Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR"

Transkript

1 Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR Akademický rok 2011/2012 ZS (4 soustředění) Název tématického celku : Daňový systém ČR a jeho geneze, daně, základní pojmy a prvky daňové techniky a návaznost daní na jednotlivé subsystémy sociálního pojištění. Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty se strukturou a genezí daňového systému ČR, vysvětlit jim základní pojmy a prvky daňové techniky a mechanismus fungování jednotlivých subsystémů sociálního pojištění. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat : 1. Daňový systém ČR a jeho geneze. 2. Základní prvky daňové techniky. 3. Veřejné zdravotní pojištění. 4. Pojistné na sociální zabezpečení. K prvnímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ,A.-LÁCHOVÁ,L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Kapitola 2. s Praha : VOX, s. ISBN Daňový systém a požadavky na něho kladené. 2. Čistá, složená a konsolidovaná daňová kvóta. 3. Daňová harmonizace, konkurence a koordinace. 4. Geneze daňového systému ČR. 1. daň; 2. poplatek; 3. daňová kvóta; 4. daňová spravedlnost; 5. daňové principy; 6. daňová efektivnost; 7. právní perfektnost; 8. jednoduchost a srozumitelnost; 9. daňová konkurence; 10. daňová harmonizace; 11. daňová koordinace; 12. přímé daně; 13. nepřímé daně; 14. clo;

2 15. daň svěřená a daň sdílená. 1. Charakterizujte pojmy daň, poplatek, clo. 2. Vysvětlete, jaké jsou požadavky kladené na daňový systém. 3. Vysvětlete konstrukci ukazatelů daňové kvóty. 4. Vysvětlete princip platební schopnosti a prospěchu. 5. Vysvětlete obsah pojmů daňová harmonizace, konkurence a koordinace. 6. Uveďte a vysvětlete druhy sazeb daně. 7. Charakterizujte přímé a nepřímé daně. 8. Vysvětlete, co jsou to daň svěřená a daň sdílená. Ke druhému z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ,A.-LÁCHOVÁ,L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Kapitola 1. s Praha : VOX, s. ISBN Vlastnosti a funkce daní. 2. Konstrukční prvky daně. 3. Základ daně. 4. Sazby daně a jejich algoritmy. 5. Klasifikace daní. 6. Techniky (způsoby) výběru daně. 1. fiskální, alokační, redistribuční, stimulační a stabilizační funkce daní; 2. objekt a subjekt daně; 3. předmět daně; 4. základ daně; 5. dílčí základ daně; 6. nezdanitelné části a další položky snižující základ daně; 7. položky zvyšující základ daně; 8. sazba daně; 9. slevy na dani; 10. daň z hlavy; 11. daň majetková; 12. daně z příjmů; 13. daně ze spotřeby; 14. osvobození od daně; 15. zdaňovací období; 16. daňové přiznání; 17. zálohy na daň.

3 1. Charakterizujte vlastnosti a vysvětlete funkce daní. 2. Vyjmenujte a vysvětlete základní konstrukční prvky daně. 3. Vysvětlete rozdíly v pojmech daňový objekt a subjekt daně. 4. Charakterizujte majetkové daně, daně z příjmů, daně ze spotřeby a daně z hlavy. 5. Vysvětlete, co je to zdaňovací období. 6. Uveďte a vysvětlete druhy sazeb daně. 7. Uveďte postup při úpravě zdanitelného důchodu na základ daně. 8. Uveďte, jaké znáte standardní a nestandardní úlevy na dani. 9. Uveďte, jaké znáte slevy na dani. 10. Uveďte způsoby (techniky) výběru daně. Ke třetímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. a kol. Mzdové účetnictví 2011, praktický průvodce. Kapitola 4. s Praha : GRADA Publishing, s. ISBN Osobní rozsah všeobecného zdravotního pojištění. 2. Plátci pojistného. 3. Povinnosti pojištěnců. 4. Povinnosti zaměstnavatelů a státu. 5. Vyměřovací základ. 6. Výše, splatnost a způsob placení pojistného. 1. pojištěnec, zaměstnavatel a stát; 2. povinnosti zaměstnance; 3. povinnosti OSVČ; 4. oznamovací povinnost; 5. vyměřovací základ; 6. zúčtovaný příjem; 7. minimální a maximální vyměřovací základ. 1. Charakterizujte a vysvětlete okruh plátců pojistného. 2. Uveďte základní povinnosti pojištěnců. 3. Uveďte základní povinnosti zaměstnavatelů a státu. 4. Vysvětlete pojmy vyměřovací základ, minimální a maximální vyměřovací základ. 5. Uveďte výši pojistného u OSVČ, OBZP, zaměstnanců a zaměstnavatelů. 6. Uveďte způsoby placení pojistného.

4 Ke čtvrtému z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. a kol. Mzdové účetnictví 2011, praktický průvodce. Kapitola 5. s Praha : GRADA Publishing, s. ISBN Rozhodné období, sazby, odvod a splatnost pojistného. 2. Vyměřovací základ pro zaměstnavatele a zaměstnance. 3. Vyměřovací základ a pojistné osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). 4. Vyměřovací základ a pojistné osoby dobrovolně účastné důchodového pojištění (ODÚDP). 5. Poplatníci pojistného. 6. Způsob placení a povolení splátek pojistného. 7. Sankční platby. 1. rozhodné období; 2. vyměřovací základ; 3. maximální vyměřovací základ; 4. minimální měsíční vyměřovací základ; 5. hlavní a vedlejší samostatná výdělečná činnost; 6. poplatník pojistného; 7. přehled o příjmech a výdajích; 8. registr pojištěnců; 9. sankční platby (penále, pokuty a přirážky). 1. Uveďte, co je účelem placení pojistného na sociální zabezpečení. 2. Uveďte, kdo je poplatníkem pojistného na sociální zabezpečení. 3. Uveďte, co je vyměřovacím základem pojistného na sociální zabezpečení. 4. Vysvětlete, co je to maximální vyměřovací základ. 5. Vysvětlete způsoby placení pojistného a popište mechanismus povolení splátek pojistného.

