ROZPRACOVÁNÍ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ VÝROBY SLÉVÁRENSKÝCH FOREM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROZPRACOVÁNÍ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ VÝROBY SLÉVÁRENSKÝCH FOREM"

Transkript

1 Teorie a praxe výroby a zpracování oceli 20 ROZPRACOVÁNÍ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ VÝROBY SLÉVÁRENSKÝCH FOREM Václav Kafka a Olga Poloková b Veronika Nykodýmová, Pavel Veselý, Lukáš Hřebíček c Marcel Novobílský d Dušan Doupovec e Miroslav Herzán, Blanka Vyletová f Ivo Lána g a) RACIO&RACIO, Vnitřní 732, Orlová, ČR b) VŠB-TU Ostrava, FMMI, kat. slévárenství, 7.listopadu 5, Ostrava, ČR c) DSB EURO s.r.o., Gellhornova 8, Blansko, ČR d) SLÉVÁRNY TŘINEC, a.s., Průmyslová 00, Třinec Staré Město, ČR e) Czech Blades s.r.o., Brněnská 559, Jevíčko, ČR f) KRÁLOVOPOLSKÁ SLÉVÁRNA, s.r.o., Křiţíkova 68h, Brno, ČR g) SLÉVÁRNA A MODELÁRNA Nové Ransko, s.r.o., Nové Ransko 234, Ţdírec nad Doubravou, ČR Abstrakt Odborná komise ekonomická ČSS se v posledních jedenácti letech systematicky věnuje cílenému posuzování nákladovosti jednotlivých fází výroby odlitků. Cílem tohoto příspěvku je seznámit veřejnost s rozpracováním nákladového hodnocení výroby forem.. ÚVOD PROJEKT XI [2] pokračuje v cílevědomém postupu odborné komise ekonomické (OK) České slévárenské společnosti nákladově posoudit veškeré pracovní fáze výroby odlitků. A tím úzce navazuje na práce provedené v PROJEKTU X (PX) []. Cíle PROJEKTU XI (PXI) vycházejí ze záměru pokusit se výsledky PX dopracovat a dále rozvinout. Hlavní cíle se zaměřují do dvou oblastí. První je hodnocení NVN výroby formy a druhým cílem je hledání závislostí mezi vybranými hodnotami výroby formy. Na projektu se podílely čtyři české slévárny - DSB EURO s.r.o. Blansko, KRÁLOVOPOLSKÁ SLÉVÁRNA, s.r.o. Brno, Slévárna a modelárna Nové Ransko, s.r.o., Slévárny Třinec, a.s. a studenti a doktorandi z VŠB-TU Ostrava, fakulty FMMI. V úvodu PXI jsme se zabývali klasifikací sledovaných odlitků, která vychází z výroby formy pro odlitky řešené v PX. 2. KLASIFIKACE SLEDOVANÝCH ODLITKŮ Nově jsou zařazeny do této práce dva odlitky ze dvou sléváren. Z PX přebíráme do hodnocení nákladů na výrobu formy data pro dvacet odlitků z různých sléváren viz tab. ( ř. 4, 6 5 a 7 22). Nově byly stanoveny nákladové charakteristiky výroby těchto forem: odlitek 5 a odlitek 6.

2 Strojní formování Ruční formování Teorie a praxe výroby a zpracování oceli 20 Ve sl. tab. je uveden způsob formování odlitků, následuje označení odlitků, název odlitků, jeho hrubá hmotnost (sl.4) a slévárna, ve které byla forma pro uvedený odlitek vyrobena. V posledním sloupci (sl.7) je pak uvedeno číslo PROJEKTU, ve kterém byla sledovaná forma vyrobena. Hrubá hmotnost odlitku odpovídá součtu hrubé hmotnosti odlitků ve formě [kg/formu] []. Tab.: Souhrnná tabulka odlitků Způsob formování Označení odlitků Název odlitků Hrubá hmotnost [kg/forma] Slévárna PROJEKT ř./sl odlitek Kuţel 54 B X 2 2. odlitek Podstava svítidla 37 C X 3 3. odlitek Kippläger 05 E X 4 4. odlitek Upínač 0 E X 5 5. odlitek Lopatka 230 B XI 6 6. odlitek Kolo B X 7 7. odlitek Lopatka 537 A X 8 8. odlitek Kolo B X 9 9. odlitek Plate 942 D X 0 0. odlitek Sloup 580 F X. odlitek Ventil A X 2 2.odlitek Ventil A X 3 3. odlitek Counterweight D X 4 4. odlitek Základna F X 5 5. odlitek Sedlo 8,2 C X 6 6. odlitek Přípojka 4,77 C XI 7 7. odlitek 558 4,8 E X 8 8. odlitek Kolo s nábojem,6 C X 9 9. odlitek Rošt 7 C X odlitek E X 2 2. odlitek Řemenice 2,6 C X odlitek Dickschake 268 D X Dále je shrnuta metodika stanovení nákladů na výrobu formy. 3. METODIKA STANOVENÍ NÁKLADŮ NA VÝROBU FORMY Vývoji metodiky stanovení nákladů na výrobu formy odlitku předcházela definice (ohraničení) této fáze. Za úvodní pracovní operaci (a tedy začátek čerpání nákladů) byla povaţována příprava pracovní desky pro umístění modelu. Příprava pracovní desky prakticky ve všech případech začínala jejím očištěním. Konec výroby formy byl definován transportem sloţené formy na licí pole. Přesněji ukončení této operace. Připomínáme, ţe tento úkon nemusí ve všech případech být proveden. Řada ručně připravovaných forem se odlévala přímo na místě jejich formování. Vlastní vývoj metodiky stanovení nákladů na výrobu formy vycházel podobně jako u dříve řešených fází výroby odlitku (výroba tekutého kovu, příprava formovacích směsí, apod.) z detailního popisu všech prováděných operací. Pro vytvoření popisu všech prováděných operací výroby formy bylo nutné je nejdříve rozdělit do pracovních fází. Bylo vybráno sedm hlavních pracovních fází výroby formy, které zahrnují jak ruční tak strojní formování. Pracovní fáze: A Příprava modelu k formování. B Výroba spodní poloformy. C Výroba horní poloformy. D Sloţení formy. E Přesun formy na licí pole. F Výroba jader.

3 Teorie a praxe výroby a zpracování oceli 20 G Výroba pomocných dílů. Po rozsáhlých zkušenostech, které má řešitelský tým s prací na předcházejících projektech (a tedy nákladových modelech) bylo jiţ ve stádiu vývoje metodiky rozhodnuto o vyuţití počítačové podpory. Jednotlivé slévárny tak mají zásadně usnadněnu práci tím, ţe veškerá vstupní data tak i výstupní nákladové výsledky jsou zpracovány s pomocí aplikace automatického kalkulátoru Excel []. Dále jsme se zaměřili na hodnocení neúplných vlastních nákladů (NVN) výroby formy. 4. HODNOCENÍ NEÚPLNÝCH VLASTNÍCH NÁKLADŮ VÝROBY FORMY 4. Podíl NVN výroby formy z úplných vlastních nákladů expedovaného odlitku V tab.2 jsou shrnuty výsledky sledování podílu NVN na výrobu formy na úplných vlastních nákladech (UVN) expedovaného odlitku. Sledované náklady na výrobu forem činily u ručního formování 0 aţ 25 % z UVN na expedovaný odlitek a to u více neţ 66 % sledovaných odlitků. U strojního formování pak tento podíl byl 20 aţ 30 % u více neţ 60 % případů. U téměř 70 % ručně formovaných odlitků se pohybuje podíl NVN vyráběné formy z UVN sníţených o tekutý kov a správní reţii od 5 % do 40 %. U strojně formovaných odlitků (7 %) se pohybuje podíl NVN vyráběné formy z UVN sníţených o tekutý kov a správní reţii od 40 % do 85 %. Bylo tedy konstatováno, ţe náklady na výrobu formy jsou po nákladech na výrobu tekutého kovu druhou největší poloţkou z UVN odlitku [2]. Tab.2: Podíly NVN výroby formy z jednotlivých variant UVN expedovaného odlitku Způsob formování Část odlitků Podíl NVN formy z UVN odlitku Varianty UVN expedovaného odlitku ř./sl ruční 2/3 0 % - 25 % UVN expedovaného odlitku 2 strojní 60 % 20 % - 30 % UVN expedovaného odlitku 3 ruční 2/3 5 % - 30 % UVN expedovaného odlitku (bez) správní reţie 4 strojní 70 % 25 % - 40 % UVN expedovaného odlitku správní reţie 5 ruční 70 % 0 % - 30 % UVN expedovaného odlitku tekutého kovu 6 strojní 7 % 30 % - 60 % UVN expedovaného odlitku tekutého kovu 7 ruční 70% 5% - 40% UVN expedovaného odlitku tekutého kovu správní reţie 8 strojní 7% 40% - 85% UVN expedovaného odlitku tekutého kovu správní reţie 4.2 Odlišnosti mezi NVN stanovené metodou projektů a náklady dle informačních systémů Dvě slévárny v rámci PXI porovnávaly sledované náklady výroby formy s náklady vypočtenými informačním systémem (pracovně označeným OPTI). V jednotlivých slévárnách byly sledované náklady na výrobu forem členěny na osobní náklady, náklady na formovací směsi a ostatní náklady. Ostatní náklady mohly zahrnovat náklady na izolační nebo exotermické obklady nálitků, filtry, keramiku vtokové soustavy a další náklady spojené s obsluhou pracoviště formovny. Ve slévárně A byla sledována výroba forem pro tři odlitky. Výsledky porovnání vlastního sledování s výsledky z OPTI jsou uvedeny v tab. 3. Ve slévárně B byla

