Zapojení naší školy do projektu NatTech

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zapojení naší školy do projektu NatTech"

Transkript

1

2 Zapojení naší školy do projektu NatTech SPŠOA se od šk. roku zapojila do projektu MSK s názvem Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském kraji. Tento projekt je ojedinělý tím, že v něm spolupracují základní, střední i vysoké školy, zaměstnavatelé a odborníci. Celkem se jedná o 16 středních škol spolupracujících s 85 základními školami. Projekt je financován z prostředků ESF a rozpočtu MSK. Cíl projektu vyplývá již ze samotného názvu, a to motivovat žáky počátečního vzdělávání k technice a přírodním vědám, přiblížit jim tyto obory zábavnější formou a vzbudit k nim pozitivní vztah v době, kdy zájem o technické vzdělávání vytrvale klesá. Z toho důvodu je v rámci projektu připravena řada vzdělávacích aktivit. Ve Frýdku-Místku je do projektu zapojena SPŠOA, která spolupracuje s pěti základními školami 4. ZŠ, 6. ZŠ, 7. ZŠ, ZŠ Hnojník a Sedliště. SPŠOA realizuje projekt formou odpoledních kroužků, které probíhají ve středy od 13. listopadu Z uvedených základních škol k nám jednou za pět týdnů dochází 30 žáků, rozdělených do tří skupin. Celkem se tedy kroužků účastní 150 žáků. Kromě aktivit pro ZŠ se průběžně organizují také vzdělávací akce pro středoškoláky. Projektové aktivity pro žáky ZŠ: kroužek Technika žáci se seznamují se základy technických prací a dílenské praxe včetně ukázek provozu CNC pracoviště s možnostmi tvorby výkresové dokumentace kroužek Chemie žáci provádějí jednoduché chemické pokusy a zkoumají látky kroužek Robotika žáci se seznamují se základy automatizace a robotizace, se zapojováním jednoduchých obvodů, organizovány soutěže v programování robotků apod. Vůbec první akcí tohoto projektu bylo týdenní motivační soustředění na konci loňských letních prázdnin v Kunčicích pod Ondřejníkem Stroj času. Akce vyvrcholila vystoupením britského vědce Michaela Londesborougha z ústavu anorganické chemie Akademie věd ČR. Organizátorem soustředění byla naše škola. V tomto čísle vám přinášíme rozhovory s náměstkyní hejtmana MSK a řediteli základních škol zapojených do projektu NatTech, jejichž setkání s vedením SPŠOA proběhlo 14. ledna Redaktoři Šroubku oslovili všechny zúčastněné hosty, kteří jim ochotně odpověděli na otázky týkající se tohoto projektu. Rozhovor s náměstkyní hejtmana MSK Mgr. Věrou Palkovou 1. Paní náměstkyně, do projektu NatTech je zapojeno 16 partnerských středních škol. Jak hodnotíte zapojení naší školy? Na jedničku s hvězdičkou. Viděla jsem jednu akci o prázdninách, kdy jsem se byla podívat na týdenní motivační soustředění, na kterém měl vystoupení

3 britský vědec Michael Londesborough. Dělali jsme různé pokusy, bylo to úžasné, řekla bych tak fascinující, že jsme všichni zapomněli, kolik je hodin. Vystoupení bylo prezentováno zajímavou formou, úplně přirozeně. Myslím si, že je to ta nejlepší cesta, jak získat žáky základních škol, aby studovali na této škole. Akce byla velmi zajímavá, žáci si mohli vyzkoušet celou řadu pokusů, poté letěli balónem a to se jim strašně líbilo. Celý týden byl díky učitelům, kteří soustředění připravovali, nezapomenutelný. 2. Můžeme počítat s Vaší podporou, a jaké budou další kroky tohoto projektu? Určitě. Tato akce byla úplně první, která se realizovala v rámci celého projektu. Finanční prostředky činí 216 mil. Kč. Z tohoto objemu přibližně 40 % půjde na budování nových učeben ve školách a ostatní připadají na organizování různých akcí, např. Svět techniky, odborné přednášky, financování kroužků apod. To všechno běží a bude běžet celý rok a půl. Redakce Šroubku děkuje paní náměstkyni za rozhovor. Rozhovor s ředitelem ZŠ Sedliště RNDr. Mgr. Pavlem Olšovským, Ph.D. 1. Jak vnímáte spolupráci mezi Vaší školou a SPŠOA? Myslím si, že spolupráce je výborná a obě strany pracují na tom, abychom ji vylepšovali. Z pohledu naší školy jsme již v minulosti byli zapojeni do řady projektů, např. práce s talentovanými žáky, podpora přírodovědných předmětů a technického vzdělávání. Jsme velmi rádi, že můžeme, tj. naše Základní škola Sedliště a SPŠOA, spolupracovat v projektu NatTech. Zatím mám informace, že naši žáci, ale i učitelé jsou velmi nadšeni. Takže opravdu jsme rádi a chceme dál spolupracovat. 2. Jak lze z Vašeho pohledu dále motivovat žáky ke studiu technických předmětů? V prvé řadě musíme směřovat naše žáky k přírodovědnému a technickému vzdělávání. Jestliže pracují v kroužcích, mohou konkrétně vidět na praktických ukázkách uplatnění těchto předmětů. V rámci tohoto projektu je řada zajímavých aktivit a žáci si mohou na zdejší škole doslova na práci sáhnout. Velký přínos tkví v praktickém vyzkoušení a řešení úkolů žáky. Rozhovor s ředitelkou 4. ZŠ Mgr. Jiřinou Raszkovou Jak hodnotíte účast v projektu NatTech a spolupráci s průmyslovkou?