5 Metodický list pro druhé soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR Název tématického celku : Daň z příjmů fyzických osob. Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s mechanismem fungování, režimy zdaňování, technikami výběru daně a daňovými instrumenty uplatňovanými při zdaňování příjmů fyzických osob v podmínkách ČR. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat : 1. Poplatník daně, předmět daně, příjmy osvobozené od daně, metodika stanovení základu daně, slevy na dani, daňové přiznání a placení daně. 2. Zdaňování příjmů ze závislé činnosti. 3. Zdaňování příjmů z nezávislé činnosti. K prvnímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitoly 2, 3, 4 a 5. s PRAHA : GRADA Publishing, s. ISBN Poplatník daně z příjmů fyzických osob, rezident a nerezident. 2. Předmět daně z příjmů fyzických osob, vymezení druhů příjmů. 3. Příjmy, které nejsou předmětem daně. 4. Oceňování nepeněžních příjmů. 5. Příjmy osvobozené od daně (především příjmy z prodeje nemovitostí a movitých věcí, příjmy z loterií, sázek, her a soutěží, příjmy z prodeje cenných papírů, příjmy z úroků). 6. Metodika stanovení základu daně fyzické osoby. 7. Souhrn dílčích základů daně, nezdanitelné části základu daně a odčitatelné položky. 8. Slevy na dani včetně daňového zvýhodnění na dítě. 9. Podmínky a termíny podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob. 10. Výpočet výše zálohy podle poslední známé daňové povinnosti. 11. Způsoby placení daně. 1. Poplatník s neomezenou daňovou povinností (rezident). 2. Poplatník s omezenou daňovou povinností (nerezident). 3. Osoba obvykle se zdržující na území ČR. 4. Předmět daně. 5. Ocenění nepeněžních příjmů. 6. Spojené osoby. 7. Příjmy osvobozené od daně. 8. Příjem, superhrubý příjem, dílčí základ daně, základ daně. 9. Daňová ztráta. 10. Nezdanitelné části základu daně. 11. Odčitatelné položky. 12. Slevy na dani.

6 13. Daňové zvýhodnění na dítě. 13. Přiznání k daní. 14. Záloha na daň. 15. Placení daně. 16. Sankce. 1. Uveďte a vysvětlete, kdo je poplatníkem daně z příjmů fyzických osob (včetně vymezení pojmů rezident a nerezident). 2. Uveďte, které druhy příjmů jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob. 3. Vysvětlete, jak se oceňují nepeněžní příjmy. 4. Uveďte, které osoby se považují za tzv. spojené. 5. Vysvětlete, za jakých podmínek jsou od daně z příjmů osvobozeny příjmy z prodeje nemovitostí. 6. Vysvětlete, za jakých podmínek jsou od daně z příjmů osvobozeny příjmy z prodeje movitých věcí. 7. Popište a vysvětlete metodiku stanovení základu daně fyzické osoby. 8. Uveďte a vysvětlete jednotlivé nezdanitelné části základu daně. 9. Uveďte a vysvětlete položky odčitatelné od základu daně. 10. Vysvětlete, jaké jsou možnosti snížení daně o slevy na dani. 11. Uveďte, kdo je povinen podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob. 12. Uveďte termíny podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob. 13. Vysvětlete mechanismus výpočtu zálohy na daň podle poslední známé daňové povinnosti. 14. Uveďte, jaké znáte způsoby placení daně z příjmů. 15. Uveďte, jaké znáte sankce při nedodržení režimu platby daně. Ke druhému z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Mzdové účetnictví 2011, praktický průvodce. Kapitola 8. s Praha : GRADA Publishing, s. ISBN Vymezení pojmu příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky. 2. Daňové režimy a techniky výběru daně z příjmů ze závislé činnosti. 3. Metodika výpočtu zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti. 4. Roční zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění. 5. Pojistné režimy v metodice výpočtu daňové povinnosti. 6. Zdaňování příjmů ve formě odměn členů statutárních orgánů právnických osob. 7. Zdaňování příjmů z dohod o provedení práce a o pracovní činnosti. 8. Příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků, které nejsou předmětem daně nebo jsou od daně osvobozeny. 9. Metodický postup stanovení výše náhrady ze mzdy a dávek nemocenského pojištění. 1. Příjem ze závislé činnosti.

7 2. Funkční požitek. 3. Prohlášení k dani. 4. Režim daně. 5. Technika výběru daně. 6. Daňový bonus. 7. Záloha na daň. 8. Srážková daň. 9. Samostatný základ daně. 10. Dohoda o pracovní činnosti. 11. Dohoda o provedení práce. 12. Tantiéma. 13. Náhrada ze mzdy. 14. Dávky nemocenského pojištění. 15. Zdaňovací období. 1. Vysvětlete, co jsou to příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků. 2. Uveďte, které znáte režimy zdanění a techniky výběru daně z příjmů ze závislé činnosti. 3. Uveďte postup pro výpočet zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti. 4. Uveďte a vysvětlete postup ročního zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění na děti. 5. Vysvětlete, jaké pojistné režimy se uplatňují při zdaňování příjmů ze závislé činnosti. 6. Vysvětlete, k čemu slouží prohlášení k dani. 7. Vysvětlete, jak se zdaňují příjmy z dohod o provedení práce, z dohod o pracovní činnosti a z odměn členů statutárních orgánů právnických osob. 8. Uveďte, které příjmy zaměstnance nejsou předmětem daně nebo jsou od daně z příjmů osvobozeny. Ke třetímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitola 7. s Praha : Grada Publishing, s. ISBN Vymezení příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti. 2. Daňová evidence. 3. Daňové režimy a techniky výběru daně z příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti. 4. Zdaňování příjmů společníků v.o.s. a komplementářů k.s. 5. Daň stanovená paušální částkou správcem daně. 6. Výdaje stanovené procentem z příjmů. 7. Rozdělování příjmů a výdajů spoluvlastníků. 8. Rozdělování příjmů a výdajů účastníků sdružení fyzických osob. 9. Rozdělování příjmů a výdajů na spolupracující osoby. 10. Vymezení příjmů z kapitálového majetku. 11. Režimy zdanění a techniky výběru daně z příjmů z kapitálového majetku. 12. Zdaňování příjmů z pronájmu. 13. Vymezení tzv. ostatních příjmů.

