POŠKOZOVÁNÍ KOROZIVZDORNÝCH OCELÍ ZA ZVÝŠENÝCH TEPLOT A PŘESTUPU TEPLA DEGRADACE MATERIÁLOVÝCH VLASTNOSTÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POŠKOZOVÁNÍ KOROZIVZDORNÝCH OCELÍ ZA ZVÝŠENÝCH TEPLOT A PŘESTUPU TEPLA DEGRADACE MATERIÁLOVÝCH VLASTNOSTÍ"

Transkript

1 POŠKOZOVÁNÍ KOROZIVZDORNÝCH OCELÍ ZA ZVÝŠENÝCH TEPLOT A PŘESTUPU TEPLA DEGRADACE MATERIÁLOVÝCH VLASTNOSTÍ DEGRADATION OF STAINLESS STEELS AT ELEVATED TEMPERATURE AND UNDER HEAT TRANSFER Jaroslav Bystrianský a Jan Stoulil a Luboš Junek b Libor Vlček b Jan Siegl c Stanislav Závodný d a ÚKMKI VŠCHT Praha, Technická 5, Praha 6 b ÚAM Brno, s.r.o.; Veveří 95, Brno c FJFI ČVUT Praha; Trojanova 13, Praha d VÚHŽ Dobrá, a.s.; Dobrá 204 Klíčová slova: korozivzdorné oceli, poškození, přestup tepla Anotace Při hodnocení příčin poškozování korozivzdorných materiálů energetických zařízení je v některých případech zjišťován nesoulad mezi kvalitou (nízkou agresivitou prostředí) a typem poškození. Typickými podmínkami při nichž dochází k poškozování zejména austenitických korozivzdorných ocelí je zatěžování jejich povrchu tepelným tokem ve vodných prostředích, v nichž jsou tyto oceli v pasivním stavu. Charakter poškození bývá zpravidla transkrystalový. Vznik poškození může být způsoben přítomností agresivních částic (např. Cl - ) na straně pozitivního tepelného toku, které jsou příčinou lokálního narušení pasivního stavu, avšak v prostředích s nízkou koncentrací těchto částic (tj. vyšší čistotou) může dojít k iniciaci poškození i nekorozním nechemickým dějem, tepelnou únavou. Podmínky uplatnění jednotlivých poškozujících mechanismů bylo ověřovány jednak pomocí modelových korozních zkoušek za přestupu tepla a jednak s využitím gradientových zkoušek tepelné únavy různých korozivzdorných materiálů. Během tepelně únavových experimentů byly materiály zatěžovány v rozmezí teplot 520 < T MAX < 710K a 330K < T MIN < 420K, byly tak získány a ověřeny různé dílčí faktory, ovlivňující iniciaci poškození. Fraktografické hodnocení prokázalo vznik a rozvoj transkrystalového poškození jako důsledek únavového zatěžování, které však ve zvolené oblasti teplot dříve nebylo běžně sledováno (T MAX < 600K). Z fraktografického hodnocení dále vyplynulo, že k iniciaci trhliny dochází již během prvních zátěžových cyklů. Pro ověřované režimy tepelně únavového zatěžování byl proveden i výpočet napěťových a deformačních podmínek zkoušených ocelí. Poškozování korozivzdorných ocelí ve vodných prostředích Korozivzdorné austenitické oceli jsou materiálem používaným ke konstrukci teplosměnných ploch mnoha aparátů energetického průmyslu, nízkotlakých i vysokotlakých regeneračních ohříváků, separátorů páry, parních generátorů nebo potrubních tras. U těchto komponent často bývají pozorovány neočekávané poruchy integrity těchto zařízení za Strana 1 (celkem 6)

2 poměrně mírných korozních podmínek pracovního prostředí energetických okruhů (neutrální vodné roztoky). Za příčinu těchto poruch jsou považovány specifické částice prostředí, narušující pasivní stav korozivzdorných ocelí, nejčastěji Cl -, popř. i OH -. Ke korozním poruchám za účasti chloridových iontů může dojít i za podmínek, kdy je v korozním prostředí nízká koncentrace těchto částic (jednotky mg.kg -1 ), avšak existuje možnost jejich lokálního zahuštění, tj. mechanismem tvorby okludovaných roztoků, přestupem tepla nebo kombinací obou. Podle teploty povrchu a typu korozivzdorné oceli jsou pozorovány různé typy korozního napadení korozivzdorných ocelí. Za normálních podmínek (teploty do 373 K / 100 C) dochází ke vzniku štěrbinového napadení, ke štěrbinové korozi. Za normálního tlaku (tj. za podmínek, kdy koncentrace kyslíku klesá s teplotou vodných roztoků) je pravděpodobnost iniciace korozního napadení největší při teplotách prostředí do 313 až 323 K (40 až 50 C). V rozmezí teplot 333 až 523 K (tj. 60 až 250 C) je v roztocích, obsahujících kyslík za přítomnosti chloridů, pozorováno kromě důlkového napadení velmi často transkrystalové korozní praskání (z rozvinutého důlku, štěrbiny nebo volného povrchu), platí přitom zhruba závislost mezi koncentrací kyslíku a chloridu w(o 2 ) % w(cl - ) KONST., vymezující oblast výskytu korozního praskání, Obrázek 1. Nejnáchylnějšími korozivzdornými ocelemi ke koroznímu praskání v prostředích chloridů jsou oceli s austenitickou strukturou, u ocelí s dvoufázovou strukturou bývá poškození soustředěno zejména ve fázi austenitické, oceli feritické jsou považovány za odolné ke koroznímu praskání v prostředích obsahujících chloridy, i za vyšších teplot, Obrázek 1a. V prostředích s vysokou koncentrací chloridových částic dochází k transkrystalovému napadení austenitické fáze, při nižších koncentracích chloridových částic a vyšší koncentraci kyslíku má napadení charakter mezikrystalový a to i u nezcitlivěných materiálů (stabilizovaných i nestabilizovaných ocelí), /1/. Obrázek 1 Porovnání odolnosti různých typů korozivzdorných ocelí ke koroznímu praskání v prostředích vodných roztoků, obsahujících chloridy a rozpuštěný kyslík; austenitické oceli: AISI 304 = Cr18Ni10, AISI 316 = Cr18Ni12Mo2, dvoufázové oceli = SAF. V provozních podmínkách však za nízkých koncentrací obou částic a za přestupu tepla Strana 2 (celkem 6)

