Katalog poruch netuhých vozovek TP 82. Katalogový list 01

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Katalog poruch netuhých vozovek TP 82. Katalogový list 01"

Transkript

1 Katalogový list 01 Název poruchy: Název skupiny: Ztráta mikrotextury Ztráta drsnosti Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Projevuje se lesklým, zaobleným a hladkým povrchem zrn nebo dlažebních prvků jako snížení mikrotextury ohladitelného kameniva nebo horniny. V souvislých plochách, zejména ve stopách vozidel ztráta makrotextury Bezpečnost silničního provozu. Použití snadno ohladitelného kameniva. Kamenivo nesplňuje požadavky souboru norem ČSN až 31 pro použití v obrusných vrstvách. Po vyhlazení nebezpečí smyku na mokré vozovce. Zdrsnění povrchu (frézou apod. - krátkodobé opatření), zdrsňovací nátěr, výměna obrusné vrstvy. Perokresba:

2 Katalogový list 01 Příklady porušení: vyhlazený povrch vozovky

3 Katalogový list 02 Název poruchy: Název skupiny: Ztráta makrotextury Ztráta drsnosti Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Na povrchu vozovky se vyskytuje přebytek asfaltového pojiva u nátěrů (pocení nátěru) nebo asfaltového tmelu u asfaltových směsí. Povrch se stává uzavřený a hladký. Zvláště nebezpečné při vyšších rychlostech, kdy se neuplatňuje ani mikrotextura (viz porucha č. 01). Lokální v omezených plochách. Souvislý v jízdních stopách ztráta mikrotextury Bezpečnost silničního provozu. U nátěrů použití velkého množství pojiva pro postřik. Při lokálním výskytu je příčinnou nehomogenní nátěrem překrytý původní kryt s různou nasákavostí povrchu. U asfaltových směsí je příčinou nevhodná skladba směsi, použití asfaltu s vyšší penetrací nebo jeho nadměrné množství. Na povrchu se může vytvořit souvislá vrstva pojiva nebo měkkého asfaltového tmelu, povrch vozovky se stane nebezpečně kluzký. V asfaltové směsi se také vytváří trvalé deformace (viz poruchy č. 04, 05). Návrh opravy: Místa s potícím se nátěrem lze v horkém období podrtit kamenivem (frakcí 2-4, 4-8). Porušené asfaltové směsi je nutno nahradit vhodnou směsí (dochází i k trvalým deformacím). Perokresba:

4 Katalogový list 02 Příklady porušení: vystoupení pojiva z nátěru pocení povrchu v jízdní stopě vozidel vystoupení z asfaltového tmelu

5 Katalogový list 03 Název poruchy: Název skupiny: Puchýře v obrusné vrstvě z litého asfaltu Deformace krytu Popis poruchy: Výskyt: Vyvýšenina ve tvaru puchýře o průměru 5-25 cm v obrusné vrstvě z litého asfaltu na betonovém nebo cementem zpevněném podkladu. Ojediněle. Souvislý. Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Pohodlí silničního provozu. Příčinou je nepoužití mezivrstvy odvádějící páry a vyztužující litý asfalt (vrstva asfaltové směsi, skelná rohož, lepenka apod.). Místní nahromadění vodních par pod vrstvou z litého asfaltu při vysokých letních teplotách působí svým tlakem a vrstva je zvednuta do tvaru puchýře. Puchýře mohou vlivem provozu a působením klimatických vlivů prasknout a mohou vzniknout výtluky. Odfrézování puchýře nebo odstranění a položení nové obrusné vrstvy s konstrukčními opatřeními zabraňujícími vzniku puchýřů. Perokresba:

6 Katalogový list 03 Příklady porušení:

7 Katalogový list 04 Název poruchy: Název skupiny: Podélné vlny Deformace krytu Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Vyskytuje se před stopčarami na křižovatkách. Jsou to příčné hrboly ve více řadách za sebou, vzdálenost vln do 50 cm - tzv. "roleta". V pruzích pojížděných nákladními vozidly jsou příčné vlny přerušeny vyjetými kolejemi a hlubokými prohlubněmi. Ojediněle v omezených plochách. Souvislý v celé šířce jízdního pruhu nepravidelné hrboly 27 - plošná deformace vozovky Bezpečnost silničního provozu. Příčinou je vysoká teplota, dlouhotrvající zatížení a nedostatečná odolnost asfaltových vrstev krytu proti trvalým deformacím. Vytlačování asfaltových směsí stojícími osobními automobily zpod pneumatik mimo ně. Příčné vlny vznikají opakovaným stáním vozidel a postupně se rozšiřují na celou šířku jízdního pruhu. Příčné vlny se mohou hromadit, zvětšovat, vrcholky hrbolů se mohou druhotně rozjíždět.těžká nákladní vozidla vytvoří kolej a prohlubeň. Návrh opravy: Výměna asfaltových vrstev, které jsou příčinou trvalé deformace (jako u poruchy č. 05). Perokresba:

8 Katalogový list 04 Příklady porušení: podélné vlny způsobené sedáním zemního tělesa

9 Katalogový list 05 Název poruchy: Název skupiny: Vyjeté koleje Deformace krytu Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Podélné prohlubně ve stopách kol nákladních vozidel. Koleje o šířce cm (i více) vznikají v místech pomalé a zastavující dopravy (stoupací pruhy, místní komunikace). V souvislých délkách nepravidelné hrboly 26 - podélný hrbol Bezpečnost silničního provozu. Nedostatečná odolnost vrstev krytu proti vývoji trvalých deformací (použití těžených kameniv, nevhodná křivka zrnitosti, vysoký obsah asfaltu, druh asfaltu o vyšší penetraci). Směs krytu je vytlačena mimu stopu pneumatik. Nárůst deformace po prvních 1-3 letech ustává, pokud dosáhne neuspokojivé úrovně, bude se vyvíjet až k enormním hloubkám přes 20 mm. Možnost vzniku aquaplaningu. Dle typu kolejí: 1) vyplnění kolejí mikrokobercem nebo asfaltovým kobercem tenkým při zastaveném nárůstu hloubky koleje (cca. po 8 letech užívání do 12 mm). 2) výměna všech asfaltových vrstev, které jsou příčinou trvalé deformace (frézování a výměna vrstev v tloušťce 50 až 120 mm). Perokresba:

10 Katalogový list 05 Příklady porušení: vyjeté koleje jízdní stopě vozidel extrémní výskyt vyjetých kolejí v jednom jízdním pruhu vytlačování asfaltové směsi mimo jízdní stopu

11 Katalogový list 06 Název poruchy: Název skupiny: Nepravidelné hrboly Deformace krytu Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Porucha vyskytující se u penetračních makadamů a nátěrů. Přebytek pojiva se odstraňuje posypem, tím dochází k narůstání výšky vozovky. Lokální. Souvislý podélné vlny 05 - vyjeté koleje 24 - místní hrbol 25 - příčný hrbol 27 - plošná deformace vozovky Bezpečnost silničního provozu. Místní předávkování pojiva, pojivo neproniklo do vrstvy rozprostřeného kameniva (znečištěné hrubé kamenivo frakce 32/63 drobným kamenivem). Pojivo vystupuje na povrch, přebytek se odstraňuje posypem (viz návrh opravy poruchy č. 01). Vystupující hrbol je z nestabilní směsi pojiva a kameniva, která se účinkem zatížení pohybuje, vytváří příčné vlny a nepravidelné plošné deformace povrchu. Odstranění hrbolu frézováním, rozrytí vrstvy penetračního makadamu s vyrovnáním profilu, a položením nového penetračního makadamu nebo i vrstvy asfaltové směsi. Provizorní vyrovnání položením asfaltového koberce otevřeného. Perokresba:

12 Katalogový list 06 Příklady porušení:

13 Katalogový list 07 Název poruchy: Název skupiny: Ztráta asfaltového tmelu Ztráta hmoty z krytu Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Uvolňování asfaltového tmelu z prostoru mezi většími zrny kameniva. Projevuje se nadměrnou makrotexturou (vystupujícím kamenivem o velikosti maximálního použitého zrna) a otevřeným povrchem vozovky. Lokální až souvislý kaverny v povrchu vozovky Trvanlivost krytu. Nedostatečný obsah pojiva, nevhodná skladba směsi, nedostatečné zhutnění, špatná přilnavost kameniva k asfaltu, pracovní teploty asfaltové směsi byly vyšší než připouští daný druh asfaltu, přílišné stárnutí asfaltu. Při lokálním výskytu nepoužití horkého třídění kameniva a jiných zásad při výrobě směsi. Vývoj k poruchám č. 10 (kaverny v povrchu vozovky), 11 (hloubková koroze) a 12 (výtluky v obrusné vrstvě). Postřik asfaltem, nátěr, později výměna krytu. Perokresba:

14 Katalogový list 07 Příklady porušení: povrch vozovky s hrubozrnou texturou vystupujících zrn místo s uvolněným asfaltovým tmelem, ve kterém se drží voda nekvalitně zhutněná asfaltová směs projevující se hrubouzrnou texturou

15 Katalogový list 08 Název poruchy: Název skupiny: Opotřebení EKZ Ztráta hmoty z krytu Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Emulzní kalový zákryt se opotřebovává a vznikají barevně odlišné mapy. EKZ se může také od obrusné vrstvy odlupovat v celé vrstvě. Lokální až souvislý ztráta kameniva z nátěru 11 - hloubková koroze Nehomogenitu povrchu. Působení provozu, nedodržení technologie při výrobě kalu a při pokládce. Olupování vlivem špatného spojení s krytem (znečištění, koroze původní vrstvy) nebo se olupuje i z částí vrstvy původního krytu, který byl porušen poruchami č. 07 (ztráta asfaltového tmelu), 10 (kaverny v povrchu krytu) a 11 (hloubková koroze). Působením dopravy a klimatických vlivů se plocha poruchy rozrůstá, mohou vznikat místa bez EKZ a původní obrusná vrstva bude vykazovat porušování jako před provedením EKZ. Překrytí novou vrstvou EKZ. Při olupování EKZ odfrézování vrstvy krytu. Perokresba:

16 Katalogový list 08 Příklady porušení: postupné odlupování emulzního kalového zákrytu s přidruženými trhlinami oloupaný emulzní kalový zákryt přes celou šířku vozovky barevně odlišné mapy vytvořené odloupaným EKZ