8 14. Režimy zdanění a techniky výběru daně z ostatních příjmů. 1. Podnikání. 2. Jiná samostatná výdělečná činnost. 3. Kapitálový majetek. 4. Pronájem. 5. Příjem z jiného podnikání. 6. Příjem z výkonu nezávislého povolání. 7. Daňová evidence. 8. Oceňování majetku a závazků. 9. Daň stanovená paušální částkou. 10. Paušální výdaje (stanovené procentem z příjmů). 11. Sdružení fyzických osob. 12. Spolupracující osoba. 13. Příležitostný pronájem. 14. Vypořádací podíl. 15. Podíl na likvidačním zůstatku. 1. Uveďte strukturu příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti. 2. Uveďte a vysvětlete režimy zdanění a techniky výběru daně z příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti. 3. Vysvětlete, k čemu slouží a jaké úkony zahrnuje daňová evidence. 4. Uveďte zásady zdaňování příjmů společníků v.o.s. a komplementářů k.s. 5. Vysvětlete podmínky výběru daně na základě daně stanovené paušální částkou správcem daně. 6. Uveďte, v jaké výši a u kterých druhů příjmu lze uplatnit výdaje stanovené procentem z příjmů. 7. Vysvětlete mechanismus a metodiku rozdělování příjmů a výdajů spoluvlastníků. 8. Vysvětlete možnosti rozdělování příjmů a výdajů účastníků sdružení fyzických osob. 9. Uveďte podmínky, za kterých lze rozdělovat příjmy a výdaje na spolupracující osoby. 10. Vysvětlete techniky výběru daně a režimy zdanění u příjmů z kapitálového majetku. 11. Vysvětlete, jak se zdaňují příjmy z pronájmu. 12. Vysvětlete techniky výběru daně a režimy zdanění u tzv. ostatních příjmů.

9 Metodický list pro třetí soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR Název tématického celku : Daň z příjmů právnických osob Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s mechanismem fungování, režimy zdaňování, technikou výběru daně a daňovými instrumenty uplatňovanými při zdaňování příjmů právnických osob v podmínkách ČR. Nedílnou součástí tématického celku je zvládnout problematiku odpisování majetku, daňově uznatelných a neuznatelných nákladů, rezerv, odpisu pohledávek a tvorby opravných položek. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat : 1. Daň z příjmů právnických osob. 2. Daňové odpisování majetku. 3. Daňový odpis pohledávek, tvorba opravných položek a rezervy na opravy hmotného majetku. K prvnímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ,a-LÁCHOVÁ,L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Kapitola 4. s , s Praha : VOX, s. ISBN Poplatník daně z příjmů právnických osob (rezident, nerezident). 2. Příjmy, které jsou nebo nejsou předmětem daně. 3. Alternativy zdaňovacího období u právnických osob. 4. Příjmy osvobozené od daně. 5. Metodika stanovení základu daně. 6. Specifika úprav základu daně u nepodnikajících právnických osob. 7. Sazby daně, zálohové období a přiznání k dani z příjmů právnických osob. 8. Daňově uznatelné a neuznatelné náklady. 1. Rezident a nerezident. 2. Podnikající a nepodnikající právnická osoba. 3. Kalendářní rok. 4. Hospodářský rok. 5. Účetní období jako zdaňovací období. 6. Předmět daně. 7. Příjmy osvobozené od daně. 8. Transformace účetního výsledku hospodaření na základ daně. 9. Samostatný základ daně. 10. Položky připočitatelné (zvyšující základ daně). 11. Položky odčitatelné (snižující základ daně). 12. Poslední známá daňová povinnost.

10 13. Řádné, opravné a dodatečné přiznání. 14. Daňová uznatelnost nákladů. 1. Vysvětlete pojmy rezident a nerezident. 2. Uveďte, jak může být vymezeno zdaňovací období právnické osoby (alternativy). 3. Uveďte, co se rozumí hospodářským rokem a účetním obdobím z hlediska vymezení zdaňovacího období. 4. Uveďte, co je a co není předmětem daně z příjmů právnických osob. 5. Uveďte, jaká znáte specifika předmětu daně a úpravy základu daně u nepodnikajících právnických osob. 6. Popište a vysvětlete metodiku stanovení základu daně právnické osoby. 7. Vysvětlete, co je to řádné, opravné a dodatečné daňové přiznání. 8. Uveďte příklady daňově uznatelných a daňově neuznatelných nákladů. Ke druhému z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitola 9. s Praha : Grada Publishing, s. ISBN Vymezení hmotného a nehmotného majetku. 2. Zásady odpisování. 3. Vstupní cena, zvýšená vstupní cena a zůstatková cena. 4. Doba odpisování. 5. Způsoby a metody odpisování. 6. Odpisy nehmotného majetku. 7. Závazné posouzení skutečnosti, zda je zásah do majetku technickým zhodnocením. 8. Případové studie stanovení daňových odpisů. 1. Objekt a subjekt odpisování. 2. Hmotný majetek. 3. Nehmotný majetek. 4. Vstupní cena. 5. Zvýšená vstupní cena. 6. Zůstatková cena majetku. 7. Doba odpisování. 8. Standardní klasifikace produkce. 9. Metody odpisování. 10. Rovnoměrný a zrychlený způsob odpisování. 11. Maximální roční odpisová sazba. 12. Koeficient pro zrychlené odpisování. 13. Specifický způsob odpisování.