3 (zvláště odparu) nebo kolísání teplot prostředí / povrchu oceli, bývá často zjišťováno transkrystalové poškození, Obrázek 1, zejména u stabilizovaných austenitických ocelí. Tento rozpor vedl k potřebě ověřit i možnost uplatnění jiných mechanismů iniciace (únavových). Nesprávná identifikace dominujícího poškozovacího mechanismu, tj. transkrystalové porušení korozním praskáním nebo tepelnou únavou, může vést k tomu, že korekční zásahy nebudou účinné; např. při dominantním vlivu únavového poškození austenitických ocelí, nepovede změna chemického režimu (snížení koncentrace chloridů v prostředí) k dalšímu potlačení nebo zamezení tohoto poškozování. Tepelná únava Tepelná únava je poškozujícím mechanismem u zařízení, ve kterých dochází ke změnám teploty nejen při běžném provozu, ale zejména při najíždění a odstavování. Taková zařízení se vyskytují jak v jaderné i klasické energetice, tak i v chemickém průmyslu. Nejtypičtějším příkladem společným pro zmiňovaná průmyslová odvětví jsou oblasti potrubních soustav a povrchové teplosměnné aparáty. Důvody zvýšeného zájmu o problematiku tepelné únavy vyplývají ze zvyšujícího se výskytu tohoto typu poškození v uvedených průmyslových odvětvích. Ukazuje se, že dosavadní přístupy hodnocení tepelné únavy nemusejí být dostatečně přesné, proto je vedena cílená snaha, jak zajistit přesnější popis teplotní únavy. Problematiku tepelné únavy lze s ohledem na výši provozní teploty rozčlenit na dvě skupiny; v první skupině, charakteristické vyššími teplotami se může vyskytovat kombinace mechanismů tepelné únavy a creepu a nižšími teplotami, kdy je mechanismu poškození jen únavový, tepelně - únavový. Do první skupiny lze zařadit zařízení klasických elektráren a zařízení petrochemického průmyslu. Mezi zařízení, která pracují v rámci druhé skupiny patří komponenty primárního a sekundárního okruhu jaderných elektráren a některé aparáty elektráren klasických (teplosměnné plochy regeneračních ohříváků NTO, VTO), pracující v podcreepové oblasti. Obrázek 2 Charakter poškození austenitických ocelí po termomechanickém únavovém namáhání; OP out of phase (T, ε PL ) / IP in phase (T, ε PL ) /7/ Obecně je únavové poškození v provozovaných zařízeních způsobeno napětími, která vznikají v důsledku pravidelné či nepravidelné změny teploty a polohy proudícího média. V rámci fenomenologického popisu tepelné únavy lze rozlišit např. tyto charakteristické zátěžové stavy /2-5/: - teplotní šok - rozvrstvení (stratifikace) toku - míchání proudů (stripping). Experimentálně je tepelná únava sledována již dlouhou dobu, avšak při vyšší střední Strana 3 (celkem 6)

4 teplotě a větším rozkmitu teplot, /6,7/. Přítomnost mechanického namáhání a rozdílná fáze zatěžování mechanického a tepelného, může být příčinou změny charakteru poškození interkrystalický / transkrystalický, Obrázek 2. Transkrystalové poškození bylo pozorováno při nejnižších teplotách, T = 300K a T MAX 770K (500 C) 4000 cyklů, pouze za podmínek, kdy změna teploty a plastické deformace s časem měly opačný charakter. Popis a výsledky experimentů tepelně únavového poškozování V rámci dlouhodobých experimentů /2-5,8,9/ byly použity gradientové zkoušky, zkušební tělesa byla ve formě plochých disků, průměr mm a nebo plochých tahových zkoušek, tloušťky 1 2 mm, s iniciačním otvorem. Teplota zkušebních těles byla měněna řízeně mezi teplotami T MAX - T MIN. Zkušební tělesa byla vyrobena z různých typů korozivzdorných ocelí a niklového návaru ( TZ , Ni). Experimenty tepelně únavové poškození byly zaměřeny na: - porovnání zkoušených materiálů z hlediska odolnosti k tepelně únavovému poškození - stanovením nejnižší teploty T MAX-T/1E3, při níž je možné detekovat po 1000 cyklech trhliny při rozkmitu teplot T = T MAX T MIN - stanovení délky trhliny po 6000 cyklech při daném rozkmitu teplot T MAX T MIN = T 6E3 - ověření vlivu stavu povrchu - výpočtové modelování experimentů. Dále budou komentovány jen některé z dosažených výsledků /2-5,8,9/: - mezi zkoušenými typy ocelí nebyly zjištěny zásadní rozdíly ani v charakteru oblastí iniciace, ani v charakteru mikromorfologie lomové plochy (tj. v mechanismu únavového porušování); nejnižší míra kumulace poškození a nejnižší rychlost šíření únavových trhlin (asi řádově ve srovnání s austenitickými ocelemi) byla zjištěna u dvoufázové oceli Cr23Ni6Mo3 a niklu, Obrázek 4, Obrázek 5; - u oceli byla ověřována závislost odolnosti k tepelně únavovému poškození na stavu povrchu; srovnatelně s klasickým únavovým poškozením vyšší odolnost vůči tepelně únavovému poškození byla zjištěna u oceli s povrchem elektrochemicky leštěným; - bylo zjištěno, že charakter porušování se nemění s charakterem chladiva (tekutý dusík voda); v obou prostředích došlo k únavovému porušení, na plochách byly patrné v obou případech striace, Obrázek 3; většina experimentů byla realizována s vodným prostředím; - na hodnocených lomových plochách bylo zjištěno, že ve dně iniciačních vrubů došlo ke spontánní násobné iniciaci dílčích únavových trhlin jejichž plochy byly charakterizovány výskytem polí striací a příčných mikrotrhlin ( rozteč striací s délkou trhliny se neměnila a byla v rozsahu 0,11 0,18 µm, což svědčí o šíření striačním mechanismem, Obrázek 3; byla odhadnuta makroskopická rychlost šíření trhlin, z níž vyplynulo, že ve většině experimentů se trhliny musely začít šířit okamžitě, prakticky od prvního zatěžovacího cyklu. Souhrn Experimentálně byly ověřeny základní faktory poškozování korozivzdorných ocelí bez přítomnosti korozního prostředí za podmínek panujících v teplosměnných aparátech a zařízeních s proměnnou teplotou prostředí. Taková zařízení se vyskytují v jaderné i klasické energetice a chemickém průmyslu. Nejtypičtějším příkladem společným pro zmiňovaná průmyslová odvětví jsou oblasti potrubních soustav a teplosměnných aparátů, např. NTO, VTO. Fraktografická analýza prokázala že k šíření trhlin dochází mechanismem tvorby striací, který je charakteristický při poškození kovů únavovým zatěžování. Strana 4 (celkem 6)

5 METAL , Hradec nad Moravicí a) b) c) Obrázek 3 a) Celkový pohled na zkušební těleso po únavové zkoušce (pohled na chlazenou stranu); b) Charakteristická mikromorfologie lící trhlin T1 a T2 (šipky vyznačují makroskopický směr šíření) Délka trhliny, µm TZ Rozdíl teplot, K Obrázek 4 Závislost maximální délky trhlin na rozdílu teplot t MAX t MIN a kvalitě jakosti oceli /6/. 5

6 METAL , Hradec nad Moravicí Rychlost šíření trhlin, nm.s TZ Rozdíl teplot, K Obrázek 5 Závislost maximální rychlosti šíření trhlin na rozdílu teplot t MAX t MIN a kvalitě jakosti oceli, /6/. Citovaná literatura 1. BYSTRIANSKÝ, J.; BÁRTA,J.; TVRDÝ, M.; MALANÍK, K.: Determination of conditions leading to localized corrosion initiation on UNS S32100 (AISI 321) stainless steels in nuclear power plant environments. Nuclear Engineering and Design 1995, 157(1-2), , ISSN: BYSTRIANSKÝ,J.: Poškozování korozivzdorných ocelí ve vodném prostředí za zvýšených teplot a přestupu tepla. Závěrečná zpráva GA ČR , leden VLČEK,L.; BYSTRIANSKÝ,J.; JUNEK,L.: Teplotní únava materiálů v chemickém a jaderném průmyslu - Literární rešerše studium světové literatury, rozbor problematiky, Zpráva ÚAM Brno, Arch.č. 3636/04, Brno, říjen BYSTRIANSKÝ,J.: Mechanismy poškozování korozivzdorných ocelí v prostředích energetického a chemického průmyslu-tepelná únava, VŠCHT v Praze, Praha, prosinec VLČEK,L.;BYSTRIANSKÝ,J.; JUNEK,L.: Teplotní únava materiálů v chemickém a jaderném průmyslu, Průběžná zpráva po prvním roce řešení, zpráva ÚAM, 3675/04, Brno, prosinec GLENNY,E.: Metals rewiev, 1961, 6, CHRIST,H.J. et all.: Verhalten des austenitischen Stahles X3CrNi 18 9 bei themromechanischen Ermudungsbeanspruchung. VDI Berichte, Nr.1150, 1994, BYSTRIANSKÝ,J.; STRNADEL,B.; SIEGL,J.; HAUŠILD,P.; ADÁMEK,J.; ZÁVODNÝ,S.; NOVÁK,P.; STOULIL,J.; DĚD,J.; MALÁ,R.: Mechanismy poškozování korozivzdorných ocelí v prostředích energetického a chemického průmyslu-tepelná únava, VŠCHT v Praze, Praha, prosinec VLČEK,L.; STRNADEL,B.; BYSTRIANSKÝ,J.; JUNEK,L. : Teplotní únava materiálů v chemickém a jaderném průmyslu, Průběžná zpráva po druhém roce řešení, zpráva ÚAM, 3829 / 05, Brno, prosinec 2005 Práce byly vykonány v rámci řešení grantů MPO FT-TA/011. 6