4 Z naší školy tady chodí 30 dětí, některé byly na prázdninovém soustředění, tím vše začalo. Projekt má obrovskou odezvu. Žáci jsou do něho zapojeni za odměnu, takže pro naši školu je i motivační. Mohou chodit do zájmových kroužků nebo se zúčastnit příštího prázdninového soustředění. Už teď se žáci ptají, kdo může jet. Mají předem zájem, kdo se do aktivit zapojí, protože počet účastníků je omezený. V období, kdy se podávají nebo připravují přihlášky na SŠ, je většina z nich rozhodnuta podat přihlášku na tuto školu. Jednak je zaujaly prostory, vybavení a také přístup zaměstnanců, se kterými se mohli setkat. Rozhovor s ředitelem 6. ZŠ Mgr. Lukášem Synkem 1. Jak vnímáte spolupráci v projektu NatTech? Spolupráce je velmi dobrá. Začala tím, že šest našich žáků bylo na letním soustředění v Kunčicích p. O. Všichni byli velmi nadšeni a těší se, že příští rok mohou opět absolvovat tento letní tábor. Co se týče kroužků, z naší školy se jich účastní třicet. Zatím proběhly pouze jednou, čeká nás druhé setkání. Myslím si, že se všichni těší a jsou spokojeni. 2. Jak lze podle Vás motivovat žáky ke studiu odborných předmětů? Učit zajímavou formou, ukázat žákům, že technické obory mají budoucnost. Pro nás je pozitivum, že žáci mohou díky tomuto projektu poznat obory, o kterých neměli jasnou představu, a nyní zjišťují, že se dají učit i zábavně. Rozhovor s ředitelkou 7. ZŠ Ivetou Zechovou 1. Jak vnímáte spolupráci mezi Vaší školou a průmyslovkou? Mezi naší základní školou a průmyslovou školou je spolupráce letitá, není to jen v rámci tohoto projektu. Ale co se týče projektu samotného, jsme velmi spokojeni. Dětem se akce líbí a líbí se i rodičům, takže si myslím, že to byl dobrý krok. 2. Jak lze podle Vás dále motivovat žáky ke studiu odborných předmětů? Určitě je seznámit s obsahem studia na jednotlivých středních školách. Naše škola je zapojena i do dalšího projektu TECHNIKA NÁS BAVÍ, takže my se snažíme už několik let dětem přiblížit technické obory. Myslím si, že tudy vede cesta, protože děti ještě v 9. třídě ZŠ nemají představu, co je možné studovat, jaké střední školy a s jakou náplní existují. Když je zapojíme do technického vyučování, děti zjišťují, že je to baví.

5 3. V čem spatřujete přínos projektu NatTech? Díky tomuto projektu se seznámí s náplní výuky průmyslové školy. Navíc se seznámí s prostředím školy a v posledních letech, kdy je vaše škola hodně modernizovaná, má vybavení na čím dál lepší úrovni. To je to, co je asi ovlivňuje. Na průmyslovce se dětem líbí. Z naší základní školy jsou zvyklé na určitý standard. Na naší škole mají odborné učebny např. přírodopisu, fyziky, a tak to samé očekávají od střední školy a ne všechny mají takové vybavení jako vaše průmyslová škola. Rozhovory provedli: Tereza, Hedvika a Jan (S2.) Kroužek Robotika v nově vybudované laboratoři mechatroniky pod vedením Ing. Ulricha Kroužek Technika ve školních dílnách vedou p. Žiška a p. Pešat.

6 Ing. Durčák vítá žáky 4. ZŠ na průmyslovce Kroužek Chemie vedou Mgr. Uherková a Mgr. Zárubová. Žákyně pracují s balónkem nafouknutým oxidem uhličitým. Náplň aktivit v rámci projektu NatTech SPŠOA připravila pro žáky základních škol tři kroužky zaměřené na přírodovědné a technické vzdělávání. Žáci se tak mohou seznámit s těmito obory zábavnou formou a zároveň poznávat prostředí odborných učeben, laboratoří a školních dílen. Např. v kroužku ROBOTIKA se žáci učí pájení, při kterém tvoří ozdoby s využitím pájecího zařízení, pájky a cínu. V kroužku CHEMIE provádějí elementární chemické pokusy, např. výroba tajného písma, příprava oxidu uhličitého, barevné změny přírodního indikátoru, elektrolýza chloridu sodného nebo zkoumají vliv kyseliny na skořápku vejce. V kroužku TECHNIKA si mohou vyzkoušet vyrobit dřevěný stojánek podle předloženého výkresu s pomocí vrtačky a CNC pracoviště.

7 Rozhovory se žáky ZŠ Redakce školního časopisu neoslavila jen ředitele základních škol, ale také jejich žáky. Všem jsme položili několik otázek týkajících se zapojení do projektu NatTech. Žáci hodnotili práci v zájmových útvarech a vyjádřili se k prostředí průmyslové školy. Níže uvádíme jejich nejčastější odpovědi. Co vás zaujalo na této škole? Dobrá pověst, příjemní učitelé. Nabídka oborů, akcí a ochota učitelů. Učebny, pěkný přístup učitelů. Je velmi dobře vybavená, moderní. Velikost školy a vybavení učeben. Jak se vám líbí práce v kroužku? Hodně. Jsme sehraná parta. Líbí se mi. Je to zábava a zkušenost. Je zábavná a poučná. Velmi kolektivní. Baví mě to. Je zajímavá. Foto: SPŠOA F-M

8 SPŠ, OA, JŠ pořádala valentýnský ples v prostorách Národního domu v Místku Ples zahajoval fantastickým tanečním číslem student Tomáš Melichar ze třídy ES4. se svou partnerkou. Ohromující zahájení plesu: píseň ALELUJA v podání studentky Obchodní akademie Náš nedávný absolvent Jirka Machálek s kapelou NEW INSTRUCTIONS si na jevišti i letos zařádili a zahráli pár svižných kousků k tanci.