17 Katalogový list 09 Název poruchy: Název skupiny: Ztráta kameniva z nátěru Ztráta hmoty z krytu Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Uvolnění kameniva z nátěru, povrch vozovky zůstává pokryt asfaltovým pojivem. Nepravidelné plochy v jízdních stopách. Souvislý koroze EKZ Bezpečnost siničního provozu. Opožděné podrťování po nástřiku horkého asfaltu, nevhodná drť (vyšší obsah podsítných nebo odplavitelných částic, netrvanlivé nebo mokré kamenivo apod.), nízké dávkování pojiva, nepravidelný postřik (řádkování), nehomogenní obrusná vrstva pod nátěrem (vysprávky, lokální koroze povrchu apod.) Působením dopravy a klimatických vlivů se plochy porušení rozrůstají, mohou vznikat vyhlazená místa s čistým pojivem se ztrátou drsnosti. Překrytí novým nátěrem, položení nové obrusné vrstvy, nejméně AKT. Perokresba:

18 Katalogový list 09 Příklady porušení: ztráta kameniva z nátěru s vystouplým pojivem na povrchu vozovky vyhlazený povrch vozovky vzniklý ztrátou kameniva z nátěru postupná ztráta kameniva z nátěru

19 Katalogový list 10 Název poruchy: Název skupiny: Kaverny v povrchu vozovky Ztráta hmoty z krytu Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Poruchy ve tvaru jamky, které vznikají omezeně na místech, kde se v asfaltové směsi nachází na povrchu nebo pod povrchem málo odolné zrno kameniva, hlinitá hrudka, případně cizí těleso. Lokální hloubková koroze 12 - výtluky v obrusné vrstvě Trvanlivost krytu. Vlivem působení dopravního zatížení, vlhkosti a mrazu se málo odolná zrna kameniva poruší, vytrhají nebo vymyjí a zanechají po sobě jamku (kavernu). Kamenivo nesplňuje požadavky ČSN Hutné kamenivo pro stavební účely. Při vyšší četnosti výskytu kavern může dojít ke vzniku výtluku. Při vysokém množství kavern nebo vyšší četnosti omezených ploch s množstvím kavern se před možným nebezpečím vzniku hloubkové koroze provede souvislá údržba nátěrem nebo emulzním kalovým zákrytem nebo údržba nátěrovou vysprávkovou soupravou. Perokresba:

20 Katalogový list 10 Příklady porušení:

21 Katalogový list 11 Název poruchy: Název skupiny: Hloubková koroze Ztráta hmoty z krytu Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Ztráta asfaltového tmelu do hloubky přes polovinu velikosti maximálního zrna kameniva způsobí uvolňování i těchto zrn z povrchu asfaltové vrstvy a vznikají nerovnosti na hloubku 6-20 mm. U štěrkových vozovek při ztátě kalicí malty u kaleného štěrku se objeví hrubozrnná kostra vrstvy štěrku a koroze přechází k výtlukům. Lokální až souvislý ztráta asfaltového tmelu 08 - koroze EKZ 10 - kaverny v povrchu vozovky 12 - výtluky v obrusné vrstvě Trvanlivost krytu. Druhá fáze koroze povrchu po ztrátě asfaltového tmelu (porucha č. 07) a fáze ztráty kalicí malty u kaleného štěrku. Vznik výtluků, možný rozpad celé obrusné vrstvy. V ranném stadiu koroze u asfaltových směsí je možné provést překrytí nátěrem, tenkým asfaltovým kobercem, při omezených plochách frézování a vysprávka jako u poruchy č. 12. Později provést výměnu obrusné vrstvy. U kaleného štěrku se doplní kalicí malta (drobné kamenivo, výsivky, hlinitý tmel). Perokresba:

22 Katalogový list 11 Příklady porušení: vystupující hrubozrnná kostra asfaltové vrstvy vlivem hloubkové koroze

23 Katalogový list 12 Název poruchy: Název skupiny: Výtluky v obrusné vrstvě Ztráta hmoty z krytu Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Působením provozu vozidel a klimatických vlivů dochází ke ztrátě hmoty celé obrusné vrstvy, vzniká ostře ohraničená "díra" na celou tloušťku obrusné vrstvy, nebo celé pásmo výtluků. Lokální. Vyjímečně souvislý výtluky v krytu - bezpečnost silničního provozu Neošetření poruchy č.11 (hloubková koroze). Nedokonalé spojení obrusné vrstvy s ložnou (podkladní) vrstvou (následek všech trhlin (poruchy č ), a také všech poruch konstrukčních (poruchy č )). Zvětšování plochy a hloubky výtluků, vývoj k poruše č. 13 (výtluky v kytu), rozpad obrusné vrstvy vozovky, rozpad vozovky. Vyfrézování porušené vrstvy v okolí výtluku a provedení vysprávky. Při větším množství výtluků výměna obrusné vrstvy. Při kombinaci s konstrukčními poruchami vozovky je třeba rekonstrukce nebo lokální oprava (vyfrézování nebo vybourání) porušených vrstev a zesílení. Perokresba:

24 Katalogový list 12 Příklady porušení: výtluky velké plochy v AB krytu výtluky na pracovní spáře pásmo výtluků s přidruženými trhlinami

25 Katalogový list 13 Název poruchy: Název skupiny: Výtluky v krytu Ztráta hmoty z krytu Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Působením provozu vozidel a klimatických vlivů dochází ke ztrátě hmoty celého krytu vozovky, vzniká ostře ohraničená "díra" na celou tloušťku krytu a mohou zasáhnuty i podkladní vrstvy. Lokální. Vyjímečně i souvislý výtluky v obrusné vrstvě Plynulost silničního provozu. Neprovedení vysprávky a pokračování poruchy č. 12 (výtluky v obrusné vrstvě). Tato porucha je často konečnou fází vývoje jiných poruch : 11 - hloubkové koroze, 20 - mozaikových trhlin a všech poruch konstrukčních (poruchy č ). Může nastat úplný rozpad asfaltových vrstev a vozovky. Vyfrézování nebo vybourání poškozeného místa a provedení vysprávky. Při kombinaci s konstrukčními poruchami rekonstrukce vozovky nebo lokální oprava porušených vrstev a zesílení. Perokresba:

26 Katalogový list 13 Příklady porušení: výtluk v krytu s hloubkovou korozí spojování jednotlivých výtluků a postupný rozpad asfaltových vrstev lokální výskyt výtluku v krytu na vozovce

27 Katalogový list 14 Název poruchy: Název skupiny: Trhlina příčná úzká Trhliny Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Trhlina jdoucí napříč vozovkou, šířka do 5 mm. Ojedinělý. V pravidelných či nepravidelných intervalech trhlina příčná široká Trvanlivost krytu. Nízká teplota povrchu, nebo rychlý pokles teploty, způsobí vznik smršťovací (mrazové) trhlinky. Trhlina roste do hloubky, pak vznikne široká a olamující se trhlina nebo se zastaví na spojení asfaltových vrstev, pak vznikají podružné trhliny jako mozaikové. Provedení nátěru v místě trhliny, nebo rozšíření trhlinky a provedení zálivky. Perokresba:

28 Katalogový list 14 Příklady porušení: trhlina příčná úzká přes celou šířu vozovky prokopírovaná trhlina přes vysprávku několik příčných uzkých trhlin jdoucí za sebou

29 Katalogový list 15 Název poruchy: Název skupiny: Trhlina příčná široká Trhliny Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Trhlina jdoucí napříč vozovkou, šířka nad 5 mm. Ojedinělý. V pravidelných či nepravidelných intervalech. 14 a 16 - trhlina příčná úzká rozvětvená 25 - příčný hrbol Pohodlí silničního provozu. Nízká teplota povrchu a vývoj poruchy č. 14 (trhlina příčná úzká) přes všechny asfaltové vrstvy. Stejně se chová reflexní trhlina jako prokopírovaná smršťovací trhlina cementem stmeleného nebo stabilizovaného podkladu. V místě trhliny mohou vznikat podružné trhliny, olamování hran a výtluky popsané pro poruchu č. 16 (trhlina příčná rozvětvená). Návrh opravy: Vyčištění trhliny a utěsnění zálivkou. Při vývoji k poruše č. 16 (trhlina příčná rozvětvená) - se provádí její oprava. Perokresba:

30 Katalogový list 15 Příklady porušení: trhlina příčná široká přecházející ve výtluk trhlina příčná široká přes celou šířku vozovky

31 Katalogový list 16 Název poruchy: Název skupiny: Trhlina příčná rozvětvená Trhliny Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Příčná trhlina s podružnými trhlinami, odlámanými hranami a začínajícími výtluky. Ojedinělý přes celou šířku vozovky mozaikové trhliny 25 - příčný hrbol Trvanlivost krytu. Je to poslední stadium poruch č. 14 (trhlina příčná úzká), 15 (trhlina podélná široká). Okolí trhliny se může začít rozpadat se vznikem síťových trhlin a výtluků. Celková sanace trhliny (odfrézování všech porušených vrstev, nebo odstranění větší části vrstev a přemostění trhliny zálivkou, izolačním pásem, textilií s postřikem nebo mřížovinou a provedení nových vrstev na šířku min. 0,4 m). Perokresba:

32 Katalogový list 16 Příklady porušení: prokopírování příčné trhliny s přidruženým trhlinami překrytí příčné rozvětvené trhliny tryskovou injektáží příčná trhlina s přidruženými trhlina,které se dále rozšiřují

33 Katalogový list 17 Název poruchy: Název skupiny: Trhlina podélná úzká Trhliny Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Trhlina v podélném směru, šířka do 5 mm. Liniový trhlina příčná úzká 18 - trhlina podélná široká Trvanlivost krytu Obvykle porucha na pracovní spáře obrusné vrstvy vlivem smršťování při nízkých teplotách nebo rychlém poklesu teplot. Postupné rozšiřování trhliny, vývoj k poruchám č. 18 (podélná trhlina široká) a 19 (trhlina podélná rozvětvená). Nátěr místa s trhlinou. Perokresba:

34 Katalogový list 17 Příklady porušení: trhlina na podélné spáře uprostřed vozovky podélná trhlina u okraje vozovky podélná trhlina na pracovní spáře