Poškozování korozivzdorných ocelí za prestupu tepla. Damage mechanisms of stainless steels under heat transfer.

Poškozování korozivzdorných ocelí za prestupu tepla. Damage mechanisms of stainless steels under heat transfer. Poškozování korozivzdorných ocelí za prestupu tepla. Damage mechanisms of stainless steels under heat transfer. Jaroslav Bystrianský; Pavel Novák; Tomáš Prošek; Ludek Joska a Luboš Junek; Marek Slovácek

Více

Doc. Ing. Jiří Kunz, CSc., Prof. Ing. Ivan Nedbal, CSc., Ing. Jan Siegl, CSc. Katedra materiálů FJFI ČVUT v Praze, Trojanova 13, Praha 2

Doc. Ing. Jiří Kunz, CSc., Prof. Ing. Ivan Nedbal, CSc., Ing. Jan Siegl, CSc. Katedra materiálů FJFI ČVUT v Praze, Trojanova 13, Praha 2 KUNZ, J. - NEDBAL, I. - SIEGL, J.: Vliv vodního prostředí a zvýšené teploty na únavové porušování austenitické oceli. In: Degradácia vlastností konštrukčných materiálov (VIII. celoštátna konferencia so

Více

- 120 - VLIV REAKTOROVÉHO PROSTŘEDl' NA ZKŘEHNUTI' Cr-Mo-V OCELI

- 120 - VLIV REAKTOROVÉHO PROSTŘEDl' NA ZKŘEHNUTI' Cr-Mo-V OCELI - 120 - VLIV REAKTOROVÉHO PROSTŘEDl' NA ZKŘEHNUTI' Cr-Mo-V OCELI Ing. K. Šplíchal, Ing. R. Axamit^RNDr. J. Otruba, Prof. Ing. J. Koutský, DrSc, ÚJV Řež 1. Úvod Rozvoj trhlin za účasti koroze v materiálech

Více

Tepelná únava materiálu v chemickém a jaderném průmyslu

Tepelná únava materiálu v chemickém a jaderném průmyslu Tepelná únava materiálu v chemickém a jaderném průmyslu Anotace: Vznik projektu byl motivován požadavky průmyslových odvětví u kterých dochází k degradaci materiálu za provozu vlivem zatížení ve ormě náhlé

Více

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii.

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. Henry Kaiser, Hoover Dam 1 Henry Kaiser, 2 Houževnatost i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. (Empirické) zkoušky houževnatosti

Více

OK AUTROD 347Si (OK AUTROD 16.11)

OK AUTROD 347Si (OK AUTROD 16.11) OK AUTROD 347Si (OK AUTROD 16.11) SFA/AWS A 5.9: ER 347Si EN ISO 14343A: G 19 9 NbSi Drát typu 18Cr8Ni stabilizovaný niobem pro svařování nerezavějících ocelí odpovídajících AISI 347, AISI 321. Svarový

Více

KOROZE A TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV

KOROZE A TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV KOROZE A TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV Přednáška č. 04: Druhy koroze podle vzhledu Autor přednášky: Ing. Vladimír NOSEK Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu Koroze podle vzhledu (habitus koroze) 2 Přehled

Více

2. Mezní stavy. MS porušení

2. Mezní stavy. MS porušení p02 1 2. Mezní stavy V kapitole 6. Zatížení tělesa jsou mezi různými zatěžovacími stavy zavedeny stavy přechodové a mezní jako stavy, v nichž je částečně nebo úplně a dočasně nebo trvale znemožněna funkce

Více

Korozivzdorné oceli jako konstrukční materiály (1. díl) Využití korozivzdorných ocelí jako konstrukčního materiálu představuje zejména v chemickém

Korozivzdorné oceli jako konstrukční materiály (1. díl) Využití korozivzdorných ocelí jako konstrukčního materiálu představuje zejména v chemickém Korozivzdorné oceli jako konstrukční materiály (1. díl) Využití korozivzdorných ocelí jako konstrukčního materiálu představuje zejména v chemickém průmyslu často jediné možné řešení z hlediska provozu

Více

IOK L. Rozlívka 1, M. Vlk 2, L. Kunz 3, P. Zavadilová 3. Materiál. Institut ocelových konstrukcí, s.r.o

IOK L. Rozlívka 1, M. Vlk 2, L. Kunz 3, P. Zavadilová 3. Materiál. Institut ocelových konstrukcí, s.r.o IOK ÚNAVOVÉ ZKOUŠKY PATINUJÍCÍ OCELI L. Rozlívka 1, M. Vlk 2, L. Kunz 3, P. Zavadilová 3 1 Institut ocelových konstrukcí, s.r.o 2 VUT Brno, Fakulta strojního inženýrství 3 Ústav fyziky materiálů AVČR Seminář

Více

5. Únava Zatížení při únavě, Wöhlerův přístup a lomová mechanika, únosnost, vliv vrubů, kumulace poškození, přístup podle Eurokódu.

5. Únava Zatížení při únavě, Wöhlerův přístup a lomová mechanika, únosnost, vliv vrubů, kumulace poškození, přístup podle Eurokódu. 5. Únava Zatížení při únavě, Wöhlerův přístup a lomová mechanika, únosnost, vliv vrubů, kumulace poškození, přístup podle Eurokódu. K poškození únavou dochází při zatížení výrazně proměnném s časem. spolehlivost

Více

Co je to korozivzdorná ocel? Fe Cr > 10,5% C < 1,2%

Co je to korozivzdorná ocel? Fe Cr > 10,5% C < 1,2% Co je to korozivzdorná ocel? Cr > 10,5% C < 1,2% Co je to korozivzdorná ocel? Co je to korozivzdorná ocel? Korozivzdorné oceli (antikoro, nerez) jsou slitiny na bázi železa s obsahem 10,5 % chromu a 1,2

Více

Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc. Doc. Ing. Tomáš DLOUHÝ, CSc.

Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc. Doc. Ing. Tomáš DLOUHÝ, CSc. Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc. Doc. Ing. Tomáš DLOUHÝ, CSc. ČVUT v PRAZE, Fakulta strojní Ústav mechaniky tekutin a energetiky Odbor tepelných a jaderných energetických zařízení pro energetiku 1 optimalizace

Více

Zkouška rázem v ohybu. Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer. Jméno: St. skupina: Datum cvičení:

Zkouška rázem v ohybu. Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer. Jméno: St. skupina: Datum cvičení: BUM - 6 Zkouška rázem v ohybu Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Úvodní přednáška: 1) Vysvětlete pojem houževnatost. 2) Popište princip zkoušky

Více

Únava materiálu. únavového zatěžování. 1) Úvod. 2) Základní charakteristiky. 3) Křivka únavového života. 4) Etapy únavového života

Únava materiálu. únavového zatěžování. 1) Úvod. 2) Základní charakteristiky. 3) Křivka únavového života. 4) Etapy únavového života Únava materiálu 1) Úvod 2) Základní charakteristiky únavového zatěžování 3) Křivka únavového života 4) Etapy únavového života 5) Klíčové vlivy na únavový život 1 Degradace vlastností materiálu za provozu

Více

Poškození strojních součástí

Poškození strojních součástí Poškození strojních součástí Degradace strojních součástí Ve strojích při jejich provozu probíhají děje, které mají za následek změny vlastností součástí. Tyto změny jsou prvotními technickými příčinami

Více

Projekty podpořené z programu TAČR

Projekty podpořené z programu TAČR Projekty podpořené z programu TAČR aktuálně řeší tyto projekty ALFA, EPSILON, EPSILON II a Centra kompetence podpořené Technologickou agenturou České republiky Technologická agentura České republiky je

Více

POVRCHY A JEJICH DEGRADACE

POVRCHY A JEJICH DEGRADACE POVRCHY A JEJICH DEGRADACE Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu 1 Povrch Rozhraní dvou prostředí (není pouze plochou) Skoková změna sil ovlivní: povrchovou vrstvu materiálu (relaxace, rekonstrukce)

Více

KOROZNÍ ZKOUŠKY VYSOCELEGOVANÝCH DUPLEXNÍCH OCELÍ PŘI POMALÉ RYCHLOSTI DEFORMACE

KOROZNÍ ZKOUŠKY VYSOCELEGOVANÝCH DUPLEXNÍCH OCELÍ PŘI POMALÉ RYCHLOSTI DEFORMACE KOROZNÍ ZKOUŠKY VYSOCELEGOVANÝCH DUPLEXNÍCH OCELÍ PŘI POMALÉ RYCHLOSTI DEFORMACE Dalíková Klára 1,2), Číhal Vladimír 2), Kunz Jiří 1) 1) Katedra materiálů, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, ČVUT

Více

Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu

Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu 1. Obecné informace Korozivzdorná ocel neboli nerezivějící ocel či nerez je označení pro velkou skupinu ušlechtilých ocelí, které mají stejnou

Více

REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní

REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní Výzkumné centrum RTI Regionální technologický institut - RTI je výzkumné centrum Fakulty strojní Západočeské univerzity

Více

KOROZNĚ MECHANICKÉ CHOVÁNÍ OCELI SAF 2205 CORROSION - MECHANICAL BEHAVIOUR OF SAF 2205 STEEL. Radka Míková

KOROZNĚ MECHANICKÉ CHOVÁNÍ OCELI SAF 2205 CORROSION - MECHANICAL BEHAVIOUR OF SAF 2205 STEEL. Radka Míková METAL 5 24.-26.5.5, Hradec nad Moravicí KOROZNĚ MECHANICKÉ CHOVÁNÍ OCELI SAF 2205 CORROSION - MECHANICAL BEHAVIOUR OF SAF 2205 STEEL Radka Míková UJP PRAHA a.s., Nad Kamínkou 1345, 156 10 Praha Zbraslav,

Více

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE Pojednání ke státní doktorské zkoušce Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE autor: Ing. školitel: doc. Ing. Pavel MAZAL CSc. 2 /18 OBSAH Úvod Vymezení řešení problematiky

Více

PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ

PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ doc. Ing. Petr Mohyla, Ph.D. Fakulta strojní, VŠB TU Ostrava 1. Úvod Snižování spotřeby fosilních paliv a snižování škodlivých emisí vede k

Více

Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Autor cvičení: Doc. Ing. Stanislav Věchet, CSc., Ing. Petr Liškutín, Ing. Martin Petrenec,

Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Autor cvičení: Doc. Ing. Stanislav Věchet, CSc., Ing. Petr Liškutín, Ing. Martin Petrenec, BUM - 7 Únava materiálu Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Autor cvičení: Doc. Ing. Stanislav Věchet, CSc., Ing. Petr Liškutín, Ing. Martin Petrenec, Úkoly k řešení 1. Vysvětlete stručně co je únava materiálu.

Více

Návrhy bakalářských prací pro akademický rok 2019/2020

Návrhy bakalářských prací pro akademický rok 2019/2020 Návrhy bakalářských prací pro akademický rok 2019/2020 Téma č. 1 Kryogenní zpracování slinutých karbidů Ing. Vojtěch Průcha Téma č. 2 Porušování korozí pod napětím v prostředí nízkotlaké páry Ing. Jaromír

Více

Svařitelnost korozivzdorných ocelí

Svařitelnost korozivzdorných ocelí Svařitelnost korozivzdorných ocelí FAKULTA STROJNÍ, ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE L. Kolařík Rozdělení ocelí podle struktury (podle chemického složení) Podle obsahu legujících prvků můžeme dosáhnout různých

Více

Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů

Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů Analysis of Corrosion Resistance of Systems Thin Films Substrate in Compressors Environment Jiří Hána, Ivo Štěpánek, Radek

Více

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SVAROVÝCH SPOJŮ MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ T24 A P92. Ing. Petr Mohyla, Ph.D.

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SVAROVÝCH SPOJŮ MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ T24 A P92. Ing. Petr Mohyla, Ph.D. VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SVAROVÝCH SPOJŮ MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ T24 A P92 Ing. Petr Mohyla, Ph.D. Úvod Od konce osmdesátých let 20. století probíhá v celosvětovém měřítku intenzivní vývoj

Více

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Sborník str. 392-400 ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Antonín Kříž Výzkumné centrum kolejových vozidel, ZČU v Plzni,Univerzitní 22, 306 14, Česká republika, kriz@kmm.zcu.cz Požadavky kladené dnešními

Více

VLIV ZPŮSOBŮ OHŘEVU NA TEPLOTNÍ DEGRADACI TENKÝCH OTĚRUVZDORNÝCH PVD VRSTEV ZJIŠŤOVANÝCH POMOCÍ VYBRANÝCH METOD

VLIV ZPŮSOBŮ OHŘEVU NA TEPLOTNÍ DEGRADACI TENKÝCH OTĚRUVZDORNÝCH PVD VRSTEV ZJIŠŤOVANÝCH POMOCÍ VYBRANÝCH METOD 23. 25.11.2010, Jihlava, Česká republika VLIV ZPŮSOBŮ OHŘEVU NA TEPLOTNÍ DEGRADACI TENKÝCH OTĚRUVZDORNÝCH PVD VRSTEV ZJIŠŤOVANÝCH POMOCÍ VYBRANÝCH METOD Ing.Petr Beneš Ph.D. Doc.Dr.Ing. Antonín Kříž Katedra

Více

E-B 420. SFA/AWS A 5.4: E EN 1600: (E Z 19 9 Nb B 2 2*)

E-B 420. SFA/AWS A 5.4: E EN 1600: (E Z 19 9 Nb B 2 2*) E-B 420 SFA/AWS A 5.4: E 347-15 EN 1600: (E Z 19 9 Nb B 2 2*) Pro svařování zařízení ze stabilizovaných ocelí podobného chemického složení do teploty 400 C. Velmi rozšířený druh elektrody používaný i pro

Více

Koroze kovů. Koroze lat. corode = rozhlodávat

Koroze kovů. Koroze lat. corode = rozhlodávat Koroze kovů Koroze lat. corode = rozhlodávat Koroze kovů Koroze kovů, plastů, silikátových materiálů Principy korozních procesů = korozní inženýrství Strojírenství Mechanická pevnost Vzhled Elektotechnika

Více

NAVAŘOVACÍ PÁSKY A TAVIDLA

NAVAŘOVACÍ PÁSKY A TAVIDLA NAVAŘOVACÍ PÁSKY A TAVIDLA (Pro kompletní sortiment navařovacích pásek a tavidel kontaktujte ESAB) Základní informace o navařování páskovou elektrodou pod tavidlem... J1 Použité normy pro navařovací pásky...