9 Oficiální zahájení plesu: ředitel Mgr. Tobiáš, organizátorka Mgr. Lukovská a čestný host PaedDr. Górecká se svou zdravicí k valentýnskému termínu plesu Poslední (zatím) ples naší školy moderovala opět dvojice Ing. Kocháňová z Obchodní akademie a Ing. Durčák z Průmyslové školy. Krásný sál, krásné šaty, dekorace, dobrá taneční hudba - tak to je ples! Dávný absolvent Ondřej Klímek si se svou kapelou s chutí zahrál na našem plese - a jako vždy, muzika pěkně šlapala! Studenti L3 ve velkém počtu! Také studenti S3 na plese nechyběli! Foto: SPŠOA F-M

10 učitelé SPŠOAJŠ se zúčastnili pedagogické stáže v Německu V době jarních prázdnin se 12 pedagogů z naší školy vydalo do Gelnhausenu na studijní cestu za poznáním německého školství. Pohled do německé třídy. Středoškolští učitelé z technické školy v německém Gelnhausenu navštívili v rámci výměnného pobytu Frýdek-Místek a naši školu. Zajímaly je především odborné předměty. Podívali se také do Ostravy - navštívili například areál Dolních Vítkovic. A fandili spolu s námi třineckému hokeji...

11 Maturita se blíží, nastává rekapitulace Před čtyřmi roky jsme nastoupili na místeckou průmyslovku. Dnes již s potěšením mohu říci, že nás čeká poslední krok krásného životního období středoškoláka, tj. maturita. Vzhledem k oblibě technicky zaměřených předmětů, jsme si zvolili studium na průmyslové škole. Ovšem učivo nespočívalo jen v odborných disciplínách, nýbrž i ve všeobecných znalostech. V prvních měsících jsme zažívali krušné časy. Ne že by učivo bylo tak těžké, ale mnoho věcí se zdálo nepřekonatelných. Se šablonou na technické písmo, technickým perem a papírem jsme totiž nějakou tu chvilku zápasili, ale nakonec jsme i tyto těžké soupeře porazili. Ubíhající čas nás vedl ke zcela novému zjištění. Pro většinu z nás byly technické obory obrovským strašákem, ale techniku stačí pochopit a tak trochu vstřebat. Od opakování učiva ze základní školy jsme se pomalu dostávali do tempa na střední. Prokousávali jsme se dál a dál, přicházely lepší či horší chvíle. Nejenom školou je člověk živ, tudíž jsme se nemohli dočkat mimoškolních aktivit, kterých nás čekalo několik. Mezi ty nejlepší patřil lyžařský kurz na Bílé a v neposlední řadě výjezd do Španělska. Během krásných dní nás provázelo přátelství, nové známosti, uvolnění profesoři s úsměvem na rtech a všudypřítomná dobrá nálada. Po takových dnech se nám špatně zasedlo zpět do lavic. Čím jsme byli starší, tím se také měnil postupně přístup k nám studentům. Z malých vystrašených puberťáků se stali dospělí lidé (i když ne vždy to tak vypadá). Myslím si, že většina z nás hodnotí kladně rozhodnutí studovat právě na této škole. Sice každý z jiného důvodu, někdo měl rád profesory a někdo chodil do školy jen díky výborným obědům. Na závěr patří určitě velké díky všem, kteří se s námi setkávali uplynulé čtyři roky a doufáme, že se na náš ročník bude vzpomínat v dobrém. Markéta Mužíková, L4., obor technické lyceum Šroubek Časopis studentů SPŠOA F-M Číslo 2, 2013/ Šéfredaktor: Jan Panek (S2.) Redakce: Markéta Mužíková (L4.), Lukáš Veverka (L4.), Tereza Kanisová (S2.), Hedvika Jurková (S2.), Robin Kočvara (L3.), Václav Šťotka (L3.), Jan Urban (L3.). Dále přispěli: Mgr. Lukovská. Vydává: SPŠOA F-M pod vedením Mgr. Polivčakové

ŠROUBEK. První společný ples. Průmyslovácký časopis SPŠOAFM. Projekt EDISON podruhé

ŠROUBEK. První společný ples. Průmyslovácký časopis SPŠOAFM. Projekt EDISON podruhé ŠROUBEK Průmyslovácký časopis SPŠOAFM 1.číslo únor 2013 XII.ročník První společný ples Ná z B ory b ez má ažan tů my Projekt EDISON podruhé První společný ples: Keltská vlna V tomto čísle Šroubku jsme

Více

Interview s Mgr. Martou Michalákovou

Interview s Mgr. Martou Michalákovou Stáž našich učitelů v Irsku Během jarních prázdnin se patnáct učitelů SPŠ, OA, JŠ zúčastnilo odborné stáže Lepší učitel - trh práce a systém odborného vzdělání v Irsku v rámci projektu Leonardo da Vinci.

Více

Využití výstupů z projektů OPVK

Využití výstupů z projektů OPVK Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském kraji registrační číslo CZ.1.07/1.1.00/44.0008 Využití výstupů z projektů OPVK Autor: Jiří Sumbal, VOŠ, SOŠ a SOU Kopřivnice Datum: 23.

Více

Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě

Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě HRADEC KRÁLOVÉ 3. 4. 11. 2017 V Královéhradeckém Kongresovém centru Aldis vyvrcholila série veletrhů

Více

proběhla exkurze pro žáky partnerských základních škol pořádané SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín

proběhla exkurze pro žáky partnerských základních škol pořádané SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín 27. 2. 2014 proběhla exkurze pro žáky partnerských základních škol pořádané SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zúčastnily se ZŠ Karolinka a ZŠ Sychrově. Exkurze proběhla v hornickém muzeu Landek Park. 3.3-7.3.

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Gymnázium Pelhřimov se představuje

Gymnázium Pelhřimov se představuje Gymnázium Pelhřimov se představuje Směr jazykový (jazyky na filosofických fakultách, učitelství ) - až 14 hodin výuky ve dvou (nebo třech) cizích jazycích týdně a matematiky ve 4. ročníku pouze 2 hodiny,

Více

Výsledky zpětné vazby rodičů (březen 2018) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků?

Výsledky zpětné vazby rodičů (březen 2018) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků? Výsledky zpětné vazby rodičů (březen 2018) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků? Výstupy z odpovědí na jednotlivé otázky Co nejvíce rodiče na GTM oceňují Podněty od rodičů Porovnání

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice O škole historie i současnost školy 1. Tradice škola poskytuje již více než 60 let úplné střední odborné vzdělání s maturitou 2.