35 Katalogový list 18 Název poruchy: Název skupiny: Trhlina podélná široká Trhliny Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Trhlina v podélném směru, šířka nad 5 mm. Obvykle porucha na pracovní spáře. Liniový trhlina příčná široká 17 a 19 - trhlina podélná úzká a rozvětvená 20 - mozaikové trhliny Trvanlivost krytu Druhé vývojové stádium poruchy č. 17 (trhlina podélná úzká). Vyjímečně vzniká také nerovnoměrnými mrazovými zdvihy v horských oblastech (sníh na krajnici). Podélné krátké, nepravidelně dlouhé trhliny ve stopě nebo u stopy vozidel jsou počátečním stadiem poruchy č. 20 (trhliny mozaikové). Podélné nebo zaoblené trhliny se mohou vyskytovat v doprovodu konstrukčních poruch 27 - plošná deformace vozovky, 29 - prolomení vozovky. Vznik hloubkové koroze hran trhliny, vytvoření mozaikových (podružných) trhlin v okolí trhliny, obojí vede k výtlukům podél trhliny. Vyčištění a utěsnění zálivkou, později oprava jako u poruchy č. 19 (trhlina podélná rozvětvená). Perokresba:

36 Katalogový list 18 Příklady porušení: postupné rozšiřování a větvení široké trhliny trhlina široká na podélné pracovní spáře podélná trhlina v jízdní stopě vozidel jako počátek síťových trhlin

37 Katalogový list 19 Název poruchy: Název skupiny: Trhlina podélná rozvětvená Trhliny Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Podélná trhlina s mozaikovými (podružnými) trhlinami, odlámanými hranami a začínajícími výtluky. Liniový trhlina příčná rozvětvená Trvanlivost krytu. Je to poslední stádium poruch č. 17 (trhlina podélná úzká), 18 (trhlina podélná široká). Okolí trhliny se začíná rozpadat se vznikem výtluků a síťových trhlin. Odfrézování porušených vrstev vozovky v místě trhliny a položení nových vrstev nebo recyklace za tepla. Perokresba:

38 Katalogový list 19 Příklady porušení: trhlina podélná rozvětvená v jízdní stopě vozidel rozvětvená trhlina na podélné pracovní spáře rozvětvená podélná trhlina způsobená mrazem

39 Katalogový list 20 Název poruchy: Název skupiny: Mozaikové trhliny Trhliny Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Úzké, zprvu málo výrazné, krátké, nepravidelně dlouhé trhliny vyskytující se souběžně nebo ve stopě vozidel. Trhliny se větví a spojují v síť trhlin, které zasahují jen obrusnou vrstvu vozovky. Oka sítě se mohou zahustit až do 20 mm. Lokální. Souvislý trhlina příčná rozvětvená 19 - trhlina podélná rozvětvená Trvanlivost krytu. Nedokonalé spojení vrstev krytu, nepoužití celoplošně provedeného spojovacího postřiku, znečištění vrstvy před pokládkou nové asfaltové vrstvy. Porušení se stává zřetelnější, porušují se okraje trhlin s náznakem až vývojem výtluků, může dojít k rozpadu celé obrusné vrstvy krytu. V začínajícím stadiu vývoje uzavřít povrch nátěrem, později je nutná výměna celé obrusné vrstvy krytu. Perokresba:

40 Katalogový list 20 Příklady porušení: lokání výskyt mozaikových trhlin mozaikové a rozvětvené trhliny pod EKZ mozaikové trhliny překryté nátěrem

41 Katalogový list 21 Název poruchy: Název skupiny: Odlamování okrajů vozovky Konstrukční poruchy Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Projevuje se podélnými nebo síťovými trhlinami a deformacemi na okraji vozovky. Tyto poruchy se vyskytují také při konstrukcích jako jsou panely tramvajového tělesa, obrubníky, přídlažby obrubníků, kolem vpustí, poklopů, hrnců šoupat, hydrantů a jiných napojení na betonové konstrukce. Lokální. Souvislý mozaikové trhliny 28 - síťové trhliny Pohodlí silničního provozu. Pojíždění okraje vozovky, nedostatečně zhutněné podloží a podkladní vrstvy na okraji vozovky, podmáčení okrajů vozovky (zanesený příkop), nesprávně provedené rozšíření vozovky. U betonových konstrukcí pronikání vody do vzájemného styku asfaltových vrstev a betonu podkladu (podbetonování konstrukcí). Mozaikové a síťové trhliny i deformace se šíří dále do jízdních pásů. Zabezpečit odvodnění vozovky, odstranění porušených asfaltových vrstev vozovky - podle typu trhlin a zasažené šířky vozovky až na celou tloušťku asfaltových vrstev, oprava přilehlých betonových konstrukcí (výšková výměna porušeného betonu nebo lože), utěsnění spár (nátěr svislých ploch konstrukcí). Perokresba:

42 Katalogový list 21 Příklady porušení: odlamování vozovky vlivem podmáčeného okraje odlamování vozovky při napojení asfaltové vstvy na přídlažbu s tvorbou výtluků odlamování okraje vozovky a tvorba síťových trhlin vlivem špatného odvodnění

43 Katalogový list 22 Název poruchy: Název skupiny: Místní pokles Konstrukční poruchy Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Místní více či méně kruhová prohlubeň o různém průměru a různé hloubce. Lokální příčný pokles 27 - plošná deformace vozovky Pohodlí silničního provozu. Nedostatečné zhutnění podloží nebo podkladních vrstev v místě obsypu konstrukcí, zásypu jam, studní, oprav inženýrských sítí apod. Vyplavování nestmeleného materiálu z konstrukce vozovky nebo i podloží (nejčastěji při poškození kanalizace nebo trativodu v tělese silnice). Při vyplavování podloží propad vozovky. Při nedostatečném zhutnění podloží a konstrukčních vrstev vyrovnání povrchu (frézováním a položením nové vrstvy). U jiných příčin je nutno odstranit příčinu poklesu a provést rekonstrukci vozovky. Perokresba:

44 Katalogový list 22 Příklady porušení: pokles vozovky vlivem sedání násypu místní pokles vlivem špatného zhutnění zásypu místní pokles u okraje vozovky s přidruženou příčnou trhlinou

45 Katalogový list 23 Název poruchy: Název skupiny: Příčný pokles Konstrukční poruchy Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Prohlubeň jdoucí přibližně kolmo na osu vozovky o různé šířce a hloubce. Prohlubně mohou být provázeny příčnými trhlinami. Lokální místní pokles Pohodlí silničního provozu. Nedostatečné zhutnění zásypů rýh pro položení různých vedení napříč vozovkou. Nedostatečné zhutnění násypu tělesa na styku s mostními objekty, při napojení zářezu na násyp nebo nové vozovky na starou. Stálé zvyšování hloubky poklesu je způsobeno vyplavováním podloží do kanalizace nebo chrániček kabelových sítí. Porušení trhlinami a pronikající voda naruší spojení asfaltových vrstev s vývojem k mozaikovým trhlinám a výtlukům, sníží únosnost podloží a zvýší vyplavování podloží, což může vést k síťovým trhlinám, prolomení nebo propadu vozovky. Výměna krytu vozovky. Při výskytu trhlin výměna všech postižených vrstev vozovky, při narůstání poklesu odstranění příčiny. Perokresba:

46 Katalogový list 23 Příklady porušení: prohlubeň vzniklá nedostatečným zhutněním zásypu rýhy příčný pokles vlivem sedání zemního tělesa

47 Katalogový list 24 Název poruchy: Název skupiny: Místní hrbol Konstrukční poruchy Popis poruchy: Kruhová nebo oválná vyvýšenina průměru 1-3 m. Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Lokální. 06 -nepravidelné hrboly Bezpečnost silničního provozu. Místní namrzání vody v podloží (nebezpečně namrzavá zemina) nebo v podkladní vrstvě (propustná vrstva a místní přítok vody). Hrbol je provázen výskytem trhlin, které zůstávají nebo se zajíždějí po rozmrznutí. Porušení vozovky jako u síťových trhlin (porucha č. 28) s vývojem výtluků (poruchy č. 12 a 13) s možným prolomením vozovky - výmrazek (porucha č. 29). Sanace daného místa. Vybourání vozovky, výměna vrstev vozovky a namrzavého podloží, hloubkové odvodnění vozovky. Perokresba:

48 Katalogový list 24 Příklady porušení:

49 Katalogový list 25 Název poruchy: Název skupiny: Příčný hrbol Konstrukční poruchy Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Vyvýšenina jdoucí kolmo na osu vozovky. Má různou výšku a šířku a je doprovázena příčnou trhlinou. Na omezených plochách podélné vlny 06 - nepravidelné hrboly Pohodlí silničního provozu. Obvykle vzniká na příčných širokých trhlinách nebo na trhlinách z nepravideného pohybu zemního tělesa. Při teplotních pohybech se trhliny zanáší, nečistoty pronikají i do spojení vrstev a při roztažení vrstev vozovky jsou okraje trhlin a přilehlé plochy vrstev zdvihány. Vývoj hrbolu k poruša č. 16 (trhlina příčná rozvětvená). Odfrézování hrbolu a utěsnění trhliny zálivkou nebo odfrézování asfaltových vrstev a oprava stejná jako u poruchy č. 16 (trhlina příčná rozvětvená). Perokresba:

50 Katalogový list 25 Příklady porušení:

51 Katalogový list 26 Název poruchy: Název skupiny: Podélný hrbol Konstrukční poruchy Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Vyvýšenina rovnoběžná s osou vozovky vznikající vyjetím kolejí zatlačením vozovky do podloží. V kolejích jsou obvykle síťové trhliny. Lokální podélné koleje Bezpečnost silničního provozu. Poddimenzování vozovky pro dané dopravní zatížení, nízká únosnost vozovky. Nedostatečná stabilita zemního tělesa a nedostatečná odolnost materiálu vozovky a podloží proti trvalým deformacím. Vývoj síťových trhlin a deformací až k prolomení vozovky. Rekonstrukce nebo zesílení. Perokresba:

52 Katalogový list 26 Příklady porušení: podéný hrbol v jízdní stopě vzniklý vytlačením asfaltové směsi podélný hrbol v jízdní stopě vzniklý sníženou únosností

53 Katalogový list 27 Název poruchy: Název skupiny: Plošná deformace vozovky Konstrukční poruchy Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Výrazné nepravidelné střídání hrbolů a prohlubní s největšími deformacemi v místech opakovaného zatížení vozovky. Souvislý. Někdy i lokální příčné vlny 06 - nepravidelné hrboly Bezpečnost silničního provozu. Nedostatečné a nerovnoměrně zhutněné podloží vozovky a vrstev vozovky. Pokud se vyskytuje v kombinaci s širokými a síťovými trhlinami a výtluky, jde o málo únosné, zvodnělé nebo nehomogenní podloží, poddimenzovanou vozovku, nehomogenní a rozšiřovanou vozovku. Pokud vývoj deformace neustává, porucha se stává stále výraznější, možná kombinace s podélným hrbolem, síťovými trhlinami až k prolomení vozovky. Vyrovnání, položení nové obrusné vrstvy. V případě výskytu trhlin rekonstrukce vozovky nebo oprava porušených částí vozovky a zesílení s hloubkovou drenáží. Perokresba:

54 Katalogový list 27 Příklady porušení:

55 Katalogový list 28 Název poruchy: Název skupiny: Síťové trhliny Konstrukční poruchy Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Podobají se v prvé fázi mozaikovým trhlinám, ale zasahují všechny stmelené vrstvy vozovky. Velikost ok je přibližně podle tloušťky vrstvy cm. Lokální. Souvislý mozaikové trhliny Únosnost vozovky. Porušení asfaltových vrstev únavou, vyšší dopravní zatížení než zatížení na něž byla vozovka vybudována, tenké asfaltové vrstvy, neúnosné podloží, porucha odvodnění, použití namrzavého materiálu v podkladní vrstvě, podložní zemina proniká do podkladních vrstev (nesplněno filtrační kritérium). Pronikající voda trhlinami sníží únosnost podloží, v jarním nebo deštivém období může dojít ke vzniku pod0ln0ho hrbolu, k plošným deformacím a k prolomení vozovky. U lehkých vozovek vyrovnání povrchu, provedení nátěru a opatření ke zlepšení odvodnění (oprava příkopů, hloubková drenáž). U těžších vozovek zesílení, částečná rekonstrukce (výměna porušených asfaltových vrstev zvláště na malých plochách) nebo úplná rekonstrukce. Perokresba:

56 Katalogový list 28 Příklady porušení: síťové trhliny v celé šířce vozovky síťové trhliny s deformací lokální výskyt ve stopě vozidel

57 Katalogový list 29 Název poruchy: Název skupiny: Prolomení vozovky Konstrukční poruchy Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Vozovka porušená místními hrboly (výmrazky), síťovými trhlinami a podélným hrbolem je prolomená těžkými nákladními vozidly, příp. je vozovka úplně rozpadlá. Lokální. Souvislý plošná deformace vozovky Bezpečnost silničního provozu. Voda nahromaděná v podloží v době jarního tání nebo voda pronikající přes propustný kryt (štěrkový, dlážděný a penetrační makadam a asfaltové vrstvy porušené trhlinami) sníží únosnost podloží natolik, že těžká nákladní vozidla vozovku prolomí, rozbředlé podloží se objeví až na povrchu vozovky (vozovka se zatlačuje do podloží, vzniká "výmrazek" nebo se celá vozovka "převrátí"). Vozovka může být nesjízdná pro běžný silniční provoz. Rekonstrukce (provedení hloubkové drenáže, ochranné vrstvy a nových vrstev vozovky). Perokresba:

58 Katalogový list 29 Příklady porušení:

59 Katalogový list 30 Název poruchy: Název skupiny: Vysprávky Jiné Popis poruchy: Výskyt: Místo na vozovce, které je vyspraveno odfrézováním a přidáním asfaltové směsi. Charakterizuje nehomogenní povrch vozovky, sníženou rovnost a možnost dalšího vývoje výtluků. Lokální. Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Pohodlí jízdy. Vyspravení výtluků. Porušování pracovních spár a okrajů vysprávky, vývoj porušování kolem vysprávky, zvyšování četnosti vysprávek. Snížení homogenity povrchu a rovnosti povrchu vozovky. Při dosažení vyšší četnosti vysprávek (podle dopravního zatížení a dopravního významu) se navrhuje odfrézování a položení nové obrusné vrstvy nebo zesílení (nejméně AKT). Perokresba:

60 Katalogový list 30 Příklady porušení:

61 Katalogový list 31 Název poruchy: Název skupiny: Zanesení příkopů Jiné Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Podélné příkopy jsou zaneseny. Je narušen odtok vody v příkopu. Lokální. Souvislý zvýšená nezpevněná krajnice Únosnost vozovky. Zanesení příkopů inertním posypem, spadem přepravovaných kameniv, zanesení zeminou z přilehlých pozemků, eroze a sesuvy svahů apod., poškození vjezdů na pozemky a propustku pod skládkou posypového materiálu, poškození vozidly. Příkop se postupně zanáší nebo jím nemůže odtékat voda, stojící voda začíná podmáčet podloží, čímž může způsobit snížení únosnosti podloží s poruchami 21 (odlamování okrajů vozovky), 26 (podélný hrbol) a 27 (síťové trhliny). Vyčistit příkop do požadované hloubky, opravit konstrukci vjezdu na pozemky nebo skládky posypového materiálu. Perokresba:

62 Katalogový list 31 Příklady porušení: zanesení příkopu vlivem sesuvu svahu zanesení příkopu způsobuje odlamování okraje vozovky a tvorbu síťových trhlin postupné odlamování krajů vozovky způsobené zanesením příkopů

63 Katalogový list 32 Název poruchy: Název skupiny: Zvýšená nezpevněná krajnice Jiné Popis poruchy: Výskyt: Obdobné poruchy: Ovlivňuje: Příčina vzniku: Možný vývoj: Návrh opravy: Nezpevněná krajnice vozovky je zvýšena nad úroveň neprašné části komunikace. Brání odtoku vody z povrchu vozovky. Lokální. Souvislý zanesení příkopů Bezpečnost silničního provozu. Neuklizený inertní posypový materiál ze zimní údržby, nánosy z přilehlých pozemků, spad přepravovaných kameniv, vzrostlá vegetace. Krajnice se postupně zvyšuje a zamezuje odtékání povrchové vody do příkopů. Poškozování a podmáčení okrajů zpevněné části vozovky. Odstranění přebytečného materiálu nezpevněné krajnice (seříznutí krajnice). Perokresba:

64 Katalogový list 32 Příklady porušení: brázda podél nezpevněné části vozovky způsobená zvýšenou krajnicí zvýšená krajnice způsobuje odlamování okrajů vozovky odlamování krajů způsobené zvýšenou krajnicí

Katalog poruch netuhých vozovek. Technické podmínky 82

Katalog poruch netuhých vozovek. Technické podmínky 82 Katalog poruch netuhých vozovek Technické podmínky 82 Vývoj poruchy vozovky Porušení: Povrchu obrusné vrstvy krytu podkladu vozovky - podloží Porucha v podloží nebo vrstvách se šíří k povrchu vozovky.

Více

Poruchy vozovek a jejich příčiny

Poruchy vozovek a jejich příčiny Poruchy vozovek a jejich příčiny Ing. Petr Hýzl, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební SENS 11 Úvod Nedobrý stav našich silnic není způsoben tím, že bychom silnice neuměli stavět. Hlavní

Více

Por o u r c u hy h n e n t e u t h u ý h ch h voz o ov o ek e Petr Mondschein

Por o u r c u hy h n e n t e u t h u ý h ch h voz o ov o ek e Petr Mondschein Poruchy netuhých vozovek Petr Mondschein Vznik poruchy Diagnostika poruchy Návrh opravy Realizace opravy POSTŘIKY, NÁTĚRY, KALOVÉ VRSTVY POSTŘIKY Postřik je úprava vytvořená z vrstvy pojiva nanesením na

Více

Neúnosné podkladní vrstvy a aktivní zóny Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o.

Neúnosné podkladní vrstvy a aktivní zóny Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o. Neúnosné podkladní vrstvy a aktivní zóny Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o. 28.11.2018 Obsah: - Stavba s chybným návrhem způsobu úpravy aktivní zóny - Stavba, kterou ovlivnila změna vodního režimu v

Více

PORUCHY CEMENTOBETONOVÝCH VOZOVEK

PORUCHY CEMENTOBETONOVÝCH VOZOVEK PORUCHY CEMENTOBETONOVÝCH VOZOVEK Jamka Jamka Popis: Ojedinělé prohlubně kruhového nebo oválného tvaru. Hloubka = průměr (10 100 mm). Příčina: Nečistoty v kamenivu (hliněné hrudky, zvětralá zrna) Oprava:

Více

Problémy při provádění podkladních vrstev a podloží

Problémy při provádění podkladních vrstev a podloží Problémy při provádění podkladních vrstev a podloží Dušan Stehlík únor březen 2016 Obsah prezentace Poruchy a problémy podloží vozovek Objemové změny násypových těles a aktivní zóny Vysoká vlhkost jemnozrnných

Více

Zásady navrhování údržby a oprav vozovek

Zásady navrhování údržby a oprav vozovek Zásady navrhování údržby a oprav vozovek Ing. Jan Zajíček SENS 11 Úvod Pokud se provádí návrh nové vozovky Vlastnosti materiálů známe. např. kamenivo, asfalt, cement Lze vybírat standardní konstrukce z

Více

U Jezu 642/2a Liberec Liberec 6

U Jezu 642/2a Liberec Liberec 6 Liberecký kraj U Jezu 642/2a 461 80 Liberec 2 Krajská správa silnic Libereckého kraje, příspěvková organizace České mládeže 632/32 460 06 Liberec 6 Obchodní rejstřík vedený Městským soudem v Praze, oddíl

Více

Město Úvaly. Zásady a technické podmínky pro zásahy do povrchů komunikací a provádění výkopů a zásypů rýh

Město Úvaly. Zásady a technické podmínky pro zásahy do povrchů komunikací a provádění výkopů a zásypů rýh Město Úvaly Zásady a technické podmínky pro zásahy do povrchů komunikací a provádění výkopů a zásypů rýh Schváleno Radou města Úvaly ze dne 15.12.2015 usnesením č. 594 /2015 Obsah: 1. Základní ustanovení

Více

PROJEKTOVÝ NÁVRH Rekonstrukce vozovky ul. Slepá Obec Psáry

PROJEKTOVÝ NÁVRH Rekonstrukce vozovky ul. Slepá Obec Psáry PROJEKTOVÝ NÁVRH Rekonstrukce vozovky ul. Slepá Obec Psáry TECHNICKÁ ZPRÁVA Předmětem tohoto projektového návrhu je rekonstrukce vozovky části ul. Slepá v úzkém úseku od branky domu na konci ulice až po

Více

DIAGNOSTIKA VOZOVKY A NÁVRH OPRAVY DIAGNOSTICS AND MAINTENANCE DESIGN

DIAGNOSTIKA VOZOVKY A NÁVRH OPRAVY DIAGNOSTICS AND MAINTENANCE DESIGN VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF ROAD STRUCTURES DIAGNOSTIKA VOZOVKY A NÁVRH OPRAVY DIAGNOSTICS

Více

TRHLINY. jejich vznik a opravy. (TP 115 Opravy trhlin na vozovkách s asfaltovým krytem) Jaroslav Hvízdal, OAT,s.r.o.