Více

Wöhlerova křivka (uhlíkové oceli výrazná mez únavy)

Wöhlerova křivka (uhlíkové oceli výrazná mez únavy) Únava 1. Úvod Mezním stavem únava je definován stav, kdy v důsledku působení časově proměnných zatížení dojde k poruše funkční způsobilosti konstrukce či jejího elementu. Charakteristické pro tento proces

Více

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ A STRUKTURNÍ STABILITY SUPERSLITINY NA BÁZI NIKLU DAMERON. Karel Hrbáček a

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ A STRUKTURNÍ STABILITY SUPERSLITINY NA BÁZI NIKLU DAMERON. Karel Hrbáček a VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ A STRUKTURNÍ STABILITY SUPERSLITINY NA BÁZI NIKLU DAMERON. Karel Hrbáček a Božena Podhorná b Vítězslav Musil a Antonín Joch a a První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s.,

Více

Katedra materiálu a strojírenské metalurgie DEGRADATION OF CONSTRUCTION MATERIAL OF A REACTOR FOR ACRYLATES PRODUCTION DEGRADACE KONSTRUKČNÍHO

Katedra materiálu a strojírenské metalurgie DEGRADATION OF CONSTRUCTION MATERIAL OF A REACTOR FOR ACRYLATES PRODUCTION DEGRADACE KONSTRUKČNÍHO Katedra materiálu a strojírenské metalurgie DEGRADATION OF CONSTRUCTION MATERIAL OF A REACTOR FOR ACRYLATES PRODUCTION DEGRADACE KONSTRUKČNÍHO MATERIÁLU REAKTORU PRO VÝROBU ESTERŮ KYSELINY AKRYLOVÉ Antonín

Více

AlfaNova Celonerezové tavně spojované deskové výměníky tepla

AlfaNova Celonerezové tavně spojované deskové výměníky tepla AlfaNova Celonerezové tavně spojované deskové výměníky tepla Z extrémního žáru našich pecí přichází AlfaNova, první celonerezový výměník tepla na světě. AlfaNova odolává vysokým teplotám a ve srovnání

Více

Trvanlivost betonových konstrukcí. Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT - stavební fakulta katedra betonových konstrukcí

Trvanlivost betonových konstrukcí. Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT - stavební fakulta katedra betonových konstrukcí Trvanlivost betonových konstrukcí Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT - stavební fakulta katedra betonových konstrukcí 1 Osnova přednášky Požadavky na betonové konstrukce Trvanlivost materiálu a konstrukce

Více

Koroze pivních korunek I - struktura II - technologie

Koroze pivních korunek I - struktura II - technologie Koroze pivních korunek I - struktura II - technologie Produkty koroze na hrdle pivní lahve světového výrobce piva Detail hrdla pivní láhve Koroze na vnitřní straně pivní korunky Možné zdroje koroze popř.

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody PP 621 1.01 (ČSN ISO 9556, ČSN ISO 4935) PP 621 1.02 (ČSN EN 10276-2, ČSN 42 0525)

Identifikace zkušebního postupu/metody PP 621 1.01 (ČSN ISO 9556, ČSN ISO 4935) PP 621 1.02 (ČSN EN 10276-2, ČSN 42 0525) List 1 z 9 Pracoviště zkušební laboratoře: Odd. 621 Laboratoř chemická, fázová a korozní Protokoly o zkouškách podepisuje: Ing. Karel Malaník, CSc. ředitel Laboratoří a zkušeben Ing. Vít Michenka zástupce

Více

VÚHŽ a.s. Laboratoře a zkušebny č.p. 240, Dobrá

VÚHŽ a.s. Laboratoře a zkušebny č.p. 240, Dobrá Pracoviště zkušební laboratoře: 1. 621 - Laboratoř chemická 2. 622 - Laboratoř metalografická 3. 623 - Laboratoř mechanických vlastností 4. 624 - Laboratoř korozní Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy

Více

Konstrukční, nástrojové

Konstrukční, nástrojové Rozdělení ocelí podle použití Konstrukční, nástrojové Rozdělení ocelí podle použití Podle použití oceli: konstrukční (uhlíkové, legované), nástrojové (uhlíkové, legované). Konstrukční oceli uplatnění pro

Více

Kroková hodnocení kombinovaného namáhání systémů s tenkými vrstvami. Roman Reindl, Ivo Štěpánek, Radek Poskočil, Jiří Hána

Kroková hodnocení kombinovaného namáhání systémů s tenkými vrstvami. Roman Reindl, Ivo Štěpánek, Radek Poskočil, Jiří Hána Kroková hodnocení kombinovaného namáhání systémů s tenkými vrstvami Step by Step Analysis of Combination Stress of Systems with Thin Films Roman Reindl, Ivo Štěpánek, Radek Poskočil, Jiří Hána Západočeská

Více

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka - Kolokvium Božek 2010, Praha 7.12.2011 -

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka - Kolokvium Božek 2010, Praha 7.12.2011 - 53A107 Systematický výzkum vlastností vybraného konstrukčního materiálu (litina, slitiny lehkých kovů) typického pro teplotně exponované díly motoru (hlava, blok, skříně turbodmychadla ) s ohledem na kombinované

Více

ZKOUŠENÍ KOROZNÍ ODOLNOSTI PLAZMOVĚ NANÁŠENÝCH NITRIDICKÝCH VRSTEV NA OCELÍCH CORROSION RESISTANCE TESTING OF PLASMA NITRIDATION LAYERS ON STEELS

ZKOUŠENÍ KOROZNÍ ODOLNOSTI PLAZMOVĚ NANÁŠENÝCH NITRIDICKÝCH VRSTEV NA OCELÍCH CORROSION RESISTANCE TESTING OF PLASMA NITRIDATION LAYERS ON STEELS ZKOUŠENÍ KOROZNÍ ODOLNOSTI PLAZMOVĚ NANÁŠENÝCH NITRIDICKÝCH VRSTEV NA OCELÍCH CORROSION RESISTANCE TESTING OF PLASMA NITRIDATION LAYERS ON STEELS Marie Blahetová, Jan Oppelt, Stanislav Lasek, Vladimír

Více

KORELACE ZMĚN POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ ELEKTROCHEMICKÝM ZATÍŽENÍM A KOROZNÍM PŮSOBENÍM V REÁLNÉM ČASE.

