam všech chyb v tomto novám zadání, což je samozřejmé, protože nové zadání je nyní v podstatě prázdné (neobsahuje obrázek na pozadí, neobsahuje obrázky předmětů a neobsahuje ani konfiguraci cílového stavu). Tento varovný dialog lze tedy pouze odsouhlasit. Rovněž plocha úlohy bude v podstatě prázdná, až na dolní výchozí rámeček, kam bude možno vložit obrázky předmětů. Nový název zadání se zobrazí v horním informačním řádku v položce Zadání. Krok D: Nově vytvořené zadání však není v editačním režimu a je nutno jej do něho přepnout pomocí držení klávesy Shift a tlačítka Editace v horní části dialogu, zcela stejně jako v Krok A.

4 Pro další ukázky jsou použity obrázky z již vytvořeného zadání Demo umístěné v adresáři: \AppFilesData\CommonTasksAndGames03\Cleaning\Demo Krok E: Jako první je vhodné vložit obrázek pro pozadí, který v podstatě určuje rozměry pracovní plochy úlohy. Požadovaný obrázkem (ve formátu jpg / bmp / png / ) lze jednoduše přetáhnout například z Windows průzkumníka na plochu této nové / prázdné úlohy. Tedy uchopením pomocí levého tlačítka myši ve Windows průzkumníku a za stálého držení levého tlačítka myši přesunout na plochu úlohy a tam levé tlačítko myši uvolnit a tím obrázek upustit. Upuštěný obrázek bude vložen na pozadí a podle jeho rozměru bude okamžitě upravena hrací plocha úlohy. Rovněž bude zobrazen seznam ještě zjištěných chyb v konfiguraci úlohy. Již však není přítomno / zobrazeno varování o chybějícím obrázku na pozadí. Krok F: Dále je nutno vložit obrázky předmětů, které budou při řešení úlohy cíleně umisťovány. Ty se vloží zcela stejným postupem / způsobem jako obrázek pro pozadí, ale upustí se na spodní výchozí rámeček (nikoli na plochu dialogu, to by byl obrázek přijat jako nový obrázek pro pozadí místo původního již existujícího). Všechny přenesené / upuštěné obrázky se tedy zobrazí v dolním rámečku. Pokud je obrázků větší počet, tak mohou zalézt (vpravo i vlevo) za hranu rámečku (obrázky tvoří seznam zleva doprav). Krok G: Nyní je nutno vytvořit oblasti, kam budou jednotlivé obrázky předmětů při řešení úlohy přesunování. K tomuto slouží tlačítko Přidat oblast v horní části dialogu. Jeho stiskem bude uprostřed plochy úlohy vytvořena nová oblast. Její polohu a velikost lze upravovat následovně: - Držet levé tlačítko myší na oblast + pohyb myši = přesun oblasti na požadované místo - Držet levé tlačítko myší na oblast + kolečko myši = změna horizontálního rozměru oblasti - Shift + Držet levé tlačítko myší na oblast + kolečko myši = změna vertikálního rozměru oblasti - Control + Klik levým tlačítkem myší na oblast = vymazaní / odstranění oblasti z plochy úlohy

5 Pokud je oblast vymazána a obsahovala nějaké obrázky, tak jsou tyto obrázky automaticky přesunuty zpět do spodního výchozího rámečku, nejsou tedy ztraceny. Pro tvorbu a úpravu všech potřebných oblastí je nutno opakovat Krok G podle potřeby. Jakýkoli již vložený obrázek předmětu do zadání lze odstranit přidržením tlačítka Control a klikem levým tlačítkem myši na požadovaný obrázek. Krok H: Jsou-li vytvořeny, umístěny a nastaveny vhodné rozměry všech požadovaných oblastí, lze do nich přesunout obrázky předmětů a tím v podstatě vytvořit konfiguraci / zadání / cíl úlohy. Přesunutí se dosáhne prostým uchopením obrázku myší za současného držení jejího levého tlačítka a přesunem do cílové oblasti. V každé oblasti může být samozřejmě libovolný počet obrázků předmětů. Krok I: Konfigurace zadání je tedy vytvořena a je nutno ji uložit pomocí tlačítka v horní čísti dialogu Uložit. Nyní je toto nové zadání připraveno pro budoucí řešení uživatelem. Krok J: Poslední krok spočívá v opuštění editačního režimu a návratu do běžného režimu úlohy a to stiskem tlačítka Editace v horní části dialogu, nyní však bez současného držení klávesy Shift. Obrázky předmětů budou automaticky vloženy zpět do spodního rámečku a zadání je připraveno pro skutečnou hru.