TRHLINY. jejich vznik a opravy. (TP 115 Opravy trhlin na vozovkách s asfaltovým krytem) Jaroslav Hvízdal, OAT,s.r.o. TRHLINY jejich vznik a opravy (TP 115 Opravy trhlin na vozovkách s asfaltovým krytem) Jaroslav Hvízdal, OAT,s.r.o. Rozdělen lení podle vzniku trhlin (dle TP 115) - mrazové vznikají v obrusné vrstvě a

Více

Další emulzní technologie. Úvodní informace. Další technologie. Ing. Václav Neuvirt, CSc. Ing. Václav Valentin. Normy a předpisy související

Další emulzní technologie. Úvodní informace. Další technologie. Ing. Václav Neuvirt, CSc. Ing. Václav Valentin. Normy a předpisy související Další emulzní technologie Ing. Václav Neuvirt, CSc. Ing. Václav Valentin Úvodní informace Datum : leden březen 2017 Místo : Brno, OREA otel Voroněž Plzeň, PRIMAVERA Hotel & Congress centre České Budějovice,

Více

Katalog poruch netuhých vozovek

Katalog poruch netuhých vozovek Ministerstvo dopravy odbor silniční infrastruktury TP 82 Katalog poruch netuhých vozovek TECHNICKÉ PODMÍNKY Schváleno MD Odbor silniční infrastrukury č.j. 164/10-910-IPK ze dne 25.2.2010 s účinností od

Více

REKAPITULACE STAVBY Kód:

REKAPITULACE STAVBY Kód: REKAPITULACE STAVBY Kód: Stavba: KSO: Opravy chodníků Česká Lípa - ul. Pod Hůrkou, Pod Holým vrchem, Okružní, Šluknovská Místo: Datum: 21.8.2017 CC-CZ: Zadavatel: Město Česká Lípa IČ: DIČ: Uchazeč: IČ:

Více

NÁVRH, ÚDRŽBA A OPRAVA VOZOVEK.BĚŽNÁ ÚDRŽBA A ÚDRŽBA VOZOVEK TÉMA III

NÁVRH, ÚDRŽBA A OPRAVA VOZOVEK.BĚŽNÁ ÚDRŽBA A ÚDRŽBA VOZOVEK TÉMA III DŮM TECHNIKY PARDUBICE MOTT MACDONALD PRAHA VZDĚLÁVÁNÍM KE KVALITĚ NÁVRH, ÚDRŽBA A OPRAVA VOZOVEK.BĚŽNÁ ÚDRŽBA A ÚDRŽBA VOZOVEK TÉMA III Technologie ve výstavbě pozemních komunikací (11. SEMINÁŘ) 2010-2012

Více

Krycí list rozpočtu. ZTV pro výstavbu rodinných domů, lokalita U Unika v Pacově II.etapa výstavby Komentář

Krycí list rozpočtu. ZTV pro výstavbu rodinných domů, lokalita U Unika v Pacově II.etapa výstavby Komentář Číslo zakázky 00151 Komentář Zakázka Krycí list rozpočtu ZTV pro výstavbu rodinných domů, lokalita U Unika v Pacově II.etapa výstavby Popis verze DSP Komentář verze Adresa Datum zahájení Rok 2015 Datum

Více

NOVÉ POSTUPY A TECHNOLOGIE PRO OPRAVY, REKONSTRUKCE A MODERNIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY

NOVÉ POSTUPY A TECHNOLOGIE PRO OPRAVY, REKONSTRUKCE A MODERNIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY NOVÉ POSTUPY A TECHNOLOGIE PRO OPRAVY, REKONSTRUKCE A MODERNIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY Nové postupy a technologie pro opravy, rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. třídy. Při realizaci modernizací

Více

Nestmelené a stmelené směsi

Nestmelené a stmelené směsi Nestmelené a stmelené směsi do podkladních vrstev pozemních komunikací Dušan Stehlík Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemních komunikací stehlik.d@fce.vutbr.cz Aplikace evropských

Více

ROZPOČET S VÝKAZEM VÝMĚR

ROZPOČET S VÝKAZEM VÝMĚR Montáž HSV Práce a dodávky HSV 3 253,625 1 Zemní práce 1 561,311 1 221 113107170R Odstranění podkladu pl přes 50 m2 do 200 m2 z betonu prostého tl 100 mm - vybourání krajníků m2 160,000 0,000 2 221 113107243

Více

Vliv kvality podkladních vrstev na kvalitu asfaltových vrstev, aktuální problémy

Vliv kvality podkladních vrstev na kvalitu asfaltových vrstev, aktuální problémy Vliv kvality podkladních vrstev na kvalitu asfaltových vrstev, aktuální problémy Ing. Jan Zajíček 28. 29. listopadu 2017, České Budějovice Motto: Asfaltové vozovky bezpečná cesta k prosperitě Úvod V oboru

Více

Královehradecký kraj (c)

Královehradecký kraj (c) TP 82 Katalog poruch netuhých vozovek Metodika zatřiďování, sběru a využití poruch netuhých vozovek k navrhování jejich údržby a oprav Schváleno MDS OSI č.j.164/10-910-ipk/1 dne 25.2.2010 s účinností od

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 06. Konstrukce a stavba vozovek Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí

Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí Silniční stavby 2 Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí Schopnost přenášet síly vyvolané účinkem dopravy Zajistit bezpečný provoz Odolávat účinkům povětrnostních

Více

KRYCÍ LIST SOUPISU 0,00 0,00. Cena s DPH v CZK. Cena bez DPH Oprava MK Hor.Bludovice - ABS, ABH, Příkop č.05 - úsek.

KRYCÍ LIST SOUPISU 0,00 0,00. Cena s DPH v CZK. Cena bez DPH Oprava MK Hor.Bludovice - ABS, ABH, Příkop č.05 - úsek. KRYCÍ LIST SOUPISU Stavba: 3024 - Oprava MK HorBludovice - ABS, ABH, Příkop č05 - úsek KSO: 822 29 Poznámka: D D D 0502204 Jednotlivé položky odkazují na technickou zprávu, situaci a vzorové příčné řezy

Více

C.1 Technická zpráva ZPEVNĚNÉ PLOCHY V OKOLÍ HASIČSKÉ ZBROJNICE V OBCI LÍŠNICE. Ing. Lenka Vyhnálková

C.1 Technická zpráva ZPEVNĚNÉ PLOCHY V OKOLÍ HASIČSKÉ ZBROJNICE V OBCI LÍŠNICE. Ing. Lenka Vyhnálková C.1 Technická zpráva ZPEVNĚNÉ PLOCHY V OKOLÍ HASIČSKÉ ZBROJNICE V OBCI LÍŠNICE červenec 2014 1 Identifikační údaje... 3 2 Stručný popis stavby... 4 3 Vyhodnocení podkladů a průzkumů... 4 4 Technické řešení

Více

Město Lázně Bělohrad

Město Lázně Bělohrad Město Lázně Bělohrad Směrnice Rady města Lázně Bělohrad Technické podmínky pro zásahy do povrchů komunikací Města Lázně Bělohrad Město Lázně Bělohrad usnesením Rady města č. 50/3/2017/RM ze dne 2.8.2017,

Více

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE CHODNÍKU ULICE V DRÁŽKÁCH A DRUŽSTEVNÍ V CHOTĚBOŘI. Strana 1/11

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE CHODNÍKU ULICE V DRÁŽKÁCH A DRUŽSTEVNÍ V CHOTĚBOŘI. Strana 1/11 REKONSTRUKCE CHODNÍKU ULICE V DRÁŽKÁCH A DRUŽSTEVNÍ V CHOTĚBOŘI PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA Strana 1/11 Obsah 1. Průvodní zpráva... 3 1.1 Identifikační údaje... 3 1.2 Údaje o umístění stavby... 3 1.3 Základní

Více

ROZPOČET S VÝKAZEM VÝMĚR

ROZPOČET S VÝKAZEM VÝMĚR celkem HSV Práce a dodávky HSV 0,00 1 Zemní práce 0,00 1 001 122202201 Odkopávky a prokopávky nezapažené pro silnice objemu do 100 m3 v hornině tř. 3 m3 23,500 0,00 0,00 2 001 122202209 3 001 162201102

Více

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA A. Identifikační údaje Název stavby: Oprava povrchu komunikace ul. Zahradní, Hrádek nad Nisou Objednatel: Město Hrádek nad Nisou Stupeň PD: Realizační dokumentace stavby Projektant:

Více

Provádění zásypů rýh a inženýrských sítí platné na celém území obce Dolní Břežany

Provádění zásypů rýh a inženýrských sítí platné na celém území obce Dolní Břežany Obec Dolní Břežany ODDĚLENÍ TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY, INVESTIC, DOPRAVY A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 5. května 78, 252 41 Dolní Břežany Číslo jednací: Schválenou Radou č.12 13.4.2015 Dolní Břežany Vyřizuje: Pavel

Více

C.1. T e c h n i c k á z p r á v a

C.1. T e c h n i c k á z p r á v a C.1. T e c h n i c k á z p r á v a Název akce: Rekonstrukce komunikace Přes les 1. Vytýčení stavby a identifikace v terénu: Stavba výškově i směrově kopíruje trasu stávající cesty. Místa jednotlivých dílčích

Více

VÝZNAMNÉ STAVBY S POUŽITÍM GEOSYNTETIK V ČR A SR. Využití geokompozitů při opravách a rekonstrukcích asfaltových vozovek

VÝZNAMNÉ STAVBY S POUŽITÍM GEOSYNTETIK V ČR A SR. Využití geokompozitů při opravách a rekonstrukcích asfaltových vozovek VÝZNAMNÉ STAVBY S POUŽITÍM GEOSYNTETIK V ČR A SR 27. leden 2010 Praha 28. leden 2010 Brno Využití geokompozitů při opravách a rekonstrukcích asfaltových vozovek Ing. Jaroslav Dostál, Jaroslav Hvízdal -

Více

MÍSTNÍ KOMUNIKACE UBUŠÍN C1.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA

MÍSTNÍ KOMUNIKACE UBUŠÍN C1.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje... 2 2. Stručný popis návrhu stavby, její funkce, význam a umístění... 2 3. Situační a výškové řešení... 3 4. Navržená konstrukce komunikace... 4 5. Odvodnění komunikace... 5 6.