KORELACE ZMĚN POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ ELEKTROCHEMICKÝM ZATÍŽENÍM A KOROZNÍM PŮSOBENÍM V REÁLNÉM ČASE. KORELACE ZMĚN POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ ELEKTROCHEMICKÝM ZATÍŽENÍM A KOROZNÍM PŮSOBENÍM V REÁLNÉM ČASE. Abstrakt Klára Jačková, Ivo Štěpánek Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzeň, ČR,

Více

DEGRADACE MATERIÁLOVÝCH VLASTNOSTÍ OCELI 15 128 A PŘÍČINY VZNIKU TRHLIN VYSOKOTLAKÝCH PAROVODŮ

DEGRADACE MATERIÁLOVÝCH VLASTNOSTÍ OCELI 15 128 A PŘÍČINY VZNIKU TRHLIN VYSOKOTLAKÝCH PAROVODŮ DEGRADACE MATERIÁLOVÝCH VLASTNOSTÍ OCELI 15 128 A PŘÍČINY VZNIKU TRHLIN VYSOKOTLAKÝCH PAROVODŮ Josef ČMAKAL, Jiří KUDRMAN, Ondřej BIELAK * ), Richard Regazzo ** ) UJP PRAHA a.s., * ) BiSAFE s.r.o., **

Více

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D.

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. 18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. valach@fd.cvut.cz Informace o předmětu http://mech.fd.cvut.cz/education/bachelor/18mty Popis předmětu Témata přednášek Pokyny k provádění cvičení Informace ke zkoušce

Více

MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA LITÝCH NIKLOVÝCH SLITIN PO DLOUHODOBÉM ÚČINKU TEPLOTY

MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA LITÝCH NIKLOVÝCH SLITIN PO DLOUHODOBÉM ÚČINKU TEPLOTY MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA LITÝCH NIKLOVÝCH SLITIN PO DLOUHODOBÉM ÚČINKU TEPLOTY MECHANICAL PROPERTIES AND STRUCTURAL STABILITY OF CAST NICKEL ALLOYS AFTER LONG-TERM INFLUENCE OF TEMPERATURE

Více

K PROBLEMATICE VOLBY MATERIÁLŮ PRO KOMPONENTY ODSÍŘENÍ SPALIN TO THE PROBLEMS CHOOSING OF MATERIALS COMPONENTS FOR THE FLUE GAS DESULPHURISATION

K PROBLEMATICE VOLBY MATERIÁLŮ PRO KOMPONENTY ODSÍŘENÍ SPALIN TO THE PROBLEMS CHOOSING OF MATERIALS COMPONENTS FOR THE FLUE GAS DESULPHURISATION K PROBLEMATICE VOLBY MATERIÁLŮ PRO KOMPONENTY ODSÍŘENÍ SPALIN TO THE PROBLEMS CHOOSING OF MATERIALS COMPONENTS FOR THE FLUE GAS DESULPHURISATION Autoři: Ing. Zdenka Krhutová, Prof. Ing. Vladimír Číhal.

Více

Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů

Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů Dr. Ing. Roman Růžek Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s. Praha 9 Letňany ruzek@vzlu.cz Základní rozdělení zkoušek pro ověření

Více

Optimalizace teplosměnné plochy kondenzátoru brýdových par ze sušení biomasy

Optimalizace teplosměnné plochy kondenzátoru brýdových par ze sušení biomasy Optimalizace teplosměnné plochy kondenzátoru brýdových par ze sušení biomasy Jan HAVLÍK 1,*, Tomáš Dlouhý 1 1 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Ústav energetiky, Technická 4, 16607

Více

AvantGuard Nová dimenze antikorozní ochrany

AvantGuard Nová dimenze antikorozní ochrany Nová dimenze antikorozní ochrany Tři způsoby ochrany proti korozi Ocel je nejběžnějším stavebním materiálem na světě. Při působení atmosférických vlivů, jako je voda, kyslík a přírodní soli, však s těmito

Více

Technický list. Ochranný profil (nerez)

Technický list. Ochranný profil (nerez) www.havos.cz Technický list Výrobce: HAVOS s.r.o. Kateřinská 495 463 03, Stráž nad Nisou. e-mail: havos@havos.cz IČO: 25046110 Ochranný profil (nerez) Základní materiálové složení Technologie výroby: tváření

Více

Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů

Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů Vedoucí práce: Doc. Ing. Milan Honner, Ph.D. Konzultant: Doc. Dr. Ing. Antonín Kříž Bc. Roman Voch Obsah 1) Cíle diplomové práce

Více

5/2.7.10.3 Austenitické vysokolegované žáruvzdorné oceli

5/2.7.10.3 Austenitické vysokolegované žáruvzdorné oceli SVAŘOVÁNÍ KOVŮ V PRAXI část 5, díl 2, kap. 7.10.3, str. 1 5/2.7.10.3 Austenitické vysokolegované žáruvzdorné oceli Austenitické vysokolegované chrómniklové oceli obsahují min. 16,5 hm. % Cr s dostatečným

Více

Pevnost a životnost Jur III

Pevnost a životnost Jur III 1/48 Pevnost a životnost Jur III Milan Růžička, Josef Jurenka, Zbyněk Hrubý Poděkování: Děkuji prof. Ing. Jiřímu Kunzovi, CSc za laskavé svolení s využitím některých obrázků z jeho knihy Aplikovaná lomová

Více

Vysoce korozivzdorná specielní ocel, legovaná m.j. dusíkem. Optimální kombinace vysoké korozivzdornosti, tvrdosti a houževnatosti.

Vysoce korozivzdorná specielní ocel, legovaná m.j. dusíkem. Optimální kombinace vysoké korozivzdornosti, tvrdosti a houževnatosti. LC 200N Vysoce korozivzdorná specielní ocel, legovaná m.j. dusíkem. Optimální kombinace vysoké korozivzdornosti, tvrdosti a houževnatosti. LC 200N je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH Typické

Více

Použití výrobku Profil se používá jako dekorační prvek do obkladových ploch za použití keramických obkladů a dlažeb.

Použití výrobku Profil se používá jako dekorační prvek do obkladových ploch za použití keramických obkladů a dlažeb. www.havos.cz Technický list Výrobce: HAVOS s.r.o. Kateřinská 495 463 03, Stráž nad Nisou. e-mail: havos@havos.cz IČO: 25046110 Listela ACERO Základní materiálové složení Technologie výroby: tváření za

Více

Měření a hodnocení rychlosti koroze při procesu úpravy vody

Měření a hodnocení rychlosti koroze při procesu úpravy vody Měření a hodnocení rychlosti koroze při procesu úpravy vody Ing. Kateřina Slavíčková, Ph.D. 1) prof. Ing. Alexander Grünwald,CSc 1), Ing. Marek Slavíček, Ph.D. 1), Ing. Bohumil Šťastný Ph.D. 1), Ing. Klára

Více

Vynález se týká zařízení odluhu vody druhého okruhu jaderných elektráren typu WER.

Vynález se týká zařízení odluhu vody druhého okruhu jaderných elektráren typu WER. ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA (1») POPIS VYNALEZU К AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ (22) Přihlášeno 14 07 88 (21) PV 5086-88.Z 265 650 Ol) (BI) Á13) (51) Int. Cl. 4 G 21 D 1/00 FEDERÁLNÍ ÚŘAD PRO VYNÄLEZY

Více

Vladislav OCHODEK VŠB TU Ostrava Katedra mechanické technologie ústav svařování Vl. Ochodek 3/2012

Vladislav OCHODEK VŠB TU Ostrava Katedra mechanické technologie ústav svařování Vl. Ochodek 3/2012 Vladislav OCHODEK VŠB TU Ostrava Katedra mechanické technologie ústav svařování Vl. Ochodek 3/2012 Stanovení teploty předehřevu osnova Teplota předehřevu-definice Trhliny za studena - vliv Tp na teplotní

Více

Provozní pevnost a životnost dopravní techniky. - úvod do předmětu

Provozní pevnost a životnost dopravní techniky. - úvod do předmětu Provozní pevnost a životnost dopravní techniky - úvod do předmětu doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc. ZČU v Plzni, Fakulta strojní, Katedra konstruování strojů Provozní pevnost a životnost dopravní techniky