Více

Svařovací den 2013 6. - 7. 6. 2013. doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. děkan Fakulty strojní

Svařovací den 2013 6. - 7. 6. 2013. doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. děkan Fakulty strojní Svařovací den 2013 6. - 7. 6. 2013 doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. děkan Fakulty strojní Průměrný počet osob v ročníku Thousands 1000 Vývoj populačních ročníků Česká republika 2000-2020 900 800 700 600 15

Více

Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem

Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem Na začátku září zahájil Středočeský kraj realizaci projektu Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem. Díky

Více

Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se

Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se Monika Suchá Univerzita Pardubice PARDUBICE - Pardubická univerzita se letos poprvé zapojí do Týdne vědy a techniky,

Více

A. VYSOKÁ ŠKOLA Otázka č. 13: Spolupracuje Vaše fakulta s podniky technického zaměření při zabezpečování praktické stránky studia?

A. VYSOKÁ ŠKOLA Otázka č. 13: Spolupracuje Vaše fakulta s podniky technického zaměření při zabezpečování praktické stránky studia? ANALÝZA SITUACE V OBLASTI SPOLUPRÁCE MEZI ŠKOLAMI A PODNIKY V rámci projektu TechIN Propojení studia a praxe bylo provedeno v prvním čtvrtletí roku 2009 rozsáhlé dotazníkové šetření, které mělo, mimo jiné,

Více

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100,

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, Škola, Palackého náměstí 100, 268 01 Název ŠVP Platnost 1.9.2008 Délka studia v letech: 4.0 Kód a název oboru Forma vzdělávání denní forma 1 ročníkový Povinné předměty 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4.

Více

PROJEKT CENTRÁLNÍ POLYTECHNICKÉ DÍLNY PARDUBICE

PROJEKT CENTRÁLNÍ POLYTECHNICKÉ DÍLNY PARDUBICE PROJEKT CENTRÁLNÍ POLYTECHNICKÉ DÍLNY PARDUBICE 1. Projektový záměr vybudovat prostor, kde by žáci ZŠ absolvovali moderní výuku ve formě praktických cvičení v technických a přírodovědných oborech (polytechnika,

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN. Informace o studiu. Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, Zlín

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN. Informace o studiu. Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, Zlín STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN Informace o studiu Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, 760 01 Zlín Telefony: spojovatelka 577 005 311 sekretariát 577 005 313 ředitel 577 005 312 Fax: 577 005 333 E-mail:

Více

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe.

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe. Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Brožura dobré praxe Chemie Projekt Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických

Více

1. září Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků.

1. září Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků. 1. září 2011 Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků. Den bezpečnosti Zumba Ekocentrum Čapí hnízdo Dne 21. září 2011 byly čtvrté třídy na exkurzi v Ekocentru Čapí hnízdo. Hlavní

Více

Učební plán. Strojírenství - Technologie a konstrukce 2010 Verze: 02, Datum: 19.1.2010, Platnost: 1.9.2010 RVP 23-41-M/01 Strojírenství

Učební plán. Strojírenství - Technologie a konstrukce 2010 Verze: 02, Datum: 19.1.2010, Platnost: 1.9.2010 RVP 23-41-M/01 Strojírenství Škola, Palackého náměstí 100, 268 01 Název ŠVP Strojírenství - Technologie a konstrukce 2010 Platnost 1.9.2010 Délka studia v letech: 4.0 Kód a název oboru Forma vzdělávání denní forma 1 ročníkový Povinné

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009

Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009 Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009 SŠP a VOŠ, s. r. o. pracoviště Kroměříž 03.07.09 - Krásné prázdniny! Přejeme všem krásné prázdniny! Úřední hodiny v době prázdnin: - v pracovní dny 8.00

Více

PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI - TechUp

PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI - TechUp PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI - TechUp Porada OŠMTS s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností 28. srpna 2014, KÚ LK Projekt Podpora přírodovědného a technického

Více

O svou budoucí profesi se zajímá stále více žáků a jejich rodičů

O svou budoucí profesi se zajímá stále více žáků a jejich rodičů O svou budoucí profesi se zajímá stále více žáků a jejich rodičů V Českých Budějovicích dne 2. listopadu 2018 Říjnová účast na prezentacích středních škol a učilišť dokládá, že zájem o volbu povolání má

Více

Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101

Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101 Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101 Budova teoretického vyučování Horská 618 Budova teoretického vyučování Horská 59 Budova praktického vyučování Mladé Buky 5/6 Studijní obory Učební

Více

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014 PRAXE DO FIREM Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem Praha 6. 11. 2014 OBSAH PREZENTACE 1. Představení projektu Praxe do firem 2. Hlavní zjištění

Více

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, 268 01

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, 268 01 Škola, Palackého náměstí 100, 268 01 Název ŠVP Ekonomika a informatika v podnikání Platnost 1.9.2010 Délka studia v letech: 4.0 Kód a název oboru Forma vzdělávání denní forma ročníkový Povinné předměty

Více

Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji

Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji Škola je partnerem s finančním příspěvkem projektu Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji Registrační číslo CZ.1.07/1.1.00/44.0002 1 / 12 REKAPITULUJEME Slovník cizích slov nám

Více

Špičkoví technici podmínka konkurenceschopnosti českého průmyslu

Špičkoví technici podmínka konkurenceschopnosti českého průmyslu Špičkoví technici podmínka konkurenceschopnosti českého průmyslu Jan Světlík, prezident NSK Ostrava, 23. 04. 2013 NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR je dobrovolné sdruţení organizací, zaloţené v roce 2003, které

Více

PRACOVNÍ SETKÁNÍ S PEDAGOGY ZAHRANIČNÍCH ŠKOL

PRACOVNÍ SETKÁNÍ S PEDAGOGY ZAHRANIČNÍCH ŠKOL PRACOVNÍ SETKÁNÍ S PEDAGOGY ZAHRANIČNÍCH ŠKOL Německo 18. 20. března 2010 Realschule v Hilposteinu (partnerská škola Obchodní akademie Rakovník) Ţáci od 5. do 10. třídy (11 17 let) Počet ţáků 1 030 Průměrný

Více

VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH SCHÉMA PROCESU

VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH SCHÉMA PROCESU VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) Modulární vzdělávání dospělých (Fond Vysočiny) Adaptabilní