6 Poznámky k použití obrázků: - Jako pozadí je vhodné použít obrázek s trochu větším rozlišením. Pro obrazovky 4:3 (dřívější skoro čtvercové monitory) je vhodné použít obrázek s rozlišením například přibližně 600x400 bodů, nebo 800x600 bodů, případně 1000x700 bodů. Pro obrazovky 16:9 (protáhlé jako TV) je vhodné vytvořit obrázek s rozlišením například přibližně 800x500 bodů, nebo 1000x600 bodů, případně 1200x800 bodů. Pokud má obrázek nedostatečné (malé) rozlišení a je automaticky zvětšen na celou plochu dialogu jako pozadí, tak může působit nepěkným kostrbatým dojmem. Naopak příliš vysoké rozlišení nemá velký význam a většinou pouze nevhodně zvětšuje objem zpracovávaných dat. - Jako obrázky předmětů postačí obrázky s nižším rozlišením. Tyto obrázky jsou vždy roztahovány na výšku oblasti, v níž jsou umístěny, avšak samozřejmě při zachování poměru jejich stran. Výška těchto obrázků se doporučuje zhruba 200 bodů na výšku (100 až 300 bodů). Je třeba mít na paměti, aby obrázky stejných / obdobných předmětů (například knížky) byly zhruba stejné velikosti, když jsou umístěny vedle sebe v nějaké oblasti. Samozřejmě obrázky předmětů zobrazených na výšku (například židle) mohou být použity ve větším rozlišení na výšku. U obrázků předmětů je doporučeno vytvořit průsvitné pozadí (není však podmínkou). Obecné poznámky: - Jakékoli již vytvořené zadání lze samozřejmě kdykoli upravit vstupem do editačního režimu při požadovaném aktivním / zobrazeném zadání. Zadání se postupně (ale přitom náhodně) přepínají opakovaným stiskem tlačítka Start. - Jakékoli již vytvořené zadání lze odstranit / vymazat a to (pouze) v jeho editačním režimu pomocí tlačítka Odstranit zadání. Zadání pro odstraní je nejprve nutno vybrat / aktivovat opakovaným stiskem tlačítka Start, než dojde k jeho zobrazení, poté vstoupit do jeho editačního režimu a stisknout tlačítko Odstranit zadání. - V editačním režimu lze všechny oblasti kdykoli později upravit (přesunout, nastavit velikost). Oblast je však nutno uchopit za šedý podklad, nikoli za v ní umístěný obrázek. Pozor na

7 skutečnost, že obrázky mají průsvitné pozadí a to často i o něco větší než vlastní zobrazený obrázek předmětu. - V editačním režimu, zle obrázky kdykoli libovolně přesouvat z oblasti do oblasti. Teprve stiskem tlačítka Uložit se zapíše aktuální konfigurace. - Všechny obrázky (pozadí i předměty) přetažené na aplikaci jsou vždy zcela zkopírovány do příslušného adresáře v aplikaci a při činnosti úlohy jsou tedy použity již takto vytvořené kopie, nikoli linky na původní obrázky (pro stabilitu a přenos aplikace). - Pokud by došlo k nějaké závažné chybě v konfiguraci zadání a aplikace by při zobrazení / aktivaci tohoto špatného zadání padala / krachovala, tak nejjednodušší možnost, jak toto odstranit je v adresáři \AppFilesData\CommonTasksAndGames03\Cleaning vymazat / odstranit pod-adresář s názvem tohoto zadání. - Pro obrázky je doporučeno používat formát PNG, který velmi dobře podporuje průsvitné pozadí. Velikost, tedy hlavně poměr stran obrázku pro pozadí, určuje formát (poměr stran) zobrazeného zadání. V současné době se obrázky předmětů v rámečku zobrazují, tak že se zvětšují na výšku rámečku, ve kterém jsou umístěny. Lze použít snad i jakýkoli jiný formát obrázku (png / jpg / bmp / ). - Přesunout a změnit velikost lze i u výchozího rámečku v dolní části, nelze jej však odstranit. Problémy / nápovědy: - Může nastat situace, kdy nelze uchopit myší oblast pro vykonání její úpravy, pokud je v ní umístěn obrázek předmětu, a stále dochází k uchopení pouze v ní umístěného obrázku nikoli zamýšlené oblasti. Toto je způsobeno obrázkem, který oblast bohužel zcela vyplňuje a to například svým průsvitným pozadím / okrajem. Nejprve je tedy nutno obrázek dočasně přesunout do jiné oblasti (třeba do dolní výchozí), poté původní oblast uchopit a vykonat s ní požadované úpravy a nakonec obrázek do této oblasti opět vrátit. Zamýšlené úpravy: - Zvuková signalizace správného / špatného umístění předmětu. - Barevná signalizace rámečku při správném (zelený podklad) / špatném (červený podklad) umístění předmětu.