11 1. Vysvětlete, co se rozumí hmotným a nehmotným majetkem. 2. Uveďte zásady odpisování. 3. Uveďte, co se rozumí vstupní cenou, zvýšenou vstupní cenou a zůstatkovou cenou majetku. 4. Uveďte dobu odpisování podle jednotlivých odpisových skupin. 5. Vysvětlete metody a způsoby odpisování. 6. Vysvětlete, jak se odpisuje nehmotný majetek. Ke třetímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitola 10. a 11. s Praha : GRADA Publishing, s. ISBN Postupný odpis pohledávek. 2. Postupný odpis opravných položek k pohledávkám. 3. Jednorázový odpis pohledávek. 4. Opravné položky k pohledávkám za dlužníky v insolvenčním řízení. 5. Opravné položky k pohledávkám z titulu ručení za celní dluh. 6. Případová studie řešení pohledávek a tvorby opravných položek. 7. Zásady tvorby a stanovení výše rezerv. 8. Rezerva na opravy hmotného majetku. 1. Odpis pohledávky. 2. Pohledávky po lhůtě splatnosti. 3. Opravná položka. 4. Rozvahová hodnota pohledávky. 5. Lhůta splatnosti pohledávky. 6. Rozhodčí, správní, soudní a insolvenční řízení. 7. Rezervy. 1. Vysvětlete, co je to odpis pohledávky. 2. Vysvětlete režim postupného odpisu opravných položek k nepromlčeným pohledávkám. 3. Vysvětlete, co se rozumí opravnými položkami. 4. Vysvětlete, co se rozumí rozvahovou hodnotou pohledávky. 5. Uveďte, ke kterým pohledávkám nelze tvořit opravné položky. 6. Popište a vysvětlete jednorázový odpis pohledávek.

12 Metodický list pro čtvrté soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR Název tématického celku : Zamezení dvojímu zdanění. Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s problematikou smluv a metod zamezení mezinárodního dvojího zdanění, s otázkami spojenými s mezinárodním pronájmem pracovní síly, se zdaňováním příjmů se zdrojem v zahraničí u rezidentů ČR a se zdaňováním příjmů nerezidentů. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat : 1. Smlouvy o zamezení mezinárodního dvojího zdanění. 2. Metody zamezení mezinárodního dvojího zdanění. 3. Zdaňování příjmů se zdrojem v zahraničí u rezidentů ČR. 4. Zdaňování příjmů nerezidentů. K prvnímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitola vyd. Praha : Grada Publishing, s. ISBN s Podstata a druhy smluv. 2. Obsah smluv. 3. Maximální sazby ve státě zdroje příjmu. 1. smlouvy omezené a komplexní; 2. vzory smluv; 3. struktura smluv. 1. Vysvětlete, co je podstatou smluv o zamezení mezinárodního dvojího zdanění. 2. Vysvětlete, co je obsahem smluv o zamezení mezinárodního dvojího zdanění. Ke druhému z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitola vyd. Praha : Grada Publishing, s. ISBN s Metody vynětí. 2. Metody zápočtu.

13 1. metoda úplného vynětí; 2. metoda zprůměrňování; 3. metoda vrchního dílku; 4. metoda prostého zápočtu; 5. metoda plného zápočtu. 1. Vysvětlete, na jakém principu funguje metoda úplného vynětí. 2. Vysvětlete, na jakém principu funguje metoda zprůměrování. 3. Vysvětlete, na jakém principu funguje metoda vrchního dílku. 4. Uveďte, na jakém principu funguje metoda úplného zápočtu. 5. Uveďte, na jakém principu funguje metoda prostého zápočtu. Ke třetímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitola vyd. Praha : Grada Publishing, s. ISBN s Uplatnění metod vynětí a zápočtu v přiznání k dani rezidenta ČR. 2. Postupy při zdaňování příjmů ze zahraničí. 1. principy vyloučení dvojího zdanění; 2. daňový domicil Jakým způsobem se uplatňují v přiznání k dani metody zápočtu u fyzických a u právnických osob. 2. Jakým způsobem se uplatňují v přiznání k dani metody vynětí u fyzických a u právnických osob. Ke čtvrtému z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitola vyd. Praha : Grada Publishing, s. ISBN s Techniky výběru daně u nerezidentů. 2. Režimy zdaňování. 3. Zajištění daně. 4. Zdaňování mezinárodního pronájmu pracovní síly.

14 1. technika výběru daně; 2. zvláštní sazba daně; 3. zajištění daně; 4. mezinárodní pronájem pracovní síly. 1. Uveďte, jakými technikami se vybírá daň z příjmů od nerezidentů. 2. Uveďte, jaké režimy zdaňování se uplatňují u příjmů nerezidentů. 3. Vysvětlete, co je to zajištění daně, u kterých poplatníků se provádí a v jaké výši. 4. Vysvětlete, co je to pronájem pracovní síly a jakým způsobem se zdaňuje.

Metodický list. pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ

Metodický list. pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ Název tématického celku : Důchodové daně Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s teoretickou

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAˇNOVÝ SYSTÉM V ČR

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAˇNOVÝ SYSTÉM V ČR Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAˇNOVÝ SYSTÉM V ČR 2012 (3 soustředění) Název tématického celku : Daňový systém ČR a jeho geneze, daně, základní pojmy a prvky

Více

OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU

OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU ODOP (4 soustředění) Název tématického celku : Optimalizace daně z příjmů v oblasti vztahu

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU ODOP (4 soustředění) AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 LS 2012 Název tématického celku : Optimalizace

Více

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15 OBSAH Seznam zkratek................................................ 12 O autorech.................................................... 13 Úvod........................................................ 15

Více

Obsah. O autorech... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV

Obsah. O autorech... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV Obsah O autorech.... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV 1 Základní principy daně z příjmů fyzických a právnických osob... 1 1.1 Vymezení pojmu daň.... 1 1.2 Legislativní východiska... 2 1.3 Členění zákona

Více

Daně v roce Metodologický seminář pro středoškolské učitele

Daně v roce Metodologický seminář pro středoškolské učitele Daně v roce 2010 Metodologický seminář pro středoškolské učitele prof. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB Cesta od předmětu k základu daně veškeré příjmy poplatníka - příjmy vyňaté

Více

Obsah. Předmluva... XIV Zkratky a užité právní předpisy... XV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIV Zkratky a užité právní předpisy... XV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva.................................................. XIV Zkratky a užité právní předpisy................................. XV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

Manažerská ekonomika Daně

Manažerská ekonomika Daně DANĚ (zkouška č. 5) Cíl předmětu Učivo se zaměřuje na komplexní zobrazení daňového systému České republiky a na základní konstrukční prvky a přístupy k přímým a nepřímým daním. Dále jde o objasnění systému

Více

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence...