Více

34 šestidenních výukových rozvrhů x (40-58 školních hodin týdně)

34 šestidenních výukových rozvrhů x (40-58 školních hodin týdně) Povinně vyučované předměty 34 šestidenních výukových rozvrhů x (40-8 školních hodin týdně) Kategorie a názvy vyučovacích předmětů Počet týdenních vyučovaných hodin ročníky. 2. 3. 4.. 6. 7. 8. týdně Vyučované

Více

Příručka dobré praxe. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Reg.č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012

Příručka dobré praxe. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Reg.č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012 Příručka dobré praxe Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji Reg.č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012 Partner 11 Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Klíčová

Více

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2017

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2017 Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Frýdek- Místek, příspěvková organizace 28. října 1598, 738 01 Frýdek-Místek 558 406 111 ředitel: 558 406 211

Více

11Příloha MZ partner MZ o zajištění udržitelnosti

11Příloha MZ partner MZ o zajištění udržitelnosti 11Příloha MZ partner 11 1. MZ o zajištění udržitelnosti Název projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji Část 1 - Identifikační údaje Název partnera Integrovaná střední

Více

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Přírodní vědy Šablona V PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Prezentaci za účelem zprostředkování poradenství koordinátorům EVVO a pedagogům vyučujícím přírodovědné obory připravila Dáša Zouharová, Lipka pracoviště Kamenná,

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření - Gymnázium Česká Lípa 3. ročník

Vyhodnocení dotazníkového šetření - Gymnázium Česká Lípa 3. ročník Vyhodnocení dotazníkového šetření - Gymnázium Česká Lípa 3. ročník Dotazníkového šetření se zúčastnilo 36 žáků ve dvou skupinách 1. Skupina 18 žáků, z toho 12 dívek a 6 chlapců 2. Skupina 18 žáků, z toho

Více

Zatraktivnění technických oborů

Zatraktivnění technických oborů Zapojení zaměstnavatelů do vzdělávání Praxe a praktická výuka ve firmách Daňové úlevy Úpravy RVP a ŠVP Obsah přizpůsobený zaměstnavateli (při zachování univerzálnosti absolventa) Hodinové dotace POSPOLU

Více

Úvodní slovo studentům informatických oborů

Úvodní slovo studentům informatických oborů Úvodní slovo studentům informatických oborů prof. RNDr. Radim Bělohlávek, DSc. KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Obsah 1 Univerzita Palackého v Olomouci 2 Katedra informatiky 3 Informatika

Více

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIJ-494/11-J

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIJ-494/11-J Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIJ-494/11-J Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Bráfova 9, 674 01 Třebíč IČ: 60 418 443 Identifikátor: 600

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

VOŠ A SPŠE PLZEŇ OT E VÍRÁME DVEŘE VZDĚLÁNÍM

VOŠ A SPŠE PLZEŇ OT E VÍRÁME DVEŘE VZDĚLÁNÍM OT E VÍRÁME DVEŘE VZDĚLÁNÍM Proč VOŠ A SPŠE Plzeň studium na naší škole se v budoucnosti zúročí připravili jsme již pro život 12924 absolventů SŠ a 1142 absolventů VOŠ v současnosti na naší škole studuje

Více

Které faktory Vás motivují, nebo by Vás motivovaly, ke studiu technického oboru na SŠ, popř. v budoucnu na VŠ? 10% 41% 18% 33%

Které faktory Vás motivují, nebo by Vás motivovaly, ke studiu technického oboru na SŠ, popř. v budoucnu na VŠ? 10% 41% 18% 33% ANALÝZA POTŘEB ŽÁKŮ STŘEDNÍCH ŠKOL Analýza potřeb žáků SŠ uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u žáků SŠ technického směru a všeobecných gymnázií v Moravskoslezském

Více

Aikido Vinohrady Praha, o.s.

Aikido Vinohrady Praha, o.s. Aikido Vinohrady Praha, o.s. Výroční zpráva za rok 2007 Vypracoval Martin Švihla 2.1.2008 Obsah zprávy: Aikido Poslání klubu Činnost klubu Klub v roce 2007 Pravidelná výuka Nepravidelné aktivity (semináře,

Více

PREZENTACE FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ

PREZENTACE FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ PREZENTACE FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ pro studenty SPŠ Autor: Hana Petrušková 24. a 27. 9.2019 FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VUT v Brně jedna z 8 fakult Vysokého učení technického v Brně (VUT) největší

Více

Učitelka nebo učitel techniky a praktických činností je...

Učitelka nebo učitel techniky a praktických činností je... Učitelka nebo učitel techniky a praktických činností je... Průvodce, který uchazeče o studium jednoduše seznámí s charakteristikou studijního programu budoucnosti. Učitelka nebo učitel techniky a praktických

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 112 103/99-11126 Signatura: ak1ls202 Oblastní pracoviště č. 11 Jihlava Okresní pracoviště Havlíčkův Brod INSPEKČNÍ ZPRÁVA Zařízení: Junior - dům dětí a mládeže,

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ANALÝZA POTŘEB STUDENTŮ VYSOKÉ ŠKOLY BÁŇSKÉ TECHNICKÉ UNIVERZITY OSTRAVA Analýza potřeb studentů VŠ uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u studentů VŠ technického

Více

Dotazník pro pedagogické pracovníky škol

Dotazník pro pedagogické pracovníky škol PŘÍLOHA Č. 4 DOTAZNÍK PRO PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY Dotazník pro pedagogické pracovníky škol Dovolujeme si Vás požádat o spolupráci při vyplnění dotazníku, který je součástí projektu Analýza bariér v technickém

Více

Významné mezníky v historii školy III. (od 90. let 20. století)

Významné mezníky v historii školy III. (od 90. let 20. století) Významné mezníky v historii školy III. (od 90. let 20. století) září prosinec duben červen duben 1989/1990 Ředitelem školy byl jmenován Miroslav Horák. Po prázdninách byla otevřena nová učebna informatiky

Více

Projekt Držíme krok, výuka středoškoláků na školách při nemocnicích ve spolupráci s Národním Muzeem