Úlohy pro kognitivní cvičení A

Úlohy pro kognitivní cvičení A Úlohy pro kognitivní cvičení A Petr Novák (Ing. Ph.D.), novakpe@labe.felk.cvut.cz V2.00.000 / 10-12-2015 Obecné poznámky: - Původní úlohy byly vytvořeny jako WEB aplikace. Vzhledem ke spouště problémů

Více

Základní nastavení. (Petr Novák, Ing., Ph.D.,

Základní nastavení. (Petr Novák, Ing., Ph.D., Základní nastavení (Petr Novák, Ing., Ph.D., novakpe@labe.felk.cvut.cz) 07-10-2015 Pozor: Tato Základní nastavení používejte pouze, pokud je vaše úlohy skutečně vyžadují, jinak nemají pro činnost úlohy

Více

Úvod do email systému

Úvod do email systému Úvod do email systému Základní informace Toto emailové prostředí je rozloženo do tří hlavních částí - rámců. Levý rámec zobrazuje aktuálně přihlášené složky. V pravé části strany se realizuje veškerá činnost

Více

Úloha - Rozbor (formulář)

Úloha - Rozbor (formulář) Úloha - Rozbor (formulář) 07.09.2015, Petr Novák, novakpe@labe.felk.cvut.cz Obsah 1 Úvodní poznámky... 1 2 Úvod... 1 3 Popis úlohy... 2 4 Položky bez nápovědy... 3 5 Položky s rychlou nápovědou... 3 6

Více

Zatížení nohou. Pro: Plantograf Petr Novák

Zatížení nohou. Pro: Plantograf Petr Novák Zatížení nohou Pro: Plantograf 10.02.002.000 Petr Novák (novakpe@labe.felk.cvut.cz) Stručný popis: Možnost detekce zatížení částí chodidla nohou je vytvořeno pomocí několika ROI (region of interest). Vždy

Více

Ignijet_2007 Externí monitor

Ignijet_2007 Externí monitor Ignijet_2007 Externí monitor ver 2010-06-17 Úvod Externí monitor dokáže monitorovat vybrané parametry zapalování a zobrazovat je dle modifikovatelného nastavení a to jak hodnoty parametrů, tak jednoduché

Více

Databáze pacientů. Petr Novák (Ing, Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 02.07.2014

Databáze pacientů. Petr Novák (Ing, Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 02.07.2014 Databáze pacientů Petr Novák (Ing, Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 02.07.2014 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 1 3 Přidání pacienta... 3 4 Vymazání pacienta... 5 5 Výběr pacienta... 5 6 Výběr záznamu dat...