4 Teorie a praxe výroby a zpracování oceli 20 sledována výroba forem pro čtyři odlitky. Postup byl podle stejné metodiky jako u slévárny A. Při shrnutí získaných výsledků nákladového porovnání nákladů výroby formy u PXI a OPTI u dvou sléváren (A a B) docházíme k následujícímu zjištění: - u celkových nákladů na výrobu forem při porovnání Kč/kg (u OPTI na úrovní CN a u PXI na úrovní NVN) zjišťujeme odchylky od -29,6 Kč/kg (náklady OPTI jsou vyšší), přes -0,2 Kč/kg, -3,6; -0,5 a dále k + 0,3 ; + 0,4 aţ k +,5 Kč/kg. To odpovídá relativní odchylce - 92 %, -23 %, -7%, -3 %, +3 %, +6 % a + 6 %. Připomínáme, ţe náklady OPTI by měly být vţdy větší neţ NVN minimálně o příslušnou část reţií. Uvedený přehled názorně dokládá nákladovou odlišnost OPTI od NVN výroby formy. Vyuţití těchto závěrů pro naše slévárny je novým úkolem. Minimálně bychom se měli poučit v tom, ţe stanovené normy pro OPTI by měly být pokud moţno co nejpřesnější. Dále by se měly tyto normy pro výpočet nákladů v OPTI (přesněji v informačních systémech) ve stanovených intervalech (nebo při změnách v technologii výroby formy) aktualizovat. Jeví se také významné posoudit myšlenku provádět metodou projektů kontroly nákladových sazeb v OPTI. Tab. 3: Výsledný rozdíl nákladů zjištěných v PX a OPTI u slévárny A PX OPTI Rozdíl PX OPTI Rozdíl skutečnost norma PX-OPTI skutečnost norma PX-OPTI Jednotky [Kč/forma] [Kč/forma] [Kč/forma] [Kč/kg] [Kč/kg] [Kč/kg] ř./sl Osobní náklady 2 Lopatka ,3 8,8-5,5 3 Ventil ,0 5,8-2,8 4 Ventil ,3 6,7-4,4 5 Náklady na směs 6 Lopatka ,4 20,4-8,0 7 Ventil ,4 4, + 2,3 8 Ventil ,5 3,5 + 2,0 9 Další náklady 0 Lopatka ,2 0,9 + 3,3 Ventil ,9 5,9 + 2,0 2 Ventil ,2 7,3 +,9 3 Celkem 4 Lopatka ,9 30, - 0,2 5 Ventil ,3 5,8 +,5 6 Ventil ,0 7,5-0,5 4.3 Porovnání nákladů výroby formy ručním a strojním způsobem formování Porovnání nákladů výroby odlitku ručním a strojním způsobem formování bylo provedeno ve slévárně C na odlitku č.9. Výpočet nákladů na výrobu formy byl proveden ze tří sledování. Tato hodnota je ve srovnání s náklady na ručně vyrobenou formu významně niţší. Ruční formování je tedy více neţ 2x draţší neţ strojní. Nákladový rozdíl je 5 Kč/formu. Tento výsledek byl očekávaný, překvapivá je jen výše tohoto rozdílu [2]. 4.4 Posouzení změny nákladů vyrobené formy při záměně formovacího rámu Tato podkapitola se zabývá optimalizací velikosti formovacího rámu pro odlitek zaváděný do výroby. Sledování bylo provedeno ve slévárně C a D. Ve slévárně A a B byly pouţívány optimální velikosti rámů. Jako příklad uvádíme úsporu slévárny D při pouţití optimálního rámu. Roční úspora při objednávce 83 kusů odlitku by byla cca Kč (83 kusů * Kč). Při objednávce

5 Teorie a praxe výroby a zpracování oceli kusů odlitků by tedy za rok byl přínos Kč. V závěru sledování se doporučuje před výrobou formy pro nový odlitek vţdy zváţit pořízení nebo vypůjčení rámu optimální velikosti [2]. 4.5 Predikce nákladů výroby formy s využitím vyvinutého modelu Vyvinutý univerzální nákladový model, pro ruční i strojní způsob výroby formy, umoţňuje modelovat změnu ceny nebo nákladové sazby jakékoliv komponenty. V této kapitole se proto na vybraných příkladech změn zamýšlíme nad dopady nákladů na výrobu formy. V prvním kroku jsou predikovány NVN výroby formy a posuzuje se zvýšení cen materiálů, energií a mezd. Ve druhém kroku je predikce vztaţena pouze ke zpracovacím nákladům. Změny nákladů jsou posuzovány při zvýšení cen vstupujících komponent o 0 a 20 %. Získané informace ve studii jsou velice podnětné. Uveďme si pro dokumentaci pouze příklad z moţného zvýšení ceny el. energie. Pokud připustíme, ţe slévárna B je pro výrobu formy a spotřebu el. energie do jisté míry typická (a to v prvním přiblíţení rozhodně můţeme) pak nákladové dopady zvýšení ceny el. energie v desítkách Kč (od 23 Kč/formu do 62 Kč/formu) jsou velice zajímavé. Doplňme, ţe uvedené zvýšení ceny elektrické energie předpokládá pouze 0 %. A ještě nedávno bylo téměř jistotou, ţe v důsledku fotovoltaických elektráren dojde v r. 20 k jejímu zvýšení o 8 %. 4.6 Problematika zjednodušení stávajícího nákladového modelu V PX byl vyvinut nový nákladový model []. O zjednodušení nákladového modelu byla rozsáhlá debata v řešitelském kolektivu. Někteří členové zamítali zjednodušovat nákladový model z důvodu nepochopení pro budoucí slévárny. Jiní, ale chtěli stávající model zjednodušit. Proto byl zpracován návrh jak by mohl zjednodušený model vypadat. Zjednodušení je moţné docílit dvěmi cestami. V první byly vybrány dílčí fáze výroby formy (následně řádky ), v nichţ se příslušná nákladová poloţka nevyskytla: - u ţádného odlitku, - pouze u jednoho odlitku, - u dvou odlitků. Druhá cesta hodnotila model podle toho zda se v dané dílčí fázi nákladové poloţky vyskytují u více neţ 2 odlitků a jejich relativní výše je do 5 % a do 0 % z NVN výroby formy [2]. Uvedené dva přístupy ke zjednodušení jsou jen schématické. Nechali jsme zcela na slévárnách zda stávající nákladový model pro výrobu formy zjednoduší nebo ho ponechají v původní podobě. Druhým hlavním cílem studie bylo hledání závislostí mezi vybranými hodnotami výroby formy. Této části jsme věnovali velkou část našeho úsilí. Je také třeba říci, ţe tuto kapitolu lze chápat jako úvod do dané problematiky. Komplexní posouzení této problematiky by si vyţádalo samostatnou studii. 5. HLEDÁNÍ ZÁVISLOSTÍ MEZI VYBRANÝMI HODNOTAMI VÝROBY FORMY Pro hledání závislostí mezi vybranými hodnotami stanovených NVN výroby formy byla vytvořena příslušná metodika. Jednotlivé kroky metodiky jsou znázorněny na obr..