Více

Typy vozovek. cyklistických tras. Jiří Galatík. Líšeňská 33a Brno. tel.: mobil: fax:

Typy vozovek. cyklistických tras. Jiří Galatík. Líšeňská 33a Brno. tel.: mobil: fax: Typy vozovek Líšeňská 33a 636 00 Brno cyklistických tras tel.: 585 416 618 mobil: 602 361 695 fax: 548 423 712 Jiří Galatík jiri.galatik@cdv.cz Každá komunikace je natolik dobrá, nakolik jsou dobré její

Více

Zkušenosti se způsobem opravy některých asfaltových vozovek Ing. Jan Zajíček

Zkušenosti se způsobem opravy některých asfaltových vozovek Ing. Jan Zajíček Zkušenosti se způsobem opravy některých asfaltových vozovek Ing. Jan Zajíček 24. 25.11., České Budějovice Úvod Stav našich silnic úzce souvisí s kvalitou jejich údržby a oprav. Pokud nejsou opravy navrženy

Více

OPRAVY MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ SPECIFIKACE ZADÁNÍ

OPRAVY MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ SPECIFIKACE ZADÁNÍ OPRAVY MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ SPECIFIKACE ZADÁNÍ 1) Základní identifikační údaje Název akce: Železný Brod - Opravy místních komunikací MK 1 Horská Kamenice - horní MK 2 Horská Kamenice - dolní MK 3 Poušť

Více

C.1 Technická zpráva ZPEVNĚNÉ PLOCHY V OKOLÍ HASIČSKÉ ZBROJNICE V OBCI LÍŠNICE. Ing. Lenka Vyhnálková

C.1 Technická zpráva ZPEVNĚNÉ PLOCHY V OKOLÍ HASIČSKÉ ZBROJNICE V OBCI LÍŠNICE. Ing. Lenka Vyhnálková C.1 Technická zpráva ZPEVNĚNÉ PLOCHY V OKOLÍ HASIČSKÉ ZBROJNICE V OBCI LÍŠNICE květen 2014 1 Identifikační údaje... 3 2 Stručný popis stavby... 4 3 Vyhodnocení podkladů a průzkumů... 4 4 Technické řešení

Více

OPRAVA KOMUNIKACE V UL. HŘBITOVNÍ, CHRASTAVA

OPRAVA KOMUNIKACE V UL. HŘBITOVNÍ, CHRASTAVA OBSAH DOKUMENTACE OPRAVA KOMUNIKACE V UL. HŘBITOVNÍ, CHRASTAVA A - TECHNICKÁ ZPRÁVA 5 A4 B SOUHRNNÉ ŘEŠENÍ STAVBY B.1 1: 10 000 PŘEHLEDNÁ SITUACE 1 A4 B.2 1: 5000 ZÁKRES DO ORTOFOTOMAPY 1 A4 B.3 1: 500

Více

Krycí list rozpočtu. Dopravní propojení lokality U Unika" určené pro výstavbu RD, s místní komunikací na p.p.č Komentář

Krycí list rozpočtu. Dopravní propojení lokality U Unika určené pro výstavbu RD, s místní komunikací na p.p.č Komentář Číslo zakázky 00149 Komentář Zakázka Krycí list rozpočtu Dopravní propojení lokality U Unika" určené pro výstavbu RD, s místní komunikací na p.p.č. Popis verze DSP Komentář verze Adresa Datum zahájení

Více

KOMUNIKACE VE MĚSTĚ RYCHNOV U JABLONCE NAD NISOU

KOMUNIKACE VE MĚSTĚ RYCHNOV U JABLONCE NAD NISOU KOMUNIKACE VE MĚSTĚ RYCHNOV U JABLONCE NAD NISOU parcelní čísla 292, 2106/4, 2106/3, 2106/2, 2106/1, 2108, 2112 NÁVRH TECHNICKÉHO ŘEŠENÍ OPRAVY Objednatel : Město Rychnov u Jablonce nad Nisou Vypracoval

Více

Pozemní komunikace (včetně propustků)

Pozemní komunikace (včetně propustků) Pozemní komunikace (včetně propustků) 1. Co je to parapláň? 2. Jaké odchylky od projektových výšek, šířek, příčných sklonů a nerovností platí pro parapláň? 3. Co je to zemní pláň? 4. V jaké části zemního

Více

P.Č. KCN Kód položky Popis MJ. "dlažba"33*2,0+20,5*2,0 107,000

P.Č. KCN Kód položky Popis MJ. dlažba33*2,0+20,5*2,0 107,000 Strana 1 z 5 P.Č. KCN Kód položky Popis MJ Cena celkem HSV Práce a dodávky HSV 1 Zemní práce Rozebrání dlažeb komunikací pro pěší z betonových nebo 1 221 113106121 kamenných dlaždic m2 107,000 "dlažba"33*2,0+20,5*2,0

Více

Polní cesty v k.ú. Obora u Loun a k.ú. Počedělice TECHNICKÁ ZPRÁVA. Polní komunikace C 1

Polní cesty v k.ú. Obora u Loun a k.ú. Počedělice TECHNICKÁ ZPRÁVA. Polní komunikace C 1 Polní cesty v k.ú. Obora u Loun a k.ú. Počedělice TECHNICKÁ ZPRÁVA k.ú. Obora u Loun: Polní komunikace C 1 Jedná se o kategorii P 4/30, to znamená hlavní, jednopruhová polní komunikace s návrhovou rychlostí

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA BŘEZEN 2018

TECHNICKÁ ZPRÁVA BŘEZEN 2018 CHRASTAVA SBĚRNÝ DVŮR TECHNICKÁ ZPRÁVA BŘEZEN 2018 VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ : Před započetím veškerých prací je nutné vytyčit veškeré inženýrské sítě v prostoru stavby a učinit opatření zabraňující jejich

Více

Prolévan a é vr v st s vy v Základní druhy, požadavky na materiály, stavební práce, kontrolní zkoušky

Prolévan a é vr v st s vy v Základní druhy, požadavky na materiály, stavební práce, kontrolní zkoušky Prolévan vané vrstvy Základní druhy, požadavky na materiály, stavební práce, kontrolní zkoušky ky Přehled prolévaných vrstev Štěrk částe stečně vyplněný ný cementovou maltou ŠCM (ČSN ( 73 6127-1), 1),

Více

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi.

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi. TP 115 MINISTERSTVO DOPRAVY ODBOR INFRASTRUKTURY OPRAVY TRHLIN NA VOZOVKÁCH S ASFALTOVÝM KRYTEM TECHNICKÉ PODMÍNKY Schváleno MD Odbor infrastruktury, č.j. 222/09-910-IPK/1 ze dne 23.3.2009 s účinností

Více

Zodp. projektant. Vypracoval. DiK 013/11-O. Kraj. Datum TRUTNOV. Investor RDS REKONSTRUKCE KOMUNIKACE SO.101 VOZOVKA C.1.

Zodp. projektant. Vypracoval. DiK 013/11-O. Kraj. Datum TRUTNOV. Investor RDS REKONSTRUKCE KOMUNIKACE SO.101 VOZOVKA C.1. Zodp. projektant Místo Investor Ing. S. Janák Hostinné Vypracoval Kraj Bc. P. Syrovátka Královéhradecký Město Hostinné Datum VÝKAZ VÝMĚR Č. zakázky 013/11-O 05.2013 Hostinné - Ulice Okály a Ke Splavu REKONSTRUKCE

Více

Rekonstrukce dálnice D1 - podkladní vrstvy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o.

Rekonstrukce dálnice D1 - podkladní vrstvy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o. Rekonstrukce dálnice D1 - podkladní vrstvy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o. 22. 11. 2016 Důvody vedoucí k modernizaci Poruchy cementobetonového krytu vozovky Horizontální i vertikální posuny desek

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Oprava místní komunikace ke kulturnímu domu, obec Uhřice

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Oprava místní komunikace ke kulturnímu domu, obec Uhřice TECHNICKÁ ZPRÁVA Oprava místní komunikace ke kulturnímu domu, obec Uhřice Srpen 2010 1. Identifikační údaje Název stavby: Oprava místní komunikace ke kulturnímu domu, obec Uhřice Místo stavby: Uhřice Okres:

Více

VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ nulové profily extrémy terénu mění rychlost niveleta terén

VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ nulové profily extrémy terénu mění rychlost niveleta terén VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ příčné řezy je třeba vypracovat ve všech bodech splňujících alespoň 1 následující podmínku viz zelené svislice na obr. 0420 (příklad umístění viz obr. 0430):... tzv. nulové profily

Více

HORNÍ BLATNÁ REKONSTRUKCE ULICE BEZRUČOVA VARIANTA A.

HORNÍ BLATNÁ REKONSTRUKCE ULICE BEZRUČOVA VARIANTA A. HORNÍ BLATNÁ REKONSTRUKCE ULICE BEZRUČOVA VARIANTA A. 1. STÁVAJÍCÍ STAV Jedná se o centrální část obce Horní Blatná, konkrétně o ulici Bezručova. Je to přímá ulice, která začíná na náměstí Sv. Vavřince

Více

SOUPIS PRACÍ. Oprava lesní cesty v k.ú. Doubí p.p.č. 483/1 a 580. Oprava lesní cesty. Oprava lesní cesty

SOUPIS PRACÍ. Oprava lesní cesty v k.ú. Doubí p.p.č. 483/1 a 580. Oprava lesní cesty. Oprava lesní cesty Aspe Firma: Pontika s.r.o. Strana: 1 SOUPIS PRACÍ Objednavatel: Zhotovitel dokumentace: Zhotovitel: LÁZEŇSKÉ LESY KARLOVY VARY, p.o. Pontika s.r.o Pontika s.r.o. Základní cena: Cena celková: DPH: Cena

Více

skupina podskupina Charakteristika podskupiny Poznámka S1 Rekonstrukce silnic, modernizace silnic, odstranění bodových závad, protihluková S opatření

skupina podskupina Charakteristika podskupiny Poznámka S1 Rekonstrukce silnic, modernizace silnic, odstranění bodových závad, protihluková S opatření Příloha č. 1 / BK / 1 / 2012 skupina podskupina Charakteristika podskupiny Poznámka S1 Rekonstrukce silnic, modernizace silnic, odstranění bodových závad, protihluková S opatření Jedná se o: rekonstrukce

Více

Název stavby: Oprava komunikace Barandov, Školní ulice a Loudátova ulice

Název stavby: Oprava komunikace Barandov, Školní ulice a Loudátova ulice MĚSTO CHRASTAVA Městský úřad Odbor rozvoje, dotací a správy majetku nám. 1. máje 1, 463 31, IČ: 00262871 www.chrastava.cz Název stavby: Oprava komunikace Barandov, Školní ulice a Loudátova ulice Město

Více

Chrastava - Oprava povrchů náměstí

Chrastava - Oprava povrchů náměstí OBSAH DOKUMENTACE Chrastava - Oprava povrchů náměstí A - TECHNICKÁ ZPRÁVA 6 A4 B SOUHRNNÉ ŘEŠENÍ STAVBY B.1 1: 10 000 PŘEHLEDNÁ SITUACE 1 A4 B.2 1: 200 KOORDINAČNÍ SITUACE 6 A4 C - STAVEBNÍ ČÁST C.101

Více

REKAPITULACE STAVBY CZK ,26. Cena s DPH ,18. Cena bez DPH. Kopernikova Oprava chodníku Kopernikova 1-13 za domy.