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence... Obsah Obsah Předmluva... 9 1. Úvod...11 1.1 Charakteristika daňové evidence...11 1.2 Fyzické osoby, na které se vztahuje povinnost vedení daňové evidence (poplatníci, kteří nejsou účetní jednotkou)...11

Více

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva................................................. XIII Zkratky a užité právní předpisy................................ XIV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 DAŇOVÝ SPECIALISTA Centrum služeb pro podnikání s.r.o., 2018 Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 Tel. čísla: (+420) 222 543 330 (+420) 775 583 697 Webové stránky: www.sluzbyapodnikani.cz OBSAH: 1. Daň z

Více

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva................................................. XIII Zkratky a užité právní předpisy................................ XIV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

Zdravotní a sociální pojištění. Daň z přidané hodnoty. Ekologické daně Správa daní a poplatků. silniční daň

Zdravotní a sociální pojištění. Daň z přidané hodnoty. Ekologické daně Správa daní a poplatků. silniční daň Obsah předmětu Daň z příjmů fyzických osob Zdravotní a sociální pojištění Daň z příjmů právnických osob Daň z přidané hodnoty Majetkové daně silniční daň daň z nemovitostí daň dědická, darovací, z převodu

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně...24 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně...24 1.1.1 Dílčí základy...24 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů...28 1.1.3 Procentní

Více

O B S A H. Seznam zkratek autorech Ú v o d... 15

O B S A H. Seznam zkratek autorech Ú v o d... 15 O B S A H Seznam zkratek... 12 0 autorech... 13 Ú v o d... 15 1 Základní principy daně z příjmů fyzických a právnických osob... 17 1.1 Vymezení pojmu daň... 17 1.2 Legislativní východiska... 18 1.3 Členění

Více

Daň z příjmu fyzických osob

Daň z příjmu fyzických osob Daň z příjmu fyzických osob Legislativa Daň z příjmů fyzických osob upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v aktuálním znění Poplatníci daně - fyzické osoby Každý, kdo má na území ČR trvalé

Více

Paušální výdaje z podnikání a pronájmu podle právního stavu k 10. 1. 2010

Paušální výdaje z podnikání a pronájmu podle právního stavu k 10. 1. 2010 Paušální výdaje z podnikání a pronájmu podle právního stavu k 10. 1. 2010 1. Princip uplatňování paušálních výdajů... 1 2. Paušální výdaje v praxi... 1 3. Výše paušálních výdajů v jednotlivých letech 2004-2010...

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR ZSCR (4 soustředění) AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 LS 2012 Název tématického celku : Teorie daní ze spotřeby.

Více

Zdokonalování systému daní zejména za vlády Marie Terezie a Josefa II Polovina 19. stol. vznik daní nepřímých (daň potravní z vína, moštu, z prodeje

Zdokonalování systému daní zejména za vlády Marie Terezie a Josefa II Polovina 19. stol. vznik daní nepřímých (daň potravní z vína, moštu, z prodeje DAŇOVÁ SOUSTAVA ČR Historie daní dobrovolné dary božstvům dávání pro potřeby knížete a jeho družiny zpočátku jednorázové (středověk až počátek novověku), později pravidelně odváděné dávky collecta generalis

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků (od 1. 1. 2011 daňový řád) 5.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech

Více

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků 4.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech příjmů vyplacených zaměstnanci

Více

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH obsah Úvod 9 1. Než začneme podnikat 11 1.1 Srovnání základních konstrukčních prvků daní z příjmů 12 1.1.1 Předmět daně 13 1.1.2 Osvobození 14 1.1.3 Samostatný základ daně 15 1.1.4 Základ daně 16 1.1.4.1

Více

Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia

Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia Název tematického celku: Zdanění bank a pojišťoven. Zdanění penzijních fondů. Cíl: Seznámit studenty se základní problematikou zdanění bank a

Více

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Název tematického celku: Úvod do daňové teorie Cíl: Seznámit studenty se základními pojmy z oblasti daňové teorie, pochopení

Více

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Daňově neuznatelné výdaje. Český daňový systém Jedná se o výdaje, resp. náklady, které jsou výdaji na: dosažení

Více

Daňová soustava. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňová soustava. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Téma : Daň z příjmů právnických osob 1) Poplatník daně. 2) Zdaňovací období. 3) Předmět daně a osvobození příjmů od daně. 4) Základ daně. 5) Metodika stanovení

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Daň z příjmů právnických osob v roce 2008 Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Sazba daně 21% od 1. 1. 2008 20% od 1. 1. 2009 19% od 1. 1. 2010 Pro stanovení daně se použije sazba daně účinná k prvnímu dni zdaňovacího

Více

Rezervy, pohledávky a opravné položky. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Rezervy, pohledávky a opravné položky. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Rezervy, pohledávky a opravné položky Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Rezervy, pohledávky a opravné položky Obsah : 13.1 Rezervy na opravy hmotného majetku. 13.2 Daňový odpis pohledávek. 13.3 Tvorba opravných

Více

Finanční právo. 3. seminář 1. listopadu 2013

Finanční právo. 3. seminář 1. listopadu 2013 Finanční právo 3. seminář 1. listopadu 2013 Daň z příjmů fyzických osob Zákon o daních z příjmů Daně z příjmů fyzických osob a právnických osob jsou upraveny zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Více

Luboš Černý. Poplatníci daně zpříjmů kdo daň platí nebo od koho se daň vybírá. Plátce - kdo daň odvádí státu.

Luboš Černý. Poplatníci daně zpříjmů kdo daň platí nebo od koho se daň vybírá. Plátce - kdo daň odvádí státu. Luboš Černý daně přímé -daň zpříjmů fyzických a právnických osob -daň z nemovitostí -daň dědická, darovací a z převodu nemovitostí daně nepřímé -daň z přidané hodnoty -spotřební daně -ekologické daně Správa

Více

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DAŇOVÁ SOUSTAVA Ing. Hana Volencová Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_07_3_08_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou poplatníkem daně z příjmů právnických osob je: právnická osoba

Více

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob Finančnímu úřadu v, ve, pro Berouně Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. 0 Daňové identifi kační číslo C Z 6 5 0 5 7 0 5 6 0 Rodné číslo 6 5 0 5 7 / 0 5 6 0 DAP ) řádné opravné

Více

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob Finančnímu úřadu pro / Specializovanému fi nančnímu úřadu Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Územnímu pracovišti v, ve, pro 0 Daňové identifi kační číslo C Z 0 Rodné číslo / 03

Více

Seznam autorů... 3. Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci... 11. Úvod... 14. Část I Daňové slevy... 15

Seznam autorů... 3. Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci... 11. Úvod... 14. Část I Daňové slevy... 15 Obsah Seznam autorů................................................ 3 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci.............. 11 Úvod........................................................