6 Teorie a praxe výroby a zpracování oceli 20 Obr. : Schéma postupu práce Tímto postupem probíhalo hledání závislostí u všech vytvořených grafů. Práce byla značně usnadněna jiţ zmiňovanou počítačovou podporou, bez které by tyto grafy nemohly být vytvořeny. Posuzování závislostí mezi vybranými hodnotami výroby formy bylo zaměřeno do tří oblastí: - na vybraných naturálních a nákladových ukazatelích: a) hrubé hmotnosti odlitků, b) materiálových a zpracovacích nákladech, c) variabilních a fixních nákladech. - dle pracovních fází na vyuţití rámu: d) jako celku, e) ručně vyrobených formách, f) strojně vyráběných formách, g) spojení fází B + C. - na vybraných hodnotách v informačních systémech sléváren: h) pro jednotlivé slévárny samostatně, i) pro slévárny jako celek a údaje PXI. Při posuzování všech odlitků se postupovalo podle dříve popsané metodiky. To znamená, ţe nejprve byl proveden test na zjištění odlehlých hodnot. Odlehlé hodnoty byly vyloučeny a následně byl sestaven graf závislostí. Pro vytváření závislostí byl pouţit statistický aparát uvedený v programu Excel. Je třeba znovu zopakovat, ţe celou práci posuzujeme jako první přiblíţení v posuzované problematice. Vytvořená závislost na obr. 2 je bez odlitku, který byl testem odlehlých hodnot vyloučen. Na obrázku vidíme vykazující vysokou těsnost s logicky vzrůstajícím charakterem. Čím vyšší jsou variabilní náklady, tím větší NVN výroby formy. Závislosti NVN výroby formy na zpracovacích nákladech nemůţeme i přes jisté signály povaţovat za prokázané. U variabilních nákladů můţeme konstatovat, ţe závislosti pro sledování se jeví jako prokázané. U fixních nákladů nemůţeme hovořit o závislostech prokázaných. Bude je třeba ještě dopracovat. Jako další uvádíme příklad posuzování závislostí nákladů výroby formy dle pracovních fází na vyuţití rámu.

7 NVN výroby formy (Kč/kg) Teorie a praxe výroby a zpracování oceli y = -0,0288x 2 +,6553x -,0563 R 2 = 0,793- vysoká těsnost ,00 5,00 0,00 5,00 20,00 25,00 30,00 Variabilní náklady (Kč/kg) Obr. 2: Závislost NVN výroby formy na variabilních nákladech (po vyloučení odlehlé hodnoty) v rámečku odlitek z hliníku Obr. 3 - v úvodu navrţený graf (černá křivka) byl zcela nelogický. I kdyţ jeho těsnost byla vysoká s koeficientem determinace 0,679. Proto byl následně vytvořen nový graf (červená křivka). Pouze byla vybrána křivka, která má koeficient determinace druhý největší (0,923 s mírnou těsnosti). Je zde překvapující, ţe náklady oproti všem stejně vytvořeným grafům mají tendenci růstu místo poklesu. Obr.3: Závislost NVN spojených fází B a C na vyuţití rámu - strojním formování (po vyloučení odlehlých hodnot) Pro soubor všech forem nemůţeme konstatovat přijatelnou vypovídací hodnotu závislostí a jejich soulad s praxí. Pro ručně vyráběné formy zjišťujeme odpovídací vypovídací hodnotu závislostí a ve všech případech jejich soulad s praktickou zkušeností.u strojně vyráběných forem pak nemůţeme konstatovat přijatelnou vypovídací hodnotu závislostí. Jejich soulad s praxí je pouze u fáze C a D. Pro spojené fáze B a C se logická závislost zjistila u souboru všech forem a u ručně vyráběných forem. U souboru strojně vyráběných forem se naznačuje nákladové maximum s vysokou těsností. Poslední zaměření bylo na posuzování závislosti výroby formy na vybraných hodnotách v informačních systémech sléváren. Obr. 4 zachycuje posuzovanou závislost CN výroby formy na zpracovacích nákladech pro všechny šetřené odlitky bez ohledu na ruční nebo strojní způsob výroby formy a pouţití materiálu. Při zvýšení měrných zpracovacích nákladů se zákonitě zvyšují CN. Tři křivky sléváren vykazují těsnosti přesahující 90 %.To se nedá říci o křivce znázorňující PXI, která má těsnost těsně nad hranicí 50 %. Všechny křivky však mají vzrůstající charakter.

8 CN (Kč/kg) Teorie a praxe výroby a zpracování oceli 20 50,0 45,0 40,0 35,0 30,0 25,0 20,0 5,0 0,0 y = 3,30x 0,852 R² = 0,987 - velmi vysoká těsnost y = 9,36x 0,469 R 2 = 0, vysoká těsnost y = 0,023x 2 + 0,644x + 5,032 R² = 0,97 - velmi vysoká těsnost 5,0 y = 5,479e 0,6x R² = 0,905 - velmi vysoká těsnost 0,0 0,0 5,0 0,0 5,0 20,0 25,0 Zpracovací náklady (Kč/kg) B A D Projekt XI Obr. 4: Závislost CN na zpracovacích nákladech (po vyloučení odlehlých hodnot) Je moţné konstatovat, ţe veškeré závislosti na vyuţití formy ať jiţ celkových nákladů, materiálových, zpracovacích nebo hrubé hmotnosti odlitků lze do jisté míry předpokládat jako tendence. Nelze je v ţádném případě povaţovat za prokázanou závislost s vypovídajícím stupněm těsnosti. Tyto závěry platí jak pro posuzování jednotlivých sléváren tak i pro hypotetický soubor tří sloučených sléváren a samostatného PXI [2]. Pokusili jsme se zde spojit prakticky tři do jisté míry odlišné systémy. Data získaná klasickým informačním systémem (slévárny A a B). Dále údaje vytvořené ze systému SAP ve slévárně D. A k tomu byly připojeny výsledky PX a PXI. Je třeba si znovu zopakovat, ţe výsledky projektů podstatně věrněji zobrazují nákladovou skutečnost, neţ systémy informační. 6. ZÁVĚR PROJEKT XI navázal na PROJEKT X, který se zaměřil na vyvinutí nákladového modelu výroby slévárenské formy a dále na ověření vyvinutého modelu. PXI tyto výsledky dopracoval a rozvinul. Pracovalo se s dvaadvaceti různými odlitky. U čtrnácti odlitků byla forma vyráběna ručním způsobem u zbylých osmi strojním. Práce PXI se zaměřila na hodnocení podílu NVN výroby formy z úplných vlastních nákladů. Dále posuzovala odlišnosti mezi náklady na výrobu formy dle metody projektů a informačních systémů (kupříkladu OPTI). Posuzovali jsme také nákladovost výroby formy ručním a strojním způsobem. Dále se podrobně šetřilo hledání optimálního rámu z nákladového hlediska. Následně se posuzovaly otázky nákladových predikci a zjednodušení vyvinutého modelu. Poslední statí bylo hledání závislostí, kterou posuzujeme jako úvod do dané problematiky. Závěr PXI je zakončen návrhem na zaměření se na poslední fázi výroby odlitků apretaci odlitků. Té se uţ nyní začíná věnovat řešitelský tým PROJEKTU XII. LITERATURA [] KAFKA, V., NYKODÝMOVÁ, V., LÁNA, I., NOVOBÍLSKÝ, M., MARKO, E., DOUPOVEC, D., ŘEHÁČKOVÁ, K., MARTINÁK, M., KNIRSCH, V., HERZÁN, M., VYLETOVÁ, B., PAZDERKA, J., JIŘIKOVSKÝ, J., VESELÝ, P., ŘEHŮŘKOVÁ, K., HŘEBÍČEK, L., POLOKOVÁ, O., OTÁHALOVÁ, K., DAŇKOVÁ, K. Metodika nákladového hodnocení výrobní fáze přípravy forem. Závěrečná zpráva PROJEKT X,, leden 200, ČSS, s.-90, tab. 570, obr.8. [2] KAFKA, V., POLOKOVÁ, O., NYKODÝMOVÁ, V., LÁNA, I., NOVOBÍLSKÝ, M., DOUPOVEC, D., V., HERZÁN, M., VYLETOVÁ, B., VESELÝ, P., HŘEBÍČEK, L. Rozpracování nákladového hodnocení výroby forem, Závěrečná zpráva PROJEKTU XI, prosinec 200, Česká slévárenská společnost, s. -07, tab.32, obr. 69.

UTB Zlín, Nám. T. G. Masaryka 5555, Zlín, ČR

UTB Zlín, Nám. T. G. Masaryka 5555, Zlín, ČR PROBLEMATIKA NÁKLADOVOSTI VÝROBY SLÉVÁRENSKÉ FORMY - PROJEKT X Václav Kafka a Veronika Nykodýmová, Pavel Veselý, Květoslava Řehůřková, Lukáš Hřebíček b Marcel Novobílský, Ervín Marko c Dušan Doupovec,

Více

POUŽITÍ TECHNICKO EKONOMICKÉ ANALYZY U TEKUTÉHO KOVU

POUŽITÍ TECHNICKO EKONOMICKÉ ANALYZY U TEKUTÉHO KOVU POUŽITÍ TECHNICKO EKONOMICKÉ ANALYZY U TEKUTÉHO KOVU Václav Figala a Václav Kafka b a) VŠB-TU Ostrava, FMMI, Katedra slévárenství,. listopadu, Ostrava Poruba, ČR, figala@volny.cz b) RACIO&RACIO, Vnitřní,

Více

, Karlova Studánka

, Karlova Studánka VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (II.etapa) PROJEKT XIII Gabriela STANÍČKOVÁ 1), Václav KAFKA 2), Jaroslav BRHEL 7), Miroslav HERZÁN 3), Pavel JELÍNEK 8), Ivo LÁNA 6), Reinhold LASÁK 4), Roma