Více

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID Nastavení Nastavuje se volbou funkce SYSTÉMOVÉ FUNKCE/KONFIGURACE/WIN KONFIGURACE (spustí se tlačítkem )/LOKÁLNÍ PARAMETRY/ZÁLOŽKA PRODEJ. V této tabulce lze zapnout

Více

Rozšíření Hessova Plátna na Weissovo plátno

Rozšíření Hessova Plátna na Weissovo plátno Rozšíření Hessova Plátna na Weissovo plátno (20-02-2012) Z důvodu úpravy na serveru (na ČVUT FEL v Praze) vložena předčasně nová verze. Oprava drobných chyb a některá vylepšení (za případné potíže se omlouvám,

Více

Instalace a od-instalace aplikace Google / Android

Instalace a od-instalace aplikace Google / Android Instalace a od-instalace aplikace Google / Android Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 28.06.2017 Obsah 1 Úvod... 1 2 Povolení instalace aplikace... 2 3 Stažení aplikace... 3 4 Instalace

Více

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID V současné verzi je možné ovládat pouze klasický prodej, funkce pro variantu GASTRO (účtování na jednotlivé stoly, tisk do kuchyně) jsou zatím ve vývoji. Nastavení

Více

Nastavení a ovládání aplikace ifoxtrot

Nastavení a ovládání aplikace ifoxtrot Nastavení a ovládání aplikace ifoxtrot A - obrazovka po spuštění a/nebo při neaktivním připojení Úvodní obrazovka s nakonfigurovaným a vybraným připojením s názvem Chata. Při prvním spuštění je v seznamu

Více

Android Aplikace 01. Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 23.08.2013 (2.03.00)

Android Aplikace 01. Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 23.08.2013 (2.03.00) Android Aplikace 01 Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 23.08.2013 (2.03.00) Pokud se popis v tomto návodu neshoduje s vaší aktuální aplikací: - Máte starší aplikaci, než pro kterou je tento

Více

Základní nastavení. Petr Novák (novace@labe.felk.cvut.cz) 13.12.2010

Základní nastavení. Petr Novák (novace@labe.felk.cvut.cz) 13.12.2010 Základní nastavení Petr Novák (novace@labe.felk.cvut.cz) 13.12.2010 Všechny testy / moduly používají určité základní nastavení. Toto základní nastavení se vyvolá stiskem tlačítka Globální / základní konfigurace

Více

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor / Nový... 3 3.1.2 Menu Soubor / Otevřít... 3 3.1.3 Menu Soubor / Otevřít podle

Více

2017 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt.

2017 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 2017 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 17. dubna 2017 Obsah 3 Obsah...5 Stavový řádek programu...5 Celoobrazovkové zobrazení

Více

Správa souborů soubor, stromová struktura. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

Správa souborů soubor, stromová struktura. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Správa souborů soubor, stromová struktura Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Soubor pojmenovaná uspořádaná skupina dat uložená na nějakém datovém médiu (související data uložená

Více

Kanboard Documentation. The Kanboard Authors

Kanboard Documentation. The Kanboard Authors The Kanboard Authors 21.11.2018 Obsah 1 Úvod 3 2 Uživatelé 5 3 Desky 7 4 Projekty 13 5 Úkoly 19 6 Nastavení 25 i ii Kanboard je bezplatný a otevřený zdroj pro správu projektů společnosti Kanban. Oficiální

Více

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje Nástroje v InDesignu Panel nástrojů 1. část Nástroje otevřeme Okna Nástroje Poklepem levé myši změníme panel nástrojů Nástroje v panelu nástrojů se používají k vybírání, úpravám a vytváření prvků stránek.

Více

2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt.

2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 23 června 2014 Obsah 3 Obsah...5 Stavový řádek programu...5 Celoobrazovkové zobrazení

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 4.1.30 10/2014 Obsah Zóny... 2 Omezení modulu Zóny a pravidla... 2 Vstup do modulu Zóny a pravidla... 3 Karta zóny... 3 Vytvoření nové zóny... 3 Editace zóny...

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a. Strana 1 z 9

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a.   Strana 1 z 9 Nový design ESO9 E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 z 9 Úvod... 3 Popis změn... 4 Horní lišta... 4 Strom činností... 5 Prostřední rám... 7 Horní lišta...