Více

HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH. Klára Jacková, Ivo Štepánek

HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH. Klára Jacková, Ivo Štepánek HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH Klára Jacková, Ivo Štepánek Západoceská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzen, CR, ivo.stepanek@volny.cz Abstrakt

Více

12. Únavové šíření trhliny. Únava a lomová mechanika Pavel Hutař, Luboš Náhlík

12. Únavové šíření trhliny. Únava a lomová mechanika Pavel Hutař, Luboš Náhlík Únava a lomová mechanika Proces únavového porušení Iniciace únavové trhliny v krystalu Cu (60 000 cyklů při 20 C) (převzato z [Suresh 2006]) Proces únavového porušení Jednotlivé stádia únavového poškození:

Více

3. Mezní stav křehké pevnosti. Únava a lomová mechanika Pavel Hutař, Luboš Náhlík

3. Mezní stav křehké pevnosti. Únava a lomová mechanika Pavel Hutař, Luboš Náhlík Únava a lomová mechanika Mezní stav křehké pevnosti Při monotónním zatěžování tělesa může dojít k nepředvídanému porušení křehkým lomem. Poškození houževnaté oceli při různých způsobech namáhání Poškození

Více

Mezikrystalová koroze

Mezikrystalová koroze Mezikrystalová koroze 1. Úvod Mezikrystalová koroze je formou nerovnoměrného korozního napadení, které se projevuje především u korozivzdorných ocelí po tepelném zpracování, při němž na hranicích zrn vznikají

Více

2. Materiály a jejich charakteristiky Austenitické, duplexní, feritické, martenzitické a precipitačně vytvrzené oceli. Značení, vlastnosti a použití.

2. Materiály a jejich charakteristiky Austenitické, duplexní, feritické, martenzitické a precipitačně vytvrzené oceli. Značení, vlastnosti a použití. 2. Materiály a jejich charakteristiky Austenitické, duplexní, feritické, martenzitické a precipitačně vytvrzené oceli. Značení, vlastnosti a použití. Materiál Nerezové (korozivzdorné) oceli patří mezi

Více

Oceli do nízkých a kryogenních teplot. Podkladem pro přednášku byla zpráva pro Výzkumné centrum kolejových vozidel.

Oceli do nízkých a kryogenních teplot. Podkladem pro přednášku byla zpráva pro Výzkumné centrum kolejových vozidel. Oceli do nízkých a kryogenních teplot Podkladem pro přednášku byla zpráva pro Výzkumné centrum kolejových vozidel. Železniční neštěstí u Eschede 3.června 1998 Statistika pasažérů: 287 (v ICE-1 max. 651)

Více

Měření při najíždění bloku. (vybrané kapitoly)

Měření při najíždění bloku. (vybrané kapitoly) Měření při najíždění bloku (vybrané kapitoly) 1 Reaktor VVER 1000 typ V320 Heterogenní reaktor Palivo nízce obohacený kysličník uraničitý Moderátor a chladivo roztok kyseliny borité v chemicky čisté vodě

Více

E-B 420. SFA/AWS A 5.4: E EN 1600: (E Z 19 9 Nb 2 2*)

E-B 420. SFA/AWS A 5.4: E EN 1600: (E Z 19 9 Nb 2 2*) E-B 420 SFA/AWS A 5.4: E 347-15 EN 1600: (E Z 19 9 Nb 2 2*) Pro svařování zařízení ze stabilizovaných ocelí podobného chemického složení do teploty 400 C. Velmi rozšířený druh elektrody používaný i pro

Více

MECHANICKÉ A NĚKTERÉ DALŠÍ CHARAKTERISTIKY PLECHŮ Z OCELI ATMOFIX B (15127, S355W) VE STAVU NORMALIZAČNĚ VÁLCOVANÉM

MECHANICKÉ A NĚKTERÉ DALŠÍ CHARAKTERISTIKY PLECHŮ Z OCELI ATMOFIX B (15127, S355W) VE STAVU NORMALIZAČNĚ VÁLCOVANÉM MECHANICKÉ A NĚKTERÉ DALŠÍ CHARAKTERISTIKY PLECHŮ Z OCELI ATMOFIX B (15127, S355W) VE STAVU NORMALIZAČNĚ VÁLCOVANÉM Miroslav Liška, Ondřej Žáček MMV s.r.o. Patinující ocele a jejich vývoj Oceli se zvýšenou

Více

Pokročilé technologie spalování tuhých paliv

Pokročilé technologie spalování tuhých paliv Pokročilé technologie spalování tuhých paliv Může zvyšovaní obsahu CO 2 v ovzduší změnit životní podmínky na Zemi? Možnosti zvyšování účinnosti parních kotlů 1 Vliv účinnosti uhelného bloku na produkci

Více

Test A 100 [%] 1. Čím je charakteristická plastická deformace? - Je to deformace nevratná.

Test A 100 [%] 1. Čím je charakteristická plastická deformace? - Je to deformace nevratná. Test A 1. Čím je charakteristická plastická deformace? - Je to deformace nevratná. 2. Co je to µ? - Poissonův poměr µ poměr poměrného příčného zkrácení k poměrnému podélnému prodloužení v oblasti pružných

Více

Degradační modely. Miroslav Sýkora Kloknerův ústav ČVUT v Praze

Degradační modely. Miroslav Sýkora Kloknerův ústav ČVUT v Praze Degradační modely Miroslav Sýkora Kloknerův ústav ČVUT v Praze 1. Úvod 2. Degradace železobetonových konstrukcí 3. Degradace ocelových konstrukcí 4. Závěrečné poznámky 1 Motivace 2 Úvod obvykle pravděpodobnostní

Více

Rozdělení ocelí podle použití. Konstrukční, nástrojové

Rozdělení ocelí podle použití. Konstrukční, nástrojové Rozdělení ocelí podle použití Konstrukční, nástrojové Rozdělení ocelí podle použití Podle použití oceli: Konstrukční (uhlíkové, legované), nástrojové (uhlíkové, legované). Konstrukční oceli uplatnění pro

Více

NEREZOVÁ OCEL PRAKTICKÁ PŘÍRUČKA

NEREZOVÁ OCEL PRAKTICKÁ PŘÍRUČKA NEREZOVÁ OCEL PRAKTICKÁ PŘÍRUČKA 1. DRUHY OCELI A JEJICH VLASTNOSTI 2. DRUHY KOROZE NEREZOVÉ OCELI 3. NEREZOVÁ OCEL U BAZÉNOVÝCH INSTALACÍ 4. KOROZE NEREZOVÉ OCELI 5. PRAKTICKÉ RADY PRO POUŽITÍ NEREZOVÉ

Více

České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní. Pevnost a životnost Jur II. Pevnost a životnost. Jur II

České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní. Pevnost a životnost Jur II. Pevnost a životnost. Jur II České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní 1/13 Pevnost a životnost Jur II Milan Růžička, Josef Jurenka, Zbyněk Hrubý Poděkování: Děkuji prof. Ing. Jiřímu Kunzovi, CSc za laskavé svolení s využitím

Více

VLIV DEFORMACE NA KOROZNÍ VLASTNOSTI MATERIÁLU SVOČ FST 2016

VLIV DEFORMACE NA KOROZNÍ VLASTNOSTI MATERIÁLU SVOČ FST 2016 VLIV DEFORMACE NA KOROZNÍ VLASTNOSTI MATERIÁLU SVOČ FST 2016 Bc. Michaela Nováková Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT V rámci této diplomové práce je hodnocen