REKAPITULACE STAVBY CZK ,26. Cena s DPH ,18. Cena bez DPH. Kopernikova Oprava chodníku Kopernikova 1-13 za domy. REKAPITULACE STAVBY Kód: Kopernikova KSO: CC-CZ: Místo: Český těšín Datum: 9.9.2016 Zadavatel: D Uchazeč: 26949890 D CZ26949890 Projektant: D Poznámka: Cena bez DPH DPH základní snížená 311 424,18 Sazba

Více

Název stavby: Oprava povrchu Ještědská a Lipová ulice. Místo stavby: Chrastava, Ještědská a Lipová ul.

Název stavby: Oprava povrchu Ještědská a Lipová ulice. Místo stavby: Chrastava, Ještědská a Lipová ul. MĚSTO CHRASTAVA Městský úřad Chrastava Odbor rozvoje, dotací a správy majetku nám. 1. máje 1, 463 31 Chrastava, IČ: 00262871 www.chrastava.cz Název stavby: Oprava povrchu Chrastava, Ještědská a Lipová

Více

C. Stavební část. Chodníky podél silnice II/453 v obci Heřmanovice - I. etapa TECHNICKÁ ZPRÁVA C-101 D S P

C. Stavební část. Chodníky podél silnice II/453 v obci Heřmanovice - I. etapa TECHNICKÁ ZPRÁVA C-101 D S P C. Stavební část Změny c b a Navrhl / vypracoval Ing. NOVÁK Zbyněk Obec : Objednatel : Akce : Příloha : HEŘMANOVICE Zodp. projektant Ing. NOVÁK Zbyněk Kraj : Chodníky podél silnice II/453 v obci Heřmanovice

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 65.020.40; 93.080.01 Únor 2013 ČSN 73 6109 Projektování polních cest Design of rural roads Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 6109 (73 6109) z dubna

Více

Oprava komunikace v ulicích Ke Stromečkům, Kmochova a 28. října

Oprava komunikace v ulicích Ke Stromečkům, Kmochova a 28. října SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 1) Identifikační údaje a) označení stavby Stavba : Oprava komunikace v ulicích Ke Stromečkům, Kmochova a 28. října Kraj : Středočeský Místo stavby : Hostivice Druh stavby : Oprava

Více

Provedl: Kolektiv pracovníků společnosti NIEVELT-Labor Praha, spol. s r.o.. pod vedením Petra Neuvirta

Provedl: Kolektiv pracovníků společnosti NIEVELT-Labor Praha, spol. s r.o.. pod vedením Petra Neuvirta Příloha S1 Název akce: Sledování stavu vozovek dálnice D1 a silnice I/3 opravených technologií segmentace původního cementobetonového krytu s následným překrytím asfaltovými vrstvami Lokalizace: Dálnice

Více

10/23/2011. Složení směsi Rozdělení směsí Návrh směsí Názvosloví směsí Použití směsí Zkoušení směsí Výroba Doprava Pokládka Kontrola

10/23/2011. Složení směsi Rozdělení směsí Návrh směsí Názvosloví směsí Použití směsí Zkoušení směsí Výroba Doprava Pokládka Kontrola Asfaltové směsi 1/2 Silniční stavby 2 Přednáška č. 4 Složení směsi Rozdělení směsí Návrh směsí Názvosloví směsí Použití směsí Zkoušení směsí Výroba Doprava Pokládka Kontrola Obsah přednášky kamenivo asfaltové

Více

SO 203 Úprava mostu ev. č

SO 203 Úprava mostu ev. č , SO 203 Úprava mostu ev. č. 37-047 , úprava mostu ev.č. 37-047 C 203 0 - Všeobecné konstrukce a práce Poplatky za skládku ( objem v m 3 ) 1 nevhodná zemina z výkopů viz položky výkazu výměr položka V

Více

Silniční stavební materiály. Názvosloví. Dopravní stavby

Silniční stavební materiály. Názvosloví. Dopravní stavby Silniční stavební materiály ftp://147.229.19.137/kudrna Doc. Ing. Jan Kudrna. CSc. Vysoké učení technické v Brně, fakulta stavební, Veveří 95, 602 00 Brno, ČR; kudrna.j@fce.vutbr.cz Názvosloví Asfalt (CZ,

Více

Průvodní zpráva. Název stavby: Oprava místních komunikací Rakovník Zátiší 2.část

Průvodní zpráva. Název stavby: Oprava místních komunikací Rakovník Zátiší 2.část 1. Identifikační údaje Průvodní zpráva Název stavby: Oprava místních komunikací Rakovník Zátiší 2.část Místo stavby: ul. Krinitova, ul. Heroldova Investor: Zhotovitel: Město Rakovník Husovo náměstí 27

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Oprava krytu komunikace ul. Sokolská v obci Nespeky. Příloha č. C.1. Vypracoval: Ing. Roman Tichovský

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Oprava krytu komunikace ul. Sokolská v obci Nespeky. Příloha č. C.1. Vypracoval: Ing. Roman Tichovský ING. TICHOVSKÝ ROMAN projektová a inženýrská kancelář Bezručova 1271, 256 01 Benešov Adresa: Telefon: 727809952 E-mail: tichovskyr@seznam.cz IČ: 45061319 DIČ: 6706301536 TECHNICKÁ ZPRÁVA Oprava krytu komunikace

Více

Položkový soupis prací a dodávek

Položkový soupis prací a dodávek S: O: SO 102 R: SO 102 Položkový soupis prací a dodávek Polní cesta C-6 v K.ú. Bohdalice Polní cesta - II. část Polní cesta - II. část P.č. Číslo položky Název položky MJ množství cena / MJ celkem Ceník

Více

ZVÝŠENÍ ÚNOSNOSTI SILNICE I/19 - ŽĎÁR NAD SÁZAVOU. vypracoval Hančík J. investor: město Žďár nad Sázavou. Akce

ZVÝŠENÍ ÚNOSNOSTI SILNICE I/19 - ŽĎÁR NAD SÁZAVOU. vypracoval Hančík J. investor: město Žďár nad Sázavou. Akce vedoucí projektant zodp. projektant Ing. Sedlák Ing. Sedlák vypracoval Hančík J. kontroloval investor: město Žďár nad Sázavou Akce Ing. Kotlán ZVÝŠENÍ ÚNOSNOSTI SILNICE I/19 - ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Pod Příkopem

Více

F2.1 Rekonstrukce komunikace

F2.1 Rekonstrukce komunikace P-spektrum spol. s r.o. Dražovice 72, okr. Vyškov IČO:26275538 DIČ:342-26275538 AKCE : Oprava místní komunikace obce Ivanovice na Hané Chvalkovice na Hané ul. Velký Dvorek INVESTOR : Město Ivanovice na

Více

Asfaltové zálivkové hmoty. Sanační hmoty. Emulzní kalové zákryty. Adhezní nátěry. Asfaltové hmoty BIGUMA

Asfaltové zálivkové hmoty. Sanační hmoty. Emulzní kalové zákryty. Adhezní nátěry. Asfaltové hmoty BIGUMA Asfaltové zálivkové hmoty Sanační hmoty Emulzní kalové zákryty Adhezní nátěry Asfaltové hmoty BIGUMA Asfaltové zálivkové hmoty BIGUMA - TL 82 a BIGUMA - DS 164/SNV Polymery modifikovaná asfaltová zálivka

Více

Oprava kamenky na Střelecký vrch

Oprava kamenky na Střelecký vrch OBSAH DOKUMENTACE Oprava kamenky na Střelecký vrch A - TECHNICKÁ ZPRÁVA 4 A4 B SOUHRNNÉ ŘEŠENÍ STAVBY B.1 1: 10 000 PŘEHLEDNÁ SITUACE 1 A4 B.2 1: 200 KOORDINAČNÍ SITUACE 5 A4 SO 100 POZEMNÍ KOMUNIKACE

Více

Oprava místních komunikací v obci Malý Beranov

Oprava místních komunikací v obci Malý Beranov Průvodní dokumentace k výběrovému řízení na akci Oprava místních komunikací v obci Malý Beranov - 2018 Oprava místních komunikací dle poptávky je rozčleněna do čtyřech úseků. Na každém z nich bude oprava

Více

DOPRAVNÍ STAVBY POLNÍ CESTY

DOPRAVNÍ STAVBY POLNÍ CESTY JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY POLNÍ CESTY Polní cesta = účelová komunikace zejména pro zemědělskou dopravu, ale i pro pěší a cykloturistiku ČSN 73 6109 Projektování polních cest

Více

KOMUNIKACE III/ ETAPA I.

KOMUNIKACE III/ ETAPA I. Objednatel: Město Janské Lázně nám. Svobody 273 Janské Lázně 542 25 Navrhl Vypracoval Zodp. projektant Tech. kontrola Akce M. KOŘÍNEK O. NÝČ M. KOŘÍNEK ING. T. KLIMENT CHODNÍKY V JANSKÝCH LÁZNÍCH PODÉL

Více

KOMUNIKACE III/ ETAPA I.