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM Operační systém OPERAČNÍ SYSTÉM Masarykova MŠ a ZŠ Operační systém - zajišťuje komunikaci mezi hardwarem a softwarem organizuje přístup a využívání zdrojů počítače ( čas procesoru, přístup k datům na discích,

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

Návod k ovládání aplikace

Návod k ovládání aplikace Návod k ovládání aplikace Tento návod se zabývá ovládáním aplikace PDF Annotation 1, která je založena na aplikaci AVP PDF Viewer a umožňuje nejen PDF dokumenty prohlížet, ale také do těchto dokumentů

Více

Rozšíření Hessova plátna na Weissovo plátno

Rozšíření Hessova plátna na Weissovo plátno Rozšíření Hessova plátna na Weissovo plátno Petr Novák (Ing, Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 23.05.2016 (poslední oprava / modifikace) Obsah 1 Úvod... 1 2 Popis... 1 3 Poznámky... 4 4 Dodatky... 4 1 Úvod

Více

E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ

E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ Reda e-nabídka představuje mocný nástroj, díky kterému mohou naši registrovaní klienti přímo z prostředí e-shopu partner.reda.cz vytvářet vlastní produktové nabídky pro své zákazníky.

Více

Dotykova obrazovka v programu TRIFID

Dotykova obrazovka v programu TRIFID Dotykova obrazovka v programu TRIFID V současném provedení je ve fázi testování, předpokládá se tedy její spouštění z hlavní nabídky programu TRIFID. K nastavení a spuštění je tedy nutné mít připojenou

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

První kroky s aplikací ActivInspire

První kroky s aplikací ActivInspire První kroky s aplikací ActivInspire Výukový program 1 Otevření předváděcího sešitu 1. Klikněte na tlačítko Hlavní nabídka. 2. Klikněte na položku Soubor. 3. Klikněte na položku Otevřít. 4. Vyhledejte umístění

Více

Nápověda aplikace Patron-Pro

Nápověda aplikace Patron-Pro Nápověda aplikace Patron-Pro 1. Popis aplikace Aplikace Patron-Pro slouží k zobrazení souboru zálohy mobilní aplikace Patron-Pro se záznamy o povolených kartách. Dále umožňuje tyto záznamy editovat, vytvářet

Více

Hlavní panel nástrojů

Hlavní panel nástrojů Zobrazit Domů > Panely nástrojů > Panely nástrojů Tato kapitola obsahuje přehled nástrojů a funkcí, které jsou dostupné z panelů nástrojů aplikace ActivInspire: Hlavní panel nástrojů (ActivInspire Primary)

Více

Program MediaLib. Program MediaLib slouží pro automatické skládání reklamních spotů do delších smyček.

Program MediaLib. Program MediaLib slouží pro automatické skládání reklamních spotů do delších smyček. LED Panely SW 2.3.2013, revize 1.0 Platné pro verzi programu 1.04 a vyšší. Program MediaLib Program MediaLib slouží pro automatické skládání reklamních spotů do delších smyček. Určí se celková délka smyčky

Více

Jednoduché stříhání videa

Jednoduché stříhání videa Pátek 23. listopadu Jednoduché stříhání videa Máte-li v projektu vložený alespoň jeden videozáznam, objeví se pod náhledem ovládací tlačítka pro spuštění (respektive zastavení) přehrávání a posun vpřed

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

Úloha - Hessovo plátno

Úloha - Hessovo plátno Úloha - Hessovo plátno Petr Novák (Ing, Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 14.09.2015 1 Úvodní poznámky... 1 2 Úvod... 1 3 Průběh testu... 3 4 Zobrazení výsledku... 5 5 Tisk... 7 6 Prohlížení již uložených

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Popis úprav SQL verze ProBaze Majetek a Nářadí

Popis úprav SQL verze ProBaze Majetek a Nářadí Popis úprav SQL verze ProBaze Majetek a Nářadí Karta majetku a nářadí Byla provedena úprava týkající se uživatelského definování sloupců a výběrových seznamů dalších polí k zobrazení. Karta majetku nově

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 MS Excel 2002 Grada - po spuštění je třeba kliknout do středu obrazovky - v dalším dialogovém okně (Přihlášení) vybrat uživatele, zřídit Nového uživatele nebo zvolit variantu Bez přihlášení (pro anonymní

Více

Tabulkový procesor Excel úvod do programu. Obsah:

Tabulkový procesor Excel úvod do programu. Obsah: Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Informační 1. a 2. Ing. Andrea a komunikační (podle oboru srpen 2013 Modrovská technologie zaměření) Název zpracovaného celku: Tabulkový procesor Excel Tabulkový procesor

Více

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1 Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1 Demeter Jurista 2007 16.12.2007 Obsah Obsah... 2 Instalace programu... 3 Spuštění programu... 3 Popis hlavního panelu... 4 Menu... 4 Panel Vinotéka...