Více

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Daňová evidence

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Daňová evidence TaxReal s.r.o. 2018 Obsah 1. Podnikání a jiná samostatná činnost... 4 1.1. Samostatná činnost... 4 1.2. Živnostenské oprávnění... 4 1.2.1. Ohlášení živnosti... 5 1.3. Základ daně... 5 1.4. Vedení účetnictví...

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona VI/2: CZ.1.7/1.5./34.536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice

Více

Tematický okruh Daně

Tematický okruh Daně Tematický okruh Daně 1. Příjmy ze závislé činnosti, jejich druh, výpočet záloh a roční zúčtování. Stanovení dílčího základu daně ze závislé činnosti, použití srážkové daně. 2. Příjmy z podnikání a jiné

Více

4.2 100% odpočet výdajů (nákladů) vynaložených za zdaňovací období při realizaci projektů výzkumu a vývoje 63 4.3 Odečet z titulu vypořádání v

4.2 100% odpočet výdajů (nákladů) vynaložených za zdaňovací období při realizaci projektů výzkumu a vývoje 63 4.3 Odečet z titulu vypořádání v OBSAH POUŽITÉ ZKRATKY 9 ÚVOD 11 1. REFORMA VEŘEJNÝCH FINANCÍ (vybrané změny) 12 1.1 Reforma veřejných financí 12 1.2 Daňový řád 16 2. ROZDĚLENÍ PŘÍJMŮ 24 2.1 Předmět daně 24 2.1.1 Příjmy, které nejsou

Více

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob Finančnímu úřadu v, ve, pro Chebu Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Daňové identifi kační číslo C Z 7 3 2 Rodné číslo 7 3 / 3 DAP ) řádné opravné 4 Kód rozlišení typu DAP 2 )

Více

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu 1. Daňový systém, jeho charakteristika a geneze.. 3. Základní prvky daňové techniky. 4. Zdravotní pojištění. 5. Sociální pojištění. 6. Zdaňování příjmů fyzických

Více

Daň z příjmů fyzických osob

Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky interní doktorandka katedry finančního práva a národního hospodářství Daň z příjmů FO - obecně daň povinná, zákonem předem sazbou stanovená

Více

k dani z příjmů fyzických osob

k dani z příjmů fyzických osob Finančnímu úřadu v, ve, pro Rícanech ˇ ˇ Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Vytisteno ˇ ˇ aplikací EPO Daňové identifikační číslo C Z 3 4 5 6 7 8 9 Rodné číslo 3 4 5 6 / 7 8 9

Více

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob Finančnímu úřadu v, ve, pro Středočeský kraj Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Daňové identifi kační číslo C Z 7 6 7 6 Rodné číslo 7 6 7 / 6 3 DAP ) řádné opravné 4 Kód rozlišení

Více

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny.

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Finančnímu úřadu pro / Specializovanému finančnímu úřadu Hlavní město Prahu Územnímu pracovišti v, ve, pro Prahu 0 Daňové identifikační číslo

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob Finančnímu úřadu v, ve, pro Dobříši Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. 0 Daňové identifi kační číslo C Z 6 0 9 9 9 0 Rodné číslo 6 0 9 / 9 9 03 DAP ) řádné opravné 04 Kód rozlišení

Více

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Téma : Daň z příjmů právnických osob 1) Poplatník daně. 2) Zdaňovací období. 3) Předmět daně a osvobození příjmů od daně. 4) Základ daně. 5) Metodika stanovení

Více

Podnik a daně. Vysoká škola finanční a správní zimní semestr 2014. Jaromír Stemberg. daňový poradce, člen Komory daňových poradců ČR

Podnik a daně. Vysoká škola finanční a správní zimní semestr 2014. Jaromír Stemberg. daňový poradce, člen Komory daňových poradců ČR Podnik a daně Vysoká škola finanční a správní zimní semestr 2014 Jaromír Stemberg daňový poradce, člen Komory daňových poradců ČR Český daňový systém Český daňový systém Český daňový systém zahrnuje tyto

Více

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Finančnímu úřadu pro / Specializovanému fi nančnímu úřadu Středočeský kraj Územnímu pracovišti v, ve, pro Říčanech 0 Daňové identifi kační číslo

Více

Obsah. Úvod 8. Používané zkratky 9

Obsah. Úvod 8. Používané zkratky 9 Obsah Úvod 8 Používané zkratky 9 1. Právní předpisy a hlavní změny pro rok 2011 10 1.1 Právní předpisy 10 1.2 Popis hlavních změn pro rok 2011 10 1.2.1 Nejvýznamnější změny z let 2007 a 2008 10 1.2.2 Limit

Více

Příklad 2: Vyúčtování roční mzdy zaměstnance v r. 2015 zaměstnanec, závislá činnost

Příklad 2: Vyúčtování roční mzdy zaměstnance v r. 2015 zaměstnanec, závislá činnost Příklad 1: Výpočet měsíční mzdy zaměstnance v r. 201 hrubá měsíční mzda: 2.000,- pojistné SP 1.62,- ( 2.000 * 0,06 ) pojistné ZP 1.12,- ( 2.000 * 0,0 ) superhrubá mzda.00,- ( 2.000 * 1,0 ) záloha na daň

Více

Podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné

Podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné Podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné 1. přednáška 1FU311 Ing. Jana Skálová, Ph.D. Podnikání Je vymezeno v 2 obchodního zákoníku Soustavná činnost Prováděná samostatně podnikatelem Vlastním jménem

Více

Společné podnikání fyzických osob

Společné podnikání fyzických osob Společné podnikání fyzických osob 1 Společné podnikání fyzických osob veřejná obchodní společnost komanditní společnost sdružení bez právní subjektivity rozdělování příjmů na spolupracující osobu: na manžela