Projekt Držíme krok, výuka středoškoláků na školách při nemocnicích ve spolupráci s Národním Muzeem EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Projekt Držíme krok, výuka středoškoláků na školách při nemocnicích ve spolupráci s Národním Muzeem PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Jan Kulvejt Cíle prezentace Inspirovat

Více

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PARDUBICKÉHO KRAJE WWW.KHKPCE.CZ

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PARDUBICKÉHO KRAJE WWW.KHKPCE.CZ KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PARDUBICKÉHO KRAJE WWW.KHKPCE.CZ Krajská hospodářská komora Pardubického kraje (Khk Pk) vznikla na základě zákona č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře České republiky a Agrární

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Předškolní a mimoškolní pedagogika zkrácené studium ve večerní formě 75 31 M/01

Předškolní a mimoškolní pedagogika zkrácené studium ve večerní formě 75 31 M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika zkrácené studium ve večerní formě 75 31 M/01 délka a forma vzdělávání zkrácené studium 2 roky ve večerní formě pro absolventy oborů vzdělání ukončených maturitní zkouškou

Více

ŠROUBEK. Průmyslovácký časopis SPŠOA F-M 4.Číslo Červen 2012 Ročník XII. Projekt BEST na naší Úspěchy studentů v soutěžích Rozloučení čtvrťáků

ŠROUBEK. Průmyslovácký časopis SPŠOA F-M 4.Číslo Červen 2012 Ročník XII. Projekt BEST na naší Úspěchy studentů v soutěžích Rozloučení čtvrťáků ŠROUBEK Průmyslovácký časopis SPŠOA F-M 4.Číslo Červen 2012 Ročník XII Projekt BEST na naší Úspěchy studentů v soutěžích Rozloučení čtvrťáků Víte, co je BEST? Projekt s názvem BEST Best Enterprise System

Více

PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA

PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA Výzkumný záměr MSM 0021622443"Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu

Více

Koncepce rozvoje Základní školy s rozšířenou výukou jazyků

Koncepce rozvoje Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Koncepce rozvoje Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Ladislava Coňka 40/3, 142 00 Praha 4-Písnice Zpracovala Mgr. Blanka Chýlová Praha, duben 2013 Obsah Úvod Silné stránky Slabé stránky Vize školy

Více

ZŠ PERTOLDOVA 3373 PRAHA 4-MODŘANY PRAHA. Doc. PaedDr. RNDr. MILADA ŠVECOVÁ, CSc.

ZŠ PERTOLDOVA 3373 PRAHA 4-MODŘANY PRAHA. Doc. PaedDr. RNDr. MILADA ŠVECOVÁ, CSc. KLUB EKOLOGICKÉ VÝCHOVY ZŠ PERTOLDOVA 3373 PRAHA 4-MODŘANY PRAHA Doc PaedDr RNDr MILADA ŠVECOVÁ, CSc 2016 Klub ekologické výchovy spatřuje své hlavní poslání především v metodické pomoci školám v : Budování

Více

Základní škola a Mateřská škola Nučice, okres Praha západ, příspěvková organizace Školní vzdělávací program Společně k úspěchu PŘÍLOHA

Základní škola a Mateřská škola Nučice, okres Praha západ, příspěvková organizace Školní vzdělávací program Společně k úspěchu PŘÍLOHA PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SPOLEČNĚ K ÚSPĚCHU Č. j. 43/2017/ŘŠ Základní škola a Mateřská škola Nučice, okres Praha západ, příspěvková organizace, Kubrova 136 252 16

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření - Gymnázium Mimoň 1. a 2. ročník

Vyhodnocení dotazníkového šetření - Gymnázium Mimoň 1. a 2. ročník Vyhodnocení dotazníkového šetření - Gymnázium Mimoň 1. a 2. ročník Přednášky, semináře a závěrečného Dne D se zúčastnilo 24 žáků 1. a 2. ročníku Gymnázia v Mimoni. 1. ročník 5 dívek a 2 chlapci 2. ročník

Více

Řešení projektu OPVK Centrum pro podporu přírodovědných a technických věd: Technická a přírodovědná laboratoř pro děti a mládež Zlínského kraje

Řešení projektu OPVK Centrum pro podporu přírodovědných a technických věd: Technická a přírodovědná laboratoř pro děti a mládež Zlínského kraje Řešení projektu OPVK Centrum pro podporu přírodovědných a technických věd: Technická a přírodovědná laboratoř pro děti a mládež Zlínského kraje na UTB ve Zlíně vstupuje do své závěrečné části Projekt OPVK

Více

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, 268 01

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, 268 01 Škola, Palackého náměstí 100, 268 01 Název ŠVP Informatika v ekonomice Platnost 1.9.2010 Délka studia v letech: 4.0 Kód a název oboru Forma vzdělávání denní forma ročníkový Povinné předměty 1. ročník 2.

Více

Místní akční plán vzdělávání pro území obcí s rozšířenou působností Žamberk a Králíky II

Místní akční plán vzdělávání pro území obcí s rozšířenou působností Žamberk a Králíky II Místní akční plán vzdělávání pro území obcí s rozšířenou působností Žamberk a Králíky II Místní akční plán vzdělávání pro území obcí s rozšířenou působností Ústí nad Orlicí a Česká Třebová II ZÁKLADNÍ

Více

HODNOTÍCÍ ZPRÁVA K PROJEKTU

HODNOTÍCÍ ZPRÁVA K PROJEKTU HODNOTÍCÍ ZPRÁVA K PROJEKTU Přírodovědná učebna v přírodě a přírodovědná laboratoř Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.32/02.0088 Příjemce: Základní škola J. A. Komenského Lysá nad Labem Projekt byl realizován

Více

OBCHODNÍ AKADEMIE LIBEREC MODERNÍ ŠKOLA S VÍCE NEŽ 150LETOU TRADICÍ

OBCHODNÍ AKADEMIE LIBEREC MODERNÍ ŠKOLA S VÍCE NEŽ 150LETOU TRADICÍ OBCHODNÍ AKADEMIE LIBEREC MODERNÍ ŠKOLA S VÍCE NEŽ 150LETOU TRADICÍ DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 20. LEDNA 2018 STUDIJNÍ OBORY EKONOMICKÉ LYCEUM 78-42 - M/02 OBCHODNÍ AKADEMIE 63-41 - M/02 VEŘEJNOSPRÁVNÍ ČINNOST