Více

Jak namalovat obraz v programu Malování

Jak namalovat obraz v programu Malování Jak namalovat obraz v programu Malování Metodický text doplněný praktickou ukázkou zpracovanou pro možnost promítnutí v prezentačním programu MS PowerPoint PaedDr. Hana Horská 20. 7. 2006 MALOVÁNÍ aplikace,

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců.

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců. Přehledy pro Tabulky V programu CONTACT Professional 5 naleznete u firem, osob a obchodních případů záložku Tabulka. Tuto záložku lze rozmnožit, přejmenovat a sloupce je možné definovat dle vlastních požadavků

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS Excel 2010 Lekce 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224, Oblast podpory: 7.2.2

Více

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Vránová Hana 11.7.2012 OBSAH Srovnání pracovního prostředí Word 2003 a

Více

Základní vzhled hlavního okna vystihuje obrázek 1.1. Popis jeho hlavních částí označených

Základní vzhled hlavního okna vystihuje obrázek 1.1. Popis jeho hlavních částí označených KAPITOLA 1. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 1 1 Uživatelská příručka 1.1 Instalace Program nevyžaduje speciální instalaci na Váš počítač. Na počítači ovšem musí být nainstalována podpora pro spouštění aplikací Java

Více

Instalace a přihlášení Android

Instalace a přihlášení Android Instalace a přihlášení Android Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 26.11.2013 Pokud se popis v tomto návodu neshoduje s vaší aktuální aplikací: - Máte starší aplikaci, než pro kterou je

Více

Formulář pro křížový filtr

Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr je určen zejména autorům křížovek a má sloužit jako pomůcka při jejich tvorbě. Levé části formuláře dominuje tzv. šablona, což je síť 20 krát 20 políček

Více

Rychlá navigace Prolínání vrstev

Rychlá navigace Prolínání vrstev mapová aplikace Historické mapy Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Historické mapy Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Prolínání vrstev Obsah mapové aplikace:

Více

Jak namalovat obraz v programu Malování

Jak namalovat obraz v programu Malování Jak namalovat obraz v programu Malování Metodický text doplněný praktickou ukázkou zpracovanou pro moţnost promítnutí v prezentačním programu MS PowerPoint PaedDr. Hana Horská 20. 7. 2006, aktualizováno

Více

MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY)

MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY) MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY) 0 1. PRACOVNÍ PLOCHA Uspořádání a vzhled pracovní plochy, se kterým se uživatel během práce může setkat, zobrazuje obr. 1. Obr. 1: Uspořádání pracovní plochy

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM Obor: Studijní obor Ročník: Druhý Zpracoval: Mgr. Fjodor Kolesnikov PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Více

ANDROID - strabismus

ANDROID - strabismus ANDROID - strabismus Petr Novák (ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 29.01.2016 Obsah 1 Aplikace A (AndStarbRehab-A V02.03.200)... 2 1.1 Ovládání aplikace... 2 1.2 Stručný popis úloh... 4 1.3 Kontrola

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

VYTVOŘENÍ / EDITACE RDP SOUBORU

VYTVOŘENÍ / EDITACE RDP SOUBORU VYTVOŘENÍ / EDITACE RDP SOUBORU Windows Server 2008 Windows Server 2012 ipodnik cloud ipodnik pro Vás provozuje: BIZ-ONE EU s.r.o. Jiráskova 306 252 25 Jinočany, Praha Západ Web: www.ipodnik.cz Tel.: 605

Více

45 Plánovací kalendář

45 Plánovací kalendář 45 Plánovací kalendář Modul Správa majetku slouží ke tvorbě obecných ročních plánů činností organizace. V rámci plánu je třeba definovat oblasti činností, tj. oblasti, ve kterých je možné plánovat. Každá