Více

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Daňově neuznatelné výdaje. Daňový systém ČR Jedná se o výdaje, resp. náklady, které jsou výdaji na: dosažení příjmu;

Více

1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE

1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE Obsah Úvod........................................................ 17 1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE....................................... 21 1.1 Vývoj od roku 1993 do současnosti

Více

Tabulky a informace. a podnikání

Tabulky a informace. a podnikání Tabulky a informace pro daně a podnikání 2015 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Na publikaci se autorsky podíleli: RNDr. Ivan Brychta Ing. Marie Hajšmanová Ing. Bc. Petr Kameník

Více

Neţ začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Finančnímu úřadu v, ve, pro Brno IV 01 Daňové identifikační číslo C Z Rodné

Neţ začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Finančnímu úřadu v, ve, pro Brno IV 01 Daňové identifikační číslo C Z Rodné Neţ začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Finančnímu úřadu v, ve, pro Brno IV 01 Daňové identifikační číslo C Z 8803180780 02 Rodné číslo / 03 DAP 1 ) řádné opravné dodatečné X Důvody

Více

Obsah. Úvod... 8. Používané zkratky... 9

Obsah. Úvod... 8. Používané zkratky... 9 Obsah Úvod... 8 Používané zkratky... 9 1. Právní předpisy a hlavní změny pro rok 2010... 10 1.1 Právní předpisy... 10 1.2 Popis hlavních změn pro rok 2010... 10 1.2.1 Nejvýznamnější změny z let 2007 a

Více

Obsah. 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11

Obsah. 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daně z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2 Schéma

Více

Daně z příjmů fyzických osob a jim podobné odvody. Ing. Jakub Fischer VŠE Praha

Daně z příjmů fyzických osob a jim podobné odvody. Ing. Jakub Fischer VŠE Praha Daně z příjmů fyzických osob a jim podobné odvody Ing. Jakub Fischer VŠE Praha Struktura přednášky Daň z příjmů fyzických osob Pojistné na veřejné zdravotní pojištění Pojistné na sociální zabezpečení Daň

Více

Výpočet zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti, sociálního a zdravotního pojištění u prvního zaměstnavatele:

Výpočet zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti, sociálního a zdravotního pojištění u prvního zaměstnavatele: Zadání: Poplatník měl v roce 2009 následující příjmy: - v měsících leden až prosinec příjmy ze závislé činnosti u prvního zaměstnavatele, hrubá mzda ve výši 75.000 Kč měsíčně, u zaměstnavatele podepsal

Více

meritum Daň z příjmů 2017 Právní stav k vydání

meritum Daň z příjmů 2017 Právní stav k vydání meritum Daň z příjmů 2017 Právní stav k 1. 9. 2017 13. vydání meritum Daň z příjmů 2017 Výklad je zpracován k právnímu stavu ke dni 1. 9. 2017 13. vydání Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

činnosti, komanditní společnosti na zisku. odst. 2 ZDP.

činnosti, komanditní společnosti na zisku. odst. 2 ZDP. Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Jedná se o příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, Příjmy z podnikání vymezuje 7 odst. 1 ZDP takto: a) příjmy ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství,

Více

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11 obsah 3 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

Ekonomika III. PC, POWER POINT, dataprojektor

Ekonomika III. PC, POWER POINT, dataprojektor Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Cílová

Více

Daňový systém. Veřejný příjem. Daňová kvóta. Požadavky na daňový systém. Daňový mix v ČR

Daňový systém. Veřejný příjem. Daňová kvóta. Požadavky na daňový systém. Daňový mix v ČR Podniková ekonomika Daňový systém Veřejný příjem Daňová kvóta Požadavky na daňový systém Daňový mix v ČR Právní úprava daní v ČR zákon o soustavě daní 212/1992 Sb., zákon o správě daní a poplatků č. 337/1992

Více

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Důvody pro podání dodatečného DAP zjištěny dne P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Důvody pro podání dodatečného DAP zjištěny dne P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob dz_dpfo5405_9.pdf - Adobe Acrobat Professional Finančnímu úřadu pro Specializovanému fi nančnímu úřadu Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Územnímu pracovišti v, ve, pro 0 Daňové

Více

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob Finančnímu úřadu v, ve, pro Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. 01 Daňové identifi kační číslo C Z 02 Rodné číslo / 03 DAP 1 ) řádné opravné 04 Kód rozlišení typu DAP 2 ) dodatečné

Více

DAŇOVÁ EVIDENCE. Rozdíl mezi daňovou evidencí a účetnictvím

DAŇOVÁ EVIDENCE. Rozdíl mezi daňovou evidencí a účetnictvím DAŇOVÁ EVIDENCE Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti: Formou vedení DEV (DEV = daňovou evidencí) Formou vedení UČE (UČE = účetnictví) Formou paušálních výdajů (PV) Právní předpisy zákon o daních

Více

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Jedná se o příjmy ze samostatné činnosti dle 7 odst. 1 ZDP: a) příjem ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, b) příjem ze živnostenského podnikání, c) příjem

Více

DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016

DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016 DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016 prof. Alena Vančurová KVF FFÚ VŠE 3. února 2016 prof. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB + SOCIÁLNÍ POJISTNÉ Používané parametry

Více

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 OBSAH 3 OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 dlouhodobý hmotný majetek (dhm) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

Subjekt daně - poplatník

Subjekt daně - poplatník Daň z příjmů fyzických osob zdanění závislé činnosti Michal Radvan Subjekt daně - poplatník Poplatníky daně z příjmů fyzických osob jsou fyzické osoby. - Rezidenti: poplatníci, kteří mají na území České

Více

Daň a její konstrukční prvky

Daň a její konstrukční prvky Daň a její konstrukční prvky Daň a její charakteristika Daň je platba: zákonem určená povinná plynoucí do rozpočtu v penězích neúčelová nenávratná neekvivalentní najdu ji ve Sbírce zákonů; v rámci legislativního

Více

Zákon o dani z příjmu sazby daně, nezdanitelné a odpočitatelné položky, sleva na dani

Zákon o dani z příjmu sazby daně, nezdanitelné a odpočitatelné položky, sleva na dani Zákon o dani z příjmu sazby daně, nezdanitelné a odpočitatelné položky, sleva na dani ANOTACE 1. Zákon o dani z příjmu sazba, nezdanitelné a odpočitatelné položky, slevy na dani 2. Autor Mgr. Vladimír