Více

Comenius www.naep.cz/comenius

Comenius www.naep.cz/comenius Comenius Program Comenius, který je součástí Programu celoživotního učení, se zaměřuje na předškolní a školní vzdělávání. Grantovými prostředky podporuje mezinárodní spolupráci mateřských, základních a

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

květen-červen 2014 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

květen-červen 2014 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY květen-červen 2014 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Co se děje v projektu. Drazí přátelé, máme tu závěr. Rok a půl utekl neskutečně rychle a

Více

Zaměstnanost 2014 Partnerství ZČU a Karlovarského kraje

Zaměstnanost 2014 Partnerství ZČU a Karlovarského kraje Partnerství ZČU a Karlovarského kraje Jaroslav Dokoupil Cheb, 02.10.2014 Na ZČU bylo v roce 2013 celkem 128 akreditovaných studijních programů, z toho je 55 bakalářských, 5 magisterských, 37 navazujících

Více

KVĚTEN ČERVEN 2013 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

KVĚTEN ČERVEN 2013 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY KVĚTEN ČERVEN 2013 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Co se děje v projektu. Tentokráte velmi stručně. Záplavy nepříjemně zasáhly i projekt RTVND

Více

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů.

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů. Výroční zpráva 2015 Obsah Úvod 2 Informace o organizaci 3 Akce pro děti, žáky a studenty 4 Akce veřejnost 6 Koordinace programu Ekoškola v Moravskoslezském kraji 7 Poděkování 8 2 Úvod Rozchodník, o. s.

Více

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2016

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2016 Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Frýdek- Místek, příspěvková organizace 28. října 1598, 738 01 Frýdek-Místek 558 406 111 ředitel: 558 406 211

Více

GYMNÁZIUM Omská 1300 100 00 Praha 10 - Vršovice

GYMNÁZIUM Omská 1300 100 00 Praha 10 - Vršovice GYMNÁZIUM Omská 1300 100 00 Praha 10 - Vršovice INFORMAČNÍ SERVIS Informace o studiu a o škole, podmínky přijímacího řízení, výroční zprávu o činnosti školy, inspekční zprávy atd. lze získat na oficiálních

Více

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření.

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. 1 Příloha číslo 1: DOTAZNÍK K INKLUZIVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ pro výchovné poradce Dobrý den,

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek Číslo zakázky: 040 Název programu: Registrační číslo projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.00/44.0008 Název projektu: Podpora přírodovědného a

Více

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, 268 01

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, 268 01 Škola, Palackého náměstí 100, 268 01 Název ŠVP Ochrana a tvorba životního prostředí Platnost 1.9.2010 Délka studia v letech: 4.0 Kód a název oboru Forma vzdělávání denní forma ročníkový Povinné předměty

Více

Těšíme se na Vás a věříme, že návštěva naší školy Vám přinese důležité poznatky, které pomohou při volbě vhodné školy.

Těšíme se na Vás a věříme, že návštěva naší školy Vám přinese důležité poznatky, které pomohou při volbě vhodné školy. Žáci a zaměstnanci školy Vás zvou na Dny otevřených dveří, které se konají ve čtvrtek 3. prosince 2015 od 10:30 do 16:00 hodin ve čtvrtek 14. ledna 2016 od 14: 00 do 16:30 hodin Den otevřených dveří je

Více

Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ

Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ (projekt je spolufinancován z prostředků ESF a Státního rozpočtu ČR) Příjemce podpory: Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s.,

Více

IMPLEMENTAČNÍ PROJEKT ČÁST KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ. Zlín,

IMPLEMENTAČNÍ PROJEKT ČÁST KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ. Zlín, IMPLEMENTAČNÍ PROJEKT ČÁST KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ Zlín, 13. 6. 2017 2 Klíčové aktivity Krajská hospodářská komora KA 6.1 Regionální web kariérního poradenství Oslovování, komunikace a jednání se spolupracujícími

Více

Stanovisko vedení školy k zamýšlenému sloučení se ZŠ Na Planině

Stanovisko vedení školy k zamýšlenému sloučení se ZŠ Na Planině Stanovisko vedení školy k zamýšlenému sloučení se ZŠ Na Planině Vzhledem k pozitivnímu hodnocení školy rodiči a veřejností spolu se stoupajícími požadavky na kvalitu jazykové přípravy se stala naše škola

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA KLUBU EKOLOGICKÉ VÝCHOVY

VÝROČNÍ ZPRÁVA KLUBU EKOLOGICKÉ VÝCHOVY Klub ekologické výchovy Občanské sdružení ZŠ Pertoldova 3373 143 00 Praha 4-Modřany IČO: 62941844 Bankovní spojení: 19-5383540277 / 0100 Klub ekologické výchovy o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA KLUBU EKOLOGICKÉ VÝCHOVY

Více

KLUB EKOLOGICKÉ VÝCHOVY, Z.S.

KLUB EKOLOGICKÉ VÝCHOVY, Z.S. KLUB EKOLOGICKÉ VÝCHOVY, Z.S. ZŠ PERTOLDOVA 3373 PRAHA 4-MODŘANY PRAHA Doc. PaedDr. RNDr. MILADA ŠVECOVÁ, CSc. 2017 Klub ekologické výchovy spatřuje své hlavní poslání především v metodické pomoci školám

Více

Informace z Oddělení mládeže, sportu a RLZ

Informace z Oddělení mládeže, sportu a RLZ Informace z Oddělení mládeže, sportu a RLZ Otrokovice, 30. 4. 2013 Filip Pastuszek CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ (připravovaný projekt) Projekt Zlínského kraje pro podporu přírodovědného a technického vzdělávání Zdroj:

Více

název projektu: Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/44.0011

název projektu: Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/44.0011 Podklady pro webové stránky Na začátku září zahájil Středočeský kraj realizaci projektu Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem. Díky realizace tohoto projektu, která je naplánovaná