KOMUNIKACE III/ ETAPA I. Objednatel: Město Janské Lázně nám. Svobody 273 Janské Lázně 542 25 Navrhl Vypracoval Zodp. projektant Tech. kontrola Akce M. KOŘÍNEK O. NÝČ M. KOŘÍNEK ING. T. KLIMENT CHODNÍKY V JANSKÝCH LÁZNÍCH PODÉL

Více

S T A T U T Á R N Í MĚSTO L I B E R E C. Odbor správy veřejného majetku

S T A T U T Á R N Í MĚSTO L I B E R E C. Odbor správy veřejného majetku S T A T U T Á R N Í MĚSTO 8. zasedání zastupitelstva města dne: 29. 9. 2016 Bod pořadu jednání: L I B E R E C Věc: Záměr převodu úseku silnice III/2784 Stručný obsah: Předmětem tohoto materiálu je záměr

Více

Technický list TL Bitumenový pás ARS 2 pro opravu vozovek

Technický list TL Bitumenový pás ARS 2 pro opravu vozovek Technický list TL 80.52 Bitumenový pás ARS 2 pro opravu vozovek Produkt Je samolepicí modifikovaná živičná těsnící páska s povrchovou úpravou posypu, modifikovaná elastomery "SBR. Průmyslově předem připravená,

Více

záboru pozemků, vyjma rekonstrukce mostních, odvodňovacích a dalších objektů, které se dělají v trase rekonstrukce silnice, kde k záboru může dojít

záboru pozemků, vyjma rekonstrukce mostních, odvodňovacích a dalších objektů, které se dělají v trase rekonstrukce silnice, kde k záboru může dojít Příloha č. 1 / BK skupina podskupina Charakteristika podskupiny Poznámka S1 Rekonstrukce silnic, Jedná se o: modernizace silnic, rekonstrukce krytu vozovky a to takové kde dojde ke kvalitativní změně konstrukčních

Více

C TECHNICKÁ ZPRÁVA. Jana Čarka 1863/ České Budějovice. Ing. Petr Peltan Zdeněk Mihalik Ing. Tereza Nováková Bc.

C TECHNICKÁ ZPRÁVA. Jana Čarka 1863/ České Budějovice. Ing. Petr Peltan Zdeněk Mihalik Ing. Tereza Nováková Bc. PD Polní cesty Sudkovice a Kuřimany NCV1, RCV1, RCV3, RCV1k C.1.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA D o k u m e n t a c e p r o s t a v e b n í p o v o l e n í D o k u m e n t a c e p r o p r o v e d e n í s t a v b y

Více

LESY ČR, S. P., LESNÍ SPRÁVA ŽELEZNÁ RUDA ZADÁVACÍ DOKUMENTACE STAVEBNÍCH PRACÍ 2012

LESY ČR, S. P., LESNÍ SPRÁVA ŽELEZNÁ RUDA ZADÁVACÍ DOKUMENTACE STAVEBNÍCH PRACÍ 2012 Označení zakázky: Zakázka malého rozsahu (nad 1 mil. Kč): Oprava živičných povrchů na LS Železná Ruda zakázky: 905/930/1/45233223-8/2012 (S209/2012/006) Popis zakázky: Oprava souboru lesních cest na území

Více

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové Zlepšování zemin Zlepšování základové půdy se týká především zvětšení smykové pevnosti, zmenšení deformací nebo i zmenšení propustnosti. Změnu vlastností základové půdy lze dosáhnout například jejím nahrazováním

Více

D.1.1. SO 101 Technická zpráva

D.1.1. SO 101 Technická zpráva D.1.1. SO 101 Technická zpráva Základní charakteristiky stavby Úprava přechodu pro chodce Prvomájová, Praha-Radotín, p.č. 2524/1 Navrhovaná stavba se nachází na území hl. města Prahy, v městské části Praha

Více

Výstavba polních cest SPÚ

Výstavba polních cest SPÚ 22. 5. 2019 Výstavba polních cest SPÚ Ing. Jindřich Holínský Státní pozemkový úřad, Oddělení investičních činností Výstavba v roce 2017 Polní cesty 291 stavebních objektů Celková délka 201 km Celkové náklady

Více

C TECHNICKÁ ZPRÁVA

C TECHNICKÁ ZPRÁVA C.4.1.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA KOMUNIKACE ČERVENÁ VODA - MLÝNICKÝ DVŮR 2.ETAPA Část: : C. STAVEBNÍ ČÁST Objekt : SO 04 4.ÚSEK INVESTOR : OBEC ČERVENÁ VODA PROJEKTANT : Vladislavova 29/I, 566 01 Vysoké Mýto Zak.

Více

REKAPITULACE STAVBY CZK ,12. Cena s DPH ,13. Cena bez DPH. Hornicka Oprava komunikace na ulici Hornické - příjezd Teplo Těšín

REKAPITULACE STAVBY CZK ,12. Cena s DPH ,13. Cena bez DPH. Hornicka Oprava komunikace na ulici Hornické - příjezd Teplo Těšín REKAPITULACE STAVBY Kód: Hornicka KSO: CC-CZ: Místo: Český Těšín Datum: 9.9.2016 Zadavatel: D Uchazeč: 26949890 D CZ26949890 Projektant: D Poznámka: Cena bez DPH DPH základní snížená 312 276,13 Sazba daně

Více

B. S o u h r n n á t e ch n i c k á z p r á v a

B. S o u h r n n á t e ch n i c k á z p r á v a B. S o u h r n n á t e ch n i c k á z p r á v a stavba: Rekonstrukce lesní cesty Oborou Název stavby: Rekonstrukce lesní cesty (LC) Oborou 1. Vytýčení stavby: Stavba výškově i směrově kopíruje trasu stávající

Více

St.úpravy přechodů pro chodce na I/34, Ždírec nad Doubravou C.2-1-Technická zpráva SO 102 k.ú. Ždírec nad Doubravou

St.úpravy přechodů pro chodce na I/34, Ždírec nad Doubravou C.2-1-Technická zpráva SO 102 k.ú. Ždírec nad Doubravou OBSAH. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE OBJEKTU... 2 OZNAČENÍ STAVBY... Chyba! Záložka není definována..2 INVESTOR... 2 INVESTOR... 2.3 ZPRACOVATEL DOKUMENTACE... 2.4 STRUČNÝ TECHNICKÝ POPIS... 3.4.a Současný stav...

Více

Výrobek. Vlastnosti. Použití

Výrobek. Vlastnosti. Použití Výrobek Vlastnosti Použití Je samolepicí modifikovaná živičná těsnící páska s povrchovou úpravou posypu, modifikovaná elastomery "SBR. Průmyslově předem připravená, konstruovaná a vyvinutá pro efektivní

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA C.1

TECHNICKÁ ZPRÁVA C.1 PROJEKTY DOPRAVNÍCH STAVEB, Srpnová 171 541 01 Trutnov, tel. 603 919 318 Zodpovědný projektant Vypracoval Akce Investor Klášterská Lhota - oprava místní komunikace na p.p.č. 630/1 Obec Klášterská Lhota

Více

PORUCHY TUHÝCH VOZOVEK. Silniční stavby 3

PORUCHY TUHÝCH VOZOVEK. Silniční stavby 3 PORUCHY TUHÝCH VOZOVEK Silniční stavby 3 PORUCHY CB KRYTŮ Poruchy povrchu Poruchy na sparách bez destrukcí Poruchy na sparách s destrukcemi Trhliny Deformace nivelety Jiné poruchy Závažnost poruch 1 málo

Více

Chodníky podél sil. III / 15523 k.ú. Vidov - 1. část V. a VI. ETAPA

Chodníky podél sil. III / 15523 k.ú. Vidov - 1. část V. a VI. ETAPA Vladimír KECEK IČ: 744 01 122 Majdalena 17 tel.: 728 225 565 378 03 Majdalena e-mail: v.kecek@seznam.cz Chodníky podél sil. III / 15523 k.ú. Vidov - 1. část V. a VI. ETAPA Dokumentace pro zadání stavby

Více

Závěry konference Asfaltové vozovky 2017

Závěry konference Asfaltové vozovky 2017 Závěry konference Asfaltové vozovky 2017 28. 29. listopadu 2017, České Budějovice Motto: Asfaltové vozovky bezpečná cesta k prosperitě Zhodnocení konference Témata Moderní trendy v materiálech a konstrukcích,

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA SO102 KRUHOVÝ OBJEZD

TECHNICKÁ ZPRÁVA SO102 KRUHOVÝ OBJEZD 120015 Revitalizace veřejných prostranství sídliště Na Rybníku PDPS TECHNICKÁ ZPRÁVA SO102 KRUHOVÝ OBJEZD DOPRAVOPROJEKT Ostrava spol. s r.o., Masarykovo nám. č. 5/5, 702 00 Ostrava Str. 1 / 8 PDPS 120015

Více

1. LM 1 Zlín Zádveřice 392, Vizovice 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, Ostrava

1. LM 1 Zlín Zádveřice 392, Vizovice 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, Ostrava Pracoviště zkušební laboratoře: 1. LM 1 Zlín 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, 664 31 Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, 702 00 Ostrava Laboratoři je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební

Více

CENÍK KOMUNIKACE POZEMNÍ A LETIŠTĚ

CENÍK KOMUNIKACE POZEMNÍ A LETIŠTĚ CENOVÉ PODMÍNKY 2012/ II. CENÍK 822-1 KOMUNIKACE POZEMNÍ A LETIŠTĚ OBSAH I. OBECNÉ PODMÍNKY CENÍKU... 1 1. ČLENĚNÍ A PLATNOST CENÍKU... 1 11. Členění... 1 12. Platnost... 1 2. PODSTATNÉ KVALITATIVNÍ A

Více

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE. cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE. cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017 Úloha 1 Návrh jednokolejné železniční tratě konstrukce železniční tratě Z jakých částí se skládá konstrukce železniční tratě?

Více

A. Průvodní a technická zpráva

A. Průvodní a technická zpráva A. Průvodní a technická zpráva 1. Identifikační údaje Oprava místních komunikací a výstavba odstavných míst Název stavby Místo stavby parcela č. 1864/7;/8;/11;/12 a 531/9 k.ú. Hrušovany u Brna Investor

Více

BETONOVÁ DLAŽBA PROVÁDĚNÍ DLÁŽDĚNÉHO KRYTU

BETONOVÁ DLAŽBA PROVÁDĚNÍ DLÁŽDĚNÉHO KRYTU 1. Co budeme k provedení dlážděného krytu potřebovat: hrubý štěrk frakce 16-32 mm pro zhotovení ochranné vrstvy hrubý štěrk frakce 8-16 mm pro provedení podkladní vrstvy písek nebo drcené kamenivo frakce

Více

SANACE BETONOVÝCH PODLAH

SANACE BETONOVÝCH PODLAH PROVÁDĚNÍ STAVEB, JEJICH ZMĚN A ODSTRAŇOVÁNÍ GARÁŽOVÉ A VRATOVÉ SYSTÉMY SPRÁVA A ÚDRŽBA NEMOVITOSTÍ REALITNÍ ČINNOST IČ: 272 22 179 DIČ:CZ 272 22 179 Sídlo: 147 00 PRAHA 4- Braník, Údolní 280/15 SANACE

Více