Více

14 Deník poradny. Popis modulu. Záložka Deník poradny

14 Deník poradny. Popis modulu. Záložka Deník poradny 14 Deník poradny Uživatelský modul Deník poradny realizuje běžnou denní agendu poradenských pracovníků. V tomto modulu jsou evidovány pokládané dotazy spolu s poskytovanými odpověďmi a radami. Dotazy,

Více

Pravidla a plánování

Pravidla a plánování Administrátorský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz Datum vydání: 7. května 2013

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

43 HTML šablony. Záložka Šablony v systému

43 HTML šablony. Záložka Šablony v systému 43 HTML šablony Modul HTML šablony slouží ke správě šablon pro výstupy z informačního systému modularis ve formátu HTML. Modul umožňuje k šablonám doplňovat patičku, dokumentaci a vázat šablony na konkrétní

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ Supernova 16 Ovládací zkratky Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů PRAVÁ HRANATÁ G Otevřít kontextové menu ovládacího panelu ZÁVORKA MEZERNÍK Předčítací

Více

Administrace webu Postup při práci

Administrace webu Postup při práci Administrace webu Postup při práci Obsah Úvod... 2 Hlavní menu... 3 a. Newslettery... 3 b. Administrátoři... 3 c. Editor stránek... 4 d. Kategorie... 4 e. Novinky... 5 f. Produkty... 5 g. Odhlásit se...

Více

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu "Okna"

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu Okna 8. OKNA Obsah 8. OKNA 73 OBSAH 73 8.1 UKLÁDÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 76 8.2 NAČÍTÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 77 8.3 VLASTNOSTI OKEN 77 8.3.1 VLASTNOSTI ZÁLOŽKOVÉHO OKNA 78 8.4 VOLBA OKNA 78 8.5 ZRUŠENÍ OKNA 79

Více

Univerzita Palackého. Pedagogická fakulta

Univerzita Palackého. Pedagogická fakulta Univerzita Palackého Pedagogická fakulta Program ACTIVstudio Mgr. Martina Rešková Olomouc 2013 1. O programu ACTIVstudio Program ACTIVstudio, speciálně navržený pro prezentační a výuková prostředí, je

Více

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 Obsah VÍTEJTE V ADVANCE CONCRETE 2012... 5 OBECNÉ... 6 Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 MODELOVÁNÍ... 8 Označené konce prvků při jejich výběru... 8 Výkaz materiálů (BOM) Možnost nastavit

Více

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o.

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o. NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE Ataxo Czech s.r.o. ÚVOD Internetové stránky vytvořené společností Ataxo v rámci produktu Mini web můžete jednoduše a rychle upravovat prostřednictvím on-line administrace.

Více

1 Uživatelská dokumentace

1 Uživatelská dokumentace 1 Uživatelská dokumentace Systém pro závodění aut řízených umělou inteligencí je zaměřen na závodění aut v prostředí internetu. Kromě toho umožňuje testovat jednotlivé řidiče bez nutnosti vytvářet závod

Více

Vizualizace a evidence výroby a prostojů

Vizualizace a evidence výroby a prostojů Vizualizace a evidence výroby a prostojů v1.00 Aplikace informuje o aktuálním počtu a historii vyrobených kusů jednotlivých výrobků jednotlivých linek, eviduje prostoje a pracovníky kteří linku obsluhovali

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

41 Konzultace bariéry

41 Konzultace bariéry 41 Konzultace bariéry Uživatelský modul Konzultace realizuje běžnou denní agendu pracovníků konzultačního centra pro odstraňování bariér. V tomto modulu jsou evidovány pokládané dotazy/požadavky spolu

Více

VoCo Text Writer (Windows)

VoCo Text Writer (Windows) VoCo Text Writer (Windows) V03.16.000 / 05.02.2017 Petr Novák (Ing. Ph.D.), novakpe@fel.cvut.cz Obsah 1 Úvod... 3 2 Popis aplikace... 4 2.1 Záhlaví aplikace... 5 2.2 Hlavní textové pole... 6 2.3 Klávesnice...

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Co jsou soubory a složky? Soubor je něco jako vytištěný dokument, jaký můžete najít na svém psacím stole nebo v deskách. Mezi příklady souborů v počítači patří textové dokumenty,

Více

3.2. Výchozí obrazovka Přihlášení uživatele. Ve výchozím stavu modul umožňuje pouze prohlížení jídelníčku bez všech definovaných omezení.