Více

NAUKA O MATERIÁLU I. Zkoušky mechanické. Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I

NAUKA O MATERIÁLU I. Zkoušky mechanické. Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I NAUKA O MATERIÁLU I Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I Zkoušky mechanické Autor přednášky: Ing. Daniela ODEHNALOVÁ Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu ZKOUŠENÍ mechanických vlastností

Více

FRACTOGRAPHIC STUDY OF FRACTURE SURFACES IN WELDED JOINTS OF HSLA STEEL AFTER MECHANICAL TESTING

FRACTOGRAPHIC STUDY OF FRACTURE SURFACES IN WELDED JOINTS OF HSLA STEEL AFTER MECHANICAL TESTING FRACTOGRAPHIC STUDY OF FRACTURE SURFACES IN WELDED JOINTS OF HSLA STEEL AFTER MECHANICAL TESTING Doc.Dr.Ing. Antonín KŘÍŽ Sborník str. 183-192 Požadavky kladené dnešními výrobci, zejména v průmyslu dopravních

Více

SHIELD-BRIGHT 308L OK TUBROD 14.20

SHIELD-BRIGHT 308L OK TUBROD 14.20 SHIELD-BRIGHT 308L OK TUBROD 14.20 SFA/AWS A 5.22: E308LT1-1 E308LT1-4 EN ISO 17633-A: T 19 9 L P C 2 - US T 19 9 L P M 2 - US Rutilovou náplní plněná elektroda pro svařování nerezavějících ocelí typu

Více

Filosofie konstruování a dimenzování mechanických částí vozidel z hlediska jejich funkce a provozního zatěžování

Filosofie konstruování a dimenzování mechanických částí vozidel z hlediska jejich funkce a provozního zatěžování Filosofie konstruování a dimenzování mechanických částí vozidel z hlediska jejich funkce a provozního zatěžování doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc. ZČU v Plzni, Fakulta strojní, Katedra konstruování strojů

Více

Příčiny snížené korozní odolnosti korozivzdorných ocelí a slitin

Příčiny snížené korozní odolnosti korozivzdorných ocelí a slitin Příčiny snížené korozní odolnosti korozivzdorných ocelí a slitin Degradation of stainless steels in water environments at elevated temperature and under heat transfer Jaroslav Bystrianský a a ÚKMKI, VŠCHT

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody

Identifikace zkušebního postupu/metody Pracoviště zkušební laboratoře: 1. 621 Laboratoř chemická a radioizotopová 2. 622 Laboratoř metalografická 3. 623 Laboratoř mechanických vlastností 4. 624 Laboratoř korozní Laboratoř je způsobilá aktualizovat

Více

ZMENY POVRCHOVÝCH MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SYSTÉMU S TENKÝMI VRSTVAMI PO KOMBINOVANÉM NAMÁHÁNÍ. Roman Reindl, Ivo Štepánek

ZMENY POVRCHOVÝCH MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SYSTÉMU S TENKÝMI VRSTVAMI PO KOMBINOVANÉM NAMÁHÁNÍ. Roman Reindl, Ivo Štepánek ZMENY POVRCHOVÝCH MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SYSTÉMU S TENKÝMI VRSTVAMI PO KOMBINOVANÉM NAMÁHÁNÍ Roman Reindl, Ivo Štepánek Západoceská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzen, CR, ivo.stepanek@volny.cz

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.9 Plasticita a creep

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.9 Plasticita a creep Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.9 Plasticita a creep Vliv teploty na chování materiálu 1. Teplotní roztažnost L = L α T ( x) dl 2. Závislost modulu pružnosti na teplotě: Modul pružnosti při

Více

Požadavky na kvalifikaci postupu svařování vybraných VPO podle ASME předpisů

Požadavky na kvalifikaci postupu svařování vybraných VPO podle ASME předpisů Požadavky na kvalifikaci postupu svařování vybraných VPO podle ASME předpisů ASME Sec. II, Sec. VIII Div. 1 a Sec. IX / Ed. 2015, Michal Heinrich AI / ANI 1 Přehled přednášky I. část Výběr schválených

Více

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Transfer inovácií 2/211 211 VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Ing. Libor Černý, Ph.D. 1 prof. Ing. Ivo Schindler, CSc. 2 Ing. Petr Strzyž 3 Ing. Radim Pachlopník

Více

Úpravy povrchu. Pozinkovaný materiál. Zinkový povlak - záruka elektrochemického ochranného působení 1 / 16

Úpravy povrchu. Pozinkovaný materiál. Zinkový povlak - záruka elektrochemického ochranného působení 1 / 16 Úpravy povrchu Pozinkovaný materiál Zinkový povlak - záruka elektrochemického ochranného působení 1 / 16 Aplikace žárově zinkovaných předmětů Běžnou metodou ochrany oceli proti korozi jsou ochranné povlaky,

Více

OPOTŘEBENÍ A TRVANLIVOST NÁSTROJE

OPOTŘEBENÍ A TRVANLIVOST NÁSTROJE Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Příloha č. 3 Technická specifikace

Příloha č. 3 Technická specifikace Příloha č. 3 Technická specifikace PŘÍSTROJ Dva creepové stroje pro měření, jeden creepový zkušební stroj pracující v rozmezí teplot od +150 do +1200 C a jeden creepový zkušební stroj pracující v rozmezí

Více

1.1.1 Hodnocení plechů s povlaky [13, 23]

1.1.1 Hodnocení plechů s povlaky [13, 23] 1.1.1 Hodnocení plechů s povlaky [13, 23] Hodnocení povlakovaných plechů musí být komplexní a k určování vlastností základního materiálu přistupuje ještě hodnocení vlastností povlaku v závislosti na jeho

Více

Solární systémy. Termomechanický a termoelektrický princip

Solární systémy. Termomechanický a termoelektrický princip Solární systémy Termomechanický a termoelektrický princip Absorbce světla a generace tepla Absorpce je způsobena interakcí světla s částicemi hmoty (elektrony a jádry) Je-li energie částice před interakcí

Více

Provozní korozní zkoušky ohybù austenitických ocelí pro nadkritické uhelné kotle

Provozní korozní zkoušky ohybù austenitických ocelí pro nadkritické uhelné kotle Czech Associa on of Corrosion Engineers TECHNOLOGICKÉ ZAJÍMAVOSTI A ÈLÁNKY Z PRAXE Provozní korozní zkoušky ohybù austenitických ocelí pro nadkritické uhelné kotle Operation corrosion test of austenitic

Více

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ strojní součásti. Přednáška 2

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ strojní součásti. Přednáška 2 Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ strojní součásti Přednáška 2 Porušování při cyklickém zatěžování All machine and structural designs are problems in fatigue

Více

Směřování aplikovaného výzkumu ČR v oblasti svařování a tepelného zpracování. Jaromír Moravec

Směřování aplikovaného výzkumu ČR v oblasti svařování a tepelného zpracování. Jaromír Moravec Směřování aplikovaného výzkumu ČR v oblasti svařování a tepelného zpracování. Jaromír Moravec Orientace aplikovaného výzkumu v ČR 1) Privátní vývoj realizovaný v rámci jednotlivých společností. Inovace

Více

mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni

mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 12. a 13. května 2016, angelo HOTEL PILSEN, Plzeň 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni Nezanedbatelná pozice společností

Více

Vliv povrchu na užitné vlastnosti výrobku

Vliv povrchu na užitné vlastnosti výrobku Vliv povrchu na užitné vlastnosti výrobku Antonín Kříž Tento příspěvek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s průmyslovou společností HOFMEISTER s.r.o. a řešení průmyslového projektu FI-IM4/226, který

Více