Více

Závěry technicko-ekonomické analýzy výroby tekutého kovu v podmínkách slévárny DSB EURO, s.r.o., Blansko první část

Závěry technicko-ekonomické analýzy výroby tekutého kovu v podmínkách slévárny DSB EURO, s.r.o., Blansko první část Závěry technicko-ekonomické analýzy výroby tekutého kovu v podmínkách slévárny DSB EURO, s.r.o., Blansko první část Firková, L. 1), Kafka, V. 2), Veselý, P. 3), Figala, V. 4), Vavrinec, P. 5), Koudelka,

Více

PROBLEMATIKA NÁKLADOVOSTI FORMOVACÍCH SMĚSÍ V ČESKÝCH SLÉVÁRNÁCH

PROBLEMATIKA NÁKLADOVOSTI FORMOVACÍCH SMĚSÍ V ČESKÝCH SLÉVÁRNÁCH PROBLEMATIKA NÁKLADOVOSTI FORMOVACÍCH SMĚSÍ V ČESKÝCH SLÉVÁRNÁCH Veronika Nykodýmová a Václav Kafka b Vojtěch Knirsch, Rostislav Martinák c Vladislav Szmek, Marcel Novobílský d Dušan Doupovec e Ivo Lána,

Více

VYTVOŘENÍ KOMPLEXNÍHO NÁKLADOVÉHO MODELU VÝROBY ODLITKU. Lenka FIRKOVÁ, Václav KAFKA

VYTVOŘENÍ KOMPLEXNÍHO NÁKLADOVÉHO MODELU VÝROBY ODLITKU. Lenka FIRKOVÁ, Václav KAFKA VYTVOŘENÍ KOMPLEXNÍHO NÁKLADOVÉHO MODELU VÝROBY ODLITKU Lenka FIRKOVÁ, Václav KAFKA VŠB Ostrava, FMMI, Ostrava, Česká republika, EU, lenka.firkova@gmail.com RACIO & RACIO, Orlová, Česká republika, EU,

Více

NĚKTERÉ ZÁVĚRY Z ÚVODNÍ NÁKLADOVÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU V ŠESTI SLÉVÁRNÁCH. Václav Figala a Sylvie Žitníková b Václav Kafka c

NĚKTERÉ ZÁVĚRY Z ÚVODNÍ NÁKLADOVÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU V ŠESTI SLÉVÁRNÁCH. Václav Figala a Sylvie Žitníková b Václav Kafka c NĚKTERÉ ZÁVĚRY Z ÚVODNÍ NÁKLADOVÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU V ŠESTI SLÉVÁRNÁCH Václav Figala a Sylvie Žitníková b Václav Kafka c a) VŠB-TU Ostrava, FMMI, Katedra slévárenství, 17. listopadu 15, 708

Více

ÚVOD DO HLEDÁNÍ ZÁVISLOSTÍ TECHNOLOGICKÝCH A NÁKLADOVÝCH CHARAKTERISTIK PŘI TAVENÍ OCELI NA ELEKTRICKÉ OBLOUKOVÉ PECI

ÚVOD DO HLEDÁNÍ ZÁVISLOSTÍ TECHNOLOGICKÝCH A NÁKLADOVÝCH CHARAKTERISTIK PŘI TAVENÍ OCELI NA ELEKTRICKÉ OBLOUKOVÉ PECI Teorie a praxe výroby a zpracování oceli 2011 ÚVOD DO HLEDÁNÍ ZÁVISLOSTÍ TECHNOLOGICKÝCH A NÁKLADOVÝCH CHARAKTERISTIK PŘI TAVENÍ OCELI NA ELEKTRICKÉ OBLOUKOVÉ PECI Václav Kafka a Lenka Firková b Václav

Více

Hledání závislostí technologických a nákladových charakteristik při tavení oceli na elektrických obloukových pecích

Hledání závislostí technologických a nákladových charakteristik při tavení oceli na elektrických obloukových pecích Hledání závislostí technologických a nákladových charakteristik při tavení oceli na elektrických obloukových pecích Firková, L. 1), Kafka, V. 2), Figala, V. 3), Herzán, M. 4), Nykodýmová, V. 5) 1) VŠB

Více

VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (III. etapa)

VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (III. etapa) VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (III. etapa) PROJEKT XIV Sborník přednášek Seminář 13, JMA Hodonín, 19. 3. 2014 Koordinátor: Doc. Ing. Václav Kafka, CSc. Řešitelé: Ing. Zdeněk Brázda p. Jaroslav

Více

Tab. A.1.1: Porovnání skutečné a standardní spotřeby tekutého kovu, jakosti Br1,Br10/12, CuAl45 Poř. č. tavby

Tab. A.1.1: Porovnání skutečné a standardní spotřeby tekutého kovu, jakosti Br1,Br10/12, CuAl45 Poř. č. tavby Tab. A.1.1: Porovnání skutečné a standardní spotřeby tekutého kovu, jakosti Br1,Br10/12, CuAl45 Poř. č. tavby 1. 2. 3. Č. tavby 984 985 986 Jakost BR10/12 Br10 : Br12 = 100 : 233 - OPTI) Br1 CuAl45 Datum

Více

Přístupy a možnosti vedoucí ke snižování nákladů ve slévárnách

Přístupy a možnosti vedoucí ke snižování nákladů ve slévárnách Přístupy a možnosti vedoucí ke snižování nákladů ve slévárnách Nykodýmová, V. 1), Kafka, V. 2) 1) DSB EURO, s.r.o., Gellhornova 18, 678 01 Blansko, ČR, veronika.nykodymova@dsbblansko.cz 2) Racio & Racio,

Více

COST SAND MIXTURE ON THE BASIS OF PROJECT IX

COST SAND MIXTURE ON THE BASIS OF PROJECT IX Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2009, ročník LII, řada hutnická článek č. XXXX NÁKLADY FORMOVACÍCH SMĚSÍ Z POHLEDU PROJEKTU IX COST SAND MIXTURE

Více

SYSTÉM TECHNICKO-EKONOMICKÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU - CESTA KE SNIŽOVÁNÍ NÁKLADŮ

SYSTÉM TECHNICKO-EKONOMICKÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU - CESTA KE SNIŽOVÁNÍ NÁKLADŮ SYSTÉM TECHNICKO-EKONOMICKÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU - CESTA KE SNIŽOVÁNÍ NÁKLADŮ FIGALA V. a), KAFKA V. b) a) VŠB-TU Ostrava, FMMI, katedra slévárenství, 17. listopadu 15, 708 33 b) RACIO&RACIO, Vnitřní

Více

ROZPRůCOVÁNÍ NÁKLůDOVÉHO HODNOCENÍ VÝROBY FOREM

ROZPRůCOVÁNÍ NÁKLůDOVÉHO HODNOCENÍ VÝROBY FOREM ROZPRůCOVÁNÍ NÁKLůDOVÉHO HODNOCENÍ VÝROBY FOREM PROJEKT XI XI. seminá Brno 23.3.2011 Koordinátor: Doc. Ing. Václav Kafka, CSc. ešitelé: Ing. Olga Poloková Ing. Veronika Nykodýmová Ing. Blanka Vyletová

Více

PRAKTICKÉ PŘÍNOSY NÁKLADOVÉHO POSUZOVÁNÍ VÝROBY ODLITKŮ V PROJEKTU XV

PRAKTICKÉ PŘÍNOSY NÁKLADOVÉHO POSUZOVÁNÍ VÝROBY ODLITKŮ V PROJEKTU XV PRAKTICKÉ PŘÍNOSY NÁKLADOVÉHO POSUZOVÁNÍ VÝROBY ODLITKŮ V PROJEKTU XV JELÍNEK, P. 1), KAFKA, V. 2), MIČA, R. 9), BRÁZDA, Z. 3), FÍK, M. 5), HERZÁN, M. 6), LÁNA, I. 7), NOVOBÍLSKÝ, M. 8), OBRTLÍK, J. 3),VYLETOVÁ,

Více

Klíčová slova vytvoření ekonomického povědomí, úspora nákladů, ruční formování rámů.

Klíčová slova vytvoření ekonomického povědomí, úspora nákladů, ruční formování rámů. Zkušenosti s vytvářením ekonomického povědomí v metalurgii Kafka, V. a) Novobilský, M., Glos, J., Pospíšil, V., Szmek, V. b) Horutová, K. c) Slowik, M. d) a) Racio&Racio, Vnitřní 732, 735 14 Orlová, ČR,,

Více

Úloha informačního systému při kalkulaci výrobních nákladů, vlastních nákladů a tvorbě ceny odlitku. Ing. František Kristoň RGU CZ s.r.o.