3.2. Výchozí obrazovka Přihlášení uživatele. Ve výchozím stavu modul umožňuje pouze prohlížení jídelníčku bez všech definovaných omezení. 3.2. Výchozí obrazovka Ve výchozím stavu modul umožňuje pouze prohlížení jídelníčku bez všech definovaných omezení. 3.3. Přihlášení uživatele Zobrazení dialogu pro přihlášení provedete kliknutím na tlačítko

Více

MS Excel 3: Pokročilý kurz

MS Excel 3: Pokročilý kurz MS Excel 3: Pokročilý kurz Materiály ke kurzu Lektor: Jiří Benedikt 09.10.17 www.jiribenedikt.com 1 Úvod Dobrý den, jsem rád, že jste se rozhodli se vzdělávat a věřím, že se v Excelu brzy stanete profíkem!

Více

Návod k práci s programem MMPI-2

Návod k práci s programem MMPI-2 Návod k práci s programem MMPI-2 Výchozím vstupním heslem je název programu psaný malými písmeny, tedy mmpi-2. Po zadání hesla stiskněte Enter nebo tlačítko Dále. Hlavní obrazovka programu zobrazuje přehled

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB METODIKA ÚPRAVY TISKOVÝCH SESTAV (DOPLNĚNÍ EET)

ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB METODIKA ÚPRAVY TISKOVÝCH SESTAV (DOPLNĚNÍ EET) ABRA Software a.s. Jeremiášova 1422/7b 15500 Praha 13 IČ 25097563 DIČ: CZ2597563 Zapsal Městský soud v Praze OR odd. B, vložka 4475 Elektronická evidence tržeb ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB METODIKA ÚPRAVY

Více

OPEL INSIGNIA. Infotainment System

OPEL INSIGNIA. Infotainment System OPEL INSIGNIA Infotainment System Obsah Touch R700 / Navi 900... 5 R300 Color / R400 Color... 107 Touch R700 / Navi 900 Úvod... 6 Základní funkce... 15 Rádio... 49 CD přehrávač... 55 Externí zařízení...

Více

Základní nastavení systému Windows 7

Základní nastavení systému Windows 7 Základní nastavení systému Windows 7 Ing. Miroslava Trusková 2012 1 Dobrý den, vítejte v lekci Systémová nastavení. Dnes si vysvětlíme, jak si přizpůsobit nastavení počítače tak, aby vyhovoval Vašim požadavkům.

Více

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014 POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014 1. Úloha výcvik samuraje (24 bodů) a. Každý samuraj se musí učit. V této úlozu probíhá jeho výcvik. Na ploše se najednou objeví nápis stejný

Více

Buňka typy buněk, formát buňky

Buňka typy buněk, formát buňky Buňka typy buněk, formát buňky VY_32_INOVACE_In 6.,7.12 Anotace: Žák získá základní informace pro práci s buňkami v programu MS Excel 2010. Pracuje na svém žákovském počítači dle pokynů v prezentaci. Vzdělávací

Více

Přístroj podporuje 16 druhů formátů souborů, mezi které patří PDF, CHM, EPUB, TXT, HTM, HTML, RTF, PDB, DJVU, DJV, iw44, iw4, FB2, PRC, MOBI, a TCR.

Přístroj podporuje 16 druhů formátů souborů, mezi které patří PDF, CHM, EPUB, TXT, HTM, HTML, RTF, PDB, DJVU, DJV, iw44, iw4, FB2, PRC, MOBI, a TCR. Základní ovládání Chcete-li zapnout přístroj, stiskněte a podržte tlačítko napájení. Po úvodní obrazovce se automaticky se otevře hlavní nabídka na obrazovce Domů. Hlavní nabídka obsahuje položky Knihy,

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

Archiv elektronických dokumentů Zela

Archiv elektronických dokumentů Zela Archiv elektronických dokumentů Zela Instalace po rozbalení servisního balíčku 38 se automaticky spustí instalační program, který nainstaluje potřebné moduly pro provoz archivu dokumentů. Tyto moduly je

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více