Více

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání Formulace kritérií splnění dílčích

Více

Konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2013. Technické vzdělávání a jeho úloha při rozvoji Moravskoslezského kraje

Konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2013. Technické vzdělávání a jeho úloha při rozvoji Moravskoslezského kraje Konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2013 Technické vzdělávání a jeho úloha při rozvoji Moravskoslezského kraje Miroslav Novák hejtman Moravskoslezského kraje 23. dubna 2013 Východiska podpory technického

Více

Tisková informace JIHOČESKÉ KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ŠKOLNÍCH NOVIN A ČASOPISŮ dne 2. května 2017

Tisková informace JIHOČESKÉ KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ŠKOLNÍCH NOVIN A ČASOPISŮ dne 2. května 2017 Tisková informace JIHOČESKÉ KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE ŠKOLNÍCH NOVIN A ČASOPISŮ dne 2. května 2017 V pátek 28. dubna 2017 se opět po roce zcela zaplnil sál Zastupitelstva Jihočeského kraje žáky, studenty a

Více

11Příloha MZ partner MZ o zajištění udržitelnosti

11Příloha MZ partner MZ o zajištění udržitelnosti 11Příloha MZ partner 11 1. MZ o zajištění udržitelnosti Název projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji Část 1 - Identifikační údaje Název partnera Integrovaná střední

Více

Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ /0.0/0.0/17_047/

Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ /0.0/0.0/17_047/ Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009074 Členové pracovní skupiny ve spolupráci s realizačním týmem identifikovali a popsali příčiny problémů ke každé prioritní

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Benešov, Dukelská 1818. Dukelská 1818, 256 01 Benešov. Identifikátor školy: 600 041 956

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Benešov, Dukelská 1818. Dukelská 1818, 256 01 Benešov. Identifikátor školy: 600 041 956 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Benešov, Dukelská 1818 Dukelská 1818, 256 01 Benešov Identifikátor školy: 600 041 956 Termín konání inspekce: 15. červen 2006

Více

Známé slovo poezie

Známé slovo poezie Známé slovo poezie 1. 3. 2017 Okrskové kolo recitační soutěže se letos konalo první březnový den, ve středu (dle požadavku ZUŠ a jejich provozu). Zúčastnilo se jej celkem 5 základních škol (ZŠ Zastávka;

Více

OSOBNÍ ZKUŠENOST SE ZÍSKÁVÁNÍM PRAXE NA VŠ. Bohdana Herzánová Říjen 2013

OSOBNÍ ZKUŠENOST SE ZÍSKÁVÁNÍM PRAXE NA VŠ. Bohdana Herzánová Říjen 2013 OSOBNÍ ZKUŠENOST SE ZÍSKÁVÁNÍM PRAXE NA VŠ Bohdana Herzánová Říjen 2013 PŘEDSTAVENÍ 1998-2006 STUDIUM: VOŠ (sociální obor - nedokončeno), VŠ Ostrava (magisterské studium pedagogický obor), VŠ Karlova Univerzita

Více

PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PREZENTACE ZPRACOVANÝCH DAT Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY NA GYMNÁZIU VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Na co můžeme být hrdí Kde žáci a rodiče vidí naše silné stránky Kde máme prostor na zlepšení Na co nás žáci

Více

NANOŠKOLA Program

NANOŠKOLA Program NANOŠKOLA 2016 Program prázdninové letní školy na téma "Nanotechnologie a nanomateriály" pořádané pro vybrané talentované středoškolské studenty z 12 škol celé ČR s podporou projektu s č.0089/7/nad/2015

Více

Seznam navštívených škol je uveden níže.

Seznam navštívených škol je uveden níže. Zápis ze vzdělávací akce EDUBUS mobilní polytechnická laboratoř uskutečněné v rámci projektu MAP II ORP Strakonice reg. číslo CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009074 Ojedinělý vzdělávací projekt, který umožňuje

Více

INFORMAČNÍ LETÁK ŠKOLY

INFORMAČNÍ LETÁK ŠKOLY Základní škola Bruntál, Školní 2 INFORMAČNÍ LETÁK ŠKOLY Obsah Evropské projekty Projekty financované z grantu Města Bruntál O škole Nabídka vzdělávání Třídní učitelé budoucích prvňáčků ve školním roce

Více

Projekt: Propojení praxe s výukou mechatroniky a automatizace pro žáky středních odborných škol a učilišť, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54.

Projekt: Propojení praxe s výukou mechatroniky a automatizace pro žáky středních odborných škol a učilišť, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54. Projekt: Propojení praxe s výukou mechatroniky a automatizace pro žáky středních odborných škol a učilišť, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54.0057 Ing. Bedřich Musil, SST, supervizor projektu Rok 2015 je vyhlášen

Více

P12 Ukázka rozhovoru s podrobným kódováním. P14 Ukázka rozhovoru s barevným kódováním. P15 Internetové odkazy na muzea, projekty a vědecká pracoviště

P12 Ukázka rozhovoru s podrobným kódováním. P14 Ukázka rozhovoru s barevným kódováním. P15 Internetové odkazy na muzea, projekty a vědecká pracoviště Přílohy 1 Seznam příloh P1 Informační dopis pro rodiče P2 Obrázek vědce (Ivan) P3 Obrázek vědce (Karel) P4 Obrázek vědce (Anna) P5 Obrázek vědce (Bára) P6 Obrázek vědce (Cecil) P7 Obrázek vědce (David)

Více

Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech

Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech CZ.1.07/1.1.16/01.0030 Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech Program 9:00 9:05 zahájení a představení týmu, aktivity 9:05 9:15 spolupráce SŠ se ZŠ 9:15 9:25 spolupráce s profesní sférou,

Více

Masarykova jubilejní základní škola a mateřská škola, Černilov

Masarykova jubilejní základní škola a mateřská škola, Černilov Masarykova jubilejní základní škola a mateřská škola, Černilov Škola byla postavena v letech 1930 1931 podle projektu ing. arch. Oldřicha Lisky z Hradce Králové. Na základě přípisu tehdejšího pana prezidenta

Více