Úloha informačního systému při kalkulaci výrobních nákladů, vlastních nákladů a tvorbě ceny odlitku. Ing. František Kristoň RGU CZ s.r.o. Úloha informačního systému při kalkulaci výrobních nákladů, vlastních nákladů a tvorbě ceny odlitku Ing. František Kristoň RGU CZ s.r.o. Úlohy kalkulace podklad pro tvorbu ceny posouzení ceny z hlediska

Více

NÁKLADOVÉ ŠETRENÍ VE SLÉVÁRNE ENERGETICKÝCH STROJÍREN BRNO, A.S. EVALUATION THE COSTS IN THE FOUNDRY ENERGETICKÝCH STROJÍREN BRNO, A.S.

NÁKLADOVÉ ŠETRENÍ VE SLÉVÁRNE ENERGETICKÝCH STROJÍREN BRNO, A.S. EVALUATION THE COSTS IN THE FOUNDRY ENERGETICKÝCH STROJÍREN BRNO, A.S. NÁKLADOVÉ ŠETRENÍ VE SLÉVÁRNE ENERGETICKÝCH STROJÍREN BRNO, A.S. EVALUATION THE COSTS IN THE FOUNDRY ENERGETICKÝCH STROJÍREN BRNO, A.S. Vladislav Kurka a Zdenek Ondrácek b Richard Paseka c Václav Kafka

Více

NÁKLADOVÉ POSUZOVÁNÍ APRETACE VYRÁBĚNÝCH ODLITKŮ

NÁKLADOVÉ POSUZOVÁNÍ APRETACE VYRÁBĚNÝCH ODLITKŮ NÁKLADOVÉ POSUZOVÁNÍ APRETACE VYRÁBĚNÝCH ODLITKŮ Václav KAFKA a Gabriela STANÍČKOVÁ, Olga Poloková b Miroslav HERZÁN, Blanka VYLETOVÁ c Reinhold LASÁK d Veronika PAZDERKOVÁ e Marcel NOVOBÍLSKÝ f Ivo LÁNA

Více

ZMĚNY PARKU ELEKTRICKÝCH OBLOUKOVÝCH PECÍ V POSLEDNÍCH 45 LETECH V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE

ZMĚNY PARKU ELEKTRICKÝCH OBLOUKOVÝCH PECÍ V POSLEDNÍCH 45 LETECH V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE . -.., Karlova Studánka ZMĚNY PARKU ELEKTRICKÝCH OBLOUKOVÝCH PECÍ V POSLEDNÍCH LETECH V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE Martin MRÁZEK ), Václav KAFKA ), Lenka FIRKOVÁ ), Václav FIGALA ) ) VŠB TU Ostrava, Fakulta

Více

PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ

PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ Ing. David KUDLÁČEK, Katedra stavební mechaniky, Fakulta stavební, VŠB TUO, Ludvíka Podéště 1875, 708 33 Ostrava Poruba, tel.: 59

Více

ODLÉVÁNÍ je způsob výroby polotovarů nebo součástí z kovů, případně jiných tavitelných materiálů.

ODLÉVÁNÍ je způsob výroby polotovarů nebo součástí z kovů, případně jiných tavitelných materiálů. 1 SLÉVÁRENSTVÍ ODLÉVÁNÍ je způsob výroby polotovarů nebo součástí z kovů, případně jiných tavitelných materiálů. PRINCIP Tavenina se vlije nebo vtlačí do formy, jejíž dutina má tvar a velikost odlitku.

Více

Predikce zvyšování nákladů odlitků v podmínkách České republiky Kafka V., Šlajs J., Nykodýmová V.,Žitníková S.,

Predikce zvyšování nákladů odlitků v podmínkách České republiky Kafka V., Šlajs J., Nykodýmová V.,Žitníková S., Predikce zvyšování nákladů odlitků v podmínkách České republiky Kafka V., Šlajs J., Nykodýmová V.,Žitníková S., Úvod Veškeré pokusy o stanovení věrohodných a vypovídajících predikcí mají v sobě významný

Více

strana PŘEDMLUVA ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) SLÉVÁRENSTVÍ (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.)

strana PŘEDMLUVA ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) SLÉVÁRENSTVÍ (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) OBSAH strana PŘEDMLUVA 3 1. ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) 4 1.1 Výrobní procesy ve strojírenské výrobě 4 1.2 Obsah technologie 6 1.2.1. Technologie stroj írenské výroby 7 1.3 Materiály ve

Více

DSB EURO s.r.o. PRAKTICKÉ POZNATKY Z VYUŽITÍ FILTRAČNÍCH SESTAV FY KERAMTECH PŘI FILTRACI STŘEDNĚ TĚŽKÝCH ODLITKŮ. P.Procházka, P.

DSB EURO s.r.o. PRAKTICKÉ POZNATKY Z VYUŽITÍ FILTRAČNÍCH SESTAV FY KERAMTECH PŘI FILTRACI STŘEDNĚ TĚŽKÝCH ODLITKŮ. P.Procházka, P. DSB EURO s.r.o. PRAKTICKÉ POZNATKY Z VYUŽITÍ FILTRAČNÍCH SESTAV FY KERAMTECH PŘI FILTRACI STŘEDNĚ TĚŽKÝCH ODLITKŮ P.Procházka, P.Veselý 2. možnosti umístění filtru ve vtokové soustavě 2.1 horizontálně

Více

VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (IV. etapa) PROJEKT XV. Sborník přednášek. Seminář XIV, UNEX, a.s., UNIČOV,

VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (IV. etapa) PROJEKT XV. Sborník přednášek. Seminář XIV, UNEX, a.s., UNIČOV, VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (IV. etapa) PROJEKT XV Sborník přednášek Seminář XIV, UNEX, a.s., UNIČOV, 25.3.2015 Koordinátor: Doc. Ing. Václav Kafka, CSc. Řešitelé: Ing. Zdeněk Brázda Ing.

Více

VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (V. etapa) PROJEKT XVI

VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (V. etapa) PROJEKT XVI VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (V. etapa) PROJEKT XVI Sborník přednášek Seminář XV, Kovohutě Příbram, a.s., Příbram, 22. 3. 2016 Koordinátor: Doc. Ing. Václav Kafka, CSc. Řešitelé: Ing. Zdeněk

Více

Tabulka Analýza přímých nákladů

Tabulka Analýza přímých nákladů Tabulka 3.1 - Analýza přímých nákladů Přímé náklady jsou náklady přímo zjistitelné měřením nebo vážením na kalkulační jednici (v tab. 3.1 bez odpisů ). Tabulka 3.1 a Naměřené hodnoty nákladových druhů

Více

POKRAČOVÁNÍ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ V PROJEKTU XIV

POKRAČOVÁNÍ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ V PROJEKTU XIV POKRAČOVÁNÍ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ V PROJEKTU XIV MIČA, R9)., KAFKA, V2)., BRÁZDA, Z3)., BRHEL, J4)., FÍK, M5)., HERZÁN, M6)., JELÍNEK, P1)., LÁNA, I7)., MARKO, E8)., NOVOBÍLSKÝ, M8).,

Více

PROBLEMATIKA POSUZOVÁNÍ NÁKLADOVOSTI FORMOVACÍCH SMĚSÍ. VIII. seminář

PROBLEMATIKA POSUZOVÁNÍ NÁKLADOVOSTI FORMOVACÍCH SMĚSÍ. VIII. seminář PROBLEMATIKA POSUZOVÁNÍ NÁKLADOVOSTI FORMOVACÍCH SMĚSÍ PROJEKT VIII VIII. seminář Nové Ransko, 18.3.2008 Koordinátor: doc. Ing. Václav Kafka, CSc. Řešitelé: Ing. Veronika Nykodýmová Ing. Ivo Lána, Ph.D.

Více

Projekty zaměřené na nákladovost výroby odlitků řešené Odbornou komisí ekonomickou České slévárenské společnosti v letech 2000 až 2007 /1-8/ ÚVOD

Projekty zaměřené na nákladovost výroby odlitků řešené Odbornou komisí ekonomickou České slévárenské společnosti v letech 2000 až 2007 /1-8/ ÚVOD Projekty zaměřené na nákladovost výroby odlitků řešené Odbornou komisí ekonomickou České slévárenské společnosti v letech 2000 až 2007 /1-8/ Kafka V., Nykodýmová V., Chudáček S., Lána I., Ondráček Z.,

Více

ZMĚNY V PARAMETRECH ELEKTRICKÝCH OBLOUKOVÝCH PECÍ V POSLEDNÍCH 45 LETECH SE ZAMĚŘENÍM NA NOMINÁLNÍ HMOTNOST 5 T

ZMĚNY V PARAMETRECH ELEKTRICKÝCH OBLOUKOVÝCH PECÍ V POSLEDNÍCH 45 LETECH SE ZAMĚŘENÍM NA NOMINÁLNÍ HMOTNOST 5 T 3. -.., Karlova Studánka ZMĚNY V PARAMETRECH ELEKTRICKÝCH OBLOUKOVÝCH PECÍ V POSLEDNÍCH LETECH SE ZAMĚŘENÍM NA NOMINÁLNÍ HMOTNOST T Martin MRÁZEK ), Václav KAFKA ) ) VŠB TU Ostrava, Fakulta metalurgie

Více

POSOUZENÍ NÁKLADOVÉ A ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI VÝROBY TEKUTÉHO KOVU A APRETACE ODLITKŮ

POSOUZENÍ NÁKLADOVÉ A ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI VÝROBY TEKUTÉHO KOVU A APRETACE ODLITKŮ POSOUZENÍ NÁKLADOVÉ A ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI VÝROBY TEKUTÉHO KOVU A APRETACE ODLITKŮ Radomír NÁROŽNÝ a, Václav KAFKA b, Michaela STROUHALOVÁ c a) VŠB-TU Ostrava, FMMI,17. Listopadu 15, 708 33 Ostrava,

Více

vlastností odlitků, zvláště pak na únavovou životnost. Jejich vliv Cena opravných prací těchto vad (připečeniny, zapečeniny) je

vlastností odlitků, zvláště pak na únavovou životnost. Jejich vliv Cena opravných prací těchto vad (připečeniny, zapečeniny) je PREDICKCE E VZNIKU VAD TYPU PŘIPEČENIN A HLUBOKÝCH ZAPEČENIN E Ing. Ladislav Tomek, Ing. Vojtěch Kosour M2332-00 Slévárenská technologie PFM - Formovací materiály a ekologie HGS Technologie slévání I.