Více

Obsah. Seznam použitých zkratek...x Úvod... XV

Obsah. Seznam použitých zkratek...x Úvod... XV Seznam použitých zkratek...x Úvod... XV 1 Hlavní principy zdaňování fyzických osob v České republice...1 1.1 Vývoj od roku 1993 do současnosti se zaměřením na zdaňování cizinců...2 1.2 Určení daňové rezidence

Více

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob

Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. P Ř IZNÁNÍ. k dani z příjmů fyzických osob Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Finančnímu úřadu pro / Specializovanému fi nančnímu úřadu Středočeský kraj Územnímu pracovišti v, ve, pro Říčanech Daňové identifi kační číslo

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Zdravotní pojištění

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Zdravotní pojištění Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Zdravotní pojištění Název tématického celku: Úvod do systému zdravotního pojištění a přehled právních předpisů Cíl: Seznámit posluchače

Více

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Jedná se o příjmy ze samostatné činnosti dle 7 odst. 1 ZDP: a) příjem ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, b) příjem ze živnostenského podnikání, c) příjem

Více

Obsah. Úvod 12. Změny a doplnění k 1. lednu Obecně o pohledávkách 17

Obsah. Úvod 12. Změny a doplnění k 1. lednu Obecně o pohledávkách 17 Obsah Úvod 12 Změny a doplnění k 1. lednu 2011 13 1 Obecně o pohledávkách 17 1.1 Právní pohled 17 1.1.1 Pojem pohledávka z právního hlediska 17 1.1.2 Důvody vzniku pohledávky 17 1.1.3 Společné pohledávky

Více

VÝPOČET DANĚ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI

VÝPOČET DANĚ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI VÝPOČET DANĚ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_UCE1420 Autor Ing.

Více

Změny ve zdaňování fyzických osob

Změny ve zdaňování fyzických osob Změny ve zdaňování fyzických osob Změny ve zdaňování fyzických osob I. Snížení sazby daně z příjmů fyzických osob na 15 % v roce 2008 a 12,5 % Zrušení progresivní sazby, zavedení lineární sazby Změna kalkulace

Více

FINANČNÍ PRÁVO DANĚ Z PŘÍJMŮ. 4. seminář 29. října 2015

FINANČNÍ PRÁVO DANĚ Z PŘÍJMŮ. 4. seminář 29. října 2015 FINANČNÍ PRÁVO DANĚ Z PŘÍJMŮ 4. seminář 29. října 2015 Daně z příjmů Daně z příjmů úvod, legislativa daně z příjmů právnických osob, odpisy, společná ustanovení. Zákon o daních z příjmů Daně z příjmů fyzických

Více

Účetní závěrka v jednoduchém účetnictví a zpracování DP k dani z příjmů fyzických osob za rok 2003

Účetní závěrka v jednoduchém účetnictví a zpracování DP k dani z příjmů fyzických osob za rok 2003 Ing. Hana Čermáková Účetní závěrka v JÚ a vyplnění DP za rok 2003 Účetní závěrka v jednoduchém účetnictví a zpracování DP k dani z příjmů fyzických osob za rok 2003 Účetní závěrka v JÚ se týká fyzických

Více

superhrubá mzda daň (5.025,-) (22.250,-) = 11,0% (2.750,-) = 34,0% (8.500,-)

superhrubá mzda daň (5.025,-) (22.250,-) = 11,0% (2.750,-) = 34,0% (8.500,-) MZDY 2017 Schéma výpočtu daně z příjmů ze mzdy závislá činnost superhrubá (33.500,-) (33.500,-) (25.000,-) superhrubá 0,15 (22.250,-) daň (5.025,-) (5.025,-) (2.070,-) (1.117,-) slevy na dani a daňové

Více

Daňová soustava. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňová soustava. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Téma : Daň z příjmů fyzických osob (II) 1. Explikace pojmů podnikání a jiná samostatná výdělečná činnost. 2. Daňové režimy a techniky výběru daně z příjmů

Více

Daňová soustava. Osnova: 2. Struktura daňové soustavy. 1. Zařazení. 3. Cíle: Daňová soustava ostatní položky

Daňová soustava. Osnova: 2. Struktura daňové soustavy. 1. Zařazení. 3. Cíle: Daňová soustava ostatní položky Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

daň (5.025,-) (22.250,-) = 11,0% (2.750,-) = 34,0% (8.500,-)

daň (5.025,-) (22.250,-) = 11,0% (2.750,-) = 34,0% (8.500,-) MZY 2017 Schéma výpočtu daně z příjmů ze mzdy závislá činnost superhrubá (.500,-) (.500,-) (25.000,-) superhrubá 0,15 (22.250,-) daň (5.025,-) (5.025,-) (2.070,-) (1.117,-) slevy na dani a daňové zvýhodnění

Více

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Téma : Daň z příjmů fyzických osob (II) 1. Explikace pojmů samostatná činnost. 2. Daňové režimy a techniky výběru daně z příjmů ze samostatné činnosti (P 7).

Více

Reforma přímých daní a odvodů. III. pilíř daňové reformy. Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011

Reforma přímých daní a odvodů. III. pilíř daňové reformy. Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011 Reforma přímých daní a odvodů III. pilíř daňové reformy Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011 Cíle daňové reformy Jednoduchý a přehledný systém Dlouhodobá stabilita bez nesystémových zásahů

Více

VEŘEJNÉ PŘÍJMY. A. Dle návratnosti. Příjmy nenávratné: Příjmy návratné

VEŘEJNÉ PŘÍJMY. A. Dle návratnosti. Příjmy nenávratné: Příjmy návratné VEŘEJNÉ PŘÍJMY» jsou zdrojem krytí veřejných výdajů» dlouhodobě jsou rozpočtovým omezením» zabezpečují alokační, redistribuční a stabilizační funkci veřejných financí.» plánovatelné a neplánovatelné A.

Více

Platné znění měněných ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění měněných ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn Platné znění měněných ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn 7 Příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti (1) Příjmy

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Přímé daně 2011 1. Daň z příjmů Právní úprava a charakteristika

Více