Více

Tab : Ceny - Samotvrdnoucí formovací směs s vodním sklem - Slévárna A

Tab : Ceny - Samotvrdnoucí formovací směs s vodním sklem - Slévárna A Tab. 6.1-2: Ceny - Samotvrdnoucí formovací směs s vodním sklem - Slévárna A Položky Jednotky Ceny ř./sl. 1 2 3 1 nové ostřivo [Kč/t] 200,00 2 dopravné ostřiva [Kč/t] 318,00 3 elektrická energie [Kč/kWh]

Více

POROVNÁNÍ NÁKLADŮ NA VÝROBU ODLITKŮ ZE ŽELEZNÝCH KOVŮ. Závěrečná zpráva. Koordinátor : Kafka Václav

POROVNÁNÍ NÁKLADŮ NA VÝROBU ODLITKŮ ZE ŽELEZNÝCH KOVŮ. Závěrečná zpráva. Koordinátor : Kafka Václav POROVNÁNÍ NÁKLADŮ NA VÝROBU ODLITKŮ ZE ŽELEZNÝCH KOVŮ Závěrečná zpráva Koordinátor : Kafka Václav Řešitelé: Černý Josef, Koutníková Irina, Lána Ivo, Lanča Miroslav, Ledvoňová Alena, Nejedlý Josef, Povolný

Více

LITÍ DO PÍSKU (NETRVALÁ FORMA)

LITÍ DO PÍSKU (NETRVALÁ FORMA) Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

POPISNÁ STATISTIKA Komentované řešení pomocí programu Statistica

POPISNÁ STATISTIKA Komentované řešení pomocí programu Statistica POPISNÁ STATISTIKA Komentované řešení pomocí programu Statistica Program Statistica I Statistica je velmi podobná Excelu. Na základní úrovni je to klikací program určený ke statistickému zpracování dat.

Více

Obr. 4.1: Schéma oběhu formovací směsi Slévárna A

Obr. 4.1: Schéma oběhu formovací směsi Slévárna A Obr. 4.1: Schéma oběhu formovací směsi Slévárna A regenerační jednotka vagón zásobník regenerovaného zásobník nového suška hromada kolej venkovní skládka směšovací nádoba vytloukání odlitků zásobníky nad

Více

. firma s více než sedmdesátiletoul tradicí.

. firma s více než sedmdesátiletoul tradicí. . firma s více než sedmdesátiletoul tradicí. KONSTRUKCE KONTROLA MODELÁRNA NÁSTROJÁRNA FIRMA Historie truhlářské firmy začíná v letech 2. světové války. Nejdříve bylo ve firmě zaměstnáno 3 až 8 pracovníku.

Více

NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ

NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ a Miloš MASARIK, b Libor ČAMEK, a Jiří DUDA, a Zdeněk ŠÁŇA a EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a. s., Štramberská 2871/47, Czech

Více

firma Petr Novak, E: T :

firma Petr Novak, E: T : konstrukce nástrojárna modelárna 3D měření odlitky svařování firma Historie truhlářské firmy začíná v letech 2. světové války. Nejdříve bylo ve firmě zaměstnáno 3 až 8 pracovníku. Na fotografii je zleva

Více

POROVNÁNÍ MIKROČISTOTY OCELI PŘI POUŽITÍ DVOU TYPŮ PONORNÝCH VÝLEVEK. Jaroslav Pindor a Karel Michalek b

POROVNÁNÍ MIKROČISTOTY OCELI PŘI POUŽITÍ DVOU TYPŮ PONORNÝCH VÝLEVEK. Jaroslav Pindor a Karel Michalek b POROVNÁNÍ MIKROČISTOTY OCELI PŘI POUŽITÍ DVOU TYPŮ PONORNÝCH VÝLEVEK Jaroslav Pindor a Karel Michalek b a TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s., Průmyslová 1000, 739 70 Třinec-Staré Město, ČR b VŠB-TU Ostrava, FMMI,

Více

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb 16 Optimální hodnoty svázaných energií stropních konstrukcí (Graf. 6) zde je rozdíl materiálových konstant, tedy svázaných energií v 1 kg materiálu vložek nejmarkantnější, u polystyrénu je téměř 40krát

Více

firma Petr Novak, E: T :

firma Petr Novak, E: T : konstrukce nástrojárna modelárna 3D měření odlitky svařování firma Historie truhlářské firmy začíná v letech 2. světové války. Nejdříve bylo ve firmě zaměstnáno 3 až 8 pracovníku. Na fotografii je zleva

Více

Popisná statistika. Komentované řešení pomocí MS Excel

Popisná statistika. Komentované řešení pomocí MS Excel Popisná statistika Komentované řešení pomocí MS Excel Vstupní data Máme k dispozici data o počtech bodů z 1. a 2. zápočtového testu z Matematiky I v zimním semestru 2015/2016 a to za všech 762 studentů,

Více

náklady [Kč/kg] pec 3 pec pec pece pec 3 pec pec POP ŘCH pece popouštění pec 3 normalizace pec pec pece 0 3 4 5 6 7 8 9 Obr. 9 Porovnání nákladů na TeZ ve slévárně F max min průměr Obr. Závislost nákladů

Více

INFORMATIKA. Libovolná učebnice k MS OFFICE 200x (samostatné učebnice k textovému procesoru MS Word 200x, tabulkovému procesoru MS Excel 200x).

INFORMATIKA. Libovolná učebnice k MS OFFICE 200x (samostatné učebnice k textovému procesoru MS Word 200x, tabulkovému procesoru MS Excel 200x). Cíl předmětu: Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů ze základních aplikačních programů. Jedná se především o pokročilejší nástroje z aplikací MS Word a MS Excel. Jednotlivé semináře se zaměřují

Více

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com)

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com) Závislost náhodných veličin Úvod Předchozí přednášky: - statistické charakteristiky jednoho výběrového nebo základního souboru - vztahy mezi výběrovým a základním souborem - vztahy statistických charakteristik

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní tendence,

Více

JEDNOVÝBĚROVÉ TESTY. Komentované řešení pomocí programu Statistica

JEDNOVÝBĚROVÉ TESTY. Komentované řešení pomocí programu Statistica JEDNOVÝBĚROVÉ TESTY Komentované řešení pomocí programu Statistica Vstupní data Data umístěná v excelovském souboru překopírujeme do tabulky ve Statistice a pojmenujeme proměnné, viz prezentace k tématu

Více

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Projektová dekompozice Úvod do vybraných nástrojů projektového managementu METODY A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Tvoří jádro projektového managementu.

Více

Vliv stáří a materiálu vodovodního potrubí na počet poruch hlavního řadu

Vliv stáří a materiálu vodovodního potrubí na počet poruch hlavního řadu Vliv stáří a materiálu vodovodního potrubí na počet poruch hlavního řadu Ing. Pavel Dvořák Brněnské vodárny a kanalizace, a.s. (BVK, a.s.) Úvod Na území města Brna je v současné době cca 170 km vodovodního

Více

POROVNÁNÍ NÁKLADŮ TEKUTÉ FÁZE NA VÝROBU ODLITKŮ NA ŽELEZNÉ BÁZI. Comparison of Costs Applied at Melting Ferrous Metals for Castings

POROVNÁNÍ NÁKLADŮ TEKUTÉ FÁZE NA VÝROBU ODLITKŮ NA ŽELEZNÉ BÁZI. Comparison of Costs Applied at Melting Ferrous Metals for Castings POROVNÁNÍ NÁKLADŮ TEKUTÉ FÁZE NA VÝROBU ODLITKŮ NA ŽELEZNÉ BÁZI Comparison of Costs Applied at Melting Ferrous Metals for Castings Kafka V.*/, Šenberger J.**/, Palán P., Hývnar V. ***/, Szmek V., Stonawski

Více

MINISTERSTVO FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY

MINISTERSTVO FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY MINISTERSTVO FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Centrální systém účetních informací státu (CSÚIS) Metodika křížových kontrol PAP a PKP Verze 3.0 Strana 1 z 8

Více

vzorek1 0.0033390 0.0047277 0.0062653 0.0077811 0.0090141... vzorek 30 0.0056775 0.0058778 0.0066916 0.0076192 0.0087291

vzorek1 0.0033390 0.0047277 0.0062653 0.0077811 0.0090141... vzorek 30 0.0056775 0.0058778 0.0066916 0.0076192 0.0087291 Vzorová úloha 4.16 Postup vícerozměrné kalibrace Postup vícerozměrné kalibrace ukážeme na úloze C4.10 Vícerozměrný kalibrační model kvality bezolovnatého benzinu. Dle následujících kroků na základě naměřených

Více

Technologičnost konstrukce

Technologičnost konstrukce Technologičnost konstrukce - přizpůsobení konstrukce dílu způsobu výroby a vlastnostem materiálu s cílem zajistit maximální efektivitu a kvalitu výroby - Do jisté míry rozhoduje konstruktér na základě

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz Makroekonomický scénář Konvergenčního programu, makroekonomické rámce státního rozpočtu a rozpočtového výhledu a predikce MF ČR jsou pravidelně srovnávány s výsledky šetření

Více

Logistika. Souhrnné analýzy. Radek Havlík tel.: URL: listopad 2012 CO ZA KOLIK PROČ KDE

Logistika. Souhrnné analýzy. Radek Havlík tel.: URL:  listopad 2012 CO ZA KOLIK PROČ KDE Logistika Souhrnné analýzy listopad 2012 KDE PROČ KDY CO ZA KOLIK JAK KDO Radek Havlík tel.: 48 535 3366 e-mail: radek.havlik@tul.cz URL: http:\\www.kvs.tul.cz Paretova, ABC a XYZ analýzy Obsah Paretova

Více

Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP)

Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Metodika křížových kontrol - PAP Verze dokumentu: 1.6 (z 17.12. 2014) Strana: 1/10 Obsah 1. Popis křížových kontrol... 4 2. Termín spuštění KRK...

Více

ZDRAVOTNÍ RIZIKA Z VENKOVNÍHO OVZDUŠÍ VÝVOJ 2006-2010. B. Kotlík, H. Kazmarová, CZŢP, SZÚ Praha

ZDRAVOTNÍ RIZIKA Z VENKOVNÍHO OVZDUŠÍ VÝVOJ 2006-2010. B. Kotlík, H. Kazmarová, CZŢP, SZÚ Praha ZDRAVOTNÍ RIZIKA Z VENKOVNÍHO OVZDUŠÍ VÝVOJ 2006-2010 Ochrana ovzduší ve státní správě - Teorie a praxe VII. 8. aţ 10. 11. 2011 B. Kotlík, H. Kazmarová, CZŢP, SZÚ Praha HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍCH RIZIK 2 Riziko

Více

VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (VI. etapa) PROJEKT XVII

VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (VI. etapa) PROJEKT XVII VÝVOJ NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ APRETACE ODLITKŮ (VI. etapa) PROJEKT XVII Sborník přednášek Seminář XVI, Slévárny Třinec, a.s., Dolní Lomná 7. 3. 2017 Koordinátor: Doc. Ing. Václav Kafka, CSc. Řešitelé: p.

Více

Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP)

Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Metodika Křížových kontrol - PAP Verze dokumentu: 1.3 (z 1. 9. 2013) Strana: 1/10 Obsah 1. Popis křížových kontrol... 4 2. Termín spuštění KRK... 5

Více

VÝCHODISKA TECHNICKO-EKONOMICKÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU BASIS OF THE TECHNICAL AND ECONOMIC ANALYSIS IN LIQUID METAL PRODUCTION

VÝCHODISKA TECHNICKO-EKONOMICKÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU BASIS OF THE TECHNICAL AND ECONOMIC ANALYSIS IN LIQUID METAL PRODUCTION Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2009, ročník LII, řada hutnická článek č. XXXX VÝCHODISKA TECHNICKO-EKONOMICKÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU BASIS

Více

PROJEKT V. V. seminář. doc. Ing. Václav KAFKA, CSc.

PROJEKT V. V. seminář. doc. Ing. Václav KAFKA, CSc. Možnosti nákladové redukce při výrobě tekuté fáze litin v českých slévárnách PROJEKT V V. seminář Koordinátor: doc. Ing. Václav KAFKA, CSc. Řešitelé: Ing. Radim URBAN Ing. Miroslav MATUŠKA doc. Ing. Jaroslav

Více

Využití tabulkového procesoru MS Excel

Využití tabulkového procesoru MS Excel Semestrální práce Licenční studium Galileo srpen, 2015 Využití tabulkového procesoru MS Excel Ing Marek Bilko Třinecké železárny, a.s. Stránka 1 z 10 OBSAH 1. ÚVOD... 2 2. DATOVÝ SOUBOR... 2 3. APLIKACE...

Více

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ZAKÁZKY ZHOTOVITEL: Thákurova 7, Praha 6, IČO: , DIČ:

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ZAKÁZKY ZHOTOVITEL: Thákurova 7, Praha 6, IČO: , DIČ: ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Katedra technických zařízení budov 09/2013 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ZAKÁZKY ZHOTOVITEL: ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Katedra technických zařízení budov, Thákurova 7,166 29

Více

BUDOUCNOST RÍZENÍ SPOTREBY NÁKLADU VE SLÉVÁRNÁCH FUTURE OF COST CONTROL IN FOUNDRIES

BUDOUCNOST RÍZENÍ SPOTREBY NÁKLADU VE SLÉVÁRNÁCH FUTURE OF COST CONTROL IN FOUNDRIES BUDOUCNOST RÍZENÍ SPOTREBY NÁKLADU VE SLÉVÁRNÁCH FUTURE OF COST CONTROL IN FOUNDRIES Václav Kafka a Lenka Blahutová b Jaroslav Šenberger c Zdenek Bužek b Vladislav Kurka b a RACIO&RACIO, Vnitrní 732, 735

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze

Česká zemědělská univerzita v Praze Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Katedra statistiky Statistická analýza struktury výdajů domácností v závislosti na vybraných faktorech Teze Vedoucí diplomové práce: Doc.

Více

Ministerstvo financí České republiky

Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo financí České republiky ODBOR ŘÍZENÍ STÁTNÍHO DLUHU A FINANČNÍHO MAJETKU Čtvrtletní informace o řízení dluhového portfolia PROSINEC 2008 Ministerstvo financí předkládá šestnáctou Čtvrtletní

Více

Nehodovost v roce 2017 dle druhu komunikací

Nehodovost v roce 2017 dle druhu komunikací Nehodovost v roce 2017 dle druhu komunikací Publikováno: 10. 8. 2018 Ing. Josef Mikulík, CSc. Nehodovost v roce 2017 dle druhu komunikací Článek byl publikován v Silničním obzoru č. 4/2018 Ing. Josef Mikulík,

Více

KONCEPCE ZPOPLATNĚNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ V ČESKÉ REPUBLICE

KONCEPCE ZPOPLATNĚNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ V ČESKÉ REPUBLICE III. KONCEPCE ZPOPLATNĚNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ V ČESKÉ REPUBLICE Česká republika Ministerstvo dopravy nábřeží Ludvíka Svobody 12 110 15 Praha 1 1 OBSAH ÚVOD... 3 POUŽITÉ ZDROJE... 4 MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ

Více

Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP)

Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Metodika Křížových kontrol - PAP Verze dokumentu: 1.2 (z 31.1.2013) Strana: 1/8 Obsah 1. Popis křížových kontrol... 4 2. Termín spuštění KRK... 5 3.

Více

Systém nízkoúrovňových válečkových a řetězových dopravníků

Systém nízkoúrovňových válečkových a řetězových dopravníků Systém nízkoúrovňových válečkových a řetězových dopravníků Bc. Vít Hanus Vedoucí práce: Ing. František Starý Abstrakt Tématem práce je návrh a konstrukce modulárního systému válečkových a řetězových dopravníků

Více

Slévání. Ruční výroba forem. Pomůcky pro výrobu formy:

Slévání. Ruční výroba forem. Pomůcky pro výrobu formy: Slévání Podstata: Slévání je způsob výroby součástí, při kterém se roztavený kov nebo jiný materiál vlije do formy, jejíž dutina má tvar a velikost budoucího výrobku tzv. odlitku. Odléváním se vyrábějí

Více

Přednáška č.7 Ing. Sylvie Riederová

Přednáška č.7 Ing. Sylvie Riederová Přednáška č.7 Ing. Sylvie Riederová 1. Aplikace klasifikace nákladů na změnu objemu výroby 2. Modelování nákladů Podstata modelování nákladů Nákladové funkce Stanovení parametrů nákladových funkcí Klasifikační

Více

Poměrová čísla zvolíme podle poměru spotřeby času: 1. velikost 1 min. 2. velikost 1,2 min. (1,8 / 1,5) 3. velikost 2 min.

Poměrová čísla zvolíme podle poměru spotřeby času: 1. velikost 1 min. 2. velikost 1,2 min. (1,8 / 1,5) 3. velikost 2 min. Kalkulace nákladů pokračování Kalkulace dělením s poměrovými čísly, kalkulace přirážková, ve sdružené výrobě, odečítací, rozčítací, rozdílová, normová metoda a metoda ABC 1c) Kalkulace dělením s poměrovými

Více

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR

Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR Průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní

Více

ANALÝZA RIZIK TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH

ANALÝZA RIZIK TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH ANALÝZA RIZIK TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Turza Lukáš turza@unmz.cz www.unmz.cz Úvod Analýza rizik Metodiky a informace Praxe Závěr Právní předpisy ČR Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky

Více

4. Aplikace matematiky v ekonomii

4. Aplikace matematiky v ekonomii 4. Aplikace matematiky v ekonomii 1 Lineární algebra Soustavy 1) Na základě statistických údajů se zjistilo, že závislost množství statku z poptávaného v průběhu jednoho týdne lze popsat vztahem q d =

Více

Software pro formování dielektrika kondenzátorů

Software pro formování dielektrika kondenzátorů VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV FYZIKY Software pro formování dielektrika kondenzátorů Číslo projektu: TA02020998 Číslo výsledku: 27267 Spolupracující

Více

Možné finanční dopady oddlužení v období 2008 2014 na státní rozpočet České republiky

Možné finanční dopady oddlužení v období 2008 2014 na státní rozpočet České republiky Možné finanční dopady oddlužení v období 2008 2014 na státní rozpočet České republiky Abstrakt: Stále se zhoršující ekonomická situace většiny českých rodin a seniorů, vede některé z nich do finančních

Více

N K Á L K A L D A Y D, Y KA K L A K L U K L U A L C A E C E

N K Á L K A L D A Y D, Y KA K L A K L U K L U A L C A E C E EKONOMIKA NÁKLADY, KALKULACE a BEP Projekt POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Ing. Viera Sucháčová Označení Název DUM Anotace Autor Jazyk Klíčová slova Cílová skupina Stupeň vzdělávání Studijní obor

Více

SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE A MOŽNÁ VÝCHODISKA PRO ČESKÉ SLÉVÁRNY

SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE A MOŽNÁ VÝCHODISKA PRO ČESKÉ SLÉVÁRNY SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE A MOŽNÁ VÝCHODISKA PRO ČESKÉ SLÉVÁRNY KAFKA V. a) a) RACIO & RACIO, Vnitřní 732, 735 14 Orlová, vaclav.kafka@upcmail.cz 1.0 Úvod V lednu roku 2009, kdy bylo zcela zřejmé, že světová

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Tavič (kód: 21-011-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Slévač Kvalifikační úroveň NSK

Více

Hydrologie (cvičení z hydrometrie)

Hydrologie (cvičení z hydrometrie) Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra fyzické geografie a geoekologie Hydrologie (cvičení z hydrometrie) Zhodnocení variability odtokového režimu pomocí základních grafických a statistických

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní tendence,

Více

Aplikace pro srovna ní cen povinne ho ruc ení

Aplikace pro srovna ní cen povinne ho ruc ení Aplikace pro srovna ní cen povinne ho ruc ení Ukázkový přiklad mikroaplikace systému Formcrates 2010 Naucrates s.r.o. Veškerá práva vyhrazena. Vyskočilova 741/3, 140 00 Praha 4 Czech Republic tel.: +420

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ Ústav materiálového inženýrství - odbor slévárenství

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ Ústav materiálového inženýrství - odbor slévárenství 1 PŘÍLOHA KE KAPITOLE 11 2 Seznam příloh ke kapitole 11 Podkapitola 11.2. Přilité tyče: Graf 1 Graf 2 Graf 3 Graf 4 Graf 5 Graf 6 Graf 7 Graf 8 Graf 9 Graf 1 Graf 11 Rychlost šíření ultrazvuku vs. pořadí

Více

Škály podle informace v datech:

Škály podle informace v datech: Škály podle informace v datech: Různé typy dat znamenají různou informaci, resp. různé množství informace Data nominální Rovná se? x 1 = x 2 Data ordinální Větší, menší? x 1 < x 2 Data intervalová O kolik?

Více

INFORMÁTOR Č E S K Á S L É V Á R E N S K Á S P O L E Č N O S T

INFORMÁTOR Č E S K Á S L É V Á R E N S K Á S P O L E Č N O S T INFORMÁTOR Č E S K Á S L É V Á R E N S K Á S P O L E Č N O S T Divadelní 6 Telefon, fax: 542 214 481 Zodpovídá: P. O. Box 134 Mobil: 603 342 176 Mgr. František Urbánek 657 34 Brno E-mail: slevarenska@volny.cz

Více

REGIONÁLNÍ DISPARITY DISPARITY V REGIONÁLNÍM ROZVOJI ZEMĚ, JEJICH POJETÍ, IDENTIFIKACE A HODNOCENÍ

REGIONÁLNÍ DISPARITY DISPARITY V REGIONÁLNÍM ROZVOJI ZEMĚ, JEJICH POJETÍ, IDENTIFIKACE A HODNOCENÍ Series on Advanced Economic Issues Faculty of Economics, VŠB-TU Ostrava Alois Kutscherauer Hana Fachinelli Jan Sucháček Karel Skokan Miroslav Hučka Pavel Tuleja Petr Tománek REGIONÁLNÍ DISPARITY DISPARITY

Více

METODIKA NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ VÝROBNÍ FÁZE PŘÍPRAVY FOREM PROJEKT X. X. seminář. Blansko,

METODIKA NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ VÝROBNÍ FÁZE PŘÍPRAVY FOREM PROJEKT X. X. seminář. Blansko, METODIKA NÁKLADOVÉHO HODNOCENÍ VÝROBNÍ FÁZE PŘÍPRAVY FOREM PROJEKT X X. seminář Blansko, 23.3.2010 DSB EURO s.r.o., Blansko KERAMOST, a.s., Most Královopolská slévárna, s.r.o., Brno Mencl Guss s.r.o.,

Více

S K O T, H O V Ě Z Í M A S O

S K O T, H O V Ě Z Í M A S O VÝVOJ KOMODITY SKOT A HOVĚZÍ MASO NA ČESKÉM TRHU 57 S K O T, H O V Ě Z Í M A S O VÝVOJ KOMODITY SKOT A HOVĚZÍ MASO NA ČESKÉM TRHU V průběhu celého roku 2005 se i nadále měnilo složení stáda skotu, nejen

Více

ČVUT FEL X36PAA - Problémy a algoritmy. 4. úloha - Experimentální hodnocení algoritmů pro řešení problému batohu

ČVUT FEL X36PAA - Problémy a algoritmy. 4. úloha - Experimentální hodnocení algoritmů pro řešení problému batohu ČVUT FEL X36PAA - Problémy a algoritmy 4. úloha - Experimentální hodnocení algoritmů pro řešení problému batohu Jméno: Marek Handl Datum: 3. 2. 29 Cvičení: Pondělí 9: Zadání Prozkoumejte citlivost metod

Více

Plánování experimentu

Plánování experimentu SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Plánování experimentu 05/06 Ing. Petr Eliáš 1. NÁVRH NOVÉHO VALIVÉHO LOŽISKA 1.1 Zadání Při návrhu nového valivého ložiska se v prvotní fázi uvažovalo pouze o změně designu věnečku (parametr

Více

Neuronové časové řady (ANN-TS)

Neuronové časové řady (ANN-TS) Neuronové časové řady (ANN-TS) Menu: QCExpert Prediktivní metody Neuronové časové řady Tento modul (Artificial Neural Network Time Series ANN-TS) využívá modelovacího potenciálu neuronové sítě k predikci

Více

3. Mechanická převodná ústrojí

3. Mechanická převodná ústrojí 1M6840770002 Str. 1 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava 3.3 Výzkum metod pro simulaci zatížení dílů převodů automobilů 3.3.1 Realizace modelu jízdy osobního vozidla a uložení hnacího agregátu

Více

PROTOKOL O PROVEDENÉM MĚŘENÍ

PROTOKOL O PROVEDENÉM MĚŘENÍ Vysoké učení technické v Brně Ústav procesního a ekologického inženýrství Procter & Gamble Professional Určení efektivity žehlení PROTOKOL O PROVEDENÉM MĚŘENÍ Vypracovali: Ing. Martin Pavlas, ÚPEI FSI

Více